Aneurysm av cerebral fartøyer: årsaker, tegn, konsekvenser, operasjon

Blant sykdommene i hjerneskarene kan en aneurisme skyldes den farligste. På grunn av endring i fartøyets struktur, mister den sin elastisitet, noe som resulterer i brudd med blødning i subaraknoidregionen eller hjernestoffet. En aneurisme av cerebral fartøy fører til alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser, dødelig utfall. Neoplasma i karet blir gradvis fylt med blod, øker i størrelse. I tillegg til brudd på aneurysmen representerer selve faktumet av deformasjon av fartøyet også en fare. Et konvekst område kan trykke på hjernevæv, nerver.

Aneurismen har en spesiell struktur som bestemmer den høye risikoen for brudd. Den naturlige tre-lags strukturen i arterien er bare bevart i formasjonens hals, den mest solide er nettopp dette nettstedet. I veggene i kroppen av dannelsen av den elastiske membranen er allerede ødelagt, er det ikke noe muskellag. Den tynneste delen av aneurismen er kuppelen dannet av fartøyets intima. Her er det revet og forårsaker blødning.

Hjernens aneurisme: Typer

Aneurysmer i hjernen er forskjellige i form, størrelse og type. Formasjonene kan være spindelformet, saccular, lateral, bestående av flere kamre og en. Den spindelformede aneurisme er dannet etter utvidelsen av en viss del av karvegveggen. En lateral aneurisme er preget av dens formasjon på fartøyets vegg.

Giant formasjoner er vanligvis plassert i bifurcation området, som passerer gjennom halshulen sinus i halsen, nå 25 mm. Liten formasjon har en størrelse på opptil 3 mm. Risikoen for blødning øker kraftig med en økning i størrelsen på aneurysmen.

Det er akseptert å skille to hovedtyper av formasjoner i hjernens kar: arteriell og arteriovenøs.

Arteriell aneurisme

Når veggene i arterielle kar er utstøpt som en kule eller en sac - det er en arteriell aneurisme. Plasseringen av disse formasjonene blir oftest en sirkel av Willis-sirkler i basen av skallen. Det er der at arteriene grener så mye som mulig. Allokere flere, enkle, gigantiske, små formasjoner.

Arteriovenøs aneurisme

Når hjernens venøse kar er utvidet og danner en tangle, er dannelsen en arteriovenøs aneurisme. Ved kommunikasjon av venøse og arterielle kar kan denne typen aneurisme utvikles. I blodårene er blodtrykket lavere enn i arteriene. Arterielt blod utvises under stort press i venene, på grunn av hvilke veggene ekspanderer, deformeres, forekommer aneurysmer. Nervesvev er utsatt for kompresjon, blodforsyningen til hjernen er forstyrret.

Aneurysm av venene til Galena

Sjelden er det en aneurisme av venene til Galen. En tredjedel av arteriovenøse misdannelser av små barn og nyfødte står for denne anomali. Denne utdanningen er dobbelt så vanlig blant gutter. Prognosen for denne sykdommen er ugunstig - et dødelig utfall oppstår i 90% av tilfellene i barndom, nyfødte perioden. Ved embolisering gjenstår en høy dødelighet - opp til 78%. Symptom er fraværende i halvparten av de syke barna. Det kan være tegn på hjertesvikt, hydrocephalus utvikler seg.

Sacral aneurisme

En rund sac med blod ligner visuelt en sakkulær aneurisme. Det er festet til gren av gren av blodkarene, hovedarteren ved nakke. Denne typen aneurisme er mest utbredt. Den utvikler oftest i hjernen. Det oppstår vanligvis hos voksne. Typisk utdanning er liten i størrelse, mindre enn 1 cm. Den er strukturelt preget i den av bunn, kropp og nakke.

Symptomer på sykdommen

Symptomologien til aneurysmen avhenger stort sett av stedet på fartøyet hvor den befinner seg. Aneurysm Symptomer:

 • svakhet;
 • kvalme;
 • Forverring av synet;
 • lysskyhet;
 • svimmelhet;
 • Brudd på tale;
 • Problemer med hørsel;
 • Nummenhet på den ene siden av kroppen, ansiktet;
 • hodepine;
 • Dobling i øynene.

Det er lettere å identifisere utdanning på scenen av dets brudd, når skiltene er mer uttalt.

Paroksysmal hodepine

Lokal smerte i hodet av forskjellig intensitet, som gjentas i ett område, er karakteristisk for en aneurisme av cerebral fartøy. Når den basilære arterien er skadet, oppstår smerte i en halvdel av hodet, når formasjonen er i den bakre hjernearterien, oppstår smerten i templet, det okkipitale området. For aneurysmer av de fremre forbindende og antero-cerebrale arterier, er sterke smertefornemmelser vanlige i fronto-orbitale området.

Andre tegn på aneurisme

Andre tegn på en aneurisme i hjernen er kjent. Følgende symptomer er mulige:

 1. En skarp piping i øret;
 2. Det er en strabismus;
 3. Hørselstap er ensidig;
 4. Øvre øyelokk (fenomenet ptosis) er senket;
 5. Eleven er utvidet;
 6. Vises dobbelt i øynene;
 7. Plutselig svakhet i bena;
 8. Visjonen er forstyrret: alt blir overskyet, objekter blir forvrengt;
 9. Parese av ansiktsnerven av perifer type;
 10. Visningsfelt er forvrengt eller faller ut.

Generelt kan aneurysmesymptomer ligne tegn på slag, sirkulasjonsforstyrrelser.

Oppmerksomhet vær så snill! Hvis det observeres individuelle symptomer på en aneurisme, er det nødvendig å kontakte en lege uten forsinkelse. Når tilstanden er alvorlig, er det viktig å umiddelbart ringe en ambulanse. Tidlig behandling, kirurgi kan takle sykdommen.

Årsakene til hjerneaneurysmer

For øyeblikket er en komplett teori om forekomst av aneurysmer på utviklingsstadiet. Men faktorene som bidrar til utviklingen av formasjoner, har blitt studert i detalj.

Den mest alvorlige årsaken til aneurysmutvikling er medfødte mangler som er tilstede i muskellaget i hjernearteriene. De vises ofte på steder med sterke arterielle bøyninger, deres ledd. Det er en mangel på kollagen, som fremkaller unormale formasjoner. Denne faktoren er arvelig.

Årsaken til utviklingen av aneurysmer og hemodynamiske lidelser: ujevn blodstrøm, høyt blodtrykk. Dette manifesteres mest sterkt i områdene hvor arteriene grener. Blodstrømmen forstyrres, utøver trykk på den allerede deformerte veggen av karet, noe som fører til at den tynner, rupturer.

En genetisk lidelse som forårsaker vaskulær skade er et patologisk fenomen når hjernens blodårer og arterier er sammenflettet, forstyrrer sirkulasjonen. Aneurysmer og ondartede neoplasmer ledsager metastaserte svulster i nakken og hodet. Det bør noteres noen flere grunner for forekomsten av aneurysmer:

 • røyking,
 • Narkotikabruk, spesielt kokain;
 • Ulike sykdommer i det vaskulære systemet som helhet;
 • aterosklerose;
 • kreft;
 • infeksjon;
 • Høyt blodtrykk;
 • Sår, hodeskader.

