koagulasjon

Blodkoagulasjonsanalyse er en obligatorisk del av en rekke komplekse studier for alvorlige leversykdommer, under graviditet eller i tilfelle av venøs patologi. Det er tilrådelig å ikke forlate en slik studie som forberedelse til kirurgi. Hva er navnet på analysen, og hva er de "sunne" resultatene? Vi forteller.

Hva er blodkoagulasjonstesten gjort for?

Krenkelser av blodkoagulasjonssystemet - en av hovedårsakene til utviklingen av en rekke kardiovaskulære patologier. Hvis indikatorene faller, er det fulle av økt blødning, men hvis den øker - øker risikoen for blodpropper. For å forstå hvordan riktig koagulerbarhet går, tildeles en passende analyse. Hans medisinske definisjon er et koagulogram.

Effekten av koaguleringssystemet er ganske komplisert, for eksempel kan vi ta en konvensjonell kutt. Dybden og plasseringen av traumet bestemmer intensiteten som blodet vil strømme med. Så snart det er behov for beskyttelse, kommer blodkroppene til handling: de samles på dette stedet for å danne den nødvendige barrieren - en blodpropp.

Takket være blodproppene oppstår et hinder som forhindrer at væskeblodet strømmer ut av den skadede delen av kroppen. Faktisk beskytter den kroppen mot overdreven blodtap, og forhindrer også smitteinntrengning i skadestedet, "festing" sårets kanter.

I dette tilfellet må blodet forbli flytende for å fortsette å sirkulere normalt i kroppen. Etter at blodet har herdet seg i det ønskede området, oppstår en balansert fortynning.

Indikatoren for balansen er tidsintervallet der koagulasjonsprosessen og revers-flytning skjer. Hvis det er noen avvik innen denne tiden, anbefaler leger at de utfører en detaljert blodprøve og nøyaktig bestemmer alle parametere.

Hvem trenger å gjøre denne analysen

Krenkelse av koagulasjonsprosessen er full av hjerteinfarkt, slag og trombose. Med reduserte priser er det umulig å forutsi hvordan operasjoner eller levering vil finne sted: pasienten kan ganske enkelt bløde. Tidlig påvisning av brudd bidrar også til å forhindre utvikling av farlige sykdommer.

Analysen kan foreskrives for mistenkt kardiovaskulære sykdommer eller forstyrrelser i koaguleringssystemet. I noen tilfeller er det obligatorisk. Slike situasjoner inkluderer:

 • prenatal periode;
 • mistenkte arvelige patologier;
 • før og etter operasjon
 • Behovet for langvarig bruk av antikoagulantia
 • akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen;
 • sykdommer i immunsystemet.

Hvis det ble funnet en reduksjon i antall blodplater under rutinemessig analyse, er det behov for hemostasiogram.

Med disse patologiene bør funksjonen til koagulasjonssystemet kontrolleres for å bekrefte diagnosen og forhindre mulige komplikasjoner.

Hvorfor hindrer blodet?

Kloakkbarhet refererer til ganske vanskelige biologiske prosesser. Under denne tiltaket dannes fibrin - et spesielt protein som er nødvendig for dannelsen av blodpropper. Det er på grunn av at blodet blir mindre væske, begynner dets konsistens å ligne cottage cheese. Stimuleringsfaktoren er i stor grad avhengig av dette proteinet.

Regulering av koagulasjon avhenger av to systemer i kroppen: nervøs og endokrine. På grunn av fluiditet er blodcellene ikke festet sammen og kan lett bevege seg langs karene. Flere funksjoner avhenger av væskens tilstand:

 • trofisk;
 • transport;
 • thermoregulatory;
 • beskyttende.

Hvis det er et brudd på integriteten til vaskulære vegger, er det et presserende behov i forbindelse med koagulasjon: uten dannelse av en blodpropp på problemstedet, kan en person alvorlig lide.

Den flytende form av blodet beholdes på grunn av et spesielt antikoaguleringssystem, og hemostase er ansvarlig for dannelsen av blodpropper.

Egenskaper ved levering av analysen ved graviditet

Under graviditeten gjennomgår kvinnekroppen alvorlige fysiologiske endringer. Er involvert i prosessen:

 • blod,
 • endokrine system;
 • excretory organer;
 • CNS;
 • kardiovaskulær system;
 • linker til hemostase.

Ofte i denne perioden er det en signifikant økning i koagulasjonsfaktorer, som kan tilskrives den fysiologiske normen. En analyse av blodkoagulasjon under graviditet er obligatorisk.

I løpet av perioden med å føre et barn med blod, oppstår visse endringer, som følgende kan tilskrives:

 • redusert aktivitet av C-protein;
 • redusert antitrombinaktivitet;
 • inhibering av fibrinolysaktivitet;
 • økning i aggregeringsegenskaper for blodplater.

Endringer knyttet til prosessen med hemostase er adaptive. De er nødvendige for å forhindre overdreven blødning under arbeid og i postpartumperioden. Dette skyldes en gradvis, men konstant reduksjon av fibrinolytisk aktivitet og økt koagulasjon.

På grunn av de alvorlige hormonelle endringene som oppstår under graviditeten, endres det hemostatiske systemet. Dannelsen av livmorhalskretsens blodsirkulasjon påvirker også dette. Noen kvinner utvikler et ICD-syndrom: for det første er det hyperkoagulerbarhet, som gradvis erstattes av hypokoagulering.

Dette kan føre til betydelig blodtap. For å unngå dette er analysen nødvendig ikke bare i første trimester, men også i de neste to, slik at spesialister kan følge alle endringene. Det er nødvendig å utføre undersøkelsen først og fremst til kvinner som led av livmorhalsens høyt blodtrykk eller hadde et abort.

Det er verdt å vurdere at graden av blodpropp i gravide kan avvike fra vanlig, dette er i rekkefølge av ting. Forklar alle nyansene av analysen bør den behandlende legen.

