Hvorfor er hematokriten forhøyet i blodet, hva betyr det?

Indikatoren for nivået av erytrocytter, leukocytter og blodplater på hele blodvolumet i kroppen kalles hematokrit.

Vanligvis er denne indikatoren representert som en prosentandel, sjeldnere i form av et brøknummer. Definisjonen av denne indikatoren gjør det mulig å se tilstedeværelsen av en sykdom og graden av utvikling.

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, noe som skaper et ekstra volum. Hva dette betyr, og hvilke årsaksfaktorer som bidrar til dette, vil vi vurdere i denne artikkelen.

Hematokrit norm

For analysen er det nødvendig å ta blod. Det biologiske materialet er plassert i en steril kolbe, hvoretter beholderen er lukket og sendt til en sentrifuge. Her blir blodet underkastet separasjonsprosedyren i komponentdelene. For å gjøre dette er det i sentrifugen i en og en halv time, og i løpet av denne tiden er alle komponentene skilt fra hverandre.

Normale indikatorer for hematokrit er avhengig av kjønn av personen og hans alder:

 • voksen mann - 40-48%;
 • voksen kvinne - 36-46%;
 • nyfødt barn - opptil 60%;
 • barn under 13 år - opptil 38-40%.

Hvis testene indikerer at normen for kvinner og menn er forstyrret og er mer enn 0,55 - så har pasienten forhøyet hematokrit. På grunn av den høye konsentrasjonen av leukocytter, erytrocyter og blodplater i blodet øker blodets viskositet, og dette fører til dannelse og spredning av blodpropper i karene.

bevis

Den første "klokken" ved hematokritindikatorer over normen er hyppig svimmelhet. Et høyt antall erytrocytter kan binde og bære mer oksygen, noe som fører til en lett, men konstant forgiftning - hyperoksi.

Med sykdomsprogresjonen tar forgiftning mer alvorlige former, forårsaker kvalme, en tilstand av svakt stupefying, følelsesløp i ekstremiteter, pustevansker.

Årsakene til forhøyet hematokrit

Hvorfor er hematokriten forhøyet i blod av voksne, hva betyr det? Årsakene til økningen i hematokrit kan være både patologisk og fysiologisk, som ikke er forbundet med visse sykdommer.

Kroppen forsøker alltid å holde balansen i interne prosesser, så når avvik fra fysiologiske normer kompenserende mekanismer er inkludert. Økningen i hematokrit i blodet er en av de kvantitative egenskapene til den fysiologiske "justeringen" av organismen til de nye livsbetingelsene.

Så, la oss vurdere de vanligste årsakene til forhøyet hematokrit hos voksne:

 1. Som et resultat av dehydrering, eller dehydrering. I dette tilfellet reduseres mengden sirkulerende blod i sengen ved å redusere volumet av plasmaet. Dette kan skje med oppkast, diaré, overoppheting, alvorlig svette, med utilstrekkelig væskeinntak. I dette tilfellet er kroppen tvunget til å ta vann fra blodbanen. Dermed varierer forholdet mellom volumet av erytrocytfraksjonen og det totale volum, blodet blir tykkere på grunn av en reduksjon i mengden plasma.
 2. Sykdommer som reduserer volumet av plasma i blodet. Antall blodelementer påvirker ikke dem på noen måte, men andre graders brannsår danner for eksempel bobler der plasma lagres. Det tas bare fra blodet, og øker hematokriten ved å redusere det andre tallet i eksponenten. Også i denne gruppen er akutte manifestasjoner av sykdommer som peritonitt, trombose eller diabetes.
 3. Hypoksi i kronisk form. I denne tilstanden mangler celler og vev i menneskekroppen oksygen. Patologi oppdages ofte hos personer som røyker eller har diabetes. Erytrocyter har i deres sammensetning hemoglobin, ansvarlig for oksygenbevegelsen, dens transport til celler, fjerning av karbondioksid fra kroppen. Med hypoksi, presentert i kronisk form og oppstått av objektive årsaker, forsøker kroppen å eliminere problemet med oksygenmangel gjennom forbedret syntese av røde blodlegemer. Økningen i hematokrit i dette tilfellet skjer nettopp på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.
 4. Langvarig bruk av narkotika: spesielt farlig i denne forbindelse er glukokortikoider og andre hormonelle medisiner. Diuretika har også en lignende effekt.
 5. Får hudfare. Dessuten, jo større arealet av hudlesjonen, jo høyere hematokrit blir registrert i blodanalysen. Dette forklares lett av mobilisering av alle blodkomponenter for å bekjempe infeksjoner og bakterier som trengs gjennom brenningen, samt behovet for en akselerert prosess av vevregenerering.
 6. Nyresykdommer. Hydronephrosis, som reduserer kroppens evne til å absorbere vann, eller svulster, polycystose, ledsaget av økt frigjøring av erytropoietin - et hormon som er ansvarlig for dannelsen av røde blodlegemer.
 7. Anemi, hvor kroppen viser mangel på vitamin B12 og jern.
 8. Blodsykdommen, først og fremst - leukemi.
 9. Utvikling i kroppen av peritonitt.
 10. Polycystisk i akutt eller kronisk form.
 11. Rask utvikling i legemet av erythremi.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage.

Derfor, når den oppgitte verdien overskrider normen, kan dette tale både fysiologiske prosesser i kroppen og sykdommene. Høy hematokrit taler om tett blod, noe som betyr at det er fare for å utvikle trombose.

Hva kan påvirke graden av hematokrit?

Økningen, så vel som nedgangen i hematokrit, er ikke nødvendigvis bare relatert til sykdommer eller eksterne effekter i form av traumer eller brannskader. Det er minst to andre faktorer som påvirker økningen i hematokrit.

 1. Hos dem som røyker, blir hematokriten økt gjennom oksygen sult av vev, de har erytrocytter produsert på forhøyet nivå.
 2. Personer som er tvunget til å jobbe eller er konstant på høy høyde, er også preget av en økning i nivået av hematokrit i blodet. Dette gjelder klatrere eller bare innbyggere i høyden. Denne faktoren er veldig lik den forrige, fordi en person mottar en utilstrekkelig mengde oksygen - konsentrasjonen avtar med høyden av dragen.
 3. Høye nivåer av Ht er karakteristiske for idrettsutøvere som bruker anabole steroider for muskelmasseforsterkning.
 4. Hos nyfødte er hematokriten alltid forhøyet.

