Aneurysm i abdominal aorta - en god gjennomgang av sykdommen

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aneurysmen til abdominal aorta, og hva er det farlig. Årsakene til hvordan denne sykdommen manifesteres og diagnostiseres, hvordan det er mulig å kurere det, og hva som trengs for dette.

Med en aneurysm i abdominal aorta er det en overdreven økning i diameter og utvidelse av lumen på det største karet i kroppen (aorta) som ligger i bukets del. Vegget til den endrede abdominal aorta, hvorfra arterier oppstår, bringer blod til de indre organene, blir tynnere og blir svakere. Resultatet av slike endringer er trusselen om spontan brudd med alvorlig blødning, et brudd på blodtilførselen til bukorganene.Denne patologien, selv om den er relativt sjelden (ikke mer enn 1% av befolkningen er syk), men veldig farlig (mer enn 90% av pasientene med aorta-aneurisme dør av komplikasjoner).

Snikende sykdom i asymptomatisk - abdominal aortaaneurisme i årevis ikke manifestere seg og er funnet ved en tilfeldighet i løpet av undersøkelser om ulike sykdommer. Bare 30% av pasientene som blir til leger om tidlige mindre klager forårsaket av denne patologi (smerte, bankende tumor i magen). Mer enn 40% av pasientene snarest innlagt på sykehuset i alvorlige, livstruende tilstand på grunn av den plutselige truende komplikasjon av aortaaneurismer - brudd eller pakke.

Vaskulære kirurger og hjertekirurger er engasjert i behandlingen av sykdommen. Det eneste alternativet for vellykket terapi er en operasjon for å erstatte et forandret aorta-område med en kunstig protese. Men selv om hun enten bare for en stund (måneder, år, tiår), eller delvis lindrer pasienten av problemet på grunn av høy risiko for postoperative komplikasjoner og behovet for livslang legemiddelinntak.

Hva er abdominal aorta?

Aorta er det første fartøyet der hjertet utstråler blod. Den strekker seg som en stor diameter dannelse av 1,5-2 cm og 2,5-3 cm over brystkassen, basert på aorta-hjerte-forbindelse, og alle bukhulen til ryggraden felles nivå med bekkenet. Dette er det største og viktigste karet i kroppen.

Det er anatomisk viktig å dele aorta i to deler: thorax og buk. Den første er plassert i brystet over nivået av membranen (en muskelstrimmel som utøver pust og separerer bukhulen og brysthulen). Det ventrale området ligger under membranen. Arterier, som gir magen, tynn og tyktarm, lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer, strømmer fra den. Abdominal aorta slutter etter en splittelse i høyre og venstre felles iliac arterier, som bringer blod til nedre ekstremiteter og bekkenorganer.

Hva skjer med sykdommen, og hva er dens fare

Aneurysme i abdominal aorta er den patologiske forandringen av dette fartøyet:

 • Utenfor ser det ut som en forstørrelse, fremspring, en økning i den totale diameter og indre lumen på aortaområdet i sammenligning med de overliggende og underliggende seksjoner.
 • Ligger under membranen (i et hvilket som helst segment fra membranen til separasjonsnivået) langs bukhulen - i bukregionen.
 • Det er preget av tynning, svekkelse av fartøyets vegger i fremspringet.

Alle disse patologiske endringene har stor fare i forbindelse med:

 • svært høyt arterielt trykk i aorta, som oppstår når blodet utvises fra hjertet;
 • manglende evne til en svak vegg for å motstå blodtrykk;
 • ødeleggelse av aorta i aneurysmområdet
 • trussel om stratifisering eller brudd på en aneurisme, som er ledsaget av alvorlig indre blødning;
 • brudd på blodtilførselen av indre organer på grunn av blokkering av arterier som befinner seg i ekspansjonssonen.

Mellom spesialistene er det diskusjoner om kriteriene for å diagnostisere en aneurysm i abdominal aorta. Hvis det tidligere ble antatt at bare en forlengelse på mer enn 3 cm er et pålitelig symptom på sykdommen, har nyere studier vist relativ pålitelighet av denne informasjonen. Dette skyldes at mange tilleggsfaktorer bør tas i betraktning:

 • sex - hos menn er abdominal aorta 0,5 cm bredere i diameter enn hos kvinner;
 • alder - med alderen er det en regelmessig utvidelse av abdominal aorta (gjennomsnittlig 20%) på grunn av svekkingen av veggen og høyt blodtrykk;
 • område av abdominal aorta - de laveste delene er normalt 0,3-0,5 cm mindre i diameter enn de øvre.

Derfor er aortaen som strekker seg i bukdelen mer enn 3 cm riktig, men ikke det eneste tegn på sykdommen. Dette skyldes det faktum at en sunn aorta under ingen omstendigheter skal ha en større diameter. I forbindelse med variabiliteten i størrelsen på aortaens normale diameter, tilordner spesialister en aneurisme til en forstørrelse på mindre enn 3 cm, hvis tilgjengelig:

 • økningen i bukregionens diameter er lavere enn nivået på nyreneårene med mer enn 50% sammenlignet med avdelingen over disse fartøyene;
 • noen spindelformet forlengelse, 0,5 cm over diameteren av normal aorta;
 • Fokal begrenset ekspansjon i form av et pose-lignende fremspring av hvilken som helst størrelse og omfang.

Typer av aorta aneurysmer

Det er viktig å dele abdominal aorta aneurisme i to typer:

 1. Ligger over nivået av nyrene, er de svært farlige, siden de påvirker alle de store arteriene som gir blod til de indre organene. Derfor er det vanskelig å betjene dem.
 2. Liggende under nyrene er mindre farlige, siden de bare påvirker aorta, noe som letter operasjonen.

Skjemaet og formen av abdominal aneurisme er:

 1. Alopecia (begrenset sacciform) - formen har et begrenset fremspring av veggene eller ett av dem (porsjon lengde på et par cm), som er klart adskilt fra den overliggende og underliggende normal størrelse divisjoner.
 2. Diffus (fullstendig, felles, spinkel) - lengden på fremspringet opptar hele eller den største del av den abdominale aorta i form av en generell utvidelse uten klare grenser - alle jevnt forstørret aorta.

Små aneurysmer

Spesialister skiller en gruppe små aorta-aneurismer - noen utvidelser opptil 5 cm i diameter. Det er hensiktsmessig at de ofte anbefales å observere, i stedet for å fungere. Hvis det er en rask økning i størrelse på mer enn 0,5 cm på 6 måneder, indikerer dette en trussel om brudd. Slike aneurysmer krever rask behandling, til tross for den lille størrelsen. Ifølge statistikken er de revet like ofte i forhold til store aneurismer, men antall postoperative komplikasjoner og feil er mye lavere.

