Hva er klipping av vaskulære aneurysmer, konsekvensene

En aneurisme i hjernen skjer med patologiske forandringer i karene, mens formen endrer seg. De blir tynne og sprø, de strekker seg og stikker ut. På deformasjonsstedet dannes en aneurysmal sek, som senere kan briste, noe som fører til intrakranial blødning.

Sannsynligheten for et dødelig utfall med ruptur av fartøyet er veldig høyt, så når diagnosen er bekreftet, utføres kirurgisk inngrep raskt. I dette tilfellet klipper ofte en aneurisme i hjernen, unntatt situasjoner når posen er for dyp.

Essensen av aneurisme klipping, løpet av operasjonen

Når vi snakker om hva en aneurysmutklipp er, mener vi prosedyren for aneurysmavkobling fra den totale blodstrømmen. Dette skjer ved å bruke et klips på halsen på det berørte fartøyet.

Avhengig av formen på aneurysmen, kan det være nødvendig å klemme klemmene dobbelt. For å få tilgang til ønsket sted utføres trepanering av skallen.

Hvordan utføres kirurgi?

Under manipulasjonen utføres følgende handlinger:

 1. Pasienten får generell anestesi.
 2. Trepanering av ønsket område av skallen.
 3. Kranitom utskåret åpning.
 4. Det harde skallet i hjernen er åpnet.
 5. Definert område og skilt fra andre vev.
 6. Aneurismen er avskåret fra total blodstrøm ved å bruke et klips.
 7. Kraniet er restaurert. Det utskårne hullet er festet med plater og skruer.

Å utføre operasjonen krever kirurgens nøyaktighet og oppmerksomhet. Under prosedyren benyttes forskjellige mikrokirurgisk utstyr. Hvis legen ser at karene er fortynnet, kan de pakkes rundt dem med kirurgisk gassbind eller muskelpartikler. Dette reduserer risikoen for brudd når trykket stiger.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgisk inngrep

Beslutningen om å utføre operasjonen utføres av den behandlende legen etter pasientens samtykke til prosedyren. De viktigste indikasjonene for klipping er:

 • en aneurisme som når 7 mm eller mer;
 • genetisk predisposisjon til brudd på en aneurysmal sac.

Når operasjonen er kontraindisert

I noen tilfeller bør operasjonen bli forlatt:

 1. Med sykdommer i sirkulasjonssystemet.
 2. Med dekompensering av diabetes.
 3. I nærvær av akutte inflammatoriske og smittsomme prosesser.
 4. Hvis bronkial astma har en alvorlig kurs.
 5. Med forverring av kroniske sykdommer.

Klipping utføres ikke når aneurismen ligger dyp nok.

Prispolitikk

Når du blir spurt hvor mye en operasjon koster, kan du svare på forskjellige måter. Med en planlagt sykehusinnleggelse har pasienten rett til fri behandling. For dette, når du søker på Helse, må du fylle ut papirene og gi de aktuelle dokumentene.

I dette tilfellet kan det ta flere uker eller måneder å gjennomgå søknaden og tildele midler fra budsjettet.

Hvis det ikke er tid, kan du søke på klinikken privat, så koster prosedyren fra 80 til 180 000 rubler. Det avhenger av operasjonens kompleksitet, klinikkens prestisje og kvalifikasjonene til legene, samt prisen på materialene som skal brukes i klipping.

Hvordan tilrettelegge for prosedyren riktig

Ved valg av aneurysm behandlingsmetode utføres en rekke undersøkelser. I utgangspunktet er det:

 • Generell analyse av blod, urin.
 • En blodprøve for biokjemi og smittsomme sykdommer.
 • Radiografi.
 • Cardiogram.
 • Besøk terapeuten og nevrolog, og noen ganger andre spesialister, avhengig av symptomatologien.
 • Magnetisk resonans angiografi. Det er vist med en aneurisme fra 3 mm.
 • CT er nødvendig for å oppnå et generelt bilde når det dannes fra 5 mm. Med hjelpen er det mulig å oppdage kalkninger og trombier innenfor en aneurisme.
 • Digital subtraksjon angiografi lar deg se formasjoner opptil 3 mm.

Før klipping av cerebral fartøy er det nødvendig å forberede kroppen til kirurgisk inngrep. Til dette formål er de eksisterende sykdommene normalisert: de kompenserer for diabetes mellitus, arteriell trykk og andre kroniske sykdommer som forekommer i akutt form.

Etter undersøkelsen fyller kirurgen, anestesiologen og samtykkeskjema inn dato for operasjonen. På elva anbefales det ikke å spise mat og væsker etter 18.00.

Postoperativ periode

For at pasienten raskt skal komme tilbake til den vanlige livsstilen etter operasjonen, blir han vist fred og positiv holdning.

Når den planlagte operasjonen utføres, blir pasienten igjen i flere dager i intensivavdelingen for å kunne gi medisinsk hjelp i tide i tilfelle komplikasjoner. På slutten av denne tiden blir pasienten overført til en generell menighet.

I den postoperative perioden kan rask tretthet, svakhet være forstyrrende. Derfor anbefales full hvile og sengestøtte.

Et hodepineangrep er også en hyppig følgesvenn av en aneurysmutklippsoperasjon. Dette symptomet elimineres av narkotika, så for sterke og hyppige migrene bør du konsultere legen din.

Den totale rehabiliteringsperioden er om lag to måneder. Det er viktig å vurdere tilstedeværelsen av andre sykdommer og graden av alvorlighetsgrad, tilstanden der pasienten var på tidspunktet for klipping. Hvis operasjonen var planlagt og størrelsen på utdanningen var ubetydelig, er prosedyren enklere å overføre, gjenopprettingen av organismen skjer raskere.

Er operasjonen farlig, hvorfor klargjøre etter klipping?

Forverring av tilstanden etter operasjonen er ganske sjelden. Ifølge statistiske data overstiger dette beløpet ikke 10%. Men enig i behandlingen av en aneurysm, må pasienten vurdere alle risikoene.

Konsekvensene kan være svært forskjellige: alt fra mindre brudd på tale, minne, oppmerksomhet, konstant hodepine og slutt med iskemiske komplikasjoner, lungeødem, i noen tilfeller dødelig.

Men du bør ikke forlate operasjonen. Hovedbetingelsen for vellykket behandling er valget av kvalifisert personell, overholdelse av alle anbefalinger fra legen og rettidig diagnostisering av komplikasjoner i postoperativ perioden.

I de fleste tilfeller oppstår komplikasjoner med preoperativ aneurysmbrudd eller blødning under prosedyren.

