Hvorfor er basofiler forhøyet i blodet, hva sier det?

Den minste gruppen leukocytter er basofiler, som utfører mange funksjoner i menneskekroppen.

Spesielt støtter de ikke bare blodstrømmen i små fartøy og gir en migreringsbane for andre leukocytter i vevet, men påvirker også veksten av nye kapillærene effektivt.

Hvis basofiler heves i en voksen i blodet, indikerer dette utviklingen av sykdommen - basofili. Årsakene til denne tilstanden er forskjellige, under vil vi vurdere de viktigste plager, på grunn av hvilke basofiler i blodet stiger over normen.

Funksjoner av basofiler

Hovedfunksjonen til denne typen granulocyt er å delta i den inflammatoriske prosessen og utviklingen av allergiske reaksjoner, nemlig anafylaktisk sjokk. Videre basofiler blokk fanget i kroppen gjennom huden toksiner (forgifter insekter og dyr), og redusere blodlevring på grunn av tilstedeværelsen i disse av heparin. I stedet for ødeleggelse av basofiler er det ødem i vevet, kløe, rødhet.

Det er mulig å generalisere basofilens grunnleggende funksjoner i menneskekroppen:

 • undertrykkelse og "blokkering" av allergener;
 • hindringen for spredning av fremmede partikler gjennom kroppen;
 • bevaring av kroppens forsvar;
 • regulering av permeabilitet og tone av mikrofiler;
 • vedlikehold av vann og kolloid status, samt hudmetabolisme;
 • nøytralisering av toksiner og giftstoffer, inkludert insekter;
 • deltakelse i prosesser av koagulering og fagocytose.

Hvis basofiler økes hos en voksen, betyr det at problemet skal søges i en anamnese, for å analysere tidligere overførte sykdommer og pasientens levekår. Videre vil vi se nærmere på hvorfor det er oppdratt basofiler i en voksenes blod, og hvilke sykdommer som fører til slike indikatorer.

Normen for basofiler

Normalt antall basofiler varierer med alder og beregnes som prosent av totalt antall leukocytter i blodet:

 • for en voksen: 0,5-1%;
 • nyfødt: 0,75%;
 • 1 måned: 0,5%;
 • 1 år: 0,6%;
 • 2 år: 0,7%

Som det kan ses, er normen for basofiler i blodet fra 0,5% til 1% av det totale antall leukocytter. I absolutte tall gir dette ca. 0,3 nanoliter per liter blod.

Årsaker til forhøyede basofiler

Hvorfor er basofilen i blodet oppvokst hos en voksen, hva sier det? Ulike tilstander kan provosere en økning i verdiene av basofiler over normal, alt fra umiddelbar reaksjon på administrasjonen av legemidlet og ender med en langvarig inflammatorisk prosess.

Vurder hovedårsakene til forhøyede basofiler hos en voksen:

 1. Allergiske reaksjoner. Ved kontakt med allergenet frigjøres granulene inneholdt i cellene. På grunn av dette oppstår typiske allergi symptomer: kløe, utslett, hevelse, etc.
 2. Ved akutte smittsomme sykdommer i leveren, øker basofile også.
 3. Inflammasjoner (inkludert kroniske) ligger i fordøyelseskanalen. Spesielt tydelig er effekten observert ved akutte betennelser i tarmen.
 4. Ofte er basofile i blodet forhøyet i perioden før menstruasjonen.
 5. Permanent bestråling med små doser av stråling (for eksempel gjelder dette for de som jobber med røntgenapparater).
 6. Sykdommer i sirkulasjonssystemet.

Således er en fullstendig blodtelling med et økt antall av basofile granulocytter i første omgang nevnte inntrengning av fremmed antigen, som ved dens egenskaper ikke helt inne i den antigene sammensetning av kroppen, slik at den siste og prøver så raskt som mulig for å rive fienden.

Noen ganger, er svaret veldig rask og turbulent (anafylaktisk sjokk), og pasienten krever samme rask medisinsk hjelp (adrenalin, hormoner), eller raskt kommer det triste resultatet.

Fysiologiske årsaker

Fysiologiske prosesser forårsaker en økning i basofiler:

 1. Når manstruerer, i begynnelsen av eggløsningen, når nivået av østrogen i blodet stiger.
 2. Under gjenoppretting av kroppen etter infeksjonen.
 3. Raised basophils som følge av en liten eksponering for strålingsdoser, ofte fra det lider radiologer, laboratorie teknikere.
 4. Etter å ha tatt prevensjonsmidler, som inneholder et stort antall østrogener.

Derfor er årsakene til basofili mange, så en grundig undersøkelse bør gjøres for å identifisere årsaken til hvert enkelt tilfelle. Selvbehandling er helt uakseptabelt.

Forhøyede basofiler i barnet

Hva betyr dette? Tilstanden, når basofilene i et barn er hevet, kalles basofili og årsakene til forekomsten er forskjellige:

 1. Forgiftning.
 2. Insektbiter.
 3. Infeksjon med helminths..
 4. Hemolytisk anemi.
 5. Mangel i blodet av jern
 6. Bihulebetennelse er kronisk.
 7. Nefrotisk syndrom.
 8. Smittsomme sykdommer
 9. Godkjennelse av visse medisiner.
 10. Allmenn allergi, narkotika eller mat.
 11. Myksem, eller utilstrekkelig tilførsel av vev og organer med skjoldbruskhormoner.
 12. Sykdommer i blodet: myeloid leukemi kronisk, akutt leukemi, ekte polycytemi, Hodgkin's sykdom.
 13. Gastrointestinale patologier av kronisk kurs, for eksempel ulcerøs kolitt. Basofiler kan øke ved overgang av en akutt sykdom til en akutt form.

Redusere basophils bare mulig med rettidig behandling av den underliggende sykdommen, som var årsaken til deres øker, og behovet for å sette inn i barns kosthold av matvarer som inneholder vitamin B12 (melk, egg, nyrer).

