Hvordan utføre en auscultation av hjertet, som det er nødvendig for

Fra denne artikkelen vil du lære om en slik gammel metode for å studere helsetilstanden, som auscultation av hjertet. Metodens historie, de grunnleggende prinsippene for auskultasjon og sykdom, som kan identifiseres eller til og med foreslås ved hjelp av denne teknikken.

Auskultasjon, eller lytting er en metode for å evaluere visse funksjoner i menneskekroppen, basert på analyse av lyder som avgir bestemte kroppssystemer i sitt arbeid. Lytting til hjertet er ikke det eneste punktet ved bruk av metoden. Lytte, eller auscultirovat, kan du fartøy, lunger, tarmene. Av stor betydning er teknikken i obstetri, fordi gjennom moderens fremre mage kan høre støyen fra karetene fra moderkaken og hjertets toner av fosteret. Auscultatory-metoden er grunnlaget for å måle blodtrykket ved Korotkov-metoden - det vi alle bruker når vi måler press med en tonometer.

lytte til metoden brukt av de gamle healere, men for de la øret til brystet, ryggen eller magen til pasienten. Ved rett av faren til moderne auskultasjon kan kalles en fransk lege Rene Layeneka at etter reglene for anstendighet, kan ikke du legger øret til brystet av en ung jente. Det er derfor han forvandlet til et papirark, setter den til sitt hjerte og funnet ut at så hørbare hjertelyder har steget betydelig. Det var Lienenek som oppfant prototypen til et moderne stetoskop - et rør hvor leger utfører auskultasjon. Han ga også de første grunnlaget for et slikt konsept, som et punkt i auskultasjon av hjertet - bestemte steder på brystet, hvor de fleste tydelig høre enkelte lyder og lyder av hver av kroppens strukturer. Om disse punktene og deres betydning, snakker vi like nedenfor.

Grunnleggende regler for auscultasjon av hjertet

Denne enkle metoden, som å lytte, krever strenge regler:

 1. Legen skal bare bruke sitt kontrollerte stetoskop. Derfor bruker kardiologer og terapeuter noen ganger et enkelt stetoskop hele livet og vil ikke bli lånt ut til noen.
 2. Stetoskopet bør tilsvare pasientens alder - derfor er det spesielt barnestetoskoper eller spesielle vedlegg til det vanlige i pediatri og neonatologi.
 3. Dysen til stetoskopet skal være varm, så vel som luften i rommet.
 4. Studien skal gjennomføres i stillhet.
 5. Pasienten skal ta av seg klærne i livet.
 6. Pasienten står mest eller står, legen er i en komfortabel stilling.
 7. Spissen av stetoskopet skal passe godt mot huden.
 8. Hvis hodebunnen på pasientens hud er meget uttalt, bør huden på dette stedet bli fuktet eller oljet med flytende olje.

To hjerte toner

Hjertet er et komplekst organ bestående av muskelfibre, bindestofframme og et valvulært apparat. Ventiler adskiller atriumet fra ventriklene, så vel som kamrene i hjertet fra store eller store kar som kommer ut eller kommer inn i hjertekamrene. Alt denne komplekse strukturen er stadig i bevegelse, rytmisk kontraherende og avslappende. Ventiler åpner og lukker, blodkarene beveger seg inne i karene og kamrene i kroppen. Hvert element i hjertet skaper visse lyder, forenet av leger inn i begrepet hjertetoner. Det er to hovedkardiale toner: den første (systoliske) og den andre (diastoliske).

Den første tonen

Den første tonen i hjertet oppstår ved sammentrekningen - systole - og dannes av følgende mekanismer:

 • Ventilmekanisme - slamming og tilhørende vibrasjon av klaffene i muslingene (mitral) og tricuspidene, som adskiller atriet fra ventriklene.
 • Den muskulære mekanismen er sammentrekningen av atria og ventriklene og utvisning av blod ytterligere i løpet av bevegelsen.
 • Vaskulær mekanisme - vibrasjon og vibrasjon av aorta og lungearterien når de sender en kraftig blodstrøm fra henholdsvis venstre og høyre ventrikel.

Den andre tonen

Denne tonen oppstår i øyeblikket av avslappning av hjertemusklen og resten - diastolen. Det er ikke en multi-komponent, som den første, og består av bare én mekanisme: en ventilmekanisme - slamming aortaventilen og lungearterien og en blodtrykks vibrasjon.

Fonokardiogram - opptak av vibrasjoner og lyder produsert av hjertets og blodkarens aktivitet

Teknikk og punkter av auskultasjon av orgel

Under lytten skal legen skille og vurdere følgende parametere i hjertet:

 • Hjertefrekvens (hjertefrekvens) - normalt varierer det i gjennomsnitt fra 60 til 85 slag per minutt.
 • Rhythmicity of heartbeats - hjertet fungerer vanligvis rytmisk, kontraherende og avslappende gjennom bestemte tidsintervaller.
 • Lyd eller volum av hjertetoner - første og andre toner skal ha et visst volum. Den første tonen skal være høyere enn den andre, ikke mer enn to ganger. Selvfølgelig kan ikke bare sykdommen, men også tykkelsen av brystkassen, pasientens vekt, tykkelsen og massiviteten av det subkutane fettet påvirke deres lyd.
 • Integritet av hjerte toner - den første og andre toner skal bli lyttet til helt uten å dele og splitte.
 • Tilstedeværelse eller fravær av patologiske hjertetoner, lyder, klikk, krepitus og andre tegn på hjertesykdommer og andre organer.

For auscultation av hjertet var riktig, er det viktig å observere en viss sekvens av å lytte til hjertetoner. Selv oppfinneren av stetoskopet Laynenek bygge en ny algoritme for auskultasjon og stedet - i form av lytting - hvor visse nyanser av hans arbeid kan høres tydeligere. Moderne diagnostikk kaller disse stedene punktene for auscultation av hjertet, som vi nevnte i begynnelsen av denne artikkelen. Det er ved disse punkter kan høres ikke bare den første og andre tonen, men hver av dem er det beste stedet å lytte til en viss hjerteklaff, noe som er ytterst viktig for den innledende diagnose.

Totalt er det fem slike punkter, de danner en praktisk sirkel, hvor forskerens stetoskop beveger seg fremover.

 1. 1 punkt er et sted i nærheten av hjertepunktet, hvor mitral- eller bivalveventilen som adskiller de venstre kamrene i hjertet, er mest tydelig hørt. Vanligvis er dette punktet oppdaget på festestedet til brystbenet i brusk på ribben til venstre.
 2. 2 punkt er II intercostal plass til høyre for brystmarginen. På dette stedet høres lydene av aortaklappen som lukker munnen av den største arterien av menneskekroppen, best.
 3. 3 punkt er II intercostal plass til venstre for brystmarginen. På dette punktet høres lydene fra lungeventilen, som bærer blod fra høyre ventrikel inn i lungene for å berike med oksygen.
 4. 4 poeng - dette er stedet ved foten av xiphoidprosessen av brystbenet - "under skjeen". Dette er poenget med den beste hørbarheten til tricuspid, eller tricuspid, hjerteventil som deler sine høyre halvdeler.
 5. 5 poeng, kalt i medisinske lærebøker Botkin-Erba punkt - III intercostal plass nær venstre kant av brystbenet. Dette er stedet for ekstra lytte til aortaklappen.

