SHEIA.RU

Sykdommer i vaskulærsystemet er først og fremst farlig fordi de er vanskelige å diagnostisere i begynnelsen av utviklingen. En aneurisme av halspulsåren er en av slike sykdommer. Det er nesten umulig å legge merke til til alvorlige helseproblemer oppstår.

Aneurysme kan forekomme hos voksne og hos barn. Samtidig kan den utvikle seg i mange år, og en person mistenker ikke engang det.

I materialet vil vi vurdere hva som er faren for en aneurisme, hvordan å gjenkjenne den og behandle den.

Former av sykdommen

En aneurisme av halspulsåren er fremspringet av fartøyets vegg eller utvidelsen av arterien lumen. På stedet der spenningen oppstod, blir veggen tynnere, og i den minste belastningen kan den bryte sin integritet. I tilfelle av denne sykdommen vises en pose i karet, hvor koagulert blod samler seg sammen på forskjellige tidspunkter.

Det er flere former for aneurisme av halspulsåren, avhengig av sykdommens karakteristika.

Ved lokalisering av forekomst:

 1. Aneurysme av den eksterne halspulsåren. Det er sjelden nok.
 2. Aneurysme av den indre halspulsåren. Denne sykdomsformen er mer vanlig og er ofte representert som migrerende og diffus patologi. I de fleste tilfeller blir årsaken til en slik aneurysm atherosklerose.

I form av en aneurysm klassifiseres arteriene i:

 • Saccular. Hulformasjon som ligner en sek med et "ben" eller en base med en lumen på fartøyet. Dette skjemaet er vanligst hos voksne pasienter.
 • Fusiform. Dette er en aneurisme som ikke har klare grenser, og endrer periodisk sin form.
 • Spinkel. I dette tilfellet har alle bukveggene i arterien glatte konturer.

Det er også andre klassifikasjoner av aneurysmer:

 1. Adrift - akutt (utvikler seg raskt og har vanligvis svært alvorlige konsekvenser) og kronisk (ofte på grunn av arvelig predisponering og utvikler seg ikke gjennom livet).
 2. I størrelse - en milliard (ikke mer enn 3 mm i diameter), vanlig, stor, gigantisk (mer enn 2,5 cm).
 3. Strukturen - enkeltkammer aneurisme og multi-kammer.

Typen av aneurisme og arten av sykdomsforløpet når den diagnostiseres påvirker hvordan den behandles.

symptomer

En aneurysm av karoten arterien kan ikke vises i mange år, noe som er veldig farlig. Hvis skaden er av middels størrelse, er det ofte ingen eksterne tegn. Du kan bare oppdage en aneurisme ved hjelp av spesielle diagnostiske metoder.

Hvis formasjonen er stor, endres huden over den. Det kan være hevelse. Hvis palpasjon føler at konsistensen er vanskelig, er aneurysmposen fylt med blodpropper, hvis de er elastiske og spente - med flytende blod.

Når blodstrømmen er alvorlig forstyrret, mottar hjernen ikke nok oksygen og næringsstoffer, noe som forårsaker nevrologiske og cerebrale symptomer. Derfor kan pasienter legge merke til en rekke slike manifestasjoner:

 • Hodepine som virker sammen med tinnitus, svimmelhet og muligens besvimelse. Slike symptomer utvikles på grunn av iskemiske angrep.
 • Hvis en aneurysm klemmer nærliggende nerver, kan det være smerter i nakken, som strekker seg til nakken og skulderbelte.
 • Sannsynligheten for problem med syn er høy.
 • Det er psykologiske endringer. En person kan lider av søvnløshet, være irritabel, rask herdet. Uten objektive årsaker opplever pasienten ofte tretthet, hans minne og oppmerksomhet forverres.
 • Når det gjelder vekst av utdanning og oppnåelse av en imponerende størrelse, begynner den å trykke på nabokroppen. På grunn av at halsen og luftrøret kan presses, blir tale ødelagt, heshet oppstår, pusten blir vanskelig, hals og neseblødning kan forekomme.
 • Det kan også være noen symptomer knyttet til området der en aneurisme blir dannet. Dette og oculomotoriske lidelser, og smerte langs trigeminusnerven, og et brudd på følsomhet.

Faren for en aneurisme er at det er som en tidsbombe. For eksempel øker sannsynligheten for intern blødning på grunn av brudd på dannelsen på karet sterkt. Hemoragisk sjokk er mulig. Dessverre har pasienten ikke alltid tid til å hjelpe, og det er et dødelig utfall før operasjonen.

Det er også en annen fare - dette er en trombose. Som et resultat av blokkering av fartøyet oppstår enten en aneurysmal brudd eller en trombus dannes andre steder sammen med et infarkt av vev tilstøtende med det.

årsaker

Arteriell aneurisme kan utvikle seg mot bakgrunnen av slike sykdommer:

 • hypertensiv sykdom;
 • slag;
 • aterosklerose;
 • syfilis;
 • nederlag av tuberkulose;
 • emboli;
 • parasittisk angrep
 • nodulær periarteritt;
 • hjertesykdommer - hjerteinfarkt, iskemisk hjertesykdom, hjertefeil;
 • systemiske autoimmune sykdommer;
 • ørepatologi, øre, nese og hals som utviklet seg mot infeksjonens bakgrunn.

Det er også visse faktorer som kan provosere forekomsten av en aneurisme:

 • hyppige økninger i blodtrykk
 • genetisk predisposisjon til utviklingen av et aneurysm;
 • overdreven fysisk aktivitet i fravær av normal hvile;
 • nakke skade;
 • trombotiske og atherosklerotiske prosesser;
 • operative inngrep på halspulsåren.

De som er i fare, bør nødvendigvis undersøkes i tide og behandles for store sykdommer som kan forårsake alvorlige komplikasjoner.

diagnostikk

Diagnosen starter med at legen undersøker pasienten, undersøker pasientens klager og hans medisinske historie.

