Hva er en aneurisme

Ikke alle vet definisjonen av en aneurisme, til tross for den store forekomsten av patologi. For eksempel i USA dør mer enn 20.000 mennesker hvert år. Sykdommen kalles også en "tidsbombe", som en person kan leve med det i mange år og ikke engang mistenker om sin tilstedeværelse.

Så, en aneurisme, hva er en sykdom og hvordan det manifesterer seg? Vi vil diskutere dette i detalj i vår artikkel.

Aneurysm: hva er det?

En aneurisme kalles fremspring av veggene i arterier eller årer, på grunn av deres tynning eller strekk. En slik prosess forårsaker utseendet til en aneurysmal sac, komprimerer nærmeste organer og vev.

Hypertensjon og personer som lider av aterosklerose er i fare. Dessuten kan patologi utvikles i nærvær av traumer til blodkar eller dannelse av infiserte blodpropper.

I mange år kan en person leve og ikke mistenke nærvær av en skadelig sykdom, siden det i lang tid ikke kan vise seg på noen måte.

Det er fire typer aneurismer:

 • aorta;
 • hjerneskjermer;
 • hjerte;
 • perifer fartøy.

Hver av skjemaene har en klar trussel, ikke bare for helse, men også for menneskelivet.

Aorta aneurisme

Patologi kan utvikles på noen del av aorta og er preget av lokal forlengelse.

Aneurysm i thoracic, bryst-abdominal og abdominal aorta er preget. En spesiell gruppe er preget av den eksfolierende aorta-aneurisme, som er en formet kanal i aortavegget som et resultat av dets eksfoliering med blod.

Ofte utvikler patologien seg mot bakgrunnen av syfilis i siste stadium. Også, folk som lider av aterosklerose er påvirket. I tillegg kan sykdommen skyldes uspesifikk aortoarteritt eller medionekrose. Dannelsen av en aneurysm er mulig mot en bakgrunn av lukket traumer i magen.

En av de vanligste årsakene til fremveksten av en eksfolierende aneurisme er arteriell hypertensjon.

Når den imponerende størrelsen på aneurysmisk sac begynner å klemme det nærmeste vevet. I tilfelle av thoracic aneurysm, trykk på lungekroppen og hjertet, som er årsaken til akutt hjertesvikt. Denne hevelsen i livmorhalsen, det er hevelse, pasienten kan oppleve kjedelig smerte bak brystbenet, kortpustethet. Hurtig kompresjon av indre organer kan føre til døden.

Den dissekerende aorta-aneurisme har ofte symptomer som hjerteinfarkt, og derfor er patologi noen ganger akseptert for det.

Aneurysm av cerebral fartøy

Den vanligste formen av sykdommen er aorta-aneurisme i hjernen eller intrakraniell aneurisme. Sykdommen oppstår som følge av utseendet av en liten formasjon på blodkaret. Denne formasjonen øker gradvis i størrelse på grunn av fylling med blod. Den dannede aneurysmale sac begynner å utøve press på hjernevævet og de nærmeste nerver. Det representerer en fare ved brudd når en blødning oppstår.

Aneurysmer av liten størrelse, som regel, ikke føre til blødninger.

Hovedårsakene til utviklingen av patologi:

 • fosterskader i blodkar;
 • hode traumer;
 • høyt intrakranielt trykk;
 • hevelse;
 • infeksjon.

Folk som misbruker alkohol og røyking er også i fare. Den vanligste aneurismen i hjernen oppstår mellom 30 og 60 år.

Når en aneurysm bryter opp, oppstår en hjerneblødning, som truer med så alvorlige konsekvenser som slag, nervesystemskader eller død.

Patologien utvikler asymptomatisk og manifesterer seg ved brudd på aneurysmale sac. Pasienten begynner å føle en skarp og veldig intens hodepine, sløret syn, kvalme.

I sjeldne tilfeller opplever en person alvorlig hodepine i flere dager eller til og med uker før brudd begynner.

Aneurysme i hjertet

Denne patologien manifesteres ved fremspring og tynning av myokardiet. De vanligste symptomene på hjertet aneurysm manifestasjoner er:

 • kortpustethet;
 • svakhet;
 • hjertebanken;
 • angrep av hjerteastma.

Sykdommen manifesterer seg i 35% av tilfellene med en historie med hjerteinfarkt. Menn i fare varierer fra 40 til 70 år. Også folk som lider av takykardi, hypertensjon og hjertesvikt er predisponert for en hjertes hjertesorg.

I sjeldne tilfeller oppstår patologi med lukkede traumer i hjertet. Enda sjelden forekomsten av sykdommen er forårsaket av følgende smittsomme sykdommer:

 • syfilis;
 • tuberkulose;
 • endokarditt;
 • revmatisme.

I kronisk form av aneurysm er rupturen ekstremt sjelden. Ved akutt kan det forekomme brudd mellom 2 uker og 2 måneder etter hjerteinfarkt. Dette skjer hvis det ikke er nødvendig behandling.

De avslører hjerteaneurisme i EKG, bryst røntgen, MR, ekkokardiogram. Når den er funnet, blir den aneurysmale sekken skåret og muskelen sutureres på feilstedet.

Aneurysme av perifer fartøy

Den patologiske tilstanden forårsaker oftest:

 • perifer vaskulær skade;
 • hypertensjon;
 • aterosklerose;
 • Den siste fasen av utviklingen av syfilis.

Spesielt påvirker aneurysmen aorta i øvre og nedre ekstremiteter. Denne form for patologi er sjelden i motsetning til typene beskrevet ovenfor. Når aneurysmen brister, opplever pasienten alvorlig smerte i det berørte området.

diagnostikk

Siden patologi ofte ikke manifesterer seg på noen måte, oppdages den ved en tilfeldighet i en undersøkelse.

Aorta aneurisme er diagnostisert ved hjelp av lipidanalyse, EKG, ultralyd, røntgen i buk og thorax, samt i aortografi og Vesseraman reaksjonstest.

Identifiser patologien til cerebrale vaskulære lesjoner med angiografisk undersøkelse.

Kardial aneurisme oppdages med ultralyd og EKG.

Patologi av perifere fartøy er bestemt av ultralydsdopplerografi og datatomografi.

Behandling og prognose

Med aorta-aneurisme vil terapi avhenge av plassering og potensiell fare. Hvis sykdommen ikke er progressiv, foreskrives antikoagulant behandling og nivået av kolesterol er redusert.

