Anatomi av coronary vessels: strukturelle egenskaper og arter

En kraftig motor som transporterer blod gjennom blodårer, arterier og årer, og dermed forsyner menneskekroppen med oksygen og næringsstoffer, er hva hjertet er.

Det er kranspulsårene som leverer hjertemuskelen med oksygen og gir en utstrømning av venøst ​​blod. Hvis patency av fartøyene er forstyrret, kan det føre til ulike sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

Nylig leste jeg en artikkel som beskriver preparatet Holedol for rengjøringsfartøy og bli kvitt kolesterol. Dette stoffet forbedrer den generelle tilstanden til kroppen, normaliserer venøs tone, hindrer avsetning av kolesterol plakk, renser blod og lymfe, og beskytter også mot høyt blodtrykk, slag og hjerteinfarkt.

Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte emballasjen. Jeg la merke til endringene i en uke: de konstante smerter i hjertet mitt, tyngden, trykket hopper som plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel.

Egenskaper av strukturen til koronarbeinene

Meget tynne og skjøre kar som er ansvarlige for tilstrømningen av arterielt blod til myokardiet, eller hjertemuskelen, er kranspulsårene. Konseptet er veldig generelt, blodkarene er en del av kroppens sirkulasjonssystem.

På grunn av deres skjøthet er karene utsatt for skade, slik at de ofte er utsatt for aterosklerose - en sykdom der plakkene fyller lumen og forstyrrer patency av fartøyene.

Fartøy gir hovedsakelig tilstrømning av oksygen og næringsstoffer til hjertemuskelen. I prosessen med å forsyne kroppen med oksygen og næringsstoffer, er både høyre og venstre arterier involvert. Anatomien til fartøyene er slik at de har et lite antall store grener, for det meste to eller tre grener og noen få små. Arterielle grener sikrer blodstrømmen til ulike deler av hjertet. Fartøyene kommer fra pære av arterien bak ventilventilene.

Med tanke på systemet med blodtilførsel til menneskekroppen, er det fornuftig å demontere begrepet dominans. Ved bestemmelse av dominansen er det nødvendig å etablere et fartøy hvorfra den bakre nedadgående avgreningen avgår. I 70 prosent av tilfellene er den riktige dominerende blodtilførselen notert. I 10 prosent av tilfellene er det en venstre dominant type blodtilførsel.

Hvis du er i ferd med å levere kroppen med blod, er den høyre arterien og koronarhylsen fullt involvert, da er dette en symmetrisk type blodtilførsel, som forekommer i 20 prosent av tilfellene.

Utløpet av venøst ​​blod, for det meste, skyldes en stor vene, medium ven og liten. Disse fartøyene samvirker med hverandre og danner en koronar sinus, som i sin tur åpner inn i det høyre atrium. Utløpet av blod ved disse årene utføres på 2/3, det gjenværende blodet går utover kardiale og muskulære vener.

Veggene i koronarbeinene er tette og elastiske, de har tre lag. Det første laget heter endotelet, det andre laget er dannet fra muskelfibrene, og det tredje laget er adventitia. Elasticiteten til venene er nødvendig for normal blodstrøm, fordi karene bærer en stor belastning. I prosessen med fysisk anstrengelse på kroppen øker blodstrømningshastigheten femfold.

Typer av coronary vessels

Når ventriklene begynner å trekke sammen, overlapper arterielle ventiler med spjeld. Koronararterier er nesten helt overlappende av skodder, som et resultat av hvilken blodstrømmen over dem opphører.

Med en avslappet ventrikel oppstår følgende: klaffene lukkes når blodet strømmer tilbake. Blod i venstre ventrikel vender ikke tilbake, bihulene i aorta er i det øyeblikket fylt med blod. Åpningene til koronararteriene åpnes fullt ut. I følge denne ordningen virker hjertet av en person, og blodtilførselen av kroppen utføres.

Hjerte arbeidsmønster

Koronararterier er av forskjellige typer. Disse karene er kombinert i en arteriell ring og en arteriell løkke og dermed vikle rundt menneskets hjerte. De gir en full flyt av oksygen og næringsstoffer. Koronararterier er av flere typer og fra utsikten over kroppens anatomiske struktur kan de deles inn i høyre og venstre med flere grener.

 1. Høyre kranspulsåren. Tilveiebringer næringsstoffer til hjerteets høyre hjerte, gir delvis oksygen til septum i hjertet og veggen til venstre ventrikel.

Venstre kranspulsårer. Gir blod til alle andre kardiale divisjoner, delt inn i flere grener. Generelt avhenger antall grener av de individuelle egenskapene i menneskekroppen.

For å rengjøre FARTØYER, forhindre blodpropper og bli kvitt kolesterol, bruker leserne et nytt naturlig preparat, anbefalt av Elena Malysheva. Sammensetningen av stoffet inkluderer blåbærjuice, kløverblomster, innfødt hvitløkskonsentrat, steinolje og leekweedjuice.

Koronararterier, høyre og venstre, ligger direkte på hjerteoverflaten. Arterier er i stand til selvregulering og kontroll av nødvendig mengde blod levert til myokardiet.

 • Bøying grenen. Bladene fra venstre side av arterien, strømmer den direkte til veggen til venstre ventrikel. Hvis det er lesjoner, blir bøyningsgrenen av koronarbeholderen fortynnet fortynnet.
 • Anterior interventricular gren. Det nærer hjertet og septumet mellom ventriklene, det går fra venstre side av koronarfartøyet.
 • Subendokardiale arterier. De er en del av den generelle sirkulasjonen, de anses som en form for koronarbeholdere, men ligger ikke på hjerteoverflaten, men i myokardiet.
 • Kjernefrekvensen er den eneste som gir blodstrømmen til hjertemuskelen, slik at sviktet i arbeidet har en kritisk effekt på blodtilførselen. Hvis innstrømningen av blod forstyrres, mottar hjertet ikke oksygen og næringsstoffer i ønsket volum. Som et resultat oppstår ulike typer funksjonsfeil i kardiovaskulærsystemet.

  Hva er CCS?

  Når et fartøy vegg er skadet eller fortynnes ved skadestedet blir plaque som tiltrekker andre plakk og gradvis fyller karet, forstyrre blodstrøm.

  Koronar hjertesykdom har mange årsaker, blant annet:

  • arteriell hypertensjon;
  • røyking,
  • høyt kolesterol i blodet;
  • diabetes mellitus;
  • fedme;
  • stillesittende livsstil;
  • hyppige stressende situasjoner.

  Disse faktorene er underlagt regulering, men det er slike grunner til KBC, som ikke kan påvirkes, for eksempel:

  • alder;
  • gulvet;
  • arvelig disposisjon.

  Kardiovaskulærsystemets patologi utvikler sakte, men før eller senere vil sykdommen få seg til å føle ubehagelige symptomer.

  Behandling av CHD kan deles inn i to hoveddeler - medisinsk behandling og kirurgisk inngrep.

  Mange av våre lesere for rengjøring årene og senke kolesterolnivået i kroppen aktivt bruker veletablerte prosedyrer på grunnlag av frø og saften av Amaranth, en åpen Elena Malysheva. Vi anbefaler deg å gjøre deg kjent med denne teknikken.

  Medikamentsterapi er basert på korreksjon av høyt blodtrykk ved bruk av medisiner. Bruk av medisiner fjerner smerte i hjertet og forbedrer pasientens tilstand i et tidlig stadium av sykdommen. Inntaket av medisiner har en gunstig effekt på menneskekroppen og hemmer utviklingen av patologiske forandringer.

  Ta vare på sirkulasjonssystemet og hjertet er nødvendig hele tiden, spesielt hvis det er en genetisk disposisjon for hjerte-og karsykdommer. Derfor er det viktigste forebyggende tiltaket vurdert som et besøk til en kardiolog hvert sjette år.

  Hvis du overvåker helsen din, fører en riktig livsstil og overholder alle doktorsforskriftene, kan du minimere risikoen for å utvikle KBC og permanent opprettholde helsen til kardiovaskulærsystemet.

