Drift av en aneurysm i abdominal aorta

Uten kirurgisk behandling utgjør aorta-aneurisme en trussel mot pasientens liv, som med økt blodtrykk, alvorlig fysisk anstrengelse, traumer, det bryter med massiv indre blødning og død. Operasjonen kan utføres via åpen tilgang eller ved endovaskulær metode. Gjenopprettingsperioden er lang, en mild behandling og kontroll av blodtrykket, er det anbefalt å dispensere om kardiologen.

Les i denne artikkelen

Indikasjon for operasjonen

I den asymptomatiske løpet av sykdommen anbefales konservativ behandling under konstant tilsyn av behandlende lege. Indikasjoner for kirurgisk inngrep er:

 • størrelsen på thorax aorta aneurisme er mer enn 6 cm, og stigende og abdominal aneurysmer overstiger 5 cm;
 • vekstraten i 6 måneder overstiger 6 mm;
 • poseformet form;
 • intense smerter og tegn på kompresjon av nabolandene;
 • Stratifisering og brudd krever akutt kirurgi.

For noen av disse forholdene kan uoppnåelig kirurgisk behandling være dødelig for pasienten.

Hva er kirurgiske prosedyrer

Kirurgi kan utføres på to måter - med åpen tilgang til brystet eller magen, samt endovaskulær kateterisering ved montering av en stent. Selv om den andre metoden forkorter varigheten av rehabiliteringsperioden, vises den ikke til alle pasientene.

Med en aneurisme av den stigende aorta

Penetrasjon i thoraxen gjennom snittet av brystbenet. Aorta kobles fra blodet ved hjelp av klemmer. Etter å ha kuttet av den sakkulære aneurisme, suges hullet eller en syntetisk patch påføres. I nærvær av spindelformet formasjon er pasienten forbundet med apparatet av kunstig sirkulasjon (AIC). Den modifiserte delen av fartøyet fjernes, og defekten er dekket av transplantasjonen.

Med en aneurisme av aortabuen

Først gjennom 6 kanyler utføres en forbindelse til oksygeninnretningen til apparatet av den kunstige sirkulasjonen av hjernen og ryggmargen, hjerte, bukorganer. Aorta er isolert med klemmer, en aneurisme er kuttet ut, en transplantasjon er plassert på plass.

Å fjerne thoracic aneurisme

Oftest på dette stedet er spindelformede aneurysmer. Egenheten ved operasjonen er at blodet i øvre halvdel av kroppen kommer fra hjertet og inn i den nedre - gjennom AIC ved den skapt shunt. På aorta settes tverrklemmer inn og delen av fartøyet fjernes fra aneurysmen, så er protesen festet til de resterende delene.

Kirurgisk behandling av eksfolierende aneurisme

For å klargjøre stedet og spredning av fartøyets sykdom før operasjonen, er aortografi obligatorisk. Hvis stratifikasjonen oppstår i stigende og den første delen av aortabuen, blir aneurisme fjernet ved vanlig metode, med en aortaklaff uvirksom, etableres en kunstig.

Når aneurismen ligger før membranen, dissonerer aorta, blir begge veggene først sydd sammen for å danne et enkeltrør. Deretter kutter de kuttbitene sammen med en graft.

Med en aneurysm i abdominal aorta

Den farligste lokaliseringen, som nyre-, lever- og spinalarteriene, samt kar som spiser mage og tarm, forlater aorta. Etter tilgang gjennom thorax og bukhulen, påføring av klemmer, gjøres en langsgående snitt på aorta. En rundkjøring av blodtilførsel dannes for alle store fartøyer i sin tur. Aneurismen er skåret ut, og en beskyttende protese er plassert på aorta.

Endovaskulær kirurgi

Ulempene med åpne operasjoner er høy traumatiskitet, langvarig aortal overføring, forstyrrer organens ernæring, risiko for postoperative komplikasjoner.

Derfor, i nærvær av indikasjoner, anbefales en endovaskulær innstilling i stedet for stent-graft-aneurisme. Gjennom det strømmer blod langs fartøyet, og hulrommet i aneurismen er isolert. Over tid er det en dannelse av trombus, som erstattes av bindevev.

Operasjonen utføres gjennom femorale arterien. Det introduserer et rør med en foldet stent, under kontroll av røntgen, blir den ført til aneurysmstedet, og deretter åpnes stentgraften. Det ledende systemet fjernes. Fordeler med denne metoden:

 • oppholdstid på sykehuset er redusert til 2 - 3 dager;
 • hele rehabiliteringsperioden varer ca 14 dager, noe som er flere ganger mindre enn i den vanlige operasjonen;
 • det er ikke noe stort snitt og tap av blod;
 • Det er mulig å betjene eldre pasienter med alvorlige sykdommer.

Endovaskulære metoder med aneurysm er ikke uten feil, da hulrommet kanskje ikke overlapper helt, noe som kan kreve en annen operasjon.

For kirurgisk behandling av aorta aneurisme, se denne videoen:

Rehabilitering etter operasjon

Hvis en åpen metode ble valgt for operasjonen, er pasienten på sykehuset i minst 14 dager, hvorefter suturene i normal tilstand av aorta-protesen fjernes og slippes ut hjemme. Endovaskulær operasjon krever 2 til 3 dagers overvåkning i innstillingen av vaskulær kirurgi.

I løpet av sykehusets periode kan slike komplikasjoner oppstå:

 • blødning fra sømmer på aorta
 • tromboemboliske blodpropper
 • lungeødem;
 • betennelse i såret;
 • nyreinsuffisiens.

Derfor, før pasienten kan tømmes, får han en røntgen og en laboratorieundersøkelse.

Med noen kirurgiske inngrep (tannlegen, gynekologi, urologi, ENT), utføres antibiotikabehandling, forhindrer antikoagulantia trombose, og en gruppe antihypertensiva kan korrigere hemodynamikk.

Konsekvenser og prognoser

Uten rettidig behandling av en aneurisme fører til pasientens død fra intern blødning. Selv om det tradisjonelle kirurgiske inngrepet fortsatt er ganske traumatisk, men det gir håp for utvinning. Hvis det er en aneurysmbrudd, forsvinner sjansene for liv uten behandling, selv etter operasjonen, er dødeligheten ca. 90%.

Ruptur av abdominal aorta med aneurisme

Etter planlagte operasjoner lever mer enn halvparten av pasientene i mer enn fem år. Fjerne konsekvenser kan manifestere seg i slike stater:

 • trombose av blodkar;
 • fistel i tarmen når aneurysmen i abdominalarterien fjernes;
 • suppuration av protesen;
 • brudd på seksuell funksjon.

Livet etter operasjonen

Aneurysm refererer til alvorlig vaskulær patologi, og dens kirurgiske behandling fjerner ikke årsaken til forekomsten. Derfor, for å forhindre slike brudd etter operasjonen, er det nødvendig:

 • helt gi opp røyking og alkohol;
 • i den første måneden for å observere en sparsom diett og ikke tillate en sterk følelsesmessig eller fysisk belastning;
 • Ikke løft vekter over 5 kg;
 • Vekten bør ikke være høyere enn aldersnormen, med hensyn til vekst;
 • hver dag minst 2 ganger for å måle blodtrykket og opprettholde det ved 130/85 mm Hg. Artikkel.;
 • Etter 4 - 6 måneder må du begynne å trene: gå, svømme, og så lett løp;
 • For riktig valg av last, anbefales en prøve på veloergometeret.

Ernæringsregler

Oppgaven av terapeutisk ernæring etter kirurgi er normalisering av tarmen og opprettelse av optimale forhold for å gjenopprette blodsirkulasjonen i bukhulen.

Bruk derfor slike regler for å bygge en diett:

 • Daglig inkludering i menyen med produkter med avføringsmidler: svisker, tørkede aprikoser, sour-milk drinker, kli (en måned etter operasjonen), gulrot- eller gresskarjuice, havregryn, vegetabilsk olje.
 • Utelukkelse av matkomponenter som forårsaker økt gassproduksjon og irriterende tarmene: kål, belgfrukter, hvitt brød, druer, karbonatiserte drikker.
 • Kjøtt og fisk bør være lite fett, koker dem i kokt eller bakt form.
 • Salt overstiger ikke 3 - 5 g per dag (legg kun til ferdige måltider), du kan drikke vann opptil 1 liter.
 • Det anbefales ikke å drikke kaffe, kakao og sterk te.
 • Under forbudet, skarpe og stekte matvarer, biprodukter, brews, animalsk fett.

Maten er fraksjonert - i små porsjoner 5 til 6 ganger om dagen. Med magesmerter, bør maten være godt kokt og tørket.

Operasjon med aneurysm i aorta er den eneste måten å behandle, sin rettidige bedrift gir en sjanse for utvinning. Omfanget og metoden til kirurgisk inngrep bestemmes av aneurysmens plassering og størrelse. Den postoperative perioden avhenger av pasientens tilstand og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.

Rehabilitering er lang, på pasientens rekord er det minst et år. I løpet av denne perioden må du overvåke blodtrykket daglig og følge doktors anbefalinger om ernæring, fysisk aktivitet og medisininntak.

Hvis det oppdages en hjertesyke, kan operasjonen bli den eneste sjansen for frelse, bare med det forbedrer prognosen. Det er mulig å leve uten kirurgi som helhet, men bare hvis aneurysmen, for eksempel av venstre ventrikel, er svært liten.

Etter 65 år forekommer ikke-stenotisk aterosklerose i abdominal aorta og iliac ader hos 1 av 20 personer. Hvilken behandling er akseptabelt i dette tilfellet?

Hvis en aorta-aneurisme er identifisert, er pasientens liv i fare. Det er viktig å kjenne årsakene og symptomene til manifestasjonen for å starte behandlingen så tidlig som mulig. I utgangspunktet er det en operasjon. Aorta-brudd i buk-, thorax- og stigende seksjoner kan diagnostiseres.

En aneurisme blir resected i vaskulære patologier som truer livet. Reseksjon av abdominal aorta med proteser tillater unødig blødning og død av pasienten.

Rekonstruksjon av fartøyene etter deres brudd, traumer, med dannelse av trombi, etc. Operasjoner på fartøy er ganske komplekse og farlige, krever høy kvalifikasjon av kirurgen.

En aneurisme i hjertet etter et infarkt regnes som en alvorlig komplikasjon. Prognosen forbedrer seg betydelig etter operasjonen. Noen ganger er behandlingen medisinert. Hvor mange lever med postinfarkt aneurisme?