Hva å gjøre hvis basofilene i blodet er forhøyede

I de fleste tilfeller blir basofili kurert hvis den umiddelbare årsaken til forekomsten er eliminert, særlig er den underliggende sykdommen herdet. Men i noen tilfeller kan et høyt nivå av basofiler bli observert hos relativt sunne mennesker. Da er det nødvendig å dra nytte av disse anbefalingene:

 1. Øk metningen av kroppen med vitamin B12, fordi den er aktivt involvert i prosessen med dannelse av blodceller og hjernens arbeid. Dette kan gjøres ved å ta spesielle medisiner eller legge til diettretter fra kjøtt, nyrer, egg og melk.
 2. Å inkludere i kostholdet jernholdige vitaminer og matvarer: lever (spesielt kylling), bokhvete, fisk og annen sjømat.

Hvis basofile i blodet økes, er det i noen tilfeller tilstrekkelig å avbryte inntaket av medisiner: antithyroid, østrogenholdige og lignende. Hos kvinner kan basofili oppstå under eggløsning, i de tidlige dagene av menstruasjonssyklusen, samt i begynnelsen av graviditeten. Dette skyldes et direkte forhold mellom nivået av østrogener og progesteron i blodet og antall basofiler.

Det absolutte innholdet av basofiler økes - årsakene til basofili

innhold

Basofiler, eller basofile granulocytter, kalles hvite blodceller med en stor nuklein og granuler i cytoplasma. Cellene dannes i beinmarg, hvoretter de overføres til vev i indre organer med blodstrøm, der de beholder sin vitale aktivitet i opptil 12 dager. Når deklarerer blodprøven i leukocyttformelen, er konsentrasjonen av disse legemene angitt separat. Spesielt tildelte grafer for det relative og absolutt innholdet av basofiler. Økt nivå - et signal som du må gjennomføre en omfattende undersøkelse av kroppen og bestemme årsaken til avviket.

Funksjoner av basofiler

Basofile granulocytter - en slags leukocytter. Deres prosentandel i blodsammensetningen er nesten den laveste, men dette forhindrer ikke at de utfører en rekke viktige funksjoner.

Segmenter, hvorav cellen er laget, er fylt med slike stoffer:

 • prostaglandin;
 • leukotriene;
 • serotonin;
 • syre glykosaminoglykaner;
 • heparinforbindelser og histamin.

Basofiler, som andre typer leukocytter, er immunkompetente celler, men de har sin egen smale spesialisering.

De beskytter kroppen mot motparter, er i stand til å gjenkjenne og ødelegge fremmedlegemer.

Grunnleggende funksjoner av basofiler:

 1. Opprettholde normal blodsirkulasjon i små fartøy.
 2. Gi næring til vev.
 3. De deltar i prosessene for vekst av nye kapillærer.
 4. Sørg for uhindret migrasjon av andre lymfocyt-varianter.
 5. Beskytt kroppen mot infeksjoner.
 6. Undertrykk aktiviteten av allergener.
 7. Aktivering av blodplateaggregering.

Basofiler i blodet er involvert i reaksjoner av umiddelbar og forsinket type. De hjelper kroppen til å håndtere allergier, parasitter, infeksiøse og inflammatoriske patogener.

I noen tilfeller kan imidlertid basofile granulocytter være farlige. Ved kontakt med spesielle typer allergener (hovedsakelig mat, medisinske) eller insektgift, kan basofiler utløse mekanismen for anafylaktisk sjokkutvikling.

Absolutt og relative normer

Bestem nivået av basofile i blodet kan være gjennom en utvidet blodprøve, når leukocytformelen og hastigheten av erytrocytsedimentering beregnes.

Funksjonelle basofile granulocytter er tilstede i plasma i en svært liten mengde. Konsentrasjonen av celler er ikke avhengig av kjønn og avhenger lite av en persons alder. Så, de absolutte og relative prisene er de samme for menn og kvinner, men for barn i denne alderen er denne indikatoren litt høyere. Det er også en liten økning i basofilnivået hos kvinner under graviditet, og dette anses også som normalt.

Den absolutte normen for basofiler i blodet:

 1. Voksne - 0,01-0,08 x 10 9 celler per liter.
 2. På nyfødte - 0,07-0,6 x 10 9.
 3. Hos barn fra ett år - 0-0,14 x 10 9.
 4. Hos ungdom 0-0.05 x 10 9.

Basofili og basbopeni, det vil si en økning eller reduksjon i konsentrasjonen av basofiler i blodplasmaet, er kliniske manifestasjoner som følger med farlige sykdommer. De forenkler i stor grad diagnosen av patologiske prosesser som forekommer i kroppen.

Årsaker til basofili

En økning i konsentrasjonen av basofile granulocytter i blodet til 0,2 x 10 9 og over kalles vanligvis basofili. Denne lidelsen er sjelden, men indikerer nesten alltid de inflammatoriske eller andre patologiske prosessene i kroppen.

Oftest forekommer basofili av følgende grunner:

 • krenkelse av hormonbalansen på grunn av feil skjoldbruskkjertel;
 • sykdommer i blodsystemet (leukemi av ulike etiologier);
 • infeksjon;
 • sykdommer i fordøyelsessystemet;
 • patologi i luftveiene;
 • allergiske reaksjoner, hvor kroppen kommer i kontakt med allergenet i lang tid.

Provoke en økning i basofile granulocytter kan være både kunstige og naturlige allergener:

 1. Oftest manifesterer reaksjonen seg på insektbitt eller kjæledyrhår, pollen av planter eller tilsetningsstoffer.
 2. Basofili kan forekomme med hemolytisk eller jernmangel anemi, diabetes mellitus, blant forringelse av immunsystemet.

Som du ser, er det mange grunner til å øke basofile i blod.

Behandling av basofili er å eliminere årsaken. Hvis etter diagnose av kroppens patologiske prosesser ikke er funnet, foreskriver legen diettterapi. I pasientens diett må være tilstedeværende matvarer som inneholder tilstrekkelig mengde jern (sjømat, lever, kjøtt). Som regel er dette nok til å normalisere de absolutte og relative indeksene av basofilinnhold i blodet.

Basofiler: funksjon, norm, økning i blodnivåer - årsaker, mekanisme og manifestasjoner

Basofiler (BASO) - en liten gruppe representanter for granulocyt-serien. Disse små (mindre enn nøytrofile) celler etter formasjonen går direkte til periferien (i vevet), og oppretter ikke en reserve i benmargen. Basofilene lever ikke lenge, opp til en uke. De er svakt fagocytiske, men dette er ikke deres oppgave. Basofiler er bærere av reseptorer for immunoglobulin E, produsenter av histamin og andre stimulerende stoffer, deltar i prosessen med koagulering (produsere en antikoagulant - heparin).

