Symptomer og fjerning av abdominal aorta aneurysmer: Hvordan gjenkjenne og advare fare i tide?

Aneurysm - Atypisk utvidelse av fartøyet, som oftest dannes i aorta. Som regel er stedet der denne patologien vises, området for den svekkede karveggen, som i tillegg er utvidet ytterligere under påvirkning av høyt blodtrykk.

Hvis aneurysmene ikke blir diagnostisert på et tidlig stadium og ikke gjennomgår behandling, kan deres brudd forekomme, noe som fører til omfattende intern blødning og ofte død.

I tillegg til risikoen for aneurysmbrudd, er patologi farlig fordi blodstrømmen forstyrres i det skadede karet, og dette fører ofte til dannelse av blodpropper - blodpropper, noe som også fører til alvorlige helseproblemer.

Aneurysmer kan danne seg i noen av aortaområdene, men den vanligste er en patologisk forandring i abdominal delen av aorta.

årsaker

Den vanligste årsaken til aneurisme av aorta i bukhulen (ca. 80% av alle tilfeller) er aterosklerose.

også årsakene til en aneurysm i abdominal aorta er:

 • arvelig faktor;
 • noen genetiske sykdommer i bindevev;
 • Aorta traumer;
 • inflammatoriske sykdommer i arteriene;
 • soppinfeksjoner assosiert med HIV / AIDS, syfilis, samt med operative metoder for behandling av hjerteventiler.

symptomatologi

Det skjer at størrelsen på en aneurisme er liten og forblir så lenge. Aneurysmer i abdominal aorta vokser vanligvis sakte, og som regel er sykdomsforløpet asymptomatisk.

Sjelden kan sykdommen identifiseres på et tidlig stadium, bare basert på symptomatologien. Deteksjon av patologi forekommer i undersøkelser relatert til andre sykdommer. Imidlertid er symptomene på utdanning noen ganger tilstede, og det er viktig å kunne gjenkjenne dem.

hoved~~POS=TRUNC

Et typisk klinisk symptom på aorta-aneurisme i bukhulen er ømhet i venstre del av magen, eller mesogastrium. Smerte kan være permanent eller episodisk.

Ytterligere symptomer:

 • pulsering rundt navlen;
 • Følelse av tyngde i magen;
 • forstyrrelse av fordøyelsessystemet (forstoppelse, flatulens, kvalme, etc.).

progressive

Med veksten av en aneurisme, oppdager spesialister utseendet på progressive symptomer, som inkluderer:

 • Urologisk syndrom, som manifesteres av lidelser i urinering, tilstedeværelse av blod i urinen. Et symptom utvikles på grunn av komprimering av urineren eller forskyvning av nyre.
 • Ishioradikulært kompleks av symptomer, som er preget av smerte i lumbalområdet, nedsatt motoriske evner og følsomhet i bena. En lignende tilstand er assosiert med trykk på ryggvirvlene eller nerverøttene til ryggraden.
 • Iskemi av nedre ekstremiteter, som manifesteres av lameness, trofiske forstyrrelser.

Tegn på et gap

Symptomer på ruptur av aneurysmen i abdominal aorta, som krever umiddelbar behandling, er som følger:

 • skarp smerte i buk og lumbale områder;
 • akutt vaskulær insuffisiens (kollaps);
 • sterk pulsering i magen.

Brudd på aneurysmen kan ledes utover bukhinnen, inn i bukhulen i bukhinnen, inn i blæren, tolvfingertarmen eller dårligere vena cava. Alt dette manifesterer seg på forskjellige måter:

 • Den retroperitoneale rupturen. For denne typen ruptur er preget av en sterk permanent smerte, som kan bestråle inn i lår, lyske og perineum. Noen ganger er det smerter i hjertet av hjertet.
 • Ruptur i bukhinnen. For en slik patologi er preget av en massiv akkumulering av blod i dette hulrommet, noe som fører til en rask utvikling av hemorragisk sjokk - hudens hud, kald svette, alvorlig svakhet, filiform, rask puls, hypotensjon. Ofte fører en aneurysmbrudd rettet mot dette området til pasientens død.
 • Ruptur i tolvfingertarmen. Denne typen ruptur er preget av gastrointestinal blødning, blodig oppkast, svarte flytende avføring. Denne varianten av rupturen er svært vanskelig å skille fra gastrointestinal blødning forårsaket av en rekke andre årsaker.
 • Ruptur av den dårligere vena cava. Denne utviklingen av sykdommen er ledsaget av takykardi, alvorlig svakhet, kortpustethet. Tilstanden er også preget av hevelse av beina. Smerter i magen og midjen, pulserende neoplasma i bukhinnen utvikler seg gradvis, noe som fører til akutt hjertesvikt.

Flere detaljer om sykdommen, se videoen:

Ikke mindre farlig er aneurysmen til den indre halspulsåren. Alle detaljer om det du finner her. Og om den potensielle diagnosen av en aneurisme i hjerneskarene, les i dette materialet.

Når skal du kontakte en spesialist?

Hvis noen av de primære tegnene på en aneurysm i abdominal aorta er tilstede, er det nødvendig å snarest konsultere en spesialist.

Mennesker over 60 år og eldre, og spesielt de som har risikofaktorer utvikling av patologi, er det nødvendig å regelmessig besøke en lege og gjennomgå den nødvendige undersøkelsen for å bestemme tilstedeværelsen av en aneurisme.

Røykere menn i alderen 65 til 75 år Det er nødvendig å gjennomgå en enkelt ultralydsundersøkelse av bukhulen hvert år. En slik undersøkelse er utført for menn med en patologihistorie.

diagnostikk

For å bekrefte eller nekte tilstedeværelsen av en aneurysm i abdominal aorta, spesielle studier:

 • X-stråler;
 • Ultralyd i bukhulen;
 • CT av aorta;
 • MR av aorta.

Differensiell diagnose er en metode hvor alle mulige sykdommer som ikke er egnet for symptomer eller andre faktorer er utelukket. Som et resultat blir diagnosen redusert til en enkelt mulig sykdom. Diagnostisering av sykdommen er vanskelig nok, spesielt hvis kurset er asymptomatisk, eller det er en overvekt av symptomer fra organene i bukhinnen og retroperitonealrommet.

Metoder for behandling

Det er ingen medisiner for denne sykdommen. I utgangspunktet utføres kirurgisk inngrep, men hvis aneurismen når små dimensjoner (opptil 6 mm), er kurset asymptomatisk (eller symptomene ikke forstyrrer hele levetiden), da pasienten kan bli tilbudt en metode for "aktiv venter". Denne metoden består av vanlig oppførsel av ultralyd og overvåkning av pasientens tilstand.

Årsaken til operasjonen er en aneurisme med en størrelse på mer enn 6 cm eller en veksthastighet på mer enn 5 mm i seks måneder. Operasjonen utføres også i de tilfellene da aneurismen begynte å bløde, så vel som med uttalt smertefulle syndromer og progressive symptomer.

Det er 2 metoder for å gjennomføre operasjonen.

Tradisjonell operasjon

Med denne operasjonen er pasienten under generell anestesi. Kirurgen gjør et snitt fra den sinuøse prosessen av brystbenet til navlen.

Den skadede delen av fartøyet blir skåret ut, og i stedet er en kunstig protese (graft) implantert.

Prosedyren varer 3-5 timer. Perioden for postoperativ sykehusopphold er omtrent en uke.

Endovaskulær metode

Ved utførelse av en endovaskulær prosedyre, En spesiell enhet er implantert i stedet for skade (Stent-Graft), som bidrar til å gjenopprette strukturen til aorta og blodstrømmen i den.

Prosedyren utføres vanligvis med epidural anestesi. Kirurgen gjør en liten punktering i lyskeområdet, hvorved en stentgraft blir matet til aneurismen ved hjelp av et spesielt kateter. Etter å ha tatt enheten til det utpekte stedet, åpner kirurgen den og plasserer den i et aneurysmalt område. Etter åpningen av stent-graftet dannes en kanal, langs hvilken den normale bevegelsen av blod oppstår.