Alle disse faktorene setter sirkulasjonssystemet, karene og utviklingen av aneurysmer under angrep.

Aneurysm-brudd og dens konsekvenser

Aneurysm-brudd på det tynneste stedet fører til blødning av subaraknoid-typen eller intracerebralt hematom. Blod kan komme inn i hjernens ventrikler, hjernevev. I 100% av tilfeller utvikles vaskulær spasme. Sannsynlig akutt okklusiv hydrocephalus i hjernen når den lukker cerebrospinalvæsken akkumulert i ventriklene, ødem i hjernen. Hjernevævet reagerer på blodavfallsproduktene, nekrose er karakteristisk, arbeidet i de enkelte hjerneområder stopper.

Når aneurysmen brister, oppstår delvis lammelse, alvorlig kvalme, hodepine, oppkast. Bevisstheten er forvirret, pasienten kan falle inn i koma. Kramper opptrer, ptosis er typisk og ulike synsforstyrrelser.

Komplikasjoner etter aneurysmbrudd

På grunn av blødning forårsaket av brudd på aneurysm, observeres en rekke komplikasjoner. Det er en cerebral angiospasme, det er sannsynlig at gjentatt brudd på en aneurisme. Mulig utvikling av cerebral iskemi, noe som fører til et dødelig utfall i 17% av tilfellene. Komplikasjoner ligner de i iskemisk, hemorragisk slag. I noen tilfeller, etter en pause i utdanning, utvikles et konvulsivt syndrom. Følgende komplikasjoner er mulige.

 1. Smerte syndrom. Etter et slag kan smerteangrep av varierende intensitet og varighet utvikles. Pulserende og skytende smerte, er følelsen av varme nesten ikke fjernet av anestetika.
 2. Kognitiv svekkelse. Pasienter mister evnen til å behandle ekstern informasjon, for å oppleve det. Violert logikk og klarhet i å tenke, minne, mistet evnen til å planlegge, undervise, ta avgjørelser.
 3. Psykologiske lidelser. Typiske er depressive tilstander, plutselige humørsvingninger, økt irritabilitet, søvnløshet, en følelse av angst.
 4. Vanskeligheter med tarmbevegelser og vannlating. Pasienter har problemer med blæren, tarmene, tømmingen.
 5. Visjonsforstyrrelser.Aneurysme av halspulsåren er preget av en reduksjon av synsstyrken, tap av synsfelt, dobbeltsyn.
 6. Vanskelig eller ødelagt svelging. Denne komplikasjonen kan føre til inntak av mat i luftrøret og bronkiene, og ikke i spiserøret. Mulig dehydrering og forstoppelse.
 7. Overtredelse av oppførsel. Karakteristisk følelsesmessig labilitet, langsom reaksjon, aggresjon eller frykt.
 8. Oppfattelse av oppfatning. Pasienten kan ikke hente et objekt, forstår ikke hva han ser foran ham.
 9. Problemer med tale. Vanskelig å forstå og reprodusere tale. Pasienter har problemer med å telle, skrive, lese. Denne komplikasjonen er karakteristisk for skade på hjernens venstre hjernehalvdel (i høyrehendte personer).
 10. Bevegelsesforstyrrelser. Det er lammelse, svakhet, pasientene beveger seg og går med vanskeligheter, koordinering er ødelagt. Noen ganger observeres hemiplegi - brudd på bevegelsen på den ene siden av kroppen.

Etter brudd på aneurysmen, er det viktig å starte behandlingen på en riktig måte, for å ordentlig organisere den påfølgende rehabilitering av pasienten.

Operativ inngripen

I de fleste tilfeller er den mest effektive behandlingen for en aneurisme en operasjon. Produsere klipping, styrke veggene i blodkarene, forstyrre patensen av fartøyene i området som er berørt av spesielle mikroskopiske spiraler.

klipping

Clipping utføres med direkte kirurgi. Operasjonen er åpen, intrakraniell. Aneurismen er slått av fra den generelle blodstrømmen, mens patronen til bæreren og de omkringliggende fartøyene opprettholdes. Det er nødvendig å fjerne blod i hele subarachnoidrommet eller å tømme det intracerebrale hematom.

Denne operasjonen er anerkjent i nevrokirurgi som en av de mest komplekse. Nekene i aneurismen bør blokkeres samtidig. Optimal kirurgisk tilgang er valgt, moderne mikrokirurgisk utstyr brukes, et operasjonsmikroskop.

Styrking av fartøyets vegger

Noen ganger ty til metoden for å styrke veggene i en aneurisme. Det berørte området er innpakket med kirurgisk gassbind, noe som provoserer dannelsen av en spesiell kapsel fra bindevevet. Ulempen med metoden er en høy sannsynlighet for blødning i den postoperative perioden.

Endovaskulær kirurgi

Nå er metoden for målrettet brudd på aneurisme patensen populær. Den nødvendige delen av fartøyet er kunstig blokkert ved hjelp av spesielle mikroarmer. Passasjen til tilstøtende fartøy blir nøye undersøkt, operasjonen styres av angiografi. Denne metoden er minimalt invasiv, mye brukt i Tyskland. Operasjonen krever ikke åpning av skallen, mindre traumatisk.

Aneurysme før og etter endovaskulær operasjon

Postoperative komplikasjoner

Ofte er det postoperative komplikasjoner. De er vanligvis assosiert med utviklingen av hjernehypoksi, vasospasme, spesielt når inngrepene ble utført i den akutte perioden av hjerneblødning. Også komplikasjoner blir observert når aneurysmveggene er skadet. I noen tilfeller pierces mikrospiralen veggen.

Oksygen sult er typisk for fullstendig eller delvis blokkering av karet, som bærer en aneurisme. Nå, takket være moderne teknikker, kan fartøyets rom utvides og styrkes kunstig for å gi den nødvendige blodstrømmen i strengt definerte områder.

Dødelig utfall er sannsynlig, hvis en aneurisme tilhører giganten, er på et seriøst stadium av utvikling. Det er viktig å starte behandlingen i tide, for å utføre kirurgisk inngrep uten å utløse sykdommen. Dødeligheten er minimal, hvis sykdommen ikke har hatt tid til å bevege seg til eksacerbasjonsstadiet, er operasjonen direkte. Individuelle dødsfall er sannsynligvis på grunn av kroppens individuelle egenskaper, ikke direkte relatert til sykdommen, operasjonen.

Ikke-kirurgiske behandlingsmetoder

Til tross for det faktum at den viktigste og radikale metoden for å bekjempe sykdommen er kirurgisk inngrep, gjennomføres også konservativ behandling. Først og fremst må du hele tiden være under oppsyn av en lege. Hver pasient trenger en individuell tilnærming, hans tilstand som helhet, må alle egenskaper av organismen tas i betraktning. Denne tilnærmingen er også viktig i valget av kirurgisk behandling. Ulike stoffer brukes til å forhindre aneurysmbrudd, forbedre generell tilstand.