Det er på disse punktene at de patologiske lydene som snakker om bestemte brudd på hjerteapparatet og unormale blodstrømmer, blir best hørt. Erfarne leger bruker også andre punkter - over de store fartøyene, i kjernefaget av brystbenet, underarmsområdet.

Hvilke sykdommer og tilstander kan detekteres ved auskultasjon

Det skal bemerkes at for noen få tiår siden var auskultasjon av hjertet en av de få metodene for å diagnostisere sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Legene stolte bare på ørene sine og viste komplekse diagnoser, som ikke kunne bekrefte dem ved hjelp av noen instrumentelle metoder, bortsett fra elektrokardiogrammer eller brystrøntgen.

Moderne medisin er utstyrt med et stort arsenal av metoder og teknologier, slik at auscultation falt uforvarende i bakgrunnen. Faktisk er dette en billig, rimelig og rask vei til en bred strøm av pasienter anslått å identifisere personer til å være mer grundig undersøkelse: hjerte ultralyd, angiografi, Holter overvåking og andre moderne, men langt billigere prosedyrer.

Så la oss liste opp de viktigste egenskapene ved patologiske hjertelyder, noe som bidrar til å identifisere hjertets auskultasjon.

Endring i sonoritet av hjertetoner

 • Demping av 1 tone er observert i myokarditt - betennelse i hjertemuskelen, myokarddystrofi, mangel på mitral og tricuspidventil.
 • Forsterkning av den første tonen skjer med en innsnevring av mitralventilen - stenose, uttalt takykardi og endringer i hjerterytmen.
 • Demping av den andre tonen er observert hos pasienter med nedsatt blodtrykk i de store eller i små sirkulasjonskretser, aortaventilinsuffisiens og aorta-misdannelser.
 • Forsterkning av den andre tonen opptrer når arterietrykket stiger, veggene er komprimerte eller aterosklerose av aorta, stenosen av lungearterieventilen.
 • Svekkelsen av begge toner observert hos overvektige pasienter, underernæring og dårlig funksjon av hjertet, myokarditt, oppsamling av væske i hulrommet av hjertet Sekker etter inflammasjon eller skade, alvorlig lungeemfysem.
 • Styrking av begge tonene blir observert med økt kontraktilitet i hjertet, takykardi, anemi, utmattelse av pasienten.

Utseendet til hjertemormer

Støy er en unormal lydeffekt overhodet på hjertetoner. Støy er alltid forårsaket av unormale blodstrømmer i hulrommene i hjertet eller ved å lede det gjennom ventilene. Støyen er estimert til hvert av de fem punktene, som lar deg bestemme hvilken av ventilene som ikke fungerer som de skal.

Det er viktig å vurdere lydstyrken, lydens lydstyrke, deres prevalens i systole og diastole, varighet og andre egenskaper.

 1. Systolisk bilyd, er at støy for den første tonen, kan være en indikasjon på myokardiale skader papillærmuskelen insuffisiens to- og Trikuspidalklaff, mitralklaffprolaps, stenose av aortiske og åndedrettsventiler, defekt, ventrikulære og atrial septal, aterosklerotiske forandringer i hjertet.

Patologiske hjerterytmer

 • Rytmen til kanteren er en av de farligste unormale rytmene. Dette fenomenet oppstår når du splitter hjertetonene og høres ut som hovene "ho-ra-ra". En slik rytme oppstår med alvorlig dekompensasjon av hjertet, akutt myokarditt, hjerteinfarkt.
 • Rytmen av en pendel - en toleddet rytme med den samme pause mellom 1 og 2 toner av hjertet som oppstår hos pasienter med hypertensjon, hjerteinfarkt, og myokarditt.
 • Rytmen til vaktelen lyder som "sovende på ra" og kombineres med mitralstenose, når blodet med stor innsats passerer gjennom den smale ringen av ventilen.

Auskultasjon kan ikke være hovedkriteriet for å stille en diagnose. Pass på å ta hensyn til en persons alder, klager fra pasienten, spesielt kroppsvekten, stoffskiftet, tilstedeværelsen av andre sykdommer. Og i tillegg til å lytte til hjertet, bør alle moderne hjerteundersøkelser brukes.

Hjertesuksultasjon: Lyttingspunkter

Hjertefarger og lyder er lyd som kommer fra et slått hjerte som følge av turbulent (skift retning, hastighet og trykk) blodstrømmen gjennom kamrene gjennom ventilapparatet. For å studere dem, brukes metoden for auskultasjon (lytting), som utføres av en lege ved hjelp av et fonendoskop, til bruk. Auscultation av hjertet hjelper i tidlig diagnose av hjertets patologi og dets ventiler. Daglige endringer i egenskapene til hjertelyd blir registrert i pasientens medisinske historie.

Hjertet har fire ventiler: to ugjennomtrengelige blod fra atria til ventriklene (venstre - bicuspid mitral, til høyre - trikuspidal trikuspidal) og to - i ventriklene i store kar (aorta - fra den venstre ventrikkel inn i aorta, lunge - fra høyre ventrikkel inn i den pulmonære arterien). Med deres rytmiske åpning og lukking oppstår lydfenomenene i hjertet - toner. Hos friske mennesker på hjerteområdet høres to grunnleggende hjertetoner - det første og det andre.

Opprinnelse (systolisk) tone består av lyder som oppstår i hjertet under en kontraksjon (systole) og ser ut som følge av svingninger i begge ventriklene i hjertemuskelen (muskel-komponent), lukking av mitral- og trikuspidalklaff (ventil komponent), "jitter" av veggene i aorta og lunge arterien på tidspunktet for adgang til disse kraftig volum av blod fra ventriklene (vaskulær komponent), atriekontraksjonen (atrial komponent). Volumet av lyden av fenomenet bestemt av hastigheten av trykkstigningen i ventrikkelen under sammentrekning. Den andre (diastolisk) tone oppstår på grunn av hurtige fluktuasjoner ventiler av aorta og lungearterien som er lukket under starten av hjerte avslapning (diastole). Dens volum bestemmes av den hastighet med hvilken de to klaffene slam og trikuspidalklaff. Tetthet av ventilklaffer sammenbruddet er en garanti for det normale volum av de to toner.

Stille og lavfrekvente ytterligere tredje og fjerde toner kan normalt oppdages hos barn og ungdom, noe som ikke er tegn på sykdommen.

Opprinnelsen til de tredje tone svingninger på grunn av venstre ventrikkel vegg fortrinnsvis ved en for hurtig fylling av blod i den tidlige relaksasjon i hjertet, den fjerde - på grunn av atriekontraksjonen i slutten av diastolen.

Støy det kalles unormal lyd fenomen dukker opp i deler av hjertet og store fartøyer med turbulent blodstrøm. Støy kan være både funksjonelt som forekommer i normale og ekstrakardiale sykdommer, ikke på grunn av endringer i hjerte struktur og patologisk, noe som kan indikere et organisk lesjon av hjertet og ventilanordningen. I forhold til tidspunktet for utseendet kan de være systoliske og diastoliske.

Auscultation utføres i henhold til en bestemt algoritme, som inneholder følgende regler:

 • Manipulering utføres både i det horisontale (på baksiden, på siden) og i den vertikale posisjonen til pasientens kropp, om nødvendig, gjentas det etter fysisk anstrengelse.
 • Auscultation utføres både med rolig, jevn pust av pasienten, og på høyde av maksimal utløp med åndedrettsstans.
 • Ofte for å oppdage synkronisitet av hjerteaktivitet observeres samtidig palpasjon av puls på karoten eller radialarterien, og hjerterytmer blir lyttet til.
 • Lytting utføres på påfølgende punkter, som svarer til projeksjonene av den beste lydytelsen til ventilene på brystoverflaten.