Med åpenbare fordeler med metoden, han Ikke egnet for alle pasienter. For eksempel er introdusering av en stent-graft ikke mulig for pasienter med patologiske sykdommer i arteriene og noen organer. Det bør bemerkes at effekten av prosedyren kan være kortvarig, noe som fører til behovet for en gjentakelse.

prognoser

Trist, men trist ugunstig prognose. Innen 36 måneder fra øyeblikket av aneurysmbrudd dør nesten alle pasienter. Med små aneurysmer i abdominal aorta er overlevelsesraten i det første året 75% og i 5 år - 50%. Hvis aneurismen er større enn 6 cm, blir indeksene redusert til henholdsvis 50% og 6%.

Aneurysme i abdominal aorta - lumsk og uforutsigbar sykdom. Vekst av en aneurisme kan ikke forutsies, så det er så viktig å konsultere en spesialist med de første symptomene, og også gjennomgå en vanlig medisinsk undersøkelse.

Aneurysm av aorta i magehulen: tegn, diagnose, behandling

Begrepet "aneurisme" innebærer en slik forandring i karetveggens struktur, når den tynnes og utstikkes på det svakeste punktet. Dermed er det fare for ruptur av fartøyet. En av de farligste lokaliseringene av en slik patologi er en aneurisme av abdominal aorta.

Årsaker til aneurisme og skade

Det er viktig å forstå hvorfor denne sykdommen oppstår, fordi antall dødsfall er katastrofalt bra: 50-60% av pasientene dør 1-2 år etter påvisning av en aneurysm i abdominal aorta. Og menn slik patologi påvirker en størrelsesorden oftere enn kvinner. Årsakene som forårsaker deformasjon av vaskulær veggen, er vanlig å dele seg i betennelses- og ikke-inflammatorisk tilstand.

 • I fravær av en betennelsesprosess, den hyppigste årsaken til en aneurisme (ca 30% av tilfellene) - aterosklerose. Muskel-skjelett elastisk aorta blir ujevn i tykkelse og styrke på grunn av dannelsen av aterosklerotiske plakk, å endre strukturen av fartøyet bekledningslag og mulig forkalkning foci. Vaskulært vev er erstattet med bindevev, som er mindre elastisk og mer utsatt for deformasjoner under innvirkning av blodtrykket på arterieveggen. Utvidelse av aorta akselererer arteriell hypertensjon, som også er nært relatert til aterosklerotiske fartøyendringer.
 • Mindre vanlig traumatisk aneurisme av abdominal aorta. Det kan skyldes lukket traumer i magen, brystet eller ryggraden. Noen ganger oppstår det etter en bilulykke, for eksempel når offeret slår med en mage eller et bryst på rattet. Alvorlig risiko for aneurysm oppstår også etter fall fra høyde og på grunn av gjennomtrengende sår i magen (fragmentering, kule osv.). I slike tilfeller, når alle lagene i vaskemuren blir ødelagt, vises først et hematom i selve vevet av aorta, da er veggen arret, og deretter kan en aneurysm i abdominal aorta brytes på bindevevssiden.
 • Til inflammatorisk i utgangspunktet inkluderer syfilitiske aneurismer. I dette tilfellet oppstår en inflammatorisk prosess først i karene som leverer blod til aorta. Deretter blir betennelsen kastet til aorta-veggen, strukturen er ødelagt, elastisiteten minker, et plaster av bindevev fremkommer. Det er her at en vaskulær "pose" - en aneurisme er dannet.
 • Spesifikke inflammatoriske aneurysmer inkluderer og tuberkulose og revmatisme. Her går den inflammatoriske prosessen til aorta fra ryggraden eller nærliggende betennelsesfoci, noe som fører til tynning og fremspring av arterieveggen.
 • Ikke-spesifikke aneurysmer av inflammatorisk natur fremstår som komplikasjoner i en rekke infeksjoner. Kausjonsmiddelet kommer inn i aorta langs blodbanen som gir det og påvirker ikke bare aorta selv, men også karene som forlater det. En slik aneurisme kalles bakterielt embolisk. Infeksjon kan hentes fra lungene, nyrene, tarmene, kan involvere aorta i pankreatitt.

Video: forekomsten av en aneurisme av aorta

Klassifisering etter forskjellige egenskaper

Av struktur og egenskaper av vevskader er aneurysmer delt inn i følgende typer:

 1. Sann aneurisme, som er preget av utvidelsen av lumen av arterien mens den opprettholder integriteten til sin vegg;
 2. Falsk aneurisme er en utvidelse av aorta lumen, hvor murens struktur er skadet, og blodet kan komme inn i vevene som fôr fartøyet; Resultatet er et såkalt "pulserende" hematom;
 3. En dissekerende aneurisme av aorta, som er lokalisert i bukdelen; Med slik skade på fartøyet, i tillegg til å forstørre lommen, observeres et hulrom i tykkelsen av vaskemuren, som kommuniserer med aorta lumen.

I form, spindelformet og saccular aneurysmer utmerker seg, og i det kliniske kurset er de kompliserte og ukompliserte.

For en mer nøyaktig diagnose bestemmer legene arten og omfanget av lesjonen, lengden av det berørte området av arterien; Se om grenene på fartøyene som går fra aorta, var involvert i den patologiske prosessen. Alle disse faktorene bestemmer alvorlighetsgraden av situasjonen, samt valg av behandlingstaktikk.

Symptomer og kliniske manifestasjoner av en aneurysm i abdominal aorta

Et symptom som indikerer aorta-aneurysmen i magehulen, og som pasienter ofte vender til leger, er smerte i magen, og de er kjedelige og smertefulle i naturen. Slike smerter kan være permanente, det kan forekomme periodisk uten tilsynelatende grunn. Det er som regel lokalisert i venstre halvdel av magen eller i nålen. I noen tilfeller kan smerter gis til lysken eller nedre rygg. Årsaken til smerten er en økning i størrelsen på det berørte området av fartøyet, når den buede aortaväggen begynner å presse på ryggene i ryggmargen.

Hos noen pasienter kan en aneurisme manifesteres av tyngde og briste i magen, en pulserende følelse. Noen ganger når tarmene blir komprimert, oppstår dyspeptiske manifestasjoner (strup, kvalme, oppkast).

En mye mer alvorlig tilstand oppstår med komplisert strømning og enda mer når aorta-aneurysmen brister. Det er mer uttalt tegn, preget av økt intensitet av smerte, som dessuten ikke fjernes med bedøvelsesmidler. Gradvis blir smerten innhyllet, blodtrykket faller (noen ganger katastrofalt), oppkast blir lagt til. Takykardi og anemi observeres. Betennelse i beina kan utvikle seg.

Symptomer, som bestemmer eksfolierende aorta-aneurisme, forekommer vanligvis i to faser:

 • Det første bildet ligner løpet av ukomplisert aneurisme, men mer alvorlige smerter er notert, ledsaget av oppkast og sammenbrudd.
 • I andre etasje, når det oppstår brudd på fartøyets vegg, oppstår massiv blødning, som vanligvis fører til døden.

Mellom stadiene kan det ta flere minutter og flere timer.

Moderne metoder for diagnose og behandling

Tidlig diagnose av aorta aneurisme kan lagre tusenvis av liv hvert år. Derfor er det viktig ved den første mistanke om denne sykdommen å gjennomføre all tilgjengelig instrumentell forskning. Disse inkluderer:

Gitt at brudd på aorta-aneurisme er sannsynlig dødelig, men kan oppstå når som helst, slik at Pasienter er vist kirurgisk inngrep. Og hos pasienter med unormal eller eksfolierende aneurysm i abdominal aorta, utføres operasjonen raskt med akutte indikasjoner. Men hvis prosessen er i utgangspunktet, og kurset ikke er komplisert av noe, kan den forventede forvaltningen av aneurysm begrunnes med en undersøkelse hvert halvår. Samtidig for de som lider av høyt blodtrykk, blir det viktig å ta medisiner som reduserer blodtrykket.

