Hva er klipping av vaskulære aneurysmer, konsekvensene

En aneurisme i hjernen skjer med patologiske forandringer i karene, mens formen endrer seg. De blir tynne og sprø, de strekker seg og stikker ut. På deformasjonsstedet dannes en aneurysmal sek, som senere kan briste, noe som fører til intrakranial blødning.

Sannsynligheten for et dødelig utfall med ruptur av fartøyet er veldig høyt, så når diagnosen er bekreftet, utføres kirurgisk inngrep raskt. I dette tilfellet klipper ofte en aneurisme i hjernen, unntatt situasjoner når posen er for dyp.

Essensen av aneurisme klipping, løpet av operasjonen

Når vi snakker om hva en aneurysmutklipp er, mener vi prosedyren for aneurysmavkobling fra den totale blodstrømmen. Dette skjer ved å bruke et klips på halsen på det berørte fartøyet.

Avhengig av formen på aneurysmen, kan det være nødvendig å klemme klemmene dobbelt. For å få tilgang til ønsket sted utføres trepanering av skallen.

Hvordan utføres kirurgi?

Under manipulasjonen utføres følgende handlinger:

 1. Pasienten får generell anestesi.
 2. Trepanering av ønsket område av skallen.
 3. Kranitom utskåret åpning.
 4. Det harde skallet i hjernen er åpnet.
 5. Definert område og skilt fra andre vev.
 6. Aneurismen er avskåret fra total blodstrøm ved å bruke et klips.
 7. Kraniet er restaurert. Det utskårne hullet er festet med plater og skruer.

Å utføre operasjonen krever kirurgens nøyaktighet og oppmerksomhet. Under prosedyren benyttes forskjellige mikrokirurgisk utstyr. Hvis legen ser at karene er fortynnet, kan de pakkes rundt dem med kirurgisk gassbind eller muskelpartikler. Dette reduserer risikoen for brudd når trykket stiger.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgisk inngrep

Beslutningen om å utføre operasjonen utføres av den behandlende legen etter pasientens samtykke til prosedyren. De viktigste indikasjonene for klipping er:

 • en aneurisme som når 7 mm eller mer;
 • genetisk predisposisjon til brudd på en aneurysmal sac.

Når operasjonen er kontraindisert

I noen tilfeller bør operasjonen bli forlatt:

 1. Med sykdommer i sirkulasjonssystemet.
 2. Med dekompensering av diabetes.
 3. I nærvær av akutte inflammatoriske og smittsomme prosesser.
 4. Hvis bronkial astma har en alvorlig kurs.
 5. Med forverring av kroniske sykdommer.

Klipping utføres ikke når aneurismen ligger dyp nok.

Prispolitikk

Når du blir spurt hvor mye en operasjon koster, kan du svare på forskjellige måter. Med en planlagt sykehusinnleggelse har pasienten rett til fri behandling. For dette, når du søker på Helse, må du fylle ut papirene og gi de aktuelle dokumentene.

I dette tilfellet kan det ta flere uker eller måneder å gjennomgå søknaden og tildele midler fra budsjettet.

Hvis det ikke er tid, kan du søke på klinikken privat, så koster prosedyren fra 80 til 180 000 rubler. Det avhenger av operasjonens kompleksitet, klinikkens prestisje og kvalifikasjonene til legene, samt prisen på materialene som skal brukes i klipping.

Hvordan tilrettelegge for prosedyren riktig

Ved valg av aneurysm behandlingsmetode utføres en rekke undersøkelser. I utgangspunktet er det:

 • Generell analyse av blod, urin.
 • En blodprøve for biokjemi og smittsomme sykdommer.
 • Radiografi.
 • Cardiogram.
 • Besøk terapeuten og nevrolog, og noen ganger andre spesialister, avhengig av symptomatologien.
 • Magnetisk resonans angiografi. Det er vist med en aneurisme fra 3 mm.
 • CT er nødvendig for å oppnå et generelt bilde når det dannes fra 5 mm. Med hjelpen er det mulig å oppdage kalkninger og trombier innenfor en aneurisme.
 • Digital subtraksjon angiografi lar deg se formasjoner opptil 3 mm.

Før klipping av cerebral fartøy er det nødvendig å forberede kroppen til kirurgisk inngrep. Til dette formål er de eksisterende sykdommene normalisert: de kompenserer for diabetes mellitus, arteriell trykk og andre kroniske sykdommer som forekommer i akutt form.

Etter undersøkelsen fyller kirurgen, anestesiologen og samtykkeskjema inn dato for operasjonen. På elva anbefales det ikke å spise mat og væsker etter 18.00.

Postoperativ periode

For at pasienten raskt skal komme tilbake til den vanlige livsstilen etter operasjonen, blir han vist fred og positiv holdning.

Når den planlagte operasjonen utføres, blir pasienten igjen i flere dager i intensivavdelingen for å kunne gi medisinsk hjelp i tide i tilfelle komplikasjoner. På slutten av denne tiden blir pasienten overført til en generell menighet.

I den postoperative perioden kan rask tretthet, svakhet være forstyrrende. Derfor anbefales full hvile og sengestøtte.

Et hodepineangrep er også en hyppig følgesvenn av en aneurysmutklippsoperasjon. Dette symptomet elimineres av narkotika, så for sterke og hyppige migrene bør du konsultere legen din.

Den totale rehabiliteringsperioden er om lag to måneder. Det er viktig å vurdere tilstedeværelsen av andre sykdommer og graden av alvorlighetsgrad, tilstanden der pasienten var på tidspunktet for klipping. Hvis operasjonen var planlagt og størrelsen på utdanningen var ubetydelig, er prosedyren enklere å overføre, gjenopprettingen av organismen skjer raskere.

Er operasjonen farlig, hvorfor klargjøre etter klipping?

Forverring av tilstanden etter operasjonen er ganske sjelden. Ifølge statistiske data overstiger dette beløpet ikke 10%. Men enig i behandlingen av en aneurysm, må pasienten vurdere alle risikoene.

Konsekvensene kan være svært forskjellige: alt fra mindre brudd på tale, minne, oppmerksomhet, konstant hodepine og slutt med iskemiske komplikasjoner, lungeødem, i noen tilfeller dødelig.

Men du bør ikke forlate operasjonen. Hovedbetingelsen for vellykket behandling er valget av kvalifisert personell, overholdelse av alle anbefalinger fra legen og rettidig diagnostisering av komplikasjoner i postoperativ perioden.

I de fleste tilfeller oppstår komplikasjoner med preoperativ aneurysmbrudd eller blødning under prosedyren.

 • Forstyrrelse av koordinasjon av bevegelser eller reduksjon av følsomhet i ekstremiteter, lammelse.
 • Dysfunksjon av taleapparatet.
 • Redusert syn.
 • Blokkering av blodkar.
 • Psykologiske lidelser.
 • Utseendet til epilepsi.

Livstid etter behandling

Generelt, hvis alle anbefalinger følges og operasjonen utføres i tide, blir pasientens forventede levealder ikke redusert.

I tilfelle avslag på behandling, vil aneurismen gradvis øke i størrelse, og til slutt vil den sprekke, blødning, som ofte fører til døden.

De viktigste anbefalingene for tidlig gjenoppretting er:

 • Revisjon av ernæring.
 • Normalisering av fysiske belastninger.
 • Observasjon med en nevrolog.
 • Avslag fra dårlige vaner.
 • Passasje av MR-angiografi og CT-skanning 6 måneder etter operasjonen.
 • Tilstandsovervåking for å unngå nye formasjoner.

