Hvorfor er hematokriten forhøyet i blodet, hva betyr det?

Indikatoren for nivået av erytrocytter, leukocytter og blodplater på hele blodvolumet i kroppen kalles hematokrit.

Vanligvis er denne indikatoren representert som en prosentandel, sjeldnere i form av et brøknummer. Definisjonen av denne indikatoren gjør det mulig å se tilstedeværelsen av en sykdom og graden av utvikling.

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, noe som skaper et ekstra volum. Hva dette betyr, og hvilke årsaksfaktorer som bidrar til dette, vil vi vurdere i denne artikkelen.

Hematokrit norm

For analysen er det nødvendig å ta blod. Det biologiske materialet er plassert i en steril kolbe, hvoretter beholderen er lukket og sendt til en sentrifuge. Her blir blodet underkastet separasjonsprosedyren i komponentdelene. For å gjøre dette er det i sentrifugen i en og en halv time, og i løpet av denne tiden er alle komponentene skilt fra hverandre.

Normale indikatorer for hematokrit er avhengig av kjønn av personen og hans alder:

 • voksen mann - 40-48%;
 • voksen kvinne - 36-46%;
 • nyfødt barn - opptil 60%;
 • barn under 13 år - opptil 38-40%.

Hvis testene indikerer at normen for kvinner og menn er forstyrret og er mer enn 0,55 - så har pasienten forhøyet hematokrit. På grunn av den høye konsentrasjonen av leukocytter, erytrocyter og blodplater i blodet øker blodets viskositet, og dette fører til dannelse og spredning av blodpropper i karene.

bevis

Den første "klokken" ved hematokritindikatorer over normen er hyppig svimmelhet. Et høyt antall erytrocytter kan binde og bære mer oksygen, noe som fører til en lett, men konstant forgiftning - hyperoksi.

Med sykdomsprogresjonen tar forgiftning mer alvorlige former, forårsaker kvalme, en tilstand av svakt stupefying, følelsesløp i ekstremiteter, pustevansker.

Årsakene til forhøyet hematokrit

Hvorfor er hematokriten forhøyet i blod av voksne, hva betyr det? Årsakene til økningen i hematokrit kan være både patologisk og fysiologisk, som ikke er forbundet med visse sykdommer.

Kroppen forsøker alltid å holde balansen i interne prosesser, så når avvik fra fysiologiske normer kompenserende mekanismer er inkludert. Økningen i hematokrit i blodet er en av de kvantitative egenskapene til den fysiologiske "justeringen" av organismen til de nye livsbetingelsene.

Så, la oss vurdere de vanligste årsakene til forhøyet hematokrit hos voksne:

 1. Som et resultat av dehydrering, eller dehydrering. I dette tilfellet reduseres mengden sirkulerende blod i sengen ved å redusere volumet av plasmaet. Dette kan skje med oppkast, diaré, overoppheting, alvorlig svette, med utilstrekkelig væskeinntak. I dette tilfellet er kroppen tvunget til å ta vann fra blodbanen. Dermed varierer forholdet mellom volumet av erytrocytfraksjonen og det totale volum, blodet blir tykkere på grunn av en reduksjon i mengden plasma.
 2. Sykdommer som reduserer volumet av plasma i blodet. Antall blodelementer påvirker ikke dem på noen måte, men andre graders brannsår danner for eksempel bobler der plasma lagres. Det tas bare fra blodet, og øker hematokriten ved å redusere det andre tallet i eksponenten. Også i denne gruppen er akutte manifestasjoner av sykdommer som peritonitt, trombose eller diabetes.
 3. Hypoksi i kronisk form. I denne tilstanden mangler celler og vev i menneskekroppen oksygen. Patologi oppdages ofte hos personer som røyker eller har diabetes. Erytrocyter har i deres sammensetning hemoglobin, ansvarlig for oksygenbevegelsen, dens transport til celler, fjerning av karbondioksid fra kroppen. Med hypoksi, presentert i kronisk form og oppstått av objektive årsaker, forsøker kroppen å eliminere problemet med oksygenmangel gjennom forbedret syntese av røde blodlegemer. Økningen i hematokrit i dette tilfellet skjer nettopp på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.
 4. Langvarig bruk av narkotika: spesielt farlig i denne forbindelse er glukokortikoider og andre hormonelle medisiner. Diuretika har også en lignende effekt.
 5. Får hudfare. Dessuten, jo større arealet av hudlesjonen, jo høyere hematokrit blir registrert i blodanalysen. Dette forklares lett av mobilisering av alle blodkomponenter for å bekjempe infeksjoner og bakterier som trengs gjennom brenningen, samt behovet for en akselerert prosess av vevregenerering.
 6. Nyresykdommer. Hydronephrosis, som reduserer kroppens evne til å absorbere vann, eller svulster, polycystose, ledsaget av økt frigjøring av erytropoietin - et hormon som er ansvarlig for dannelsen av røde blodlegemer.
 7. Anemi, hvor kroppen viser mangel på vitamin B12 og jern.
 8. Blodsykdommen, først og fremst - leukemi.
 9. Utvikling i kroppen av peritonitt.
 10. Polycystisk i akutt eller kronisk form.
 11. Rask utvikling i legemet av erythremi.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage.

Derfor, når den oppgitte verdien overskrider normen, kan dette tale både fysiologiske prosesser i kroppen og sykdommene. Høy hematokrit taler om tett blod, noe som betyr at det er fare for å utvikle trombose.

Hva kan påvirke graden av hematokrit?

Økningen, så vel som nedgangen i hematokrit, er ikke nødvendigvis bare relatert til sykdommer eller eksterne effekter i form av traumer eller brannskader. Det er minst to andre faktorer som påvirker økningen i hematokrit.

 1. Hos dem som røyker, blir hematokriten økt gjennom oksygen sult av vev, de har erytrocytter produsert på forhøyet nivå.
 2. Personer som er tvunget til å jobbe eller er konstant på høy høyde, er også preget av en økning i nivået av hematokrit i blodet. Dette gjelder klatrere eller bare innbyggere i høyden. Denne faktoren er veldig lik den forrige, fordi en person mottar en utilstrekkelig mengde oksygen - konsentrasjonen avtar med høyden av dragen.
 3. Høye nivåer av Ht er karakteristiske for idrettsutøvere som bruker anabole steroider for muskelmasseforsterkning.
 4. Hos nyfødte er hematokriten alltid forhøyet.

Så det er veldig viktig å sende analysen til hematokriten, for å avsløre utviklingen av noen patologier i tide.

Hva skal jeg gjøre med forhøyet hematokrit?