Mer informasjon om kirurgi for en aneurysm i aorta finner du på lenken.

Video: Definisjon, diagnose og behandlingsmuligheter for sykdommen

Aneurysmer av andre lokaliseringer

Til tross for at bruddet i aneurisme i de perifere arterier konsekvenser ikke vil være like dødelig, men likevel intense indre blødninger er en alvorlig trussel mot menneskers liv uansett hvilken del av kroppen det skjer. Vurder den vanligste lokaliseringen av aneurysmer i perifere arterier.

 • Aneurysm, som dannes i den stigende aorta. Det kan påvirke arterien av arterien fra aortaklappen til divergensen til brakiocephalisk stammen. Ofte har en spindel-formet og kan kompliseres ved svikt av aorta-ventilen, som i sin tur påvirke den generelle velvære for personen og tilstanden hans hjerte (mer om aorta aneurysme og hjerte, se link).
 • En aneurisme som påvirker aortabuen. Dens fare ligger i det faktum at store arterielle trunker strekker seg fra denne delen av hovedarterien mot hodet og armene. Det vil si at hvis aortabuen er skadet, oppstår ikke bare svakhet i hendene, men også symptomer som signalerer brudd på hjernecirkulasjon.
 • Milt arterie aneurisme. I følge hyppigheten av forekomsten følger den umiddelbart aneurysmen til abdominal aorta. Karakterisert av at sannsynligheten for brudd øker dramatisk i svangerskapet. Ofte har en inflammatorisk årsak og forkalket foci. Smerten er lokalisert i venstre underliv.
 • Alvorlige komplikasjoner (opp til nyreinfarkt) kan forårsake aneurisme av nyrearterien. Ofte er slike skader ensidige, sykdommen kan utvikles hos ganske unge mot bakgrunnen av fødselsdefekter av vaskulært vev.

Om aneurysmen til hjerneskipene leser du her.

 • Aneurysm av iliac arterien. Faren for denne lokaliseringen er at iliac arterien er den største etter aorta, noe som betyr at konsekvensene kan være irreversible hvis den brytes. Den slikhet av en slik aneurisme er at den kan vare lenge uten symptomer, og smerten oppstår når utvidelsen av arterien når kritiske dimensjoner og det begynner å presse på de indre organene.
 • Med en aneurisme i lårbenet Det er en pulserende svulstliknande formasjon (ofte i lyskeområdet). Den største andelen pasienter er eldre mennesker, og denne type aneurisme er ofte bilateral. En falsk aneurisme av denne arterien kalles et spesifikt hematom fra fartøyet, som ble dannet som følge av skade på vaskulærveggen.
 • Med en aneurisme av jugularvenen Det er en vaskulær sak, oftest forårsaket av traumer. Det er en falsk aneurisme. Det er dannet hovedsakelig etter "stumme" lukkede sår, forekommer sjelden med kuttskudd og skuddssår med en smal sårkanal. Aneurysmer av jugular vener, hvis de blir observert hos barn, kan være medfødte, forårsaket av et brudd på dannelsen av vaskulært vev under perioden med intrauterin utvikling.

Hvilke tiltak for å forebygge sykdommen?

Anbefalinger på ernæring for pasienter

Hvis en person er diagnostisert med en aneurisme, og legen velger den forventede behandlingsstrategien, avhenger mye av pasientens livsstil og på hvordan disiplinert han oppfyller legenes anbefalinger.

Når årsaken til en aneurisme av et hvilket som helst fartøy er anerkjent som aterosklerose, kan tilstanden forbedres ved å rette all innsats for å bekjempe denne sykdommen. Her er det på første plass i betydning at maten overholdes. Det er nødvendig å utelukke så mye som mulig fra diettfett, eggeplommer, margarin. Mager kjøtt og havfisk tilberedt uten fett er velkomne. Belastet med energi og i parallell rense kroppen av brød og frokostblandinger fra hele korn. Det er nødvendig å øke andelen grønnsaker og frukt i kostholdet, fordi fiberen i dem bidrar til normalisering av lipidmetabolismen. Fra fettost, ost og rømme er det nødvendig å nekte og erstatte dem med fettfri meieriprodukter.

Les mer om kosthold og anbefalinger for aterosklerose, som også passer til pasienter med aneurysm.

Prøv å fullstendig forlate bruken av alkohol, sterk svart te og kaffe - disse drikkene skaper en brat belastning på fartøyene, noe som kan være dødelig dersom en aneurisme er tilstede. Grønn te, på den annen side, toner blodkarene mildt og har en generell gjenopprettende effekt. En rekke dietter vil hjelpe vegetabilske oljer, tilberedt av en rekke frø og nøtter (ikke bare begrenset til solsikke). Også mange krydder bidrar til normalisering av stoffskiftet av fett i kroppen. Disse inkluderer gurkemeie, ingefær, hvitløk, løk.

Sliter med hypertensjon

En viktig risikofaktor for aneurysmer er arteriell hypertensjon. Dette skyldes det faktum at høyt blodtrykk fremkaller en rask tynning av vaskulærmuren i aneurysmområdet. Og på tidspunktet for en hypertensive krise øker sannsynligheten for brudd på fartøyet på dette stedet flere ganger. Derfor er det viktig å ikke tillate hopp i blodtrykk for å unngå en hydrodynamisk innvirkning på sykefartøyet.

Hypertensive kriser kan skyldes uregelmessig inntak av antihypertensive stoffer. Derfor er det avgjørende for pasienter med diagnostisert aneurisme at de holder seg til behandling med å ta stoffer fra trykk. Noen grupper av medisiner kan tas en gang om dagen, andre krever to eller tre ganger mottak, men hvis stoffet passer deg, gir ikke bivirkninger og doseringen er riktig valgt, avbrytes mottaket strengt ikke. Når en vanlig hypertensive pasient blir kvitt hodepine, risikerer en pasient med aneurysme livet.

En av grunnene til at det oppstår en kraftig økning i trykket, selv i relativt sunne mennesker, er stress. Hvis du har nervøs jobb, konflikter i familien eller du er bare en veldig følelsesladende person, tenk alltid å ha en beroligende hånd i hånden. En god mild effekt uten bivirkninger og avhengighet er gitt av moderne urtepreparater som kan kjøpes på apotek.

Overvåk lasten

Noen ganger foreskriver spesielt nidkjære pasienter leger absolutt hvile. Det er ikke nødvendig å forstå dette bokstavelig talt: uten fysisk anstrengelse blir blodkar raskt avtagende, noe som betyr at risikoen for aneurysmbrudd øker.

Men du må laste deg selv med sinnet. Hvis du ikke kan unngå å løfte vekter, må du ikke rykke, vurdere uønsket belastning. Hvis du er vant til å løpe om morgenen eller gå på treningsstudio, ikke gi opp dynamisk trening i det hele tatt - erstatt jogging med intense løp, treningsmaskiner - yoga gymnastikk eller pilates.

Skandinavisk turgåing er en utmerket slags balansert last

Hvis en aneurisme er funnet hos en person som ikke har en vane med vanlig fysisk aktivitet, er det på tide å starte. En enkel ti minutters ladning i morgen hurrarop og forbedre vaskulær tone, vil felles øvelser uten alvorlig belastning bedre blodsirkulasjon i armer, ben og rygg og myke pusteøvelser oxygenate indre organer. Et viktig poeng: slike belastninger bør være systematisk, ideelt - daglig.

Gi opp røyking

Denne skadelige vane øker veksten av aneurysmen, fordi stoffene som finnes i tobakkrøykene har begge en direkte skadelig effekt på karene og en indirekte.

