Hvordan ta en blodprøve for kreatinin og urea, og hva betyr det?

Legg igjen en kommentar

Den biokjemiske blodprøven for urea og kreatinin foreskrevet av legen er en annen måte å oppdage metabolske forstyrrelser i menneskekroppen. Urea og kreatinin er de aller første og hovedindikatorene for de første og kritiske stadier av nyresykdommer, brudd på leverfunksjon og muskeldystrofi. Kreatinin og urea er tilsvarende som mål på ytelsen pochenyh glomerulær filtrering og forhøyet nivå er et tegn på normal naturlig forråtnelse forandrer stoffer, og derfor er utstedt analysen i en samtidig test av hver komponent.

Hva viser denne analysen?

Kreatinin er et resultat av en naturlig proteinmetabolisme. Det dannes etter klyvning av kreatininfosfat, i leveren, og går deretter inn i blodet som kreatin og utskilles sammen med urinen. Urea er grunnlaget for urin og nøytraliserer ammoniakk, noe som bringer nivået til normalt. Men i store mengder ammoniakk er farlig. Sammen med dette skriver legen ut analysen av urinsyre. Uronsyre er ansvarlig for å fjerne puriner fra kroppen ved hjelp av urin. Det forhøyede nivået i blodet og urinen, i første omgang, oppdages med et brudd på filtrering i nyrene.

Med en økning i kreatininindeksen, vil legen foreskrive ekstra tester.

Resultatene av analysen avhenger av mengden protein som forbrukes av personen og hans muskelmasse. Som regel har menn høyere priser sammenlignet med kvinner. Hos barn utvikler organismen, derfor kan indikatorverdier avvike fra hverandre. Indikatorene påvirker, i tillegg til arbeidet med nyrene, leverens arbeid, som med lavere frekvenser, er det mistanke om leverk koma. Blodurea øker for et hvilket som helst av proteinet i blodet når forhøyet kreatinin nivå er oppnådd i løpet av en lang tid, for kontinuerlig nyresvikt til fullt ut kreatinin.

Biokjemisk blodprøve for kreatinin og urea

Graden av urea og kreatinin tillater å dømme funksjonen av menneskekroppen, dens proteinmetabolisme. Hvis parametrene for analysen endres, indikerer dette brudd og tilstedeværelsen av en mulig patologi. For å lære om ulike lidelser i kroppen, vil slike stoffer - resultatet av proteinutveksling, som inneholder nitrogen, som urea og kreatinin - hjelpe.

Indikasjoner for analyse

Studien har stor diagnostisk verdi. Det lar deg få den nødvendige vurderingen av nyre og lever. Urea blir utskilt av nyrene. De innsendte analysene gjør det mulig å finne ut om brudd på nyrefunksjon i tide.

I en biokjemisk blodprøve må kreatinin og urea overholde eksisterende standarder. Deres avvik fra de nødvendige indikatorene gjør at du kan bedømme graden av sykdommen. Studier utføres i slike tilfeller som:

 • overvåking av proteinsyntese;
 • muskeldystrofi;
 • hjertesvikt;
 • Skjoldbruskkjertel sykdommer;
 • brenner et stort område av kroppen;
 • diabetes mellitus;
 • betennelse i lungene;
 • bronkitt;
 • sykdommer i urinveiene;
 • kontroll av nyrefunksjon og sykdom;
 • hepatitt;
 • forgiftning;
 • levercirrhose.

Studien av urea og kreatinin lar deg vurdere tilstanden til nyrene under graviditeten. Analysen kan vise tilstedeværelsen av en urogenital sykdom, en svulst. Kreatinin i blodet er forhøyet for nyreforstyrrelser, hypertyreoidisme, gigantisme, diabetes, smittsomme sykdommer, leukemi. Avvik fra normen observeres med muskelatrofi, lammelse. Med disse sykdommene, reduseres proteinmetabolismen.

For å passere analysen for urea og kreatinin, må du følge de medisinske anbefalingene for forberedelsen av prosedyren. Først da vil studien vise det nøyaktige resultatet. Før prosedyren skal pasienten ikke bruke proteinprodukter. Pasienten anbefales å drikke mineralsk ikke-karbonert vann. Ikke begrenset bruk av væske eller øk det: Drikkeregimet før blod donerer, endres ikke. Forberedelse til studien skal utføres i henhold til alle reglene.

Norm for kreatinin og urea

Indikatorer for analyse avhenger av alder og egenskaper av organismen. Nedenfor er normer i blodet av urea og kreatinin.

I mennesker endres konsentrasjonen av kreatinin gjennom årene:

 • i navlestrengsblod - 53-106 μmol;
 • opptil 4 dager i livet - 27-88 μmol;
 • opptil 1 år - 18-35 μmol;
 • opptil 12 år - 27-62 μmol;
 • opptil 18 år - 44-88 mikromolar;
 • voksne kvinner - 19-177 μmol;
 • voksne menn - 124 - 230 mikromolar.

Økt kreatinin (opptil 82,0 mmol / l) indikerer nyresvikt. Indikatorer kan korrigeres med passende medisiner eller folkemidlene. Med utilstrekkelig nyrearbeid er det svært viktig å gjennomgå en oppfølgingsundersøkelse. Sykdommer som leverdystrofi, gulsott, lungebetennelse kan identifiseres. Spesielt avviker fra normen ved akutt nyre- og leverinsuffisiens.

Normen av urea er avhengig av metabolske prosesser i kroppen, nyrene, leverenivået. De ekstreme grensene for urea i blodet er 2,5 - 6,4 mmol / l. Generelt er indikatorene på disse stoffene svært individuelle. Den urea som er tilstede i overskudd indikerer en nyresykdom. Et forhøyet nivå av stoffet indikerer en høy grad av nitrogen.

Ved å sette analysen på urea bør du vite om normen:

 • spedbarn - 1,2 - 5,3 mmol / l;
 • opptil 14 år - 1,8-6,5 mmol / l;
 • opptil 60 år - 2,3 - 7,3 mmol / l;
 • etter 60 år - 2,8 - 7,5 mmol / l.

Reduserte indekser for urea og kreatinin indikerer abnormiteter i leverfunksjonen. Normen kan reduseres ved graviditet, hepatitt, akromegali. Også redusert nivå av disse stoffene oppstår under sult, vegetarisme, høyt væskeinntak og leverkoma.