  Anatomi og fysiologi av hjertet: struktur, funksjon, hemodynamikk, hjertesyklus, morfologi

  Strukturen i hjertet av enhver organisme har mange karakteristiske nyanser. I ferd med fylogenese, det vil si evolusjonen av levende organismer til mer komplekse, kjøper hjertet av fugler, dyr og mennesker fire kamre i stedet for to kamre i fisk og tre kamre i amfibier. En slik kompleks struktur passer best for å dele strømmen av arterielt og venøst ​​blod. I tillegg innebærer anatomien i det menneskelige hjerte en rekke små detaljer, som hver oppfyller sine strengt definerte funksjoner.

  Hjerte som et organ

  Så er hjertet ikke noe mer enn et hul organ, som består av et bestemt muskelvev, som utfører motorfunksjonen. Hjertet er plassert i brystet bak brystbenet, mer til venstre, og dets langsgående akse er rettet forover, til venstre og nedover. Fra forsiden grenser hjertet på lungene, nesten helt dekker dem, og gir bare en liten del rett ved siden av brystet fra innsiden. Grensene til denne delen på en annen kalles absolutt kardial sløvhet, og de kan bestemmes ved å tappe på brystveggen (slagverk).

  Hos personer med normal hjerte har en konstitusjon polugorizontalnoe stilling i brysthulen hos personer med asteniske konstitusjon (mager og høy) - en nesten loddrett, mens hypersthenics (tette, tettvokst, med stor muskelmasse) - nesten horisontal.

  Den bakre veggen av hjertet er tilstøtende til spiserøret og til de store trunkkarene (til thoracale aorta, til den dårligere vena cava). Den nedre delen av hjertet ligger på membranen.

  ekstern struktur av hjertet

  Alderfunksjoner

  Det menneskelige hjerte begynner å danne seg på den tredje uken i fosterperioden og fortsetter hele perioden av svangerskapet, og går gjennom stadier fra et enkeltkammerhulrom til et firekammerat hjerte.

  hjerteutvikling i prenatal perioden

  Dannelsen av fire kamre (to atria og to ventrikler) oppstår allerede i de første to månedene av svangerskapet. De minste strukturer er fullt dannet til slekten. Det er i de første to månedene at hjertet av embryoet er mest utsatt for den negative påvirkning av visse faktorer på den fremtidige moren.

  Fosterets hjerte deltar i blodet gjennom kroppen, men varierer i blodsirkulasjonskretsene - fosteret arbeider ikke med å puste lungene, men "puster" det gjennom blodet i blodet. I hjertet av fosteret er det noen åpninger som gjør at du kan "slå av" den lunge blodstrømmen fra blodet til fødselen. Under fødsel, ledsaget av det første barnets første rop, og derfor, når økt intrathorak trykk og trykk i barnets hjerte, blir disse hullene lukket. Men dette skjer ikke alltid, og de kan forbli med barnet, for eksempel et åpent ovalt vindu (ikke forveksles med en slik feil som en interatriell septalfeil). Et åpent vindu er ikke en hjertefeil, og senere vokser den etter hvert som barnet vokser.

  hemodynamikk i hjertet før og etter fødselen

  Hjertet av det nyfødte barnet har en avrundet form, og dens dimensjoner er 3-4 cm i lengde og 3-3,5 cm i bredde. I det første året av babyens liv, øker hjertet betydelig i størrelse og lengre enn i bredden. Massen av hjertet til en nyfødt baby er omtrent 25-30 gram.

  Etter hvert som babyen vokser og utvikler, vokser hjertet også, noen ganger vesentlig overgår kroppsutviklingen etter alder. Ved en alder av 15 øker hjertemassen nesten tifold, og volumet øker mer enn femfoldig. Hjertet vokser mest intensivt i fem år, og deretter i løpet av puberteten.

  I en voksen er hjertet ca 11-14 cm i lengde og 8-10 cm i bredde. Mange tror med rette at størrelsen på hjertet til hver person tilsvarer størrelsen på hans knyttneve. Hjertemassen hos kvinner er ca. 200 gram, og for menn - 300-350 gram.

  Etter 25 år begynner endringer i hjertets bindevev, som danner hjerteventilene. Elasticiteten er ikke lenger den samme som i barndommen og ungdommen, og kantene kan bli ujevne. I ferd med å vokse opp, og deretter aldring av en person, forekommer endringer i alle strukturer i hjertet, så vel som i fartøy som mate det (i kranspulsårene). Disse endringene kan føre til utvikling av mange hjertesykdommer.

  Anatomiske og funksjonelle funksjoner i hjertet

  Anatomisk er hjertet et organ delt med skillevegger og ventiler i fire kamre. De "øvre" to kalles atriumer, og de "nedre" to kalles ventrikel. Mellom høyre og venstre atrium er det interatriale septumet, og mellom ventriklene er interventrikulær septum. Normalt har disse partisjonene ikke hull i seg selv. Hvis det er hull, fører det til blanding av arterielt og venøst ​​blod, og dermed til hypoksi i mange organer og vev. Slike hull kalles defekter av partisjonene og refererer til hjertefeil.

  grunnleggende struktur av hjertekamrene

  Grensene mellom de øvre og nedre kammer er atrioventrikulær åpninger - venstre, dekket med klaffer mitral ventil, og til høyre, dekket med flaps av Trikuspidalklaff. Integriteten av skilleveggene og den korrekte drift av ventilklaffene hindre blanding av blodstrømmen i hjertet og bidra til å fjerne den ensrettede bevegelse av blod.

  Atria og ventrikler er forskjellige - atriene er mindre enn ventriklene, og jo mindre tykkelsen på veggene. Atriumveggen er således av størrelsesorden bare tre millimeter, veggen til høyre ventrikkel er ca. 0,5 cm, og venstre ventrikkel er ca. 1,5 cm.

  Atria har små fremspring - ører. De har en liten sugefunksjon for bedre injeksjon av blod inn i atriellhulen. I det høyre atriumet nær øret av vena cava, og i venstre - lungeårene i antall fire (mindre enn fem). Fra ventriklene strekker lungearterien (kalt pulmonal stammen) til høyre og aortalampen til venstre ut.

  struktur av hjertet og dets fartøy

  Fra innsiden er også de øvre og nedre kamrene i hjertet forskjellige og har sine egne egenskaper. Atriens overflate er jevnere enn ventriklene. Fra ventilringen mellom atriumet og ventrikkelen tynne bindevevsventiler oppstår - bivalver (mitral) til venstre og tricuspid (tricuspid) til høyre. Den andre siden av ventilen vender inn i ventrikkene. Men for at de ikke henger fritt, støttes de, som det var, av tynne senetråder, kalt akkorder. De er som fjærer, strukket når ventilklaffene lukkes og komprimeres når klaffene åpnes. Akkordene stammer fra papillære muskler fra ventrikulærveggen - i sammensetningen av tre i høyre og to i venstre ventrikel. Dette er grunnen til at ventrikulær hulrom har en ujevn og humpete indre overflate.

  Atrielle og ventrikulære funksjoner er også forskjellige. På grunn av det faktum at atriene presse blod inn i ventriklene må være, i stedet for i en stor og lange fartøyer for å overvinne motstanden i muskelvev de har minimal, slik at atriene er mindre og veggene er tynnere enn for ventriklene. Ventrikkene skyver blod inn i aorta (til venstre) og inn i lungearterien (høyre). Forhåpentligvis er hjertet delt inn i høyre og venstre halvdel. Den høyre halvdelen tjener til strømmen av utelukkende venøst ​​blod og den venstre halvdel for strømmen av arterielt blod. Skjematisk er "høyre hjerte" angitt i blått, og "venstre hjerte" er merket med rødt. Normalt blander disse strømmene aldri sammen.

  hemodynamikk i hjertet

  ett hjertesyklus varer omtrent 1 sekund og utføres som følger. I det øyeblikket fylles med atriens blod, slapper veggene av seg - diastolen av atriene oppstår. Ventiler av hule vener og lungeårer er åpne. Tricuspid og mitral ventiler er stengt. Deretter strammer atriumveggene og skyver blod inn i ventriklene, tricuspid og mitralventilene er åpne. I øyeblikket forekommer systole (sammentrekning) av atriene og diastolen (avslapping) av ventriklene. Etter å ha tatt blodet gjennom ventriklene, blir tricuspid og mitralventilene stengt, og aorta og lungearterien ventiler åpnes. Videre er ventrikkene (ventrikulær systole) kontrahert, og atria fylles igjen med blod. Det kommer en vanlig diastol av hjertet.