Så det er veldig viktig å sende analysen til hematokriten, for å avsløre utviklingen av noen patologier i tide.

Hva skal jeg gjøre med forhøyet hematokrit?

Vellykket behandling og stabilisering av nivået av hematokrit er å eliminere den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan du ikke bruke noen spesielle metoder, bare begynn å puste oksygenberiget luft, slutte å røyke, drikk nok vann og normaliser livsstilen din. Også, med en sterk økning i hematokrit, er det nødvendig å konsultere en lege for å foreskrive narkotika som fortynner blod-antikoagulantia.

Det er verdt å huske at hvis hematokriten øker, øker blodets viskositet også. Dette fører til visse konsekvenser. Økt risiko for blodpropper, som senere blokkerer arteriell blodstrøm. Dette kan føre til hjerteinfarkt, iskemisk slag, gangre eller dødelig utgang, avhengig av hvor trombosen er.

Vi samlet den mest nyttige informasjonen om hva det betyr å "heve blodhematokriten" slik at du nå kan få en innledende ide om resultatene av en generell blodprøve. Legg igjen kommentarer og dele nyttig informasjon med dine kjære.

effekter

Økningen i hematokrit er direkte relatert til økningen i blodviskositet.

Det tykke blodet har en tendens til å danne koagulater som samler seg i en viss mengde, som allerede danner en trombose. Små blodpropper begynner å blokkere blodstrømmen i tynne kapillærbeholdere, og blokkerer dermed fôring ved første små områder av vev. Denne overlappingen kan følges av en person i form av nummenhet, for eksempel fingre, tær og død av små områder av vev.

Men store blodpropper kan først og fremst forårsake store hjerteproblemer opp til et dødelig utfall.
Veien ut av denne situasjonen er i fortynning av blod. Dette er en kjent anbefaling.

Hematokrit: konsept, normer i analyser og avvik - redusere og øke

Det er tvilsomt at en pasient som studerer den generelle blodprøven gjort nylig og utført på en automatisk analysator, først og fremst vil være interessert i en slik indikator som hematokrit. Med mindre legene i en samtale mellom seg selv taper om hans verdier eller forteller pasienten om hans nivå ikke passer inn i reglene og forårsaker angst hos leger.

Hematokrit er forholdet mellom røde blodlegemer og dets totale volum. Det omtrentlige nivået av denne indikatoren kan ses med det blotte øye, hvis du gir blodet til å stå, og deretter estimere ved øyet hvor mange prosent de oppgjorte røde blodcellene okkuperer og hvor mye er igjen til andelen plasma. I mellomtiden er denne teknikken gitt bare for å forklare leseren på et enkelt eksempel hva en hematokrit er, men ikke som et middel til å beregne indikatoren alene. Med spontan nedsetting av erytrocytter vil hematokrittalet være høyere med nesten 20%, slik at denne teknikken ikke brukes i laboratorieforhold. Prosentandelen av røde blodlegemer i helblod, et brøk uttrykk (liter i liter) eller multiplisert med 0,01 prosent av resultatet, kalt hematokrit, målt manuelt ved bruk av nødvendige enheter eller beregnet i en automatisk analysator.

Normen for hematokrit for kjønn og alder

I normal tilstand finnes omtrent 4,5 til 5 liter blod i den voksne kroppen, som er representert ved den røde del av de tunge (røde celler), mens opprettholdelse av senkingen til bunnen, og lys gulaktig væske (plasma), hvis blod ble tatt med et antikoaguleringsmiddel. Tatt i tørre retter uten antikoagulanter blod, fibrin-clot former naleplennymi derpå erytrocytter og den flytende delen - serum som er mer gjennomsiktig og skiller seg fra den i fravær av plasmaprotein fibrinogen. Mens blod ikke er igjen i blodstrømmen, foreligger det i form av plasma med sirkulerende deri dannede elementer (leukocytter, erytrocytter, blodplater), koagulasjonsfaktorer og andre proteiner. Serum av mange komponenter er blottet.

Erytrocytmasse hos menn er ca 44 - 48% eller 0,44 - 0,48 l / l. Hos kvinner er denne indikatoren selvsagt lavere (36 - 42%), og hos nyfødte kan det generelt være høy - 54 - 68% (N - 0,44 - 0,62).

Dette er normen for hematokriten i prosent, som for enkelhets skyld multipliseres med 0,01 og verdiene er:

 • Priser på hematokrit for menn: 0,44 - 0,48 (i noen kilder opptil 0,52, noe som kan være, fordi mannlig blod ikke oppdateres så ofte som kvinne);
 • Hematokritstandarder for kvinner: 0,36 - 0,43, men under graviditet (fra uke 20) faller hematokriten;
 • Hos barn: nyfødte - 0,44 - 0,62, barn under 3 måneder - 0,32 - 0,44, opptil et år - 36 - 44 (som hos kvinner), opptil 10 år - 37 - 44, og alt avhenger av kjønn og helse status.

En endring i hematokritvolumet av erytrocytter i en eller annen retning kan indikere enten graden av blodkonsentrasjon eller i hvilken grad blodet fortynnes.

Når hematokriten senkes...

Det er ikke vanskelig å gjette at verdiene for hematokrit direkte avhenger av de røde blodcellene, eller heller på størrelse og kvantitet. Hvis de av en eller annen grunn blir svært mange (hematokrit er forhøyet) eller for lite (hematokriten senkes), eller deres størrelser, på grunn av visse omstendigheter, begynner å endres mot en reduksjon eller økning. Selvfølgelig vil avviket avvike i riktig retning og volum av den cellulære delen av blodet. En lav hematokrit sies hvis nivået synker til 20-25%, noe som indikerer anemi. Disse endringene skyldes som regel de faktorene som er involvert i dannelsen av den patologiske prosessen.

