MR i hjernen etter skader, blåmerker, tremor, aneurismer, med cyster

Listen over intracerebral patologi er ganske omfattende. De fleste nosologiske former inneholder en væske.

Magnetic resonance imaging lar deg se ikke bare sykdommer i bløtvev. Bilder viser aneurismer, cyster, hjernerystelse, hevelse. High-field-tomografer visualiserer selv brudd etter skader, en skade på blæren.

Hvilke sykdommer i hjernen er synlige på MR

Et kompleks av symptomer, hvor en magnetisk resonans avbildning av hodet er foreskrevet:

 • Svakhet i pusten;
 • Gagrefleksen;
 • Tap av syn, tale;
 • Shakiness av gangen på grunn av cerebellar involvering;
 • Twitching elever;
 • skjeling;
 • Fravær av svelging refleks;
 • Vanskelighetsgrad ved utskillelse av avføring
 • Periodisk tap av bevissthet;
 • Hyppig hodepine.

De beskrevne kliniske manifestasjonene kan være en konsekvens av hjerneforstyrrelser, hjerneskade, slag, alvorlige hodeskader.

Fremveksten av MR-skanning tillates å diagnostisere patologiske endringer i multippel sklerose (ødeleggelse av myelinskede av nerver). Etter en skade oppstår hodepine i sen fase, når det er uttalt forstyrrelser i mikrosirkulasjonen. Kontakter av steder med ødeleggelse av nervefibre forårsaker en "lukning" med etterfølgende nevrologiske symptomer. Omfattende forstyrrelse av nervøs innervering er ledsaget av innsnevring av karene. Unormal mikrocirkulasjon provoserer hodepine, muskelforstyrrelser, visuelle, hørselsforstyrrelser.

MRI i hodet med skader og blåmerker

Hjernesymtomer etter blåmerker og skader er varierte. Manifestasjoner er avhengige av funksjonelle og organiske endringer i hjernens substans. En liten hjernerystelse er sjelden ledsaget av bevissthetstap. Oftere etter et blåmerke av en skallle er det hodepine, oppkast, kvalme. Etter noen uker forsvinner symptomene alene. Kurset av patologi styres av nevropatologer.

Komplikasjoner av hjernerystelse - små hemorrhages inne i subaraknoidrommet. Hyperintensiv foki av hjernen på MR er begrenset. Styrkede flekker etter hjernerystelse er kombinert med områder med normalt eller redusert signal. Dynamisk observasjon lar deg visualisere statens normalisering. Patologi bevares når fartøyet blir spaltet, er vaskulasjonen stratifisert (aneurysm).

Komplikasjoner etter hjernerystelse MRI verifiserer tydelig. En moderat grad av blåmerker er preget av feber, pustevansker, hjertearytmi, jerking av elevene, tap av følsomhet i ekstremiteter. Den okulære nystagmus er ledsaget av en høyre-venstre bevegelse, som for en nevrolog er et tegn på skade på hjernevevet.

De uttrykte problemer med intracerebral mikrosirkulasjon oppstår med blødning, impregnering av hjernens parenchyma. Med kompetente behandlingsendringer kan du raskt passere.

Kontrast MR med hjernerystelse i hjernen vurderer sterkt tilstanden til blodkar, ventrikler, lar deg studere størrelsen på det patologiske fokuset, stedet.

Alvorlig blåmerke av hjernen er ledsaget av blokkade av bronkial patency på grunn av skade på tilsvarende senter. Mangelen på oksygen medfølgende arterielle brister, aneurismer fører til muskelkramper, parese av ekstremitetene på grunn av undertrykkelse av funksjonelle hjernen sentre.

En alvorlig blåmerke i hjernen kan føre til brudd, omfattende blødninger. Intensiv foki av hjernen på MR oppstår på grunn av akkumulering av blod i subarachnoid-rommet. Den inhomogene tettheten av magnetiske resonans tomogrammer er preget av utseendet på fotografiene av områder med mørk, hvit farge. Hyperintensive flekker har ikke klare grenser. Bilder indikerer hevelse, en klynge av blodpropper.

Gjentatt MR med hjernerystelse i hjernen er gjort etter 40 dager. Ved dette tidspunktet forsvinner ødemet, hodepine passerer. Langvarig sykdomsforløp forventes med brudd på skallen med en økning i intrakranielt trykk.

Venøse og arterielle aneurysmer på MR-tomogrammer

Aneurysmal utvidelser av karene har en spesiell morfologi - hals, kropp, kuppel. Årsaken til sykdommen er avsetning av fettkomplekser inne i vaskulærveggen. Sykdommen kalles aterosklerose, det forårsaker mange komplikasjoner fra hjernen, hjertet. Skader på veggen fører til nedsatt permeabilitet. Svelging av det interstitiale blodet forårsaker en stratifisering. Mellom de separate lagene akkumuleres blodpropper, ensartede elementer. Bevegelsen av blod skaper trykk på en tynn vegg. På et tidspunkt kan fartøyet ikke stå. Utseendet til et lite brudd er ledsaget av blødning. Massiv blødning fører til døden.

Kontrast MR for en aneurisme i hjernen er en optimal variant av patologisk diagnose. Tomogrammen gjenspeiler den komplette morfologien - sakkulær spindelformet utvidelse av arterievegget. Selv en innfødt MR-skanning lar deg pålitelig verifisere en aneurisme. Kontrast forbedrer visualisering.

Tomogrammer viser størrelsen på aneurismen. Dannelsen av mer enn 10 mm er farlig ved brudd.

Praktiske funksjoner ved MR-aneurisme etter traumer:

 1. Den romlige strukturen, sammenhengen mellom individuelle detaljer, avsløres av MR-angiografi. Bolusinjeksjonen av kontrastpreparatet skaper et klart bilde av arteriene og venene;
 2. Den trombosed og untrombosed aneurysmal ekspansjonen blir avslørt ved å lage en rekke seksjoner. Den tredimensjonale modelleringsmodusen tillater å konstruere en romlig projeksjon av objektet. Prosedyren bidrar til å bestemme formen, størrelsen på aneurismen
 3. Kombinert studie (CT og MRI) etter en hodeskade for å diagnostisere thrombosed arterie område, måle lengden av halsen, for å kontrollere dimensjonene.

Etter et alvorlig traume utføres angiografi for å studere romlige forhold mellom ulike fysiologiske og patologiske enheter. Magnetic resonance neuroimaging er utført for å verifisere brudd, trombose, aneurysmal arterieforstørrelse. Studien avslører i tillegg en hel liste over patologier.

Krampaktig sammentrekning av arterier, vener, blir cerebrale enkeltsegmentene diagnostisert ved en kombinasjon av metoder - MR-angiografi, CT angiografi kateter angiografi. I henhold til innstilling av bestrykningsknivbjellcen diagnostisering kan være tilordnet ytterligere undersøkelser (MR spektroskopi, tractography).

Magnetic resonans avbildning av hjernen cyste

En liten cyst i hjernen er ikke farlig når lokalisert utenfor funksjonelle sentre. Morfologisk har formasjonen form av et hulrom med flytende indre innhold. En boble kan være inne i en hvit eller grå sak for livet. Hvis dannet etter en skade, øker størrelsen, krever dynamisk kontroll av hulrommet.