Kirurgisk inngrep er indikert når størrelsen på thoracic eller abdominal aneurisme er mer enn fire centimeter i diameter. Under operasjonen blir det berørte området skåret ut, og en vaskulær protese er satt inn i stedet. Med rettidig operasjon observeres en gunstig prognose i 95% av tilfellene.

Med en aneurisme av cerebral fartøy er kirurgisk inngrep ekstremt sjelden, da det er forbundet med høy risiko for skade på andre fartøy og dannelse av nye aneurysmer.

Konservativ behandling inkluderer å ta smertestillende midler, legemidler som senker blodtrykket, kalsiumkanalblokkere, antikonvulsiva midler. Pasienten skal alltid være under oppsyn av en lege.

Med en aneurisme i hjernen er prognosen ekstremt ugunstig. Det dødelige utfallet skjer halve tiden etter brudd. Ved et gunstig utfall observeres nevrologiske abnormiteter hos mange pasienter.

Med hjertes hjertesyke, foreskrives pasienten hjerteglykosider, legemidler som senker blodtrykk, antikoagulanter og oksygenbehandling.

Med rask progresjon av patologi og en økning i størrelsen på aneurysmer ty til kirurgi.

Pasienter med postinfarkt-aneurysmer i fravær av kirurgisk inngrep dør i de to første årene etter dannelsen. Prognosen for hjertesvikt er ekstremt ugunstig.

I tilfelle av perifer vaskulære aneurysmer er det kun kirurgisk inngrep som er angitt.

Den eneste måten i sena stadier av aneurismeutvikling er å utføre operasjonen.

forebygging

For å hindre utviklingen av sykdommen, vil det bidra til en sunn livsstil, som inkluderer:

 • riktig ernæring;
 • gjør sport;
 • avvisning av dårlige vaner.

I tillegg er det svært viktig å unngå stressfulle situasjoner som med regelmessig tilstedeværelse i en persons liv kan føre til utvikling av hypertensjon. Like viktig er behovet for en årlig medisinsk undersøkelse.

aneurisme

aneurisme - patologisk utvidelse av lumen av store blodkar eller hulrom i hjertet på grunn av medfødte eller oppkjøpte lidelser, noe som fører til tynning av det muskulære laget fra veggen.

Generell informasjon

Aneurisme - hyppige satellitt sykdommer i det kardiovaskulære system, slik som deres komplikasjon og manifest danner svake punkter i muskelveggen til kjelene eller hjertekamrene, at selv med en liten økning av den lokale blodtrykket kan føre til dens brudd, og død på grunn av akutt blødning eller manglende evne til normal operasjon vitale organer.

Diagnose er komplisert av likheten av symptomene på en aneurisme med sykdommer karakterisert ved tumordannelse, og behandling - den hyppige hastigheten i kurset og for sent å sette den endelige diagnosen. Som et resultat anses en aneurisme å være en ekstremt vanskelig tilstand som krever akutt sykehusinnleggelse, og prognosen forblir skuffende til pasientens tilstand normaliserer.

Klassifisering av aneurisme

Ved opprinnelse skiller vi mellom en innfødt (dannet i prosessen med intrauterin utvikling) og ervervet aneurysmer (dannet i prosessen med vital aktivitet).

Mekanismen for aneurismeutvikling kan være:

 • Sann - skyldes tilstedeværelsen av patologiske forandringer i det muskulære laget av karvegveggen eller hjertehulen;
 • False - på grunn av tilstedeværelsen av ruptur av fartøyet med den etterfølgende dannelsen av et hulrom, omgitt av bindevev;
 • Arterial-venøs - skyldes tilstedeværelsen av patologisk kommunikasjon mellom arteriell og venøs blodkanal;
 • Avslappende - en samling av blod ligger mellom lagene i muskelveggen.

Formen av aneurisme er også forskjellig, så det kan være:

 • Saciform-begrenset fremspring av veggen av karet eller hulrommet i hjertet;
 • Cylindrisk - utvidelsen av fartøyet er av en viss lengde;
 • Spindelformet - utvidelsen av fartøyet har en viss lengde og karakteristisk strekk i begynnelsen og slutten av det berørte området.

Årsaker til en aneurisme

Ved tilstedeværelsen av vanlige trekk:

 • Inflammatorisk - bakteriell eller sopppåvirkning av veggen av karet eller hulrommet i hjertet med den påfølgende utvikling av inflammatoriske prosesser som fører til dannelse av svake flekker;
 • Ikke-inflammatorisk - svakhet i muskellaget utvikler seg på grunn av vedvarende økning i lokal arterielt trykk, aterosklerotisk lesjon eller iskemi av individuelle steder;
 • Traumatisk - mekanisk delvis brudd på integriteten til muskellaget i vaskemuren eller hjertehulen, som fører til dannelse av svake flekker.

Aneurysm Symptomer

Symptomologien til en aneurysm avhenger direkte av graden av manifestasjon og lokalisering.

Dermed når aneurysm av thoracale aorta observerte: Venøs overbelastning i øvre lemmer, klemme på ryggnerven, manifestert av smerte syndrom og heshet.

ved aneurisme av den stigende aorta Det er tegn på aorta hjertesykdom, og med en aneurysm i bukdelen - klemme organene i fordøyelseskanalen med påfølgende brudd på deres aktivitet.

Aneurisme i hjernen og / eller ryggmargen fartøyene ofte resulterer i brudd med påfølgende utvikling av blødning, innledes med: sprer seg raskt hodepine, kvalme og kaster opp gjentatte ganger rikelig. I tilfelle av et sakte kurs, kan en aneurysm klemme hjernevævet og etterligne tilstedeværelsen av en tumorprosess.

Aneurysme i hjertet kan bli ledsaget av hjertesvikt, ikke mottagelig for rusmiddelbehandling, forstyrrelser i hjertets arbeid (spesielt med fysisk anstrengelse) og smerte i brystet.

dissekere aorta aneurisme preget av fremveksten av et alvorlig smertsyndrom, som er preget av fullstendig umulighet av arresteringen, selv ved bruk av narkotiske analgetika. Også i dette tilfellet er det en endring i aortas posisjon inne i kroppen.

