Symptomer på et slag, de første tegnene

Stroke er et ødeleggende brudd på normal tilførsel av hjernen, noe som forårsaker hjernevævs død på grunn av mangel på oksygen og de nødvendige næringsstoffene. Det oppstår når blodstrømmen til hjernen stopper eller reduseres betydelig.

Etter at en del av nervecellene dør, mister kroppen en av funksjonene som de døde cellene reagerte på: lammelse, tap av tale og andre alvorlige lidelser oppstår. Når fartøyene er tilstoppet, er det et iskemisk slag, med brudd - hemorragisk.

Den viktigste metoden for å forebygge sykdommen er streng kontroll over de viktigste risikofaktorene - høyt blodtrykk, dårlige vaner og høyt blodkolesterol.

Årsaker til slag

Årsaken til et slag er et brudd på blodstrømmen til noe område av hjernen på grunn av blokkering (stenose) eller brudd på hjernearterien. Oftere enn ikke skjer et slag i mennesker som lider av problemer med hjertet eller sykdommene som provoserer sykdommer i sirkulasjonssystemet.

Nesten 90 prosent av strekkene er iskemiske, så den vanligste årsaken er cerebral trombose (blokkering av arterien), denne plakk oppstår oftest med aterosklerose. Mangelen på blodstrøm berøver hjerneceller av oksygen og næringsstoffer, celler kan begynne å dø innen noen få minutter.

I tilfelle av hemorragisk form bryter murene til den defekte arterien ut. Det skjer mye sjeldnere enn iskemisk, men farligere. Til provokerende faktorer inkluderer høyt blodtrykk og svake punkter i veggene i blodårene (aneurysmer).

Hvis å karakterisere som helhet, er årsaken til patologi skade på nervceller i hjernen og kontrollerer alle kroppens funksjoner - alt dette fører til alvorlige konsekvenser. Denne sykdommen er leder blant årsakene til menneskelig funksjonshemning og ligger tredje blant dødsårsakene til befolkningen.

Risikofaktorer

Mange faktorer kan øke risikoen for slag. Noen av disse faktorene øker også risikoen for hjertesykdom.

 • i anamnesen til slektninger er det et hjerneslag eller hjerteinfarkt;
 • 55 år og eldre
 • økt blodtrykk og kolesterol;
 • overvekt, diabetes, aterosklerose;
 • dårlige vaner - røyking, alkohol.

Risikoen for patologi bør vurderes i nærvær av en av de ovennevnte faktorer.

De første tegn på et slag hos kvinner og menn

Før starten av et slag, er det nesten alltid symptomer på et brudd på blodtilførselen til hjernen. En sårbarhet av et slag kan være en forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon, eller et forbigående iskemisk angrep.

Hos kvinner og menn kan dette manifesteres av slike tegn som: hodepine, svimmelhet, svakhet. I fremtiden kan kvalme og oppkast oppstå.

Hemoragisk - avviker fra iskemisk ved at skader og ruptur av fartøyet oppstår med økt arterielt trykk, på grunn av at vev av arterien i aterosklerose av karene er ujevnt utslitt. Iskemisk er mer skjult enn hemorragisk, derfor er tegn på iskemisk slag smurt, vokse jevnt eller "flimmer".

De første tegn på hjerneslag hos kvinner:

 • plutselig mistet synet;
 • åpenbart brudd på koordinering;
 • tilbaketrekking av krefter fra hender, føtter;
 • tap av forståelse av ord eller evne til å snakke tydelig;
 • redusert følsomhet;
 • en gradvis økning i de ovennevnte egenskaper.

En kvindeslag, tegnene som noen ganger er ukonvensjonelle i begynnelsen av sykdommen, gjør det ofte vanskelig å diagnostisere sykdommen tidlig, noe som betydelig forsinker tilstrekkelig medisinsk behandling.

Tegn på et mannlig slag:

 • alvorlig hodepine, kan bli ledsaget av oppkast;
 • plutselig svakhet og svimmelhet;
 • vanskeligheter med uttale av tale og miljøoppfattelse;
 • forverring av visjonen;
 • sløret bevissthet;

Hvis patologi påvirker en bestemt del av hjernen, vil det bli forstyrrelser i arbeidet til den delen av kroppen, som det berørte området var ansvarlig for.

Symptomer på et slag

Når følgende spesifikke symptomer på et slag oppstår, bør akuttomsorg straks kreves. Husk også når disse symptomene startet, fordi deres varighet kan være viktig for valg av behandling.

 1. Be personen til å smile. Ved et slag vil et smil være en kurve.
 2. Be om å holde hendene dine oppreist, med muskel svakhet, dette kan ikke gjøres.
 3. Be den berørte personen å si en enkel setning. Under angrepet vil en mann eller kvinne snakke sakte, stammering. Det er som en drunk manns tale.
 4. Be om å stikke ut tungen - spissen er avbøyet mot hjertet i hjernen.

Til denne symptomatologien er forbundet med slike tegn:

 1. Akutt hodepine uten klare årsaker;
 2. Synshemming av ett eller begge øyne;
 3. Forekomst av uventet svakhet;
 4. Misforståelse av tale;
 5. Delvis eller fullstendig lammelse av lemmer.

Symptomer på et kortvarig iskemisk angrep er det samme som for et normalt slag, men varigheten er bare noen få minutter.

Førstehjelp

Pasienter med akutt nedsatt hjernesirkulasjon bør umiddelbart innlagt på sykehus. Før legen kommer, må du umiddelbart ta uavhengige tiltak. Når stroke er den dyreste er de første minuttene av sykdommen, fordi det er på dette tidspunktet at medisinsk behandling kan være mest effektiv.

 1. Legg pasienten på en hevet plattform og løft hodet 30 grader;
 2. Sørg for fri tilgang til frisk luft;
 3. Ta av klærne dine for å unngå å hindre bevegelsen av brystet;
 4. Ved brekninger, vri offerets hode til siden slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene;
 5. Hvis trykket er forhøyet, gi pasienten den nødvendige medisinen, som han vanligvis tar i slike tilfeller;
 6. Ring gjerne ambulansen.

Etter denne sykdommen trenger nesten alle pasienter rehabilitering.

behandling

Behandling av slag er en lang prosess, som består av en rekke medisinske prosedyrer.

Først og fremst er det nødvendig med sykehusinnleggelse, med sikte på å stabilisere pasientens tilstand. I tillegg får pasienten oksygenbehandling, restorativ behandling og rehabilitering ved hjelp av fysioterapi, massasje og fysioterapi.

Etter prioriterte tiltak er slagbehandling fokusert på å hjelpe en pasient til å gjenopprette sin styrke, funksjoner og tilbake til et selvstendig liv. For dette er det et spesielt rehabiliteringsprogram for personer som har hatt et slag.

Konsekvensene av et slag

Stroke kan i fremtiden føre til langvarig koma, lammelse eller parese (muskel svakhet) av musklene på den ene siden eller en del av kroppen, nedsatt intellekt og / eller minne.

De vanligste konsekvensene:

 1. Den mest alvorlige komplikasjonen er lammelse;
 2. Svakhet, stivhet og smerte i musklene;
 3. Krenkelse av koordinering;
 4. Taleforstyrrelser som dysartri og avasi;
 5. Dannelsen av decubitus er prosessen med vevdød på steder hvor huden er under press;
 6. Problemer med oppmerksomhet, oppfatning av informasjon og minne;
 7. Overtredelse av urodynamikk.

Konsekvensene av hjernesirkulasjonsforstyrrelser kan være enten midlertidige eller irreversible, hvor den endelige celledød oppstår.

Forebygging av slag

Den viktigste betydningen for forebygging av patologi er identifisering av risikofaktorer, gjennomføring av anbefalinger fra en lege og overholdelse av en sunn livsstil.

 1. Måle blodtrykket regelmessig
 2. Redusere kolesterol og mettet fett i kostholdet ditt;
 3. Overholdelse av kosthold rik på frukt og grønnsaker;
 4. Kontroll av diabetes;
 5. Fysisk aktivitet og kontroll av egenvekt.

I tillegg, for å forebygge stroke, anbefales det å engasjere seg i psykoregulering, meditasjon og selvhypnose, som vil unngå stress og depresjon, og redusere psykisk press.