Auskultasjonspoeng er steder for å lytte til hjertetoner fra visse ventiler på brystets overflate, hvor de er best utført.

Auskultasjonspoengene, de hørte lydene i vanlige patologier og deres adferdsområde:

Auskultasjon av hjertet

Mastering av alle nye og nye teknologier for å diagnostisere sykdommer i kardiovaskulærsystemet, utøverne ikke undervurderer auscultasjonsmetoden. Dette er en tilgjengelig og ikke mindre informativ metode for å vurdere tilstanden til kardiovaskulærsystemet.

1 Auskultasjonshistorie

Rene Laennec - foreslo først en metode for auskultasjon

Hittil er det vanskelig å forestille seg at selv i 1800-tallet lyttet hjertet direkte til øret. En reversering i historien om diagnosen kardiovaskulære sykdommer ble utført av Rene Laennec, som ble besøkt av tanken på å snu arket av musikk i et rør. Ved å bruke det nye designet til brystet til den unge pasienten, ble René Laennec positivt overrasket over resultatene av hans arbeid. Hjertetoner ble hørt mye bedre.

Siden den tiden begynte metoden for auscultasjon av hjertet. Papirarket ble erstattet av et enkeltrørstetoskop, som gradvis endret form. Så oppfant Pyotr Nikolaevich Korotkov et phonendoskop, som gjør det mulig å skille mellom lydene som har en høy frekvens. Til dags dato er det enkelt å bruke kombinert stetofonendoskop, som gjør det mulig å nøye vurdere ytelsen til kardiovaskulærsystemet.

2 Enhet av stetofonendoskop

To-hode neonatal stethophonendoscope

Før du går videre til temaet for lyttepunkter, vil det være hensiktsmessig å referere til enheten til et stetoskop og et phonendoskop. Nylig er den mest vanlige kombinasjonen - stethophonendoscope. Dette alternativet er veldig praktisk og mer informativt når det gjelder å vurdere ytelsen til kardiovaskulærsystemet. Stetoskopet består av et hode som ligner en bjelle, rør og spisser (oliven). Fonendoskopet er utstyrt med en membran, har også rør og oliven.

Stetoskop for auskultasjon bidrar til å lytte til lavfrekvente lyder. Et phonendoscope lar deg evaluere høyfrekvent støy, siden den innebygde membranen reduserer hørbarheten til lavfrekvente lyder. Stetoskopet er praktisk for å lytte til lungene og blodkarene, phonendoskopet brukes til auskultasjon av hjertet. Imidlertid foretrekker en spesialist, som utfører auskultasjon, i hvert enkelt tilfelle et stetoskop eller et fonendoskop.

3 Regler for auskultasjon

Legen lytter til hjerteslag av phonendoscope

Forberedelse for auskultasjon er ikke mindre viktig enn selve prosessen. Vi vet at vi befinner oss i et mørkt rom, og vi begynner ikke umiddelbart å skille gjenstandene som ligger her. Tilsvarende krever vår hørsel tilpasning. Dette er et svært viktig punkt, som gjør at spesialisten ikke kan gå glipp av mulige tegn på sykdommen. Så, la oss ta hensyn til følgende regler for forberedelse for auscultation av hjertet.

 1. Rommet skal være varmt, siden for auskultasjon er det nødvendig å løsne bagasjen over midjen fra klærne.
 2. I rommet bør du prøve å ekskludere fremmede lyder som kan forstyrre spesialisten i å gjennomføre auskultasjon.
 3. Når du hører på hjertet, skal stetoskopets eller phonendoskopets hode passe tett mot overflaten av pasientens bryst.
 4. Det anbefales at hjertet vurderes ved auskultasjon i ulike faser av respiratorisk syklus for å unngå skadelige effekter av respiratorisk støy. Derfor må pasienten inhalere og puste ut, samt holde pusten om nødvendig.
 5. Hvis støyen oppdages ved et bestemt punkt, kan auskultasjon utføres over hele hjerteområdet. Med ventilfeil har hjertet lyder en tendens til å spre seg langs blodbanen. Derfor, i tillegg til hjertet regionen, kan hele overflaten av brystet, det interscapulære rommet, regionen av karoten arterier på nakken bli lyttet.

4 Lyttingspunkter i kardiovaskulærsystemet

Høringsordre av hjertet

Før du bruker et stetoskop eller phonendoskop til overflaten av pasientens bryst, er det nødvendig å kjenne poengene med å lytte til hjerteventilene. Disse hjerte-lyttepunktene faller ikke sammen med deres anatomiske projeksjon, noe som er viktig å huske. Auskultasjon av hjertet bør utføres i rekkefølge av redusert hjerteventilskade. For å gjøre det enklere å huske rekkefølgen på hjerteens lyttespunkter, kan du mentalt tegne en figur åtte, koble prikkene i riktig rekkefølge.

 1. Lytte til mitralventilen utføres ved hjertepunktet.
 2. Aortaklappen høres i det andre interkostale rommet til høyre for brystbenet.
 3. Ventilen i lungestammen høres i det andre interkostale rommet til venstre for brystbenets kant.
 4. Lytteposisjonen til tricuspideventilen er basen av stiftets xiphoidprosess.
 5. Det er også det femte punktet med auskultasjon - Botkin-Erba-punktet. Auskultasjon av hjertet på dette punktet bidrar til å identifisere svikt i aortaklappen.

5 Hjerte lyder er normale

I medisin er tonen forstått som resultat av arbeidet til ventiler, kamre i hjertet og karene. Lyttingsposisjonen til den første tonen er hjertepunktet og basen av xiphoid-prosessen. Den andre tonen høres i det andre intercostalområdet på høyre og venstre side av brystbenet. Normalt bør volumet av den andre tonen, både til høyre og til venstre for kors på brystbenet, være den samme. Når du lytter til den første tonen på toppen og i bunnen av xenoidprosessen i brystbenet, er volumet høyere i forhold til den første tonen. Fysiologiske tredje og fjerde toner kan høres hos unge og friske pasienter. Deres forskjell fra patologisk er å lytte til bakgrunnen til første og andre toner. Dette fenomenet kan forklares av den gode tonen og elastisiteten til hjertekammers muskelvegg hos unge mennesker.

6 Demping og styrking av hjertetoner

Årsaker til svekkelse av hjertetoner

Når du utfører auskultasjon, kan de første og andre tonene både svekkes og vokse sterkere. Dette kan føre til relaterte og ikke-relaterte årsaker. Svekkelsen av den første og andre toner kan observeres med en økning av tykkelsen av det subkutane fettvev i brystet, i pasienter med muskulær øvre skulder belte, eksudativ pleuritt, betennelse i hjertemuskelen, myokardialt infarkt, kardiosklerosis, myokardial dystrofi, perikarditt et al. Forsterkning av begge toner observert hos personer asteniske kroppsbygning, i nærvær av lys vozduhosoderzhaschey hulrom, anemi, takykardi, følelsesmessig straining, øket i skjoldbruskkjertelen, med fysisk VARME ZEC, etc.

