Diagnose av HDL kolesterol - årsakene til depresjon og måter å normalisere

Inntil nylig var vi enige om at noe kolesterol er veldig dårlig, og på alle mulige måter prøvde å unngå produkter med høyt innhold. Deretter forskere og leger forstår problemet, og kom til den konklusjon at kroppen skader bare det overskytende "dårlige" kolesterolet og "gode" kolesterolet er svært viktig for normal funksjon av den menneskelige kroppens systemer. Det er på tide å finne ut hva "godt" kolesterol er, og det vi står overfor er mangel eller lavt nivå.

Hva er HDL

Egenskaper og betydning for HDL-kolesterol

Organismen er et harmonisk og godt regulert natursystem der hvert element er på plass, er engasjert i ytelsen av sin klare funksjon og er direkte forbundet med resten av den komplekse mekanismen - menneskekroppen.

Kolesterol er en viktig del av dette systemet. For normal drift av kroppen er alle komponenter, inkludert lipider, viktige. Kolesterol refererer til lipider, og som alt i menneskekroppen, kan bare bevege seg langs hovedtransportruterne - blodkar. Imidlertid oppløses ikke lipider i blodet, slik at de ikke kan overføres, så å si, i ren form. For transport binder de seg til bestemte transportproteiner og blir løsbare, det vil si at de kan bevege seg i blodet. De resulterende forbindelsene kalles lipoproteiner eller lipoproteiner. Det "gode" kolesterolet som interesserer oss, er lipoproteiner med høy tetthet.

Dens hovedfunksjon - bevegelsen av lipider fra organets vev gjennom blodkarene til leveren, hvor det blir til fettsyrer - utnyttes.

"Dårlig" kolesterol, eller lavdensitets lipoproteiner, beveger seg fra leveren gjennom karene til forskjellige organer og vev. Hvis HDL nivået minsker, og LDL øker, betyr det at kolesterol begynner å bevege seg sakte gjennom blodkarene og etter hvert legger seg på veggene og danner kolesterol plakk. Dette fører til aterosklerose i blodårene, og derfra er det nær slag, hjerteinfarkt, tromboembolisme og andre dødelige sykdommer.

Oppgave for analyse

Indikasjoner for studier av HDL-kolesterolnivå i blodet

Prøver på nivået av "godt" kolesterol kan gi legen en indikasjon på tilstedeværelsen av en rekke sykdommer:

 • aterosklerose
 • Diabetes mellitus
 • Iskemisk hjertesykdom
 • Sykdommer i leveren og nyrene
 • Infeksjoner i akutt stadium
 • fedme

Analyser av denne typen utføres før ulike kirurgiske inngrep, forskriver ny medisin, endrer kosthold og overvåker og overvåker resultatene av behandling eller bruk av dietter.

Data som reduserte HDL-kolesterol i blodet indikerer en høy risiko for utvikling av aterosklerose og medfølgende sykdommer, men ikke gir veiledning om en bestemt sykdom eller syke organ. For å avklare diagnosen vil det bli behov for flere tester og undersøkelser.

Kolesterolprøver utføres også rutinemessig for å kontrollere tilstanden til pasienter, inkludert fedme.

Å miste vekt bør ledsages av normalisering av indikatorer, slik at testene er nødvendige for å finne ut om prosessen går rett og om pasienten følger alle instruksjonene til behandlingslegen.

Forberedelse og prosedyre for prøvetaking

Diagnose av kolesterolnivå

For å utføre en test for kolesterol, blir blod tatt fra venen, som tas om morgenen på tom mage. Som forberedelse bør pasienten avstå fra å spise minst 12 og maksimalt 14 timer før analysen. Dette er nødvendig for å normalisere nivået av kolesterol og oppnå de mest nøyaktige dataene.

Før testen kan du bare drikke vann, du bør unngå psykisk og fysisk anstrengelse. På kvelden må du gi opp fett og stekt mat, alkohol og aggressive belastninger på fordøyelseskanaler (overeating, røkt mat, tung mat og så videre).

Når du forbereder analysen, må du huske at samme skade kan forårsake både overdreven ernæring, spesielt med høyt fettinnhold, og for lang sult.

For å sikre at disse faktorene ikke påvirker normal ytelse, bør pasienten strengt følge instruksjonene og anbefalingene for å forberede blodprøvetaking for kolesterol. Hvis du har spørsmål, er det bedre å straks tale til en spesialist, ellers kan det hende du må gjenoppta analysen.

Forklaring: normen

Nivået på "godt" kolesterol varierer hele tiden, og på forskjellige tidspunkter er normen forskjellige indikatorer. Når prøven tas, må pasientens alder og kjønn tas i betraktning, da indikatorene for ulike pasientkategorier kan variere.

HDL kolesterol

I mennesker spiller kolesterol (aka kolesterol) en viktig rolle i stoffskiftet, er en del av strukturen til mange celler i kroppen. Imidlertid er det "gode" og "dårlige" fraksjoner av dette elementet som har forskjellige effekter på menneskers helse. Med en økning i mengden kolesterol i blodet øker risikoen for hjerteinfarkt.

Hva er høy tetthet lipoprotein

Det meste av stoffet produseres av legemet i leveren (ca. 80%), resten skyldes inntaket med mat. Kolesterol er involvert i dannelsen av hormoner, gallsyrer, cellemembraner. Elementet selv er dårlig løselig i væsken, så det dannes en proteinhylse rundt den, som består av apolipoproteiner (et spesielt protein).

Denne forbindelsen kalles lipoprotein. Flere typer blod sirkulerer gjennom menneskets kar, som har vist seg forskjellige på grunn av de forskjellige proporsjonene av elementene som utgjør sammensetningen:

 • VLDL - svært lav tetthet av lipoproteiner;
 • LDL - lav tetthet av lipoproteiner;
 • HDL - en høy tetthet av lipoproteiner.

Sistnevnte inneholder lite kolesterol, består nesten av proteindelen. Hovedfunksjonen til HDL-kolesterol er transport av overskytende kolesterol til leveren for behandling. Denne typen stoff kalles bra, den står for 30% av blodkolesterolet. Overskudd av LDL provoserer dannelsen av høye kolesterol plakk, som, når opphopning i arterier og vener føre til hjerteinfarkt, slag.

Blodtest for kolesterol

For å bestemme nivået på kolesterol er det nødvendig å bestå en biokjemisk blodprøve, som bestemmer innholdet av HDL og LDL. Studien er laget som en del av lipogrammet. Det anbefales å gjøre det til alle mennesker over 20 år minst en gang hvert 5. år. Hvis pasienten er foreskrevet et fettfattig kosthold, bør medisiner donere blod til analyse, oftere for å overvåke effekten av behandlingen.