De tre hovedtegnene til et slag, hvis kunnskap kan redde en persons liv

For en pasient som har hatt et slag for å overleve, har legene bare 4,5 timer ("terapeutisk vindu") siden de første symptomene dukket opp. Derfor er det viktig for alle å kjenne dem.

De tre hoved tegnene på et slag:

Plutselig svakhet eller følelsesløshet i armen og / eller benet. Du spør personen til å heve hånden og holde henne for en stund, men han kan ikke.

Brudd på tale og svelging. Du spør personen til å snakke med deg, men han kan ikke ordentlig uttale ordene, han snakker veldig vagt, som om grøt i munnen hans.

Alle disse symptomene opptrer plutselig og kan suppleres med sterk svimmelhet "enveis", tap av synsfelt, forvirring, brudd på koordinering av bevegelser under turgåing.

I dette tilfellet bør du umiddelbart ringe til en ambulanse. I henhold til standardene innen 40 minutter fra adgang til klinikken, utføres en CT-skanning i 20 minutter - laboratorietester. Og hvis strekket er bekreftet, utseendet er bestemt, begynner behandlingen umiddelbart.

Hvem er mer utsatt for å få et slag?

I prinsippet har hver person over 50 år denne triste sjansen. Men spesielt ofte slag velger de som har:

 • høyt blodtrykk (mer enn 140/90 mm Hg);
 • hjerterytmeforstyrrelser;
 • arteriosklerose av blodkar;
 • diabetes mellitus;
 • vektig;
 • lav fysisk aktivitet;
 • kronisk stress;
 • Dårlige vaner som røyking og alkoholmisbruk.

Hvilke undersøkelser må gjøres for å identifisere risikofaktorer for et slag?

 • Bestemmelse av blodtrykk;
 • undersøkelse av hjertesykdom (EKG, om nødvendig, ekkokardiografi);
 • ultralyd undersøkelse av fartøy som fôrer hjernen;
 • Studien av blodkoaguleringssystem, lipidspektrum, etc.

Hvis bruddene er identifisert, vil legen anbefale medisinen. Som regel er det statiner som senker nivået av kolesterol, samt medikamenter som reduserer sannsynligheten for blodpropp (trombi), som aspirin. Det er også nødvendig å konsultere legen din hvordan du bedre kan justere dietten (for fet og salt mat bidrar til å øke blodtrykket og som en konsekvens øker risikoen for slag), hvilke fysiske øvelser å gjøre.

Individuelt valgt forebygging gjør at mange år kan opprettholde hjerte og blodårer i rekkefølge og forhindre vaskulære ulykker.

Utseendet til de første tegnene på et slag og hjelpe pasienten

Når det oppstår en akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen (ONMI), blir ikke de første tegnene på et slag uttalt og kan gå ubemerket. Men jo mer iskemi av hjernevevet fortsetter, desto vanskeligere er det for en person å gjenopprette hjernens tapte funksjoner og gå tilbake til et fullt liv. La oss undersøke symptomene på utbruddet av UNMIK og faren for offeret fra den tidlige hjelpen som ble gjort.

Når du kan mistenke et slag

De første tegn på slag er ikke alltid uttrykt, og de kan lett forveksles med tretthet, migrene eller utvikling av hypertensiv krise. For begynnelsen av patologi er preget av:

 • hodepine;
 • stunned (en person taper tråden i samtalen, kan slutte å gjenkjenne andre eller blir flau med orientering);
 • redusert følsomhet på den ene siden av kroppen;
 • en synsforstyrrelse (dobbeltsyn, flimrende fluer eller mørkere i øynene);
 • svekket koordinasjon (gangen blir skakkelig og pasienten kan ikke gjøre nøyaktige bevegelser);
 • Utseendet på kvalme (ofte opplever en person oppkast, noe som bare bringer en kortsiktig lindring).

Med omfattende fokus på oppstått iskemi, mister pasienten bevissthet, muligens et brudd på vitale funksjoner (pust, hjertebank). Dette er en livstruende tilstand som krever øyeblikkelig legehjelp.

For de fleste, før utviklingen av tidlig symptomatologi av ONMC, er det tegn på et nærliggende slag:

 • svimmelhet;
 • problemer med å tenke;
 • følelse av følelsesløshet og svakhet i lemmer på den ene siden.

Tegn på forestående slag kan uttrykkes svakt og blir ofte ignorert av pasienter, og derved veier alvorlighetsgraden av patologien. Det er viktig å huske at hvis det er mistanke om predinsult, må du vise personen til legen. Det er ikke nødvendig å være redd for å gjøre feil ved å forvirre symptomene som går foran slagtilfeller med tegn på andre sykdommer. Med moderne medisinsk utstyr kan du nøyaktig identifisere fokuset på utbruddet av ONMI og utelukke andre patologier som har lignende symptomer.

Stroke symptomatologi

Symptomer på slag er delt inn i to grupper:

obshchemozgovye

Iskem i hjernevevet, som oppstår når blodstrømmen forstyrres, provoserer utviklingen av følgende symptomer:

 • migrene-lignende smerte;
 • obskurasjon av bevissthet;
 • mangel på koordinering;
 • Utseendet av anfall (ikke alltid);
 • kvalme;
 • en minneforstyrrelse (en person kan ikke huske hendelsene som skjedde, svarer ikke på spørsmålene umiddelbart).

Dette er de viktigste primære symptomene, som gjør det mulig å mistenke en akutt ONMI. Avhengig av alvorlighetsgraden av cerebral iskemi kan stroke manifestasjoner forårsake mindre ubehag eller sterkt svekke en persons velvære.

focal

Hjernen er delt inn i soner som er ansvarlige for visse funksjoner i kroppen. Avhengig av hvilke områder som har lidd av iskemi, vil manifestasjonene av patologi være litt annerledes:

 • Ensidige brudd på følsomheten og styrken av musklene. Offeret klager over følelsesløp i huden, svakhet i lemmen, manglende evne til å gå eller holde objekter i hånden.
 • Endrer utseendet. Øyebollet på siden av lesjonen er bevegelig eller beveger "bak" det sunn øye når du prøver å følge det bevegelige objektet. På grunn av dette ser pasientens syn merkelig og livløs ut.
 • Asymmetri i ansiktet. Ved personen på den ene siden er munnhjørnet senket, nasolabialfoldet glatt, øyelokket er halvt tomt.

Fokale manifestasjoner av mulig ONMC vises ikke i det hele tatt. Det er et asymptomatisk slag, hvor offeret klager over kvalme, migrene og hukommelsessykdom.

Leger, som forklarer hvordan man skal bestemme et slag i en person, anbefaler ikke å lete etter offeret alle symptomene - hver menneskekropp er individuell og begynnelsen av patologien utvikler seg på forskjellige måter, og forløpene til et slag vil ikke alltid være. Når den hemorragiske formen av patologi, når det er blødning i hjernevevet, manifesterer de første symptomene plutselig.

Hvis det er mistanke om at en berøringsforløper har oppstått eller en person har hatt iskemi i hjernevævet, skal pasienten bli tatt til et medisinsk anlegg. Erfarne leger vet hvordan å gjenkjenne stroke og bestemme lokaliseringen av lesjonen.

Det er viktig å huske at rettidig behandling vil hjelpe offeret til å gjenopprette de forstyrrede funksjonene og unngå funksjonshemning.

Hjemme testing på ONMK

Når samtalepartneren plutselig mister tråden i samtalen, og blikket hans blir merkelig, får folk som ikke arbeider i medisin, en følelse av panikk, og flertallet kan ikke huske hvilke tegn på det nærliggende UNMI som skal søges fra offeret.

Eksperter tilbyr en enkel test for å bestemme et hjerneslag hjemme.

En person bør sjekke tre tegn:

 • Tale. Offret snakker usynlig, med vanskeligheter med å utlevere komplekse ord. Svar fra pasienten med hjerneskade blir kort og ikke alltid nøyaktig (feil navn heter navn og alder, det er vanskelig å si hvor han er).
 • Mimikk. Smil eller bared tenner - den viktigste testen for et slag. Etterligne muskler på den ene siden av ansiktet vil virke svakere og et hjørne av munnen med et smil eller et smil vil bli litt utelatt.
 • Symmetri av håndbevegelse. Høyre side styres av venstre halvkule og venstre side til høyre. Hvis et iskemisk utbrudd oppstår, vil bevegelsen av armen på den ene siden av kroppen bli tregere, og tegn på nedsatt koordinasjon vil oppstå.