En rekke sykdommer og syndromer kan spille en rolle i å endre klang av en av fargene, noe som er svært viktig å vurdere i prosessen med diagnosen. Forsterkning av den første tone kan være ved en takykardi, mitralstenose, arytmier, øket i skjoldbruskkjertelen, sklerotiske prosesser i lungevevet, og andre. Avslappet første tone kan være forårsaket av utilstrekkelig mitral ventil, aorta eller andre hjerteklaffer, hjerteinfarkt, betennelse i hjertemuskelen, aortastenose, hypertrofi av venstre ventrikkel.

Når det gjelder den andre, er dens forsterkning (fokus) bestemt basert på en sammenligning av sitt volum over aorta og lunge stammen. Aksent II tone av aorta hos voksne kan auscultated i hypertensjon, så vel som endring i aterosklerotiske aortaventilen. Hovedvekten eller forbedring II tone over lunge stammen kan auscultated mitralstenose, bindevev emfysem pulmonær Pumping (øke luftighet lungevev). Dempningen på den annen tone kan være forårsaket av lavt blodtrykk, pulsåreklappen insuffisiens, Pulmonalstenose ventiler.

7 Splitting av hjertetoner

Blokkering av høyre ben av bunten

Asynkron drift av ventiler kan føre til at du lytter til splittede og bifurcated hjerte lyder. Delte toner høres som to separate korte lyder. Fysiologisk splitting kan høres hos unge mennesker og er forbundet med faser av inspirasjon og utløp. Patologisk spalting eller forgrening av toner kan oppstå når bunten av bunken er blokkert (I-tone), økt trykk i aorta og lungearterien.

8 ekstra hjertetoner

I tillegg til de grunnleggende tonene i hjertet, kan flere hjerte lyder bli hørt. Eksempler på ytterligere toner kan være "galoppere", "Rhythm vaktel" perikardium tone, systolisk klikk, etc.. grunner ekstra toner kan være mitralklaffprolaps, hjertesvikt, perikardiale brosjyrer fusjon, hjerteinfarkt, myokarditt, mitral stenose. Ekstra hjertelyder, i motsetning til de grunnleggende tonene, indikerer vanligvis forekomst av patologi hos pasienter.

9 hjertemormer

I tillegg til hjertetoner kan auskultasjon høre og lyde i hjertet. Hjertemormer kan høres hos friske pasienter, og i slike situasjoner er det funksjonell støy. Patologisk støy kan være forårsaket av en endring i hjertets ventiler eller muskulære apparater. Men ikke alltid bare hjertet er lyderens skyldige, åpenbart ved auskultasjon. Betennelse av pleural ark, perikardial ark og andre patologier kan forårsake utseendet av såkalt "out-of-card" -støy.

Hjerte bilyd systoliske kan være forbundet med den systoliske fasen og det diastoliske forbundet med diastole. Systolisk støy kan bli auscultated, hvis pasienten har en stenose (innsnevring) av aorta, lunge trunk, mitral- eller trikuspidalklaff. Diastolisk støy høres med mitralstenose, og Trikuspidalklaff, samt insuffisiens aortaventilen og et lunge stammen.

10 Auskultasjon av fartøy

Lytte til abdominal aorta

Metoden for auskultasjon tillater ikke bare å evaluere arbeidet i hjertet eller lungene, det kan også gi informasjon om tilstanden til nyrene i abdominal aorta og andre kar i kroppen vår. Denne metoden brukes av vaskulære kirurger, nevrologer og andre spesialister som er engasjert i undersøkelsen av karet. Lytt til abdominal aorta utføres på den hvite eller midterste delen av magen.

Avstanden fra brystbenet til brystbenet er navnet til å lytte til dette store fartøyet. Aorta er best kjent ved utånding med forsinkelse i pusten. Når auskultasjon, ikke glem at det overdrevne trykket som utøves av stetoskopet på fartøyet, kan forårsake stenotisk støy og dermed gi en diagnostisk feil. Ved å utføre auskultasjon av abdominal aorta, kan systolisk murmur detekteres.

Denne situasjonen vanligvis indikerer tilstedeværelsen av betennelse i pasientens aorta vegger (Aortitt), aneurisme (utvidelse) eller kompresjon av aorta det enn noen av de indre organene. Avhengig av plasseringen av deteksjon av støy, kan denne eller den nevnte patologien forekomme. Hvis støyen blir lyttet ved xiphoid prosessen kan de patologiske prosesser som påvirker den torakale aorta eller cøliaki stammen. Identifisering av støy på nivået av navlen indikerer økt blodstrøm i navlestrengen fartøy, så vel som forandringer i blodstrømmen i de subkutane abdominal årer som skjer i cirrhose.

Auskultasjon av nyrearteriene

Auskultasjon av nyrearteriene er viktig ved påvisning av nyre-stenose eller unormale nyreskader. Den anatomiske plasseringen av nyrearteriene i nivået på 1-2 lumbal vertebrae tillater auscultasjon foran og bak. I den bakre posisjonen puster pasienten inn og ut og holder pusten. I denne stillingen "drømmer legen" stetoskopets hode inn i den fremre bukveggen. Lyttestillingen til nyrene fra fronten er et punkt som er 2-3 cm over navlen og i samme avstand til navlenes utside.

For å lytte til nyrearteriene bakfra, må pasienten innta en sittestilling. Stetoskopet er plassert over den frie kanten av den 12. ribben. Ovennevnte egenskaper av hjertetoner og støy er langt fra fullført. De kan klassifiseres av mange andre parametere. Og alt dette mangfoldet kan oppnås takket være en tilsynelatende enkel, men veldig viktig og ikke mindre informativ metode for diagnose - auskultasjon.

Auskultasjon av hjertet: essensen av undersøkelsen, norm og patologi, ledelse

Auscultation er en metode for å undersøke en pasient basert på å lytte til lydvibrasjonene som oppstår ved arbeidet til et bestemt organ. For å høre lignende lyder er mulig ved hjelp av spesialverktøy, prototyper som er kjent siden antikken. De kalles et stetoskop og et stetofonendoskop. Prinsippet for deres arbeid er basert på å gjennomføre en lydbølge til legemidlets orgel.

Fordelene og ulempene ved fremgangsmåten

Auskultasjon av hjertet er en verdifull metode for å undersøke pasienten selv på prehospitalstadiet når det ikke er mulig å utføre laboratorieinstrumentstudier. Teknikken krever ikke spesialutstyr og lar oss anta en foreløpig diagnose, basert bare på kunnskapen og klinisk erfaring fra legen.

Men selvfølgelig, det er umulig å bare være basert på auscultasjonsdataene ved diagnose. Hver pasient med mistanke om hjertepatologi i henhold til auskultasjon bør følges opp ved hjelp av laboratorieinstrumenter uten å mislykkes. Det er Auskultasjon hjelper bare å anta, men i alle fall ikke å bekrefte eller utelukke en diagnose.

Når er auscultation av hjertet?

Auskultasjon av hjertet utføres for alle pasienter i alle aldre under en primær undersøkelse av en lege, barneleger, kardiolog, arytmolog, pulmonolog eller annen terapeutisk lege. I tillegg utføres auskultasjon av en kardiurgirurgi, en thoraxkirurg eller en anestesiolog før kirurgiske inngrep.

Også, leger og paramedikere bør kunne "lytte" til hjertet ved en primær undersøkelse av pasienten.