  Hjertets hovedfunksjon reduseres til pumping, det vil si å skyve et bestemt blodvolum i aorta med slikt trykk og hastighet at blodet blir levert til de fjerneste organer og til de minste kroppene i kroppen. Videre helles arterielt blod i aorta med høyt innhold av oksygen og næringsstoffer, som kommer inn i venstre halvdel av hjertet fra lungekarrene (det strømmer til hjertet gjennom lungene).

  Venøst ​​blod, lavt oksygeninnhold og andre stoffer, samles fra alle celler og organer med et system med hule vener, og strømmer inn i høyre halvdel av hjertet fra øvre og nedre hule vener. Da skyves det venøse blodet ut fra høyre ventrikel inn i lungearterien, og deretter inn i lungekarene for å utføre gassutveksling i lungalveolene og med det formål å berikke med oksygen. I lungene samles arterielt blod i lungeårene og blodårene, og strømmer igjen inn i venstre halvdel av hjertet (inn i venstre atrium). Og så regelmessig pumper hjertet blod gjennom kroppen med en frekvens på 60-80 slag per minutt. Disse prosessene er betegnet av konseptet "Sirkler i sirkulasjon". Det er to av dem - små og store:

  • Liten sirkel Det omfatter en strøm av venøst ​​blod fra høyre atrium gjennom Trikuspidalklaff inn i høyre hjertekammer - deretter inn i lungearterien - senere i lungearterien - blod oksygenanrikning inn i lunge alveolene - arteriell blodstrømning i lungevenen minutt - lunge vene - den venstre atrium.
  • Stor sirkel omfatter en strøm av arterielt blod fra venstre atrium gjennom Mitralklaff inn i venstre hjertekammer - gjennom aorta i det arterielle treet av alle organer - etter gassutveksling i vev og organer i blodet blir venøse (med et høyt innhold av karbondioksyd i stedet for oksygen) - heretter venøse seng organene - i den hule systemet vener - i høyre atrium.

  Video: Hjerteanatomi og hjertesyklus kort

  Morfologiske trekk i hjertet

  For å redusere hjertemuskelfibrene synkront, må de bringe elektriske signaler som spenrer fibrene. Dette er en annen evne til hjertet - ledningsevne.

  Ledningsevne og kontraktilitet er mulig på grunn av at hjertet i en autonom modus genererer strøm. Disse funksjonene (automatisme og spenning) er utstyrt med spesielle fibre, som er en integrert del av ledningssystemet. Sistnevnte er representert av elektriske aktive celler i sinusnoden, atrio-ventrikulærknutepunktet, bunten av Hans (med to ben - høyre og venstre), og også Purkinje-fibre. I tilfelle når pasientens myokardial involvering påvirker disse fibrene, utvikler hjerterytmeforstyrrelser, kalt arytmier på en annen måte.

  Normalt stammer den elektriske impulsen i cellene i sinusknudepunktet, som befinner seg i høyre auricle-anslag. I en kort tid (ca. et halvt millisekund) pulsen forplantes langs myokardium av atriene og deretter trer inn i cellene atrioventrikulær forbindelses. Vanligvis sendes signaler til AV-noden langs tre hovedbaner-bundene av Venkenbach, Torrel og Bachmann. AV-knuteceller momentoverføring tiden er forlenget til 20-80 millisekunder, da pulsene faller gjennom det høyre og venstre ben (så vel som de fremre og bakre grener av venstre ben) ventriculonector til Purkinjefibre, og som et resultat av arbeids myokardium. Frekvensen av impulsoverføring langs alle leddbaner er lik hjertefrekvensen og er 55-80 pulser per minutt.

  Så, myokardiet, eller hjertemusklen er midtskjellet i hjertet av veggen. De indre og ytre membranene er bindevev, og kalles endokardiet og epikardiet. Det siste laget er en del av perikardial sac, eller hjertet "skjorte". Mellom innerflaten av perikardiet og epikardiet dannes et hulrom fylt med en meget liten mengde væske for å sikre en bedre glid av perikardarkene ved hjertekontraksjonene. Vanligvis er volumet av væske opptil 50 ml, og dette volumet kan tyde på perikarditt.

  struktur av hjertevegg og membran

  Blodforsyning og innervering av hjertet

  Til tross for det faktum at hjertet er en pumpe for å gi hele kroppen oksygen og næringsstoffer, har det i seg selv også arterielt blod. I denne forbindelse har hele veggen i hjertet et velutviklet arterielt nettverk, som er representert ved forgrening av koronararteriene. Munnene til høyre og venstre kranspulsårene avviker fra aortas rot og er delt inn i grener som trer inn i tykkelsen av hjertevegget. Hvis disse store arteriene blokkeres av trombi og aterosklerotiske plakk, vil pasienten utvikle et hjerteinfarkt, og kroppen vil ikke lenger kunne utføre sine funksjoner fullt ut.

  plassering av kranspulsårene, blodtilførsel til hjertemuskelen (myokard)

  Ved hvilken frekvens og styrke hjertet slår, påvirkes nervfibrene som avviker fra de viktigste nervegirene - vagusnerven og den sympatiske stammen. De første fibrene har evnen til å senke frekvensen av rytmen, sistnevnte - for å øke frekvensen og styrken til hjerteslag, det vil si, virke som adrenalin.

  Avslutningsvis bør det bemerkes at anatomi av hjertet kan være noen avvik hos enkelte pasienter, så å bestemme normen eller patologi hos mennesker er i stand til lege etter eksamen, kan de mest informative visualisering av det kardiovaskulære systemet.

  Kardiolog - et nettsted om hjertesykdommer og blodårer

  Cardiosurgeon online

  Anatomi av kranspulsårene

  For øyeblikket er det mange alternativer for klassifisering av koronararterier tatt i forskjellige land og sentre rundt om i verden. Men etter vår mening er det visse terminologiske forskjeller mellom dem, noe som skaper vanskeligheter med å tolke koronarangiografi av spesialister av forskjellige profiler.

  Vi analyserte litteraturen om anatomi og klassifisering av koronararterier. Dataene fra litterære kilder er sammenlignet med sine egne. En arbeidsgruppe for koronararterier er utviklet i samsvar med nomenklaturen som er vedtatt i engelskspråklig litteratur.

  Koronararterier

  Fra anatomisk synspunkt er systemet med koronararterier delt inn i to deler - høyre og venstre. Med hensyn til kirurgi, er koronar seng delt i fire deler: den venstre hoved koronare arterie (trunk), den venstre fremre nedstigende arterie eller fremre nedstigende gren (LAD) og dens grener, den venstre sirkumflekse koronararterie (RH) og dens gren, høyre koronararterie (RCA ) og dets grener.

  Høyre kranspulsåren

  Den høyre koronararterien (høyre koronararterie) strekker seg fra den høyre sinus av Valsalvas og strekker seg i den koronale (atrioventrikulær) sulcus. I 50% av tilfellene umiddelbart utgangspunktet gir den første gren - den grenen av den arterielle kjegle (CONUS arterie, CONUS gren, CB), som mater infundibulum av høyre ventrikkel. For det andre er det en gren arterie sinusknute (S-A node arterie, SNA), som går fra den høyre koronararterien tilbake i rett vinkel inn i gapet mellom aorta og veggen i det høyre atrium, og deretter på sin vegg - til den sinusknute. Som en gren av den høyre kranspulsåren forekommer denne arterien i 59% tilfeller. I 38% av tilfellene er arterien av sino-atrial node en gren av den venstre konvolutten av arterien. Og 3% av den tilgjengelige blodtilførselen til sinoatrielt node av de to arterier (både på høyre og på konvolutten). Foran den koronale sulcus, i pasienter med akutt hjerte kant av den høyre koronararterie strekker seg helt marginal gren (gren skarp kant, akutt marginal arterie, akutt marginale gren, AMB), mer vanligvis fra en til tre, som i de fleste tilfeller har nådd toppunktet av hjertet. Deretter snur arterien tilbake, går til baksiden av den koronale sulcus og når "cross" av hjertet (stedet for skjæringspunktet mellom den bakre interventricular og atrioventrikulær hjerte furer).