Anbefalinger om hvordan du sjekker et hjerneslag hjemmehjelp, bare hvis det er en blodstrømforstyrrelse, og hjernevævet har lidd.

Manifestasjon av et forestående slagstrekk er ikke alltid ledsaget av alvorlige symptomer, ofte manifestert bare ved stun og hodepine.

Hvordan hjelpe en pasient

Å vite hva som skal gjøres, hvis en person har et slag, vil bidra til å forbedre behandlingsprognosen for offeret.

 • Ring en ambulanse. Operatøren bør i detalj beskrive symptomene som har oppstått i offeret.
 • Gi en behagelig stilling for personen. Det anbefales å ligge på en flat overflate, løfte hodet og skuldrene med en pute eller opprullede klær.
 • Ta vare på full pust. For å gjøre dette må du trykke på tette klær, løsne stroppene eller knytte dem.
 • Prøv å roe. Hvis vi kort beskriver hva en person føler under et slag, er dette frykt på grunn av det umulige å forstå hva som skjer med ham. I rommet hvor pasienten er, er det nødvendig å fjerne alle lydstimulatene (slå av TVen, datamaskinen eller radioen), lukk gardinene og spør folk som ikke er engasjert i å gi hjelp til å forlate lokalene. Offeret skal snakkes rolig.
 • Overvåk tilstanden til en person. Pass på å puste, og hvis oppkast oppstår, snu hodet til den ene siden, for å forhindre oppkast fra å komme inn i luftveiene.
 • Mål trykk og puls (hvis mulig). Ofte, før et slag, øker en persons trykk. Med høyt blodtrykk, hvis pasienten er bevisst, er det lov å gi en pille av Moxonidine eller Kopoten.
 • Påfør is til det okkipitale området, og til føttene - en varm vannflaske.

Universale tegn, ettersom streken ikke begynner - symptomatologien avhenger av organismens individuelle egenskaper og lokaliseringen av det iskemiske fokuset. Noen pasienter blir aggressive, men de fleste er desorienterte og overveldet av tilstanden deres, noen ganger er det patologisk døsighet.

Det er viktig å overvåke bevisstheten til offeret, og ikke la det sovne. For dette anbefales det å involvere en person i en samtale og spør en stavelse for å svare på spørsmål. En plutselig mangel på kontakt indikerer en tyngre tilstand av en person og utviklingen av koma.

Hva resulterer passivitet i?

Uvitenhet om hva et slag ser ut og en tidlig utgivelse av hjelp kan føre til alvorlige konsekvenser:

 • Permanent funksjonshemning. Med langvarig iskemi dør hjernecellene gradvis. Ved ødeleggelse av vev som er ansvarlig for en bestemt funksjon av kroppen (bevegelse, tale, minne), går disse ferdighetene tapt.
 • Dødelig utfall. Hvis de sentrene som er ansvarlige for arbeidet med vitale organer, berøres, dør personen uten hjelp innen de neste få timene etter utviklingen av cerebral iskemi.

For å redusere de alvorlige konsekvensene av den patologien som har oppstått, anbefales det å huske hvordan slaget (tre hovedskilt) manifesteres og hva man skal gjøre med ONMK.

Forebyggende tiltak

Ifølge statistikken er mer enn 40% av pasientene som gjennomgår ONMK innen 3-5 år, en gjentatt brudd på cerebral blodstrøm, noe som er mer alvorlig og nesten alltid ender med funksjonshemning.

Hvordan vet du om det var et slag i en person? For å gjøre dette er det nok å spørre pasienten, samle en anamnese. De fleste vil fortelle ikke bare når patologien har oppstått, men også hvilke konsekvenser som er igjen med ufullstendig gjenoppretting av hjernefunksjonen (unntak - en person med nedsatt minne som skyldes akutt iskemi eller andre hjernesykdommer).

Hvis det ikke er mulig å stille spørsmål til en person, er CT-skanningen hvordan man skal avgjøre om det var et slag. Under dataskanningen blir lagdelte bilder tatt, og avslører foci av nekrose.

Etter påvisning av tidligere overført ONMK, anbefales det isolerende middel:

 • Overvåk BP. Hyppige kriser er en vanlig årsak til utvikling av iskemi.
 • Gi blod regelmessig. Det er nødvendig å ta hensyn til parametrene for koagulabilitet og kolesterolnivået.
 • Gi opp alkohol og nikotin.
 • Reduser mengden salt som forbrukes til 5 g / dag. Overskudd av salter fremkaller hypertensjon og utseende av ødem.
 • Inkluder i den daglige menyen med grønnsaker og frukt.
 • Normaliser vekten. Fedme hindrer hele blodstrømmen i kroppen.
 • Flytt regelmessig. Alvorlig fysisk anstrengelse av stroke er kontraindisert. Anbefalte terapeutiske øvelser, svømming eller gåing.

Disse anbefalingene er også egnet for personer med risiko for ONMC og bidrar til å forhindre fremveksten av primærpatologi.

De som er interessert i å bli testet for å tilhøre risikogruppen, er det nok å besøke distrikts terapeuten. Legen vil utpeke de nødvendige tester og forklare resultatet av undersøkelsen.

Den første symptomatologien til et slag bør huskes, og når en person har lignende tegn begynner å virke. Det er viktig å vite at livet og helsen til en person er avhengig av rettidig hjelp gjengitt.

Prognose for tredje slag

Stroker rundt om i verden er utbredt. Dette er den tredje hyppigste dødsårsaken ifølge WHO. Blant hjernesykdommene forbundet med endringer i blodårene, er andelen av andre og tredje slag mer enn 30%.

Hvem er syk med tredje slag?

Folk som har hatt et slag to ganger, spesielt hvis de klarte å fullføre seg, til slutt slutte å være oppmerksomme på helse. Selv de erfarne gjentatte bruddene på blodsirkulasjonen tvinges ikke til å stadig ta de nødvendige stoffene og kaste dårlige vaner. Sannsynligheten for at det tredje brudd på sirkulasjonen vil skje, mot bakgrunnen av de overførte to, ca 50%.

Etter to slag kan pasienten være mer skødesløs om helsen, noe som medfører sannsynligheten for følgende

Hovedgruppen av pasienter, hvis sjanser for å utvikle denne patogen er høyere, er personer som har opplevd milde forbigående sirkulasjonsforstyrrelser eller mikroinsultasjoner. Ofte betaler små tegn på pasienter med nedsatt hjernesirkulasjon ikke behørig oppmerksomhet, og som et resultat, etter to forbigående angrep, utvikler et annet slag.

Dens utvikling skyldes det faktum at kroppen beholder mekanismene som førte til svekket hjernecirkulasjon:

 • kroppens tilbøyelighet til å danne blodpropper;
 • aterosklerotiske forandringer i hjernens kar
 • Tilstedeværelsen av kroniske sykdommer som fremkaller et slag - er først og fremst hypertensjon og diabetes mellitus.

I denne situasjonen har en person ikke nok interne reserver for å forhindre utbruddet av neste iskemi. Hver etterfølgende lesjon i hjernen er vanskeligere å tolerere av kroppen enn den forrige. Med hvert nytt brudd på hjernesirkulasjonen, reduseres antallet personer som har levd fem år eller mer etter et slag.

Illustrere disse ordene, la oss gå til statistikken:

 • Årlig i Russland opptil 450 000 mennesker opplever for første gang ulike former for hjernesirkulasjon, 80% - iskemisk slag, 20% forskjellige typer hemorragisk.
 • I de første 20 dagene dør 35% av personer med denne sykdommen i det første året - ca 15% av pasientene.
 • Personer som overlever det første året etter brudd på cerebral sirkulasjon, lever fra 8 til 10 år. Disse pasientene har ikke alvorlige nevrologiske lidelser.
 • Etter den tredje iskemien dør 20% av pasientene i den første måneden.

Formasjon av prognosen for tredje slag

Med noen sykdom er en person interessert når han blir bedre. I tilfelle av iskemisk eller hemorragisk hjerneskade er pasienten og hans slektninger interessert i hvor mye de vil miste selvbetjeningsevner, kommunikasjon, intellektuelle evner under sykdom og hvor snart de vil komme seg. Det tredje bruddet på hjernecirkulasjon er ikke det samme for alle. For noen kan dette være dødsdom, og for andre, en sykdom som krever alvorlig behandling og lang gjenoppretting. Noen av pasientene på grunn av sykdommen kan helt miste sine intellektuelle evner, mens andre kan returnere ferdighetene de hadde før sykdommen.