Etter utarbeidelse av et klinisk bilde av en patologisk instrumentforskningsmetode, blant annet kan være:

 • Dupleks eller triplex skanning av karoten arterier. Legen studerer tilstanden til fartøyene i en to-dimensjonal eller tredimensjonal projeksjon.
 • Ultralyd av karoten arterien. Denne typen forskning bidrar til å forstå strukturen i vaskemuren, hastigheten på blodstrømmen og tilstanden til lumen. Dopplerografi vil tillate oss å undersøke fartøyets tilstand i detalj og identifisere mulige brudd.
 • MR og CT. Til minste detalj bidrar til å identifisere den nøyaktige plasseringen av en aneurisme, form og størrelse. Dette vil hjelpe deg med å velge riktig behandlingsstrategi.
 • Angiografi. Direkte inn i blodkaret innføres en spesiell kontrastmiddel, hvoretter en rekke røntgenbilder utføres.
 • EEG (elektroencefalografi). Vil bidra til å identifisere vaskulære lidelser i hjernen.

Basert på de oppnådde resultatene etablerer legen en diagnose og bestemmer hvilke behandlingsmetoder som skal brukes.

Metoder for behandling

Den mest effektive, men ganske farlige metoden for behandling, forbundet med noen risikoer, er kirurgisk inngrep.

Det kan imidlertid være annerledes:

 • Endovaskulær metode. Det er kun egnet for små aneurismer, som er i vanskelig tilgjengelige steder. Gjennom et lite snitt legges et spesielt kateter inn i karet, som flyttes til selve aneurismen. Den fjernes ved hjelp av angiosurgical optikk.
 • Delvis reseksjon. Denne metoden brukes i tilfelle at det ikke er mulig å fjerne utdanning helt. Under operasjonen blir noen del av aneurysm-sekken skåret ut, deretter suges hylster og collaterals, hvorpå blodstrømmen gjenopprettes ved hjelp av protesen.
 • Fullstendig fjerning. En del av et annet fartøy eller plastprotes er plassert i stedet for det fjernede stedet. Hvis aneurismen er veldig stor (mer enn 5 cm), er det nødvendig å fjerne hele segmentet av arterien og erstatte det med en gummislange.

Konservative behandlingsmetoder brukes også. De består i å styrke skipets vegger og stabilisere prosessen.

Hvis det allerede har vært et aneurysmbrudd, er pasienten utstyrt med hvilerom, kontrollerer stadig blodtrykk og foreskriver medisinering. Blant dem: vasodilatorer; antihypoxants; antiplatemidler; midler til å forbedre hjernens sirkulasjon; smertestillende sedativa.

Anbefalinger for forebygging

For å opprettholde fartøyene i en normal tone og forsøke å redusere risikoen for aneurisme, bør man følge slike anbefalinger:

 1. Hold styr på kroppsvekten.
 2. Følg dietten.
 3. Avvise dårlige vaner.
 4. Prøv å spise så få røkt og fettstoffer som mulig.
 5. Unngå stress, konflikt, bekymring, overdreven fysisk belastning.
 6. Det er godt å hvile og sove.
 7. Regelmessig gjennomgå forebyggende undersøkelser og, om nødvendig, regelmessig ta et kurs for å ta medisiner som fortynner blodet.

Hvis en person er i fare for pasienter som kan utvikle en aneurysm, bør han være spesielt forsiktig med å følge anbefalingene. Dette vil bidra til å spare ikke bare helse, men kanskje livet.

Klassifisering og behandling av carotide aneurysmer

Aneurysme av halspulsåren er en av de farligste sykdommene i store blodårer. Fenomenet er ganske vanlig. Det forekommer både hos voksne og hos barn. Dette er en form for utvidelse av arterien lumen (diffus eller begrenset) eller fremspring av kargen veggen. På strekningsområdet blir veggen tynn og lett såret.

En karakteristisk pose er utøst, presset ut med blod. I denne posen akkumuleres blodpropper av forskjellig opprinnelseserklæring. Veggene i samme pose-aneurisme er dannet av cikatrisk bindevev med forskjellig tetthet. En aneurisme påvirker ofte halspulsåren. Det kan være enkelt eller flere, å treffe den vanlige eller indre halspulsåren. Uansett sykdommens art, er enhver form for sykdommen farlig for pasientens helse og liv.

årsaker

I oversettelse fra den greske "aneurisme" betyr bokstavelig talt "utvide". Dette er en unormal utvidelse av blodvenen. Merk at en aneurisme av årer er sjelden.

Det er ikke bestemt for sikkert, som i utgangspunktet forårsaker en sykdom. Samtidig ble flere faktorer av betydning identifisert. Både medfødte og oppnådde tegn på defekt er identifisert som et mellankål av et blodkar:

 1. Aterosklerotiske forandringer i kroppen, utseende av plaketter.
 2. Sykdommer i kardiovaskulærsystemet (for eksempel infarkt).
 3. Traumatisk natur. De kalles også "falske" aneurysmer. Men de krever også et svar.
 4. Til medfødte former inkluderer aneurisme halsåren (som nesten aldri skjer hos voksne pasienter), defekter i den muskulære laget av cerebrale arterier. Ofte kombinert med andre patologier, som for eksempel hypoplasi av nyrene, polycystisk nyresykdom, etc.
 5. Noen ganger vokser sykdommen på bakgrunn av et smittsomt organskader - emboli.

klassifisering

 1. I henhold til skjemaet:
 • saccular;
 • fusiform;
 • fusiform.
Klassifisering av karoten arterie aneurysmer
 1. Etter størrelse:
 • en milliard (ikke mer enn 3 mm);
 • konvensjonell (opptil 15 mm);
 • stor (opptil 25 mm);
 • Giant (mer enn 2,5 cm i diameter).
 1. Av struktur:
 • enkeltkammer;
 • multi-kammer.
 1. Ved lokalisering:
 • Anterior bindevev i hjernen - 45% av tilfellene;
 • intern halspulsårer - 26%;
 • Den gjennomsnittlige arterien i hjernen er 25%;
 • arterier av vertebrobasilarsystemet - 4%;
 • to eller flere arterier (flertallsform) - 15%.

symptomatologi

Eksternt er nærværet av en aneurisme nesten umulig. For eksempel er nakkeskinnet i passasjen av karoten arterien tøff nok og tynn. Blodkarrene under det er tydelig synlig. Men dette tillater heller ikke oss å se en aneurisme uten spesielle tilpasninger. I sjeldne tilfeller vises symptomer på misfarging av nakkenes hud. Det første signalet om at en pasient kan utvikle denne sykdommen, er vanlig tretthet.

