High-density lipoprotein (HDL) - hva er det?

Noen ganger, når man undersøker lipidspektret, er det funnet at nivået av HDL er forhøyet eller redusert: hva betyr det? I vår gjennomgang vil vi analysere hva som er forskjellene mellom høy tetthet og lavdensitetslipoproteiner, med hvilke avvikene i analysene til den første fra normen er relatert, og hvilke metoder for økning der eksisterer.

Godt og dårlig kolesterol

Kolesterol - fettlignende stoff i menneskekroppen, som har en trist berømmelse. Det er mye medisinsk forskning om farene ved denne organiske forbindelsen. De forbinder alle høyt kolesterol og en formidabel sykdom som aterosklerose.

Aterosklerose er en av de vanligste sykdommene hos kvinner etter 50 år og menn etter 40 år. I de senere år er patologi funnet hos unge mennesker og til og med i barndommen.

Aterosklerose er karakterisert ved dannelsen av den indre vegg av blodkarene i kolesterol avleiringer - aterosklerotisk plakk som i vesentlig grad begrense hulrommet i arterien og forårsaker en forstyrrelse på blodtilførsel til indre organer. Først og fremst, de systemene som lider mye arbeid og trenger regelmessig inntak av oksygen og næringsstoffer-kardiovaskulær og nervøs, lider mest.

Vanlige komplikasjoner av aterosklerose er:

 • disirkulatorisk encefalopati;
 • ONMIK for iskemisk type - hjerneslag
 • iskemisk hjertesykdom, angina pectoris;
 • akutt myokardinfarkt;
 • sirkulasjonsforstyrrelser i nyrene, underlempene.

Det er kjent at hovedrollen i dannelsen av sykdommen spiller et økt nivå av kolesterol. For å forstå hvordan aterosklerose utvikler, må du lære mer om biokjemien til denne organiske forbindelsen i kroppen.

Kolesterol - Et stoff av fettliknende struktur, klassifisert ved kjemisk klassifisering som fettalkoholer. Når du nevner den skadelige effekten på kroppen, ikke glem de viktige biologiske funksjonene som dette stoffet utfører:

 • styrker den cytoplasmatiske membranen i hver celle i menneskekroppen, gjør den mer elastisk og holdbar;
 • regulerer permeabiliteten av cellevegger, forhindrer penetrering av visse toksiske stoffer og lytiske gifter i cytoplasmaen;
 • er en del av binyrene produksjonen - glukokortikosteroider, mineralocorticoider, kjønnshormoner;
 • deltar i syntese av gallsyrer og vitamin D av leverceller.

Det meste av kolesterolet (ca 80%) produseres i kroppen av hepatocytter, og bare 20% kommer med mat.

Planteceller er mettede lipider er fri, slik at alle eksogene kolesterol i kroppen kommer som en del av animalsk fett - kjøtt, fisk, fjærkre, melk og melkeprodukter, egg.

Endogent (eget) kolesterol syntetiseres i leverceller. Det er uoppløselig i vann, derfor transporteres det til målceller av spesielle proteinbærere-apolipoproteiner. Den biokjemiske kombinasjonen av kolesterol og apolipoprotein ble kalt lipoprotein (lipoprotein, LP). Avhengig av størrelse og funksjoner er alle LPer delt inn i:

 1. Svært lavdensitets lipoproteiner (VLDL, VLDL) - den største brøkdel av kolesterol, som hovedsakelig består av triglyserider. Deres diameter kan nå 80 nm.
 2. Low-density lipoproteins (LDL, LDL) er en proteinfettpartikkel bestående av et apolipoproteinmolekyl og en stor mengde kolesterol. Den gjennomsnittlige diameteren er 18-26 nm.
 3. High density lipoproteins (HDL, HDL) - den minste brøkdel av kolesterol, hvis partikkeldiameter ikke overstiger 10-11 nm. Volumet av proteindelen i blandingen er mye høyere enn fettinnholdet.

Lipoproteiner med svært lav og lav tetthet (LDL - spesielt) refererer til atherogene kolesterolfraksjoner. Disse volumetriske og grove partiklene beveger seg nesten ikke langs periferfartøyene og kan "miste" en del av fettmolekylene under transport til målorganene. Slike lipider er avsatt på den indre overflate av beholderveggene, styrking av bindevev, og deretter forkalkninger og danner en moden aterosklerotisk plakk. For evnen til å provosere utviklingen av aterosklerose kalles LLNV og VLDLP "dårlig" kolesterol.

Lipoproteiner med høy tetthet, tvert imot, er i stand til å rense fartøyene fra fettavsetninger som akkumulerer på overflaten. Liten og rask, de fanger lipidpartikler og transporterer dem til hepatocytter for videre behandling i gallsyrer og utskillelse gjennom fordøyelseskanalen. For denne egenskapen kalles HDL-kolesterol "bra".

Dermed er ikke alt kolesterolet i kroppen dårlig. Ved muligheten for utvikling av aterosklerose i en individuell pasient taler ikke bare en indikator av x (total kolesterol) i blodprøven, men forholdet mellom LDL og HDL. Den ovennevnte første fraksjon og under - For det andre, sannsynligheten for å utvikle dyslipidemi og dannelsen av aterosklerotiske plakk i den vaskulære vegg. Det omvendte forholdet er også gyldig: en økt HDL-indeks kan betraktes som en lav risiko for aterosklerose.

Hvordan forberede seg på analysen

Blodprøven kan utføres både som en del av et lipidogram - en omfattende undersøkelse av fettmetabolismen i kroppen og uavhengig. For å gjøre testresultatet så pålitelig som mulig, bør pasientene følge følgende anbefalinger:

 1. Lipoproteiner med høy tetthet undersøkes strengt på tom mage, om morgenen (omtrent fra kl. 08.00 til 10.00).
 2. Det siste måltidet skal være 10-12 timer før levering av biomaterialet.
 3. 2-3 dager før undersøkelsen, unntatt fra kostholdet alle fettfri mat.
 4. Hvis du tar medisiner (inkludert vitaminer og biologiske kosttilskudd), må du forsikre legen din om det. Kanskje han vil råde deg til ikke å drikke pillene i 2-3 dager før testen. Spesielt påvirker resultatene av testinntaket av antibiotika, hormoner, vitaminer, omega-3, NSAID, glukokortikoider etc.
 5. Ikke røyk minst 30 minutter før testen.
 6. Før du går inn i blodprøverommet, sitte i 5-10 minutter i et stille miljø og prøv å ikke være nervøs.

For å bestemme nivået av høy tetthet lipoproteiner, er blod fra venen vanligvis tatt. Prosedyren tar et til tre minutter, og resultatet av analysen vil være klar neste dag (noen ganger - noen timer senere). Sammen med de mottatte dataene, er referanse (normale) verdier akseptert i dette laboratoriet vanligvis angitt på analysen skjemaet. Dette gjøres for å gjøre det enklere å dekode den diagnostiske testen.

Legene anbefaler regelmessig å donere blod for å bestemme total kolesterol for alle menn og kvinner i alderen 25-35 år. Selv ved normale verdier av lipidogrammet, bør testen gjentas hvert 5. år.

Priser på HDL

Og hva skal være nivået av høy tetthet lipoproteiner i en sunn person? Normen hos kvinner og menn i denne brøkdel av kolesterol kan være forskjellig. Standardverdiene for lipidogrammet er vist i tabellen under.