Vellykket behandling og stabilisering av nivået av hematokrit er å eliminere den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan du ikke bruke noen spesielle metoder, bare begynn å puste oksygenberiget luft, slutte å røyke, drikk nok vann og normaliser livsstilen din. Også, med en sterk økning i hematokrit, er det nødvendig å konsultere en lege for å foreskrive narkotika som fortynner blod-antikoagulantia.

Det er verdt å huske at hvis hematokriten øker, øker blodets viskositet også. Dette fører til visse konsekvenser. Økt risiko for blodpropper, som senere blokkerer arteriell blodstrøm. Dette kan føre til hjerteinfarkt, iskemisk slag, gangre eller dødelig utgang, avhengig av hvor trombosen er.

Vi samlet den mest nyttige informasjonen om hva det betyr å "heve blodhematokriten" slik at du nå kan få en innledende ide om resultatene av en generell blodprøve. Legg igjen kommentarer og dele nyttig informasjon med dine kjære.

effekter

Økningen i hematokrit er direkte relatert til økningen i blodviskositet.

Det tykke blodet har en tendens til å danne koagulater som samler seg i en viss mengde, som allerede danner en trombose. Små blodpropper begynner å blokkere blodstrømmen i tynne kapillærbeholdere, og blokkerer dermed fôring ved første små områder av vev. Denne overlappingen kan følges av en person i form av nummenhet, for eksempel fingre, tær og død av små områder av vev.

Men store blodpropper kan først og fremst forårsake store hjerteproblemer opp til et dødelig utfall.
Veien ut av denne situasjonen er i fortynning av blod. Dette er en kjent anbefaling.

Hematokrit: konsept, normer i analyser og avvik - redusere og øke

Det er tvilsomt at en pasient som studerer den generelle blodprøven gjort nylig og utført på en automatisk analysator, først og fremst vil være interessert i en slik indikator som hematokrit. Med mindre legene i en samtale mellom seg selv taper om hans verdier eller forteller pasienten om hans nivå ikke passer inn i reglene og forårsaker angst hos leger.

Hematokrit er forholdet mellom røde blodlegemer og dets totale volum. Det omtrentlige nivået av denne indikatoren kan ses med det blotte øye, hvis du gir blodet til å stå, og deretter estimere ved øyet hvor mange prosent de oppgjorte røde blodcellene okkuperer og hvor mye er igjen til andelen plasma. I mellomtiden er denne teknikken gitt bare for å forklare leseren på et enkelt eksempel hva en hematokrit er, men ikke som et middel til å beregne indikatoren alene. Med spontan nedsetting av erytrocytter vil hematokrittalet være høyere med nesten 20%, slik at denne teknikken ikke brukes i laboratorieforhold. Prosentandelen av røde blodlegemer i helblod, et brøk uttrykk (liter i liter) eller multiplisert med 0,01 prosent av resultatet, kalt hematokrit, målt manuelt ved bruk av nødvendige enheter eller beregnet i en automatisk analysator.

Normen for hematokrit for kjønn og alder

I normal tilstand finnes omtrent 4,5 til 5 liter blod i den voksne kroppen, som er representert ved den røde del av de tunge (røde celler), mens opprettholdelse av senkingen til bunnen, og lys gulaktig væske (plasma), hvis blod ble tatt med et antikoaguleringsmiddel. Tatt i tørre retter uten antikoagulanter blod, fibrin-clot former naleplennymi derpå erytrocytter og den flytende delen - serum som er mer gjennomsiktig og skiller seg fra den i fravær av plasmaprotein fibrinogen. Mens blod ikke er igjen i blodstrømmen, foreligger det i form av plasma med sirkulerende deri dannede elementer (leukocytter, erytrocytter, blodplater), koagulasjonsfaktorer og andre proteiner. Serum av mange komponenter er blottet.

Erytrocytmasse hos menn er ca 44 - 48% eller 0,44 - 0,48 l / l. Hos kvinner er denne indikatoren selvsagt lavere (36 - 42%), og hos nyfødte kan det generelt være høy - 54 - 68% (N - 0,44 - 0,62).

Dette er normen for hematokriten i prosent, som for enkelhets skyld multipliseres med 0,01 og verdiene er:

 • Priser på hematokrit for menn: 0,44 - 0,48 (i noen kilder opptil 0,52, noe som kan være, fordi mannlig blod ikke oppdateres så ofte som kvinne);
 • Hematokritstandarder for kvinner: 0,36 - 0,43, men under graviditet (fra uke 20) faller hematokriten;
 • Hos barn: nyfødte - 0,44 - 0,62, barn under 3 måneder - 0,32 - 0,44, opptil et år - 36 - 44 (som hos kvinner), opptil 10 år - 37 - 44, og alt avhenger av kjønn og helse status.

En endring i hematokritvolumet av erytrocytter i en eller annen retning kan indikere enten graden av blodkonsentrasjon eller i hvilken grad blodet fortynnes.

Når hematokriten senkes...

Det er ikke vanskelig å gjette at verdiene for hematokrit direkte avhenger av de røde blodcellene, eller heller på størrelse og kvantitet. Hvis de av en eller annen grunn blir svært mange (hematokrit er forhøyet) eller for lite (hematokriten senkes), eller deres størrelser, på grunn av visse omstendigheter, begynner å endres mot en reduksjon eller økning. Selvfølgelig vil avviket avvike i riktig retning og volum av den cellulære delen av blodet. En lav hematokrit sies hvis nivået synker til 20-25%, noe som indikerer anemi. Disse endringene skyldes som regel de faktorene som er involvert i dannelsen av den patologiske prosessen.