Hvordan ta

En blodprøve for totalt kolesterol krever noe preparat før levering. For å få de riktige indikatorene må du følge disse reglene:

 • gjerdet må utføres om morgenen;
 • begrense fete matvarer i 2-3 dager før prosedyren
 • Det siste måltidet skal være 8 timer før testen.
 • unngå fysisk anstrengelse, følelsesmessig stress;
 • slutte å røyke minst 30 minutter før testen.

transkripsjon

Resultatene av analysene viser total mengde kolesterol i blodet, innholdet av triglyserider, som påvirker lipidprosesser, og HDL, LDL. Det kan sies at forholdet mellom dårlig og godt kolesterol bestemmer sannsynligheten for å utvikle vaskulær sykdom. Denne verdien kalles atherogenitetsindeksen eller koeffisienten. I resten er det en spesifikk liste over indikatorer på nivået av LDL og HDL i blod av kvinner, menn av forskjellige aldre:

LDL kolesterol, mmol / l

HDL kolesterol, mmol / l

Koeffisienten av atherogenicitet økes

Denne konklusjonen når dekoding indikerer sannsynligheten for hjertesykdom, kolesterolplakk, innsnevring av lumen av karene, noe som fører til et hjerneslag, et hjerteinfarkt. I dette tilfellet råder "dårlig" kolesterol over "godt" kolesterol. For å beregne koeffisienten av atherogenicitet er det nødvendig å trekke fra den totale mengden HDL-kolesterol og dele resultatet som er oppnådd igjen i nivået av HDL. Årsaken til utviklingen av en økt indikator er:

 • leversykdom i alvorlig form;
 • arvelighet;
 • Nyresvikt (kronisk);
 • ubehandlet diabetes mellitus;
 • kolestase;
 • betennelse i nyrene i kronisk form, noe som fører til nefrotisk syndrom.

Atherogenismens koeffisient er senket

Dette er gode nyheter, i dette tilfellet er risikoen for å utvikle kolesterolplakk, blokkeringer, hjerteinfarkt eller hjerneslag ekstremt lavt. Dette faktum har ingen diagnostisk verdi og betyr at det er økt HDL-kolesterol, som ikke utgjør noen fare for menneskers helse. Når behandling alltid prøver å bringe indeksen for atherogenicitet til normal eller å senke den.

Norm av HDL

Den normale verdien for godt kolesterol er ikke den riktige formuleringen. Det akseptable nivået for denne fraksjonen varierer fra sak til sak og bestemmes individuelt for en person. Sannsynligheten for å utvikle kardiovaskulære sykdommer påvirkes av mange faktorer som bør studeres individuelt for hver pasient. HDL-kolesterol på lavt nivå gir nøyaktig risiko for atherosklerose. Ifølge generell statistikk er det mulig å vurdere risikoen for utvikling hos voksne i henhold til følgende indekser:

 1. Høy sannsynlighet for utvikling av aterosklerose hos menn på 10 mmol / l, hos kvinner - 1,3 mmol / l, uten å ta hensyn til de medfølgende faktorene.
 2. Den gjennomsnittlige sannsynligheten for atherosklerose vil være 1,0-1,3 mmol / l hos menn og 1,3-1,5 mmol / l hos kvinner.
 3. Den lave sannsynligheten for atherosklerose hos mennesker vil være på 1,55 mmol / l.

Hvordan øke godt kolesterol hvis HDL senkes

I forskjellige perioder kan en person ha en annen prosentandel av HDL-kolesterol. Derfor er en enkelt blodprøve ikke en indikator på "vanlig" mengde kolesterol. Dette indikerer behovet for å kontrollere nivået av stoffet regelmessig dersom det er frykt for økning. Endringer kan forekomme over en kort periode, kalt dette - svingninger i kolesterolets metabolisme. For å øke indeksen for HDL bør du:

 • utelukke kortikosteroider, anabole steroider, androgener;
 • unngå stressende situasjoner;
 • ta statiner, fibrater, kolestyramin, fenobarbital, insulin, østrogen.

Lær mer om LDL-hva er det som å ta en analyse.

Video om dårlig og godt kolesterol

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

High-density lipoprotein (HDL) - hva er det?

Noen ganger, når man undersøker lipidspektret, er det funnet at nivået av HDL er forhøyet eller redusert: hva betyr det? I vår gjennomgang vil vi analysere hva som er forskjellene mellom høy tetthet og lavdensitetslipoproteiner, med hvilke avvikene i analysene til den første fra normen er relatert, og hvilke metoder for økning der eksisterer.

Godt og dårlig kolesterol

Kolesterol - fettlignende stoff i menneskekroppen, som har en trist berømmelse. Det er mye medisinsk forskning om farene ved denne organiske forbindelsen. De forbinder alle høyt kolesterol og en formidabel sykdom som aterosklerose.

Aterosklerose er en av de vanligste sykdommene hos kvinner etter 50 år og menn etter 40 år. I de senere år er patologi funnet hos unge mennesker og til og med i barndommen.

Aterosklerose er karakterisert ved dannelsen av den indre vegg av blodkarene i kolesterol avleiringer - aterosklerotisk plakk som i vesentlig grad begrense hulrommet i arterien og forårsaker en forstyrrelse på blodtilførsel til indre organer. Først og fremst, de systemene som lider mye arbeid og trenger regelmessig inntak av oksygen og næringsstoffer-kardiovaskulær og nervøs, lider mest.

Vanlige komplikasjoner av aterosklerose er:

 • disirkulatorisk encefalopati;
 • ONMIK for iskemisk type - hjerneslag
 • iskemisk hjertesykdom, angina pectoris;
 • akutt myokardinfarkt;
 • sirkulasjonsforstyrrelser i nyrene, underlempene.

Det er kjent at hovedrollen i dannelsen av sykdommen spiller et økt nivå av kolesterol. For å forstå hvordan aterosklerose utvikler, må du lære mer om biokjemien til denne organiske forbindelsen i kroppen.

Kolesterol - Et stoff av fettliknende struktur, klassifisert ved kjemisk klassifisering som fettalkoholer. Når du nevner den skadelige effekten på kroppen, ikke glem de viktige biologiske funksjonene som dette stoffet utfører:

 • styrker den cytoplasmatiske membranen i hver celle i menneskekroppen, gjør den mer elastisk og holdbar;
 • regulerer permeabiliteten av cellevegger, forhindrer penetrering av visse toksiske stoffer og lytiske gifter i cytoplasmaen;
 • er en del av binyrene produksjonen - glukokortikosteroider, mineralocorticoider, kjønnshormoner;
 • deltar i syntese av gallsyrer og vitamin D av leverceller.

Det meste av kolesterolet (ca 80%) produseres i kroppen av hepatocytter, og bare 20% kommer med mat.

Planteceller er mettede lipider er fri, slik at alle eksogene kolesterol i kroppen kommer som en del av animalsk fett - kjøtt, fisk, fjærkre, melk og melkeprodukter, egg.

Endogent (eget) kolesterol syntetiseres i leverceller. Det er uoppløselig i vann, derfor transporteres det til målceller av spesielle proteinbærere-apolipoproteiner. Den biokjemiske kombinasjonen av kolesterol og apolipoprotein ble kalt lipoprotein (lipoprotein, LP). Avhengig av størrelse og funksjoner er alle LPer delt inn i:

 1. Svært lavdensitets lipoproteiner (VLDL, VLDL) - den største brøkdel av kolesterol, som hovedsakelig består av triglyserider. Deres diameter kan nå 80 nm.
 2. Low-density lipoproteins (LDL, LDL) er en proteinfettpartikkel bestående av et apolipoproteinmolekyl og en stor mengde kolesterol. Den gjennomsnittlige diameteren er 18-26 nm.
 3. High density lipoproteins (HDL, HDL) - den minste brøkdel av kolesterol, hvis partikkeldiameter ikke overstiger 10-11 nm. Volumet av proteindelen i blandingen er mye høyere enn fettinnholdet.