Ifølge NICE-undersøkelsen øker risikoen for en akutt vaskulær ulykke (hjerteinfarkt, hjerneslag) med 25% av en 5 mg / dl reduksjon i lipoproteinivået i høy tetthet.

For å vurdere risikoen for å utvikle aterosklerose, så vel som akutte og kroniske komplikasjoner, er det viktig å vurdere forholdet mellom høy tetthetslipoproteiner og totalt kolesterol.

Hvis HDL senkes mot en bakgrunn av høye nivåer av atherogene lipider, er det sannsynlig at pasienten allerede har aterosklerose. Jo mer uttalt fenomenene dyslipidemi, desto mer aktivt er det dannelsen av kolesterolplakk i kroppen.

Hva betyr dette?

Økningen er ikke diagnostisert så ofte. Faktum er at maksimal konsentrasjon av denne fraksjonen av kolesterol ikke eksisterer: jo mer densitets lipoproteiner i kroppen, jo lavere er risikoen for atherosklerose.

I unntakstilfeller er det grove brudd på stoffskiftet av fett, og HDL økes betydelig. Mulige årsaker til denne tilstanden er:

 • arvelig dyslipidemi;
 • kronisk hepatitt;
 • cirrhotic endringer i leveren;
 • kronisk forgiftning;
 • alkoholisme.

I dette tilfellet er det viktig å begynne behandling av den underliggende sykdommen. Spesifikke tiltak for å redusere nivået av HDL i medisin er ikke utviklet. Det er denne delen av kolesterol som kan rense blodårene fra plakk og gir forebygging av aterosklerose.

Hva dette betyr er en lavere verdi

Lavt nivå av HDL i kroppen skjer mye oftere enn høyt. Denne avviket fra analysen fra normen kan skyldes:

 • diabetes mellitus, hypothyroidism og andre hormonelle lidelser;
 • kroniske leversykdommer: hepatitt, cirrhosis, cancer;
 • Nyrens patologi;
 • arvelig (genetisk bestemt) type IV hyperlipoproteinemi;
 • akutte smittsomme prosesser;
 • overskytende inntak av atherogene kolesterolfraksjoner sammen med mat.

Det er viktig å eliminere de eksisterende årsakene, og om mulig øke konsentrasjonen av HDL-kolesterol til riktig nivå. Hvordan gjør vi det, vil vi vurdere i avsnittet nedenfor.

Hvordan øke HDL

Øk innholdet av høy tetthetslipoproteiner i blodkassen, hvis du utfører et sett med tiltak for å korrigere diett, livsstil og normalisering av kroppsvekt. Hvis dyslipidemi skyldes noen sykdommer i indre organer, bør disse årsakene elimineres om mulig.

Korreksjon av en livsstil

Livsstil er det første som bør være oppmerksom på pasienter med lavt HDL nivå. Følg anbefalingene fra leger:

 1. Eliminer dårlige vaner fra livet ditt. Nikotin sigaretter har en skadelig effekt på innsiden av karene, og fremmer avsetningen av kolesterol på overflaten. Alkoholmisbruk påvirker negativt stoffskiftet og ødelegger leverceller, hvor lipoproteiner vanligvis dannes. Avslag fra røyking og alkoholholdige drikkevarer vil øke HDL-kolesterolet med 12-15% og redusere atherogene lipoproteiner med 10-20%.
 2. Kjemp med overdreven kroppsvekt. Fedme legemiddel som kalles patologisk tilstand i hvilken den BMI (relativ verdi, noe som gjenspeiler forholdet mellom pasientens vekt og høyde) er større enn 30. Overvekt - er ikke bare en ekstra byrde på hjertet og blodkarene, men også en av årsakene til vekst i totalkolesterol på grunn av sin aterogene fraksjoner. Nedgangen i LDL og VLDL kompenserer for normaliseringen av nivået av høy tetthet lipoproteiner. Det er bevist at et tap på 3 kg vekt fører til en økning i HDL-C ved 1 mg / dl.
 3. Gjør en lege trening. Det er bedre hvis det svømmer, går, pilates, yoga, danser. Den slags fysisk aktivitet bør næres med all ansvar. Det bør bringe positive følelser til pasienten og ikke øke byrden på hjertet og blodårene. Ved alvorlig somatisk patologi bør pasientens aktivitet forlenges gradvis, slik at kroppen tilpasser seg den daglige økende belastningen.

Og, selvfølgelig, besøk legen regelmessig. Felles arbeid med terapeuten vil tillate å normalisere den forstyrrede metabolismen raskere og mer effektivt. Ikke overse den tildelte terapeut deltakelsen for passering av medisinsk undersøkelse, for å bli testet for lipid en hver 3-6 måneder, og inspisere årene i hjertet og hjernen i tilfelle tegn på utilstrekkelig blodtilførsel til disse organene.

Terapeutisk diett

Ernæring er også viktig for dyslipidemi. Prinsippene for terapeutisk diett, som gjør det mulig å øke HDL-nivået, inkluderer:

 1. Maten er fraksjonalt (opptil 6 ganger om dagen), i små porsjoner.
 2. Daglig kalori mat bør være tilstrekkelig til å gjøre opp for energi, men ikke overflødig. Gjennomsnittlig verdi er på nivået 2300-2500 kcal.
 3. Den totale mengden fett som kommer inn i kroppen gjennom dagen, bør ikke overstige 25-30% av den totale kalorien. Av disse er de fleste anbefalt for umettede fettstoffer (lavt i kolesterol).
 4. Utelukkelse av produkter med høyest mulig innhold av "dårlig" kolesterol: fett, bifffett; biprodukter: hjerne, nyre; krydret varianter av ost; margarin, kulinarisk fett.
 5. Begrensning av produkter som inneholder LDL. For eksempel anbefales kjøtt og fjærfe ikke oftere 2-3 ganger i uken med et hypo-kolesterol diett. Det er bedre å erstatte det med vegetabilsk protein av høy kvalitet - soya, bønner.
 6. Tilstrekkelig fiberinntak. Frukt og grønnsaker bør bli grunnlaget for pasienter med aterosklerose. De har en gunstig effekt på arbeidet i mage-tarmkanalen og har en indirekte effekt på å øke produksjonen av HDL i leveren.
 7. Inkludering i det daglige kostholdet av kli: havre, rug, etc.
 8. Inkludering i kostholdet av produkter som øker nivået av HDL: oljeholdig sjøfisk, nøtter, naturlige vegetabilske oljer - oliven, solsikke, gresskarfrø, etc.

Å øke HDL er mulig og ved hjelp av biologisk aktive kosttilskudd som inneholder omega-3 - flerumettede fettsyrer, rik på "eksogent" godt kolesterol.

Ifølge statistikk lider om lag 25% av verdens befolkning over 40 år av atherosklerose. Fra år til år øker forekomsten blant unge i alderen 25-30 år. Krenkningen av fettmetabolismen i kroppen er et alvorlig problem som krever en integrert tilnærming og rettidig behandling. Og endringer i nivået av HDL i analysene bør ikke etterlates uten en spesialists oppmerksomhet.

Økt HDL i blodet

High-density lipoproteins sirkulerer i blodplasmaet. Deres hovedegenskap er anti-atherogen. Det er disse lipoproteins som beskytter karene mot deponering av aterosklerotiske plakk på veggene sine. For denne egenskapen har de (HDL) fått navnet på godt kolesterol, da de spesielt fjerner overskytende kolesterol, transporterer det til leveren. Noen pasienter er opptatt av at HDL-kolesterol har blitt forhøyet med blodprøveresultater. Dette gjelder spesielt for personer med problemer i kardiovaskulærsystemet, særlig med høy risiko for å utvikle aterosklerose.