Vevformen av basofiler er mastceller, som ofte kalles mastceller. Basofiler er mange i huden, serøse membraner, så vel som i bindevevet som omgir kapillærkarene. Disse leukocytene har fremdeles mange nyttige egenskaper, selv om de selv Basofiler i ingenting av blod - 0-1%, men hvis kroppen trenger dem, vil tallet øke.

Reduserte verdier finnes ikke

Normen for basofiler i perifert blod hos voksne er 0-1%, men dette betyr ikke at de ikke kan være i kroppen i det hele tatt, for eksempel, deres allergiske reaksjon i øyeblikket aktiveres og deres antall vil øke. Det er ikke slikt som "basophilia" i medisinsk praksis.

Til tross for at leukocytformelen hos barn har spesielle egenskaper for å forandre seg med alderen, opplever to kryssinger, gjelder basofilene ikke alle disse endringene - de forblir på samme figur av normen - i gjennomsnitt 0,5% (0-1%), og et nyfødt barn har ikke alltid dem i smøret. Generelt kan forholdet av hvite celler i formel (i prosent) i spedbarn variere betydelig selv om dagen (gråt, angst, administrering av sluk, temperaturendring, sykdommer), og derfor for å oppnå et mer nøyaktig resultat skal vurdere resultatene i absolutte verdier.

Det absolutte innholdet av basofiler i normen vil ligge i området: fra 0 til 0,09 X 10 9 / l (0,09 Giga / liter).

Årsakene til de økte verdiene av basofiler kan være forskjellige tilstander, fra umiddelbar reaksjon på introduksjonen av stoffet og slutter med en langstrømmende inflammatorisk prosess. Kort sagt, nivåene av disse cellene økes i tilfelle av:

 • Akutte overfølsomhetsreaksjoner;
 • Noen hematologiske sykdommer (hemofili, erythremi, hemolytisk anemi, kronisk myeloid leukemi)
 • Etter innføring av forebyggende vaksiner;
 • Virale infeksjoner (kyllingkopper, influensa);
 • Revmatoid artritt;
 • Tuberkulose prosess;
 • Jernmangel anemi;
 • Ikke-spesifikk ulcerøs kolitt;
 • Maligne neoplasmer av epitelvev.

Således taler en generell blodprøve med en økt mengde basofile granulocytter først og fremst om penetrasjon av et annets antigen, som ved sine egenskaper helt og holdent ikke passer inn i den antigene sammensetningen av denne organismen, så sistnevnte og forsøker å rive fienden så snart som mulig. Noen ganger er svaret veldig stormfullt og raskt (anafylaktisk sjokk), pasienten trenger samme rask medisinsk hjelp (adrenalin, hormoner), ellers vil det triste resultatet komme raskt.

Viktige funksjoner i en liten gruppe

På overflaten av basofiler er et stort antall stimulerende stoffer, reseptorer for immunoglobulin E (IgE), cytokiner, komplement konsentrert. De utfører umiddelbare typer reaksjoner (granulocytt-avhengig type), der disse cellene spiller en viktig rolle. Vi kan se deltakelsen av basofiler i utviklingen av anafylaktisk sjokk. Sekunder - og personen trenger nødhjelp.

Basofiler produserer histamin, serotonin, heparin, proteolytiske enzymer, peroksidase, prostaglandiner og andre biologisk aktive stoffer (BAS), som for tiden er lagret i deres granulat (her viser det seg, hvorfor de trengs). Kontakt med fremmede antigen fører til basofile celler raskt migrere på plass "krise" BAS og kaste ut dens pellet, og dermed lette å sette inn for å problemområder (utvidelse av kapillærene, helbredelse av såroverflater og andre.).

Som nevnt, basofiler - deltakere i produksjon av naturlig antikoagulant - heparin, som forhindrer blodkoagulasjon der det ikke er nødvendig, for eksempel med anafylaksi, når det er en reell utviklingsfare trombohemoragisk syndrom.

Forsvarer eller fiende?

Kroppsligfunksjonsevnen av vev mastceller, basofile fokusere på sine overflater bindingsseter med høy affinitet for IgE (betegnet som meget affine reseptor - FcεR), som perfekt tilfredsstille behovene til denne klasse av immunglobuliner (E). Disse områder, dvs. reseptorer FcεR, i motsetning til andre Fc-strukturer, har kapasitet til å binde til å bevege seg fritt i blodet antistoffer, og derfor er høy-Athens. Kohl basofiler av natur utrustet med den fordel å ha slike reseptorer, den frittflytende antistoff dem raskt "følelse", "sitte" på dem og fast "stick" (bind). Forresten har de samme reseptorene eosinofiler, og derfor akkumuleres de alltid i sonene for å utføre overfølsomhetsreaksjoner av umiddelbar type, hvor sammen med basofiler utfører effektorfunksjon (effektorceller av IgE-medierte allergiske reaksjoner).

Skjematisk alt dette samvirket mellom antistoffer og reseptorer hos basofile granulocytter kan representeres som følger:

 1. Antistoffer, beveger seg langs blodbanen, søker etter passende reseptorer som er funnet på membranene av basofile leukocytter. Etter å ha funnet det ønskede objektet, festes antistoffer til det, enn de får muligheten til å tiltrekke seg antigen analog til dets spesifisitet.
 2. Antigener, etter å ha trengt inn i kroppen, kommer til antistoffene som venter på dem, assosiert med basofil granulocytter.
 3. Ved å interagere med antistoffer, spesifiserer antigener "tverrbind" med dem, noe som resulterer i dannelsen av IgE-aggregater.
 4. Reseptorene signaliserer basofiler og mastceller for å utløse en lokal respons-inflammatorisk respons. Dette får dem til å aktivere og begynne å isolere innholdet av granulatene, dvs. biogene aminer og andre overfølsomhetsmediatorer av umiddelbar type.
 5. I et øyeblikk frigjøres histamin med serotonin og heparin fra basofilgranulatene (degranulering), noe som forårsaker lokal utvidelse av karene i den mikrocirkulatoriske sengen i det inflammatoriske fokuset. Permeabilitet av veggene i kapillærene øker, blodstrømmen i dette området øker, omgivende væske akkumuleres, blod sirkulerer til stedet for "katastrofe" rushes sirkulerer der granulocytter. Når degranuleringen ikke lider basofilene selv, blir deres levedyktighet bevart, alt er ordnet slik at granulene går til periferien av cellen og gjennom membranporene går ut.

