Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta - lokal bulking eller diffus aortavegg som strekker seg i bukets del. En aneurysm i abdominal aorta kan være asymptomatisk eller oppdage seg ved pulsering, magesmerter av varierende intensitet, med brudd på en aneurysm - ved en klinikk med intra abdominal blødning. Diagnose av en aneurysm inkluderer en undersøkelse av radiografi i bukhulen, ultralyd av abdominal aorta, radiopaque angiografi, CT. Behandling av aneurysm i abdominal aorta er utelukkende kirurgisk: åpen reseksjon av aneurysmale sac med erstatning av den utskårne delen med en syntetisk protese eller endoprosthetikk.

Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta er en patologisk dilatasjon av abdominal delen av aorta i form av fremspring av veggen i regionen fra XII thoracic til IV-V i lumbale vertebra. I kardiologi og angiosurgery står aneurysmer i abdominal aorta for opptil 95% av alle aneurysmiske endringer i karene. Blant menn over 60 år med en aneurysm i abdominal aorta diagnostiseres i 2-5% av tilfellene. Til tross for mulige asymptomatiske kurs er aneurysmen i abdominal aorta utsatt for progresjon; I gjennomsnitt øker diameteren med 10% per år, noe som ofte fører til tynning og brudd på en aneurisme med dødelig utfall. I listen over de vanligste årsakene til død av en aneurysm i abdominal aorta tar 15 plass.

Klassifisering av en aneurysm i abdominal aorta

Den største kliniske verdi Anatomisk klassifiseringen er abdominal aortaaneurisme, i henhold til hvilken isolerte infrarenale aneurisme, som ligger under de renale arterier (95%) og suprarenale lokalisering over nyrearteriene.

I henhold til formen på fremspringet av fartøyets veggen er sakkaten, diffuse spindelformede og stratifiserte aneurysmer av abdominal aorta preget; på veggenes struktur - ekte og falske aneurysmer.

Gitt de etiologiske faktorene, er aneurysmene til abdominal aorta delt inn i medfødt og oppkjøpt. Sistnevnte kan ha ikke-inflammatorisk etiologi (aterosklerotisk, traumatisk) og inflammatorisk (infeksiøs, syfilitisk, smittsom-allergisk).

Ifølge varianten av det kliniske løpet av en aneurysm i abdominal aorta, er det ukomplisert og komplisert (eksfoliert, revet, trombosed). Diameteren av abdominal aortaaneurisme antyder en liten (3-5 cm), middels (5-7 cm) og stor (mer enn 7 cm), og gigantiske aneurisme (med en diameter på 8-10 ganger diameteren av den infrarenale aorta).

På grunnlag av utbredelsen AA. Pokrovsky og medarbeidere. skille mellom 4 typer aneurysmer i abdominal aorta:

 • I - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig distal og proksimal isthmus;
 • II - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig proksimal isthmus; strekker seg til aorta bifurcation;
 • III - infrarenal aneurisme som involverer bifurkasjon av aorta og iliac arterier;
 • IV - infra- og suprarenal (total) aneurisme i abdominal aorta.

Årsaker til en aneurysm i abdominal aorta

Ifølge studier, er den viktigste etiologiske faktor for aortaaneurisme (aneurismer av aortabuen, torakal aorta-aneurisme, abdominal aorta aneurysme) er aterosklerose. I strukturen av årsakene til ervervet aorta-aneurisme, står det for 80-90% av tilfellene.

Sjeldnere oppnådd opprinnelse av aneurismer av den abdominale aorta er forbundet med inflammatoriske prosesser: aortoarteritis uspesifikke og spesifikke vaskulære lesjoner i syfilis, tuberkulose, salmonellose, mykoplasmose, revmatisme.

Forutsetningen for den påfølgende dannelsen av en aneurysm i abdominal aorta kan være fibro-muskulær dysplasi - medfødt inferioritet av aorta-veggen.

Den raske utviklingen av karkirurgi i de siste tiårene har ført til en økning i antall abdominale aortaaneurismer iatrogen knyttet til teknisk feil når du utfører angiografi, rekonstruksjonsinngrep (utvidelse / stenting aortic thromboembolectomy, protetikk). Lukket skade abdominal eller ryggraden kan bidra til traumatiske abdominale aortaaneurismer.

Ca. 75% av pasientene med aneurysm i abdominal aorta er røykere; mens risikoen for å utvikle en aneurysm øker i forhold til røykopplevelsen og antall daglige røykte sigaretter. Alder over 60 år, mannlig kjønn og tilstedeværelse av lignende problemer hos familiemedlemmer øker risikoen for aneurysmdannelse av abdominal aorta med 5-6 ganger.

Sannsynligheten for abdominal aorta aneurysmbrudd er høyere hos pasienter som lider av arteriell hypertensjon og kroniske lungesykdommer. I tillegg er formen og størrelsen på aneurysmisk sac viktig. Det er bevist at asymmetriske aneurismer er mer utsatt for å sprekke enn symmetrisk, men når diameteren av aneurismen på mer enn 9 cm Dødelighet av brudd aneurysmal sac og intraabdominal blødning når 75%.

Pathogenese av abdominal aorta aneurysmer

I utviklingen av en aneurysm i abdominal aorta spiller inflammatoriske og degenerative aterosklerotiske prosesser en rolle i aorta-veggen.

Inflammatorisk reaksjon i aortaväggen oppstår som en immunrespons til innføringen av et ukjent antigen. Samtidig infiltrerer aortalvegen med makrofager, B- og T-lymfocytter, øker cytokinproduksjonen, proteolytisk aktivitet øker. Kaskaden av disse reaksjonene fører igjen til nedbrytningen av den ekstracellulære matriksen i det midterste lag av aorta-membranen, som manifesteres i en økning i kollageninnholdet og en reduksjon i elastin. På stedet av glatte muskelceller og elastiske membraner dannes cystiske hulrom, som et resultat av hvilken styrken av aortavegget minker.

Betennelses- og degenerative forandringer ledsages av en fortykning av veggene i aneurysmal sac, og forekomsten av intens perianevrizmaticheskogo postanevrizmaticheskogo fibrose, koalesens og omkringliggende aneurisme som omfatter organer i den inflammatoriske prosessen.

Symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I ukomplisert aneurisme i abdominal aorta er det ingen subjektive symptomer på sykdommen. I disse tilfellene kan en aneurysm diagnostiseres ved et uhell under palpasjon av abdomen, ultralyd, abdominal radiografi, diagnostisk laparoskopi for annen abdominal patologi.

De mest vanlige kliniske manifestasjoner av aneurismer av den abdominale aorta er konstant eller periodisk verk, kjedelig smerte i mesogaster eller venstre halvdel av magen, som er assosiert med trykket på aneurismen voksende nerverøtter og floker i det retroperitoneale plass. Smerter blir ofte bestrålet til lumbal, sakral eller inguinal region. Noen ganger er smertene så intense at de krever bruk av smertestillende midler for deres lettelse. Smertsyndrom kan betraktes som et angrep av nyrekolikk, akutt pankreatitt eller iskias.

En del av pasientene i fravær av smerte markerer en følelse av tyngde, raspiraniya i magen eller økt pulsering. På grunn av mekanisk kompresjon av aneurysmen i mage og tarmkanalen i buken aorta, kan kvalme, erctasjon, oppkast, flatulens, forstoppelse oppstå.

Urologisk syndrom med aneurysm i abdominal aorta kan skyldes komprimering av urineren, forskyvning av nyre og manifestert av hematuri, dysuriske lidelser. I noen tilfeller er komprimering av testulærårene og arteriene ledsaget av utviklingen av et smertefullt symptomkompleks i testiklene og varicocele.

Det ischioradikulære symptomkomplekset er assosiert med kompresjonen av ryggraden eller ryggvirvelens nerverøtter. Det er preget av smerte i nedre del av ryggen, følsomme og motoriske lidelser i underdelene.

Med en aneurysm i abdominal aorta kan kronisk iskemi av underlempene utvikle seg, og fortsetter med fenomenene intermitterende claudikasjon, trofiske lidelser.

Isolert eksfolierende aneurisme av abdominal aorta er ekstremt sjelden; Oftere er det en fortsettelse av stratifiseringen av thoracale aorta.

Symptomer på aneurysmbrudd

Ruptur av abdominal aortaaneurisme er ledsaget av klinikken av akutt abdomen og i en forholdsvis kort tidsperiode kan føre til svært alvorlige utslag.

Symptom-komplekset av ruptur av abdominal aorta er ledsaget av en karakteristisk triad: smerte i mage og lumbal region, kollaps, intensivert pulsering i bukhulen.

Egenskaper bryte klinikk abdominalt aortaaneurisme ruptur blir bestemt av retningen (i det retroperitoneale plass, den frie bukhule, inferior vena cava, 12 duodenal ulcus, urinblære).

Den retroperitoneale brudd på aneurysmen i abdominal aorta er preget av et permanent smerte syndrom. I forplantning av retroperitoneale hematom i bekkenområdet er bemerket bestråling av smerte i hoften, lyske, perineum. En høy plassering av hematom kan simulere hjertesmerter. Mengden blod som strømmer inn i frie bukhulen med en retroperitoneal ruptur av aneurysmen er vanligvis liten - ca. 200 ml.

Intraperitoneal lokalisering av ruptur av mage aortaaneurisme utvikler klinikk massiv hemoperitoneum: raskt voksende fenomenet hemoragisk sjokk - plutselig blekhet, kaldsvette, svak, thready, rask puls, hypotensjon. Det er en skarp hevelse og ømhet i magen i alle avdelinger, det diffuse symptomet på Shchetkin-Blumberg. Perkutalt bestemt tilstedeværelsen av fritt fluid i bukhulen. Det dødelige utfallet for denne typen ruptur av aneurysmen i abdominal aorta forekommer veldig raskt.

Gjennombrudd av aneurysmen i abdominal aorta inn i den underreale vena cava er ledsaget av svakhet, kortpustethet, takykardi; Typisk hevelse i nedre ekstremiteter. Lokale symptomer inkluderer smerter i magen og nedre rygg, en pulserende mageformasjon, over hvilken en systolisk diastolisk støy høres. Disse symptomene øker gradvis, noe som fører til en alvorlig form for hjertesvikt.

Når abdominal aorta aneurisme brister i 12-kolon, utvikler en klinikk med kraftig gastrointestinal blødning med plutselig sammenbrudd, blodig oppkast og melena. I diagnoseplanen er denne varianten av rupturen vanskelig å skille fra gastrointestinal blødning av en annen etiologi.

Diagnose av en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller tillater forekomst av en aneurysm i abdominal aorta generell undersøkelse, palpasjon og auskultasjon av magen. For å identifisere familieformer av abdominal aorta aneurisme må du samle en grundig medisinsk historie.

Ved undersøkelse av magre pasienter i utsatt stilling, kan forbedret aneurisme ripple gjennom den fremre bukveggen bestemmes. Når palpasjon i øvre buk til venstre, avsløres smertelig pulserende tett elastisk formasjon. Når auskultasjon over aneurysmen i abdominal aorta, høres systoliske murmurer.