HDL gir behandling og fjerning av fett fra kroppen, så de kalles godt kolesterol

Innholdet av LDL og totalt kolesterol er også estimert. Det er viktig å vite hvilke lipoproteinfraksjoner kolesterolnivået heves fra, eller fra hvilket det tilsettes ved sine normale verdier.

For å bestemme mengden av både kolesterol og lipoproteiner med forskjellig densitet, blir blod tatt fra venen om morgenen, på tom mage. Basert på resultatene fra laboratorietester, dannes et lipidogram som inneholder en konsentrasjon i blodet av totalt kolesterol, høyt, lavt og meget lavt densitet lipoproteiner, samt triglyserider. Alle indikatorer analyseres først uavhengig av hverandre, og deretter samlet.

Forskjeller i HDL, LDL og VLDL

For å forstå emnet, først og fremst, er det nødvendig å lære hva aterosklerose er. Vitenskapelig, dette vaskulær sykdom forårsaket av forstyrrelse av lipid- og proteinmetabolisme, noe som er ledsaget av akkumulering av kolesterol og visse fraksjoner av lipoproteiner i lumen av blodkar i form av ateromatøse plakk. For å si det enkelt, er det forekomster av kolesterol og noen andre stoffer i karveggen som reduserer flytkapasiteten. Følgelig blir blodstrømmen verre. Opp til fullstendig blokkering. I dette tilfellet kommer blod ikke inn i orgel eller lem og nekrose - nekrose utvikler seg.

Avsetningen av kolesterol og lipider i veggene av karene fører til aterosklerose.

Alle lipoproteiner er sfæriske formasjoner av forskjellige tettheter som fritt sirkulerer i blodet. Veldig lavdensitetslipider er så store (naturlig, i skalaen av cellene) at de ikke klarer å trenge inn i veggen av karene. Akkumulering oppstår ikke, og den ovenfor beskrevne aterosklerose utvikler seg ikke. Men det er verdt å huske at hvis de økes, så utviklingen av pankreatitt - en bukspyttkjertel sykdom.

Bare lavdensitetslipider er i stand til å trenge inn i karveggen. Og med kroppsvevens behov i dem, går lipider gjennom arterien videre, som de sier, "på adressen". Hvis det ikke er behov for det, og konsentrasjonen i blodet er høy, trenger LDL inn i veggen og forblir der. Deretter oppstår uønskede oksidative prosesser, som er årsaken til aterosklerose.

HDL er den minste av de listede lipidene. Deres fordel ligger i det faktum at de enkelt kan trenge inn i veggen av fartøyet og lett forlate det. I tillegg har de en antioksidant effekt, som hemmer omdannelsen av lipid med lav densitet til aterosklerotiske plakker.

LDL-kolesterol blir ansett som "dårlig", siden dens overflod i veggene av blodkar forekomme plakk som kan begrense blodstrømmen gjennom beholderen, noe som truer med å aterosklerose, og i betydelig grad øker risikoen for hjertesykdom (koronarsykdom, hjerteanfall) og hjerneslag

Nå blir det klart hvorfor høy tetthet lipider vanligvis kalles godt eller nyttig kolesterol. Det blir også klart hvorfor det er verdt å evaluere ikke bare totalt kolesterol, men også dets fraksjoner.

Ikke ta panikk når du leser mekanismen ovenfor. Dette betyr ikke at plakkene konstant dannes i karene, og deres etterfølgende blokkering er bare et spørsmål om tid. Normalt fungerer mekanismer for lipidregulering konstant. Bare med alder, i nærvær av en feil livsstil eller med ulike patologier, blir denne prosessen brutt. Akkumulering skjer ikke samtidig, i løpet av minutter eller timer, men ganske lang. Men det er heller ikke nødvendig å forsinke med behandling.

Årsakene til økning og reduksjon i HDL

Det kan trygt hevdes at det lave nivået av disse lipoproteiner er farligere enn det høye. Hvis HDL er forhøyet i blodprøven, betraktes økningen som beskyttelse mot aterosklerose, en anti-atherogen faktor. Utvilsomt, under visse omstendigheter kan overvurderte tall for denne indikatoren forårsake bekymring, hvis for høye tall, lipoproteiner med høy tetthet mister sine beskyttende egenskaper.

Å øke nivået på HDL er ikke en fare!

Årsakene til å øke nivået av denne fraksjonen av lipoproteiner er som følger:

 • Genetiske mutasjoner som resulterer i hyperproduksjon eller redusert utskillelse av godt kolesterol.
 • Kronisk alkoholisme, spesielt på stadiet av levercirrhose.
 • Primær biliær cirrhose.
 • Hypertyreose.
 • Noen medisiner er tatt: insulin, glukokortikoider.
 • Familiehyperkalipoproteinemi. Det er ingen symptomer, pasienten bryr seg ikke, det ser ut som et tilfeldig søk.
 • Kanskje en økning i kvinner som forbereder seg til å bli mor. Dette gjelder spesielt i sen graviditet, når indikatoren nesten kan doble.

Høyt kolesterol i svangerskapet skyldes det faktum at i kroppen er det en økning i lipidmetabolisme og syntese av hormoner ved binyrene

Årsaker til redusert HDL:

 • Diabetes mellitus.
 • Hyperlipoproteinemia type IV.
 • Sykdommer i nyrene og leveren.
 • Akutte virale og bakterielle infeksjoner.

Det er nødvendig å forstå at en indikator for HDL ikke er et bevis for det eller tilstanden til organismen. Det kan bare tas i betraktning i forhold til nivået av totalt kolesterol og LDL.

Dette uttrykkes for det første i den såkalte atherogenicitetskoeffisienten. Det beregnes ved hjelp av følgende formel: Fra total kolesterol blir høy tetthetskolesterol subtrahert, og deretter blir den resulterende figuren delt igjen i HDL. Den oppnådde koeffisienten blir sammenlignet med de normale verdiene. I gjennomsnitt bør den ikke være høyere enn 2,5-3,5 for menn (avhengig av alder) og ikke mer enn 2,2 for kvinner. Jo høyere forholdet er, jo høyere er risikoen for hjerteinfarkt. Ved å inkludere enkel matematisk logikk kan man forstå at jo høyere totalt kolesterol, og jo mindre lipoproteiner, desto høyere vil verdien av koeffisienten øke; og omvendt. Dette viser igjen beskyttelsesfunksjonen til høydensitetsproteiner. Derfor, hvis både kolesterol og HDL-kolesterol økes, betyr det at den totale koeffisienten vil være lav, men det er verdt å vurdere nedgangen i kolesterolinnholdet i blodet. I tilfelle at bare forhøyet HDL - dette betyr at det ikke er noen grunn til bekymring.

For å korrelere proteiner med høy og lav tetthet gjennom en hvilken som helst koeffisient er det umulig. De vurderes uavhengig av hverandre.

Hva kan jeg gjøre?

Hvis årsakene til å øke lipoproteiner med høy tetthet forblir ukjent, og det er spenning for ens helse, så er det verdt å besøke en lege. Dette er relevant i tilfelle at blodet ble gitt opp, for eksempel som en del av en medisinsk kontroll eller av en annen årsak ikke direkte knyttet til en lege's avtale for problemer med kardiovaskulærsystemet.

