Drift av en aneurisme av cerebral fartøy: indikasjoner, ledelse, rehabilitering etter

Aneurysm i hjerneskarene er en veldig lumsk patologi. I lang tid kan det være asymptomatisk, og eieren vet ikke engang om tilstedeværelsen av en anomali. Samtidig bærer noen aneurysme en risiko for blødning, hvis konsekvenser kan bli dødelig, Derfor er en operasjon på en aneurisme den eneste riktige løsningen når den oppdages.

Aneurysm i hjerneskarene har ofte en arteriell struktur, kan ligge i de mest forskjellige delene av skallen og kan være så stor som mikroskopisk til gigantisk. Selvfølgelig er risikoen for brudd uoppnåelig høyere med stor utdanning, men selv med små aneurysmer er det.

Ifølge statistikken kan anomalier av hjerneskip finnes i 5% av befolkningen, og gapet faller på den mest aktive alderen - 30-50 år. Hos barn er blødninger fra aneurysmer ekstremt sjeldne.

typer aneurysmer av cerebral fartøy

Størrelsen på en aneurisme er liten, mellomstor, stor og gigantisk, singel og multi-chambered. Avhengig av lokasjonen er det en aneurisme av karotisarterien (indre), den fremre og midtre cerebrale arterien, vertebrobasilarbassenget. Omtrent 15% av tilfellene er flere vaskulære anomalier.

Av alle blødninger inne i skallen subarachnoid - en av de vanskeligste, og grunnen for det i 85% av tilfellene blir en vaskulær malformasjon. Blod penetrerer således pia mater, komprimerer hjernen, bryter bevegelsen av cerebrospinalvæske, provoserer alvorlige nevrologiske skader og forvridning strukturer i hjernestammen har en høy risiko for død i den akutte fase av sykdommen.

Operativ behandling av aneurysmer utføres til avdelinger av vaskulær kirurgi. Målet er ikke bare å bekjempe konsekvensene av forstyrrelsen av utdanningen, men også dens forebygging, som er enda viktigere. For å diagnostisere en aneurysm er det mulig ved hjelp av MRT, men bare hvis pasienten selv søker hjelp. Asymptomatiske former for patologi forblir ofte utenfor synsfeltet for leger, noe som utgjør en stor trussel mot pasientens helse og liv.

Når du ser noen tegn til brain dysfunction, hodepine, spesielt repeterende, med ugunstig familie historie i form av vaskulær sykdom i hjernen bør være så snart som mulig for å be om hjelp for å utelukke eller bekrefte diagnosen og rettidig kirurgisk behandling, noe som kan bidra til å forhindre utvikling av manus, som truer livet.

Indikasjoner og timing av operasjonen for en aneurisme i hjernen

Indikasjon for operasjonen av en aneurisme av cerebral fartøy er selve eksistensen av en aneurisme, selv om den er liten og asymptomatisk. Pasienter med aneurysmer lever bokstavelig talt på et pulverkål, som kan "rive" når som helst. Stress og konstant følelse av bevissthet om denne risikoen kan provosere svingninger i trykk og vasokonstriksjon, og dermed bringe øyeblikk av brudd, så hvis operasjonen og sett til side, er det ikke lenge.

Bare i sjeldne tilfeller kan legene vedta en vente og se taktikk, når aneurisme er svært liten, er dyp, og operasjonen kan være verre uken i hennes nærvær, men som praksis viser, er ofte nølende lege og forsinke spiller en negativ rolle - patologi utvikler og bør være et gap.

Ueksploderte aneurysmer krever planlagt kirurgisk behandling i nevrokirurgi eller det vaskulære rom, Det er viktig at det utføres av spesialister som har tilstrekkelig erfaring med slike tiltak, og klinikken har minimal dødelighet og funksjonshemming blant pasientene.

Ofte har pasienter som har en aneurisme diagnostisert lider av spørsmålet: gjør eller ikke gjør operasjonen? Etter å ha lyttet til og lest om de mulige konsekvensene av behandling, fryktet nevrologiske komplikasjoner fra intervensjonen, tenker de seriøst på å gi det opp. I slike tilfeller bør man likevel ikke tenke så mye om risikoen for en planlagt operasjon, som kan være minimal invasiv og sikker, men snarere om sannsynligheten for blødning med helt annen negativ statistikk.

ruptur av hjernens aneurisme

Brudd på en aneurisme er obligatorisk å korrigere kirurgisk, men det er noen forskjeller i tidspunktet for implementeringen, som er knyttet til de enkelte egenskapene i patologien.

I den akutte og akutte perioden av blødninger (de første to ukene etter brudd) er indikasjoner på kirurgi:

 • Et brudd i ukomplisert patologi;
 • Stabil pasienttilstand;
 • Stor risiko for blødning;
 • Trusselen om en utprøvd spasm av blodkar og som en konsekvens cerebral iskemi.

Pasienter i alvorlig og kritisk tilstand ved dette tidspunkt for å utføre en kirurgisk operasjon bare for helse - komprimering av hjernestammen strukturer forskyvning, akutt hydrocefalus, massiv nekrose av hjernevevet. I andre tilfeller kan operasjonen ved tidspunktet for lay-stabilisering.

Etter de første 14 dagene etter utløpet av blod fra aneurysmen, utføres operasjonen av pasienter:

 1. I alvorlig tilstand på grunn av komplisert kurs (uttalt angiospasm);
 2. En aneurysmer vanskelig å fjerne.

Spørsmålet om kirurgisk behandling av ruptured aneurysmer med alvorlig cerebral iskemi forblir åpen og kontroversiell, Hittil har nøyaktige indikasjoner på kirurgi hos slike pasienter ikke blitt klart bestemt. Intervensjon og generell anestesi kan forverre skader på hjernevevet, slik at operasjonen utføres umiddelbart bare med kompensert angiospasme, i andre tilfeller ventetaktikk.

Preoperativ forberedelse

aneurisme av blodkar i bildet

Med planlagt aneurismeutklipp, har spesialister tid til å undersøke pasienten nøye og forberede ham til intervensjon. Som en konservativ terapi utnevnt antihypertensive stoffer, narkotika som normaliserer rytmen av hjertet i arytmier, blir lipidspektret korrigert i nærvær av abnormiteter.

Før du planlegger operasjonen, blir pasienten utsatt for alle typer undersøkelser, inkludert blodprøver, urin, koagulogram, kardiogram, etc., samt med andre kirurgiske inngrep. For å lokalisere og forfine karakteren av vaskulær utdanning, utføres CT, MR med kontrast, angiografi, ultralyd med doppler.

I tilfelle av ødelagte aneurismer av pasienter innlagt på et sykehus klinikk med akutt Hjernehinne eller intracerebral blødning og sendt til nevrokirurgisk avdeling, er det tid for undersøkelsen faktisk ikke, så du må være begrenset til et minimum, slik at å bestemme plasseringen av misdannelser.

Både trepanasjon og endovaskulær kirurgi indikerer generell anestesi, men i sistnevnte tilfelle kan lokalbedøvelse bli brukt. Før kirurgi, snakker pasienten til kirurgen og anestesiologen (unntatt koma og akutt blødning), spiser ikke de neste 8 timene før kirurgi, prøver å sove. Hår i stedet trepanering barbert.

Teknikk for operasjoner for å fjerne aneurysmer

Hovedtyper av inngrep på cerebrale vaskulære misdannelser er anerkjent:

 • Fjerning av en aneurisme med åpen tilgang
 • Endovaskulær teknikk.