Årsaker til sykdommen

Det er fire hovedårsaker til utviklingen av aneurysmer i abdominal aorta:

 1. aterosklerose;
 2. genetiske og medfødte faktorer;
 3. inflammatoriske prosesser i aorta;
 4. skade og skade.

1. Ateroskleros rolle

Aterosklerose er hovedårsaken til 80-85% aneurisme. Kolesterol plakk i aorta i seg selv, og de nedre seksjoner - nedre lem arterier ødelegge den vaskulære veggen og redusere dens styrke, fremme dannelse av blodpropper, økning av blodtrykket i aorta. På denne bakgrunn er dens ekspansjon eller fremspring dannet. Det er blitt observert ved aterosklerose inntreffer fortrinnsvis dråpeformede aneurisme utsatt for gradvis delaminering.

2. Viktigheten av genetiske og medfødte faktorer

Den arvelige forbindelsen til abdominal aorta aneurysmer blant menn mellom slektninger av første linje (foreldre-barn) er bevist. Hvis faren har denne sykdommen, er sannsynligheten for sin forekomst i sønnen ca. 50%. Feilen skyldes mangler i genetisk materiale, strukturen av gener og anomalier (mutasjoner) av kromosomer. På et tidspunkt forstyrrer de arbeidet med enzymsystemer som er ansvarlige for produksjonen av stoffer som er grunnlaget for styrken av aortamuren.

Medfødte særegenheter av karossens struktur i form av unormal innsnevring, utvidelse, angiodysplasi (blåmerker, veggstruktur) kan også forårsake aneurysmdannelse. Dette skjer med Marfan syndromet og arteriell-aorta fibro-muskulær dysplasi.

3. Inflammatoriske prosesser

Avhengig av årsakene til aneurisme, kan abdominal aorta være ikke-inflammatorisk (aterosklerotisk, genetisk, traumatisk) og inflammatorisk. Årsaken til og mekanismen for dannelsen av den andre er en treg kronisk inflammatorisk prosess.

Det kan strømme enten direkte inn i aortaväggen eller i det omkringliggende fettvevet. I det første tilfellet oppstår en aneurisme fra ødeleggelsen av vaskulærveien ved betennelse, erstatning av normalt vev ved svak arrdannelse. I det andre - aorta er igjen involvert i betennelse, strekker seg i forskjellige retninger og utvides som følge av dannelsen av stramme adhesjoner mellom det og omgivende vev.

Inflammatorisk prosess er mulig når:

 • Aorto-arteritt - en autoimmun prosess, en sammenbrudd i immunitet, hvor immunceller ødelegger aortaväggen, oppfatter vevet som fremmed.
 • Syfilis og tuberkulose. Slike aneurysmer kalles spesifikt smittsom. De oppstår med den lange eksistensen av disse sykdommene (år, tiår).
 • Eventuelle infeksjoner (intestinal, herpetic, cytomegalovirus, chlamydial). Dette skjer svært sjeldent (ikke mer enn 1-2%) med individuell overfølsomhet overfor et bestemt patogen og også med immundefekter.

4. Hva slags skade provoserer en aneurisme?

Direkte traumatisk skade på abdominal aortaväggen er mulig med:

 • lukkede skader og sår i magen (skudd, kniv), påvirker aorta;
 • utfører åpne operasjoner på organene i retroperitonealrommet
 • endovaskulære (intraluminale) inngrep og manipulasjoner på aorta.

Alle disse faktorene svekker fartøyets vegg, som i fremtiden kan forårsake en aneurysmal ekspansjon i det berørte området.

Betydningen av risikofaktorer

Faktorer som i seg selv ikke er i stand til å forårsake en aneurisme, men som forverrer kurset, er risikofaktorer:

 • mannlig kjønn;
 • alder fra 50 til 75 år;
 • alvorlig arteriell hypertensjon (trykkøkning);
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • fedme og diabetes.

karakteristiske symptomer

Tabellen viser typiske symptomer og mulige varianter av abdominal aorta aneurisme:

Behandling og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. På aorta og dets grener går oksygenert blod fra hjertets venstre hjerte til alle organer. Dette er hovedlinjen i blodsirkulasjonen til en person, betinget er den delt inn i flere divisjoner: stigende del av aorta, aortabue og nedstigende del av aorta. Den siste avdelingen er delt inn i bryst og abdominal en del. Den vanligste sykdommen i dette fartøyet - aneurisme. I tre av de fire tilfellene av vaskulær sykdom er det aneurysmer av abdominal aorta, og bare i en forekommer lokaliseringen i thorakregionen.

aneurisme - Patologisk utvidelse av fartøyet, i stedet for svekkelse av veggene. Under påvirkning av høyt arterielt trykk, ekspanderer fartøyets vegg og som en konsekvens stikker den ut. I deres form er aneurismer delt inn i saccular og spinkel utdanning. I begge tilfeller er blodstrømmen forstyrret, noe som bidrar til utbruddet av trombose. I noen tilfeller, aneurismell sac det er opphopning av kalsium og forkalkning av karveggen, noe som gjør det skjøre og disponere til å sprekke.

Aneurysm i abdominal aorta er lokalisert hovedsakelig under nyrene av nyrene. Derfor er dens komplikasjoner farlige for bekkenet organer og nedre lemmer. Hvordan komplikasjon oppstår oftest emboli. I løpet av kursen sprer trombosen fra aneurysmale sekken langs fartøyets forløb. Det er en fragmentering av trombusen, og dens stykker spres av strømmen av blod til bekkenorganene og ekstremiteter. Stykker av en trombose kan tette arteriene, noe som fører til nekrose av nedre lemmer. Men den farligste for pasientens liv er en aneurysmbrudd, som forårsaker blødning i bukhulen.

Selv om det ikke er noen åpenbare symptomer på en aneurysm i abdominal aorta, oppstår noen komplikasjoner i komplikasjoner, som vil bli diskutert senere, men først vil vi se på årsakene til sykdommenes utbrudd.

Årsakene til en aneurysm i abdominal aorta

Utviklingen av en aneurisme skyldes flere faktorer. Den vanligste sykdommen oppstår på grunn av aterosklerose, hvor fartøyets lumen smalrer, og veggene blir sprø. Dette fører til stratifisering av aortaveggen, med mer skjøre indre vegger revet, og ytterveggen stikker ut og danner eksfolierende aorta aneurisme. Årsaker til abdominalt aortaaneurisme er også hypertensjon, inflammatoriske sykdommer i aorta, noen medfødte bindevevssykdommer, infeksjonssykdommer, i særdeleshet syfilis, ledsaget av skade på aorta.

Forutsetninger for utvikling av en aneurysm observeres hos menn over 60, oftest hos røykere eller ukontrollert høyt blodtrykk. Kvinner er mindre utsatt for denne sykdommen. Spiller også rollen som en arvelig faktor, forekomsten av sykdom hos andre familiemedlemmer. Det er bevist det Marfan syndrom hos foreldrene øker kraftig sannsynligheten for utvikling av en aneurisme.