Inflammatoriske cyster dannes av bakterier, parasitter (echinococcus, alveococcus). Etter undertrykkelse av infeksjonen, forminerer dannelsen.

Autoimmune cyster fortsetter gradvis. Dynamisk ytelse av MR hjelper til med å overvåke blærenes tilstand. Med voksende utdanning, vil kirurgisk behandling være nødvendig. Absolutt norm på bakgrunn av autoimmun skade på hjernevævet krever en gjentatt magnetisk resonansavbildning senest 1 år.

Dannelsen av antistoffer mot cerebrale neuroner, analyse av blod for infeksjon - flere måter å verifisere patologiske endringer på. Etter en MR-aneurisme, er det nødvendig med en laboratorievurdering av kolesterol og blodpropper.

Periodiske trykkstigninger er farlige ved brudd på cerebrale arterier med utvikling av hemoragisk eller iskemisk berøring. Klassisk MR-angiografi bidrar til å oppnå maksimal informasjon om patologi.

MR og MRA av intracerebrale aneurysmer

Willis sirkel i MR angiografisk bilde.

Intracerebrale aneurysmer er en patologisk utvidet vaskulær vegg i et oftalmisk område. Utvidelsen kan være sccular eller spindelformet (fusiform). Aneurysmer er i de fleste tilfeller medfødt, og av og til observert og ervervet (traumer, aterosklerose eller infeksjon). Aneurysmer finnes bare i noen få prosent av intrakraniell patologi. Imidlertid er flere aneurismer tilstede hos en tredjedel av pasientene, bilaterale når 8-10% av dem. Aneurysmer er oftere funnet i en alder av ca 40-50 år. I barndommen er aneurysmer sjeldne og forbundet med bindevevssykdommer. Hos kvinner er aneurysmer hyppigere enn hos menn, og står for 60-80% av tilfellene.

Omtrent 30% av intrakraniale aneurismer lokalisert i de fremre delene av kretsen av Willis i ZSoA - 25% CMA - 20%. I arteriene til VBB detekteres ca. 10-15% av aneurysmer.

Mer enn 90% av aneurysmene opptrer på tidspunktet for subarachnoid blødning (SAH). Sistnevnte refererer til akutte forhold som krever kirurgisk inngrep, og gir den høyeste frekvensen av dødsfall. Ueksploderte aneurysmer kan forebygges og relativt trygt betjenes. Dermed bør udiagnostisert aneurisme betraktes som en livstruende tilstand. Alarmerende kliniske symptomer tjener episode subarachnoidal blødning, alvorlig hodepine av ukjent etiologi omtrent 35% av tilfellene), nedsatt funksjon av kranienerve, som kan være en manifestasjon av masseeffekt (omtrent 10% av tilfellene), forbigående iskemisk ingen åpenbare forbindelse med aterosklerose, endokarditt eller vaskulitt hos anamnese i kombinasjon med nevrologiske symptomer. I nærvær av en aneurisme i nære slektninger og polycystisk nyresykdom er også vist i undersøkelsen på grunn av genetisk predisposisjon.

Aneurysmer diagnostiserer dsA, MR og MRA, CT og KTA. Røntgen angiografi har den fordel at den ikke er avhengig av egenskapene til blodstrøm og har en høy romlig oppløsning. Det kan ikke velges som en screening prosedyre på grunn av invasiveness, kompleksitet og kostnadseffektivitet av prosedyren. MRI og MRA de mest egnet for screening av unruptured aneurismer, da følsomheten av fremgangsmåten vanligvis overstiger 95%. Imidlertid blødning skjuler aneurisme, så den standard metode for påvisning av SAH i den akutte perioden er CT, CTA og utfyller dets lokalisering aneurisme med over 90% nøyaktighet.

Aneurysmer av stor størrelse er detektert med MR for det karakteristiske fraværet av et signal fra rask blodgass. Imidlertid gir ikke bare en aneurisme, men også selve skipet et signal. Kompakt beinvev, kraftig gipointensivnaya, kan simulere en aneurisme, for eksempel en fremadrettet prosess i en tverrsnitt. MRA er et viktig tillegg til MR, da det viser aneurismer med en diameter på til og med 3-4 mm.

Sacrificial aneurysmer er vanligvis lokalisert i området av karoten siphonen og er synlige i MR-en i hjernen i denne regionen på grunn av det karakteristiske mangel på signal. De beveger seg vekk fra den indre halsen vinkelrett på siden ("som bær"). For dem er virvelblodstrømmen i midten typisk, noe som fører til en "defekt" inne i aneurismen på MRA.

MR i hjernen. "Paraclinoid" aneurisme av ICA. Aksial T2-vektet MRI (pil) og 3 D TOF MRA, gjenoppbygging i det skråplanet.

Spindelformede aneurysmer virker verre på MPA fordi de har en sakte veggblodstrøm. På den annen side er parietal trombus alltid lys på konvensjonell T1-vektet MR i hjernen, noe som bidrar til å finne denne typen aneurisme. Raskt blodgass i det forstørrede karet er ganske tydelig synlig på konvensjonell hjernen MR, noe som gjenspeiler proton tettheten. Spindelformede aneurysmer oppstår i forbindelse med lokale endringer i hemodynamikk hos pasienter med aterosklerose.

"Bifurcation" aneurysmer finnes i steder av bifurcation av den indre halspulsåren og bifurcation av den midtre cerebrale arterien. Med MR i hjernen og spesielt MRA, ligner de sakkulære aneurysmer, men utløpet av blod fra dem går ikke til det samme fartøyet, men til de utgående fra hovedet.

"Terminal" aneurysmer utmerker seg ved at de ligger i enden av fartøyet i en rett linje. Et typisk eksempel er den primære aneurysmen til hovedartarien, godt synlig på hjernens sagittale MR.

MR i hjernen. Terminal aneurisme av hovedarterien (pil). Sagittal T1-vektet MR.

MR i hjernen. Delvis trombosert aneurysm OA, slagtilfelle. Sagittal T2-vektet MR.

En aneurisme av enhver type, hvis den overstiger 2,5 cm i diameter, er klassifisert som "gigantisk". De utgjør 5-8% av alle aneurysmer og er svært dødelig høye. Typisk lokalisering av gigantiske aneurysmer: BCA (ca. 60%), PSA (10%), SMA (10%) og PA (5%). Klinisk manifesteres gigantiske aneurysmer ved masseffekt (70-75%), SAK (ca. 25%), hemiparese, anfall og sekundær iskemi (2,5%). Sistnevnte er knyttet til migrering av en intra-aneurysmal trombus. På normale tomogrammer inni dem er det alltid et blandet signal da det er trombi, rundt er det en liten sone av ødem. Til tross for den store størrelsen på standard 3D TOF angiogrammer, er det ikke mulig å se en gigantisk aneurisme. Dette skyldes trombose eller langsom blodgass i den. I dette tilfellet hjelper kontrasterende eller fasekontrastteknikk.

MR i hjernen. Delvis trombosert gigantisk aneurisme av hovedarterien. Langsom blodgass. Sagittal T2-vektet MR og T1-vektet MR med kontrast. Øk sone av interesse.