Funksjonshemming i en aneurisme

Spørsmålet om utnevnelse av funksjonshemning etter trepanering av skallen avgjøres under sosial og medisinsk undersøkelse. Generelt er det bare 7-10% av de som gjennomgår kirurgi, må registrere fordeler. Tilstanden er vurdert ved følgende kriterier:

 1. Tilstedeværelsen av en systematisk funksjonell ubalanse på grunn av operasjonen.
 2. Delvis uførhet, dette kan både være en begrensning for mobilitet og psykiske lidelser.
 3. Behovet for rehabilitering.

Hvis de nevnte komplikasjonene vedvarer i løpet av året, er jeg, II eller III gruppesykdom registrert avhengig av symptomene:

 • Jeg gruppe er gitt til folk som ikke kan gi seg selv, de trenger konstant tilsyn og omsorg. Disse innbyggerne anses å være ufrivillige, vaktmesteren er tildelt dem.
 • II gruppe av funksjonshemning gir delvis forstyrrelse av kroppens funksjonalitet etter sykdommen. En person kan anses som delvis inkompetent.
 • Gruppe III er laget for personer med moderat kroppsforstyrrelse. For eksempel, delvis lammelse, desorientering, hørselstap. En slik kategori av funksjonshemmede trenger ikke konstant tilsyn. De selv kan utføre alle nødvendige selvbetjeningsaktiviteter.

Ved bestemmelse av den aktuelle gruppen vurderes konsekvensene av operasjonen, typen og plasseringen av aneurismen. Et viktig argument er tilstedeværelsen av psykiske lidelser og epilepsi.

Basert på statistikken, går mer enn 40% av de opererte pasientene etter rehabiliteringstiden tilbake til deres vanlige arbeidsaktiviteter. Resten av dyktige borgere passerer rekvisifikasjonen i spesielle institusjoner og kan holde stillinger med lette arbeidsforhold.

En aneurisme i hjernen er farlig ved ruptur av fartøyet. Beslutningen om å utføre en operasjon skal gjøres av pasienten med en forståelse av alle mulige risikoer og komplikasjoner. Generelt er livet etter klipping ikke veldig forskjellig fra preoperativ perioden. Hovedkriteriet for vellykket manipulering er rettidig diagnose av sykdommen og overholdelse av anbefalingene fra den ansvarlige legen.

Drift for å fjerne cerebrale aneurysmer: indikasjoner, ledning, prognose, rehabilitering

Aneurysm er et patologisk fremspring av fartøyets vegg. I motsetning til et normalt fartøy, har en aneurisme en tynnere vegg med mulighet for brudd og inntrengning av blod inn i hjernen eller inn i rommet mellom hjernemembranen (subaraknoid blødning).

Hovedårsakene til dannelsen av vaskulær aneurisme er medfødt forstyrrelse av strukturen i vaskulærveggen; Aterosklerose, hvor midterlaget av arterier er ødelagt og veggen er tynnet; endring av vaskulær veggen i den inflammatoriske prosessen.

Formen på aneurysmen kan være sacculated - med nakke, kropp og kuppel spinkel - der fartøyet er jevnt utvidet i stor grad lateral minner om svulstvegg i karet.

Diameteren er:

 • Opptil 3 mm - veldig liten;
 • Fra 4 til 15 mm - konvensjonell;
 • Fra 16 til 25 mm - stor;
 • Mer enn 25 mm er gigantiske.

Ofte forekommer ueksploderte aneurysmer asymptomatisk og blir funnet ved et uhell når de undersøker hjernen av en annen grunn.

Når er kirurgi nødvendig for vaskulær aneurisme i hjernen?

aneurisme av cerebral vesikel

En streng tilnærming til gyldigheten av kirurgisk inngrep med en ueksplodert aneurisme er nødvendig i forbindelse med mulige komplikasjoner under operasjonen. En aneurisme med en størrelse på mer enn 7 mm betraktes som en indikasjon på kirurgi. Indikasjoner for kirurgi er mer sikker med økende aneurisme som observasjoner og familiær disposisjon for blødning (blødning fra aneurisme tilfeller nære slektninger).

Forbereder for en operasjon

Dersom pasienten har indikasjoner på kirurgisk fjerning av en ueksplodert aneurisme, blir han innlagt på en planlagt måte til klinikken, som må oppfylle følgende krav:

 1. Har en nevrokirurgisk avdeling, samt spesialister med erfaring i å gjennomføre både åpne mikrokirurgiske inngrep på hjernens kar, og med erfaring i å gjennomføre inngrep av endovaskulær aneurysmavstand.
 2. Har en røntgendiagnostikkavdeling, med mulighet for spiralcomputerangiografi, magnetisk resonansangiografi, digital subtraksjon angiografi;
 3. Operasjonsrommet skal være utstyrt med spesialutstyr for mikrokirurgi av cerebrale aneurismer;
 4. Har en neuroreanimation avdeling.

Forberedelse for kirurgi er en viktig del av vellykket behandling.

Utføre kliniske tester (blodprøver, urinprøver, blodkjemien, koagulasjon, blodprøve for visse infeksjoner (HIV. RW, viral hepatitt), brystrøntgen, EKG), konsultasjoner hos spesialister (nevrolog, indre og andre spesialister er angitt).

Alle de ovennevnte undersøkelsene kan gjøres på klinikken under sykehusinnleggelse, men det er mulig å gjennomgå disse studiene på poliklinisk grunnlag, før sykehusinnleggelse.

For å velge metoden for kirurgisk inngrep, utføres studier for å vurdere arten og strukturen til aneurysmet, så vel som tilstanden i hjernevæv.

 • Magnetisk resonans (time-of-flight) angiografi. Denne teknikken lar deg få et klart bilde av en aneurisme med en aneurysmstørrelse på 3 mm eller mer.
 • Datatomografi i angiografisk modus. Ved den angitte inspeksjonen er det mulig å avsløre forekomsten av forkalkninger i en vegg og blodpropp i en aneurisme. Imidlertid er denne teknikken dårligere enn magnetisk resonansangiografi som nøyaktig reflekterer aneurysmstrukturen mindre enn 5 mm i størrelse.
 • Digital subtraksjon angiografi. Til dags dato forblir denne studien "gullstandarden" ved anerkjennelse av aneurysmer med en størrelse på mindre enn 3 mm og kar med liten diameter. Studien utføres kun på et sykehus, i forbindelse med muligheten for komplikasjoner i sin oppførsel.

Magnetisk - resonans angiografi og computertomografi i angiografi modus kan utføres før opptak til sykehuset, forutsatt at fra den tiden av studien før opptak ikke var mer enn 6 måneder, tiden som har gått siden undersøkelsene ikke har vært noen endringer i pasientens tilstand og forskning utført underlagt alle nødvendige tekniske krav.

Før operasjonen blir blodtrykkstallene justert til konsekvent normale figurer, blodsukkernivåene justeres i diabetes mellitus, med forverring av kroniske sykdommer - staten kompenseres.

Etter at alle nødvendige undersøkelser er fullført og funnet ut at det ikke er kontraindikasjoner for operasjonen, blir pasienten plassert i klinikken. Han undersøkes av en kirurg, forklarer operasjonsplanen og mulige komplikasjoner, anestesiologen snakker med pasienten. Pasienten fyller ut spørreskjemaet og gir samtykke til operasjonen.