 • Antiemetiske og anestetiske preparater. De er nødvendige for å lindre pasientens tilstand.
 • Forberedelser for stabilisering av blodtrykk. Det viktigste er å gi en bestemt fast terskel over hvilken trykket ikke vil stige. Veksten i blodtrykket kan føre til brudd på en aneurisme, en blødning.
 • Antikonvulsiv medisinering. Disse medisinene er også vanligvis foreskrevet, siden det kan være anfall.
 • Kalsiumkanalblokkere. Preparater hindrer hjerne spasmer, stabiliser blodkar. Det er nødvendig å bruke medisiner slik at blod ikke kan avskæres fra de hjerneområdene som har lidd som følge av utviklingen av aneurysmen.

Det er optimalt å kombinere konservativ og kirurgisk behandling, fordi hjernens aneurisme krever kirurgisk inngrep for å redusere risikoen for brudd, forhindrer et dødelig utfall.

Forebygging av cerebrale aneurismer

Først av alt er det nødvendig å være oppmerksom på faktoren av arvelig overføring av sykdommen, predisposition til den. Forebygging av en aneurysm i hjernen er basert på rettidig diagnose av sykdommen, påvisning av symptomer, en undersøkelse, hvorpå den aktuelle behandlingen straks blir utnevnt. Pålitelig magnetisk resonansavbildning, datastyrt tomografi av hjernen gir pålitelige resultater. Angiografi utføres også.

En person som allerede mistenker tilstedeværelsen av denne sykdommen, skal opprettholde seg i en spesiell tilstand, ikke bare fysisk, men også følelsesmessig. Det er viktig å ikke overexert deg selv, unngå overarbeid. Det er nødvendig å gjøre en innsats for å stabilisere den følelsesmessige bakgrunnen og ikke å bli overexcited. Det er nødvendig å glemme stress, opplevelser, forgjeves gnidninger og tvil, du må leve i dag og nyte hver dag.

Det er viktig å redusere risikoen for vaskulær skade, hodeskader på et minimum. Det er nødvendig å konstant overvåke blodtrykket. En viktig rolle blir spilt av tidlig påvisning av primærvarsling blødning. Ignorer symptomene på en aneurisme i hjernen kan ikke være - du må umiddelbart kontakte en spesialist.

Brudd på aneurisme av cerebral fartøy

Sjeldne, men farlige sykdommer, som vil bli diskutert, med sen diagnose er forbundet med høy risiko for funksjonshemning og død. Aneurysm av cerebral fartøy er en patologi der ett eller flere blodårer i skallen er påvirket, noe som truer deres brudd og blødning.

Aneurysm av cerebral fartøyer - årsaker

Denne sykdommen utvikler seg i alle aldre, men i de fleste tilfeller oppdages det hos pasienter i alderen 35 til 60 år. Samtidig bemerker eksperter en høyere forekomst blant kvinner. Aneurisme cerebrovaskulære forstyrrelser dannet av en tre-lags struktur av den vaskulære veggen, karakterisert ved at resultatet av tap av elastisitet av muskelfibre medium og ytre skall, deres tynning og strekking av det innerste lag er dannet av utstående.

Forutsetninger for dannelse av aneurysm kan være både medfødte vaskulære forandringer og oppnådde deformiteter. Faktorer av den første type (medfødt) viser, for eksempel, arteriovenøs misdannelse - patologisk tortuosity av arterier, med noen modifikasjoner anatomisk struktur i seg selv av den vaskulære vegg. Ervervet aneurisme av hjernen kan være forbundet med følgende hovedårsaker:

 • lukket craniocerebral trauma;
 • hypertensiv sykdom;
 • coarctation av aorta;
 • smittsomme lesjoner av hjernevev;
 • stråling eksponering;
 • cyster og svulster inne i hodet.

De fleste forskere er enige om at flere faktorer spiller en rolle i utviklingen av patologi. I tillegg kan følgende ugunstige faktorer øke risikoen for tap av mekanisk styrke og elastisitet i karene, noe som bidrar til dannelsen av en aneurysm:

 • fedme;
 • mottak av hormonelle prevensjonsmidler;
 • alkoholmisbruk;
 • røyke.

Aneurysme i hjernen - symptomer

Avhengig av størrelsen, aneurisme i hjerneskibene, kan symptomene uttalt eller forbli ubemerket for pasienten. Det kliniske bildet er forårsaket av å klemme de anatomiske områdene i nærheten av vaskulær bulge og nedsatt nerveimpulser, avhenger av lokaliseringen. De viktigste kliniske manifestasjonene er ofte:

 1. Smerter i hodet - Kjennetegnet ved forskjellig varighet og intensitet, forekommer ofte paroksysmalt (i noen tilfeller er det en forbindelse med økt trykk). Lokalisering av ømhet avhenger av området av lesjonen. I dette tilfellet, hvis fokuset er dypt, er smerten mindre intens, og tvert imot gir overflatefeil alvorlig smerte.
 2. Søvnforstyrrelser - når fokuset påvirker sonen som er ansvarlig for å overvåke søvn, kan det utvikle søvnløshet, problemer med å sovne, døsighet i løpet av dagen, etc.
 3. Kvalme, trang til å kaste opp - slike symptomer er mer typiske for overfladiske formasjoner, så vel som store aneurysmer, noe som medfører økt intrakranielt trykk. Egenheten ved disse opplevelsene er at de ikke er forbundet med inntak av mat, ikke elimineres ved å ta medisiner, oppkast gir ikke lindring.
 4. Visuell forstyrrelse - med unormale vaskulære endringer i synsnerven kan føre til delvis eller fullstendig tap av syn, strabisme, dobbeltsyn, turbiditet, "slør" foran øynene, og så videre.
 5. kramper - Ukontrollerte muskelkontraksjoner kan oppstå når overfladiske deler av hjernen blir presset av en stor bulge på arteriene.
 6. Kognitiv svekkelse - minnefeil, evne til å absorbere ny informasjon, å tenke logisk, lese, telle, etc.
 7. Psykologiske lidelser - Hyppige endringer i følelsesmessig stemning, irritabilitet, overdreven angst.
 8. Nummen i ansiktsområdene, svakhet i ansiktsmuskler.

Aneurysme i hjernens aorta - symptomer

Aneurysm i hjernen påvirker noen ganger aortas grener - det største arterielle karet i kroppen. Blant manifestasjonene av denne patologien, observerer pasienter ofte undertrykkende ubehagelig ubehagsmessig følelse i forskjellige deler av hodet forbundet med økt intrakranielt trykk. I tillegg observeres ofte svimmelhet, nedsatt puls og svette. Noen ganger er det en liten følelse av prikker i hodet i skadeområdet.

Sacrum cerebral arterie aneurisme

Formen av sykdommen, der den dannede feilen ligner en blodfylt sak og dannes på grunn av lokal skade på et av de vaskulære lagene, er den vanligste. I dette tilfellet dannes en hvirvel i blodet, bevegelsen av blod bremser, det er en trussel om blodpropper. Tegnene på cerebral aneurisme av denne typen kan ikke manifesteres i lang tid, opp til ruptur av fremspring eller trombose.