Årsaken til senking av hematokritt kan være nedgang i nivået av røde blodceller (erytrocytopeni), en overdreven opphopning av vann i kroppen som separerer blodet og endrer den prosentandel av røde celler og plasma (hyperhydrering) eller en overdreven økning av proteinkonsentrasjonen (albuminosis) som binder og bibeholder vann i kroppen. Slike endringer observeres under følgende forhold:

 1. Blodtap, men hvis volumet av sirkulerende blod (BCC) kan gjenopprettes relativt raskt ved infusjonsløsninger, tar det en viss tid for erytrocytter å komme til normalt.
 2. I beinmergen er dannelsen av røde blodlegemer nedsatt (redusert) (anemi, leukemi, behandling med cytostatika og antitumor-legemidler, nyreparese).
 3. Erytrocytter ødelegges raskt: hemolytisk anemi arvelig og oppkjøpt, forgiftning med hemolytiske giftstoffer (blek paddestamme, tungmetallsalter), alvorlige infeksjoner (tyfusfeber, malaria).
 4. Intravenøs injeksjon av en stor mengde væske pasienter med nedsatt nyrefunksjon øker totalvolumet av blod med normale erytrocytter, dette fører naturlig til at hematokrit blir lavere.
 5. Hematokrit blir også senket under graviditet, spesielt i andre halvdel, noe som skyldes en økning i volumet av plasma med samme nivå av røde blodlegemer som er bevart.
 6. Anemi av noe slag og opprinnelse.
 7. hyperhydrering: BCC øker, innholdet av erytrocytter forblir uendret - hematokriten senkes (vannforgiftning, sirkulasjonsinsuffisiens, reduserte funksjonelle evner i ekskresjonssystemet, etc.).
 8. Hyperproteinemia. Det danner et bredt spekter av forskjellige alvorlighetsgrader: oppkast, diaré, akutte infeksjoner, myelom, Hodgkins lymfom, paraproteinemiske hemoblastoser. Økningen i protein i blodet fører til akkumulering av væske i kroppen og en økning i BCC (røde blodlegemer til disse endringene forblir likegyldige).

det er noen spesiell grunn til nedgangen i hematokrit, så nedgangen i denne indeksen i barnets underlagt den samme loven som for en voksen, bortsett fra at kroppen babyen er mer følsomme for disse endringene og sykdommen ofte går mer vanskelig for barn.

... Eller oppgradert

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, som skaper et ekstra volum.

Dermed er hematokriten forhøyet for alle sykdommer og tilstander forårsaket av endring i antall eller størrelse på røde blodlegemer:

 • polycytemi omfordelende og sant.
 • erythremia (polycytemi, Vaquez sykdom) er et resultat av økt produksjon av røde blodlegemer. Sykdommen er ledsaget av tyngde i hodet, kardialgi, ubehagelig prikking i fingrene til øvre og nedre ekstremiteter, unaturlig rødhet av huden. Lignende symptomer kan observeres i andre sykdommer assosiert med dannelsen av røde blodceller av økt størrelse.

rødhet av palmer med erytthia

Årsakene til økt hematokrit av relativ natur kan være forbigående tilstander:

 1. Intestinal obstruksjon (flytende væske der);
 2. Hyppig oppkast;
 3. Profus diaré (blodtykkelse);
 4. Hyperhidrose (intens svette);
 5. Brenn sykdom;
 6. Betennelse i bukhinnen (peritonitt);
 7. Highland forhold.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage. Typisk hematokriten blant indikatorene generell blodanalyse, hvor det kan sammenlignes med andre parametere (erytrocytter, hemoglobin, senkning, fargeindeks). Imidlertid kan hematokrit være en av de første signalene å gjennomføre en omfattende undersøkelse av pasienten for å finne årsaken til fallende eller stigende index - eller rettere sagt, godt kamuflert i den tidlige fasen av sykdommen.

Hematokrit - hva er denne indikatoren i analysen av blod, normen hos mennesker, årsakene til økte og reduserte verdier

En viktig indikator for å bestemme proporsjonal sammensetning av blodet er hematokrit. Det gjenspeiler prosentandelen av erytrocytter og plasma. Små avvik fra denne indikatoren kan vurderes for kroppen som et naturlig fenomen. Hvis endringene er signifikante - indikerer de en patologisk prosess i kroppen. Av denne grunn brukes hematokrit til å oppdage og deretter kontrollere sykdommer som er forbundet med nivået av røde blodlegemer.

Hva er en hematokrit i en blodprøve?

I medisin anses bruk av begrepet "hematokritnummer" mer korrekt. Kort sagt kalles det i medisinske miljøer. På et mer vitenskapelig språk kalles hematokrit erytrocytinnhold, som uttrykkes i brøker eller multiplisert med 0,01 for uttrykk i prosent. Denne indikatoren kan bestemmes med det blotte øye. Når blodet slår seg ned, setter de røde blodcellene seg ned og deres prosentvise forhold til hele volumet er lett å estimere. I laboratorieforhold benyttes andre metoder, fordi det er fare for spontan nedsetting av blodceller.

Hva er en hematokritindikator for?

En viktig komponent av blod, som væske med proteiner, sporstoffer og enzymer i sammensetningen, er røde blodlegemer - røde blodlegemer som er ansvarlige for overføring av oksygen gjennom kroppen. De dannes på grunnlag av stamceller med deltagelse av hormonet erytropoietin. Antallet deres gjenspeiler hematokrit (Ht). Denne frekvensen er rutinemessig inkludert i den totale blodprøven sammen med bestemmelse av blodplatetall, leukocyttall og hemoglobin. Merk: i resultatene vises det som NST (forkortet fra det latinske navnet hematokrit).

Denne verdien er viktig, siden røde blodceller er ansvarlige for å transportere oksygen fra lungene til kroppens vev. Det kan sies at hematokrit er en indikator som gjenspeiler blodets evne til å utføre sin grunnleggende funksjon. Denne egenskapen til et gitt tall i kombinasjon med en analyse av hemoglobin bidrar til å identifisere anemi. Et annet anvendelsesområde er diagnostisering og screening av sykdommer, på grunn av hvilken proporsjonal sammensetning av blodet er forstyrret. Blant de spesifikke indikasjonene for å bestemme hematokrit nummer er følgende:

 • Bestemmelse av effektiviteten av terapi mot polycytemi eller anemi
 • bekreftelse på behovet for blodtransfusjoner eller andre behandlinger for alvorlig anemi
 • vurdering av pasientens tilstand under dehydrering.

Identifikasjon og bestemmelse av graden av anemi

Hematokrit er mye brukt for å bedømme graden av jernmangelanemi. Det er en sykdom som oppstod som følge av forstyrrelser i prosessene for utnyttelse eller utilstrekkelig inntak av jern. Denne patologiske prosessen forstyrrer syntesen av hemoglobin i erytrocyter, på grunn av hvilket deres antall reduseres og funksjonelle evner reduseres.

Hematokriten reflekterer forholdet mellom røde blodlegemer og plasma. Av denne grunn reduseres antall erytrocytter, som observeres i anemi, også hematokrit-tallet. Blant de eksterne tegnene på denne patologien er:

 • skinn av huden;
 • generell svakhet og tretthet;
 • kortpustethet;
 • besvimelse;
 • følelse av mangel på energi.