En slik rask reaksjon kan bli en forsvarer av kroppen eller tjene som en faktor som tiltrekker seg andre deltakere i immunresponsen mot det smittsomme fokuset:

 • Neutrofiler, som besitter alle egenskapene til fagocytiske celler;
 • Makrofager og monocytter som fanger og behandler fremmede stoffer;
 • Lymfocytter som ødelegger antigener eller gir kommandoer til å produsere antistoffer;
 • Antistoffene selv.

Men det samme er først og fremst slike hendelser (reaksjoner av en umiddelbar type) grunnlaget for utviklingen av anafylaksi, og så oppfattes det allerede i en annen kapasitet.

For histamin og serotonin er langvarig virkning ikke typisk, fordi disse stoffene ikke kan eksistere for lenge. I mellomtiden blir en lokal inflammatorisk fokus ikke forsvinner med avslutning av serotonin og histamin, er anti-infeksjon understøttet av de andre reaksjonskomponenter (cytokiner, vasoaktive metabolitter - leukotriener og andre stoffer som produseres i betennelse).

Kliniske manifestasjoner av anafylaksi og en nødsituasjon - sjokk

Klinisk kan allergisk (anafylaktisk) reaksjon manifesteres:

 1. Anafylaktisk sjokk, som refererer til de mest alvorlige manifestasjonene av allergi (tap av bevissthet, fallende blodtrykk) og krever øyeblikkelig legehjelp;
 2. Astma-angrepet hos pasienter med astmatikere;
 3. Kontinuerlig nysing og hevelse i neseslimhinnen (rhinitt);
 4. Utseende på utslett (urticaria).

Tydeligvis er den raskeste responsen til kroppen til inntak av et fremmed antigen anafylaktisk sjokk. Tiden for offensiven er sekunder. Mange opplevde eller opplevde tilfellene når en bit av et insekt (oftere bier) eller innføring av medisiner (vanligvis novocain i et tannlege) forårsaket en kraftig nedgang i presset, noe som truet livet. Dette er et anafylaktisk sjokk at en person som har opplevd en slik skrekk, bør huske resten av livet, for det andre tilfellet vil utvikle seg enda raskere. Imidlertid er hver etterfølgende respons vanskeligere enn den forrige - det er allerede antistoffer. Og det er bra om det finnes et anti-sjokksett med adrenalin og glukokortikoider i nærheten...

Hvis innholdet av basofiler i blodet økes, hva betyr det da?

Innholdet av basofile i humant blod er lavt nok, men til tross for dette, utfører de viktige for kroppsoppgaver. Disse legemidlene er en slags leukocytter, som utskiller biologisk aktive stoffer i inflammatoriske og allergiske prosesser. Siden dette blodet komponenten er ansvarlig for gjennomføringen av umiddelbar allergisk reaksjon, oftest hos voksne økt basophils i utviklingen av anafylaksi, høysnue, astma, og stikk av bier, veps og giftige slanger.

Siden denne komponenten av blod bærer en informativ funksjon, er det nødvendig å snakke mer detaljert om årsakene til økning i basofile i blodet hos voksne og barn.

Basofiler: problemer i kroppen

Som vi allerede har sagt, er hovedoppgaven av basofiler deltakelse i dannelsen av et svar på en inflammatorisk prosess eller gjennomtrenging av et allergen inn i kroppen.

Hvis du demonterer mer detaljert, utfører basofilene følgende funksjoner:

 • blokkere og undertrykke antigener;
 • stopp migrasjon gjennom kroppen av fremmede partikler;
 • støtte immunitet
 • regulere permeabiliteten og tonen i kapillærene;
 • opprettholde vann- og kolloidbalansen i kroppen;
 • delta i fagocytose;
 • delta i prosessen med blodkoagulasjon.

Det økte innholdet av basofiler i blodet kalles basofili. Hvis det i blodprøven ble bestemt at mengden basofiler økes, bør denne tilstanden ikke legges uten oppmerksomhet. I dette tilfellet er det nødvendig å konsultere en spesialist først og fremst til en lege-terapeut.

Andelen basofiler i blodprøven: hva betyr dette?

Antallet basofiler i blodprøven resultater over hele verden er vanligvis uttrykt som en prosentandel av andre leukocytter.

Dermed er det normale resultatet av en blodprøve hos voksne som følger:

 • avføring-leukocytter - 1-6%;
 • segmenterte nøytrofiler - 47-72%;
 • eosinofiler 0,5-5%;
 • basofile celler - 0-1%;
 • lymfocytter - 19-37%;
 • monocytter - 3-11%.

I et nyfødt barn er antallet basofiler i leukocyttformelen 0,75%, i et barn i det første år av livet - 0,6%.

Prosentandelen av basofile i leukocytformelen er en relativ indikator.

Hva er det absolutte innholdet av basofiler i en blodprøve?

Absolutt innhold av basofiler er mer nøyaktige indikatorer, og lar deg anslå det virkelige antallet slike celler i blodet.

Normalt varierer den absolutte verdien av basofiler fra 0,01 til 0,065 * 10 9 / l eller 0,3 nanoliter per liter blod.

Forhøyede basofiler: årsaker

Årsakene til at antallet basofiler i blodet økte hos en voksen kan være både fysiologiske og patologiske faktorer.

Blant de patologiske årsakene til basofili bør følgende noteres:

 • Den ovulatoriske fasen av menstruasjonssyklusen hos kvinner. I denne perioden slippes en stor mengde østrogen inn i blodet, som forårsaker basofili. Også, hvis du tar medisiner som inkluderer østrogener, må du fortelle legen som bestilte en generell klinisk blodprøve for å unngå feilfortolkning av analyseresultatene.
 • periode med rekonvalesens etter smittsomme sykdommer;
 • etter røntgenstudier, fordi små doser av stråling kan øke blodet i basofilene.