Det er også slike symptomer:

 • hodepine blir hyppige og sterke, oppstår uten tilsynelatende årsak eller med mild overbelastning;
 • problemer med søvn;
 • svimmelhet;
 • støy og ringing i ørene;
 • følelser av pulserende fartøy, gir inn i hodet og inn i ørene.

Akustisk diagnose er ganske komplisert. Til tross for at aneurysmen gir en karakteristisk støy i auskultasjonen av fartøyene, kan det høres ut av lyden i nakkeområdet mot den generelle bakgrunnen.

Videre kan det være smerte i hjertet og kortpustethet. En aneurisme av den indre halspulsåren har slike symptomer:

 • redusert syn, en endring i feltet;
 • smerte i trigeminusnerven.
Redusert syn kan være en av symptomene på en aneurisme av den indre halspulsåren

Symptomer på den venstre indre sonoatriale aneurisme er ufullstendig forlamning av den oculomotoriske nerven til venstre visuelt organ.

Et mer nøyaktig klinisk bilde vil bli opprettet, først etter palpasjon, angiografi, ultralyddopplerografi og datamaskinrøntgen-tomografi.

Selv om det sakrale området ikke har nådd signifikante dimensjoner, og det ikke har vært et brudd, er en aneurisme av cerebral fartøy asymptomatisk.

Med veksten av posen vises:

 • smerte i øynene;
 • nummenhet, svakhet eller lammelse av den ene siden av ansiktet;
 • utvidede elever;
 • sløret syn.

I øyeblikket av rupture av vev er det følt:

 • skarp, veldig sterk smerte i hodet;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • kvalme ledsaget av oppkast;
 • stiv nakke;
 • "Senket øyelokk," følsomhet for lys;
 • kramper;
 • endring i mental tilstand (angst);
 • noen ganger tap av bevissthet, sjelden - koma.

Et angrep kan skje over natten eller signalere deg selv med alvorlig hodepine.

behandling

Hvis du plages av uopphørlig hodepine, er det andre tegn, ikke en tid til å henvende seg til en spesialist. Hvert tilfelle av sykdommen er unikt. Av denne grunn, og individuell behandling er foreskrevet.

Med vedvarende hodepine, se en lege så snart som mulig

For eksempel, hvis den observerte patologien til cerebral karene er ubetydelig, utvikler seg ikke raskt, pasienten kan enkelt observeres av legen uten noen nødtiltak.

Bruddene på "sacs" på halspulsåren i nakken og hjernen er spesielt farlige fordi det blir øyeblikkelig indre blødning - tap av mye blod. I dette tilfellet kan døden forekomme.

Den eneste måten å behandle leger på så langt, kalles kirurgi for å "slå av" en aneurisme fra pasientens sirkulasjonssystem. Hvis det er et gap, for å unngå tilbakefall, blir pasienten plassert på sykehuset hvor de er utstyrt med:

 • sengen hviler;
 • kontroll av blodtrykksnivå (ikke mindre enn 120-150 mm kvikksølv);
 • mottak av beroligende og smertestillende medisiner.

Etter operasjonen er det nødvendig å bruke medisiner for å forbedre blodtilførselen til hjernen, vasodilaterende, stimulerende blodreologi og så videre.

Og ennå, kirurgi er den eneste måten å helbrede helt (hvis en aneurisme er operativ).

Typer av operasjoner

To hovedoperative metoder for å slå av aneurysmer blir brukt: klipping og endovaskulær embolisering.

Disse er svært kompliserte mikrokirurgiske metoder. I det første tilfellet er det åpen medisinsk inngrep. Den andre metoden er valgt fordi feilplasseringen er vanskelig å få tilgang til. I tillegg bestemmer alderen, den generelle tilstanden til pasienten, forekomsten av visse sykdommer også valget av typen kirurgisk inngrep.

Deretter overføres pasienten til neuroreanimation avdelingen, hvor han fortsatt er observert i noen tid.

Aneurysmer av hjernearteriene i hjernen, halsområdet av halspulsåren og andre deler av store blodårer er en farlig sykdom. Det er nesten umulig å hindre det. Men å overvåke og behandle - ganske. Det viktigste er å regelmessig gjennomgå en hel medisinsk undersøkelse av kroppen, for å lede en sunn livsstil. Og hvis det er uoverensstemmelser med helse, gjennomgå umiddelbart en spesialisert undersøkelse.

Årsaker og behandling av carotid-aneurisme

Vaskulær aneurisme er en sykdom som er farlig ved sin uforutsigbarhet. Hun kan klinisk ikke oppføre seg på noen måte, men med pause fører til massiv blødning og død. En aneurisme av karoten arterien er en av de alvorligste typene av sykdommen, siden blødning fra denne arterien er rikelig og kan føre til døden om noen få minutter.

Den karoten arterien er paret, plassert på begge sider av nakken. Den rette er en offshoot av brachiocephalic stammen, og den venstre er en av grenene av aorta bue. I denne forbindelse er venstre halspulsårer lengre enn den rette.

Noen få centimeter fra sin opprinnelse, hver carotisarterie er delt inn i to grener - ytre og indre karotidarterier. Den ytre halspulsåren mater hovedsakelig musklene i nakken og hodet, og den indre - hjernen og øynene.

Ser ut som

En aneurisme er et fremspring av vaskulærveggen. Det kan være av forskjellige former og størrelser. Hulrommet dannet som et resultat av fremspringet er i kommunikasjon med karet og er fylt med blod. Under blodtrykk øker bulgen gradvis i størrelse. Når aneurysmveggen er tynnet maksimalt, kan det oppstå brudd.

 • Fremspringet kan se ut som en rund sac - en sccular form.
 • Artery har en tendens til å utvide fra alle sider i et lite område. I dette tilfellet kalles aneurysmen fusiform, eller spindelformet.
 • En eksfolierende aneurisme kan også observeres - blodets penetrasjon mellom lagene i vaskulærveggen.