Behandling av aneurysm under trepanering

Effektiviteten av åpne operasjoner når 98%, de utføres med tilstrekkelig tilgang til en aneurisme og i tilfelle brudd. Pasienten gjennomgår generell anestesi, kirurgen utfører trepanering av skallen, kutter dura materen, ser etter hele aneurismen eller bruddstedet. Videre er det nødvendig å slå av misdannelsen fra den totale blodstrømmen. Dette gjøres vanligvis med et metallklipp, som minner om en klutnekke, som er plassert på fartøyet som mater aneurismen, og blokkerer bevegelsen av blod på den.

Etter å ha slått av en aneurisme, suges dura materen, benflappen settes på plass, og sømene er plassert på hudflappen. Med et sterkt hjerneødem, er dekompresjons-trepanering mulig, forlater det åpne beinvinduet til ødemet sank og truer med å løsne stammestrukturene. Benfragmentet er midlertidig plassert i magenes cellulose for å opprettholde levedyktighet, og deretter tilbake til sin plass.

Åpen operasjon på hjernen kan føre til skade på vev og nevrologiske lidelser etterpå, så det er viktig å handle med ekstrem forsiktighet. I tilstedeværelse av blødning blir blodpropper og flytende blod fjernet fra skallen, når det kommer inn i ventrikulærsystemet, blir hjernehulene drenert.

Etter å ha klippet en aneurisme, er det viktig å vurdere sikkerheten til blodstrømmen gjennom sunne hjerneskapper selv før det kirurgiske såret er sydd. Til dette formål brukes intraoperativ dopplerografi med en mikrosensor. Hvis blodstrømmen er i orden, kan operasjonen betraktes som vellykket og fullført.

Video: Åpent klipp av en aneurisme av den indre halspulsåren

Endovaskulær behandling

Minimalt invasive inngrep inkluderer endovasal behandling av hjerneaneurysmer. Indikasjoner for det er:

 • Dyp og vanskelig å nå plassering av vaskulaturen;
 • Nærheten til vitale strukturer, noe som gjør en åpen operasjon veldig farlig;
 • Alderdom og samtidig patologi, forebygging av generell anestesi og trepanasjon;
 • Ineffektivitet av klipping under trepanering.

endovaskulær behandling av hjerneaneurysmer

Tilgang under endovaskulær kirurgi utføres gjennom lårbenet, der et kateter blir introdusert, leverer til de unormale karene en separerende ballong eller spesielle spiraler som fører til at blodstrømmen stanses i formasjonen. Stents som blokkerer aneurysmen kan også brukes, men de sikrer uhindret bevegelse av blod langs hjernens hovedlinjer.

For det første er den største spiralen etablert i lumen av aneurismen, så er hulrommet fylt med mindre, noe som forårsaker trombose og slår av aneurismen fra blodstrømmen. Med en bred nakke på fôringsbeholderen, blir spiralinstallasjonen suppleret med stenting.

En rekke endovaskulær behandling er embolisering av aneurysmfartøy, når veggene limes sammen med alkohol, kirurgisk gel, spesielle formuleringer. Flere slike prosedyrer kan kreves for å eliminere aneurysmen.

Når man utfører operasjoner på hjernens kar, benyttes et operasjonsmikroskop, et spesialbord med festeklemme, en endoskopisk og mikrokirurgisk teknikk. Tilstanden for blodstrømmen styres av mikrosensorer av ultralyd.

Video: Rapport om minimalt invasiv behandling av hjerneaneurisme

Postoperativ periode

Etter en operasjon på en aneurisme i minst 24 timer, er pasienten i avdelingen for neuroreanimasjon under nært tilsyn av leger. I løpet av denne perioden mottar han narkotikastøtte i form av smertestillende midler, diuretika, nootropiske stoffer og nevroprotektorer ved blødning. Forebygging av cerebralt ødem og sekundære nevrologiske komplikasjoner utføres.

Med forbedring av trivsel etter en dag, blir pasienten overført til avdelingen for nevrokirurgi, med forverring av en beredskapstomografi vist, muligens - gjentatt inngrep.

Enhver operasjon på hjernens fartøy er fulle av komplikasjoner, spesielt med hensyn til åpen trefinasjon og manipulering direkte nær hjernevævet. Blant konsekvensene av operasjonen er det sannsynlig:

 1. Angiospasm etter brudd på en aneurysm, på grunn av hvilken nekrose av nervesystemet og nevrologisk underskudd er mulig;
 2. Gjentatte blødninger;
 3. Infeksiøse inflammatoriske endringer i intervensjonssonen (kranen er sjelden);
 4. Alvorlige nevrologiske lidelser.

Rehabilitering etter en aneurysmoperasjon inkluderer motoraktivitet, massasje, fysioterapi. Hvis en ueksplodert aneurisme ble klippet endoskopisk, vender pasienten tilbake til det vanlige livet i 3-4 dager, det er ikke behov for noen spesielle gjenopprettingstiltak.

Med blødninger kan det ta lang tid å gjenopprette nedsatt hjernefunksjon. Vel, hvis rehabiliteringsperioden vil finne sted i et spesialisert senter for hjerneslagspasienter eller et sanatorium. Der spesialister vil bestemme de nødvendige fysiske øvelsene og deres intensitet, holde massasje kurs, gi konservativ behandling av nevrologiske lidelser.

Operativ behandling av cerebrale aneurysmer utføres i store vaskulære sentre. Gratis, på kvote, både åpen drift og endovasal klipping er mulig. Pasienten må kontakte de regionale medisinske institusjonene for gratis hjelp, hvor de kan sendes til større klinikker. Det kan være nødvendig å vente på behandlingen.

Operere en aneurisme kan også betales. Kostnaden for åpen kirurgi varierer mellom 20-50 tusen rubler, endovaskulær - fra 12-15 tusen. Prisen inkluderer forbruksvarer, betaling for ansatte, oppholdsbetingelser på sykehuset og varighet.

Generelt er prognosen for en rettidig behandlet aneurisme uten ruptur gunstig. I tilfelle av blødninger bestemmes det av massen av hematom og hvor sterkt hjernen var involvert. Opptil 80% av pasientene klarer seg godt, minst halvparten av dem går tilbake til jobb.

Situasjonen er mer komplisert med gjentatt blødning fra aneurysmiske kar. Dødeligheten på samme tid når 50% eller mer, en fjerdedel av pasientene forblir for alltid dypt deaktivert. Det er denne situasjonen som gjør det nødvendig å utføre beredskapsoperasjoner med primær blødning for å forhindre tilbakefall, hvor risikoen er svært høy i de første dagene og ukene etter at aneurismen har bristet.

Konsekvenser etter operasjonen av fjerning og brudd av cerebrale aneurismer

Mindreverdighets av sirkulasjonssystemet er forbundet med ødeleggelse, ved strekking, bunt, tap av elastisitet og tone vegger smertefull sykdom der hvert symptom blir nevrologiske komplikasjoner. En av de farligste er brudd i en hjerne aneurisme, konsekvenser i form av hemoragisk slag eller ischemiske typen, koma, cerebralt ødem strukturer død.

beskrivelse

ICD 10 klassifiserer en aneurisme for sykdommer i sirkulasjonssystemet av cerebrovaskulær type. Det er et fremspring i en skadet kanal under utbruddet av blodstrømmen. På det tynneste stedet dannes en pose. Faktordannende effekt på opprinnelsen og veksten av en aneurysm er en endring i hemodynamikken i det vaskulære systemet, den viktigste komplikasjonen er evnen til å bryte.

Strukturen er en konveks kavitet fylt med blod. Den har tre avdelinger: nakke, kropp, kuppel.

Den første har en vaskulær struktur. Den andre og tredje - består av bindevev, elastisk og muskellag er fraværende.

Det forekommer i hjernenes løfter, oftere i frontalområdet, i sonene av forgrening av aorta, arterier, sjelden årer.

