Komplett karakteristisk for hjertets aorta-aneurisme

Fra denne artikkelen vil du lære: aorta aneurysm sykdom i hjertet - hva det er, hvorfor det oppstår, hvor farlig, hvilke endringer er ledsaget, om det kan bli fullstendig helbredet. Typer, symptomer, komplikasjoner, diagnosemetoder og behandling av denne sykdommen.

Med en aneurisme i hjertet aorta (aneurysma aorta), forsterker lumenet til et bestemt aortasegment. Den utvikler seg på grunn av svekkelse, tynning og strekking av veggene med dannelsen av et poseformet eller spindelformet fremspring. Utseendet til slike endringer er mulig i enhver arterie, men det er mest typisk for det største karet i kroppen - aorta. Hva er en aorta aneurisme? Denne tilstanden, når en økning i diameteren av fartøyets lumen detekteres i 2 eller flere ganger i forhold til normale størrelser, som tilsvarer pasientens kjønn og alder.

Aneurysm utvikler seg som en uavhengig patologi eller som følge av en annen sykdom. Utløse patologiske forandringer aorta veggkonstruksjoner kan omfatte: betennelse, aterosklerose, mekaniske skader, andre ervervet sykdom eller medfødt hypoplasi.

På grunn av ulike årsaker i bindevevet begynner veggene i et stort fartøy å gjennomgå strukturelle endringer. Denne prosessen som påvirker styrken av blodstrømmen, fører til strekk av den svakeste delen av veggen. Som et resultat dannes et utvidet hulrom, eller såkalt sekk. På dette stedet, blodstrømmen senkes, blod stagnerer, blodproppene dannes. Størrelsen på den dannede aneurisme øker. Den spindelformede aneurisme med diffusiv forlengelse av veggen utvikler oftere, det vil si at veggen er strukket langs hele omkretsen av fartøyet, og ikke bare på den ene siden.

Aorta aneurisme er ansett som en av de farligste patologiene. Den er lidenskapelig i det faktum at rupturen på veggen fører til umiddelbar død eller i ekstremt vanskelig tilstand på grunn av massiv blødning, selv om en person ikke engang mistenker at han har dette problemet.

Sykdommen behandles av en kardiolog og en vaskulær kirurg, de er registrert hos pasienter med denne patologien.

Årsaker til aorta aneurisme

På grunn av en aneurisme er det medfødt og ervervet:

Risikofaktorer for aneurisme

 1. Alderdom (over 55-65 år).
 2. Mannlig kjønn (hos menns aneurisme oppdages 2-14 ganger oftere enn hos kvinner).
 3. Tilstedeværelse av arteriell hypertensjon.
 4. Fedme.
 5. Alkoholmisbruk.
 6. Røyking.
 7. Arvelig vekt.
 8. Fysisk inaktivitet.
 9. Overflødig kolesterol i blodet.

Typer av aorta aneurysmer

Aneurysmer er av forskjellige typer, avhengig av årsak til opprinnelse, lokalisering, struktur, segment og form av veggene.

Ervervet - alle andre varianter av inflammatorisk og ikke-inflammatorisk natur

Aneurysm av den stigende aorta - en aneurysmal sac i det stigende segmentet

En bue-aneurisme - en pose eller diffus utvidelse dannes mellom det stigende og synkende aorta segmentet

Aneurysm av nedstigningsavdelingen - henholdsvis på den nedadgående delen av aorta

Aneurysm i abdominal aorta - dannelsen av en sac i abdominal aorta

Aneurysm kombinert - vises på thoracoabdominal aorta

Falske (pseudoaneurisme) - område i karveggen som danner fremspring er ikke i inngrep, og posen er fremstilt av bindevev som dukket opp på grunn pulsatile hematom

Spindelformet - diffus utvidelse av veggen langs hele omkretsen av aorta

Komplisert - med utvikling av komplikasjoner

Exfoliating - med utseendet på et hematom, som i lengderetningen exfoliates vaskulærveggen, på grunn av hvilken en falsk kanal dannes

symptomer

Patologi i hver pasient er klinisk manifestert på forskjellige måter. Aorta aneurysm symptomer, deres intensitet avhenger av plasseringen og størrelsen på aneurysmale sac, omfanget av lesjonen og årsaken til forekomsten. Det kan være asymptomatisk eller med så få tegn på at en person ikke tar hensyn til noen ganger ubehag eller smerte.

Hovedartet på en aneurysm er smerten som oppstår når vaskulærveggen er skadet, strukket og komprimert av et aneurysmalt fremspring i nærliggende organer. Det er på lokalisering av smerte at man kan anta plasseringen av aneurismen.

Symptomer på en aneurisme av den stigende aorta

Klinisk manifesteres en slik patologi av smerte bak brystbenet eller i hjertet av hjertet. Når human aorta insuffisiens forstyrrer hjertebank, kortpustethet, svimmelhet, svakhet. Han forsøker instinktivt å begrense motoraktiviteten. Den store størrelsen på aneurysmen provoserer utviklingen av syndromet til den overlegne vena cava. Den er kjennetegnet ved et symptom med en oppblåst i ansiktet og cyanose, ødem i den øvre halvdel av kroppen, hodepine, heshet, kortpustethet, hoste. Disse tegnene utvikler seg på grunn av et brudd på utstrømningen av venøst ​​blod fra den øvre delen av stammen til den nedre.

Symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

Blant de manifestasjoner av vedvarende eller tilbakevendende smerte eller ubehag i buken, en følelse av metthet, selv etter at en liten mengde av inntatt mat, raping, kvalme, oppblåsthet og andre mageforstyrrelser, vekttap. Ofte oppdager pasientene seg en tett, pulserende, smertefull abdominal formasjon.

Symptomer på en aneurysm i en aortabue

Med denne typen patologi forekommer kompresjonen av spiserøret med sykdomsproblemer. Karakterisert av heshet, tørr hoste, drooling, kortpustethet, bradykardi, smerte over brystbenet, spesielt ved svelging. Kompresjonen av lungroten fører til stagnasjon og hyppig lungebetennelse.

Symptomer på aneurisme av nedstigende aorta

Klemming av sympatisk plexus er ledsaget av smerte i venstre skulder og arm. Kompresjonen av de interkostale arteriene fører til ryggmargens iskemi, lammelse av begge hender eller føtter, paraplegi - samtidig lammelse av alle lemmer. Delvis eller fullstendig taper pasienten evnen til å utføre handlingene til den berørte lemmen. Når nerver er komprimert, utvikler interkostal neuralgi. Utfallet av ryggrads kompresjon er deformasjon, forskyvning med krumning i ryggraden.

Symptomer på eksfolierende aorta aneurisme

Aortadisseksjon er ledsaget av den plutselige kraftige, rending, uutholdelig smerte, migrerer langs bunten og har et bredt spekter av bestråling - mellom skulderbladene, i brystet, i magen og under det område i ryggen, rundt ryggsøylen. Pasienten har motorisk angst og samtidig, svakhet, cyanose i huden, det er rikelig svette. Pasientens tilstand er ekstremt vanskelig.

Arterialtrykk øker først, og faller deretter. Legen ved undersøkelsen fastsetter asymmetrien av puls på under- og øvre lemmer. De resterende manifestasjonene avhenger av lokaliseringen av den første separasjonen av vaskulærveggen. Det kan bli svimlende, faller inn i koma, en øseøst stemme, utvikling av akutt nyresvikt, etc. De fleste pasienter med denne patologen dør av de utviklede konsekvensene.

Komplikasjoner av aorta aneurisme

Alvorlige konsekvenser utvikles med aneurysmbrudd:

 • Massiv blødning fører til sjokk, en blodtrykksfall med mangel på blodtilførsel til alle vitale organer, akutt hjertesvikt.
 • Intra-abdominal eller gastrointestinal blødning, avhengig av hvor bruddet oppstod.
 • Hjertefeil og / eller aorta defekter.
 • Hemotorax - blødning i pleurhulen.
 • Hemopericard - utstrømningen av blod i et tolags hulrom, kalt perikardial.
 • Symptomatologi ved akutt okklusjon av ekstremitetens kar - akutt forstyrrelse av sirkulasjon i hender og føtter på grunn av blokkering av trombus av perifer arterie. Den utvikler seg under frigjøring og spredning av blodpropper fra aneurysmale sac.
 • Stroke er forårsaket av koagulering med blodpropp i hjernen.
 • Nyresvikt eller renovaskulær hypertensjon - vedvarende A / D oppgang på grunn av nyreproblemer - starter på grunn av trombose av nyrene.

diagnostikk

Ofte detekteres hjertets aorta-aneurisme - det største fartøyet - under klinisk undersøkelse eller undersøkelse av en annen sykdom. Hvis kardiologen påtar seg aneurysm, må pasienten gjennomgå en omfattende diagnose. Prioritet er instrumentelle metoder, laboratorietester bekrefter bare årsaken til patologien, for eksempel aterosklerose.