Prevalens av sykdommen

En aneurisme er ikke så vanlig, men noen kan oppstå, men ikke barn. Nøyaktig etablert årsaker til sykdommen der. Bare predisponerende faktorer identifiseres, hvis tilstedeværelse fører til dannelsen av en aneurisme.

I utgangspunktet er disse faktorene som påvirker tilstanden til veggen:

 • Konstant økning i blodtrykk.
 • Generell vaskulær sykdom er aterosklerose. Aterosklerotisk plakk, som det var, "korroderer" arterieveggen, tynner den. En aneurisme kan dannes på dette stedet.
 • Mekanisk skade på fartøyets vegg. Selv etter at feilen er eliminert, går ikke vaskulasjonen tilbake til sin opprinnelige tilstand.
 • I barns praksis skjer en aneurisme av den indre halspulsåren - den utvikler seg som et resultat av beholderveggenes genetiske defekt.
 • Utseendet til en aneurisme av neskekarrene kan føre til embolusluft (når det blir et kateter), mikrobielt (med sepsis).

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

Klinisk bilde av sykdommen

Den vanligste aneurysmen til hjernens karotisarterie er den delen av den vanlige karoten arterien som har falt inn i hulen i hodeskallen. Dette skjemaet er farlig ved mulig utvikling av intracerebral blødning, som er nesten umulig å stoppe. Aneurysmer av til og med nakkekarene, som er tilgjengelige for visuell inspeksjon, er svært vanskelig å oppdage. En aneurysm når sjelden i en slik størrelse at det ser ut som en hevelse på nakken.

Symptomene på sykdommen er ganske mager og for det meste ikke-spesifikke:

 • Mer tretthet enn vanlig.
 • Periodisk oppstår hodepine og svimmelhet.
 • Følelse av støy i ørene, ører.
 • Følelse av pulsering av fartøy på nakken eller i hodet.
 • Søvnforstyrrelser - søvnløshet eller søvnløshet i dag.
 • Pasienten kan observere endringer i synet i form av fluer eller fargesteder før øynene.

Vanligvis, med slike symptomer, går folk ikke til spesialister, fordi de tror at dette er en manifestasjon av vanlig overarbeid. Derfor fører sykdommen til en slik høy dødelighet.

Jo tidligere sykdommen er diagnostisert, jo raskere behandling og forebygging av farlige komplikasjoner vil bli utført. Åpningsgapet kan mistenkes på grunnlag av følgende symptomer.

 • Tap av følsomhet i ansiktshuden.
 • Muskellamper på den ene siden av ansiktet.
 • Forringelse av syn.
 • Ekstremt intens hodepine, ikke lett ved å ta smertestillende midler.
 • Alvorlig kvalme, det kan være rikelig oppkast.
 • Meningeal symptomer.
 • Overtredelse i følelsesmessig og mental sfære.

Når disse symptomene oppstår, bør du øyeblikkelig søke medisinsk hjelp til en full pause er kommet.

Årsaken til gapet kan være:

 • En slik økning i den, hvor den tynne veggen ikke kan motstå blodtrykket.
 • Mekanisk skade på aneurysmveggen, som skjer når du slår på nakken eller hodet.
 • For høyt blodtrykk for hypertensiv krise.
 • Hjerte rytmeforstyrrelser.
 • Overdreven følelsesmessig spenning.

Metoder for å diagnostisere sykdommen

Siden det kliniske bildet for en aneurysm i halspulsåren ikke er indikativ, bør diagnosen stole på data fra instrumentelle forskningsmetoder. Likevel bør en sykdomshistorie samles på forhånd for å bestemme predisponerende faktorer, en mulig arvelig årsak til sykdommen.

Auscultatory man kan finne en patologisk støy på halsens kar, som fremkommer som følge av turbulent blodstrøm på aneurysmstedet. Dette tegn vil bare bli observert med utviklingen av en aneurysm i halshalsen under innstigningsstedet i hodeskallenes hule. Det kan også være forskjell i blodtrykk på forskjellige armer.

Blant instrumentelle diagnostiske metoder brukes ultralyddopplerografi av fartøy oftest. Det lar deg visualisere aneurismen, fastslå lokaliseringen, bestemme størrelsen og tykkelsen på aneurysmveggen. Basert på disse dataene er det mulig å etablere en periode med diskontinuitet og rettidig behandling.

Ofte er denne metoden tilstrekkelig til å diagnostisere sykdommen, men i noen tilfeller er det nødvendig å bruke databehandlingstomografi eller magnetisk resonansavbildning.

For diagnostisering av intracerebral blødning utføres en lumbal punktering med en studie av cerebrospinalvæsken for tilstedeværelse av blod i den.

Metoder for behandling

Behandlingen av en aneurysm i halspulsåren er bare kirurgisk. Konservative måter å oppnå gjenoppretting av vaskemuren med et slikt grovt nederlag av det umulige.

Metoder for konservativ terapi tillater bare å skape en gunstig bakgrunn for videre restaurering av helse. Forsink disse metodene er ikke nødvendig.

 • Pasienten er forklart alvorlighetsgraden av hans tilstand.
 • Det blir advart om behovet for å forlate dårlige vaner - røyking, drikking av alkohol og narkotika.
 • I nærvær av aterosklerose foreskrives et kurs av lipidsenkende terapi.
 • Når en diabetes oppdages, er også en tilsvarende hypoglykemisk terapi foreskrevet.
 • Arteriell hypertensjon, som en av faktorene i utviklingen av aneurisme, krever konstant inntak av antihypertensive midler.
 • Spesifikke diett med denne sykdommen er ikke foreskrevet, det anbefales å bare et balansert sunt kosthold.

Metoder for kirurgisk behandling.

 • Ofte brukes klipping av en aneurisme - en spesiell brakett påføres fremspringsområdet, siden av defekten sutureres for å gjenopprette fartøyets anatomiske lumen.
 • Mindre vant er en metode som embolisering. Det gir flere tilbakemeldinger enn klipping.
 • Metoden for å ekskludere aneurisme fra blodstrømmen benyttes også. Det utføres ved å sette inn i aneurysmhulen en spesiell beholder som blokkerer kommunikasjonen av aneurismen med fartøyet.
 • Med en aneurysm økning på mer enn 30 mm, brukes en arterie bypass. Det berørte området er slått av fra blodstrømmen, implantatet av karet er implantert i stedet for det.