Den mest tilgjengelige metoden for å diagnostisere en abdominal aorta aneurisme er en undersøkelsesdiagram i bukhulen, noe som gjør det mulig å visualisere skyggen av aneurysmen og forkalkningen av veggene. I dag er ultralyd mye brukt i angiologi, tosidig skanning av abdominal aorta og dets grener. Nøyaktigheten av ultralydsdetektering av en aneurysm i abdominal aorta er nær 100%. Ved hjelp av ultralyd bestemmes tilstanden til aortavegget, forekomsten og lokaliseringen av aneurysmen, bruddstedet.

CT eller MSCT i abdominal aorta tillater å oppnå et bilde av lumen av en aneurysm, forkalkning, stratifisering, intramuskulær trombose; Identifiser trusselen om et gap eller en sammenbrudd.

I tillegg til disse metodene brukes aortografi, intravenøs urografi, diagnostisk laparoskopi til å diagnostisere abdominal aorta aneurysmer.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Påvisning av en aneurysm i abdominal aorta tjener som en absolutt indikasjon for kirurgisk behandling. Den radikale typen operasjon er en reseksjon av aneurysmen i abdominal aorta, etterfulgt av erstatning av den resekterte del med en homotransplantat. Operasjonen utføres gjennom en laparotomi-snitt. Når iliac arterier er involvert i aneurysmen, er bifurcation aorto-iliac protese vist. Den gjennomsnittlige dødeligheten med åpen kirurgi er 3,8-8,2%.

Kontra til elektiv kirurgi er en ny (mindre enn 1 måned), myokardialt infarkt, slag (opp til 6 uker), alvorlig hjerte-lunge-insuffisiens, renal insuffisiens, okklusiv lesjon felles bekkenarterie og lårarteriene. Når tårer eller rupturer i abdominal aorta er det reseksjon utført i henhold til vitale indikasjoner.

Til moderne lavtraumatiske metoder for aneurysmoperasjon av abdominal aorta er endoprostetikk av aorta ved hjelp av en implanterbar stent-graft. Den kirurgiske prosedyren utføres i røntgenoperasjonsrommet gjennom et lite snitt i lårbenet, Forløpet av operasjonen styres av røntgen-fjernsynet. Installasjonen av stentgraften gjør det mulig å isolere den aneurysmale sekken, og dermed forhindre muligheten for brudd, og samtidig skape en ny kanal for blodstrøm. Fordelene ved endovaskulær intervensjon er minimalt traumer, mindre risiko for postoperative komplikasjoner, rask gjenoppretting. Ifølge litteraturen er det imidlertid i 10% tilfeller en distal migrasjon av endovaskulære stenter.

Prognose og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

Aneurysm i abdominal aorta er en lumsk og uforutsigbar vaskulær patologi. Sannsynligheten for et dødelig utfall fra ruptur av store aneurysmer er over 75%. Samtidig dør 30 til 50% av pasientene før førstadiet.

I de senere årene i kardiovirurgi har det vært merkbar fremgang i diagnosen og behandlingen av abdominal aorta aneurysmer: Antall diagnostiske feil har redusert, og kontingentet til pasienter som er gjenstand for kirurgisk behandling, har utvidet seg. Først av alt skyldes dette bruken av moderne visualiseringsstudier og innføring av endoprosthetikk av aorta-aneurysmer i praksis.

For å forebygge en potensiell trussel om en aneurysm i abdominal aorta, bør personer med aterosklerose eller en slektshistorie av sykdommen gjennomgå regelmessige undersøkelser. En viktig rolle er spilt av avvisning av usunn vaner (røyking). Pasienter som gjennomgått operasjon for aneurysm i abdominal aorta, må overvåkes av en vaskulær kirurg, og ultralyd og CT bør tas regelmessig.

Aneurysme i abdominal aorta

En aneurysm i abdominal aorta er en aorta dilatasjon eller bulging av veggen utenfor, som følge av en rekke lesjoner som reduserer styrken og elastisiteten i vaskulærveggen. På forslag fra noen spesialister bestemmes diagnosen aorta aneurisme ved hjelp av en formel som er justert med hensyn til pasientens alder, overflateareal av kroppen eller forholdet mellom det normale og utvidede aorta segmentet. Imidlertid er diagnosen vanligvis utført når en minimum anterior-posterior (akter) aortediameter på 3,0 cm er nådd.

Symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

 • Følelse av pulserende formasjon i bukhulen.
 • Pain.
  • Vanligvis oppstår i magen eller til venstre for navlen, noen ganger gitt i ryggen, midje, sakrum.
  • De kan ha en annen karakter: være intens, smertefull, akutt, krever bruk av smertestillende midler (i noen tilfeller selv narkotiske stoffer), og være permanent, sløv.
  • Smerte i nedre rygg kan gi til beina, forårsake et brudd på følsomhet i dem, en følelse av krypende kryp, ømhet når du går.
 • Redusert appetitt, oppkast, erctasjon, forstoppelse.
 • En følelse av tyngde i nedre rygg, hyppig vannlating eller tvert imot, sjeldne.
 • I sjeldne tilfeller - kaldt til berøring og blek underkropp. Dette kan skje på grunn av tilstopping av blodårer med blodpropper (blodpropper) som har blitt overført med blodstrøm fra aneurysmstedet.

form

 • Ved lokalisering (plassering) slipp:
  • infrarenal aneurysmer - Det forstørrede aortaområdet ligger under nivået av nyrene av arterien distal (funnet i 90% tilfeller);
  • suprarenale aneurysmer - Den forstørrede aorta ligger over nyrearteriene (forekommer i 10% tilfeller).
 • Av opprinnelse aneurysmer av abdominal aorta er:
  • fødsel - Det er en familieutsettelse for forekomsten av denne sykdommen. Personer som har slektninger av den første graden av slektskap (foreldre, brødre og søstre) som lider av aorta-aneurisme, er risikoen for forekomst høyere enn vanlig. I tillegg har de en høyere risiko for å utvikle en sykdom i en yngre alder og ødelegger en aneurisme enn de som ikke har en familiepresisponering.
  • ervervet- oppstår etter fødselen.
 • Etter typeslipp:
  • sanne aneurysmer - representerer en utvidelse av alle tre lagene av aorta med dannelsen av et stort fremspring av vaskulærveggen;
  • pseudoaneurysmer (falsk) - representerer akkumulering av blod mellom lagene i vaskularvegget når det indre laget brister, utvikler seg på steder av vaskulær skade forårsaket av infeksjon eller traumer (for eksempel under en punktering av fartøyet under kirurgisk inngrep).
 • I henhold til skjemaet aneurysmer er:
  • fusiform (spindelformet) - Aortasegmentet er utvidet langs hele omkretsen;
  • saccular (saccular) - lokal (lokal) fremspring av aorta-veggen, som ikke strekker seg over halvparten av aortaens diameter
  • eksfolierende- representerer en kanal mellom lagene i aortaen der blod akkumuleres.
 • Etter størrelseen aneurysm i abdominal aorta kan være:
  • kort - 3-5 cm;
  • sekundær - 5-7cm;
  • en stor - mer enn 7 cm (utgjør en trussel mot pasientens liv)

årsaker

 • Medfødt (utero forekommer) underlegent i aorta, som tjener som en forutsetning for en abdominal aortaaneurisme, kan skyldes Marfans syndrom (en arvelig sykdom karakterisert ved lesjoner av bindevev).
 • Arteriosklerose (kronisk sykdom karakterisert ved tetningen og tap av arterieveggene elastisitet, innsnevring av hulrommet på grunn av den såkalte aterosklerotiske plakk (formasjoner, bestående av blandinger av kalsium- og fett - hovedsakelig kolesterol (fett-lignende stoff som er en "byggeklosser" for organismen celler) ) og et brudd på viskositeten til blodet).
 • Skader - sykdommen kan oppstå som følge av stengt (lukket) traumer mot brystet (fall fra høy høyde, bilulykke).
 • Iatrogen (som oppsto som et resultat av medisinsk intervensjon) - etter rekonstruktiv (recovery) operasjoner på den abdominale aorta, angiografi (Metode kontrastrøntgenundersøkelse av blodårer), etc...
 • Smittsomme sykdommer:
  • tuberculosis (infeksiøs sykdom forårsaket av Mycobacterium tuberculosis og sprer seg til lungene, er det mulig hematogenous spredning (spres gjennom blodstrømmen) til andre organer og vev);
  • syfilis (systemisk sykdom, seksuelt overført, påvirker huden, slimhinner, alle organer);
  • revmatisme (en systemisk sykdom i bindevev med en primær lesjon av kardiovaskulærsystemet og involvering i leddprosessen, huden).
 • Arteriell hypertensjon (økning i blodtrykk over 140/90 mm Hg).

Predisponerende faktorer.
 • Mannlig sex - menn blir syk oftere enn kvinner.
 • Alder over 60 år - med alder øker forekomsten av sykdommen dramatisk.
 • Røyking (som en faktor som bidrar til utviklingen av aterosklerose).

Legekardiolog vil hjelpe til med behandling av sykdom

Aneurysm av infrarenal aorta

En aneurisme i abdominal aorta er utvidelsen og tynningen av veggene til menneskets viktigste kar. Denne forferdelige sykdommen i begynnelsen manifesterer seg ikke på noen måte.

Med sykdomsprogresjonen og mangel på rettidig behandling kan det forekomme et brudd på aorta, og som en konsekvens massiv blødning, som ofte slutter med dødelig utgang. Tidlig appell til en spesialist, kvalitativ rådgivende, diagnostisk og kirurgisk hjelp kan forhindre sykdomsprogresjonen og sikre forebygging av en livstruende komplikasjon - brudd på en aneurisme.

Hva er dette?

Aneurysm i abdominal aorta er en kronisk degenerativ sykdom med livstruende komplikasjoner. Under den abdominale aorta aneurisme i aorta diameter innse økning på mer enn det dobbelte i forhold til norm, eller lokal utbuling av dens vegg. Under blodtrykket som strømmer gjennom abdominal aorta, kan forstørrelse eller utbulning av aorta utvikles. Diameteren av den normale aorta er ca. 2 cm. Imidlertid, i stedet for Aortaaneurismer kan utvides til 7 cm og mer. Aneurysm er en stor risiko for helsen, fordi det kan eksplodere og forårsake massiv indre blødninger, som i sin tur fører til sjokk eller døden.

Aneurysme i abdominal aorta kan forårsake andre alvorlige helseproblemer. Aneurismen sac er ofte dannet av blodpropper (tromboser) eller aneurisme er frittliggende deler som beveger seg med blodstrømmen langs grenene av aorta til de indre organer og lemmer. Hvis et av blodårene blir blokkert, kan det føre til alvorlig smerte og føre til orgeldød eller tap av underbenet. Heldigvis, hvis aneurysmen til abdominal aorta blir oppdaget tidlig, kan behandlingen være rettidig, sikker og effektiv.
Kilde: top122.ru

Hvordan velge riktig diett for hjerteinfarkt her

årsaker

Aterosklerose er den hyppigste årsaken til abdominal aneurisme. Dette er en tilstand hvor stratifisert avsetning av kolesterolplakk oppstår på aortas vegger (og alle andre arterier), og tapene av karene mister sin elastisitet. Den etterfølgende økt trykk i aorta fører uunngåelig til strekk av denne delen av fartøyet. Nesten 80% av tilfellene av peritoneal aneurisme av aorta er forårsaket av aterosklerose.