Aneurysm av aorta: symptomer og behandling

Kalt aneurisme dannet fremspring vegg av blodkaret, utfelling strekking eller tynnere på grunn av eventuelle ervervede eller arvelige patologier. Faren for et slikt problem avhenger i stor grad av plasseringen av vaskulær defekt og kaliber av arterien eller venen.

Aorta-aneurismen er med rette oppført som en av de farligste forholdene som kan føre til nær-øyeblikkelig død. Intriger av sykdommen ligger i det faktum at pasienten over lengre tid ikke kan til og med være oppmerksom på dets tilstedeværelse, og aorta er den største skip av menneskekroppen, og å bryte en stor aneurisme, tildannet på denne, kan en pasient i noen minutter oppstår død eller alvorlig tilstand, forårsaket av massiv blødning.

Aorta et øyeblikk

Aorta er den største og lengste arterien av menneskekroppen, som er hovedkaret av den store blodsirkulasjonen. Den er delt inn i tre deler: den stigende, aortabuen og den nedstigende. Den nedadgående delen av aorta er i sin tur delt inn i thorax- og bukdelene. Lengden på dette store fartøyet ligger i avstand fra brystbenet til lumbale ryggraden. Slike arteriestørrelse antyder at når blodet pumpes, skapes det høyeste trykket i det, og derfor er det ofte mulig å danne områder med fremspring (aneurisme).

Mekanismer og årsaker til aneurysmutvikling

I forbindelse med dets anatomiske trekk er også aorta mest utsatt for infeksjoner, aterosklerotiske forandringer, traumer og dødsfallet av beholderens midtre skall. Alle disse predisponerende faktorene bidrar til utviklingen av aneurysmer, stratifisering, aterosklerose eller aortabetennelse (aortitis). Strekning eller tynning av veggene i denne største arterien er forårsaket enten av aldersrelaterte endringer eller ved ulike traumer eller sykdommer (syfilis, aterosklerose, diabetes mellitus, etc.).

Ifølge statistikk er aterosklerotiske plakk i de fleste tilfeller hovedårsaken til denne sykdommen. Også, ikke så lenge siden, foreslo forskere at utviklingen av en aorta-aneurisme kan fremmes av herpesviruset. For øyeblikket er disse dataene ennå ikke bekreftet, og vitenskapelig forskning er under utvikling.

I begynnelsen av sykdommen manifesterer aorta-aneurismen seg ikke og kan bli funnet helt tilfeldig under undersøkelsen av pasienten for andre sykdommer (for eksempel når du utfører ultralyd av kar, organer i bukhulen eller hjertet). Senere forekommer atrofi av elastiske fibre i midtre veggen av denne arterien. De erstattes med et fibrøst vev, og dette fører til økning i aorta-diameteren og en økning i stresset i veggen. Ved vedvarende progresjon av slike patologiske prosesser øker risikoen for brudd betydelig.

Typer aneurysmer

Aorta aneurysmer kan være forskjellige i sin struktur og form.

I sine patologiske trekk skjer en aneurisme:

 • sant - representerer et fremspring av karveggen, som er dannet fra alle vaskulære lag av aorta;
 • usann (eller pseudoaneurisme) - er et fremspring av karveggen, som er dannet av en pulserende hematom, beholderveggen består av bindevev og para-aorta underjordiske forekomster av blodpropper.

I form av en aorta kan aneurisme være:

 • saccular - hulrommet til det patologiske fremspringet av aorta kommuniserer med sin lumen gjennom den nakkeformede kanalen;
 • spindelformet - forekommer oftest, dens hulrom ligner spindelens form og kommuniserer med aorta lumen gjennom en bred åpning;
 • stratified - hulrommet er dannet på grunn av stratifisering av aortas vegger og er fylt med blod, kommuniserer en slik aneurisme med aorta lumen gjennom den eksfolierte veggen.

I følge kliniske manifestasjoner skiller kardiologer slike typer av aneurysmer:

symptomer

Alvorlighetsgraden og karakteren av tegn på aorta-aneurisme er forhåndsbestemt av stedet for lokalisering og utvikling. De er ikke-spesifikke, varierte, og spesielt i tilfeller av utilstrekkelig uttrykk eller rask progresjon, tilskrives pasienter med andre sykdommer. Sekvensen av deres utseende er alltid bestemt av slike patologiske prosesser:

 • Under en aortisk intim brudd har pasienten smerte og reduserer blodtrykket kraftig.
 • i prosessen med adskillelse av aortaveggen på pasienten bemerket en skarp smerte vandrende natur, for gjentatt å senke blodtrykket, og organ-symptomer (de er definert lokalisering av aneurismen, intimal rive og blødning);
 • Under en fullstendig ruptur av aortaväggen utvikler pasienten tegn på intern blødning (skarp bløt, kaldt svette, senking av blodtrykk etc.), og hemoragisk sjokk utvikler seg.

Avhengig av kombinasjonen av alle de ovennevnte faktorene, kan pasienten oppleve:

 • smertebrenning, pressing eller oppkast, lokalisering eller bestråling i arm, bryst, scapula, nakke, midje eller ben;
 • cyanose i øvre del av kroppen med utvikling av hemoperikardium;
 • svimmelhet, utvikling med skade og irritasjon av fartøy som forlater til hjernen, eller med alvorlig anemisering av pasienten på grunn av massiv blødning;
 • uttalt bradykardi ved begynnelsen av en intimal tåre, etterfulgt av takykardi.

De fleste aorta-aneurismepasienter, spesielt i de første stadiene av utviklingen, er asymptomatiske. Spesielt relevant er sykdomsforløpet med plasseringen av det patologiske fremspringet av fartøyets vegg i thoracale aorta. I slike tilfeller tegn på patologi oppdaget forresten under instrumental undersøkelse for andre sykdommer, eller oppleves sterkere, hvis aneurisme er lokalisert i aortabuen bøying. I noen tilfeller, i løpet av stimuleringsfartøy, aortadisseksjon i koronarkarene og kompresjon av koronararteriene, det kliniske bildet av aorta-aneurisme kombinert med symptomer på hjerteinfarkt eller angina pectoris. Når det patologiske fremspringet befinner seg i abdominal aorta, er symptomene på sykdommen tydelig uttrykt.

En EKG-undersøkelse av en pasient med en aorta-aneurisme kan vise et variabelt mønster. I 1/3 tilfeller er det ingen avvik, og i andre - det er tegn på fokale lesjoner av myokardiet og koronarinsuffisiens. Ved aorta-disseksjon er disse tegnene vedvarende og finnes på flere gjenopptegnede EKG.

I en generell blodprøve diagnostiseres pasienten med leukocytose og tegn på anemi. Når bunten av Aortaaneurismer avta i hemoglobin-nivå og røde blodceller er i stadig utvikler seg, og kombinert med leukocytose.

Også pasienter med denne sykdommen kan oppleve noen nevrologiske symptomer:

 • kramper;
 • brudd under urinering og avføring;
 • hemiplegi;
 • besvimelse;
 • paraplegi.

Når det er involvert i den patologiske prosessen til femorale og iliac arterier, observeres tegn på brudd på blodtilførselen til nedre ekstremiteter. Pasienten kan ha: smerte i bena, hevelse, blep eller cyanose i huden, etc.

I tilfelle av lagdel aneurisme abdominale avdeling abdominale aorta dannet bankende og økning i størrelse av tumoren, og i den strøm av blod i pleurahulen, pericardium eller mediastinum med perkusjons grensene av hjerte observeres deres forskyvning, ekspansjon og hjertearytmi opp til en hjertestans.

Symptomer på ruptured aorta aneurysmer

I de fleste tilfeller er brudd på aorta-aneurisme ikke ledsaget av noen spesifikke symptomer. I utgangspunktet kan pasienten oppleve ubehag og utilsiktet smerte, og når blødningen starter, kommer tegn på et hemorragisk sjokk til det kliniske bildet.

Ved massiv og rask blødning kan svimmelhet og sterk smerte i ulike deler av kroppen oppstå (hvis aorta-disseksjon eller -brudd oppstår i nær kontakt med neuralbuntet). Videre prognose for slik signifikant blodtap avhenger av totalvolumet av tapt blod.

behandling

For å behandle en aorta-aneurisme bør pasienten konsultere en vaskulær kirurg eller hjertekirurg. Å bestemme dens taktikk avhengig av veksthastigheten, lokalisering og størrelse av den aneurisme, som bestemmes i løpet av dynamisk observasjon og kontinuerlig røntgenkontroll. Hvis det er nødvendig, for å redusere risikoen for mulige komplikasjoner eller forbereder den pasient for operasjon, utført antikoagulerende middel, antiblodplate, antihypertensive og antiholesterinemicheskaya medikamentell behandling.