Hvordan tar testen?

Det er viktig å forsiktig forberede seg på studiet av kreatinin og urea. Før testen er det forbudt å spise senere enn 8 timer før bloddonasjon. Bare vann får drikke. Te, kaffe, juice og andre drikker er strengt forbudt. Blodprøvetaking utføres tidlig på morgenen, på tom mage.

Før prosedyren kan du ikke konsumere proteinfôr. Det anbefales ikke å være nervøs og unngå stress. De innsendte analysene tillater legen å motta representasjon om hvordan det er en oppløsning av produkter med evne til å leve i en organisme av pasienten.

Det er nødvendig å regelmessig overvåke disse stoffene i kroppen. Dette vil tillate å diagnostisere dynamikken i stoffskiftet, nitrogenutvekslingen. Forhøyede indikatorer indikerer ofte en lege for rus, utilstrekkelige funksjoner i indre organer.

Prosedyren er ikke kompleks og tar ikke mye tid. Manipulering skal utføres av en kvalifisert helsepersonell i et velutstyrt rom. Legen analyserer resultatene.

Analyse av nivået av kreatinin og urea i blodet

Hva kan en person fortelle nivået av kreatinin eller urea i blodet? Dette spørsmålet vil bli besvart i denne artikkelen. Artikkelen vil også bidra til å forstå hvilke indikatorer som kan være kritiske og i hvilke tilfeller.

Nivået av urea og kreatinin i blodet

Alle vet at for å være sunn, bør du riktig lede din livsstil, så vel som å spise riktig. Det er også nødvendig å periodisk gjennomgå undersøkelser i en polyklinisk, og levere blodprøver for å identifisere indikatorer. En av disse indikatorene er nivået av kreatinin og urea i blodet.

Siden kroppen krever mye næringsstoffer for normal funksjon, må den tas fra et sted. De fleste av disse komponentene kommer inn i kroppen med mat. Noen av komponentene absorberes av kroppen, og noen blir fjernet fra kroppen ved naturlige metoder. Et av stoffene som er inneholdt i blodet kalles urea. Hvis nivået i kroppen er normalt, er det ikke skadelig for kroppen, men når nivået er hevet, kan det medføre visse komplikasjoner. Når en slik analyse gjennomføres, kan en spesialist avsløre mengden urea i blodet og bestemme hvordan nyrene fungerer hos mennesker.

Kreatinin er også et naturlig produkt av kroppen, hvorav det kan bestemmes om du består testene. Det er kjent at jo mer en person bruker protein, desto høyere vil urea og kreatinin være i blodet under analysen. Det skal også bemerkes at de tallene som indikerer nivået av disse stoffene i blodet ikke er kritiske. Hver person kan ha forskjellige indikatorer. Så for eksempel vil en idrettsutøver som bruker mye protein, ha et forhøyet nivå av kreatinin i kroppen, men dette vil ikke være kritisk for ham.

Kreatinin kan akkumulere i kroppen langsommere enn urea. Hvis en person spiste mye kjøtt før han tok testene, vil han ha et forhøyet nivå av kreatinin. Men dette betyr ikke at det er noen problemer med helsen. Hvis en person er diagnostisert med nyresykdom, i dette tilfellet, vil et forhøyet nivå av kreatinin under levering av testene snakke om behovet for behandling.

Basert på ovenstående kan vi konkludere med at for en sunn person, er urea og kreatinin ikke kritiske, selv om de er overvurdert. Men hvis en person har en slags sykdom, og disse tallene er overdrevet, da burde dette være grunnen til hans undersøkelse.

Blodprøver for urea og kreatinin

Mengden urea i blodet kan kontrolleres ved biokjemisk analyse. Her før du bestiller analysen er det nødvendig å følge slike regler:

 1. Ikke spis om morgenen.
 2. Ikke bruk medisin dagen før.
 3. Fortell legen om sykdommene som er i kroppen på tidspunktet for analysen.

Det anbefales også at noen få dager før materialet overleveres, ikke ta proteinmat og gi opp masse på kroppen. Etter analysen sammenlignes ureaindeksene med normen. Hvis det økes, kan det være en indikator på både forekomsten av sykdommen og underernæring. For å sjekke dette, kan legen foreskrive en diett til pasienten, og deretter be ham om å ta testene igjen. På dette stadiet kan han finne ut årsakene til forhøyede nivåer av urea i blodet.

Også et forhøyet nivå av urea eller kreatinin kan indikere at en svulst har oppstått i kroppen som vokser. Ofte kan en slik vekst være i urinveiene eller tarmen. Det kan også være bevis på forekomsten av leukemi.

Hvis det er en redusert mengde av disse elementene i blodet, så kan det også snakke om et helseproblem, nemlig med en lever. Det kan være skrumplever eller hepatitt, så vel som andre sykdommer.

Men for panikk er det ikke nødvendig, siden nivået av disse stoffene direkte avhenger av hvordan produktene med vitale aktiviteter i kroppen løsner seg. Hver person kan ha denne prosessen på forskjellige måter. Det er viktig, etter å ha tatt testene, å gjennomgå en grundigere undersøkelse og bli observert av en lege som skal gjøre den endelige diagnosen.

Et undervurdert nivå av urea og kreatinin kan også bli funnet hos kvinner eller barn. Dette skyldes egenartene av deres organismer. Det hevede nivået kan være hos fans av kjøtt, personer med brannsår eller pasienter.