 • Forstyrrelse av koordinasjon av bevegelser eller reduksjon av følsomhet i ekstremiteter, lammelse.
 • Dysfunksjon av taleapparatet.
 • Redusert syn.
 • Blokkering av blodkar.
 • Psykologiske lidelser.
 • Utseendet til epilepsi.

Livstid etter behandling

Generelt, hvis alle anbefalinger følges og operasjonen utføres i tide, blir pasientens forventede levealder ikke redusert.

I tilfelle avslag på behandling, vil aneurismen gradvis øke i størrelse, og til slutt vil den sprekke, blødning, som ofte fører til døden.

De viktigste anbefalingene for tidlig gjenoppretting er:

 • Revisjon av ernæring.
 • Normalisering av fysiske belastninger.
 • Observasjon med en nevrolog.
 • Avslag fra dårlige vaner.
 • Passasje av MR-angiografi og CT-skanning 6 måneder etter operasjonen.
 • Tilstandsovervåking for å unngå nye formasjoner.

Funksjonshemming i en aneurisme

Spørsmålet om utnevnelse av funksjonshemning etter trepanering av skallen avgjøres under sosial og medisinsk undersøkelse. Generelt er det bare 7-10% av de som gjennomgår kirurgi, må registrere fordeler. Tilstanden er vurdert ved følgende kriterier:

 1. Tilstedeværelsen av en systematisk funksjonell ubalanse på grunn av operasjonen.
 2. Delvis uførhet, dette kan både være en begrensning for mobilitet og psykiske lidelser.
 3. Behovet for rehabilitering.

Hvis de nevnte komplikasjonene vedvarer i løpet av året, er jeg, II eller III gruppesykdom registrert avhengig av symptomene:

 • Jeg gruppe er gitt til folk som ikke kan gi seg selv, de trenger konstant tilsyn og omsorg. Disse innbyggerne anses å være ufrivillige, vaktmesteren er tildelt dem.
 • II gruppe av funksjonshemning gir delvis forstyrrelse av kroppens funksjonalitet etter sykdommen. En person kan anses som delvis inkompetent.
 • Gruppe III er laget for personer med moderat kroppsforstyrrelse. For eksempel, delvis lammelse, desorientering, hørselstap. En slik kategori av funksjonshemmede trenger ikke konstant tilsyn. De selv kan utføre alle nødvendige selvbetjeningsaktiviteter.

Ved bestemmelse av den aktuelle gruppen vurderes konsekvensene av operasjonen, typen og plasseringen av aneurismen. Et viktig argument er tilstedeværelsen av psykiske lidelser og epilepsi.

Basert på statistikken, går mer enn 40% av de opererte pasientene etter rehabiliteringstiden tilbake til deres vanlige arbeidsaktiviteter. Resten av dyktige borgere passerer rekvisifikasjonen i spesielle institusjoner og kan holde stillinger med lette arbeidsforhold.

En aneurisme i hjernen er farlig ved ruptur av fartøyet. Beslutningen om å utføre en operasjon skal gjøres av pasienten med en forståelse av alle mulige risikoer og komplikasjoner. Generelt er livet etter klipping ikke veldig forskjellig fra preoperativ perioden. Hovedkriteriet for vellykket manipulering er rettidig diagnose av sykdommen og overholdelse av anbefalingene fra den ansvarlige legen.

Aneurysm komplikasjoner etter kirurgi

Veggene på fartøyet på en del av hjernen kan utvide til en medfødt eller oppkjøpt årsak. Veggene i arteriene blir ofte skadet, da de mister membranen og muskellaget. Ved utstikkningspunktet blir fartøyet uelastisk, mister dets styrkeegenskaper. For å forhindre ruptur av fartøyet under dannelsen av en aneurysm i hjernen, er det nødvendig med kirurgi. Men etter det kan konsekvensene være irreversible: det er en gjentatt aneurisme eller ruptur av fartøyet.

Med veksten av aneurismen volum-komprimering skjer hjernevev og nerver som fører til nevrologiske lidelser og abnormiteter koordinasjonsforstyrrelser muskel og andre komplikasjoner.

Det er viktig. Fjerning av aneurysm kreves både før røret på fartøyet og etter det. Dette sparer ofte en persons liv, etter at en blødning til de viktigste punktene i hjernens død kan forekomme.

Årsaker til en aneurisme

Aneurysm utvikler seg av mange grunner, inkludert skade på veggene i arterieveggen og blodtrykksprang. De fører til brudd på sac og utvikling av hemorragisk slag.

Skaller av et fartøy

Arteri, som andre fartøyer, består av 3 skall:

intima - den indre tynne overflaten av fartøyet. Intima, med sin spesielle følsomhet, er skadet av toksiner, antistoffer eller infeksjoner som kommer i kontakt med cellene sine. Swirls og thrombi er blokkert av en normal blodstrøm langs overflaten, mediet er midtlaget som gir fartøyets elastisitet. Mediene består av muskelceller, noe som gjør at båten kan smale eller utvide seg under reguleringen av blodtrykket. Mellomlaget gjennomgår en forandring i forplantningen av patoprosesser fra det indre laget, adventitia er et sterkt skall på utsiden av fartøyet med en rekke fibre og bindevevceller. Skader på det øvre laget fører til utbulning av media og intima og dannelsen av en aneurysm-sac.

Hvis det ikke er noen patoprosesser i skallene - mekanismene for dannelsen av posen, danner det ikke en aneurisme. Hvis minst ett lag i cerebralskipet bryter ned, går styrken av vevet, spesielt ved høyt blodtrykk. Derfor forekommer dannelsen av en aneurysm oftest i cerebral arterier eller i aorta.

patologi

Patologier inkluderer:

1. Skader

Med lukket craniocerebral trauma (med sterke påvirkninger på hodet), kan fartøyets vegg bli eksfoliert, miste styrke og elastisitet. På dette stedet utvikler en aneurisme umiddelbart eller etter en stund etter traumatisering av hodet.

2. Meningitt

Med betennelse i hjernemembranen på grunn av ulike patogener: bakterier, virus, sopp eller parasitter - det ytre skallet er skadet. Pasientens tilstand, i nærvær av meningococcus, herpes og andre provokatører meningitt er ganske komplisert, slik at symptomene på en aneurisme varsel etter bruk ved behandling av meningitt. Det er defekter i skipets vegger - årsakene til påfølgende aneurisme.

3. Infeksjoner

Infeksjoner i blodet kan skade karene, da det sirkulerer gjennom hele kroppen og bærer mikrober i hjernen. For eksempel bidrar avansert syfilis eller bakteriell endokarditt til dannelsen av en lokal defekt på arterien, hvor en vaskulær sak senere dannes.