MR i hjernen. Delvis trombosert gigantisk aneurisme av ICA. Aksial T2-vektet SE og FLAIR MRI, sagittal og koronal T1-vektet MR, 3 D TOF MRA, rekonstruksjoner i de aksiale og koronale planene.

Noen lokaliseringer av aneurysmer har sine egne særegenheter. Således, med hjernens MR i området med den fremre tilbøyelige prosessen, bestemmes "paraclinoid" (karotid-oftalmisk) aneurismer. De befinner seg på EVAs sted i hulskinnet og går ofte inn i subarachnoidrommet. Disse aneurysmene er forbundet med en særlig høy risiko for blødning. Med subarachnoidal lokalisering er det nødvendig å fjerne den fremre tilbøyelige prosessen under operasjonen. Med en intradural plassering kan prosessen ikke fjernes.

Variant aneurisme kan betraktes som dolichoektasi av hovedartarien. Videre er den langstrakt og utvidet, noen ganger er dens grener utvidet, dens forgrening ligger over suprasellar-sisternen. Dolihoektaziya main artery manifesterer masseffekt - parese VII eller V par av kraniale nerver (opptil 60% av tilfellene) og vertebrobasilarinsuffisiens.

En spesiell type aneurisme er aneurysmen til den cavernøse sinus (carotid-cavernous fistel), som er en unormal kommunikasjon mellom ICA og den cavernøse sinusen (CS). Fistelens etiologi kan være medfødt, en konsekvens av spontan ruptur av ICAs aneurisme eller brudd med CCT. Aneurysmen til CS er delt inn i en rett linje, når det er en direkte kommunikasjon mellom ICA og CS, og indirekte, når meldingen går gjennom duralarteriene. Sistnevnte kan spontant lukke. Klinisk manifesteres aneurisme av COP ved synshemming, ptosis, hypertrofi av visuelle muskler. På hjernens MR er aneurysmen til CS lett oppdaget av forstørret sinus, utvidelse og tortuositet av den overlegne visuelle venen. Diagnosen er bekreftet av en selektiv carotid DSA.

MR i hjernen. En aneurisme av den cavernous sinus (carotid-cavernous fistel). Aksial T2-vektet MR. Øk sone av interesse.

Den største faren for brudd på aneurysmer, som allerede nevnt, er forbundet med blødning. I den første dagen er blod hypertensive på T1 og T2-vektet MR i hjernen. Tilsynelatende skyldes dette en økning i proton tettheten. Sistnevnte balanserer raskt, og i tre dager ser blodet seg isointensivt eller til og med hypointensivt. I disse betingelser MR blødning diagnose mer vanskelig og er mistenkt for å være foretrukket CT, øke tettheten ved hvilken proteinet er forbundet med å gå ut.

Aneurysm-brudd ledsaget av akutt subaraknoid blødning betraktes noen ganger som en relativ kontraindikasjon for MR-angiografi. Dette skyldes det psykologiske stresset som skyldes oppholdet i magneten og lyden av gradienter. Konsekvensen er en ekstremt uønsket økning i blodtrykket. I tillegg er følsomheten for MR-angiografi for å oppdage kilden til blødning svært lav. Hvis det ikke desto mindre er bestemt å gjøre MR angiografi, så skal fasekontrastteknikken gis preferanse, da ved bruk er hematom mindre gjemt av aneurisme. I en rekke tilfeller, med MR-angiografi, er det mulig å bestemme vasospasmen som følge av blødning, men transcranial dopplerografi er å foretrekke for dette formålet. Vanligvis manifesterer vasospasmen mellom 5 og 12 dager fra aneurysmbrudd. Det er en sammenheng mellom alvorlighetsgraden av blødning og graden av vasospasme. Sistnevnte kan føre til iskemiske slag.

Ved MR i St. Petersburg, bruker vi (ved Polenov Research Institute of Neurosurgery eller et åpen type apparat) hele diagnostikkomplekset til å oppdage aneurysmer. I første fase av MR og MRA i screening og KTA og DSA for bekreftelse.

MR og MRA i hjernen

I DTMTs private senter, professor Kholin A.V. Personlig diagnostiserer en åpen type enhet på en MR på onsdager. MR i St. Petersburg av frykt for begrenset plass og MR med stor vekt. Du kan lage en MRI av hodet billig og for aksjer.

Når en operasjon er nødvendig for cerebrale aneurysmer

En aneurisme av cerebral fartøyene er et konvekst område (posen) i muskelveggen, som forsyner hjernen med blod. Dannelsen av en defekt i de fleste tilfeller forårsaker ikke symptomer. Men veksten og etterfølgende brudd på en aneurisme er en farlig tilstand som krever umiddelbar omsorg og behandling.

Les i denne artikkelen

Hva er en aneurisme av hjerneskarene

Arterier av hjernen er forenet i sirkelen av Willis (Willis sirkel) i hjernen. Mindre arterier forlater sirkelen og grenen ut for å forsyne hjernecellene med oksygen og næringsstoffer.

Poengene for å bli med i arteriene kan bli svake, noe som resulterer i at blodkarets vegg danner en liten sac eller aneurisme. Den enestående delen av defekten har en tynnere vegg enn fartøyet. Derfor, ettersom blodtrykket øker, kan en pause i dette stedet forekomme.

I tillegg er mekanikk og blodstrømshastighet (hemodynamikk) forstyrret som følge av en abnorm struktur i blodet, noe som skaper ytterligere betingelser for forstyrrelsen av hjernens ernæring og dannelsen av trombi.

Vi anbefaler at du leser en artikkel om trombose av hjernekar. Fra det vil du lære om årsakene og symptomene på forekomsten av patologi, trusselen mot pasienten, utførelsen av diagnose og behandling.

Og her mer om symptomene på aorta aneurisme.

klassifisering

Størrelsen, form og plassering av defekten er viktig for valg av etterfølgende behandlingsstrategier. Legen må avgjøre om risikoen for brudd på en bestemt aneurisme overgår risikoen for postoperative komplikasjoner. I denne forbindelse er klassifiseringen som følger:

 1. Lokaliseringen av en aneurisme bestemmes av hovedskipene som er involvert i dannelsen av Willis-sirkelen: fremre og midtre hjernearterier, indre karotider og kar av vertebrobasilar-systemet. Når flere deler av hjernens arterielle nettverk påvirkes, snakker de om flere aneurysmer.
 2. Ved bestemmelse av størrelsen på en aneurisme, refereres det til som små, mellomstore og store. Små aneurysmer overstiger ikke 10 mm, medium aneurysmer 25 mm. Store anses å være over 25 mm. Meget liten eller miliær (opptil 3 mm) er oftere bestemt å ikke operere uten en kommende observasjon av veksten.
 3. Ifølge skjemaet er cerebrale aneurismer sakat og spindelformet (fusiform). Veksten av sakkulær aneurisme kan forekomme både med dannelsen av ett hulrom og flere, og ligner en haug. En slik aneurisme kalles en multi-kammer-aneurisme. Hvis den er plassert på veggen av fartøyet, som vekst eller hevelse, kalles det en lateral.
Typer av vaskulære aneurismer

Årsaker til utseende

Fremveksten av en aneurisme har mange årsaker, de viktigste er:

 • arteriell hypertensjon og aterosklerose;
 • traumer;
 • medfødt unormal blodstrøm ved krysset mellom arterier;
 • arteriovenøs misdannelse.