Beslutningen om å utføre rutinemessig kirurgisk behandling gjøres i slike kliniske tilfeller:

 • en aneurysm i abdominal aorta med en diameter på mer enn 4 cm;
 • aneurisme av thoracale aorta med en diameter på mer enn 5,5-6 cm;
 • en konstant økning i størrelsen på en liten aneurisme med 0,5 cm eller mer i et halvt år.

Nødkirurgi utføres så snart som mulig, fordi med en massiv eller langvarig blødning dør pasienten på kort tid. Indikasjoner for det kan være slike terminalsituasjoner:

 • embolisering av perifere arterier;
 • stratifisering eller riving av aorta.

For å eliminere aneurysmen utføres operasjoner, som har til formål å aksessere og suturere eller erstatte protesen til det skadede aortaområdet. I nærvær av aortainsuffisiens, under reseksjonen av den thorakale delen av karet, erstattes aortaklaffen.

En av de minimalt invasive kirurgiske mulighetene kan være endovaskulær protese med den etterfølgende installasjonen av en stent eller vaskulær protese. Hvis disse operasjonene ikke kan utføres, utføres tradisjonelle inngrep med åpen tilgang til lokaliseringsstedet for reseksjon:

 • abdominal aneurisme;
 • aneurysm i thoracic regionen med venstre ventrikulær bypass;
 • aneurisme av thoracic avdeling med kunstig sirkulasjon;
 • aneurysmer av aortabuen med kunstig sirkulasjon;
 • abdominal aorta aneurismer;
 • aneurysmer av aorta i bukdelen med kunstig sirkulasjon;
 • aneurysmer av binyrens aorta.

Etter at kirurgisk behandling er fullført, blir pasienten overført til hjerteutvinningsenheten, og når alle vitale funksjoner gjenopprettes, til vaskulær avdeling eller hjertesenter. I den postoperative perioden foreskrives pasienten smertestillende behandling og symptomatisk behandling.

Prognosen for aortaaneurisme vil bli bestemt av sin størrelse, grad av progresjon og samtidige sykdommer, kardiovaskulære og andre kroppssystemer. Ubehandlet svært ugunstig resultat, dvs. K. På grunn av brudd av aneurismen eller tromboembolisme hos en pasient døden inntreffer. Ifølge statistikken dør i løpet av de tre første årene rundt 95% av pasientene. Dette forklarer noe av den skjulte sykdomsforløpet og en høy risiko for aneurisme ruptur, når diameter 6 cm. Ifølge statistikk, med aorta sykdommer drepte om lag 50% av pasienter per år.

Det blir gunstigere, og døden er ikke mer enn 5% for tidlig oppdagelse og elektiv kirurgisk behandling av aortaaneurismer postoperativ prognose. Det er derfor forebygge og tidlig påvisning av sykdommen er anbefalt for kontinuerlig å overvåke blodtrykket nivåer, opprettholde en sunn livsstil, har vanlig planlagt forebyggende undersøkelser og alle de lege for medisinsk behandling av opportunistiske sykdommer.

Medisinsk animasjon om emnet "Aneurysm av aorta":

Aorta aneurisme

Aorta aneurisme - Patologisk lokal utvidelse av hovedartarien, på grunn av svakheten i veggene. Avhengig av plasseringen av en aortaaneurisme kan manifesteres ved smerter i brystet eller buken, tilstedeværelse av et pulserende tumordannelse, sammenpressing av tilstøtende organer symptomer: kortpustethet, hoste, heshet, dysfagi, cyanose og ødem i ansiktet og halsen. Grunnlaget for den diagnostiske røntgen aortaaneurisme utgjør (radiografi av bryst og buk aortography) og ultralydmetoder (UZDG, USDS thorax / abdominale aorta). Kirurgisk behandling av aneurismer innebærer utførelse av reseksjon med aorta- eller lukket endoluminal protese aneurisme spesiell endoprotese.

Aorta aneurisme

Aortaaneurisme er karakterisert ved irreversibel utvidelse av hulrommet av den arterielle stammen i et begrenset område. Forholdet mellom Aortaaneurismer av forskjellig lokalisering i likhet med det følgende: aneurisme i den abdominale aorta står for 37% av tilfellene, den oppstigende aorta - 23% av aortabuen - 19%, av den synkende torakal aorta - 19,5%. Dermed., Andelen av aneurismer av thorakalaorta står for nesten 2/3 av sykdommen i kardiologi. Torakale aorta-aneurisme er ofte kombinert med andre aorta defekter - aorta-insuffisiens og aorta coarctation.

Klassifisering av aorta aneurysmer

I vaskulær kirurgi aortaaneurisme foreslått flere grupperinger basert på deres lokalisering på segmentene dannes av veggkonstruksjonen, etiologi. I samsvar med den segment klassifisering skiller: aneurisme av sinus av Valsalvas aneurisme i aorta ascendens, aneurisme i aorta-buen, synkende aorta aneurisme, abdominal aorta-aneurisme, aneurisme kombinert lokalisering - thoracoabdominal aorta.

Evaluering av den morfologiske strukturen til aorta-aneurysmen gjør det mulig for oss å dele dem inn i sanne og falske (pseudoaneurysmer). Sann aneurisme er karakterisert ved tynning og utbulning av alle lag av aorta. Ifølge etiologien er de sanne aorta-aneurysmene vanligvis aterosklerotiske eller syfilitiske. Vegget til en falsk aneurisme er representert av et bindevev dannet som et resultat av organisasjonen av et pulsatilt hematom; egne aortavegger i dannelsen av en falsk aneurisme er ikke involvert. Pseudoaneurysmer av opprinnelse er oftere traumatisk og postoperativ.

Formen oppstår saccular og fusiforme aneurisme i aorta: den første er karakterisert ved et lokalt fremspring av veggen, det andre - bare diffus utvidelse av aorta diameter. Hos normale voksne oppstigende aorta diameter på omtrent 3 cm av synkende torakal aorta - 2,5 cm fra den abdominale aorta - 2 cm På aortaaneurisme si ved å øke diameteren av karet i et begrenset område i to eller flere ganger..

Gitt det kliniske kurset skiller ukompliserte, kompliserte, exfolierende aorta aneurysmer. Spesifikke komplikasjoner av aorta-aneurisme inkluderer rupturer av den aneurysmale sekken ledsaget av massiv intern blødning og hematom-dannelse; trombose av aneurysm og tromboembolisme av arteriene; slim av omgivende vev på grunn av infeksjon av en aneurisme. En spesiell type er den eksfolierende aorta-aneurysmen, når det gjennombrudd av det indre skallet blod trer inn mellom lagene av arterieveggen og sprer seg under trykk langs karet, og gradvis eksfolierer det.

Den etiologiske klassifiseringen av aorta-aneurisme er beskrevet i detalj når man vurderer årsakene til sykdommen.

Årsaker til aorta aneurisme

I henhold til etiologien av alle Aortaaneurismer kan deles inn i medfødt og ervervet. Formasjons medfødt aneurismer er forbundet med arvelige sykdommer aortaveggen - Marfans syndrom, fibrøs dysplasi, Ehlers-Danlos syndrom, Erdheim syndrom, arvelig mangel av elastin og andre.

Ervervet aneurysmer av aorta av inflammatorisk etiologi oppstår på grunn av spesifikk og ikke-spesifikk aortitt i svampelesjoner av aorta, syfilis, postoperative infeksjoner. Ikke-inflammatoriske eller degenerative aorta aneurysmer inkluderer tilfeller forårsaket av aterosklerose, defekter i suturmateriale og proteser. Mekanisk skade på aorta fører til dannelsen av hemodynamiske poststenotiske og traumatiske aneurysmer. Idiopatisk aneurisme utvikler seg i medionekrose av aorta.

Risikofaktorer for dannelsen av aortaens aneurysm anses å være alderdom, mannlig kjønn, hypertensjon, tobakksrøyking og alkoholmisbruk, arvelig byrde.

Pathogenese av aorta aneurisme

I tillegg til defektiteten til aortaväggen er mekaniske og hemodynamiske faktorer involvert i dannelsen av aneurysmen. Aorta aneurysmer forekommer ofte i funksjonelt stressede områder, opplever økt belastning på grunn av høy blodstrømningshastighet, bølgenes bølgelengde og dens form. Kronisk trauma av aorta, samt økt aktivitet av proteolytiske enzymer, forårsaker ødeleggelse av elastisk rammeverk og ikke-spesifikke degenerative endringer i karveggen.