Etter kirurgisk fjerning er medisiner foreskrevet for å forhindre komplikasjoner. Ved konstant mottakelse er acetylsalisylsyre foreskrevet for å forbedre blodets reologiske egenskaper. I nærvær av samtidig patologi - medisinering for korrigering.

Med rettidig diagnose og tilstrekkelig behandling er prognosen tilfredsstillende, sykdommen oppstår vanligvis ikke igjen.

Aneurysme av halspulsåren (nakke)

Mangelen på oksygen og næringsstoffer til hjernevevet kan føre til forstyrrelse. Dette skjer i forstyrrelser i menneskets kardiovaskulære system. En av disse sykdommene er utvidelsen av lumen i et stort arterial fartøy fra høyre eller venstre side av cervical regionen, eller en aneurisme av halspulsåren. Som et resultat av dette fenomenet, kan blodet ikke fullt ut strømme til hjernevevet, noe som fører til en alvorlig mangel på oksygen - hjerneslag.

årsaker

Karoten arterien er en av de største parrede fartøyene, inkludert:

 • Den totale søvnige.
 • Ekstern somnolens.
 • Den indre arterien.

Normen er bredden av aorta lumen i en halv centimeter, men med en økning i diameter, symptomene karakterisert ved cerebral oksygen sult vises to ganger.

Normal halspulsår og aneurysm

En spesiell utvidelse av nakkekarene kan være diffus eller begrenset. I denne regionen mister veggene deres elastisitet, blir tynn, en pose dannes. Veggene til karoten arteries kar består av et grov bindevev, akkumuleres blodpropper i den. Slike formasjoner kan være en eller flere, interne eller eksterne vegger påvirkes.

Årsaker til en aneurisme av halspulsårene i halsskjoldene kan tjene som:

 • Aterosklerose av kar
 • Skader av livmorhalsdepartementet eller utførte operasjoner på dette området;
 • Penetrasjon i kroppen av tuberkulose og syfilisinfeksjoner, samt øre-, hals-, nesesykdommer;
 • Lidelser forbundet med intrauterin utvikling.

Hvis en sykdom oppstår, kan du ikke la den være uovervåket, for ikke å bringe saken opp til en økning i diameteren til arterien.

Klassifiser en aneurisme av halspulsåren, avhengig av lokalisering av ekspansjonen:

 • Under spenoidbenet i området av hodeskallet er det en utvidelse av den vanskelige sinus.
 • Over prosessene - supraclinoid.
 • I et område hvor arterien divergerer i to - en bifurcation en.

For hver av de ovennevnte typer vaskulære aneurysmer er det spesielle tegn og symptomer på manifestasjon, i den forbindelse er det lett for eksperten å identifisere plasseringen av unormaliteten i fartøyet.

symptomer

Som regel fører ethvert brudd assosiert med mangel på oksygen eller næringsstoffer til hjernen til ulike patologier eller nevrologiske abnormiteter, uttrykt av den tilsvarende symptomatologien:

 • Hodepine, svimmelhet, besvimelse.
 • Sykdom i området med divergens av arterien fører til synshemming.
 • Forringet minne, søvn, distraksjon, irritasjon og noen andre psykiske lidelser.
 • Hvis ekspansjonsområdet påvirker nerver, begynner dette stedet å smerte.
 • Blødning fra nese og munn, pusteproblemer og exhaling, vanskeligheten ved å snakke, alt dette kan indikere at arterien har økt i diameter slik at den berører nærliggende organer.
Hodepine og synkope - kan være symptomer på en aneurysm i halspulsåren

I tillegg kan slike symptomer på en aneurysm i halspulsåren, som smerte langs trigeminusnerven, nedsatt sensitivitet og oculomotorisk funksjon også forekomme.

diagnostikk

Med denne sykdommen, bør du kontakte en spesialist i nevrologi som vil tilby å gjennomgå en undersøkelse for å bestemme den eksakte typen av sykdommen.

bestemme en aneurysm av halspulsåren er mulig ved hjelp av følgende diagnostikk:

 • For å oppdage patologien til skallen, ta bilder ved hjelp av røntgenbilder. Det er viktig å gjøre noen fra forskjellige sider, for en fullstendig undersøkelse av hodet.
 • For å bekrefte sykdommen er fartøy, i forbindelse med hvilke hovedproblemet ble dannet, er det nødvendig å gjennomgå elektroensfalografi.
 • Magnetic resonance imaging, bekreft brudd og angi plasseringen.
 • I tillegg til MR, brukes angiografi til å bestemme lokaliseringen av forlengelsen.
 • Takket være disse diagnostiske teknikkene, gjøres en nøyaktig diagnose med videre behandling av pasienten.

behandling

For å kurere en aneurysm i arterien, er operasjoner rettet mot å gjenopprette blodstrømmen for tiden brukt.

Metoder for behandling av carotide aneurysmer inkluderer tre typer kirurgisk inngrep:

 • Endovaskulær. Det er mange komplikasjoner av denne typen, fordi sjelden brukt.
 • Fjerning av den patologiske delen av det dilaterte fartøyet og erstatning med en protese.
 • Hvis det ikke er noen mulighet for fjerning, utføres skippingen av fartøyene, og innfører en ekstra bane for blodstrømmen til hoveddelen av menneskekroppen.
 • Høyteknologiske endovaskulære metoder. Her skjer det samme som i andre tilfelle, bare ved hjelp av angiosurgery.
Vaskulær shunting

Alle metoder avlaster helt en person fra lidelser og karakteristiske symptomer, og frigjør lumen for blodstrømmen.

Komplikasjoner etter operasjoner

En av de mest risikable operasjonene for en persons liv er kirurgisk inngrep i kardiovaskulærsystemet.