4. Medfødte sykdommer

Medfødte sykdommer kan svekke bindevevet eller skape andre risikofaktorer for å utvide blodkarets vegger. For eksempel:

Marfans syndrom bryter gjengivelse av kollagen type 3, noe som fører til patologier i bindevev, forstyrrelser i muskel-skjelettsystemet og kritiske systemer: hjerte, lunge og nervøs. I dannelsen av elastin understellet deltar fibrillin, som er inkludert i aorta og andre fartøy, ligament, hud, og lunge parenchyma. Ved dens mangel svekket bindevev og fartøy utvider seg, rotknoller sklerose og nevrofibromatose type 1 fører til lokale strukturelle endringer i vev og hjernen fartøy og aneurismen.

Vaskulær pose kan også være dannet i Ehlers-Danlos syndrom, sigdcelleanemi, systemisk lupus erythematosus eller autosomal dominant medfødte polycystiske nyrer.

5. Hypertensjon

Med arteriell hypertensjon og høyt trykk dannes aneurysmer ofte, da trykket i karene strekker veggen på et defekt og tynt sted. Trykk øker også hjerte- og nyresykdommer, endokrine sykdommer, genetisk predisponering. Derfor kan de tilskrives de indirekte årsakene til dannelsen av vaskesekk.

6. Sykdommer i arteriene

Autoimmune (reumatiske) sykdommer kan utvikle en inflammatorisk prosess i hjernens arterier. Samtidig angriper autoantistoffer dannet av immunsystemet sine egne celler i kroppen. Den resulterende betennelsen i fremtiden fører til utviklingen av en aneurisme.

7. Aterosklerotiske plakk

Med aterosklerose akkumuleres kolesterol innskudd på de vaskulære veggene, innsnevrer lumen og øker trykket i karet. Samtidig svekkes veggen og ekspanderer for å danne en pose.

8. Andre grunner

Vypiranie på veggen oppstår i nærvær av cerebral amyloid angiopati. Med denne sjeldne sykdommen reduseres lumen av smådimensjonsbeholdere på grunn av akkumulering av amyloid - et patologisk protein. Blodtrykket øker, så det er små aneurismer. De kan danne seg med ondartede neoplasmer, paraneoplastisk syndrom.

Aneurysm er ikke arvet, da den ikke gjelder for visse sykdommer. Arv bare sykdommer, på grunn av hvilke utviklingen av denne patologien er mulig, nemlig:

aterosklerose, hypertensjon, Marfan syndrom, systemisk lupus erythematosus.

Men i forbindelse med eksisterende medfødte strukturelle anomalier, i sjeldne tilfeller, kan en aneurisme bli arvet som hårfarge, fødselsmerke eller fødselsmerke.

Aneurysm typer

Patologi er saccular (sekkformet), spindelformet og langsgående lagdelt.

Den vanligste offervypiranie (utadvendt) har en munn med samme diameter som veggen, og bunnen er bredere. Det fører til farlige forhold på skipet:

turbulens i blodstrømmen på grunn av blod inn i posen, bremse transport av blod, noe som skaper sin underskudd områder av fartøyet for en pose, en vridning i posen, som kan føre til blodpropp og utvikling av blodpropper, hyperinflasjon poseveggene og slitasje, alvorlige svulmende vegger og klemme stoffet og hjernevævet.

Sacral aneurisme er den farligste. Hvis den er funnet, bør den straks operere, da trombose og ruptur av posen kan føre til død.

Spindelformet bulging skjer ofte på aorta og er i form av en sylinder. Det utvider jevnt de vaskulære veggene og øker fartøyets diameter.

Longitudinal aneurisme ligger i veggen mellom lagene dersom de er dårlig forbundet i forbindelse med patologiske prosesser. Hvis forlengelsene er små, er de vanskelige å diagnostisere på grunn av milde symptomer. Ved store forstørrelser blir hjernevævet presset, neurologiske symptomer vises.

Patologier kan ha forskjellige diametre:

opptil 11 mm. - liten, opptil 25 mm. - Middels, mer enn 25 mm. - Stor.

Det er hevelse på disse arteriene:

cerebral: anterior, posterior og middle; basilar, cerebellum: øvre og nedre.

Det er en falsk aneurisme, eller et knallende hematom. Patologi kalles falsk ved brudd på fartøyet og utseendet på et hematom som følge av akkumulering av blod som strømmer gjennom gjennomfeil i vaskulærveggen. Blodet strømmer inn i det begrensede hulrom i vev og endrer press i det. Veggene på fartøyets vegg støtter ikke hulrommet, så en falsk aneurisme kalles pulserende hematom. Det er farlig ved utviklingen av tung blødning gjennom fartøyets defekte vegg.

Medfødte aneurismer i et nyfødt barn blir dannet i moderens livmor på grunn av:

virale infeksjoner i løpet av svangerskapet, genetiske sykdommer som svekker bindevevet, kroniske sykdommer hos gravide, ioniserende stråling på moderorganismen under drektighetsperioden.

Forløpere av brudd på blodkar

Før røret i vaskulasjonen manifesteres en aneurisme ved alvorlige symptomer:

hyppige og sterke smerter i hodet og øyehulene, et rush av blod til hodet, halsen og ansiktet, dårligere syn og kommer diplopi (dobbeltsyn), forvrengt fargeoppfattelse (alle sett i røde toner), øker støyen i ørene, det er vanskelig å uttale ord, ufrivillig redusert muskel av lemmer, søvnforstyrrelser, som er manifestert søvnighet eller søvnløshet, forstyrret kvalme og oppkast, svimmelhet når øket intrakranialt trykk; meningeale tegn vises: kramper, bevegelse og forringe følsomhet, ikke forstyrre funksjonen av kraniale grøfter og manifest ptose (hengende av tallet), asymmetrien av ansiktsmusklene, heshet av stemmen.

Symptomer på brudd på blodsekken er preget av en plutselig og skarp hodepine, et brudd på bevissthet og koma. Hos en voksen blir pusten hyppig - mer enn 20 bevegelser / minutt, hyppigheten av hjertekontraksjoner er over 80 slag per minutt. Videre hemorragisk slagframgang og hjerterytme bremser, utvikler bradykardi med en hjertefrekvens på mindre enn 60 slag per minutt.

diagnostikk

For en rettidig deteksjon av en aneurisme og dens klassifisering, utføres en fullstendig diagnose av pasienten: Spinalvæske, angiografi, CT og MR blir undersøkt. Den nøyaktige plassering og graden av skade på fartøyet, tilstedeværelse av partikler av blod i ryggmargen, definisjonen av et sprekkstedet, identifikasjon av samtidige hjelpe kirurgen å velge metoden for terapi og kirurgi hjerneslag.