Biokjemisk analyse av urin

Parametre for biokjemisk analyse av urin

Urea - normal konsentrasjon i urinen, årsakene til økningen
og redusere

Kreatinin - normal konsentrasjon i urinen, årsakene til økningen
og redusere

Reberg-testen er en diagnostisk verdi, normen, hvordan du skal overføre riktig
analysen

Kreatin - normal konsentrasjon i urinen, årsakene til økningen
og redusere

Uronsyre - den normale konsentrasjonen i urinen, årsakene til det
øke og redusere

Amylase (diastase) er den normale konsentrasjonen i urinen, årsakene til den
øke og redusere

Elektrolytter i urin - regler for innsamling av prøver for analyse

Kalsium - normal konsentrasjon i urinen, årsakene til økningen
og redusere

Magnesium - normal konsentrasjon i urinen, årsakene til økningen
og redusere

 • innledende stadier av kronisk nyresykdom
 • Addison-Birmer sykdom (bronsykdom)
 • alkoholisme
 • tar visse medisiner (antacida, cisplastin)
 • nedsatt fordøyelse (malabsorbsjonssyndrom)
 • diaré
 • diabetes mellitus
 • dehydrering (dehydrering)
 • pankreatitt
 • alvorlig nyresvikt

Kalium - normal konsentrasjon i urinen, årsakene til økningen
og redusere

 • traumatisk vevskader
 • sepsis
 • transfusjon av "forsinket" erytrocytmasse (mer enn 7 dager)
 • første faste periode
 • Isenko-Cushing syndrom
 • aldosteronisme
 • nyrepatologi
 • tar visse medisiner (kortison, hydrokortison, diacarb)
 • matrantjon med kaliummangel
 • dehydrering på grunn av oppkast eller diaré
 • Addison-Burmer sykdom
 • Nerves patologi (glomerulonephritis, pyelonephritis, nephrosclerosis)

Natrium er den normale konsentrasjonen i urinen, årsakene til økningen
og redusere

 • matratrasjon med høyt natriuminnhold
 • postmaster status
 • adrenal insuffisiens
 • jade
 • diabetes mellitus
 • skifte av urinreaksjonen til den alkaliske siden
 • tar diuretika
 • lavt natrium diett
 • premenstruell puffiness
 • dehydrering på grunn av diaré, oppkast, økt svette
 • postoperativ periode (vanndrivende stress syndrom)

Fosfor - normal konsentrasjon i urinen, årsakene til økningen
og redusere

 • rakitt
 • trafikkunderskudd
 • nekrose av nyrene
 • familiær hyperfosfatemi
 • leukose
 • urolithiasis
 • tuberkulose
 • enterokolitt
 • redusert skjoldbrusk aktivitet
 • sult


Forfatter: Nasedkin A.K. Spesialist i forskning i biomedisinske problemer.

Hvordan bestå en blodprøve for kreatinin og korrekt dechifisere resultatene?

Resultatene oppnådd med biokjemi på kreatinin viser hvilke sykdommer i nyrene og muskelsystemet er tilstede i kroppen hos mennesker. Kreatinin er det endelige produktet av proteinmetabolisme, produksjonen av denne er avledet fra muskelkreatin.

Nivået av kreatinin i blodet viser hvor godt nyrene fungerer i menneskekroppen. Denne indikatoren er ganske konstant, fordi den ikke påvirkes av ulike faktorer: tid på dagen, diett eller livsstil.

I medisinsk terminologi som brukes slike beregninger som "kreatinin clearance" - dette spesielle frekvens, dekoding av disse er benyttet for å estimere den glomerulære filtreringshastigheten, dvs. hastigheten av blodstrømmen i nyrene bevegelse.

Normative indekser av kreatinin

For å bestemme nivået av kreatin og beregne det, utføres en biokjemisk blodprøve, og transkriptet er laget for kreatinin.

Når utføres analysen

Bestemmelse av konsentrasjonen av dette stoffet og dets beregning med en spesiell formel er nødvendig i følgende situasjoner:

 • personen ønsket å bli en donor av nyrene, så hans kropp trenger en grundig undersøkelse;
 • Det er mistanke om urolithiasis samt ulike patologier i muskelsystemet og nyrene.
 • spesialister må bestemme doseringen av stoffet av toksisk effekt, fjerningen av som utføres fra kroppen av nyrene;
 • pasienten har en viss symptomatologi, noe som indikerer økt konsentrasjon i blodet av restproduktet av metabolisme.

I tilfelle avskriftet viser at blodets kreatinin er forhøyet, kan pasienten oppleve følgende symptomer:

 • uklar bevissthet;
 • konstant følelse av tretthet;
 • pusteproblemer
 • Utseendet av smerte og en følelse av tyngde i nedre rygg.

Forberedelse for analyse

Biokjemisk analyse krever ingen spesiell forberedelse, som bare er tilstrekkelig til å overholde følgende anbefalinger:

 • I to dager før den planlagte datoen for blodprøven må du helt oppgi enhver fysisk aktivitet.
 • Det anbefales 24 timer før analysen utelukker hele kostholdet av alkoholholdige drikkevarer, te, kaffe, kjøtt, samt matvarer med høyt proteininnhold.
 • For å oppnå pålitelige resultater, anbefales bloddonasjon å bli utført på tom mage, derfor 10-12 timer før planlagt studietid, er det verdt å gi opp mat og drikke, bortsett fra fortsatt vann.
 • Umiddelbart før analysen anbefales pasienten å slappe av litt og sitte stille i ca 10-15 minutter.

Normative indikatorer

For å oppnå det mest nøyaktige og pålitelige resultatet av en biokjemisk blodprøve, må den utføres på tom mage om morgenen. Nivået av kreatinin er ganske konstant, og dens nære forbindelse med effektiviteten av nyrene blir observert.

Hovedproduksjonsstedet til dette sluttproduktet er muskel, så nivået av konsentrasjonen i blodet bestemmes av muskelmassen. Naturen legges ned slik at det for menn er preget av en stor muskelmasse, og nivået av kreatinin i dem vil være mye høyere. Det er derfor at det er ulike indikatorer på innholdet i dette gjenværende utvekslingsproduktet for menn og kvinner.

I den biokjemiske studien av kvinnelig blod er de normative indeksene 57-93 μmol / l. For det sterkere kjønn er nivået av kreatinin noe høyere og varierer i et nivå på 80-115 μmol / l. I tilfelle at en blodprøve utføres hos barn, vil konsentrasjonen være betydelig lavere, og de normative indeksene vil avhenge av aldersklasse av barnet.

Økning av nivået av keatin

Kreatinin i blodet kan økes, og oftest viser dette fenomenet alvorlige nyreproblemer i menneskekroppen. Imidlertid viser noen ganger tolkningen av resultatene en økning i blodet av dette restproduktet av metabolisme i noen kategorier av mennesker:

 • idrettsutøvere har et høyt volum av muskelmasse, som følgelig fører til en økning i konsentrasjonen av gjenværende utvekslingssubstans;
 • folk som er avhengige av kjøttprodukter med høyt proteininnhold for matenes rasjon;
 • pasienter som behandles med bruk av legemidler av bestemte grupper.