Det er flere komplikasjoner som kan oppstå etter å ha utført eller utført en operasjon på halspulsåren:

 • Alvorlig blødning, hvor pasienten kan dø på stedet
 • Ved syning av et protessted kan det "innfødte" fartøyet rive;
 • Dannelsen av en trombose i et fartøy hvor et fremmed fragment ble etablert;
 • Den nylig oppstod økning i diameter i arterien.

Noen av disse konsekvensene kan føre til døden enten umiddelbart eller etter en stund. Derfor er spesialisten forpliktet før operasjonen til å analysere situasjonen, mulige problemer i sin adferd og konsekvenser.

forebygging

For å forhindre forekomsten av en vaskulær aneurisme må du gjennomgå en kontroll hvert år, unngå forekomsten av skader i livmorhalsområdet og bli kvitt kolesterolplakk i karene.

Således er en aneurisme av halspulsåren en alvorlig sykdom, som ikke kan overses. Det er tre av sine varianter, fordelt i henhold til lokaliseringen av stedet for utvidelse av fartøyet.

Identifikasjon av patologi utføres ved hjelp av fire metoder som bidrar til å bestemme plasseringen av patologien nøyaktig, og bidra til å utpeke en av fire måter å betjene pasienten på. Grunnlaget for forebygging er regelmessig besøk til medisinske institusjoner for generell undersøkelse av kroppen.

Aneurysme av karoten arterier: klassifisering og behandling

Aorta i bueområdet gir avdelingene - brachiocephalic stammen, hvorfra den høyre vanlige halspulsåren, venstre felleskarotid og venstre subklaver arterien avgår. Felles carotid (et annet navn for karoten) arterier på skjoldbruskkjertelenivå er delt inn i ekstern og intern. Ifølge statistikken lider den indre halspulsåren ofte, hvor grener gir blod til hjernen og nærliggende strukturer.

Hva er det

En aneurysm av karoten arterien er fremspringet av kargen veggen på et hvilket som helst sted som et resultat av en defekt i sitt muskellag, mens ytre og indre lag forblir upåvirket. Tilstedeværelsen av denne patologien kan føre til sykdomsproblemer eller nevrologiske problemer og krever rettidig diagnose, behandling.

Årsaker og mekanisme for aneurismeutvikling

Dannelsen av en aneurisme kan føre til slike faktorer:

 • arvelighet;
 • medfødte anomalier av strukturen av blodkar;
 • som en konsekvens av traumatisk skade på nakken, hodet;
 • aterosklerose;
 • overførte operasjoner på nakken, overkroppen;
 • smittsomme sykdommer (tuberkulose, syfilis);
 • sykdommer i kardiovaskulærsystemet (myokardinfarkt, hypertensjon);
 • nevrologiske lidelser (slag);
 • dårlige vaner (røyking).

Normalt er diameteren av den indre halspulsåren 0,5 cm.

Under påvirkning av visse faktorer oppstår strukturelle endringer i fartøyets vegg. Det kan bli tynnere, miste elastisitet, og under trykk utvikles fremspring.

Klassifisering og grader

Klassifiseringen tar hensyn til form, størrelse, struktur, lokalisering av aneurysmer. Formen skille mellom spindelen (langstrakt, oval), saccular (unilateral fremspringet av veggen), fusiforme (konfigurasjonsendringer ved å forandre stillingen av torso).

I diameter er diameteren opptil 3 mm - en milliard, 3 - 15 mm - vanlig, 15 - 25 mm - stor, mer enn 25 mm - gigantisk. En aneurysmal sak kan bestå av ett eller flere kamre.

I 45% er den lokalisert i den fremre cerebrale, 26% - interne karoten, 25% - medium cerebral, 4% - vertebrobasilar arterier. I 15% av tilfellene er lesjoner av 2 eller flere arterier.

I henhold til volum og dybde av lesjonen er arteriene av arterien delt inn i omfanget av sykdommen:

 • innledende - det er praktisk talt ingen endringer i veggen;
 • progressiv - synlige forstyrrelser i vaskemuren.

Ved utviklingen av en aneurysm er den delt inn i akutt - en rask oppstart, tilstedeværelsen av komplikasjoner og en kronisk - ofte arvelig, "skjult" klinikkstadium.

Ifølge ICD X (internasjonal klassifisering av sykdommer i den tiende revisjonen) er denne sykdommen kode I72.0 - aneurisme og karotidlagring.

symptomatologi

Enhver endring i sirkulasjonen av karoten arterier fører til utvikling av nevrologiske lidelser. De oppstår på grunn av utilstrekkelig inntak av oksygen, næringsstoffer til hjernens vev.

På begynnelsen av dannelsen kan de ikke gi et klinisk bilde. Det første symptomet som dirigerer legen tenkt å diagnostisere en aneurisme, en svakhet (mannen uten grunn trøtt, sliten, lat). Hos noen pasienter med carotis aneurisme symptomer inkluderer søvnforstyrrelser, tinnitus, svimmelhet, følelse av pulsering i hodet eller ørene. Også synsforstyrrelser kan utvikles. Med veksten av aneurismen skjer komprimeringen av tilstøtende strukturer (i livmorhalsen neurovaskulær bunten, spiserør, trachea) og dermed forårsaker heshet, neseblødning, forstyrret tale puste.

Fare utvidelse arterie er ikke bare muligheten for brudd i veggen, men også dannelsen av tromben. Ved hans eller hennes løsrivelse er det risiko for utvikling av embolier. Hvis det er tegn på en aneurisme i bunten arteria carotis oppstår plutselig hodepine ledsaget av kvalme / oppkast, økt lysfølsomhet, dobbeltsyn, angst, og hos noen pasienter - besvimelse, koma.

diagnostikk

Ved undersøkelse av en pasient kan pulsering detekteres i det skadede karets område under palpasjon, og mer sjelden - visuelt. Et karakteristisk tegn på en aneurisme er en hevelse i løpet av arterien, den kan være fraværende for små dimensjoner. Når du hører på et fonendoskop, hører legen noen ganger støy på det berørte området.