Et voksende aneurysm komprimerer nervevevet og membranene i hjernen. Gradvis er det fare for å bryte det tynnste området under påvirkning av ytre og indre forhold.

Den resulterende patologiske brudd på integriteten av hulrommet bevirker subaraknoid blødning i hjernen struktur subaraknoidal ikke-traumatisk provoserende alvorlige cerebrale lesjoner.

klassifisering

Enheten skjer i henhold til kliniske tegn. Grupperte hulrom i utseende:

 • Pose - en ny formasjon på vaskulærveggen;
 • S - utvikling av arterien in situ;
 • Sfærisk - saccular, asymmetrisk hulrom;
 • Lateral - svulst på den ene siden av blodet;
 • Spindelformet - en del av den utvidede regionen av fartøyet påvirkes.

Avhengig av millimeterstørrelsen er det delt inn i:

 • Liten - mindre enn tre;
 • Standard - opptil elleve;
 • De store er omtrent tjuefem;
 • Stor - mer enn tjuefem.

I antall tumorer er det enkeltkammer-aneurysmer og flere. De er plassert på den cerebrale arterier fremre, carotis interna, midtre Verteba-basilær, men finnes også i årer, en kombinasjon av beholdere som dannes, og på grunn av trykkforskjellen begynner aneurisme vekst.

Avhengig av opprinnelsen til patologien klassifiseres neoplasmer i:

 • Sann - utstående hulrom;
 • False - en svulst som vokser på veggen, blod kommer fra den dannede sprekken;
 • Stratified - ligger i den skadede kanalen.

årsaker

Legene er tilbøyelige til å tro at årsakene som fører til fremveksten av en konvekst svulst på hjernevaskulaturen, er multifaktoriske.

En av de viktigste teorier om opprinnelsen blir tilstedeværelsen av medfødte forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjonssystemet eller genetiske lidelser forbundet med abnormaliteter i strukturen av bindevev.

En høy sannsynlighet for forekomst av en aneurisme omfatter alvorlige hodeskader, hypertensjon, aterosklerotiske forandringer kanal lumen, kreftsvulster og metastase av kreftceller, infeksiøse inflammatoriske prosesser i CNS-vev.

Røyking, forbruk av medikamenter fremkalle forstyrrelser i blodkanalene som også kan være årsaken til de buler på arterier og vener i hjernen.

symptomer

I de første stadier av aneurysmvekst kan en person føle seg svak, noe som ikke vil være helt forbundet med utseendet av vaskulær patologi. Neoplasmer kan ved et uhell oppdages ved å undersøke den samtidige sykdommen.

Når man får en gjennomsnittlig størrelse, begynner svulsten å klemme de vaskulære kanalene og nærliggende vev, noe som fører til utseendet av slike symptomer som:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • svakhet;
 • døsighet,

Med videre vekst er det en økning i tegn:

 • Smertefulle øyne;
 • Hørselstap, visjon, minne;
 • Parese av muskelvevet på den ene siden av ansiktet;
 • Hevelse i huden i kinnene, øyelokkene;
 • Kramper, epileptiske anfall.

Det er en rekke symptomer som spår en tidlig brudd på en aneurisme:

 • Dobling i øynene;
 • Lyder i ørene;
 • Svimmel tilstand
 • Endre tale, sløvhet;
 • Tap av taktil følsomhet;
 • Alvorlig svakhet.

Ved brudd på integriteten til kavitetsdannelsen og blødningen i det subarchnoidiske rommet, snakkes slike symptomer som:

 • Uutholdelig skarp hodepine;
 • Kvalme, utfallet av oppkast;
 • Overtredelse av bevissthet;
 • Gipermiya;
 • Endre hjertefrekvensen;
 • Et hopp i blodtrykk;
 • Lammelse av armen, ben på den ene siden av kofferten;
 • Psykoterapeutisk lidelse;
 • Manglende koordinering av bevegelser;
 • En atonisk koma.

Hvis et aneurysmbrudd er nødvendig, er det nødvendig med nødhjelp, siden en tredjedel av pasientene har en rekke atypiske symptomer som bare en lege kan bestemme.

diagnostikk

Etablering tilstedeværelsen av cerebrovaskulær sykdom heller komplisert prosedyre, siden den innledende fasen av sykdommen ikke har et klart klinisk bilde, er det tegn som ligner på symptomer på andre patologiske prosesser i kroppen.

I samråd med spesialister utføres fysiske undersøkelser:

 • Generelt - hud palpering slagverk for å bestemme avvik i det pulmonale system og kardial, auscultation av støy i aorta, halspulsåren, hjertet, kontroll av å endre trykkindikatorer;
 • Neurologisk - påvisning av lesjoner i funksjon av sentralnervesystemet.

Hvis det er mistanke om aneurismeutvikling, så:

 • Angiografi - ved hjelp av et kontrastmiddel injisert i arterien, oppnås et øyeblikksbilde av den vaskulære grenen med alle patologiske forstyrrelser;
 • EEG - en informativ vurdering av aktiviteten til hjernestrukturer, tilstedeværelsen og naturen av unormale endringer i blodstrømmen;
 • Tomografien er magnetisk resonans eller datamaskin. Metoden for undersøkelse velges i nærvær av kontraindikasjoner (graviditet, spedbarns alder, pacemaker). Tilstedeværelse, størrelse, antall svulster, nivå av kompresjon av blodkar og vev, trombose er avslørt;
 • Gjerde av cerebrospinalvæske til undersøkelse for blødning.

behandling

Resultatene fra den moderne farmasøytiske industrien kan ikke redde pasienten fra det konvekse hulrommet, som dukket opp på vaskemuren. Medisiner kan bare redusere symptomene og forhindre vekst og ruptur av svulsten. Vanlige medisiner er:

 • Nimodipin tabletter - for å forhindre forstyrrelse av kuppens integritet
 • Injeksjon av fosfotinol - stabiliserer nerveforbindelser i vev;
 • Captopril - regulerer blodtrykket
 • Antiemetiske legemidler;
 • Smertestillende.

Pasienten er konstant under oppsyn av leger for å spore nevrologiske symptomer, endringer i svulsten, korrigering av behandlingen. Den terapeutiske metoden påvirkes av:

 • Arten av klassifisering;
 • Hjernens område der den ligger;
 • Sannsynlighet for å bryte;
 • Generell helse
 • medisinsk historie;
 • Mulige komplikasjoner forbundet med behandling.

Den eneste måten å fullstendig kvitte seg med, betraktes som nevrokirurgisk inngrep.

Aneurysm i hjerneskibene, den planlagte operasjonen for utskjæring er foreskrevet med en diameter på neoplasma på mer enn seks millimeter, presserende - med en stor størrelse eller brudd. Fjerning av en aneurisme av cerebral fartøy utføres:

 • Åpent type - klipping, carving dannet hematom;
 • Endovaskulær - lukking av hulrommet med platinmikroarmer og stenter.

Operasjoner utføres gratis ved operasjonsavdelingen i statlige institusjoner, og pasientens kostnader vil bare gi opp av prisen på medisiner og dressinger. I private klinikker begynner behandlingen med 20.000 rubler, avhengig av diagnosens kompleksitet. Fra vurderingene følger at intervensjonen utføres like effektivt, bare betingelsene for å overvåke pasienten er forskjellige.

Eliminering av en aneurisme i hjernen gir konsekvenser i form av:

 • Utvikling av re-cavity;
 • Skader på nærliggende fartøy;
 • Postoperativ angrep - svakhet, tretthet, smerte, kramper.

rehabilitering

Pasienten venter på en lang periode med utvinning fra en måned til to år, noe som skyldes alvorlighetsgraden av diagnosen. Rehabilitering er rettet mot:

 • Vekkelse av hverdagslige, moralske, sosiale, fysiske egenskaper;
 • Korrigering og utvikling av talekompetanse, minne;
 • Resumption av funksjoner for forståelse, behandling og assimilering av innkommende informasjon.