På kvelden for operasjonen fra seks om kvelden er det forbudt å spise og drikke vann, hvis operasjonen er planlagt etter 12, kan du tillate en lett kveldsmat. Overholdelse av denne tilstanden er svært viktig for å sikre sikker generell anestesi.

Før operasjonen må du ta en dusj og vaske håret. Renhet er forebygging av smittsomme komplikasjoner.

Alle uforståelige spørsmål må avklares av legen eller sykepleiepersonalet, noe som vil hjelpe til i noen grad å fjerne den preoperative spenningen som er forbundet med intervensjonen.

Hvordan utføres kirurgisk fjerning av cerebrale karters aneurisme?

For kirurgisk fjerning av en aneurisme som brukes som en åpne inngrep på hjernen: klipping av en aneurisme styrke veggene i en aneurisme ved å pakke inn en aneurisme med kirurgisk gassbind; Stopp av blodstrømmen gjennom arterien ved å påføre klemmer på arterien til en aneurisme eller før og etter en aneurisme (fangst), og endovaskulære metoder.

Direkte kirurgiske inngrep i anledning av en cerebral aneurisme bekymret for hi-tech manipulasjoner og etterspørsel fra kirurgen av erfaring og besittelse av mikrokirurgisk teknikk.

Kompleksiteten i operasjonen består i behovet for å isolere fartøyet og aneurysmen på en slik måte at det forhindrer ruptur av aneurysmen og skade på hjernevevet.

Slike operasjoner utføres hovedsakelig for unge mennesker, og tar hensyn til muligheten for å korrigere en aneurisme fra åpen tilgang.

Operasjonen utføres under generell anestesi og varer i flere timer.

Under intervensjonen utføres en permanent kontroll av kroppens grunnleggende funksjoner:

 1. De viktigste parametrene til organismen og hjernens funksjon er overvåket;
 2. Blodtrykk er korrelert, hjernevæv er beskyttet mot iskemi, etc.

Skjematisk kan løpet av åpen kirurgi på en aneurisme i hjernen bli representert som følger:

 • Trepanation av skallen;
 • Deretter kuttes et hull i kranen, den separerte delen av beinet stiger og fjernes (etter at operasjonen er fullført, kommer denne delen av beinet tilbake til sin plass);
 • Dura materen åpnes og kirurgen får tilgang til hjernen;
 • Den patologiske (bære) arterien og selve aneurysmen utmerker seg;
 • På halsen til aneurismen, ved basen, pålegge klips - samozazhimayuscheesya microdevice med kjever, kjever tillukket ned i halsen til aneurismen og aneurismen fra blodet;
 • Under operasjonen nødvendigvis styrt radikalitet av aneurismen fra blodet via punktering av aneurismen blir aneurisme undersøkt ved hjelp av kontakt Doppler ultralyd, mulig undersøkelse av aneurismen gjennom et mikroskop eller endoskop, samt gjennomføre intra fluorescens angiografi;
 • Fullfør operasjonen på en aneurisme av hjernen ved å sutur dura materen, den kuttede delen av skallen vender tilbake til sin plass og er festet med titanplater og skruer.

Effektiviteten av å slå av aneurismen under klipping når 98%.

Når er endovaskulær behandlingsmetode indikert?

 1. Alder over 60 år;
 2. Tilstedeværelsen av alvorlige sykdommer;
 3. Aneurysmer komplisert for tilgang med åpen intervensjon.

Fordelen med endovaskulær behandling er den lave traumatismen og den korte postoperative perioden.

Hvordan utføres endovaskulær intervensjon i hjernens vaskulære aneurismer?

Operasjonen utføres under generell anestesi, da det krever fullstendig kontroll av blodtrykket og pasientens stilling på operasjonstabellen.

Alle manipulasjoner på fartøyene utføres under røntgenkontroll i røntgenrommet. Inngrepet skjer hovedsakelig gjennom en punktering i den femorale bretten, hvor gjennom den femorale arterie i retning av aneurismen kateteret holdes, blir aneurismen fullstendig fylt med platinaspoler på og av fra blodet.

For tiden for endovaskulær korreksjon av en aneurysm med bred nakke, brukes metoder for å beskytte halsen til en aneurysm for å forhindre spredning av mikro-spiraler i støttefartøyet:

endovaskulær aneurysmbehandling

Midlertidig beskyttelse av aneurysmhalsen med ballong (ballongassistert teknikk), når et kateter med en ballong settes inn i bærerbeholderområdet, som oppblåses, og deretter setter mikroarmer inn i aneurismen, hvoretter ballongen fjernes;

 • Konstant beskyttelse av aneurysmhalsen ved hjelp av en stent, som innføres i fartøyet og forblir konstant i fartøyet. Stenten har celler gjennom hvilke mikroarmer er satt inn i det aneurysmale hulrom og aneurismen er avskåret fra blodstrømmen;
 • Introduksjon til fartøyets strømning - omdirigering av stent, som har en høy tetthet og styrer blodet langs fartøyet på en slik måte at blodet ikke kommer inn i aneurismen og aneurismen er trombosed, det vil si at muligheten for brudd er utelukket. Komplett trombose av aneurysmen forekommer innen 4 til 6 måneder etter inngrep.
 • Etter installasjon av stenter av noe slag i tre måneder, er det nødvendig å ta medikamenter for å forhindre stenttrombose, som må tas i betraktning ved valg av denne teknikken for intervensjon.

  Gjenoppretting etter operasjon

  Etter operasjonen blir pasienten plassert i den postoperative menigheten for å observere det medisinske personalet, hvor han begynner å puste selvstendig, hvorpå han blir overført til intensivavdelingen. Tiden i intensivavdelingen avhenger av kompleksiteten og egenskapene til kirurgi og anestesi og er 24-48 timer.

  Deretter i pasienten blir pasienten overvåket og behandlet i en til to uker, avhengig av direkte eller endovaskulær inngrep. Noen pasienter må gjennomgå rehabilitering.

  Varigheten av den postoperative oppfølgingsperioden etter endovaskulær intervensjon er mye kortere enn etter direkte operasjon og er 5 til 6 dager i fravær av komplikasjoner.

  Konsekvenser av kirurgisk inngrep

  Det er komplikasjoner forbundet med en negativ reaksjon på anestesi, skade på karveggen under operasjonen. Konsekvensene av intervensjonen inkluderer blodpropp, hjerneødem, infeksjon, hjerneslag, kramper, vanskelighetsproblemer, nedsatt syn, minne, balanse, koordinering av bevegelse etc.

  Men fjerning av aneurisme å sprekke den, utsatt for forstyrrelser i et spesialisert klinikk med lang erfaring kirurgisk korreksjon av vaskulære aneurismer, det reduserer muligheten for alvorlige komplikasjoner, og er makeløs med alvorlige konsekvenser cerebral arterie aneurisme ruptur. I tillegg er noen komplikasjoner fjernet under operasjonen eller umiddelbart etter operasjonen. I noen tilfeller krever det en lang periode med rehabilitering ved hjelp av fysioterapi teknikker, arbeider med en logoped med talevansker, en psykolog, spesialist i fysioterapi, massasje, etc.