Årsaken til senking av hematokritt kan være nedgang i nivået av røde blodceller (erytrocytopeni), en overdreven opphopning av vann i kroppen som separerer blodet og endrer den prosentandel av røde celler og plasma (hyperhydrering) eller en overdreven økning av proteinkonsentrasjonen (albuminosis) som binder og bibeholder vann i kroppen. Slike endringer observeres under følgende forhold:

 1. Blodtap, men hvis volumet av sirkulerende blod (BCC) kan gjenopprettes relativt raskt ved infusjonsløsninger, tar det en viss tid for erytrocytter å komme til normalt.
 2. I beinmergen er dannelsen av røde blodlegemer nedsatt (redusert) (anemi, leukemi, behandling med cytostatika og antitumor-legemidler, nyreparese).
 3. Erytrocytter ødelegges raskt: hemolytisk anemi arvelig og oppkjøpt, forgiftning med hemolytiske giftstoffer (blek paddestamme, tungmetallsalter), alvorlige infeksjoner (tyfusfeber, malaria).
 4. Intravenøs injeksjon av en stor mengde væske pasienter med nedsatt nyrefunksjon øker totalvolumet av blod med normale erytrocytter, dette fører naturlig til at hematokrit blir lavere.
 5. Hematokrit blir også senket under graviditet, spesielt i andre halvdel, noe som skyldes en økning i volumet av plasma med samme nivå av røde blodlegemer som er bevart.
 6. Anemi av noe slag og opprinnelse.
 7. hyperhydrering: BCC øker, innholdet av erytrocytter forblir uendret - hematokriten senkes (vannforgiftning, sirkulasjonsinsuffisiens, reduserte funksjonelle evner i ekskresjonssystemet, etc.).
 8. Hyperproteinemia. Det danner et bredt spekter av forskjellige alvorlighetsgrader: oppkast, diaré, akutte infeksjoner, myelom, Hodgkins lymfom, paraproteinemiske hemoblastoser. Økningen i protein i blodet fører til akkumulering av væske i kroppen og en økning i BCC (røde blodlegemer til disse endringene forblir likegyldige).

det er noen spesiell grunn til nedgangen i hematokrit, så nedgangen i denne indeksen i barnets underlagt den samme loven som for en voksen, bortsett fra at kroppen babyen er mer følsomme for disse endringene og sykdommen ofte går mer vanskelig for barn.

... Eller oppgradert

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, som skaper et ekstra volum.

Dermed er hematokriten forhøyet for alle sykdommer og tilstander forårsaket av endring i antall eller størrelse på røde blodlegemer:

 • polycytemi omfordelende og sant.
 • erythremia (polycytemi, Vaquez sykdom) er et resultat av økt produksjon av røde blodlegemer. Sykdommen er ledsaget av tyngde i hodet, kardialgi, ubehagelig prikking i fingrene til øvre og nedre ekstremiteter, unaturlig rødhet av huden. Lignende symptomer kan observeres i andre sykdommer assosiert med dannelsen av røde blodceller av økt størrelse.

rødhet av palmer med erytthia

Årsakene til økt hematokrit av relativ natur kan være forbigående tilstander:

 1. Intestinal obstruksjon (flytende væske der);
 2. Hyppig oppkast;
 3. Profus diaré (blodtykkelse);
 4. Hyperhidrose (intens svette);
 5. Brenn sykdom;
 6. Betennelse i bukhinnen (peritonitt);
 7. Highland forhold.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage. Typisk hematokriten blant indikatorene generell blodanalyse, hvor det kan sammenlignes med andre parametere (erytrocytter, hemoglobin, senkning, fargeindeks). Imidlertid kan hematokrit være en av de første signalene å gjennomføre en omfattende undersøkelse av pasienten for å finne årsaken til fallende eller stigende index - eller rettere sagt, godt kamuflert i den tidlige fasen av sykdommen.

Hva er hematokrit, normer

Blodtestdata blir alltid evaluert i et komplekst, ingen enkeltstående indikator representerer en diagnostisk verdi. Hematokrit er informativ bare i forhold til det totale volumet av røde blodceller, men bærer ikke informasjon om antall, danne røde blodlegemer og hemoglobin nivå i dem. Avvik av hematokrit-tallet fra normen kan signalere en generell forandring i erytrocyt-systemet, en forandring i volumet av blod som sirkulerer i kroppen.

Hva er hematokrit og hvordan vurderes det

Røde blodlegemer - erytrocytter - er ansvarlige for respirasjon av celler. Proteinet som finnes i dem, hemoglobin, kobler oksygen og transporterer det inn i vev, og fjerner deretter karbondioksid. Normalt består blod ca 60% av væskedelen - plasma, og opptil 40% av volumet faller på formede eller cellulære elementer. Leukocytter og blodplater utgjør ca 1% av alle blodceller, erytrocytter - 99%. Hematokriten viser prosentandelen av røde blodlegemer og plasma, fungerer som en indirekte indikator for cellulær respirasjon.

I laboratorieformer er hematokriten indikert av det latinske alfabetet som NST eller Ht, for det er tatt blod fra venen eller kapillæren (fra fingeren). Materialet plasseres i en glassrør-kapillær og etterlates i en sentrifuge i 1-1,5 timer. Erytrocytter avgjør, i henhold til risikoen på kapillærveggen (totalt 100) bestemme prosentandelen celler og blodplasma.

I moderne hematologi brukes automatisk utstyr, hvor hematokrit er designparameteren. Utgang med formelen Ht = RBC x MCV: Det totale antall erytrocytter multipliseres med gjennomsnittlig volum av den røde blodcellen.

De oppnådde dataene blir brukt:

 • for diagnostisering av anemi og evaluering av effektiviteten av behandlingen;
 • å bestemme graden av dehydrering av kroppen;
 • som et kriterium for behovet for blodtransfusjon;
 • å vurdere effektiviteten av transfusjonen.

Vanligvis hematokrit tilsvarer antallet av røde blodceller med normal størrelse: dersom antall røde blodlegemer øker, hematokrit alltid stiger. I tilfeller hvor erytrocytter er større eller mindre enn normalt, er det ingen direkte korrelasjon mellom antall røde blodlegemer og hematokritverdien. For eksempel, i jernmangelanemi erytrocytter og reduserte dimensjoner hematokrit avtar, men antall celler pr volumenhet av blod, kan være normal eller forhøyet.

Legene anser en hematokritøkning fra 55% og høyere til å være kritisk, en reduksjon fra 30% og lavere.

Hva påvirker analysens pålitelighet

 1. Noen dager etter å ha vært i høy høyde øker antall røde blodlegemer, noe som bidrar til tilpasning under forhold som reduserer oksygenkonsentrasjonen. Hematokriten stiger.
 2. Røyker med erfaring: Den konstante vevshypoksien utløser tilpasningsmekanismer, som et resultat, øker antall røde blodlegemer og antall Ht.
 3. Ved langvarig komprimering av venen, kan Ht harp øke.
 4. Donorer, pasienter etter operasjoner: hematokriten reduseres på grunn av blodtap.