  Venstre kranspulsårer

  Den venstre koronararterien (venstre koronararterie) starter fra den venstre bakre flate av pære av aorta og går inn i den venstre siden av den koronale sulcus. Dens hovedstamme (til venstre hovedkransarterien, LMCA) typisk kort (0-10 mm, en diameter i området fra 3 til 6 mm) og delt inn i den venstre fremre nedadgående (venstre fremre nedstigende arterie, LAD) og i hylsen (venstre cirkumfleks arterie, LCX) grener. I 30-37% av tilfellene her avviker tredje gren - mellomprodukt arterie (ramus intermedius, RI), på skrå skjærer det venstre ventrikulære veggen. LAD og OB danner en vinkel mellom dem, som varierer fra 30 til 180 grader.

  Anterior interventricular gren

  Fremre interventrikulære gren som ligger i den fremre interventrikulære sporet og kommer til toppen, langs front gi ventrikulære gren (diagonalt, diagonalen arterie, D) og den fremre skillevegg (septum gren)) grener. I 90% av tilfellene er en til tre diagonale grener definert. Den septalte grenen gren fra den fremre intervensjonen arterien i en vinkel på ca 90 grader, perforere interventricular septum, mate den. Fremre interventrikulære gren noen ganger kommer inn i det indre av den hjertemuskelen og de igjen faller ned i plogfuren og det ofte når toppen av hjertet, hvor omtrent 78% av folk roterer baktil på den mellomgulv overflaten av hjertet og i en kort avstand (10-15 mm) løftes oppad på baksiden av det interventrikulære sporet. I slike tilfeller danner det en bakre stigende gren. Her anastomiserer hun ofte med den terminale grenen av den bakre inngripsarterien - grenen til høyre kranspulsåren.

  Konvoluttarterie

  Konvolutt grenen av den venstre kransarterien er plassert på venstre side av koronare sulcus og i 38% av tilfellene gir første gren arterie sinusknute, og ytterligere stumpe marginal arterie (stumpe marginal arterie, stumpe marginale gren, OMB), typisk fra en til tre. Disse hovedsakelig viktige arteriene matrer frie veggen til venstre ventrikel. I tilfelle der det er en riktig type blodtilførsel, blir konvoluttgrenen gradvis tynnere, og avgrener grenene til venstre ventrikel. Ved relativt sjelden type venstre (10% av tilfellene), når den et nivå bakre interventrikulære spor og danner en bakre interventrikulære gren. Når enda mer sjelden, såkalt blandet type, er det to ventrikkel bakre gren av høyre koronar og cirkumfleks arterie fra. De venstre cirkumfleks arterie utgjør en viktig atriale grener, som inkluderer venstre atrial circumflex arterie (venstre atrial cirkumfleks arterie, LAC) og stor arterie anastomoser sjøøre.

  Typer blodtilførsel til hjertet

  Typen blodtilførsel av hjertet forstås å være den overordnede fordeling av høyre og venstre kranspulsårene på hjerteets bakre overflate.

  I konvoluttåren er det også vanlig å skille tre segmenter:

  Den høyre koronararterien er delt inn i følgende hovedsegmenter:

  Koronar angiografi

  Koronarangiografi (koronarangiografi) er en røntgenbilder av koronarbeinene etter administrering av en røntgenkontrastmiddel. Røntgenbildet registreres samtidig på 35 mm film eller digital media for senere analyse.

  Grunnleggende angiografiske fremskrivninger

  Formålet med prosedyren er å skaffe seg den mest komplette informasjonen om koronararteriens anatomi, deres morfologiske egenskaper, tilstedeværelsen av endringer i karene med en nøyaktig definisjon av lesjonens plassering og natur.

  Profeten, legen kjære. of Sciences Yu.P. Ostrovsky

  Anatomi i hjertet og blodårene: Det du ikke visste

  I denne artikkelen i noen øyeblikk, flytende og kun kjent, og i noe mer detalj vil bli beskrevet temaet for hjertet og blodårene. Vurder hva dette mystiske orgelet består av, hvis forekomst overstiger alle patologier i andre organer og systemer. Hva er så spesielt med denne muskelmassen? Vi vil gå videre.

  Anatomi i hjertet og blodårene er et tema som krever oppmerksomhet, ikke bare til medisinske spesialister, men også til "uinitiert" i denne bransjen, mennesker. I forbindelse med hyppig forekomst av klager på grunn av ulike patologier i kardiovaskulærsystemet, er det nødvendig å informere offentligheten om egenskapene i sin struktur og arbeid, forebyggende tiltak for å forebygge sykdommer.

  Fundamentals of embryology

  Det er umulig å forstå mer komplekse ting uten å analysere de grunnleggende punktene. Så, før vi vurderer anatomien til sirkulasjonssystemet, diskuterer vi hvordan kardiovaskulærsystemet legges i embryoet under sitt intrauterinske liv.

  Hjertet utvikler seg fra det spire laget av mesodermceller, når det etter gastrulasjonsprosessen skjer deres differensiering i endokardiet, myokardiet og epikardiet. Dannelse av de samme laterale endokardiale rør, hvorfra myokardiet kjent i fremtiden vil utvikle, starter fra 3 uker, omtrent fra 19 dager fra befruktningstidspunktet.

  Før hjertet av fosteret begynner å slå, men det skjer i 4. uke, omtrent på dag 22, gjennomgår det mange transformasjoner med dannelsen av tre lag. På denne tiden er orgelet ikke engang firekammeret ennå.

  Oppmerksomhet vær så snill! Prisen på et sunt hjerte hos et barn er ekstremt høyt og krever nøye oppmerksomhet til den gravide kvinnen, spesielt i første trimester.

  På den femte uken svangerskapshoved rotasjon oppstår kardial anlage, etter som gjennomgår hjerte organogenese endringer for å danne to forkamre, ventrikler med to integrerte intraventrikulær septum, og dannelsen av utløpsveier - lungebagasjerommet til RV og LV til aorta.

  Medfødt patologisk anatomi i det kardiovaskulære systemet med dannelsen av flere misdannelser forekommer i perioden fra den tredje til den niende til de tiende ukene. Virkningen av ulike eksterne eller interne negative faktorer kan bryte ned i et uutviklet hjerte. En lege kan diagnostisere denne patologien både prenatalt og etter fødselen av barnet.

  Generell informasjon om kroppens struktur

  Alle komponentene i det menneskelige hjerte arbeider sammen for å oppnå deres hovedoppgave - for å fremme blodstrømmen gjennom karene for å mate alle vev og organer. Den høyre halvdelen av hjertemusklen tar på det ikke-oksygenerte blodet som kommer fra alle organer og systemer gjennom øvre og nedre hule vener. Videre omdirigerer den samme halvdelen dette blodet inn i lungene for å mette det med oksygen.

  Oppmerksomhet vær så snill! Strukturen til myokardiet er lik for alle representanter for pattedyrsklassen, som igjen er et bevis på evolusjonsteorien om menneskets opprinnelse.

  Det etterfølgende blodet, beriket med oksygen i venstre atrium, og inkludert i en stor sirkel av blodsirkulasjon når du skyver den ut av ventrikkelen inn i aorta. Så den ene etter den andre tillater hjertesyklusene hele organismen å fungere.

  Patologien til en av komponentdelene av orgelet vil i alle fall ha en negativ innvirkning på andre. Hva skal jeg gjøre med det? Svaret er enkelt - å konsultere en lege i tide og behandle eksisterende sykdommer.

  Hjertet er et hul muskelorgan, det har normalt fire kamre - to atria (høyre og venstre) og to ventrikler (henholdsvis høyre og venstre). Atriens funksjon er å ta blod og slippe ut det samme volumet i ventrikkene.

  Synkroniserte atriske og ventrikulære sammentrekninger av myokardiet utgjør hjertesyklusen. Det begynner med en periode av diastole, når kamrene er strukket og fylt med blod, som kommer fra atria (Engl., Atrium), og opphører systole, hvor det ventrikulære muskelfibre kontrakt og mate ut blod som resulterer i store beholdere og små opplag.