Auskultasjon kan være informativ for slike sykdommer som:

 • Hjertefeil. Lydfenomener består i tilstedeværelse av støy og ekstra toner, fremveksten skyldes grove brudd på hemodynamikk (blodstrøm) inne i hjertekamrene.
 • Perikarditt (betennelse i perikardial sac). Når tørre perikarditt auscultated perikard friksjon forårsaket ved å gni den betente pericardial brosjyrer sammen, mens exudative - demping døvhet og hjertelyder.
 • Brudd på rytme og ledning langs hjertet er preget av endringer i hjertefrekvensen pr. Minutt.
 • Infeksiv endokarditt (endokardittank) ledsages av lyder og toner, karakterisert ved hjertefeil på grunn av inflammatoriske endringer i hjerteventilene.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Algoritmen for auscultasjon av hjertet er som følger. Legen skal under gunstige forhold på kontoret (god belysning, relativ stillhet) foreta et foreløpig intervju og undersøkelse av pasienten, og be ham om å kle av og løsne thoraxen. Deretter bestemmer legen ved hjelp av et fonendoskop eller et stetoskop etter auskultasjon av lungefeltene hjertens lyttespunkter. Samtidig tolker han de mottatte lydeffektene.

Punktene for auscultasjon av hjertet bestemmes av ventilens stilling i hjertekamrene og projiseres på den fremre overflaten av brystet og bestemmes av de mellomliggende mellomrom til høyre og venstre for brystbenet.

For eksempel, projeksjon av mitralventilen (1 punkt) er definert i femte intercostal plass under venstre nippel (Mitral ventil, "M"I figuren). For å høre på det, bør en kvinne bli bedt om å holde venstre bryst med hånden.

Neste lytter aortisk ventilprojeksjonspunkt (2 poeng), som projiseres inn i det andre interkostale rommet fra høyre side av brystbenet (aortaklaff, "En"I figuren). På dette stadiet legger legen oppmerksomhet på to-tone hjertefrekvensen.

Deretter er phonendoscope satt til punkt av projeksjon av ventilen i lungearterien (3 poeng) i det andre interkostale rommet er nærmere den venstre kanten av brystbenet (Pulmonis-ventilen, "P"I figuren).

Den fjerde etappen av auscultation er punkt for å lytte tricuspid eller tricuspid ventil (4 poeng) - på nivået av den fjerde ribben nær høyre side av brystbenet, så vel som ved foten av xiphoid-prosessen (Trikuspid-ventilen,T"I figuren).

Det siste stadium av auskultasjon er å lytte sonen til Botkin-Erba (5 punkt, "E" på figuren), som i tillegg gjenspeiler lydledning fra aortaklappen. Denne sonen befinner seg i det tredje interkostale rommet fra brystbenets venstre kant.

Lytt til hvert område bør utføres med en forsinkelse i pusten i noen sekunder etter dyp pust og utånding. Auscultation kan også utføres både i den bakre posisjonen, så sitter og står, med torsoen vippet fremover og uten.

Forklaring av resultatene

Normale lydeffekter i auskultasjon av hjertet er tilstedeværelsen av to toner, som tilsvarer den vekslende sammentrekning av atria og ventrikler. Dessuten bør det ikke være støy og unormale hjerterytmer (rytmen til vaktelen, rytmen til galoppen).

Lyder er støy som oppstår når de patologiske skader ventilene - grov stenose (innsnevring cicatricial) ventilen og myk blåse ved svikt (ufullstendig lukkefliker) av ventilen. Og i det første og i andre tilfelle er støyen forårsaket av en feil blodstrøm gjennom den innsnevrede eller omvendt utvidede ventilring.

eksempler på typisk støy i patologi og deres fordeling ved tone (1-4)

For eksempel er mitralstenose auscultated diastolisk støyforhold (mellom 1 og 11 toner) rett under venstre nippel og systolisk bilyd (mellom 1 og 11 toner) ved det samme punkt som er karakteristisk for mitral oppgulp. Når pulsåreklappen stenosis auscultated systolisk bilyd i det andre interkostalrom til høyre, og ved svikt av aortaventilen - diastolisk bilyd ved Botkina-Erb.

Patologiske rytmer i hjertet består i forekomst av lyder mellom to grunntoner, som generelt gir bestemte konsonanser. For eksempel, med hjertefeil, høres rytmen til kanteren og rytmen til vaktelen.

Tabell: Vanlige fenomen registrert ved auskultasjon

Auskultasjon av hjertet hos barn

Lytte til hjertet hos små pasienter er ikke mye forskjellig fra det hos voksne. Auskultasjon utføres i samme rekkefølge og på samme punkt av projeksjon av ventiler. Bare tolkningen av de hørte lydeffektene er forskjellig. Så, for eksempel, er den puls av et nyfødt barn karakterisert ved fravær av pauser mellom hvert hjerteslag og hjerteslag blir lyttet ikke alle de vanlige rytme og minner ensartede pendel virkninger. For hver voksen pasient og for et barn over to uker, er et slikt hjerterytme, kalt embryokardi, et tegn på patologi - myokarditt, sjokk, agonal tilstand.

I tillegg, hos barn, spesielt de over to år, er det en aksent av den andre tonen på lungearterien. Dette er ikke en patologi hvis det ikke er systolisk og diastolisk lyd under auskultasjon.

Sistnevnte kan observeres hos barn i tidlig alder (opptil tre år) med medfødte misdannelser, og hos barn eldre enn 3 år - med reumatiske hjertesykdommer. Også i ungdomsperioden kan lyder høres på projeksjonspunktene til ventiler, men de er hovedsakelig forårsaket av den organisasjonens funksjonelle omlegging, og ikke ved organisk skade på hjertet.

Til slutt skal det bemerkes at ikke alltid et normalt auskultasjonsbilde når man lytter til hjertet indikerer at pasienten er helt normal. Dette skyldes fraværet av lyder i hjertet for visse typer patologi. Derfor, med de minste klager fra kardiovaskulærsystemet, anbefales pasienten å utføre et EKG og ultralyd i hjertet, spesielt når det gjelder barn.

Hastigheten og metoden for å gjennomføre auscultasjon av hjertet

Auscultation lytter til hjertetoner med et fonendoskop både på prehospitalstadium og i sykehusinnstilling. Denne metoden for forskning er rettet mot den første diagnosen medfødte hjertefeil, myokarditt, etc.

Hva er auskultasjon av hjertet

Under hjertets arbeid er det en periodisk reduksjon av sine individuelle deler og omfordeling av blod langs hulrommene. Som et resultat av en slik prosess oppstår lydvibrasjoner som forplantes langs det indre vev til brystoverflaten. Prosesser som oppstår under blodsirkulasjonen i hjertet, er godt revidert med auskultasjon

Dermed har en spesialist mulighet til å lytte til dem ved hjelp av et phonendoskop (en medisinsk enhet for å lytte til hjertet og lungene). Dette menu den lar å estimere frekvens, rytme av lyder, timbre, tilstedeværelse av lyder, hjertetoner og melodisk lyd av hjertet.

Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

Auskultasjon utføres for diagnostisering av sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt:

 • myokarditt;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • medfødte eller kjøpte hjertefeil;
 • hypertrofi av ventriklene;
 • revmatisk hjertesykdom.

Takket være denne fysiske metoden, kan du allerede mistenke på hjertesykdommer i forkant av sykehuset og sende pasienten til en ytterligere undersøkelse i en hjertedispensjon.