Normen for hematokrit hos kvinner, menn, barn

Tilstandslig normal nivå av hematokrit:

 • kvinner 35-42%
 • menn - den gjennomsnittlige Ht 40-47%, den øvre grensen til normen er 52%
 • barn (under 18 år) 32-44%.
 • mindre enn et år 33-41%
 • fra 1 til 3 år 32-40%
 • fra 3 til 6 år 32-42%
 • opptil 9 år 33-41%
 • opptil 12 år 34-43% (gutter) og 35-45% (jenter)
 • 12-18 år 34-44% (gutter) og 37-48 (jenter)

Standarder for kvinner:

 • fra 18 til 45 år 35-45%
 • fra 45 år og eldre 35-47%

Priser for menn:

 • fra 18 til 45 år 39-49%
 • fra 45 år og eldre 39-50%

Graviditet rate

Under graviditeten endres sammensetningen av perifert blod alltid. Bcc (blodvolum) begynner å øke mer i de tidlige stadier, til III-trimester øke med 30-40% sammenlignet med en bcc før graviditet. Det meste av økningen går på bekostning av plasma og røde cellemasse "bak" fra den flytende delen av blodet: hematokrit avtar sammen med en indikator av totalt hemoglobin, men størrelsen av cellene og deres hemoglobin metning er ikke særlig endret.

Hematokrit er en meningsfylt parameter for diagnostikk, men en pålitelig tolkning av analysen er bare mulig med alle andre data tatt i betraktning. Det er viktig å følge blodprøvereglene og informere legen om forholdene som kan påvirke resultatet av å måle hematokriten.

Hematokritindikatorer i blodprøven: hva er det og hvordan man skal bestemme

En generell blodprøve regnes som universell. Selv om noen få indikatorer blir undersøkt, er de alle grunnleggende. Blant dem, hematokrit eller NST. Det kan økes eller reduseres.

Sammenlignet med andre indikatorer

Hematokrit refererer til forholdet mellom væsken og cellene som utgjør blodet, nemlig erytrocytter, leukocytter og blodplater. Likevel såkalt forholdet av utelukkende røde blodlegemer og væsker. Forskjellen er liten, fordi erytrocytter er 99% av alle blodceller.

Ved hjelp av en generell blodprøve kan du lære mye, forstå om helsetilstanden. Resultatene inneholder informasjon om antall erytrocytter og hematokrit nummer samtidig. Så du kan avgjøre om det er avvik fra normen når det gjelder blodplater og hvite blodlegemer. Hvis det er unøyaktigheter, kan legen foreskrive flere studier, avgjøre hva som skjer med de andre blodcellene.

Hematokrit i analysene kan testes i sammenligning med resultatene for hemoglobin, for eksempel ved å studere årsakene til anemi eller en patologisk forandring i evnen til å danne blodpropper. Det blir en ekstra kilde til informasjon om hvordan aktivt oksygenutveksling foregår i kroppen, hematopoiesis. Etter å ha fått resultatene av en blodprøve, overgitt i retning eller på eget initiativ, er det absolutt verdt å være oppmerksom på hct. Med hjelpen kan du se, gjenkjenne sykdommen.

Normen for hematokrit nummer

Selv om normen anses som et relativt konsept, avhengig av omstendigheter, er det gitt en blodprøve under forhold slik at det er lett å oppdage patologiske abnormiteter. Han blir tatt i tom mage og avstår fra å drikke alkohol dagen før. Hvis hct-analysen er sendt inn, oppstod mistanke om at det er noe med denne indikatoren at noe er galt, det er tilrådelig å ikke røyke, redusere doseringen eller til og med forlate denne skadelige vanen - det kan påvirke indikatoren. Gradvis forverring av lungens slimhinner, som uunngåelig oppstår, hvis en person røyker, tar ikke pauser i flere måneder for utvinning, medfører en gradvis forverring av blodet.

Fra synet av hematokrit-tallet anses følgende forhold som normalt: ca. 55-60% av væsken og 40-45% av cellene.

I væsken oppløses nyttige stoffer. Celler utfører sine spesifikke funksjoner. Erytrocytter transporterer oksygen, leukocytter beskytter kroppen mot skadelige stoffer og fremmede mikroorganismer, blodplater bidrar til helbredelsen av lesjoner. En sunn balanse mellom celler og væsker er en garanti for at blodet takler sine funksjoner.

Viktig! Normen til hematokrit varierer avhengig av kjønn, alder. Dette bør tas i betraktning ved tolking av resultatene. Vekt er også viktig.

For et nyfødt, anses et hematokrittal på 35% -65% som normalt. For barn under 1 år er en mengde 32% -40% regnet som vanlig. Normen for barn i alderen 1 til 11 år er 32-41. I ungdomsårene bør hematokriten variere fra 34 til 45. Ved kvinner 18 til 45 år skal tallet 39-50 diagnostiseres etter 45-35-46. Hos menn mellom 18 og 45 år er denne indikatoren 34-45, etter 45 år - 40-50.

Normen for hematokritnummeret avhenger av belastning, behov, aktivitet, som forandrer seg gjennom årene. Øker kroppsvekten, blodvolumet. Og likevel har det nyfødte et hematokritnummer mye høyere enn det for en voksen, fordi lungene ikke ble sterkere.

Indikator under normen

Hvis hematokriten senkes i blodprøven, bør du kontakte en spesialist for hjelp, avtale med lege for en avtale. Medisiner, mest sannsynlig, vil ikke bli foreskrevet dersom tallet har gått ned til 30-35. Men i dette tilfellet er endringen i ernæring allerede aktuell. Det er viktig å gi mer oppmerksomhet til trivsel. Med en dråpe til 29-24%, vil det bli tatt mer drastiske tiltak. Hvis nivået under 13% er en anledning til sykehusinnleggelse, umiddelbar intervensjon, intensivbehandling. Under graviditeten kan kvinner oppleve en betydelig reduksjon i nivået - opp til 20%. Bare legen vil avgjøre om dette er normalt eller ikke normalt. Andre indikatorer bør vurderes.

Tilleggstester i nærvær av andre klager vil bidra til å raskt identifisere årsakene til forverring i helse, veksten av hematokritnummeret. Selv om helsetilstanden er normal og bare resultatene av en generell blodprøve, er denne indikatoren pinlig, det er ønskelig å forstå situasjonen. Du kan unngå komplikasjoner, forbedre helsen din.

Viktig! Avviket i retning av reduksjon, taler om brudd på hematopoiesis, ødeleggelse av røde blodceller.

Men mot bakgrunnen av aktiv hematopoiesis kan hematokriten i analysene også ligge under standardverdiene.

Dermed kan en lav hematokrit i blodet indikere både utvikling av anemi og omorganisering av kroppen, tilpasning, at nå trenger han mer blod.