Diagnose av sykdommer som forstyrrer blodsammensetningen

I tillegg til anemi hjelper hematokritnummeret til å identifisere pasienten noen sykdommer. De fleste er patologier som kan påvirke blodsammensetningen. Dermed kan avvikene fra hematokritverdiene fra normen gjøre det mulig å identifisere følgende sykdommer eller spesielle tilfeller:

 • andre grad brannsår;
 • dehydrering;
 • kronisk hypoksi;
 • reaksjoner på langvarig bruk av glukokortikosteroider eller diuretika;
 • nyresykdom;
 • lungens patologi;
 • peritonitt;
 • sfærocytose;
 • talassemi;
 • leukemi;
 • hjerteinfarkt, nyre, lunge, milt;
 • erythremia;
 • fjellklatring og turisme (bor i høylandet);
 • giftig forgiftning av kroppen;
 • overdreven vektøkning;
 • alkoholmisbruk;
 • erfarne stress, konstant depresjon;
 • passiv røyking (spesielt for barn);
 • langdistansefly over kontinenter;
 • primære svulster;
 • struma;
 • blodtap
 • langvarig sengen hviler hos eldre mennesker;
 • levercirrhose;
 • spiserør i spiserøret.

Hvordan HCT er bestemt

For å bestemme nivået på HCT brukes spesielle laboratorietester. De er utført ved hjelp av et glass-gradert rør, som også kalles hematokrit. Den er fylt med blod og sentrifugert, noe som bidrar til å identifisere hvilken del av røret som opptas av de ensartede elementene i det biologiske væsken. Prinsippet for å bestemme hematokriten:

 • deprivasjon av blodkoagulerbarhet med et isotonisk og tørt antikoagulerende middel;
 • sentrifugering for separasjon av erytrocyter fra plasma, som passer innenfor standardtiden og et visst antall rotasjoner.3

Det er to metoder for å bestemme hematokritstoffet: mikrometod (mikrohematokrit), makrometod (makrohematokrit). Resultatene oppnådd med den andre metoden er litt høyere enn det første. Identifiser antallet av røde blodlegemer hjelper separering av blod i en sentrifuge i plasma og følgende lag:

 1. Erytrocytisk masse. Det er et rødt gjennomsiktig middel plassert på bunnen.
 2. Erytrocytter med gjenopprettet metabolsk aktivitet på grunn av de røde blodlegemer som ligger i nærheten. Presentert av en smal mørk strip kalt Braunberger laget.
 3. Leukocytter og blodplater. De ser ut som et gråhvitt lag.

Hematokrit norm

Gjennom en persons liv, endrer hematokriten. Årsaken er en økning i blodvolumet, på grunn av hvilket antall ensartede elementer blir forskjellige. De høyeste prisene er observert i barndommen. Ved en alder av 6, hematokrit nummeret gradvis reduseres, og deretter erverver verdier på ca 33-44%. Den fysiologiske tilstanden til en person påvirker en bestemt verdi. Hos kvinner blir graviditet preget av mild anemi, slik at hematokriten reduseres.

Menn har et noe større gjennomsnittlig volum av røde blodlegemer. Dette betyr at hematokrit nummeret er høyere. Hvis det er brudd i en manns kropp, kan det ikke endre antall røde blodlegemer, men deres strukturelle egenskaper. Av denne grunn reduseres røde blodlegemer i størrelse, og derfor viser analysen også lavt HCT. Nivåene for hematokritnummeret for hver pasientkategori er angitt i tabellen:

Fra 1 år til 11 år

Ungdommer 12-17 år gammel

Konsentrasjonen av hct i blodprøven

Hvis hematokriten er innenfor 30-35%, må pasienten overvåkes i klinikken. Han er også foreskrevet en diett. I dietten anbefaler du å inkludere en stor mengde kjøtt, grønnsaker, frukt, lever. Redusering av verdiene til 25-27% indikerer en forhåndsbetingelse. Det elimineres ved bruk av jern, folsyre og vitamin B. Hastig sykehusinnredning kreves når hematokriten reduseres til 13%. Denne tilstanden betraktes som svært vanskelig.

Hva betyr et forhøyet nivå hos voksne?

Avviket fra hematokriten fra normen i en retning eller den andre indikerer en rekke patologiske prosesser i kroppen. Prosessen med hematopoiesis intensiveres med lungesykdommer, slik som obstruktiv bronkitt og bronkial astma. En person kan ikke puste ordentlig, derfor mangler oksygen. En slik organisme kompenserer for produksjon av et større antall røde blodceller. Som et resultat øker hematokrit-tallet.

Det samme er karakteristisk for sent toksisose i svangerskapet, noe som forstyrrer nyrene og øker innholdet av erytrocytter. Dens kondensering observeres nærmere fødselen. Dette bidrar til å forberede kvinnens kropp for fødsel, som ofte ledsages av tungt blodtap. En økning i HCT er også observert når:

 • hydronefrose;
 • polycystisk;
 • ukontrollert bruk av diuretika eller kortikosteroider;
 • overført stress;
 • sykdommer i beinmerm eller tilstanden etter kjemoterapi;
 • skader på huden;
 • sykdommer i fordøyelseskanalen;
 • manglende overholdelse i diettforholdene av proteiner, karbohydrater og fettstoffer;
 • erytrocytose i medfødte hjertesykdommer, peritonitt, ukuelig oppkast, diabetes mellitus.

HCT kan reduseres ved å endre dietten. Det er nødvendig å drikke mer væsker, nekte røyking og alkohol, spis mer mat med antioksidanter. Grapefruktens blod er fortynnet. Flavonoid i sammensetningen normaliserer egenskapene til erytrocytmembraner, og reduserer aggregeringen. Foreskrive om nødvendig legemidler fra kategorien antikoagulantia og antiaggreganter. Slike behandlinger er bare angitt med forhøyet hematokrit. Redusere nivået av HCT hjelper og utførelsen av erytrocyterese.