Aneurysm av hjernens hovedarterie

Med nederlaget til hoved-basilikaen, er smerten lokalisert i det okkipitale området av hodet og i nakken. I tillegg provoserer en aneurisme av cerebral arterien slike manifestasjoner som perifert parese av ansiktsnerven, ensidig forverring av hørsel, støy i øret som ligner et vindpust. fordi Hovedarterien forsyner blod til cerebellum og varioliumbroen, da med utilstrekkelig blodtilførsel til disse avdelingene, kan svimmelhet, hørselshemmede og koordinasjonsforstyrrelser forekomme.

Aneurysme av hjernens karoten arterie

Typiske tegn på en hjerne aneurisme, lokalisert i halspulsåren, inkluderer slike handlinger som støy og øresus, hodepine, svimmelhet, problemer med visuell persepsjon. Under palpasjon og undersøkelse, hvis det er overfladisk plassert, er det en unormal pulserende hevelse som er merkbar, i det området det er en liten ømhet.

Aneurysm av cerebral fartøy - konsekvenser

Den langvarige eksistensen av cerebrale aneurysmer og komprimering av frontallobene fører ofte til cerebral atrofi i dette området. Som et resultat er det en gradvis økende kognitiv tilbakegang, manifestert i endringer i atferd, personlige egenskaper. En hjerne aneurisme, symptomene på virkningen av vevskompresjon som det ikke er mulig å korrigere forverret syn, fører til skade på optisk nerve.

Ruptur av cerebrale aneurysmer

Når diagnosen "hjerneslag" enhver følelsesmessig eller fysisk stress, blodtrykket stigningen, kan dårlige vaner raskt å utløse farlige konsekvenser - gapet fylles med blod vaskulær formasjonen. Som et resultat er det blødning i hjernevæv eller intrakranielt rom, begynner blodet å utøve trykk på denne sonen, og dette fører til forstyrrelse av ulike funksjoner.

Noen ganger kan brudd på en aneurisme av cerebral fartøy med uoppdaget kirurgisk inngrep føre til et dødelig utfall. Kjenne øyeblikket av gapet kan være på følgende sentrale funksjoner:

 • plutselig alvorlig hodepine;
 • en følelse av kvalme
 • kraftig oppkast;
 • bevissthetstap.

Ruptur av cerebrale aneurysmer - konsekvenser

I andre tilfeller kan brudd på cerebrale aneurismer være mindre beklagelig, men etter en blødning i hjernen blir en person ofte deaktivert. Diagnostisert med denne komplikasjonen kan være:

 • hemorragisk slag
 • hydrocephalus;
 • vasospasme;
 • koma;
 • irreversibel hjerneskade etc.

Behandling av en aneurisme i hjernen

Det er viktig å vite at moderne medisin ikke har effektive konservative metoder for å kvitte seg med cerebrale aneurysmer. Derfor, når du identifiserer en slik farlig sykdom, er det bedre å ikke risikere og ikke teste selv verken folkemidlene eller noen annen alternativ teknologi, ofte tilbys ikke av leger, men av charlatans. Effektiv behandling av cerebrale aneurysmer kan kun utføres ved kirurgisk manipulasjon.

I tilfeller hvor vaskulær dannelse er liten, ikke medfører vesentlige avvik, er pasienter rådes til å vente-og-observasjon taktikk som innebærer jevnlige besøk til en nevrolog eller nevrokirurg, kontroll over størrelsen på aneurisme, spore sin "oppførsel". I tillegg er metoder som minimerer risikoen for farlige konsekvenser utnevnt:

 • normalisering av blodtrykk;
 • reduksjon i kolesterol i blodet;
 • økt elastisitet i arteriene;
 • behandling av smittsomme patologier;
 • avvisning av dårlige vaner
 • rationering av fysisk aktivitet, etc.

Aneurysm i hjernens operasjon

Hvis den oppdager en hjerne aneurisme som ofte diagnostisert av X-ray, tomografi og angiografi undersøkelser, for å flykte fra sine komplikasjoner er mulig ved hjelp av nevrokirurgi. Operativ behandling i dette tilfellet er svært kompleks, det er rettet mot å isolere hulrommet i aneurysmen og fjerne det fra hjernens sirkulasjon. Operasjonen for å fjerne en aneurisme av cerebral fartøy kan utføres ved en av hovedmetodene:

 • endovaskulær okklusjon;
 • klipping av aneurysm cervix.

Endovaskulær kirurgi av cerebral arterie aneurysmer

Denne metoden er minimalt invasiv, utført under generell anestesi. Endovaskulær aneurisme embolisering av cerebrale kar omfatter injeksjon gjennom en av de fjerntliggende kapillærene fleksibel kateter gradvis fremmet til det patologiske stedet i henhold til røntgenstyreenheten. Videre settes en mikrosiral inn i aneurysmhulen fra kateteret, forårsaker tilstopping og død av formasjonen. Fordelen med denne teknikken er muligheten for tilgang til dybdegående fartøy, søknad selv etter aneurysmbrudd.

Kloning av cerebrale aneurismer

Når en aneurisme i hjerneskarene ikke ligger dypt, eller når det er nødvendig med akutt inngrep etter blødning, utføres en åpen kirurgi. Denne teknikken innebærer å åpne kranen og isolere formasjonen fra blodstrømmen ved å etablere et spesielt metallklips på nakken. Som et resultat dør kaviteten av vaskulært fremspring gradvis ned med ytterligere erstatning av bindevevet.

Operasjonen krever høy kvalitet mikrokirurgisk utstyr, et operasjonsmikroskop. Hvis inngrep utføres etter aneurismen eksploderte cerebrovaskulær trinn omfatter et annet avløp som dannes intra hematom og eliminering av blod i det subarachnoide plass.

Aneurysm i hjernen - konsekvenser etter operasjon

Selv som et resultat av vellykket vellykket kirurgisk inngrep, der aneurysmen i hjerneskarene er eliminert, kan konsekvensene etter operasjonen være fjernt. Komplikasjoner er forbundet med en reaksjon på et bedøvelsesmiddel, skade på de vaskulære veggene, ufullstendig fjerning av blodpropper, etc. I denne forbindelse kan pasienter utvikle seg:

 • forverring av blodtilførselen til hjernevævet;
 • trombose;
 • cerebralt ødem;
 • utseendet på en ny aneurisme;
 • smittsom prosess;
 • brudd på tale, hørsel, syn, etc.

Likevel er risikoen for å gjennomføre en operasjon i de fleste tilfeller rettferdiggjort. Livet etter klipping av en aneurisme av cerebral fartøy, samt etter en endovaskulær operasjon, har noen begrensninger og anbefalinger. Mange pasienter trenger en lang periode med rehabilitering med fysioterapi, bruk av medisinering, gjentatte operasjoner.