Det finnes andre, mer sjeldne årsaker til aneurysmer:

 • arterievegginfeksjoner;
 • hevelse;
 • systemiske sykdommer og dårlige vaner (røyking, narkotikamisbruk og kokain);
 • arvelige sykdommer med et brudd på dannelsen av bindevev.

Symptomer på en aneurisme av cerebral fartøy

De fleste aneurysmer forblir små gjennom livet og blir aldri diagnostisert. Symptomer vises hvis sykdomsresultatet er trykket på hjernen og blodforsyningen er forstyrret:

 • smertsyndrom i hode, nakke, nakkepute;
 • svakhet (asymmetri) og / eller følelsesløshet på den ene siden av ansiktet;
 • en forandring i synet og en utvidet elev.

Se på videoen om symptomene og behandlingen av cerebrale aneurysmer:

Ruptur som en livstruende tilstand

Brudd på aneurysmen er ledsaget av blødninger i hjernens strukturer og symptomer som er karakteristiske for hemorragisk slag, som inkluderer:

 • en alvorlig hodepine som oppstår plutselig og varierer i intensitet fra andre hodepine opplevd av en person;
 • kvalme og oppkast;
 • svimmelhet, episoder av bevissthetstab og til og med utvikling av koma;
 • dobbeltsyn og annen synshemming;
 • lammelse eller svakhet i lemmer
 • kramper (epileptiforme anfall);
 • lidelser i bekkenorganene;
 • tale og svelge;
 • brudd på psyken etc.

Symptomer på cerebral aneurysmbrudd er forårsaket av intrakraniell blødning. Deres intensitet avhenger av graden og lokalisering av blødning. Hvis det er begrenset, kan stivheten i nakkemuskler være det eneste tegnet.

Personer i fare

Selvfølgelig eksisterer faren for aneurysmidannelse til enhver patologi assosiert med nedsatt blodstrøm eller økt blodtrykk, vaskulær lesjon vegg (aterosklerose) eller bindevev (arvelige sykdommer).

Pasienter med hypertensjon, nedsatt kolesterolmetabolisme og aterosklerose bør være spesielt oppmerksom på deres tilstand, fordi disse sykdommene - noen av de mest vanlige årsakene til vaskulære lesjoner. Utseendet til intens hodepine, svakhet i lemmer i den ene halvdelen av kroppen, svimmelhet og svimmelhet er en alvorlig grunn for undersøkelsen.

Tilgjengelighet arvelige, systemiske sykdommer med vaskulære lesjoner og bindevev, hodeskade og smittsomme prosesser, tilstedeværelse av skadelige brukt (røyking, alkohol systemisk administrasjon) er også utsatt for en person med risiko for aneurysmidannelse.

Diagnose av staten

Diagnosen av en aneurisme i hjernen begynner med mistenksomhet basert på pasientens klager. Intensiteten av hodepine, akutt forekomst, sammen med stivhet i nakken under fysisk undersøkelse, tjener vanligvis som grunnlag for undersøkelse ved hjelp av en datastyrt tomografi av hodet. Generelt vil metodene for å vurdere staten være som følger:

 • En CT-skanning utført innen 72 timer etter symptomstart (hodepineangrep) oppdager fra 93% til 100% aneurysmer.
 • MR- og MR-angiografi viser formen, størrelsen og lokaliseringen av aneurysmen, samt blødningens utseende.
 • Lumbal punktering. Når CT viser ingen tegn til aneurisme, utøveren vurderer muligheten for å utføre en lumbalpunksjon å identifisere blod i spinalvæsken, som strekker seg i subaraknoidalrommet. I stedet for punktering, er CT angiografi av hjernen noen ganger utført.
 • EEG (elektroencefalografi). Undersøkelsen gjør at du kan bestemme tilstanden til stoffet i hjernen når epileptiske anfall oppstår mot bakgrunnen av sykdommen.
 • TKDG (transcranial dopplerografi). Viser hastigheten på blodstrømmen i hjernen, så vel som tilstedeværelsen av en farlig vasospasme på bakgrunn av en aneurisme eller blødning fra den.

Drift som eneste behandlingsalternativ

Hvis en aneurysm er funnet, kan ingen lege nøyaktig forutsi om det vil bryte og når det vil skje. Men i medisinsk praksis antas det at det med mindre enn 5 mm er usannsynlig, og faren for komplikasjoner overskrider risikoen for brudd. I alle fall tas beslutningen om operasjonen individuelt for hver pasient.

Dette forhindrer ytterligere vekst eller brudd. Operasjoner inkluderer:

 • Kirurgisk "shutdown" av fartøyet fra blodstrømmen (mikrovaskulær omskjæring), der en aneurisme er lukket med en metallklemme (klipping). Operasjonen krever trepanering av skallen og direkte tilgang til fartøyet.
 • Endovaskulær embolisering, der blodstrømmen er blokkert av en spiral eller ballong, gjennom et kateter utført langs arterien til en aneurysm. Prosedyren utføres under CT-kontroll og mindre traumatisk enn klipping.

Før, under og etter operasjonen fokuseres det på å beskytte hjernen og blodårene mot potensiell ytterligere skade.

Rehabilitering etter

I den postoperative perioden utføres en permanent kontroll av vitale funksjoner, hjerterytme. Medisiner brukes til å opprettholde stabilt blodtrykk, forhindre vasospasmer og smerteangrep.

Gjenoppretting på sykehus etter operasjon på intakt aneurisme er vanligvis rask (20 til 30 dager). For inngrep relatert til brudd, kan maksimal rehabilitering vare opptil flere måneder.

Behandlingsvarigheten avhenger av hvor mye hjernens substans var skadet, hvilke funksjoner som hjernens aktivitet led.

Prognose for cerebral fartøys aneurisme

En aneurisme i hjernen, selv i små størrelser, er en potensielt farlig tilstand, som truer både dødelig utfall og utvikling av komplikasjoner, tap av evnen til å jobbe. I 10% av tilfellene fører aneurysmbrudd til døden før du mottar kvalifisert omsorg, og i 40% av tilfellene oppstår det i den første dagen.

Prognosen for overlevelse er mye bedre hos pasienter som umiddelbart gikk til sykehuset. Tidlig diagnose, kirurgi og overvåking av tilstanden i blodkar med passende medisiner øker overlevelse og rehabiliteringsresultater.

Flere livsstilsendringer kan bidra til å håndtere aneurysmer. Disse inkluderer:

 • behovet for å slutte å røyke
 • en diett av frukt, grønnsaker, fullkorn, magert kjøtt og fettfattige meieriprodukter;
 • vanlig, men ikke overdreven fysisk aktivitet;
 • kontroll over blodtrykk og kolesterol.

Vi anbefaler at du leser artikkelen om subarachnoid blødning. Fra det vil du lære om årsakene og patogenesen til patologi, symptomer på blødning, diagnose og behandlingsmetoder.

Og her er det mer detaljert om en cerebral aterosklerose av karene i en hjerne.

Det viktigste som noen kan gjøre for seg selv eller for noen andre som har en aneurisme i hjernen, er diagnostisert, er å gi rettidig medisinsk evaluering og behandling. Pasienter trenger et godt støttesystem som involverer familien, venner, helsepersonell, terapeut og de som allerede har opplevd denne tilstanden.