Men oftest øker antall basofile leukocytter med forskjellige sykdommer og patologiske forhold, nemlig:

 • hypofunksjon av skjoldbruskkjertel;
 • en allergisk reaksjon av en umiddelbar type;
 • myeloleukemi med kronisk kurs;
 • polycytemi;
 • akutt leukemi;
 • klamydia;
 • akutte virusinfeksjoner;
 • Hodgkin's lymfom;
 • kronisk betennelse i tykktarmen;
 • Crohns sykdom;
 • dermatitt av kronisk natur;
 • anemi på grunn av hemolyse av røde blodlegemer;
 • kronisk betennelse i sinusinfeksjoner;
 • tilstand etter fjerning av milten;
 • strålingssykdom;
 • tar stoffer som reduserer skjoldbruskens funksjon
 • hyperøstrogenemia.

Økning av basofile i barnets blod: når kan det være?

I et barns blod bør absolutt antall basofiler ikke være mer enn 0,2 * 10 9 / L.

Hvis basofile leukocytter økes i et barn, kan vi anta at han er syk med en slags sykdom, nemlig:

 • akutt viral infeksjon, for eksempel kyllingkopper;
 • helminthiasis;
 • allergier;
 • sykdommer i blodsystemet (myeloid leukemi, jernmangel anemi, hemolytisk anemi og andre);
 • inflammatoriske sykdommer (kronisk bihulebetennelse, ulcerøs kolitt).

Også antall basofiler kan økes på grunn av utviklingen av kroppens reaksjon på insektbitt, som bier eller hvepe.

Eksempler på tolkning av noen resultater av en generell blodprøve

Forhøyede monocytter med basofiler

Ved barnet kan samtidig økning av monocytter og basofiler observeres ved utbrudd av melketenner og deres forandring til permanente tenner. Av de patologiske årsakene til økningen i disse indikatorene, er det oftest helminth- eller parasittiske infestasjoner og smittsomme sykdommer.

Eosinofiler økes sammen med basofiler

Eosinofile og basofile leukocytter i kroppen er ansvarlige for dannelsen av en allergisk reaksjon. Derfor har disse indikatorene en tendens til å stige mot bakgrunnen av allergier av noe slag.

Hvis du eller barnet ditt har en basofil score i blodet, betyr det ikke alltid at du er litt syk, men uten å konsultere en spesialist, kan du fortsatt ikke gjøre det. Voksne trenger å se en lege-terapeut, og barn - til en barnelege. Bare en lege, etter en omfattende undersøkelse av kroppen, vil kunne bestemme årsaken til slike forandringer i blodet.

Økt basofilinnhold i blodet - årsaker og behandling

Basofiler er det minste antallet leukocytter. De er representert av celler av ganske stor størrelse (ca. 12 mikron), med en dårlig segmentert granulær kjerne og en kort levetid: opptil 12 timer i det perifere blod og ca. 10-12 dager i kroppens vev.

Som andre typer leukocytter, er basofiler involvert i å beskytte en person mot fremmede bakterier og virus, men har sin egen smale spesialisering.

Basofiler utfører rollen som speidere, og når en allergifremkallende "fiende" er funnet, slipper de umiddelbart innholdet av kjernen utad - histamin, heparin, serotonin.

Denne handlingen blokkerer det oppdagede allergenet, og forårsaker effekten av betennelse, tvinger monocytter og eosinofiler til å komme til dette nettstedet og fortsetter å "feie".

I tillegg til rekognoseringsoppgaven utfører basofiler andre funksjoner, blant annet det er også spesielt viktige - de forhindrer for rask koagulering av blod og bidrar til helbredelse av vevskader.

Graden av basofilinnhold i blodet

Nivået på kvantitativt innhold av basofiler måles under implementeringen av en detaljert generell blodprøve med leukocyttformel og ESR. Som regel beregnes den ved hjelp av en hemolytisk analysator, i prosent av totalt antall leukocytter - BA% = 0,5-0,8%.

I tilfeller der totalt antall leukocytter er signifikant forskjellig fra normalt, blir basofiler og andre leukocyttceller vist visuelt under et mikroskop.

Det normale absolutte innholdet av basofile celler i perifert blod i en voksen-BA er 0,01-0,08 * 10 9 / L.

Referansen (normal) mengden av basofiler i et barn avhenger av livsåret, hos spedbarnene - i begynnelsen av dagen og deretter i levemåneden, og varierer mellom:

 • relativ VA = 0-4;
 • absolutt BA # = 0-0.636 * 10 9 / l.

Disse verdier, men ikke har en særlig viktig diagnostisk verdi, men likevel, nivået av basofile i blod, deres sammenligning med de kvantitative indekser for andre leukocytter, så vel som ytre tegn og symptomer hos en voksen eller barn, lette medisinsk diagnose av inflammatoriske eller allergiske prosesser kroppen.

Årsakene til økte basofiler

Å heve nivået av basofile i blodet kalles basofili. Hvis det oppdages basofili og diagnosen er trinnvis, er det nødvendig å huske at det også er fysiologiske årsaker til denne tilstanden:

 1. Ta kortikosteroider og preparater med høyt østrogeninnhold;
 2. Langvarig bestråling med små doser av stråling;
 3. Restaurering av en voksen eller et barn etter smittsomme sykdommer;
 4. Hos kvinner er en litt forhøyet mengde basofiler en karakteristisk egenskap for eggløsning eller menstrual dager.

I andre tilfeller kan basofilien ha følgende årsaker:

 • forgiftning av noe slag;
 • allergier av hvilken som helst opprinnelse;
 • helminthic invasjoner;
 • noen av varianter av kronisk bihulebetennelse;
 • kronisk gastritt og kronisk kolitt;
 • Magesår og 12-kolon;
 • bronkial astma;
 • diabetes mellitus type I og II;
 • graviditetsdiabetes mellitus hos gravide kvinner;
 • dermatitt, eksem;
 • anemi forårsaket av jernmangel;
 • hemolytisk anemi;
 • Itenko-Cushings sykdom;
 • ekte polycytemi;
 • Hodzhikins sykdom;
 • kronisk og akutt leukemi;
 • Den første fasen av kreft i lungene eller bronkiene.

Økningen i basofiler er en av de lyse kliniske symptomene på Myxedema sykdom, som kan forekomme i alle aldre, inkludert barns. Men 5 ganger oftere enn i stål, forekommer denne patologien av skjoldbruskkjertelen, som er preget av en reduksjon eller fullstendig opphør av hormonproduksjon, hos kvinner i overgangsalderen.