Ikke vær bekymret hvis legen foreskriver ytterligere undersøkelsesmetoder. De er kun nødvendig for en omfattende studie av årsakene til endringer i blodtelling.

To uker før studien er det nødvendig å avbryte legemidler som senker blodlipider, med mindre målet er å bestemme effekten av terapi med disse stoffene i analysen

Legenes anbefalinger vil inneholde enkle, men svært viktige kommentarer. Først bør du begrense inntaket av fett, spesielt mettet, inneholdt i smør, fett, lamfett, margarin og en rekke andre produkter. De bør erstattes av flerumettede fettstoffer, som inkluderer olivenolje, laksfisk og andre. Hvis du har for mye vekt, bør du nullstille den. Dette oppnås ved å justere ernæring og økende fysisk aktivitet. Prøv å unngå overdreven forbruk av alkohol og helt gi opp røyking.

Disse anbefalingene bør også utføres for de som har normale blodtall, men vil ikke ha komplikasjoner i fremtiden.

I tilfelle indikatorene sterkt overstiger de tillatte normene, kan legemiddelbehandling foreskrives. Men effektiviteten vil bli mange ganger høyere også hvis ovenstående anbefalinger blir observert.

Øke nivået av kolesterol i blodet, så vel som dets individuelle fraksjoner, ved første øyekast, kan virke farlig. Men ikke bekymre deg og panikk på forhånd.

Når nivået av HDL-kolesterol stiger og hva betyr det

Behandling av praktisk talt alle kardiovaskulære patologiske forhold kan ikke gjøre uten en vurdering av konsentrasjonen av forskjellige fraksjoner av kolesterol. Noen ganger viser analysen av lipidparametere i blodet: HDL-kolesterol er forhøyet. Hva betyr dette?

Det berettigede faktum er at høy tetthet lipoproteiner forhindrer utviklingen av aterosklerose. Men overvekt av lipoproteiner med lav tetthet øker sannsynligheten for dannelsen av hjerteinfarkt, slag, forstyrrer nervesystemet. Samtidig kan en endring i HDL nivåer over normal gi alvorlige helseproblemer.

Kolesterol og fettstoffer

Det er kjent at kolesterol spiller en rekke viktige roller i kroppen. Uten dette stoffet er funksjonen til en levende celle umulig. Kolesterol er involvert i syntese av visse hormoner (testosteron, progesteron, østrogen, kortisol), ergokalsiferol (vitamin D) og gallsyrer. Samtidig er det mye data om den negative effekten på kolesterolet.

Årsakene til kolesterolets negative effekt ligger i strukturen og konsentrasjonen i blodet. Stoffet er ikke ensartet i sammensetningen, men inkluderer lipoproteiner med høy tetthet, lipoproteiner med lav og meget lav tetthet. I tillegg kan triglyserider og oksidasjonsprodukter av kolesterol-oksysteroler sirkulere i blodet. Det ble funnet at LDL, oksysteroler og triglyserider er aktive deltakere i dannelsen av atheromatøse plakk.

"Godt" og "dårlig" kolesterol

High-density lipoproteiner overfører kolesterol til leveren for videre behandling og fjerning fra kroppen. Jo høyere nivået av HDL, jo mer effektivt utfører de sin funksjon, og forhindrer avsetning av atheromatøse plakker inne i karene. Dette betyr at "godt" kolesterol forhindrer utviklingen av aterosklerose.

Situasjonen med lipoproteiner med lav tetthet er forskjellig. Deres strukturer transporterer kolesterol til celler og kar. LDL er også utgangsmaterialet for syntesen av hormoner, vitamin D. Når nivået av lipoproteiner med lav tetthet blir høyere enn normalt, begynner skytende kolesterol partikler til å trenge inn i den arterielle vegg for å danne aterosklerotisk plakk. Denne tilstanden fører til en reduksjon i fartøyets lumen og utvikling av iskemiske patologier (infarkt, slagtilfelle).

"Godt" og "dårlig" kolesterol i kroppen er nært beslektet med hverandre. Høymolekylære lipoproteiner utfører fangst og ekskresjon av kolesterol, oppnådd fra LDL. Hvis nivået av "dårlig" kolesterol i blodet blir under normalt, slutter å komme med mat, begynner det å aktivt syntetisere leveren. Å redusere konsentrasjonen av HDL i en lignende situasjon fører til utvikling av aterosklerose.

Triglyserides rolle

Triglyserider, som energikilde i kroppen, sammen med lipoproteiner med lav densitet kan påvirke dannelsen av aterosklerotiske plakk. Denne tilstanden oppstår når konsentrasjonen av fett i blodet er høyere enn normalt, og "godt" kolesterol, på grunn av dets lave innhold, slutter å utføre funksjonen ved overføring av LDL.

En økning i antall triglyserider oppstår ved overdreven konsum av mat rik på animalsk fett. Anvendelse av farmasøytiske preparater som inneholder hormonelle midler, såvel som store mengder av askorbinsyre, øker nivået av triglyserider i blodet, og får dermed utvikling av trombose, aterosklerose.

Fare for oksidyler

Oksidheroler tilhører mellomproduktstrukturer som dannes under syntese av gallsyrer, steroidhormoner. Imidlertid er den spesielle fare for fartøyene representert av oksysteroler som kommer inn i kroppen med mat. Disse forbindelsene er i stand til å utløse dannelsen av aterosklerotiske plakk. Oksidyler er til stede i store mengder i eggeplommer, frosset kjøtt, fisk, samt melkepulver, smeltet smør.

Ordren av forskningen

Typisk ble en blodprøve for kolesterol og triglycerider fraksjoner tilordnet lege for å bestemme årsaken til høyt blodtrykk, hjerte, endokrine sykdommer, i løpet av hormonelle stoffer. Det ville være overflødig å ha en analyse for kolesterol for menn etter 35 år, og for kvinner eldre enn 40 år.

Selv det høyeste kolesterolet kan senkes hjemme. Bare ikke glem å drikke en gang om dagen.

Før studien anbefales det ikke noen dager å spise matvarer som er rike på fett. Analysen utføres på tom mage. Fysisk stress, stress og røyking før du tar blod til kolesterol forvrenger resultatene av studien.

Beregning av stoffkonsentrasjon

For å avgjøre om kolesterolnivået påvirker tilstanden av menneskers helse, er det nødvendig å analysere flere parametere. Dette er nivået av totalt kolesterol, triglyserider, samt konsentrasjonen av HDL og LDL i blodet. For menn og kvinner i ulike aldersgrupper vil normene for indikatorene avvike.

Dekoding og evaluering av dataene som er oppnådd ved blodanalyse for forskjellige lipidfraksjoner, utføres av en lege med hensyn til alder og kjønn til en person. Det er visse normer for innholdet av totalt kolesterol, LDL, HDL, triglyserider for kvinner og menn. Analysen bør også inkludere en atherogenicitetsindeks. Denne indikatoren betyr hva som er forholdet mellom lipoproteiner med høy og lav tetthet. Med andre ord, hvor mye "godt" kolesterol råder over "dårlig" kolesterol.

Noen ganger endres indikatorene for et lipidogram (en blodprøve for forskjellige fraksjoner av fett) til verre under påvirkning av fysiologiske faktorer. Hos menn er kolesterol og triglyserider mer påvirket av alderen. Hos kvinner er indeksene av "dårlige" kolesterol og lipider forhøyet under graviditet, etter utbruddet av overgangsalderen. Low-density lipoproteiner og triglyserider er høyere enn normalt for stressende situasjoner, og øker fysisk aktivitet.