En aneurisme blir resected i vaskulære patologier som truer livet. Reseksjon av abdominal aorta med proteser tillater unødig blødning og død av pasienten.

Dannelsen av en blodpropp i blodet er ikke et sjeldent fenomen. Imidlertid kan det provosere trombose av cerebrale blodkar eller emboli i hjernearteriene. Hvilke tegn er der? Hvordan identifisere trombose av cerebrale kar, cerebral emboli?

Utspringet eller en aneurisme av halspulsåren kan være en medfødt tilstand. Det kan også være venstre og høyre, intern og ekstern, saccular eller fusiform. Symptomer manifesteres ikke bare i form av en kegle, men også en forstyrrelse av velvære. Behandling er bare en operasjon.

Bare rettidig anerkjennelse av subarachnoid blødning vil redde et liv. Symptomer på traumatisk og ikke-traumatisk blødning i hjernen er klart definert. Diagnose innebærer CT, og behandling er kirurgi. Med slag er konsekvensene forverret.

Hvis en aorta-aneurisme er identifisert, er pasientens liv i fare. Det er viktig å kjenne årsakene og symptomene til manifestasjonen for å starte behandlingen så tidlig som mulig. I utgangspunktet er det en operasjon. Aorta-brudd i buk-, thorax- og stigende seksjoner kan diagnostiseres.

Hvis en hjertes hjertemasse dannes, kan symptomene lignes på normal hjertesvikt. Årsaker - hjerteinfarkt, utarming av vegger, endringer i blodkar. En farlig konsekvens er en pause. Jo tidligere diagnosen er utført, jo mer sannsynlig.

Hvis det oppdages en hjertesyke, kan operasjonen bli den eneste sjansen for frelse, bare med det forbedrer prognosen. Det er mulig å leve uten kirurgi som helhet, men bare hvis aneurysmen, for eksempel av venstre ventrikel, er svært liten.

MSCT i hjernen utføres for mistenkte slag og andre vaskulære patologier. Ofte utføres angiografi med kontrasterende arterier. For å forstå hva som er best - en MR eller MSCT, er det verdt å vite hva de viser.

På grunn av brudd på utviklingen av fosteret, kan hypoplasi i hjerneårene utvikle seg. Det kan være bak, høyre, venstre eller tilkobling. Tegn på brudd kan gå ubemerket i lesjoner av små arterier. Ved store arterier i hjernen, bør behandlingen påbegynnes umiddelbart.

Påvisning av en aneurisme i hjernen med MR - som indikeres ved CT- og MR-angiografi

For å diagnostisere blodkar under hjerneaneurysmer, foreskriver legene MR eller CT. Nedenfor vurderer vi likhetene og forskjellene mellom disse metodene, bestemmer de diagnostiske egenskapene til begge metodene.

Angiografi med en aneurisme i hjernen

Magnetic resonance imaging gir leger med en stor mengde pålitelige data om tilstanden til myke og harde vev. Hjernevævet er mettet med vann, så det er godt visualisert etter MP-skanningen. Ved hjelp av metoden kan du studere de anatomiske strukturer, for å spore de fysisk-kjemiske og biologiske egenskapene til hjernevævets funksjon.

Ved hjelp av MR-skanning er det mulig å analysere tynne seksjoner, for å studere tilstanden for blodtilførsel, for å danne en tredimensjonal rekonstruksjon. Et bredt spekter av diagnostiske evner i metoden gjør det mulig å utvikle nye algoritmer for en mer subtil visualisering av hjernestrukturer.

Arteriell aneurisme på MR-en i hjernen

Det er mange klassifikasjoner av arterielle aneurysmer oppdaget på hjernens MR, men kvaliteten på diagnosen av disse nosologiske skjemaene er ikke avhengig av standardisering. Bruken av graderinger gjør at strålediagnostiserende doktor kan beskrive nosologi som kjent for behandlingslærene.

Klassifisering av aneurysmer i form og størrelse:

1. Fusiform (veriform);
2. Multikammer (saccular).

Identifikasjonen av disse patologiske formasjonene med MR er ikke vanskelig.

Klassifisering av aneurisme ved lokalisering:

1. Vertebrob basilar - ligger i bassenget av basilarterien;
2. Srednozmozgovye - på nivået av hjernens midterarterie
3. Sleepy - dilated carotid artery;
4. Frontforbindelse - i bassenget til de tilhørende fartøyene.

I tillegg til de beskrevne alternativene for lokalisering, er det kombinert (flere) typer med arrangementet i flere fartøy samtidig.

For kirurger er klassifisering av aneurysmer med hensyn til størrelsesorden av interesse:

1. Liten - opptil 3 mm;
2. Middels - 4-15 mm;
3. Stor - 16-25 mm;
4. Giant - mer enn 25 mm.

Ovennevnte klassifiseringskriterier er tilstrekkelig til å beskrive bifurkasjon av arterievegg etter MR. Når du danner resultatet, bør MR-tomogrammer være basert på klassifiseringen ovenfor.

MR angiografi av hjernen med aneurysmal vaskulær bunt

For å forstå arten av patologi, beskriver vi strukturen til arterielle aneurysmer. Formasjonen har morfologisk en trelagsstruktur med tilstedeværelse av en kuppel, kropp og nakke. I histologisk analyse er det alltid patologer som har aterosklerotiske plakk - kolesterol akkumuleringer i vaskulærveggen. Slike noder skader intima av det indre foringen. Defekter dannes, gjennom hvilke blodet trenger inn. Trelagsstruktur i nakkeområdet bidrar til utvidelsen av vaskemuren.

Faren for en liten ueksplodert aneurisme er ikke mer enn 1% per år. Omtrent slik prosentvis ekspert tildeler sannsynligheter for brudd med blødning ved en eksfoliering mindre enn 3 mm. Hvis pasienten har et brudd med overvekst, er sannsynligheten for blødning i løpet av den første uken ca. 25%. I løpet av de første 6 månedene er risikoen for brudd ca 50%.

Indikatorer er rasjonelle relativt små aneurismer, men med mellomstore og store bunter av arterievegget øker trusselen mot menneskelivet i nær fremtid.

Hvis en aneurisme er opptil 5 mm, så, ifølge forskere, er sannsynligheten for forstyrrelse av utdanning i løpet av livet ikke over 2,5%. Data av aneurysmer ved hjelp av MR i hjernen oppdages med høy grad av sikkerhet.

Statistikken viser en risiko for brudd på en aneurisme i 41% tilfeller med størrelser opptil 10 mm. Alle de større bunter av fartøyets vegg representerer en dødelig fare i flere måneder, siden blødning fra slike formasjoner forekommer i 87% tilfeller.

Med en aneurisme i hjerneskipene avslører MR en patologi på et tidlig stadium, noe som gjør det mulig å redde pasientens liv med tilstrekkelig kirurgisk behandling. Med sen oppdagelse av en aneurisme i hjernen øker sannsynligheten for komplikasjoner:

• Karspasmer i løpet av 2 dager;
• Blødning fra en aneurisme
• Blødning inne i hjernens ventrikler;
• Hematom med økt intrakranielt trykk.