Det er også genetiske, det vil si medfødte årsaker. Familiens disposisjon til utvikling av en aneurysm i abdominal aorta har blitt bevist. Personer med slektninger i første grad av slektskap som lider av aorta aneurisme har en risiko for en aneurisme som er mye større enn for alle andre mennesker. I tillegg har de også høy risiko for en aneurysm i ung alder og en etterfølgende risiko for brudd på en aneurisme enn de som ikke har en slik familiepresisponering.

Det er noen sjeldne genetiske sykdommer i det indre bindevevet (som også danner aorta-veggen), noe som kan føre til en aneurysm i abdominal aorta. Årsaken kan være posttraumatisk aneurisme, som oppsto etter aorta-skade. En egen årsak til legen er arteritt. Dette er en betennelse i arteriene som oppstår i Takayasus sykdom, med tilbakevendende polychondritis og giant celle arteritt. Også mykotisk (sopp) infeksjon kan bidra til utviklingen av en aneurisme.
Kilde: skalpil.ru

simtomy

De vanligste symptomene som følger med en aneurysm av denne typen, manifesteres i form av diffuse smerter som oppstår i magen, samt ubehag, hvis karakter kan være variabel eller permanent. Blant de andre mulige symptomene er følgende:

 • Smerter i brystet, siden eller midjen, mulig spredning av smerte til andre områder (skinker, ben, lyske). Smertenes natur kan være dyp, drillende, vondt eller pulserende. Med hensyn til varigheten av smerte, så kan den det være både i flere timer og i hele dager. Bevegelsene endrer vanligvis ikke smertens karakter, men visse posisjoner bestemmer fortsatt større komfort enn andre stillinger.
 • Pulsering i magen.
 • Mørkning eller blålig fingre, deres smerte, kalde føtter - symptomene vises i de data som kan være tilfelle dersom aneurismen betraktet avdelingen fortsetter med produksjon av blodpropp, den samme, i sin tur, kommer fra, for således å blokkere blodstrømmen til føtter og ben.
 • Vekttap, feber - aktuelle symptomer i den inflammatoriske karakteren av manifestasjonen av aorta-aneurisme.

Det skal bemerkes at personer i alderen mindre enn 50 år møter oftere med de opplistede symptomene, og faktisk fenomenet aneurysm i abdominal aorta enn personer med en alder over 50 år.
Kilde: simptomer.ru

klassifisering

Den største kliniske verdi Anatomisk klassifiseringen er abdominal aortaaneurisme, i henhold til hvilken isolerte infrarenale aneurisme, som ligger under de renale arterier (95%) og suprarenale lokalisering over nyrearteriene.

I henhold til formen på fremspringet av fartøyets veggen er sakkaten, diffuse spindelformede og stratifiserte aneurysmer av abdominal aorta preget; på veggenes struktur - ekte og falske aneurysmer.

Gitt de etiologiske faktorene, er aneurysmene til abdominal aorta delt inn i medfødt og oppkjøpt. Sistnevnte kan ha ikke-inflammatorisk etiologi (aterosklerotisk, traumatisk) og inflammatorisk (infeksiøs, syfilitisk, smittsom-allergisk).

Ifølge varianten av det kliniske løpet av en aneurysm i abdominal aorta, er det ukomplisert og komplisert (eksfoliert, revet, trombosed). Diameteren av abdominal aortaaneurisme antyder en liten (3-5 cm), middels (5-7 cm) og stor (mer enn 7 cm), og gigantiske aneurisme (med en diameter på 8-10 ganger diameteren av den infrarenale aorta).

På grunnlag av utbredelsen AA. Pokrovsky og medarbeidere. skille mellom 4 typer aneurysmer i abdominal aorta:

 • I - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig distal og proksimal isthmus;
 • II - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig proksimal isthmus; strekker seg til aorta bifurcation;
 • III - infrarenal aneurisme som involverer bifurkasjon av aorta og iliac arterier;
 • IV - infra- og suprarenal (total) aneurisme i abdominal aorta.

diagnostikk

De fleste abdominal aorta aneurysmer diagnostiseres ved et uhell, under en fysisk undersøkelse eller når abdominal ultralyd, utføres CT eller MR. Aneurysmer i abdominal aorta bør antas hos eldre pasienter som lider av akutt smerte i magen eller loin, uavhengig av tilstedeværelsen eller fraværet av palperbar pulserende formasjon.

Hvis symptomene og resultatene av en objektiv undersøkelse antyder en aneurysm i abdominal aorta, utføres ultralyd i bukhulen eller CT (vanligvis den valgte metode). Hos hemodynamisk ustabile pasienter med antatt aneurysmbrudd gir ultralyd en rask bedside-diagnose, men tarmgasser og oppblåsthet kan redusere nøyaktigheten. Laboratorieprøver, inkludert en generell blodprøve, elektrolytblodsammensetning, urea og kreatinininnhold, koagulogram, blodgruppebestemmelse og kompatibilitetstester, utføres som forberedelse for en mulig kirurgisk prosedyre.

Hvis det ikke er mistanke om brudd, kan CT angiografi (CTA) eller magnetisk resonansangiografi (MRA) mer nøyaktig karakterisere størrelsen på aneurysmen og dens anatomiske egenskaper. Hvis trombosen som fôrer aneurysmveggen, med KTA, kan den sanne størrelsen undervurderes. I dette tilfellet kan en ikke-kontrast CT gi et mer nøyaktig estimat. Aortografi er viktig hvis man mistenker at nyrene eller iliac arteriene er involvert i prosessen, og hvis endovaskulær stenting (endograft) forventes.

Undersøkelsesradiografi av bukhulen har ingen følsomhet eller spesifisitet, men hvis den utføres for en annen hensikt, kan man se forkalkningen av aorta og aneurysmens vegger. Hvis det var mistanke om en mykotisk aneurisme, ble det utført en bakteriologisk undersøkelse for å oppnå bakterielle og soppblodkulturer.
Kilde: ilive.com.ua

behandling

Behandling av en aneurysm i abdominal aorta er som regel kirurgisk, men i noen tilfeller venter man på taktikk. Når symptomer vises, som preoperativ forberedelse, utføres intensiv terapi, som inkluderer:

 • lindring av smertesyndrom ved hjelp av narkotiske analgetika;
 • normalisering av blodtrykk;
 • fjerning fra sjokktilstanden og fylling av volumet av intravaskulær væske (transfusjon av blod, plasma, saltoppløsninger);
 • aktivering av nyrene ved innføring av diuretika.

Pass på å overvåke pasientens vitale tegn (hjertebank, blodtrykk, respirasjonsfrekvens, oksygenmetning, sentralt venetrykk), og koble det om nødvendig til apparatet for kunstig ventilasjon.

En radikal metode for kirurgisk behandling er fjerning av det berørte aorta stedet og dets erstatning med et transplantat. Denne operasjonen utføres ved å åpne buken, og som er koblet til hjerte-lungemaskin, slik at det er mulig å utvikle komplikasjoner, inkludert død.

I de senere årene begynte vaskulære kirurger å utføre aorta-proteser gjennom mini-invasiv tilgang (punktering i et fartøy). I dette tilfellet, ved bruk av et spesielt kateter, blir en stent laget i ekspansjonsområdet, hvis vegger ikke er maskerte, men hele, det vil si at de ikke passerer væsken (stent-graft). I dette tilfellet slutter aneurismen å delta i hovedblodstrømmen, noe som signifikant reduserer sannsynligheten for brudddet. Siden denne metoden for behandling er ganske ny, er dataene om effektivitet motstridende.
Kilde: serdec.ru

drift

Drift av en aneurysm i abdominal aorta kan utføres som regel ved to forskjellige metoder:

 • åpen drift (OAR)
 • endovaskulær aneurisme fjerning (EVAR).

En åpen aneurysmoperasjon av abdominal aorta, med få unntak, er alltid teknisk mulig. Når abdominal aorta aneurysm bryter, er den åpne operasjonen betraktet som standardmetoden. En nyere, endovaskulær metode (abdominale aorta endoprotesen) har en rekke begrensninger og mozht bli utført bare når alle indikasjoner samsvar basert på at operasjonen er, for øyeblikket, være tilgjengelig i et lite antall pasienter. Faglæreren bestemmer fremgangsmåten for å gjennomføre operasjonen, for hver pasient individuelt.

Varigheten av den åpne abdominal aorta-aneurysmoperasjonen er ca. 2 til 3 timer. Optimal operativ tilgang i tilfelle åpen operasjon er medial laparatomi fra den sinuøse prosessen av brystbenet til pubis, hvoretter en ganske stor arr gjenstår. Etter at aneurysmen er utsatt, blir aorta klemmet over og under aneurysmen, og et snitt blir gjort langs aneurysmens fremre vegg.

Deretter syses en syntetisk protese mellom to relativt uendrede ender av abdominal aorta over og under aneurismen. I dette tilfellet, avhengig av utvidelsen av abdominal aortas aneurisme, brukes tubulære proteser (i de fleste tilfeller) eller Y-proteser. For å unngå infeksjon av protesen og dannelsen av fistler i tarmen, dekker væskene i aneurysmisk sek protesen og isolerer linjen av anastomoser fra tolvfingertarmen. Etter åpen kirurgi blir aneurysmen til abdominal aorta fjernet pålidelig og irretrievably.
Kilde: leading-medicine-guide.at

forebygging

Med tradisjonell kirurgisk inngrep er sykehusets periode fra 5 til 8 dager, hvoretter det ikke kreves konstant overvåkning, oppstår komplikasjoner i svært sjeldne tilfeller. Med endovaskulær inngrep tar sykehusinnleggelse fra 2 til 5 dager, men krever observasjon og flere passasjer av CT. Dette er nødvendig for konstant kontroll over tilstanden til stentgrafen. I noen tilfeller kan lumenet smale og operasjonen må gjentas.

Forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta er den samme som i iskemisk hjertesykdom. Først og fremst er det kontroll over arteriell trykk, korreksjon av livsstil, avvisning av dårlige vaner, spesielt fra røyking. Det er obligatorisk å gjennomføre en rekke studier hver 3-6 måneder. Ultralyd indikasjoner vil gjøre det mulig for legen å nøyaktig bestemme behovet for kirurgisk behandling og hans metode.

Aneurysm av infrarenal aorta

Aneurysme - lokal eller diffus utvidelse av fartøyets lumen, som overskrider normal diameter med to eller flere ganger. Ifølge Dograet Rubens, ekspansjon regnes som en aneurysmisk hvis diameteren av den bredeste delen er 1,5 ganger større enn diameteren til den tilstøtende normale delen.

Aorta smelter gradvis i kranio-caudal retning. Normalt bør diameteren ikke overstige 2 cm. Øvre grense for norm øker med alderen, og i alderen 70-80 øker den med 25%. Gjennomsnittlig økning i diameteren til aneurisme er 2-4 mm per år. Kirurgisk behandling anbefales for størrelsen av den aneurisme i mer enn 5 cm, og en hurtig økning i størrelse (5 mm til 6 måneder), smerte, distal emboli, nyreskader fartøyer og gastrointestinal blødning.