I tilfelle pasienten ikke tilhører noen av de ovennevnte kategoriene, viser økningen i kreatinin i blodet utviklingen i kroppen av visse patologier. Oftest er disse sykdommer som fører til forstyrrelse i nyrernes normale funksjon. For det første påvirker de følgende årsakene forstyrrelsen av dette vitale organets arbeid:

 • utilstrekkelig blodtilførsel til organer og vev
 • progresjon i nyrene i forskjellige neoplasmer av ondartet natur;
 • infeksjon i kroppen med ulike infeksjoner.

En annen vanlig årsak til forhøyet kreatinin i blodet er utviklingen av urolithiasis, noe som påvirker bruken av normal urinutstrømning fra nyrene. I tillegg kan nivået av kreatinin i blodet øke i følgende tilfeller:

 • alvorlig dehydrering av menneskekroppen;
 • hypertyreose;
 • spiser mye kjøtt;
 • patologi av det kardiovaskulære systemet;
 • stort tap av blod og utvikling av hypodynamisk sjokk;
 • ulike patologier i muskelsystemet;
 • skader av forskjellig art og operasjon, noe som førte til muskelskade
 • tar stoffer av visse grupper som har en nefrotoksisk effekt.

Senker nivået av kreatinin

De normative parametrene for serumkreatinin i blodet bestemmes av pasientens alder, vekt og kjønn. Fortolkningen av resultatene og en spesiell beregning kan vise en reduksjon i nivået av kreatinin i blodet og mest sannsynlig observeres det i følgende tilfeller:

 • Progresjon i menneskekroppen av alvorlige leversykdommer;
 • i pasientens diett råder produkter med lavt proteininnhold
 • graviditet opptil 14-18 uker;
 • behandling med kortikosteroid medisiner.

Utilstrekkelig konsentrasjon i kroppen av antidiuretisk hormon. Noen ganger diagnostiseres lavt nivå av kreatinin hos pasienter som har en liten muskelmasse, hos eldre og har amputerte lemmer.

Hva er kreatininclearance?

Nivået og clearance av kreatinin er de indikatorene, hvor beregningen av hvilke lar deg bestemme graden av glomerulær filtrering. Prosessen med å filtrere kreatinin fra blodet inn i urinen er laget av nyrene, mens prosessen med reabsorpsjonen er nesten helt fraværende.

Klareringen av kreatinin og dens beregning viser mengden blod som kan renses fra dette restproduktet av metabolisme om ett minutt. For friske mennesker er kreatininclearance ca. 125 ml per minutt. Denne indikatoren indikerer at nyrene i hvert minutt arbeider for å rense kreatinin 125 ml blod.

I medisinsk praksis brukes beregningen av kreatinin i blodet og clearance av kreatinin i de tilfellene når det blir nødvendig å bestemme nyrene. Disse testene viser hvordan denne kroppen håndterer arbeidet med å filtrere blod. I tilfelle av nedsatt nyrefunksjon, reduseres kreatininclearance også.

Lav kreatin clearance er en indikasjon på at det har vært en alvorlig forstyrrelse i nyres funksjon. Utviklingen av nyresvikt kan forekomme på forskjellige måter og er akutt eller kronisk. På samme tid, ikke glem det med alderen, funksjonen av nyrene og clearance av kreatinin har eiendommen å redusere.

Spesialister bruker en spesiell formel som tillater beregning av kreatininclearance, og måleenheter brukes mg / 100 ml. Imidlertid måler noen spesialister i μmol / liter

Nyrer er et av deres vitale organer, fra den normale funksjonen som tilstanden til hele organismen avhenger av. Studien av blod på kreatin gjør det mulig for deg å diagnostisere pasientens patologiske tilstand og begynne rettidig behandling.

Hvorfor ta blodprøver for urea og kreatinin?

En blodprøve for urea og kreatinin er foreskrevet for å vurdere nyrefunksjonen. Faktum er at indeksene av kreatinin og urea i blodet gjenspeiler hastigheten på glomerulær filtrering, som er hovedparameteren som er nødvendig for at legen skal vurdere funksjonene til dette organet. Uavhengig av årsaken, er nyresykdom alltid ledsaget av en reduksjon i glomerulær filtreringshastighet (GFR), med hvilken alvorlighetsgraden av sykdommen er uløselig forbundet. Også, urea / kreatininanalyse bidrar til å vurdere nyrefunksjonen.

Glomerulær filtreringshastighet

GFR i en normal person er ca 125 ml / min, noe som er en indikator på sunne, arbeidende nyrer. Hvis GFR, og dermed effektiviteten av nyrene, reduseres, blir urea og kreatinin utskilt i urinen i en redusert mengde. I dette tilfellet øker innholdet av urea og kreatinin i blodet.

For å være en pålitelig indikator på nyrehelse og sykdom og nøyaktig gjenspeile GFR, bør kreatinin og urea tilfredsstille følgende parametere:

 • De skal bare utskilles av nyrene.
 • Glomerulus av nyrene må ha mulighet til å fritt og fritt filtrere disse stoffene ut av blodet.
 • Ideelt sett bør konsentrasjonen av disse stoffene i blodet ikke transformeres under påvirkning av diett eller endringer i metabolisme.

Ingen av de ovennevnte elementene er ikke gjennomførbare for kreatinin og urea, noe som betyr at deres plasmainnhold ikke er et nøyaktig mål for GFR. Minimale depressioner eller økning i glomerulære filtreringsverdier er ikke i stand til å oppdage ureaanalyse. Kreatinin, målt i blodplasma, kan heller ikke klare dette. Men det antas at kreatinin er en mer nøyaktig indikator for vurdering av nyrefunksjon.

Urea - hva er det?

Urea er et metabolsk produkt i leveren, som dannes under nedbrytning av proteiner i aminosyrer. Et annet navn på dette stoffet er karbamid, som ofte brukes til navnet på gjødsel i landbruket. Under dekomponering av urea dannes ammoniakk, som videre omdannes til leveren til en mindre giftig urea, som bestemmes av blodstudien.