Diagnose og symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller er sykdommen nesten asymptomatisk, og det er derfor det oppdages i diagnosen av andre sykdommer, men oftere kan aneurysm i abdominal aorta oppstå ved tilstedeværelse av pulserende formasjon. I bukhulen er det en pulsasjon i hjerterytmenes rytme.

I noen tilfeller, en periodisk smerte forårsaket av trykket av aneurysmal sac til rygg røtter - det øker gradvis med utviklingen av en aneurisme. Smerte kan også oppstå etter å ha spist, intermitterende claudication, på grunn av emboli. Utseendet til alvorlig skarp smerte i magen og nedre rygg er et symptom på brudd på en aneurisme. Ved komplikasjoner observeres smerte i beina, deres blek eller cyanose, som skyldes blokkering av arterier med skiver av blodpropper.

Slike svake symptomer på en aneurysm i abdominal aorta gjør det vanskelig å diagnostisere sykdommen i de tidlige stadier. I 40% av tilfellene oppdages problemer med instrumentell undersøkelse, med mistanke om andre sykdommer. Røntgen- eller ultralydundersøkelse av aorta gir et mer nøyaktig resultat, det er i slike studier at det oppdages oftest.

Ved undersøkelse kan legen mistenke en aneurisme med et stetoskop. Lytte til pulsasjon og støy som oppstår når blodet flyter i området med aneurysmal formasjon. Men en slik diagnose kan bare være hvis pasienten ikke lider av overflødig vekt. Hvis det er mistanke om en aneurisme, utføres en CT-skanning, noe som gjør det mulig å bestemme størrelsen og formen på fartøyets skade, hvoretter legen foreskriver behandling av aneurysmen i abdominal aorta. Røntgenundersøkelse er mindre informativ enn andre. Det gjør det bare mulig å oppdage en aneurisme fra kalsiumavsetningene, men det er umulig å vite størrelsen eller formen ved en slik undersøkelse.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Den normale diameteren av aorta i bukhulen er ca. to centimeter i diameter, aneurysmiske utvidelser kan betydelig overskride de tillatte normene, og nå kritiske dimensjoner. Forlengelser mindre enn 5 cm er sjelden brutt med brudd, så operasjonen er ikke nødvendig. Men det bør bemerkes at denne sykdommen ikke går forbi selv, i de fleste tilfeller over tid er kirurgisk inngrep nødvendig.

For at sykdommen skal utvikles, og den aneurysmale ekspansjonen ikke øker i størrelse, bør pasienten være under oppsyn av en lege, nemlig forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta. Hvert halvår ultralyd og CT for å kontrollere tilstanden og størrelsen på aneurysmen. Korrigering av arteriell trykk er obligatorisk, for dette formålet er antihypertensive stoffer foreskrevet. Bare oppfyllelsen av alle forskrifter fra legen og rettidige studier kan gi mulighet til å overvåke pasientens tilstand og utføre kirurgisk inngrep i tide.

Behandling av en aneurysm i abdominal aorta med dimensjoner fra 5 cm utføres kun operativt. Slike utvidelser er ofte komplisert ved brudd, som krever umiddelbar kirurgisk inngrep, ellers bryter bruddet ut lethally. Men selv med umiddelbar intervensjon er dødeligheten 50%. Derfor, så snart som påvist symptomer på abdominal aortaaneurisme og har en diagnose, så det er viktig å bli overvåket, og i tilfelle av ytterligere utvidelse av fartøyet for å utføre operasjonen i tide.

Til nå er det to typer kirurgisk behandling, men bare legen kan bestemme hvilken som passer best for pasienten, gitt sin tilstand, livsstil og andre faktorer. I begge typer kirurgisk behandling er grunnlaget implantasjon av et kunstig kar for å gjenopprette normal sirkulasjon til det skadede aortaområdet.

Tradisjonell kirurgisk behandling av aneurysmen i abdominal aorta involverer implantasjon av en kunstig beholder av plastmateriale, inne i forstørret aorta. Aorta bryter implantatet med vevene. Hele operasjonen gjennomføres gjennom snittet i magehulen og varer ca. 6 timer. Med en radikal behandlingsmetode har 90% opererte pasienter en gunstig prognose.

Den andre typen behandling er endovaskulær stent-grafinjeksjon, en spesiell enhet ved hjelp av hvilken en aneurysmal sac isoleres fra den totale blodstrømmen. Dermed blir en mulig brudd på den tynne veggen forhindret, og en ny bane opprettes for blodstrømmen. Med et slikt kirurgisk inngrep blir implantatet satt inn gjennom punkteringen i inngangsregionen. Ved krysset mellom lårbenene, en spesiell kateteret, hvorved enheten settes inn direkte i aneurismen, hvor stentgrafen åpner og danner en kanal for normal blodstrøm. Denne operasjonen tar fra 2 til 5 timer og er et godt alternativ til den tradisjonelle metoden, spesielt for pasienter med stor risiko for komplikasjoner under operasjonen. Men slik behandling er kontraindisert hos pasienter med patologi i nyrene og andre organer. endoprotese har ingen kontraindikasjoner for alderen, og tolereres mye lettere av eldre pasienter enn en åpen kirurgi.

Forebygging av abdominal aorta aneurisme og postoperativ periode i behandling

Med tradisjonell kirurgisk inngrep er sykehusets periode fra 5 til 8 dager, hvoretter det ikke kreves konstant overvåkning, oppstår komplikasjoner i svært sjeldne tilfeller. Med endovaskulær inngrep tar sykehusinnleggelse fra 2 til 5 dager, men krever observasjon og flere passasjer av CT. Dette er nødvendig for konstant kontroll over tilstanden til stentgrafen. I noen tilfeller kan lumenet smale og operasjonen må gjentas.

Forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta er den samme som i iskemisk hjertesykdom. Først og fremst er det kontroll over arteriell trykk, korreksjon av livsstil, avvisning av dårlige vaner, spesielt fra røyking. Det er obligatorisk å gjennomføre en rekke studier hver 3-6 måneder. Ultralyd indikasjoner vil gjøre det mulig for legen å nøyaktig bestemme behovet for kirurgisk behandling og hans metode.

Det bør ikke glemmes det aneurysmbrudd, er farlig ved alvorlig blødning, som skader indre organer og vev, og selv med vellykket akutt operasjon kan det utvikle nyresvikt under og etter operasjonen, noe som forverrer pasientens tilstand sterkt. Uten kirurgisk behandling for brudd, overlever pasienten ikke, og denne komplikasjonen forekommer hos 90% av pasientene som nektet å operere i de tidlige stadiene av sykdommen.

Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta - lokal bulking eller diffus aortavegg som strekker seg i bukets del. En aneurysm i abdominal aorta kan være asymptomatisk eller oppdage seg ved pulsering, magesmerter av varierende intensitet, med brudd på en aneurysm - ved en klinikk med intra abdominal blødning. Diagnose av en aneurysm inkluderer en undersøkelse av radiografi i bukhulen, ultralyd av abdominal aorta, radiopaque angiografi, CT. Behandling av aneurysm i abdominal aorta er utelukkende kirurgisk: åpen reseksjon av aneurysmale sac med erstatning av den utskårne delen med en syntetisk protese eller endoprosthetikk.

Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta er en patologisk dilatasjon av abdominal delen av aorta i form av fremspring av veggen i regionen fra XII thoracic til IV-V i lumbale vertebra. I kardiologi og angiosurgery står aneurysmer i abdominal aorta for opptil 95% av alle aneurysmiske endringer i karene. Blant menn over 60 år med en aneurysm i abdominal aorta diagnostiseres i 2-5% av tilfellene. Til tross for mulige asymptomatiske kurs er aneurysmen i abdominal aorta utsatt for progresjon; I gjennomsnitt øker diameteren med 10% per år, noe som ofte fører til tynning og brudd på en aneurisme med dødelig utfall. I listen over de vanligste årsakene til død av en aneurysm i abdominal aorta tar 15 plass.

Klassifisering av en aneurysm i abdominal aorta

Den største kliniske verdi Anatomisk klassifiseringen er abdominal aortaaneurisme, i henhold til hvilken isolerte infrarenale aneurisme, som ligger under de renale arterier (95%) og suprarenale lokalisering over nyrearteriene.

I henhold til formen på fremspringet av fartøyets veggen er sakkaten, diffuse spindelformede og stratifiserte aneurysmer av abdominal aorta preget; på veggenes struktur - ekte og falske aneurysmer.

Gitt de etiologiske faktorene, er aneurysmene til abdominal aorta delt inn i medfødt og oppkjøpt. Sistnevnte kan ha ikke-inflammatorisk etiologi (aterosklerotisk, traumatisk) og inflammatorisk (infeksiøs, syfilitisk, smittsom-allergisk).

Ifølge varianten av det kliniske løpet av en aneurysm i abdominal aorta, er det ukomplisert og komplisert (eksfoliert, revet, trombosed). Diameteren av abdominal aortaaneurisme antyder en liten (3-5 cm), middels (5-7 cm) og stor (mer enn 7 cm), og gigantiske aneurisme (med en diameter på 8-10 ganger diameteren av den infrarenale aorta).

På grunnlag av utbredelsen AA. Pokrovsky og medarbeidere. skille mellom 4 typer aneurysmer i abdominal aorta:

 • I - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig distal og proksimal isthmus;
 • II - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig proksimal isthmus; strekker seg til aorta bifurcation;
 • III - infrarenal aneurisme som involverer bifurkasjon av aorta og iliac arterier;
 • IV - infra- og suprarenal (total) aneurisme i abdominal aorta.

Årsaker til en aneurysm i abdominal aorta

Ifølge studier, er den viktigste etiologiske faktor for aortaaneurisme (aneurismer av aortabuen, torakal aorta-aneurisme, abdominal aorta aneurysme) er aterosklerose. I strukturen av årsakene til ervervet aorta-aneurisme, står det for 80-90% av tilfellene.

Sjeldnere oppnådd opprinnelse av aneurismer av den abdominale aorta er forbundet med inflammatoriske prosesser: aortoarteritis uspesifikke og spesifikke vaskulære lesjoner i syfilis, tuberkulose, salmonellose, mykoplasmose, revmatisme.

Forutsetningen for den påfølgende dannelsen av en aneurysm i abdominal aorta kan være fibro-muskulær dysplasi - medfødt inferioritet av aorta-veggen.

Den raske utviklingen av karkirurgi i de siste tiårene har ført til en økning i antall abdominale aortaaneurismer iatrogen knyttet til teknisk feil når du utfører angiografi, rekonstruksjonsinngrep (utvidelse / stenting aortic thromboembolectomy, protetikk). Lukket skade abdominal eller ryggraden kan bidra til traumatiske abdominale aortaaneurismer.

Ca. 75% av pasientene med aneurysm i abdominal aorta er røykere; mens risikoen for å utvikle en aneurysm øker i forhold til røykopplevelsen og antall daglige røykte sigaretter. Alder over 60 år, mannlig kjønn og tilstedeværelse av lignende problemer hos familiemedlemmer øker risikoen for aneurysmdannelse av abdominal aorta med 5-6 ganger.

Sannsynligheten for abdominal aorta aneurysmbrudd er høyere hos pasienter som lider av arteriell hypertensjon og kroniske lungesykdommer. I tillegg er formen og størrelsen på aneurysmisk sac viktig. Det er bevist at asymmetriske aneurismer er mer utsatt for å sprekke enn symmetrisk, men når diameteren av aneurismen på mer enn 9 cm Dødelighet av brudd aneurysmal sac og intraabdominal blødning når 75%.

Pathogenese av abdominal aorta aneurysmer

I utviklingen av en aneurysm i abdominal aorta spiller inflammatoriske og degenerative aterosklerotiske prosesser en rolle i aorta-veggen.

Inflammatorisk reaksjon i aortaväggen oppstår som en immunrespons til innføringen av et ukjent antigen. Samtidig infiltrerer aortalvegen med makrofager, B- og T-lymfocytter, øker cytokinproduksjonen, proteolytisk aktivitet øker. Kaskaden av disse reaksjonene fører igjen til nedbrytningen av den ekstracellulære matriksen i det midterste lag av aorta-membranen, som manifesteres i en økning i kollageninnholdet og en reduksjon i elastin. På stedet av glatte muskelceller og elastiske membraner dannes cystiske hulrom, som et resultat av hvilken styrken av aortavegget minker.

Betennelses- og degenerative forandringer ledsages av en fortykning av veggene i aneurysmal sac, og forekomsten av intens perianevrizmaticheskogo postanevrizmaticheskogo fibrose, koalesens og omkringliggende aneurisme som omfatter organer i den inflammatoriske prosessen.

Symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I ukomplisert aneurisme i abdominal aorta er det ingen subjektive symptomer på sykdommen. I disse tilfellene kan en aneurysm diagnostiseres ved et uhell under palpasjon av abdomen, ultralyd, abdominal radiografi, diagnostisk laparoskopi for annen abdominal patologi.

De mest vanlige kliniske manifestasjoner av aneurismer av den abdominale aorta er konstant eller periodisk verk, kjedelig smerte i mesogaster eller venstre halvdel av magen, som er assosiert med trykket på aneurismen voksende nerverøtter og floker i det retroperitoneale plass. Smerter blir ofte bestrålet til lumbal, sakral eller inguinal region. Noen ganger er smertene så intense at de krever bruk av smertestillende midler for deres lettelse. Smertsyndrom kan betraktes som et angrep av nyrekolikk, akutt pankreatitt eller iskias.