  Ventrikulær systole den elektro QRS-komplekset representert, karakteriserer P-bølgen atriekontraksjonen i løpet av ventrikulær diastole og deres aktive fyllefasen, T-bølgen i sin tur er ansvarlig for den repolarisering prosessen. EKG spiller en viktig rolle i å diagnostisere en pasient av enhver profil.

  Oppmerksomhet vær så snill! Det auskultatoriske bildet av arbeidet til voksenes hjerte er representert ved toner dannet i normen ved å lukke ventilflikene i løpet av hjertesyklusen.

  Anatomien til den menneskelige SSS begynner med de tre største lagene.

  1. endocardium. Det er et indre lag som dekker innsiden av hjertehulen, så vel som dens fibrøse rammeverk - ventiler.
  2. myokard. Egentlig muskelskjelett, som utfører alt arbeidet til orgelet. Det er interessant at det er en egen type muskelvev, ikke relatert til enten strikket eller glatt muskel.
  3. epicardium. Et tynt ytre lag, dannet av det indre hunnet av perikardiet, dekker organet fra utsiden, og sammen med perikardarket danner en hjertepose.

  Den spesielle sammenfletting av myokardiale muskelfibre tillater ikke bare å trekke seg sammen, men vri, skyve ut blodet og også å slappe av så mye som gjør at hulrommet kan strekke seg og ta blod fra atria. Den store massen av myokardiet er konsentrert i hjertets ventrikler.

  De fleste vet om hjertet som en fast muskel, mens du glemmer det fibrøse skjelettet. Det er en slags ramme som består av en tett kollagen, som danner fire hovedringer som omgir ventilflaten, membran mellom ringene, såvel som en del av membranen eller interatrial og interventrikulære septa.

  Hjertet er preget av topp, base, fire overflater (fremre, diafragmatisk, høyre og venstre lung), og også fire grenser.

  Anatomi av atriene

  Det høyre atriumet (PP) mottar blod fra en stor sirkel, nemlig fra de øvre og nedre hule årene. Området er betydelig økt på grunn av tilstedeværelsen i det av en muskuløs lomme som kalles øret til høyre atrium. Beriket med oksygen og full av forfallsprodukter oppsamlet fra alle kroppens vev, passerer blodet gjennom høyre atrioventrikulær ventil inn i høyre ventrikel (RV) for å komme inn i den lille sirkelen av sirkulasjonen.

  Det venstre atriumet (LP), derimot, mottar oksygenrikt arterielt blod fra de fire lungeårene og skyver det til LV for å spre det gjennom aorta og dets grener gjennom hele kroppen for å opprettholde levedyktigheten til alle vev. Venstre øye på venstre atrium bøyer gjennom roten av lungekroppen øker også arbeidsflaten til sistnevnte.

  Atrialseptum er normalt i voksen alder og har ingen åpninger. I livmorperioden er derimot et ovalt vindu som tjener som en forbindelse mellom høyre og venstre deler av hjertet, nemlig atriene.

  I høyre atrium har fosteret Eustachian-ventilen, som leder det innkommende blodet inn i det ikke i prostata, men i venstre atrium, omgå den lille sirkelen. Dette skyldes høyt trykk i sistnevnte på grunn av ikke-fungerende og ikke åpne lunger.

  Oppmerksomhet vær så snill! Hos 10% av voksne er rudimentet av Eustachian-ventilen bestemt. Dens tilstedeværelse har ingen klinisk betydning.

  Åpen oval vindu, derimot, har i sin tur en spesifikk symptomatologi, spesielt i stadiet av hjerteavvik.

  All kraft i ventrikkene

  Det meste av frontflaten, en liten del av membranet og nesten hele den nedre grensen av hjertet, er prostata. Kammeret i diastolen mottar uberørt blod fra høyre atrium gjennom tricuspidventilen (engelsk, tricuspidventil).

  Til de frie kanter av de tre ventilklappene er senekordene festet, som strekker seg fra papillærmusklene (vinkel-, papillære muskler) i ventrikkelen. Spenningen av disse papillære musklene opptrer selv før systoleperioden, og fører til akkordspenning og tricuspid-ventilens lukking.

  Det økende trykket i ventrikkelen og den velkoordinert operasjonen av hele ventilapparatet bestemmer den ensidige retningen av blodstrømmen fra bukspyttkjertelen til lungekroppen og forebyggingen av oppblåsningen.

  LV - blodsirkulasjonsmotoren danner hele hjertepunktet av hjertet. Det er også forbundet med atriumet ved hjelp av en ventil, men i dette tilfellet mitral. Operasjonsprinsippet til ventilapparatet tilsvarer det for tricuspid, med unntak av antall ventiler - i venstre halvdel av de to.

  Har et litt diagonalt arrangement i hjertet, det stikker litt ut i hulrommet i høyre ventrikel. Volumet på venstre ventrikel er normalt større enn det høyre og har en stor muskelmasse på grunn av det pumpede volumet av blod.

  Den kliniske anatomien til hjertekarene er viktig for enhver patologi, selv ekstrakardiell, siden de fleste systemiske sykdommer gir sitt avtrykk på CCCs aktivitet, og ofte blir årsaken til ulike anomalier. Et eksempel på en slik prosess kan være den utbredt blant folk hypertensjon.

  På grunn av økt trykk i en stor sirkulasjonssirkulasjon, trenger venstre ventrikel mer kraft når man trekker sammen for å skape ut støtvolumet av blod som er tilstede i den. Over tid fører dette til hypertrofi, og i alvorlig grad til utvikling av systolisk hjertesvikt.

  Blod fra venstre ventrikel rushes inn i aorta og dets grener, og sprer seg deretter gjennom hele kroppen, fôring av alle organer og vev. Funksjonell anatomi i kardiovaskulærsystemet kan forhindre utvikling av hypoksi av kroppsvev (i hvert fall på grunn av hjerte-kar-årsaker).

  Anatomi av fartøyene

  I alt går de åtte hovedkarene inn i og ut av hjertet - aorta, lungearterien, de fire lungeårene og de to hule venene (organets indre venesystem ble ikke tatt i betraktning).

  Aorta som hovedfartøy spiller en stor rolle ikke bare i hjertefunksjonen, men også i næringen av hele organismen. Medfødte eller ervervet sine anomalier fører til forstyrrelse av arbeidet i alle kroppsstrukturer.

  Aorta har flere deler:

  • stigende avdeling;
  • en aortabu med tre hovedfartøyer - en brakiocephalisk stamme, en venstre subklavisk arterie og en venstre felles halspulsårer;
  • Den nedadgående aorta er delt inn i thorax- og bukdelene.

  Hjertet krever også ernæring

  Myokardnæring skjer gjennom koronararteriene, som bærer arterielt blod til myocyttene. Venstre og høyre kranspulsårene er de første grenene av aorta, hvis munn ligger i umiddelbar nærhet av aortaklappen.

  De leverer oksygenert blod og atria og ventrikler. Dette skjer i diastolfasen, når blod slår på skodder av de allerede lukkede semilunarventiler av aorta, rushing mot koronar bihulene.

  Normal anatomi i hjertet og dets fartøy fra fødselen gjør at du kan utvikle kroppen på riktig måte på grunn av full operasjon av kardiovaskulærsystemet. Barn med medfødte misdannelser (VPS), spesielt "blå", har bevisst en ugunstig prognose i fravær av passende behandling.

  Høyre koronar gir en gren til sinusknute og atrioventrikulær ledningssystem av hjertet, de fleste av høyre ventrikkel, høyre forkammer, venstre ventrikkel i magen og den bakre tredjedel av interventricular septum.

  Den venstre koronar leverer igjen det venstre atrium, størstedelen av venstre ventrikel, resten av høyre ventrikel og de fremre to tredjedelene av interventrikulær septum.

  Viktig! Ulike typer obstruksjon av koronarbeinene, som blokkerer den høye blodstrømmen over dem, er årsaken til angina smerter, IHD og i verste fall myokardinfarkt.

  Venøs utstrømning fra myokardiet forekommer i hjerteets hjerte-sinus og delvis i de små blodårene som strømmer inn i høyre atrium.

  Oppmerksomhet vær så snill! Plassering og anatomi av koronar sinus gjør det mulig å bruke det i arbeid i intervensjonskardiologi.