Hvordan å forberede

Før du tar analysen, trenger du litt trening, som avhenger av påliteligheten av dataene. Blodstimulering kan endres på grunn av virkningen av ulike faktorer, hvorav de fleste er direkte avhengig av pasienten.

Det er visse regler som bør observeres når du forbereder. Den enkleste listen er som følger:

 1. Å gi blod er bare nødvendig på tom mage. Eventuell mat kan forvride resultatene av analysen.
 2. Det anbefales at det siste måltidet tas 12 timer før blodprøver.
 3. Kvelden før drikking er det bare tillatt vann, men i begrensede mengder. Overdreven væskeinntak kan også forvride resultatet.
 4. Om morgenen er te og kaffe strengt forbudt foran gjerdet.
 5. 2-3 dager før bloddonasjonen anbefales det å unngå akutt og fet mat: lignende produkter kan påvirke koagulasjonsprosessen.
 6. Alkohol kan forbrukes bare 3-4 dager før analysen, på leveringsdagen er det forbudt å røyke.
 7. Hvis det er mulig, er det ønskelig å utelukke alvorlig fysisk aktivitet.

Det er verdt å vurdere at noen av legemidlene også påvirker blodfluidet. Hvis noen medisiner foreskrives på tidspunktet for gjerdet, er det verdt å advare legen som foreskriver analysen, ellers vil dekodingen være feilaktig.

Vanlige data

Blodens evne til å folde bestemmes ved å gjennomføre laboratorietester. Bruk til dette kan både venøs og kapillært blod fra fingeren. Hver av testene krever en bestemt type blod og lar deg identifisere tilstanden til de enkelte delene av koaguleringssystemet.

Blodtest for koagulering: indikatorer, transkripsjon

Blod er et helt unikt vev: det er flytende, men har evne til å koagulere. Systemet av hemostase regulerer disse egenskapene. Når fartøyet er skadet, koagulerer blodet, en blodpropp danner - en trombose som stopper blødningen. Samtidig må det hele tiden levere de nødvendige elementene til hver celle, og bære bokstavelig talt bort giftstoffer, forfall produkter av stoffer, etc. Forstyrrelser av hemostase fører til alvorlige patologier og spiller en viktig rolle i løpet av andre sykdommer. Blodprøven for koagulogrammer inneholder over 40 indikatorer (avhengig av sykdommen, foreskriver legen en studie på 3-15 parametere). En korrekt tolkning av resultatene bidrar til å forhindre komplikasjoner etter kirurgiske operasjoner, alvorlig postpartumblødning og avsløre ulike patologier.

Egenskaper ved studien av blodpropp

Hvis organismen ikke påvirkes av ulike patologiske faktorer, er hemostasesystemet i likevekt. Det sikrer bevaring av blodfluiditet, forhindrer og stopper blødning.

Et koagulogram sendes for:

 • diagnose av hemorragiske sykdommer;
 • påvisning av brudd i hemostasystemet
 • bestemmelse av økt skjørhet av blodkar;
 • kontroll med antikoagulant terapi;
 • Bestemmelse av hensiktsmessigheten til kirurgisk inngrep med økt blødning.

I tillegg er enkelte indikatorer for hemostaseforstyrrelser symptomer på andre patologiske prosesser.

Å undersøke brudd utfører en rekke studier. Tross alt er hemostasesystemet svært komplisert. Den består av 3 linker som er ansvarlige for evnen til å stoppe blødning og ikke tillate at blodkroppene holdes sammen:

 1. Vaskulær komponent. Endotelet i karene produserer spesielle stoffer som forhindrer adhæsjon av celler, og hvis veggen er skadet, bidrar de til dannelsen av en trombus.
 2. Trombocytkomponent (mobil). Når vaskulærveggen er skadet, knytter blodplater seg til bruddstedet, holder sammen, danner en stopper. Deretter utløses kjeden av reaksjoner som er nødvendige for å fikse og komprimere trombosen. I tillegg bidrar disse blodcellene til rask regenerering av den skadede veggen.
 3. Plasma komponent. Den består av mange komponenter (proteiner, enzymer, kalsiumioner) som utgjør koagulasjons-, antifoaming-, fibrinolytiske systemer.

Hver av dem deltar i reguleringen av blodkoagulasjon. Den minste avviket fra normen fører til patologi, kompliserer sykdomsforløpet, er et symptom på andre sykdommer.

Dekoding av indekser av vaskulær blodplate hemostase

Den såkalte primære hemostasen blir forstyrret av endringer i karets vegger, trombocytopeni, trombocytopati. For å identifisere årsaken, gjennomføre en rekke tester, studer den vaskulære og trombocyttkomponenten.