Lipoproteiner med svært lav og lav tetthet (LDL - spesielt) refererer til atherogene kolesterolfraksjoner. Disse volumetriske og grove partiklene beveger seg nesten ikke langs periferfartøyene og kan "miste" en del av fettmolekylene under transport til målorganene. Slike lipider er avsatt på den indre overflate av beholderveggene, styrking av bindevev, og deretter forkalkninger og danner en moden aterosklerotisk plakk. For evnen til å provosere utviklingen av aterosklerose kalles LLNV og VLDLP "dårlig" kolesterol.

Lipoproteiner med høy tetthet, tvert imot, er i stand til å rense fartøyene fra fettavsetninger som akkumulerer på overflaten. Liten og rask, de fanger lipidpartikler og transporterer dem til hepatocytter for videre behandling i gallsyrer og utskillelse gjennom fordøyelseskanalen. For denne egenskapen kalles HDL-kolesterol "bra".

Dermed er ikke alt kolesterolet i kroppen dårlig. Ved muligheten for utvikling av aterosklerose i en individuell pasient taler ikke bare en indikator av x (total kolesterol) i blodprøven, men forholdet mellom LDL og HDL. Den ovennevnte første fraksjon og under - For det andre, sannsynligheten for å utvikle dyslipidemi og dannelsen av aterosklerotiske plakk i den vaskulære vegg. Det omvendte forholdet er også gyldig: en økt HDL-indeks kan betraktes som en lav risiko for aterosklerose.

Hvordan forberede seg på analysen

Blodprøven kan utføres både som en del av et lipidogram - en omfattende undersøkelse av fettmetabolismen i kroppen og uavhengig. For å gjøre testresultatet så pålitelig som mulig, bør pasientene følge følgende anbefalinger:

 1. Lipoproteiner med høy tetthet undersøkes strengt på tom mage, om morgenen (omtrent fra kl. 08.00 til 10.00).
 2. Det siste måltidet skal være 10-12 timer før levering av biomaterialet.
 3. 2-3 dager før undersøkelsen, unntatt fra kostholdet alle fettfri mat.
 4. Hvis du tar medisiner (inkludert vitaminer og biologiske kosttilskudd), må du forsikre legen din om det. Kanskje han vil råde deg til ikke å drikke pillene i 2-3 dager før testen. Spesielt påvirker resultatene av testinntaket av antibiotika, hormoner, vitaminer, omega-3, NSAID, glukokortikoider etc.
 5. Ikke røyk minst 30 minutter før testen.
 6. Før du går inn i blodprøverommet, sitte i 5-10 minutter i et stille miljø og prøv å ikke være nervøs.

For å bestemme nivået av høy tetthet lipoproteiner, er blod fra venen vanligvis tatt. Prosedyren tar et til tre minutter, og resultatet av analysen vil være klar neste dag (noen ganger - noen timer senere). Sammen med de mottatte dataene, er referanse (normale) verdier akseptert i dette laboratoriet vanligvis angitt på analysen skjemaet. Dette gjøres for å gjøre det enklere å dekode den diagnostiske testen.

Legene anbefaler regelmessig å donere blod for å bestemme total kolesterol for alle menn og kvinner i alderen 25-35 år. Selv ved normale verdier av lipidogrammet, bør testen gjentas hvert 5. år.

Priser på HDL

Og hva skal være nivået av høy tetthet lipoproteiner i en sunn person? Normen hos kvinner og menn i denne brøkdel av kolesterol kan være forskjellig. Standardverdiene for lipidogrammet er vist i tabellen under.

Ifølge NICE-undersøkelsen øker risikoen for en akutt vaskulær ulykke (hjerteinfarkt, hjerneslag) med 25% av en 5 mg / dl reduksjon i lipoproteinivået i høy tetthet.

For å vurdere risikoen for å utvikle aterosklerose, så vel som akutte og kroniske komplikasjoner, er det viktig å vurdere forholdet mellom høy tetthetslipoproteiner og totalt kolesterol.

Hvis HDL senkes mot en bakgrunn av høye nivåer av atherogene lipider, er det sannsynlig at pasienten allerede har aterosklerose. Jo mer uttalt fenomenene dyslipidemi, desto mer aktivt er det dannelsen av kolesterolplakk i kroppen.

Hva betyr dette?

Økningen er ikke diagnostisert så ofte. Faktum er at maksimal konsentrasjon av denne fraksjonen av kolesterol ikke eksisterer: jo mer densitets lipoproteiner i kroppen, jo lavere er risikoen for atherosklerose.

I unntakstilfeller er det grove brudd på stoffskiftet av fett, og HDL økes betydelig. Mulige årsaker til denne tilstanden er:

 • arvelig dyslipidemi;
 • kronisk hepatitt;
 • cirrhotic endringer i leveren;
 • kronisk forgiftning;
 • alkoholisme.

I dette tilfellet er det viktig å begynne behandling av den underliggende sykdommen. Spesifikke tiltak for å redusere nivået av HDL i medisin er ikke utviklet. Det er denne delen av kolesterol som kan rense blodårene fra plakk og gir forebygging av aterosklerose.

Hva dette betyr er en lavere verdi

Lavt nivå av HDL i kroppen skjer mye oftere enn høyt. Denne avviket fra analysen fra normen kan skyldes:

 • diabetes mellitus, hypothyroidism og andre hormonelle lidelser;
 • kroniske leversykdommer: hepatitt, cirrhosis, cancer;
 • Nyrens patologi;
 • arvelig (genetisk bestemt) type IV hyperlipoproteinemi;
 • akutte smittsomme prosesser;
 • overskytende inntak av atherogene kolesterolfraksjoner sammen med mat.

Det er viktig å eliminere de eksisterende årsakene, og om mulig øke konsentrasjonen av HDL-kolesterol til riktig nivå. Hvordan gjør vi det, vil vi vurdere i avsnittet nedenfor.

Hvordan øke HDL

Øk innholdet av høy tetthetslipoproteiner i blodkassen, hvis du utfører et sett med tiltak for å korrigere diett, livsstil og normalisering av kroppsvekt. Hvis dyslipidemi skyldes noen sykdommer i indre organer, bør disse årsakene elimineres om mulig.

Korreksjon av en livsstil

Livsstil er det første som bør være oppmerksom på pasienter med lavt HDL nivå. Følg anbefalingene fra leger:

 1. Eliminer dårlige vaner fra livet ditt. Nikotin sigaretter har en skadelig effekt på innsiden av karene, og fremmer avsetningen av kolesterol på overflaten. Alkoholmisbruk påvirker negativt stoffskiftet og ødelegger leverceller, hvor lipoproteiner vanligvis dannes. Avslag fra røyking og alkoholholdige drikkevarer vil øke HDL-kolesterolet med 12-15% og redusere atherogene lipoproteiner med 10-20%.
 2. Kjemp med overdreven kroppsvekt. Fedme legemiddel som kalles patologisk tilstand i hvilken den BMI (relativ verdi, noe som gjenspeiler forholdet mellom pasientens vekt og høyde) er større enn 30. Overvekt - er ikke bare en ekstra byrde på hjertet og blodkarene, men også en av årsakene til vekst i totalkolesterol på grunn av sin aterogene fraksjoner. Nedgangen i LDL og VLDL kompenserer for normaliseringen av nivået av høy tetthet lipoproteiner. Det er bevist at et tap på 3 kg vekt fører til en økning i HDL-C ved 1 mg / dl.
 3. Gjør en lege trening. Det er bedre hvis det svømmer, går, pilates, yoga, danser. Den slags fysisk aktivitet bør næres med all ansvar. Det bør bringe positive følelser til pasienten og ikke øke byrden på hjertet og blodårene. Ved alvorlig somatisk patologi bør pasientens aktivitet forlenges gradvis, slik at kroppen tilpasser seg den daglige økende belastningen.