Komplikasjoner etter operasjon

En vellykket utførelse av kirurgisk inngrep gjør det mulig å redde pasientens liv, men etter operasjonen av en aneurisme i hjernen er det alvorlige konsekvenser og komplikasjoner mulig.

Det er viktig å vite. Ved enhver operativ inngrep er det risiko for komplikasjoner og et dødelig utfall. Men uoperert aneurisme gir en svært ugunstig prognose, gir ingen mulighet for overlevelse. Derfor fordeler operasjonen mer enn risikoen for postoperative konsekvenser.

Under det kirurgiske inngrep er aneurismen i stand til å sprekke en ballong eller spole kan skade veggen av posen, bringe en blodpropp i en arterie i området, for å utvikle en mangel på oksygen av hjernevev. Pasienten kan ha en bivirkning på anestesi.

Postoperative komplikasjoner inkluderer:

re-ruptur av arterien og blødning til cerebral substans, hjerneødem og skade av hjernen sentre er viktige for pasientens vitale funksjoner, utseendet av nye tromber i beholderne; spasmer arterier forekomst av infeksjon og beslag, uklart syn, hørsel, tale, hukommelse, senkning av motorisk funksjon, inkludert balanse og koordinering, utvikling av hjerneslag.

Fjernelse av blodsukkeret før bruddet reduserer starten på alvorlige konsekvenser til et minimum. Delvis komplikasjoner elimineres under operasjonen. Etter prosedyren observeres pasienter hos legen, som gjennomgår rehabilitering ved bruk av fysioterapiprosedyrer. Tale terapeut jobber med dem for å eliminere talevansker, psykolog, lege på treningsterapi, massør.

Typer av kirurgiske inngrep

Minimalt invasive operasjoner styrker det berørte fartøyet fra innsiden for å forhindre brudd på aneurysmen.
Som en minimal invasiv operasjon brukes embolisering av blodsekken: Spesialstoffer injiseres i hulrommet for å stoppe blodstrømmen. Embolisering utføres ved bruk av:

Spesielt lim, alkohol med tilsetningsstoffer, kirurgisk gelskum, mikrosfærer.

Når blodet kombineres med klebrig stoffet, blir det vanskeligere og blokkerer blodstrømmen i sekken. For å eliminere aneurysmen helt, administreres stoffet 3 til 4 ganger. Samtidig injiseres legemidler, for eksempel trombolytika, for å eliminere vasospasme eller kjemiske preparater.

Forhindrer veggbrudd i ballongmetoden. Kateterbredde på 2 mm. og utvide den smale ballonen i arterien. For å holde fartøyet passabelt, er en stent eller en spiral implantert. Kirurger under operasjonen etablerer og avdekker "paraplyfeller" i retning av blodstrømmen. De er nødvendige på grunn av økt risiko for separasjon av trombus under operasjonen og som et forebyggende tiltak.

Åpen drift

De utfører også en åpen operasjon, hvoretter skallen åpnes. Fortsett behandlingen med klipping eller fjerning av aneurisme ved hjelp av forskjellige metoder. Med en vellykket operasjon normaliserer fartøyets lumen og blodtrykket avtar på vaskemuren. Dette forhindrer utviklingen av gjentatt aneurisme og dets brudd på eksitasjonsstedet.

klipping

Utfør trepanering av skallen og danner en midlertidig åpning. Spesielt utstyr hjelper kirurgen til å lokalisere lesjonen, skille fartøyet fra stoffet i hjernen og vevet og påfør et titanklips til nakken. Det er utelukket fra blodet, for å forhindre brudd. Varigheten av operasjonen er 3-6 timer.

Blokkerer arterien

Ved hjelp av okklusjon og fangst må du ikke koble fra livmorhalsen, men bærebåren, der den ligger. Med gode alternativer til å levere blod til hjernegionen, overfører pasienten denne blokkeringen på en sikker måte.

I forbindelse med noe arrangement av aneurysmer etter fangst oppstår oksygen sult i hjernen. Dette har en brutto nevrologisk defekt eller et hjerneinfarkt.

Innpakning av et skadet kar

For å eliminere aneurisme i vanskelige situasjoner ikke slå av arterien og pakk dannelse på fartøyet ved hjelp av sine egne muskler eller brukes for kirurgisk gasbind. Så styrke blodåreveggen. Begynner herdings aneurisme vokser som en tett bindevev.

En aneurisme i hjerneskarene er hevelsen av den utmattede veggen av en av cerebrale arterier, fylt med blod.

De som har det, har en "tidsbombe" inne i skallen. Den vegg av arterien på det stedet hvor fremspringet er dannet, har ingen muskellaget og membranen, noe som fører til manglende elastisitet ved denne plassering og styrke av beholderen.

Spesiell fare for sykdommen skyldes det faktum at den tynne veggen av arterien kan sprekke i noen sekund, noe som resulterer i en cerebral blødning. En aneurisme kan også klemme nærliggende hjernevev og nerver.

Hva er årsakene til forekomsten sin?

Som et resultat av mange studier har flere faktorer blitt identifisert som i stor grad øker risikoen for aneurysmer.

Arvelig faktor - med en mangel på type III kollagen, oppstår tynning av det muskulære lag av arterier. Spesielt blir ofte aneurismer dannet i dette tilfellet i tobakkene (bifurcations) av arterier og på steder hvor arterien er svært plagsom. Ledsaget av denne, og andre patologier, slik som coarctatio av aorta, hypoplasi nyrearteriene Injury arteriene historie Hyalinosis karvegger Smoke stoffmisbruk forhøyet blodtrykk emboli arteries - overføring fra blodet små "biter" av kreft eller konglomerat sopp- eller bakterielle mikroorganismer Handling stråling en hvilken som helst varighet cerebral arteriosklerose

Aneurisme i hjernen fartøy - en sykdom av voksne 30-60 år Kvinner er mer sannsynlig enn menn aneurisme risiko for å utvikle høyt med arvelig disposisjon i USA, for eksempel hvert år i 27 000 pasienter det skjer gap

Klassifisering av aneurysmer

Endovaskulær drift av cerebrale aneurysmer

Sacrificial aneurysm - har en avrundet form, forbinder med stammen av arterien ved nakke. Forekommer oftest hos voksne. Lateral aneurisme - ser ut som en svulstliknende flat formasjon på karet. Spindelformet aneurisme - vises når fartøyets vegg ekspanderer i et bestemt område.

Liten aneurisme - diameter mindre enn 11 mm. Gjennomsnittlig aneurisme er fra 11 mm til 25 mm i diameter. Giant aneurisme - mer enn 25 mm i diameter.