 1. Eksempel på klype. Normalt er det ingen endringer. Hvis det er blåmerker, petechiae, den mest merkbare på en dag, blir pasientens kapillærveggresistens svekket.
 2. Prøven er utnyttet. Etter at den er utført, vises petechiae. Normalt er det ikke mer enn 10. Et større tall er en indikator på brudd på motstanden til kapillærveggen.
 3. Antall blodplater (i norm - 180-320 * 10 9). Antallet øker med megakaryocytisk leukemi, lymfogranulomatose, myelolekemi, Rundu-Osler's sykdom, stort blodtap, etter fjerning av milten. Reduksjon reduserer trombogenese og utvikler seg på grunn av trombocytopenisk purpura, benmarg aplasi, B12-mangelarm anemi, leukemi, ondartede svulster, levercirrhose, hepatitt, kollagen, skjoldbruskpatologi, systemisk lupus erythematosus. For å identifisere årsaken, undersøkes benmarget og antiplatelet antistoffer bestemmes.
 4. Adhesjon av blodplater. Indeksen for blodplaters evne til å feste seg til veggen er normal - 20-50%. Reduksjon skjer med Willebrands sykdom, Glanzman's trombastheni, akutt leukemi, nyreinsuffisiens.
 5. Aggregasjon (evnen til å danne en klump klump) av blodplater. Økningen skjer i første fase av DIC-syndrom (disseminert intravaskulært koaguleringssyndrom), aterosklerose, trombose, hjerteinfarkt, diabetes mellitus. En svært høy aggregering indikerer en risiko for å utvikle trombose (og denne sykdommen fører til en plutselig død av pasienten, når blodproppen går i stykker og tetter opp hovedkaret). Reduksjon indikerer en kvalitativ inferioritet av blodplater og forekommer med trombose av Glanzmann, trombocytopeni, sykdommer i Bernard-Soulier og Willebrand.
 6. Blødningstid. I norm: i henhold til Duke 2-4 minutter; for Ivey - mindre enn 8 minutter; ifølge Shitikova opptil 4 min. Forlenget med trombocytopeni, DVS-syndrom, uremi, kollagenose, avitaminose C, på grunn av bruk av antikoagulantia (aspirin, heparin).
 7. Tilbaketrekking av blodproppen. Normalt er tilbaketrekningsindeksen 48-64%; og ifølge McFarlane metode 0.3-0.5. Denne indikatoren avhenger av antall blodplater. Reduksjonen indikerer trombocytopenisk purpura, leukemi, aplastisk og B12-mangel anemi, tilstedeværelse av funksjonelt dårligere blodplater.

Blodtest for koagulering

Blod er en viktig komponent i menneskekroppen, og utfører flere viktige funksjoner samtidig:

 • Det transporterer oksygenceller til alle indre organer,
 • Det skjer også med næringsstoffer, som alle vev regelmessig trenger,
 • I hver celle utføres kontinuerlig metabolske prosesser - alle nyttige elementer tas fra de nyttige elementene, og unødvendig skal fjernes, noe som igjen er blodets arbeid,
 • På grunn av den konstante blodstrømmen holdes temperaturen i menneskekroppen innen normal rekkevidde, og endres hvis kroppen har utviklet en inflammatorisk eller annen patologisk prosess,
 • I de indre kjertlene syntetiseres hormoner - stoffer som kreves for normal drift av visse organer. For å få dem til "destinasjonen" brukes blodstrømmen,
 • Elementer av blod gir en beskyttende funksjon for kroppen, fordi patogene midler først og fremst trenger inn i blodcellene, der de venter på et angrep,

Denne listen kan fortsette i noen tid, fordi verdien av blodet er for høyt. Dens normale funksjon kan oppnås under spesielle forhold:

 • forholdet mellom de ulike elementene i blodet må følge en viss likevekt,
 • blodets formel må oppfylle de etablerte standardene,
 • dets koagulerbarhet bør være lik referanseverdiene.

I dag vil vi avsløre et emne som spesielt påvirker blodets koagulerbarhet, og vi vil lære navnet på analysen som bestemmer denne verdien.

Hvis dette ikke skjer i tide, er det fare for alvorlig blodtap. Ved aktiv "plug" -dannelse kan den vokse til en trombose som forstyrrer blodsirkulasjonen, noe som betyr at enkelte deler av kroppen vil begynne å tømme på grunn av mangel på nyttige elementer. Hos friske mennesker, er balansen mellom flytende og koagulerbarhet alltid opprettholdt i likevekt, med patologier det er i stand til å bryte og føre til irreversible konsekvenser og til og med døden.

For å finne ut av koagulasjonen av et blod du kan fra et koagulogram - spesiell laboratorieforskning. Noen ganger kalles det også et hemostasiogram. Betegnelsen i analysen, som er verdt å være oppmerksom på, er:

 • Prothrombin (protrombintid);
 • Trombintid;
 • Fibrinogen.

Forklaring av analysen

Sjekk at blodproppene er nødvendige:

 • Til mennesker, ved mistanker om blodets patologi;
 • Kvinner med graviditet;
 • Pasienter som forbereder seg etter og etter operasjonen;
 • Pasienter med åreknuter;
 • De med kardiovaskulære patologier;
 • Folk med en syk lever;
 • Pasienter med autoimmune sykdommer.

Et blodkoagulogram er også indikert for kontroll av langvarig behandling med indirekte antikoagulantia.

Hovedindikatorene som er ansvarlige for resultatet av analysen for blodkoagulasjon:

 • Klumpetid (forkortet BC) er antall sekunder (minutter) hvoretter en koagulering av fibrin dannes, med utgangspunkt i tidspunktet for å ta materialet til analyse.
 • Prothrombin-indeksen (i skjemaet er signert som PTI) - denne figuren angir prosentandelen av koaguleringstiden for plasmaet som undersøkes til referanseplasmaet.
 • Trombintid (TB) er det tidsintervallet som kreves for fibrinogen for å konvertere til fibrin.
 • Aktivert partiell tromboplastintid (forkortelse APTT) er en tidsperiode som er nødvendig for dannelse av blodpropp når den blir utsatt for kalsiumklorid og andre stoffer.
 • Fibrinogen - viser konsentrasjonen av protein oppløst i blodplasmaet.

Norm for analyse

Nedenfor gir vi de konvensjonelle verdiene som regnes som normen i de fleste laboratorier:

 • Tidspunktet for koagulasjon av blod i blodet regnes som normalt, hvis det oppstod i et intervaller på et halvt minutt og opptil fem minutter;
 • Klumpetid for venøst ​​blod - varierer fra fem til ti minutter;
 • Prothrombinindeksen er normalt mellom 93% og 107%. Hvis det er høyere, er dette trolig på grunn av bruk av orale prevensiver, ellers har en person risiko for trombose. Reduksjon av PTI indikerer faren for blødning;
 • Trombintiden skal være minst 15 og maksimalt 18 sekunder. I tilfelle av en reduksjon i TB er det verdt å vurdere overskudd av fibrinogen i blodet, med en økning - tvert imot, om mangel på protein eller om nyresvikt;
 • Aktivert partiell tromboplastintid hos friske mennesker er fra 30 til 40 sekunder. Indikatoren vokser hos mennesker som har leverproblemer, eller i kroppen, mangel på vitamin K;
 • Fibrinogen i referanseplasmaet er ikke mer enn fire gram per liter, men ikke mindre enn to. Nivået på protein reduseres med hepatitt, levercirrhose, mangel på vitamin B12 og C, blodkoagulasjonspatologier. Mengden fibrinogen vil øke dersom kroppen utvikler en akutt infeksiøs eller inflammatorisk prosess, lungebetennelse, et hjerteinfarkt eller en person bare i postoperativ tilstand.