Hvis et barn har økt antall basofiler, så må du først og fremst foreta de nødvendige studiene for å drepe ormer. Dessuten kan en slik avvik i nivået med karakteristiske symptomer være et resultat av forgiftning av gifter eller debut av vannkopper.

I et svært lite barn er økningen i basofiler karakteristisk for tannkjøttet.

Behandling av basofili

Basofili er ikke en sykdom, men et klinisk symptom. Av dette følger det at vi ikke skal behandle forhøyede basofiler i blodet, og enten eliminere årsaken, for eksempel, slutter å ta oral "ren" av østrogenholdige prevensjonsmidler, enten direkte behandle sykdommen i seg selv som forårsaket basofilene. Derfor er det upassende å snakke om ordningen med behandling og medisiner - i hvert tilfelle vil slike aktiviteter være sjalu for en bestemt diagnose.

Basophilia "ikke kurert" i tilfelle når en operasjon ble utført for å fjerne milten. Pasienter som gjennomgikk splenektomi forbudt mottak av preparater som inneholder acetylsalisylsyre, viser en spesielt lys kosthold, og noen ganger kan behandlende lege for periodisk justering av leukocytter tildele mottaket progesteron eller glukokortikoider.

I alle andre tilfeller anbefaler utøvere sterkt at du følger en diett eller tar spesielle kosttilskudd for å hjelpe kroppen med å takle dette symptomet.

Først av alt bør dietten omfatte produkter med høyt innhold av vitamin B12 og jern:

 • Lever, hjerte, nyrer og kjøtt av biff og fårekjøtt;
 • Frisk svette - daglig dose på 25-50 g;
 • makrell, elv og sjøfisk, sardiner, laks, kveite, torsk;
 • torskelever;
 • rød kaviar;
 • sjømat - blåskjell, kamskjell, reker, østers;
 • melk;
 • gjærte melkprodukter og harde oster;
 • frokostblandinger - bokhvete, havremel, bygg, hirse;
 • bønner;
 • rødbeter, spinat, grønne salater og alle slags kål;
 • Hvitt grovt brød med kli
 • nøtter og frø;
 • granater;
 • juice - granateple, oransje (litt saltet), eple;
 • sirup fra elderberry;
 • kvass fra kål, havre, bygg;
 • tranebær fruktjuice;
 • Levende øl, naturlig rød og hvit tørr viner - opptil 200 ml per dag.

Lederen av listen over produkter som inneholder B12, betraktes absolutt bifflever - det er dette matproduktet som blir nr. 1 for pasienter med klinisk symptom på basofili, spesielt anbefalt for daglig inntak av barn eller gravide.

Absolutt innhold av basofiler i blodet

Basofiler er en liten gruppe leukocytter, som er dannet fra benmargens granulocytspire. Sammen med eosinofiler og nøytrofiler inneholder basofile celler granularitet i cytoplasma - granulater som inneholder mediatorer av betennelse: histamin, prostaglandiner, serotonin, heparin. For å bestemme konsentrasjonen av basofiler, foreskrives en klinisk blodprøve hvor både det relative og det absolutte innholdet i cellene bestemmes.

Struktur og funksjoner av basofiler

Basofile granulocytter har en cellestørrelse på 8-12 mikron, en stor kjerne av 2-3 segmenter, en liten mengde cytoplasma og en granularitet som er farget med alkalisk hematoksylin svart. Etter dannelse og modning i beinmargen sirkulerer basofilene i sirkulasjonssystemet i ikke mer enn 6 timer og migreres til vev med en patologisk prosess, hovedsakelig av allergisk natur. Livssyklusen til cellene er 9-12 dager, deres ødeleggelse skjer i området med betennelse, i en sunn kropp, blir granulocytter benyttet av milten.

Basofiler faller inn i vev som inneholder giftstoffer og allergener, utsatt for patogener og parasitter. De er de første som migrerer til det patologiske fokuset, blir til mastceller. Funksjonell aktivitet av granulocytter fører til stimulering av blodstrøm, økning av vaskulær permeabilitet, frigjøring av mediatorer av betennelse, binding av allergener og giftige stoffer. Inflammatorisk reaksjon tiltrekker andre kompetente blodceller: eosinofiler, nøytrofiler, monocytter, som forårsaker normal drift av cellulær immunitet.

Basofile granulocytter er involvert i den allergiske reaksjonen av overfølsomhet av umiddelbar type (SGHNT), og medler også deltakelse i forsinket-type reaksjonen (GGZT) i samspill med lymfocytter. Urtikaria, narkotika sykdom, bronkial astma, allergiske prosesser under invasjonen av ormer, toksiske effekter av mikroorganismer, er ikke uten den funksjonelle aktiviteten til basofiler.

basofili

En økning i innholdet av basofiler i analysen av perifert blod kalles vanligvis basofili. Den absolutte konsentrasjonen av celler er mer enn 0,065 * 10 9 / l. Årsakene til utviklingen av en patologisk tilstand inkluderer:

 • en allergisk reaksjon i kroppen i fravær av levende kliniske manifestasjoner;
 • myeloproliferative sykdommer, der det er ukontrollert deling av stamceller i hemopoietisk organ (myelocytisk leukemi, polycytemi);
 • endokrine lidelser (hypothyroidism, myxedema, diabetes mellitus);
 • kroniske inflammatoriske sykdommer i fordøyelseskanalen (ulcerøs kolitt, magesår og duodenalsår, Crohns sykdom);
 • forgiftning med giftstoffer (botulisme, bitt av giftige insekter);
 • beinmargesvulst (akutt leukemi);
 • Hodgkins sykdom (lymfogranulomatose);
 • splenektomi (fjerning av milten);
 • tar visse legemidler (østrogener).

Allergiske reaksjoner i kroppen forårsaker en liten økning i innholdet av basofiler, spesielt i den patologiske prosessen hos små barn. Det bør tas i betraktning at cellestandarden hos et barn under 10 år er noe lavere enn hos voksne og ikke mer enn 0,4% eller 0,02 * 10 9 / l, noe som skyldes de spesielle egenskapene til hematopoiesis-prosessen. Høye verdier av granulocytter finnes i beinmargens onkologi og alvorlig forgiftning.