Aneurysm Symptomer

Ofte, mens en aneurisme av liten størrelse, kan den ikke manifestere seg på noen måte, og pasienten om det kan ikke engang gjette. Dette er insidiousness av sykdommen - pasientene er uvitende om deres diagnose, personen bry ikke med noe, og kanskje med det kan han leve hele livet. Kliniske manifestasjoner oppstår når aneurysmen når en stor størrelse eller brudd.

Med aneurysmer av stor størrelse kan hjernevev og nerverbukser bli presset, noe som fører til en rekke mulige symptomer på en aneurisme av cerebral fartøyer:

Smerter i øynene Tåkesyn Tap av synsfeltet Nummenhet Facial Hørselstap Utvidelse av en av elevene (mydriasis) lammelse av ansiktsmusklene på den ene siden

Hvis aneurysmen rupturer og intrakranial blødning, vil følgende symptomer oppstå:

Sharp uutholdelig hodepine, kvalme, oppkast, tap av bevissthet er mulig følsomhet for lys, støy i alvorlige tilfeller - koma, lammelse av lemmer på den ene siden Brudd tale-funksjonen Dysfagi Tap av koordinasjonsforstyrrelser av avføring og vannlating endringer psyke - angst, uro, angst Beslag

Effekter av cerebrale aneurysmer - risikoen for brudd

I de fleste tilfeller får en aneurisme ikke til å føle seg. For mange år en person kan leve med denne "bombe" i hodet og finner ut om det bare når det er en pause hjerne aneurisme (risikoen for brudd på ca 1% hvert år). Dødeligheten i denne saken er ikke mindre enn 50% uførhet - 25%, og bare en fjerdedel av alle som har hatt en hjerneblødning på grunn av brudd på aneurisme, forblir funksjonsfriske mennesker. Konsekvenser av sykdommen:

Hemoragisk hjerneslag vasospasme Coma Hydrocephalus (se hjernen hydrocephalus hos voksne -. Symptomer, behandling) Irreversible hjerneskade

Blødning kan ligge i hjernens hulrom eller i hjernens ventrikler. I alle fall er det hevelse i hjernen, økende intrakranielt trykk. Det kan være en blokkering av cerebrospinalvæskene, etterfulgt av et skifte i hjernens strukturer. Blodet begynner å disintegrere med tiden, produktene i dens oppløsning forårsaker en inflammatorisk reaksjon i hjernevevet, noe som fører til nekrose av disse områdene. Og det betyr at de funksjonene som disse områdene av hjernen var ansvarlig for, vil gå tapt.

Med subarachnoid blødning kan komplikasjoner som cerebral angiospasme forekomme. Det vil si at de perifere fartøyene i hjernen reduseres kraftig, noe som fører til at blodstrømmen i dem avtar eller blir umulig, noe som fører til iskemi i hjernevevet.

Diagnostiske metoder

Sjelden kan en aneurisme oppdages i en tilfeldig undersøkelse selv før den brister. Men vanligvis blir diagnosemetoder brukt allerede etter brudd.

Angiografi er en røntgenmetode som bruker kontrastmidler. Intravenøst ​​injisert stoff, som vil tillate deg å se i bildene alle hjerneskipene, stedet for deres innsnevring, tortuositet, bestemme hvor nøyaktig aneurismen ligger. Beregnet tomografi (CT) er en ikke-invasiv undersøkelsesmetode, det gjør det mulig å bestemme hvilken del av hjernen en blødning oppstod, volumet av skadede vev. CT angiografi er en kombinasjon av de to tidligere metodene. Datatomografi med foreløpig innføring av kontrastmiddel. Magnetic resonance imaging (MRI) - gir mer nøyaktig visualisering av fartøy. Med hjelp av MR er det mulig å bestemme lokaliseringen og størrelsen på aneurysmen nøyaktig. Undersøkelse av cerebrospinalvæske - under lokalbedøvelse, spinal punktering og uttak av cerebrospinalvæske utføres. Hvis blødning med pause i ventriklene eller subarachnoid blødning i cerebrospinalvæsken vil være blod.

I fravær av symptomer på en aneurisme hyppig diagnose er ikke bare kan rettferdiggjøres hvis det er 2 eller flere nære slektninger med sykdommen anbefales regelmessig screening, så vel som vanlige diagnostikk er indisert hos pasienter som allerede hadde aneurisme ruptur, som faren for nye aneurisme er 1-2 prosent per år.

Aneurysm behandlingsmetoder

Ved ueksploderte aneurysmer er det mulig at behandling ikke vil bli påkrevet umiddelbart. Ofte bare overvåking av tilstanden og regelmessig undersøkelse av pasienten. Når man bestemmer seg for behandling av cerebrale aneurysmer, blir risikoene for kirurgisk inngrep og risikoen for brudd sammenlignet. Dette tar hensyn til størrelsen og typen aneurisme, pasientens alder, dens plassering, pasientens helse og hans arvelighet.

Selv den mest erfarne spesialisten bare i diagnosen av en aneurisme kan ikke forutsi - vil det noen gang være et gap eller ikke. Konsekvensene av bruddet er svært alvorlige, nesten dødelige, men beslutningen om å utføre operative inngrep bør nærmer seg veldig individuelt, fordi kirurgisk behandling av en aneurisme (operasjon) også utgjør betydelig risiko for pasienten. Basert på mange studier, kommer forskere til den konklusjonen at når aneurysmstørrelsen er mindre enn 10 mm, er sannsynligheten for brudd ikke stor, og i dette tilfellet har operasjonen større risiko. Ifølge ulike eksperters anslag er forekomsten av komplikasjoner etter operasjonen 4-15%, og dødelig utfall 0-7%.

Med aneurisme av cerebral fartøy kan operasjonen være av to typer:

1. Klipping av en aneurisme med trepanering av skallen. En kompleks nevrokirurgisk operasjon, dens formål er å slå av en aneurisme fra den totale blodstrømmen. I dette tilfellet er ikke blodstrømmen i beholderen den ligger på, forstyrret. I dette tilfellet åpnes kranen i ønsket utførelse, fartøyet med en aneurisme ligger. Et klips påføres på nakken. Det brukes et spesielt mikroskop og mikrokirurgisk teknikk.

2. Endovaskulær operasjon. I dette tilfellet er tilgang gjennom lårarterien. Det introduserer et kateter, på enden av det er en ballong eller spiral, som utføres før fartøyet med en aneurisme under CT-kontrollen. På dette tidspunktet er det montert en ballong eller en spiral, som gjør at du kan slå av det skadede karet fra blodbanen. Dette medfører ikke noen konsekvenser for blodtilførselen til hjernen, siden hver del av hjernen leveres fra flere kilder. Denne type operasjon anses å være å foretrekke, da den er mindre traumatisk.

rehabilitering

Etter behandling av aneurysmen trenger pasientene en restorativ behandling. De som har fått blødning trenger en mer grundig, langvarig og intensiv gjenoppretting av konsekvensene. Det inkluderer fysioterapiøvelser, massasje, fysioterapi, talegymnastikk, elektrostimulering og andre metoder.