En del av pasientene i fravær av smerte markerer en følelse av tyngde, raspiraniya i magen eller økt pulsering. På grunn av mekanisk kompresjon av aneurysmen i mage og tarmkanalen i buken aorta, kan kvalme, erctasjon, oppkast, flatulens, forstoppelse oppstå.

Urologisk syndrom med aneurysm i abdominal aorta kan skyldes komprimering av urineren, forskyvning av nyre og manifestert av hematuri, dysuriske lidelser. I noen tilfeller er komprimering av testulærårene og arteriene ledsaget av utviklingen av et smertefullt symptomkompleks i testiklene og varicocele.

Det ischioradikulære symptomkomplekset er assosiert med kompresjonen av ryggraden eller ryggvirvelens nerverøtter. Det er preget av smerte i nedre del av ryggen, følsomme og motoriske lidelser i underdelene.

Med en aneurysm i abdominal aorta kan kronisk iskemi av underlempene utvikle seg, og fortsetter med fenomenene intermitterende claudikasjon, trofiske lidelser.

Isolert eksfolierende aneurisme av abdominal aorta er ekstremt sjelden; Oftere er det en fortsettelse av stratifiseringen av thoracale aorta.

Symptomer på aneurysmbrudd

Ruptur av abdominal aortaaneurisme er ledsaget av klinikken av akutt abdomen og i en forholdsvis kort tidsperiode kan føre til svært alvorlige utslag.

Symptom-komplekset av ruptur av abdominal aorta er ledsaget av en karakteristisk triad: smerte i mage og lumbal region, kollaps, intensivert pulsering i bukhulen.

Egenskaper bryte klinikk abdominalt aortaaneurisme ruptur blir bestemt av retningen (i det retroperitoneale plass, den frie bukhule, inferior vena cava, 12 duodenal ulcus, urinblære).

Den retroperitoneale brudd på aneurysmen i abdominal aorta er preget av et permanent smerte syndrom. I forplantning av retroperitoneale hematom i bekkenområdet er bemerket bestråling av smerte i hoften, lyske, perineum. En høy plassering av hematom kan simulere hjertesmerter. Mengden blod som strømmer inn i frie bukhulen med en retroperitoneal ruptur av aneurysmen er vanligvis liten - ca. 200 ml.

Intraperitoneal lokalisering av ruptur av mage aortaaneurisme utvikler klinikk massiv hemoperitoneum: raskt voksende fenomenet hemoragisk sjokk - plutselig blekhet, kaldsvette, svak, thready, rask puls, hypotensjon. Det er en skarp hevelse og ømhet i magen i alle avdelinger, det diffuse symptomet på Shchetkin-Blumberg. Perkutalt bestemt tilstedeværelsen av fritt fluid i bukhulen. Det dødelige utfallet for denne typen ruptur av aneurysmen i abdominal aorta forekommer veldig raskt.

Gjennombrudd av aneurysmen i abdominal aorta inn i den underreale vena cava er ledsaget av svakhet, kortpustethet, takykardi; Typisk hevelse i nedre ekstremiteter. Lokale symptomer inkluderer smerter i magen og nedre rygg, en pulserende mageformasjon, over hvilken en systolisk diastolisk støy høres. Disse symptomene øker gradvis, noe som fører til en alvorlig form for hjertesvikt.

Når abdominal aorta aneurisme brister i 12-kolon, utvikler en klinikk med kraftig gastrointestinal blødning med plutselig sammenbrudd, blodig oppkast og melena. I diagnoseplanen er denne varianten av rupturen vanskelig å skille fra gastrointestinal blødning av en annen etiologi.

Diagnose av en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller tillater forekomst av en aneurysm i abdominal aorta generell undersøkelse, palpasjon og auskultasjon av magen. For å identifisere familieformer av abdominal aorta aneurisme må du samle en grundig medisinsk historie.

Ved undersøkelse av magre pasienter i utsatt stilling, kan forbedret aneurisme ripple gjennom den fremre bukveggen bestemmes. Når palpasjon i øvre buk til venstre, avsløres smertelig pulserende tett elastisk formasjon. Når auskultasjon over aneurysmen i abdominal aorta, høres systoliske murmurer.

Den mest tilgjengelige metoden for å diagnostisere en abdominal aorta aneurisme er en undersøkelsesdiagram i bukhulen, noe som gjør det mulig å visualisere skyggen av aneurysmen og forkalkningen av veggene. I dag er ultralyd mye brukt i angiologi, tosidig skanning av abdominal aorta og dets grener. Nøyaktigheten av ultralydsdetektering av en aneurysm i abdominal aorta er nær 100%. Ved hjelp av ultralyd bestemmes tilstanden til aortavegget, forekomsten og lokaliseringen av aneurysmen, bruddstedet.

CT eller MSCT i abdominal aorta tillater å oppnå et bilde av lumen av en aneurysm, forkalkning, stratifisering, intramuskulær trombose; Identifiser trusselen om et gap eller en sammenbrudd.

I tillegg til disse metodene brukes aortografi, intravenøs urografi, diagnostisk laparoskopi til å diagnostisere abdominal aorta aneurysmer.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Påvisning av en aneurysm i abdominal aorta tjener som en absolutt indikasjon for kirurgisk behandling. Den radikale typen operasjon er en reseksjon av aneurysmen i abdominal aorta, etterfulgt av erstatning av den resekterte del med en homotransplantat. Operasjonen utføres gjennom en laparotomi-snitt. Når iliac arterier er involvert i aneurysmen, er bifurcation aorto-iliac protese vist. Den gjennomsnittlige dødeligheten med åpen kirurgi er 3,8-8,2%.

Kontra til elektiv kirurgi er en ny (mindre enn 1 måned), myokardialt infarkt, slag (opp til 6 uker), alvorlig hjerte-lunge-insuffisiens, renal insuffisiens, okklusiv lesjon felles bekkenarterie og lårarteriene. Når tårer eller rupturer i abdominal aorta er det reseksjon utført i henhold til vitale indikasjoner.

Til moderne lavtraumatiske metoder for aneurysmoperasjon av abdominal aorta er endoprostetikk av aorta ved hjelp av en implanterbar stent-graft. Den kirurgiske prosedyren utføres i røntgenoperasjonsrommet gjennom et lite snitt i lårbenet, Forløpet av operasjonen styres av røntgen-fjernsynet. Installasjonen av stentgraften gjør det mulig å isolere den aneurysmale sekken, og dermed forhindre muligheten for brudd, og samtidig skape en ny kanal for blodstrøm. Fordelene ved endovaskulær intervensjon er minimalt traumer, mindre risiko for postoperative komplikasjoner, rask gjenoppretting. Ifølge litteraturen er det imidlertid i 10% tilfeller en distal migrasjon av endovaskulære stenter.