Sammensetningen av urea og ammoniakk er nitrogen. Mange mener at urea og urea nitrogen er utbytbare konsepter, da urea inneholder denne komponenten. Både karbamid og urea nitrogen er "transportmetoden" som kroppen bruker for å kvitte seg med overskudd av nitrogen.

Urea blir utskilt av leveren inn i blodet og går videre inn i nyrene, der det filtreres ut og går inn i urinen. Siden denne prosessen er kontinuerlig, er det alltid mulig å oppdage en viss mengde karbamid i blodet. De fleste sykdommer som påvirker nyrene eller leveren, kan påvirke mengden urea i blodet. Hvis en økt mengde karbamid produseres i leveren eller hvis nyrene ikke virker normalt og ikke kan filtrere avfallet helt fra blodet, øker urea i blodet. Med betydelig skade på leveren og sykdommen, kan det redusere produksjonen av urea. I dette tilfellet kan et lavere nivå oppdages.

Funksjoner av kreatinin

Kreatinin (kreatinin) er et forfallsprodukt som dannes i musklene etter spalting i komponenter av kreatin. Dette stoffet fjernes fra kroppen av nyrene, som nesten helt filtrerer det fra blodet inn i urinen. Kreatinintester inkluderer plasmaanalyse for kreatinin og urin for kreatinin.

Kreatin er en del av energiomsetningen som kroppen bruker til å trekke muskler sammen.

Både kreatinin og kreatin produserer til omtrent konstant hastighet. Siden nesten all kreatin blir filtrert fra blodet av nyrene og utskilles i urinen, er nivået av kreatinin i blodet vanligvis en pålitelig indikator på nyres funksjon.

Mengden kreatinin som produseres, avhenger av pasientens høyde og vekt, samt mengden muskelmasse. Av denne grunn er kreatinintakten hos menn høyere. Biokjemisk blodprøve for kreatinin kombineres ofte med andre analyser. Urinalyse for kreatinin utføres vanligvis ved å måle mengden i en daglig innsamling. Før du gir disse testene, instruerer legen vanligvis pasienten om ikke å spise kjøtt eller i kort tid for å avstå helt fra å spise slik at midlertidig høy kreatinin ikke vises. Generelt overvåker kostholdet ditt og ikke misbruker proteinmatvarer et av svarene på spørsmålet om hvordan du reduserer kreatinin.

En økning i kreatinin i plasma indikerer nesten alltid en reduksjon i GFR, og årsaken er i nyrene. Men hvis reduksjonen i GFR er forbundet med en økning i urinsyre i plasma, sier det mest sannsynlig at det ikke er noe å gjøre med nyrene. Derfor måles disse to komponentene sammen i analyser for å etablere nyre og ikke-nyrene årsaker.

Hvordan bestemme forholdet mellom karbamid og kreatinin

Mengden urea i blodet kan måles i både mg / dl og mol / liter. Disse to forskjellige verdiene fører til to forskjellige metoder for å uttrykke forholdet mellom karbamid og kreatinin:

 • Hvis forholdet måles i mg / dl, er det normale urea / kreatininforholdet 8-15. Det begrensende nivået over hvilket patologi manifesterer seg er 20.
 • Ved måling av forholdet mellom urinstoff / kreatinin i mol / l, er dens verdi dividert med 1000. Dette er nødvendig for å omdanne kreatinin-verdier i "mikromol pr liter av" i "millimol per liter", som er målt i den urea. Normale verdier i millimol / l er signifikant høyere enn i mg / dL, og varierer fra 40 til 100.

En økning i forholdet mellom karbamidinnhold i plasma og kreatinin kan gi flere resultater. Den første er en økning i urea i plasma og et normalt innhold av kreatinin. Den andre er den normale mengden karbamid og en reduksjon i kreatinin. Den tredje er en økning i urea i større grad enn en økning i kreatinin.

Nedgangen i verdien av dette forholdet er mindre vanlig enn økningen og har derfor mindre klinisk betydning. Dette skjer som følge av sjeldne genetiske sykdommer eller sluttfasen av leversykdom.

Følgende tabell viser en sammenligning av urea og kreatinin som GFR markører:

Hvorfor bestemme nivået av urea og kreatinin i kroppen?

Kreatinin og urea er klassifisert som sluttprodukter av stoffet sammenbrudd. Det er fysiologiske normer for vedlikehold i urin og blod, som vitner om at organismen fungerer normalt. Endringen i disse indikatorene indikerer utviklingen av patologi.

Innhold i kroppen

Kreatinin er det endelige produktet av nedbrytningen av kreatinfosfat. Dette stoffet dannes i musklene. Prosessen er ledsaget av frigjøring av energi. Stoffet frigjøres gjennom nyrene. For diagnostiske formål analyseres ikke bare blod, men også urin.

Innholdet av kreatinin i blodet kan bestemmes ved biokjemisk analyse. For menn varierer graden av kreatinin fra 71 til 115 μmol per liter og for kvinner, fra 53 til 97 μmol per liter blod. Hos barn, avhengig av alder, er kreatininverdiene:

 • i navlestrengsblod - fra 53 til 106 μmol;
 • opp til fjerde dag i livet - i et bredt spekter fra 27 til 88 μmol;
 • opptil ett år - fra 18 til 35 μmol;
 • opptil 12 år - fra 27 til 62 μmol;
 • opptil 18 år, mengden kreatinin i blodet - fra 44 til 88 mikromol.

I urinen er mengden av dette stoffet avhengig av kroppsvekten og pasientens kjønn. Innholdet er normalt hos menn - fra 124 til 230 μmol per kg kroppsvekt, og hos kvinner - fra 97 til 177 μmol per kilo per dag.

Urea formes på grunn av dekomponering av stoffer som inneholder nitrogen. I dette tilfellet er ammoniakk dannet i kroppen. I leveren er det nøytralisert - det oksyderes til urea. Etter å ha bestemt mengden av dette stoffet i blod og urin, er det mulig å bedømme arbeidet med vitale organer og systemer.

Mengden av dette stoffet avhenger direkte av følgende årsaker:

 • utveksling av proteiner og aminosyrer;
 • Levertilstanden, siden dette vil avgjøre hvor raskt ammoniakk vil bli karbamid;
 • Nyrenes arbeid: Det avhenger av hvor raskt urea utskilles sammen med urin.