Årsaker til økt blodtetthet

Når antall erytrocytter økes, øker blodets tetthet. Dette observeres i forskjellige tilstander av menneskekroppen, både fysiologisk og patologisk. Således er hematokriten forhøyet når:

 1. Hypoksi. Dette er en kronisk mangel på oksygen, noe som fører til økt konsentrasjon av røde blodlegemer. Hvis en person er på et tett sted lenge, røyker eller lider av diabetes, er han preget av en tilstand av hypoksi.
 2. Dehydrering. Mangel på væske i kroppen forårsaker fuktighetstap, noe som reduserer plasmakonsentrasjonen. Som et resultat øker forholdet mellom erytrocytter og dets volum, hvilket reflekterer den høye hematokriten. Dette observeres etter oppkast av oppkast, led diaré, overoppheting og for aktive fysiske aktiviteter, som er ledsaget av aktivt svette.
 3. Bo i fjellet. Det er ledsaget av hypoksi, dvs. mangel på oksygen. Dette observeres når du er i et fjellområde. Utløpsluften inneholder mindre oksygen, slik at kroppen begynner å produsere flere erytrocytter. Folk som jobber i fjellet og klatrere for å unngå hypoksi, blir hjulpet av oksygenpatroner.

Hva er farlig for hjertet og blodårene

På grunn av fortykning av blodet øker risikoen for trombose betydelig. Av denne grunn er erytrocyt-teller viktig for pasienter med hjerte og karsykdommer. På grunn av obstruksjon av blodårer og dannelse av blodpropp i arteriene, økes belastningen på hjertet betydelig. Hvis den er svekket, virker den praktisk talt på slitasje. Resultatet kan til og med være hjerteinfarkt.

Når antall blodplater øker, dannes arterielle tromboser som forårsaker iskemisk stadium. Det fører til oksygen sult og etterfølgende død av vev. Akkumuleringen av væske i hjertesvikt fører også til en økning i nivået av HCT. Hvis denne indikatoren krysset grensen i 50-55%, bør pasienten inntas raskt. For å fortynne blodet til normale verdier, er han foreskrevet antikoagulantia. Den enkleste blant dem er Aspirin.

Hematokrit under normal

HCT-indikatoren kan også reduseres. Dette indikerer også en rekke spesifikke patologiske tilstander eller sykdommer. Funksjonen av erytrocytter er å levere vev med oksygen og aminosyrer, så når antall røde blodceller faller, observeres orgendysfunksjon. Hematokrit anses lav hvis verdien faller til begrensningen 20-25%. Årsakene er forskjellige, blant de generelle er følgende:

 • en reduksjon i nivået av røde blodlegemer, kalt erytropeni;
 • akkumulering av en stor mengde væske i kroppen som fortynner blodet;
 • En overdreven økning i konsentrasjonen av proteiner - hyperproteinemi, som binder og beholder vann i kroppen.

Årsaker til avvisning

Hematokrit reduseres med en økning i blodvolum eller med en reduksjon av antall røde blodlegemer. I begge tilfeller reduseres forholdet mellom røde blodlegemer og plasma til plasma. Dette kan oppstå ved følgende forhold eller sykdommer:

 1. Blodtap. BCC gjenopprettes raskt ved infusjon med fysiologiske løsninger, men for røde blodlegemer tar dette tid. Hos kvinner er dette forbundet med alvorlig menstruasjon, fibromas og andre gynekologiske patologier. Andre årsaker til blodtap - traumer og sårdannelse i mage-tarmkanalen eller blæren, for eksempel på grunn av kreft eller polypper, brudd i ekstremitetene.
 2. Redusert syntese av retikulocytter - unge røde blodlegemer i benmargen. Dette observeres med nyreparese, anemi, leukemi, leukemi, behandling med antitumormedikamenter og cytostatika.
 3. Intensiv forfall av erytrocytter. Det er forbundet med medfødt eller ervervet hemolytisk anemi, autoimmune sykdommer, alvorlige infeksjoner som malaria eller tyfus. Årsaken kan også være forgiftning ved hemolytiske giftstoffer i tilfelle kontakt med tungmetaller eller blek toadstool.
 4. Intravenøs injeksjon av væske i store mengder. Dette er årsaken til lav hematokrit hos pasienter med nedsatt nyrefunksjon. Innføringen av en væske gir dem en økning i bcc. Nivået på erytrocytter forblir akseptabelt, fordi konsentrasjonen er betydelig redusert.
 5. Graviditet. På bakgrunn av en økning i mengden plasma, blir antall erytrocytter bevaret, på grunn av hvilket hematokrittalet reduseres. Denne tilstanden er spesielt karakteristisk for sen graviditet.
 6. Overhydrering. Dette er en økning i volumet av sirkulerende blod med uendret antall røde blodlegemer. Dette observeres når vannet rus, noe som reduserer den funksjonelle kapasiteten til ekskretoriske system, sirkulasjonssvikt, nyresvikt, forgiftning, infeksiøse eller virussykdommer.
 7. Hyperproteinemia. Dannet på grunn av forskjellige sykdommer: Hodgkins lymfom, myelodysplastisk syndrom, diaré, emesis, paraproteinemic ondartede hematologiske tilstander. De forårsaker en økning i protein i blodet, på grunn av hvilket væsken i kroppen akkumuleres og øker BCC. Erytrocytter forblir uendret.
 8. Mangel på næringsstoffer. Årsaken til å redusere blodets tetthet er mangel på folsyre, vitamin B og jern.

Bestemmelse av anemi

Tilstanden for anemi er ledsaget av en mangel i kroppen av Fe-jern. Dette fører til en reduksjon av antall røde blodlegemer. Hos pasienter med anemi observeres generell svakhet, døsighet og tap av styrke. Graden av denne tilstanden bestemmes av forholdet mellom erytrocytter og hemoglobin:

 • 3,9-3 / 110-89 - den første;
 • 3-2,5 / 89-50 - gjennomsnittlig;
 • mindre enn 1,5 / mindre enn 40 - tung.

Forbedre tilstanden hjelper med å inkludere en stor mengde vitamin C. Det bidrar til å assimilere jernet bedre. Normaliser nivået av hemoglobin i stand til tørket frukt, rødt kjøtt, lever, belgfrukter, greener, egg. I noen tilfeller er tilsetningsstoffer med jern i sammensetningen foreskrevet i tillegg. De brukes også daglig for å normalisere hemoglobinnivået og øke antall røde blodlegemer.

Unormaliteter hos barn

I en situasjon hvor en kvinne ikke er tilgjengelig for amming, har barnet en høy risiko for hyperprolactinemi. Det indikerer en økning i proteinkonsentrasjonen i blodet. Årsaken er at barnet bruker ko- eller geitemelk. I dem økes nivået av protein. Du kan rette opp situasjonen ved å kjøpe melk med et lavere innhold av denne naturlige komponenten.