Prognose og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

Aneurysm i abdominal aorta er en lumsk og uforutsigbar vaskulær patologi. Sannsynligheten for et dødelig utfall fra ruptur av store aneurysmer er over 75%. Samtidig dør 30 til 50% av pasientene før førstadiet.

I de senere årene i kardiovirurgi har det vært merkbar fremgang i diagnosen og behandlingen av abdominal aorta aneurysmer: Antall diagnostiske feil har redusert, og kontingentet til pasienter som er gjenstand for kirurgisk behandling, har utvidet seg. Først av alt skyldes dette bruken av moderne visualiseringsstudier og innføring av endoprosthetikk av aorta-aneurysmer i praksis.

For å forebygge en potensiell trussel om en aneurysm i abdominal aorta, bør personer med aterosklerose eller en slektshistorie av sykdommen gjennomgå regelmessige undersøkelser. En viktig rolle er spilt av avvisning av usunn vaner (røyking). Pasienter som gjennomgått operasjon for aneurysm i abdominal aorta, må overvåkes av en vaskulær kirurg, og ultralyd og CT bør tas regelmessig.

Aneurysm av aorta i bukhulen: kirurgi, symptomer, behandling

I den moderne verden fører mangel på tid, en akselerert rytme av liv og konstant sysselsetting, særlig hos middelaldrende og unge, til at få mennesker bryr seg om deres helse, selv om noe begynner å bry seg. Derfor er det verdt å huske at mange helse- og livstruende sykdommer først og fremst manifesterer kun mindre ubehag, men med komplikasjoner kan de ha et trist utfall. Dette gjelder spesielt for en slik patologi som en aneurysm i abdominal aorta.

Aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. Denne arterien ligger langs ryggraden i bukhulen og thoracic hule og bærer blod fra hjertet til andre organer. Aorta-diameteren i bukhulen er 15-32 mm, og denne avdelingen er favorittstedet for aneurysmutvikling (ca. 80% av tilfellene). Aneurysm - forstørrelse, utstøtning eller hevelse av fartøyets vegg, som kan skyldes traumer, inflammatorisk eller aterosklerotisk skade.

Avhengig av noen faktorer, er disse typene abdominal aorta aneurysmer skilt:

på lokalisering av patologi: total (langs hele lengden), infrarenal (under og over grenen fra aorta av nyrearteriene), suprarenal;

diameter: gigant (større enn diameteren på fartøyet flere ganger), stor (større enn 7 cm), medium (5 til 7 cm), liten (3 til 5 cm);

av natur: komplisert (dannelse av trombi, eksfoliering, brudd), ikke komplisert;

av strukturen av fremspring veggen: delaminating, false, true. Sann aneurisme er dannet med deltakelse av alle lag av veggen av fartøyets skall (ekstern, midt, indre). False er et arrvæv som erstatter den normale veggen av aorta i et bestemt område. Den dissekerende aneurisme er blodstrømmen mellom de stratifiserte veggene i det berørte området;

i form: fusiform og saccular. De adskiller seg i at med en saccat i snittet kommer utspringet inn i mindre enn halvparten av diameteren, og med en spindelformet hevelse skjer praktisk talt langs hele beholderens diameter.

Aneurysme i abdominal aorta finnes i 5% av menn over 60 år. Hovedfaren for denne sykdommen er en sterk tynning av veggen ved utstikkningspunktet og som et resultat av blodtrykk kan det oppstå brudd som fører til et dødelig utfall. Dødelighet ved en slik komplikasjon er 75%.

Årsakene til utviklingen av en aneurysm i abdominal aorta

Årsaker til aneurysmformasjon:

Aterosklerose er den vanligste og hyppigste årsaken til en aneurysm. Ca. 73-90% av alle tilfeller av abdominal aorta-aneurisme skyldes nettopp av forekomster av aterosklerotiske plakk, som skader det indre laget av karveggen.

Fungal lesjoner - utvikles på grunn av penetrasjon av sopp inn i blodet eller i individer immunsvikt.

Postoperative falske aneurysmer formler ekstremt sjelden fra anastomoser, etter en operasjon på aorta.

Traumatiske skader på vaskulære vegger - kan oppstå etter lukkede skader på ryggraden, brystet, magen.

Genetiske sykdommer er arvelige sykdommer som fører til svakhet i vaskulærvegget (Morfan syndrom, bindevev dysplasi).

Inflammasjon av aorta - forekommer med revmatisme, bakteriell endokarditt, ikke-spesifikk aortoarteriitt, ​​mykoplasmose, syfilis, tuberkulose.

Risikofaktorer for utvikling av aterosklerose i aorta

økt kolesterol;

diabetes mellitus - ikke absorbert av blodceller, glukose skader det indre skallet av karet eller aorta, og fremmer sedimentering;

overdreven alkoholforbruk - har toksiske effekter på blodårene;

røyking - påvirker hele kroppens kardiovaskulære system, og de enkelte stoffene øker risikoen for å utvikle hypertensjon og forårsaker skade på innsiden av skallet på karene;

arvelighet - hvis slektningene har en arvelig disposisjon som forårsaket bindevev dysplasi eller en aneurisme;

alder - etter 50-60 år begynner fartøyene å miste elastisitet, noe som bidrar til skade på fartøyets vegger. Dermed blir aorta-veggen utsatt for skadelige faktorer;

Mannlig sex - kvinner er mye mindre sannsynlig å lide av en aneurysm i magehulen.

Betingelser som fremkaller aneurysmbrudd:

skade (for eksempel på grunn av en ulykke);

overdreven fysisk anstrengelse;

Symptomer på abdominal aorta aneurisme

Ukomplisert aneurisme, som har små dimensjoner, kan ikke manifestere seg klinisk i årevis og er funnet ut av en tilfeldighet i en undersøkelse av andre sykdommer. Med mer signifikante dimensjoner av en aneurisme, er følgende egenskaper karakteristiske:

oftest - magesmerter, kjedelig, sprengende eller tegnet karakter;

smerte i nedre del av ryggen, kaldhet og nummenhet i underbenet;

problemer med fordøyelsen - mangel på appetitt, ustabil avføring, erctation, kvalme;

følelse av pulsering i bukhulen

Følelsen av tyngde og ubehag i nærbilikalet til venstre.

Hvis pasienten har slike symptomer, er det nødvendig å konsultere en spesialist umiddelbart, da disse symptomene kan signalere tilstedeværelsen av aortapatologi.

Diagnose for mistanke om aorta aneurisme

Hvis det ikke er noen symptomer, kan diagnosen opprettes ved et uhell ved undersøkelse av nyrene, tarmene, magen (for eksempel ultralyd i magehulenes organer).