Aneurysme i hjernen: etiologi

Årsakene til forekomsten av hjerneaneurysmer er ikke fullt ut forstått, men legene identifiserer de viktigste faktorene som bidrar til dannelsen av patologi:

 • Faktoren for arvelighet, som innebærer mangel på kollagen III-type. I dette tilfellet opptrer en aneurisme i steder med den største tortuositet av arterien eller på punktet av dens bifurkasjon. Vanligvis oppdages andre abnormiteter - for eksempel nyre arteriell hypoplasia, aorta coarctation.
 • Bakteriell, mykotisk eller tumorembolisme, det vil si transport av blod av elementene i en malign tumor, bakteriell eller soppmikroorganismer;
 • Vascular wall hyalinosis, en type ekstracellulær protein dystrofi av vev;
 • aterosklerose;
 • Vaskulær traumer i fortiden;

Genesis of aneurysm of the brain can be associated with increased blood pressure and irregular blood flow. I fare - sonen av arterier, hvor de er delt inn i mindre grener. Det er her at det maksimale blodstrømstrykket påvises på den endrede karveggen, noe som forårsaker en aneurisme i hjernekarene og truer med å bryte den.

Negative vaner, for eksempel røyking, alkoholisme, bruk av medisiner, øker risikoen for en aneurisme. Tilstedeværelsen av alvorlige sammenhengende sykdommer, for eksempel diabetes mellitus, aterosklerose, hypertensiv sykdom, øker risikoen for aneurysmbrudd.

Rupturen av en aneurisme i hjernen: et klinisk bilde

Brain aneurisme er asymptomatiske eller, tvert imot, manifestert ved hyppig hodepine, nedsatt syn og hørselstap, ansikts lammelse og hender. Slike symptomatologier er forårsaket av kompresjon av ulike områder av hjernen med en aneurisme.

Et helt annet bilde blir observert ved bruddet, hvoretter blodet fyller arteriebassenget i aneurysmområdet. Rupturen av en aneurisme i hjernen er preget av alvorlige symptomer:

 • En plutselig, plutselig hodepine, kombinert med forvirring eller bevissthetstap. Pasienter sammenligner ofte denne smerten med et uventet og alvorlig slag mot hodet;
 • Tachypnea, det vil si økt respirasjon til 20 respiratoriske rytmer per minutt;
 • Forekomst tachykardi (rask puls opp til 80 og mer per minutt), som deretter følges av bradykardi (mindre enn 60 hjerteslag pr minutt);
 • I 10-20% av tilfellene vises generaliserte anfall.

Dessverre endres slike forhold i alvorlige irreversible forandringer i hjernen eller i pasientens død. En høy dødelighet blir observert selv ved pasientens tidlige sykehusinnleggelse.

Ruptur av cerebrale aneurysmer: konsekvenser

Symptomer og konsekvenser av en aneurisme i hjernen skyldes lokalisering av blødning. Når subaraknoid blødning (blod helles inn i rommet hjernehinnene) blokkeringen skjer måter som den fjernede væsken (hjernevæske), som er fylt med obstruktiv hydrocephalus (hjernesvelling) og forvridning (endring i lokaliseringen av strukturer i hjernen).

Med intracerebral blødning dannes en hematom som nervevevet blir impregnert med blod. Blodforfallsprodukter påvirker hjernevev, noe som resulterer i nekrose av sistnevnte.

Konsekvensen av brudd på aneurysmen er også angiospasmet, det vil si en kraftig innsnevring av lumen i periferfartøyene, noe som resulterer i mangel på tilførsel av celler til oksygen. Det er en iskemi eller et sekundært iskemisk slag.

Den farligste er utslipp av blod inn i hjernens ventrikler, konsekvensene av dette er koma eller øyeblikkelig død.

For en aneurisme i hjernen er de samme konsekvensene etter brudd typisk, som for et iskemisk eller hemorragisk slag. Hjernens områder som har gjennomgått blødning slutter å fungere, uopprettelige vevsendringer oppstår. Dette påvirker i sin tur funksjonen til alle systemer i menneskekroppen. Når rupturen oppstår, er nekrose av vevet, og derfor er rehabilitering av pasienten ikke i stand til å gjenopprette sitt tidligere liv.

Brudd på en aneurisme, i tillegg til den høye risikoen for død, er fulle av utviklingen av følgende komplikasjoner:

 • En dråpe i hjernen på grunn av et brudd på tilbaketrekningen av cerebrospinalvæsken;
 • Iskemi av hjernevev, preget av deres død;
 • Gjentatt brudd, noe som betydelig øker risikoen for død av pasienten;
 • Vaskulær spasme.

Blant de vanligste konsekvensene av brudd på intrakranielle aneurysmer, er det også:

 • Krenkelse av koordinering, lammelse
 • Vanskeligheter som svelger, som er årsaken til sykdommer i mage-tarmkanalen eller alvorlig lungebetennelse;
 • Kognitiv svekkelse og psykologiske, adferdsmessige abnormiteter;
 • Ukoordinert visuell og motorisk funksjon (for eksempel ser en person et glass, men kan ikke ta det i hånd, siden den visuelle oppfatningen er forvrengt).
 • Epilepsi.

Ruptur av en aneurisme i hjernen: diagnose

Det er nødvendig å skille mellom diagnostiske prosedyrer for å identifisere cerebrale aneurysmer og diagnostisere aneurysmbrudd. Den andre avslører seg med akutte smerte symptomer, rask puste, takykardi, vekslende bradykardi.

Detekteringen av samme aneurisme i hjernen er vanskelig, fordi symptomatologien er uvanlig bare for denne patologien eller er helt fraværende.

De mest pålitelige og nøyaktige dataene for diagnose av en aneurysm og dens brudd er gitt ved hjelp av datamaskin og magnetisk resonans. MR-metoden gir den beste visualiseringen, mens den forblir fullstendig sikker. Imidlertid er en kontraindikasjon for bruken av det tilstedeværelsen av pacemakere og andre implantatinnretninger i pasientens kropp.

Takket være CT og MR, er det mulig å skaffe seg informasjon om forekomst av aneurysm, dens størrelse og plassering, pressetrykket på tilstøtende vev, etc.

Ruptur av en aneurisme i hjernen: behandling

Behandling av aneurysmbrudd i hjernen er alltid en operasjon, og her betyr en å bruke en av de kirurgiske metodene.

 1. Drift med trepanering av skallen

Det er et ekstremt komplekst kirurgisk inngrep som involverer mikrokirurgisk teknikk og samtidig klipping av aneurysmhalsen. Prosedyrens oppgave er å slå av aneurysmen fra blodstrømmen samtidig som passabiliteten til bæreren og det omkringliggende fartøyet opprettholdes. Også under operasjonen fra subarachnoid-rommet blir blodproppene fjernet.

Det innebærer ikke åpning av skallen, men gjennomføres gjennom en punktering i femorale arterien. Formålet med prosedyren er også å slå av aneurismen fra sirkulasjonen, men ved å lukke lumen i et fartøy som ble dannet på grunn av ruptur av aneurysmen.

Således er hensikten med begge typer kirurgi - for å eliminere følgene ved å bryte, skjæring dannet i karlumenet og fjerne fartøyet fra blodsirkulasjonen, for å hindre den fra ytterligere skader.