Prognosen for rehabilitering etter tre slag beror på en rekke faktorer

Indikatorene som danner prognosen for utviklingen av tredje slag:

 • Uendrede faktorer. Disse inkluderer alvorlighetsgraden av slag, dens type, lokalisering, pasientens alder.
 • Variabel faktor: blodtrykk, noen biokjemiske indikatorer på blod, kroppstemperatur.

Kontroll over den andre gruppen av faktorer skaper muligheter for å behandle pasienter og gir dem en sjanse til å gjenopprette.

Selve begrepet "prognose" for tredje slag er et komplekst konsept. Det kombinerer omstendighetene som sammen bestemmer pasientens sjanser for liv og utvinning. Dette er omstendighetene:

 • Klinisk utfall av sykdommen.
 • Funksjonelt utfall.
 • Utsikter og varighet av utvinning.
 • Sannsynligheten for et dødelig utfall.
 • Sannsynlighet for komplikasjoner utvikling.

I henhold til tiden som er gått siden sykdomsutbrudd er prognosen delt inn i:

 • Tidlig. Dette er den første måneden etter sykdommen.
 • Det er sent. En måned etter sykdomsutbruddet.

Tidlig prognose for hjernesykdomssykdommer

I de første timene og dagene vurderer legen pasientens tilstand ved å bruke flere indikatorer:

 • Antall poeng på slagskalaen (NIHSS-skalaen - American National Institutes of Health).
 • Tid fra sykdomsutbruddet.
 • Magnetic resonance imaging data.
 • Volumet av berørt hjernevev i en magnetisk resonansstudie.

MR vil hjelpe med å diagnostisere pasientens tilstand og gi en prognose for hans rehabilitering

Dette er faktisk et forsøk på å forutsi om en person vil overleve den første måneden av sykdom eller ikke. Resultatet, skilt av pasienten i henhold til disse kriteriene, gjør at legen kan lage en tidlig prognose for det kliniske resultatet av det tredje slag.

Men det er forhold som kan påvirke utvinningen. De, på grunnlag av forskning, identifiserte National Institute of Health:

 • Ung alder.
 • Å ha en ektefelle.
 • Nedre kroppstemperatur i den akutte perioden av sykdommen.
 • Positiv dynamikk i den første uken av sykdommen.

De akselererer restaureringen av motor- og talevansker etter en historie med iskemi.

Sen utsjekk

Ved bruk av kliniske data, vurderer pasienten tilstanden ved å ta hensyn til gunstige eller ugunstige omstendigheter, en måned etter sykdomsutbruddet. På dette stadiet vurderes sjansene for utvinning ved å ta hensyn til sykdommens karakteristika i denne personen. Sen prognose for pasienter med tredje slag vil inkludere alle nivåer av manifestasjon av konsekvensene av sykdommen:

 • Klinisk. Forstyrrelser i bevegelse, følsomhet, tale- og synsforstyrrelser, atferdsforstyrrelser og humør.
 • Husholdning. Vanskelig bevegelse og selvbetjening. Vanskeligheter med gjennomføring av komplekse aktiviteter - kjøring av bil, går til en butikk eller sparebank.
 • Sosiale. Etter tredje slag kan en person ikke utføre tidligere offentlige funksjoner.

En måned etter streken, kan du gi en endelig prognose for gjenopprettingen

På dette tidspunktet dannes et program for rehabilitering av en person. Klargjøre stoffene som han vil ta hjemme. Lær slektninger av egenskapene til omsorg. Og de taler resultatene, som den felles innsats fra legene og pasienten vil lede.

Ideelt sett bør klinisk utvinning føre til fullstendig nasjonal og sosial gjenoppretting, men dette skjer bare i 15% av tilfellene.

Separat er det tegn som forutsier et ugunstig utfall:

 • Utprøvde brudd på bevissthet og oppfatning.
 • Vedvarende lammelse av lemmer.
 • Utseendet av urininkontinens.

Gjenoppretting etter tredje slag

La oss dvele på prognosen for pasientens kliniske og daglige utvinning etter det tredje slag. Den raskeste og mest komplette utvinningen av pasienter:

 • Innlagt på sykehuset et par timer etter starten av hjernesirkulasjonen og behandlet i spesialiserte avdelinger;
 • ung alder;
 • kvinner;
 • uten alvorlige sammenhengende sykdommer;
 • uten psykiske lidelser;
 • med fraværende uttrykte nevrologiske symptomer.

Det bemerkes at de som bevegelser i lemmer etter parese og lammelse begynte å gjenopprette innen tre måneder etter at sykdommen begynte, blir raskere. Etter seks måneder etter den tredje iskemien er halvparten selvbetjente. Behovet for ekstrudisk omsorg er bevart i en tredjedel av tilfellene.

Hjelp slektninger og venner hjelper til med å gjenopprette pasienter og forbedrer prognosen. Enkelte pasienter som har hatt gjentatte hjernesirkulasjonsforstyrrelser, har mindre sjanse for utvinning.

I de kommende tiårene vil hjernens iskemi forbli en hyppig årsak til funksjonshemning og død. En klar og rettidig prognose hos personer med et tredje slag, en objektiv vurdering av sjansene for utvinning, vil tillate kompetent tildeling av medisinske og økonomiske hjelpemidler, gjøre behandling og rehabilitering av slike pasienter effektive.

Stroke: årsaker, typer, symptomer hos menn, kvinner og kjæledyr

Stroke er en akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, som oppstår på grunn av blokkering av arteriefartøyet eller dets brudd.

Oftere skjer et slag hos menn i alderen 40 til 60 år. Men nylig har alle sykdommene blitt yngre, så en akutt sykdom i hjernens sirkulasjon kan opptre i en yngre alder.

I dag rangeres først i strukturen av årsaker som fører til vedvarende tap av en persons evne til å jobbe. Hvis vi snakker om dødeligheten fra denne sykdommen, har hvert tredje tilfelle av et slag et dødelig utfall.

Gitt alle risikoene, bør alle vite hvordan å bestemme slag og hva den første hjelpen er til pasienten. Fordi aktualiteten i å søke medisinsk hjelp avhenger av utfallet av denne tilstanden.

Stroke hos mennesker: årsaker og typer

Avhengig av mekanismen for forekomst av skade på hjernevevet, er det to typer slag, nemlig:

 • iskemisk slag;
 • hemorragisk slag.

Iskemisk berøring forekommer hos ni pasienter av ti og oppstår ved utseendet av en barriere for blodsirkulasjon i karet. Forstyrr blodstrømmen kan både krampe i hjernearterien, og dens hindring av en trombose, embolus eller rive aterosklerotisk plakk.

Hemorragisk slag er relativt sjeldent (1 av 10 tilfeller), men til tross for dette har det alvorlige konsekvenser og oftere iskemisk hjerneskade fører til pasientens død. Med denne type slag er det et brudd på hjernens hjertebensvegg med dannelsen av et hematom i hjernevævet.

Mot utvikling iskemisk slag kan resultere i:

 • arteriosklerose av blodkar;
 • akutt koronar syndrom;
 • smittsom myokarditt;
 • revmatisme;
 • overførte operasjoner på hjertet og dets fartøy;
 • hypertensiv sykdom og andre.

Den hyppigste årsaker til hemorragisk slag De er:

 • arteriell hypertensjon;
 • hemangiom i cerebral fartøyet;
 • aneurisme av muren i cerebral arterien;
 • sykdommer i skip av systemisk natur;
 • narkotikabruk, etc.

Tegn på forestående slag

Det er en rekke tegn på hvilke det er mulig å mistenke et nærliggende slag, nemlig:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • støy i ørene;
 • taleforringelse;
 • minneverdigelse;
 • nummenhet av halvparten av ansiktet;
 • ensidig følelsesløp i øvre og / eller nedre lemmer;
 • rystende gang.