Kursmassasje, fysioterapi, treningsbehandling. En rekke medikamenter foreskrives for å sikre full sirkulasjon av blodstrøm, trykkregulering, nootropics, blokkere, antikonvulsiva midler.

Pasienten trenger periodisk sanatoriumbehandling. Den mest gunstige prognosen forekommer hos mer enn halvparten av pasientene når alle anbefalingene er oppfylt, det er en forbedring i aktiviteten i sentralnervesystemet

effekter

Brytningen av cerebrale aneurysmer har alvorlige helsekonsekvenser. Nivået på vevskader er uttrykt av:

 • Taleforstyrrelser;
 • Endring i motoraktivitet, lammelse;
 • Refleksforstyrrelser;
 • Redusert oppfatning;
 • Blunting kognitive reaksjoner;
 • Ustabilitet av psykomotional tilstand;
 • Smerter i hodet;
 • Tegn på epilepsi.

Drift for å fjerne cerebrale aneurysmer: indikasjoner, ledning, prognose, rehabilitering

Aneurysm er et patologisk fremspring av fartøyets vegg. I motsetning til et normalt fartøy, har en aneurisme en tynnere vegg med mulighet for brudd og inntrengning av blod inn i hjernen eller inn i rommet mellom hjernemembranen (subaraknoid blødning).

Hovedårsakene til dannelsen av vaskulær aneurisme er medfødt forstyrrelse av strukturen i vaskulærveggen; Aterosklerose, hvor midterlaget av arterier er ødelagt og veggen er tynnet; endring av vaskulær veggen i den inflammatoriske prosessen.

Formen på aneurysmen kan være sacculated - med nakke, kropp og kuppel spinkel - der fartøyet er jevnt utvidet i stor grad lateral minner om svulstvegg i karet.

Diameteren er:

 • Opptil 3 mm - veldig liten;
 • Fra 4 til 15 mm - konvensjonell;
 • Fra 16 til 25 mm - stor;
 • Mer enn 25 mm er gigantiske.

Ofte forekommer ueksploderte aneurysmer asymptomatisk og blir funnet ved et uhell når de undersøker hjernen av en annen grunn.

Når er kirurgi nødvendig for vaskulær aneurisme i hjernen?

aneurisme av cerebral vesikel

En streng tilnærming til gyldigheten av kirurgisk inngrep med en ueksplodert aneurisme er nødvendig i forbindelse med mulige komplikasjoner under operasjonen. En aneurisme med en størrelse på mer enn 7 mm betraktes som en indikasjon på kirurgi. Indikasjoner for kirurgi er mer sikker med økende aneurisme som observasjoner og familiær disposisjon for blødning (blødning fra aneurisme tilfeller nære slektninger).

Forbereder for en operasjon

Dersom pasienten har indikasjoner på kirurgisk fjerning av en ueksplodert aneurisme, blir han innlagt på en planlagt måte til klinikken, som må oppfylle følgende krav:

 1. Har en nevrokirurgisk avdeling, samt spesialister med erfaring i å gjennomføre både åpne mikrokirurgiske inngrep på hjernens kar, og med erfaring i å gjennomføre inngrep av endovaskulær aneurysmavstand.
 2. Har en røntgendiagnostikkavdeling, med mulighet for spiralcomputerangiografi, magnetisk resonansangiografi, digital subtraksjon angiografi;
 3. Operasjonsrommet skal være utstyrt med spesialutstyr for mikrokirurgi av cerebrale aneurismer;
 4. Har en neuroreanimation avdeling.

Forberedelse for kirurgi er en viktig del av vellykket behandling.

Utføre kliniske tester (blodprøver, urinprøver, blodkjemien, koagulasjon, blodprøve for visse infeksjoner (HIV. RW, viral hepatitt), brystrøntgen, EKG), konsultasjoner hos spesialister (nevrolog, indre og andre spesialister er angitt).

Alle de ovennevnte undersøkelsene kan gjøres på klinikken under sykehusinnleggelse, men det er mulig å gjennomgå disse studiene på poliklinisk grunnlag, før sykehusinnleggelse.

For å velge metoden for kirurgisk inngrep, utføres studier for å vurdere arten og strukturen til aneurysmet, så vel som tilstanden i hjernevæv.

 • Magnetisk resonans (time-of-flight) angiografi. Denne teknikken lar deg få et klart bilde av en aneurisme med en aneurysmstørrelse på 3 mm eller mer.
 • Datatomografi i angiografisk modus. Ved den angitte inspeksjonen er det mulig å avsløre forekomsten av forkalkninger i en vegg og blodpropp i en aneurisme. Imidlertid er denne teknikken dårligere enn magnetisk resonansangiografi som nøyaktig reflekterer aneurysmstrukturen mindre enn 5 mm i størrelse.
 • Digital subtraksjon angiografi. Til dags dato forblir denne studien "gullstandarden" ved anerkjennelse av aneurysmer med en størrelse på mindre enn 3 mm og kar med liten diameter. Studien utføres kun på et sykehus, i forbindelse med muligheten for komplikasjoner i sin oppførsel.

Magnetisk - resonans angiografi og computertomografi i angiografi modus kan utføres før opptak til sykehuset, forutsatt at fra den tiden av studien før opptak ikke var mer enn 6 måneder, tiden som har gått siden undersøkelsene ikke har vært noen endringer i pasientens tilstand og forskning utført underlagt alle nødvendige tekniske krav.

Før operasjonen blir blodtrykkstallene justert til konsekvent normale figurer, blodsukkernivåene justeres i diabetes mellitus, med forverring av kroniske sykdommer - staten kompenseres.

Etter at alle nødvendige undersøkelser er fullført og funnet ut at det ikke er kontraindikasjoner for operasjonen, blir pasienten plassert i klinikken. Han undersøkes av en kirurg, forklarer operasjonsplanen og mulige komplikasjoner, anestesiologen snakker med pasienten. Pasienten fyller ut spørreskjemaet og gir samtykke til operasjonen.

På kvelden for operasjonen fra seks om kvelden er det forbudt å spise og drikke vann, hvis operasjonen er planlagt etter 12, kan du tillate en lett kveldsmat. Overholdelse av denne tilstanden er svært viktig for å sikre sikker generell anestesi.

Før operasjonen må du ta en dusj og vaske håret. Renhet er forebygging av smittsomme komplikasjoner.

Alle uforståelige spørsmål må avklares av legen eller sykepleiepersonalet, noe som vil hjelpe til i noen grad å fjerne den preoperative spenningen som er forbundet med intervensjonen.

Hvordan utføres kirurgisk fjerning av cerebrale karters aneurisme?

For kirurgisk fjerning av en aneurisme som brukes som en åpne inngrep på hjernen: klipping av en aneurisme styrke veggene i en aneurisme ved å pakke inn en aneurisme med kirurgisk gassbind; Stopp av blodstrømmen gjennom arterien ved å påføre klemmer på arterien til en aneurisme eller før og etter en aneurisme (fangst), og endovaskulære metoder.

Direkte kirurgiske inngrep i anledning av en cerebral aneurisme bekymret for hi-tech manipulasjoner og etterspørsel fra kirurgen av erfaring og besittelse av mikrokirurgisk teknikk.

Kompleksiteten i operasjonen består i behovet for å isolere fartøyet og aneurysmen på en slik måte at det forhindrer ruptur av aneurysmen og skade på hjernevevet.