Hvis det er kliniske symptomer på en aneurysm, utfører legen, hvis den er mistanke om slik patologi, en generell undersøkelse av pasienten og utpeker tilleggsundersøkelser. Under undersøkelsen blir pulsering av bukveggen i den bakre posisjonen bestemt, og også en audisjon med et stetoskop utføres for å bestemme tilstedeværelsen av en spesifikk systolisk støy i aneurysmprojeksjonen. Når palpasjon kan bli palpert som en svulst, pulserende volumetrisk formasjon.

Instrument diagnostiske metoder:

Røntgenstudie av magehulen - informativ om forekomster av kalsifisert kalsiumsalte er tilstede i veggen av aneurysmen. I slike tilfeller er det mulig å spore utsnitt av fremspringet på roentgenogrammet, siden abdominal aorta ikke er synlig på roentgenogrammet;

angiografi - innføring av et kontrastmedium i den perifere arterien og gjennomføringen av en røntgenundersøkelse etter å ha kommet inn i kontrast-aorta;

MR eller CT i bukhulen - er foreskrevet for å klargjøre den foreløpige diagnosen og bestemme forekomsten og lokaliseringen av en aneurysm;

og ultralyd tosidig skanning aorta - den mest vanlige metode, som gjør det mulig å identifisere tilstedeværelsen av mural trombose, aterosklerotiske lesjoner, for å bestemme hastigheten av blodstrømmen område, som ligger lengden og plasseringen av den aneurisme, for å visualisere fremspringet.

I tillegg til disse metodene er reumatologiske tester, blodglukosetesting, kolesterolnivå, samt generelle og biokjemiske blodprøver også obligatoriske.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Det finnes ingen medisiner som kan eliminere aorta-aneurisme. Imidlertid krever under behandling av sykdommen bruk av medisiner for å forhindre progresjon og komplikasjoner av sykdommen. Legen kan foreskrive medisiner som styrer økningen i blodtrykk og kolesterol. Alle stoffer som brukes ved diagnosen av aneurysm i abdominal aorta tilhører følgende grupper:

antiinflammatoriske stoffer (kortikosteroider - prednisolon eller NSAIDs - diclofenac) - i nærvær av revmatiske aorta- og hjertesvikt;

antifungale stoffer og antibiotika - i nærvær av inflammatoriske eller mykotiske prosesser i aorta;

lipidosnizhayuschie betyr - normalisere nivået av kolesterol og hindre dets avsetning på veggene i blodkarene (rosuvastatin, atorvastatin);

antiplatelet midler og antikoagulantia - antitrombotiske midler (klopidogrel, warfarin, aspiric, tromboass, kardiomagnet). Det er nødvendig å bruke kun under kontroll av en lege, da med aorta-brudd øker handlingen bare blødningen;

legemidler som er utformet for å senke blodsukkernivået, i nærvær av diabetes mellitus;

kardiotropiske legemidler - noliprel, verapamil, rekardium, prestarium.

Effektiv behandling av en slik sykdom kan kun oppnås ved kirurgisk inngrep. Operasjonen kan utføres på en nødsituasjon og planlagt måte.

Indikasjon for den planlagte operasjonen er tilstedeværelsen av ukomplisert aneurisme med en størrelse på mer enn 5 centimeter. Nødoperasjon er nødvendig når aorta-brudd eller delaminering er nødvendig.

Begge alternativene omfatter kirurgi under generell anestesi med et apparat som gir kunstig sirkulasjon. En kutt av den fremre bukveggen er laget og tilgang til bukorta er gitt. Etter dette, ved hjelp av en klemme, blir blodstrømmen fra under og over fremspringet blokkert, det berørte området av aortavegget blir skåret ut, og i stedet for det friske vevet blir de kunstige kunstige lemmer hemmed.

En protese er et syntetisk rør som har hypoallergeniske egenskaper og er godt etablert, fordi det forblir i kroppen for livet. Det er også proteser som har en gren på slutten, siden noen ganger er det nødvendig å gjenopprette de berørte iliacarteriene. Operasjonstiden er 2-4 timer.

Etter at suturen er påført det kirurgiske såret, forblir pasienten i intensiv omsorg i 5-7 dager. Etter at en annen 2-3 uker er pasienten på sykehuset, og etter utslipp blir det observert hos kardiologen og kirurgen på stedet for umiddelbar bosted.

Kontraindikasjoner til den planlagte operasjonen

akutt kirurgisk patologi (cholecystitis, blindtarmbetennelse, pankreatitt);

dekompensering av samtidige sykdommer (bronkial astma, diabetes mellitus);

akutte smittsomme sykdommer;

alvorlige former for nyre- og leversvikt;

kronisk hjertesvikt (sent stadium);

akutt hjerneslag (bare etter 6 uker fra begynnelsestidspunktet);

akutt myokardinfarkt.

Tatt i betraktning at under planlagt inngrep har legen og pasienten tilstrekkelig tid til å gjennomføre alle nødvendige undersøkelser, bør alle kompensasjonsmuligheter for organismen og mulige kontraindikasjoner vurderes.

I tilfelle en nødoperasjon virker kontraindikasjoner ikke, da i dette tilfellet er risikoen for dødelighet ujevnt lavere enn når en aneurisme brister. Derfor, med den minste mistanke om en aneurysmbrudd, bør pasienten opereres på.

På 90-tallet av det 20. århundre testet en gruppe argentinske forskere en enhet for aorta-proteser, som kalles graft-stent. Denne protesen i form av en stamme og to ben, som under kontroll av roentgenet blir introdusert av et kateter til aneurysmen gjennom femorale arterien. Etter å ha nådd det nødvendige punktet, forsterkes graftstenten selvstendig i aortas vegger ved hjelp av spesielle kroker.

Denne operasjonen er endovaskulær og utføres under lokal eller generell anestesi uten snitt av bukveggen. Varigheten av operasjonen er 1-3 timer.

Fordeler med aorta endoprosthetikk - raskere utvinning etter operasjon, mindre traumer.

Ulemper - en aneurisme blir ikke eliminert, men bare styrket fra innsiden. Derfor utvides gradvis fremspring av veggen utover stenten og nye måter å oppnå blodstrøm på, noe som øker risikoen for komplikasjoner - delaminering av fartøyets vegg, trombose. Etter dette er det nødvendig med en åpen kirurgisk prosedyre. Derfor, til tross for de gode resultatene av endoprosthetikk i tidlig periode, etter kirurgi, er denne metoden brukt mye sjeldnere enn vanlig.

I tillegg er distribusjonen av endoprostetikk begrenset til en relativt høy kostnad for grafen av stenter, som må fremstilles på individuell basis, for hvert enkelt tilfelle. I Russland utføres en slik operasjon i enkelte klinikker, mens åpne operasjoner, særlig nødsituasjon, utføres helt gratis.