Totalt kolesterol

Analysen av lipider i blodet må nødvendigvis inneholde informasjon om totalt kolesterol. Normene for denne indikatoren varierer avhengig av personens alder og kjønn. Totalt kolesterol er vanligvis forhøyet hos eldre og kan nå 6,5-7 mmol / liter. Hos kvinner øker nivået av kolesterol som regel i forhold til samme indikator for motsatt kjønn. En kraftig reduksjon i kolesterolkonsentrasjonen observeres i den postoperative perioden med myokardinfarkt, alvorlige bakterielle infeksjoner.

Indikatorer for LDL

Den neste uerfarlige indikatoren, som inkluderer å dekode lipidogrammet, er lipoproteiner med lav tetthet. Med økte konsentrasjoner av LDL øker risikoen for å utvikle alvorlige vaskulære patologier, iskemi og aterosklerose.

Hos menn er nivåene av lipoproteiner med lav tetthet inntil tretti år gammel lavere enn de for motsatt kjønn. Denne indeksen varierer fra 1,6 mmol / liter til gutter 5-10 år til 4,27 mmol / liter i trettiårene. Hos kvinner øker LDL-normene gradvis fra 1,8 mmol / liter i en alder av fem til 4,25 mmol / l om 30 år.

Så opptil femti år er LDL-nivået noe høyere hos menn enn hos kvinner i samme livsperiode og når 5,2 mmol / liter. Maksimumskonsentrasjonene av "dårlig" kolesterol er løst etter 55 år og regnes som normalt til 5,7 mmol / liter i en alder av sytti.

Konsentrasjon av HDL

I blodprøven for kolesterol bør nivået av høy tetthet lipoprotein reflekteres. Som regel er konsentrasjonen av HDL relativt lav og bør ligge i området 0,7-1,94 mmol / liter for menn eller kvinner i forskjellige aldre. Lavt nivå av lipoproteiner betyr nesten alltid at risikoen for utvikling av patologier i hjertet og blodkarene øker.

Det antas at jo høyere indeksen for høy tetthet lipoproteiner, desto bedre vil det påvirke tilstanden til menneskers helse. Faktisk hemmer et høyt nivå av HDL dannelsen av aterosklerotiske plakk. Overvurderte data av lipoproteiner med høy tetthet kan imidlertid indikere alvorlige sykdommer.

Det er kjent at hepatitt i kronisk stadium, biliær levercirrhose, langvarig forgiftning, langvarig inntak av alkohol kan øke konsentrasjonen av lipoproteiner med høy tetthet. Derfor er det viktig å være oppmerksom på de ekstreme HDL-indeksene når de dechifiserer lipidogrammet.

Koeffisienten av atherogenicitet

Ifølge aterosklerose er det mulig å vurdere de reelle risikoene for aterosklerose. Atherogenicitetskoeffisienten er definert som forskjellen mellom den totale kolesterolindeksen og konsentrasjonen av HDL dividert med antall lipoproteiner med høy tetthet. Jo høyere atherogenicitet, desto større er sannsynligheten for at en person utvikler en vaskulær, infarkt, slagtilfelle eller hypertensiv sykdom.

Admissible grenser for atherogenicitet for unge svinger innen 3. Etter tretti år kan atherogenicitet nå 3,5 og i eldre alder - 7,0.

triglyserider

Fartøy er i alvorlig fare for å utvikle aterosklerose dersom nivået av triglyseridkonsentrasjon i blodet øker. Hos kvinner ligger denne figuren vanligvis fra 0,4 til 1,6 mmol / liter, mens for menn skal den være mellom 0,5-2,8 mmol / liter. Nivået på triglyserider senkes når det er et brudd på leveren, pulmonologiske sykdommer, underernæring. Årsaker til økte triglyseridkonsentrasjoner kan være forbundet med diabetes mellitus, viral eller alkoholisk leverskade.

Det har lenge vært fastslått at det er umulig å fullstendig kvitte seg med CHOLESTERIN. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Hodet til Institutt for kardiologi Renat Akchurin forteller om dette virkelig er slik. Les mer.

Hvordan forbedre indeksene til lipidogrammet

Evaluering av ulike kolesterolfraksjoner gjør det mulig for en lege å forhindre utvikling av aterosklerose, hypertensjon, for å forhindre forekomst av hjerteinfarkt og slag. Du kan forbedre lipidprofildataene på flere måter. Først av alt, bør du gi opp nikotinavhengighet, ikke misbruke alkoholholdige drikker, tilnærming til fysisk anstrengelse. Det er viktig å spise mat som inneholder "godt" kolesterol, store mengder pektiner, minst fett og karbohydrater.

For å redusere atherogenicitet kan en lege bli foreskrevet spesielle legemidler: statiner, fibrater, antioksidanter, og betyr også for normalisering av leverfunksjonen. Noen ganger, for å redusere nivået av "dårlig" kolesterol, må du slutte å ta medisiner som inneholder hormoner. Normalisering av psyko-statisk tilstand bidrar også til forbedring av lipidogramindeksene. Det er viktig å ta ansvar for helsen din ansvarlig og regelmessig, sammen med legen din, vurdere konsentrasjonen av kolesterol i blodet ditt.

Nyttig informasjon

Overvekt, tretthet, smerte i hjerte og brystkassen, svak tilstand, dårlig hukommelse, prikking i ekstremiteter, kortpustethet, selv med en liten last, hypertensjon - alle disse er symptomer på høyt kolesterol! :

Hvis du har minst 2 av symptomene oppført, kan du ha høyt kolesterol, noe som er veldig farlig for livet! Blodet tykner og begynner å bevege seg sakte gjennom karene, som et resultat av hvilke organer og vev mister oksygen og næringsstoffer. Og kolesterolplakk i blodårene kan føre til en forverring av blodstrømmen eller for å fullstendig tette opp karet.

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju med en phlebologist, der hemmeligheten er avslørt hvordan å bringe kolesterol tilbake til det normale! Les intervjuet.

Doktorer anbefaler! Med dette unike verktøyet kan du raskt takle kolesterol og leve i en meget gammel alder. Stroke og hjerteinfarkt kan lett forhindres! Les artikkelen i sin helhet >>>

HDL-kolesterol økes: hva betyr det og hvordan du øker lipoproteiner med høy tetthet

Hypercholesterolemi, en tilstand der nivået av kolesterol i blodet er forhøyet, er inkludert i listen over de viktigste risikofaktorene som forårsaker forekomsten av hjerteinfarkt. Den menneskelige leveren produserer nok kolesterol, så ikke konsumere det med mat.

Stoffer som inneholder fett kalles lipider. Lipider har i sin tur to hovedvarianter - kolesterol og triglyserider som transporteres med blod. For å transportere kolesterol i blodet var vellykket, binder det seg til proteiner. Et slikt kolesterol kalles lipoprotein.

Lipoproteiner er høye (HDL eller HDL), lave (LDL) og svært lave (VLDL) tetthet. Hver av dem vurderes i vurderingen av risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer. Det meste av blodkolesterolet er i low density lipoproteins (LDL). Det er de som leverer kolesterol til celler og vev, blant annet gjennom koronararteriene til hjertet og over.