Klassifisering av abdominal aorta aneurysmer

Klassifisering av en aneurysm i abdominal aorta tar hensyn til forskjeller i lokalisering, størrelse, form, morfologisk struktur, klinisk kurs og etiologi av denne patologien.

Ved lokalisering utforskes fire typer aneurysmer i abdominal aorta:

Jeg skriver - en aneurisme av det proksimale segmentet med involvering av de viscerale grener;

II type - en aneurisme av infrarenal segmentet uten involvering av bifurcation;

III type - en aneurisme av infrarenal segmentet som involverer bifurcation av aorta og iliac arteries;

IV type - totalt nederlag i abdominal aorta.

Etter størrelse aneurysmer er delt inn i:

 • liten (opptil 6 cm);
 • stor (mer enn 6 cm).

I henhold til skjemaet - på:

 • saccular;
 • spindelformet (diffus).

På den morfologiske strukturen - på:

 • sant - hvor den aorta veggen strukturen er bevart;
 • falsk - der veggen av en aneurisme er representert av omgivende vev eller arrdannende bindevev dannet under organisasjonen av pulsatilt hematom;
 • peeling.

I følge det kliniske kurset - på:

 • komplisert (med komplikasjonene inkluderer:
 • ruptur av en aneurysmal sek med stor blødning ved dannelsen av massive hematomer;
 • aneurysm trombose;
 • emboli med trombotiske masser av arterier som ligger distale til aneurysmen;
 • infeksjon av en aneurisme med utvikling av phlegmon-omgivende vev);
 • ukomplisert;
 • peeling.

Ifølge etiologien (de fleste aneurysmer har aterosklerotisk opprinnelse) er isolert:

 • medfødt aortasykdom:
 • fibromuskulær dysplasi;
 • cystisk medionekrose av Erdheim;
 • Marfan syndrom;
 • Ervervede sykdommer i aorta-veggen:
 • spesifikk (tuberkulose, syfilis, reumatisme, salmonellose);
 • ikke-spesifikk - aorto-arteritt;
 • mykotisk (sekundær-smittsom);
 • postoperativ;
 • aterosklerotisk;
 • transplantasjon aneurysmer;
 • postoperativ;
 • Medionekrose av Erdheim;
 • Medionekrose under graviditet.

Hovedårsaken til aneurysmatisk forstørrelse er inflammatoriske og / eller degenerative endringer i aortaväggen. Aterosklerotiske endringer i aorta (atheromatose, liposklerose, lymfoid infiltrasjon) fører til utrydding vasa vasorum, forstyrrelse av ernæring, og som en konsekvens av sklerose og enda større degenerasjon av aortavegget. Til syvende og sist består veggen av den aneurysmale sekken av et nydannet bindevev foret med intern fibrin, som senere danner en "trombotisk kassett". Aneurysm vekst skyldes en progressiv reduksjon i styrken av aneurysmveggen.

Med tosidig skanning bestemmelse utvidelse av aorta lumen, i hulrommet i aneurismen ofte visualisert parietal trombotiske og ateromatøs massen danner en "trombotisk cup" (fig. 15.21).

Fig. 15.21. Aneurysme av infrarenal aorta med parietal trombose.
B-modus bilde

I den aneurysmale sac, LSC er kraftig redusert, er turbulensen av blodstrømmen bestemt. I CDM-regimet observeres multidireksjonelle turbulente strømmer. Nekrose av trombotiske masser indikerer dannelsen av hulrom mellom lumen og vegger av aneurysmen.

I studien er det nødvendig å lokalisere abdominal aorta fra membranen til bifurkasjonen, og indikere lokalisering av aneurysmen. Mål antero-bakre og tverrgående dimensjoner (fra yttervegg til yttervegg). Diameteren av aneurismen skal måles i tverrsnittet på den bredeste delen. Formen og omfanget av den aneurysmale utvidelsen, involvering av de viscerale grener, utbredelsen av prosessen for bifurcation og iliac arterier bør beskrives.

Det er nødvendig å vurdere tilstanden til veggene i aneurismen (nødvendig for å ta hensyn til deres tykkelse), tilstanden "aneurysmal cup", tilstedeværelse av trombotiske masser, tilstanden til den bakre vegg (unngå skade på integriteten). Mål avstanden fra nyrearteriene til aneurysmens livmoderhals. Identifiser tilstedeværelsen av komplikasjoner.

Komplikasjoner av aneurysmer i abdominal aorta inkluderer:

 • trombose i en aneurysmal sac; (Figur 15.22)
 • fullstendig eller ufullstendig ruptur av aneurysmale sekken.

Fig. 15.22. Trombose av aneurysmen i abdominal aorta.
Bilde i DCS-modus

Ufullstendig ruptur er en rive av aneurysmveggen med dannelsen av et subadventisk hematom. Ufullstendige brudd blir alltid fullført.

Hvis det oppdages aneurysm i aneurysmen under tosidig skanning, er det nødvendig å diagnostisere retroperitoneal hematom.

Med en segregerende aneurisme i aorta lumen, separerer et lineært fragment av intimet det til ekte og falske lumen. Intima-klaffen kan bevege seg eller være ubodig. Den dissekerende aneurisme av abdominal aorta er en indikasjon på en nødoperasjon.

Hvis du finner en feil, velg tekstfragmentet og klikk Ctrl + Enter.

Del "Aneurysmer av abdominal aorta"

Aneurysm av infrarenal aorta

Aneurysm av infrarenal aorta

Aneurysm i abdominal aorta er en økning i sin størrelse med 2 eller flere ganger i forhold til sonen hvor aorta har en normal diameter. Hovedårsakene til abdominal aortas aneurisme er aterosklerose og høyt blodtrykk.

Innholdsfortegnelse:

Det mest typisk sted for dannelse av aneurysmal utvidelse (opp til 90% av alle tilfeller) er nøyaktig den infrarenale aorta. Dette skyldes det faktum at i dette området er det en divisjon av aorta til bekkenarteriene og det maksimale trykk utøves på veggen i aorta. Aneurisme i noen del av aorta er en livstruende tilstand, siden brudd kan føre til en farlig og ofte dødelig blødning. Faren er det sjelden at en aneurisme eller ikke manifest symptomer manifestert, og det første tegn på tilstedeværelse av aneurisme kan bevise sine brudd, aorta eller tromboemboliske komplikasjoner. Noen pasienter har risikofaktorer (65 år og eldre alder, familiehistorie, røyking historie, og en stor etc.), noe som øker sannsynligheten for å ha en aneurisme. Disse pasientene er vist å gjennomføre forebyggende (screening) undersøkelser, hvorav det enkleste og mest tilgjengelige er ultralyd i bukhulen. Med en liten størrelse på en aneurisme, er risikoen for brudd ikke høy, slik at slike pasienter vanligvis observeres i en vaskulær kirurg. Med større størrelser er operasjonen den eneste måten å behandle aorta aneurysmer på. I alle fall bestemmes taktikk for behandling for hver pasient individuelt.

Hva er aneurysmen i abdominal aorta?

Hva er aneurysmen i abdominal aorta?

Aorta aneurisme er et fremspring av aortas vegger, den største arterien i kroppen, og øker dens diameter med 2 eller flere ganger. Aorta har en transportfunksjon, bærer oksygenberiget blod fra hjertet til alle kroppens organer. Siden aneurysmens vegg er i overgrodd tilstand, og har en liten tykkelse, kan dette til enhver tid føre til brudd. Brudd på aorta fører til utvikling av svært alvorlig massiv blødning, noe som kan føre til døden.

Aneurysm kan danne seg i noen del av aorta, men oftest dannes de i magen (abdominal aorta aneurisme). En annen, ganske hyppig lokalisering kan være en aneurysm i thorax aorta.

Den normale diameteren av aorta i bukdelen er mm. Økning i diameter større enn disse dimensjonene kan betraktes som en diffus ekspansjon. Statistiske studier av det naturlige forløb av aneurysmer viste at frekvensen og sannsynligheten for aneurysmbrudd øker i forhold til økningen i størrelse. I klinisk praksis foretrekker vaskulære kirurger å dele aneurysmer i to typer, avhengig av størrelsen på: små (opptil 5 cm) og store (mer enn 5 cm). Denne divisjonen anses å være viktig fordi den endrer behandlings taktikken. Små er vanligvis observert og utvikler seg (det vil si økende i diameter) med mer enn 5 mm i seks måneder - de opererer. Aneurysmer av stor størrelse på grunn av den høye risikoen for aneurysmbrudd opererer umiddelbart.

Avhengig av hvilken avdeling av den abdominale aorta aneurisme isolert aneurisme intervistseralnogo (med involvering av tarm arterier), interrenalnogo (med involvering av nyrearteriene) avdelinger subrenal (som befinner seg umiddelbart under arteriene i nyrer), infrarenale (uten og med forlengelse til bekkenarteriene ) og totalt (påvirker alle deler av abdominal aorta). Sistnevnte kalles også thoracoabdominale aneurysmer av type IV. Aneurysmen til infrarenal lokalisering utgjør ca 80-90% av alle aneurysmer i abdominal aorta, og det har blitt statistisk bevist at det forekommer hos 5-6% av pasientene over 65 år.

Hva er de viktigste årsakene til dannelsen av aorta aneurysmer?

Aortavegget er normalt ganske elastisk og elastisk. Ved utløpet av hver del av blodet i hjertet finner sted ekspansjon og påfølgende kompresjon av karet, hvilket gjør at blodet kan skyves videre langs karet (i distal retning) og tilpasse seg blodstrømmen. Noen forhold, som høyt blodtrykk og aterosklerose (arteriell komprimering), fører imidlertid til svekkelse av arterievegg og forstyrrelse av kompensasjonsmulighetene. Disse problemene, i kombinasjon med slitasje på fartøyet, som vanligvis oppstår under aldring, kan føre til en kraftig svekkelse av aortamuren og dens utbuling.

Aterosklerose av aortavegg og kolesterolavsetning fører til utvikling av degenerative prosesser i aorta. Med alderen er denne prosessen mulig i nesten alle avdelinger. I hjertet av degenerasjonsprosessen spilles en signifikant rolle av nederlaget av aterosklerose av aorta-arteriene som mater sin vegg. Voksens ernæring forstyrres, og dette stimulerer videre utviklingen av dystrofiske fenomener, et brudd på elasticiteten og elastisiteten til aortamuren. I flere tilfeller er kronisk infeksjon assosiert med dystrofiske forandringer. Den konstante tilstedeværelsen av et smittsomt middel, som produserer forskjellige produkter av vital aktivitet og enzymer, akselererer prosessen med ødeleggelse av bindevevskroppen av aortavegget.

På stedet for lipid- og kolesterolavsetning blir aortaväggen og dens indre membran (intima) kraftig svekket og sprø, "sprekk", noe som fører til aktivering av trombusdannelse. I tillegg til disse prosessene oppstår blødninger i aortaväggen når fôring av egne fartøy, det såkalte "Vasa vasorum", brytes ned, og et hematom danner mellom lagene på veggen. Deretter blir hematomen trombosert, delaminering av aortaveggen og danner en "trombosert" aorta-aneurisme. Denne prosessen reduserer ytterligere veggens motstand til økt arterielt trykk. Med en aneurysm i abdominal aorta er høyt blodtrykk en av hovedfaktorene i den videre progresjonen.