Formet aneurisme av aorta øker gradvis i størrelse, ettersom stresset på veggene øker i forhold til utvidelsen av diameteren. Blodstrømmen i aneurysmisk sak sakker og blir turbulent. Den distale arterielle kanalen mottar kun ca 45% av blodet fra volumet i aneurysmen. Dette skyldes det faktum at den kommer inn aneurysmal hulrom, siv blod langs veggene, og den sentrale strømnings og turbulens mekanisme er behersket av tilstedeværelsen av trombotisk masse i aneurismen. Tilstedeværelsen av trombi i aneurysmhulen er en risikofaktor for tromboembolisme av de distale aorta-forgreningene.

Symptomer på aorta aneurisme

Kliniske manifestasjoner av aorta aneurysmer er variable og er forårsaket av lokalisering, dimensjoner av aneurysmale sac, dens omfang, etiologi av sykdommen. Aorta aneurysmer kan være asymptomatisk eller ledsaget av svake symptomer og oppdaget i forebyggende undersøkelser. Den fremste manifestasjonen av aorta-aneurisme er smerten forårsaket av lesjonen av aorta-veggen, dens strekk eller kompresjonssyndrom.

Klinikk for abdominal aortaaneurisme manifestert av forbigående eller vedvarende diffus smerte, ubehag i magen, raping, tyngde i magen, metthetsfølelse, kvalme, oppkast, tarm dysfunksjon, vekttap. Den symptomer kan skyldes kompresjon av cardia av magen, tolvfingertarm 12, som omfatter visceral arteriene. Ofte bestemmer pasientene selvstendig tilstedeværelsen av økt pulsering i magen. Palpasjon bestemt spenning, tett, smertefull pulsdannelse.

Aneurysmer av den stigende aorta er typisk smerte i hjertet eller bak brystbenet, forårsaket av kompresjon eller stenose av kranspulsårene. Pasienter med aorta insuffisiens forstyrres av kortpustethet, takykardi, svimmelhet. Aneurysmer av stor størrelse forårsaker utvikling av syndromet til overlegne vena cava med hodepine, hevelse i ansiktet og øvre halvdel av stammen.

En aneurysm av aortabuen fører til kompresjon av spiserøret med dysfagi; i tilfelle klemming av den tilbakevendende nerve oppstår heshet av stemme (dysfoni), tørr hoste; Interessen for vagusnerven er akkompagnert av bradykardi og drooling. Ved komprimering av luftrøret og bronkiene utvikler dyspnø og kortpustetaking; når lungens rot er komprimert, stagnasjon og hyppig lungebetennelse.

Når aneurysmen til den nedstigende aorta av det periaortiske sympatiske plexus stimuleres, oppstår smerte i venstre arm og kapsel. I tilfelle av interkostalt arterie involvering, kan ryggmargen iskemi, paraparesis og paraplegi utvikle seg. Kompresjon av ryggvirvlene er ledsaget av deres usurpasjon, degenerasjon og forskyvning med dannelsen av kyphos; kompresjon av blodkar og nerver er klinisk manifestert av radikulær og intercostal neuralgi.

Komplikasjoner av aorta aneurisme

Aorta aneurysmer kan bli komplisert ved brudd med utviklingen av massiv blødning, sammenbrudd, sjokk og akutt hjertesvikt. Gjennombrudd aneurisme kan forekomme i systemet med overlegne vena cava, perikardial og pleural kavitet, spiserør, bukhulen. På samme tid utviklet alvorlig, noen ganger dødelig tilstand - superior vena cava syndrom, hemopericardium, hjertetamponade, hemothorax, lunge, mage eller intra-abdominal blødning.

Ved isolering av trombotisk masser aneurysmal hulrom mønster utvikler akutt okklusjon av lemmer: cyanose og sårhet tær, livedo hud på ekstremitetene, claudicatio intermittens. Ved trombose av nyrearterier er det en renovaskulær arteriell hypertensi og en nyresvikt; med nederlaget i hjernearteriene - et slag.

Diagnose av aorta aneurisme

Diagnostisk søk ​​etter aortaens aneurisme omfatter vurdering av subjektive og objektive data, røntgen-, ultralyd- og tomografiske studier. Auskultatorisk tegn på aneurysm er tilstedeværelsen av systolisk støy i projeksjonen av aorta-ekspansjonen. Aneurysmer i abdominal aorta oppdages under palpasjon av magen i form av en tumorlignende pulsatil dannelse.

Planen røntgenundersøkelse av pasienter med aneurisme i bryst eller bukaorta er inkludert gjennomlysning og radiografi av brystet, mage røntgen, røntgen av spiserør og mage. Når man anerkjenner aneurysmene av den stigende aorta, blir ekkokardiografi brukt; I de resterende tilfellene utføres UZDG i thorax / abdominal aorta.

Computertomografi (CT) thorax / abdominale aorta og nøyaktig å visualisere aneurysmal ekspansjon, for å avsløre tilstedeværelsen av bunten og av trombotiske masser, para-aorta hematom, forkalkning foci. Ved siste fase av undersøkelsen utført aortography, i henhold til hvilken den angitte beliggenhet, størrelse, grad av aortaaneurisme og dens forhold til nærliggende anatomiske strukturer. Basert på resultatene av en omfattende instrumental undersøkelse, er det tatt stilling til indikasjoner på kirurgisk behandling av aorta-aneurisme.

Aneurysm i thoracale aorta skal differensieres fra svulster i lungene og mediastinum; aneurysm i abdominal aorta - fra volumformasjonene i bukhulen, lesjon av lymfeknuter av mesenteri, retroperitoneale svulster.

Behandling av aorta aneurisme

Med asymptomatiske ikke-progressive aorta aneurysmer er aorta begrenset til den dynamiske observasjonen av karsykiren og røntgenkontrollen. For å redusere risikoen for mulige komplikasjoner, hypotensiv og antikoagulant terapi, reduseres kolesterolnivået.

Kirurgi er indikert for aneurysmer i abdominal aorta med en diameter på mer enn 4 cm; aneurysmer av thoracale aorta med en diameter på 5,5-6,0 cm eller med en økning i mindre aneurismer med mer enn 0,5 cm på seks måneder. Når aorta-aneurysmen brister, er indikasjonene for en nødoperativ inngrep absolutt.

Kirurgisk behandling av aorta-aneurisme består i ekskisjon av en aneurysmalt endret del av fartøyet, suturere defekten eller erstatter den med en vaskulær protese. Tatt i betraktning den anatomisk lokalisering av reseksjon av abdominal aortaaneurisme, thorax aorta, aortabuen, thorax-abdominale aorta, infrarenale aorta.

Med hemodynamisk signifikant aorta-insuffisiens kombineres reseksjon av stigende bryst aorta med erstatning av aortaklaff. Et alternativ til åpen vaskulær intervensjon er endovaskulær aorta aneurysm erstatning med stent plassering.

Prognose og forebygging av aorta aneurysmer

Prognosen for aorta-aneurysmen bestemmes hovedsakelig av dens størrelse og den samtidig aterosklerotiske lesjonen av kardiovaskulærsystemet. Generelt er den naturlige løpet av en aneurisme uheldig og er forbundet med høy risiko for død fra aorta-brudd eller tromboemboliske komplikasjoner. Sannsynligheten for ruptur av aorta aneurisme med en diameter på 6 og mer cm er 50% per år, en mindre diameter - 20% per år. Tidlig deteksjon og planlagt kirurgisk behandling av aorta-aneurysmen er begrunnet ved lav intraoperativ (5%) dødelighet og gode langsiktige resultater.

Profylaktiske anbefalinger inkluderer kontroll av blodtrykk, organisering av en riktig livsstil, regelmessig tilsyn hos kardiologen og angiosurgen, medisinering av samtidig patologi. Personer med risiko for å utvikle aorta-aneurisme skal gjennomgå en ultralydundersøkelse.

Hva er en aorta aneurisme i hjertet og når er kirurgi nødvendig?

I listen over farlige kardiologiske patologier som truer menneskeliv, ligger aorta-aneurisme i hjertet andre etter myokardinfarkt. En person kan leve med en aneurisme i lang tid, uten å vite om sin tilstedeværelse og skrive av en sykdom for forverring av kroniske sykdommer. Dette er den største faren for patologi, fordi de utvidede og tynne veggene i aorta kan sprekke når som helst, noe som truer med et dødelig utfall av kraftig blodtap og sjokk.

Aneurysm av hjertets aorta - hva er det?

Aorta er den største arterien, som leverer med blod alle karene danner en stor sirkel av blodsirkulasjon. Begrepet "aneurisme" betyr en patologisk utvidelse av et bestemt aorta-sted på grunn av dilatasjon og svekkelse av veggen. I dette tilfellet kan diameteren av fartøyets lumen øke mer enn 2 ganger i forhold til normal størrelse av arterien.