Oksygen sult er observert hos barn med lavt innhold av røde blodlegemer, noe som er svært farlig, spesielt for et svært lite barn. Barn fra 3 år lider av følgende symptomer:

 • tretthet,
 • blek hudfarge;
 • kortpustethet;
 • hyppige hjerteslag.

Mental evne til barn reduseres. For dem er det ingen separate grunner for endringen i hematokriten. En slik tilstand de har observert med de samme sykdommene som er typiske for voksne. Blant de hyppigste årsakene til nedgangen i HCT, skilles trial underskudd av vitaminer og helminthic infestation. Sistnevnte er spesielt karakteristisk for barn og ungdom. Eliminering av det er gitt ved administrering av anthelmintiske midler. Etter behandlingsforløpet kommer testene tilbake til normal.

Endringer i blodsammensetningen hos gravide kvinner

Under bærebarnet øker kvinnens blod. I gjennomsnitt, for graviditet, øker volumet med 30-50%. Det bestemte tallet avhenger av fostrets vekt. Jo større det er, jo større volum av plasma. Dette regnes som en naturlig prosess. Hematokriten reduseres noe. I gjennomsnitt er det 31-36%. Følgende anses som normale i tabellen:

Hva er en hematokrit i en blodprøve?

Hva er dette - hematokrit?

Hematokrit (Ht) er prosentandelen av erytrocytter til det totale blodvolumet i blodet. I blodprøven anses denne indikatoren for å være en integrert del av den, sammen med hemoglobin, leukocytter og blodplater. Siden formålet med røde blodlegemer er å transportere oksygen fra lungene til kroppens vev, er Ht en indikator på blodets evne til å utføre sin grunnleggende funksjon.

Hva brukes hematokritindikatoren?

Definisjonen av Ht brukes ofte til å oppdage anemi, spesielt når det kombineres med en analyse av hemoglobin. Også denne analysen kan brukes til screening, diagnostisering og overvåking av ulike sykdommer som forstyrrer blodets proporsjonale sammensetning. Hematokritindikatoren kan brukes til:

 • Å detektere og bestemme hvor alvorlig anemi (lavt antall røde blodlegemer, hemoglobin og Lav Lav Ht) eller polycytemi (høy røde blodlegemer, hemoglobin er høy og en høy Ht).
 • Gjennomføre overvåking av effektiviteten av behandling av anemi eller polycytemi, samt andre sykdommer som påvirker produksjonen av røde blodlegemer eller deres levetid.
 • Beslutning om behovet for blodtransfusjon eller annen behandling for alvorlig anemi.
 • Beregning av nivået av dehydrering.

Når er hematokrit testen?

Hematokrit er rutinemessig definert som en del av en generell blodprøve. Nivået på hemoglobin og hematokrit bestemmes ofte når en person har symptomer og tegn på en sykdom som påvirker antall røde blodlegemer i blodet (for eksempel anemi og polycytemi). Symptomer på anemi inkluderer:

 • Generell svakhet og tretthet.
 • Mangel på energi.
 • Besvimelse.
 • Blekhet.
 • Kortpustethet.

Noen polycytemi symptomer inkluderer:

 • Visjonsforstyrrelser.
 • Svimmelhet.
 • Hodepine.
 • Flush av blod til ansiktet.
 • Økt milt.

Definisjonen av hematokrit kan foreskrives til personer med tegn på alvorlig dehydrering, som inkluderer alvorlig tørst, tørr munn og en liten mengde urin. Denne testen kan utføres flere ganger hvis pasienten har blødning, anemi eller polycytemi, for å bestemme effektiviteten av terapien. Det kan også administreres rutinemessig til personer som blir behandlet for ondartede neoplasmer, fordi metodene som brukes til å gjøre dette ofte kan skade beinmargene.

Hva er de normale parametrene for hematokrit?

Siden hematokriten er en del av en generell blodprøve, vurderes antall røde blodlegemer og retikulocytter, hemoglobinnivå, ved vurdering av verdien. Alder og kjønn påvirker også sin størrelse. Den normale Ht:

 • Nyfødte - 55 - 68%.
 • I en alder av 1 uke - 47 - 65%.
 • I en alder av 1 måned - 37 - 49%.
 • I en alder av 3 måneder - 30 - 36%.
 • I en alder av 1 år - 29 - 41%.
 • I en alder av 10 år - 36 - 40%.
 • Voksen menn - 42 - 54%.
 • Voksen kvinner - 38 - 46%.

I hvilke tilfeller senkes hematokriten?

Lav hematokrit med lave erytrocytter og hemoglobin indikerer tilstedeværelse av anemi. Noen grunner til dette er:

 • Blodtap - på grunn av trauma eller blødning fra mage-tarmkanalen (for eksempel på grunn av sår, polypper eller kreft), blæren eller uterus (f.eks, kvinner - sterk menstruasjon).
 • Mangel på næringsstoffer - som jern, folsyre, vitamin B12.
 • Skader på beinmargen - for eksempel forårsaket av toksiner, stråling eller kjemoterapi, smittsomme stoffer eller stoffer.
 • benmarg sykdommer, - slik som aplastisk anemi, myelodysplastisk syndrom, blodkreft (leukemi), lymfom, multippelt myelom, metastase av ondartede svulster i benmargen.
 • Nyresvikt - alvorlig nyresykdom fører til brudd på syntesen av erytropoietin - et hormon som stimulerer produksjonen av røde blodlegemer i beinmargen.
 • Kroniske inflammatoriske sykdommer.
 • Redusert syntese av hemoglobin (f.eks. Med thalassemi).
 • Overdreven ødeleggelse av røde blodlegemer - for eksempel hemolytisk anemi av autoimmune responser eller defekter i erytrocytter, som kan observeres ved hemoglobinpatier (sigdcelle-anemi), uregelmessigheter i membranen (arvelig sfærocytose) eller enzymer (mangel av glukose-6-fosfat-dehydrogenase) av disse blodceller.

På hvilke betingelser og sykdommer er hematokriten forhøyet?