Utspringet eller en aneurisme av halspulsåren kan være en medfødt tilstand. Det kan også være venstre og høyre, intern og ekstern, saccular eller fusiform. Symptomer manifesteres ikke bare i form av en kegle, men også en forstyrrelse av velvære. Behandling er bare en operasjon.

Det oppstår en aneurisme av femoral arterien på grunn av en rekke faktorer. Symptomene kan gå ubemerket, det er en falsk aneurisme. Hvis det var et gap, så er det behov for akutt sykehusinnleggelse og kirurgi.

Hvis en hjertes hjertemasse dannes, kan symptomene lignes på normal hjertesvikt. Årsaker - hjerteinfarkt, utarming av vegger, endringer i blodkar. En farlig konsekvens er en pause. Jo tidligere diagnosen er utført, jo mer sannsynlig.

Vi lærer alt om aneurysmen til aorta i magehulen

Aneurysm er patologisk utvidelse og utvidelse av aorta - Den viktigste arterien av sirkulasjonssystemet, gjennom hvilket blod transporteres, rik på oksygen, fra hjertet til resten av organene. Veggene i arteriene er kjøttfulle og tette, noe som hjelper dem med å motstå belastninger og høye trykk. Men noen ganger utvikler de svake områder (på grunn av høyt blodtrykk eller på grunn av utviklingen av aterosklerose). Dette gjør at trykket i arterien kan akkumuleres, noe som skaper et konvekst område som kalles "aneurisme".

Aorta stammer fra hjerteets venstre hjerte, passerer gjennom thoraxen, gjennom bukhulen i inngangsregionen. I bekkenregionen er aorta delt inn i to kar, som tilveiebringer hele den nedre delen av kroppen med blodstrøm. Den thorakale aorta er aorta plassert i brystet, aorta i bukhulen er i magen.

Nesten alle arterier i kroppen kommer fra hovedorta. De leverer blod til hjernen, leveren, magen, nerver, bein, muskler og også til celler som er ansvarlige for kroppens normale funksjon.

Aneurysmer forekommer vanligvis på to steder:

 • I bukhulen - en aneurisme av aorta i magehulen
 • I brystet - thorax aorta aneurysmer;
 • Thoraco-abdominal aorta aneurysmer påvirker både bukhulen og thoraxen.

Abdominal aorta - et stort blodkar omtrent 2 cm bredt. Når en aneurisme oppstår, øker størrelsen til 5-7 cm. Store aneurysmer er sjeldne, men konsekvensene kan være svært alvorlige. Mot bakgrunnen av brudddet oftest skjer et dødelig utfall.

Elena Malysheva forteller i detalj i sin rapport om sykdommen

Risikofaktorer

Sykdommen er vanlig blant menn over 65 år, med en aneurysmbrudd som forekommer i 2 av 50 tilfeller, hvorav 1 er dødelig.

Også i fare er:

 • Personer som lider av overvekt eller fedme;
 • Pasienter som allerede hadde tilfeller av aneurysm, hjertesykdom;
 • Pasienter med diabetes mellitus (spesielt 2 typer);
 • Personer som rapporterer vedvarende høyt blodtrykk i en alder av 25 til 60 år;
 • Pasienter med høyt kolesterol og triglyserider i blodet;
 • Folk som leder en stillesittende livsstil;
 • Hvis pasienten har magesmerter;
 • Røyking til tider øker muligheten for å utvikle og rive en aneurisme.
 • Omtrent en av 250 personer over 50 år dør av aneurysmbrudd hvert år;
 • Denne typen aneurisme påvirker 8% av befolkningen over 65 år;
 • Menn er 4 ganger mer sannsynlig å bli syke enn kvinner;
 • Røykere menn over 60 år, pasienter med aterosklerose, er mest utsatt;
 • 50% av mennesker dør fra brudd på en aneurisme, fordi de ikke søker profesjonell hjelp.

* Ifølge Society of Interventional Radiology (American Society of Interventional Radiology) - American National Organization of Physicians.

Ruptur av abdominal aorta aneurisme under graviditeten er sjelden, men en potensielt dødelig tilstand. Gravide kvinner er i fare. Under graviditeten er det mange endringer i kroppen som øker spenningen i blodkarene, inkludert aorta. Hormoner av graviditet har en direkte effekt på blodårene. Visse genetiske sykdommer øke sannsynligheten for brudd på aneurismen, for eksempel, Marfans syndrom (autosomal dominant arvelig sykdom som kjennetegnes av bindevev mangel), Ehlers-Danlos syndrom (en arvelig sykdom, hud giperelastichnost).

Alle kvinner med aortasykdom må være under konstant tilsyn av spesialister. Størrelsen av aorta bør måles før befruktning (dersom aneurismen allerede har funnet sted) og under svangerskapet (i bakgrunnen for befruktning er det en skarp økning i aneurisme), er det viktig at eksperter har utelatt slike mulige komplikasjoner som et dissekerende aortaaneurisme.

årsaker til

Årsakene er ofte ukjent. Men mange faktorer øke muligheten for aneurismeutvikling:

 • Hypertensjon. Blodtrykket korrelerer direkte med trykket på fartøyets vegger. Høyt systolisk trykk svekker veggene i aorta og forårsaker en aneurisme;
 • Røyking fører til slitasje på arteriene i marmorene, og røykere opplever ofte høyt blodtrykk.
 • Betennelse i veggene i blodårene. Aorta infeksjoner kan provosere dannelsen av en aneurysm;
 • Aterosklerose - på bakgrunn av dannelsen av en blodpropp mister blodårene sine fleksibilitet og elastisitet, og ytterligere trykk fører til svekkelse og fremspring;
 • En nylig mottatt mageskade kan utløse utviklingen av en aneurysm;
 • Genetiske forhold. Mennesker med Marfan syndrom er i stor grad i fare for å danne en aneurysm i thorax aorta. Andre genetiske lidelser, for eksempel Lois-Dietz syndrom, kan også være årsaken til forekomsten;
 • I mangel av behandling for visse infeksjoner kan en aneurisme utvikle seg, for eksempel mot bakgrunnen av syfilis eller salmonella, men dette er svært lite sannsynlig.
 • Aldring.

En annen video om denne forferdelige sykdommen

symptomer

Denne typen aneurisme blir ofte kalt en "stille morder" siden symptomer er ofte helt fraværende (tre av fire aneurismer forekommer asymptomatisk før diagnose). Når symptomene er til stede, inkluderer de:

 • Abdominal smerte (forbigående eller vondt);
 • Smerter i nedre rygg, gir til baken, lysken, bekkenet organer eller nedre lemmer;
 • "Cold feet" syndromet oppstår mot bakgrunnen av produksjonen av en aneurisme av en karakteristisk blodpropp som løsner og blokkerer blodstrømmen til bena;
 • Økt temperatur eller vekttap, mot bakgrunnen av betennelse i aorta-aneurisme
 • Pulsering i magehulen.

Symptomer på aneurysmbrudd:

 • Akutt smerte i ryggen, midjen, magen;
 • Blekt ansikt;
 • Følelse av tørrhet i munnen;
 • Peeling av huden;
 • Konstant tørst;
 • Lavt blodtrykk;
 • Oppkast, kvalme;
 • Symptomer på sjokk kan omfatte kramper, svimmelhet, svimmelhet, økt svette, takykardi og svakhet.

diagnostikk

Denne typen aneurisme blir ofte funnet tilfeldig. Under prof. En ekspert kan legge merke til en pulserende bule. Aorta aneurysmer er synlige i rutinemessige medisinske tester, for eksempel på røntgenstråler eller ultralyd i magen.

For diagnose vil spesialisten gjennomgå pasientens medisinske og familiemessige historie, og tildele også følgende tester:

 • Ultralyd i bukhulen;
 • Datatomografi (CT). Gi en spesialist med aorta bilder for å bestemme størrelsen og formen på aortaen;
 • CT angiografi og kateter angiografi - non-invasiv undersøkelse, introduserer spesialist et kontrastmiddel inn i blodårene, noe som bidrar til å vurdere mulige avvik i detalj. CT-angiografi vil også hjelpe legen til å bestemme løpet av videre tiltak (kirurgi, konservativ behandling);
 • Magnetic resonance imaging (MR). Det brukes til å diagnostisere en aneurisme og for å bestemme plasseringen og størrelsen.

behandling

behandling avhenger av størrelsen på aneurysmen.

kirurgi

Til å begynne med evaluerer en ekspert Sannsynlighet for diskontinuitet aneurisme. Hvis størrelsen på aneurismen er liten (opptil 5,5-6 cm), er sannsynligheten for brudd svært lav. Diameteren av aneurysmen er studert i detalj ved hjelp av ultralyd. Risikoen for brudd er økt hos røykere, gravide kvinner, personer med høyt blodtrykk og de som hadde aneurysmer i familien.

Har alle behov for en operasjon for å fjerne en aneurisme? Kort svar: ikke. Kirurgisk inngrep i dette tilfellet er et veldig alvorlig skritt og bærer mye risiko. En liten andel av pasientene dør under eller kort tid etter operasjonen. Hvis aneurysmstørrelsen er opptil 6 cm, vil risikoen for død fra kirurgi være høyere enn sannsynligheten for et dødelig utfall fra aneurysmbrudd. Operasjonen anbefales for pasienter som har en aneurysmstørrelse på 6 cm. Avgjørelsen er kun utført av kirurgen. Haster operasjon er nødvendig for aneurysmbrudd. I gjennomsnitt vil ca. 8 av 10 personer med aneurysmbrudd dø på grunn av alvorlig blødning. Selv om operasjonen i enkelte tilfeller kan redde pasientens liv og fjerne alle symptomene på sykdommen.

Indikasjonene for operasjonen er som følger:

 • Hvis det er en sannsynlighet for brudd på en aneurisme
 • Diameteren av aneurysmen er mer enn 5-6 cm;
 • Alvorlig blødning.

Typer av operasjoner

Det er 2 hovedtyper av operasjoner - en klassisk operasjon (åpen kirurgisk inngrep) og endovaskulær kirurgi (endoprosthetikk av en aneurysm).