Utløsermekanismen, som starter patologiske endringer i strukturen til aortavegget, er inflammatoriske og aterosklerotiske prosesser, mekanisk skade eller fødselsdefekter. Under påvirkning av negative faktorer av beholderveggen i det bestemte område er strukket, noe som resulterer i pose-formet eller spindelformet hulrom hvor blod stagnerer for å danne blodpropper. I aneurysmale sekken svekkes blodstrømmen og oppnår en turbulent karakter. Som et resultat kommer bare halvparten av det nødvendige volum blod inn i den distale arterielle sengen.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, øker dimensjonene av patologisk formasjon og klemmer fartøyene som spiller en nøkkelrolle i ernæringen av hjertemuskelen. Ofte hos pasienter diagnostisert spindelformet aorta aneurisme i hjertet, ledsaget av utvidelse av veggene langs hele omkretsen av arterien.

Den mest ugunstige prognosen er en sakkulær bulge av stigende eller synkende aorta. Selv med den tidlige diagnosen av en slik aneurisme, er risikoen for et dødelig utfall fortsatt svært høyt. I alle fall forblir den eneste radikale metoden for behandling av patologisk utvidelse kirurgisk inngrep.

Årsaker til aneurysmdannelse

I medisin er det flere hovedfaktorer som provoserer patologiske endringer i aortas vegger:

 • Aterosklerotiske prosesser. Som utvikling av aterosklerose, er den vaskulære elastisiteten forstyrret, danner kolesterolplakkene på aortas vegger, som forhindrer normal blodstrømning.
 • Smittsomme sykdommer. Årsaken til aortaens aneurisme kan være tuberkulose, syfilis eller bakteriell endokarditt. I medisin er det beskrevet tilfeller av mykotisk opprinnelse av aneurismer, som utvikler seg mot bakgrunn av en soppsykdom.
 • Medfødte patologier - Marfan syndrom, aorta co-aktivering, arvelig fibrotisk dysplasi, Erdheims sykdom, medfødt elastinmangel.
 • Arteriell hypertensjon av alvorlig grad, utvikling mot bakgrunn av aterosklerose.
 • Traumatiske skader. Patologiske endringer i aortas vegger utvikles på bakgrunn av lukkede skader som skyldes bilulykke eller andre traumatiske situasjoner, ledsaget av en krenkelse av hjertemuskelen
 • Årsaken kan være mekanisk skade på aorta på grunn av kirurgiske inngrep.
 • Dystrofiske forandringer i aorta, medionekrose.
 • Samtidig kardiovaskulære sykdommer (iskemisk hjertesykdom, slag, hjerteinfarkt), som kan forårsake en aneurisme av hjertekammerets hjerte.
 • Autoimmune sykdommer ledsaget av kronisk betennelse i hovedartarbeinet og dets grener (f.eks. Aortoarteriitt).

Ved økt risiko for utvikling av en aortaaneurisme omfatte storrøykere, pasienter med hypertensjon, fedme, høyt kolesterolnivå i blodet, eldre (55 år og eldre). Ifølge statistikk oppdages en aneurisme av hjerteskjærene oftere i representanter for det sterkere kjønn. Hos menn er den aktive utviklingen av sykdommen forbundet med tilstedeværelsen av dårlige vaner og en utilstrekkelig aktiv livsstil.

Hjerteortisk aneurisme: stadier og klassifisering

I vaskulær kirurgi klassifiseres aorta aneurismer med tanke på årsaken til opprinnelsen, lokaliseringsstedet, skjemaet, morfologisk struktur, kliniske symptomer.

Aorta aneurisme kan oppkjøpes og medfødt, utvikle seg som en uavhengig sykdom eller være en følge av samtidig hjertesykdommer. I henhold til skjemaet kan slike formasjoner være saccular eller spindelformet, i henhold til den morfologiske strukturen - sann og falsk. Avhengig av lokaliseringen av isolerte sinus aneurisme Valsalivy, nedlink og opplink-kort, eller i kombinasjon aortabuen aneurisme.

Med tanke på løpet av den patologiske prosessen er tre faser utbredt:

 1. Akutt. Den farligste tilstanden, utviklet mot en bakgrunn av omfattende inflammatorisk prosess eller hjerteinfarkt, ledsages av et brudd på aortas vegger. En slik tilstand krever akutt kirurgisk inngrep for å forhindre et dødelig utfall.
 2. Subakutt - utvikler seg på grunn av kroniske sykdommer eller kirurgiske inngrep i hjerteområdet. Har mindre akutte symptomer, som manifesterer seg i flere måneder.
 3. Kronisk hjerte- aneurisme i aorta - sykdommen utvikler seg gradvis, har en jevnere strømning, fulgt av en fortynning og utvidelse av aorta uten betydelig smerte.

Hvordan gjenkjenne sykdommen?

Den største faren for aorta aneurisme er fraværet av åpenbare tegn i første fase. Praktisk i 90% av tilfellene går patologen smertefritt og får seg til å føle seg bare på stadium av pre-aorta aorta. Manglende symptomer komplikerer signifikant diagnosen. I de fleste tilfeller oppdages en aneurysm ved et uhell, mens det gjennomføres en diagnostisk undersøkelse av en annen grunn.

Typiske klager forekommer hos pasienter med sykdomsprogresjon, rask vekst av aneurysm og trusselen om brudd. For aneurisme av den nedadgående delen av aorta og buen, den karakteristiske mer markerte symptomatologi, som forklares av anatomiske egenskaper. I dette tilfellet klager pasienten på tørr hoste og kortpustethet, da aorta-aneurysmen komprimerer luftrøret og bronkiene, mediastinumet.

Slike fremspring kan legge press på ryggradens brystdel, spiserør, tilbakevendende nerve, noe som fører til heshet, hjertebank, overdreven spyttutskillelse, smerter i brystbenet. Hvis nerver av sympatisk plexus klemmes, er smerten gitt til venstre arm og under scapula. I alvorlige tilfeller, når man klemmer de interkostale arteriene, er det mulig med lemmer, delvis eller totalt tap av evnen til å virke med armen eller benet.

Med patologiske forandringer i thorax aorta er det en langvarig brennende smerte bak brystbenet eller på ryggen (på høyre side). Det er symptomer på hjertesvikt, pasienten klager over svakhet, hevelse, svimmelhet, hodepine, hoste, dyspné.

I det akutte stadiet av sykdommen er ikke aorta-brudd utelukket. I dette tilfellet er det alvorlig smerte bak brystbenet, rikelig intern blødning. Blodet helles i pleuralområdet, organene i mediastinum, spiserøret. Utvikler rikelig blodig oppkast, pasienten kvitterer, huddekslene får en blåaktig tinge. Trykket faller kraftig, hjerterytmen går tapt, pasienten mister bevisstheten. I denne tilstanden går kontoen i et minutt, hvis det ikke er nødvendig å gi kvalifisert hjelp, er vi uunngåelig dødelige.

Diagnostiske metoder

Identifiser en aneurisme av hjertets aorta basert på usikre symptomer er ekstremt vanskelig. Når det er smerte i hjertet, svimmelhet, kortpustethet, må du gjennomgå en omfattende undersøkelse. Patologi håndteres av kardiologer og hjertekirurger. Under den første undersøkelsen vurderes pasientens generelle tilstand, palpasjon av brystet utføres, trykk måles, klager klargjøres, anamnese (inkludert familiehistorie) samles inn. Ved visuell inspeksjon bør legen være oppmerksom på personens utseende. På medfødt sykdom (syndrom Morthal) kan indikere slike funksjoner som spinal misdannelse (skoliose, kyfose), forlengelsesflatene, leddbevegelighet, høyhus.

For å gjøre den riktige diagnosen tillater en rekke laboratorie- og instrumentstudier. Pasienten må donere blod og urin til generell og biokjemisk analyse, som vil bidra til å identifisere en av årsakene til patologien - aterosklerose.

Instrumentalstudier med mistenkte aneurysmer i hjerteskjermer:

 • Ultralyd av hjertet og aorta. Den mest effektive metoden for diagnose, som gjør det mulig å bestemme lokaliseringsområdet og størrelsen på en aneurisme og trekke en konklusjon om behovet for kirurgisk inngrep.
 • Hjertets ekkokardiogram - utføres for å bestemme aneurysmens form, type, størrelse og andre egenskaper.
 • EKG - lar deg bestemme tilstedeværelsen av en aneurisme.
 • CT-skanning (beregningstomografi) viser om store arterier er involvert i prosessen og avslører tegn på aorta-disseksjon (med aneurysmsegregasjon).
 • Aortography. Studien brukes før operasjonen for å bestemme omfanget og arten av intervensjonen.
 • Radiografi i tre fremspring bidrar til å etablere en økning i hjertets størrelse, tilstedeværelsen av lungeødem.