Høy hematokrit i kombinasjon med økte erytrocytter og hemoglobin er et tegn på polycytemi. Noen grunner til å øke Ht:

 • Dehydrering er den vanligste årsaken til forhøyet hematokrit. Som nivået av væske i blodet reduseres, øker andelen røde blodlegemer i den. Med en tilstrekkelig tilførsel av væske inn i kroppen, går hematokriten tilbake til normal.
 • Sykdommer i lungene - Hvis en person ikke kan puste normalt, og kroppen ikke får nok oksygen, kompenseres denne tilstanden ved produksjon av et større antall røde blodlegemer.
 • Medfødte hjertefeil - noen av dem er preget av en patologisk forbindelse mellom hjertets to sider, noe som fører til en nedgang i oksygenivået i blodet. Kroppen prøver å kompensere for denne tilstanden ved å øke antall røde blodlegemer.
 • Nyretumorer - de kan produsere mer erytropoietin.
 • Røyking.
 • Bor i høy høyde (kompensasjon for å redusere mengden oksygen i blodet).
 • Genetiske årsaker (forstyrrelse av binding og frigjøring av oksygen ved hemoglobin).
 • Denne polycytemien er en sjelden sykdom hvor kroppen produserer en overdreven mengde røde blodceller uten behov.

Blodtest Hematokrit - indikasjoner, transkripsjon

Ved hematokrit refererer forholdet mellom volumet av erytrocytter til volumet av væskedelen av blodet. Verdien av hematokrit er nødvendigvis bestemt i en generell blodprøve. Hematokrit hct er en volumfraksjon fra erytrocytter i helblod, avhengig av volum og antall erytrocytter. Parameteren er sekundær, og beregnes av moderne hematologiske tellere. Tenk på indikasjonene på bestemmelsen i blodanalysen av hematokritet, bruk av parameteren og tolkningen av analysen.

Når er analysen tildelt?

Blodprøven for hematokrit er en del av en generell blodprøve som utføres enten på skjema eller i nærvær av ulike sykdommer og patologiske forhold, så vel som før det utføres en kirurgisk prosedyre. I tillegg er de følgende forholdene skilt når et assay for hematokrit er tildelt, blant annet:

 • dynamisk observasjon og evaluering av effektiviteten av polycytemi og anemi behandling;
 • betingelsene som forårsaket dehydrering
 • gjentatt blødning for en omfattende vurdering av deres alvorlighetsgrad.
 • Hva brukes analysen til?

Hematokritanalysen av htc brukes til å vurdere anemi, polycytemi, grad av fortykning eller fortynning av blod, for eksempel under dehydrering.

Hva annet brukes til analyse? Hematokritanalyse brukes som et av kriteriene når behovet for blodtransfusjon blir behandlet, og også for å vurdere effektiviteten av blodtransfusjoner.

Material for forskning

Materialet til studiet av hematokrit er venøst ​​eller kapillært blod.

Hematokritanalyse

Normalt varierte hematokritten for menn fra 35% til 50%, for kvinner, fra 34% til 47%, avhengig av alder.

For menn Alderen 12-15 år, normen for hematokrit er 35-45%, 15-18 år - 37-48%, 18-45 år - 39-49%, fra 45 år - 39-50%.

For kvinner Hastigheten til hematokrit er følgende: i alderen 12-15 år - 34-44%, 15-18 år - 34-44%, 18-45 år - 35-45%, fra 45 år - 35-47%.

For barn dekryptering analyse hematokritt bør vanligvis være som følger: i en alder av mindre enn 1 år - 33 til 41%, fra 1 til 3 år - 32 til 40%, fra 3 til 6 år gammel - 32 -42%, fra 6 til 9 år - 33 til 41%, fra 9 til 12 år - 34-43%.

Årsaker til hematokrit

Årsakene til økende hematokrit kan være tilstedeværelse av følgende forhold:

 • Dehydrering, som har opprinnelse - på grunn av diaré, kraftig oppkast, etter brannskader, med diabetes;
 • erythrocytosis;
 • symptomatisk erythrocytosis (hjertefeil, pulmonær sykdom, visse hemoglobinpatier og visse typer av renale tumorer, hydronephrosis og polycystisk nyre);
 • ekte polycytemi på grunn av overdreven produksjon i benmarg av erytrocytter;
 • kronisk obstruktiv lungesykdom;
 • kronisk hjertesvikt;
 • blodtykkelse.

Grunner til å senke hematokrit

Årsakene til å senke hematokriten er:

 • nærvær av jern, B12 eller folatmangel anemi;
 • forekomsten av akutt eller kronisk blødning;
 • utvikling av brudd på hemoglobinsyntese (thalassemia, sickle cell anemia);
 • tilstedeværelse av cirrhosis;
 • forekomsten av beinmargkreft eller metastase av andre svulster i beinmarg, på grunn av hvilket syntetene av erytrocytter reduseres;
 • Fremveksten av overdreven hydrering av kroppen, som skyldes innføring av intravenøse væsker i store mengder;
 • graviditetstilstedeværelse;
 • Forløpet av ødeleggelsen av erytrocytter på grunn av hemolyse, dvs. ødeleggelsen av erytrocyter i kroppen, som kan skyldes en arvelig erytrocyttfeil, utseendet av antistoffer mot egne røde blodlegemer eller giftige effekter i malaria.

Hematokrit eller hkt i blodprøven hva det er og dets normer hos kvinner

Den totale blodprøven viser ikke bare antall leukocytter, erytrocytter, blodplater. Blodprøveresultater inneholder informasjon om hematokrit eller NTS. Hematokrit er en indikator som angir antall røde blodlegemer i forhold til blodplasma. Siden hematokritindikatoren viser forholdet, blir den målt i prosent, eller i form av en desimalfraksjon med et tosifret tall etter desimaltegnet. Formelberegningsformelen består av antall erytrocytter til mengden plasma, da blir dette tallet multiplisert med 0,01.

Hva bestemmer normen for hematokritindeksen

Til tross for at de fleste er vant til å kalle denne analysen, så vet få om hva en hematokrit egentlig er. Faktisk er den såkalte spesielle kolven, der studien utføres. Ved bruk av en kolbe og en sentrifuge bestemmes en hematokrit. Laboratoriepraksis brukes til å betegne hematokritnummeret som NTS. voksen legeme rommer et blodvolum på omtrent 4,5 til 5 liter, hvorav den harde delen er en rød cellemasse, noe som ved anvendelsen av sentrifugen er lagt på bunnen, og gulaktig væske (plasma) forblir på toppen av røret. Forholdet mellom disse to komponentene i blod gir oss resultatet av analysen.