Å være i LDL (low density lipoproteins) kolesterol, spiller en svært viktig rolle i dannelsen av plakk (akkumulering av fettstoffer) på de indre veggene i arteriene. Dette er i sin tur årsaken til skleroserende kar, koronararterier, og risikoen for hjerteinfarkt i dette tilfellet økes.

Det er derfor kolesterol, som er i LDL, kalles "dårlig". Normer for LDL og VLDL økes - det er her årsakene til kardiovaskulære sykdommer ligger.

HDL (lipoproteiner med høy tetthet) transporterer også kolesterol i blodet, men i sammensetningen av HDL, deltar stoffet ikke i dannelsen av plaques. Faktisk er aktiviteten til proteiner som utgjør HDL, å fjerne overflødig kolesterol fra kroppens vev. Det er denne kvaliteten som er ansvarlig for navnet på dette kolesterolet: "bra".

Hvis HDL (høy tetthet lipoprotein) normer i en persons blod økes, er risikoen for kardiovaskulær sykdom ubetydelig. Triglyserider er et annet begrep for fett. Fett er den viktigste energikilden, og dette tas i betraktning når du gjør dette.

Delvis triglyserider kommer inn i kroppen med fett sammen med mat. Hvis kroppen får for mye karbohydrater, fett og alkohol, er kaloriene henholdsvis mye høyere enn normalt.

I dette tilfellet begynner utviklingen av en ekstra mengde triglyserider, noe som betyr at det påvirker lpvp.

Triglyserider transporteres til celler med samme lipoproteiner som leverer kolesterol. Det er et direkte forhold mellom risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer og høyt triglyserider, spesielt hvis HDL er under normal.

Hva du trenger å gjøre

 1. Om mulig, utelukke delvis fra dietten fettstoffer. Hvis konsentrasjonen av fett i energi fra mat reduseres til 30%, og mettet fett forblir under 7%, for å oppnå en blodkolesterolrate, vil en slik endring være et betydelig bidrag. Fett er ikke nødvendig for å eliminere helt fra kostholdet.
 2. Oljer og mettet fett bør erstattes med flerumettet, for eksempel soyabønneolje, olivenolje, saflorolje, solsikkeolje, maisolje. Forbruket av matvarer som er rike på mettet fett bør reduseres til et minimum. De øker nivået av LDL og VLDL høyere enn noen annen matkomponent. Alle dyr, noen grønnsaker (palm og kokosnøttolje) og hydrogenerte fett refererer til mettet fett.
 3. Ikke spis mat som inneholder transfett. De er en del av hydrogenert og faren med dem er høyere for hjertet enn med mettet fett. All informasjon om transfett produsenten angir på emballasjen til produktet.

Viktig! Det er nødvendig å slutte å spise mat som inneholder kolesterol. For å begrense inntaket av "dårlig" (LDL og VLDL) kolesterol i kroppen, er det nok å forlate fettstoffer (spesielt for mettede fettstoffer).

Ellers vil LDL være mye høyere enn normalt.

Produkter der kolesterol er forhøyet:

 • egg;
 • helmelk;
 • skalldyr;
 • skalldyr;
 • organer av dyr, spesielt leveren.

Analysen bekrefter at forbruket av vegetabilsk fiber bidrar til å senke nivået av kolesterol.

Kilder til vegetabilsk fiber:

Det er ønskelig å kvitte seg med ekstra pounds på kroppen, hvis vekten er mye høyere enn normalt. Det er hos personer med fedme, oftest øker kolesterolnivået. Hvis du prøver å miste 5-10 kg, vil det få en signifikant effekt på kolesterolindeksen og vil lette behandlingen, som også viser en blodprøve.

Like viktig er fysisk aktivitet. Det spiller en stor rolle i å opprettholde et godt hjertearbeid. For å gjøre dette kan du begynne å løpe, sykle, ta abonnement på bassenget for bading. Etter begynnelsen av klassene vil enhver blodprøve vise at kolesterolet ikke lenger er forhøyet.

Selv en elementær klatre opp trappen (jo høyere, jo bedre) og øvelsene i hagen vil ha en gunstig effekt på hele organismen og særlig på reduksjonen av kolesterol.

Fra røyking bør forlates en gang for alle. I tillegg til det faktum at en skadelig vane skader hjertet og blodkarene, øker det også nivået av kolesterol over normalt. Etter 20 år og eldre, bør testen for kolesterol tas minst en gang hvert 5. år.

Hvordan er analysen gjort

Lipoproteinprofilen (den såkalte analyse) - et mål på total kolesterolkonsentrasjon, HDL (high density lipoprotein), LDL, VLDL og triglyserider.

For indikatorer å være objektive, bør analysen utføres på tom mage. Med alderen varierer kolesterolet, indikatoren økes i alle fall.

Denne prosessen er spesielt merkbar hos kvinner i overgangsalderen. I tillegg er det en genetisk predisponering for hyperkolesterolemi.

Derfor er det ikke vondt å spørre sine slektninger om kolesterolindikatorene sine (hvis en slik analyse ble utført) for å finne ut om normer er høyere enn alle indikatorene.

behandling

Hvis nivået av kolesterol i blodet økes, er dette en provokerende faktor for utviklingen av kardiovaskulære sykdommer. Derfor, for å oppnå pasientens reduksjon i denne indikatoren og å utnevne den riktige behandlingen, må legen ta hensyn til alle årsakene, som inkluderer:

 • høyt blodtrykk;
 • røyking,
 • Tilstedeværelsen av hjertesykdom i nære slektninger;
 • alder av pasienten (menn etter 45, kvinner etter 55 år);
 • HDL-kolesterol senket (≤ 40).

Noen pasienter vil kreve medisinsk behandling, det vil si utnevnelse av narkotika som reduserer nivået av lipider i blodet. Men selv når du tar medisiner, bør man ikke glemme å observere riktig diett og mosjon.

I dag finnes det alle slags medisiner som bidrar til å opprettholde riktig lipidmetabolisme. Tilstrekkelig behandling velges av en lege - en endokrinolog.

Alt om kolesterol

Alt om kolesterol, aterosklerose og blodårer

HDL er forhøyet - hva betyr det?

Før behandling med kardiovaskulær sykdom påbegynnes, utføres en fullstendig medisinsk undersøkelse. Hovedindikatoren er en blodprøve, som inkluderer å vurdere konsentrasjonen av kolesterol i alle arter. Etter å ha fått undersøkelsesskjemaet, la doktoren en konklusjon om hva slags kolesterol som påvirker menneskers helse. Oftest øker aterosklerosen konsentrasjonen av LDL, men det er situasjoner når forhøyet HDL i blodet. Hva dette betyr, vil vi finne ut nedenfor.

Kolesterolets rolle i kroppen

Kolesterol er en fettlikk organisk alkohol, som er nødvendig for enhver biologisk organisme. Den finnes i alle vev, former cellemembraner, er en del av hjernen og nerveenden.