Hver forsinkelse provoserer en ny spiral av små fartøy, inkludert de som foder aorta og andre store arterier. Og dette betyr at degenerative prosesser vil utvikle seg raskere. I tillegg, som direkte påvirker muskellaget av den berørte arterien, fremmer tobaksrøyk veksten av et aneurysm-skadet område.

Når det gjelder den indirekte effekten av røyking på aneurysmer, bør vi huske rollen som tobakk i utviklingen av aterosklerose. Røykepersoner er flere ganger høyere enn risikoen for lipidmetabolismeforstyrrelser, dannelsen av aterosklerotiske plakk og, som en konsekvens, aneurysmer.

Således, selv ved å nekte å røyke, øker sjansene for pasienter med en aneurisme av et langt, fullverdig liv.

Hva kan den tradisjonelle medisinen tilby?

I noen tilfeller kan konservativ behandling av aorta-aneurisme, inkludert folkemidlene, være berettiget. Tinkturer, urtete og noen naturlige produkter har en gunstig effekt på karene, hjertets tilstand og kroppen som helhet.

 • hagtorn - Et utmerket verktøy for pasienter som lider av ulike kardiovaskulære patologier, inkludert aneurysm. Det er nødvendig å fremstille en infusjon av tørket på et mørkt sted av frukten av treet: helle et glass med kokt vann to spiseskjeer av potets bær, la det brygge for en god (minst 3-4 timer), og drikke et glass av brygg hver dag i tre oppdelte doser.
 • Gunstig handling med aneurysmer antiinflammatoriske infusjoner, som øker immuniteten og fjerner den inflammatoriske faktoren av aneurismeutvikling. Til slike forsterkende folkemidlene omfatter infusjonen av Kalina. Og friske bær kan legges til desserter og salater.
 • Frø og gress med vanlig fennikel positivt påvirke de aneurisme-berørte fartøyene. Det er nødvendig å forberede en infusjon av 300 ml kokende vann og 1 spiseskje fersk eller tørket dill. La det brygge, tømme og på tre eller fire måter å drikke denne delen hver dag.
 • celandine Er en universell plante. Med vanlig applikasjon bekjempes vellykket med aterosklerose - hovedårsaken til aneurysmer. Blader, grove stengler og blomster samles på økologisk rene steder, tørkes i skyggen og brukes til tilberedning av infusjon. Et glass kokende vann helles i tørrstrimte deler av planten (1 spiseskje), insistere i minst en time, og deretter filtrere. Drikk 50 gram tre ganger om dagen. Behandlingsforløpet er ikke mindre enn 30 dager.
 • Stor oppmerksomhet ble betalt til våre forfedre produkter av biavl. For pasienter med aneurysm vil den største fordelen komme fra pollen. Hvis du tar det daglig for 1 teskje (kan blandes med honning), blir aldringsprosessen i kroppen bremset, fartøyene styrker, vekten normaliserer, kroppen er fylt med energi.

Du kan også forberede deg en veldig deilig dessert, som også opprettholder helsen til blodårene dine:

For å gjøre dette må du passere gjennom en kjøttkvern en sitron, ett glass russin og nøtter, og deretter tilsett et glass honning og bland godt sammen. Du kan variere blandingen ved å legge til tørkede aprikoser eller fiken. Oppbevares i kjøleskapet og spis 2 teskjeer tre ganger om dagen.

 • Utmerket vaskulær styrking har alt produkter som inneholder en stor mengde vitamin C. Så godt å spise på dagen over et glass solbær, er ikke overflødig å gå inn i din diett rogn, tyttebær, bjørnebær, jordbær. I sesongen er det obligatorisk å bruke dem friske, og om vinteren kan du fryse disse bærene eller gni med sukker (oppbevares nødvendigvis i kjøleskapet).
 • Til forberedelse av drikkevarer og salater bruk sitron (det viktigste er ikke å koke det slik at den skjøre strukturen av vitamin C ikke faller sammen). Om vinteren spiser hver dag en god moden orange.

Aneurysm i abdominal aorta - en god gjennomgang av sykdommen

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aneurysmen til abdominal aorta, og hva er det farlig. Årsakene til hvordan denne sykdommen manifesteres og diagnostiseres, hvordan det er mulig å kurere det, og hva som trengs for dette.

Med en aneurysm i abdominal aorta er det en overdreven økning i diameter og utvidelse av lumen på det største karet i kroppen (aorta) som ligger i bukets del. Vegget til den endrede abdominal aorta, hvorfra arterier oppstår, bringer blod til de indre organene, blir tynnere og blir svakere. Resultatet av slike endringer er trusselen om spontan brudd med alvorlig blødning, et brudd på blodtilførselen til bukorganene.Denne patologien, selv om den er relativt sjelden (ikke mer enn 1% av befolkningen er syk), men veldig farlig (mer enn 90% av pasientene med aorta-aneurisme dør av komplikasjoner).

Snikende sykdom i asymptomatisk - abdominal aortaaneurisme i årevis ikke manifestere seg og er funnet ved en tilfeldighet i løpet av undersøkelser om ulike sykdommer. Bare 30% av pasientene som blir til leger om tidlige mindre klager forårsaket av denne patologi (smerte, bankende tumor i magen). Mer enn 40% av pasientene snarest innlagt på sykehuset i alvorlige, livstruende tilstand på grunn av den plutselige truende komplikasjon av aortaaneurismer - brudd eller pakke.

Vaskulære kirurger og hjertekirurger er engasjert i behandlingen av sykdommen. Det eneste alternativet for vellykket terapi er en operasjon for å erstatte et forandret aorta-område med en kunstig protese. Men selv om hun enten bare for en stund (måneder, år, tiår), eller delvis lindrer pasienten av problemet på grunn av høy risiko for postoperative komplikasjoner og behovet for livslang legemiddelinntak.

Hva er abdominal aorta?

Aorta er det første fartøyet der hjertet utstråler blod. Den strekker seg som en stor diameter dannelse av 1,5-2 cm og 2,5-3 cm over brystkassen, basert på aorta-hjerte-forbindelse, og alle bukhulen til ryggraden felles nivå med bekkenet. Dette er det største og viktigste karet i kroppen.

Det er anatomisk viktig å dele aorta i to deler: thorax og buk. Den første er plassert i brystet over nivået av membranen (en muskelstrimmel som utøver pust og separerer bukhulen og brysthulen). Det ventrale området ligger under membranen. Arterier, som gir magen, tynn og tyktarm, lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer, strømmer fra den. Abdominal aorta slutter etter en splittelse i høyre og venstre felles iliac arterier, som bringer blod til nedre ekstremiteter og bekkenorganer.

Hva skjer med sykdommen, og hva er dens fare

Aneurysme i abdominal aorta er den patologiske forandringen av dette fartøyet:

 • Utenfor ser det ut som en forstørrelse, fremspring, en økning i den totale diameter og indre lumen på aortaområdet i sammenligning med de overliggende og underliggende seksjoner.
 • Ligger under membranen (i et hvilket som helst segment fra membranen til separasjonsnivået) langs bukhulen - i bukregionen.
 • Det er preget av tynning, svekkelse av fartøyets vegger i fremspringet.

Alle disse patologiske endringene har stor fare i forbindelse med:

 • svært høyt arterielt trykk i aorta, som oppstår når blodet utvises fra hjertet;
 • manglende evne til en svak vegg for å motstå blodtrykk;
 • ødeleggelse av aorta i aneurysmområdet
 • trussel om stratifisering eller brudd på en aneurisme, som er ledsaget av alvorlig indre blødning;
 • brudd på blodtilførselen av indre organer på grunn av blokkering av arterier som befinner seg i ekspansjonssonen.