Diagnose av en aneurisme

For å diagnostisere en aneurisme av lokalisering, gjelder:

 • Instrumental studier (aortography, magnetisk resonansavbildning, røntgen, computertomografi, doppler, radioopake coronaroventriculography, elektrokardiografi);
 • Laboratorietester (generelt blodtall, erytrocytt sedimenteringsrate);
 • Data om detaljert undersøkelse av pasienter (auskultasjon, palpasjonsdeteksjon av patologiske pulseringer);
 • Samle inn en detaljert medisinsk historie.

Man må huske på at diagnostisering av sykdommer (spesielt i lokalisering av aneurismen i kraniet) er alltid ledsaget av visse vanskeligheter på grunn av forskjellige symptomer, så vel som likheten av strømmen til tumoren prosessen og bør skje så raskt som mulig (på grunn av den høye dødelighet), og det er derfor, i nærvær av muligheter, valget av diagnostisk metode bør oppstå på grunn av det mest informative.

Aneurysm behandling

Når en aneurisme er lokalisert i hjertehulene, konservative metoder behandling (antihypertensiva, sykehusinnleggelse, sengeleie, diett), i andre tilfeller, er behovet for en akutt kirurgi (protese fartøy, fjerne blodpropper, sy ødelagte vegger).

outlook

På grunn av sin høye dødelighet og sannsynligheten for brudd, aneurysmprognosen forblir uklar opp til fullstendig forsvinning av patologi.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter

Raynauds sykdom (Raynauds syndrom) er en sykdom der det er et brudd på arteriell sirkulasjon i lemmer. Sykdommen oppstår som følge av hypotermi.

aneurisme

aneurisme

Aneurysm er en utvidelse av lumen i et blodkar eller hulrom i hjertet, forårsaket av patologiske forandringer i veggene eller utviklingsmangelene. Oftest er det arterielle aneurismer, spesielt store arterier, svært sjelden - aneurysmer av store årer.

årsaker til

Vanligvis er en aneurisme et medfødt fenomen. Denne patologien oppdages ikke ved fødselen, det manifesteres på grunn av sykdommer som bidrar til tynning av blodkar.

Aneurysme kan være en konsekvens av aterosklerose, arvelig genetisk mangel på kollagen, skader eller sår av blodårer, infeksjoner, høyt blodtrykk.

symptomer

Symptomer på en aneurisme er avhengig av sin type.

Aneurysmer av cerebral fartøy kan være asymptomatisk i lang tid. Reaching stor størrelse, de forårsake symptomer som ligner symptomer på hjernesvulster: tåkesyn, hodepine, synshallusinasjoner, nedsatt koordinasjon og balanse, ensidig parese av hendene, talevansker, svekket emosjonelle og vilje.

Aneurysme i abdominal aorta manifesteres ved konstant forbrenning og smerte i brystet eller magen, pulsering i magen, kalde føtter. I denne aorta-aneurismen opptil 7 cm kan det være asymptomatisk, men er farlig når det gjelder risiko for massiv blødning. Aneurysm ruptur er ledsaget av akutt smerte i magen, venstre lumbal region, oppkast. Med massiv blødning, går smerten ned i bekkenregionen, irriterer nerveveiene og gir til beina. Pulsen er rask, blodtrykket faller skarpt, ned til besvimelse.

hjerte aneurisme dannet in situ, eller tidligere myokardialt infarkt, og infeksjon manifesterte symptomer på hjertefeil: svakhet, hevelse, stagnasjon av slim i lungene, økning av hjertefrekvensen.
Symptomer på perifer vaskulær aneurisme er avhengig av pasientens dislokasjon, kroppsbygning og livsstil. For eksempel kan en aneurisme på poplitealarterien være en pulserende formasjon under huden, som faller av når beinet er hevet over bekkenet. Hos pasienter med høy vekt og høyt blodtrykk kan popliteal aneurisme øke og forstyrre bøyning av beinet i leddet.

diagnostikk

Følgende metoder brukes til å diagnostisere aneurysmer:

 • Angiografi ("gullstandarden" av diagnosen)
 • CT angiografi
 • MR angiografi
 • Doppler ultralyd

Ofte blir en aneurisme registrert ved en tilfeldighet under en røntgen- eller ultralydsskanning.

Typer av sykdom

Følgende typer aneurysmer er preget av sted:

 • Aneurysm av cerebral fartøy
 • Aorta aneurisme
 • Aneurysme i hjertet
 • Aneurysme av perifer fartøy

Ved opprinnelse er aneurismer delt inn i medfødt og oppkjøpt.

Avhengig av skjemaet, skilles diffuse og sacculære aneurysmer.

Pasientens handlinger

Hvis det oppdages en aneurisme, bør behandlingen påbegynnes umiddelbart for å unngå brudd på aneurysmen.

behandling

Behandlingen av noen form for aneurysm utføres kirurgisk.

Hvis noen form for aneurisme oppdages, er det nødvendig med kirurgisk inngrep. I dag er endovaskulær kirurgi brukt til å behandle disse patologiene.

komplikasjoner

Aneurismen er farlig med risiko for brudd når som helst. Dette vil igjen føre til massiv blødning eller blødning i orgelet, som er forbundet med høy risiko for dødsfall.

En aneurisme av cerebral fartøy kan forårsake forbigående nevrologiske lidelser eller provosere et iskemisk slag.

Komplikasjonen ved ruptur av abdominal aorta kan være skade på karene i underekstremiteter, bukhule eller iskemisk hjerneslag.

En hjertesorem, som utviklet seg ved infarkt eller i de to første ukene etter det, er ekstremt farlig ved brudd, noe som alltid fører til døden.

Aneurysmer av perifere arterier er farlige for dannelsen av store blodpropper. En trombose kan komme inn i karene av vitale organer. En aneurisme kan klemme en vene som passerer ved siden av den og provosere åreknuter, ødem i lemmen. Med press på nerveren er det risiko for å utvikle nevropatier.

forebygging

De tiltak som omfatter fjerning av en aneurisme forebygging av aterosklerose faktorer (diett bør utelukke fettholdig kjøtt, høy-kalori mat, ikke røyke, å opprettholde en sunn livsstil), kontroll av sykdommer som kan forårsake en aneurisme (hypertensjon, diabetes mellitus).