 • Klassisk kirurgi er standard type kirurgi av abdominal aorta aneurisme. Pasienten er laget et stort snitt i magen. Prosedyren er under generell anestesi. Aneurismen er helt fjernet, og aortaområdet erstattes med et transplantat. Operasjonen tar 3 til 6 timer, hvoretter pasienten forblir på sykehuset i 5-8 dager. Ofte trenger en pasient opptil tre måneder til å gjenopprette fra en åpen operasjon. De fleste pasientene gjenopprettes helt uten konsekvenser;
 • Endovaskulær kirurgi (EVAR) innebærer ikke fjerning av aneurysm. I stedet blir en stentgraft satt inn i aorta. Operasjonen gjennomføres ved hjelp av spesialiserte rør (katetre) som er innført i arterien, har de kirurgiske operasjon ikke nødvendig å åpne bukhulen. Den går under generell anestesi. Kirurgen plasserer kateteret i arterien i bekkenregionen (øvre lår) og strekker den til aneurismen. Deretter, ved hjelp av røntgenstråler for å vise en arterie, har kirurgen graftet (endoprotesen, stenttransplantat) til aneurisme i aorta. Graften ekspanderer deretter inne i aorta og er festet på plass for å danne en stabil kanal for blodstrøm. Stentgraften styrker den svekkede delen av aorta. Dette bidrar til å forhindre aneurysmbrudd. Fordi endovaskulær intervensjon er mindre aggressiv enn den åpne kirurgi, er pasientens opphold på sykehuset betydelig redusert og er 2-4 dager.

Prisen for endoprosthetikk er mye høyere enn for en klassisk operasjon. Prisen for en klassisk operasjon, avhengig av regionen, vil være i størrelsesorden 250000-300000 rubler, vil kostnaden for endovaskulær inngrep i Moskva i Innovative Vascular Centre være av størrelsesordenen 850000 rubler (opptil 1 million rubler). Prisen på kirurgi i utenlandske klinikker vil bli høyere og vil være av størrelsesordenen 70-150 tusen euro. Kostnaden for behandling i Tyskland handler om 95000 euro.

Kontraindikasjoner, komplikasjoner og fare

Evnen til å utføre begge operasjoner avhenger av flere faktorer, blant annet pasientens alder, fysiske tilstand, familiehistorie, tilstand og størrelse av aneurysmen, og dens plassering. Som regel er aneurysmer i abdominal aorta mottagelige for kirurgisk behandling. Endoprosthetikk kan bidra til å forhindre brudd.

Den klassiske operasjonen skaper en betydelig belastning på hjertet, og personer med alvorlig hjertesykdom kan ikke bære den. Stenttransplantater brukes oftest til pasienter med økt kirurgisk risiko på grunn av alder. Endovaskulær inngrep er fortsatt en ny teknologi. Derfor kan personer med forventet levetid på 20 år eller mer bli omdirigert til en klassisk operasjon. I tillegg er teknologien begrenset av protesens størrelse. Transplantasjonene er laget i visse størrelser og må korrespondere nøyaktig med pasientens anatomi, stentene blir ikke produsert i henhold til den enkelte design for hver pasient. De har i utgangspunktet standardstørrelser.

Komplikasjoner kan også omfatte:

 • Mulig transplantasjonsoverføring etter installasjon og gjenopptak av risiko for vekst / brudd på aneurisme
 • Utvikling av trombi i bena;
 • Pusteproblemer;
 • Infeksjon, inkludert i lungene, urinveiene og bukhulen;
 • Hjerteinfarkt eller hjerneslag;
 • Tegn på en allergisk reaksjon.
 • Alder over 65 år regnes som en kontraindikasjon til kirurgi. For å sikre at stenten fortsetter å fungere, bør pasientens levetid være minst 20 år;
 • Nyresvikt.

Postoperativ periode

Mulige konsekvenser (både på tidlig og lang sikt) inkluderer:

 • Blødning rundt transplantatet, i dette tilfellet er det nødvendig med en mer operasjon;
 • Blødning før eller etter prosedyren;
 • Stent blokkering;
 • Nerveskade som forårsaker svakhet, smerte eller nummenhet i beinet;
 • Nyresvikt;
 • Dårlig blodtilførsel til bena, nyrer eller andre organer;
 • Problemer med ereksjon hos menn.

Konservativ behandling

Hvis størrelsen på aneurismen er mindre enn 5 cm, og det er ingen symptomer, så:

 • Kirurgisk inngrep er ikke angitt;
 • En spesialist, sannsynligvis, må sjekke størrelsen på en aneurysm med ultralyd hver 6. måned.

Målene med behandlingen inkluderer:

 • Forebygging av aneurysmvekst;
 • Eliminering av skadelig effekt av aneurisme på andre kroppsstrukturer;
 • Forebygging eller behandling av ruptur.

Bare en lege kan ordinere medisiner. De brukes til å senke blodtrykket, slappe av blodkar, og også redusere risikoen for aneurysmbrudd. Narkotikabehandling inkluderer slike legemidler som betablokkere og kalsiumkanalblokkere (første og andre generasjon).

Behandling av folkemidlene

Behandling med folkemidlene kan ikke brukes som hovedterapi.

Noen infusjoner og avkok har gunstig innvirkning på tilstanden til blodkar.

Infusjon av dill

En dessertskje med hakkede dill forlater fyll med et glass kokende vann (250 ml), insister 1 time, drikk denne buljongen en gang daglig før du legger deg.

Lecophilic icicles

Avkjøling av denne urten brukes i medisin som en nødsituasjon for forebygging av hjerte-og karsykdommer. Jel-e-posten bidrar til å normalisere blodsirkulasjonen. En dessert skje med hakkede blader helle kokende vann (300 ml), la det brygge i 5-7 minutter, belastning, ta en dessert skje ikke mer enn 3 ganger om dagen.

Viburnum

En dessertskje med knuste blomster av viburnumet skal fylles med kokende vann. Tillat infusjon i 10 minutter, i infusjon kan legge til noen skjeer med honning. Kalina klarer seg godt med magesmerter, fjerner symptomene på dyspnø.

Infusjon av hagtorn

Kryss av hagtornbærene, hell to skjeer med et glass kokende vann. Drikk en slik avkok tre ganger om dagen før du spiser.

Elderbæren

En dessert skje med bakken elderrotlets helle et glass kokende vann, insistere 15 minutter, drikk en dessert skje før du spiser tre ganger om dagen.

livsstil

Hvis pasienten er til stede abdominal aortaaneurisme, i sine blodkar er sannsynlig å akkumulere en betydelig mengde av fettstoffer (triglyserider, kolesterol, lav tetthet lipoproteiner). Slike pasienter med risiko for aterom dannelse i koronararterier (hjerte) og hjernearteriene. De har også økt risiko for kardiovaskulær sykdom (angina, hjerteinfarkt) og slag.

Derfor er det viktig å vurdere alle mulighetene for å redusere disse risikoene. For eksempel:

 • Et sunt balansert kosthold med lavt innhold av mettet fett og natrium (redusert saltinntak). Kostholdet bør omfatte en rekke frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter. Og også magert kjøtt, fjærfe, fisk, bønner og skummet melkeprodukter;
 • Regelmessig trening (for pasienter i moden alder, rask spasertur, svømming, yoga, pilater passer) - 150 minutter i uken;
 • Hvis pasienten er overvektig, må den resettes med et sparsomt kosthold og mosjon.
 • Røyking og alkohol er kontraindisert;
 • Høyt blodtrykk, kolesterolnivå, blodsukkernivå må kontrolleres;
 • Pasienter er ofte foreskrevet statiner for å senke kolesterol og lave doser av aspirin for å forhindre blodpropper.

outlook

Tidlig diagnose og behandling kan bidra til å forhindre aneurysmbrudd. Den behandlende legen vil informere pasienten om å unngå å løfte vekter eller fysisk anstrengelse. I tillegg bør personer med aneurysm forsøke å unngå følelsesmessig stress. Sterke følelser kan føre til økt blodtrykk, noe som øker risikoen for brudd. Medisiner kan redusere risikoen for aneurysmbrudd. Små aneurysmer trenger ikke behandling, og prognosen og overlevelse er generelt gode. Likevel kan en aneurisme utvikle seg og vokse asymptomatisk, så det er viktig å gjennomgå en full medisinsk undersøkelse minst en gang i seks måneder. Prognosen etter operasjon før aneurysmbrudd er også ganske bra. Endoprosthetikk viste betydelig effekt i behandlingen av abdominal aorta aneurysmer.

Drift av en aneurysm i abdominal aorta

I dag er den akselererende tempo av liv, mangel på tid, fast ansettelse av unge og middelaldrende mennesker i økende grad føre til at folk ikke betaler nok oppmerksomhet til deres helse, selv om det er det - er problematisk. Imidlertid bør det bli husket at mange farlige sykdommer som forårsaker i begynnelsen av et lite ubehag, med utvikling av komplikasjoner kan føre til en katastrofal utfall. Dette gjelder spesielt for abdominal aorta aneurisme.

Aorta er det største og viktigste fartøyet i menneskekroppen. Denne arterien bærer blod fra hjertet til andre organer og ligger langs ryggraden i thoracic og bukhulen. Dens diameter i bukhulen varierer fra 15 til 32 mm, og det er i denne avdelingen at en aneurisme utvikler oftest (i 80% av tilfellene). Aneurysm - et fremspring, utbukting av karveggen, forårsaket av atherosklerotisk, inflammatorisk eller traumatisk skade.

Følgende typer aneurysmer i abdominal aorta utmerker seg:

 • på lokalisering av lesjonen: suprarenal, infrarenal (over og under separasjonsstedet fra henholdsvis aorta av nyrearteriene), totalt (hele).
 • etter diameter. liten (3 - 5 cm i diameter), medium (5 - 7 cm), stor (mer enn 7 cm), gigantisk (til tider overskrider beholderens normale diameter).
 • av natur: ukomplisert og komplisert (brudd, eksfoliering, dannelse av blodpropper på aortas vegg).
 • ved skjema. saccat og spindelformet.

En aneurysm i abdominal aorta forekommer hos 5% av menn over 60 år. Faren for en aneurisme er at veggen svekket ved utspringspunktet ikke tåler blodtrykket og sprekker, noe som vil føre til et dødelig utfall. Dødelighet med denne komplikasjonen er høy og er 75%.

Hva kan føre til en aneurysm i abdominal aorta?