Hvilke tester kan utføres for å bestemme et slag? For dette er det nødvendig å spørre pasienten:

 • smil: i slag kan en person bare smile på den ene siden av ansiktet, fordi den andre siden av ansiktet er immobilisert;
 • løft hånden foran deg og hold den i denne posisjonen: en pasient med muskel svakhet kan ikke gjøre det;
 • gjenta et uttrykk: slag vil være vakt og sterkt forsinket;
 • stikk tungen ut: i tilfelle et slag, vil spissen av tungen avvike til den berørte siden.

Høyrisikogrupper for hjerneslag

Personer i fare er:

 • pasienter med essensiell hypertensjon
 • røykere;
 • pasienter med diabetes mellitus;
 • overvektige personer;
 • personer som lider av hjerte og karsykdommer;
 • personer med høyt kolesterolnivå i blodet.

Microinsult: konsept og symptomer

Et mikroslag, eller minislag, er en liten arterie lesjon i hjernen.

Begrepet "mini stroke" brukes sjelden av spesialister, det er snarere en nasjonal, snarere enn et medisinsk navn for et implisitt slag.

Tegn på et mikroslag i menn og kvinner er det samme som ved omfattende hjerneskade, bare mindre uttalt.

Pasienter kan være halvparten av ansiktet nummenhet, hodepine, svimmelhet, økt blodtrykk, problemer med bevegelse, frykt for lys, svakhet, tretthet, forbigående tap av syn eller besvimelse.

Disse symptomene er kortvarige, så de fleste pasientene ikke legger noen vekt på dette, skriving av all tretthet, stress og så videre. D. Pasienter sjelden søker medisinsk hjelp, og effekten av slik lidelse på føttene microstroke kan være et massivt hjerneslag.

Tegn på hjerneslag og mikroslag hos kvinner

Kvinneslag har sine egne egenskaper og forskjeller fra hannen. Vurder dem.

 • Stroke utvikler seg hovedsakelig hos eldre kvinner (over 60 år).
 • Det er fare for hjerneslag under svangerskapet.
 • Symptomer og komplikasjoner av stroke hos kvinner er mer uttalt enn hos menn.
 • Dødelige utfall av stroke blant kvinner er mer vanlig enn blant menn.
 • Rehabilitering er lengre og vanskeligere.
 • Ofte er det atypiske symptomer på et slag.
 • Risikoen for hjerneslag øker ved bruk av hormonelle prevensjonsmidler, alvorlig graviditet, migrene og trombofili.

De første tegn på et slag i en kvinne

De første symptomene er som følger:

 • urimelig hodepine;
 • svimmelhet;
 • nummenhet av halvparten av ansiktet;
 • Fravær av etterligning på halvparten av ansiktet;
 • skrå ansiktet i en retning;
 • svakhet i musklene;
 • brudd på koordinering av bevegelser;
 • vanskeligheter med å snakke;
 • En annen persons tale virker "fremmed";
 • ensidig reduksjon i syn eller blindhet;
 • diplopi (dobbeltsyn);
 • en følelse av skumle under huden;
 • besvimelse;
 • kvalme og oppkast, som ikke bringer lindring;
 • feber,
 • manglende evne til å svelge normalt
 • en hikke som ikke går forbi;
 • psykiatriske lidelser (apati, depresjon, spenning);
 • "Parousing cheek" - Lammelse av ansiktsmuskulaturen, som manifesteres av strømmen av mat, vann og spytt fra munnen og andre.

De første tegn på hjerneslag hos menn

Mannlig kjønn er mer sannsynlig å slå enn kvinnelig sex. Hos unge menn (opptil 40 år), diagnostiseres en akutt sykdom i hjernecirkulationen oftere enn hos kvinner. Men i en alder av 50 år sammenlignes sjansene for å lide slag fra det sterke og svakere kjønn.

De første tegn på nedsatt cerebral sirkulasjon hos menn er ikke forskjellig fra kvinner. Derfor er den sterkeste halvdelen av menneskeheten preget av følgende symptomer:

 • sykdomsfølelse;
 • svakhet i lemmer;
 • følelsesløp og skjevhet i ansiktet;
 • innsnevring av glottis på den ene siden av ansiktet;
 • asymmetri av elever;
 • tråkk av øyebollet;
 • nummenhet og prikking i fingrene;
 • urimelig kvalme og oppkast;
 • diffus hodepine;
 • et angrep av svimmelhet;
 • redusert synsstyrke;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • bremser talen eller ikke forstår andres tale;
 • hyppig eller forsinket puste;
 • immobilisering av halvparten av kroppen;
 • et brudd på bevisstheten - besvimelse, og i alvorlige tilfeller, dumhet eller koma.

Distinguishing tegn på iskemisk og hemorragisk slag

Siden taktikken for behandling av iskemiske og hemorragiske slag er betydelig forskjellig, er det nødvendig å vite hvordan man skiller dem.

Tegn på iskemisk slag:

 • desorientering i tid og rom;
 • brudd på taleartikulasjon, vage ord;
 • skrå av ansiktet, fra siden av hjerneskade;
 • nummenhet av halvparten av ansiktet;
 • ensidig reduksjon av synsskarphet;
 • hørselstap fra den berørte hjernehalveren;
 • takykardi;
 • ustabilitet av blodtrykk;
 • økt svette;
 • problemer med å svelge;
 • apati.

Tegn på hemorragisk slag:

 • arytmi;
 • smerte i øyebollene;
 • besvimelse eller til og med koma;
 • kramper;
 • nedsatt puste;
 • hyperemi av ansiktshuden;
 • alvorlig hodepine;
 • immobilisering av lemmer.

Symptomer på koma i slag

Coma er den mest alvorlige manifestasjonen av slag og resulterer ofte i pasientens død. Comatose tilstand utvikler seg på grunn av omfattende slag.

Coma er mer typisk for hemorragisk slag, men med iskemisk skade på hjernevæv er dette fenomenet ikke uvanlig.

Hjertet på hjerneslaget kan være korttids (2-10 dager) og langt (fra 1 måned til flere år).

Tegn på koma hos pasienter med hjerneslag avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden.

1. Første grad:

2. Andre grad:

 • stupor;
 • ingen reaksjon på ytre stimuli
 • svelging refleksen er bevart;
 • støyende puste.

3. Tredje grad:

 • mangel på bevissthet;
 • fravær av reflekser;
 • reduksjon i kroppstemperatur (hypotermi);
 • senking av blodtrykk (hypotensjon);
 • kramper.

4. Fjerde grad:

 • alvorlig hypotensjon
 • alvorlig hypotermi
 • arefleksi.

Tegn på hjerneslag og hjerteinfarkt: forskjeller

I hjertet av hjerneslag og hjerteinfarkt er nekrosen av vevet, bare i det første tilfellet - hjernen og i det andre - myokardiet.

Det definerende tegnet i differensialdiagnosen av hjerneslag og hjerteinfarkt er hjertesmerter.

Med hjerteinfarkt, er smerten lokalisert i hjertet, gir til venstre arm, scapula eller kraveben, og slag er preget av hodepine.

Som for den første, så for den andre staten er preget av økt svette, hudpall, bevissthetstap, dyspné, takykardi og arytmi. Men med et infarkt, er det aldri et brudd på reflekser, lammelser eller ansiktsskjelv.

Hvis det kliniske bildet ikke hjelper med å bestemme hva pasienten har - et hjerteinfarkt eller et hjerneslag, kan det gjøres med flere diagnostiske metoder: EKG, Ekkokardiografi, CT, MR og andre.

Ryggmargens berøring: årsaker og symptomer

Ryggsmerter er svært sjeldne. Brudd på ryggsirkulasjonen kan ha både iskemisk og hemorragisk natur.

Det er tre hyppigst årsaker til spinal stroke:

 • arteriosklerose av blodkar;
 • neoplasma av ryggmargen;
 • herniated intervertebral disks.

I motsetning til hjerneslag, har ryggsmerter ingen forløpere og ser sterkt ut mot en bakgrunn av fullstendig velvære.

Symptomer på ryggsmerter kan være følgende:

 • alvorlig alvorlig smerte i ryggen;
 • økende svakhet i øvre og / eller nedre lemmer;
 • brudd på smerte, taktilitet, temperatur eller andre typer følsomhet;
 • brudd på funksjonene til organene i genitourinary systemet (urinretensjon, enuresis, forstoppelse, impotens) og andre.

Førstehjelp for slag

Den første hjelpen i hjerneslag bør gis av de som var nær pasienten: slektninger, passerer folk, kolleger, venner, etc.