Mellom spesialistene er det diskusjoner om kriteriene for å diagnostisere en aneurysm i abdominal aorta. Hvis det tidligere ble antatt at bare en forlengelse på mer enn 3 cm er et pålitelig symptom på sykdommen, har nyere studier vist relativ pålitelighet av denne informasjonen. Dette skyldes at mange tilleggsfaktorer bør tas i betraktning:

 • sex - hos menn er abdominal aorta 0,5 cm bredere i diameter enn hos kvinner;
 • alder - med alderen er det en regelmessig utvidelse av abdominal aorta (gjennomsnittlig 20%) på grunn av svekkingen av veggen og høyt blodtrykk;
 • område av abdominal aorta - de laveste delene er normalt 0,3-0,5 cm mindre i diameter enn de øvre.

Derfor er aortaen som strekker seg i bukdelen mer enn 3 cm riktig, men ikke det eneste tegn på sykdommen. Dette skyldes det faktum at en sunn aorta under ingen omstendigheter skal ha en større diameter. I forbindelse med variabiliteten i størrelsen på aortaens normale diameter, tilordner spesialister en aneurisme til en forstørrelse på mindre enn 3 cm, hvis tilgjengelig:

 • økningen i bukregionens diameter er lavere enn nivået på nyreneårene med mer enn 50% sammenlignet med avdelingen over disse fartøyene;
 • noen spindelformet forlengelse, 0,5 cm over diameteren av normal aorta;
 • Fokal begrenset ekspansjon i form av et pose-lignende fremspring av hvilken som helst størrelse og omfang.

Typer av aorta aneurysmer

Det er viktig å dele abdominal aorta aneurisme i to typer:

 1. Ligger over nivået av nyrene, er de svært farlige, siden de påvirker alle de store arteriene som gir blod til de indre organene. Derfor er det vanskelig å betjene dem.
 2. Liggende under nyrene er mindre farlige, siden de bare påvirker aorta, noe som letter operasjonen.

Skjemaet og formen av abdominal aneurisme er:

 1. Alopecia (begrenset sacciform) - formen har et begrenset fremspring av veggene eller ett av dem (porsjon lengde på et par cm), som er klart adskilt fra den overliggende og underliggende normal størrelse divisjoner.
 2. Diffus (fullstendig, felles, spinkel) - lengden på fremspringet opptar hele eller den største del av den abdominale aorta i form av en generell utvidelse uten klare grenser - alle jevnt forstørret aorta.

Små aneurysmer

Spesialister skiller en gruppe små aorta-aneurismer - noen utvidelser opptil 5 cm i diameter. Det er hensiktsmessig at de ofte anbefales å observere, i stedet for å fungere. Hvis det er en rask økning i størrelse på mer enn 0,5 cm på 6 måneder, indikerer dette en trussel om brudd. Slike aneurysmer krever rask behandling, til tross for den lille størrelsen. Ifølge statistikken er de revet like ofte i forhold til store aneurismer, men antall postoperative komplikasjoner og feil er mye lavere.

Årsaker til sykdommen

Det er fire hovedårsaker til utviklingen av aneurysmer i abdominal aorta:

 1. aterosklerose;
 2. genetiske og medfødte faktorer;
 3. inflammatoriske prosesser i aorta;
 4. skade og skade.

1. Ateroskleros rolle

Aterosklerose er hovedårsaken til 80-85% aneurisme. Kolesterol plakk i aorta i seg selv, og de nedre seksjoner - nedre lem arterier ødelegge den vaskulære veggen og redusere dens styrke, fremme dannelse av blodpropper, økning av blodtrykket i aorta. På denne bakgrunn er dens ekspansjon eller fremspring dannet. Det er blitt observert ved aterosklerose inntreffer fortrinnsvis dråpeformede aneurisme utsatt for gradvis delaminering.

2. Viktigheten av genetiske og medfødte faktorer

Den arvelige forbindelsen til abdominal aorta aneurysmer blant menn mellom slektninger av første linje (foreldre-barn) er bevist. Hvis faren har denne sykdommen, er sannsynligheten for sin forekomst i sønnen ca. 50%. Feilen skyldes mangler i genetisk materiale, strukturen av gener og anomalier (mutasjoner) av kromosomer. På et tidspunkt forstyrrer de arbeidet med enzymsystemer som er ansvarlige for produksjonen av stoffer som er grunnlaget for styrken av aortamuren.

Medfødte særegenheter av karossens struktur i form av unormal innsnevring, utvidelse, angiodysplasi (blåmerker, veggstruktur) kan også forårsake aneurysmdannelse. Dette skjer med Marfan syndromet og arteriell-aorta fibro-muskulær dysplasi.

3. Inflammatoriske prosesser

Avhengig av årsakene til aneurisme, kan abdominal aorta være ikke-inflammatorisk (aterosklerotisk, genetisk, traumatisk) og inflammatorisk. Årsaken til og mekanismen for dannelsen av den andre er en treg kronisk inflammatorisk prosess.

Det kan strømme enten direkte inn i aortaväggen eller i det omkringliggende fettvevet. I det første tilfellet oppstår en aneurisme fra ødeleggelsen av vaskulærveien ved betennelse, erstatning av normalt vev ved svak arrdannelse. I det andre - aorta er igjen involvert i betennelse, strekker seg i forskjellige retninger og utvides som følge av dannelsen av stramme adhesjoner mellom det og omgivende vev.

Inflammatorisk prosess er mulig når:

 • Aorto-arteritt - en autoimmun prosess, en sammenbrudd i immunitet, hvor immunceller ødelegger aortaväggen, oppfatter vevet som fremmed.
 • Syfilis og tuberkulose. Slike aneurysmer kalles spesifikt smittsom. De oppstår med den lange eksistensen av disse sykdommene (år, tiår).
 • Eventuelle infeksjoner (intestinal, herpetic, cytomegalovirus, chlamydial). Dette skjer svært sjeldent (ikke mer enn 1-2%) med individuell overfølsomhet overfor et bestemt patogen og også med immundefekter.

4. Hva slags skade provoserer en aneurisme?

Direkte traumatisk skade på abdominal aortaväggen er mulig med:

 • lukkede skader og sår i magen (skudd, kniv), påvirker aorta;
 • utfører åpne operasjoner på organene i retroperitonealrommet
 • endovaskulære (intraluminale) inngrep og manipulasjoner på aorta.

Alle disse faktorene svekker fartøyets vegg, som i fremtiden kan forårsake en aneurysmal ekspansjon i det berørte området.

Betydningen av risikofaktorer

Faktorer som i seg selv ikke er i stand til å forårsake en aneurisme, men som forverrer kurset, er risikofaktorer:

 • mannlig kjønn;
 • alder fra 50 til 75 år;
 • alvorlig arteriell hypertensjon (trykkøkning);
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • fedme og diabetes.

karakteristiske symptomer

Tabellen viser typiske symptomer og mulige varianter av abdominal aorta aneurisme:

Aneurysm av aorta i magehulen: oppdag og eliminere trusselen

Aorta er det største karet i menneskekroppen. Økt tempo i livet og skadelige effekter har en negativ innvirkning på helsen, så du må ofte håndtere sykdommer. Hvordan unngå utvikling av en aorta aneurisme i bukhulen?

Beskrivelse av sykdommen

En aorta aneurisme er et fremspring av karveggen, som skyldes skader eller betennelser. Patologi forekommer hos 5% av pasientene eldre enn 50 år. Som et resultat av å tynne veggen, øker risikoen for brudd, slik at sykdommen krever kontroll og rettidig innblanding.

Aortaens diameter i det undersøkte området er fra 15 til 30 mm.

En video om en aneurysm i abdominal aorta: hva er det?