Årsaker til aneurysmformasjon:

 • Aterosklerose er den vanligste årsaken til en aneurisme. I 73 - 90% fremspring av magen i abdominal aorta skyldes avsetning av aterosklerotiske plakk med skade på indre fôr av karet.
 • Inflammasjon av aorta i tuberkulose, syfilis, mykoplasmose, ikke-spesifikk aortoarteriitt, ​​bakteriell endokarditt, revmatisme.
 • Genetiske lidelser. forårsaker svakhet i vaskulærvev (bindevev dysplasi, Marfan syndrom).
 • Traumatiske skader på vaskemuren kan oppstå etter lukkede skader på mage, bryst eller ryggrad.
 • Postoperative falske aneurysmer fra anastomosene kan svært sjelden dannes etter operasjoner på aorta.
 • Sopp (mykotiske) lesjoner i aorta hos personer med immunsvikt (HIV - infeksjon, medikamentavhengighet), eller som et resultat av kontakt med soppen - patogen i blodet (sepsis).

Risikofaktorer for aterosklerose av aorta og aneurysmformasjon:

 • mannlig sex - en mann lider oftere enn kvinner, selv om en aneurisme også forekommer hos kvinner.
 • alder mer enn 50-60 år - etter hvert som kroppen er eldre, er elasticiteten til fartøyene forstyrret, noe som forårsaker at aorta-veggens følsomhet påvirker virkningen av skadelige faktorer.
 • belastet arvelighet - nærvær av nære slektninger av aneurysm, bindevevsdysplasi, som har en genetisk predisposisjon.
 • røyking negativt påvirker kardiovaskulærsystemet som helhet, siden stoffer som finnes i sigaretter skader det indre skallet i blodkarene, påvirker blodtrykket. øker risikoen for å utvikle hypertensjon.
 • Alkoholmisbruk har også toksiske effekter på blodårene.
 • diabetes mellitus - glukose, som ikke kan absorberes av celler fra blodet, skader det indre skallet av karene og aorta, og bidrar til avsetning
 • overvekt
 • arteriell hypertensjon (se legemidler for å redusere blodtrykk).
 • økt kolesterol

Forhold som fremkaller en aneurysmbrudd

Hvordan manifesterer aorta aneurisme i bukhulen?

Ukomplisert aneurisme av liten størrelse kan ikke manifestere seg klinisk i flere år, og det oppdages ved et uhell under undersøkelsen av andre sykdommer. Dannelsen av mer signifikante størrelser manifesteres av følgende egenskaper:

 • Det hyppigste symptomet på en aneurisme er kjedelig smerte i magen til et trekkende, spillende tegn
 • ubehag og følelse av tyngde i venstre perepodale område
 • følelse av pulsering i magen
 • fordøyelsessykdommer - kvalme, erctasjon, ustabil avføring, mangel på appetitt
 • ledsmerter, nummenhet og kaldhet i nedre ekstremiteter

Hvis pasienten observerer disse tegnene, bør du konsultere en lege for undersøkelse, da de kan være symptomer på en aneurysm i abdominal aorta.

Undersøkelse for mistanke om aneurisme

I mangel av symptomer kan diagnosen bli etablert ved et uhell, for eksempel når du utfører ultralyd for sykdommer i mage, tarm, nyrer.

I nærvær av kliniske tegn på en aneurisme, legen, mistenke sykdom, undersøker en pasient og tildeler ytterligere fremgangsmåter for forskning. Sett fra fronten bestemmes av pulsering av bukveggen i en liggende stilling, auscultation abdominal som kan høres systolisk bilyd i projeksjonen av aneurismen, volumet probet pulserende formasjon, lik til tumoren ved abdominal palpasjon.

Fra instrumentelle metoder tilordnes:

 • Ultralyd tosidig skanning og abdominale aorta - gjør det mulig å visualisere aortaveggen i fremspringet, for å definere lokaliseringen og omfanget av den aneurisme, for å anslå graden og karakteren av blodstrømmen i dette området, for å identifisere veggene av aterosklerotisk lesjon og tilstedeværelsen av mural trombi.
 • CT eller MR i bukhulen kan tildeles for å klargjøre lokaliseringen av formasjonen og vurdere spredningen av aneurisme til de utgående arteriene.
 • Angiografi er foreskrevet i tilfelle en uklar diagnose basert på resultatene fra den forrige undersøkelsen. Den består i innføring av radiopaque substans i perifer arterie og røntgenbilder etter at stoffet kommer inn i aorta.
 • Radiografi i bukhulen kan være informativ hvis kalsiumsalter deponeres i veggene i aneurysmen og deres avbeskyttelse oppstod. Deretter på roentgenogrammet er det mulig å spore konturene og utstrekningsgraden, siden abdominal delen av normal aorta vanligvis ikke settes.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Legemidler som kan eliminere en aneurisme, finnes ikke. Men pasienten må fortsatt ta medisiner foreskrevet av legen for å forhindre en økning i blodtrykket, noe som kan provosere en aneurysmbrudd, og for å forhindre ytterligere skade på vaskemuren. Slike grupper av medisiner utnevnes:

 • kardiotropiske legemidler - prestarium, rekardium, verapamil, noliprel, etc.
 • antikoagulantia og antiaggreganter (midler som forhindrer dannelse av blodpropp i blodet) - kardiomagnesium, tromboass, aspicor, warfarin, klopidogrel. Skal foreskrives med forsiktighet, som med brudd på aneurysmer bidrar til videre blødning.
 • lipid-senkende midler (atorvastatin, rosuvastatin, etc., se statiner - skade eller nytte) normalisere nivået av kolesterol i blodet, forhindre dets avsetning på veggene i blodkarene (
 • antibiotika og antifungale midler for inflammatoriske prosesser i aorta.
 • antiinflammatoriske legemidler (NSAID-diklofenak, kortikosteroider-prednisolon) i reumatisk hjerte og aorta lesjoner.
 • legemidler rettet mot å korrigere glukosenivået i diabetes mellitus, etc.

Effektiv behandling av sykdommen utføres kun kirurgisk. Operasjonen kan utføres i planlagt eller nødstilfelle.

Indikasjon for planlagt kirurgisk inngrep er ukomplisert aneurisme mer enn 5 cm i størrelse. Nødoperasjon utføres når aorta er revet eller revet.

I begge tilfeller utføres operasjonen under generell anestesi ved tilkobling av en kunstig sirkulasjonsanordning. Snittet er laget i den fremre bukveggen med tilgang til abdominal aorta. Deretter gjelder kirurgen klips øvre og nedre fremspring, den Aneurismeveggen skåret ut og sutureres til de kunstige proteser er uskadde deler av aorta over og under aneurismen.

Protese er et syntetisk rør som er godt etablert i kroppen og krever ikke erstatning gjennom hele livet til en person. Noen ganger brukte proteser, bifurcated på slutten, for prosthetics av ​​aorta under stedet for sin bifurcation i nederlaget av iliac arterier. Operasjonen varer ca 2 - 4 timer.

Etter suturering av operasjonssår overføres pasienten til intensivavdelingen, der han overvåkes i opptil 5-7 dager. Etter det, en annen to - tre uker eller lenger, avhengig av i løpet av postoperative perioden forblir i profilen avdelingen og utskrevet hjem under tilsyn av en kardiolog og hjertekirurg i klinikken i samfunnet.

Kontraindikasjoner for den planlagte operasjonen

 • akutt myokardinfarkt
 • akutt slag (ikke tidligere enn 6 uker etter starten)
 • kronisk hjertesvikt i avanserte stadier
 • alvorlig svikt i lever og nyrer
 • akutte smittsomme sykdommer
 • dekompensering av samtidige sykdommer (diabetes mellitus, bronkial astma, etc.)
 • akutt kirurgisk patologi (pankreatitt, blindtarmbetennelse, cholecystit, etc.).

På grunn av det faktum at i forberedelse for de planlagte intervensjon pasienter og leger har tid, i motsetning komplisert aneurisme, kan pasienten undersøkes nøye, hensyntatt mulige kontraindikasjoner og vurdere kompenserende kapasitet av organismen.

Kontraindikasjoner for utrykningsoperasjoner der, som operasjonelle risiko ganger mindre enn de dødsfall fra aneurysme komplikasjoner, så enhver pasient som mistenkes for aneurisme ruptur bør tas på operasjonsbordet.

På 90 - tallet av det forrige århundre hadde argentinsk forskere testet anordningen for aorta kalt pode - stent. Det aorta protese, som er en stamme og to ben som skal tilføres under kontroll av X-ray TV kateter gjennom lårarterien til aneurismen og selvforsterkende i veggene av aorta spesielle kroker.

 • Operasjonen er endovaskulær, utført uten kutt av den fremre bukvegg under lokal eller generell anestesi. Varighet 1 - 3 timer.
 • Fordelene ved aorta endoprosthetikk er lavt traumatisk, sammenlignet med åpen kirurgi, og en raskere gjenoppretting av kroppen.
 • Ulemper - på grunn av at selve aneurismen ikke er skåret ut, og protesen er satt inn som i innsiden av fremspringet, fortsetter aneurismen å eksistere. Etter hvert fremspringet av aortaveggen strekker seg over stedet for festing av stenten, som fører til utvikling av nye metoder for blod, trombedannelse, vil lamineringen av karveggen, og, som en konsekvens, øker risikoen for komplikasjoner. Ofte krever disse prosessene rutinemessig drift, til tross for gode resultater i den tidlige perioden etter endoprostetikk, er det mindre hyppig enn en åpen kirurgi.

Massefordeling endoprotese begrensede betydelige kostnader for kjøp av klinikker pode - tent (prisen for en protese i utlandet er omtrent 500 tusen, kostnaden av operasjonen 20-40000), spesielt at stenten må fremstilles individuelt for hver pasient. I Russland, denne operasjonen er relatert til den høyteknologiske typer bistand, og i noen klinikker holdt kvote på Helsedepartementet i Russland. Åpne operasjoner, spesielt i nødstilfeller, er gratis.

Komplikasjoner etter operasjon

 • Dødelighet etter operasjon i planlagt rekkefølge 0 - 0, 34% per år på lang sikt.
 • Dødelighet etter operert aneurysmbrudd i de første to månedene er 90%.
 • Den operative dødeligheten er svært forskjellig:
  • Ved planlagte operasjoner blir 7 - 10%;
  • ved operasjoner vedrørende brudd på en aneurisme - 40 - 50%;
  • ved endoprostetikk - 1%.