Førstehjelpsalgoritme er som følger:

 • ring en ambulanse;
 • rolig pasienten;
 • Fjern knekken på kragen, fjern stramt klær, sørg for at det kommer frisk luft.
 • Sett pasienten på en hard horisontal overflate, bare ikke bære den;
 • kontroller munnhulen for nærvær av proteser eller oppkastmasser, om nødvendig, rengjør det;
 • ikke drikk eller spis syk
 • når du oppkast, snu hodet til den ene siden;
 • om mulig, bestem puls og blodtrykk. Med hypertensjon, gi stoffet som senker trykket som pasienten vanligvis tar;
 • hvis du slutter å puste og arbeide i hjertet, utfør kunstig åndedrett og lukket hjertemassasje før ambulansen kommer.

Pasienter med hjerneslag transporteres med ambulanse til Neurology eller Intensive Care Unit, hvor de skal behandles.

Prognosen og konsekvensene av et slag

Stroke er farlig for dens konsekvenser, som det er nødvendig å klassifisere slike komplikasjoner som:

 • ensidig muskel svakhet;
 • fullfør immobilisering av halvparten av kroppen;
 • fravær av ansiktsuttrykk og forvrengning av ansiktet;
 • vedvarende taleforringelse;
 • blindhet;
 • hørselstap
 • brudd på ulike typer følsomhet;
 • depresjon;
 • hyppige hodepine og andre.

Er det overførte strekket en indikasjon på statusen for en ugyldig? Siden de ovennevnte konsekvensene av hjerneslag forringer arbeidskapasiteten, blir det i nesten alle tilfeller anerkjent som delvis eller helt uvirksom og gir den aktuelle funksjonshemmede.

Slag: symptomer og tidlige tegn i kjæledyr

Stroke kan utvikle seg ikke bare hos mennesker, men også hos kjæledyr. Ofte er hunder og katter utsatt for denne tilstanden. Derfor vil vi fortelle deg hvilke tegn du kan bestemme at kjæledyret ditt har et slag, og hvordan du kan hjelpe ham.

Stroke i en hund oppstår ofte mot en bakgrunn av alvorlig stress, sykdommer i nervesystemet, craniocerebral trauma. Også, hunder kan lide av arteriosklerose i blodårene og hjertesykdommer, noe som vil føre til nedsatt cerebral sirkulasjon.

Tegn på et slag i en hund kan ha følgende manifestasjoner:

 • endre hundens oppførsel fra overexcitement til apati;
 • asymmetri av muzzle;
 • ensidige utvidede elever;
 • brudd på pusten i form av tachypnea (akselerasjon av pusten), bradypnoe (bremse pusten) eller apné (kortvarig åndedrettsstanse);
 • brudd på svelging, som et resultat av hvilket kjæledyret ikke kan drikke og spise;
 • nedsatt syn
 • ensidig svakhet i musklene, på grunn av hvilken hunden er vridd i en ring;
 • unilateral lammelse av potene;
 • ataksi (brudd på koordinering av bevegelser), som manifesteres av gangens rystelse, kramper, spinner på ett sted;
 • en forstyrrelse av bevissthet i form av koma, når hunden faller til den ene siden, og øynene hennes blir glassaktige og konsentrerte på et tidspunkt.

Førstehjelpen til dyret utføres i henhold til følgende algoritme:

 • fjern kragen;
 • Legg hunden på sin side på en flat, solid overflate, vri hodet til siden;
 • gi kjæledyret 5 dråper valerian eller motherwort;
 • stryke hunden og snakk med henne for å roe henne;
 • Ta umiddelbart hunden til nærmeste veterinærklinikk.

Bare en veterinær kan behandle et slag i en hund. Det er umulig uten legenes avtale å gi kjæledyret noen medisiner eller injeksjoner, da dette kan skade dyrets helse. Også for første gang er det forbudt å bruke is til hundens hode, da dette vil forverre skaden på hjernevævet.

Tegn på et slag i en katt:

 • snurring av øyeboller;
 • pupillær asymmetri;
 • ensidig innsnevring av øyegapet;
 • svimlende, til koma
 • spenning eller apati;
 • lammelse;
 • desorientering;
 • krumning av kroppen i en retning, som følge av hvilken katten går i sirkler;
 • kramper;
 • skum fra munnen;
 • nedsatt puste;
 • tap av evne til å svelge;
 • oppkast og andre.

Når katten oppdager slike symptomer, må eieren gi det til veterinæren. Dyret transporteres i en liggende stilling på sin side. Det er nødvendig å sjekke om det ikke er oppkast i munnen og om tungen er fast i den.

Stroke - hva det er, de første tegnene, symptomene hos voksne, årsakene, konsekvensene, behandlingen og forebyggingen av hjerneslag

Hva er det Stroke er en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, noe som fører til en vedvarende fokal hjerneskade. Kan være iskemisk eller hemorragisk. Patologi er ledsaget av akutt nedsatt hjernesirkulasjon, vaskulær og CNS-skade. Hvis den normale blodstrømmen forstyrres, blir næringen av hjernenusceller forverret, og dette er veldig farlig, siden orgelet virker ved stadig å levere oksygen og glukose til det.

La oss vurdere hvilke tegn som er karakteristiske for et slag, hvorfor det er viktig å hjelpe en person i de første minuttene av symptomstart, og hva er de mulige konsekvensene av denne tilstanden.

Hva er et slag?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som forårsaker skade og død av nerveceller.

Under det "terapeutiske vinduet" (konvensjonelt kalt de første 3-6 timer etter et slag), er det mulig å forhindre de irreversible konsekvensene av iskemi og celledød ved terapeutisk manipulering.

Stroker forekommer hos enkeltpersoner i et bredt aldersområde: fra 20-25 år til alderdom.

 • Konstruksjon eller blokkering av blodkarene i hjernen - iskemisk slagtilfelle;
 • Blødninger i hjernen eller i membranene - hemorragisk slag.

Frekvensen er ganske høy, den øker med alderen. Dødelighet (dødelighet) fra stroke forblir svært høy. Behandlingen er rettet mot å gjenopprette den funksjonelle aktiviteten til nevroner, redusere påvirkning av kausative faktorer og hindre gjentakelse av en vaskulær katastrofe i kroppen. Etter et slag er det svært viktig å utføre rehabilitering av en person.

Tegn på sykdommen må være kjent for hver person for å kunne reagere i tide på en hjernekatastrofe og å ringe et ambulanseteam til seg selv eller kjære. Å vite de grunnleggende symptomene kan redde en persons liv.

Det er 2 hovedtyper av slag: iskemisk og hemorragisk. De har fundamentalt forskjellige utviklingsmekanismer og trenger radikalt forskjellige tilnærminger til behandling. Iskemisk og hemorragisk slagtak opptar henholdsvis 80% og 20% ​​av totalpopulasjonen.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Iskemisk slag

Iskemisk hjerneskade forekommer i 8 tilfeller ut av 10. De lider hovedsakelig fra eldre, etter 60 år, oftere menn. Hovedårsaken er en blokkering av blodårene eller deres langvarige spasmer, noe som fører til at blodtilførselen og oksygen sultes opp. Dette fører til død av hjerneceller.

Denne typen sykdom kan utvikle oftere om natten eller om morgenen. Dessuten er en korrelasjon med den foregående økte emosjonelle (stressfaktor) eller fysisk aktivitet, alkoholforbruk, blodtap eller progresjon av en smittsom sykdom eller fysisk prosess.

Hemorragisk slag

Hva er dette? Hemorragisk slag er resultatet av blødning i hjernesubstansen etter skade på fartøyets vegger. Brudd på funksjonell aktivitet og død av nevrocyter i dette tilfellet skyldes hovedsakelig at de klemmer seg med hematom.

Forekomsten av hemoragisk slag er forbundet hovedsakelig med diffus eller isolerte cerebrale vaskulære lidelser på grunn av vaskulær vegg som mister sin elastisitet og blir tynnere.

Det er ofte ledsaget av bevissthetstap, raskere utvikling av hjerneslagsymptomer, alltid signifikante nevrologiske lidelser. Dette skyldes det faktum at i dette tilfelle den cerebrale sirkulasjon blir forstyrret på grunn av brudd i den vaskulære veggen og brudd av blod eller hematom dannelse som følge av impregnering av nervevevet med blod.