Om nødvendig, i tillegg til de ovennevnte diagnostiske metoder, kan pasienten bli henvist til MR, koronar angiografi eller elektrofysisk undersøkelse.

komplikasjoner

Fraværet av rettidig behandling av hjertets aorta-aneurisme fører til utvikling av farlige komplikasjoner. De viktigste er:

 1. aorta ventildefekter;
 2. hjertesvikt;
 3. dekompensering av hjertet;
 4. aorta trombose;
 5. aorta-brudd med samtidig massiv blødning.

Aneurysmbruddet er av særlig fare, siden selv i en nødoperasjon forblir risikoen for dødelig utgang høy.

Behandling av aorta aneurisme i hjertet

Med asymptomatisk flyt og fravær av tegn på sykdomsprogresjon, er det mulig å gjøre uten kirurgisk inngrep. Dynamisk overvåking av pasienten ledsages av regelmessig røntgenkontroll for å overvåke sykdommens dynamikk og overvåke størrelsen på aneurysmen. For å forhindre komplikasjoner, foreskrive antihypertensive midler (ved forhøyet trykk), reduserer legemidler fra gruppen statiner til lavere kolesterol og antikoagulantia for å redusere blodviskositeten.

Kirurgisk inngrep er fortsatt den eneste radikale metoden for behandling av hjerteaneurysmer. Indikasjonen for den planlagte operasjonen er følgende tilstander:

 • rask progresjon av sykdommen og en økning i aneurysmstørrelsen i størrelser opptil 6 cm og mer;
 • alvorlig smerte syndrom;
 • dannelse av trombi mot bakgrunnen av aterosklerotiske endringer.

Nødkirurgisk inngrep utføres med trusselen om brudd på aneurysm eller traumatiske aorta lesjoner, siden slike forhold er en direkte trussel mot pasientens liv.

Klassiske operasjon består i å reseksjon (fjernelse) av en patologisk del av aorta (aneurysmal hulrom) med arterien og suturering med påfølgende erstatning av den berørte del av den vaskulære protesen. Utfallet av operasjonen er i stor grad avhengig av omfanget av aorta-lesjonen og kirurgens kvalifikasjon. Men selv med den høye profesjonaliteten til leger, er det ikke alltid mulig å redde en pasient med en ruptured aorta.

Begrensning til kirurgisk inngrep er alvorlig kardiovaskulær patologi. Men med aorta-brudd handler det om å redde pasientens liv, og operasjonen utføres selv i hjertesykdommer.

Et godt alternativ til abdominal kirurgi er lavtraumatiske behandlingsmetoder som brukes rutinemessig i fravær av aorta-brudd. Blant dem:

 • Endovaskulær stenting. Under prosedyren er det berørte området av fartøyet ekskludert fra total blodstrøm, da er en skjelettendoprostese (stent) installert, unntatt brudd på aneurysmen. Ulempen med metoden er risikoen for stentforskyvning i fremtiden.
 • Angioplastikk. Det berørte området av aorta er erstattet med et kunstig eller naturlig kar, som gjør det mulig å gjenopprette normal blodstrøm og unngå komplikasjoner som truer pasientens liv.

Moderne kirurgiske teknikker bidrar til å redde livet til de fleste pasienter med aorta-aneurisme i hjertet. Etter operasjonen er pasientens liv gjenstand for betydelige tilpasninger. Det er nødvendig å strengt overholde alle medisinske forskrifter, overgi dårlige vaner, spise riktig, unngå stress og høy fysisk anstrengelse.

Hjerteortisk aneurisme - gjenoppbyggingsspådommer

Med tidlig påvisning av aorta aneurysmer er sjansene for et vellykket resultat høye. I planlagte operasjoner er andelen dødelighet lav til 5%, fem års overlevelse observeres hos 80% av pasientene, mens i ubehandlede pasienter reduseres overlevelsesraten til 10%.

Med aorta-brudd er prognosen ugunstig. Selv under nødoperasjon dør ca 75% av pasientene. Dersom det innen 5 år fra utbruddet av sykdommen ikke er tilstrekkelig behandlet, de fleste pasientene dør av aorta ruptur, og resten - fra relaterte komplikasjoner - hjerneslag, koronar hjertesykdom. Forhindre at dette utfallet vil bidra til en årlig planlagt undersøkelse, som muliggjør tidlig påvisning av patologiske forandringer i aortas vegger.

forebygging

Forebyggende tiltak for aorta aneurisme er lik de som anbefales for forebygging av hjertesykdom og utvikling av aterosklerose.

 1. Først av alt er det en sunn og aktiv livsstil, med nektet å røyke og drikke alkoholholdige drikkevarer.
 2. Like viktig punkt - korrekt, balansert diett begrenset fett og kaloririkt, krydret mat, søtsaker, konditorvarer (spesielt krem), produkter med et høyt innhold av konserveringsmidler, stabilisatorer og andre syntetiske tilsetningsstoffer. Preferanse bør gis til et sunt, kalorifattig meieri-vegetabilsk diett.
 3. Det anbefales å gi opp animalsk fett, spise bare magert kjøtt og fisk, noe som gjør vegetabilske salat med vegetabilsk olje, inkludere i kostholdet til mer frisk frukt, bær og urter.
 4. Ikke bli båret med koffeinholdige drikker (sterk kaffe, svart te). Det er bedre å drikke mineralvann, juice, fruktdrikker, grønn og urtete.
 5. Det er viktig å begrense bruken av salt, pickles og marinader. Det er bedre å lage mat helt uten salt og hell hell en ferdig tallerken rett på bordet.

Aneurysm av aorta: symptomer, behandling, forebygging

Aorta er det største, kraftigste blodkaret i menneskekroppen. Kraftig, det virket derfor, det "tar ikke noe". Imidlertid er en aorta aneurisme en plage av moderne kardiovaskulær kirurgi. I normal tilstand hos voksne kvinner og menn er diameteren av lumen på den stigende delen av aorta ca 3 cm, den nedstigende er 2,5 cm, buketsegmentet på denne store beholderen er enda mindre - 2 cm. Diagnosen av en aneurysm kunngjøres kun hvis diameteren av den berørte aorta øker 2 eller flere ganger i forhold til normen.

Bestemmelse av aorta aneurisme

Aorta aneurisme er et lokalt (lokalt) fremspring i form av en pose av en bestemt del av dette store fartøyet. Det er provosert av svakheten i aortavegget, som (svakhet) kan være mottakelig for alle eller flere lag av veggen.

Denne utvidelsen er irreversibel. Her er et godt eksempel. Hvis du oppblåser en vanlig baby ball og deretter slipper luft fra den - den vil ta form av en flat "petal", i form av hvilken den ble utgitt på fabrikken. Hvis aortaveggen "svulmer", vil den aldri gå tilbake til sin opprinnelige posisjon.

Aneurysme kan danne seg i noen av aorta-segmentene, men oftere påvirker det bukets bukedel - i en tredjedel av de syke (eller rettere 37%).

Den thorakale aorta har "skilt seg" ikke bare av det faktum at en aneurysm er oftest påvirket - dens aneurysmale forstørrelse kombineres ofte med forskjellige aorta misdannelser. Mest vanlige:

 • aorta insuffisiens
 • coarctation (constriction) av aorta lumen.

klassifisering

Ifølge segmentsklassifiseringen identifiserte slike varianter av denne sykdommen:

 • en aneurisme av sinus av Valsalva - utvidelsen av aorta "tok et fancy" sted i aortas rot, ved sin avgang fra hjertekamrene (hvor semilunarventilene befant seg); sykdommen "forvirrer kart" i diagnosen vaskulære og hjertesykdommer, så det vil bli diskutert nærmere nedenfor;
 • aneurysmalt fremspring av det stigende segment av aorta;
 • arc aneurisme (punktet hvor aorta er buet og dirigerer kjøle seg ned i retning av magen);
 • aneurysmal ekspansjon av det nedstigende fragmentet;
 • abdominal aneurisme;
 • kombinert aneurisme (i den patologiske prosessen er en del av fartøyet som går mellom thorax og bukhulen involvert).

Ifølge den morfologiske strukturen er aorta-aneurysmene skilt ut:

 • real - fremspring påvirker alle lag av veggen, de er omtrent like mye tynnere, som et resultat - en "pose" dannes med vegger og hulrom; oftest vises på grunn av uttalt atherosklerose eller en syfilittisk prosess som påvirket aortavegget;
 • falsk (pseudoaneurysmer) - i dette tilfellet, full (med vegger og lumen), bulging ut "bag" som sådan, nei; Vegggen til en slik aneurisme er "bygget" fra bindevevsmassen dannet på stedet for akkumulering av blod. Men den aorta veggen i den patologiske prosessen er ikke involvert. Slike aneurysmer forekommer i de fleste tilfeller etter traumer eller operasjoner (som på egen måte også er traumatisert).