Ovennevnte statistikk og opplevelsen av kirurger viser at operasjon på en planlagt måte er mye mer foretrukket for pasienten, siden forsinkelse i nærvær av indikasjoner på kirurgi er fulle av en trussel mot livet. Men selv med nøye forberedelse av pasienten og evaluering av operasjonelle risikoer, er utviklingen av komplikasjoner etter operasjonen ikke utelukket. De utvikler sjelden, og er mindre enn 4%.

Komplikasjoner i tidlig postoperativ periode

 • lungeødem
 • cerebralt ødem
 • nyreinsuffisiens
 • divergens og betennelse i operasjonssår
 • blødningsforstyrrelser i indre organer
 • med endoprosthetikk - endoliki, eller lekkasje av en etablert protese
 • tromboemboliske komplikasjoner - separasjon og oppføring av trombi i tarmen, tarmene, hjernen, lungearterien.

Forebygging av komplikasjoner er et forsiktig utvalg av protesen, økt overvåkning av pasienten i etteroperasjonsperioden, bruk av antibiotika, utnevnelse av heparin i henhold til en standard kirurgisk ordning.

I den fjerne perioden er det

 • infeksjon av protesen (0,3 - 6%)
 • Protetisk tarmfistel (mindre enn 1%)
 • trombose av protesen (3% innen 10 år etter operasjonen)
 • seksuell dysfunksjon (mindre enn 10% i det første året etter operasjonen)
 • postoperativ brokk.

Forebygging av fjerne komplikasjoner - utnevnelse av antibiotika i alle invasive forsknings-, tann-, gynekologiske og urologiske prosedyrer, dersom de ledsages av penetrasjon i kroppens vev; livslang mottak av statiner, antiaggreganter, betablokkere og ACE-hemmere. Forebygging av impotens er den nøyaktige tildelingen av iliac arterier og aorta ved kirurgi, for ikke å skade nærliggende nerver.

Hva er faren for en aneurysm i abdominal aorta uten kirurgi?

Denne sykdommen er full av utvikling av livstruende komplikasjoner, som stratifisering, ruptur eller trombose av aorta.

Dissecting aneurysm av abdominal aorta

Det er forårsaket av gradvis tynning av aortas vegger og penetrasjon av blod inn i veggen av fartøyet, som exfolierer membranene. Et slikt hematom dreier seg videre til veggen brister under påvirkning av blodtrykk og det er ingen brudd på aorta.

 • Symptomer: Skarpe smerter i magen eller ryggen, alvorlig svakhet, pallor, lavere blodtrykk, kaldt kraftig svette, bevissthetstap. kollaps, sjokk og død. Noen ganger kan en pasient ikke engang ha tid til å ta ham til sykehuset.
 • diagnostikk. akutt ultralyd i bukhulen, i henhold til indikasjoner - CT eller MR.
 • behandling. nødoperasjon.

Brudd på aorta

Det er et gjennombrudd av blod fra aorta inn i bukhulen eller retroperitonealrommet. Symptomer, diagnose og behandling ligner de med aorta som dissekerer aneurysm. Støt tilstanden og døden skyldes massivt blodtap og hjerte dysfunksjon.

Aneurysm trombose

Sjelden utvikler fullstendig blokkering av lumen trombotiske massene i det hele tatt, i utgangspunktet er det en dannelse av mural trombi, som blodet kan transporteres i mindre arterier, og forårsake en overlapping av deres lumen (nyre, bekkenarterier, arteriene i de nedre ekstremiteter).

 • tegn: med trombose av nyrearterien - plutselige alvorlige ryggsmerter, fravær av urinering, generell dårlig helse, kvalme, oppkast; med trombose av iliac og femorale arterier - plutselig kjøling av nedre ekstremiteter (en eller begge), intens smerte, rask blåning av beinets hud, nedsatt motorfunksjon.
 • Diagnose: ultralyd og tosidig skanning
 • behandling: antikoagulant terapi, kirurgisk utvinning av blodpropp.

Hvilken type livsstil skal pasienten føre til en aneurysm i abdominal aorta?

Før kirurgi. Hvis en aneurisme av liten størrelse (opptil 5 cm) og planlagt kirurgi ikke er planlagt, tar leger vente og ser taktikk og observerer pasienten. Pasienten bør besøke en lege hvert halvår for undersøkelse, hvis aneurismen vokser raskt (med mer enn 0,5 cm i et halvt år), vil han bli tildelt en operasjon.

Etter operasjonen besøker pasienten månedlig i det første året, deretter hver sjette måned i det andre året og deretter en gang i året.

Både før og etter operasjonen må pasienten ta medisiner foreskrevet av legen. Det anbefales å observere følgende enkle tiltak for å opprettholde en sunn livsstil for forebygging av aneurysmvekst og komplikasjoner:

 • Riktig ernæring og reduksjon i overflødig vekt. Inkluderer fettfri, stekt, krydret, salt mat. Begrenset animalsk fett, konditori. Anbefalte friske grønnsaker og frukt, frokostblandinger, meieriprodukter, fettfattige varianter av fjærfe, kjøtt og fisk, juice, kompotter, fruktdrikker. Spise 4-6 ganger om dagen, i små porsjoner. Produktene er best tilberedt i damp, kokt, revet form.
 • Senke kolesterol-tar statiner foreskrevet av en lege, begrenser inntaket av kolesterol fra mat.
 • Kontroll over nivået av blodtrykk - utelukkelse av psykomotional stress, tung fysisk arbeid, regelmessig inntak av narkotika, normalisering av blodtrykk, begrensning av bordsalt i mat.
 • Fullstendig nektelse fra røyking og alkohol. Det er bevist at røyking provoserer veksten av en aneurisme, og alkohol øker trykket, som kan provosere en vaskulær katastrofe.
 • Utelukkelse av betydelig fysisk anstrengelse (i den tidlige postoperative perioden fullfører sengen hviler med gradvis gjenoppretting av motoraktivitet). Sport er kontraindisert. Å gå til fots for ubetydelige avstander er akseptabelt.
 • Korrigering av samtidige sykdommer - diabetes, hjertesykdom, lever, nyrer, etc.

Prognose av sykdommen

Prognosen uten behandling er ugunstig, siden sykdommens naturlige forlengelse fører til komplikasjoner og død.

 • Dødelighet med små aneurysmstørrelser (opptil 4 - 5 cm) er mindre enn 5% per år, og med dimensjoner på 5 - 9 cm og mer - 75% per år.
 • Dødelighet etter påvisning av moderate og store aneurismer i de første to årene er høy og er 50-60%.
 • Prognosen etter aorta-brudd er ekstremt ugunstig, da 100% av pasientene uten behandling dør med en gang, og 90% - i de to første månedene etter operasjonen.
 • Prognosen etter den planlagte behandlingen er gunstig, 5-års overlevelse etter operasjon er høy 65-70%.

Tren hjernen. Utfør matematiske beregninger i sinnet, løse kryssord, gåter, gåter, lære fremmedspråk, og på andre måter trene hjernen. Dette bidrar ikke bare til å redusere nedbrytningen av mentale evner, men forbedrer også stoffskiftet, blodsirkulasjonen, arbeidet i hjertet er aktivert.

Hvor ofte tar du antibiotika?

I dag og i morgen er den geomagnetiske situasjonen rolig, det forventes ikke magnetiske stormer.

Operasjon for aorta aneurisme: indikasjoner, metoder og adferd, kostnad, resultat

Aorta er det viktigste blodkaret i kroppen vår. Fra det går hovedskipene, som bærer blod til forskjellige deler av kroppen. Den avviker direkte fra hjertet i retningen oppover, da bøyer seg i en bue og går ned, gjennom hele thoracic og bukhulen til det små bekkenet.

Aorta er et stort fartøy og har ganske sterke og elastiske vegger. Men Hovedbelastningen av blodtrykket faller på aorta. Derfor, hvis veggen er tynnet av en rekke forskjellige grunner, begynner dette området å svulme under trykk, og øker gradvis i størrelse. Dette danner en aneurisme. Faktisk er en aneurisme en arteriell brokk.

Ifølge de nyeste nasjonale anbefalingene skal aorta-aneurisme kalles aorta-området, 1,5 ganger diameteren i den uutforskede regionen (eller mer enn 3 cm i absolutte tall).

Aneurysm av aorta er ikke så sjelden patologi. Forekomsten av den vanligste lokaliseringen av en aneurysm (abdominal aorta) er ca. 4%. Hos menn er en aneurisme 3-4 ganger mer vanlig enn hos kvinner. Bruddet av aorta-aneurysmet er 15. i de generelle årsakene til dødelighet og 10. i dødelighetsgraden blant menn.

Hva er farlig en aneurisme?

Aneurysm av aorta i de første utviklingsstadiene kan ikke manifestere seg på noen måte. Noen ganger kan det være smerter som er ganske tolerable. Dette er imidlertid en tidsbombe. De viktigste farene ved aneurysmer:

Video: forekomsten av en aneurisme av aorta

Taktikk i påvisning av aorta aneurisme

Selvfølgelig er en aneurisme en anatomisk defekt som ikke kan elimineres av noen stoffer. Når aneurysm av aorta blir oppdaget, blir pasienten henvist til en vaskulær kirurg for konsultasjon.

Men dette betyr ikke at alle aneurysmer umiddelbart blir tatt til operasjonstabellen. Dette er hovedsakelig på grunn av det faktum at virksomheten i aortaaneurisme er komplekse, utføres bare i spesialiserte avdelinger av kardiovaskulær kirurgi, krever høy pris, og er forbundet med en ganske høy risiko for postoperative komplikasjoner. Pasienter med aortaaneurisme er vanligvis masse ledsagende kroniske sykdommer som bare forverre denne risiko.

derfor Ukompliserte aneurysmer av liten størrelse utføres konservativt. De fleste slike pasienter observeres i dynamikk, de blir gitt anbefalinger for forebygging av komplikasjoner og progresjon av aorta fremspring.

I hvilke tilfeller foreslås operasjonen?

 1. Aneurysmer av stigende, thorax aorta, samt i bukregionen, er lavere enn nivået på nyrene i løpet av 4,5 cm hos kvinner og mer enn 5 cm hos menn.
 2. Aneurysmer av thoracoabdominal aorta, så vel som av abdominal aorta, er over 5,5 cm i diameter over uttaket av nephralkar.
 3. En økning i størrelsen på en aneurisme over 6 mm per år.
 4. Multi-kammer aneurisme.
 5. Sacral aneurisme med smal nakke.
 6. Eksentrisk lokalisert trombus i aneurysmen.
 7. Fast tromboembolisme.
 8. Symptomatiske aneurysmer (ledsaget av smerte eller komprimering av naboorganer) uavhengig av diameteren.