  Livet etter operasjonen

  Fullstendig gjenoppretting etter åpen operasjon tar opptil to måneder, etter at endovaskulær kirurgisk pasient har gått tilbake til fullverdig liv på kort tid. Varigheten av utvinning avhenger av pasientens helse før kirurgi, postoperative komplikasjoner.

  Aneurysme før og etter endovaskulær kirurgi

  Etter kraniotomi er det vondt i flere dager i såret, etter hvert som såret healer, blir det kløe, det er mulig hevelse i dette området og nummenhet i flere måneder.

  Ca. to uker kan det være hodepine, bekymret for tretthet og angst opptil åtte uker etter den åpne operasjonen. Derfor anbefales en dags søvn om ettermiddagen.

  Pasienten skal være under oppsyn av en nevrolog, ta de nødvendige legemidlene, smertestillende medisiner. I løpet av året bør kontaktsporter unngås, løft på mer enn 2 - 2,5 kg, langvarig sittende.

  Hvis arbeidet ikke er relatert til arbeidsbelastningen, kan du etter ca 6 uker diskutere med legen din muligheten til å starte arbeidet.

  Til tross for at bruken av MR-angiografi og CT-angiografi er begrenset til nærværet av mulige bildeforvrengninger fra metallklemmer, stenter og spiraler, forblir disse metodene tilstrekkelig effektive i postoperativ kontroll.

  Gjentatt undersøkelse etter åpne inngrep anbefales å utføres mellom 6 og 12 måneder etter inngrep.

  Etter en endovaskulær operasjon anbefales en kontroll digital subtraksjon angiografi mellom 6 og 12 måneder etter inngrep.

  Pasienter med en predisposisjon for dannelse av aneurismer, uavhengig av hvilken type av kirurgisk inngrep, etter slutten av observasjonsperioden er anbefalt gjennomføring av magnetisk - resonans-angiografi, computertomografi angiografi i modus 1 gang i 5 år for å unngå dannelsen av nye aneurismer.

  Anmeldelser av pasienter etter kirurgisk korreksjon av vaskulære cerebrale aneurysmer er positive. Blant de bivirkningene som vedvarer i den forsinkede perioden etter operasjonen, registrerer mange mennesker en forverring av velvære når været endres.

  Mange positive vurderinger om behandling på NN Burdenko Institute, hvor over de siste ti årene ble mer enn 400 kirurgiske korreksjoner av ueksploderte aneurysmer utført, med positive resultater av operasjoner.

  Operasjonen for å fjerne unexploded cerebral aneurysm utføres uten kostnad for kvoten for høyteknologiske operasjoner. For hvilke det er nødvendig å sende de aktuelle medisinske dokumentene til den valgte klinikken, og i nærvær av kvoter, vil en "Protokoll av kvotebeslutningen" bli utstedt, blir pasienten inngått operasjonsplan og venter på sin tur.

  Dersom pasienten gjelder uavhengig av klinikken, uten henvisningskjema, utføres operasjonen på betalt basis.

  I tilfelle av betalt behandling kostnadene for operasjonen er svært individuelt og avhenger av materialene som brukes under operasjonen, legen kvalifikasjoner, tidsbruk på sykehuset, etc. Den gjennomsnittlige kostnaden for kirurgi i klinikker i Moskva for aneurisme klipping -.. 80 000, for endovaskulær nedleggelse aneurysmer - ca 75.000 rubler.

  Gitt den høye dødeligheten fra blødning med aneurysmbrudd, i nærvær av indikasjoner, anbefales en profylaktisk operasjon å slå av en aneurisme fra blodstrømmen.

  Aneurysm av cerebral fartøy

  En aneurisme i hjernen er en patologisk formasjon som er lokalisert på veggene til de intrakranielle karene, har en tendens til å vokse og fylle hulrommet med blod. Vegget på det berørte fartøyet stikker ut, som et resultat av hvilken det begynner å presse på nerver og hjernevev som ligger nær det, ansvarlig for livets livsviktige aktivitet og funksjon. Etter å ha nådd en stor størrelse, kan en aneurysm bryte og føre til alvorlige konsekvenser - en fornærmelse med konsekvenser, koma eller død.

  Årsaker til en aneurisme i hjernen

  Dannelsen av intrakranielle aneurysmer er nesten alltid forbundet med patologiske forstyrrelser av vaskulært vev. Ervervede eller medfødte sykdommer bidrar til ødeleggelsen av karenees vegger, reduserer tone og delaminering. De svekkede karene tåler ikke det naturlige trykket i blodstrømmen, noe som resulterer i dannelsen av en aneurisme i form av fremspring av veggen, etterfulgt av akkumulering av blod i hulrommet på det tynneste stedet.

  De viktigste årsakene til å ødelegge vaskulærveggene og utseendet til intrakranielle aneurysmer inkluderer:

  • Genetiske abnormiteter, manifestert ikke bare som medfødte, men også kjøpte sykdommer.
  • Arteriell hypertensjon. Veggene på fartøyene mister elastisitet og dekkes av mikroskader på grunn av overdreven blodtrykk på dem. Ved langvarige patologiske effekter kan fremspring av veggen av et fortynnet kar og utviklingen av en aneurisme som følge av dette oppstå.
  • Åreforkalkning. Utseendet til aterosklerotiske plakk og ødeleggelse av vaskulære vegger kombineres ofte med arteriell hypertensjon, og øker dermed risikoen for aneurysmer.
  • Intrakraniale skader. Med lukket CCT kan skader på cerebral arterier forekomme på det harde skallet, noe som resulterer i at aneurysmer utvikler seg på sine vegger.
  • Infeksjoner i hjernen. I slike tilfeller er aneurysmer en komplikasjon av den underliggende sykdommen, for eksempel akutt meningitt, bakteriell endokarditt eller soppsykdommer.
  • Tumoremboli. En aneurisme vises mot bakgrunnen av en delvis overlapping av fartøyets kanal med et stykke svulst som er løsrevet fra formasjonslegemet.
  • Effekt av stråling.

  Hvis en av de nevnte sykdommene eller betingelsene er utsatt, bør en person periodisk undersøkes av spesialister og om nødvendig behandles. Regelmessig analyse av tilstanden til karene i hjernen vil tillate å legge merke til utvikling av patologi i tide og ta passende tiltak.

  Aneurysme i hjernen: symptomer

  Ved sykdomsutbruddet er hjerneaneurysmesymptomer milde. For tegn som ofte ligner på manifestasjoner av nevrologiske sykdommer, tar få oppmerksomhet, mens sykdommen fortsetter å utvikle seg. Hvis det i begynnelsen ikke ble oppdaget patologi av cerebrale kar og som følge av denne aneurysmen økt til en stor størrelse, begynner pasienten å vise mer uttalt symptomer på denne sykdommen:

  • Hodepine. Moderat pulsering, manifestert oftere på den ene siden og i øyesokkene, oppstår med en aneurisme av fartøy som passerer gjennom det overflatevev i hjernemembranen. Hvis patologien er lokalisert i hjernestoffets indre vev, kan hodesmerter ikke forstyrre på grunn av fravær av smertestillende midler i disse strukturene.
  • Sårhet i ansiktet. Et symptom oppstår når en aneurisme utvikles i veggene i halspulsåren og press på prosessene i ansiktsnerven.
  • Spotting lidelser. En aneurisme som ligger i nærheten av de optiske nerver, kan klemme dem og derved forårsake synshemming. Hvis sykdommen utvikler seg i nærheten av et bunt av optiske nerver, kan pasienten delvis miste synet eller helt blind.
  • Kramper. Muskelkontraksjoner oppstår ufrivillig når store aneurismer klemmes inn i vevene i de store halvkugler som er ansvarlige for motorfunksjoner. Konvulsjoner forårsaket av en aneurisme ser ikke ut som epileptiske anfall, men det er bare mulig å diagnostisere deres tilhørighet til sykdommen bare under en detaljert undersøkelse.
  • Neurologiske lidelser forårsaket av komprimering av kranialnervene. Som et resultat kan pasienten miste smak og hørsel, etterligningsforstyrrelser kan oppstå og nedre øyelokk kan senkes.
  • Forløpende angrep av iskemisk type. Avhengig av fartøy eller arterie, som påvirkes av aneurysmen, utvikler pasienten akutte angrep av blodtilførsel til hjernen, som varer opptil en dag. Denne prosessen er ledsaget av svimmelhet (opp til bevissthetstap), orienteringstap, nedsatt minne og følsomhet, lammelse av lemmer og separate deler av kroppen.