Konservativ behandling av en liten aneurisme bidrar til å forhindre komplikasjoner. For effektiv behandling brukes endovaskulær operasjon - klipping.

MR-evner for hjerneaneurisme

Det er vitenskapelige studier som peker på de omfattende mulighetene for MR for å få forskjellig informasjon om strukturen til en aneurisme.

Den ikke-avkortede og tromboserte delen av aneurysmen bestemmes av en etterskåret analyse. For disse formål kan et alternativ brukes i form av DS angiografi med en sekvens av 3D TOF, noe som muliggjør en klar morfologisk differensiering.

For en detaljert studie av egenskapene til en aneurysm, rasjonelt kombinert bruk av CT og MR. Ved hjelp av disse studiene er det mulig å få følgende diagnostiske opplysninger:

• Nøyaktige dimensjoner;
• Spor lengden på nakken;
• Undersøk farlige områder av aneurysmformasjon.

MR angiografi brukes til å evaluere romlige forhold mellom ulike anatomiske strukturer, dannelsen av en romlig modell for patologisk utdanning. DS-angiografi gjør det mulig å identifisere, med høy grad av sannsynlighet, formasjoner uten trombi. Neuroimaging hjernen er viktig for å bestemme trombosed og ruptured aneurysmer.

På magnetisk resonans-tomogrammet er det mulig å evaluere utdanningens konturer, for å bekrefte krampene i arteriene i visse hjernesegmenter.

Sickle aneurysm av den midtre cerebrale arterien

Det er praktiske observasjoner om umuligheten av å detektere tromboserte aneurysmer under DS-angiografi. Teknikken lar deg visualisere små delaminer. I andre tilfeller er bruk av CT- eller MR-angiografi mer rasjonell.

Med denne patologien er det bedre å følge prinsippet om grundig grundig forskning ved å bruke alle eksisterende studier (hvis det er tvil om egenskapene til utdanning).

CT angiografi visualiserer godt aneurysmal forstørrelser av store, store og mellomstore størrelser. Diagnostisk verdi av metodene reduseres signifikant i fravær av lumenfunksjon i området av arterievegglaget.

CT angiografi tillater en detaljert studie av egenskapene til fusiform eller saccular aneurysm, for å avsløre nøyaktig lokalisering av dannelse, for å skille mellom trombosed og ikke-tromboserte deler. Den tredimensjonale rekonstruksjonen viser romlig orientering. For planlegging av kirurgisk endovaskulær operasjon er det viktig å vurdere de vaskulære aneurysmens topografiske og anatomiske egenskaper.

For å bestemme kontrasten mellom medulla og aneurysmal hulrom ved hjelp av MR, kan angiografi eller MR gi grunnlag for det patologiske fokuset uten feil, for å spesifisere kroppsstørrelse, nakke og formen på utvidelsen.

Stratifikasjonen av arterievegget kan være i en "kald" eller "akutt" form. Ved den siste varianten er sannsynligheten for intrakranial blødning høy.

Aneurysme i hjerneskipene på MR-en er visualisert med en sannsynlighet på 95%. På grunn av faren for komplikasjoner krever dødelig utfall bruk av flere bekreftelsesmetoder.

I klinisk praksis blir følgende metoder brukt til å oppdage sykdommen:

• CT-angiografi med intravenøs kontrast;
• MR angiografi;
• MR med kateterisering av arterien (kateterisering).

Utgangspunktet for diagnosen av patologi er kateterisering angiografi. Intraoperativ avbildning med magnetisk resonansavbildning muliggjør mer nøyaktig endovaskulær intervensjon.

Tredimensjonal rekonstruksjon bidrar til å bestemme romlige arrangement av cerebral fartøy, rotere aneurysmal utvidelse, nøye fastslå plasseringen av forskjellige anatomiske strukturer.

Sensitiviteten til CT og MR angiografi minker med små aneurysmer. Innføringen av kontrast og kateterisering er ikke brukt hos pasienter med nedsatt nyrefunksjon. Med forsiktighet er kontrast til personer med pyelo- og glomerulonephritis foreskrevet.

Begrensning i bruk av MR for en aneurisme i hjernen - umuligheten av å anvende teknikken i tilfelle av en presserende situasjon. På grunn av prosedyrens lengde kan pasienten få dødelig utgang, så i en nødssituasjon er bruk av CT-angiografi rasjonell.

Følsomheten til magnetisk resonansskanning reduseres vesentlig ved en aneurysmal disseksjon av karet med en fortykkelse av det ytre skall til 3 mm.

En kateterisert MR i hjernen viser en aneurisme

Bruken av kateterisering angiografi begynte i 1998. I 20 år med å bruke undersøkelsen med evnen til å rotere bildet, kan du vurdere plasseringen av bunten i forhold til andre fartøy. Tredimensjonalt romlig bilde er preget av høy informativitet.

Kateterisering angiografi er en invasiv og kostbar studie. Sammenlignet med CT-angiografi eller MR-angiografi, har teknikken unike diagnostiske data. Gitt risikoen for brudd på aneurysmen, er rasjonaliteten til kateteriseringsangiografi høy nok.

MR i hjernen viser en aneurisme og tilhørende vaskulære anomalier, noe som kan være årsaken til dens utvikling. Områder med økt intensitet er karakteristiske ikke bare for aneurysmal ekspansjon av vaskulærveggen. Cavernøse hemangiomer, ondartede og godartede svulster kan bli en "overraskelse" i den diagnostiske undersøkelsen av hjernen.

Ikke-invasiv nevroimaging muliggjør evaluering av intrakranial anatomi, kvantitative indekser av vener og arterier.

MR i hjernen utføres av flere algoritmer:

1. MR-angiografi - studie med kontrastmedium, injisert i hjernens kar
2. MR-spektroskopi - bestemmer kjemiske endringer i hjernevæv;
3. Diffusiv-perfusjon avbildning - bestemmer konsentrasjonen av vann, unike egenskaper av hjernens struktur. Ved bruk av algoritmen er det mulig å oppdage slag, betennelse, svulster i hjernevæv.

Det er umulig å bruke en MR-hjerneaneurisme med følgende kontraindikasjoner:

• Stimulatorer av hjertevev;
• Metall øye seler;
• Infusjonspumpe i kroppen;
• Intrauterin spiraler laget av metall;
• Implantert defibrillator;
• Intraorale proteser;
• Graviditet.

Noen strålingssymptomer ved verifisering av hjernens patologi:

1. Symptom på "tomhet" er fraværet av en MR-signalstrøm i undersøkelsen av arterien;
2. "High-intensity signal" med kontrast angiografi;
3. "Layering" - med en trombosed bunt;
4. Fraværet av MR-signalet - i vaskulære misdannelser;
5. "Høy tetthet tette formasjoner" - signalet av CT angiografi;
6. Iso-intensivt signal - med blødning.

Internasjonale stråleeksperter anbefaler å utføre en CT-angiografi med "kald" aneurisme eller vaskulær misdannelse. I "akutt" form, er MR- eller MR-angiografi foreskrevet.

Kompleks CT angiografi, MR, MR angiografi er en svært informativ liste over diagnostiske undersøkelser. Når du bestemmer taktikken, er volumet av medisinske prosedyrer, en hel liste med informasjon om kilden til blodtilførsel, størrelsen, plasseringen av aneurysmal stratifisering av arterien kreves.