Og, selvfølgelig, besøk legen regelmessig. Felles arbeid med terapeuten vil tillate å normalisere den forstyrrede metabolismen raskere og mer effektivt. Ikke overse den tildelte terapeut deltakelsen for passering av medisinsk undersøkelse, for å bli testet for lipid en hver 3-6 måneder, og inspisere årene i hjertet og hjernen i tilfelle tegn på utilstrekkelig blodtilførsel til disse organene.

Terapeutisk diett

Ernæring er også viktig for dyslipidemi. Prinsippene for terapeutisk diett, som gjør det mulig å øke HDL-nivået, inkluderer:

 1. Maten er fraksjonalt (opptil 6 ganger om dagen), i små porsjoner.
 2. Daglig kalori mat bør være tilstrekkelig til å gjøre opp for energi, men ikke overflødig. Gjennomsnittlig verdi er på nivået 2300-2500 kcal.
 3. Den totale mengden fett som kommer inn i kroppen gjennom dagen, bør ikke overstige 25-30% av den totale kalorien. Av disse er de fleste anbefalt for umettede fettstoffer (lavt i kolesterol).
 4. Utelukkelse av produkter med høyest mulig innhold av "dårlig" kolesterol: fett, bifffett; biprodukter: hjerne, nyre; krydret varianter av ost; margarin, kulinarisk fett.
 5. Begrensning av produkter som inneholder LDL. For eksempel anbefales kjøtt og fjærfe ikke oftere 2-3 ganger i uken med et hypo-kolesterol diett. Det er bedre å erstatte det med vegetabilsk protein av høy kvalitet - soya, bønner.
 6. Tilstrekkelig fiberinntak. Frukt og grønnsaker bør bli grunnlaget for pasienter med aterosklerose. De har en gunstig effekt på arbeidet i mage-tarmkanalen og har en indirekte effekt på å øke produksjonen av HDL i leveren.
 7. Inkludering i det daglige kostholdet av kli: havre, rug, etc.
 8. Inkludering i kostholdet av produkter som øker nivået av HDL: oljeholdig sjøfisk, nøtter, naturlige vegetabilske oljer - oliven, solsikke, gresskarfrø, etc.

Å øke HDL er mulig og ved hjelp av biologisk aktive kosttilskudd som inneholder omega-3 - flerumettede fettsyrer, rik på "eksogent" godt kolesterol.

Ifølge statistikk lider om lag 25% av verdens befolkning over 40 år av atherosklerose. Fra år til år øker forekomsten blant unge i alderen 25-30 år. Krenkningen av fettmetabolismen i kroppen er et alvorlig problem som krever en integrert tilnærming og rettidig behandling. Og endringer i nivået av HDL i analysene bør ikke etterlates uten en spesialists oppmerksomhet.

HDL er senket - hva betyr det?

Bestemmelse av høy tetthetslipoprotein (HDL)

High-density lipoproteiner er en biokjemisk sammensetning som inkluderer apoproteiner (proteiner) og kolesterol, og kan også inkludere nøytrale fettfettstoffer. Volumet av proteiner overskrider mengden av kolesterol, derfor betyr høydensitetslipoproteiner "godt" kolesterol.

Hovedoppgaven er fjerning av overskytende kolesterol fra blodet inn i leveren ved hjelp av apoproteiner, hvor bruken og utskillelsen av galle oppstår.

Redusere konsentrasjonen av lipoproteiner fører til en langsom fjerning av kolesterol fra aterosklerotiske plakk som påvirker blodkarets intima. Som et resultat øker risikoen for å utvikle aterosklerose, noe som bidrar til forekomsten av kardiovaskulære komplikasjoner.

Problemer med skjoldbruskkjertelen og brudd på nivået av hormoner TSH, T3 og T4 kan føre til alvorlige konsekvenser som hypothyroid koma eller tyrotoksisk krise, som ofte slutter med dødelig utfall. Men endokrinologen Alexander Ametov sikrer at det er lett å kurere skjoldbruskkjertelen selv hjemme, du trenger bare å drikke. Les mer »

Årsaker til en reduksjon i HDL

 • Endringer i hormonell bakgrunn hos kvinner. Endringer i hormonell bakgrunn under graviditeten fører til en reduksjon i nivået av HDL, og varer da i ca 2 år etter fødsel. I løpet av overgangsalderen reduserer en kvinnes østrogenivå, nivået av høy tetthet lipoproteiner avhenger direkte av det, da østrogen er involvert i syntesen av HDL.
 • Mottak av medisiner. Folk med kroniske sykdommer, noen ganger tvunget til å opprettholde sin helse ved et stort antall medisiner. Noen av dem har en negativ effekt på lipidmetabolismen, og bryter den på forskjellige nivåer. Disse stoffene inkluderer: diuretika, beta-adrenoblokere, anabole steroider.
 • Dårlige vaner. Forskere har bekreftet at dårlige vaner, som å røyke og drikke alkohol, redusere nivået av HDL.
 • Kroniske sykdommer. Noen sykdommer kan redusere lipoproteinnivået, påvirke patologiske prosesser på lipidmetabolisme. Disse inkluderer: hepatitt, levercirrhose, hypertyreose, onkologiske sykdommer.
 • Underernæring og stillesittende livsstil. Overdreven forbruk av fettstoffer bidrar til dannelsen av aterosklerotiske plakk og til en reduksjon av deres uttak fra kroppen. En stillesittende livsstil garanterer en økning i konsentrasjonen av totalt kolesterol og lipoproteiner i blodet.
 • Fedme. Med denne sykdommen reduseres nivået av HDL som følge av irreversible endringer i lipidmetabolismen.

Symptomer på depresjon

Avviket av HDL-nivåer fra normale indekser indikerer et brudd på lipidmetabolismen.

Som følge av brudd på fettmetabolismen kan følgende symptomer oppstå:

 • Kortpustethet. Det kan observeres etter litt fysisk anstrengelse eller etter stress.
 • arytmi. Dette symptomet manifesteres ved et brudd på hjertets rytme og hjertebanken.
 • Hevelse av fingrene og tærne.
 • Redusert omsorg og minne.
 • Utseendet på gul-rosa lipidavsetninger på huden - xanthomer.

Alle symptomene som opptrer hos mennesker er forbundet med innsnevring av lumen av karene på grunn av avsetning av aterosklerotiske plakk. Vanligvis er det en blokkering av blodårer med en lang reduksjon i nivået av høy tetthet lipoproteiner, noe som fører til en forverring av blodsirkulasjonen i visse områder av kroppen.

Avvik fra normen

Kolesterolet kan variere av ulike årsaker, selv uten symptomatiske manifestasjoner. Derfor er pasienten informert om endringen i nivået av HDL, bare når det er problemer med kardiovaskulærsystemet.