Klassifisering av patologi

Det finnes flere typer patologi:

 1. Etter størrelse:
  • liten - fra 3 til 5 cm;
  • gjennomsnittlig - fra 5 til 7 cm;
  • stor - mer enn 7 cm.
 2. Etter plassering:
  • infrarenal aneurisme - dannet under nyrene av nyrene;
  • Suprarenal - dannet over nyrene av nyrene;
  • totalt - gjennom hele fartøyet.
 3. Ifølge veggens struktur:
  • stratifiserende - divergens av aorta membranene og tilstedeværelsen av blod mellom dem;
  • falsk - består av arrvev;
  • sant - er representert av alle skallene til fartøyets vegg.
 4. Ved utdanningsform:
  • spindelformet - skade på hele veggen;
  • eksfolierende - får blod inne i veggen og danner en falsk kanal;
  • saccular - nederlag fanger mindre enn halvparten av fartøyet.
 5. Av utseendet:
  • medfødt;
  • kjøpt.
 6. På de tilgjengelige komplikasjonene:
  • uten komplikasjoner:
  • med komplikasjoner (forekomsten av trombi, ufullstendig brudd og andre).

Årsaker til utvikling og risikofaktorer

Dannelsen av en aneurysm i aorta er en kompleks prosess, som påvirkes av mange faktorer. Årsakene til patologien kan være:

 1. Inflammatoriske prosesser som påvirker fartøyet:
  • bakteriell endokarditt;
  • mycoplasmosis;
  • aterosklerose;
  • tuberkulose;
  • aortoarteriitt av uspesifikk karakter;
  • syfilis.
 2. Skader på aortamuren som følge av skader:
  • ryggraden;
  • bryst;
  • mage.
 3. Nederlag av sopp i mennesker som lider av immundefekt.
 4. Infeksjon av blodet.
 5. Konsekvenser av kirurgisk inngrep.
 6. Genetiske sykdommer som fører til svakhet i vaskulærmuren:
  • Marfan syndrom;
  • bindevev dysplasi.

I de fleste tilfeller (70-90%) forårsakes en aneurisme av abdominal aorta nettopp av aterosklerose.

Faktorer som bidrar til fremveksten av patologi er:

 • alder over 60 år;
 • økt trykk;
 • lav aktivitet livsstil;
 • dårlige vaner;
 • arvelig predisposition;
 • diabetes mellitus;
 • økt kolesterol;
 • fedme.

Ifølge statistikken er patologi mer vanlig hos mannlige pasienter.

Symptomer på abdominal aorta aneurisme

En person i lang tid kan ikke være oppmerksom på utviklingen av en aneurisme, men ettersom patologien utvikler seg, vises de første tegnene:

 • smertefulle opplevelser av vondt natur, lokalisert til venstre for navlen;
 • hevelse og tyngde i magen;
 • reduksjon i kroppsvekt;
 • blåse eller mørkere av huden på fingrene;
 • kald føtter - et tegn oppstår når blodproppene dannes;
 • kvalme;
 • forstoppelse eller diaré
 • oppkast;
 • hyppig hikke.

Smertsyndrom varer fra 2-3 timer til flere dager. Under bevegelsen endres ikke naturen av ubehagelige symptomer, men visse tilstander kan føre til økt ubehag.

Aortisk ruptur er en farlig tilstand, indisert ved følgende symptomer:

 • plutselig smerte i bukregionen;
 • reduksjon i blodtrykk;
 • takykardi;
 • blåaktig eller blek skygge av hud;
 • svikt i åndedrettsfunksjonen;
 • sjokkstatus: manglende evne til å bevege seg og mangel på respons på de spurte spørsmålene.

Metoder for diagnose

Aneurysm deteksjon kan forekomme ved et uhell under diagnosen fordøyelsesorganer. Hvis de første symptomene på sykdommen har oppstått, kan du ikke forsinke, du bør se en lege.

Spesialisten undersøker pasienten og lytter til hans klager. Resultatet av diagnostikk er:

 • en ny vekst er pulserende;
 • Lytte til støy i bukhulen under auskultasjon.

Ved gjennomføring av en generell og biokjemisk blodprøve kan følgende symptomer være tilstede:

 • økt kolesterol;
 • økt antall leukocytter er et tegn på infeksjon;
 • forstyrret blodkoagulasjon - en indikator for tilstedeværelsen av blodpropper.

Slike opplysninger er ikke nok, så de tynger til instrumental diagnostikk. Tilordne forskningsmetoder:

 • duplex skanning og ultralyd undersøkelse - oppdage en aneurisme og bestemme dens egenskaper: omfang, plassering, tilstedeværelse av komplikasjoner;
 • X-ray - omfanget av patologi er bestemt, men i nærvær av faste avsetninger av kalsiumsalter, er teknikken ellers ikke ineffektiv;
 • datamaskin eller magnetisk resonans bildebehandling - klargjøre plasseringen av patologien og vurdere risikoen for aneurysmespredning til de utgående fartøyene;
 • Angiografi - brukes i fravær av informasjon fra tidligere diagnosemetoder.

Aneurysm av aorta i bukhulen: kirurgi, symptomer, behandling

I den moderne verden fører mangel på tid, en akselerert rytme av liv og konstant sysselsetting, særlig hos middelaldrende og unge, til at få mennesker bryr seg om deres helse, selv om noe begynner å bry seg. Derfor er det verdt å huske at mange helse- og livstruende sykdommer først og fremst manifesterer kun mindre ubehag, men med komplikasjoner kan de ha et trist utfall. Dette gjelder spesielt for en slik patologi som en aneurysm i abdominal aorta.

Aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. Denne arterien ligger langs ryggraden i bukhulen og thoracic hule og bærer blod fra hjertet til andre organer. Aorta-diameteren i bukhulen er 15-32 mm, og denne avdelingen er favorittstedet for aneurysmutvikling (ca. 80% av tilfellene). Aneurysm - forstørrelse, utstøtning eller hevelse av fartøyets vegg, som kan skyldes traumer, inflammatorisk eller aterosklerotisk skade.

Avhengig av noen faktorer, er disse typene abdominal aorta aneurysmer skilt:

på lokalisering av patologi: total (langs hele lengden), infrarenal (under og over grenen fra aorta av nyrearteriene), suprarenal;

diameter: gigant (større enn diameteren på fartøyet flere ganger), stor (større enn 7 cm), medium (5 til 7 cm), liten (3 til 5 cm);

av natur: komplisert (dannelse av trombi, eksfoliering, brudd), ikke komplisert;

av strukturen av fremspring veggen: delaminating, false, true. Sann aneurisme er dannet med deltakelse av alle lag av veggen av fartøyets skall (ekstern, midt, indre). False er et arrvæv som erstatter den normale veggen av aorta i et bestemt område. Den dissekerende aneurisme er blodstrømmen mellom de stratifiserte veggene i det berørte området;

i form: fusiform og saccular. De adskiller seg i at med en saccat i snittet kommer utspringet inn i mindre enn halvparten av diameteren, og med en spindelformet hevelse skjer praktisk talt langs hele beholderens diameter.

Aneurysme i abdominal aorta finnes i 5% av menn over 60 år. Hovedfaren for denne sykdommen er en sterk tynning av veggen ved utstikkningspunktet og som et resultat av blodtrykk kan det oppstå brudd som fører til et dødelig utfall. Dødelighet ved en slik komplikasjon er 75%.

Årsakene til utviklingen av en aneurysm i abdominal aorta

Årsaker til aneurysmformasjon:

Aterosklerose er den vanligste og hyppigste årsaken til en aneurysm. Ca. 73-90% av alle tilfeller av abdominal aorta-aneurisme skyldes nettopp av forekomster av aterosklerotiske plakk, som skader det indre laget av karveggen.

Fungal lesjoner - utvikles på grunn av penetrasjon av sopp inn i blodet eller i individer immunsvikt.

Postoperative falske aneurysmer formler ekstremt sjelden fra anastomoser, etter en operasjon på aorta.

Traumatiske skader på vaskulære vegger - kan oppstå etter lukkede skader på ryggraden, brystet, magen.

Genetiske sykdommer er arvelige sykdommer som fører til svakhet i vaskulærvegget (Morfan syndrom, bindevev dysplasi).