Forstå at noe er galt med kroppen for slike symptomer som blep, dyspné, svimmelhet, svakhet. Disse symptomene kan naturligvis ikke bare knyttes til tilstanden av blodet. Det er verdt å måle trykket, puls, ta hensyn til arbeidet i hjertet, nyrene, leveren, berik det daglige dietten med produkter som er nyttige for hematopoiesis. For å overlevere analyser, for å ta kontakt med legen følger, hvis helsetilstanden ikke forbedrer en uke, to og flere.

Økt nivå

Blodtykkelse er en farlig tilstand. Risikoen for blodpropper øker.

Det er ingenting, selvfølgelig, godt i det høye nivået av hematokrit i blodet, selv om dette er en del av mekanismen for tilpasning til miljøforholdene - for tett rom, luft med lavt oksygeninnhold. Det er kjent at dyr, noen arter kan trygt tilbringe natten i stupete burger. Sammensetningen av blodet varierer med dem raskere enn hos mennesker. Men dette er også karakteristisk for mennesket.

Med en økning i antall celler sammenlignet med volumet av væske, stabilt høye priser, reduseres konsentrasjonen av næringsstoffer, blodsirkulasjonen blir vanskelig, blodkar kan bli deformert og blodkarets vegger kan bli skadet. Oksygen sult, mest sannsynlig ikke, men kan observeres hypovitaminose.

En økning i nivået av hematokrit kan indikere at en person røyker og har hypoksi. Kan også vitne om at han kom tilbake fra en ferie på høylandet. Nå har han mange røde blodlegemer i blodet, selv om det ikke er behov for dem, og snart vil kroppen slutte å produsere dem i store mengder. Forhøyet hematokrit i analysene indikerer noen ganger dehydrering.

I overvektige mennesker, bør denne indikatoren være høyere, fordi blodvolumet er større, proporsjonalt med kroppen. På den annen side kan avvik ikke være signifikante. I fettvevet er blodsirkulasjonen sakte. Blodvolumene overstiger normen ikke mye.

Viktig! Med fedme er det nødvendig med en individuell tilnærming. Det anbefales å konsultere en spesialist for hjelp før tolkningen av resultatene, tolk resultatene selv.

Dette gjelder også for mennesker som er svært tynne - i blodet mindre enn den gjennomsnittlige personen, med velutviklet muskulatur.

Symptomer på blodpropp, reduksjon av volumet - hypertensjon, hevelse i blodårene fra høyre eller venstre side av stammen, rask og alvorlig følelsesløp i en del av kroppen under hvile eller søvn på siden. For eksempel er knep og sitte i noen minutter vanskelig.

Dermed påvirker en endring i hematokrit-tallet i større eller mindre side alltid velvære. Men symptomene er milde. En person oftest kan ikke si at blodet hans kondenserer, vevene mottar ikke vitaminer i sin helhet. Det samme gjelder kondensering - oksygen sult er vanskelig å føle. På bakgrunn av disse endringene kan sykdommer i indre organer utvikles, kroniske problemer blir forverret. Regelmessig gjennomgår medisinske undersøkelser, du kan motta rettidig informasjon, kontrollere negative prosesser.

En sunn livsstil reduserer risikoen for forverring av trivsel, men er ikke en helseforsikring. Nyttige vaner, sport og andre aktiviteter akselererer prosessen med gjenoppretting. Riktig ernæring, røykeslutt, vanlig hvile, kjærlighet til kremplanter er nøkkelen til suksess, normal hematopoiesis, hematokrit nummer.

Hvordan bli kvitt åreknuter

Verdens helseorganisasjon annonserte offisielt åreknuter som en av de vanligste massesykdommene i verden. Ifølge statistikk for de neste 20 årene - 57% av pasientene med åreknuter i de første 7 årene etter sykdommen, 29% av dem i de første 3,5 årene. Årsakene til døden er forskjellige - fra tromboflebitt til trichophic sår og kreftformer forårsaket av dem.

For å lære å redde livet ditt, hvis du er diagnostisert med "åreknuter" i et intervju sa lederen for Research Institute of Studier om vener og Academy of Medical Sciences. For et fullt intervju, klikk her.

Hematokrit i en blodprøve

Hvordan er hematokrit bestemt?

Hematokrit i dag er ikke den mest populære parameteren i en generell blodprøve. De holder oppmerksom på ham på det siste stedet, og i mellomtiden kan svingninger av denne størrelsen indikere ulike funksjonsfeil i organismenes arbeid.

Hematokrit er andelen av røde blodlegemer (erytrocytter) til det totale blodvolumet. Denne parameteren indikerer at blodet kan bære oksygen.

Bestem nivået av hematokrit kan være ved levering av en generell blodprøve (fra venen). I oppsummeringen av resultatene er det angitt ved bokstavene Hct (hematokrit), økende eller redusert, det vil indikere graden av viskositet og viskositet av blodfluidet - tilsvarende, med økte verdier øker trusselen mot trombodannelse.

Måling av indikatoren "hematokrit" skjer i spesielle laboratorier. Blod i testrør-hematokrit (graduerte rør) plasseres i en spesiell sentrifuge og "rystes" - under påvirkning av sentrifugalkraft blir væsken i kjeglene sortert etter lag i henhold til tettheten av elementene. I dette tilfellet settes røde blodlegemer (røde blodlegemer), og plasmaet forblir på overflaten. Mellom dem er det et lite mellomlag - en antikoagulant - et væske som forhindrer blodpropp. Dermed er det mulig å bestemme nivået av røde blodlegemer i blodet. Sentrifugeringsmetoden blir imidlertid gradvis en ting fra fortiden - den er erstattet av moderne, høyteknologiske metoder, for eksempel bruken av automatiske analysatorer.

Et omtrentlig nivå av erytrocytkonsentrasjon kan bestemmes uten å være en spesialpreparert hematolog - det er nok å gi blod til å stå og se hvor mange røde kropper vil bosette seg. Denne metoden forblir imidlertid bare anbefalt som et hjemmeprøve - det vil ikke gi hundre prosent nøyaktighet, selvfølgelig er feilen for stor.

I denne artikkelen vil vi snakke om hvilken prosentandel av forholdet (hematokrit er også bestemt ved fraksjonalt uttrykk) regnes som normen for en voksen og et barn, og hva skal jeg gjøre hvis legen har indikert de økte (senkende) verdiene.

Det normale nivået av hematokrit i blodet

Avhengig av alder og kjønn vil denne parameteren naturligvis variere. La oss forstå hva som skal betraktes som en normal verdi for hver befolkningsgruppe.

Hematokrit hos voksne:

 • Menn: 44-48%, i brøkdelaktig ekvivalent: 0,44 - 0,48 liter / liter (ytterligere l / l)
 • Kvinner: 36-42%, i brøkkvivalent: 0,36 - 0,43 l / l

I graviditeten reduseres hematokriten betydelig, hos eldre kan det svinge med 1-3%.