Teknikk og punkter av auskultasjon

Auskultasjon av hjertet utføres vanligvis i stående stilling. For at lyden under pusten ikke forstyrrer undersøkelsen, blir pasienten bedt om å holde pusten i 4-6 sekunder (pasienten må først innhalere dypt).

For å lytte, bruk 5 punkter med auscultation av hjertet (tallene samsvarer med sekvensen for å lytte til tonene).

 1. Det første punktet er området med den såkalte apikale impulsen, som gjør det mulig å evaluere arbeidet til mitralventilen og atrioventrikulær blenderåpning til venstre. Det er 1-2 cm innsiden av brystvorten i V intercostal plass. Først blir tonen bestemt etter en lang pause, og deretter etter en kort pause. I normen for høyhet er den første tonen i regionen av den apikale impuls alltid sterkere enn den andre.

Noen ganger på dette stedet høres en ytterligere III-tone, noe som kan indikere tilstedeværelsen av enhver patologi i hjertet eller om pasientens unge alder. I sistnevnte tilfelle regnes utseendet til den tredje tonen som normen.

 • Det andre punktet - høres i området til II intercostal plass til høyre. Her er arbeidet til aorta-ventiler og aorta-munnen festet. Studien utføres med en forsinkelse i pusten.
  Hovedpunkter for beregning: steder for å lytte til aorta, lunge, tricuspid og mitralventiler
 • Det tredje punktet er II-intercostal plass til venstre for brystbenet, lungeklaffventiler høres her.

  Det er viktig å merke seg at etter å ha lyttet til de tre ovennevnte punktene, anbefales det å gjenta prosessen. Alle tre tonene skal være de samme i volum og lyd.

  Det femte punktet, eller Botkin-Erba-punktet, er et ekstra sted for å lytte til aortaklaffene

 • Det fjerde punktet befinner seg i området av brystbenet i regionen mellom V-mellomromet. Her høres riktig atrioventrikulær blenderåpning og tricuspidventilen.
 • Det femte punktet (i medisin heter det Botkin-Erba-punktet) er definert i det tredje interkostale rommet til venstre for brystbenet. Dette er et ekstra sted for å lytte til aortaklaffene. Undersøkelsen utføres ved innånding med et respiratorisk hold i 3-5 sekunder.
 • Metoder som letter undersøkelsen

  I noen tilfeller er diagnosen hjertelyd vanskelig, så en rekke teknikker bør brukes til å løse problemet.

  1. Posisjonen til pasienten på hans side gjør det mulig å lytte til III og IV hjertetoner, samt støy på mitralventilen, spesielt med mitralstenose. I tillegg må du bruke et stetoskop uten membran.
  2. Pasientens stilling som står med en litt skrå fremoverkropp (pasienten skal puste ut og holde pusten) lar deg lytte mer detaljert til tonene i aortaklappen. Bruk et fonendoskop med en membran.

  Det er interessant! Fonendoskopet, i motsetning til stetoskopet, har en membran som forsterker lydoppfattelsen.

  Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

  Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

  Du må vite at hvis det er på overflaten av brystet av rikelig hår, bør det være før auskultasjon fukte stedet for å lytte til hjertet lyder med vann, fett fett krem ​​eller minst barbert. Siden ekstern støy kan forstyrre auscultasjon.

  Forklaring av resultatene

  Patologiske toner og støy, hvis tilstedeværelse ble bestemt ved hjelp av auskultasjon, blir deretter evaluert av kardiologen. Dermed klargjør tidspunktet for utseende, lokalisering, volum, timbre, støy, dynamikk og varighet.

  Tint-tolkning

  Tonen er de rykkete lydene som oppstår i et sunt hjerte under sitt arbeid. Det er 3 typer toner:

  • konstanter I og II;
  • ustabil III og IV;
  • ekstra.

  Normalt høres to grunntoner ved hvert auscultasjonspunkt. I sine egenskaper er den første alltid litt lengre enn den andre, og lavere i tømmer. Det bør ikke være noen ekstra lyder mellom dem. I patologiske tilfeller kan man høre utseendet på splittede fundamentale toner, ekstra lyder og lengre hjertemord.

  Under auskultasjon er det først nødvendig å skille mellom hjertetoner og først da å skille mellom hjertemuslinger.

  Patologiske endringer i hjertetoner

  Det er en rekke sykdommer der normal lyd blir patologisk.

  Plassering av hjertets auskultasjonspunkter og evaluering av eksamenens resultater

  innhold

  Slike, utdaterte ved første øyekast, mistet diagnoseteknikker, som perkusjon, palpasjon, auscultasjon av hjertet, ikke deres relevans i dag. Lytting til pasientens hjerteaktivitet med fonendoskop blir aktivt brukt til første diagnose både på prehospitalstadiet i akutte tilstander, og på sykehus og klinikker. Til dags dato anbefaler eksperter å gjennomføre auskultasjon konsekvent i fem hovedpunkter, slik at de mest detaljerte detaljene i toner av arbeidsorganet.

  Lytte på kroppslyd i visse punkter av brystet for å bestemme slike parametere av hjerteaktivitet, for eksempel frekvens og rytme fra kutt, lyder som normalt ikke er tilgjengelige, ren og avstemme lyden av hjerte, hjerte lyder. I dette tilfellet kan unøyaktig bruk av phonendoscope oliven betydelig forvride de hørte lydene, noe som har en feil i diagnosen.

  Dette er viktig! Søket etter nødvendige punkter utføres palpatorisk, i de tilsvarende anatomiske områdene. Imidlertid kan spesialister med lang arbeidshistorie med størst nøyaktighet oppdage de nødvendige stedene for å lytte visuelt, uten å gripe til palpasjon.

  Når lytting er viktig, er omfanget av pasientens thorax viktig. Et betydelig hårlag kan gjøre auskultasjon umulig selv med riktig installasjon av de nødvendige punktene.

  Arrangement og søk etter hjerte auscultasjon poeng

  Eksamenpunktene tilsvarer projeksjonen av de ventilerte hjerteventilene til brystet, og også til steder der studiet av deres arbeid er det mest praktiske og produktive. Bevegelsen av støy påvirkes også av blodstrømmen i karene, noe som fører til dannelsen av en viss lydførende effekt.

  Lytting til pasientens hjerteaktivitet utføres i streng rekkefølge, som svarer til følgende liste:

  1. Den apikale impuls. Dette punktet er det første området som skal lyttes til, og lar deg evaluere ytelsen til både mitralventilen og den atrioventrikulære blenderen til venstre. Søk etter det utføres visuelt eller ved hjelp av hender. I tilfeller der en synlig apikal impuls er fraværende, skiller legen til metoden for perkusjon. I dette tilfellet bestemmes hjerteets grenser ved å tappe, og phonendoscope oliven er plassert på grensen av relativ sløvhet i hjertet. I øyeblikket av lytting blir pasienten bedt om å holde pusten etter innånding og utånding.
  2. Det andre lyttingspunktet er definert i sonen til det andre intercostalområdet til høyre for brystbenet. Som i første tilfelle utføres studien etter at pasienten har forsinket pusten under utånding. Her bestemmes operasjonen av aorta ventiler og ventilen av aorta aorta.
  3. Det tredje punktet er området for å lytte til operasjonen av ventilapparatet i lungearterien. Det er definert i området av det andre interkostale rommet til venstre for brystbenet. Det er viktig at etter eksamen i tredje punkt er det nødvendig å gjenta første og andre trinn i prosedyren. Alle tre punkter av auscultation av hjertet bør ha samme volum av hjertetoner.
  4. Det fjerde punktet av studien ligger i regionen av xiphoidprosessen av brystbenet og festestedet til den femte ribben til den. Undersøkelsen utført her avslører patologien til tricuspidventilen og atrioventrikulæråpningen til høyre.
  5. Det femte punktet er et ekstra område for å lytte til de særegenheter ved operasjonen av aortaklaffene. Den befinner seg i regionen av det tredje interkostale rommet til venstre for brystbenet. Undersøkelse utføres også ved utånding av pasienten med forsinket pust.