Verdien av hematokrit i blodet avhenger av kjønn og alder, samt på enkelte forhold som ikke er en sykdom og er midlertidige. Hematokrit hos barn avhenger av alder. Ved barnet i de første dagene av livet gjør normen for en hematokrit 35-65%. Barnet fra to uker til et år - 33-44%, og barnet fra ett år til elleve år, 32-41%. I ungdomsjenter er figuren fra 35 til 45, og hos gutter fra 34 til 44.

Normen hos kvinner er 36-43%. Det faller til 20 under svangerskapet.

Normen for hematokrit hos menn varierer fra 44 til 48%, noe som ikke skyldes hyppig blodfornyelse, som ikke kan sies for et vakkert felt.

I svangerskapet krever en blodprøve og dens tolkning mer grundig forskning, for eksempel når man forbereder utseendet til en baby i en kvinne, endres mange indikatorer, men forblir vanlige for denne situasjonen. Hver endring i en spesifikk blodindikator og konsekvensene av endringer i mor og barn må nødvendigvis være under oppsyn fra legen.

Hva er analysedata for?

Hematokriten i blodprøven viser i første omgang antall røde blodlegemer, noe som betyr at man kan svare på spørsmålet om hvor godt blodet er mettet med oksygen. Når mengden hematokrit er normal, mottar kroppen næringsstoffer og oksygen, slik at personen føler seg normal. Hvis hematokritindikatoren er forskjellig fra normen i større eller mindre side, er det verdt å ta hensyn til alle faktorer, hvorfor dette kan oppstå, og om nødvendig tildele ytterligere tester. Hvis hematokriten er høyere enn normalt i blodprøven, kan dette tyde på at pasientens blod er tett, noe som betyr at risikoen for trombose øker.

Denne diagnosen fører til dårlige konsekvenser.

Det er nødvendig å fortynne blodet med spesielle medisiner, drikke mer væsker etc. Idrettsutøvere får øke antall NST til 50% (over 50% kan indikere bruken av doping). For lavt nivå (mindre enn 25%) krever umiddelbar blodtransfusjon.

Det er imidlertid verdt å merke seg at bare å beregne antall NST for å bestemme diagnosen er ikke nok. Selvfølgelig, hva denne analysen viser er tatt med i diagnosen, men bare sammen med andre indikatorer på blod, urin og også den generelle tilstanden til pasienten, hans klager og symptomer på sykdom.

Hva er indikert av økningen i hematokritnummeret

Forhøyet hematokrit i blodet kan observeres under følgende forhold:

 • Hypoksi. Denne tilstanden er preget av en kronisk mangel på oksygen i blodet. Indikatoren for erytrocytter, som er ansvarlig for mengden oksygen, viser overestimerte tall. Hypoksi påvirker diabetikere, røykere, så vel som de som er i et tett sted i lang tid. I noen tilfeller er det tilstrekkelig å sørge for fri tilgang til oksygen for å gjenopprette det normale nivået av hematokrit;
 • Dehydrering. Langvarig oppkast, diaré, solskinn, brannsår, gastrointestinale sykdommer, intestinal obstruksjon, hyperhidrose, peritonitt - forårsaker dehydrering av kroppen, dvs. reduksjon i volumet av blodplasma med et normalt antall røde blodlegemer, og hct-normen i analysene avviker fra den større side. For å aldri vite hva det er, er det nødvendig å overvåke vannbalansen i kroppen;
 • Erythremia (eller Vakez sykdom). Med denne sykdommen blir huden rød, det er hodepine og tyngd, på grunn av utviklingen av store røde blodlegemer;
 • Sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Hjertesykdom, iskemi, hjertesvikt - alle disse forholdene er preget av en signifikant økning i hematokrit-tallet;
 • Patologier i lungene. Bronkial astma, obstruktiv bronkitt-sykdommer der analyse kan vise økt produksjon av blodceller;
 • Polycytemi. En sykdom der beinmargen produserer et stort antall røde blodceller;
 • Sykdommer i blodet. Hvis hct er signifikant forhøyet i blodet, kan dette indikere leukemi. For å bekrefte diagnosen er det nødvendig med ytterligere tester;
 • Onkologiske sykdommer i nyrene. Eventuelle neoplasmer i nyrene (godartet eller ondartet) oppstår på grunn av produksjonen av hormonet erytropoietin, noe som påvirker økningen i syntesen av røde blodlegemer. Den samme tilstanden oppstår med nyresvikt.

Et forhøyet nivå av hct i blodprøven observeres hos mennesker som bor i høye fjell. Dette skyldes at fjellluften ikke er tilstrekkelig fylt med oksygen, og analysen som viser antall røde blodlegemer vil avvike fra normen i større retning. Røde blodlegemer begynner å bli intensivt produsert, kompensere for mangel på oksygen. Derfor foreslår fjellklatring eller redningsarbeidet, som er i en høyde, at du bærer en oksygenbeholder.

Når NST senkes

En reduksjon i hematokrit-tallet kan skyldes følgende årsaker:

 • Anemi. Med anemi reduseres jernnivået i kroppen, antall røde blodlegemer minker, pasienten føler seg tap av styrke, konstant svakhet, døsighet;
 • Graviditet. Som nevnt ovenfor, når fosteret er født, endres mange av parametrene i en kvinne, og selvfølgelig faller hematokriten. Dette skyldes en generell økning i mengden blod. Derfor er hematokriten et svakt redusert antall for gravide kvinner. Etter fødselen blir normen gradvis gjenopprettet;
 • Blodtap. Blødning og stort blodtap fører til en reduksjon i nivået av erytrocytter, og hvis totalvolumet av sirkulerende blod kan gjenopprettes ved infusjoner, tar syntesen av røde blodlegemer tid;
 • Overhydrering. I denne tilstanden øker volumet av sirkulerende blod, forekommer vannforgiftning.

Spedbarn som er på kunstig fôring har et overskudd av plasmaprotein, noe som øker risikoen for å utvikle oksygen sult. Men det er ingen separate grunner til å øke eller senke hematokriten hos barn, så avviket fra normen i barnet krever også oppmerksomhet fra foreldrene og behandlingslegen.

Vi har analysert i detalj emnet for hva som er hematokrit i blodprøver, hvordan å beregne denne verdien, og hva er avviket fra normen. I de fleste tilfeller er normen for hematokrit ikke vanskelig å opprettholde, kontrollere kostholdet, dårlige vaner, bosted. Nesten alle sykdommer der erytrocytesyntese økes, er også ganske mulig å holde seg under kontroll. Det viktigste er å ringe legen i tide og ta testene.

Les Mer Om Fartøyene