Hvis det for en viss grad er koagulerbarhet av blod, vil det være forskjellig fra ideelle verdier, så skal man ikke få panikk. Noen avvik er fullt begrunnede forklaringer, men du skiller dem ikke på egen hånd. Dette bør håndteres av en erfaren spesialist.

Koagulasjonstest for graviditet

Denne typen laboratorieundersøkelse utføres flere ganger i hele graviditetsperioden og til og med før fødsel. Naturen er så innebygd at naturlig fra begynnelsen av oppfatningen bør koagulasjonen av kvinnens blod allerede øke. Prosessen intensiveres ytterligere etter andre trimester. Slike endringer er nødvendige for at den kvinnelige organismen skal stoppe alvorlig blødning etter fødsel, nemlig etter at morkaken er separert. Hvis dette ikke skjer, vil moren dø innen minutter på grunn av et kritisk blodtap.

 • APTTV hos gravide kvinner skal være fra 17 til 20 sekunder;
 • Fibrinogen bør normalt ikke være mer enn 6,5 gram per liter;
 • Antall blodplater for kvinner i stillingen - fra 131 til 402 tusen per mikroliter;
 • Prothrombin vil være ideelt hvis nivået er fra 78 til 142 prosent;
 • TV i friske fremtidige mødre er lik med et intervall på 18 til 25 sekunder.

Underrapporterte eller forhøyede resultater indikerer en patologisk avvik, og bør ikke ignoreres.

Hvordan ta en analyse for blodpropp

Hovedregelen er at prosedyren utføres på tom mage. Du kan ikke spise 8 timer før endringen, men det er bedre å avstå alt 12. Du kan ikke drikke noen drinker om morgenen. Du kan drikke rent vanlig vann, men i en rimelig mengde. Spesielt er det umulig å lide tørst i varmt vær.

I de siste dagene før analysen er alkohol og fettmåltider helt utelatt fra kostholdet. På dagen for studien er det bedre å ikke røyke i det hele tatt (til du gir blod), ikke å laste deg selv fysisk og følelsesmessig (og også på kvelden).

Hvis du tar noen farmakologiske legemidler, bør dette faktum avtales med en spesialist, fordi noen stoffer påvirker sammensetningen av blod og dets funksjoner.

Blodkoagulering og koagulering: konsept, indikatorer, analyser og normer

Blodkoagulering skal være normal, så grunnlaget for hemostase er likevektsprosessene. Det er umulig at vår verdifulle biologiske væske forverres for fort - dette truer med alvorlige, dødelige komplikasjoner (tromboser). Tvert imot kan den langsomme dannelsen av blodpropp føre til ukontrollabel massiv blødning, noe som også kan føre til døden til en person.

Komplekse mekanismer og reaksjoner, som involverer et antall stoffer i ett eller annet stadium, støtter denne balansen og gjør det mulig for kroppen å klare seg veldig raskt (uten å tiltrekke seg noen hjelp utenfor) og gjenopprette.

Graden av blodpropp kan ikke bestemmes av noen parameter, fordi mange komponenter deltar i denne prosessen, aktiverer hverandre. I forbindelse med dette er blodproppstestene forskjellige, hvor intervaller av deres normale verdier hovedsakelig avhenger av metoden for å gjennomføre studien, og også i andre tilfeller - fra kjønn til en person og dagene, månedene og årene de levde. Og det er usannsynlig at leseren vil være fornøyd med svaret: "Koagulasjonstid er 5 til 10 minutter ". Det er mange spørsmål...

Alt er viktig og alt er nødvendig

Blodstoppet hviler på en arkaisk mekanisme, som inneholder mange biokjemiske reaksjoner, som involverer et stort antall forskjellige komponenter, hvor hver spiller en viss rolle.

blodkoaguleringsskjema

I mellomtiden kan fraværet eller inkonsekvensen av minst én faktor koagulasjon eller antikoagulasjon forstyrre hele prosessen. Her er bare noen få eksempler:

 • En utilstrekkelig respons fra fartøyets vegger forstyrrer adhesjon og aggregeringsfunksjonen til blodplättene - blodplater som "føler" den primære hemostasen;
 • Lav evne til endotelial syntetiserer og utsondrer blodplateaggregasjonsinhibitorer (basisk - prostacyklin) og naturlige antikoagulanter (antitrombin III) blir tykkere beveger seg langs blodkar, noe som fører til dannelsen av sirkulerende helt unødvendige organismebunter, som for tiden er fri til å "sitte" knyttet til stenochke av ethvert fartøy. Disse propper (tromboser) er meget farlig når det kommer ut og begynner å sirkulere i blodstrømmen - dermed ikke lenger utgjør fare for vaskulære hendelser;
 • Fraværet av en plasmafaktor, som FVIII, er assosiert med en sykdom knyttet til sexhemofilien A;
 • Hemophilia B er funnet hos mennesker, hvis det av samme grunner (recessiv mutasjon i X-kromosomet, som er kjent for å ha bare en mann), forekommer Christman-faktor (FIX) -mangel.