Forebyggende studier av blodårer spiller en viktig rolle i forebygging av komplikasjoner av aneurysmer.

aneurisme

aneurisme Er staten der det er et fremspring av veggen arterie, i mer sjeldne tilfeller - årer. Dette skjer som følge av dilatasjon eller uttining av arterien. I lys av denne prosessen vises en aneurysmal sac, noen ganger komprimerer vev i nærheten. En aneurisme er som regel et medfødt fenomen. Ved fødselen er det ikke funnet en slik patologi, utviklingen av barnet er normalt. Aneurysm manifesteres allerede på grunn av sykdommer der blodkarene gradvis blir tynnere. Også, sykdommen kan være en konsekvens av skader eller skader på blodårene og utseendet av infiserte blodpropp. Ofte finnes en aneurisme i løpet av en radiologisk eller ultralydstudie ved et uhell. Umiddelbart etter installasjonen av en slik diagnose, er det nødvendig å ta tiltak, fordi når aneurysmbrudd oppstår blødning, som kan føre til døden. Når en aneurysm bryter, føler en person smerte, faller blodtrykket hans kraftig.

Det er også aneurysm, men manifestasjonen er mer karakteristisk for folk i eldre alder - etter femti år. Hos folk i en yngre alder opptrer den overtagne aneurisme som følge av skader. Det er flere typer aneurysmer.

Aneurysm i hjernen

Aneurysm i hjernen, som også kalles intrakraniell aneurisme, Dette er dannelsen som skjer på hjernen blodkar. Gradvis økende, den er fylt med blod. Ofte er det trykk på den konvekse delen av aneurismen på hjernevævet, på nerven. Men den farligste tilstanden for en person er brudd på en aneurisme i hjernen, på grunn av hvilken det er blødning i hjernevevet.

Hvis størrelsen på aneurismen er liten, kan den ikke føre til blødninger. En lignende patologi forekommer i nesten hvilket som helst område av hjernen. Men oftest vises det på et sted hvor grener grener fra arterien, det vil si mellom basen av skallen og den nedre overflaten av hjernen.

Ofte manifesteres en aneurisme som en konsekvens av tilstedeværelsen av en innfødt patologi av karenees vegger. Noen ganger oppstår en aneurisme i hjernen hos personer som har visse genetiske lidelser. Dette er bindevevssykdommer, sirkulasjonsforstyrrelser, polycystisk nyre.

I tillegg kan årsaken til aneurismer i kar i hjernen være en tidligere mottatt en hodeskade, permanent høyt blodtrykk, kreft, infeksjonssykdommer, aterosklerose og andre sykdommer i det vaskulære system. Fremveksten av en aneurisme fører til ondartet røyking og narkotikamisbruk.

Til nå skiller eksperter tre typer aneurysmer i hjernen. sacculated aneurisme Er en rund pose fylt med blod, festet til stedet der blodkarene avgrener seg. Denne typen aneurisme, også kalt en "berry" aneurisme på grunn av sin struktur, er utbredt. Denne patologien er typisk for voksne.

ved lateral aneurisme Det er en slags hevelse i blodkarets vegg. dannelse fusiform aneurisme oppstår som en følge av utvidelsen av fartøyets vegg på et bestemt sted.

Det er også en klassifisering av aneurysmer i henhold til deres størrelse. Dersom aneurisme er mindre enn 11 millimeter i diameter, er det en liten aneurisme, blir den midlere kalles en aneurisme med en diameter på 11-25 mm, en gigant - mer enn 25 mm.

Denne sykdommen kan overta en person i alle aldre. Litt oftere registreres denne patologien hos kvinner.

Det er viktig å ta hensyn til at aneurysmbrudd og følgelig blødning kan forekomme i hver av hjernens aneurisme-typer. Å provosere en aneurysmbrudd i hjernen kan ha ulike faktorer: høyt blodtrykk, alkoholisme, kokainbruk etc.

På grunn av blødning i hjernen kan en person oppstå hemorragisk slag, alvorlig skade på nervesystemet og døden. En gjentatt brudd på en aneurisme eller den etterfølgende utviklingen av nye aneurysmer i hjernens kar er også mulig. Oftest på grunn av brudd på en aneurisme, oppstår en subaraknoid blødning, noe som igjen fører til hydrocephalus. I denne tilstanden CSF akkumulerer i hjernens ventrikler, som senere presser på hjernevævet.

Som en komplikasjon av blødning kan også forekomme vasospasme, det vil si innsnevring av blodkarene. I dette tilfellet forverres blodstrømmen til noen områder av hjernen, noe som fører til vevskader eller til et slag.

Symptomer på en aneurisme i hjernen

Generelt, med en aneurysm i hjernen, oppstår ikke alvorlige symptomer på sykdommen før en aneurysmbrudd oppstår, eller denne formasjonen blir ikke så stor. Med aneurysmer av store størrelser, er det trykk på vev og nerver. Som et resultat oppstår smertefulle opplevelser i øyet, periodiske ansiktspasmer er mulige, lammelse den ene siden av den. En persons øyne kan være overskyet, elever kan vokse. Hvis en aneurisme brist, en sterk og plutselig hodepine, oppkast, dobbeltsyn. Pasienten kan miste bevisstheten. Det skal bemerkes at arten av hodepine i dette tilfellet er spesielt akutt og intens. Noen ganger føler en person en "advarsel" hodepine noen dager før rupturen av en aneurisme. Hvis aneurysmen brister, kan kramper også oppstå, i sjeldne tilfeller kan pasienten falle inn til hvem. Hvis du har slike symptomer, må du umiddelbart konsultere lege.

Diagnose av en aneurisme i hjernen

Aneurysme i hjernen oppdages ofte i løpet av undersøkelser knyttet til diagnosen av andre sykdommer. Med en aneurysm utføres undersøkelsen vanligvis etter at en subaraknoid blødning har skjedd for å bekrefte diagnosen. Undersøkelse av fartøy som bruker en røntgenmetode kalles angiografi. Med et intracerebralt angiogram kan du se endringene som forekommer i arterien eller venen, og finne ut om arterier er innsnevret eller ødelagt.

Ved hjelp av en datamaskintomografi oppdages en aneurisme av hjerneskårene eller blødning etter at aneurismen har bristet.

Magnetic resonance imaging gir et informativt bilde av hjernen. Gjennomføring av magnetisk resonansangiografi gir et detaljert bilde av hjernens blodkar.

Hvis legen mistenker en aneurysmbrudd, kan pasienten tilordnes en analyse av cerebrospinalvæsken. Ved hjelp av en kirurgisk nål blir cerebrospinalvæsken for analyse ekstrahert fra subaraknoid-rommet.