Normen for konsentrasjon av erytrocytmasse hos barn:

 • Hos nyfødte: 44-62% (0,44-0,62 l / l)
 • Hos barn opptil tre måneder: 32-44% (0,32-0,44 l / l)
 • Hos barn opp til året: 36-44% (0,36-0,44 l / l)
 • Hos barn under 10 år: 37-44%

Ytterligere indikatorer sammenlignes allerede med de normale for det kjønn som barnet tilhører.

Med en økning i hematokrit til 60-70 prosent, blir bevegelsen av blod viskøs og sakte, og så kan man allerede snakke om risikoen for trombose. Trombose er en patologisk tilstand av sirkulasjonssystemet, der blodproppene ikke kan dannes inne i blodårene, noe som ikke tillater at blod sirkulerer fritt rundt kroppen.

Hva betyr det økte nivået av erytrocytter i blodet? Legg merke til at nivået av røde blodlegemer ikke er normalt? Ikke bli redd, men snarere konsultere en lege-hematolog eller terapeut for en ekstra undersøkelse av kroppen. Deretter vender vi oss til listen over mulige årsaker til forhøyet hematokrit, men dette betyr ikke at et bestemt problem kan være tilstede hos deg.

For det meste fører økningen i erytrocytmasse til en generell økning i størrelsen på disse blodcellene, samt en økning i produksjonen i det røde benmarg. Dette skjer under påvirkning av ulike faktorer, og ikke alle er forbundet med sykdommer. Når vi snakker om å øke hematokriten, mener vi brudd på kompenserende prosesser - prosessene som utligner konsentrasjonen av blodlegemer. Dette kan oppstå på grunn av:

 • Dehydrering av kroppen - mangel på vann fører uunngåelig til økning i antall røde blodlegemer på grunn av en reduksjon i volumet av plasma. Observeres med oppkast, forgiftning, langvarig eksponering for varme og uten vann - kroppen kompenserer for mangel på væske ved blodplasma.
 • Hypoksi (oksygen sult). Det kan observeres hos røykere og personer som har besøkt stor høyde, for eksempel i fjellene. Denne statusen utløser veksten av røde blodceller for å øke hemoglobinnivå - og det er ansvarlig for levering av oksygen til de indre organer.

Andre sykdommer og tilstander som fører til hematokritvekst:

 • Inflammatorisk prosess i peritoneum, ledsaget av feber (peritonitt);
 • Nyresykdommer - Vannets absorpsjon av vann forverres som følge av økningen i antall røde blodlegemer;
 • Tumorer, neoplasmer;
 • Hjertesykdommer, som hjertesvikt;
 • Brenner mer enn 15% av kroppen;
 • stress,
 • Diabetes mellitus;
 • Inntak av glukokortikoider (for eksempel kortisol);
 • Anemi (anemi);
 • Forstyrrelser i hormonet systemet assosiert med produksjon av androgener;
 • Menstruasjon hos kvinner.

Sykdommer forbundet med økt hematokrit hos menn og kvinner:

 • Erythremia (Vakez sykdom) er en unormal produksjon av røde blodlegemer i benmargen. Kan bli ledsaget av prikker i leddene, tyngde i hodet og andre symptomer.
 • Erytrocytose er en patologi hvor nivået av hemoglobin overstiger normale verdier (170 g / l).

Det kliniske bildet av forhøyet hematokrit kommer ikke i overflod med spesielle symptomer som kan skille det fra andre sykdommer. En person kan bli plaget av hodepine og svimmelhet, prikking og kløe på huden (på grunn av mangel på oksygen for prosessene som forekommer i vevet), tretthet og dårlig helse. Forsiktig bør også utseendet på blåmerker og blåmerker med mindre blåmerker og slitasje.

Er det normalt når hematokriten senkes?

Denne tilstanden er heller ikke normen. Inhiberingen av funksjonen med å produsere røde blodlegemer kan snakke om enda mer alvorlige forstyrrelser enn dens amplifikasjon. Blant de viktigste årsakene er vanligvis ansett som anemi - som igjen er et symptom på andre sykdommer. Anemi (eller anemi) er en reduksjon i nivået av hemoglobin, som vanligvis oppstår sammen med en reduksjon i antall røde blodlegemer.

Nedgangen av hematokriten sies vanligvis når nivået faller under 25%. Dette fenomenet kalles vanligvis erytropeni.

Her er de viktigste mulige årsakene til erytropeni hos barn og voksne:

 • Tap av blod. Samtidig, hvis totalvolumet av sirkulerende blod (BCC) er normalt, trenger røde blodceller noe tid til å komme til normal;
 • Anemi, leukemi, nyreparese, thalassemi - sykdommer som fører til forstyrrelser i produksjon av røde blodceller;
 • Fastgjøring, diett;
 • Andre halvdel av graviditeten;
 • Hyperhydrering - overflødig væske i kroppen, administrert intravenøst;
 • Smittsomme sykdommer;
 • En fast livsstil i lang tid;
 • Blodtynning av forskjellig natur;
 • Tidlig død av nye erytrocytter som følge av hemolytisk anemi (forårsaket av forgiftning med giftstoffer og kjemiske elementer);
 • En økning i protein i blodet, kalt hyperproteinemi. Det oppstår på grunn av slike sykdommer som myelom, Hodgkins sykdom, etc. Som et resultat øker konsentrasjonen av væske i blodet, og nivået av røde blodlegemer forblir det samme (reduksjon i prosent).

Symptomer, som sådan, har ikke erytropeni, siden dette ikke er en uavhengig sykdom, men bare en konsekvens av andre sykdommer. En person kan føle svakhet og svimmelhet (som med økt hematokrit), og huden får en icteric nyanse (underkastet anemi). Den behandlende legen kan utnevne en intern undersøkelse for å bestemme årsakene til erytropeni.

Hematokrit er en viktig parameter for blodprøven

Hematokrit er en parameter som karakteriserer antall røde blodceller - erytrocytter i forhold til plasma og antikoagulant, samt evnen til å bære oksygen. Økning eller reduksjon av denne parameteren kan snakke om undertrykkelse av benmargsfunksjoner, en anemi og andre, ikke mindre farlige, sykdommer. Husk at eventuelle beslutninger om kroppen din, det er bedre å ta med legen, og denne artikkelen kan bare fortelle om alt er i orden med testresultatene dine. Lykke til og helse!