Kolesterolets rolle i kroppen er mangfoldig:

 • regulerer metabolismen, hjelper til med å fordøye kalsium og fosfor
 • bidrar til produksjon av vitamin D
 • deltar i syntesen av kvinnelige og mannlige kjønnshormoner
 • hjelper fordøyelsesprosessen ved å produsere gallsyrer
 • Beskytter celler mot ødeleggelse

Størstedelen av kolesterol (80%) dannes i leveren. Resten 20% av kroppen supplerer fra produkter av animalsk opprinnelse (egg, fett kjøtt, biff lever, hjerner, rød og svart kaviar, lard, smør)

Typer av lipoproteiner

For å bevege seg i blodet i ren form, kan kolesterol ikke, fordi det er uoppløselig i vannstoff. Den sirkulerer i forbindelse med proteinkomplekser - lipoproteiner. Det finnes flere typer av disse kompleksene, forskjellig i tetthet:

 • HDL (lipoproteiner med høy tetthet) - har i sin struktur fosfolipider som støtter kolesterolmolekylene i en suspendert tilstand, slik at de ikke kan gå utover blodet. HDL dannes i leveren celler, hvoretter det kommer inn i vevet, "fanger" kolesterol og beveger den tilbake til leveren for behandling. Hvis HDL er forhøyet eller senkes, signaliserer det en funksjonsfeil i kroppen.
 • LDL (low-density lipoproteins) - overfør fett fra leveren til celler. 45% av sammensetningen bestemmer kolesterolet i sin rene form, på grunn av hvilken LDL er større enn HDL. Økningen i denne forbindelsen truer utviklingen av aterosklerose og dannelsen av kolesterolplakk på veggene av karene.
 • VLDL (lipoproteiner med svært lav tetthet) er de største lipidene, fordi de består av triglyserider og kolesterol (mer enn 60%). Med et overskudd av VLDL blir blodet tettere, kjøper en melketone som øker risikoen for å utvikle trombose.

Lipoproteiner med lav og meget lav tetthet er høyt atherogene forbindelser, siden de inneholder en stor mengde kolesterol. De trenger lett inn i arterievegget, akkumulerer og danner aterosklerotiske plakk.

Den sikreste er situasjonen når HDL er økt. Dette betyr at aterosklerose ikke truer en person. Likevel, i kroppen er det ugunstige forandringer, som i en fullstendig sunn person finnes alle typer lipoproteiner i balansen.

HDL er økt: hva betyr det

Kolesterol i kroppen øker for en rekke grunner. I de fleste tilfeller er denne prosessen ikke ledsaget av betydelige symptomer, og du kan bare lære om avviket ved blodanalyse.

High-density lipoproteins økes i følgende sykdommer:

 • alkoholforgiftning
 • fet hepatose (leveren produserer for mange lipoproteiner)
 • Biliær cirrhose
 • fedme
 • genetiske mutasjoner når HDL slutter å bli utskilt i riktig mengde
 • hypotyreose
 • arvelig hyperalipipoproteinemi (en person opplever ikke noen symptomer, slik at sykdommen oppdages ved en tilfeldighet)

Ofte er HDL-kolesterol forhøyet hos gravide på et senere tidspunkt. Dette er ikke en patologi, siden kolesterol er utviklingen av morkaken og dannelsen av et barn, er hovedbyggematerialet.

Hvordan bestemme HDL

Få nøyaktig informasjon om konsentrasjonen av lipider i blodet, kan bare være i laboratoriet. For å gjøre dette, en biokjemisk analyse av utvidet type - lipidogrammet. I tillegg til totalt kolesterol oppnås verdiene for alle typer lipoproteiner separat.

Blod overføres til lipidogrammet under følgende betingelser:

 • på en tom mage om morgenen
 • i 8 timer for å utelukke inntak av mat eller drikke
 • i 3 dager å gi opp fett, salt, røkt, konserveringsmidler, alkohol
 • i en halv time før du donerer blod kan du ikke røyke, drikke vann
 • unngå stressende situasjoner og uro

Hvis pasienten får medisiner bør informere legen, siden analyseresultatene under virkningen av syntetiske stoffer kan være unøyaktig.

Manglende overholdelse av standardtiltak kan føre til lipoproteiner med høy tetthet som kan øke eller redusere. Men rettidig og korrekt diagnose kan forhindre forekomsten av alvorlige komplikasjoner: slag, hjerteinfarkt, nephrosclerosis, iskemi.

Atherogenicitetsindeks

Forhøyede nivåer av HDL er ikke alltid tegn på en bestemt sykdom. For å korrekt diagnostisere, må legene være oppmerksom på indeksen for atherogenicitet - forholdet mellom alle typer lipoproteiner.

Dette beregnes med en spesiell formel: Fra mengden av totalt kolesterol blir HDL subtrahert, og den resulterende verdien deles igjen inn i HDL.

Hvis den endelige figuren ikke samsvarer med normale indekser, diagnostiserer legen patologien. Verdier av HDL hos en sunn person bør ikke være under 2,5 og over 3,5 mmol / liter.

HDL kolesterol forhøyet: årsaker

Det er generelt antatt at en økning i antall lipoproteiner i høy tetthet i blodet ikke utgjør en fare og tvert imot sparer fra aterosklerose. Imidlertid kan overskudd av disse indikatorene flere ganger føre til utseende av patologiske forhold, som ble nevnt ovenfor.

Årsaker til økt HDL er følgende:

 • langvarig og hyppig røyking
 • disponering mot hjerte-og karsykdommer
 • stillesittende livsstil
 • fedme
 • avansert slag
 • hjertesvikt
 • hypertensjon

På samme måte observeres økningen i lipoproteiner med forskjellige tetthet hos eldre, når kroppsforsvaret svekkes.

Hvordan senke HDL

Hvis resultatene av analysen viste at HDL-kolesterol og total kolesterol økes flere ganger, og organismen er i fare, bør beskyttende tiltak tas:

 • Å redusere eller ekskludere fra den daglige rantingen fett kjøtt og avl
 • Smør og margarin må erstattes med vegetabilsk olje som inneholder flerumettede fettsyrer.
 • nekte fra hurtigmat og stekt mat, fordi de inneholder en stor mengde transfett
 • diversifisere dietten med frisk frukt og grønnsaker
 • mer frokostblandinger og bønner
 • når du velger meieriprodukter, gi preferanse til fettfattige produkter

Når økt HDL i blodet forbyr noen ernæringseksperter å spise egg, kaviar av sjøfisk, mel og konditori.

For å få riktig diett bør du konsultere en spesialist. Siden for lite diett kan føre til motsatte resultater.

I en blodprøve HDL er senket: hva betyr det for en voksen?

HDL - lipoproteiner med høy densitet ("godt kolesterol")

Lipider er fett som ikke oppløses i vann, så de er ikke til stede i den rene formen i blodet, siden de ikke kan bevege seg og transporteres sammen med blodet.

Derfor har naturen fått en sammenhengende substans, der fett får oppløselighet i blodet og større mobilitet, dette er lipoproteiner (eller lipoproteiner). De er et kompleks som består av fett og proteiner, utseende som en myk voksartsmasse som finnes i nesten alle deler av kroppen, og er en del av cellestrukturene. For mange er dette stoffet mer kjent som kolesterol.

Det er ikke nok å kjenne et enkelt konsept, for diagnostiske formål, eksperter analyserer tilstanden til underklasser og fraksjoner av denne komplekse forbindelsen. En slik undergruppe er høy tetthet lipoprotein (eller HDL). I dag vil vi fortelle deg hva som er lpvp i den biokjemiske analysen av blod, som signaliseres av avvik, og hvilken norm er akseptabel for en sunn person.

Hvilket kolesterol er bra, og hva er dårlig?

Som om det kan høres overraskende for noen, men kolesterol er ikke alltid bringe kroppen skade, de tillatte mengdene er det også nødvendig for kroppen å bygge cellemembraner, å delta i metabolske prosesser, utvikling av kjønnshormoner, og mer.