I form av en aneurisme er det:

 • saccular - "ensidig" utbuling av aortavegget (opp til fjerde del av omkretsen, resten av veggen forblir fortsatt normal);
 • spinkel - visuelt veldig lik en gammel spindel, fordi veggen på båten bukker jevnt over hele omkretsen.

I følge det kliniske løpet av en aneurisme er det:

 • ukomplisert;
 • komplisert, når de bukker aortas vegger ved å presse til en annen patologisk prosess, og til og med flere;
 • eksfolierende, Når veggen i aorta på stedet av lesjonen er delt i lag, skjer dette på grunn av det faktum at i stedet for brudd blod bokstavelig trenger inn mellom lagene i veggen, under innvirkning av tyngdekraften beveger seg videre, således "skyve" vegglagene.

K De vanligste komplikasjonene av aorta aneurysmer er:

 • pauser (gjennombrudd på et svekket sted) av den raffinerte veggen av den aneurysmale sekken;
 • som følge av brudd på en aneurisme - rikelig, livstruende blødning og dannelsen av koagulerer (hematom);
 • tromboser av en aneurysmal sac - dannelsen i det av en eller flere (noen ganger sammenslåtte i en) blodpropper på grunn av akkumulering av blod;
 • tromboembolisme av arterier på periferien på grunn av løsningen av trombi, "født" i et aneurysmalt fremspring;
 • infeksjon av aneurysmhulen, som en konsekvens - abscessing (gnoyobrazovanie).

Årsaker til sykdommen, provokerende faktorer

Alle aorta aneurysmer er delt etter opprinnelsen i:

Medfødt skyldes at "noe gikk galt" i ferd med å legge embryonaliteten av aortaelementene - dette fører til:

 • Marfan syndrom - en medfødt defekt i utviklingen av bindevev
 • mangel på elastin, overført i familien etter arv
 • Ehlers-Danlos syndrom - Ufullstendig utvikling av kollagenelementer

og noen andre.

Oppkjøpte aneurysmer dannes ikke på en flat overflate, men hovedsakelig etter aortitt - inflammatoriske og ikke-inflammatoriske patologier av aortaväggen.

Inflammatoriske lesjoner, på grunn av hvilke veggen er tynnet og det er en utbrudd i form av en aneurysm, forekommer i de fleste kliniske tilfeller:

 • etter den overførte syfilis;
 • på grunn av postoperative infeksjoner i thoracic hule;
 • på grunn av svampelesjoner av aorta.

Ikke-inflammatoriske skader og tilstander i aorta, hvoretter aneurysmen kan forekomme, er:

 • gammel, "foreldet" aterosklerose med et stort antall aterosklerotiske plakk som klumpet den indre "foring" av aorta over et utvidet område og forhindret normal blodstrømning; På grunn av dette endrer blodstrømmen retningen, blod begynner å presse på det kompromitterte aorta-området, under trykk, og fremspring av veggen av dette store fartøyet dannes;
 • uegnet sutur, når det brukes i aortisk kirurgi;
 • defekt aorta aorta.

Faktorer som i seg selv, men ikke forårsaker dannelsen av en aorta-aneurisme, men som også bidrar til forekomsten, er også utpekt:

 • eldre alder, når vaskulærmassen logisk taper sin elastisitet, mens motstanden mot blodstrømmen minker;
 • mannlig kjønn;
 • hobby for alkohol og røyking sigarer, sigaretter, tobakk rør;
 • arvelig predisposition;
 • Den forbedrede virkningen av proteolytiske enzymer, som "spiser" de elastiske elementene i aortamuren.

Patogenese (utvikling) av sykdommen

Mekanikken til dannelsen av aorta-aneurisme er ganske enkel. På et tidspunkt av dens elasticitet reduseres, blir alle lagene mindre robuste og mer fleksible. Aorta er et kraftig fartøy, og blodstrømmen i den er kraftigere enn andre perifere kar i menneskekroppen. Dette betyr at blodtrykket på det resulterende svakt punkt i denne plasseringen i veggen på et eller annet punkt kan ikke tåle trykket, tynnere, "spredning" og oppblåst (i henhold til prinsippet om barneball, hvilke vegger blir tynnere på grunn av det trykk som pumpes inn i luften). Det er et fremspring, kalt en aneurisme.

Videre blir det svake punktet svakere og svakere, fordi blodet rushes inn i aneurismen og fortsetter å presse mot veggen, dette fører til enda mer uttynding. Videre blir blodstrømmen inn i aneurismen, og blir i tillegg vortex, som i tillegg øker varigheten og kraften av blodtrykk på det berørte segmentet av veggen.

Empirisk, hvis blodtrykket stoppet, vil veggen endret ved mikroflaten likevel ikke gjenopprette sin form (i motsetning til prinsippet om en blåst ball, hvor veggene blir tykkere fra tynn, hvis luft slippes fra innsiden).

Symptomer på aorta aneurisme

Aneurysm av aorta manifesterer seg på forskjellige måter - hovedsakelig avhenger det av størrelsen på aneurysmale sac og dens plassering (under - et klart klinisk bilde på eksempelet på en aneurysm sinus Valsalva). I flere tilfeller er det ingen symptomer i det hele tatt (spesielt før aneurysmbrudd, men dette vil allerede være en annen diagnose), noe som kompliserer tidlig diagnose.

De hyppigste klager fra pasienter med en aneurisme av det stigende aortafragmentet:

 • brystsmerter (i hjertet eller brystbenet) - på grunn av det faktum at fremspringet presses mot aneurysmal tett adskilte organer og vev, så vel som på grunn av blodstrømstrykk i veggen fortynning og svak;
 • kortpustethet, verre med tiden;
 • hjertebanken ("Som noe pounding i brystet" - en kommentar fra pasienter);
 • svimmelhet;
 • Med store aneurismer er bekymret angrep av hodepine, hevelse av de myke vevet i ansiktet og overkroppen - på grunn av utviklingen av den såkalte superior vena cava syndrom (fordi aneurisme presser på den overlegne vena cava).

For en aneurisme av en aortabue er karakteristisk:

 • problemer med å svelge (på grunn av trykk på spiserøret);
 • hesete stemmer, noen ganger hoste - i tilfelle en aneurisme presser på den tilbakevendende nerve, som "svarer" til stemmen;
 • plutselig økt salivasjon og en sjelden puls - hvis trykket strekker seg til vagusnerven, kontrollerer salivasjon og pulsfrekvens;
 • anstrengt pust, og senere dyspnø i tilfelle kompresjon av luftrøret og bronkiene med en enorm aneurisme;
 • ensidig lungebetennelse - hvis en aneurisme som presser på lungens rot, forstyrrer sin normale ventilasjon, blir det derfor stagnasjon i lungene, med vedlegg av infeksjon som strømmer inn i lungebetennelsen.

Med en aneurisme av den nedadgående delen av aortaen,

 • smerte i venstre arm (noen ganger til fingrene selv) og scapula;
 • Ved et trykk på intercostal arterier, kan oksygenforsyningen av ryggmargen utvikles, på grunn av dette er pareser og lammelser uunngåelige;
 • I tilfelle av et konstant langt trykk på en stor aneurisme på ryggvirvlene, er selv deres forskyvning mulig i mer lette tilfeller på grunn av presset på de mellomliggende nerver og arterier, smerte, som i radikulitt eller neuralgi.

De hyppigste klager med en aneurisme i abdominal segmentet av aorta:

 • følelse av mageoverløp og tyngde i epigastrium (overlivet), som pasienten først forsøker å forklare ved overeating eller magepatologi;
 • raping;
 • i noen tilfeller - oppkast av et reflekskarakter (vises som en reaksjon på trykket av aorta-aneurysmen på nærliggende organer og vev).

Når palpating, er en spenst, bankende formasjon, som ligner en svulst, palpert. Noen ganger kan pasienter selvstendig identifisere denne pulsasjonen.

Komplikasjoner av sykdommen

En aneurisme er ikke like farlig som komplikasjoner i sin progresjon:

 • ruptur av aneurysmveggen på det tynneste stedet og som et resultat av massiv indre blødning og plutselig utbrudd av hjertesvikt;
 • syndrom av HPV (øvre vena cava), beskrevet ovenfor;
 • hemopericardium (tilstedeværelse av blod i perikard sac), og som kom etter ham, hjertetamponade - trykk på hjertet med blod strømmet inn i hulrommet av perikardium, og nesten umiddelbart arbeidet i hjertet er forstyrret og normal hemodynamikk (blodstrøm);
 • forskjellige blødning som skyldes brudd i aneurismeveggen tynning: hemothorax (effusjon av blod i pleurahulen), pulmonal, intraperitoneal, gastrointestinal blødning eller en kombinasjon derav;
 • på grunn av separasjon av tromben, "lyd" i hulrommet aneurysmal sekken kan forekomme trombose (blokkering) av en del av det vaskulære system - hovedsakelig ekstremitets arterier, men kan plugges cerebral arterie som manifesterer slag, eller nyrearteriene, noe som resulterer i akutt renal svikt.