Slike operasjoner utføres hovedsakelig for unge mennesker, og tar hensyn til muligheten for å korrigere en aneurisme fra åpen tilgang.

Operasjonen utføres under generell anestesi og varer i flere timer.

Under intervensjonen utføres en permanent kontroll av kroppens grunnleggende funksjoner:

 1. De viktigste parametrene til organismen og hjernens funksjon er overvåket;
 2. Blodtrykk er korrelert, hjernevæv er beskyttet mot iskemi, etc.

Skjematisk kan løpet av åpen kirurgi på en aneurisme i hjernen bli representert som følger:

 • Trepanation av skallen;
 • Deretter kuttes et hull i kranen, den separerte delen av beinet stiger og fjernes (etter at operasjonen er fullført, kommer denne delen av beinet tilbake til sin plass);
 • Dura materen åpnes og kirurgen får tilgang til hjernen;
 • Den patologiske (bære) arterien og selve aneurysmen utmerker seg;
 • På halsen til aneurismen, ved basen, pålegge klips - samozazhimayuscheesya microdevice med kjever, kjever tillukket ned i halsen til aneurismen og aneurismen fra blodet;
 • Under operasjonen nødvendigvis styrt radikalitet av aneurismen fra blodet via punktering av aneurismen blir aneurisme undersøkt ved hjelp av kontakt Doppler ultralyd, mulig undersøkelse av aneurismen gjennom et mikroskop eller endoskop, samt gjennomføre intra fluorescens angiografi;
 • Fullfør operasjonen på en aneurisme av hjernen ved å sutur dura materen, den kuttede delen av skallen vender tilbake til sin plass og er festet med titanplater og skruer.

Effektiviteten av å slå av aneurismen under klipping når 98%.

Når er endovaskulær behandlingsmetode indikert?

 1. Alder over 60 år;
 2. Tilstedeværelsen av alvorlige sykdommer;
 3. Aneurysmer komplisert for tilgang med åpen intervensjon.

Fordelen med endovaskulær behandling er den lave traumatismen og den korte postoperative perioden.

Hvordan utføres endovaskulær intervensjon i hjernens vaskulære aneurismer?

Operasjonen utføres under generell anestesi, da det krever fullstendig kontroll av blodtrykket og pasientens stilling på operasjonstabellen.

Alle manipulasjoner på fartøyene utføres under røntgenkontroll i røntgenrommet. Inngrepet skjer hovedsakelig gjennom en punktering i den femorale bretten, hvor gjennom den femorale arterie i retning av aneurismen kateteret holdes, blir aneurismen fullstendig fylt med platinaspoler på og av fra blodet.

For tiden for endovaskulær korreksjon av en aneurysm med bred nakke, brukes metoder for å beskytte halsen til en aneurysm for å forhindre spredning av mikro-spiraler i støttefartøyet:

endovaskulær aneurysmbehandling

Midlertidig beskyttelse av aneurysmhalsen med ballong (ballongassistert teknikk), når et kateter med en ballong settes inn i bærerbeholderområdet, som oppblåses, og deretter setter mikroarmer inn i aneurismen, hvoretter ballongen fjernes;

 • Konstant beskyttelse av aneurysmhalsen ved hjelp av en stent, som innføres i fartøyet og forblir konstant i fartøyet. Stenten har celler gjennom hvilke mikroarmer er satt inn i det aneurysmale hulrom og aneurismen er avskåret fra blodstrømmen;
 • Introduksjon til fartøyets strømning - omdirigering av stent, som har en høy tetthet og styrer blodet langs fartøyet på en slik måte at blodet ikke kommer inn i aneurismen og aneurismen er trombosed, det vil si at muligheten for brudd er utelukket. Komplett trombose av aneurysmen forekommer innen 4 til 6 måneder etter inngrep.
 • Etter installasjon av stenter av noe slag i tre måneder, er det nødvendig å ta medikamenter for å forhindre stenttrombose, som må tas i betraktning ved valg av denne teknikken for intervensjon.

  Gjenoppretting etter operasjon

  Etter operasjonen blir pasienten plassert i den postoperative menigheten for å observere det medisinske personalet, hvor han begynner å puste selvstendig, hvorpå han blir overført til intensivavdelingen. Tiden i intensivavdelingen avhenger av kompleksiteten og egenskapene til kirurgi og anestesi og er 24-48 timer.

  Deretter i pasienten blir pasienten overvåket og behandlet i en til to uker, avhengig av direkte eller endovaskulær inngrep. Noen pasienter må gjennomgå rehabilitering.

  Varigheten av den postoperative oppfølgingsperioden etter endovaskulær intervensjon er mye kortere enn etter direkte operasjon og er 5 til 6 dager i fravær av komplikasjoner.

  Konsekvenser av kirurgisk inngrep

  Det er komplikasjoner forbundet med en negativ reaksjon på anestesi, skade på karveggen under operasjonen. Konsekvensene av intervensjonen inkluderer blodpropp, hjerneødem, infeksjon, hjerneslag, kramper, vanskelighetsproblemer, nedsatt syn, minne, balanse, koordinering av bevegelse etc.

  Men fjerning av aneurisme å sprekke den, utsatt for forstyrrelser i et spesialisert klinikk med lang erfaring kirurgisk korreksjon av vaskulære aneurismer, det reduserer muligheten for alvorlige komplikasjoner, og er makeløs med alvorlige konsekvenser cerebral arterie aneurisme ruptur. I tillegg er noen komplikasjoner fjernet under operasjonen eller umiddelbart etter operasjonen. I noen tilfeller krever det en lang periode med rehabilitering ved hjelp av fysioterapi teknikker, arbeider med en logoped med talevansker, en psykolog, spesialist i fysioterapi, massasje, etc.

  Livet etter operasjonen

  Fullstendig gjenoppretting etter åpen operasjon tar opptil to måneder, etter at endovaskulær kirurgisk pasient har gått tilbake til fullverdig liv på kort tid. Varigheten av utvinning avhenger av pasientens helse før kirurgi, postoperative komplikasjoner.

  Aneurysme før og etter endovaskulær kirurgi

  Etter kraniotomi er det vondt i flere dager i såret, etter hvert som såret healer, blir det kløe, det er mulig hevelse i dette området og nummenhet i flere måneder.

  Ca. to uker kan det være hodepine, bekymret for tretthet og angst opptil åtte uker etter den åpne operasjonen. Derfor anbefales en dags søvn om ettermiddagen.

  Pasienten skal være under oppsyn av en nevrolog, ta de nødvendige legemidlene, smertestillende medisiner. I løpet av året bør kontaktsporter unngås, løft på mer enn 2 - 2,5 kg, langvarig sittende.

  Hvis arbeidet ikke er relatert til arbeidsbelastningen, kan du etter ca 6 uker diskutere med legen din muligheten til å starte arbeidet.

  Til tross for at bruken av MR-angiografi og CT-angiografi er begrenset til nærværet av mulige bildeforvrengninger fra metallklemmer, stenter og spiraler, forblir disse metodene tilstrekkelig effektive i postoperativ kontroll.

  Gjentatt undersøkelse etter åpne inngrep anbefales å utføres mellom 6 og 12 måneder etter inngrep.

  Etter en endovaskulær operasjon anbefales en kontroll digital subtraksjon angiografi mellom 6 og 12 måneder etter inngrep.

  Pasienter med en predisposisjon for dannelse av aneurismer, uavhengig av hvilken type av kirurgisk inngrep, etter slutten av observasjonsperioden er anbefalt gjennomføring av magnetisk - resonans-angiografi, computertomografi angiografi i modus 1 gang i 5 år for å unngå dannelsen av nye aneurismer.