Generelt er alle starter på nivået av den skadede åreveggen, som ved å utskille stoffer som er nødvendige for blodkoagulering, tiltrekker som sirkulerer i blodplater - blodplater. For eksempel von Willebrand faktor, "shill" blodplater til ulykkesstedet og bidra til deres adhesjon til kollagen - en potent stimulator av hemostase, skal straks begynne sitt arbeid, og fungerer godt, slik at du senere kan forvente dannelsen av høyverdig kork.

Når blodplater er opp til merket ved hjelp av sin funksjonalitet (klebemiddel og samlingsfunksjon), raskt innlemmes i arbeidet til andre komponenter av primære (vaskulær-blodplate) hemostase og i en kort tid danne en blodplateplugg, for å stoppe blod kommer ut av mikrovaskulaturen, kan du gjøre uten den spesielle innflytelsen fra andre deltakere i prosessen med blodpropp. Imidlertid, for dannelse av høyverdig kork, i stand til å lukke den skadde kar, som har en bredere avstand, at kroppen ikke klare uten plasmafaktorer.

I første fase (umiddelbart etter skade på vaskulærveggen) begynner følgelig konsekutive reaksjoner, hvor aktiveringen av en faktor gir impulsen til aktiveringen av resten. Og hvis noe mangler et sted eller faktoren viser seg å være uholdbar, blir prosessen med blodkoagulasjon hemmet eller kuttet helt av.

Generelt består koaguleringsmekanismen av 3 faser, som skal gi:

 • Dannelse av et komplekst kompleks av aktiverte faktorer (protrombinase) og transformasjon av proteinet syntetisert av leveren - protrombin, i trombin (aktiveringsfase);
 • Transformasjonen av faktorproteinet I (fibrinogen, FI) oppløst i blod i uoppløselig fibrin utføres i koagulasjonsfase;
 • Fullføring av koagulasjonsprosessen ved dannelse av en tett fibrinkolbe (tilbaketrekkingsfase).

Blodpropper

En multi-trinns kaskade-enzymatisk prosess, hvis endelige mål er dannelsen av en koagulasjon som kan lukke "gapet" i fartøyet, vil sikkert virke forvirrende og uforståelig for leseren, så det vil være tilstrekkelig å minne om at dette mekanismen tilveiebringes av forskjellige koagulasjonsfaktorer, enzymer, Ca2 + (kalsiumioner) og en rekke andre komponenter. I denne sammenheng er pasientene ofte interessert i spørsmålet: hvordan oppdages om noe er galt med hemostasen eller roen ned, å vite at systemene fungerer normalt? Selvfølgelig er det for slike formål tester for blodkoagulerbarhet.

Den vanligste spesifikk (lokal) analyse av den hemostatiske anses kjent, er ofte foreskrevet av leger, kardiologer og obstetricians mest informative koagulasjon (hemostasiogram).

Koagulering innebærer noen grunnleggende (fibrinogen, aktivert partiell tromboplastintid - aPTT og at en hvilken som helst av de følgende: internasjonale normaliserte forholdet - INR, protrombin index - PTI, protrombintid - PTV), som gjenspeiler den ekstrinsiske reaksjonsvei av blodkoagulasjonen, samt ytterligere indikatorer for blodkoagulering (antitrombin, D-dimer, RFMC, etc.).

I mellomtiden skal det bemerkes at utførelsen av et slikt antall tester ikke alltid er begrunnet. Det avhenger av mange forhold: hva legen leter etter, på hvilket stadium av reaksjonskaskaden fokuserer han på hans oppmerksomhet, hvor mye tid er tilgjengelig for medisinske arbeidere, etc.

Imitasjon av den eksterne vei for blodpropp

For eksempel kan aktivering av den ekstrinsiske reaksjonsveien til koagulasjon i laboratoriet kan simulere studie kalt protrombin leger for rask, rask nedbrytning, protrombin (PTT), eller tromboplastintid (alle forskjellige betegnelser i analysen). Grunnlaget for denne test, som er avhengig av faktorene II, V, VII, X, er en del av vevtromboplastin (det er i gang på en prøve av blod er koplet til rekaltsinirovannoy citratplasma).

Grenser for normale verdier for menn og kvinner av samme alder, er ikke forskjellig og er begrenset til området 78 - 142%, men hos kvinner som venter på barnet, er denne indikatoren litt forhøyet (men litt!). I barn, tvert imot, er normene innenfor rammen av mindre verdier og øker med tilnærmingen til voksen alder og utover:

Refleksjon av den interne mekanismen i laboratorieforhold

I mellomtiden, for å bestemme brudd på blodkoagulabilitet forårsaket av en funksjonsfeil i den interne mekanismen, blir ikke tromboplastin vev brukt i analysen - dette gjør at plasmaet kun kan bruke sine egne reserver. Under laboratorieforholdene blir den interne mekanismen sporet, venter til blodet tatt fra blodbanens blodkar er i seg selv. Utbruddet av denne komplekse kaskadereaksjonen sammenfaller med aktiveringen av HA-faktor (faktor XII). Aktivering av denne aktiveringen gir forskjellige forhold (kontakt av blod med en skadet vegg av blodkar, cellemembraner som har gjennomgått visse endringer), derfor kalles det en kontakt en.

Kontaktaktivering skjer utenfor kroppen, for eksempel når blod kommer inn i et fremmed miljø og kommer i kontakt med det (kontakt med glass i et reagensrør, instrumentering). Fjernelse av kalsiumioner fra blodet påvirker ikke starten på denne mekanismen, men prosessen kan ikke ende med dannelse av en blodpropp - det bryter av ved aktiveringsfasen av faktor IX, der det ikke lenger er nødvendig å gjøre det uten ionisert kalsium.