Med et gunstig utfall av cerebralfartøyets aneurysmoperasjon, vil pasienten få et kurs av neurorehabilitering. Den videre oppgaven med leger er å hindre den gjentatte utviklingen av en aneurysm og dens brudd. Til dette formål blir det gjort forsøk på å eliminere faktorene for forekomst av aneurysmer, som oppnås ved å ta medisiner, forandre pasientens livsstil. Som regel foreskrives legemidler som forhindrer vasospasme, som senker blodtrykket. Siden resultatet av ruptur av en aneurisme er også hodepine, kvalme, forvirring, foreskrevet medisiner som eliminerer disse tegnene.

Hvis vi snakker om førstehjelp i tilfelle mistanke om hjerneaneurysmbrudd, er det viktig å ikke tillate hjerneødem og redusere graden av blødning. For dette er offeret lagt, og gir hodet en forhøyet stilling. Dette vil sikre en naturlig utstrømning av blod. Det er tillatt å bruke kaldt til hodet, da det senker blodstrømmen, fremmer blodpropp.

I alle fall skal det bemerkes at den tidligere rehabilitering er påbegynt, jo mer sannsynlig har offeret et bedre liv etter en aneurysmbrudd i hjernen.

årsaker til

For eksempel er personer med medfødt polycystisk nyresykdom og arteriovenøse misdannelser mer sannsynlig å utvikle en sykdom. andre årsaker De omfatter:

 • Røyking av tobakk;
 • arvelighet;
 • Høyt blodtrykk;
 • vektig;
 • Utilstrekkelig ernæring (overdreven saltinntak, mangel på frukt og grønnsaker);
 • Mangel på fysisk aktivitet;
 • Høyt inntak av koffein;
 • Overdreven forbruk av alkohol;
 • Alder over 40 år;
 • Sex - kvinner er mer sannsynlig å utvikle hjerneaneurysmer enn menn. Dette kan skyldes en nedgang i nivået av østrogenhormonet etter overgangsalderen. Østrogen bidrar til å opprettholde elastisiteten i blodkarene;
 • Tidligere svakhet i blodkarene;
 • Alvorlig craniocerebral skade;
 • Misbruk av kokain;
 • Autosomal dominant polycystisk nyresykdom er en genetisk sykdom som forårsaker utvikling av flere cyster på nyrene;
 • Bindevevssykdommer - Ehlers-Danlos syndrom eller Marfan syndrom;
 • Coarctation av aorta er en medfødt hjertesykdom.

Elena Malysheva om brudd på en aneurisme

Hvordan er gapet

Aneurysm er buen av arterievegg. Etter hvert som veksten øker blir bøyningen tynnere og svakere, og det høye blodtrykket i det kan føre til brudd. Aneurysmer utvikler seg vanligvis på store blodkar, på steder hvor de grener. Ca 80% av aneurysmene dannes i den fremre delen av hjernen og 20% ​​i den bakre delen. Aneurysmer er:

 • saccular (Saccular) - den vanligste typen, også kalt "berry", slik en aneurisme buler på den ene siden av arterien og har en distinkt eidet ved foten av symptomene på denne form for aneurisme er vanligvis fraværende;
 • spinkel - en aneurisme utstikker i alle retninger og har ikke en distinkt isthmus;
 • giganten - Sakkulær eller fusiform mer enn 2,5 cm i diameter, har en bred isthmus og kan påvirke mer enn en arterie, symptomene uttalt;
 • traumatisk - forårsaket av lukket craniocerebralt traume, forårsaker alvorlige symptomer, inkludert hodepine og generell ubehag.

Overflødig blod i subaraknoidrommet øker trykket på hjernen. Og at området av hjernen, som tidligere mottatt oksygenrikt blod fra den angrepne arterie, er nå ute av det, noe som fører til slag eller forårsake takykardi symptomer.

komplikasjoner

 • vasospasme - En komplikasjon som oppstår etter 5-10 dager etter rupturen. Tilstanden forårsaker slike symptomer som spasmer og innsnevring av blodkarets vegger, blodstrømmen til hjernen minker, noe som forårsaker et sekundært slag,
 • Videre kan avbrutt blodstrøm forårsake enda mer skade på hjernen og årsaken iskemisk slag;
 • En annen alvorlig komplikasjon av subarachnoid blødning er hydrocephalus - overdreven akkumulering av cerebrospinalvæske i skallen utvider ventriklene, som begynner å presse på hjernevævet;
 • Blødninger i hjernen kan forårsake dannelse av hematom, fjerning av som utføres bare kirurgisk.

andre komplikasjoner De omfatter:

 • Tromboemboli - akutt blokkering av blodårer;
 • Angina pectoris;
 • Alvorlig hodepine;
 • Stratisering av aorta (forekommer i den utbukkende delen av arterien, ettersom blodet siver gjennom et lite brudd i indre veggen, som forårsaker disseksjon og delaminering).

effekter

Konsekvensene for en pasient med ruptured hjerneaneurisme er avhengig av alvorlighetsgraden og plasseringen, pasientens alder, hans generelle og nevrologiske tilstand av helse. De fleste pasientene (ca. 50%) med en ruptured hjerne aneurisme dør fra innledende blødning. En annen 20% dør av komplikasjoner og et sekundært slag. Noen pasienter gjenoppretter nesten helt uten å skade nervesystemet.

Hvilke tiltak å ta

Kirurgisk inngrep

Valg av den optimale kirurgisk behandling av sprengte hjerneslag involverer mange faktorer, slik som symptomene, størrelsen (aneurismer mindre enn 3 mm er ikke nødvendig å operere), plassering og type av aneurysme (saccular aneurismer sjelden briste), så vel som tilstanden til pasienten og hans medisinske historie.

Det er 2 hovedbehandlingsalternativer for pasienter som trenger kirurgisk fjerning av aneurysm:

 • klipping;
 • Endovaskulær terapi.

klipping

Varighet - 3-4 timer, under generell endotrakeal anestesi.

Operasjonen blir utført ved en nevrokirurg, som tilbringer kraniotomi, tildeler et fartøy (eller en kombinasjon av arterier og blodkar) med en aneurisme klips og plasserer den på isthmus. Klemmer (klemmer) er laget av titan og plassert over aneurysmen. Dette forhindrer blodstrømmen til aneurysmområdet. Blodstrømmen gjennom arteriene gjenopprettes, og aneurismen er slått av. De fleste pasientene bruker 2-3 netter på sykehuset, og deretter går hjem, rehabilitering tar fra 1 til 2 måneder (med moderat aktivitetsbegrensning).

Foreløpig kan nevrokirurger utføre mini-craniotomi eller snitt like over øyenbrynene for klipping. Et lite snitt over øyenbryn er laget i beinene over øyet, gjennom det klippet legges på aneurysmen. Slike pasienter bruker vanligvis på sykehuset ikke mer enn 1-2 dager, og så kommer hjem. De er praktisk talt ubegrenset i aktivitet. Mini-kraniotomi er en invasiv prosedyre og tar lengre tid enn endovaskulær intervensjon.