Komplikasjoner av cerebrale aneurysmer

aneurisme av cerebral fartøy

Hver av de nevrologiske symptomene kan betraktes som en komplikasjon, siden i dette tilfellet går noen funksjoner tapt. For eksempel tap av

kan betraktes som fullverdige komplikasjoner. Imidlertid er de forårsaket av selve forekomsten av en aneurisme som komprimerer nervevevet. En aneurisme i sin tur gjemmer faren for andre komplikasjoner. Den mest alvorlige og åpenbare av disse er gapet, som vil bli diskutert separat nedenfor. Andre komplikasjoner er mindre vanlige, men de utgjør også en alvorlig trussel mot menneskers helse og liv.

I nærvær av en aneurisme av cerebral fartøy er følgende komplikasjoner mulige:

Koma. Med en aneurisme i hjernen, ansvarlig for vitale funksjoner, kan pasienten falle inn i koma for en ubestemt tid. Det bevisstløshet, der kan være ødelagte prosesser av respirasjon, hjertefrekvens, kroppstemperaturkontroll og andre. Selv med dyktige omsorg og god omsorg, ikke alle pasienter gå ut av koma.Trombusdannelse. I det aneurysmale hulrom forekommer en virvel ofte, noe som noen ganger bidrar til dannelsen av trombi. Som regel skjer dette i store aneurysmer. En trombose kan danne seg på et aneurysmsted, fylle hulrommet, eller rive av og tette et fartøy av mindre diameter. I begge tilfeller er det et komplett stopp for blødning i et bestemt fartøy. Jo større diameteren er, desto alvorligere konsekvenser. Faktisk, i denne situasjonen lider en person et iskemisk slag. Foreløpig kan tidsbegrenset omsorg redde pasientens liv. Trombosen kan oppløses av medisiner.Dannelsen av arteriovenøs misdannelse (AVM). AVM er en veggdefekt som skyldes at arterien og venen delvis forbinder. Siden blodtrykket i arterien er høyere, faller trykket, og en del av det arterielle blodet sendes til venen. Som et resultat øker trykket i venen, og områdene av hjernen som blir matet fra denne arterien begynner å lide av mangel på oksygen. En sterk bulging av aneurysmisk sekke og strekking av veggene kan bidra til dannelsen av AVM. Symptomene på det ligner symptomer på iskemisk berøring (forbigående iskemiske angrep) eller symptomer på selve aneurysmen. Den eneste effektive behandlingen er kirurgisk vmeshatelstvo.Imenno også på grunn av alvorlige symptomer som forårsaker aneurisme og risikoen for komplikasjoner, leger anbefaler kirurgisk fjerning av en aneurisme ved første anledning.

Brudd på aneurisme av cerebral fartøy

Hjernenes aneurisme er oftest ikke ledsaget av noen kliniske symptomer. Det er en rekke faktorer som kan utløse en aneurysmbrudd. Dette for eksempel et sterkt psyko-emosjonelt stress, overdreven fysisk aktivitet, høyt blodtrykk, alkoholforgiftning, smittsomme sykdommer med høy kroppstemperatur. Med en truende brudd kan det oppstå uspesifikke symptomer, som forklares av mikrodammer av fartøyets vegg og lekkasje av blod i hjernevævet. Ofte forverrer dette pasientens tilstand svært. Hvis det så er kjent om sykdommen (en aneurisme), er det nødvendig å ringe legen umiddelbart.

Brudd på en aneurisme av cerebral fartøy kan ha følgende symptomer: forløperne:

alvorlig hodepine, en følelse av tilstrømning av blod i hodet eller ansikt, uklart syn, dobbeltsyn (dobbeltsyn), nedsatt fargeoppfattelse (pasienten ser alt i rød), taleforstyrrelser, øker støyen i ørene, smerter i ansiktet, spesielt i sine sokler; angrep svimmelhet, ufrivillige muskelkontraksjoner i hender eller føtter. Men for slike symptomer er det svært vanskelig å sette riktig diagnose i tide. Det er svært viktig å være oppmerksom på slike uspesifikke tegn i tide for å mistenke problemet og øke sjansene for et vellykket resultat.

Gapet i de fleste tilfeller har en akutt start. Symptomene er i stor grad avhengig av lokaliseringen av den sperrede aneurismen, volumet av blodstrøm og blodstrømmen i omgivende vev. Blødning kan være av flere typer - Hjernevev (parenchymal blødning) i hjernen ventriklene eller subaraknoidalrommet (subaraknoid blødning).

Blødningen under aneurysmbrudd kan ledsages av følgende symptomer:

En plutselig, plutselig hodepine. Mange pasienter sammenligner denne smerten med et slag mot hodet. Sterke smerter kan raskt bli erstattet av nedsatt bevissthet, fra forvirring til utvikling av luft komy.Uchaschenie (takypné) større enn 20 pust per minutt for en voksen cheloveka.Serdechny rytme quickens begynnelsen, det er takykardi (hjertefrekvens større enn 80 per minutt). Etter hvert som det hemorragiske slaget utvikler seg, endres den hurtige hjertefrekvensen til bradykardi (reduserer hjertefrekvensen til mindre enn 60 slag per minutt). Det er mulig å utvikle generaliserte anfall. Dette symptomet utvikler seg i 10-20% av tilfellene. Generelt er brukket av cerebrale aneurismer den mest alvorlige og dessverre en svært vanlig komplikasjon. Dødeligheten forblir høy selv med rettidig sykehusinnleggelse og levering av kvalifisert medisinsk behandling. På mange måter er muligheten for et dødelig utfall avhengig av lokaliseringen av den sperrede aneurismen. Den kan ligge i vitale sentre. Ofte etter å ha hatt et hemorragisk slag, mister pasientene en rekke ferdigheter (tale, bevegelse, auditiv oppfatning, etc.). Noen ganger kan de gjenopprettes i rehabiliteringsprosessen, men ofte er disse skader også irreversible.

Diagnose av en aneurisme av cerebral fartøy

Diagnose av en aneurisme av cerebral fartøy er en svært vanskelig oppgave. Ofte for å identifisere denne patologien, må pasienten besøke en rekke spesialister, til noen mistenker tilstedeværelsen av en defekt i fartøyet. Dette forklares av det faktum at aneurysmer i sentralnervesystemet (CNS) kan gi en rekke symptomer, som minner om andre patologier. For eksempel kan hodepine være en konsekvens av forgiftning, hypertensjon og hundrevis av andre sykdommer. I tillegg, ikke alle pasienter generelt, er det noen manifestasjoner av en aneurisme.