Fig. 1 Mekanisme for dannelse av trombosert aneurisme

Aterosklerose hos pasienter med middels og høy alder er vanlig i naturen og ganske ofte påvirker flere vaskulære senger (arterier i hode og nakke, hjerte, nyrer, fordøyelsesorganer, ben). Når arterier i nedre ekstremiteter er involvert i aterosklerotisk prosess, kompenseres et ytterligere hinder for blodstrømmen. Dette bidrar til økt blodtrykk og det er et markert trykk på aortaveggen i lateral retning.

I abdominal aorta er delt inn i arterier, blod forsyner beina. Dette er iliac arterier. Forstyrrelsen (stenosen) av disse arteriene på grunn av aterosklerose er en faktor som forårsaker rask vekst og en økning i størrelsen på abdominal aortaens aneurisme.

Episoder ekstra traumer (husholdning, bil, skader på arbeidsplassen) er også i stand til å stimulere til en ytterligere økning i aneurisme, og i noen tilfeller føre til alvorlige komplikasjoner - ruptur av aorta med et stort blodtap og sjokk utvikling. Ruptur av mage aortaaneurisme er en tilstand som krever levering av øyeblikkelig legehjelp - akutt kirurgi fjerne aneurisme, stoppe blødninger og aorta erstatning. Dessverre er dette den eneste veien i en slik situasjon for å redde pasientens liv.

Fig.2 Aneurysm ruptur av abdominal aorta

Hva er symptomene på en aneurysm i abdominal aorta?

De fleste aortaaneurismer av abdominal aorta oppstår asymptomatisk, uten kliniske tegn. Noen ganger identifiserer legen dem med en forebyggende undersøkelse eller ved diagnostisering av andre sykdommer. Pasienter store tegn på sykdommen er ganske intense smerter i magen eller brystet, ubehag i magen. Disse manifestasjonene kan være periodiske eller ha en permanent karakter.

Fig. 3. Aneurysmale smerter er noen ganger vage

Ofte er det en sammenheng mellom alvorlighetsgraden av symptomene på abdominal aortas aneurisme og dens størrelse. Det er jo jo mer en aneurisme blir, jo mer intens symptomene vil bli. Med en økning i en aneurisme tar det en økende plass i bukhulen, med unntak av andre organer i fordøyelseskanalen, og i noen situasjoner, selv komprimering med utviklingen av et karakteristisk smertesyndrom.

Avhengig av hvilken av bukhulenes organer som er utsatt for trykk og utvikler spesifikke symptomer. For eksempel, når aneurysmen i magen og tolvfingret presses tilbake og klemmes, symptomer på ubehag i magen, kvalme, og noen ganger oppkast. På grunn av kompresjonen er det et brudd på matinntaket gjennom tarmene, noe som fører til symptomer som oppblåsthet, kløe etc. Hvis en aneurisme i abdominal aorta skaper trykk på bukspyttkjertelen, oppnår smerten permanent karakter og er sjelden forbundet med å spise. Når trykket på aneurisme lumbar plexus og korsryggen smerter kan oppstå lik smerte vises på lumbalcolumna Osteochondrose (radikulitt).

På grunn av den abdominale aorta i sin avdeling arteries avvike forsyner tynn- og tykktarmen (mesenterisk arterie), renal, aneurismell spredning prosess på disse skipene er også ledsaget av tilhørende symptomer. Med involvering i den patologiske prosess av tarm arteriene (celiac stammen, superior og inferior mesenteriske arterier), er det et klinisk bilde av kronisk iskemi i fordøyelsessystemet, ledsaget av smerte, dysfunksjon av tarmen, med forlenget varighet på grunn av dårlig absorpsjon av mat i tarmen - en progressivt vekttap.

Dersom den aterosklerotiske prosess aneurismen strekker seg til nyrearteriene, oppstår høyt blodtrykk. Denne tilstanden i klinisk praksis kalles vasorenal hypertensjon og dårlig mottagelig for medisinering.

Fig.4. Fordeling av aneurysm til nyrearteriene (interrenral aneurysm)

I verste fall kan stratifikasjon eller aneurysmespredning forekomme. Dette fører til alvorlig smertsyndrom og massiv profesjonell blødning. Dette er den mest formidable komplikasjonen, som i 90% av tilfellene fører til dødelig utgang, og på kort tid.

Hvilke metoder brukes til å diagnostisere aorta aneurisme?

Aneurysmer i abdominal aorta diagnostiseres oftere ved en forebyggende undersøkelse eller som følge av studier utført for andre sykdommer. I noen tilfeller er de funnet som et resultat av en såkalt screening (rettet mot å finne denne patologien) studien, noe som gjør det mulig å identifisere dette problemet før manifestasjonen av symptomene. Det utføres av en bestemt gruppe pasienter, for eksempel blant menn som røyker i en alder av flertall. I denne pasientkategorien vil sannsynligheten for å finne en aneurysm være større enn hos en gruppe pasienter i samme alder, men ikke med denne avhengigheten.

Pasienter med klager av ubehag i magen, oppblåsthet, forstoppelse tendens til abdominal aortaaneurisme kan oppdages under dyp palpasjon av buken. En kompetent og erfaren vaskulær kirurg er alltid i stand til å bestemme tilstedeværelsen av en aorta-aneurisme ved palpasjon av magen. Ytterligere informasjon kan gis ved auskultering av magen i projeksjon av aortas plassering. Når en abdominal aortaaneurisme i et lumen av aneurismen skaper turbulens i blodstrømmen, som danner en spesiell støy som kirurg kan lytte via stetoskop. Grov sosulichesky støy i projeksjon av aorta og viscerale kar skal alltid føre til mistanke og behovet for videre oppfølging. aneurysmer med svært store størrelser er godt palpert, og noen ganger i magre pasienter er synlige gjennom huden.

Fig.5 Aneurysme i abdominal aorta er avslørt med dyp palpasjon av magen

Vanligvis ved mistanke aneurisme, legen anbefaler straks sterkt ultralyd, CT angiografi (computertomografi) eller MRI (magnetic resonance imaging) for å identifisere denne sykdommen, og bestemme dets størrelse, noe som vil påvirke behandlingen policy (hvorvidt en nøddrift eller størrelse som trengs det er ubetydelig og så langt er det ingen trussel om komplikasjoner utvikling).

Ultralyd (US) av magen er den mest enkle, svært informativ og sikker metode for evaluering av pasienter med abdominal aortaaneurisme. Abdominal ultralyd avslører aneurisme, for å bestemme tilstanden av sine vegger, se aneurismell utvidelse (fusiforme eller sac), tilstanden av blodstrømmen på den modifiserte aneurysmal aorta-segmentet, som strekker seg fra forlengelse til abdominal aorta-arterien. Med små dimensjoner av aneurismen, hvor ingen indikasjoner for operasjoner som utføres ved hjelp av ultralyd dynamisk overvåking av dimensjonene av aneurismen.

Fig. 6 Ultralyd av en aneurysm i abdominal aorta

Hvis spørsmålet er løst med hensyn til operasjonen, bør beregningstomografi med kontrast av aorta lumen utføres. CT-angiografi gir den mest nøyaktige informasjon om abdominal aortaaneurisme, avslører dens utbredelse, for å kunne foreta differensial (relative) diagnostikk med andre lidelser abdominale organer, for å bestemme de indikasjoner, og å velge en metode for behandling av abdominalt aortaaneurisme. Ved hjelp av Computed Tomography kan frembringe en nøyaktig måling av den størrelse som er noen ganger nødvendig å velge som brukes under drift av protesen eller, hvis planlagte stenting aortaaneurisme, valg av en optimal endo-transplantat (stent).

CT angiografi av bukhulen med en aneurisme (video)

Fordi pasientene har vozrastelet andre samtidige sykdommer, spesielt en patologi koronararteriene, carotis, arteriene i nedre ekstremiteter, noen ganger disse pasientene utføre angiografi. Dette er nødvendig for å velge den optimale behandlingstaktikken, utføre den primære operasjonen på kranspulsårene, karoten arterier eller aneurysm.

Hvilke metoder for behandling av aorta aneurysmer eksisterer?

Valget av behandlingsmetode avhenger som regel av størrelsen på abdominal aortas aneurisme og hvor intensivt disse dimensjonene øker i tide. Hvis undersøkelsen avslører en stor og raskt progressiv aneurisme, trenger pasienten akutt kirurgi. Essensen av operasjonen er å erstatte stedet av den forandrede aorta med en spesiell kunstig protese (vaskulær protese), og den kalles prostetisk aorta.

Operasjonen av aorta protese innebærer å utføre åpen tilgang til aorta gjennom disseksjon av hud og bløtvev. Dette er en ganske traumatisk type inngrep, men nå er de viktigste stadiene av denne operasjonen perfeksjonert, og operasjonen er ledsaget av gode resultater med minimal dødelighet. Dette tilrettelegges av det høye nivået av intensiv omsorg og tilsyn gitt i postoperativ perioden.

Fig. 7 En typisk operasjon av reseksjon og lineær protese av abdominal aorta

Med spredning av aneurysmal utvidelse til iliac arteriene, er det behov for å utvide omfanget av inngrep. I denne situasjonen brukes ikke en lineær protese, men en bifurcation en, enden (kjever) av disse er forbundet med iliac arterier. Teknisk er denne operasjonen noe mer komplisert, siden det krever ikke to, men tre anastomoser.

Det vanskeligste er operasjonene når aneurysmen sprer seg til nyre- og viscerale arterier (tarmer i tarmen). Ved slike operasjoner blir det nødvendig å klemme aorta over disse arteriene, noe som resulterer i at deres blodtilførsel blir forstyrret. Slike operasjoner krever en høy grad av styrking av kirurgen og hastigheten på påføring av anastomoser. Disse operasjonene utføres i spesialiserte vaskulære sentre.

Siden de fleste pasienter med aneurysm i abdominal aorta er eldre og eldre, er det en økt risiko for kirurgiske komplikasjoner som utfører åpen kirurgi hos slike pasienter. Et alternativ til åpen kirurgi hos disse pasientene er implantasjonen i abdominal aorta av en endoprotese, kalt stent-graft. Operasjonen selv kalles endoprostetikk (stenting) av aorta. Dens essens ligger i det faktum at en spesiell metallisk struktur som er dekket med et syntetisk materiale, blir introdusert i aorta lumen, som styrker aortas vegger og forhindrer rupturen. For å utføre en slik operasjon er det ikke nødvendig å bruke generell anestesi, og operasjonen utføres under lokal eller spinalbedøvelse, noe som gir store fordeler hos pasienter med høy risiko for komplikasjoner.

Figur 8. Endoprosthetikk (stenting) av abdominal aorta med aneurysm

Utvidelser mindre diameter aorta sjelden fører til brudd av aneurismen og behandles vanligvis med medikamenter ved å senke forhøyet blodtrykk og hjertefrekvens normalisering (behandling av arytmier), for eksempel ved å anvende en beta-blokker. Denne terapien vil redusere blodtrykket og redusere dets effekt på aortas vegger. For å overvåke tilstanden til aneurysmen, anbefaler legen vanligvis å utføre ultralyd i dynamikk, slik at man kan vurdere om sykdommen utvikler seg eller ikke.