  I en tilstand nær ruptur av aneurysmen endres pasientens symptomer. Intensiteten til de beskrevne nevrologiske tegnene øker, noe som resulterer i at pasienten føler seg en markant forverring av hans tilstand av helse. På dette stadiet er behandling av leger allerede et nødtiltak, ellers bryter en aneurysmes brudd på irreversible konsekvenser og et dødelig utfall.

  Typer aneurysmer

  Tre typer intrakranielle aneurysmer er preget av ytre egenskaper og utviklingsstruktur:

  1. Sacled - En rund sac med blod inne er festet til veggen av fartøyet ved basen eller benet. Ekstern utsikt over denne typen aneurisme ligner en bær som henger fra en gren, så den kalles "bær".
  2. Lateral - ser ut som en svulst, ligger direkte på veggen av fartøyet;
  3. Spindelformet - ligger i stedet for patologisk utvidelse av fartøyene fra innsiden.

  På stedet for aneurysm lokalisering er det:

  1. Arteriell - oppstår på steder av forgrening av arterielle kar på grunn av deres patologiske ekspansjon.
  2. Arteriovenous - påvirker veggene i venøse kar.

  Av opprinnelses natur er hjerneaneurysmer delt inn i:

  1. Stratified - aneurysmer er plassert direkte i veggen av fartøyet som et resultat av dets delaminering og sipning gjennom sprekker.
  2. Sann - oppstår inne i fartøyet på grunn av fremspring av veggen.
  3. False - er dannet fra utsiden av fartøyet i form av en hul neoplasma, mens blodet kommer inn i det gjennom mikroskår eller hull i veggen.

  Aneurysmer i hjernen er klassifisert etter andre tegn. Så, etter antall aneurysmer er det flere eller enkle, etter utseende - medfødte eller oppkjøpte, i størrelse - små, mellomstore og store. Hvis en aneurisme oppsto mot en purulent infeksjon, kalles den en mykotisk infeksjon.

  Rupturen av hjernens aneurisme og dens konsekvenser

  Med overdreven tynne kar og under påvirkning av provokerende faktorer, kan pasienten ha en aneurisme som brøt ut med utstrømning av blod inn i nærliggende vev. Avhengig av plasseringen av aneurysmen, kan blødning påvirke hjernevævet, dets skallrom og ventrikler.

  Blødning forårsaket av ruptur av aneurysmen bærer høy risiko for blokkering av væskeledende kanaler og stagnasjon av væskevæsken. Hjernen svulmer, og blodet sprer seg gjennom hjernevevene under forfallet provoserer utviklingen av den inflammatoriske prosessen og nekrose. Som et resultat opphører gradvis døende av deler av hjernen overføring av signaler til vitale systemer og organer, og deres arbeid opphører.

  Brudd på en aneurisme i hjernen er preget av følgende symptomer:

  • Intense angrep av hodepine. Blodet sølt inn i hjernevævet irriterer nerveendingene som er der, noe som fremkaller utseende av uutholdelig hode smerte.
  • Kvalme og plutselig rush av oppkast.
  • Bevisstap. Det er bakgrunn av en kraftig økning i ICP, provosert av utstrømning av blod, dannelse av hematom og hjerneødem.
  • Nevrologiske tegn, som indikerer irritasjon av membranene i hjernen. Disse symptomene inkluderer utseendet av fotofobi, muskelspenning i nakken, rygg og ben. I sistnevnte tilfelle kan pasienten ikke røre brystet med haken og sitte ned.

  Med aneurysmbrudd er risikoen for død ekstremt høy.

  Selv om en person kan redde og gi ham en stabil tilstand, er det en stor del av sannsynligheten for komplikasjoner etter subarachnoid blødning:

  • gjentatt ruptur av aneurysmen;
  • akkumulering av væske i hjernens strukturer (cidrocephaly), forårsaket av overlapping av gulrøtter;
  • hjernens iskemi med lav sannsynlighet for død.

  Komplikasjoner som oppstår etter aneurysmbrudd, avhenger også av graden av hjerneskade. Så kan pasienten manifestere:

  • taleforstyrrelser - etter blødning i venstre halvkule-tale blir vag, det er problemer med skriving og lesing;
  • forstyrrelser i motorsystemet, lammelse av lemmer - med ryggmargsskade;
  • reduksjon av svelging refleks - matinntaket er betydelig hemmet, mat i stedet for spiserøret kommer inn i luftveiene enn provoserer utviklingen av inflammatoriske prosesser i lungene;
  • Psykoterapeutisk ustabilitet, manifestert i form av angrep av aggresjon, sinne eller omvendt, infantilisme, apati, fettering frykt;
  • nedsatt oppfatning - en person er forstyrret av den romlige oppfatningen av omgivende gjenstander (for eksempel er det vanskelig for ham å komme inn i døråpningen eller hell te i en kopp);
  • Krenkelse av kognitive funksjoner - manifestert i form av minnefunksjon, reduksjon av mentale evner og logisk tenkning;
  • psykiske lidelser - en person som tidligere hadde en aneurysmbrudd, ofte bekymret for depressive stemninger, og mot denne bakgrunnen utvikler søvnløshet, tap av appetitt, apati til hendelsene som finner sted;
  • hodepine - periodiske anfall i form av alvorlige pulseringer eller lumbago, som er vanskelige å fjerne ved smertestillende midler, forverre trivsel og redusere effektivitet;
  • epileptiske anfall - forekommer hos hver 5. pasient som har hatt en aneurysmbrudd.

  Ganske ofte mistet hjernefunksjonene ikke kan gjenopprettes, men kompetent rehabilitering og regelmessig observasjon av spesialister gjør det mulig å forbedre hjernens aktivitet og oppnå fullstendig selvbetjening.

  Behandling av cerebrale aneurismer

  To hovedmetoder brukes til å behandle en aneurisme: kirurgisk og konservativ. Hvis en aneurisme i hjernen er liten og ikke har en tendens til å øke, så ser eksperter på det ved regelmessig gjennomgang av diagnosen og foreskriver samtidig støtte medisinering. Med intensiv vekst og trusselen om brudd på utdanning, anbefales pasienten å gjennomgå en operasjon.