Bazopeniya

Staten der innholdet av basofiler senkes kalles basepenia. Samtidig er indeksene av celler i perifert blod under 0,01 * 10 9 / l. Basopenia forekommer i følgende patologiske forhold:

 • sykdommer i skjoldbruskkjertelen med høy funksjonell aktivitet (hypertyreose, Graves sykdom);
 • Krenkelse av binyrefunksjonen (Itenko-Cushing-syndrom, hormonproduserende svulster);
 • Langvarig bruk av hormonelle stoffer (prednisolon, hydrokortison);
 • akutt kurs i infeksjonsprosessen;
 • lungebetennelse med massiv lesjon av lungvev;
 • kronisk stress;
 • En allergi med lyse kliniske manifestasjoner (urticaria, Quinckes ødem).

Basopenia kan følge de fysiologiske tilstandene i kroppen, som inkluderer:

 • eggløsning (modning av egget til befruktning);
 • bæringen av babyen, spesielt i første halvdel av graviditeten (en økning i væskedelen av blodet med et normalt celleinnhold);
 • utvinningsperiode etter alvorlige infeksjoner (scarlet feber, influensa, rubella);
 • langsiktig eksponering for små doser av stråling av profesjonell karakter (laboratorie teknikere, radiologer).

Det reduserte absolutte innholdet i celler er sjeldent og i de fleste tilfeller bærer ikke diagnostisk verdi på grunn av ubetydelig konsentrasjon av basofiler i perifert blod. For å påvise sykdommer, spilles en viktig rolle av den relative indeksen for denne typen granulocytter i studien av leukocytformelen.

Basofile granulocytter er en viktig del av cellulær immunitet og er de første som reagerer på utseendet av giftstoffer og allergiske stoffer i kroppen. Antallet basofiler i blodet er ekstremt små, de fleste er i beinmarg og vev med utvikling av betennelse. Det absolutte innholdet i celler er viktig å sammenligne med den relative indeksen for et mer komplett bilde av den patologiske prosessen og etablering av den korrekte diagnosen.

Absolutt innhold av basofiler i blodanalyse

I det menneskelige blod er det en flytende del, eller plasma, og cellulære elementer. Mest av alt i blodet av oksygenbærere - erytrocytter. Leukocytter, eller beskyttelses-cellene kan deles i flere populasjoner: lymfocytter, monocytter som ikke har en segmentert kjerne (agranulocytes) og granulocytter. Blant granulocytter også funnet tre populasjoner: mer enn bare blod nøytrofile, eosinofiler betydelig mindre (inntil 5%), som er ansvarlig for allergisk sensitivisering, og de minst basophils.

"Basophiles" på latin - betyr "base elskere", i dette tilfellet celler som tar fargen på de viktigste eller alkaliske fargestoffer. I vårt blod er disse basofile granulocytter normalt bare 0,5% av alle kroppsleukocytter. Basofiler er produsert i det røde benmarget, og deretter inn i blodet. Der er de bare 4 - 8 timer, og så går de gjennom kapillærblodet i kroppens vev og utfører deres funksjon der i 2 dager. Etter det dør basofilene.

Hva klarer disse cellene å gjøre i livet deres? De fagocytose skadelige mikroorganismer, men hovedfunksjonen til basofiler ligner arbeidet med mastceller av vev. Inne i de basofile granulatene er forskjellige syreproteiner, for eksempel heparin.

Basofiler er i stand til å delta i en rekke allergiske reaksjoner, som avhenger av den klasse av immunoglobulin E, og det er slike tilstander provosere basofiler, eller når det absolutte innholdet av basofiler økes.

Vi lister de tilstandene som er forbundet med en diagnostisk signifikant basofili, hvor konsentrasjonen av disse leukocyttene overstiger 1%:

 • inflammatoriske sykdommer i mage-tarmkanalen, fra hvilken det er immunsystemet, slik som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt;
 • virussykdom varicella og herpesvirus;
 • bruk i medisinske formål av kvinnelige hormoner - østrogener, samt antagonister av skjoldbruskstimulerende hormoner;
 • ulike allergier mot mat eller medisiner;
 • en tilstand av mangel på skjoldbruskkjertel - myxedem eller hypothyrose;
 • inntak av fremmede proteiner, inkludert parenteral;
 • kroniske ondartede blodsykdommer, for eksempel myeloid leukemi eller Hodgkins lymfomer;
 • med ulike hemolytiske anemi ledsaget av økt erytrocytt forfall, samt etter splenektomi eller fjerning av milten.

Det kan også være utvikling av basofili med ulike kroniske nyresår, inkludert autoimmun etiologi. For å sette et laboratorie symptom på basofili, kan du også nevne en annen indikator: nemlig en økning i det absolutte antall basofiler mer enn 150 enheter i en mikroliter.

Avslutningsvis skal det bemerkes at det bare er basert på basofili som ble avslørt i den kliniske analysen av blod, det er umulig å nøyaktig diagnostisere noen av disse tilstandene. Dette krever ytterligere metoder for instrumentell og laboratoriediagnose, og basofilien vil bare tillate en av bruddene å bli mistanke, og begynne et diagnostisk søk.

Basofiler i blodet

Basofiler er en slags leukocytter (hvite blodlegemer), som, som nøytrofiler og eosinofiler, stammer fra benmargen. Basofiler i blodet bruker en begrenset periode: å komme inn i blodet fra beinmarg, de blir eliminert derfra om noen timer. Deres viktigste livssyklus (10-12 dager) passerer i vevet. Hovedfunksjonen til basofiler er beskyttende.

Disse cellene er en viktig del av immunforløpene som foregår i kroppen. Eventuelle beskyttende og allergiske reaksjoner i kroppen (inkludert helsefarlige) utføres med aktiv hjelp av basofiler. Disse cellene (så vel som andre leukocytter) er også involvert i utviklingen av inflammatoriske prosesser i kroppen i infeksjoner og mekaniske skader.

Et karakteristisk trekk ved basofile som celler er tilstedeværelsen av et stort antall granuler i cytoplasmaen og tilstedeværelsen av en stor kjerne bestående av lober. Basofiler inneholder et økt antall biologisk aktive forbindelser: prostaglandin, serotonin, histamin.

Normen for basofile i blodet

Basofiler er den minste gruppen av hvite blodlegemer. Når man støter på et allergen eller et fremmedmiddel, dør basofiler: de ødelegger granulater med biologisk aktive stoffer som kommer inn i blodet og forårsaker et typisk klinisk bilde av inflammatoriske og allergiske reaksjoner.