Ved brudd eller stratifisering av en aneurysm utføres operasjonen umiddelbart etter vitale indikasjoner.

Operasjonsprinsipp for aorta aneurisme

Mindre vanlig praktisert drift reseksjon saccular aneurisme suturere aorta veggene uten etablering av en shunt og palliativ kirurgi (f.eks aortisk konvolutte syntetisk stoff for å hindre ytterligere utvidelse).

Undersøkelse og forberedelse før kirurgi

Ved mistanke om aortaaneurisme pasient er primært rettet mot ultralyd (aneurisme ofte påvist ved et uhell under ultralyd bukvegg eller ved andre anledninger når skrinningovom undersøkelse).

Videre, for å bekrefte diagnosen og for å få et detaljert bilde, er størrelsene:

 • Intravaskulær ultrasonografi.
 • Radiokontrast angiografi.
 • CT angiografi med kontrast.
 • Magnetic resonance imaging.

Drift med aorta aneurisme er svært komplisert, forbundet med høy risiko for komplikasjoner. Derfor, i tillegg til sin vanlige preoperative undersøkelse er nødvendig for å passere en rekke funksjonstester, som vurderer graden av svikt av et eller annet system i kroppen.

 1. Pasienter med KOL med en utilfredsstillende reserve av respiratorisk funksjon trenger tilstrekkelig utvalg av bronkodilatatorer. Det anbefales sterkt at du slutter å røyke 1-1,5 måneder før den planlagte operasjonen.
 2. Pasienter med iskemisk hjertesykdom bør være spesielt godt undersøkt. Ved planlegging av en åpen kirurgi anbefales det å utføre CAG og om nødvendig revaskularisering av myokardiet (stentning av koronarbeinene eller CABG).
 3. Betablokkere, antiplateletmidler, statiner er foreskrevet for alle pasienter med kardiovaskulære sykdommer minst en måned før operasjonen. Det er nødvendig å nøye velge hypotensive stoffer for maksimal kontroll av hypertensjon.
 4. Når antall blodplater i blodet er mindre enn 130.000, utføres en ekstra hematologisk undersøkelse.
 5. Ved høyere nivåer av blod kreatinin og glomerulær filtreringshastighet nedgang pasienter henvist til nephrologists.
 6. Tilstedeværelsen av hemodynamisk signifikant stenose av karoten arterier er underlagt korreksjon i utgangspunktet.
 7. Hvis det oppdages ulcerøse og erosive endringer i slimhinnen ved FGD, utføres deres konservative behandling til fullstendig helbredelse.
 8. Etter kompensasjon av kroppens grunnleggende funksjoner 10 dager før operasjonen blir alle grunnleggende standardanalyser, brystradiografi og undersøkelse av spesialister igjen tildelt.
 9. Parenteralt administreres den daglige dosen av et bredspektret antibiotika 30 minutter før operasjonen.

Ideen om åpen kirurgi for aorta aneurisme

Operasjoner for aorta aneurisme utføres kun i spesialiserte kardiovaskulære sentre etter omhyggelig forberedelse av pasienten, korreksjon av risikofaktorer og kompensasjon av kroniske sykdommer.

Avhengig av lokaliseringen av aneurysmen, utføres passende bred tilgang til den.

 • ved aneurisme av stigende avdeling og aortabue Sternotomi (disseksjon av brystbenet).
 • ved thoracic aneurysm - thorakotomi (kutt over de mellomliggende mellomrom i venstre halvdel av thoraxen).
 • ved lokalisering av lesjoner i thoracoabdominal aorta - thoracofrenolumbothomy.
 • ved aneurysm i abdominal aorta - En median laparotomi fra xiphoidprosessen til livmor eller retroperitoneal tilgang (snittet er laget i lumbalområdet).

Operasjonen utføres under generell endotrakeal anestesi. Ved operasjoner på en oppstigende avdeling og en aortabue av anordningen av en kunstig sirkulasjon og operert hypotermi er nødvendig. Det er også mulig å overordne midlertidige bypass-grafter for å slå av dette aorta-området fra sirkulasjonen.

Operasjons prinsipp: Aorta klemmes av en klemme over og under aneurisme i den uendrede veggen. Et område med aneurysm blir skåret ut og en anastomose påføres protesen.

Om nødvendig opprettes anastomoser med arterier som beveger seg vekk fra aorta på stedet på den eksterne siden.

Det finnes forskjellige typer proteser. For tiden brukes hovedsakelig dacronstrikk og vevet proteser, samt PTFE proteser. De langsiktige resultatene av søknaden deres er sammenlignbare, valget bestemmes av kirurgens preferanse. Konstruksjonen av protesen kan være enten lineær eller kompleks (med bifurcasjoner, med avgang av tilhørende grener). Ofte er det nødvendig å produsere en individuell protese i henhold til størrelse og form for en bestemt pasient.

Komplikasjoner etter åpen reseksjon av aorta aneurisme

Som nevnt er åpen operasjon forbundet med større risiko for postoperative komplikasjoner. De viktigste komplikasjonene:

 1. Myokardinfarkt.
 2. Arytmi.
 3. Hjerneslag.
 4. Hjertesvikt.
 5. Lungebetennelse.
 6. Tromboembolisme av lungearterien (PE).
 7. Nyresvikt.
 8. Iskemisk intestinal parese og intestinal obstruksjon.
 9. Blødning.
 10. Infeksiøse og suppurative komplikasjoner (peritonitt, mediastinitt, meningitt, suppuration av driftsår, sepsis).
 11. Dyp venetrombose av nedre ekstremiteter.

Operasjonen av aorta proteser varer 3-4 timer. Etter operasjonen overføres pasienten til intensivavdelingen, der han kontinuerlig overvåker funksjonene i flere dager. Anestesi er foreskrevet, antibiotika. Parenteral ernæring og infusjon av fysiologiske løsninger justeres. Mobilisering anbefales neste dag etter operasjonen. Rehabiliteringsperioden varer opptil 3 måneder.

Endovaskulære inngrep for aorta aneurysmer

Åpen operasjon for aorta aneurysmer er en metode som er tilstrekkelig bevist og pålitelig. Det er fortsatt den viktigste metoden for kirurgisk behandling av aneurysmer (mer enn 80% av operasjonene for å eliminere aneurysmer av aorta i Russland er åpne inngrep). Imidlertid er ikke alle pasientene i stand til å motstå det.

Intravaskulære inngrep er relatert til minimalt invasive alternative behandlingsmetoder for aorta aneurysmer. Prinsippet med metoden er at en fjernleveringsanordning blir introdusert gjennom hovedarterien (subklaver, lårben), gjennom hvilken en vaskulær endoprotese blir introdusert - den såkalte stentgraft. Aneurysmal utvidelse er slått av fra blodet, blodstrømmen går langs en ny kanal.

Stenttransplantatet er en metallramme foret med syntetisk materiale. En stent-graft er produsert for hver pasient individuelt.

Ofte abdominal aorta blir avbrutt under stedet for nyrene til bifurkasjonsstedet. Stent-graft for denne siden av abdominal aorta er modulær, består av to deler. En del (en kunstig lem for aorta og en iliac arterie) settes inn gjennom en femoral arterie, og den andre delen (en endoprostese av den andre iliac arterien) settes inn gjennom femoral arterien på den andre siden.

Operasjonen utføres i en spesiell røntgenoperasjon under røntgenkontroll.

Etter levering til ønsket sted, frigjøres stentgraften fra leveringssystemet og settes til ønsket posisjon. Designet holdes på plass av metallrammens elastisitet og kroker som trenger inn i aortaveggen.

De viktigste fordelene ved endovaskulære inngrep:

Operasjonen krever ikke generell anestesi, utføres under epidural eller til og med lokalbedøvelse. Dette gjør det mulig å utføre operasjoner hos pasienter med kroniske sykdommer, som er kontraindisert for åpen intervensjon.

 • Operasjonen er ikke-traumatisk, utført uten store kutt.
 • Mindre uttalt smertesyndrom.
 • Reduksjon av blodtap.
 • Det er ikke nødvendig å klemme aorta, som utelukker iskemiske komplikasjoner fra hjertet og indre organer.
 • Reduksjon av varigheten på oppholdet på sykehuset.
 • Mindre postoperative komplikasjoner.

Imidlertid har installasjonen av en intravaskulær stent sine ulemper, noe som hovedsakelig skyldes risikoen for ufullstendig nedleggelse av aneurysmisk sac på grunn av en løs passform til aortas vegger. Denne situasjonen kalles "lekkasje". Som et resultat av løpet av den aneurysmiske ekspansjonen vil det gradvis øke, noe som kan føre til brudd.

Pasienter som gjennomgikk endovaskulær aneurysmbehandling, bør regelmessig observeres for tidlig påvisning av dette fenomenet.

Pasienter før operasjonen blir nødvendigvis informert om de mulige konsekvensene og feilene i den åpne og endovaskulære behandlingsmetode. I tillegg er det alltid fastsatt at i tilfelle en mislykket endoprosthetikk bør det være enighet om overgangen til en åpen operasjonsmetode med alle de resulterende risikoene.

Derfor, når det gjelder planlegging av kirurgisk behandling av aorta-aneurisme, er pasientens overholdelse av en bestemt metode svært viktig.

Den femårige overlevelsesraten etter fjerning av aorta aneurysmer er 65-70%.

Video: Definisjon, diagnostikk, typer operasjoner

Kostnad for drift

Operasjoner for aorta aneurysmer er relatert til høyteknologiske typer medisinsk behandling. For å utføre denne operasjonen kan du få en kvote fra det regionale helsedepartementet og gjennomføre det. gratis i et kardiovaskulært senter som spesialiserer seg på å utføre slike operasjoner.

Det er imidlertid nødvendig å avsløre noen nyanser. For det første er kvoten for behandling begrenset. De kan ikke vente. For det andre dekker kvoter ikke kostnaden for aorta endoprostetikk, særlig kostnaden for stent-graft. Endoprostesen, som regel, betales fortsatt av pasienten selv.

Prisene på kirurgi er avhengig av type intervensjon, klinikkens rangering, behovet for kunstig sirkulasjon og selvfølgelig kostnaden for protesen selv.