Behandling og forebygging av cerebrale aneurismer

Hos pasienter med aneurysm skjer bruddene ikke alltid. Derfor bør de som er diagnostisert med en liten aneurisme, være under konstant observasjon av leger og overvåke dynamikken i aneurysmøkningen, og om andre symptomer utvikler seg. En slik observasjon er gjort for ikke å gå glipp av tiden når det er nødvendig å starte komplisert terapi av aneurisme. Legen tar alltid hensyn til at hver av tilfellene til en aneurisme er unik, derfor er dens størrelse, type og stilling bestemt for å velge riktig tilnærming til behandling av en aneurisme. Også legen trenger nødvendigvis oppmerksomhet på pasientens alder, tilstedeværelsen av enkelte sykdommer, sannsynligheten for brudd på en aneurisme, arvelighet. Det er viktig å ta hensyn til risikoen, som utgjør behandling av en aneurisme.

Til dags dato er det to typer kirurgisk behandling av cerebrale aneurysmer: klipping aneurysmer og okklusjon. Slike kirurgiske inngrep anses å være ganske komplekse og utgjøre stor risiko. I løpet av deres oppførsel er det mulig å skade andre blodkar, det er også risiko for et angrep etter operasjonen.

Som et alternativt kirurgisk inngrep er det mulig å gjennomføre endovaskulyanoy embolisering. Denne prosedyren kan utføres flere ganger i løpet av en persons liv.

Det finnes for øyeblikket ingen effektive metoder for å forebygge aneurysm. De som har blitt diagnostisert med en "aneurisme i hjernen", bør nøye overvåke nivået av trykk, slutte å røyke og narkotikabruk. Forsiktighet bør også tas med medisiner som fortynner blod, for eksempel, aspirin. Deres mottak er kun mulig etter samråd med behandlende lege. Kvinner som lider av aneurysm bør få en lege konsultasjon om muligheten for å bruke orale prevensiver.

Prognosen for brudd på aneurysm avhenger veldig mye av pasientens alder, tilfredsstillende tilstand av helsen, om han har andre sykdommer eller andre faktorer. Lengden på perioden fra tidspunktet for aneurysmbrudd til å gi profesjonell hjelp er viktig. Jo tidligere diagnosen ble utført og behandlingen startet, jo mer gunstig prognosen.

Gjenoppretting etter aneurysmbrudd i hjernen fortsetter fra flere uker til flere måneder.

Aneurysme i hjertet

Aneurysme i hjertet Er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter myokarditt, hjerteinfarkt, så vel som etter skader. Med en aneurisme i hjertet, er det en begrenset utbuling av hjertevegget, der det har skjedd visse endringer tidligere. Oftest forekommer hjertes hjertesyndrom hos personer som har hatt hjerteinfarkt, fordi utviklingen av en slik patologi er direkte relatert til et brudd på ernæring eller integriteten til hjertemuskelen.

Hvis kronisk sirkulasjon forstyrres i lang tid, forekommer nekrose i et bestemt område av myokardiet. Senere blir et slikt sted erstattet av fibrotiske masser, og dets arr skjer. Det er en klassifisering av hjertet aneurysmer: de er delt inn i skarp, subakutt og kronisk. Hvis vi vurderer formen på en aneurisme, saccular, diffuse, sopp aneurisme.

Manifestasjonen av akutt aneurisme forekommer med hjerteinfarkt i de første ukene. Deretter strekkes det ikke-kontraherende nekrotiske arealet i hjertet på grunn av effekten av intraventrikulært trykk på den. Som et resultat, buler det ut. Dette fenomenet oppstår ved tilstedeværelsen av en rekke faktorer - høy blodtrykk, omfattende fokus på nekrose. Imidlertid blir forstyrrelsen av hvilestyret umiddelbart etter hjerteinfarkt avgjørende.

Etter noen uker er nekrotiske muskelfibre arrdannelse, og aneurismen går over i kronisk form. Etter en stund blir veggen tykkere.

Mye mindre vanlige er subakutte aneurysmer, som manifesteres i skjøre områder av arrvæv.

Med en aneurisme i hjertet, er aktiviteten forstyrret. En persons tilstand forverres kraftig, en akutt venstre ventrikulær svikt utvikler seg, som senere blir kronisk total. Blod stagnerer i venstre atrium, økt lungearterialtrykk. Gassene i ventriklene blir gradvis hypertrofiske, hjertet øker.

Ofte i denne tilstanden er det smerter i hjertet, som kan vare i flere timer og noen dager. Med fysiske stammer øker smerten, de forsvinner ikke analgetika og nitroglyserin. Skarpe smerter er erstattet av stump. Noen ganger føles en person med jevne mellomrom astma, mangel på luft. Blek hud i ansiktet, gradvis manifestert lungeødem, som preges av periodisk hosting og støyende puste. Med vekst av ødem er det sterk hvesenhet, rikelig sputumutslipp, hoste blir sterkere. En aneurisme blir ofte ledsaget av tromboendokarditom, lavgradig feber, takykardi.

Det er også risiko for hjertesvikt i aneurysmområdet. Dette skjer plutselig, pasienten viser en skarp blek, en kald svette. Huden på ansiktet blir raskt cyanotisk, i livmorhalsårene observeres blodoverløp. Ekstremitetene blir kaldere, bevisstheten er fortapt. Døden er veldig rask. Vanligvis oppstår et lignende fenomen mellom 2. og 9. dag av sykdommen.

På grunn av en aneurisme kan også hjertetrytmen forandre seg, utvikle seg fibrøs perikarditt.

Når aneurismen endres til kronisk form, har pasienten andre klager. I hjertet er det tidevann eller falming, en person lider av kortpustethet og svakhet, manifesterer den seg svimmelhet. I begynnelsen observert en kronisk aneurisme takykardi, senere bredder veggene i ventriklene seg. Hjertet øker i størrelse, og litt senere er det tegn på høyre ventrikulær svikt.

Diagnose av hjerteaneurysm utføres ved hjelp av elektrokardiografisk undersøkelse og ved radiografisk undersøkelse av thoraxorganene.

Behandling av en aneurisme i hjertet er en svært vanskelig oppgave. Det utføres utelukkende på et sykehus. Den viktigste behandlingsmetoden er en kirurgisk operasjon for å skjære ut og sutere hjerteveggdefekten. Men utfør denne operasjonen bare i nærvær av komplikasjoner av sykdommen.