Siden basofilene tilhører leukocytter, måles deres kvantitative indeks og betegnes av leger som en prosentandel av totalt antall leukocytter. Mindre ofte i medisinske dokumenter (kliniske blodprøver) angir absoluttverdier.

Normen for basofiler hos voksne er 0,5-1%.

I absolutte tall er mengden uttrykt som følger: 0,01-0,065 * 109 g / l.

Normen for basofiler hos barn: 0,4-0,9%.

I medisinske former ser poengene med antall basofiler ut slik:

 • BA% (basofiler) - relativ indikator for basofiler;
 • BA (basofile abs.) Er det absolutte antall basofiler.
Innholdet av basofile i blodet indikerer tilstedeværelsen av inflammatoriske eller allergiske prosesser i kroppen.

Denne verdien har ikke en avgjørende diagnostisk verdi, men noen ganger trenger leger å vite om den totale aktiviteten til leukocytter i ulike patologiske forhold.

Basofili økte

Staten når basofiler er forhøyet kalles basofili. Det absolutte innholdet av basofile i blodet er variabelt: de kvantitative indeksene til disse cellene påvirkes av en rekke eksterne og interne forhold. Imidlertid er en overdreven økning i nivået av basofiler ganske sjelden.

Hovedårsakene til en økning i basofil i blodet av en voksen:

 • blodsykdommer;
 • kroniske og akutte patologiske tilstander i mage-tarmkanalen (ulcerøs kolitt, gastritt, ulcus i tolvfingre og mage);
 • Myxedema (uttalt mangel på bukspyttkjertelhormoner);
 • allergiske reaksjoner av en hvilken som helst type: urticaria, kløe, åndedrettsskader, dermatitt, eksem og andre manifestasjoner av forsvarssystemets utilstrekkelige aktivitet;

 • hemolytisk anemi;
 • kylling pox;
 • diabetes mellitus;
 • onkologiske sykdommer i bronkiene og lungene i første fase;
 • forgiftninger av annen art;
 • mottak av hormonelle stoffer i sykdommer i skjoldbruskkjertelen;
 • mottak av østrogener eller kortikosteroider.
 • Sykdommer i blodet og allergiske reaksjoner er de vanligste tilstandene der basofilene i blodet økes hos en voksen. Årsakene til økningen i basofile hos et barn kan være lik den forskjellen at listen over de vanligste årsakene til pediatrisk basofili er supplert med helminthic invasjoner og forgiftning med giftstoffer.

  Man bør dvele på blodsykdommer som fremmer basofili.
  Patologier av denne typen inkluderer:

  • kronisk leukemi (malign blodsykdom);
  • akutt leukemi;
  • Lymfogranulomatose (Hodgkin's sykdom) - ondartet lesjon av lymfesystemet;
  • polycytemi sant (godartet sykdom i blodsystemet).

  Noen av de ovennevnte sykdommene kan føre til en økning i antall leukocytter av forskjellige grupper i blodplasmaet, inkludert basofiler.

  Hvis basofiler økes i blod i et barn og en voksen i en liten mengde, kan dette indikere tilstedeværelse av noen inflammatorisk prosess i kroppen (kronisk eller akutt). Disse prosessene, som gir beskyttelse av kroppen mot uønskede faktorer, kan forekomme i fordøyelsessystemet, urinveiene, åndedrettsorganene.

  Effekten av uønskede faktorer utløser immunreaksjoner som involverer tilstedeværelse av aktive stoffer inneholdt i basofilgranulatene. Utgivelsen av histamin, prostaglandin og andre elementer og sikrer lanseringen av en mekanisme for å beskytte vev og organer fra fremmede påvirkninger.

  Hos kvinner kan basofili indikere starten på menstruasjonssyklusen, et lite forhøyet basofilnivå observeres også under eggløsning.

  En annen grunn til det høye innholdet av granulocytter er mangel på jern i kroppen.

  Dermed, hvis det i laboratorieanalysen er basofiler over normal, betyr det egentlig bare doktoren kan si. Å gjøre selvdiagnose er ikke bare meningsløs, men også helsefare.

  Senking av nivået av basofiler er også en medisinsk prerogativ. Etter den kompetente og rettidig behandling av den underliggende sykdommen, kommer antallet av disse blodcellene vanligvis tilbake til normal. Hvis årsaken til basofili er den lange mottakelsen av hormonelle stoffer, avbrytes legemidler, eller erstattes med analoger uten bivirkninger.

  For å normalisere blodsammensetningen etter hovedforløpet av behandling av inflammatoriske og infeksjonssykdommer, er en ekstra terapi foreskrevet i form av vitaminkomplekser og et spesielt diett med obligatorisk tilgjengelighet av produkter som inneholder vitamin B12. Denne forbindelsen har en positiv effekt på funksjonen av hematopoiesis generelt. Stadig økt antall basofiler er bevis på kronisk patologi, som må detekteres og elimineres.

  Basofiler senket

  Blodstaten, når basofilene senkes, kalles basepenia: det indikerer uttømming av leukocyttreserven i hematopoietiske organer.

  Årsakene til senking av basofiler hos en voksen kan være svært forskjellige:

  • akutte smittsomme sykdommer;
  • hypertyreose - overdreven aktivitet av skjoldbruskhormoner;
  • stressende situasjoner;
  • utmattelse av kroppen;
  • økt fysisk aktivitet
  • Cushings syndrom (hyperkortis) - hyperaktivitet av binyrebarken.

  Ikke alle situasjoner som fører til grunnleggende behov krever en terapeutisk respons. Ofte, et redusert antall av disse elementene i sirkulasjonssystemet vender tilbake til det normale på egen hånd.

  En reduksjon i antall basofiler observeres ofte hos gravide kvinner i første trimester. Denne indikatoren er oftest feil, fordi i løpet av svangerskapet hos kvinner øker det totale volumet av blod på grunn av en økning i sin flytende fraksjon. Det vil si at antall celler i blodet forblir det samme: bare deres antall per voluminnhold minker.

  Hvis du finner at basofilene er forhøyet eller senket på blodtestet, bør du diskutere dette med legen din. Kanskje vil han sende deg for ytterligere diagnostikk eller for mer spesialiserte spesialister. Ignorer avviket fra normen kan ikke, men ikke panikk på forhånd: det er mulig at situasjonen er midlertidig.

  Les Mer Om Fartøyene