Tidspunktet for blodkoagulasjon eller tiden der den, mens den fortsatt er i flytende tilstand, heller ut i form av en elastisk blodpropp, avhenger av omdannelseshastigheten av fibrinogenprotein oppløst i plasma til uoppløselig fibrin. Det (fibrin) danner trådene som holder de røde blodcellene (erytrocytter), noe som får dem til å danne et bunt som dekker hullet i det skadede blodkaret. Blodstimuleringstiden (1 ml, tatt fra venen - Lee-White-metoden) i slike tilfeller er i gjennomsnitt begrenset til 4 til 6 minutter. Imidlertid har graden av blodkarakterisering sikkert et bredere spekter av digitale (tid) verdier:

 1. Blod tatt fra venen, går i form av en blodpropp fra 5 til 10 minutter;
 2. Koaguleringstid i henhold til Li-White i et glassprøverør er 5 - 7 minutter, i et reagensrør laget av silikon blir det utvidet til 12-25 minutter;
 3. For blod tatt fra en finger, betraktes indikatorene som normale: Begynnelsen er 30 sekunder, blødningens slutt er 2 minutter.

Til analysen som reflekterer den interne mekanismen, adresserer ved de første mistanke om brutto overtredelser av koagulerbarhet av et blod. Testen er veldig praktisk: den utføres raskt (så lenge blodet strømmer eller en blodpropp i testrørformene), disponerer med spesielle reagenser og komplisert utstyr, trenger pasienten ikke spesiell forberedelse. Selvfølgelig kan blodproppssykdommer funnet på denne måten gi grunn til å anta en rekke signifikante endringer i systemene som gir en normal tilstand av hemostase og tvinge videre forskning for å avsløre de sanne årsakene til patologi.

Med økende (forlenget) tid kan koagulerbarhet av blod mistenkes:

 • Mangel på plasmafaktorer designet for å gi koagulasjon, eller deres iboende underlegenhet, til tross for at de i blodet er tilstrekkelig
 • Alvorlig leversykdom, som forårsaket funksjonell svikt i orgelparenchymen
 • DIC-syndrom (i fase, når blodets evne til å koagulere faller);

Klumpetiden er langvarig i tilfeller av heparinbehandling, derfor bør pasienter som får denne antikoagulanten ta tester som vitner om tilstanden til hemostase ganske ofte.

Den antatte indeksen for koagulerbarhet av blod reduserer sine verdier (forkortes):

 • I fasen av høy koagulasjon (hyperkoagulasjon) av DIC-syndrom;
 • Med andre sykdommer som forårsaket den patologiske tilstanden til hemostase, det vil si når pasienten allerede har blødningsforstyrrelser og refereres til økt risiko for blodpropper (trombose, trombofili, etc.);
 • Kvinner som bruker prevensjonsmiddel eller langtidsbehandling for orale hormonholdige stoffer;
 • Hos kvinner og menn, som tar kortikosteroider (i utnevnelsen av kortikosteroider alder er svært viktig - mange av dem barn og eldre kan føre til betydelige endringer i hemostase, derfor ikke lov til å bruke i denne gruppen).

Normalt er normene lite forskjellige

Indikatorer for blodpropp (rate) for kvinner, menn og barn (henviser til en alder for hver kategori) i prinsippet variere litt, selv om noen indikatorer på kvinner endre fysiologisk (før, under og etter menstruasjon, under graviditet) Derfor er kjønn av en voksen fortsatt tatt i betraktning ved utførelse av laboratorietester. I tillegg, i kvinner i befruktningsdyktig enkelte parametre har til å bevege seg noen få, fordi kroppen vil stoppe blødninger etter fødselen, slik koagulasjonssystemet begynner å fremstille på forhånd. Fritak for noen indekser av blod koagulasjon er en kategori av barn av de første dagene av livet, for eksempel hos nyfødte PTV for et par er høyere enn hos voksne, mannlige og kvinnelige (voksenpris - 11 - 15 sekunder), og premature barn protrombintid øker i 3 - 5 sekunder. Sant nok, et sted til fjerde dagen i livet reduseres PTV og etterlevelse levrer voksne.

Møte med normen av de enkelte indikatorer på blodlevring, og kan ha for å sammenligne dem med sine egne parametere (hvis testen ble utført forholdsvis nylig, og i hendene har en form med resultatene av studien), vil hjelpe leseren til tabellen nedenfor:

Blodstimuleringsanalyse

Analyse for blodpropp - En obligatorisk del av undersøkelsen ved påvisning av leversykdommer, venøs patologi, under graviditet, gjennomfør det før kirurgi. For å få pålitelige resultater må du ordentlig forberede deg på den kommende studien.

En generell analyse for koagulering av blod kan vise abnormiteter i leveren og årene

Blodproppanalyse - hva er det?

En analyse for koagulering av blod kalles et koagulogram, et hemostasiogram, som gjør det mulig å avsløre skjulte sykdommer i mange indre organer. Ved hjelp av denne laboratorieundersøkelsen fungerer hemostase - et komplekst biologisk system som er ansvarlig for å opprettholde optimal blodviskositet, rettidig ødeleggelse av blodpropper, stoppe blødning.

I dette tilfellet må blodet ha et tilstrekkelig viskositetsnivå for å dekke skader i veggene til fartøyene i strid med deres integritet.

Lav koagulasjon er full av alvorlig blodtap, dødelig utgang, og med økt blodtetthet er det stor sjanse for å utvikle tromboembolisme, hjerteinfarkt, hjerneslag.

Du kan lage et koagulogram i en offentlig eller privat klinikk. Kostnaden avhenger av typen analyse. Den grunnleggende forskningen koster 350-1200 rubler. Prisen på den detaljerte analysen kan nå opptil 3 tusen rubler. Gratis undersøkelse gjøres under graviditet og i nødstilfeller.

For å motta resultater av analysen på koagulerbarhet av et blod, er det mulig i 1-2 dager.

Indikasjoner for analyse

Legene anbefaler å lage et koagulogram en gang i året til alle mennesker for forebyggende formål, for rettidig oppdagelse av skjulte patologier. I sykdommer som er preget av blodtetthet, en reduksjon av antall blodplater, er det nødvendig å kontrollere nivået av koagulering hver måned.