Som forebygging av hjerteaneurisme er det viktig å diagnostisere myokardinfarkt i tide og gi en kompetent tilnærming til behandling og gjenoppretting av pasienten.

Aorta aneurisme

Ofte aorta aneurisme utvikler seg i bukavdelingen, i sjeldnere tilfeller - i thoracic avdelingen. Også, aneurysmer av andre arterier blir noen ganger diagnostisert - popliteal arterie carotis, lår, cerebral, koronar arterier. Ofte utvikler en aneurisme seg innenfor forgrening av arteriene, hvor veggene på fartøyene blir utsatt for mer uttalt belastning, og følgelig blir det oftest skadet. Som en årsak til en arteries aneurisme, blir aterosklerose av karene oftest bestemt, i mer sjeldne tilfeller er forekomsten forbundet med skader. I arterien blir blodstrømmen forstyrret, det kan oppstå turbulente blodstrømmer som bidrar til dannelsen av blodpropper og avrivning av dem. Som en komplikasjon av aorta oppstår aneurysm ofte nyreinsuffisiens.

Hvis aneurysmediameteren ikke overstiger 5 cm, så brister en slik aneurysm sjeldent. Følgelig, for behandling av smertefullt brukte legemidler som reduserer blodtrykket. De brukes til å redusere sannsynligheten for brudd. Det er viktig å regelmessig gjennomgå studier for å se dynamikken til en aneurisme. Hvis det øker for raskt, kan pasienten bli foreskrevet en kirurgisk prosedyre. Også kirurgisk inngrep er foreskrevet hvis diameteren av aneurismen er mer enn 5 centimeter.

To metoder for operativ behandling av aneurysmer i abdominal aorta blir brukt. Den første består i å utføre et kutt på magen og sy i graden av aorta. Ved bruk av den andre metoden blir et kateter med en stent satt inn gjennom lårbenet. Det er installert i aorta. Begge operasjonene er vanskelige fra et teknisk synspunkt. De samme behandlingsmetodene brukes også til aneurysm i thoracale aorta.

aneurisme

En aneurisme er et fremspring eller lokal dilatasjon av veggen av et blodkar som stammer fra dets strekking og / eller tynning.

Generelle egenskaper av sykdommen

Aneurysme - en skadelig sykdom, som i mange tilfeller ikke viser seg symptomatisk. Det er oftest funnet ved et uhell under en medisinsk undersøkelse av en person med hensyn til andre sykdommer.

Det er medfødt og ervervet som et resultat av utviklingen av sykdommer som arterio- eller aterosklerose. I tillegg kan en aneurisme være en konsekvens av traumer, mykotiske eller syfilitiske vaskulære lesjoner. En aneurisme forekommer ofte i aortasonen.

Det er sanne og falske aneurysmer. I dannelsen av den sanne, deltar alle lagene i blodkarets vegg, som forekommer med syfilis og aterosklerose. Falske aneurysmer vises som et resultat av en vaskulær skade, hvor blodet strømmer inn i vevet.

Etter en viss tid, rundt dette området med blodet dannede aneurismeveggen dannes "aneurysmal sjokk", der beholderveggene gradvis bule ut, noe som fører til kompresjon av omkringliggende organer.

Mange leger kaller en aneurisme ikke annet enn en "tidsbombe", som kan "eksplodere" når som helst.

Ifølge teorien kan aneurisme være plassert helt i enhver arterie, men praksis viser at berørte de fleste av aorta - den største arterien (sykdom i dette tilfellet kalles aortaaneurisme) og arterie i hjernen (sykdom - en hjerne aneurisme).

Aorta er delt inn i to divisjoner: henholdsvis abdominal og thorax, skiller en aneurysm i abdominal aorta og en aneurysm i thoracale aorta.

Aneurysme i abdominal aorta

På abdominal aorta går blodet inn i den nedre delen av kroppen. Når aorta har et svekket område, begynner det å bøye eller utvide seg. Så vises en aneurysm i abdominal aorta. Det er veldig farlig og utgjør en reell trussel mot menneskers helse. Når den går i stykker, begynner den indre blødningen, noe som kan føre til døden.

En annen ubehagelig "overraskelse" av en aneurysm i abdominal aorta er muligheten til å danne blodpropper som er i stand til å løsrive seg fra karets vegger og blokkere lumen av mindre fartøy. Som et resultat dannes en arterie trombose som forårsaker alvorlig smerte og alvorlige komplikasjoner. En av dem er sannsynligheten for å miste et lem.

Aneurysm av cerebral fartøy

Sykdommen kan utvikles på grunn av medfødte endringer i blodkarets vegger. I tillegg er en aneurisme funnet hos mennesker som har genetiske lidelser i kroppen, som inkluderer: bindevevssykdommer, polycystisk nyresykdom og sirkulasjonsforstyrrelser.

Aneurysme av cerebral fartøy kan være en konsekvens av hode traumer, vises med en svulst, infeksjon med infeksjon, på grunn av høyt blodtrykk og med andre vaskulære sykdommer. Narkotikabruk og røyking er også årsakene til en aneurisme i hjernen.

Denne sykdommen er også farlig, konsekvensen av det kan være hjerneblødning, skade på nervesystemet, slag eller død. Det er risiko for dannelse og utvikling av flere aneurysmer, noe som ytterligere øker risikoen for sykdommen.

Aneurysm Symptomer

Symptomatologi av sykdommen avhenger av tilstedeværelsen av komplikasjoner av en aneurisme, typen utvikling og dens plassering. Symptomer på aneurysm kan ikke vises i flere år. Ifølge statistiske data tok 25 prosent av pasientene som lider av aneurysm, det for en migrene.

Asymptomatisk aneurisme av cerebral fartøy, som regel, oppdages ved en tilfeldighet. I den ueksploderte staten forårsaker det slike følelser som kompresjon av hjernen og kranialnervene, noe som igjen fører til stadig gjentakende hodepine. Som et resultat av sykdommen, synet er svekket, strabismus kan oppstå, luktesansen er delvis tapt, noen ganger lider pasienter med epileptiske anfall. Når et aneurysmbrudd oppstår, opptrer intern blødning med de tilsvarende symptomene.