Denne operasjonen vises på video

Endovaskulær inngrep

Varighet: 1,5-3 timer under generell endotrakeal anestesi.

Den endovaskulære operasjonen utføres av en neuro-intervensjon kirurg. Prognosen for pasienter med aneurysm som brytes etter en endovaskulær operasjon er bedre enn etter klipping. Prosedyren utføres ved bruk av angiografi. Kateteret innføres i beholderen til en pasient gjennom den femorale arterie, ved slutten av en spesiell ballongkateter plassert (ofte platina mikrokatushka eller spoler). Spiral transporteres til stedet hvor aneurismen for å danne et kunstig blodklump hindrer blodstrømmen og slår av aneurismen fra sirkulasjonen. De fleste pasienter tilbringer en natt på et sykehus og etter 1-2 uker går de tilbake til normale aktiviteter.

Ytterligere enheter, for eksempel en stent, kan være nødvendig for å bidra til å etablere og lagre spiraler / spiraler på aneurysmstedet. Stenten er plassert i et fartøy ved siden av aneurismen for å gi støtte til spolen som holder aneurysm-sekken og forhindrer blodstrømning.

For tiden, som en ny teknologi, bruker kirurger emboliseringsenheter. De ligner på stenter, siden de plasseres i hovedfartøyet ved siden av aneurismen. Disse enhetene avleder blodstrømmen fra aneurismen og gir rask helbredelse av fartøyets vegg. Over tid forsvinner aneurismen.

Styrking av blodkarens vegger

Denne metoden brukes sjelden. Det er å pakke den skadede kar med aneurisme spesiell gasbind vekkende trombedannelse kunstig (kapsel) på stedet for aneurismen.

Komplikasjoner etter operasjon

Endovaskulær kirurgi har lavere risiko for komplikasjoner enn klipping på kort sikt. Men med endovaskulær intervensjon er det liten sjanse for at pasienten vil bli vist en gjentatt identisk operasjon for å redusere sjansene for brudd på aneurysmen. Omtrent 1 av 5 pasienter trenger videre behandling.

Tiden som kreves for fullstendig gjenoppretting etter endovaskulær inngrep er mindre. Mange pasienter gjenopprettes innen få uker, mens utvinning etter klipping kan ta 1-2 måneder.

Endovaskulær kirurgi bærer følgende risikoer og komplikasjoner (i tillegg til de vanlige risikoene etter operasjonen):

 • Bløder rundt graftet;
 • Blødning før eller etter prosedyren;
 • Stent blokkering;
 • Nerveskade under operasjonen;
 • Nyresvikt;
 • Redusert blodtilførsel til bena, nyrer eller andre organer;
 • Erektil dysfunksjon;
 • Stent glidende.

Til komplikasjoner etter klipping er det mulig å henvise til:

 • Pusteproblemer;
 • Reaksjon på medisinske preparater;
 • Ødem i hjernen;
 • Infeksjon i hjernen eller området rundt hjernen;
 • Hjerneslag.

outlook

Etter vellykket operasjon av blødning / ruptured aneurisme, er muligheten for gjentatt blødning praktisk talt utelukket. Prognosen avhenger også av om det har vært skade på hjernen fra blødning før, under eller etter operasjonen.

Ikke-kirurgiske metoder

Medisineringsterapi

Medisiner myke symptomene, kan brukes som den første behandlingslinjen for en ueksplodert aneurisme og for å forhindre brudd:

 • Kalsiumkanalblokkere - forebygge spasmer i hjernen og blodårene - Amlodipin Sandoz (vist med arteriell hypertensjon, for å styrke blodårene, prisen på 10 mg 30 tabletter 255 rubler), Zanidip-Rekaordati (vist med essensiell hypertensjon og vaskulær styrke, prisen på 10 mg tabletter 28 stk 296 rubler);
 • analgetika - Nurofen (har antiinflammatorisk, smertestillende effekt, prisen på tabletter 200 mg 8 enheter 106 rubler); Flamaks Forte (med akutt smerte syndrom, prisen er 100 mg 20 stk 132 rubler);
 • Antiemetiske legemidler - Zofran (for eliminering av postoperativ kvalme / oppkast, pris 4 mg 10 stk. 2597 rubler); Latran (mot kvalme og oppkast, pris 4 mg 10 stk. 318 rubler);
 • Legemidler som stabiliserer blodtrykket - Lorista (antihypertensive stoff, prisen på 100 mg 30 stk 325 rubler); Corinfar Retard (antihypertensive stoff, reduserer trykket på blodkarets vegger, pris 20 mg 30 stk 114 rubler);
 • antiepileptika - seduksen (beroligende, antikonvulsiv, pris 20 mg 20 stk. 15-60 rubler); sibazon (et beroligende psykotropisk legemiddel, prisen på 5 mg 20 stk. 58 rubler).

rehabilitering

Behovet for gjentatt kutting er 35% i løpet av de første 14 dagene etter den første blødningen. Derfor foretrekker nevrokirurger å utføre åpen kirurgisk eller endovaskulær intervensjon umiddelbart etter diagnose av aneurisme for å redusere risiko.

Gjenopprettingsprosessen (spesielt etter klipping) er lang og kan ta flere måneder eller år for å fullstendig gjenopprette alle hjernens funksjoner.

Innsnittene helbredes innen 6 uker. Etter operasjonen er pasienten utstyrt med et klart sett med instruksjoner og resepter. Etter endovaskulær intervensjon kan blodfortynnere, som aspirin og andre medisiner, vises til pasienten for å lindre smertesymptomer (smertestillende medisiner er angitt i 1-3 uker). Gå tilbake til full aktivitet etter klipping av aneurysm eller endovaskulær intervensjon avhenger av pasientens tilstand før behandling og umiddelbart etterpå. Programmet for fysioterapi er utformet for hver enkelt pasient. Moderat aktivitet etter utslipp er velkommen.

forebygging

I tillegg til å slutte å røyke, endrer følgende faktorer gjennom en sunn livsstil redusert tilbakefall av aneurisme:

 • Hypertensjon er regulert av kosthold (eliminering av fett, stekt, krydret mat), fysiske øvelser og legemidler som reduserer høyt blodtrykk og trykk / trykk på veggene i blodkarene.
 • Feil ernæring med mangel på energibalanse er en risikofaktor for utvikling av hjertesykdom og kan føre til fedme. Ved å følge et balansert kosthold, kan pasienten senke kolesterol og redusere risikoen for å utvikle aterosklerose;
 • Mangel på trening - aktivitet og sport bidrar til å redusere presset;
 • Overvekt og fedme - begge faktorer tvinge hjertet til å pumpe mer blod, noe som øker trykket. Overflødig fettvev kan øke eller gi opphav til fokus på betennelse i kroppen. Kroppsmasseindeksen til pasienten med en aneurisme bør ikke være høyere enn 25.

Risikogruppe

Arteriovenøse aneurysmer, eller vaskulære misdannelser, er oftere medfødte, derfor kan allerede i alderen 20-30 år brytes.