Når det er nødvendig å lage et koagulogram:

 • før kirurgiske inngrep for å forhindre alvorlig blodtap eller blodpropp;
 • når det er eksterne tegn på forstyrrelse av karene i bena - åreknuter, trombose;
 • hvis det er mistanke om funksjonsfeil i blodtilførselen av bekkenorganene, tarmene, tromboembolismen i lungene, utviklingen av spredt koagulasjon inne i karene;
 • med hyppig blødning fra nesen, subkutan blødning;
 • med alvorlige kardiovaskulære sykdommer - slag, hjerteinfarkt, iskemi, arytmi;
 • graviditet, spesielt med alvorlig toksisose, før fødsel, keisersnitt, for å identifisere årsakene til abort;
 • kronisk leversykdom;
 • Reumatoid artritt, sklerodermi og andre patologier av autoimmun natur.

Hvis det ofte er blod fra en nese, er det nødvendig å lage et koagulogram

Regelmessig overvåkning av nivået av koagulasjon bør gjøres under inntak av legemidler som fortynner blod, hormonelle legemidler, anabole, i behandling av leeches.

Kvinner som tar kontinuerlige orale prevensiver, bør et koagulogram gjøres hver 3. måned.

Hvordan forberede seg på studien

Feil forberedelse til blodprøving kan føre til alvorlige eller dødelige konsekvenser, så enkle regler bør følges for å unngå falske resultater. Et koagulogram tas alltid om morgenen på tom mage.

Slik forbereder du deg på analysen riktig:

 • ikke amme i 35-45 minutter før blod er oppsamlet;
 • et barn under 5 år kan spise i 4 timer før undersøkelsen;
 • 3 dager før undersøkelsen bør utelukkes fra kostholdet av akutt, fettholdig mat, ånder;
 • voksne bør avstå fra å spise i 12 timer;
 • om kvelden før analysen kan du bare drikke rent vann uten gass i små mengder, er te og kaffe strengt forbudt å bruke;
 • i en halv time før prøvetaking av biomaterialet er det nødvendig å roe ned, utelukke intens fysisk anstrengelse;
 • Det er ikke mulig å røyke på leveringsdagen.
Hvis pasienten tar antikoagulantia, bør laboratorietekniker informeres om dette.

Før du bestiller testen, kan du bare drikke vann uten gass

Hvor korrekt å passere analysen om koagulerbarhet av blod

Blodprøvetaking for å bestemme nivået av koagulasjon er laget fra venen. Huden behandles med et antiseptisk preparat, en liten punktering er laget med en sprøyte eller et vakuumsystem.

Laboratorieassistenten skal sørge for at blodårene eller nærliggende vev ikke blir skadet - hvis fragmenter av tromboplastin faller inn i materialet for analyse, vil dette negativt påvirke resultatet av studien. Blodet er fylt med 2 reagensrør, en annen dose sendes til undersøkelse.

Blod for analyse for koagulasjon er tatt fra venen

Som en ekspresstest i enkelte laboratorier analyseres blødningstiden for å vurdere tilstanden av trombocytter - en piercingnål er laget i en ringfinger eller øreflippe. Ideelt sett, etter 2-3 minutter på såret, skal det oppstå tørket skorpe. Men verdier innen 1-9 minutter betraktes som akseptable. Den fullstendige uovervinnelighet av blod, er tilstedeværelsen av alvorlige patologiske forhold indikert med indikatorer på mer enn 15 minutter.

Egenskaper ved bloddonasjon under graviditet

Koagulogram er inkludert i listen over obligatoriske tester under graviditet, som dårlig koagulering, så vel som overdreven viskøs blod er farlig for livet til mor og barn.

Studier for koagulering hos gravide bruker hvert trimester, i nærvær av arvelige blodsykdommer, hjertesykdommer, blodkar, lever, negativ Rh-faktor, analysen må passere oftere.

Tolkning av blodprøven for koagulering

Takket være blod, utføres et stort antall viktige prosesser i kroppen. Det transporterer næringsstoffer, oksygenforbindelser, opprettholder kroppstemperatur, forhindrer blødning og utfører andre viktige funksjoner. For å fastslå blodets evne til å danne koagulasjoner, utføres en koagulasjons- eller koagulasjonsprøve. Forskning i koagulasjonssystemet utføres innenfor rammen av biokjemisk analyse, som kalles koagulogram.

Indikasjoner for analyse

Clotting (koagulasjon) er et viktig stadium i funksjonen av hemostasesystemet, som sikrer at blodsituasjonen slettes ved brudd på integriteten til vaskulærsystemet. Blod koagulerer på grunn av et spesielt fibrinprotein, som direkte deltar i dannelsen av koagulater. Med riktig koaguleringssystems funksjon under skaden på fartøyet blir prosessen med dannelse av blodpropper umiddelbart aktivere, noe som blokkerer skade og forhindrer blodtap.

Behandlingsprosessen er regulert av endokrine og nervesystem. På grunn av blodets væskestatus beveger celler seg uten vanskeligheter i karene og utfører grunnleggende funksjoner. Analysen av koagulerbarhet av blod antas å studere både koagulasjonsfunksjon og antikoagulant. Balansen mellom væsketilstanden og dannelsen av trombi sikrer en korrekt funksjon av hemostasen. Blodkoagulasjonstesten må sendes uten feil hvis følgende indikasjoner er tilgjengelige:

 • patologi av leveren;
 • åreknuter;
 • autoimmune patologier;
 • sykdommer i det kardiovaskulære systemet;
 • graviditet;
 • tar antikoagulantia
 • en overflod av heparin;
 • svekket proteinmetabolisme;
 • onkologiske skader
 • leukemi;
 • kronisk pankreatitt;
 • genetiske forstyrrelser i produksjonen av fibrinogen;
 • DIC-syndrom (disseminert intravaskulær koagulasjon).