Mellom indikatorene for HDL og risikoen for hjertesykdom, kan du se en invers korrelasjon:

 • Et høyt nivå av høy tetthet lipoprotein over 60 mg / dL indikerer en minimal risiko for hjerte-og karsykdommer.
 • Hvis det oppdages høye konsentrasjoner av lipoproteiner med høy og lav tetthet, bør det utføres ytterligere tester for å bestemme årsakene til abnormiteter.
 • Hvis resultatet av HDL-tester er under 40 mg / dl, øker risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer. Og også resultater av analyser kan bekrefte forekomst av metabolsk syndrom.
 • Med vanlig medisinering kan det være en nedgang i HDL-C-nivå til 20-40 mg / dl.
 • En signifikant reduksjon i konsentrasjonen av lipoproteiner under 20 mg / dL kan indikere alvorlige patologiske prosesser som forekommer i dekompensasjonsstadiet, samt genetiske sykdommer.

Årsakene til avviket fra normen for indeksene av høy tetthet lipoproteiner kan være en konsekvens av de viktigste sykdommene, for eksempel:

 • Nyresykdom;
 • Leversykdommer
 • aterosklerose;
 • alkoholisme;
 • hypertensjon;
 • Diabetes mellitus;
 • myxedema;
 • Sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

Indikatorer for HDL

Det er generelt akseptert at nivået av HDL er indikativ for tilstanden for menneskers helse. Derfor bør tolkningen av testresultatene gis til en kvalifisert lege som nøyaktig analyserer resultatene av analysene.

Nivå av LBVN

foret

grensen

lav

Mg / L

Norm av HDL, mg / dL

menn

kvinner

Hva skal jeg gjøre hvis jeg senker HDL?

 • Fysisk aktivitet. For å øke nivået på HDL, må du begynne å engasjere seg i aerob trening, nemlig løping, svømming, sykling. På grunn av moderate langsiktige belastninger er det mulig å øke konsentrasjonen av lipoproteiner med høy tetthet.
 • Rasjonal ernæring. Riktig og balansert ernæring øker nivået på HDL. Når det inngår i matvarene som er beriket med fiber, bidrar det til å normalisere konsentrasjonen av lipoproteiner. Slike produkter inkluderer: frukt, grønnsaker, frokostblandinger og helkornsprodukter.
 • Begrenset bruk av mettet fett og transfett. Ved å redusere mengden konsumert mat som er mettet med transfett og karbohydrater, kan du øke nivået av HDL til normalt.
 • Bekjempe fedme. På grunn av eksistensen av et omvendt forhold mellom nivået av høy tetthetslipoproteiner og kroppsmasseindeksen, bør flere ekstra pounds elimineres, noe som vil bidra til en økning i nivået av HDL-kolesterol.
 • Bekjempe dårlige vaner. Å overgi en dårlig vane, som for eksempel røyking, normaliserer nivået av lipoproteiner til god ytelse.

behandling

Med utviklingen av den farmakologiske industrien har det blitt utviklet et stort antall medisiner som øker HDL-nivået, som fungerer på ulike nivåer i kroppen. Medisinene bidrar til å oppnå en relativt rask terapeutisk effekt sammenlignet med andre metoder for å øke lipoproteinnivået til et normalt nivå.

Følgende medisiner er tilgjengelige:

 • Statiner. Disse stoffene er svært populære, for eksempel: cerivastatin, fluvastatin og lovastatin. Prinsippet om statiner er basert på å hemme syntese av lipoproteiner med høy tetthet, blokkering av tilsvarende enzymer i leveren.
 • Fibrater. Populær blant legemidlene i denne farmakologiske gruppen er: clofibrat, fenofibrat og gemfibrozil. De blir sjelden brukt på grunn av bivirkninger.
 • Sequestrants av gallsyrer. Representanter for denne farmakologiske gruppen inkluderer: kolestyramin, kolestipol. Prinsippet av stoffene er basert på den økte syntesen av gallsyre i leveren med bruk av kolesterol, som kom fra blodet, som naturlig utnyttes av kroppen.
 • Inhibitorer for absorpsjon av kolesterol. I Russland er det eneste stoffet i denne gruppen registrert - ezetrol. Prinsippet med stoffet er å forhindre absorpsjon av lipider i tarmen.

Ovennevnte legemidler er foreskrevet strengt av en smal ekspert for indikasjoner og brukes i alvorlige tilfeller. Noen mennesker kan ha forutsetninger for å gjennomføre en blodprøve.

High-density lipoproteins bør overvåkes regelmessig for personer som:

 • Det er dårlige vaner, for eksempel røyking og overdreven forbruk av alkoholholdige drikkevarer;
 • De er overvektige og fører en stillesittende livsstil;
 • De er i alderdom;
 • Det er kardiovaskulære sykdommer.

Ordren av forskningen

Studien av lipidmetabolisme-indekser innebærer en biokjemisk studie av blodplasma for å bestemme konsentrasjonen av totalt kolesterol og dets komponenter, det vil si lipidhypotroteiner med høy tetthet og lav tetthet.

Hvem er utnevnt?

Biokjemisk blodprøve for bestemmelse av HDL utføres i følgende tilfeller:

 • Planlagte medisinske undersøkelser for personer over 20 år hvert 5. år;
 • Personer med stor risiko for å utvikle kardiovaskulære sykdommer;
 • For å bestemme evalueringen av effektiviteten av en diett med lavt fettinnhold
 • Personer med hjerte-og karsykdommer;
 • Å vurdere risikoen for å utvikle aterosklerose;
 • Personer med nedsatt lipidmetabolisme;
 • Å overvåke effekten av å ta medikamenter som senker kolesterolet;
 • Personer med høyt blodtrykk over 130/85 mm. Hg. Artikkel.;
 • Personer som lider av type 1 og type 2 diabetes med nedsatt glukosetoleranse.

Forbereder prosedyren

For å oppnå de mest pålitelige resultatene av testene, bør følgende anbefalinger følges:

 • For å gjennomføre studien bør være under remisjon av en kronisk sykdom og ikke tidligere enn 6 uker etter eksacerbasjonen. Og også etter kirurgiske inngrep, hjerteinfarkt og hjerneslag, utføres ikke studien i 6 uker.
 • Slutte å ta medisiner i 2 uker, som påvirker lipidmetabolismen.
 • I 2-3 dager, spis riktig, unntatt fra diett av fettstoffer og alkoholholdige drikker.
 • Det siste måltidet bør være 6-8 timer før studiet starter.
 • Ikke røyk 30 minutter før testen.
 • På slutten av studien, utelukker psyko-psykisk og fysisk overutnyttelse.

Regler for gjennomføring

 • For å bestemme nivået på HDL, ta pasientens venøse blod fra ulnarvenen i et volum på 5-8 ml. Blodprøvetaking utføres på tom mage.
 • Biokjemisk studie av blodplasma utføres i utvidet form, dets tolkning tillater oss å analysere den kvalitative og kvantitative sammensetningen.
 • For å bestemme komponentene av lipidmetabolismen, benyttes spesielle reagenser og forskjellige undersøkelsesmetoder, derfor, i tilfelle av en andre test, bør ett laboratorium kontaktes for å oppnå pålitelige testresultater.
 • For å pålidelig analysere resultatene av testene, utføres en lipidprofil av blodet, dvs. bestemmelsen av konsentrasjonen av HDL og LDL.

forebygging

Den beste måten å opprettholde helse på er å forebygge sykdom. Overholdelse av regelmessige forebyggende tiltak vil bidra til å opprettholde et normalt nivå av lipoproteiner med høy tetthet.

Primær forebyggende tiltak:

 • Sørg for riktig ernæring.
 • Eliminer dårlige vaner fra din livsstil.
 • Å lede en aktiv livsstil.
 • Kombiner regelmessig trening med hvile.