Forskere har lenge siden begynt å dele kolesterol i "dårlig" og "bra". Dårlig, vi går vanligvis sammen med mat, sammen med stekte pølser, pølser, hermetikk, røkt mat, hurtigmat, majones og annen veldig fett og tung mat. Dette betyr ikke at det ikke er nødvendig av kroppen i det hele tatt, det er i stand til å støtte og stimulere immunsystemet godt, men bare når det er i en akseptabel mengde.

Godt, nyttig kolesterol er produsert av menneskekroppen for å bekjempe negative partikler og normalisere viktige prosesser.

Dette er betraktet høy tetthet lipoproteiner. Det bidrar til å drive farlige stoffer tilbake til leveren for behandling, gir byggesteinene i celler, hjelper til å etablere produksjon av hormoner av binyrene, annet enn det som er ansvarlig for psyko-emosjonelle tilstand, hindrer forekomst av depressive tilstander og plutselige humørsvingninger. Hvis du snakker språket i husstanden, er HDL et "godt" kolesterol. Hvis derfor HDL er senket, er dette absolutt ikke er et godt tegn, i dette tilfellet til tider øker risikoen for aterosklerose, hjerteinfarkt, slag og andre. Karsykdommer.

Således har lipoproteiner med høy og lav tetthet nesten motsatte funksjoner og slags effekt på kroppen, og derfor er diagnostisk verdi av disse substansene forskjellige.

Norm av HDL

For å vurdere mulig risiko for hjerte-ischemi eller myokardialt infarkt, aterosklerose eller forekomsten av blodpropper, så vel som å velge riktig taktikk behandling, blir kardiologer, indre og endocrinologists ofte foreskrevet for pasienten biokjemiske blod.
Normen for lipoproteiner kan variere for personer av forskjellig aldersgruppe og kjønn. Det normale nivået av HDL for en sunn person er:

 • for barn:
 • opptil 5 år, 0,98-1,94 mmol / l;
 • 5-10 år, 0,93-1,94 mmol / l;
 • 10-15 år, 0,96-1,91 mmol / l;
 • mer enn 15 år, 0,91 - 1,63 mmol / l.
 • for voksne:
 • fra 20 år, 0,78-2,04 mmol / l;
 • fra 30 år, 0,72-1,99 mmol / l;
 • fra 40 år-0,7-2,28 mmol / l;
 • fra 50 år-0,72-2,38 mmol / l;
 • etter 60-65 år, 0,78-2,48 mmol / l.

Det skal bemerkes at indikatorens norm kan avvike noe, avhengig av laboratoriet der studien utføres.

HDL er normalt hos menn, litt lavere enn hos kvinner. En indeks på mindre enn 1,036 mmol / l for menn og 1,30 mmol / l for kvinner, gir legen til å tro at høytthetskolesterol er under den tillatte frekvensen, noe som betyr at risikoen for hjerte-og karsykdommer er mye høyere.

Ofte for å vurdere den potensielle risikoen for å utvikle iskemi, analyserer leger høytrykks-lipoproteinkolesterolet
i forhold til totalt antall kolesterol i blodet. For dette ble en atherogenitetskoeffisient opprettet, som viste balansen mellom "godt" og totalt kolesterol.

SC = Samfunn. HDL / HDL kolesterol.

Normalt bør denne koeffisienten ligge i området 2-2,5 (for nyfødte - ikke mer enn 1, for menn etter 40 år, ikke mer enn 3,5).

Kolesterol lpvp senket, hva betyr det?

Nivået på nyttig kolesterol i blodet kan avvike fra normative verdier, av forskjellige årsaker, for eksempel underernæring, dårlige vaner, livets rytme, etc.

Men kolesterol lpvp kan senkes og for de patologiske grunnene er de:

 • arteriosklerose av blodkar;
 • endokrine sykdommer og lidelser;
 • gallestein;
 • lever- og nyresykdommer: cirrhosis, nefrotisk syndrom, etc.;
 • hyperlipoproteinemia type IV;
 • og andre smittsomme sykdommer i akutt stadium.

Å senke nivået av "godt" kolesterol kan skyldes langvarig bruk av visse stoffer, led av alvorlig stress eller akutt infeksjon. I dette tilfellet blir pasienten tildelt en gjentatt studie etter ca. 1,5-2 måneder.

Høy tetthet lipoproteiner økes, hva betyr dette?

Etter å ha studert informasjon om HDL, kanskje du tror at jo høyere hastigheten er en heldig tegn for kroppen, fordi dette stoffet hindrer dannelse av overflødig kolesterol, og dermed reduserer risikoen for kolesterol plakk og utvikling av ulike plager. Dette er sant, men ikke alltid. Hva er LDL-kolesterol?

Ja, selvfølgelig, hvis høydensitets lipoproteiner heves i blodet, sier leger at sannsynligheten for å utvikle iskemi (IHD) er minimal. "Nyttige" komponenter er mer enn nok, og de utfører sitt arbeid aktivt. Men når kolesterol LDL er forhøyet betydelig, er det grunn til å mistenke noen forstyrrelser i kroppen. Det er noen patologiske forhold, de inkluderer:

 • arvelig økning av lipoproteiner i blodet - hyperlipoproteinemi;
 • biliær (primær) skrumplever i leveren;
 • hepatitt i kronisk form;
 • alkoholisme eller annen form for kronisk forgiftning av kroppen.

Jeg vil også merke at det er noen faktorer som kan påvirke resultatet, og provosere en økning i indikatoren, for eksempel:

 • Graviditetstid (derfor anbefales det å ta testen ikke før, etter 6-8 uker etter fødselen);
 • tar statiner, østrogener, fibrater, holisticraminer eller insulin.
til innholdsfortegnelsen ↑

Hvordan øke LDL kolesterol?

Som vi har sagt, en unik funksjon av HDL-kolesterol fraksjonen er at det er mer kompakt og er i stand til å overføre kolesterolet "overskuddet" av organer og blodårer tilbake til leveren, det er der det vil deretter utskilles fra kroppen. Forskere har vist at økningen i HDL bare 0,02 mmol / l reduserer risikoen for hjerteanfall ved mer enn 3%.

Derfor begynte Internett ofte å stille et spørsmål, hvordan å øke godt kolesterol og redusere det dårlige.

Det skal forstås at uttrykkene "dårlig" og "godt" kolesterol brukes til en mer tilgjengelig forklaring på problemet for pasienter. Vel, og basert på egenskapene til forskjellige underkategorier av kolesterol.

Så, for å øke nivået av nyttig kolesterol, må du først og fremst følge anbefalingene for å redusere LDL, dvs. "dårlig" kolesterol. For dette trenger du:

 • redusere inntaket av mettede transfett, de er vanligvis i maksimumsbeløpet som finnes i produkter av animalsk opprinnelse (kjøtt, fett, fløte, smør...);
 • For å redusere daglig inntak av kalorier, ville det beste alternativet være å inkludere i menyen fiberrike grønnsaker, bær og frukt;
 • For å øke fysisk aktivitet er det et spørsmål om nyttige gymnastikk- og kardio-øvelser;
 • overgi dårlige vaner;
 • Ta regelen med å drikke grønn te, den inneholder stoffer polyfenoler, som bidrar til å redusere det totale nivået av kolesterol, mens økende lpvp. Tranebærjuice har lignende egenskaper.

Fremtiden blir du ikke overhalet av en hel "bukett" av sykdommer og problemer med blodårene, tenk på helsen din og se på kostholdet ditt nå!

Les Mer Om Fartøyene