I tillegg anbefales pasienten en sunn livsstil, overholdelse av en spesiell (kardiologisk) diett og opphør av røyking, samt å ta medisiner som reduserer kolesterolnivået i blodet.

Alt om diagnose og behandling av abdominal aorta aneurisme i formatet av en video presentasjon

Aneurysm av aorta i magehulen: tegn, diagnose, behandling

Begrepet "aneurisme" innebærer en slik forandring i karetveggens struktur, når den tynnes og utstikkes på det svakeste punktet. Dermed er det fare for ruptur av fartøyet. En av de farligste lokaliseringene av en slik patologi er en aneurisme av abdominal aorta.

Årsaker til aneurisme og skade

Det er viktig å forstå hvorfor denne sykdommen oppstår, fordi antallet dødsfall er katastrofalt høyt: 50-60% av pasientene dør 1-2 år etter at abdominal aorta-aneurisme er oppdaget. Og menn slik patologi påvirker en størrelsesorden oftere enn kvinner. Årsakene som forårsaker deformasjon av vaskulær veggen, er vanlig å dele seg i betennelses- og ikke-inflammatorisk tilstand.

 • I fravær av en inflammatorisk prosess er den vanligste årsaken til en aneurysm (ca. 30% av tilfellene) aterosklerose. Muskel-skjelett elastisk aorta blir ujevn i tykkelse og styrke på grunn av dannelsen av aterosklerotiske plakk, å endre strukturen av fartøyet bekledningslag og mulig forkalkning foci. Vaskulært vev er erstattet med bindevev, som er mindre elastisk og mer utsatt for deformasjoner under innvirkning av blodtrykket på arterieveggen. Utvidelse av aorta akselererer arteriell hypertensjon, som også er nært relatert til aterosklerotiske fartøyendringer.
 • Mindre vanlig er en traumatisk aneurisme av abdominal aorta. Det kan skyldes lukket traumer i magen, brystet eller ryggraden. Noen ganger oppstår det etter en bilulykke, for eksempel når offeret slår med en mage eller et bryst på rattet. Alvorlig risiko for aneurysm oppstår også etter fall fra høyde og på grunn av gjennomtrengende sår i magen (fragmentering, kule osv.). I slike tilfeller, når alle lagene i vaskemuren blir ødelagt, vises først et hematom i selve vevet av aorta, da er veggen arret, og deretter kan en aneurysm i abdominal aorta brytes på bindevevssiden.
 • Til inflammatorisk i første omgang inkluderer syfilitiske aneurismer. I dette tilfellet oppstår en inflammatorisk prosess først i karene som leverer blod til aorta. Deretter blir betennelsen kastet til aorta-veggen, strukturen er ødelagt, elastisiteten minker, et plaster av bindevev fremkommer. Det er her at en vaskulær "pose" - en aneurisme er dannet.
 • Spesifikke inflammatoriske aneurysmer inkluderer tuberkulær og reumatisk. Her går den inflammatoriske prosessen til aorta fra ryggraden eller nærliggende betennelsesfoci, noe som fører til tynning og fremspring av arterieveggen.
 • Ikke-spesifikke aneurysmer av inflammatorisk natur fremstår som komplikasjoner i en rekke infeksjoner. Kausjonsmiddelet kommer inn i aorta langs blodbanen som gir det og påvirker ikke bare aorta selv, men også karene som forlater det. En slik aneurisme kalles bakteriell-embolisk. Infeksjon kan hentes fra lungene, nyrene, tarmene, kan involvere aorta i pankreatitt.

Video: forekomsten av en aneurisme av aorta

Klassifisering etter forskjellige egenskaper

Av struktur og egenskaper av vevskader er aneurysmer delt inn i følgende typer:

 1. Sann aneurisme, som er preget av utvidelsen av lumen av arterien mens den opprettholder integriteten til sin vegg;
 2. Falsk aneurisme er en utvidelse av aorta lumen, hvor murens struktur er skadet, og blodet kan komme inn i vevene som fôr fartøyet; Resultatet er et såkalt "pulserende" hematom;
 3. En dissekerende aneurisme av aorta, som er lokalisert i bukdelen; Med slik skade på fartøyet, i tillegg til å forstørre lommen, observeres et hulrom i tykkelsen av vaskemuren, som kommuniserer med aorta lumen.

I form, spindelformet og saccular aneurysmer utmerker seg, og i det kliniske kurset er de kompliserte og ukompliserte.

For en mer nøyaktig diagnose bestemmer legene arten og omfanget av lesjonen, lengden av det berørte området av arterien; Se om grenene på fartøyene som går fra aorta, var involvert i den patologiske prosessen. Alle disse faktorene bestemmer alvorlighetsgraden av situasjonen, samt valg av behandlingstaktikk.

Symptomer og kliniske manifestasjoner av en aneurysm i abdominal aorta

Et symptom som indikerer aorta-aneurysmen i magehulen, og som pasienter ofte vender til leger, er smerte i magen, og de er kjedelige og smertefulle i naturen. Slike smerter kan være permanente, det kan forekomme periodisk uten tilsynelatende grunn. Det er som regel lokalisert i venstre halvdel av magen eller i nålen. I noen tilfeller kan smerter gis til lysken eller nedre rygg. Årsaken til smerten er en økning i størrelsen på det berørte området av fartøyet, når den buede aortaväggen begynner å presse på ryggene i ryggmargen.

Hos noen pasienter kan en aneurisme manifesteres av tyngde og briste i magen, en pulserende følelse. Noen ganger når tarmene blir komprimert, oppstår dyspeptiske manifestasjoner (strup, kvalme, oppkast).

En mye mer alvorlig tilstand oppstår med komplisert strømning og enda mer når aorta-aneurysmen brister. Det er mer uttalt tegn, preget av økt intensitet av smerte, som dessuten ikke fjernes med bedøvelsesmidler. Gradvis blir smerten innhyllet, blodtrykket faller (noen ganger katastrofalt), oppkast blir lagt til. Takykardi og anemi observeres. Betennelse i beina kan utvikle seg.

Symptomer, som bestemmer eksfolierende aorta-aneurisme, forekommer vanligvis i to faser:

 • Det første bildet ligner løpet av ukomplisert aneurisme, men mer alvorlige smerter er notert, ledsaget av oppkast og sammenbrudd.
 • I andre etasje, når det oppstår brudd på fartøyets vegg, oppstår massiv blødning, som vanligvis fører til døden.

Mellom stadiene kan det ta flere minutter og flere timer.

Moderne metoder for diagnose og behandling

Tidlig diagnose av aorta aneurisme kan lagre tusenvis av liv hvert år. Derfor er det viktig ved den første mistanke om denne sykdommen å gjennomføre all tilgjengelig instrumentell forskning. Disse inkluderer:

Gitt at brudd av aorta-aneurisme er sannsynlig å være dødelig, og kan oppstå når som helst, blir slike pasienter vist kirurgisk inngrep. Og hos pasienter med unormal eller eksfolierende aneurysm i abdominal aorta, utføres operasjonen raskt med akutte indikasjoner. Men hvis prosessen er i utgangspunktet, og kurset ikke er komplisert av noe, kan den forventede forvaltningen av aneurysm begrunnes med en undersøkelse hvert halvår. Samtidig for de som lider av høyt blodtrykk, blir det viktig å ta medisiner som reduserer blodtrykket.

Mer informasjon om kirurgi for en aneurysm i aorta finner du på lenken.

Video: Definisjon, diagnose og behandlingsmuligheter for sykdommen

Aneurysmer av andre lokaliseringer

Til tross for at bruddet i aneurisme i de perifere arterier konsekvenser ikke vil være like dødelig, men likevel intense indre blødninger er en alvorlig trussel mot menneskers liv uansett hvilken del av kroppen det skjer. Vurder den vanligste lokaliseringen av aneurysmer i perifere arterier.

 • Aneurysm, som dannes i den stigende aorta. Det kan påvirke arterien av arterien fra aortaklappen til divergensen til brakiocephalisk stammen. Ofte har en spindel-formet og kan kompliseres ved svikt av aorta-ventilen, som i sin tur påvirke den generelle velvære for personen og tilstanden hans hjerte (mer om aorta aneurysme og hjerte, se link).
 • En aneurisme som påvirker aortabuen. Dens fare ligger i det faktum at store arterielle trunker strekker seg fra denne delen av hovedarterien mot hodet og armene. Det vil si at hvis aortabuen er skadet, oppstår ikke bare svakhet i hendene, men også symptomer som signalerer brudd på hjernecirkulasjon.
 • Milt arterie aneurisme. I følge hyppigheten av forekomsten følger den umiddelbart aneurysmen til abdominal aorta. Karakterisert av at sannsynligheten for brudd øker dramatisk i svangerskapet. Ofte har en inflammatorisk årsak og forkalket foci. Smerten er lokalisert i venstre underliv.
 • Alvorlige komplikasjoner (opp til nyreinfarkt) kan føre til en aneurysm i nyrearterien. Ofte er slike skader ensidige, sykdommen kan utvikles hos ganske unge mot bakgrunnen av fødselsdefekter av vaskulært vev.

Om aneurysmen til hjerneskipene leser du her.

 • Aneurysm av iliac arterien. Faren for denne lokaliseringen er at iliac arterien er den største etter aorta, noe som betyr at konsekvensene kan være irreversible hvis den brytes. Den slikhet av en slik aneurisme er at den kan vare lenge uten symptomer, og smerten oppstår når utvidelsen av arterien når kritiske dimensjoner og det begynner å presse på de indre organene.
 • Med en aneurysm i lårarterien oppstår en pulsatil tumorformet formasjon (ofte i lyskeområdet). Den største andelen pasienter er eldre mennesker, og denne type aneurisme er ofte bilateral. En falsk aneurisme av denne arterien kalles et spesifikt hematom fra fartøyet, som ble dannet som følge av skade på vaskulærveggen.
 • Med en aneurisme av jugularvenen, opptrer en vaskulær sak, oftest forårsaket av traumer. Det er en falsk aneurisme. Det er dannet hovedsakelig etter "stumme" lukkede sår, forekommer sjelden med kuttskudd og skuddssår med en smal sårkanal. Aneurysmer av jugular vener, hvis de blir observert hos barn, kan være medfødte, forårsaket av et brudd på dannelsen av vaskulært vev under perioden med intrauterin utvikling.

Hvilke tiltak for å forebygge sykdommen?

Anbefalinger på ernæring for pasienter

Hvis en person er diagnostisert med en aneurisme, og legen velger den forventede behandlingsstrategien, avhenger mye av pasientens livsstil og på hvordan disiplinert han oppfyller legenes anbefalinger.

Når årsaken til en aneurisme av et hvilket som helst fartøy er anerkjent som aterosklerose, kan tilstanden forbedres ved å rette all innsats for å bekjempe denne sykdommen. Her er det på første plass i betydning at maten overholdes. Det er nødvendig å utelukke så mye som mulig fra diettfett, eggeplommer, margarin. Mager kjøtt og havfisk tilberedt uten fett er velkomne. Belastet med energi og i parallell rense kroppen av brød og frokostblandinger fra hele korn. Det er nødvendig å øke andelen grønnsaker og frukt i kostholdet, fordi fiberen i dem bidrar til normalisering av lipidmetabolismen. Fra fettost, ost og rømme er det nødvendig å nekte og erstatte dem med fettfri meieriprodukter.