  Med konservativ behandling foreskrives pasienten medisiner med en effekt rettet mot å redusere effekten av en aneurysm på nærliggende vev og fjerne patologiske symptomer:

  1. Vasodilatormedisiner (Nimodipin) - er foreskrevet for å hindre vasospasmer, deres ekspansjon og forbedre blodstrømmen gjennom hjernens arterier.
  2. Antihypertensive stoffer (Captopril, Labetalol) - vises med høyt blodtrykk for å avlaste tonen i karetveggene. Med en aneurisme bidrar medisinering til å avlaste spenningen i formasjonsvegget og dermed redusere risikoen for brudd.
  3. Antikonvulsiver (fenosepam) - har en avslappende effekt på nerveceller, noe som resulterer i en redusert impulsoverføring til problemstedet.
  4. Painkillers reseptbelagte legemidler (Morphine) - foreskrevet for utålelig hodepine under intensiv terapi og under kontroll av vitale systemer i kroppen. Narkotika i denne gruppen er vanedannende, så de brukes i unntakstilfeller.
  5. Antiemetiske tabletter (Metoclopramide) - er indikert når tilstanden forverres med brekninger.

  Det skal huskes at det er umulig å kurere en aneurisme av cerebral fartøy på konservativ måte, medisinske preparater kan bare redusere trusselen om brudd.

  Hvis formasjonen vokser raskt og utøver trykk på nærliggende vev, bør man lytte til spesialistens mening og, i fravær av kontraindikasjoner, godta en operasjon.

  Fjerning av en aneurisme i hjernen, operasjon

  Kirurgisk inngrep medfører risiko for å utvikle påfølgende komplikasjoner, men de er flere ganger lavere i forhold til truslene som oppstår når hjernens aneurisme blir bristet.

  Avhengig av indikasjoner, generell tilstand, beliggenhet og grad av trussel mot livet, foreskrives pasienten en av følgende kirurgiske prosedyrer:

  1. Åpent kirurgi (craniotomi). Metoden innebærer å åpne skallen på stedet for aneurysmlokalisering og bruke en av følgende behandlinger:
   • Klipping - halsen på en aneurisme er slitt med et metallklipp, ikke opplevd samtidig med moderfartøyet og fjerning av akkumulert blod fra hulrommet. Over tid blir aneurysmhulen erstattet av bindevev, som forhindrer at blodet påfølgende kommer inn i det.
   • Shunting - det skadede karet overlappes, mens blodstrømmen blir omdirigert langs et nærliggende kunstig fartøy (shunt).
   • Styrking av veggene - Et skadet kar i stedet for utviklingen av aneurysmen er innpakket med et spesielt kirurgisk materiale, noe som resulterer i at en merkelig kapsel dannes på problemområdet.
  2. Endovaskulær embolisering. Prosedyren utføres på en minimal invasiv måte uten at det er nødvendig å åpne skallen. Ved hjelp av angiografi bringes et fleksibelt kateter langs blodkaret til en aneurisme. Etter dette blir en metallspiral innført i formasjonens hulrom, som dekker fartøyets lumen og dermed forhindrer inntrengning av blod inn i interiøret. En fordel ved fremgangsmåten anses det ikke nødvendig å åpne inngrep, samtidig som manglene innbefatter manglende evne til å fjerne blodoppsamlingen i aneurismen hulrom og utvikling av vaskulære spasmer som en reaksjon på et fremmedlegeme.

  Til tross for progressiviteten til sistnevnte metode, kan spiralen deformere med tiden og åpne lumen, noe som resulterer i at blodtilførselen til aneurysmen blir restaurert og den begynner å vokse. I slike tilfeller anbefales pasienten å gjennomgå en andre operasjon.

  Rehabilitering etter en aneurysmoperasjon av hjernen

  Restitusjonsperiode etter kirurgi er avhengig av flere faktorer - alderen til pasienten, typen av aneurysme og hjerne strukturer som den behandlet, den profesjonelle av kirurger som utfører operasjonen, og omfanget av de komplikasjoner som kan oppstå i den.

  Før stabilisering av tilstanden i den postoperative perioden, er pasienten på et sykehus og under tilsyn av nevrokirurger undergår medisinsk behandling. Avhengig av tilstanden til helse og indikatorer på sykehuset, kan han holde seg fra 3 til 30 dager. Etter denne perioden begynner rehabiliteringsperioden.

  For effektiv rehabilitering kan pasienten trenge opptil 2 år, hvor behandling anbefales i spesialiserte sanatorier under tilsyn av rehabiliteringslærere og psykologer. Gjennom denne perioden er støttende behandling og rehabiliteringsaktiviteter planlagte kurs med en pause mellom dem om noen uker. Avhengig av graden av skade på hjernekonstruksjonene med personen som gjennomgikk kirurgi, er smalprofil spesialister engasjert i å hjelpe ham med å gjenopprette de tapte funksjonene til tale, skrive, lese, gå.

  De effektive rehabiliteringsforanstaltninger som er utpekt etter fjerning av intrakranielle aneurysmer, inkluderer fysioterapiprosedyrer, som kan deles inn i to grupper:

  1. taktil effekt på muskelvev og kar som er skadet under operasjonen eller med blødning;
  2. bruk av instrumentteknikker for stimulering av vev påvirket av kirurgi.

  Den første gruppen inkluderer:

  • terapeutisk massasje av problemssoner - skulderbelte, krage sone, hode, lemmer;
  • akupunktur;
  • fysioterapi øvelser, inkludert arbeid med simulatorer, dersom motorfunksjonene forstyrres etter operasjonen.

  Av alle de instrumentale teknikkene etter fjerning av hjernens aneurisme, gjelder følgende:

  • elektroforese ved bruk av medisinske løsninger;
  • elektrostimulering av muskler;
  • UHF ifølge indikasjoner;
  • oksygen-, jodid-brom- eller hydrogensulfidbad.

  På individuell basis kan rehabilitatoren justere listen over behandlingsprosedyrer, avhengig av hvordan dagens behandlingsforløp påvirker kroppen.

  Effekter av cerebrale aneurysmer og prognose

  En pasient diagnostisert med en hjerne aneurisme, bør forstå at forsinkelsen i behandlingen kan true dets brudd, subaraknoidalblødning, og alvorlige konsekvenser: tap av vitale funksjoner eller død.

  Hvis en aneurisme oppdages før bruddet, har pasienten en sjanse, hvis ikke for fullstendig utvinning, da for en betydelig forlengelse av livet. Prognosen for overlevelse etter operasjon er i gjennomsnitt 10 år, mens indikatoren kan variere avhengig av pasientens alder, kroppens motstand, strukturen og plasseringen av den eksterne aneurisme.

  Brudd på en aneurysm i hjernen forverrer signifikant overlevelsesprognosen og uttrykkes i følgende gjennomsnittlige statistiske resultater:

  • dødsfall i 10% av tilfellene før ankomst av leger, i 5% - etter operasjonen, i 50% - innen 30 dager etter pausen;
  • dannelse av intrakraniell hematom i 22% av overlevende pasienter som gjennomgått subaraknoid blødning;
  • utstrømning av blod til hjernens ventrikler hos 14% av pasientene, som i halve tilfellene fører til døden.

  Risiko for dødelig utgang øker i tider, hvis en aneurisme av de store størrelsene er i et akutt stadium eller det oppstår en gjentatt blødning.