  Dette er viktig! Studien på ovennevnte punkter er standard, rettet mot første diagnose. Hvis det er mistanke om forekomsten av en patologisk prosess, utføres auskultasjon også i pasientens stilling på siden. I dette tilfellet starter undersøkelsen fra det første punktet, hvoretter fonendoskopet forskyves til anteroposterior og mid-aksillære linjer. Et slikt tiltak gjør det mulig å oppnå en mer uttalt lydsignal, noe som bidrar til en mer nøyaktig diagnose.

  I noen tilfeller brukes også auskultasjon av hjertet etter trening. Således auscultation fremstilling av en første standardpunkter, og etter at hele projeksjon av hjertet, og dermed bestemme evnen støy gjennomført over kroppsfiguren, og også retningen av deres ledningsevne. Således støy av Trikuspidalklaff, som en regel, er tildelt til høyre for mitral - venstre, støy utstrålende til aorta carotis.

  Vurdering av støy ved punktene for auskultasjon

  Patologisk støy, hvis tilstedeværelse ble bestemt under lyttingen, blir utsatt for en viss evaluering av spesialisten. Så bestemme tidspunktet for deres forekomst (i perioden med systole eller diastole), lokalisering og oppførsel av støy, deres høyhet, timbre, varighet. Diagnostisk verdi har også i hvilken posisjon pasientens kropp støyen blir lyttet til bedre, og også dens dynamiske egenskaper (økning, reduksjon).

  Ved vurdering av den påvist støyen er det viktig å ta hensyn til alderen til pasienten som blir undersøkt. Så, for små barn er preget av en god lytting av tre eller fire hjertetoner, som ikke er en patologi. Samtidig viser dette fenomenet hos voksne i de fleste tilfeller tilstedeværelsen av alvorlig hjertesykdom. I tillegg er det andre aldersrelaterte trekk ved kardiovaskulærsystemet, hvor ulykkebarheten kan føre til etablering av en feilaktig diagnose etterfulgt av feil behandling.

  Prosedyre og punkter av auscultation av hjertet

  Auscultation av hjertet er ansett som den mest nøyaktige av de mest informative metoder for å diagnostisere sykdommene i dette organet. Legg merke til at legen som utfører auditionen, må ha en utmerket hørsel, men enda viktigere er å kunne lytte, det vil si å gjenkjenne støyen i amplitude og i tid. Auskultasjon er den mest kompliserte metoden for å diagnostisere sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

  Det er visse regler for å utføre forskning. Dataene samles inn på fem poeng. Under diagnosen brukes et stetoskop (fonendoskop).

  Oppfinnelsen av anordningen og utseendet av fremgangsmåten

  Stetoskopet var opprinnelig et stivt rør i ett øre. Ved oppfinnelsens oppfinnelse og utseendet på en måte å lytte til hjertet, er medisinens historie på grunn av den franske legen Rene Laennec. I 1816 oppfant han et stetoskop, og bare et år senere beskrev han sin erfaring i arbeidet "Mediated Auscultation." De viktigste symptomene er åpne og systematisert av denne franskmannen.

  Mono-aural tre rør har blitt brukt i mer enn et århundre. I første halvdel av det tjuende århundre fortsatte landlige leger og paramedikere å bruke denne modellen.

  Etter utgivelsen av de binaurale instrumentene gjorde det medisinske personalet noen få observasjoner. For eksempel blir lyder av mitralstenose (lavfrekvenslyder) bedre revidert gjennom det klokkeformede stetoskopet. Mens aorta-insuffisiens (lyd ved høye frekvenser) er tydeligere skilt ved bruk av membranespiss. I 1926 ble et binauralt fonendoskop med et kombinert hode utgitt.

  Det neste trinnet i forbedring av oppfinnelsen kan anordningen enheten var auskultatoriske elektroniske instrumenter: stetoskop å forsterke lyden, støyfiltrering, og lyd "imaging" (phonocardiography).

  Dataene som er oppnådd ved fysisk undersøkelse av pasienten, er ikke bare tegn på sykdom, men gir også et mer komplett bilde av hvordan sirkulasjonssystemet virker på mennesker:

  • evaluering av hjerteutgang;
  • Bestemmelse av trykk ved fylling av kamre;
  • volaemia;
  • natur og grad av patologi av ventiler;
  • lokalisering av lesjoner i systemet og så videre.

  Dette forbedret ikke bare muligheten for å diagnostisere, men bidro også til utnevnelsen av mer tilstrekkelig terapi.

  Mål og mål for studien

  Hovedformålet med diagnosen er å gjenkjenne pasientens hjertesykdom gjennom en analyse av hans rytme. Arbeidet, organet er i konstant spenning, noen av dens deler beveger seg i en viss periodicitet, noe som bidrar til "destillasjon" av blodmassen. På grunn av denne bevegelsen oppstår en vibrasjon som når brystoverflaten gjennom tilstøtende myke vev. Du kan lytte til dem. Bruke teknikken for auscultation av hjertet, leger:

  • gi en vurdering av arten av lyder produsert av hjertemusklene i arbeidsprosessen;
  • karakterisere dem
  • identifisere årsakene til deres forekomst.

  Det første doktoren gjør med viss prioritet er å kontrollere hjertefrekvensen på standardpoeng. Hvis det oppdages endringer, og en rekke medfølgende symptomer observeres med en indikasjon på patologien, utføres ytterligere høringer:

  • hele regionen av absolutt kardial sløvhet;
  • område over brystbenet;
  • venstre aksillary fossa;
  • interscapulum;
  • karotid og subklave arterier (på nakken).

  Standard prosedyre

  Forskningenes regler er ganske enkle. Forberedelse er nødvendig i sjeldne tilfeller: Hvis pasienten har rikelig hårsekk på brystet, så før auskultasjon, blir håret fuktet med vann eller smurt. Noen ganger må lyttestedene være barbert.

  Første trinn i prosedyren utføres i en sittende eller stående stilling. Da gjentas algoritmen når pasienten ligger. Det tar et dypt pust, puster ut og holder pusten et øyeblikk. Noen ganger brukes spesielle metoder:

  • flere treningsøvelser;
  • lytter i liggende på siden;
  • lytter på inspirasjon, natuzhivanii.

  Etterhvert lyttet til enkelte segmenter: Standardalgoritmen - fem poeng, med flere formål - andre områder.