På nærvær av problemer i sentralnervesystemet, snakker følgende symptomer svært godt:

konvulsiv lidelse, nedsatt hørsel, synssvekkelse, forstyrrelser i lukt, hud nummenhet, lammelse, forringelse av koordinasjon, hallusinasjoner, taleforstyrrelser eller bokstaver og dr.Suschestvuet antall standard diagnostiske prosedyrer som bidrar til å detektere hjernen aneurismer. I første fase blir pasienten fysisk undersøkt. Etter dette, når man mistenker en aneurisme, utpekes disse diagnostiske metoder som kan visualisere (synliggjøre, oppdage) denne vaskulære defekten.

Fysisk undersøkelse av pasienten

En fysisk undersøkelse krever noen prosedyrer som innebærer at legen utøver både generell og spesialisert nevrologisk undersøkelse. Samtidig avsløres de tegn på sykdommen som ikke kan sees av pasienten selv. I løpet av en fysisk undersøkelse er det nesten umulig å bekrefte diagnosen av en aneurisme. Imidlertid kan en erfaren lege mistenke denne patologien og tildele mer spesifikke studier.

Fysisk undersøkelse består av følgende prosedyrer:

Palpasjon. Palpasjon er en metode for fysisk undersøkelse, hvorunder lege, å trykke på forskjellige deler av kroppen, definerer atypiske sel, sonder dannelse av huden, og så videre. N. På aneurismen karene i hjernen ved hjelp av palpasjon kan bli funnet ikke mye informasjon, men det kan hjelpe Det er mulig å bestemme andre sammenhengende sykdommer. Palpasjon hjelper til med å bestemme tilstanden til huden, og dette er en spesielt viktig informasjon, siden mange systemiske sykdommer i bindevev manifesterer seg på huden.Perkusjon. Percussion tapper ulike områder på kroppen for å avsløre områder med høy eller lav akustisk resonans. For pasienter med aneurysm av cerebral fartøy, brukes denne typen undersøkelse sjeldent, men er nyttig for å identifisere lungene og hjerteens samtidige patologier.Auskultasjon. Auskultasjon er en fysisk undersøkelse, som reduseres til å lytte til en lege med et stethofonendoskop av ulike kroppsstøy. En person med en vaskulær aneurisme i hjernen kan oppdage tilstedeværelsen av unormal støy i aorta, hjertesvikt (som oppstår i forbindelse med bakteriell endokarditt og Koarktasjon), carotis.Måling av blodtrykk. Blodtrykk måles hos pasienter med en aneurysm daglig. Dette bidrar til å identifisere den generelle tilstanden til kroppen på dette tidspunkt (lavt blodtrykk kan være et resultat av masse blødning, skade på vasomotorisk senteret i hjernen). Ved hjelp av trykkregulering er det noen ganger mulig å forhindre aneurysmbrudd i tide.Neurologisk undersøkelse. Den mest effektive måten å undersøke en pasient med aneurysm på cerebral fartøy er en nevrologisk undersøkelse. I dette tilfelle vil legen bestemme tilstanden av muskel-sene reflekser og hud avslører nærværet av patologiske reflekser (forekom på grunn av sykdom og skade i sentralnervesystemet). I tillegg sjekker legen motoraktiviteten og bestemmer følsomheten eller dens mangel. Du kan også sjekke for forekomst av meningeal symptomer - tegn på irritasjon av membranene i hjernen. Men det bør tas hensyn til at dataene som er oppnådd under en fysisk undersøkelse, ikke er en bekreftelse på diagnosen. Arteriovenøse misdannelser, neoplasmer eller forbigående iskemiske angrep kan gi et lignende klinisk bilde.

CT og MR for aneurisme av cerebral fartøy

Beregnet tomografi (CT) og magnetisk resonans imaging (MRI) er for øyeblikket sannsynligvis de mest effektive metodene for å oppdage strukturelle defekter. Ved hjelp av røntgenstråler eller et sterkt elektromagnetisk felt, gjør de det mulig å oppnå et bilde av høydefinisjon, som det er mulig å oppdage en aneurisme.

CT-scan pasienten mottar en viss dose av stråling, slik at denne metoden ikke anvendes i løpet av graviditet, små barn og pasienter med blodsykdommer eller tumorer. Jo nyere enheten for CT, jo lavere dose pasienten mottar og jo sikrere prosedyren. For en voksen er små doser ikke farlige. I tilfelle MR, er det ingen slik bestråling, og derfor er det ingen risiko for bestråling. Imidlertid er MR ikke gis til pasienter med pacemaker, metallimplantater og andre typer av elektroniske proteser, som et kraftig magnetfelt oppvarmer og tiltrekker seg biter av metall.

Med hjelp av CT og MR kan du få følgende informasjon om cerebral fartøys aneurisme:

dimensjoner av den aneurisme, dens plassering, antall aneurismer, dannelsen av blodpropper, graden av kompresjon av en tilstøtende nervevev blodstrøm i karet hastigheten (MRI i noen modi) Det bør bemerkes at disse diagnostiske prosedyrer er ganske kostbare og ikke alle sykehus har tilstrekkelig. I denne forbindelse er CT og MR tildelt før operasjonen, for å vurdere risikoen for brudd og andre alvorlige indikasjoner.

Røntgen i en aneurisme av cerebral fartøy

Radiografi er den vanligste rutinemessige diagnostiske metoden som er tilgjengelig for alle pasienter. Det er mest effektivt å utføre den såkalte angiografien. I denne prosedyren går en pasient inn i en viss mengde kontrastmateriale i arterien, som avgir fartøyets konturer i bildet. Således, etter å ha fått et øyeblikksbilde, er det lett å oppdage bølgen på veggen.

Nøyaktigheten av radiografi (selv ved bruk av kontrast) er vanligvis lavere enn for CT og MR. Det utføres i de første stadiene for å finne ut om det er en aneurisme generelt eller å håndtere andre lidelser (svulster, traumer etc.). I denne prosedyren mottar pasienten også en viss stråling, men den er veldig liten og forårsaker ikke alvorlig skade. Hvis pasientens tilstand er urolig, og sikrere forskningsmetoder ikke er tilgjengelige, blir noen ganger kontraindikasjoner forsømt (ta bilder av barn og gravide).

Ved bruk av kontrastmedium bør nyrefunksjon også vurderes. Hvis det er kroniske sykdommer (for eksempel en aneurisme mot reumatiske sykdommer eller med samtidig polycystisk nyresykdom), så er angiografi svært farlig. Kroppen kan ikke helt fjerne kontrastmaterialet fra blodet, på grunn av hvilket pasientens tilstand vil forverres sterkt.