Hva hematokriten viser. Norm og avvik

Hematokrit er en av de relative indikatorene for en generell blodprøve. Denne indikatoren reflekterer prosentandelen av celleelementer (erytrocytter, leukocytter og blodplater) i hele blodvolumet. Noen ganger måles det bare ved antall røde blodlegemer, fordi disse cellene er det overveldende flertallet, nesten 99% av det totale cellevolumet.

Enkelt sagt, vår blod består av et flytende stoff med blodceller som beskytter kroppen bære oksygen og næringsstoffer, og plasma, som inneholder proteiner, hormoner, enzymer og sporelementer. Dersom røret av blod for å legge til en spesiell antikoagulant, da blodet peeling på 2. sostavlyayuschie- blod partikler tyngre og sette seg på bunnen, forblir plasma i det øvre lag av røret, slik at høyden på den nedre lag - dette er den hematokrit.

Hva hematokriten viser er mindre forståelig, men hva er den etablerte normen for denne indikatoren, og hva som truer med å øke eller øke nivået, vil vi diskutere mer detaljert.

Normal for kvinner

De normale verdiene til hematokriten bestemmes av kjønn og alder av personen. Normen for hematokrit i blodet hos kvinner etter 18 år kan variere fra 0,33 til 0,47. Også en liten nedgang i indeksen i barneperioden på grunn av fysiologisk økning i flytende blod er tillatt, så en spesiell norm for hematokrit under graviditet er fra 0,31 til 0,35. Men følg indikatorenes dynamikk regelmessig i hver trimester av graviditeten for å overvåke morens generelle helse og riktig dannelse av fosteret i livmor. Antall erytrocytter ved tidlig graviditet, 6-10 uker, og også mot slutten av tredje trimester, er spesielt tydelig.

Gjør selvmedisinering hvis du finner noen avvik i analysen av blod, ikke. Ikke signifikant økt eller nedsatt hematokrit under graviditeten er helt enkelt å sprette tilbake, ved hjelp av spesielle medisiner, for eksempel med jerninnhold. Men for å gjøre dette er det bare nødvendig etter samråd med legen.

Hematokriten er under normal, hva betyr det?

Den vanligste årsaken til reduksjonen av hematokrit i blodet er anemi. Denne sykdommen stammer fra mangel på røde blodlegemer, dvs. røde blodlegemer. Men anemi er ikke den eneste grunnen til at en lav hematokrit kan oppdages, og følgende lidelser og sykdommer kan provosere dette fenomenet:

 • levercirrhose;
 • en funksjonsfeil i benmargen (eller kreft);
 • Underernæring, nemlig en kritisk mangel i kroppen av jern, folsyre og vitamin B12;
 • brudd på prosessen med hemoglobin dannelse;
 • stort blodtap
 • et stort volum blod eller dens flytende feksjon, for eksempel under graviditet eller etter mottak av et stort antall flytende preparater intravenøst;
 • brudd på dannelsen av erytrocytter, deres for tidlig ødeleggelse eller hemolyse (ruptur) av erytrocytter;
 • Noen ganger blir hematokriten senket som følge av kjemisk forgiftning eller etter biter av giftige insekter, slanger etc.

En indikator er vanskelig å skissere et fullstendig bilde av en persons helse, men lav hematokrit indikerer en mangel på røde blodlegemer i blodet, og det er disse cellene er de viktigste leverandørene av næringsstoffer og oksygen til alle organer og vev i kroppen. Uunngåelig faller skikkelse i dannelsen av en ondartet svulst, men det er ikke en grunn til å gjøre brå konklusjoner, det er bare et signal til en ekstra undersøkelse.

Flere detaljer om årsakene til nedgangen og måter å forbedre standardene for å lese linken http://vseproanalizy.ru/analizyi-krovi/prichinyi-ponizheniya-gematokrita.html

Hva snakker den høye hematokriten?

Hvis blodet domineres av tunge blodceller, kan resultatet være forsinket sirkulasjon av fartøyet, duktilitet og dannelse av plakk og blodpropper. Men på ingen måte er økningen i hematokrit på en eller annen måte forbundet med forekomsten av en sykdom eller patologi. Ofte er økningen i nivå av fysiologisk karakter, eller betraktes som et forsøk av kroppen å selvregulere og opprettholde balansen mellom ulike interne fysiologiske prosesser. Og dette oppnås ved dannelsen av nye "beskyttende mekanismer" - blodceller. Så de vanligste årsakene til å forhøye hæmatokrit er:

 • Dehydrering, utilstrekkelig mengde væske for normal funksjon av kroppen. Dehydrering oppstår på grunn av lite vannforbruk, eller på grunn av det store tapet på grunn av diaré, oppkast, overdreven svette, overoppheting. Dermed blir erytrocyten mer enn den flytende delen av blodet.
 • Hypoksi eller mangel på oksygen. Dette fenomenet blir ofte observert hos tunge røykere, så vel som hos personer som bor i høylandet. Med begynnelsen av oksygen sult, prøver kroppen å kompensere for underskuddet ved å øke blodceller, bære oksygen og behandle karbon - det er røde blodlegemer.
 • Å ta visse medisiner, spesielt hormoner eller med en sterk vanndrivende effekt, kan føre til endring i blodtilstanden.
 • Tumorer, hydronephrosis, polycystisk nyre og binyrene er forbundet med nedsatt hematopoiesis.
 • Kronisk stress, erfaringer.

Hva er hematokriten (hct i blodprøven), hva er ansvarlig for og hva er normen for kvinner, vi fortalte deg generelt. Vi vil være glade hvis du også deler i kommentarene om du visste om en slik diagnostisk indikator, eller av hvilken grunn du har funnet en økning eller fall fra standarden. All god helse!

Hva er betydningen av hematokrit i analysen av blod og hva er det?

Ikke alle vet hva en hematokrit er i blodanalyse og hvilken verdi den har. Hematokrit er blodets tetthet, som viser forholdet mellom volumet av de dannede elementene i blodet og den flytende delen av det (plasma).

Definisjon og normer

Hematokriten uttrykkes som en prosentandel (hvis fra totalvolumet) eller i form av en desimalfraksjon (i forholdet mellom liter og liter).

Det totale volumet av blod inneholder 40-45% av den tette delen (formede elementer) og 55-60% av væskedelen (plasma).

Svært nær hematokriten er festeindeksen for blod, som bestemmer hemoglobininnholdet. Men bare ved sine indikatorer er det umulig å bedømme ulike patologier eller avvik, det er nødvendig å se hele bildet.