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

I 5% tilfeller av utvikling av et slag er det ikke mulig å finne ut hvilken type og mekanisme for utvikling. Uavhengig av type slag, er dens konsekvenser alltid det samme - en skarp, raskt utviklende nedsatt funksjon av hjernegionen på grunn av død av noen av sine celler i nevrocyter.

De første tegn på et slag i en voksen

Tegn på et slag bør være kjent for alle mennesker, uavhengig av tilgjengeligheten av medisinsk utdanning. Disse symptomene er først og fremst knyttet til brudd på innervasjon av hodet og musklene i kroppen, så hvis du har mistanke om et slag, spør personen til å utføre tre enkle trinn: smil, løfte hendene, si noen ord eller en setning.

En person som plutselig følte seg "svak", kan vi antage vaskulære problemer ved hjelp av følgende tegn, som kan tas for de første tegnene på et slag:

 • Nummenhet av kroppsdeler (ansikt, lemmer);
 • hodepine;
 • Tap av kontroll over miljøet;
 • Dobling i øynene og andre synsforstyrrelser;
 • Kvalme, oppkast, svimmelhet;
 • Motor og følsomme forstyrrelser.

Det skjer at et slag opptrer plutselig, men oftere skjer det mot bakgrunnen for harbingers. For eksempel, i halvparten av tilfellene, er iskemisk slag foran transiente iskemiske angrep (TIA).

Hvis minst tre av følgende symptomer gjentas en gang i uka eller oftere i løpet av de siste tre månedene, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp:

 • Hodepine, som ikke har noen spesifikk lokalisering, og oppstår når tretthet eller værkatastrofer forekommer.
 • Svimmelhet, vises i ro og øker med bevegelse.
 • Tilstedeværelsen av støy i ørene, både permanent og forbigående.
 • "Feil" av minne for hendelser i den nåværende tidsperioden.
 • Endring i intensiteten av arbeidskapasitet og søvnforstyrrelser.

Disse symptomene bør betraktes som forløpere av slag.

Hvordan gjenkjenne et slag?

For å gjenkjenne denne sykdommen, vær oppmerksom på følgende punkter:

 1. Ta en nærmere titt, spør om du ikke trenger hjelp til en person. En person kan nekte, fordi han forstod ikke hva som skjedde med ham. Talen til en person med et slag vil være vanskelig.
 2. Be om å smile hvis hjørnene på leppene ligger på forskjellige linjer og smilet ser merkelig ut - dette er et symptom på et slag.
 3. Rist en persons hånd, hvis et slag oppstår, blir håndtrykket svakt. Du kan også be om å hente opp hendene dine. En hånd vil falle ned spontant.

Når du identifiserer tegn på et slag i en person, ring umiddelbart etter en ambulanse. Jo raskere kvalifisert hjelp er gitt, desto større er sjansene for å eliminere konsekvensene av denne sykdommen.

årsaker til

Leger identifiserer to hovedårsaker til slag. Dette er forekomsten av trombi i sirkulasjonssystemet og tilstedeværelsen av kolesterolplakk som kan blokkere blodkarene. En pasient kan forekomme hos en sunn person, men denne sannsynligheten er ekstremt liten.

Patologi utvikles som en komplikasjon av det underliggende hjerte og karsykdommer, samt under påvirkning av ugunstige faktorer:

 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • tromboembolisme;
 • hypertensjon (arteriell hypertensjon);
 • revmatisk hjertesykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • hjerteoperasjon;
 • konstant stress;
 • vaskulære svulster;
 • mottak av visse typer narkotika;
 • alkoholisme;
 • røyking,
 • aneurisme av cerebral arterien.

Utviklingen av komplikasjoner er mulig og mot bakgrunnen av generell trivsel, men ofte oppstår svikt i kompensasjonsmekanismer i tilfeller der lasten på fartøyene overskrider et visst kritisk nivå. Slike situasjoner kan knyttes til hverdagen, med tilstedeværelse av ulike sykdommer, med ytre omstendigheter:

 • en abrupt overgang fra en utsatt stilling til en stående stilling (noen ganger nok til å passere inn i en sittestilling);
 • tett mat;
 • badestamp;
 • varm sesong;
 • økt fysisk og psykisk stress;
 • hjertearytmi
 • en kraftig nedgang i blodtrykket (oftest under påvirkning av legemidler).

Men den vanligste årsaken til et slag er ansett for høyt blodtrykk. 7 av 10 personer som lider av blødninger er personer med høyt blodtrykk (blodtrykk over 140 til 90), et brudd på hjertet. Selv harmløs atrieflimmer blir årsaken til dannelsen av trombi, noe som fører til brudd på blodstrømmen.

Symptomer på et slag

Kliniske manifestasjoner av slag beror på lesjonens type, plassering og størrelsesorden.

Symptomer på hjerneslag hos voksne:

 • Tegn på et nærliggende slag begynner med hodepine og svimmelhet, som ikke forklares av andre årsaker. Mulig tap av bevissthet.
 • Tapet på evnen til å tydelig uttrykke sine tanker i ord er et av de karakteristiske symptomene. En person kan ikke si noe klart eller til og med gjenta et enkelt uttrykk.
 • Pasienten kan starte oppkast, så vel som med hjernerystelse.
 • Støy i hodet.
 • Det er glemsomhet, en person vet ikke eller husker ikke hvor han gikk, hvorfor han trenger ting han holder i hendene. Utad dette manifesteres av fravær og forvirring.
 • Visuelt er symptomene på sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen synlige på ansiktet av en person. Pasienten kan ikke smile, ansiktet er forvrengt, kanskje det ikke kan lukke øyelokket.

Det er syv hovedsymptomer før et slag, noe som tydelig viser denne sykdommen:

 • Skewed ansikt (asymmetrisk smil, skråt øye).
 • Inkonsekvent tale.
 • Døsighet (apati).
 • Skarpe smerter i hodet og ansiktet.
 • Synshemming.
 • Lammelse av ekstremiteter.
 • Krenkelse av koordinering.

Tegn på pågående stroke kan være svært variert, så det er verdt å være svært oppmerksom på hvilke symptomer før et slag forekommer hos en person.

 • plutselig bevissthetstap,
 • generaliserte kramper,
 • brudd på respirasjon med fokal symptomatologi og nevrologiske lidelser i fremtiden (taleforringelse, følsomhet, koordinering av bevegelse, epileptiske angrep).

I tillegg, med iskemisk angrep hos mennesker, kan reflekssvelging og tale forverres. Derfor kan pasienten begynne å stamme, ikke snakkes klart.

På grunn av nederlaget i ryggraden (vertebral) kan pasienten utvikle en koordineringsforstyrrelse, så han vil ikke være i stand til å bevege seg selvstendig eller til og med sitte.

 • Bevisstap på tidspunktet for hoppet i blodtrykk (mot en krisesituasjon, belastning - emosjonell eller fysisk);
 • Vegetative symptomer (svette, feber, rødhet av ansiktet, sjelden blek hud);
 • Brudd på pust og hjerterytme;
 • Mulig utvikling av koma.

Det er verdt å tenke på at hvis det er tegn på et slag, er tiden for irreversible forandringer i hjernen allerede påbegynt nedtellingen. De 3-6 timene, som skal utføre restaurering av nedsatt blodsirkulasjon og kamp for å redusere det berørte området, reduseres med hvert minutt.

Hvis symptomene på et slag helt forsvinner i perioden opptil 24 timer fra begynnelsen av dets kliniske manifestasjoner, er det ikke et slag, men en forbigående cerebral blodstrømningsforstyrrelse (forbigående iskemisk angrep eller hypertensiv cerebral krise).

Førstehjelp

I hjerneslag krever hjerneblødning en umiddelbar reaksjon på forekomsten, så etter utbruddet av de første symptomene må du utføre følgende handlinger:

 1. Legg pasienten slik at hodet hans blir hevet rundt 30 °.
 2. Hvis pasienten har mistet bevisstheten og var på gulvet, flytt den til en mer komfortabel posisjon.
 3. Hvis pasienten har forutsetninger for oppkast, vri hodet til siden slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 4. Det er nødvendig å forstå hvordan pasientens puls og blodtrykk endres i pasienten. Hvis det er mulig, må du sjekke disse tallene og huske dem.
 5. Når ambulanslaget kommer, må legene indikere hvordan problemene startet, hvor mye verre de føler og ser syke ut, og hvilke tabletter han tok.