  Av alle overlevende pasienter etter aneurysmbrudd, er kun 30% i stand til selvstendig å betjene seg, og avhengig av blødningsstedet, kan hjernefunksjonssykdommer forblir:

  • nedsatt oppfatning;
  • reduksjon i kognitive funksjoner (minne, tenkning, evne til mental utvikling);
  • endre atferdsmessige kvaliteter og psyko-emosjonell bakgrunn;
  • brudd på tale, auditiv og visuell funksjon;
  • epileptiske anfall, kortvarig lammelse.

  Prognosen for hjernens aneurysmbrudd er avhengig av flere faktorer: pasientens alder, lokalisering av aneurysmen, graden av effusjon og operativ pleie av leger.

  Drift av en aneurisme av cerebral fartøy: indikasjoner, ledelse, rehabilitering etter

  Aneurysm i hjerneskarene er en veldig lumsk patologi. I lang tid kan det være asymptomatisk, og eieren vet ikke engang om tilstedeværelsen av en anomali. Samtidig bærer noen aneurysme en risiko for blødning, hvis konsekvenser kan bli dødelig, Derfor er en operasjon på en aneurisme den eneste riktige løsningen når den oppdages.

  Aneurysm i hjerneskarene har ofte en arteriell struktur, kan ligge i de mest forskjellige delene av skallen og kan være så stor som mikroskopisk til gigantisk. Selvfølgelig er risikoen for brudd uoppnåelig høyere med stor utdanning, men selv med små aneurysmer er det.

  Ifølge statistikken kan anomalier av hjerneskip finnes i 5% av befolkningen, og gapet faller på den mest aktive alderen - 30-50 år. Hos barn er blødninger fra aneurysmer ekstremt sjeldne.

  typer aneurysmer av cerebral fartøy

  Størrelsen på en aneurisme er liten, mellomstor, stor og gigantisk, singel og multi-chambered. Avhengig av lokasjonen er det en aneurisme av karotisarterien (indre), den fremre og midtre cerebrale arterien, vertebrobasilarbassenget. Omtrent 15% av tilfellene er flere vaskulære anomalier.

  Av alle blødninger inne i skallen subarachnoid - en av de vanskeligste, og grunnen for det i 85% av tilfellene blir en vaskulær malformasjon. Blod penetrerer således pia mater, komprimerer hjernen, bryter bevegelsen av cerebrospinalvæske, provoserer alvorlige nevrologiske skader og forvridning strukturer i hjernestammen har en høy risiko for død i den akutte fase av sykdommen.

  Operativ behandling av aneurysmer utføres til avdelinger av vaskulær kirurgi. Målet er ikke bare å bekjempe konsekvensene av forstyrrelsen av utdanningen, men også dens forebygging, som er enda viktigere. For å diagnostisere en aneurysm er det mulig ved hjelp av MRT, men bare hvis pasienten selv søker hjelp. Asymptomatiske former for patologi forblir ofte utenfor synsfeltet for leger, noe som utgjør en stor trussel mot pasientens helse og liv.

  Når du ser noen tegn til brain dysfunction, hodepine, spesielt repeterende, med ugunstig familie historie i form av vaskulær sykdom i hjernen bør være så snart som mulig for å be om hjelp for å utelukke eller bekrefte diagnosen og rettidig kirurgisk behandling, noe som kan bidra til å forhindre utvikling av manus, som truer livet.

  Indikasjoner og timing av operasjonen for en aneurisme i hjernen

  Indikasjon for operasjonen av en aneurisme av cerebral fartøy er selve eksistensen av en aneurisme, selv om den er liten og asymptomatisk. Pasienter med aneurysmer lever bokstavelig talt på et pulverkål, som kan "rive" når som helst. Stress og konstant følelse av bevissthet om denne risikoen kan provosere svingninger i trykk og vasokonstriksjon, og dermed bringe øyeblikk av brudd, så hvis operasjonen og sett til side, er det ikke lenge.

  Bare i sjeldne tilfeller kan legene vedta en vente og se taktikk, når aneurisme er svært liten, er dyp, og operasjonen kan være verre uken i hennes nærvær, men som praksis viser, er ofte nølende lege og forsinke spiller en negativ rolle - patologi utvikler og bør være et gap.

  Ueksploderte aneurysmer krever planlagt kirurgisk behandling i nevrokirurgi eller det vaskulære rom, Det er viktig at det utføres av spesialister som har tilstrekkelig erfaring med slike tiltak, og klinikken har minimal dødelighet og funksjonshemming blant pasientene.

  Ofte har pasienter som har en aneurisme diagnostisert lider av spørsmålet: gjør eller ikke gjør operasjonen? Etter å ha lyttet til og lest om de mulige konsekvensene av behandling, fryktet nevrologiske komplikasjoner fra intervensjonen, tenker de seriøst på å gi det opp. I slike tilfeller bør man likevel ikke tenke så mye om risikoen for en planlagt operasjon, som kan være minimal invasiv og sikker, men snarere om sannsynligheten for blødning med helt annen negativ statistikk.

  ruptur av hjernens aneurisme

  Brudd på en aneurisme er obligatorisk å korrigere kirurgisk, men det er noen forskjeller i tidspunktet for implementeringen, som er knyttet til de enkelte egenskapene i patologien.

  I den akutte og akutte perioden av blødninger (de første to ukene etter brudd) er indikasjoner på kirurgi:

  • Et brudd i ukomplisert patologi;
  • Stabil pasienttilstand;
  • Stor risiko for blødning;
  • Trusselen om en utprøvd spasm av blodkar og som en konsekvens cerebral iskemi.

  Pasienter i alvorlig og kritisk tilstand ved dette tidspunkt for å utføre en kirurgisk operasjon bare for helse - komprimering av hjernestammen strukturer forskyvning, akutt hydrocefalus, massiv nekrose av hjernevevet. I andre tilfeller kan operasjonen ved tidspunktet for lay-stabilisering.

  Etter de første 14 dagene etter utløpet av blod fra aneurysmen, utføres operasjonen av pasienter:

  1. I alvorlig tilstand på grunn av komplisert kurs (uttalt angiospasm);
  2. En aneurysmer vanskelig å fjerne.

  Spørsmålet om kirurgisk behandling av ruptured aneurysmer med alvorlig cerebral iskemi forblir åpen og kontroversiell, Hittil har nøyaktige indikasjoner på kirurgi hos slike pasienter ikke blitt klart bestemt. Intervensjon og generell anestesi kan forverre skader på hjernevevet, slik at operasjonen utføres umiddelbart bare med kompensert angiospasme, i andre tilfeller ventetaktikk.

  Preoperativ forberedelse

  aneurisme av blodkar i bildet

  Med planlagt aneurismeutklipp, har spesialister tid til å undersøke pasienten nøye og forberede ham til intervensjon. Som en konservativ terapi utnevnt antihypertensive stoffer, narkotika som normaliserer rytmen av hjertet i arytmier, blir lipidspektret korrigert i nærvær av abnormiteter.

  Før du planlegger operasjonen, blir pasienten utsatt for alle typer undersøkelser, inkludert blodprøver, urin, koagulogram, kardiogram, etc., samt med andre kirurgiske inngrep. For å lokalisere og forfine karakteren av vaskulær utdanning, utføres CT, MR med kontrast, angiografi, ultralyd med doppler.

  I tilfelle av ødelagte aneurismer av pasienter innlagt på et sykehus klinikk med akutt Hjernehinne eller intracerebral blødning og sendt til nevrokirurgisk avdeling, er det tid for undersøkelsen faktisk ikke, så du må være begrenset til et minimum, slik at å bestemme plasseringen av misdannelser.