Med antagelsen om vaskulær misdannelse eller aneurisme, er bruk av MR-angiografi og MRR rasjonell.

I den "akutte" fasen av en aneurysm utføres CT angiografi. Studien bidrar til å identifisere omfanget av blødning, bestemme de etiologiske faktorene i patologi. For tidlig påvisning av aneurysm bør alle effektive diagnostiske metoder for tidlig påvisning av en aneurysmal ekspansjon av fartøyet benyttes.

Den andre oppfatning av medisinske eksperter

Send dine forskningsdata og få kvalifisert hjelp fra våre spesialister!

Hva bestemmer tomografisk skanning av hodet

Magnetisk resonansavbildning av hjernen (MR) er en moderne og svært nøyaktig metode for diagnostisering av sykdommer. Prinsippet om MR - i virkningen på menneskekroppen av magnetfelt og radiofrekvenspulser, som gjennom en kropp forårsaker en bestemt metode, forårsaker resonans i cellene. Datamaskinen leser pulser fra cellene, dekoder dem og danner et tredimensjonalt bilde. MR avslører selv patologier av myke vev.

En av de viktigste fordelene ved denne metoden for diagnose er fraværet av skade på kroppen. Det er ingen stråling, det er ikke nødvendig å introdusere radioaktive stoffer. Den eneste kontraindikasjonen er tilstedeværelsen av en pacemaker eller andre metallimplantater, spesielt i hodet. Ofte brukes MR i forbindelse med datatomografi (CT).

Hva identifiserer MR-hodet?

MR kan diagnostisere mange forskjellige sykdommer. Et tomogram av hodet og hjernen gir en mulighet til å identifisere slike patologier som:

 • hevelse;
 • slag;
 • infeksjon i hjernen (encefalitt, meningitt);
 • post traumatiske blødninger;
 • synsforstyrrelse;
 • forstyrrelser i det indre øre;
 • patologi av blodkar (aneurysmer, tromboser);
 • forstyrrelse av hypofysefunksjonen.

Hvilke sykdommer oppdages med MR?

Hva viser en MR? Skader på vev og skader, svulster, betennelser, blåmerker, blødninger, øyebollens tilstand og høreapparatet - alt dette viser hjernens MR.

Det store pluss er at det er mulig å få et tredimensjonalt bilde, det lar deg lag-for-lag for å undersøke hver celle og spore ikke bare forekomsten av patologi, men også dens årsak. Dermed kan tomogrammet vise et antall av alle mulige hjernesykdommer og hodestreg.

Smittsomme sykdommer og deres konsekvenser

Vis MR i smittsomme sykdommer? Med infeksjon er MR en av de viktigste metodene for å vurdere tilstanden til hjernen.

Viral encefalitt

Encefalitt er en virussykdom i hjernens parenchyma (funksjonelt vev). Det sprer seg diffus gjennom hele hjernen. Encefalitt forårsaker slike virus som herpes, arbovirus, enterovirus. På MR og CT er encefalitt bestemt på den tredje dagen av sykdommen.

Symmetriske foci av betennelse lokalisert i temporal lobes, som etter nedstigning til hjernenes stamme og til kjernene i kraniale nerver, oppdages. Noen ganger er det mikrocirkulasjon, atrofier og fokus av nekrose.

toksoplasmose

Dette er en farlig parasittisk sykdom hos mennesker og dyr, som er forårsaket av de enkleste organismer av Toxoplasma gondii. Personen blir oftest smittet fra husdyr eller ved bruk av forurenset mat. Toxoplasmose forekommer i tyfoid-lignende form med en økning i temperatur og en økning i leveren eller i form av cerebral toxoplasmose, noe som i stor grad påvirker nervesystemet. Toxoplasmose ødelegger kranialnervene, meningene.

I denne sykdommen viser hjernens tomografi enkelt- eller multiple lesjoner, noe som ikke nødvendigvis er et tegn på toksoplasmose. Med lymfom i hjernen, observeres de samme foci. Serologisk diagnose, det vil si en blodprøve for tilstedeværelse av antistoffer mot viruset, vil bidra til å gjøre en nøyaktig diagnose.

meningoencefalitt

Dette er en alvorlig sykdom som skyldes virus- eller bakterieinfeksjoner og er ledsaget av betennelse i hjernekuvertene. Oftest er meningoencefalitt en konsekvens av meningitt eller encefalitt. Ofte er denne sykdommen resultatet av en vanlig blodinfeksjon (sepsis).

Avhengig av infeksjonen er meningoencefalitt delt inn i:

 1. Influensa hemorragisk er en konsekvens av influensa med alvorlig kurs.
 2. Viral er karakteristisk for kryssbåren encefalittvirus, hovedlesjonen påføres cerebellum.
 3. Amoebic observeres oftest hos barn, preget av en svært høy dødelighet.
 4. Tuberkulose - en sekundær betennelse i meningene, som observeres hos pasienter med tuberkulose.
 5. Purulent - sykdommen har en bakteriell karakter, påvirker skallet i hjernen.

Bildet av MR og CT i ulike typer sykdommen er forskjellig og avhenger av sykdommen, som er årsaken til meningoencefalitt. Men det er vanlige symptomer, som hypertrophied membraner i hjernen og flere foci av betennelse.

Diagnose av neoplasmer

Er MR sett onkologiske sykdommer? Hva viser tomogrammet - godartede eller ondartede neoplasmer?

Hjernens cyster

Cysten er et hulrom med en væske inne, en sfærisk form. Ved type vev, lokalisering og alderskarakteristikker, er cyster delt inn i:

 1. Arachnoid er cyster som ligger i arachnoidhuset i hjernen. De er fylt med cerebrospinalvæske (cerebrospinalvæske). De kan både medfødt og oppkjøpt - ervervet på grunn av betennelse og smittsomme sykdommer.
 2. Kolloidal - medfødt utdanning. Vanligvis er de ikke veldig farlige, men avhengig av plasseringen kan det forstyrre strømmen av cerebrospinalvæske.
 3. Dermoid og epidermoid er formasjonene av fett eller epidermal vev i hjernen. Med forbehold om obligatorisk fjerning.

Cysten selv er ikke farlig, det er en godartet enhet. Men det kan presse på viktige deler av hjernen, forårsaker en forstyrrelse i funksjonene. For å forvirre med en ondartet neoplasm er en cyste mulig, men som regel kan en erfaren spesialist enkelt avgjøre tumorens natur.

Magnetic resonance imaging i dette tilfellet utføres med kontrast (et merkbart stoff som administreres til pasienten før prosedyren). Dette gjør det mulig å skille en cyste fra en svulst, fordi en ondartet formasjon akkumulerer et kontrastmiddel i seg selv, og cysten reagerer ikke på det på noen måte. Under MR kan legen bestemme størrelsen, formen og strukturen av cystisk utdanning.

Små-cystiske endringer i parenchyma i hjernen

MR med høy informasjon viser neoplasmer i furuskjertelen, mellomliggende seil eller hypofyse.