  Anmeldelser av pasienter etter kirurgisk korreksjon av vaskulære cerebrale aneurysmer er positive. Blant de bivirkningene som vedvarer i den forsinkede perioden etter operasjonen, registrerer mange mennesker en forverring av velvære når været endres.

  Mange positive vurderinger om behandling på NN Burdenko Institute, hvor over de siste ti årene ble mer enn 400 kirurgiske korreksjoner av ueksploderte aneurysmer utført, med positive resultater av operasjoner.

  Operasjonen for å fjerne unexploded cerebral aneurysm utføres uten kostnad for kvoten for høyteknologiske operasjoner. For hvilke det er nødvendig å sende de aktuelle medisinske dokumentene til den valgte klinikken, og i nærvær av kvoter, vil en "Protokoll av kvotebeslutningen" bli utstedt, blir pasienten inngått operasjonsplan og venter på sin tur.

  Dersom pasienten gjelder uavhengig av klinikken, uten henvisningskjema, utføres operasjonen på betalt basis.

  I tilfelle av betalt behandling kostnadene for operasjonen er svært individuelt og avhenger av materialene som brukes under operasjonen, legen kvalifikasjoner, tidsbruk på sykehuset, etc. Den gjennomsnittlige kostnaden for kirurgi i klinikker i Moskva for aneurisme klipping -.. 80 000, for endovaskulær nedleggelse aneurysmer - ca 75.000 rubler.

  Gitt den høye dødeligheten fra blødning med aneurysmbrudd, i nærvær av indikasjoner, anbefales en profylaktisk operasjon å slå av en aneurisme fra blodstrømmen.

  Hva er klipping av vaskulære aneurysmer, konsekvensene

  En aneurisme i hjernen skjer med patologiske forandringer i karene, mens formen endrer seg. De blir tynne og sprø, de strekker seg og stikker ut. På deformasjonsstedet dannes en aneurysmal sek, som senere kan briste, noe som fører til intrakranial blødning.

  Sannsynligheten for et dødelig utfall med ruptur av fartøyet er veldig høyt, så når diagnosen er bekreftet, utføres kirurgisk inngrep raskt. I dette tilfellet klipper ofte en aneurisme i hjernen, unntatt situasjoner når posen er for dyp.

  Essensen av aneurisme klipping, løpet av operasjonen

  Når vi snakker om hva en aneurysmutklipp er, mener vi prosedyren for aneurysmavkobling fra den totale blodstrømmen. Dette skjer ved å bruke et klips på halsen på det berørte fartøyet.

  Avhengig av formen på aneurysmen, kan det være nødvendig å klemme klemmene dobbelt. For å få tilgang til ønsket sted utføres trepanering av skallen.

  Hvordan utføres kirurgi?

  Under manipulasjonen utføres følgende handlinger:

  1. Pasienten får generell anestesi.
  2. Trepanering av ønsket område av skallen.
  3. Kranitom utskåret åpning.
  4. Det harde skallet i hjernen er åpnet.
  5. Definert område og skilt fra andre vev.
  6. Aneurismen er avskåret fra total blodstrøm ved å bruke et klips.
  7. Kraniet er restaurert. Det utskårne hullet er festet med plater og skruer.

  Å utføre operasjonen krever kirurgens nøyaktighet og oppmerksomhet. Under prosedyren benyttes forskjellige mikrokirurgisk utstyr. Hvis legen ser at karene er fortynnet, kan de pakkes rundt dem med kirurgisk gassbind eller muskelpartikler. Dette reduserer risikoen for brudd når trykket stiger.

  Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgisk inngrep

  Beslutningen om å utføre operasjonen utføres av den behandlende legen etter pasientens samtykke til prosedyren. De viktigste indikasjonene for klipping er:

  • en aneurisme som når 7 mm eller mer;
  • genetisk predisposisjon til brudd på en aneurysmal sac.

  Når operasjonen er kontraindisert

  I noen tilfeller bør operasjonen bli forlatt:

  1. Med sykdommer i sirkulasjonssystemet.
  2. Med dekompensering av diabetes.
  3. I nærvær av akutte inflammatoriske og smittsomme prosesser.
  4. Hvis bronkial astma har en alvorlig kurs.
  5. Med forverring av kroniske sykdommer.

  Klipping utføres ikke når aneurismen ligger dyp nok.

  Prispolitikk

  Når du blir spurt hvor mye en operasjon koster, kan du svare på forskjellige måter. Med en planlagt sykehusinnleggelse har pasienten rett til fri behandling. For dette, når du søker på Helse, må du fylle ut papirene og gi de aktuelle dokumentene.

  I dette tilfellet kan det ta flere uker eller måneder å gjennomgå søknaden og tildele midler fra budsjettet.

  Hvis det ikke er tid, kan du søke på klinikken privat, så koster prosedyren fra 80 til 180 000 rubler. Det avhenger av operasjonens kompleksitet, klinikkens prestisje og kvalifikasjonene til legene, samt prisen på materialene som skal brukes i klipping.

  Hvordan tilrettelegge for prosedyren riktig

  Ved valg av aneurysm behandlingsmetode utføres en rekke undersøkelser. I utgangspunktet er det:

  • Generell analyse av blod, urin.
  • En blodprøve for biokjemi og smittsomme sykdommer.
  • Radiografi.
  • Cardiogram.
  • Besøk terapeuten og nevrolog, og noen ganger andre spesialister, avhengig av symptomatologien.
  • Magnetisk resonans angiografi. Det er vist med en aneurisme fra 3 mm.
  • CT er nødvendig for å oppnå et generelt bilde når det dannes fra 5 mm. Med hjelpen er det mulig å oppdage kalkninger og trombier innenfor en aneurisme.
  • Digital subtraksjon angiografi lar deg se formasjoner opptil 3 mm.

  Før klipping av cerebral fartøy er det nødvendig å forberede kroppen til kirurgisk inngrep. Til dette formål er de eksisterende sykdommene normalisert: de kompenserer for diabetes mellitus, arteriell trykk og andre kroniske sykdommer som forekommer i akutt form.

  Etter undersøkelsen fyller kirurgen, anestesiologen og samtykkeskjema inn dato for operasjonen. På elva anbefales det ikke å spise mat og væsker etter 18.00.

  Postoperativ periode

  For at pasienten raskt skal komme tilbake til den vanlige livsstilen etter operasjonen, blir han vist fred og positiv holdning.

  Når den planlagte operasjonen utføres, blir pasienten igjen i flere dager i intensivavdelingen for å kunne gi medisinsk hjelp i tide i tilfelle komplikasjoner. På slutten av denne tiden blir pasienten overført til en generell menighet.

  I den postoperative perioden kan rask tretthet, svakhet være forstyrrende. Derfor anbefales full hvile og sengestøtte.

  Et hodepineangrep er også en hyppig følgesvenn av en aneurysmutklippsoperasjon. Dette symptomet elimineres av narkotika, så for sterke og hyppige migrene bør du konsultere legen din.

  Den totale rehabiliteringsperioden er om lag to måneder. Det er viktig å vurdere tilstedeværelsen av andre sykdommer og graden av alvorlighetsgrad, tilstanden der pasienten var på tidspunktet for klipping. Hvis operasjonen var planlagt og størrelsen på utdanningen var ubetydelig, er prosedyren enklere å overføre, gjenopprettingen av organismen skjer raskere.

  Er operasjonen farlig, hvorfor klargjøre etter klipping?

  Forverring av tilstanden etter operasjonen er ganske sjelden. Ifølge statistiske data overstiger dette beløpet ikke 10%. Men enig i behandlingen av en aneurysm, må pasienten vurdere alle risikoene.

  Konsekvensene kan være svært forskjellige: alt fra mindre brudd på tale, minne, oppmerksomhet, konstant hodepine og slutt med iskemiske komplikasjoner, lungeødem, i noen tilfeller dødelig.