Sekundære forebyggende tiltak:

 • Bekjempelse av hypertensjon, med frekvenser over 140/80 mm Hg.
 • Regelmessig bruk av antiplatelet midler, for eksempel: acetylsalisylsyre.
 • Bruk av nikotinsyre i kompleks profylakse med andre legemidler.
 • Behandling av kroniske sykdommer.

HDL er senket: hva betyr det og hva er normene til indikatoren

I menneskekroppen tar kolesterol, også kalt kolesterol, en aktiv rolle i metabolske prosesser. Denne forbindelsen er inneholdt i mange celler. Men dette elementet kan være både godt - ha en gunstig effekt på organers og vevs funksjon - og dårlig - negativt påvirker kroppens arbeid og menneskets generelle tilstand.

En signifikant økning i nivået av kolesterol er fyldt med økt risiko for å utvikle hjerte og karsykdommer, spesielt hjerteinfarkt og slag. Noen ganger er det folk som tar tester, det er vanskelig å forstå resultatene. Og så mange spør spørsmålet: "HDL er senket: hva betyr dette?"

Definisjon av HDL

Ca. 80% av kolesterolet produseres i kroppen, nemlig i leveren. De resterende 20% kommer inn i kroppen sammen med ernæring. Dette stoffet er involvert i produksjon av hormoner, dannelse av cellemembraner og gallsyrer. Kolesterol - et stoff som er dårlig løselig i væsker. Dens transport tilrettelegges av det resulterende skallet, som består av spesielle proteiner - apolipoproteiner.

Denne forbindelsen - proteiner med kolesterol - kalles lipoprotein. Fartøy sirkulerer forskjellige typer av dette stoffet, som dannes av de samme stoffene (protein og kolesterol). Bare proporsjoner av komponentene er forskjellige.

Det er lipoproteiner:

 • med svært lav tetthet (VLDL);
 • lav tetthet (LDL);
 • høy tetthet (HDL).

De to første artene inneholder lite kolesterol, de er nesten helt sammensatt av proteiner. Det betyr at hvis HDL senkes, kan du sjekke med legen din. Siden volumet av proteinforbindelser overskrider mengden av kolesterol, betyr HDL-kolesterol "godt kolesterol".

Hovedoppgaven til HDL er transport av overskytende lipider til leveren, med det formål å viderebehandling. Denne typen sammensetning kalles bra, den står for 30% av blodkolesterolet. Hvis av en eller annen grunn overstiger LDL HDL, er det fylt med dannelsen av aterosklerotiske plakk, som, når lunger i blodkar kan føre til utvikling av farlige sykdommer system SS, spesielt hjerteinfarkt og slag.

Indikatorer for normen

Nivået på godt kolesterol kan variere på grunn av ulike årsaker. Den akseptable HDL-indeksen er individuell i hvert enkelt tilfelle. Hvis HDL senkes, betyr det at risikoen for utseendet av en slik patologi som aterosklerose er veldig høy.

Ifølge følgende statistikk er det mulig å bestemme risikoen for CCC sykdom forekomst:

 1. HDL-kolesterolindeksen på 1,0 mmol / l i en voksen mann og 1,3 mmol / l i en kvinne signalerer høy risiko for aterosklerose.
 2. Indikatorer i 1,0-1,3 i representanter for den sterke halvdelen av samfunnet og 1,3-1,5 mmol / l hos kvinner indikerer også den gjennomsnittlige sannsynligheten for utseendet av patologi.
 3. Indeksen på 1,55 mmol / l indikerer en lav sannsynlighet for utseendet av sykdommen.

Akseptable LDL kolesterol priser for barn opp til 14 år er 0,78 til 1,68 mmol / L for kvinner 15-19 år - 0,78 til 1,81 mmol / L for gutter - 0,78 til 1,68 for kvinner opp til 30 år - 0,78 til 1,94 mmol / l for menn i samme alderskategori - 0,78 til 1,81 mmol / l, kvinner 30-40 år - 0,78 til 2,07 mmo / l, menn - 0,78 til 1,81 mmol / l, kvinner over 40 - 0,78 til 2,20, menn - 0.78-1.81.

Hvis HDL senkes, betyr det at det er risiko for å utvikle CCC-patologier. I dette tilfellet er det nødvendig å avklare årsaken og ta tiltak for å øke riktig kolesterol.

Kolesterol med høy tetthet: årsakene til nedgangen og måter å normalisere nivået på HDL

Årsakene til at indeksen av lipoproteiner med høy tetthet i kroppen kan reduseres, det er mange. Hvordan øke kolesterol med høy tetthet (godt kolesterol, som hjelper til med å fjerne dårlig kolesterol fra blodet inn i leveren), kan du sjekke med legen din.

Senking av høy tetthetskolesterol kan skyldes følgende årsaker:

 1. Overvekt eller fedme. Denne patologien er ledsaget av en signifikant reduksjon i nivået av HDL, på grunn av endringer som forekommer i lipidmetabolismen.
 2. Underernæring og inaktiv livsstil. Misbruk av stekt og fett kjøtt, mangel på regelmessige måltider, spise på rømmen, spise fast food og bekvemmelighet mat alt dette før eller senere blir en årsak til plakk i blodårene av kolesterol og redusere deres utskillelse fra kroppen. En lavaktiv livsstil bidrar til en økning i det totale kolesterolet i blodet.
 3. Tilstedeværelsen av patologier som forekommer i kronisk form. Noen patologier kan redusere nivået på god høy tetthetskolesterol. På grunn av patologiske prosesser er utseendet på feil i metabolske prosesser notert. Reduksjon i konsentrasjonen av stoffet kan skyldes hepatitt, onkologiske patologier, skjoldbrusk sykdommer, levercirrhose.
 4. Tilstedeværelse av skadelige vaner. Det er bevist at misbruk av alkoholholdige drikkevarer, samt røyking, provoserer en senking av nivået av godt kolesterol i blodet.
 5. Tar medisiner Folk med kroniske sykdommer må gå gjennom livet for å opprettholde helse og forhindre forverring av sykdommer, drikke ulike medisiner. De fleste moderne medisiner har den mest negative effekten på fettmetabolismen og fremkaller utseendet på feil. Nedgangen i konsentrasjonen av godt kolesterol er som regel forårsaket av bruk av diuretika, anabole steroider, beta-blokkere.
 6. Hormonal ubalanse. Hormonale lidelser under føtal gestasjon fører til en reduksjon i konsentrasjonen av HDL. Normalisering av den hormonelle bakgrunnen skjer et år eller to etter fødselen. Den klimakteriske perioden er ledsaget av en nedgang i nivået av østrogener. Konsentrasjonen av HDL er direkte avhengig av østrogen, siden dette hormonet deltar i syntesen av godt kolesterol.
 7. Tilstedeværelsen av patologi i nyrene og urinveiene, leversykdom, alkoholisme, hypertensjon, diabetes, SSS-lidelser.

symptomatologi

Avvik fra normen for godt kolesterol passerer ikke uten spor. Hvis kolesterol med høy tetthet senkes, signaliserer det en feil i metabolske prosesser, særlig fettmetabolismen.