Disse testene er generelle og utføres kontinuerlig for enhver sykdom, spesielt når pasienten går inn på sykehuset. Eventuelle avvik fra normen av hemoglobin kan indikere årsakene til plager, dårlig tilstand og velvære.

Analysen av analysene utføres ved hjelp av den nyeste teknologien, som med en nøyaktighet av ml kan bestemme innholdet av et element. For å passere en slik blodprøve i laboratoriet, brukes en spesiell enhet - hematokriten, som er et glassrør, veldig smalt i diameter og har en markering. Grunnlaget er sentrifugering og videre opprettholdelse av blod. Etter separering av væskedelen fra de formede elementene etter 30-45 minutter, blir tallene tatt og dataene er tabulert.

Normen for hematokrit er forskjellig i ulike perioder av livet og avhenger av den fysiologiske tilstanden til en person. I gjennomsnitt er normen for kvinner 36-46%, og for menn er det 40-48%. Den største indikatoren på nyfødte: Den kan nå 60% eller bli redusert til 30%. Hver av verdiene er en fysiologisk norm, men når terskelene nås, må du umiddelbart konsultere en spesialist som foreskriver behandling og muligens visse endringer i kostholdet. Hos små barn er hematokrit vanligvis 10% lavere enn hos voksne. På gravide er det også senket av fysiologiske årsaker.

Det er regler som må følges når man sender en blodprøve for definisjonen av hematokrit:

 1. Ikke drikk mye væske, spesielt om morgenen før levering.
 2. Begrens bruken av 2-3 dager med stekt, salt mat krydret med krydder.
 3. Du bør ikke misbruke alkoholholdige drikkevarer og bør slutte å røyke.
 4. Det anbefales ikke å ta en analyse i løpet av perioden med blodtap, som er forbundet med traumer, menstruasjon, blødning.

Ved å observere disse enkle reglene kan du få normale testresultater, ikke undervurdert på grunn av økningen i antall formede elementer eller plasma.

Betydningen av røde blodlegemer i menneskekroppen

Formelle elementer i blodet er: erytrocytter, blodplater, leukocytter. Det største antallet (90% av totalvolumet) er opptatt av røde blodlegemer. På funksjonene som utføres, kan de også settes på første plass.

Erytrocytter er bikonukleerte nukleare blodceller som bærer oksygen til alle celler, vev og organer i kroppen. De er de minste og største blodcellene, som kan passere gjennom epitel av blodkar med økt permeabilitet.

Erytrocytter i deres sammensetning inneholder hemoglobin, som bestemmes av blodets fargestruktur. Reduser eller øk den direkte proporsjonal med hematokriten.

Hemoglobin bærer oksygen, så dets mangel eller overskudd fører til komplikasjoner og dårlig helse, som manifesterer seg nesten umiddelbart, siden oksygen er avgjørende for dannelsen av energi og den videre vitale aktiviteten til cellen.

Hovedtegnet på hemoglobinmangel er hypoksi, som i fravær av riktige tiltak kan føre til besvimelse, nekrotiske prosesser i cellene og ytterligere død og tap av organet for dets funksjon.

Hva er årsaken til økningen i hematokrit?

Hematokriten kan økes i følgende tilfeller:

 1. Dehydrering - dehydrering av kroppen. Ofte er dette fenomenet forbundet med forgiftning, ledsaget av rikelig diaré, alvorlig oppkast. Vannopptaket i mage-tarmkanalen er svekket. Dehydrering kan være forbundet med overdreven svette, men bare med den sterkeste fysiske anstrengelsen, følelsesmessig stress. Økt svette kan virke som en uavhengig sykdom som krever behandling med hormoner.
 2. Reduksjon av VCP (volum av sirkulerende plasma). Denne situasjonen er forbundet med en stor brennoverflate når plasmaet, blander med proteiner, forsøker å beskytte den ytre overflaten av huden. I tillegg er reduksjonen av VCP forbundet med sjokkstatus og peritonitt.
 3. Økt innhold av røde blodlegemer. Isolere primær og sekundær erytrocytose. I utgangspunktet er de forbundet med ulike systemer i kroppen og er den fysiologiske fullførelsen av visse forhold. I kroniske sykdommer i luftveiene, spesielt forbundet med insuffisiens; med ulike sykdommer i nyrene (et stort antall cyster, overdreven produksjon av erytropoietin, assosiert med godartede eller ondartede formasjoner i nyrene) er det en økning i hematokriten. Et høyt erytrocytinnhold kan observeres når man klatrer til høyere høyder, når luften blir mer sparsom, og det er mangel på oksygen ved innånding. Kroppen kompenserer for antall innåndinger og utandringer og forbedrer produksjonen av røde blodlegemer for å forhindre hypoksi og ytterligere bivirkninger. Derfor, på steder der alpin skiløpere stopper, er oksygenflasker plassert, noe som hjelper minst midlertidig, men øker antall røde blodlegemer.
 4. Leukemi - økt antall hvite blodlegemer, hvite blodlegemer i blodplasmaet. Det manifesterer seg i inflammatoriske prosesser eller immunforsvarssykdommer. Økningen i hematokrit og følgelig er antallet dannede elementer i dette tilfelle ikke på grunn av erytrocytter, men på grunn av leukocytter.

Årsaker til lav hematokrit

En reduksjon i hematokrit kan observeres i slike tilfeller:

 1. Hyperhydrering - det økte innholdet av flytende plasma i forhold til de ensartede elementene. Det observeres når en stor mengde saltoppløsning administreres. I tillegg kan dette fenomenet være før "uttak" av ødem, siden sistnevnte består av plasma, og det må gå tilbake til det tidligere kurset.
 2. Økning i VCP (volum av sirkulerende plasma). Det blir ofte observert i tredje trimester av svangerskapet. Men økningen i denne indikatoren bør nødvendigvis kontrolleres av en spesialist, og med en betydelig økning er det truffet visse tiltak for å redusere det for å forhindre mulige komplikasjoner for både mor og barn. I leversykdommer, når det er økt innhold av proteiner i blodplasmaet, spesielt albuminer og globuliner. Proteiner tiltrekker vann selv fra det intercellulære rommet, og øker dermed mengden flytende del av blodet og senker hematokriten.
 3. Anemi - lavt hemoglobin i blodet. Det er en sykdom som krever behandling. Når det er mangel på hemoglobin, reduseres innholdet av røde blodlegemer, derfor forekommer den relative mengden av væskedelen av plasmaet over de formede elementene.

En person som overfører analysen på en hematokrit, kan avsløre sykdommer på tidlige vilkår og i god tid for å motta riktig og kompetent behandling.

Les Mer Om Fartøyene