En sunn person i en liter blod inneholder 2,2 til 6,7 millimol per liter blod (for kvinner) og 3,8 til 7,3 millimol for menn. Den totale mengden av dette stoffet, utskilt i urinen, er totalt 20 til 35 gram per dag.

Hva er formålet med analysen av kreatinin og urea?

Analysen av blod og urin for kreatinin er gjort for diagnostisering av slike sykdommer:

 • akutt nyresvikt - for å avklare graden av nyreskade
 • økt skjoldbruskfunksjon
 • uttalte brudd på leveren;
 • hjertesvikt;
 • betennelse i lungene, bronkier;
 • blokkering av urinledere;
 • akromegali og gigantisme;
 • diabetes;
 • intestinal obstruksjon;
 • muskel dystrofi;
 • brenner, spesielt hvis en betydelig del av kroppen er påvirket.

Merk at en økning i mengden kreatinin i blodet er et resultat av en utprøvd nedsatt nyreaktivitet. Noen ganger kan kreatinininnholdet overstige 2500 mikromolar per liter. Derfor, når du mistenker slike sykdommer, er det nødvendig å gjøre testene så tidlig som mulig.

I tillegg er kreatinin bestemt for dette formålet:

 • vurdering av effekten på nyrer av narkotika med nefrotoksisk effekt;
 • overvåking av proteinsyntese;
 • evaluering av nyrefunksjon før og etter operasjonen;
 • kontroll av nyrene under graviditet, utvikling av svulster, sykdommer i urogenitale sfæren.

Analysen av blod og urin for urea utføres først og fremst for å bestemme ekskrementekapasiteten til nyrene. Analysen er foreskrevet for diagnose:

 • hepatitt;
 • levercirrhose;
 • forgiftning;
 • nyresykdommer;
 • hjertesykdommer og blodårer.

Å ta blod til analyse utføres på tom mage: fastetiden er ikke mindre enn åtte timer. I dette tilfellet anbefales pasienten å bruke kun mineralvann uten gass. Urea og kreatinin i blod og urin er også avhengig av konsumert mat. Før forskning skal pasientene ikke konsumere store mengder proteinprodukter. Hvis pasienten tar medisiner, bør du informere legen om det. Drikkeregimet bør være normalt samtidig: væsken er ikke tillatt å være begrenset, så vel som mengden bør økes.

Hva er avviket fra analysen?

Innholdet av kreatinin i blodet stiger i sykdommer som nyresykdom, hypertyreose, gigantisme. Reduksjon i nivået av dette stoffet i urinen er mulig hos kvinner i andre halvdel av svangerskapet, samt ved overholdelse av dietter som bidrar til en kraftig reduksjon i kroppsvekt.

I urinen stiger kreatinin med slike patologier:

 • diabetes mellitus;
 • nedsatt gonadal funksjon;
 • infeksjon.

Det samme skjer med økt fysisk anstrengelse. Men nedgangen i indikatoren indikerer følgende:

 • muskelatrofi;
 • lammelse;
 • nyresykdommer;
 • leukemi.

Karbamid (urea) innhold varierer også avhengig av kroppstilstanden. En økning i blodtallet blir observert i slike tilfeller:

 • forbruk av produkter som inneholder protein;
 • anemi,
 • koma forårsaket av diabetes;
 • koma forårsaket av nedsatt leverfunksjon
 • krasj syndrom;
 • nedsatt nyrefunksjon
 • hjertesvikt;
 • insuffisiens av binyrene;
 • en tilstand av stress eller sjokk;
 • hjerteinfarkt;
 • blødning fra mage eller hjerte;
 • forgiftninger, spesielt fenol, kloroform, kvikksølv.

Reduser mengden urea hos barn med skrumplever, utilstrekkelig nyrefunksjon, under konvalescens etter sykdom. De samme indikatorene blir observert med insulinbehandling, bruk av anabole testosteron.

I urinen øker mengden karbamid i slike tilfeller:

 • anemi,
 • feber,
 • økt aktivitet av skjoldbruskkjertelen;
 • postoperativ utvinning.

De samme testene vises når du tar visse medisiner, et protein diett. Nivået av urea reduseres hos barn, gravide, under gjenopprettingsperioden. I sykdommer i nyrene faller leveren også mengden urea i urinen.

For tester på urea og kreatinin for å være pålitelig, må du følge alle anbefalingene fra legen for deres oppførsel. I dette tilfellet vil de vise det nøyaktige resultatet av kroppens aktivitet og gi mulighet til å foreskrive en effektiv behandling.

Nivået av kreatinin og urea i blodprøven

Det er ikke en hemmelighet for alle som for å holde seg frisk og full av energi, er det ikke nok bare å lede en riktig livsstil og spise godt. Fra tid til annen må du gjennomgå en generell undersøkelse og ta blodprøver for å bestemme standarden på de grunnleggende indikatorene. Et av kriteriene for å evaluere riktig funksjon av alle organer er nivået av urea og et lignende stoff - kreatinin. Selvfølgelig er det ikke nødvendig å vite nøyaktig hvilken urea som fungerer nøyaktig i menneskekroppen, men det er verdt å ha en generell ide om dette stoffet og hvorfor det er nødvendig.

Nivået av kreatinin og urea i blodprøven

Menneskekroppen bruker mye stoffer, hvorav noen assimilerer det, og en del av den blir behandlet og trukket tilbake, inkludert ved hjelp av urin. Det aktive stoffet, som står for det meste av urinen, kalles urea. Det nøytraliserer ammoniakk - et stoff i normale doser som er nødvendig, men i overkant - ekstremt giftig for mennesker. Uten urea ville isoleringen av de endelige metabolske produktene være umulig. En blodprøve for urea viser hvor godt denne prosessen virker, og om det er feil i nyrene.

Kreatinin, som urea, er et naturlig produkt av nedbrytning av proteiner i kroppen. Det kan derfor konkluderes med at jo mer en person bruker proteiner, desto høyere er konsentrasjonen av urea og kreatinin i blodet. For eksempel, for idrettsutøvere som aktivt bruker proteinmatvarer og kommer til å passere en biokjemisk blodprøve for urea, vil normer for dette stoffet være høyere enn for en vanlig person. Derfor er det ingen klare tall for urea i blodet, men det er grenser der det skal være. Hos voksne er ureinnivået 2,5-6,4 mmol / l.