Ledsager sykdommen med disse manifestasjonene:

 • Utseendet til et xanthom (gulaktig-rosa fettavsetninger på hudintegritene);
 • reduksjon i konsentrasjon;
 • minneverdigelse;
 • hevelse av fingrene på øvre og nedre ekstremiteter;
 • arytmi (hjerterytmeforstyrrelse og hjertebank);
 • kortpustethet (oppstår, både etter trening og etter stress).

Utseendet på all denne symptomatologien skyldes innsnevringen av det vaskulære lumen på grunn av dannelsen av kolesterolplakk i den.

En langvarig senking av nivået av gode lipider kan føre til tette blodårer. I fremtiden er forverring av blodsirkulasjonen i enkelte deler av kroppen mulig.

Metoder for normalisering av nivået av HDL og terapi

For å normalisere konsentrasjonen i kroppen av gode lipider, er følgende legemidler foreskrevet:

 • Kolesterolabsorbsjonshemmere: Ezetrola. Hjelper med å forhindre absorpsjon av fett i tarmene.
 • Sequestants av gallsyrer: Kolestyramin, Colestipol. Legemidler i denne gruppen bidrar til økt syntese av gallsyrer i leveren.
 • fibrater: Klofibrat, fenofibrat og Gemfibrozil.
 • statiner: Cerivastatin, Lovastatin, Fluvastatin. De bidrar til å hemme syntesen av HDL og blokkere tilsvarende enzymer i leveren.

Kontrollere nivået av kolesterol i blodet regelmessig for mennesker som lider av patologier i det kardiovaskulære system, overvekt, fedme, og de som leder inaktiv livsstil, røyking og drikking av alkohol.

Det skal forstås at for å normalisere konsentrasjonen av kolesterol i blodet, ta medisiner alene.

Folk som støter på et problem må først endre sin livsstil:

 • Gjør sport eller i det minste fysiske øvelser. Aerobic, løping, svømming, gåing eller sykling - alt dette vil bidra til å forbedre den generelle tilstanden og trivsel og øke HDL.
 • Et riktig og balansert kosthold bidrar til normalisering av kolesterol i blodet. Det anbefales å utelukke fett, stekt, salt, krydret mat, snacks, halvfabrikata, sprit fra dietten. Berikelse diett produkter rike på kostfiber - hele korn avlinger, frukt og grønnsaker vil ikke bare hjelpe i vekt kontroll, men også for å øke HDL nivå.
 • Leger og ernæringseksperter anbefaler sterkt at forbruket av produkter som er rike på mettet fett, transfett og karbohydrater. Slike mat skader kroppen, spesielt hvis de forbrukes i nemerenyh-mengder.
 • Nekter å røyke og alkohol. Eliminering av avhengighet bidrar til normalisering av konsentrasjonen av godt kolesterol.

forebygging

Forhindre fremveksten av helseproblemer, spesielt å senke nivået av HDL er lettere enn etterpå behandlet. For å forhindre utseende av plager, anbefales det å spise riktig, gi opp dårlige vaner, spill sport.

Personer som allerede har feil i fettmetabolismen, anbefales:

 • å behandle hypertensive sykdommer, å ta medisiner foreskrevet av en lege i tide;
 • drikker regelmessig antiplatelet midler, for eksempel acetylsalisylsyre;
 • behandle kroniske lidelser;
 • systematisk ta tester for kolesterol;
 • bruke nikotinsyre;
 • føre en usedvanlig sunn livsstil.

High-density lipoprotein (HDL): normal, forhøyet, senket

Forskere har lenge delt kolesterol (kolesterol, kolesterol) i "dårlig" og "bra". Den sistnevnte typen inkluderer høy tetthet lipoproteiner, som kan ses i analysevilkårene under forkortelse av HDL. Deres hovedfunksjon er omvendt transport av frie lipider fra vaskulærsengen til leveren for den etterfølgende syntese av gallsyrer.

Lipoproteiner (lipoproteiner) i deres sammensetning kombinerer lipider (fett) og proteiner. I kroppen spiller de rollen som "bærere" av kolesterol. Naturlig fettalkohol i blodet oppløses ikke. Siden det er nødvendig for alle celler i kroppen, blir lipoproteiner brukt til transport.

Lav HDL er en alvorlig fare for fartøyene, da det øker risikoen for atherosklerose. Forverringen av nivået er forbundet med årsaken til hjertesykdom, diabetes, problemer med lipidmetabolisme. Dataene er av interesse for spesialister av enhver profil - terapeuter, kardiologer, endokrinologer.

Typologi av lipoproteiner

Det finnes 3 typer lipoproteiner: høy, lav og svært lav tetthet. De varierer i forholdet mellom konsentrasjonen av protein og kolesterol. Umodne HDL (høydensitetslipoproteiner) inneholder en betydelig prosentandel protein og et minimum av kolesterol.

Formelen for HDL består av:

 • Proteiner - 50%;
 • Gratis xc - 4%;
 • Ethers HS - 16%;
 • Griglyserider - 5%;
 • Fosfolipider - 25%.

Bilags fosfolipid membran i form av en kule som er tilpasset til å laste ned den fri kolesterol, også kalt "gode" kolesterolet, fordi kroppen er det viktig: det hjelper til å bli kvitt den såkalte "dårlige" kolesterol ved å ekstrahere det fra perifere vev til transport til leveren, etterfulgt av behandling og innfall med galle.

Det høyere nivå av effektivitet og et lavere innhold av skadelige kolesterolet, føles kroppen bedre fordi HDL hindrer utvikling av alvorlig sykdom: aterosklerose, hjerteinfarkt, slag, revmatisk hjertesykdom, trombose, hjertearytmier.

Se videoen om fordelene med "god" chas

I motsetning til HDL inneholder lavdensitetslipoprotein (LDL) en høyere prosentandel av kolesterol (i forhold til proteinet). De har opparbeidet seg et rykte for "dårlig" kolesterol, som det overskytende av normer for dette materialet fører til opphopning i blodet fartøy holesterolovyh sel, innsnevrer arteriene og hindre blodtilførsel.

Proteinminimumet er inneholdt i svært lave densitet lipoproteiner, som har lignende egenskaper. VLDLM syntetiserer leveren. De består av kolesterol og triglyceroler, som via blod overføres til vevet. Etter frigjøring av triglyceroler fra VLDLP, dannes LDL.

Kvaliteten på kolesterol er også avhengig av triglyserider - disse fettene kroppen vår bruker som en energikilde. Høye nivåer av triglyserider ved lave HDL-verdier tjener også som forutsetninger for kardiovaskulære patologier.

Sammenligning av forholdet mellom HDL-kolesterol og LDL i blodet hos en voksen, evaluerer leger vanligvis volumet av triglyserider.

Omfanget av normen

For HDL-grenser er normen betinget og avhenger av alder, hormonell bakgrunn, kroniske sykdommer og andre faktorer.

For å overføre mg / dL i mmol / l, bør koeffisienten 18.1 brukes.

Kolesterolindikatorer til en viss grad avhenger av kjønn: HDL-kolesterol i blodet av kvinner kan være litt høyere.

Normen for HDL i blodet, mg / dl

Årsaker til abnormiteter i HDL

Hvis indeksen for HDL er forhøyet, må årsakene først og fremst søges i kroniske patologier. Så hos diabetikere indikerer en lav titer dekompensasjon, systematisk hyperglykemi. Pasienter med ketoacidose har også problematiske resultater.