Aneurysme i abdominal aorta kan også være asymptomatisk. Men i noen tilfeller er symptomene på en aneurisme - pasienten føler bankende smerte og et trykk i magen, brystet, mellom skulderbladene i ryggen, i hofter, rumpe og ben. Noen ganger er det cyanose av fingrene og en misfarging av huden på hendene.

Bryst-aneurisme er preget av en dyp, bankende smerte i brystet, noe som ofte gir tilbake til skulderen. Også det er kortpustethet, smerte og ubehag ved svelging, hoste. Det kan være feber og enda vekttap.

Når et aneurysmbrudd utvikler seg, utvikler en alvorlig smerte hos en person som fører til en sjokkstatus. Støt er uttrykt i strid med respiratorisk funksjon, rask hjerterytme, mangel på respons på spørsmålene, tap av evnen til å bevege seg.

I tilfelle plutselig smerte i hodet, magen eller brystet, så vel som i tilfelle av de ovennevnte symptomene på en aneurisme, er det nødvendig å kontakte en lege umiddelbart.

Forutsatt at aorta-aneurisme er diagnostisert i tide, er aorta godt behandlet, og brudddet av det fører ofte til døden.

Diagnose av sykdommen

Før behandling av en aneurysm er det nødvendig med en nøye diagnose. For tiden er det flere metoder for å diagnostisere en aneurysm: En kontrast radiografisk undersøkelse av fartøyet (angiografi) utføres for å bestemme statusen, blodstrømmenes natur og størrelsen på de patologiske endringene.

Ved hjelp av beregnet tomografisk angiografi og magnetisk resonansangiografi oppnås et bilde av blodkar og egenskapene til blodstrømmen i dem blir evaluert.

Ultralyd-dopplerografi (ultralydundersøkelse av blodårer) lar deg se bildet av fartøyets plassering i volumet, fra forskjellige vinkler for å vurdere tilstanden, bestemme graden av patologisk prosess.

Aneurysm behandling

Moderne medisiner bruker bare en metode for behandling av aneurysm - kirurgisk inngrep. Under operasjonen blir det berørte fartøyet fjernet, og en kunstig er syet inn i stedet.

Utfør åpen og lukket operasjon. Når den åpnes i magen, produserer kirurgen et kutt gjennom hvilket forstørret abdominal aorta fjernes, og en protese plasseres i stedet.

Den andre måten å behandle en aneurysm på er endoprosthetikk. Når han er i pasientens lyske, gjør et lite snitt gjennom hvilket protesen settes inn og plasseres i hulrommet i aneurysmen.

Denne operasjonen utføres kun i henhold til indikasjonene for et lite antall pasienter. Dette er fordi etter det er det en mulighet for en ny aneurysmformasjon, og dette vil føre til en annen operasjon.

Som regel blir proteser av menneskekroppen ikke avvist, i de fleste tilfeller krever det ikke utskifting og betjening til pasientens liv.

forebygging

Den beste forebygging av aneurisme er en sunn livsstil som inkluderer trening, riktig kosthold med unntak av matrasjon som inneholder en stor mengde kolesterol, gi opp alkohol og røyking, normalisering av vekt.

aneurisme

En aneurisme av hjernens blodkar, som også ofte refereres til som intrakraniell aneurisme, er en liten formasjon på fartøyet som er fylt med blod og svært raskt økende i størrelse.

Faktisk er en aneurisme en patologi av hjernenes mur, hvor den mest konvekse delen av formasjonen kan klemme nerver eller omkringliggende hjernevev. Likevel er en slik sykdom spesielt farlig fordi en aneurysmbrudd kan oppstå når som helst, og et brudd fører alltid til alvorlige konsekvenser. Så, med rupturen i vaskemuren, går blodet inn i det omkringliggende vevet og derved fremkaller en økning i intrakranielt trykk, noe som fører til alvorlige nevrologiske komplikasjoner opp til et dødelig utfall.

Enkelte typer aneurismer, spesielt dersom dannelsen er relativt liten, kan ikke føre til komplikasjoner eller blødninger i hjernen. Likevel, hvis veggenes patologi oppnår et stort volum, er risikoen for brudd og etterfølgende problemer svært høy. En aneurisme kan utvikles i et hvilket som helst segment av hjernen, men oftest oppdages denne formasjonen mellom hodeskallet og den nedre overflaten av hjernen, på et sted hvor de mindre grenene av fartøyene forlater arterien.

Årsaker til aneurisme

Vaskulær aneurisme kan forekomme med medfødt patologi av blodkarets vegger. Videre, intrakraniale aneurismer ofte diagnostiseres hos mennesker som er til stede visse genetiske sykdommer - for eksempel, bindevevssykdom, sirkulatoriske forstyrrelser, polycystisk nyresykdom, medfødt arteriovenøs misdannelse et al.

Blant de mer sjeldne årsakene til vaskulær aneurisme, er det verdt å merke seg skade eller hodetrauma, smittsomme sykdommer, høyt blodtrykk, aterosklerose, hevelse. Også her er andre sykdommer i sirkulasjonssystemet, og dårlige vaner - misbruk av alkohol, rusmidler og røyking. Ifølge enkelte forskere kan oral prevensjonsmedisin øke risikoen for å utvikle en aneurisme.

En patologi av denne typen kan oppstå uansett personens alder. Denne sykdommen utvikler seg imidlertid ofte hos voksne (fra 30 til 60 år), i stedet for hos barn. Statistikken viser også at kvinner aneurysm diagnostiseres noe oftere enn hos menn. Gruppen med høyere risiko for å utvikle en slik patologi er mennesker med genetiske lidelser.

Risikoen for brudd på den berørte karveggen og påfølgende blødning i hjernen er høy for alle typer aneurysmer. Således, ifølge statistikk, forekommer ca 10 rapporterte tilfeller av aneurysmbrudd for hver 100.000 mennesker i løpet av året. Bryting av vaskemuren og påfølgende komplikasjoner i form av blødning kan bidra til dårlige vaner, hypertensjon og volumet av selve aneurysmen.

Aneurysmer som utvikler seg mot en smittsom lesjon kalles infisert, og patologiene i vaskulære vegger på grunn av kreft er svært ofte forbundet med primære eller metastaserende neoplasmer. Narkotikabruk, spesielt kokain, fører ofte til vaskulær skade, som senere kan føre til utvikling av en aneurisme.