 • Epistysens cyster. Disse er små-cystiske formasjoner i hypofysen (pineal kjertel). De kalles også pinealcyster. De kan føre til blokkering av kjertelkanaler. Hvis de ikke fjernes i tide, forårsaker de hydrocephalus, epifyseskader og hormonforstyrrelser i kroppen.
 • Cyst av hjerne seil. Mellomliggende seil er en brett av hjernens myke skall, som ligger på taket til hjernens tredje hjertekammer. Cysten på dette stedet dannes før fødselen. I prosessen med dannelse av nervesystemet i fosteret i seilens brett, kan et hulrom dannes, noe som til slutt blir til en cyste. Denne utdanningen vokser ikke og gir ingen ulempe for kroppen. Vanligvis trenger du ikke å slette den. Det bør bare undersøkes en gang i året for å overvåke tilstanden til cysten.
 • Hypofysen cyste. Dette er en liten cystisk tumor med en tett membran. Den ligger i nærheten av hypofysen, og med vekst kan den påvirke den negativt. Siden hypofysen er hovedkjertelen av hele organismen, kan forstyrrelsene være svært farlige for helsen. Cystenen kan klemme kjertelen, forårsaker visuelle forstyrrelser, hodepine og hypopituitarisme.

Lipoma i hjernen

Lipoma i seg selv er en uskadelig godartet svulst, dannet av et fettvev, det såkalte fettvev. Men hvis det ligger i hjernen, så er dette et veldig farlig fenomen, selv om det er ganske sjeldent. Ofte er svulsten lokalisert i interhemispheric fissur eller corpus callosum.

Den eksakte årsaken til denne sykdommen, forskere har ennå ikke avslørt. Vanligvis er årsakene genetisk disposisjon eller forstyrrelser av fettmetabolismen i kroppen.

På MR og CT ser lipoma ut som en skarpt skissert dannelse av fettvev som ikke danner et perifokalt ødem og ikke påvirker tilstøtende vev.

Lipoma kan forveksles med epidermoid eller teratoid cyster. For mer presis differensiering brukes tomografi med fettundertrykkelse. I dette tilfellet forsvinner lipoma helt fra monitorene, som tjener som en bekreftelse på diagnosen.

Astrocytom i hjernen

Det er en svulst som utvikler seg fra celler av neuroglia - astrocytter. Det kan oppstå i alle deler av hjernen. Svulsten er ondartet, trenger lett inn i nærliggende vev og forårsaker nekrose med blødning. I de siste stadiene er kirurgisk fjerning av denne svulsten umulig.

Med astrocytom gir MRI de mest nøyaktige resultatene. Tomografi utføres med kontrast, som sterkt isolerer vevene som mate svulsten.

Diagnose av trykkproblemer

På MR er endringer forbundet med økt eller redusert intrakranielt trykk, det vil si nedsatt sirkulasjon av cerebrospinalvæske, synlige.

Økt intrakranielt trykk

Intrakranial hypertensjon er et brudd på sirkulasjonen av cerebrospinalvæske (cerebrospinalvæske) i hjernens ventrikler, uttrykt i økt trykk. Dette er et veldig farlig fenomen for hjernen, dets konsekvenser kan påvirke normale funksjoner. Hjernen klemmer, celler og ledende baner mellom dem kan bli skadet.

Hovedårsakene til økt trykk er posttraumatiske hematomer, svulster, overflødig væske i kroppen, noe som fører til en økning i volumet av cerebrospinalvæsken. Også, hypertensjon kan skyldes slag, migrene, virussykdommer i hjernen og til og med fedme.

På MR kan en økning i mengden av CSF bli sett på som en økning i ventriklene, sprekker mellom hemisfærene eller subarachnoid-rommet.

Redusert intrakranielt trykk

Intrakraniell hypotensjon - senking av trykk i hjerne-ventriklene. Dets årsaker kan være alle slags, for eksempel:

 • allergier;
 • stress, overarbeid;
 • mangel på vitaminer;
 • forgiftning;
 • langvarig høyt blodtrykk i hjernens kar;
 • feil i det endokrine systemet, hormonforstyrrelser.

På tomogrammet ser hypotensjon ut som sammenblanding av hjernen ventrikler, styrking og fortykkelse av meningene, en reduksjon av antall cerebrospinalvæske rundt optisk nerve og en utvidelse av venus bihuler.

Andre patologier

I tillegg kan MR diagnostisere mange andre patologier: ødem, atrofi, aneurisme.

Cerebralt ødem

Dette er en økning i hjernevolumet på grunn av overflødig væske i cellene og intercellulær plass. Som følge av dette slutter hjernen å passe normalt i skallen, den klemmes av beinet. Ødem i hjernen er ikke en uavhengig sykdom, den følger den underliggende sykdommen.

Årsaker til cerebralt ødem:

 • slag;
 • hode traumer;
 • hevelse;
 • Mange smittsomme sykdommer, som influensa, kryssbåren encefalitt.

Tomografi vil vise en nedgang i lumen mellom hjernen og beinene i skallen, klemme på hjertekammerene eller deres deformasjon.

Hjerneatrofi

Denne prosessen er celledød og ødeleggelse av interneurale forbindelser. Mest sett i eldre kvinner.

Hovedårsaken til atrofi er aldring av organismen under betingelse av genetisk predisponering. Men celledød kan også forekomme av eksterne grunner, for eksempel når alkohol og røyking misbrukes.

Døden av hjerneceller forekommer hos nyfødte. Dette er vanligvis en av konsekvensene av hydrocephalus. Behandling av denne patologien eksisterer ikke, så de fleste barn dør.

Aneurysm i hjernen

Med det formål å avsløre blodkarens patologier, brukes en metode som magnetisk resonansangiografi (MRA). Denne metoden tillater uten punktering å undersøke alle karene i hjernen.

MRA kan utføres med kontrast, som består i innføring i blodet av en spesiell kontrastmiddel. Dette stoffet lar deg isolere karene mot bakgrunnen til andre hjernestrukturer for å kunne undersøke dem nøyaktig og i detalj.

Aneurisme - et fremspring del og en fortynning av blodkarveggen, som er fylt med blod og kan trykke på det omgivende vev, skade dem, og svekker deres funksjon. Også dette fremspringet kan føre til brudd på fartøyets vegg og påfølgende blødning.

Det er ganske vanskelig å oppdage en aneurisme med tomografi og CT. Hvis aneurismen er typisk, med høy blodstrøm, er det praktisk talt ikke forskjellig fra resten av karene. Innføringen av kontrast lindrer ikke oppgaven, det akkumuleres ikke i hulrommet i aneurysmen. Imidlertid kan man se sin opphopning i aneurysmens vegger.

Aneurysme i abdominal aorta

En slik aneurisme er en av de vanligste vaskulære sykdommene. I utgangspunktet manifesterer denne sykdommen seg ikke, men fører til slutt til forferdelige konsekvenser som aortabrudd, noe som kan føre til sjokk eller til og med død.

Det er også risiko for blodpropper eller riving av en del av karveggen som senere kommer inn i blodet og tetter mindre fartøy. MR av en aneurysm i abdominal aorta er sett på som en fortykning av aortas stamme eller dens lokale fremspring.

Perfeksjon av teknologi og utvikling av medisin utvide mulighetene for diagnose og behandling av de fleste sykdommer. I fremtiden kan man forvente forbedring i teknikken for magnetisk resonansbilder.

Les Mer Om Fartøyene