For diagnosen er de mest informative instrumentelle undersøkelsesmetoder:

 • angiografi av fartøy
 • MRI;
 • CT angiografi;
 • Ultralyd av fartøy (i Doppler-regimet);
 • studie av hjernen (elektroencefalografi, røntgen av beinets skall).

behandling

Narkotikabehandling for årsaken til en aneurysm er et av hovedpunktene i behandlingen av en pasient. Det reduserer risikoen for komplikasjoner, men utelukker ikke kirurgisk inngrep. Siden rupturen av fartøyet i det berørte området fører til blødning, kan det føre til dødelig utgang. Det beste middel for behandling er kirurgisk. Nakken har en kompleks anatomisk struktur, derfor foretrekker en åpen type inngrep. Operasjonen består i å fjerne det endrede stedet og deretter gjenopprette blodstrømmen gjennom halspulsårene.

Hvis det er kontraindikasjoner til karetes proteser, påføres en anastomose bypass, langs hvilken blodet strømmer til hodet.

Når sykehus er tilordnet sengeleie (for å redusere risikoen for ny blødning ved brudd), mottak smertestillende, beroligende midler, måling av blodtrykket tall (BP nivå "øvre" bør være 120-150 mm. Hg. V.). Postoperativt anvende medikamenter som påvirker de reologiske egenskaper for blod, utvider blodkar, kan forbedre blodtilførselen av hjernevevet.

Ikke bruk folkemetoden for behandling, noen forsinkelser i diagnosen og utnevnelsen av terapi - trusselen om døden.

Typer av operasjoner

Kostnaden for kirurgisk behandling avhenger av den valgte metoden og pasientens generelle tilstand. På dagens stadium av utvikling av medisin gjelder:

 • endovaskulær inngrep;
 • åpen mikrokirurgisk inngrep.

Den åpne prosedyren innebærer fjerning av den forstørrede delen av fartøyet eller klipping av den for å slå av aneurismen fra blodstrømmen. Også teknikken for å installere protesen på den utskårne delen av den skadede arterien påføres.

Endovaskulære inngrep tillater et lite snitt å sette et kateter inn i kaviteten i arterien. På enden av kateteret er en ballong, som oppblåses i skadeområdet og dermed slår av det berørte fartøyet fra blodstrømmen. Indikasjoner for en slik operasjon er den vanskelige lokaliseringen av en aneurisme, pasientens alder er over 75 år gammel, kontraindikasjoner for påføringen av klippet ved en åpen metode.

Farer og komplikasjoner

Ved kirurgisk behandling av blodkar er det alltid en risiko for å utvikle alvorlige komplikasjoner. Disse inkluderer:

 • dannelse og ytterligere adskillelse av koagulasjonen i stedet for montering av protesen eller høyere og utvikling av et klinisk bilde av embolien;
 • ruptur av fartøyet i protesområdet;
 • intraoperativ blødning;
 • forekomsten av en gjentatt aneurisme.

Den høye risikoen for å utvikle en kritisk tilstand fra noen av komplikasjonene er årsaken til nøye overvåkning av pasientens velvære gjennom hele operasjonen, etter det, i rehabiliteringsperioden.

Aneurysmal skade på karoten arterien truer pasientens liv, men prognosen er gunstig med rettidig deteksjon og behandling av sykdommen.

Aneurysme av halspulsåren: årsaker, egenskaper og metoder for behandling

Den søvnige arterien er den største i menneskekroppen, og gir blodsirkulasjon til organer og systemer. Noen ganger er det tider når veggene blir sprø, og som et resultat kan bevegelsen av blod strekke seg og øke diameteren.

En unormal aneurisme er nevnt, som kan forekomme i ulike deler av arterien. Slike deformasjoner kan ikke forekomme uten spor, slik at du får vite om deg selv med riktig symptomatologi. Funksjoner av sykdommen, dets årsaker, egenskaper, samt metoder for kur og metoder for forebygging, vil bli diskutert videre.

Generell informasjon

Aneurysme av halspulsåren er klassifisert som farlige sykdommer i sirkulasjonssystemet, som kan føre til døden.

Faktum er at den har en relativt stor diameter på grunn av hva som øker gjennomstrømningen. Så det var genetisk dannet at denne arterien spiller en nøkkelrolle i prosessen med blodtransport.

Det viktigste ved sykdommen er at det kan manifestere seg mange ganger og gi tilbakefall. Dette skjer av to grunner:

 • genetisk predisposisjon og tilstedeværelsen av tynne vegger i hele sirkulasjonssystemet;
 • livsstil og underernæring, samt skader på livmorhalsen.

Når skjer sykdommen?

Alle årsakene som er forutsetninger for forekomsten av en aneurisme, kan betinges oppdelt i 3 undergrupper:

 • Innflytelse av eksterne faktorer. Dette inkluderer uregulerte fysiske aktiviteter som fremkaller ulike typer neuralgier og omfattende inflammatoriske prosesser, samt traumatisme, som følge av at arterien har vært i klemmet tilstand i lang tid (langvarig klemmesyndrom).
 • Medfødt patologi. Hvis foreldrene har dårlig arvelighet eller lider av patologiske nekrotiske endringer i karet, er det risiko for medfødt aneurisme i fosteret, som elimineres av en operabel rute.
 • Samtidige sykdommer. I nærvær av aterosklerose, et hjerteinfarkt eller preinfarkt, så vel som slag, er det alle muligheter for å utvikle en aneurysm i halspulsåren. Også sykdommen kan aktiveres mot bakgrunnen av omfattende inflammatoriske prosesser som påvirker kroppen, penetrerer dypt inn i blodet og frarøver veggene i karene med naturlige funksjoner.

Risikogruppen inkluderer personer som har kronisk iskemisk hjertesykdom, takykardi og hypertensjon. En eldre person lider vanligvis en aneurysm, men tilfeller av forekomsten av en traumatisme og den tilkoblede inflammatoriske prosessen blant ungdom er ikke sjeldne.

Klassifisering og grader

Det er flere tegn som bidrar til å bedre differensiere sykdommen, vurderer alle dens funksjoner. En aneurisme av halspulsåren er klassifisert...