Men denne typen patologi er sjelden, dessuten er nesten alltid brudd på integriteten til utdanningsveggene delvis. Som et resultat, lider pasienten opp til et dusin mikrobrudd i aneurismen under sitt liv.

Mer farlig er konsekvensene av blødning fra vaskulær formasjon til arteriene, som i de fleste tilfeller observeres hos personer over 50, hovedsakelig hos kvinner.

I nærvær av alvorlige sammenhengende sykdommer (for eksempel diabetes mellitus, hypertensjon), kan en aneurisme av cerebral fartøy oppstå i alle aldre.

Klemming av intrakranielt vev

Symptomene til sykdommen er i stor grad avhengig av størrelsen på bulging og dens plassering. Store aneurismer komprimerer hjernevævet, noe som fører til sirkulasjonsfeil. Pasienten kan oppleve fartspasmer som fører til regelmessig hodepine opp til migrene.

Noen begynner å legge merke til tegn på dysfunksjon av øvre lemmer, delvis lammelse, nedsatt følsomhet i ansiktet, nedsatt hørsel, synsforstyrrelser. Alle disse symptomene er forårsaket av kompresjon av nerverbuksene.

Hvis en aneurisme eksisterer i lang tid, kan tegn på nerveatrofi utvikles. Epileptiske anfall er også vanlige, spesielt i barndommen. Ved medfødte arteriovenøse aneurysmer hos barn utvikling av en dråpe i hjernen, er hjertesvikt, er alvorlige lesjoner av store kar merket.

Brudd som en konsekvens av en aneurisme i hjernen

Den patologiske dannelsen av cerebral kar kan ikke hente seg selv til livets slutt, men oftest øker den i størrelse og brister. Ved brudd strømmer blodet inn i området av arteriebassenget, hvor aneurismen befant seg.

Subaraknoid blødning (blod inn i kapperommet i hjernen) fører ofte akutt okklusjon kanalen drenering av CSF, på grunn av hydrocefalus enn å utvikle okklusiv og forskyvning (offset strukturer) i hjernen.

Etter intracerebral blødning gjennomsyrer blodet nervevevet med dannelsen av et hematom. På grunn av blodforfall reagerer hjernecellene patologisk på produktene i nedbrytningen, slik at betennelse og nekrotisk vev raskt øker.

En annen mulig komplikasjon er en kraftig sammentrekning av periferisk kar (angiospasm), mot hvilken blodtilførselen av hjernen forverres. Dette fører til vevsekemi og i alvorlige tilfeller et sekundært iskemisk slag. Den farligste er blødningen i hjernens ventrikler, som i de fleste tilfeller fører til umiddelbar død eller koma.

De viktigste symptomene og komplikasjonene ved brudd på en aneurysm ligner dem i et hemorragisk slag. Etter blødning stopper berørte områder av hjernen på grunn av irreversibel skade, så selv om pasienten har klart å overleve, fungerer noen organer og deler av kroppen ikke for ham.

Andre mulige konsekvenser av en aneurisme av cerebral fartøy

Rupturen av cerebrale aneurysmer, i tillegg til et svært sannsynlig dødelig utfall, kan ha følgende komplikasjoner:

 • Gjentatt brudd for kort tid, avslutende dødelig.
 • Spasm av blodkar.
 • Akutt hjernekjemi (vævsdød).
 • Ødem og ødem i hjernen med brudd på tilbaketrekning av cerebrospinalvæsken.

Hver av disse forholdene passerer ikke for pasienten asymptomatisk. Feil i arbeidet med organer og systemer skyldes skade på nervesystemet, og deres alvorlighetsgrad kan variere fra mindre til fullstendig lammelse.

De vanligste konsekvensene av subarachnoid blødning:

Smertefulle opplevelser

Ofte fører en aneurisme av cerebral fartøy etter en pause til vanlige angrep av hodepine, som ikke stoppes av vanlige smertestillende midler.

Parese, lammelse

Nesten hver person som har hatt en hjerneblødning, er det noen avvik i arbeidet på lemmer. En side av kroppen (hemiparesis) blir ofte lammet.

Taleforstyrrelser

Tapet på hjernens venstre hjernehalvdel fører til vanskeligheter med å lese, skrive, reprodusere ord, samt oppfatning av fremmed tale.

Krenkelser av naturlige handlinger - svelging, avføring, vannlating.

Mange pasienter opplever inkontinens av urin og avføring, vanskeligheter med selvurinering, avføring. I tillegg har mange mennesker brutt den fysiologiske handling av svelge, forårsaker mat partiklene kommer inn i luftveiene med alvorlige følger (betennelse i lungene til kvelning).

Psykologiske lidelser

Avhengig av området av hjerneskade en person kan helt endre atferdsmessige kjennetegn: å bli aggressiv eller, tvert imot, melankolsk depresjon og anfall av raseri. Ofte kan pasienten ikke selvorganiserende, følelsesmessig ustabil, være i stand til å gråte og ler uten tilsynelatende grunn og oppfører seg utilstrekkelig.

Kognitive feil

Minne, tenkning og oppfatning etter aneurysmbrudd lider også: tydeligheten i tankene er ødelagt, noen ganger går det hele blokker med informasjon og minner, evnen til å lære, å analysere situasjonen, å oppdage den omliggende virkeligheten riktig, går tapt.

epilepsi

Etter blødningen opplever en del av pasientene epileptiske anfall for resten av livet med forskjellig tidsvarighet.

Prognose for gjenoppretting

Etter bruddet av en hjerne aneurisme fartøy prognoser for bevaring av liv og utvinning avhenger av lesjon og sin størrelse, pasientens alder og tilstedeværelsen av komorbiditet.

Faktumet av gjentatte blødninger og hastighet på medisinsk behandling til en person har også en verdi. De fleste leger er enige om at de viktigste prinsippene for suksess er tidlig diagnose og riktig behandling av konsekvensene av en aneurisme.

I nærvær av noen av risikofaktorene er det viktig å gjennomgå en medisinsk undersøkelse for å oppdage en ueksplodert aneurisme siden kirurgi og gjenopprettende behandling ofte hjelper pasienten til å bli fullstendig rehabilitert.

Generelt er prognosen etter aneurysmbrudd ugunstig. Med subarachnoid blødning dør opptil 15% av pasientene før innlagt inntil 50% dør i de første dagene etter pausen.

30-40% av personer med subarachnoid blødning utvikler hjernehematomer. Opptil en fjerdedel av tilfeller av brudd på en aneurysm fører til penetrasjon av blod inn i ventrikulærsystemet med en ekstremt ugunstig prognose. Av de overlevende i året kan kun 25% selvbetjene seg selv.

Forebygging og konsekvenser av cerebrale aneurismer

Spesifikke forebyggende tiltak er ikke utviklet. Hvis det oppdages en aneurisme, bør du fullstendig forlate dårlige vaner, redusere blodtrykket, overvåke kroppsvekten og spise riktig. Oftest anbefales pasienten et medisinmiddel for flytende blod og styrking av karveggen, men bare kirurgisk inngrep vil bidra til å løse problemet radikalt og forhindre risikoen for aneurysmbrudd.

Les Mer Om Fartøyene