Med kreatinin handler alt om det samme, med en liten korreksjon. I motsetning til urea akkumuleres det i blodet sakte. En person som har krysset på kvelden for kjøtt og som har kommet for å ta tester, finner i seg selv en oppblåst norm for urea, og med kreatinin, hvis norm er 50-115 μmol / l, vil alt være i orden. Men i terminalfasen av store sykdommer, som akutt nyresvikt, er det nivået av kreatin som er hovedindikatoren for vellykket behandling eller omvendt sykdomsprogresjonen.

Derfor, for en relativt sunn person uten spesielle klager, er nivået av urea viktigere enn nivået av kreatin. Men la oss ta en nærmere titt på de faktorene som påvirker normer i blodprøven for urea.

Biokjemisk blodprøve for urea

Så bestemmes nivået av urea i blodet ved en enkel biokjemisk analyse. Anbefalinger for levering av denne analysen er de samme som for alle andre:

 • Blod gir opp om morgenen, på tom mage (minst 8 timer etter siste måltid);
 • Når du gir blod, må du informere om hvilke medisiner som er tatt.
 • sørg for å fortelle legen om eksisterende sykdommer.

Også noen få dager før testen er gjort, er det verdt å redusere mengden proteinmat som forbrukes og forlater sterk fysisk anstrengelse. Det siste punktet er viktig, fordi ved intensiv trening øker urininnivået. Selv om denne effekten er kortvarig, bør den også tas i betraktning.

Etter å ha mottatt resultatene av den biokjemiske analysen av blod for urea, må du verifisere ytelsen med normen. Hvis indikatorene overskrider det, kan dette indikere både alvorlige sykdommer og underernæring. For å forsikre seg om at økningen i ureakonsentrasjon ikke er relatert til konsumerte produkter, foreskriver legene en diett basert på plantefôr til pasienten, og utfører samtidig tilleggsdiagnostikk. Hvis kostholdet ikke har hjulpet og normen i analysen av blod for urea ikke er nådd, er det i kroppen alvorlige brudd. Spesielt kan økende urea være et tegn på at et svulst vokser et sted i kroppen. Oftest er det i urinveiene, tarmen, men noen ganger er det et tegn på leukemi og noen andre ondartede svulster.

Et lavere nivå av urea nivåer kan også indikere helseproblemer. Som allerede nevnt er urea nært beslektet med ammoniakk, som produseres av leveren. Følgelig, hvis nivået er under normalt, så er det problemer med leveren. Det kan være skrumplever, hepatitt og andre leversykdommer.

Men før du begynner å bli panikk, må du huske at noen kategorier av mennesker har en naturlig overvurdert eller undervurdert urinstofrate i blodprøven. Hva er disse kategoriene?

Personer med høyt og lavt ureumnivå i blodprøven

Konsentrasjonen av urea i blodet avhenger kun av hvordan aktiv opptak og dekomponering av proteiner foregår. En overvurdering av urea er observert i:

 • idrettsutøvere;
 • elskere av kjøttretter;
 • folk tar androgener;
 • folk med alvorlige brannskader;
 • gjenoppliving pasienter.

Den sistnevnte, forresten, er under konstant tilsyn av leger. Nivået av urea i deres tilfelle er i stand til å vise hvor godt behandlingen går og om pasientens tilstand er stabiliserende.

Kategoriene personer med lavt urininnhold er mindre, bare to - gravide kvinner og barn. Ved førstegang viser analysen av et blod på urea de undervurderte resultatene fordi nyrene jobber nesten på en grense av muligheter, "for to". Og barnets organisme vokser og utvikler seg, og for ham er det på den annen side andre indikatorer som er karakteristiske enn for voksne.

For å oppsummere kan det sies at nivået av kreatin og urea i blodprøven er veldig viktig. I tillegg til det faktum at det kan tyde på åpenbar funksjonsfeil i nyrene og leveren, vil normene i normen også fortelle hvor riktig det eksisterende matssystemet er. Overdreven proteinforbruk - dette er en stor belastning på kroppen, og bytte til andre produkter kan bidra til å unngå mange helseproblemer i fremtiden.

Hvordan klargjøre og sende inn en blodprøve for blodkreatinin?

Blodtest for blodkreatinin foreskrives i de situasjonene der det er mistanke om ulike nyresykdommer og sykdommer relatert til deres arbeid. Et slikt stoff som kreatinin er en viktig indikator på nyres grunnleggende funksjoner, deres evne til å eliminere ulike produkter av vital aktivitet.

Funksjoner av CREA

Kreatinin, eller CREA, refereres til som en spesiell indikator for blodplasma, da dette elementet er dets bestanddel. Et slikt stoff som kreatinin er laget av kreatin, som er et biprodukt av blod som er nødvendig for normal utvikling av hjertemuskelen. Denne komponenten produseres i nyre og lever av flere aminosyrer, hvorfra den kommer inn i musklene. Det er i skjelettets og hjerteens muskler at et slikt element har den nødvendige effekten for kroppen.

Utskillelsen av kreatinin fra blodet er nyrene. Dette elementet utgår kroppen ved hjelp av urin, så konsentrasjonen er en viktig indikator på aktiviteten til flere organer.

Konsentrasjonen av CREA i blodet avhenger av mengden muskelmasse. Følgelig er det ofte antatt at menn har en høyere frekvens av dette stoffet enn kvinner.

Gitt at muskelmassen i en person varierer sjeldent, er nivået av kreatinin ganske konstant.

Resultatene av analysen for å oppdage nivået av dette stoffet i blodet er nødvendige for at legene skal vurdere tilstanden til nyrenfiltreringsprosessen og følgelig dens arbeidsfunksjoner.

Hvis nyresvikt utvikler seg aktivt, vil kreatinin også ha en høy konsentrasjon, og urin vil ha en lavere prosentandel av dets tilstedeværelse.

Kreatinin er en unik, nøyaktig indikator for den humane nyrefunksjonen. Det særegne er at det viser hvordan nyrene fungerer på bekostning av konsentrasjonen. I en normal tilstand, bør nyrene produsere så mye CREA som kroppen skapt den. Det kan bare fjernes fra blodet av nyrene. Derfor, hvis det er en betydelig økning i dette stoffet i blodet, så er det åpenbare problemer og lidelser forbundet med denne kroppen.