Prøv å fullstendig forlate bruken av alkohol, sterk svart te og kaffe - disse drikkene skaper en brat belastning på fartøyene, noe som kan være dødelig dersom en aneurisme er tilstede. Grønn te, på den annen side, toner blodkarene mildt og har en generell gjenopprettende effekt. En rekke dietter vil hjelpe vegetabilske oljer, tilberedt av en rekke frø og nøtter (ikke bare begrenset til solsikke). Også mange krydder bidrar til normalisering av stoffskiftet av fett i kroppen. Disse inkluderer gurkemeie, ingefær, hvitløk, løk.

Sliter med hypertensjon

En viktig risikofaktor for aneurysmer er arteriell hypertensjon. Dette skyldes det faktum at høyt blodtrykk fremkaller en rask tynning av vaskulærmuren i aneurysmområdet. Og på tidspunktet for en hypertensive krise øker sannsynligheten for brudd på fartøyet på dette stedet flere ganger. Derfor er det viktig å ikke tillate hopp i blodtrykk for å unngå en hydrodynamisk innvirkning på sykefartøyet.

Hypertensive kriser kan skyldes uregelmessig inntak av antihypertensive stoffer. Derfor er det avgjørende for pasienter med diagnostisert aneurisme at de holder seg til behandling med å ta stoffer fra trykk. Noen grupper av medisiner kan tas en gang om dagen, andre krever to eller tre ganger mottak, men hvis stoffet passer deg, gir ikke bivirkninger og doseringen er riktig valgt, avbrytes mottaket strengt ikke. Når en vanlig hypertensive pasient blir kvitt hodepine, risikerer en pasient med aneurysme livet.

En av grunnene til at det oppstår en kraftig økning i trykket, selv i relativt sunne mennesker, er stress. Hvis du har nervøs jobb, konflikter i familien eller du er bare en veldig følelsesladende person, tenk alltid å ha en beroligende hånd i hånden. En god mild effekt uten bivirkninger og avhengighet er gitt av moderne urtepreparater som kan kjøpes på apotek.

Overvåk lasten

Noen ganger foreskriver spesielt nidkjære pasienter leger absolutt hvile. Det er ikke nødvendig å forstå dette bokstavelig talt: uten fysisk anstrengelse blir blodkar raskt avtagende, noe som betyr at risikoen for aneurysmbrudd øker.

Men du må laste deg selv med sinnet. Hvis du ikke kan unngå å løfte vekter, må du ikke rykke, vurdere uønsket belastning. Hvis du er vant til å løpe om morgenen eller gå på treningsstudio, ikke gi opp dynamisk trening i det hele tatt - erstatt jogging med intense løp, treningsmaskiner - yoga gymnastikk eller pilates.

Skandinavisk turgåing er en utmerket slags balansert last

Hvis en aneurisme er funnet hos en person som ikke har en vane med vanlig fysisk aktivitet, er det på tide å starte. En enkel ti minutters ladning i morgen hurrarop og forbedre vaskulær tone, vil felles øvelser uten alvorlig belastning bedre blodsirkulasjon i armer, ben og rygg og myke pusteøvelser oxygenate indre organer. Et viktig poeng: slike belastninger bør være systematisk, ideelt - daglig.

Gi opp røyking

Denne skadelige vane øker veksten av aneurysmen, fordi stoffene som finnes i tobakkrøykene har begge en direkte skadelig effekt på karene og en indirekte.

Hver forsinkelse provoserer en ny spiral av små fartøy, inkludert de som foder aorta og andre store arterier. Og dette betyr at degenerative prosesser vil utvikle seg raskere. I tillegg, som direkte påvirker muskellaget av den berørte arterien, fremmer tobaksrøyk veksten av et aneurysm-skadet område.

Når det gjelder den indirekte effekten av røyking på aneurysmer, bør vi huske rollen som tobakk i utviklingen av aterosklerose. Røykepersoner er flere ganger høyere enn risikoen for lipidmetabolismeforstyrrelser, dannelsen av aterosklerotiske plakk og, som en konsekvens, aneurysmer.

Således, selv ved å nekte å røyke, øker sjansene for pasienter med en aneurisme av et langt, fullverdig liv.

Hva kan den tradisjonelle medisinen tilby?

I noen tilfeller kan konservativ behandling av aorta-aneurisme, inkludert folkemidlene, være berettiget. Tinkturer, urtete og noen naturlige produkter har en gunstig effekt på karene, hjertets tilstand og kroppen som helhet.

 • Hawthorn - et utmerket verktøy for pasienter som lider av ulike kardiovaskulære patologier, inkludert aneurysm. Det er nødvendig å fremstille en infusjon av tørket på et mørkt sted av frukten av treet: helle et glass med kokt vann to spiseskjeer av potets bær, la det brygge for en god (minst 3-4 timer), og drikke et glass av brygg hver dag i tre oppdelte doser.
 • Fordelaktig effekt i aneurysmer har antiinflammatoriske tinkturer, noe som øker immuniteten og fjerner den inflammatoriske faktoren av aneurysmutvikling. Til slike forsterkende folkemidlene omfatter infusjonen av Kalina. Og friske bær kan legges til desserter og salater.
 • Frø og gress av vanlig hagedyr påvirker positivt de aneurisme-berørte fartøyene. Det er nødvendig å forberede en infusjon av 300 ml kokende vann og 1 spiseskje fersk eller tørket dill. La det brygge, tømme og på tre eller fire måter å drikke denne delen hver dag.
 • Renhet er en universell plante. Med vanlig applikasjon bekjempes vellykket med aterosklerose - hovedårsaken til aneurysmer. Blader, grove stengler og blomster samles på økologisk rene steder, tørkes i skyggen og brukes til tilberedning av infusjon. Et glass kokende vann helles i tørrstrimte deler av planten (1 spiseskje), insistere i minst en time, og deretter filtrere. Drikk 50 gram tre ganger om dagen. Behandlingsforløpet er ikke mindre enn 30 dager.
 • Våre forfedre betalte mye oppmerksomhet til biavlproduktene. For pasienter med aneurysm vil den største fordelen komme fra pollen. Hvis du tar det daglig for 1 teskje (kan blandes med honning), blir aldringsprosessen i kroppen bremset, fartøyene styrker, vekten normaliserer, kroppen er fylt med energi.

Du kan også forberede deg en veldig deilig dessert, som også opprettholder helsen til blodårene dine:

For å gjøre dette må du passere gjennom en kjøttkvern en sitron, ett glass russin og nøtter, og deretter tilsett et glass honning og bland godt sammen. Du kan variere blandingen ved å legge til tørkede aprikoser eller fiken. Oppbevares i kjøleskapet og spis 2 teskjeer tre ganger om dagen.

 • Utmerket styrker vaskulær effekt er alle matvarer som inneholder store mengder vitamin C. Så, godt å spise i dag over et glass solbær, er ikke overflødig å gå inn i din diett rogn, tyttebær, bjørnebær, jordbær. I sesongen er det obligatorisk å bruke dem friske, og om vinteren kan du fryse disse bærene eller gni med sukker (oppbevares nødvendigvis i kjøleskapet).
 • For tilberedning av drikkevarer og salater, bruk en sitron (det viktigste er ikke å koke det slik at den skjøre strukturen av C-vitamin ikke faller sammen). Om vinteren kan du spise en god moden appelsin hver dag.

Aneurysme i abdominal aorta

En aneurysm i abdominal aorta er en lokal bulging eller diffus utvidelse av aorta-veggen i bukdelen. En aneurysm i abdominal aorta kan være asymptomatisk eller oppdage seg ved pulsering, magesmerter av varierende intensitet, med brudd på en aneurysm - ved en klinikk med intra abdominal blødning. Diagnose av en aneurysm inkluderer en undersøkelse av radiografi i bukhulen, ultralyd av abdominal aorta, radiopaque angiografi, CT. Behandling av aneurysm i abdominal aorta er utelukkende kirurgisk: åpen reseksjon av aneurysmale sac med erstatning av den utskårne delen med en syntetisk protese eller endoprosthetikk.

Aneurysme i abdominal aorta

Aneurysme i abdominal aorta er en patologisk dilatasjon av abdominal delen av aorta i form av fremspring av veggen i regionen fra XII thoracic til IV-V i lumbale vertebra. I kardiologi og angiosurgery står aneurysmer i abdominal aorta for opptil 95% av alle aneurysmiske endringer i karene. Blant menn over 60 år med en aneurysm i abdominal aorta diagnostiseres i 2-5% av tilfellene. Til tross for mulige asymptomatiske kurs er aneurysmen i abdominal aorta utsatt for progresjon; I gjennomsnitt øker diameteren med 10% per år, noe som ofte fører til tynning og brudd på en aneurisme med dødelig utfall. I listen over de vanligste årsakene til død av en aneurysm i abdominal aorta tar 15 plass.

Klassifisering av en aneurysm i abdominal aorta

Den største kliniske verdi Anatomisk klassifiseringen er abdominal aortaaneurisme, i henhold til hvilken isolerte infrarenale aneurisme, som ligger under de renale arterier (95%) og suprarenale lokalisering over nyrearteriene.

I henhold til formen på fremspringet av fartøyets veggen er sakkaten, diffuse spindelformede og stratifiserte aneurysmer av abdominal aorta preget; på veggenes struktur - ekte og falske aneurysmer.

Gitt de etiologiske faktorene, er aneurysmene til abdominal aorta delt inn i medfødt og oppkjøpt. Sistnevnte kan ha ikke-inflammatorisk etiologi (aterosklerotisk, traumatisk) og inflammatorisk (infeksiøs, syfilitisk, smittsom-allergisk).

Ifølge varianten av det kliniske løpet av en aneurysm i abdominal aorta, er det ukomplisert og komplisert (eksfoliert, revet, trombosed). Diameteren av abdominal aortaaneurisme antyder en liten (3-5 cm), middels (5-7 cm) og stor (mer enn 7 cm), og gigantiske aneurisme (med en diameter på 8-10 ganger diameteren av den infrarenale aorta).

På grunnlag av utbredelsen AA. Pokrovsky og medarbeidere. skille mellom 4 typer aneurysmer i abdominal aorta:

 • I - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig distal og proksimal isthmus;
 • II - infrarenal aneurisme med tilstrekkelig proksimal isthmus; strekker seg til aorta bifurcation;
 • III - infrarenal aneurisme som involverer bifurkasjon av aorta og iliac arterier;
 • IV - infra- og suprarenal (total) aneurisme i abdominal aorta.

Årsaker til en aneurysm i abdominal aorta

Ifølge studier, er den viktigste etiologiske faktor for aortaaneurisme (aneurismer av aortabuen, torakal aorta-aneurisme, abdominal aorta aneurysme) er aterosklerose. I strukturen av årsakene til ervervet aorta-aneurisme, står det for 80-90% av tilfellene.

Sjeldnere oppnådd opprinnelse av aneurismer av den abdominale aorta er forbundet med inflammatoriske prosesser: aortoarteritis uspesifikke og spesifikke vaskulære lesjoner i syfilis, tuberkulose, salmonellose, mykoplasmose, revmatisme.