Sammen med anbefalinger for prehospital omsorg for hjerneslag bør huske hva som ikke kan gjøres kategorisk:

 • flytte en person eller overføre den til sengs (det er bedre å forlate det der angrepet skjedde);
 • bruk ammoniakk for å bringe pasienten til bevissthet;
 • tvinge til å begrense lemmer når anfall oppstår
 • å gi pasienten medisinske preparater i tabletter eller kapsler som kan bli sittende fast i luftveiene (spesielt hvis han har brudd på svelgfunksjonen).

effekter

De mest karakteristiske problemene som oppstår etter et slag, inkluderer følgende:

 • Forsvarte eller lammede lemmer. Den vanligste manifestasjonen av lammelse av den ene halvdelen av kroppen. Immobilisering kan være fullstendig eller delvis.
 • Spasticitet av muskler. Lemmen holdes i en posisjon, leddene kan gradvis bli tilnærmet.
 • Problemer med taleapparatet: indistinctness og inkoherens av tale.
 • Dysfagi er et brudd på svelgingfunksjoner.
 • Forverring av synsfeltet: delvis synløshet, bifurcation, reduksjon av dekningsområdet.
 • Brudd på funksjonene i tarmen og blæren: urininkontinens eller omvendt manglende evne til å isolere det.
 • Psykiske patologier: depresjon, frykt, overdreven følelsesmessighet.
 • Epilepsi.
 • taleforringelse;
 • umuligheten av en logisk løsning av oppgaven;
 • Manglende evne til å analysere situasjonen
 • svekket evne til å bevege høyre arm og / eller fot;
 • endring i følsomhet fra samme side (høyre) - nummenhet, parestesi;
 • depressivt humør og andre mentale endringer.
 • et dårlig minne, mens talen som regel forblir normal;
 • parese og lammelse på venstre side av kofferten;
 • emosjonell fattigdom;
 • utseendet på patologiske fantasier, etc.

Symptomer på koma

Coma etter et angrep av et slag utvikler seg ganske raskt, akutt og har følgende symptomer:

 • Mannen mistet plutselig bevisstheten
 • Samtidig ble ansiktet hans lilla rødt
 • Pusten ble høyt, hvesende
 • Pulsen ble spent, blodtrykket økt
 • Øyebollene svingte til side
 • Elevene innsnevret eller ble ujevn
 • Elevens reaksjon på lys har blitt treg
 • Muskeltonen ble redusert
 • Det er en sammenbrudd i bekkenorganens funksjoner (urininkontinens)

Hvor mange år lever etter et slag?

Det er ikke noe entydig svar på dette spørsmålet. Et dødelig utfall kan oppstå umiddelbart etter et slag. Imidlertid er det mulig og et langt, relativt fullt liv i flere tiår.

I mellomtiden er det etablert at dødeligheten etter slag er:

 • I løpet av den første måneden - 35%;
 • I løpet av det første året - ca 50%.

Prognosen for slagutfallet avhenger av mange faktorer, blant annet:

 • Pasientens alder;
 • Helseforhold før strekk;
 • Livskvaliteten før og etter et slag;
 • Overholdelse av rehabiliteringsperioden;
 • Fullstendig eliminering av årsakene til slagtilfelle;
 • Tilstedeværelse av samtidige kroniske sykdommer;
 • Tilstedeværelsen av stressfaktorer.

diagnostikk

Diagnostiske tiltak inkluderer:

 • Inspeksjon. Test UZP. Det kalles av bokstavene til de tre første handlingene som pasienten må gjøre: smil, snakk og prøv å heve hånden.
 • Vurdering av pasientens generelle tilstand av en lege.
 • En nøyaktig og operativ studie av pasienten er foreskrevet, magnetisk resonansbehandling eller datatomografi vil hjelpe.
 • Lumbar punktering vil skille mellom hjerneblødning fra andre patologier i hjernen.
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning brukes til å oppdage et slag, tydeliggjøre sin natur (iskemisk eller hemorragisk), det berørte området, og også å ekskludere andre sykdommer med lignende symptomer.

Behandling og rehabilitering etter et slag

Den optimale tiden for sykehusinnleggelse og igangsetting av terapi er de første 3 timene fra starten av kliniske manifestasjoner. Behandling i den akutte perioden utføres i intensivavdelinger av spesialiserte nevrologiske avdelinger, og pasienten overføres til tidlig rehabiliteringsenhet. Før du etablerer slagtypen, utføres grunnleggende utifferentiert terapi, etter diagnosen har blitt gjort, spesialisert behandling og deretter lang rehabilitering.

Behandling etter et slag inkluderer:

 • gjennomføre et kurs av vaskulær terapi,
 • bruk av narkotika som forbedrer hjernens metabolisme,
 • oksygen terapi,
 • rehabiliteringsbehandling eller rehabilitering (fysioterapi, fysioterapi, massasje).

I tilfelle av et slag, ring øyeblikkelig til en beredskapstjeneste! Hvis du ikke gir øyeblikkelig hjelp, vil dette føre til pasientens død!

For å forhindre komplikasjoner utføres terapi ved hjelp av følgende stoffer:

 • Cerebroprotectors gjenoppretter strukturen av skadede hjerneceller;
 • medisiner for fortynning av blod (vist utelukkende for iskemisk berøring);
 • hemostatika eller hemostatiske midler (brukt med et klart fastslått slag av hemorragisk opprinnelse);
 • antioksidanter, vitaminpreparater og legemidler som forbedrer metabolisme og blodsirkulasjon i vev.

Rehabiliteringsaktiviteter:

 • De utføres fra begynnelsen av strekningen og fortsetter med bevaring av det neurologiske underskudet gjennom hele livet med deltagelse av pasienten, teamet til medisinske arbeidere og slektninger;
 • riktig pleie av pasientens kropp, bruk av spesielle enheter;
 • respiratorisk gymnastikk (for å forebygge lungebetennelse);
 • så tidlig som mulig aktivering av pasientens motorstatus, fra kort sitte i sengen til fullverdig fysioterapi;
 • Anvendelse av ulike fysioterapeutiske og andre metoder: elektroprocedurer, massasje, akupunktur, leksjoner med en taleterapeut.

Folk rettsmidler for utvinning av kroppen etter et slag

Før du bruker folkemidlene, må du kontakte legen din. kontraindikasjoner er mulige.

 1. Kanel kanel. Plantens frukter og røtter brukes til å forberede en avkok, som innføres i vanlige bad i behandlingen av lammelse og parese. Kurset er 25 prosedyrer, buljongen helles i vann ved en temperatur på 37-38 ° C.
 2. Bad med salvie etter et slag. 3 kopper urte salvia helle 2 liter kokende vann. La stå i 1 time, spenne og hell på et bad med varmt vann. Ta disse badene hver annen dag.
 3. Veldig nyttig og slik avkok: en teskje knuste tørrpionøtter skal helles et glass kokende vann. Etter dette, fyll i for en time og belastning. Spis en spiseskje buljong 5 ganger om dagen.
 4. Bay olje. Dette preparatet er utarbeidet på denne måten: 30 g løvblad skal fylles med et glass vegetabilsk olje. Insister 2 måneder, med hver dag trenger banken å bli rystet. Oljen må filtreres og deretter kokes. Det anbefales å gni blandingen til lammede steder.

forebygging

Stroke er en av de sykdommene som er lettere å forebygge enn å behandle. Strokeforebygging består av:

 1. Advare det kan være ved hjelp av rasjonell organisering av arbeid og hvile, riktig ernæring, søvn innstilling, normal psykologisk klima, kontroll av natrium i kosten, tidlig behandling av hjerte- og karsykdommer: iskemisk hjertesykdom, høyt blodtrykk.
 2. Den beste måten å unngå stroke er å forhindre atherosklerose og andre kardiovaskulære sykdommer. Det er viktig å overvåke blodtrykket og sjekke om diabetes.
 3. Ta om nødvendig medisiner som forbedrer hjernenes mikrosirkulasjon, og også bruk av medisiner som forhindrer mangel på oksygen (hypoksi) i hjernen som foreskrevet av legen.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Les Mer Om Fartøyene