Komplikasjoner etter operasjon

Dødelighet under den planlagte operasjonen er 0-0,34% per år.

Dødelighet i de første 2 månedene etter operert aorta aneurysmbrudd er 90%.

Den operative dødeligheten har forskjellige indikatorer:

ved endoprostetikk - 1%;

under operasjon gjennom et aneurysmbrudd - 40-50%;

ved planlagte operasjoner - 7-10%.

Basert på opplevelsen av kirurger og statistiske data, kan det konkluderes med at den planlagte operasjonen er mye å foretrekke, siden enhver forsinkelse i nærvær av indikasjoner kan være dødelig. Men selv med en planlagt kirurgi, er det risiko for komplikasjoner. Dette behandlingsresultatet er ca 4%.

Komplikasjoner som oppstår i tidlig postoperativ periode

tromboemboliske komplikasjoner - separasjon av trombi og deres inntreden i lunge-, tarmarterien og arteriene i hjernen og nedre lemmer;

ved endoprosthetikk - lekkasje av den etablerte stenten (enolics);

blødning i indre organer og blødningsforstyrrelser;

betennelse og uoverensstemmelse av operasjonssåret;

Forebygging av komplikasjoner er kompetent valg av proteser, bruk av antibiotika, heparin i henhold til kirurgiske standarder og økt overvåkning i rehabiliteringsperioden.

Komplikasjoner på lang sikt:

seksuell dysfunksjon (i det første året etter operasjonen, ca 10%);

trombose av protesen (i de første 10 årene etter operasjonen, 3%);

Protetisk tarmfistel (opptil 1%);

infeksjon av protesen (0,3-6%).

Profylakse av langsiktige komplikasjoner - livslang mottak av ACE-hemmere, betablokkere, antiplatelet-midler, statiner. For enhver invasiv undersøkelse med penetrasjon i vevet (urologisk, gynekologisk, tannbehandling), bør antibiotikabehandling foreskrives. For å forhindre impotens på tidspunktet for tildeling av aorta og iliac arterien, må det tas hensyn til ikke å skade nerver i dette området.

Fare for abdominal aorta aneurisme, i tilfelle avslag på operasjon

Sykdommen er farlig ved utvikling av komplikasjoner som truer pasientens liv. Dette er en trombose, en ruptur, aorta disseksjon.

Dissecting aneurysm av abdominal aorta

Den er preget av en gradvis tynning av karets vegger og gjennomtrengning av blod mellom lagene på veggen av aorta-veggen. Spredningen av hematomet forekommer før aortaens brudd under påvirkning av blodtrykk.

Symptomer - skarp smerte i ryggen, mage, svakhet, pallor, blodtrykksfall, kaldt svette, sammenbrudd, sjokk, bevissthetstap, død. I noen tilfeller kommer pasienten ikke til sykehuset.

Diagnostikk - Nødbehandling av ultralyd i bukhulen, om nødvendig MR eller CT.

Behandling - beredskapsoperasjon.

Brudd på aorta

Gjennombrudd av blod fra aorta til retroperitoneum eller bukhule. Symptomer, diagnose og behandlingsmåte stemmer overens med eksfolierende aorta-aneurisme. Tilstanden for sjokk eller død er på grunn av kraftig tap av blod og påfølgende forstyrrelser i hjertets arbeid.

Aneurysm trombose

Blokkering av trombotiske masser av aorta lumen skjer helt sjelden på grunn av den store diameteren av dette fartøyet. Hyppigst trombiform i veggen og etter avtakning kan tette arterier med mindre diameter (arterier i nedre ekstremiteter, iliac og nyrearterier).

Symptomer - trombose i lårbenet og iliac arterier - intens smerte, forkjølelse i underdelene (skarpe), nedsatt motorfunksjon og blå hud på underbenet; trombose av nyrearterien - oppkast, kvalme, forverring av generell tilstand, fravær av urinering, ryggsmerter.

Diagnostikk - tosidig skanning og ultralyd.

Behandling - kirurgi for utvinning av trombus, antikoagulasjonsbehandling.

Livsstil for mistanke om aorta-aneurisme i bukdelen

Før kirurgi. Med en aneurysmstørrelse på opptil 5 cm velger leger forventet behandling og overvåker pasienten. Pasienten undersøkes av lege en gang hvert halvår. Hvis vekstraten til en aneurysm overstiger 0,5 cm i et halvt år, foreskrives en operasjon.

Etter operasjonen i det første året besøker pasienten legen månedlig, etter at besøkene reduseres til månedlig og årlig.

Før og etter operasjonen skal pasienten ta medisiner foreskrevet av lege. Også enkle tiltak anbefales for å forhindre komplikasjoner og aneurisme vekst, samt å lede en sunn livsstil:

Riktig ernæring og vektkontroll. Det er forbudt å spise salt, krydret, stekt og fettrik mat. Begrensninger på konfektprodukter og animalsk fett er introdusert. Det anbefales å bruke morsmelk, kompott, juice, fisk og fettfattige varianter av fjærfe kjøtt, gjærte melkprodukter, frokostblandinger, frisk frukt og grønnsaker. Måltider bør deles i små porsjoner 4-6 ganger om dagen. Produkter skal grindes, kokes, dampes.

Redusere nivået av kolesterol i blodet - ta statiner, kolesterolfri diett.

Kontroll av indikatorer for blodtrykk - begrenser saltet, fysisk arbeidskraft, stress, tar medisiner for å normalisere trykket.

Fullstendig nektelse av alkohol og røyking. Det har blitt klinisk bevist at veksten av en aneurisme er avhengig av røyking. Alkohol fremmer endringer i blodtrykk, noe som kan provosere en aneurysmbrudd.

Utelukkelse av tung fysisk anstrengelse - Sport er kontraindisert, gående er tillatt for ubetydelige avstander. I den postoperative perioden - fullføre hvilerommet med en gradvis motorbelastning.

Korrigering av samtidige sykdommer - nyre, lever, hjertesykdom, diabetes mellitus.

Prognose av sykdommen

Prognosen i fravær av behandling er ugunstig, siden komplikasjoner oppstår som fører til døden når sykdommen utvikler seg.

Dødelighet med liten aneurisme er mindre enn 5% per år, og med en utdanningsstørrelse på 5-9 cm - 75%.

Dødelighet etter diagnosen og tilstedeværelsen av mellomstore og store aneurismer de to første årene - 50-60%.

Etter aorta-brudd er prognosen ekstremt ugunstig. Uten behandling dør 100% av pasientene, med hjelp i de første to månedene etter operasjonen, 90% av pasientene dør.

Etter den planlagte operasjonen er prognosen gunstig, overlevelse i de første 5 årene er 65-70%.

Les Mer Om Fartøyene