  Auscultatory soner i hjertet

  Auskultasjonspoeng blir undersøkt i denne rekkefølgen:

  1. Punkt apikal impuls: området av mitralventilen og venstre atrioventrikulær blenderåpning;
  2. Punktet til det andre interkostale rommet er den høyre kanten av brystbenet: området av ventilen og aortaens munn;
  3. Punktet til det andre interkostale rommet er den venstre kanten av brystbenet: området av ventilen i lungearterien;
  4. Det punkt i den nedre tredjedel av sternum ved bunnen av xiphoid prosess, og innsetting av V-formede ribber til høyre: arealet av Trikuspidalklaff og atrioventrikulær åpning;
  5. Punktet til det tredje interkostale rommet er den venstre kanten av brystbenet: området av aortaklaffene.
  Hjerte auskultasjon poeng

  1. sone. Palpasjon av plasseringen av den apikale impulsen. Hvis det er umulig å teste, bestemmes den venstre grensen av relativ sløvhet i hjertet av perkusjon. Installasjon av fonendoskop. Verktøyet legges over på det oppdagede punktet. Pasienten tar dypt pust, utånder og puster ikke i 3-5 sekunder. Da må du lytte til lydene, bestemme og evaluere dem.

  Jeg syns etter en lang pause, II tone - på grunn av kort. I tonen er i tillegg konsistent med pulsering av karoten arterien (palpasjon utføres). Norm tilsvarer et dobbeltvolum I-tone. Hvis det er høyere enn to ganger, blir gevinsten etablert, jo svakere er mindre eller like. Noen ganger er rytmen bestemt i tre nøkler.

  Den tredobbelte tonaliteten til et sunt (normalt) hjerte blir oftere observert hos pasientbarn. Bare hos voksne i 20-30 år kan du høre tre toner. Men de har andre lyder: rytmen til vaktelen, rytmen til galoppen, bifurkasjonen av I-tonen.

  2. sone. Palpasjon av sonen til det andre intercostalområdet til høyre, installasjon av enheten. Pasienten puster inn og ut med forsinkelse i pusten. Og igjen hører forskeren en to-tone konsonans.

  Det anslås hørt på volumet av II tone:

  • sterkere - tilstanden er normal;
  • lavere eller likeverdig svekkelse på dette punktet;
  • fuzzy echo splitting;
  • fjern to lyder i en-bifurcation.

  3. sone. Palpasjon av sonen til det andre mellomromet til venstre, installasjon av enheten. Pasienten tar et dypt pust, utånder og holder pusten i noen sekunder. Her, som i studien av det andre punktet, høres i den andre tonen. Normalt er tonen høyere. Avvik vurderes analogt med forrige sone. Deretter utføres gjentatt auskultasjon for å sammenligne amplitude av lyden til den andre tonen. Hvis det er en sterk økning i volumet av denne tonen, blir vekten overført til aorta eller lungearterien.

  4. sone. Palpasjonen utføres på det angitte punktet, et phonendoskop er installert. Pust inn igjen og pust ut. Nøkkeltallene ligner evalueringen av hjertelyder ved første punkt, det vil si en sunn person her, jeg taler høyere enn II.

  5. sone. Forskeren gjentar alle handlinger:

  • palpasjon i et bestemt område for å bestemme punktet for montering av fonendoskopet;
  • Be patienten å inhale og puste ut;
  • Lytte til lyder, definere toner og vurdere dem.

  I området av aortaklaffene er lydstyrken til begge tonaliteter hos en sunn person omtrent det samme. Avvik i forholdet på dette punktet har ingen spesifikk betydning i diagnosen. Lyder mellom toner er definert som:

  • systolisk (i intervallet mellom I og II toner);
  • diastolisk (i intervallet mellom II og I toner).

  Endre sonoritet av toner

  Svakhet eller styrking av tonen indikerer mye. For eksempel bytter lyden av jeg tone på grunn av:

  • reduksjon i luftighet av lungvev;
  • paralytisk eller fatformet, tykt bryst;
  • emfysem i brystet;
  • effusjon i perikardiet;
  • skade på hjertemuskelen;
  • myokarditt, kardiosklerose;
  • ødeleggelse av ventiler, redusere amplituden av bevegelsen av brosjyrene;
  • mitral og tricuspid insuffisiens;
  • redusere hastigheten på trykkøkningen i hulrommene i ventrikkene.

  Forsterkning av I-tone er observert med mitralstenose og så videre.

  Endring av lyden av II-tone: En kortvarig vekt på økningen observeres med følelsesmessige utbrudd, overdreven spenning, og også som et symptom på hypertensjon. Redusere styrken av lyd II tone - et tegn på mangel på aortas ventiler.

  I tredje punktet er en økning i volumet av II-tonen alltid med mitralstenose og andre hjertefeil av noe slag.

  I tillegg til tonalitet tillater auskultasjon å lytte til patologiske lyder, for eksempel ved å klikke. De er preget av høy lyd, ustabilitet, kort varighet.

  Støydeteksjon

  Hvis den utførte auskultasjonen av hjertet avslørte lyder i hovedsonene, analyseres de som følger:

  • Fase av hjertesyklusen av å lytte til lyden, i hvilken del blir lyttet
  • varighet;
  • lydstyrke generelt og lydgradering gjennom hele fasen;
  • variabilitet (styrke, timbrality, varighet i ulike stillinger i kroppen, respiratoriske perioder og fysisk stress).

  Det beskrevne diagnostiske tiltaket bidrar til å identifisere helseproblemer. Hvis mangel også betraktes som høyfrekvente og lavfrekvente auskultatoriske symptomer.

  Sistnevnte er hyppigere forbundet med bevegelsen av blodmassen, mens den førstnevnte er forbundet med strømningshastigheten. Disse lydvibrasjonene er definert som lyder, men når det gjelder toner, gjelder denne terminologien.

  Som et eksempel, vurder megral insuffisiens. Med denne dysfunksjonen styrer venstre ventrikel (LV) blodstrømmen inn i aorta og tilbake til venstre atrium (LP), derfor er trykket i det større. Men i LP - lav. Graden av denne indikatoren kan være opptil 65 mm Hg. Derfor, med myral insuffisiens, er blodstrømningshastigheten høy, og støy er definert som høyfrekvente.

  Høyfrekvente lydoscillasjoner observeres med en liten mitralregurgitasjon (svikt i ventilen som fører til strømmen av LV fra LP på grunn av sammentrekning).

  Tilstedeværelsen av lavfrekvente lyder tyder på at opphissingen er alvorlig, det vil si at mangel kan ha en alvorlig form med et brudd på de anstrengte ventilkordene.

  Auskultasjon (eller metoden for fysisk lytting til "musikken" i hjertet), gjenkjenning av endringer i lydtonen og analyse av informasjonen som er oppnådd, indikerer følgende:

  • svekket jeg tone - mangel på mitral og aorta ventiler;
  • økt jeg tone - stenose av venstre atrioventrikulær blenderåpning;
  • svekkelse av tone II - aortaklafffeil, hypotensjon
  • styrke II tone - hypertensjon, pulmonal hypertensjon;
  • bifurcation av I-tone-blokkering av beinets bein;
  • en bifurcation av II tone - stenose av aorta elvemunningen, hypertensjon.

  Auscultation gir en ide om støyen:

  • systolisk - stenose av aorta eller pulmonal stamme munn, mangel på mitral og tricuspid ventiler;
  • diastolisk - innsnevring av venstre eller høyre atrioventrikulær åpning;
  • friksjon av perikardiet med perikarditt;
  • pleuropericardial friksjon - betennelse i pleura ved siden av hjertet.

  Hjertet er det viktigste organet. Det er svært viktig for vår helse at den fungerer uten feil! Disse feilene bidrar også til å identifisere auskultasjon.

  Les Mer Om Fartøyene