Forutsetningen for den påfølgende dannelsen av en aneurysm i abdominal aorta kan være fibro-muskulær dysplasi - medfødt inferioritet av aorta-veggen.

Den raske utviklingen av karkirurgi i de siste tiårene har ført til en økning i antall abdominale aortaaneurismer iatrogen knyttet til teknisk feil når du utfører angiografi, rekonstruksjonsinngrep (utvidelse / stenting aortic thromboembolectomy, protetikk). Lukket skade abdominal eller ryggraden kan bidra til traumatiske abdominale aortaaneurismer.

Ca. 75% av pasientene med aneurysm i abdominal aorta er røykere; mens risikoen for å utvikle en aneurysm øker i forhold til røykopplevelsen og antall daglige røykte sigaretter. Alder over 60 år, mannlig kjønn og tilstedeværelse av lignende problemer hos familiemedlemmer øker risikoen for aneurysmdannelse av abdominal aorta med 5-6 ganger.

Sannsynligheten for abdominal aorta aneurysmbrudd er høyere hos pasienter som lider av arteriell hypertensjon og kroniske lungesykdommer. I tillegg er formen og størrelsen på aneurysmisk sac viktig. Det er bevist at asymmetriske aneurismer er mer utsatt for å sprekke enn symmetrisk, men når diameteren av aneurismen på mer enn 9 cm Dødelighet av brudd aneurysmal sac og intraabdominal blødning når 75%.

Pathogenese av abdominal aorta aneurysmer

I utviklingen av en aneurysm i abdominal aorta spiller inflammatoriske og degenerative aterosklerotiske prosesser en rolle i aorta-veggen.

Inflammatorisk reaksjon i aortaväggen oppstår som en immunrespons til innføringen av et ukjent antigen. Samtidig infiltrerer aortalvegen med makrofager, B- og T-lymfocytter, øker cytokinproduksjonen, proteolytisk aktivitet øker. Kaskaden av disse reaksjonene fører igjen til nedbrytningen av den ekstracellulære matriksen i det midterste lag av aorta-membranen, som manifesteres i en økning i kollageninnholdet og en reduksjon i elastin. På stedet av glatte muskelceller og elastiske membraner dannes cystiske hulrom, som et resultat av hvilken styrken av aortavegget minker.

Betennelses- og degenerative forandringer ledsages av en fortykning av veggene i aneurysmal sac, og forekomsten av intens perianevrizmaticheskogo postanevrizmaticheskogo fibrose, koalesens og omkringliggende aneurisme som omfatter organer i den inflammatoriske prosessen.

Symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I ukomplisert aneurisme i abdominal aorta er det ingen subjektive symptomer på sykdommen. I disse tilfellene kan en aneurysm diagnostiseres ved et uhell under palpasjon av abdomen, ultralyd, abdominal radiografi, diagnostisk laparoskopi for annen abdominal patologi.

De mest vanlige kliniske manifestasjoner av aneurismer av den abdominale aorta er konstant eller periodisk verk, kjedelig smerte i mesogaster eller venstre halvdel av magen, som er assosiert med trykket på aneurismen voksende nerverøtter og floker i det retroperitoneale plass. Smerter blir ofte bestrålet til lumbal, sakral eller inguinal region. Noen ganger er smertene så intense at de krever bruk av smertestillende midler for deres lettelse. Smertsyndrom kan betraktes som et angrep av nyrekolikk, akutt pankreatitt eller iskias.

En del av pasientene i fravær av smerte markerer en følelse av tyngde, raspiraniya i magen eller økt pulsering. På grunn av mekanisk kompresjon av aneurysmen i mage og tarmkanalen i buken aorta, kan kvalme, erctasjon, oppkast, flatulens, forstoppelse oppstå.

Urologisk syndrom med aneurysm i abdominal aorta kan skyldes komprimering av urineren, forskyvning av nyre og manifestert av hematuri, dysuriske lidelser. I noen tilfeller er komprimering av testulærårene og arteriene ledsaget av utviklingen av et smertefullt symptomkompleks i testiklene og varicocele.

Det ischioradikulære symptomkomplekset er assosiert med kompresjonen av ryggraden eller ryggvirvelens nerverøtter. Det er preget av smerte i nedre del av ryggen, følsomme og motoriske lidelser i underdelene.

Med en aneurysm i abdominal aorta kan kronisk iskemi av underlempene utvikle seg, og fortsetter med fenomenene intermitterende claudikasjon, trofiske lidelser.

Isolert eksfolierende aneurisme av abdominal aorta er ekstremt sjelden; Oftere er det en fortsettelse av stratifiseringen av thoracale aorta.

Symptomer på aneurysmbrudd

Ruptur av abdominal aortaaneurisme er ledsaget av klinikken av akutt abdomen og i en forholdsvis kort tidsperiode kan føre til svært alvorlige utslag.

Symptom-komplekset av ruptur av abdominal aorta er ledsaget av en karakteristisk triad: smerte i mage og lumbal region, kollaps, intensivert pulsering i bukhulen.

Egenskaper bryte klinikk abdominalt aortaaneurisme ruptur blir bestemt av retningen (i det retroperitoneale plass, den frie bukhule, inferior vena cava, 12 duodenal ulcus, urinblære).

Den retroperitoneale brudd på aneurysmen i abdominal aorta er preget av et permanent smerte syndrom. I forplantning av retroperitoneale hematom i bekkenområdet er bemerket bestråling av smerte i hoften, lyske, perineum. En høy plassering av hematom kan simulere hjertesmerter. Mengden blod som strømmer inn i frie bukhulen med en retroperitoneal ruptur av aneurysmen er vanligvis liten - ca. 200 ml.

Intraperitoneal lokalisering av ruptur av mage aortaaneurisme utvikler klinikk massiv hemoperitoneum: raskt voksende fenomenet hemoragisk sjokk - plutselig blekhet, kaldsvette, svak, thready, rask puls, hypotensjon. Det er en skarp hevelse og ømhet i magen i alle avdelinger, det diffuse symptomet på Shchetkin-Blumberg. Perkutalt bestemt tilstedeværelsen av fritt fluid i bukhulen. Det dødelige utfallet for denne typen ruptur av aneurysmen i abdominal aorta forekommer veldig raskt.

Gjennombrudd av aneurysmen i abdominal aorta inn i den underreale vena cava er ledsaget av svakhet, kortpustethet, takykardi; Typisk hevelse i nedre ekstremiteter. Lokale symptomer inkluderer smerter i magen og nedre rygg, en pulserende mageformasjon, over hvilken en systolisk diastolisk støy høres. Disse symptomene øker gradvis, noe som fører til en alvorlig form for hjertesvikt.

Når abdominal aorta aneurisme brister i 12-kolon, utvikler en klinikk med kraftig gastrointestinal blødning med plutselig sammenbrudd, blodig oppkast og melena. I diagnoseplanen er denne varianten av rupturen vanskelig å skille fra gastrointestinal blødning av en annen etiologi.

Diagnose av en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller tillater forekomst av en aneurysm i abdominal aorta generell undersøkelse, palpasjon og auskultasjon av magen. For å identifisere familieformer av abdominal aorta aneurisme må du samle en grundig medisinsk historie.

Ved undersøkelse av magre pasienter i utsatt stilling, kan forbedret aneurisme ripple gjennom den fremre bukveggen bestemmes. Når palpasjon i øvre buk til venstre, avsløres smertelig pulserende tett elastisk formasjon. Når auskultasjon over aneurysmen i abdominal aorta, høres systoliske murmurer.

Den mest tilgjengelige metoden for å diagnostisere en abdominal aorta aneurisme er en undersøkelsesdiagram i bukhulen, noe som gjør det mulig å visualisere skyggen av aneurysmen og forkalkningen av veggene. I dag er ultralyd mye brukt i angiologi, tosidig skanning av abdominal aorta og dets grener. Nøyaktigheten av ultralydsdetektering av en aneurysm i abdominal aorta er nær 100%. Ved hjelp av ultralyd bestemmes tilstanden til aortavegget, forekomsten og lokaliseringen av aneurysmen, bruddstedet.

CT eller MSCT i abdominal aorta tillater å oppnå et bilde av lumen av en aneurysm, forkalkning, stratifisering, intramuskulær trombose; Identifiser trusselen om et gap eller en sammenbrudd.

I tillegg til disse metodene brukes aortografi, intravenøs urografi, diagnostisk laparoskopi til å diagnostisere abdominal aorta aneurysmer.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Påvisning av en aneurysm i abdominal aorta tjener som en absolutt indikasjon for kirurgisk behandling. Den radikale typen operasjon er en reseksjon av aneurysmen i abdominal aorta, etterfulgt av erstatning av den resekterte del med en homotransplantat. Operasjonen utføres gjennom en laparotomi-snitt. Når iliac arterier er involvert i aneurysmen, er bifurcation aorto-iliac protese vist. Den gjennomsnittlige dødeligheten med åpen kirurgi er 3,8-8,2%.

Kontra til elektiv kirurgi er en ny (mindre enn 1 måned), myokardialt infarkt, slag (opp til 6 uker), alvorlig hjerte-lunge-insuffisiens, renal insuffisiens, okklusiv lesjon felles bekkenarterie og lårarteriene. Når tårer eller rupturer i abdominal aorta er det reseksjon utført i henhold til vitale indikasjoner.

Til moderne lavtraumatiske metoder for aneurysmoperasjon av abdominal aorta er endoprostetikk av aorta ved hjelp av en implanterbar stent-graft. Den kirurgiske prosedyren utføres i røntgenoperasjonsrommet gjennom et lite snitt i lårbenet, Forløpet av operasjonen styres av røntgen-fjernsynet. Installasjonen av stentgraften gjør det mulig å isolere den aneurysmale sekken, og dermed forhindre muligheten for brudd, og samtidig skape en ny kanal for blodstrøm. Fordelene ved endovaskulær intervensjon er minimalt traumer, mindre risiko for postoperative komplikasjoner, rask gjenoppretting. Ifølge litteraturen er det imidlertid i 10% tilfeller en distal migrasjon av endovaskulære stenter.

Prognose og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

I de senere årene i kardiovirurgi har det vært merkbar fremgang i diagnosen og behandlingen av abdominal aorta aneurysmer: Antall diagnostiske feil har redusert, og kontingentet til pasienter som er gjenstand for kirurgisk behandling, har utvidet seg. Først av alt skyldes dette bruken av moderne visualiseringsstudier og innføring av endoprosthetikk av aorta-aneurysmer i praksis.

For å forebygge en potensiell trussel om en aneurysm i abdominal aorta, bør personer med aterosklerose eller en slektshistorie av sykdommen gjennomgå regelmessige undersøkelser. En viktig rolle er spilt av avvisning av usunn vaner (røyking). Pasienter som gjennomgått operasjon for aneurysm i abdominal aorta, må overvåkes av en vaskulær kirurg, og ultralyd og CT bør tas regelmessig.

Aneurysm i abdominal aorta - behandling i Moskva

Sykdomskatalog

Sykdommer i hjertet og blodårene

Siste nytt

 • © 2018 «Skjønnhet og medisin»

kun ment som referanse

og erstatter ikke kvalifisert medisinsk behandling.

Les Mer Om Fartøyene