Typer og former av sykdommen

Moderne medisiner identifiserer tre av de vanligste typer lesjoner av cerebral kar:

 • - Offer-aneurisme, som ligner en sac fylt av blod, som er festet til basen eller halsen til arterien, eller til stedet for separasjon av mindre fartøy. Denne form for patologi er den vanligste og oftest forekommer nettopp i arteriene som passerer ved hjernebunnen. For det meste utvikles en aneurisme av denne typen hos voksne;
 • - Lateral aneurisme, som ligner på en svulst som dukket opp på en av veggene på fartøyet;
 • - Spindelformet aneurisme - dannes på grunn av den patologiske ekspansjonen av vaskemuren på en av delene av sirkulasjonssystemet.

I tillegg eksperter også klassifisere slik patologi, avhengig av dens størrelse: en gruppe av små lesjoner inkluderer utdannelse med en diameter på mindre enn 11 mm, idet den gjennomsnittlige størrelse av aneurismen - i løpet av 11 til 25 mm. I tillegg, med størrelsen på patologisk utdanning mer enn 25 millimeter, diagnostiseres en gigantisk aneurisme.

Kliniske tegn på aneurisme

Faren for denne sykdommen er at det ofte skjer uten noen symptomer og blir diagnostisert bare når aneurisme er spesielt store størrelser eller når hennes pause. En liten grad på veggen av beholderen, må dimensjonene som ikke endrer seg, trenger vanligvis ikke viser noen tegn, mens større og gradvis økende aneurismer kan skape press på de omkringliggende organer og vev, som i sin tur fører til pasientens spesifikke symptomer på patologi.

De vanligste symptomene på en aneurisme i hjernen inkluderer:

 • - smerte i øyet
 • - svakhet eller lammelse av nerver på den ene siden av ansiktet;
 • - overskyet syn
 • - utvidede elever;
 • - følelsesløp i ansiktet.

I tilfelle at en forstyrrelse i patologisk formasjon oppstod, kan en plutselig plutselig svært intens hodepine, kvalme, oppkast, dobbeltsyn, stiv nakke, bevisstløshet plutselig forekomme hos en person. Vanligvis, i en slik situasjon, beskriver pasienten hodepine som "den verste følelsen i livet hans", karakterisert ved intensitet og alvorlighetsgrad. I sjeldne tilfeller før pasientens umiddelbare brudd, kan pasienten ha varslingshodepine, som varer flere dager eller til og med et par uker før angrepet.

Andre tegn på aneurisme ruptur i hjernen bør omfatte oppkast og kvalme, hengende øyelokk, økt følsomhet for sollys, alvorlig hodepine, endret mental status eller nivå av angst. Noen pasienter har kramper, et korttidsbegrepet, og i svært sjeldne tilfeller - en koma. Derfor, folk som regelmessig lider av hodepine, spesielt mot alle andre symptomer beskrevet ovenfor, bør umiddelbart konsultere en lege.

Diagnostikk av patologi

Å diagnostisere en slik sykdom med den moderne utviklingen av medisinsk teknologi er ikke et problem. Imidlertid, siden en aneurisme ikke manifesterer seg i de fleste tilfeller, til den tid det bryter, blir den svært sjelden diagnostisert målrettet. Så vanligvis avsløres den oppgitte patologien av vaskulære vegger tilfeldig, i løpet av gjennomføringen av inspeksjonene forbundet med andre pasientforhold.

Med bruk av moderne diagnostiske teknikker får spesialisten pålitelig informasjon om tilstanden til aneurysmen, og på grunnlag av at dataene som er innhentet bestemmer den mest effektive behandlingsmetoden. Undersøkelser av denne typen utføres vanligvis etter subarachnoid blødning for å bekrefte den åpenbare diagnosen - brudd på cerebrale aneurysmer.

Vaskulær aneurisme: mulig behandling

Forstyrrelser av den berørte veggen i blodkaret skjer ikke hos alle pasienter med denne patologien. Pasienter med diagnostisert aneurisme anbefales å ha konstant medisinsk tilsyn, noe som gjør det mulig å bestemme dynamikken i aneurysmvekst og utvikling av de ekstra symptomene. Konstant observasjon i dette tilfellet gjør det mulig i tide å starte intensiv kompleks behandling.

Hvert tilfelle av slik patologi er unikt, og derfor vurderes det av leger individuelt. Valget av egnet i hvert enkelt tilfelle, er fremgangsmåtene for behandling påvirkes av mange faktorer, - typen av patologi, dens størrelse og plassering, er sannsynligheten for brudd, pasientens alder og generelle helsetilstand, medisinsk historie, genetiske faktorer og risiko forbundet med en spesiell metode for behandling.

Til dato er to varianter av kirurgisk behandling brukt til å behandle en aneurisme: okklusjon og klipping av en aneurysm. Operasjoner av denne typen er klassifisert som de mest komplekse og risikable kirurgiske prosedyrene, siden andre fartøy kan bli skadet under prosedyren, er det risiko for å omforme en aneurysm og et postoperativt angrep.

Alternativet til en slik farlig operasjon kan kalles endovaskulær-embolisering, som kan utføres enda mer enn én gang i løpet av livet til pasienten.

Forebyggende utvikling

Dessverre vet moderne medisin ennå ikke de mulige metodene for å forhindre utviklingen av en aneurisme. Personer med denne diagnosen bør nøye overvåke helsen og blodtrykket, slutte å røyke og bruke medisiner.

I tillegg står pasienter med aneurisme alene ta kontakt med legen din om muligheten for å ta aspirin eller andre blodfortynnende. Kvinner må spesifikt spesifisere med behandlingsspesialisten muligheten for å ta orale prevensiver.

Nyttig å se

Aneurysm av cerebral fartøy i overføringen av Elena Malysheva.

En interessant overføring om sykdommen.

Hvilke sykdommer kan føre til utvikling av en aneurisme?

svare: Ved utviklingen av slik patologi kan føre til noen arvelige sykdommer, hypertensjon og vaskulær patologi vegger, som fremkommer på bakgrunn av smittsomme sykdommer, så vel som fedme.

Fordi sykdommen er oppdaget i rammen av spesielle diagnostikk er svært sjeldne, og oftest funnet hos pasienter ved et uhell, bør jevnlig gjennomgå rutinemessige medisinske undersøkelser og nøye overvåke helsen din generelt. Bare på denne måten kan man identifisere mange sykdommer som ikke oppdager noen symptomer, i de tidlige stadier og starter behandlingen i tide.

Les Mer Om Fartøyene