Men økningen i mengden kreatinin kan oppstå når mer enn halvparten av nyre og deres nefroner dør. Derfor er et forhøyet kreatinforhold ikke en kvalitativ indikator for å oppdage en sykdom som nyresvikt.

Når en diagnose er foreskrevet

Spesialister som konfronteres med sykdommer i nyre- og leversystemet kan foreskrive en analyse for tilstedeværelsen av kreatinin i blodet under slike forhold:

 1. For en fullverdig spesiell blodprøve.
 2. Ved vurdering av nyres funksjon og mistanke om utvikling av ulike nyresvikt.
 3. Med støtforhold.
 4. Å overvåke status hos pasienter i dialyse.
 5. Når det er arteriell hypertensjon.
 6. Under graviditet.
 7. Ved opptak til intensivavdelingen.
 8. Under intensiv behandlingsfase med sterke antibiotika.

Grunner til endring

Fortolkningen av de oppnådde resultatene av analysen gir en av tre indikatorer - normen, økning eller reduksjon i nivået av kreatinin. Vanligvis gir hendene ut dataene, hvor mengden av stoffet i blodet vil bli indikert med en hastighet på μmol / l og nivået av konsentrasjonen i forhold til de beregnede grensene. Hovedårsakene til økningen i indikatorer inkluderer ulike brudd på hovedfunksjonene til nyrene. Generelt er kreatinin forhøyet:

 1. Med utvikling av ulike former for glomerulonephritis.
 2. I kronisk form av nyresvikt.
 3. Med uremi av eksterntypen.
 4. Med utviklingen av et nefrotisk syndrom.
 5. Med dannelsen av steiner i blæren.
 6. Med nedsatt blodgennemstrømning til nyre, med alvorlig blødning.
 7. Med dehydrering av kroppen.
 8. Når sjokkens tilstand i kroppen.
 9. På grunn av alvorlig hjertesvikt.
 10. Etter skader, ulykker, kirurgisk inngrep.
 11. På grunn av overdreven fysisk aktivitet.
 12. I sykdommer forbundet med ødeleggelse av muskelmasse.

Faktorer som reduserer kreatininnivået er også visse årsaker:

 1. En langvarig immobilitet som oppstår hos mennesker som er koblet til en seng.
 2. Atrofi av muskelvev.
 3. Graviditet og amming.
 4. Langvarig bruk av visse medisiner.
 5. Sterk proteinmangel.
 6. Overholdelse av en vegetarisk livsstil.

Den naturlige normen for kreatinin i blodet kan være forskjellige indikatorer, siden det alltid er naturlige årsaker til avvik fra de generelt aksepterte resultatene. Derfor må spesialisten ta hensyn til dem når du etablerer riktig diagnose. For at resultatene av undersøkelsen skal være nøyaktige, er det nødvendig å forberede riktig innsamling av analysen.

Hvordan forberede seg på undersøkelsen

Selvfølgelig spiller profesjonaliteten til laboratorieassistenter og det moderne utstyret til laboratorier under samlingen av analyser en viktig rolle i å skaffe seg kvalitative resultater. Men resultatet avhenger av pasienten ikke mindre. Før du gjør en blodprøve for kreatinin, må du forberede deg på det:

 1. Om mulig, gi opp mat eller bruk bare lette matvarer som ikke inneholder kjøtt, protein, før du legger deg til sengs.
 2. Noen dager kan ikke være fysisk overeksponert.
 3. Unngå stressende situasjoner.
 4. Ikke ta alkohol i tre dager før testen.
 5. For en dag, om mulig, må du forlate noen medisiner.
 6. I tillegg bør du forberede deg på å samle urinprøven. For at analysen skal være riktig, må du i løpet av en halv time ta en halv liter rent vann og etter denne tiden for å samle urin i laboratoriet, er det bare nødvendig å ta blod fra venen.

Det er nødvendig å forstå at kun i denne rekkefølge vil samlingen av blod og urin være riktig og relevant. Biokjemisk blodanalyse for konsentrasjon av kreatinin er en alvorlig kompleks analyse. Derfor bør samlingen hans tas veldig alvorlig.

Hvis det oppnådde urea eller blod blir uegnet eller det er tvil om resultatene, må alle håndteres på en ny måte.

Derfor er det bedre å gjøre det en gang kvalitativt og ikke å gi deg unødvendige problemer.

Indikatorene for antall og konsentrasjon i urea og blod er ganske forskjellige, så ikke panikk umiddelbart etter å ha sett en betydelig forskjell.

Et stort gap mellom data er et naturlig fenomen på grunn av organismens egenskaper. Det er best å ikke bygge unødvendig gjetning og ikke forstyrre deg selv etter resultatene, da kun en spesialist vil kunne gi en kompetent forklaring og bestemme diagnosen.

Diagnostiske funksjoner

Alle beregninger av resultatene for å bestemme konsentrasjonen av kreatinin i prosessen med forskning skjer ved bruk av forskjellige kjente teknikker, formler, filtreringsprosesser av innsamlede biomaterialer. Behandling av innsamlede biomaterialer kan ta flere dager.

Det er kjent at kreatinin ikke bare finnes i analysen av blod og urin, men også i muskelvev og hjernen. Men samlingen av materiale fra muskelvev og hjernen er svært smertefull og farlig, så spesialister er begrenset til kjente og tilgjengelige metoder.

Kreatinin konsentrerer seg i en bestemt syklisk periode i menneskekroppen. Den høyeste prosentandelen konsentrasjon finnes om kvelden, og om morgenen minker den mer enn halvparten. Derfor utpeker eksperter en slik undersøkelse om morgenen, og lar ikke samtidig ta mat, for ikke å forvride resultatene. Hvis analysen må endres, må den norske forskjellen mellom de innhentede indikatorene ikke overstige 10%.

For hver kategori av mennesker, utregnet eksperter sine tillatte grenser for tilstedeværelse av kreatinin i blodet.

Normalt ble den laveste konsentrasjonen funnet hos barn, og den høyeste hos menn. Ved beregning av de innhentede indikatorene må laboratorieteknologene ta hensyn til aldersdataene.

Les Mer Om Fartøyene