  Men du bør ikke forlate operasjonen. Hovedbetingelsen for vellykket behandling er valget av kvalifisert personell, overholdelse av alle anbefalinger fra legen og rettidig diagnostisering av komplikasjoner i postoperativ perioden.

  I de fleste tilfeller oppstår komplikasjoner med preoperativ aneurysmbrudd eller blødning under prosedyren.

  • Forstyrrelse av koordinasjon av bevegelser eller reduksjon av følsomhet i ekstremiteter, lammelse.
  • Dysfunksjon av taleapparatet.
  • Redusert syn.
  • Blokkering av blodkar.
  • Psykologiske lidelser.
  • Utseendet til epilepsi.

  Livstid etter behandling

  Generelt, hvis alle anbefalinger følges og operasjonen utføres i tide, blir pasientens forventede levealder ikke redusert.

  I tilfelle avslag på behandling, vil aneurismen gradvis øke i størrelse, og til slutt vil den sprekke, blødning, som ofte fører til døden.

  De viktigste anbefalingene for tidlig gjenoppretting er:

  • Revisjon av ernæring.
  • Normalisering av fysiske belastninger.
  • Observasjon med en nevrolog.
  • Avslag fra dårlige vaner.
  • Passasje av MR-angiografi og CT-skanning 6 måneder etter operasjonen.
  • Tilstandsovervåking for å unngå nye formasjoner.

  Funksjonshemming i en aneurisme

  Spørsmålet om utnevnelse av funksjonshemning etter trepanering av skallen avgjøres under sosial og medisinsk undersøkelse. Generelt er det bare 7-10% av de som gjennomgår kirurgi, må registrere fordeler. Tilstanden er vurdert ved følgende kriterier:

  1. Tilstedeværelsen av en systematisk funksjonell ubalanse på grunn av operasjonen.
  2. Delvis uførhet, dette kan både være en begrensning for mobilitet og psykiske lidelser.
  3. Behovet for rehabilitering.

  Hvis de nevnte komplikasjonene vedvarer i løpet av året, er jeg, II eller III gruppesykdom registrert avhengig av symptomene:

  • Jeg gruppe er gitt til folk som ikke kan gi seg selv, de trenger konstant tilsyn og omsorg. Disse innbyggerne anses å være ufrivillige, vaktmesteren er tildelt dem.
  • II gruppe av funksjonshemning gir delvis forstyrrelse av kroppens funksjonalitet etter sykdommen. En person kan anses som delvis inkompetent.
  • Gruppe III er laget for personer med moderat kroppsforstyrrelse. For eksempel, delvis lammelse, desorientering, hørselstap. En slik kategori av funksjonshemmede trenger ikke konstant tilsyn. De selv kan utføre alle nødvendige selvbetjeningsaktiviteter.

  Ved bestemmelse av den aktuelle gruppen vurderes konsekvensene av operasjonen, typen og plasseringen av aneurismen. Et viktig argument er tilstedeværelsen av psykiske lidelser og epilepsi.

  Basert på statistikken, går mer enn 40% av de opererte pasientene etter rehabiliteringstiden tilbake til deres vanlige arbeidsaktiviteter. Resten av dyktige borgere passerer rekvisifikasjonen i spesielle institusjoner og kan holde stillinger med lette arbeidsforhold.

  En aneurisme i hjernen er farlig ved ruptur av fartøyet. Beslutningen om å utføre en operasjon skal gjøres av pasienten med en forståelse av alle mulige risikoer og komplikasjoner. Generelt er livet etter klipping ikke veldig forskjellig fra preoperativ perioden. Hovedkriteriet for vellykket manipulering er rettidig diagnose av sykdommen og overholdelse av anbefalingene fra den ansvarlige legen.

  Aneurysme av cerebral fartøyer - en tidsbombe

  Sjeldne, men farlige sykdommer, som vil bli diskutert, med sen diagnose er forbundet med høy risiko for funksjonshemning og død. Aneurysm av cerebral fartøy er en patologi der ett eller flere blodårer i skallen er påvirket, noe som truer deres brudd og blødning.

  Aneurysm av cerebral fartøyer - årsaker

  Denne sykdommen utvikler seg i alle aldre, men i de fleste tilfeller oppdages det hos pasienter i alderen 35 til 60 år. Samtidig bemerker eksperter en høyere forekomst blant kvinner. Aneurisme cerebrovaskulære forstyrrelser dannet av en tre-lags struktur av den vaskulære veggen, karakterisert ved at resultatet av tap av elastisitet av muskelfibre medium og ytre skall, deres tynning og strekking av det innerste lag er dannet av utstående.

  Forutsetninger for dannelse av aneurysm kan være både medfødte vaskulære forandringer og oppnådde deformiteter. Faktorer av den første type (medfødt) viser, for eksempel, arteriovenøs misdannelse - patologisk tortuosity av arterier, med noen modifikasjoner anatomisk struktur i seg selv av den vaskulære vegg. Ervervet aneurisme av hjernen kan være forbundet med følgende hovedårsaker:

  • lukket craniocerebral trauma;
  • hypertensiv sykdom;
  • coarctation av aorta;
  • smittsomme lesjoner av hjernevev;
  • stråling eksponering;
  • cyster og svulster inne i hodet.

  De fleste forskere er enige om at flere faktorer spiller en rolle i utviklingen av patologi. I tillegg kan følgende ugunstige faktorer øke risikoen for tap av mekanisk styrke og elastisitet i karene, noe som bidrar til dannelsen av en aneurysm:

  • fedme;
  • mottak av hormonelle prevensjonsmidler;
  • alkoholmisbruk;
  • røyke.

  Aneurysme i hjernen - symptomer

  Avhengig av størrelsen, aneurisme i hjerneskibene, kan symptomene uttalt eller forbli ubemerket for pasienten. Det kliniske bildet er forårsaket av å klemme de anatomiske områdene i nærheten av vaskulær bulge og nedsatt nerveimpulser, avhenger av lokaliseringen. De viktigste kliniske manifestasjonene er ofte:

  1. Smerter i hodet - Kjennetegnet ved forskjellig varighet og intensitet, forekommer ofte paroksysmalt (i noen tilfeller er det en forbindelse med økt trykk). Lokalisering av ømhet avhenger av området av lesjonen. I dette tilfellet, hvis fokuset er dypt, er smerten mindre intens, og tvert imot gir overflatefeil alvorlig smerte.
  2. Søvnforstyrrelser - når fokuset påvirker sonen som er ansvarlig for å overvåke søvn, kan det utvikle søvnløshet, problemer med å sovne, døsighet i løpet av dagen, etc.
  3. Kvalme, trang til å kaste opp - slike symptomer er mer typiske for overfladiske formasjoner, så vel som store aneurysmer, noe som medfører økt intrakranielt trykk. Egenheten ved disse opplevelsene er at de ikke er forbundet med inntak av mat, ikke elimineres ved å ta medisiner, oppkast gir ikke lindring.
  4. Visuell forstyrrelse - med unormale vaskulære endringer i synsnerven kan føre til delvis eller fullstendig tap av syn, strabisme, dobbeltsyn, turbiditet, "slør" foran øynene, og så videre.
  5. kramper - Ukontrollerte muskelkontraksjoner kan oppstå når overfladiske deler av hjernen blir presset av en stor bulge på arteriene.
  6. Kognitiv svekkelse - minnefeil, evne til å absorbere ny informasjon, å tenke logisk, lese, telle, etc.
  7. Psykologiske lidelser - Hyppige endringer i følelsesmessig stemning, irritabilitet, overdreven angst.
  8. Nummen i ansiktsområdene, svakhet i ansiktsmuskler.