Inflammasjon av aorta - forekommer med revmatisme, bakteriell endokarditt, ikke-spesifikk aortoarteriitt, ​​mykoplasmose, syfilis, tuberkulose.

Risikofaktorer for utvikling av aterosklerose i aorta

økt kolesterol;

diabetes mellitus - ikke absorbert av blodceller, glukose skader det indre skallet av karet eller aorta, og fremmer sedimentering;

overdreven alkoholforbruk - har toksiske effekter på blodårene;

røyking - påvirker hele kroppens kardiovaskulære system, og de enkelte stoffene øker risikoen for å utvikle hypertensjon og forårsaker skade på innsiden av skallet på karene;

arvelighet - hvis slektningene har en arvelig disposisjon som forårsaket bindevev dysplasi eller en aneurisme;

alder - etter 50-60 år begynner fartøyene å miste elastisitet, noe som bidrar til skade på fartøyets vegger. Dermed blir aorta-veggen utsatt for skadelige faktorer;

Mannlig sex - kvinner er mye mindre sannsynlig å lide av en aneurysm i magehulen.

Betingelser som fremkaller aneurysmbrudd:

skade (for eksempel på grunn av en ulykke);

overdreven fysisk anstrengelse;

Symptomer på abdominal aorta aneurisme

Ukomplisert aneurisme, som har små dimensjoner, kan ikke manifestere seg klinisk i årevis og er funnet ut av en tilfeldighet i en undersøkelse av andre sykdommer. Med mer signifikante dimensjoner av en aneurisme, er følgende egenskaper karakteristiske:

oftest - magesmerter, kjedelig, sprengende eller tegnet karakter;

smerte i nedre del av ryggen, kaldhet og nummenhet i underbenet;

problemer med fordøyelsen - mangel på appetitt, ustabil avføring, erctation, kvalme;

følelse av pulsering i bukhulen

Følelsen av tyngde og ubehag i nærbilikalet til venstre.

Hvis pasienten har slike symptomer, er det nødvendig å konsultere en spesialist umiddelbart, da disse symptomene kan signalere tilstedeværelsen av aortapatologi.

Diagnose for mistanke om aorta aneurisme

Hvis det ikke er noen symptomer, kan diagnosen opprettes ved et uhell ved undersøkelse av nyrene, tarmene, magen (for eksempel ultralyd i magehulenes organer).

Hvis det er kliniske symptomer på en aneurysm, utfører legen, hvis den er mistanke om slik patologi, en generell undersøkelse av pasienten og utpeker tilleggsundersøkelser. Under undersøkelsen blir pulsering av bukveggen i den bakre posisjonen bestemt, og også en audisjon med et stetoskop utføres for å bestemme tilstedeværelsen av en spesifikk systolisk støy i aneurysmprojeksjonen. Når palpasjon kan bli palpert som en svulst, pulserende volumetrisk formasjon.

Instrument diagnostiske metoder:

Røntgenstudie av magehulen - informativ om forekomster av kalsifisert kalsiumsalte er tilstede i veggen av aneurysmen. I slike tilfeller er det mulig å spore utsnitt av fremspringet på roentgenogrammet, siden abdominal aorta ikke er synlig på roentgenogrammet;

angiografi - innføring av et kontrastmedium i den perifere arterien og gjennomføringen av en røntgenundersøkelse etter å ha kommet inn i kontrast-aorta;

MR eller CT i bukhulen - er foreskrevet for å klargjøre den foreløpige diagnosen og bestemme forekomsten og lokaliseringen av en aneurysm;

og ultralyd tosidig skanning aorta - den mest vanlige metode, som gjør det mulig å identifisere tilstedeværelsen av mural trombose, aterosklerotiske lesjoner, for å bestemme hastigheten av blodstrømmen område, som ligger lengden og plasseringen av den aneurisme, for å visualisere fremspringet.

I tillegg til disse metodene er reumatologiske tester, blodglukosetesting, kolesterolnivå, samt generelle og biokjemiske blodprøver også obligatoriske.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Det finnes ingen medisiner som kan eliminere aorta-aneurisme. Imidlertid krever under behandling av sykdommen bruk av medisiner for å forhindre progresjon og komplikasjoner av sykdommen. Legen kan foreskrive medisiner som styrer økningen i blodtrykk og kolesterol. Alle stoffer som brukes ved diagnosen av aneurysm i abdominal aorta tilhører følgende grupper:

antiinflammatoriske stoffer (kortikosteroider - prednisolon eller NSAIDs - diclofenac) - i nærvær av revmatiske aorta- og hjertesvikt;

antifungale stoffer og antibiotika - i nærvær av inflammatoriske eller mykotiske prosesser i aorta;

lipidosnizhayuschie betyr - normalisere nivået av kolesterol og hindre dets avsetning på veggene i blodkarene (rosuvastatin, atorvastatin);

antiplatelet midler og antikoagulantia - antitrombotiske midler (klopidogrel, warfarin, aspiric, tromboass, kardiomagnet). Det er nødvendig å bruke kun under kontroll av en lege, da med aorta-brudd øker handlingen bare blødningen;

legemidler som er utformet for å senke blodsukkernivået, i nærvær av diabetes mellitus;

kardiotropiske legemidler - noliprel, verapamil, rekardium, prestarium.

Effektiv behandling av en slik sykdom kan kun oppnås ved kirurgisk inngrep. Operasjonen kan utføres på en nødsituasjon og planlagt måte.

Indikasjon for den planlagte operasjonen er tilstedeværelsen av ukomplisert aneurisme med en størrelse på mer enn 5 centimeter. Nødoperasjon er nødvendig når aorta-brudd eller delaminering er nødvendig.

Begge alternativene omfatter kirurgi under generell anestesi med et apparat som gir kunstig sirkulasjon. En kutt av den fremre bukveggen er laget og tilgang til bukorta er gitt. Etter dette, ved hjelp av en klemme, blir blodstrømmen fra under og over fremspringet blokkert, det berørte området av aortavegget blir skåret ut, og i stedet for det friske vevet blir de kunstige kunstige lemmer hemmed.

En protese er et syntetisk rør som har hypoallergeniske egenskaper og er godt etablert, fordi det forblir i kroppen for livet. Det er også proteser som har en gren på slutten, siden noen ganger er det nødvendig å gjenopprette de berørte iliacarteriene. Operasjonstiden er 2-4 timer.

Etter at suturen er påført det kirurgiske såret, forblir pasienten i intensiv omsorg i 5-7 dager. Etter at en annen 2-3 uker er pasienten på sykehuset, og etter utslipp blir det observert hos kardiologen og kirurgen på stedet for umiddelbar bosted.

Kontraindikasjoner til den planlagte operasjonen

akutt kirurgisk patologi (cholecystitis, blindtarmbetennelse, pankreatitt);

dekompensering av samtidige sykdommer (bronkial astma, diabetes mellitus);

akutte smittsomme sykdommer;

alvorlige former for nyre- og leversvikt;

kronisk hjertesvikt (sent stadium);

akutt hjerneslag (bare etter 6 uker fra begynnelsestidspunktet);

akutt myokardinfarkt.

Tatt i betraktning at under planlagt inngrep har legen og pasienten tilstrekkelig tid til å gjennomføre alle nødvendige undersøkelser, bør alle kompensasjonsmuligheter for organismen og mulige kontraindikasjoner vurderes.

I tilfelle en nødoperasjon virker kontraindikasjoner ikke, da i dette tilfellet er risikoen for dødelighet ujevnt lavere enn når en aneurisme brister. Derfor, med den minste mistanke om en aneurysmbrudd, bør pasienten opereres på.

På 90-tallet av det 20. århundre testet en gruppe argentinske forskere en enhet for aorta-proteser, som kalles graft-stent. Denne protesen i form av en stamme og to ben, som under kontroll av roentgenet blir introdusert av et kateter til aneurysmen gjennom femorale arterien. Etter å ha nådd det nødvendige punktet, forsterkes graftstenten selvstendig i aortas vegger ved hjelp av spesielle kroker.