  Kardiovaskulærsystemets struktur er utrolig interessant og logisk. Det godt koordinerte og synkroniserte arbeidet til alle dets komponenter resulterer i effektivt arbeid, ikke bare for selve hjertet, men også for alle systemer i menneskekroppen.

  Daglig fysisk aktivitet, riktig ernæring og rettidig behandling av sykdommer - dette er en instruksjon som vil bidra til å holde hjertet friskt i lang tid.

  Koronar fartøy

  Hjertet er en "arbeider" av menneskekroppen. Hans upåklagelige arbeid kan ikke overemphasized. Hjertet består av kamre som kommuniseres med menneskets viktigste kar. Det er kamrene, kontraherende, pumpe blod gjennom karene, danner de to viktigste sirkulasjonskretsene - store og små.

  Blod, takket være den "indre motoren" - hjertet, sirkulerer gjennom kroppen, setter hver cell i det med næringsstoffer, oksygen. Og hvordan får hjertet seg selv sin mat? Hvor får den sine reserver og styrke for arbeid? Og vet du om den såkalte tredje sirkulasjonen av blodsirkulasjon eller hjertesykdom? For en bedre forståelse av anatomien til blodkar som leverer blod til hjertet, la oss se på de grunnleggende anatomiske strukturer som ofte er identifisert i det sentrale organet i det kardiovaskulære systemet.

  1 Det ytre arrangement av den menneskelige "motor"

  Første års medisinsk høyskole og Medical University huske utenat, og selv i latin, at hjertet har spissen, base og to ansikter: fremre og lavere, atskilt kanter. Med det blotte øye kan du se hjertet furene, ser på overflaten. Det er tre:

  1. Venøs fur,
  2. Anterior interventricular,
  3. Bakre interventrikulære.

  Atria fra ventriklene visuelt skiller koronar sulcus og grensen mellom de to nederste kamre i frontflaten er omtrent fremre interventrikulære spor, og på den tilbake - interventrikulære spor. Interventricular furrows er koblet til spissen litt til høyre. Disse furrows ble dannet på grunn av karene i dem. Den koronale sulcus separering av hjertekammeret er den høyre koronararterie, venøs sinus og inn i den fremre interventrikulære spor, som skiller ventriklene - og stor Wien fremre nedstigende gren.

  Den bakre intervensjonsrøret er beholderen for inngrepskretsen av høyre koronararterie, den midtre hjerteåre. Fra overflod av en rekke medisinske terminologi kan hodet gå rundt: furrows, arteries, vener, grener... Likevel forstår vi strukturen og blodtilførselen til det viktigste menneskelige organet - hjertet. Hvis det var lettere, kunne det ha gjort en så vanskelig og ansvarlig jobb? Derfor vil vi ikke gi opp halvveis, og vi analyserer grundig anatomien til hjerteskarene.

  2 tredje eller hjertesirkulasjonssystem

  Hver voksen vet at det er 2 sirkulasjonssystemer i kroppen: stort og lite. Men anatomistene hevder at det er tre! Så vill det grunnleggende anatomiet vildle folk? Ikke i det hele tatt! Under den tredje sirkelen, oppført figurativt, betyr blodkar fyller opp og "serverer" selve hjertet. Det tjente personlige fartøy, ikke sant? Så begynner den tredje eller hjertesirkelen med kranspulsårene som danner seg fra hovedkaret i menneskekroppen - dets majestet aorta, og slutter med hjerteårene som fusjonerer inn i koronar sinus.

  Den åpner igjen til høyre atrium. Og de små venlene åpner seg selv i atriumhulen. Det ble bemerket veldig figurativt at hjertets kar er flettet, innpakket som en ekte krone, en krone. Derfor kalles arterier og årer koronar eller koronar. Det skal huskes: disse er synonyme termer. Så hva er de viktigste arteriene og årene som hjertet har til rådighet? Hva er klassifiseringen av kranspulsårene?

  3 De viktigste arteriene

  Arterier og vener i hjertet

  Den høyre kranspulsåren og venstre kranspulsår er de to hvalene som bærer oksygen og næringsstoffer. De har grener og grener, som vi snakker om senere. I mellomtiden forstår vi at den rette kranspulsåren er ansvarlig for blodfyllingen av høyre hjertekammer, veggene i høyre ventrikel og bakre veggen til venstre ventrikel, og den venstre hjerteforsyningen forsyner venstre hjerteavdelinger.

  Høyre koronar av koronar hjerte omslutter fure høyre gir bakre interventricular gren (posterior synkende arterie) som går ned til toppen, som ligger i bakre interventricular sporet. Den venstre koronar også ligger i den koronale sulcus, men på den annen side, motsatt side - foran venstre atrium. Det er delt inn i to store grener - den fremre intervensjonen (anterior nedstigende arterie) og konvoluttens arterie.

  Banen til den fremre intervensjonsgrenen ligger i samme depresjon, til hjertepunktet, hvor vår gren møter og fusjonerer med grenen til høyre kranspulsåren. Og den venstre konvoluttarterien fortsetter å "omfavne" hjertet til venstre langs coronal sulcus, hvor det også forener med høyre koronar. Dermed skapte naturen på overflaten av den menneskelige "motoriske" arterielle ringen fra koronarbeinene i horisontalplanet.

  Denne adaptive element til tilfelle, da plutselig i legemet komme vaskulære ulykker og vil forverres blodsirkulasjon, deretter til tross for dette er hjertet kan opprettholde en stund, blodsirkulasjon og dens arbeide, enten ved å koble en av tromben grenene, blodstrømmen stopper, og gå på et annet hjertefartøy. Ringen er sikkerhetssirkulasjonen av orgelet.

  Grener og minste forgreninger gjennomsyrer hele tykkelsen av hjertet, og leverer ikke bare de øvre lagene, men hele myokardiet og innersiden av kamrene. Intramuskulære arterier følger løpet av muskelkardiale bjelker, hver kardiomyocyt er mettet med oksygen og ernæring i forbindelse med et velutviklet system av anastomoser og arteriell blodtilførsel.

  Det skal bemerkes at i en liten prosentandel av tilfeller (3,2-4%) har mennesker en slik anatomisk egenskap som en tredje kranspulsårer eller en ekstra.

  4 Former for blodtilførsel

  Hjerte med høyre hånds blodtilførsel: Den høyre kranspulsåren (1) og dens grener er mer utviklede enn den venstre kranspulsåren (2)

  Det er flere typer blodtilførsel til hjertet. Alle av dem er en variant av normen og en konsekvens av de individuelle egenskapene til bokmerkingen av hjerteskjærene og deres funksjon i hver person. Avhengig av den utbredte spredningen av en av kranspulsårene på bakre hjertevegg, er følgende skilt:

  1. Type er lovlig. I denne typen blodtilførsel til hjertet, er venstre ventrikel (den bakre overflaten av hjertet) fylt med blod først og fremst ved høyre kranspulsårer. Denne typen blodtilførsel til hjertet er mest vanlig (70%)
  2. Skriv venstre hånd. Oppstår hvis den venstre kranspulsåren i blodtilførselen hersker (i 10% av tilfellene).
  3. Typen er jevn. Med et tilsvarende omtrent "bidrag" til blodtilførselen av begge fartøyene. (20%).

  5 grunnleggende årer

  Arterie grener av arterioler og kapillærer som er åpenbare cellulær metabolisme, og tar fra kardiomyocytter nedbrytningsprodukter og karbondioksid, er organisert i venyler, og deretter en stor vene. Venøst ​​blod kan strømme ut i den venøse sinus (fra hans blod da kommer inn i høyre atrium) eller i den atriale hulrom. De mest signifikante hjerteårene som heller blod i sinus er:

  1. Most. Det tar venøst ​​blod fra den fremre overflaten av de to nedre kamrene, ligger i den inngripende forreste sporet. Venen begynner på toppen.
  2. Gjennomsnitt. Den kommer også fra toppunktet, men ligger langs den bakre furgen.
  3. Small. Kan flyte inn i midten, er i koronar sulcus.