Diagnose av aorta aneurisme og dens komplikasjoner

Aneurysm av aorta i perioden før bruddet har ganske dårlige kliniske manifestasjoner:

 • Lyder som høres under auskultasjon; Legen lytter ikke bare til thoraxen, men også til bukhulen.
 • svulstliknande pulserende formasjon, som er funnet med dyp, men forsiktig palpasjon (noen ganger er den faktisk betraktet som en svulst, siden den er ganske tett å ta på);
 • uforståelig ubehag i stedet for dannelse av et aneurysmalt fremspring.

Derfor, for å klargjøre patologien, til det er "født" farlige komplikasjoner, bruk instrumentelle diagnostiske metoder:

 • fluoroskopi og radiografi av bryst og bukhule - de visualiserer den tumorlignende formasjonen (dens pulsering kan sees med fluoroskopi);
 • ekkokardiografi - med mistanke om aneurisme av den stigende aorta;
 • ultralyddopplerografi (UZDG) - med tegn på aneurisme av andre deler av aorta;
 • CT og MR.

Behandling og operasjon for aorta aneurisme

Hvis en aneurisme er diagnostisert, men det er ikke observert progresjon, tar leger konservativ taktikk:

 • videre nærmere observasjon av karsykiren og kardiologen - den generelle tilstanden av kontroll, blodtrykk, puls, EKG, og re-utførelse av andre mer informative metoder for å holde styr på den mulige utviklingen av den aneurisme, og i tid for å se forutsetningene for en aneurisme komplikasjoner;
 • antihypertensiv terapi - for å redusere blodtrykket på aneurysmens tynne vegg;
 • antikoagulant behandling - for å hindre dannelse av blodpropper og mulig tromboembolisme etter medium og små kar
 • redusere mengden kolesterol i blodet (med hjelp av både terapi og diett).

Til kirurgisk inngrep i slike tilfeller:

 • store aneurismer (minst 4 cm i diameter) eller med en rask økning i størrelse (en halv centimeter om seks måneder);
 • komplikasjoner som truer pasientens liv - aneurysmbrudd og andre;
 • komplikasjoner, som, selv om ikke kritisk i forhold til døden, men drastisk reduserer pasientens livskvalitet - for eksempel trykker på nærliggende vev og organer, forårsaker smerte, en følelse av kortpustethet, oppkast, raping og lignende symptomer.

Kirurgisk behandling består i excision av "løsnet" delen av aortaväggen, som dannet en aneurisme og suturerer hullet. For store defekter etter reseksjon av en stor aneurisme i aorta protesen må bruke - eller suturhullene kan føre til strekking, av vev og sutur svikt (utbrudd tråd) eller, i beste fall, en innsnevring av den opererte del av aorta, noe som negativt påvirker flyten av blod på dette sted.

Prognose for aorta aneurisme

Aneurysm i aorta er en nosologi, som må overvåkes konstant av leger. Årsaken er mulige komplikasjoner, som i de fleste tilfeller truer menneskelivet. Over tid utvikler aneurismen morfologisk (den endrede veggen blir tynnere og tynnere, fremspringet øker). Liv og helse til en pasient kan bare reddes ved nøye overvåkning av sykdomsforløpet og om nødvendig umiddelbar inngrep.

Forebyggende tiltak

Forebygging, takket være at det er mulig å forhindre forekomst av aorta-aneurisme hos friske mennesker, er ikke-spesifikk (det vil si effektiv ikke bare i tilfelle av denne patologien) og inkluderer:

 • fullstendig nektet å røyke;
 • reduksjon av alkoholstandarder til nivået "bare for helligdager", eller bedre fullstendig avvisning;
 • fysisk kultur og sport;
 • eliminering av faktorer som forårsaker økning i blodtrykk (stress, nyresykdom);
 • kur og forebygging av patologi, som fremmer dannelsen av en aorta-aneurisme (aterosklerose);
 • øyeblikkelig varsomhet med en plutselig, ved første øyekast uforklarlig forekomst av forstyrrelser i hjertet, GIT og respiratorisk system og en umiddelbar undersøkelse med spesialiserte spesialister for å utelukke aorta-aneurisme;
 • vanlig kvalitativ, og ikke for "tick", profylakse i en vaskulær kirurg og kardiolog.

Hvis aorta aneurisme allerede er tilgjengelig, er forebyggende tiltak angitt for å forhindre komplikasjoner av denne sykdommen:

 • velvalgt antikoagulant terapi, for å forhindre dannelse av trombi i lumen av aneurysmen;
 • en signifikant reduksjon i f / - ellers kan de forårsake overbelastning av den fortynnede aneurysmveggen, som vil forvandle seg til et brudd; Noen ganger er det fullstendig avslag på fysisk anstrengelse nødvendig før legen klargjør diagnosen og vurderer risikoen.
 • antihypertensive behandling - takket være ham, er det mulig å unngå oppblåsning av blodstrømningstrykk på tynnvegg i en aneurisme som kan sprekke når som helst;
 • forsiktig psykologisk kontroll¼ - hos noen pasienter presset selv mindre stressende situasjoner aorta-aneurisme inn i brudd.

Aneurysm av sinus av Valsalva

Siden dette ikke er en vanlig type aneurisme, blir det glemt muligheten for eksistensen, og dette forvirrer legen for diagnose (for eksempel umuligheten av å forklare arytmier som oppstår "på nivået"). En aneurysm av sinus Valsalva kan være medfødt (oftere) og ervervet (sjeldnere). Dette er fremspringet av aorta bihuler i form av en sac eller en finger. Et interessant faktum er at rundt 70-80% av pasientene med en aneurisme av sinus av Valsalva er representanter for det mannlige kjønn.

Ofte finnes en aneurysmal bulging i høyre koronar sinus. Men klinikken beskriver tilfeller av nederlaget for alle tre koronare bihuler.

Ofte denne fanen aneurisme forekommer i utero, når det er en mangel på utvikling styrker fiberring, men ved fødselen vises ikke i det hele tatt på noen måte (og det er ingen mening å undersøke alle barn uten unntak for instrumentale diagnostikk). Det er en plage av en ganske ung alder - bruddet på en slik aneurisme finner seg hovedsakelig i aldersgruppen fra 20 til 40 år. Ofte blir en aneurisme avslørt hos unge mennesker allerede etter faktum - ved brudd.

Ervervet Valsalva-aneurisme er oftest observert i voksen alder og oppstår fra andre alvorlige sykdommer. Disse er:

 • syfilittisk skade;
 • tuberkulose;
 • infeksiøs endokarditt (infeksiøs betennelse i hjertets indre skall).

Før brudd på aneurysmen er klinikken enten fraværende eller svært dårlig, fordi det ikke er noen endringer i hemodynamikk (blodstrøm) som sådan. I noen tilfeller presser et aneurysmisk sac på hjertestrukturer med ledende veier, noe som kan forårsake arytmier. Derfor, hvis det er forstyrrelser i hjertets rytme, bør sinus-aneurisme av Valsalva utelukkes.

Kliniske tegn manifesteres når tynnvegg i aneurysmisk fremspring er bristet:

 • skarp, noen ganger uutholdelig smerte bak brystbenet;
 • Pasienten blir tyngre og tyngre puste;
 • arteriell trykk er redusert, puls er akselerert;
 • tegn på hjertesvikt og bilateralt lungeødem (cyanose, økt dyspné).

Identifisering av aneurismer sinus av Valsalvas - ikke lett: på EKG ikke viser en aneurisme, blir EKG-forandringer som er angitt bare når det er et gjennombrudd (på EKG viser overbelastning av hjertet på grunn av dumping av overskytende blod fra en ødelagt del av posen). I perioden før aneurysmbrudd er informativ:

 • transesofageal ekkokardiografi;
 • MRI av hjertet;
 • dopplerokardiografiya;
 • aortografi, som du kan se konturene til en aneurysmisk sac.

Behandlingen er utelukkende kirurgisk - et aneurysmalt fremspring er skåret, i stedet legger en lapp. Ingen metoder for tradisjonell medisin, bare "ikke å kutte", gir ikke en liten forbedring i pasientens tilstand. Prognosen er komplisert av det faktum at en aneurisme av sinus av Valsalva er vanskelig å diagnostisere i tidlige stadier av eksistensen.

Kovtonyuk Oksana Vladimirovna, medisinsk gransker, kirurg, rådgiver lege

2,929 visninger totalt, 1 visninger i dag

Les Mer Om Fartøyene