  Både trepanasjon og endovaskulær kirurgi indikerer generell anestesi, men i sistnevnte tilfelle kan lokalbedøvelse bli brukt. Før kirurgi, snakker pasienten til kirurgen og anestesiologen (unntatt koma og akutt blødning), spiser ikke de neste 8 timene før kirurgi, prøver å sove. Hår i stedet trepanering barbert.

  Teknikk for operasjoner for å fjerne aneurysmer

  Hovedtyper av inngrep på cerebrale vaskulære misdannelser er anerkjent:

  • Fjerning av en aneurisme med åpen tilgang
  • Endovaskulær teknikk.

  Behandling av aneurysm under trepanering

  Effektiviteten av åpne operasjoner når 98%, de utføres med tilstrekkelig tilgang til en aneurisme og i tilfelle brudd. Pasienten gjennomgår generell anestesi, kirurgen utfører trepanering av skallen, kutter dura materen, ser etter hele aneurismen eller bruddstedet. Videre er det nødvendig å slå av misdannelsen fra den totale blodstrømmen. Dette gjøres vanligvis med et metallklipp, som minner om en klutnekke, som er plassert på fartøyet som mater aneurismen, og blokkerer bevegelsen av blod på den.

  Etter å ha slått av en aneurisme, suges dura materen, benflappen settes på plass, og sømene er plassert på hudflappen. Med et sterkt hjerneødem, er dekompresjons-trepanering mulig, forlater det åpne beinvinduet til ødemet sank og truer med å løsne stammestrukturene. Benfragmentet er midlertidig plassert i magenes cellulose for å opprettholde levedyktighet, og deretter tilbake til sin plass.

  Åpen operasjon på hjernen kan føre til skade på vev og nevrologiske lidelser etterpå, så det er viktig å handle med ekstrem forsiktighet. I tilstedeværelse av blødning blir blodpropper og flytende blod fjernet fra skallen, når det kommer inn i ventrikulærsystemet, blir hjernehulene drenert.

  Etter å ha klippet en aneurisme, er det viktig å vurdere sikkerheten til blodstrømmen gjennom sunne hjerneskapper selv før det kirurgiske såret er sydd. Til dette formål brukes intraoperativ dopplerografi med en mikrosensor. Hvis blodstrømmen er i orden, kan operasjonen betraktes som vellykket og fullført.

  Video: Åpent klipp av en aneurisme av den indre halspulsåren

  Endovaskulær behandling

  Minimalt invasive inngrep inkluderer endovasal behandling av hjerneaneurysmer. Indikasjoner for det er:

  • Dyp og vanskelig å nå plassering av vaskulaturen;
  • Nærheten til vitale strukturer, noe som gjør en åpen operasjon veldig farlig;
  • Alderdom og samtidig patologi, forebygging av generell anestesi og trepanasjon;
  • Ineffektivitet av klipping under trepanering.

  endovaskulær behandling av hjerneaneurysmer

  Tilgang under endovaskulær kirurgi utføres gjennom lårbenet, der et kateter blir introdusert, leverer til de unormale karene en separerende ballong eller spesielle spiraler som fører til at blodstrømmen stanses i formasjonen. Stents som blokkerer aneurysmen kan også brukes, men de sikrer uhindret bevegelse av blod langs hjernens hovedlinjer.

  For det første er den største spiralen etablert i lumen av aneurismen, så er hulrommet fylt med mindre, noe som forårsaker trombose og slår av aneurismen fra blodstrømmen. Med en bred nakke på fôringsbeholderen, blir spiralinstallasjonen suppleret med stenting.

  En rekke endovaskulær behandling er embolisering av aneurysmfartøy, når veggene limes sammen med alkohol, kirurgisk gel, spesielle formuleringer. Flere slike prosedyrer kan kreves for å eliminere aneurysmen.

  Når man utfører operasjoner på hjernens kar, benyttes et operasjonsmikroskop, et spesialbord med festeklemme, en endoskopisk og mikrokirurgisk teknikk. Tilstanden for blodstrømmen styres av mikrosensorer av ultralyd.

  Video: Rapport om minimalt invasiv behandling av hjerneaneurisme

  Postoperativ periode

  Etter en operasjon på en aneurisme i minst 24 timer, er pasienten i avdelingen for neuroreanimasjon under nært tilsyn av leger. I løpet av denne perioden mottar han narkotikastøtte i form av smertestillende midler, diuretika, nootropiske stoffer og nevroprotektorer ved blødning. Forebygging av cerebralt ødem og sekundære nevrologiske komplikasjoner utføres.

  Med forbedring av trivsel etter en dag, blir pasienten overført til avdelingen for nevrokirurgi, med forverring av en beredskapstomografi vist, muligens - gjentatt inngrep.

  Enhver operasjon på hjernens fartøy er fulle av komplikasjoner, spesielt med hensyn til åpen trefinasjon og manipulering direkte nær hjernevævet. Blant konsekvensene av operasjonen er det sannsynlig:

  1. Angiospasm etter brudd på en aneurysm, på grunn av hvilken nekrose av nervesystemet og nevrologisk underskudd er mulig;
  2. Gjentatte blødninger;
  3. Infeksiøse inflammatoriske endringer i intervensjonssonen (kranen er sjelden);
  4. Alvorlige nevrologiske lidelser.

  Rehabilitering etter en aneurysmoperasjon inkluderer motoraktivitet, massasje, fysioterapi. Hvis en ueksplodert aneurisme ble klippet endoskopisk, vender pasienten tilbake til det vanlige livet i 3-4 dager, det er ikke behov for noen spesielle gjenopprettingstiltak.

  Med blødninger kan det ta lang tid å gjenopprette nedsatt hjernefunksjon. Vel, hvis rehabiliteringsperioden vil finne sted i et spesialisert senter for hjerneslagspasienter eller et sanatorium. Der spesialister vil bestemme de nødvendige fysiske øvelsene og deres intensitet, holde massasje kurs, gi konservativ behandling av nevrologiske lidelser.

  Operativ behandling av cerebrale aneurysmer utføres i store vaskulære sentre. Gratis, på kvote, både åpen drift og endovasal klipping er mulig. Pasienten må kontakte de regionale medisinske institusjonene for gratis hjelp, hvor de kan sendes til større klinikker. Det kan være nødvendig å vente på behandlingen.

  Operere en aneurisme kan også betales. Kostnaden for åpen kirurgi varierer mellom 20-50 tusen rubler, endovaskulær - fra 12-15 tusen. Prisen inkluderer forbruksvarer, betaling for ansatte, oppholdsbetingelser på sykehuset og varighet.

  Generelt er prognosen for en rettidig behandlet aneurisme uten ruptur gunstig. I tilfelle av blødninger bestemmes det av massen av hematom og hvor sterkt hjernen var involvert. Opptil 80% av pasientene klarer seg godt, minst halvparten av dem går tilbake til jobb.

  Situasjonen er mer komplisert med gjentatt blødning fra aneurysmiske kar. Dødeligheten på samme tid når 50% eller mer, en fjerdedel av pasientene forblir for alltid dypt deaktivert. Det er denne situasjonen som gjør det nødvendig å utføre beredskapsoperasjoner med primær blødning for å forhindre tilbakefall, hvor risikoen er svært høy i de første dagene og ukene etter at aneurismen har bristet.

  Les Mer Om Fartøyene