  Årene som strømmer rett inn i atriumet, er de fremre og minste hjerteårene. Den minste vene så kalt ikke utilsiktet grunn av at diameteren av deres stammer er meget liten, er venene vises ikke på overflaten og ligger dypt i hjertevev og åpner fortrinnsvis inn i det øvre kammer, men også kan strømme ut og inn i ventriklene. Anterior hjerteår gir blod til høyre øvre kammer. Slik at de mest enkle ord, kan du forestille deg hvordan blodtilførselen til hjertet, anatomi av koronar fartøy.

  Igjen vil jeg understreke at hjertet har sin egen, personlige, koronale blodsirkulasjon, takket være den isolerte blodsirkulasjonen kan opprettholdes. De viktigste hjertearteriene er høyre og venstre kranspulsårene, og venene er store, mellomstore, små, fremre.

  6 Diagnose av koronarbein

  Koronarangiografi er "gullstandarden" ved diagnose av kranspulsårene. Dette er den mest nøyaktige metoden, den utføres på spesialiserte sykehus av høyt kvalifisert medisinsk personell, prosedyren utføres i henhold til indikasjoner under lokalbedøvelse. Gjennom armens eller lårets arterie setter legemet et kateter, og gjennom den er en spesiell radiopaque substans som blander med blod, sprer seg, noe som gjør både fartøyene selv og deres lumen synlige.

  Bilder og videoopptak av fylling av fartøyene med stoffet produseres. Resultatene gjør det mulig for legen å konkludere om fartøyets patenter, tilstedeværelsen av patologi i dem, for å vurdere muligheten for behandling og muligheten for utvinning. Diagnostiske metoder for studier av koronarfartøyer inkluderer også MSCT-angiografi, ultralyd med doppler, elektronstråle-tomografi.

  Anatomi av kranspulsårene: funksjoner, struktur og mekanisme for blodtilførsel

  Hjertet er det viktigste organet for å opprettholde menneskets liv. Gjennom rytmiske sammentrekninger bærer det blod gjennom hele kroppen, og gir mat til alle elementer.

  Tilsvarer metningen av hjertets oksygen med koronararteriene. Et annet vanlig navn er coronary vessels.

  En syklisk gjentakelse av denne prosessen sikrer en uavbrutt blodforsyning, som holder hjertet i orden.

  Koronar er en hel gruppe blodkar som leverer blod til hjertemuskelen (myokard). De leverer oksygenrikt blod til alle deler av hjertet.

  Utløpet, utarmet av blodets innhold, utføres på 2/3 av en stor vene, medium og liten, som er vevd inn i en enkelt stor beholder - koronar sinus. Resten blir utskilt av fremre og muskulære vener.

  Når hjertet ventricles kontrakt, lukker ventilen arteriell ventil. På denne tiden er kranspulsåren nesten helt blokkert og blodsirkulasjonen i dette området opphører.

  Blodforsyningen gjenopptas etter åpningen av inngangene til arteriene. Fyllingen av aorta bihulene skyldes umuligheten av å returnere blod til venstre ventrikkelhulrom, etter avslapning, På denne tiden er skodder lukket.

  Viktig! Koronararterier er den eneste kilden til blodtilførsel mulig for myokardiet, derfor er brudd på integritet eller operasjonsmekanisme meget farlig.

  Ordning av strukturen av karene i koronarbunnen

  Kretskretsens struktur har en forgrenet struktur: flere store grener og mange mindre.

  Den arterielle grener kommer fra pæren av aorta, umiddelbart etter aortaklaffklaffen og sirkler hjertet, utfører blodtilførselen av de forskjellige delene.

  Disse hjertets kar består av tre lag:

  • Initial - endotel
  • Muskelfibre lag;
  • Adventitia.

  Denne leggingen gjør veggene til fartøyene svært elastiske og holdbare. Dette fremmer riktig blodgass selv under forhold med høy kardiovaskulær belastning, inkludert intensiv sport, noe som øker blodstrømshastigheten opptil fem ganger.

  Typer av kranspulsårer

  Alle fartøyene som utgjør et enkelt arterielt nettverk, basert på de anatomiske detaljene av deres plassering, er delt inn i:

  1. De viktigste (epikardiale)
  2. Pridatochnye (andre grener):
  • Høyre kranspulsåren. Dens viktigste plikt er å mate riktig hjerteventrikel. Delvis tilfører oksygen til veggen til venstre hjertekammer og en vanlig septum.
  • Venstre kranspulsårer. Utfører blodstrøm til alle andre kardiale deler. Det er en forgrening i flere deler, hvorav antallet avhenger av de personlige egenskapene til en bestemt organisme.
  • Konvoluttgren. Det er en gren fra venstre side og mater septum til den tilsvarende ventrikelen. Det er utsatt for alvorlig uttynding med den minste skade.
  • Front nedover (stor intervensjon) gren. Det kommer også fra venstre arterie. Det er grunnlaget for inntak av næringsstoffer til hjertet og septumet mellom ventriklene.
  • Subendokardiale arterier. De regnes som en del av det samlede koronarsystemet, men de går i dybden av hjertemuskelen (myokard), ikke på overflaten selv.
  Alle arterier er plassert direkte på hjerteflaten (unntatt subendocardial fartøy). Deres arbeid reguleres av egne interne prosesser, som også styrer det nøyaktige blodvolumet som leveres til myokardiet. til innholdet ↑

  Varianter av den dominerende blodtilførselen

  Dominerende, fôr den bakre nedadgående gren av arterien, som kan være enten høyre eller venstre.

  Bestem den generelle typen blodtilførsel til hjertet:

  • Den rette blodtilførselen er dominerende dersom denne grenen avviker fra det tilsvarende fartøyet;
  • Den venstre typen ernæring er mulig hvis den bakre arterien er en gren fra det innhyllende fartøyet;
  • En blodstrøm kan betraktes som balansert hvis den kommer samtidig fra høyre stamme og fra den innhyllende grenen til venstre kranspulsåren.

  Hjelp. Den overveiende næringskilden bestemmes på grunnlag av den totale strømmen av blod til atrioventrikulærknutepunktet.

  I det overveldende flertallet av tilfellene (ca. 70%) har personen en dominerende riktig blodtilførsel. Ekvivalent arbeid av begge arterier er tilstede hos 20% av befolkningen. Venstre dominerende fôring gjennom blodet manifesteres bare i de resterende 10% av tilfellene.

  Hva er koronar hjertesykdom?

  Koronar hjertesykdom (CHD), også kalt hjertesykdom (CHD), er en hvilken som helst sykdom som er forbundet med en kraftig forverring av blodtilførselen til hjertet, på grunn av mangelfull aktivitet i koronarsystemet.

  IHD kan være enten akutt eller kronisk.

  Ofte manifesterer seg seg mot bakgrunnen av arterier aterosklerose, som oppstår ved generell uttynding eller forstyrrelse av fartøyets integritet.

  På skadestedet dannes en plakk som gradvis øker i størrelse, smalker lumenet og forhindrer dermed den normale blodstrømmen.

  Listen over koronar sykdommer inkluderer:

  • Angina pectoris;
  • arytmi;
  • emboli;
  • Hjertesvikt;
  • ritt;
  • stenose;
  • Hjerteinfarkt;
  • Forvrengning av kranspulsårene;
  • Død på grunn av hjertestans.

  For iskemisk sykdom er bølgeformede hopp i den generelle tilstand typisk, hvor den kroniske fasen raskt går inn i den akutte fasen og omvendt.

  Hvordan patologier er definert

  Koronar sykdommer manifesteres av alvorlige patologier, hvor den første form er angina pectoris. Deretter utvikles det til mer alvorlige sykdommer, og for angrep av angrep krever ikke lenger en sterk nervøs eller fysisk belastning.

  Angina pectoris

  I hverdagen er en manifestasjon av IHD noen ganger kalt en "bane på brystet." Dette skyldes utbruddet av astmaanfall, som er ledsaget av smerte.

  I begynnelsen får symptomene seg i brystet, spredes deretter til venstre på ryggen, skulderbladet, kravebenet og underkjeven (sjelden).

  Smertefulle opplevelser er resultatet av oksygen sult av myokardiet, hvor forverring skjer i prosessen med fysisk, mentalt arbeid, spenning eller overspising.