Ved brudd under koagulasjonsprosessen kan alvorlige patologier oppstå (trombose, hjerteinfarkt, hjerneslag). Sykdommer er livstruende, om ikke umiddelbart. Også en blodprøve for koagulerbarhet blir nødvendigvis utført som forberedelse til kirurgisk behandling, så vel som under gjenoppretting etter det.

Norm for koagulogramindekser

Tidligere ble mer enn tretti metoder brukt for å bestemme nøyaktig koagulering av blod. For tiden brukes to hovedmetoder: Metoden til Sukharev og Lee-White. Blod for koagulering etter Sukharevs metode er tatt fra fingeren, og i Lee-White-metoden må blod doneres fra venen. Med tanke på normene for indikatorer er det viktig å ta hensyn til at små forskjeller er tillatt, avhengig av laboratoriet og metodene som brukes. I blodkoagulasjonstesten undersøkes følgende indikatorer:

 1. Klumpetid (VSC) - Vanligvis varierer fra 5 til 10 minutter for blod tatt fra venen; for kapillær - 2 minutter. Ifølge Sukharevs metode bør koaguleringen begynne etter 30 sekunder til 2 minutter, og avsluttes etter 3-5 minutter. VSK av Sukharevs metode er forskjellig på grunn av at kapillærblod brukes.
 2. APTT (aktivert partial tromboplastintid) - indikatoren brukes til å måle den indre og totale koagulasjonsbanen, den normale verdien er fra 25 til 39 sekunder.
 3. PTI, betegnelsen står for en protrombinindeks - dette er forholdet mellom PTV av kontrollplasmaet og det for pasientens plasma uttrykt i prosent. Indikatorens hastighet er fra 95 til 105%.
 4. PTW (protrombintid) - varigheten av dannelsen av blodpropp i plasma, den normale verdien av 11 til 16 sekunder.
 5. INR (det internasjonale normaliserte forholdet) er forholdet mellom pasientens PTV og den normative PTV, normen er fra 0,85 til 1,35%.
 6. Fibrinogen er et spesifikt protein i blodplasmaet. Den normale verdien ligger i området fra 2 til 4 g / l for voksne og fra 1,25 til 3 g / l i barndommen.
 7. Trombintid (TB) undersøkes for å evaluere sluttstadiet av koagulasjon. Indikatorens hastighet er fra 14 til 21 sekunder.
 8. Tiden for plasma-omkalking (GRP) - viser hvor lang tid det tar å danne en blodpropp i plasma. Den normale verdien er 1 til 2 minutter.
 9. Plasmatoleranse til heparin - i testen evaluerer funksjonen av koaguleringssystemet helt. Ser som en indirekte indikator på nivået av trombin. Testresultatet er fra 3 til 11 minutter.
 10. Tilbaketrekking av blodpropp er det endelige stadiet av trombusdannelse. Normalt varierer det fra 44 til 65%.

Ved avkodning av testen for koagulering hos gravide kvinner for normen tar ulike verdier. Kontroll av hemostatisk system er nødvendig for å forhindre blødning under arbeid. Standarder gravide under Hemotest er: APTT - varighet av 17 til 20 sekunder, fibrinogen - mindre enn 6,5 g / l, blodplatetall - 131-402 tusen per mikroliter protrombin - 78-142% TV - 18 opptil 25 sekunder.

Forklaring av resultatene

Dekryptering av resultatene av testen for koagulasjon gjør at du kan bestemme årsaken til avviket i hemostatisk system og foreskrive riktig behandling. Hvis VSC-indeksen er over normativverdien, indikerer dette en reduksjon i koagulasjon. Årsaken kan være koagulant terapi, leversykdom eller hemofili. VSK reduseres etter tungt blodtap eller når du tar prevensjonsmidler.

Økt verdi av APTT er observert med utilstrekkelig mengde vitamin K, leversykdommer. Reduksjon oppstår med hemofili.

Hvis det blir bestemt et forhøyet nivå av RTI når det deklareres resultatene av testen, indikerer dette en risiko for trombose. Veksten blir lettere ved inntak av prevensjonsmidler, en liten mengde væskeforbruk, og en økning er mulig i tredje trimester av svangerskapet. Redusert PTI med mangel på vitamin K, dysbakterier, enterocolitt, som et resultat av å ta diuretika og acetylsalisylsyre i store doser. En reduksjon i TB observeres med et overskudd av fibrinogen, og en økning oppstår når det oppstår abnormiteter i funksjonen av leveren eller medfødte patologier av fibrinproduksjon.

Å redusere mengden av fibrinogen på resultatene av testen bestemmes ved levercirrhose skade, hepatitt, patologiske forstyrrelser SSC, DIC, utilstrekkelige mengder av vitamin B12 og C, toksemi under svangerskapet. oppstår Fibrinogen Vekst når inflammasjon og infeksjon av organismen, lungebetennelse, større brannskader, hjerteinfarkt, post-operativ behandling. Under graviditet er det viktig å regelmessig utføre blodkoagulasjonstester, siden separasjon av morkaken under arbeidskraft kan provosere stor blødning. Spesiell oppmerksomhet bør gis til VSC-indeksen.

Noen forstyrrelser i koagulasjonsprosessen kan mistenkes for visse symptomer. Med en økning i VSC, stopper blodet ikke lenge i tilfelle av kutt og lesjoner. PBruises og subkutane hematomer vises. Det er blødninger fra nesen og rikelig menstruasjon hos kvinner. Som regel, samtidig med VSC-avviket, endres også andre koagulasjonsparametere. Patologier av blodkoagulasjon kan føre til alvorlige komplikasjoner. Ved de første tegn på brudd må du se en lege og sjekke verdien av blodindikatorer for koagulering.

Les Mer Om Fartøyene