Den kirurgiske håndboken selv med en åpen kirurgi koster ca 250 000 rubler. Kostnaden for endoprosthetikk uten å ta hensyn til stentgraften varierer fra 150 000 til 500 000 rubler. Kostnaden for endoprotese starter fra 450 000 rubler.

I utlandet koster slike operasjoner fra 7 000 til 35 000 dollar.

Video: aorta aneurisme i programmet "Live healthy!"

Reseksjon (proteser) av abdominal aorta med aneurysm

Reseksjon av aneurysmen i abdominal aorta er kirurgisk utskjæring av aorta-aneurysmen og den etterfølgende sømningen av bifurkasjonen eller den lineære protese.

Denne operasjonen anses som en av de vanskeligste i vaskulær kirurgi med hensyn til den tekniske prosessen og dens varighet.

Dette skyldes det faktum at det er nødvendig å isolere thoracic, descending aorta og abdominal aorta og forhindre iskemisk skade på nyrene, så vel som organer i bukhulen.

Alt dette oppnås ved excision av en aneurisme, erstatning av dette nettstedet med en protese og reimplantasjon av fire arterier. For å forstå hvor viktig denne operasjonen er, er det nødvendig å forstå hva en aneurysm i abdominal aorta er.

Aneurysme i abdominal aorta

Aneurismen er karakterisert ved en utvidelse av fartøyet, hvor svekkingen og tynningen av veggen oppstår på grunn av atrogen i det muskulære lag. En aneurisme er farlig fordi fartøyet kan sprekke når som helst, og dette fører til massiv blødning eller blødning. Det kan dannes i forskjellige områder, og en av skjemaene er en aneurisme av abdominal aorta.


De viktigste stadiene av aneurisme fjerning

Det er kjent at aorta er det største fartøyet. Den har en tett vegg, men hvis den strekker seg, forekommer stratifisering på muskellaget, endotelet og ekstern bindevevsmembran. Aorta aneurisme er et jevnt forlenget område.

Vegggen på den er i stand til å bli revet fra innsiden, dessuten mellom lag kan trombotiske masser deponeres. På abdominal aorta kan en sakkulær aneurisme oppstå, mens personen opplever følgende symptomer:

 • brenning;
 • pulsering i magen;
 • smerte i magen eller brystet;
 • kalde føtter.

Hvis aneurysmen til abdominal aorta ikke overstiger syv centimeter, kan symptomene ikke vises i det hele tatt. I dette tilfellet er det fortsatt fri til å danne blodpropper og er farlig for blødningstendens. Hvis et aneurysmbrudd oppstår, oppstår følgende symptomer:

 • oppkast;
 • akutt smerte i venstre lumbal region og underliv;
 • rask puls;
 • kraftig redusert trykk;
 • besvimelse.

Massiv blødning fører til at smerteområdet øker og når bekkenområdet og nedre ekstremiteter. Komplikasjon av rupturen er iskemisk slagtilfelle, men oftest gjelder konsekvensene av bukhuleorganene og karene i nedre ekstremiteter.

Derfor er det svært viktig å ankomme behandling av aneurysm ansvarlig, uten å vente på brudddet. Hennes behandling utføres ved kirurgi.

Fordeler med reseksjon

Hvis du ignorerer slik behandling, kan en person dø. Statistikk viser at ut av 100 pasienter 40 har et gap i det første året etter sykdomsutbruddet. Dette betyr at reseksjon kan redde et liv og beskytte en person mot alvorlige komplikasjoner:

 • Fordøyelsessystemet
 • intestinal iskemi;
 • organiske endringer i fordøyelsessystemet;
 • syndrom av portal hypertensjon.

Forbereder for en operasjon

Forberedelse for operasjonen inkluderer en rekke studier:

 • blodprøve;
 • urinanalyse;
 • datatomografi;
 • røntgen;
 • angiografi;
 • Ultralyd av kar i bukhulen.

Essensen av operasjonen

Reseksjon av en aneurysm i abdominal aorta utføres med hjelp av en aorta protese, det vil si et veldig lite rør, som er laget av et syntetisk materiale. Etter størrelse og diameter, tilsvarer den en sunn aorta. Takket være den sømte protesen er blodtilførselen normalisert og det fjerde vaskulære segmentet er erstattet.


Essensen av operasjonen består i aortaproteser ved hjelp av en spesiell intravaskulær protese

Først og fremst blir pasienten administrert beroligende midler. Ofte brukes epiduralbedøvelse, og plasserer en nål i rommet rundt ryggmargen. Dette bidrar til å slå av den vaskulære tonen og letter manipulasjonene som utføres på aorta.

Etter dette blir pasienten nedsenket i en tilstand av anestesi, mens en bedøvelsesvakt overvåker pasientens vitale tegn. Om nødvendig reduseres blodtrykket eller økes ved spesielle preparater.

Tilgang til aorta er gitt i midten av magen, det vil si laparotomi eller fra siden, retroperitoneum. Før dette behandles overflaten med spesielle antiseptiske midler. Etter dette blir aneurisme av aorta skåret ut fra de dissekerte vevene. Samtidig blir oppmerksomheten overført til overgangen til "nakke" av aneurismen.

Når en reseksjon har blitt utført, blir en protese laget, som kan være lineær eller bifurcation.

Etter en vellykket forbindelse kontrolleres blodstrømmen, og klemmene fjernes til slutt. Da er snittet lagdelt i lag og bandasjen påføres.

Etter operasjonen

Etter operasjonen overføres pasienten til intensiv omsorg. Der ser anesthetists og resuscitators på ham om dagen. Kontinuerlig overvåkning av diuresis, blod, hjerte, respirasjon og trykk. Neste dag bruker pasienten seg i vanlige terapi, hvor påfylling av elektrolyttvannbalanse utføres. Viktig oppmerksomhet til antibakteriell terapi og anestesi.

Pasienten har ikke lov til å drikke i flere timer etter operasjonen, ettersom det å få vann i fordøyelseskanalen kan forårsake kvalme og oppkast. Vanligvis bruker pasienten om en uke i menigheten, men hele løpet av rehabilitering er to eller tre måneder.

komplikasjoner

Siden under operasjonen sirkulasjonssyklusen er kunstig endret, kan komplikasjoner forbundet med nyrene, bekkenorganene og tarmen oppstå etter det. I den postoperative perioden må du kanskje håndtere slike komplikasjoner:

 • betennelse i bekkenorganene;
 • nyresvikt
 • ødem i hjernen;
 • intestinal atony;
 • lungeødem.

For å forhindre forstyrrelse av vevets respirasjon og redusere metabolske prosesser, blir pasientens kropp avkjølt til 12 grader under operasjonen, noe som også kan påvirke hans tilstand etter operasjonen.

Et slikt moderne kirurgisk inngrep, selv om det er vanskelig innen vaskulær kirurgi, er svært viktig, siden det kan redde pasientens liv og helse. Hvis slik behandling er foreskrevet, er det nødvendig å forsiktig forberede seg på det og justere at alt vil lykkes.

Operasjon med aneurysm i abdominal aorta - Drift ABA

Operasjon med aneurysm i abdominal aorta - Drift ABA

Abdominal Aortic Aneurysm Reparasjon (AAA Reparasjon)

Aorta er den største arterien i kroppen. Abdominal delen av aorta bærer blod i bukhulen, bekkenet og beina. Noen ganger blir aortas vegger svakere og blir konvekse i noen områder. Dette kalles en aneurysm i abdominal aorta (ABA). En aneurisme er oftest forårsaket av aterosklerose (herding av arteriene) og høyt blodtrykk.

Nødvendig drift

Kirurgisk inngrep med aneurysm i abdominal aorta er angitt i følgende tilfeller:

 • Fysisk ubehag (f.eks. Magesmerter);
 • Aneurismen når en størrelse på fem centimeter eller vokser for raskt i størrelse. Mindre aneurysmer krever konstant overvåking og behovet for kirurgi skjer sjelden;
 • Brudd på aorta - operasjonen skal gjøres umiddelbart.

Forebyggende kirurgi gir generelt gode resultater for folk som er relativt sunne. Nødkirurgi med aorta-brudd gir ikke stor sjanse for overlevelse, på grunn av et stort blodtap.

Mulige komplikasjoner

Komplikasjoner som kan oppstå under en operasjon av en aneurysm i abdominal aorta:

 • Negativ reaksjon på generell anestesi (f.eks. Svimmelhet, lavt blodtrykk, kortpustethet);
 • infeksjon;
 • blødning;
 • Skader på indre organer;
 • Death.

Risikoen for komplikasjoner øker som følge av:

 • Nødoperasjon på grunn av aorta-brudd;
 • Hjertesykdommer;
 • Utsatt forbigående iskemisk angrep eller slagtilfelle;
 • Sykdommer i lungene;
 • Svakhet i kroppen på grunn av kreft;
 • Tilstedeværelse av diabetes;
 • Fedme.

Når er det nødvendig å gjøre operasjonen?

Operasjonen er utført i to tilfeller. Dette kan gjøres før (forebyggende) brudd eller etter aorta-brudd (alvorlig tilstand). Den profylaktiske operasjonen er skissert i bred omriss nedenfor.

Før operasjonen er det nødvendig å gjennomgå følgende undersøkelser:

 • Lag røntgenstråler med strukturer inne i magen;
 • En MR-skanning som bruker magnetiske bølger til å ta bilder av strukturer i magen;
 • Ultralyd i bukhulen er en undersøkelse som bruker lydbølger til å studere organer i magehulen
 • Et elektrokardiogram (EKG) er en oversikt over hjertets aktivitet ved å måle den elektriske strømmen som passerer gjennom hjertemuskelen;
 • Ta en fluorografisk undersøkelse.

Du må kanskje også gjennomgå en undersøkelse hos en kardiolog.

Før drift

Det kan være nødvendig å slutte å ta visse medisiner en uke før operasjonen, spesielt:

 • Aspirin eller andre antiinflammatoriske legemidler;
 • Blodfortynnende medisiner (f.eks. Klopidogrel (Plavix), warfarin eller ticlopidin).

På dagen for prosedyren vil vinkelen av antibiotika bli laget. Du kan også ta et avføringsmiddel eller legge enema til å fjerne tarmene.

Operasjonen utføres under generell anestesi.

Operasjonsbeskrivelse

I de fleste tilfeller er et snitt laget av brystbenet til et nivå under navlen. Legen anvender klemmer på aorta like over og under aneurismen. Eventuelle blodpropp (trombi) på innsiden av aorta fjernes. For å styrke området av en aneurisme, brukes dacron kunstige vegger. Dette kalles et transplantat. Transplantasjonen sys til den sunne delen av aorta på begge sider. Deretter fjernes klemmene. Innsnittene blir sydd.