  Myokardinfarkt

  Hjerteinfarkt er en svært alvorlig tilstand, ledsaget av død av enkelte deler av myokardiet (nekrose). Dette skyldes fullstendig opphør eller ufullstendig kvittering av blod i orgelet, som oftest skjer mot bakgrunnen av dannelsen av blodpropp i koronarbeinene.

  Koronararterie blokkering

  De viktigste symptomene på manifestasjon:

  • Akutt smerte i brystet, som er gitt til nærliggende områder;
  • Tyngde, stivhet i pusten;
  • Skjelving, muskel svakhet, svette;
  • Koronar trykk er sterkt redusert;
  • Angrep av kvalme, oppkast;
  • Frykt, plutselige panikkanfall.

  Den delen av hjertet som har gjennomgått nekrose oppfyller ikke sine funksjoner, og den resterende halvdel fortsetter sitt arbeid i det tidligere regimet. Dette kan føre til brudd på blindpunktet. Hvis en person ikke har akutt medisinsk hjelp, er risikoen for dødelig utfall høy.

  Forringet hjertefrekvens

  Det provoserer en spasmodisk arterie eller utilsiktede impulser som har oppstått mot en bakgrunn av forstyrrelser i koronarbeholderens konduktivitet.

  De viktigste symptomene på manifestasjon:

  • Følelse av tremor i hjertet;
  • Skarp fading av sammentrekninger av hjertemuskelen;
  • Svimmelhet, vaghet, mørke i øynene;
  • Alvorlig puste;
  • En uvanlig manifestasjon av passivitet (hos barn);
  • Sløvhet i kroppen, konstant tretthet;
  • Trykk og langvarig (noen ganger skarp) smerte i hjertet.

  Frekvensen av rytmen manifesteres ofte av nedbremsing av metabolske prosesser, hvis det endokrine systemet ikke er i orden. Dessuten kan katalysatoren være et langtidsinntak av mange stoffer.

  Hjertesvikt

  Dette konseptet er en definisjon av hjertens utilstrekkelige aktivitet, på grunn av at det er mangel på blodtilførsel til hele kroppen.

  Patologi kan utvikle seg som en kronisk komplikasjon av arytmi, hjerteinfarkt, svekkelse av hjertemuskelen.

  Akutt manifestasjon er oftest forbundet med inntak av giftige stoffer, traumer og en kraftig forverring i løpet av andre hjertesykdommer.

  En slik stat krever akutt behandling, ellers er sannsynligheten for død høy.

  På bakgrunn av kranskärlssykdom blir hjertesvikt ofte diagnostisert

  De viktigste symptomene på manifestasjon:

  • Krenkelse av hjerterytmen;
  • Kortpustethet
  • Hosteangrep;
  • Tåke og mørkere i øynene;
  • Ødem i øynene på halsen;
  • Ødem i bena, ledsaget av smertefulle opplevelser;
  • Frakobling av bevissthet;
  • Alvorlig tretthet.

  Ofte er denne tilstanden ledsaget av ascites (opphopning av vann i bukhulen) og en økning i leveren. Hvis en pasient har kontinuerlig høyt blodtrykk eller diabetes mellitus, er det umulig å gjøre en diagnose.

  Koronar insuffisiens

  Kardiovaskulær insuffisiens er den vanligste typen iskemisk sykdom. Det er diagnostisert om sirkulasjonssystemet har helt eller delvis opphørt å forsyne kranspulsårene med blod.

  De viktigste symptomene på manifestasjon:

  • Sterk smerte i hjertet;
  • Følelse av "mangel på plass" i brystet;
  • Misfarging av urin og økt sekresjon
  • Bleg hud, en forandring i fargen;
  • Lungens alvorlighetsgrad
  • Sialoré (intens salivasjon);
  • Kvalme, oppkast, avvisning av vanlig mat.

  I akutt form manifesterer sykdommen seg som et plutselig anfall av hjertehypoksi, som oppstår fra en spasmer i arteriene. Kronisk kurs er mulig på grunn av angina pectoris mot bakgrunnen av akkumulering av aterosklerotiske plakk.

  Det er tre stadier av sykdommen:

  1. Innledende (svakt uttrykt);
  2. uttrykt;
  3. En alvorlig scene, som uten riktig behandling kan føre til døden.
  til innholdet ↑

  Årsaker til vaskulære problemer

  Det er flere faktorer som bidrar til utviklingen av IHD. Mange av dem er en manifestasjon av utilstrekkelig omsorg for ens helse.

  Viktig! Hittil, ifølge medisinsk statistikk, er kardiovaskulær sykdom den første dødsårsaken i verden.

  Hvert år dør mer enn to millioner mennesker av iskemisk hjertesykdom, hvorav de fleste er en del av befolkningen i "velstående" land, med en komfortabel stillesittende livsstil.

  Hovedårsakene til iskemisk sykdom kan vurderes:

  • Tobaksrøyke, inkl. passiv innånding av røyk
  • Å spise mat som er mettet med kolesterol;
  • Overvekt (fedme);
  • Hypodinamien, som følge av en systematisk mangel på bevegelse;
  • Overflød av sukker i blodet;
  • Hyppig nervøsitet;
  • Arteriell hypertensjon.

  Det er faktorer uavhengig av mann som påvirker tilstanden til blodkar: alder, arvelighet og sex.

  Kvinner er mer motstandsdyktige overfor slike sykdommer, og de er derfor preget av et langvarig forløb av sykdommen. Og menn er mer sannsynlig å lide av akutte former for patologier som ender dødelig.

  Metoder for behandling og forebygging av sykdom

  Korrigering av tilstanden eller fullstendig kur (i sjeldne tilfeller) er først mulig etter en detaljert studie av årsakene til manifestasjonen av sykdommen.

  For dette utføres nødvendige laboratorie- og instrumentstudier. Deretter utgjør de en behandlingsplan basert på medisiner.

  Behandlingen innebærer bruk av følgende legemidler:

  1. En spesifikk medisinering og hvor mange dager det er nødvendig å bruke det, er valgt av en spesialist.

  antikoagulanter. Fortynn blodet, og derved redusere risikoen for trombose. De bidrar også til fjerning av eksisterende blodpropper.

 • nitrater. De stopper akutte angina angina pectoris, utvider koronarbeholderen.
 • Betablokkere. Reduser antall hjerteslag per minutt, enn å redusere belastningen på hjertemuskelen.
 • diuretika. Reduser det totale volumet av væske i kroppen, ved å fjerne det, noe som letter arbeidet i myokardiet.
 • Fibratory. Normaliser nivået av kolesterol, forhindrer dannelsen av plakk på veggene i blodårene.
 • Operativ intervensjon er foreskrevet ved ineffektivitet ved tradisjonell terapi. For å bedre næring av myokardet, bruk coronary bypass - koble til koronar og ytre vener hvor den intakte delen av karene er plassert.

  Koronar bypass er en kompleks metode som utføres på det åpne hjertet, så det brukes kun i vanskelige situasjoner, når erstatning av de smalte delene av arterien er uunnværlig.

  Fortynning kan utføres dersom sykdommen er forbundet med hyperproduksjon av arterievegglaget. Denne inngrep innebærer innføring i lumen av fartøyet i en spesiell ballong som ekspanderer den på steder av et fortykket eller skadet skall.

  Hjerte før og etter utvidelse av kameraene til innholdet ↑

  Redusere risikoen for komplikasjoner

  Egne forebyggende tiltak reduserer risikoen for kranspulsårene. De minimerer også negative konsekvenser i rehabiliteringsperioden etter behandling eller operasjon.

  De enkleste tipsene er tilgjengelige for alle:

  • Overgivelse av dårlige vaner;
  • Balansert næring (spesiell oppmerksomhet mot Mg og K);
  • Daglig går i frisk luft;
  • Fysisk aktivitet;
  • Kontroll av sukker og kolesterol i blodet;
  • Herding og sterk søvn.

  Koronarsystemet er en svært kompleks mekanisme som må behandles med forsiktighet. Manifestasjon når patologi stadig utvikler seg, akkumulerer alle de nye symptomene og forverrer livskvaliteten, bør man derfor ikke forsømme anbefalingene fra spesialister og overholde grunnleggende helsehensyn.

  Systematisk styrking av kardiovaskulærsystemet vil bevare kroppens og sjelens styrke i mange år.

  Les Mer Om Fartøyene