Denne operasjonen er endovaskulær og utføres under lokal eller generell anestesi uten snitt av bukveggen. Varigheten av operasjonen er 1-3 timer.

Fordeler med aorta endoprosthetikk - raskere utvinning etter operasjon, mindre traumer.

Ulemper - en aneurisme blir ikke eliminert, men bare styrket fra innsiden. Derfor utvides gradvis fremspring av veggen utover stenten og nye måter å oppnå blodstrøm på, noe som øker risikoen for komplikasjoner - delaminering av fartøyets vegg, trombose. Etter dette er det nødvendig med en åpen kirurgisk prosedyre. Derfor, til tross for de gode resultatene av endoprosthetikk i tidlig periode, etter kirurgi, er denne metoden brukt mye sjeldnere enn vanlig.

I tillegg er distribusjonen av endoprostetikk begrenset til en relativt høy kostnad for grafen av stenter, som må fremstilles på individuell basis, for hvert enkelt tilfelle. I Russland utføres en slik operasjon i enkelte klinikker, mens åpne operasjoner, særlig nødsituasjon, utføres helt gratis.

Komplikasjoner etter operasjon

Dødelighet under den planlagte operasjonen er 0-0,34% per år.

Dødelighet i de første 2 månedene etter operert aorta aneurysmbrudd er 90%.

Den operative dødeligheten har forskjellige indikatorer:

ved endoprostetikk - 1%;

under operasjon gjennom et aneurysmbrudd - 40-50%;

ved planlagte operasjoner - 7-10%.

Basert på opplevelsen av kirurger og statistiske data, kan det konkluderes med at den planlagte operasjonen er mye å foretrekke, siden enhver forsinkelse i nærvær av indikasjoner kan være dødelig. Men selv med en planlagt kirurgi, er det risiko for komplikasjoner. Dette behandlingsresultatet er ca 4%.

Komplikasjoner som oppstår i tidlig postoperativ periode

tromboemboliske komplikasjoner - separasjon av trombi og deres inntreden i lunge-, tarmarterien og arteriene i hjernen og nedre lemmer;

ved endoprosthetikk - lekkasje av den etablerte stenten (enolics);

blødning i indre organer og blødningsforstyrrelser;

betennelse og uoverensstemmelse av operasjonssåret;

Forebygging av komplikasjoner er kompetent valg av proteser, bruk av antibiotika, heparin i henhold til kirurgiske standarder og økt overvåkning i rehabiliteringsperioden.

Komplikasjoner på lang sikt:

seksuell dysfunksjon (i det første året etter operasjonen, ca 10%);

trombose av protesen (i de første 10 årene etter operasjonen, 3%);

Protetisk tarmfistel (opptil 1%);

infeksjon av protesen (0,3-6%).

Profylakse av langsiktige komplikasjoner - livslang mottak av ACE-hemmere, betablokkere, antiplatelet-midler, statiner. For enhver invasiv undersøkelse med penetrasjon i vevet (urologisk, gynekologisk, tannbehandling), bør antibiotikabehandling foreskrives. For å forhindre impotens på tidspunktet for tildeling av aorta og iliac arterien, må det tas hensyn til ikke å skade nerver i dette området.

Fare for abdominal aorta aneurisme, i tilfelle avslag på operasjon

Sykdommen er farlig ved utvikling av komplikasjoner som truer pasientens liv. Dette er en trombose, en ruptur, aorta disseksjon.

Dissecting aneurysm av abdominal aorta

Den er preget av en gradvis tynning av karets vegger og gjennomtrengning av blod mellom lagene på veggen av aorta-veggen. Spredningen av hematomet forekommer før aortaens brudd under påvirkning av blodtrykk.

Symptomer - skarp smerte i ryggen, mage, svakhet, pallor, blodtrykksfall, kaldt svette, sammenbrudd, sjokk, bevissthetstap, død. I noen tilfeller kommer pasienten ikke til sykehuset.

Diagnostikk - Nødbehandling av ultralyd i bukhulen, om nødvendig MR eller CT.

Behandling - beredskapsoperasjon.

Brudd på aorta

Gjennombrudd av blod fra aorta til retroperitoneum eller bukhule. Symptomer, diagnose og behandlingsmåte stemmer overens med eksfolierende aorta-aneurisme. Tilstanden for sjokk eller død er på grunn av kraftig tap av blod og påfølgende forstyrrelser i hjertets arbeid.

Aneurysm trombose

Blokkering av trombotiske masser av aorta lumen skjer helt sjelden på grunn av den store diameteren av dette fartøyet. Hyppigst trombiform i veggen og etter avtakning kan tette arterier med mindre diameter (arterier i nedre ekstremiteter, iliac og nyrearterier).

Symptomer - trombose i lårbenet og iliac arterier - intens smerte, forkjølelse i underdelene (skarpe), nedsatt motorfunksjon og blå hud på underbenet; trombose av nyrearterien - oppkast, kvalme, forverring av generell tilstand, fravær av urinering, ryggsmerter.

Diagnostikk - tosidig skanning og ultralyd.

Behandling - kirurgi for utvinning av trombus, antikoagulasjonsbehandling.

Livsstil for mistanke om aorta-aneurisme i bukdelen

Før kirurgi. Med en aneurysmstørrelse på opptil 5 cm velger leger forventet behandling og overvåker pasienten. Pasienten undersøkes av lege en gang hvert halvår. Hvis vekstraten til en aneurysm overstiger 0,5 cm i et halvt år, foreskrives en operasjon.

Etter operasjonen i det første året besøker pasienten legen månedlig, etter at besøkene reduseres til månedlig og årlig.

Før og etter operasjonen skal pasienten ta medisiner foreskrevet av lege. Også enkle tiltak anbefales for å forhindre komplikasjoner og aneurisme vekst, samt å lede en sunn livsstil:

Riktig ernæring og vektkontroll. Det er forbudt å spise salt, krydret, stekt og fettrik mat. Begrensninger på konfektprodukter og animalsk fett er introdusert. Det anbefales å bruke morsmelk, kompott, juice, fisk og fettfattige varianter av fjærfe kjøtt, gjærte melkprodukter, frokostblandinger, frisk frukt og grønnsaker. Måltider bør deles i små porsjoner 4-6 ganger om dagen. Produkter skal grindes, kokes, dampes.

Redusere nivået av kolesterol i blodet - ta statiner, kolesterolfri diett.

Kontroll av indikatorer for blodtrykk - begrenser saltet, fysisk arbeidskraft, stress, tar medisiner for å normalisere trykket.

Fullstendig nektelse av alkohol og røyking. Det har blitt klinisk bevist at veksten av en aneurisme er avhengig av røyking. Alkohol fremmer endringer i blodtrykk, noe som kan provosere en aneurysmbrudd.

Utelukkelse av tung fysisk anstrengelse - Sport er kontraindisert, gående er tillatt for ubetydelige avstander. I den postoperative perioden - fullføre hvilerommet med en gradvis motorbelastning.

Korrigering av samtidige sykdommer - nyre, lever, hjertesykdom, diabetes mellitus.

Prognose av sykdommen

Prognosen i fravær av behandling er ugunstig, siden komplikasjoner oppstår som fører til døden når sykdommen utvikler seg.

Dødelighet med liten aneurisme er mindre enn 5% per år, og med en utdanningsstørrelse på 5-9 cm - 75%.

Dødelighet etter diagnosen og tilstedeværelsen av mellomstore og store aneurismer de to første årene - 50-60%.

Etter aorta-brudd er prognosen ekstremt ugunstig. Uten behandling dør 100% av pasientene, med hjelp i de første to månedene etter operasjonen, 90% av pasientene dør.

Etter den planlagte operasjonen er prognosen gunstig, overlevelse i de første 5 årene er 65-70%.

Les Mer Om Fartøyene