Hvor lenge varer operasjonen?

Gjennomsnittlig tid for en operasjon er 4 til 6 timer.

Blir det vondt under operasjonen?

Anestesi forhindrer smerte under prosedyren. De fleste opplever økt kroppstemperatur etter operasjonen og et lite ubehag på snittet. Lengden på oppholdet på sykehuset avhenger av tilstanden til pasientens kropp.

Pleie etter operasjonen

På sykehuset

Når på sykehus, kan følgende prosedyrer brukes:

Rom i intensivavdelingen for å overvåke kroppen.

 • For normal funksjon av kroppen kan flere midler brukes:
 • Urinskateter - styrer diurese;
 • Arterielt kateter - kontrollerer blodtrykket
 • Sentral venøs kateter - styrer trykket i hjertet;
 • Epidural kateter - gir administrasjon av smertestillende medisiner;
 • Nasogastrisk rør - innsatt gjennom nesen i magen for å fjerne sekresjoner og gi ernæring til normal funksjon av tarmen blir restaurert.

Det er nødvendig å utføre følgende tiltak for å sikre en normal gjenoppretting av kroppen:

 • Følg instruksjonene for pleie av postoperativ sutur;
 • Går tilbake til normal aktivitet
 • For å unngå ytterligere problemer, ta en sunn livsstil, unngå å øke blodtrykket. Hvis du røyker, må du bli kvitt denne dårlige vanen.

Du bør umiddelbart kontakte sykehuset i følgende tilfeller:

 • Rødhet, hevelse, alvorlig smerte, tung blødning eller utslipp på operasjonsstedet;
 • Tegn på infeksjon, inkludert feber og kulderystelser;
 • Smerte i magen;
 • Ryggsmerter;
 • Enhver endring i farge eller følelse i bena;
 • Burning, smerte eller problemer med urinering;
 • Kvalme og oppkast;
 • Kolikk i magen eller diaréen;
 • Uvanlig tretthet eller depresjon;
 • Disorientasjon eller forvirring;
 • Nummenhet eller prikking i bena;
 • Hoste, kortpustethet, brystsmerter.

Kvalitetskontrollportal Liding Medicine Gate er implementert gjennom følgende opptakskriterier.

 • Veiledning fra ledelsen av et helseanlegg
 • Minst 10 år i lederstilling
 • Deltakelse i sertifisering og kvalitetsstyring av medisinske tjenester
 • Årlig gjennomsnittlig antall operasjoner eller andre terapeutiske tiltak
 • Besittelse av moderne metoder for diagnose og kirurgi
 • Tilhører ledende nasjonale faggrupper

Trenger du hjelp til å finne en lege?

Lignende medisinske artikler

Aneurysm av aorta - årsaker, symptomer, kirurgisk behandling

En aorta aneurisme er et saccat aorta fremspring. Aorta er som regel delt inn i to segmenter: thoracic (= thoracic aorta) og abdominal (= abdominal aorta). Aneurysm er en patologisk dilatasjon av aorta lumen som kan nå store dimensjoner og til slutt føre til brudd (= ruptur).

Som et resultat oppstår tunge interne blødninger, noe som forårsaker et sjokk og til og med fører til døden. Inne ikke aneurisme-ruptur ofte danne blodpropper (tromboser =), som fører til en innsnevring av blodkarene i de øvre og nedre lemmer og abdominale organer.

Innholdet i artikkelen

Hvilken lege utfører en åpen aneurysmoperasjon av abdominal aorta?

En åpen operasjon av en aneurysm i abdominal aorta utføres av en spesialist i vaskulær kirurgi. Operasjonen kan utføres utelukkende i spesialiserte klinikker som har mulighet til å yte maksimalt medisinsk service og er tatt opp gjennom organisasjonen "Medisinske tjenester i forsikringsorganisasjoner innen medisin" og oppfyller kriteriene for gBA.

Når er det nødvendig å behandle en aneurisme av abdominal aorta kirurgisk?

Under abdominalt aortaaneurisme (AAA, Abdominales Aortenaneurysma AAA) menes diameteren forlengelse patologisk (ca. 3 cm) av abdominale pulsåren (aorta). Aneurysm i abdominal aorta er den vanligste og hyppigst forekommende typen aneurisme. De viktigste årsakene til abdominale aortaaneurismer er arvelig disposisjon, og aterosklerose, samt sykdom er vanlig hos menn over 65 år og.

Ofte abdominal aortaaneurisme er asymptomatiske - det zanchit pasienten i mange år, og kanskje alt liv på proteyazhenii ikke føler noen tegn på sykdom. Den største fare er at aneurysmen i abdominal aorta plutselig kan briste (uten noen åpenbar årsak og tidligere symptomer) og forårsake livstruende blødninger. Risikoen for brudd er direkte korrelert med aneurysmens innledende diameter og hastigheten av økningen. Når en abdominal aortaaneurisme med en diameter mindre enn 5 cm risikoen for brudd er mindre enn 3% per år, med en diameter på mer enn 5 cm. Uvelichevaetsya brudd risikoen med 50% i løpet av de neste to årene.

Ved å gå frem av ovenstående, når abdominal aortaaneurisme med en diameter på 5 cm. (4.5 cm i kvinner.) Nødvendig operativ behandling, når BAA diameter på mellom 4 cm. Og 5 cm., Kirurgiske inngrep kan også anvendes. Beslutningen om behovet for abort aorta aneurysm operasjon avhenger også av andre faktorer. Hvis vi ikke snakker om et ekstremt tilfelle hvor nødvendig for å utføre akutt operasjon, og det er et valg, så før du bestemmer deg for å utføre kirurgisk behandling, en grundig analyse av risikofaktorer ruptur av en aneurysm i abdominal aorta og risikofaktorer for kirurgisk inngrep.

For eksempel for yngre pasienter og pasienter med et minimum av soputsvtuyuschih sykdommer Verv en holder kirurgisk behandling, mens eldre pasienter med soputsvuyuschie sykdommer vil trolig Anbefal vaktsom venter, noe som betyr at en del av undersøkelsen for å identifisere eventuelle endringer i størrelsen på aneurisme. Den åpne kirurgi hos pasienter i den andre gruppen er forbundet med økt risiko for komplikasjoner. Det er mulig at den endovaskulære intervensjonsmetoden i dette tilfellet kan påføres. Under alle omstendigheter utelukker ikke noen form for kirurgisk inngrep ved behandling av aneurysma i abdominal aorta risikofaktorer.

Absolutt indeks til drift av en aneurysm i abdominal aorta er en rask økning i aneurisme (> 4 mm per år) og tegn på brudd. Ved brudd på en aneurysm er akutt kirurgisk inngrep nødvendig.

Oftest, abdominal aortaaneurisme (asymptomatisk abdominalt aortaaneurisme) tilfeldig oppdaget i løpet av en pasient studie prosedyrer, slik som ultralyd, CT, MRI, etc. symptomer som indikerer en aneurisme av den abdominale aorta kan være:.. Alvorlig akutte smerter mage, i siden eller i nedre rygg. Forskyvning av en aneurisme av andre organer kan føre til feil tolkning av symptomer.

Brudd på aneurysmen i abdominal aorta er vanligvis ledsaget av alvorlig smerte i magen, lysken, hofte og perineum. Blodtapssyndromet fører vanligvis til et sammenbrudd med tap av bevissthet.

Den kirurgiske behandlingen av abdominal aorta aneurysmer

Drift av abdominalt aortaaneurisme kan utføres, som en regel, ved to forskjellige metoder: åpen kirurgi (OAR) og fjerning av endovaskulær aneurisme (EVAR). En åpen aneurysmoperasjon av abdominal aorta, med noen få unntak. er alltid mulig fra et teknisk synspunkt. Når abdominal aorta aneurysm bryter, er den åpne operasjonen betraktet som standardmetoden. En nyere, endovaskulær metode (abdominale aorta endoprotesen) har en rekke begrensninger og mozht bli utført bare når alle indikasjoner samsvar basert på at operasjonen er, for øyeblikket, være tilgjengelig i et lite antall pasienter. Faglæreren bestemmer fremgangsmåten for å gjennomføre operasjonen, for hver pasient individuelt.

Varigheten av den åpne abdominal aorta-aneurysmoperasjonen er ca. 2 til 3 timer. Optimal operativ tilgang i tilfelle åpen operasjon er medial laparatomi fra den sinuøse prosessen av brystbenet til pubis, hvoretter en ganske stor arr gjenstår. Etter at aneurysmen er utsatt, blir aorta klemmet over og under aneurysmen, og et snitt blir gjort langs aneurysmens fremre vegg. Deretter syses en syntetisk protese mellom to relativt uendrede ender av abdominal aorta over og under aneurismen. I dette tilfellet, avhengig av utvidelsen av abdominal aortas aneurisme, brukes tubulære proteser (i de fleste tilfeller) eller Y-proteser. For å unngå infeksjon av protesen og dannelsen av fistler i tarmen, dekker væskene i aneurysmisk sek protesen og isolerer linjen av anastomoser fra tolvfingertarmen. Etter åpen kirurgi blir aneurysmen til abdominal aorta fjernet pålidelig og irretrievably.

Etter en operasjon av en aneurysm i abdominal aorta

Etter operasjonen observeres pasienter i intensivavdelingene. Etter åpen operasjon aneurysmer i abdominal aorta. perioden etter oppfølging opp til 14 dager. Perioden med reabiliterende formasjon, med mulighet for fornyelse av arbeidsaktivitet, er minst 4, optimalt fra 6 til 10 uker. På dette tidspunktet anbefales stille turer i frisk luft, men vektløfting er strengt forbudt.

Minimalt invasive prosedyrer (endoprosthetics - evar), er mye mer skånsom fremgangsmåte for hjerte og kropp, hvorved, under rehabilitering er mye kortere enn med åpen kirurgi. Regelmessige kontroller etter operasjonen abdominal aortaaneurisme er nødvendig og viktig etter noen metode for operasjon, enten åpen kirurgi eller litt invasiv protesekirurgi. Det skal bemerkes at etter en minimalt invasiv intervensjon (EVAR) er kontrollundersøkelser noe mer komplisert enn etter en åpen operasjon.

Les Mer Om Fartøyene