Indikatorene for slike lipider kan være langt fra normale og med andre sykdommer:

 • aterosklerose;
 • Hjertesykdommer;
 • Nyresvikt;
 • myxedema;
 • Leverkreft i leveren;
 • Hepatitt (kronisk form);
 • Alkoholisme og andre kroniske rusmidler;
 • Et slag som har blitt utsatt i de siste seks månedene;
 • Økt blodtrykk;
 • onkologi;
 • Genetisk predisposisjon.

Hvis noen av de foregående forholdene er tilstede, er en undersøkelse for kolesterol obligatorisk. Hvis NSAID senkes, i tillegg til kroniske sykdommer, kan årsaken være "sulten" dietter, stress, overarbeid.

Analysen på HDL er foreskrevet av:

 • Etter 20 år - for forebygging av aterosklerose;
 • Med en økt total xc;
 • Med arvelig disposisjon til hjertepatologier;
 • Hvis blodtrykket overstiger terskelen på 140/90 mm Hg. Artikkel;
 • Med diabetes av alle typer - årlig;
 • Med overflødig kroppsvekt: volumet av den kvinnelige midjen - 80 cm og 94 cm - hann;
 • Ved brudd på lipidmetabolismen;
 • Med IHD, aorta aneurisme, seks måneder etter et hjerteinfarkt eller hjerneslag;
 • 5 uker etter utbruddet av en diett eller medisin som reduserer triglyserol - for kontroll.

For de som er i fare, er årlige inspeksjoner obligatoriske, for alle andre - hvert 2 år. Blod blir tatt fra venen om morgenen, etter en 12-timers pause i mat. På elva er det nødvendig å holde seg til det fettfattige dietten, ikke å drikke alkohol, for ikke å være nervøs. Noen ganger foreskriver legen en ny undersøkelse.

Sannsynlighet for iskemisk patologi beregnes ved å bruke atherogene koeffisienter i henhold til formelen: K = totalt kolesterol-HDL / HDL.

Landemerker i dette tilfellet er som følger:

 • For spedbarn opptil 1;
 • For 20-30 år gamle menn - opp til 2,5;
 • For kvinner - opptil 2,2;
 • For menn 40-60 år - opp til 3,5.

Hos pasienter med angina pectoris når denne figuren 4-6.

Hva påvirker resultatene av HDL-testen, du kan lære av overføringen "Live healthy!"

Risikoanalyse

Hvis HDL fremmer rensing av fartøy med fjerning av sel, utfordrer LDL opphopning. Et høyt nivå av HDL er en indikator på god helse, og hvis HDL senkes, hva betyr det? Risikoen for hjertesvikt er som regel vurdert som en prosentandel av nivået av høy tetthetlipider til det totale kolesterolet.

Kritiske volumer av totalt kolesterol og HDL:

Det er et omvendt forhold mellom dataene for HDL og risikoen for hjertepatologi. Ifølge resultater fra studier av NICE-forskere øker sannsynligheten for et slag med 25% med en reduksjon i innholdet av HDL for hver 5 mg / dL.

HDL er "omvendt transport for kolesterol": absorberer overskudd fra vev og blodkar, de returnerer det til leveren for fjerning fra kroppen. Gi HDL og normal tilstand av endotelet, stopp betennelse, forhindrer oksidasjon av LDL vev, forbedrer blodkoagulasjon.

Risikoanalyse viser:

 • Hvis HDL er forhøyet, hva betyr det? Nivået på minst 60 mg / dL indikerer en minimal sannsynlighet for utvikling av CHD. Angina pectoris rammer kvinner oftere i overgangsalderen.
 • Hvis normområdet overskrides for HDL og LDL, er det nødvendig med apolipoprotein-B endringer for å vurdere risikoen for atherosklerose.
 • HDL opp til 40 mg / dL er diagnostisert som svært lav, truer hjertet og blodårene. Ved diagnostisering av metabolske forstyrrelser er lav HDL tatt i betraktning (som en av 5 faktorer).
 • HDL-C ved 20-40 mg / dL indikerer høyt innhold av triglyserol, en risiko for diabetes assosiert med insulinresistens (ufølsomhet mot insulin).
 • Reduser mengden HDL og noen medisiner (som anabole steroider eller β-blokkere).
 • HDL-forholdet i den biokjemiske blodprøven under 20 mg / dL foreslår betydelige endringer i helsestatus. En slik anomali kan bety en økt konsentrasjon av triglyserider. Det er også mulige genetiske mutasjoner (som Tanger's disease eller fish eye syndrome).

Slik hindrer du ubalanse

For å forebygge "god" kolesterolmangel spiller en sunn livsstil en avgjørende rolle. Bare å slutte å røyke garanterer en 10% økning i HDL!

Forbedrer nivået på nyttige lipoproteiner ved å svømme, yoga, målt og regelmessig mosjon.

Fedme indikerer alltid mangel på HDL og et overskudd av triglyserol. Det er også et omvendt forhold mellom disse parametrene: Et vekttap på 3 kg øker HDL med 1 mg / dl.

Lavt karbohydratbalansert diett med en periodisk inntak av matinntak minst 3 ganger om dagen opprettholder et "godt" kolesterol i normen. Hvis fettet i dietten ikke er nok, forverres HDL og LDL dataene. For den anbefalte balansen av transfett bør polyumettede fett foretrekkes.

Med overvekt og metabolske forstyrrelser vil normalisering av nivået av triglyserider bidra til å stoppe raske karbohydrater.

Den totale mengden fett i menyen bør ikke være mer enn 30% av alle kalorier. Av disse bør 7% være mettet fett. Andelen transfettstoffer er ikke mer enn 1%.

Juster mangelen på HDL vil hjelpe slike produkter:

 • Oliven og andre vegetabilske oljer.
 • Alle typer nøtter.
 • Sjømat - Kilder til fettsyrer Щ-3.
 • Enkel (sakte) karbohydrater.

Hvordan behandle / normalisere nivået av lipoproteiner ved hjelp av metodene for tradisjonell medisin? Økning i HDL-kolesterol og fibrater:

 • Niacin - nikotinsyre har ingen kontraindikasjoner. Men selvbehandling av kosttilskudd med Niaspan, som kan kjøpes uten resept, vil ikke kunne korrigere nivået av triglyserol aktivt. Uten medisinsk råd kan kosttilskudd skade leveren.
 • Bezalip, grifibrate, fenofibrat, trikor, lipantil, trilipix og andre fibrater øker innholdet av HDL-kolesterol i blodet.
 • I tillegg til rosuvastatin, lovastatin, atorvastatin, simvastatin, brukes ny-generasjons statiner. En roxer, en crucifer, et rosacard blokkerer syntesen av stoffer som produserer leveren for produksjon av kolesterol. Dette reduserer konsentrasjonen og øker tilbaketrekningen fra kroppen. Forberedelser av denne gruppen er i stand til å eliminere kolesterol fra karene. Kapsler er støttet av hypertensive pasienter og diabetikere. Valget av medisiner bør gis til legen, da statiner har kontraindikasjoner.

Lipoproteiner med høy tetthet er partikler av fett og protein syntetisert av leveren og tarmen. Absorberer gratis kolesterol fra karene, de returnerer det til leveren for behandling. Disse er de minste partiklene med den største isoelektriske tettheten.

Celler kan bare gi kolesterol med HDL. På denne måten beskytter de blodkarene, hjertet, hjernen fra aterosklerose og dens konsekvenser. Regelmessig overvåkning av HDL-kolesterol reduserer risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag, IHD.

Les Mer Om Fartøyene