  Aneurysme i hjernens aorta - symptomer

  Aneurysm i hjernen påvirker noen ganger aortas grener - det største arterielle karet i kroppen. Blant manifestasjonene av denne patologien, observerer pasienter ofte undertrykkende ubehagelig ubehagsmessig følelse i forskjellige deler av hodet forbundet med økt intrakranielt trykk. I tillegg observeres ofte svimmelhet, nedsatt puls og svette. Noen ganger er det en liten følelse av prikker i hodet i skadeområdet.

  Sacrum cerebral arterie aneurisme

  Formen av sykdommen, der den dannede feilen ligner en blodfylt sak og dannes på grunn av lokal skade på et av de vaskulære lagene, er den vanligste. I dette tilfellet dannes en hvirvel i blodet, bevegelsen av blod bremser, det er en trussel om blodpropper. Tegnene på cerebral aneurisme av denne typen kan ikke manifesteres i lang tid, opp til ruptur av fremspring eller trombose.

  Aneurysm av hjernens hovedarterie

  Med nederlaget til hoved-basilikaen, er smerten lokalisert i det okkipitale området av hodet og i nakken. I tillegg provoserer en aneurisme av cerebral arterien slike manifestasjoner som perifert parese av ansiktsnerven, ensidig forverring av hørsel, støy i øret som ligner et vindpust. fordi Hovedarterien forsyner blod til cerebellum og varioliumbroen, da med utilstrekkelig blodtilførsel til disse avdelingene, kan svimmelhet, hørselshemmede og koordinasjonsforstyrrelser forekomme.

  Aneurysme av hjernens karoten arterie

  Typiske tegn på en hjerne aneurisme, lokalisert i halspulsåren, inkluderer slike handlinger som støy og øresus, hodepine, svimmelhet, problemer med visuell persepsjon. Under palpasjon og undersøkelse, hvis det er overfladisk plassert, er det en unormal pulserende hevelse som er merkbar, i det området det er en liten ømhet.

  Aneurysm av cerebral fartøy - konsekvenser

  Den langvarige eksistensen av cerebrale aneurysmer og komprimering av frontallobene fører ofte til cerebral atrofi i dette området. Som et resultat er det en gradvis økende kognitiv tilbakegang, manifestert i endringer i atferd, personlige egenskaper. En hjerne aneurisme, symptomene på virkningen av vevskompresjon som det ikke er mulig å korrigere forverret syn, fører til skade på optisk nerve.

  Ruptur av cerebrale aneurysmer

  Når diagnosen "hjerneslag" enhver følelsesmessig eller fysisk stress, blodtrykket stigningen, kan dårlige vaner raskt å utløse farlige konsekvenser - gapet fylles med blod vaskulær formasjonen. Som et resultat er det blødning i hjernevæv eller intrakranielt rom, begynner blodet å utøve trykk på denne sonen, og dette fører til forstyrrelse av ulike funksjoner.

  Noen ganger kan brudd på en aneurisme av cerebral fartøy med uoppdaget kirurgisk inngrep føre til et dødelig utfall. Kjenne øyeblikket av gapet kan være på følgende sentrale funksjoner:

  • plutselig alvorlig hodepine;
  • en følelse av kvalme
  • kraftig oppkast;
  • bevissthetstap.

  Ruptur av cerebrale aneurysmer - konsekvenser

  I andre tilfeller kan brudd på cerebrale aneurismer være mindre beklagelig, men etter en blødning i hjernen blir en person ofte deaktivert. Diagnostisert med denne komplikasjonen kan være:

  Behandling av en aneurisme i hjernen

  Det er viktig å vite at moderne medisin ikke har effektive konservative metoder for å kvitte seg med cerebrale aneurysmer. Derfor, når du identifiserer en slik farlig sykdom, er det bedre å ikke risikere og ikke teste selv verken folkemidlene eller noen annen alternativ teknologi, ofte tilbys ikke av leger, men av charlatans. Effektiv behandling av cerebrale aneurysmer kan kun utføres ved kirurgisk manipulasjon.

  I tilfeller hvor vaskulær dannelse er liten, ikke medfører vesentlige avvik, er pasienter rådes til å vente-og-observasjon taktikk som innebærer jevnlige besøk til en nevrolog eller nevrokirurg, kontroll over størrelsen på aneurisme, spore sin "oppførsel". I tillegg er metoder som minimerer risikoen for farlige konsekvenser utnevnt:

  • normalisering av blodtrykk;
  • reduksjon i kolesterol i blodet;
  • økt elastisitet i arteriene;
  • behandling av smittsomme patologier;
  • avvisning av dårlige vaner
  • rationering av fysisk aktivitet, etc.

  Aneurysm i hjernens operasjon

  Hvis den oppdager en hjerne aneurisme som ofte diagnostisert av X-ray, tomografi og angiografi undersøkelser, for å flykte fra sine komplikasjoner er mulig ved hjelp av nevrokirurgi. Operativ behandling i dette tilfellet er svært kompleks, det er rettet mot å isolere hulrommet i aneurysmen og fjerne det fra hjernens sirkulasjon. Operasjonen for å fjerne en aneurisme av cerebral fartøy kan utføres ved en av hovedmetodene:

  • endovaskulær okklusjon;
  • klipping av aneurysm cervix.

  Endovaskulær kirurgi av cerebral arterie aneurysmer

  Denne metoden er minimalt invasiv, utført under generell anestesi. Endovaskulær aneurisme embolisering av cerebrale kar omfatter injeksjon gjennom en av de fjerntliggende kapillærene fleksibel kateter gradvis fremmet til det patologiske stedet i henhold til røntgenstyreenheten. Videre settes en mikrosiral inn i aneurysmhulen fra kateteret, forårsaker tilstopping og død av formasjonen. Fordelen med denne teknikken er muligheten for tilgang til dybdegående fartøy, søknad selv etter aneurysmbrudd.

  Kloning av cerebrale aneurismer

  Når en aneurisme i hjerneskarene ikke ligger dypt, eller når det er nødvendig med akutt inngrep etter blødning, utføres en åpen kirurgi. Denne teknikken innebærer å åpne kranen og isolere formasjonen fra blodstrømmen ved å etablere et spesielt metallklips på nakken. Som et resultat dør kaviteten av vaskulært fremspring gradvis ned med ytterligere erstatning av bindevevet.

  Operasjonen krever høy kvalitet mikrokirurgisk utstyr, et operasjonsmikroskop. Hvis inngrep utføres etter aneurismen eksploderte cerebrovaskulær trinn omfatter et annet avløp som dannes intra hematom og eliminering av blod i det subarachnoide plass.

  Aneurysm i hjernen - konsekvenser etter operasjon

  Selv som et resultat av vellykket vellykket kirurgisk inngrep, der aneurysmen i hjerneskarene er eliminert, kan konsekvensene etter operasjonen være fjernt. Komplikasjoner er forbundet med en reaksjon på et bedøvelsesmiddel, skade på de vaskulære veggene, ufullstendig fjerning av blodpropper, etc. I denne forbindelse kan pasienter utvikle seg:

  • forverring av blodtilførselen til hjernevævet;
  • trombose;
  • cerebralt ødem;
  • utseendet på en ny aneurisme;
  • smittsom prosess;
  • brudd på tale, hørsel, syn, etc.

  Likevel er risikoen for å gjennomføre en operasjon i de fleste tilfeller rettferdiggjort. Livet etter klipping av en aneurisme av cerebral fartøy, samt etter en endovaskulær operasjon, har noen begrensninger og anbefalinger. Mange pasienter trenger en lang periode med rehabilitering med fysioterapi, bruk av medisinering, gjentatte operasjoner.

  Les Mer Om Fartøyene