 1. I henhold til skjemaet:
  • spindelformet - definert av en langstrakt form med glatte jevne konturer;
  • sekkformet - ser ut som ensidig fremspring av arterien;
  • fusiform - har en form uten klare grenser, som kan variere avhengig av kroppens og trykkets stilling.
 2. Av struktur:
  • enkeltkammer - er representert ved en enkelt uttining av arterien, hvor dens grenser og parametere er notert;
  • Flerkammertynning påvirker en viss del av arterien, ser ut som en haug med druer.
 3. Etter størrelse og parametere:
  • miliær - fra 1 til 3 mm;
  • gjennomsnittlig - fra 5 til 15 mm;
  • stor - fra 15 til 25 mm;
  • stor - fra 1 cm i diameter og mer.
 4. Etter plassering:
  • i den fremre delen av cerebral arterien - den største sannsynligheten for forekomst for kvinner;
  • i den indre delen av karoten arterien - er karakteristisk for menn;
  • den midterste hjernens arterie
  • Flere lesjoner av flere arterier ligger i avstand fra hverandre.

Det er 4 grader av sykdommen:

 • hoved~~POS=TRUNC - Modifikasjoner av arterienes vegger er ubetydelige;
 • progressive - åpenbare brudd og nekrotiske forandringer i bindevevscellene er notert;
 • akutt - preget av rask strømning og alvorlige konsekvenser, noe som gir et dødelig utfall;
 • kronisk - har en arvelig grunn og kan være i samme posisjon for livet uten å levere til eieren av spesielle smerter.

Farer og komplikasjoner

Aneurysme av halspulsåren - et veldig farlig fenomen, provoserende ikke bare rupturen i vaskulærveggen, men også dannelsen av trombi. Blodpropper, som er i aneurisme i lang tid, kan bli en åpenbar barriere og bære en fare.

Mangelen på behandling har en dårlig effekt på en persons tilstand, spesielt hvis sykdommen utvikler seg ved sprang og grenser. Det utløste stadiet kan feste andre sammenhengende sykdommer, noe som fører til komplikasjoner og forverrer situasjonen, forsinker gjenopprettings øyeblikket.

symptomer

Selv det faktum at huden rundt halspulsåren er minst tett og den mest gjennomsiktige, gir ikke en sjanse til visuell deteksjon av sykdommen. Det er også verdt å merke seg for hver person er symptomatologien individuell og kan avhenge av nivået av immunitet, utholdenhet og smertegrense.

Første tegn

Å være oppmerksom på tilstanden til ens egen helse er nødvendig allerede når de første symptomene på en aneurisme av halsens halshalsår er manifestert:

 • rask tretthet;
 • smerte i den indre delen av livmorhalsområdet;
 • svimmelhet uten grunn.

Dette kan ikke bare snakke om aneurisme, men også om andre unormaliteter i organer og systemer.

progresjon

Når sykdommen utvikles og forverres, er det lettere å gjenkjenne det på grunn av det åpenbare symptomer:

 • ringing og støy i ørene i lang tid, spesielt etter plutselige bevegelser;
 • søvnløshet og en konstant følelse av angst og angst;
 • en følelse av sterk pulsering i nakken;
 • skarp hodepine, som ikke kan elimineres med enkle bedøvelser.

Slik symptomatologi bør tjene en anledning til øyeblikkelig legehjelp og juster personen for å finne den sanne årsaken til hva som skjer.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg knuser?

Det er ikke uvanlig at en aneurisme, i fravær av behandling, blir så tynn ut av fartøyets vegger at den ikke tåler blodtrykk og bryter, spytter blod inn i hjernen.

Dette er et ganske farlig og forferdelig fenomen, som preget av følgende symptomer:

 • lammelse av hele kroppen eller deler
 • brudd på taleapparatet, der en person ikke klart kan forklare hva som skjedde med ham;
 • akutt smerte i øynene, etterfulgt av synshemming
 • forvirring av bevissthet;
 • bouts av mangel på oksygen;
 • kvalme og oppkast;
 • mørkgjørelse av nakkenes hud.

Hvordan forebygge forverring?

Hyppig hodepine, tinnitus, bevissthetstap - dette er årsaken til at en hel diagnose av helsetilstanden er gjennomført. Når en aneurisme av halspulsåren oppdages, produserer behandlingen phlebologist eller vaskulær kirurg.

I fravær av en planlagt fysisk undersøkelse og forsømmelse av egen helse, som er preget av misbruk av smertestillende midler og vasodilatormedisiner, Det er fare for overgang til akutt stadium, som i de fleste tilfeller fører til døden.

diagnostikk

Den eksterne tilstanden til pasienten, som er preget av blandede symptomer, sier lite om tilstedeværelsen av en aneurisme av halspulsåren. Mye mer informasjon er tilgjengelig takket være forsker på det spesielle datamodelleringsutstyret:

 • MR - Magnetic resonance imaging lar deg få informasjon om forekomsten av sykdommen, dens form og scene, samt foreta en prediksjon og velge en behandlingsmetode.
 • CT - Beregnet tomografi av fartøy har et mindre spektrum av analyser, men den har høyest nøyaktighet.
 • ultralydsdopplerografi.

Med den planlagte gjennomføringen av medisinske undersøkelser Du kan merke en aneurisme i de tidlige stadier og forhindre den store progresjonen.

Det samme gjelder for cerebral fartøyers aneurisme. Her finner du alt om hennes symptomer, behandling og rehabilitering.

Metoder for behandling

Avhengig av plasseringen av aneurismen og pasientens alder, velges riktig behandling. Ofte kan en aneurisme bli eliminert utelukkende kirurgisk. For å gjøre dette, bruk to typer operasjoner:

 • delvis utskjæring av fartøyets veske;
 • proteser av spesielt store deformerte områder.

I det første tilfellet, når det er åpen tilgang til en aneurisme, er dens kutt ut av to hakk, hvorpå halspulsåren syr.

I andre tilfelle, hvis en aneurisme har en imponerende størrelse og påvirker mer enn 3-5 cm av arterien, ty til implantasjon. For dette er klemmen klemmet, forbinder en person med det kunstige vedlikehold av vital aktivitet, Fjern hele det berørte segmentet, og på plass pluggede gummislanger, etterligne halspulsåren.

Denne videoen viser en operasjon for å fjerne aneurysmen og dens proteser:

Les Mer Om Fartøyene