Elektroencefalografi (EEG) i cerebrale aneurysmer

Denne undersøkelsesmetoden er funksjonell. Han kan ikke oppdage tilstedeværelsen av en aneurisme eller gi spesifikke data om det. Ikke desto mindre utføres EEG ofte av slike pasienter for å bestemme hjernens aktivitet. Dette vil for eksempel hjelpe med å utelukke epilepsi som en mulig årsak til anfall.

Denne prosedyren er helt smertefri og ufarlig for pasienten. På pasientens hode er det plassert spesielle elektromagnetiske sensorer som oppdager aktiviteten til hjernevæv. Opptak av denne aktiviteten utføres på samme måte som opptaket når elektrokardiogrammet fjernes. En erfaren ekspert på grunnlag av denne studien kan gi verdifulle konklusjoner om i hvilken grad disse eller de deler av hjernen lider. Noen ganger er denne informasjonen verdifull når du bestemmer deg for en operasjon.

Behandling av cerebrale aneurismer

Behandling av en aneurisme av cerebral fartøy har flere retninger. Hovedalternativet, som på en eller annen måte anses av leger, er kirurgisk inngrep. Det er rettet mot å eliminere selve problemet (aneurysmpose) og gjenopprette den normale styrken til vaskemuren. Dette eliminerer nesten muligheten for blødning eller omforming av aneurysm på dette nettstedet.

Et annet viktig område er narkotikaforebygging av aneurysmbrudd. For dette formål foreskriver legene en rekke stoffer som er utformet for å påvirke årsakene til aneurysmdannelse. De påvirker også de negative faktorene som kan provosere brudd og blødning. I hvert tilfelle vil listen over disse stoffene være individuelle, så vel som pasienter utsatt for ulike faktorer.

For medisinsk behandling av pasienter med aneurysm i cerebral kar, kan følgende legemidler brukes:

Nimodipine. Standarddosen er 30 mg 4 ganger daglig, men det kan variere i hvert tilfelle. Legemidlet forhindrer krampe i hjernearteriene og forhindrer økning av trykk. Slik utføres forebygging av aneurysmbrudd. I tillegg forbedrer vasodilasjon tilførsel av nervevev med oksygen, noe som lindrer noen av symptomene.Fosfenytoin. Intravenøs for 15 - 20 mg per 1 kg kroppsvekt. Legemidlet virker på nevralvevet, stabiliserer oppførselen av nerveimpulser. Dette kan lindre mange av symptomene, som oppkast, kvalme, hodepine, anfall, etc.Captopril, labetalol. Disse stoffene er svært vanlige for å bekjempe hypertensjon. Dosen velges individuelt, avhengig av blodtrykksindeksene. Deres handling slapper av veggene i arteriene i kroppen, og senker trykket. Som følge av dette utvides ikke aneurismevegget så mye, og risikoen for brudd faller.Prochlorperazine. Det foreskrives for 25 mg per dag, men dosen kan økes om nødvendig. Hovedvirkningen av stoffet er en reduksjon i aktiviteten til emetisk senter i hjernen.Morfin. Det brukes intravenøst ​​i sjeldne tilfeller med alvorlig smerte. Hans avtale er kun mulig i sykehusforhold på grunn av mulig stopp av pusten. Dosen er valgt av legen individuelt, avhengig av pasientens tilstand. I noen tilfeller kan andre legemidler med lignende terapeutisk effekt brukes. Avhenger av formålet med hva nøyaktig symptomene oppstår i pasienten. I prinsippet kan nesten noen av dem elimineres ved hjelp av medisiner. Slike taktikker brukes til den endelige avgjørelsen om operasjonen er tatt. Selvbehandling av disse symptomene kan ikke gi den ønskede effekten og være rett og slett farlig. For eksempel fungerer noen antiemetiske stoffer bare på fordøyelseskanalen, slik at de ikke kan eliminere oppkast forårsaket av kompresjon av hjernevæv. Samtidig har disse legemidlene en rekke kontraindikasjoner og bivirkninger som bare vil forverre pasientens tilstand.

Førstehjelp for ruptur av cerebrale aneurysmer

Alle pasienter med mistanke om cerebral aneurysm-brudd bør være sterkt innlagt på sykehuset. Imidlertid, med utseende av spesifikke symptomer, som nevnt ovenfor, bør førstehjelp gis umiddelbart. Hvis medisinsk behandling ikke er gitt i de første timene fra sykdomsbegivenheten, er risikoen for død svært høy.

Hovedaktivitetene som skal bistå før ankomsten av leger er:

Legg pasienten i en horisontal posisjon med en forhøyet hodeend. Denne situasjonen bedres venøs utstrømning naturlig og reduserer risikoen for ødem mozga.Obespechit frisk luft og fri fra kompresjons hals plagg -.. bånd, skjerf, etc. Dette vil forbedre cerebral blodstrøm og forsinke død av nerve kletok.V tilfelle tap av bevissthet skal kontrolleres åpenhet i luftveiene. Når dette er fjernet fra munnen gebiss, snudde hodet til siden for å forhindre oppkast trykket i luft puti.Sleduet tilføres til den kalde hode (boble med is eller frosne varer). Disse manipulasjonene kan redusere risikoen for hjernesødem, begrense mengden blødning. Kald forsinker blodstrømmen og fremmer raskere blodpropper. Således blir mulighetene forsinket irreversible povrezhdeniya.Po trenger å utøve konstant kontroll av blodtrykket, hjertefrekvensen og puste før redningsmannskapene ankom. Dersom pasienten ikke puster, begynner gjenoppliving, som vil bli videreført kom vrachami.Sleduet bemerkes at effekten av disse tiltakene i praksis ikke er for høy, og utelukker ikke død. I noen tilfeller fører brudd på aneurysmen til pasientens død i de første minuttene, slik at ingenting kan gjøres. Men uten spesialutstyr for å fikse det på stedet det ikke er mulig, slik at du fortsatt må fortsette å kjempe for livet av pasienten før ankomst av spesialister.

Drift med cerebrale aneurismer

Kirurgisk inngrep er for tiden mest effektiv i behandlingen av cerebrale aneurysmer, til tross for tilgjengeligheten av ulike terapeutiske regime. Bare en operasjon kan garantere de mest vellykkede resultatene og en gunstig prognose. Kirurgisk behandling foreskrives uten feil, dersom aneurysmestørrelsen overstiger 7 mm. For pasienter med en aneurisme-ruptur operasjon bør utføres så tidlig som mulig, fordi risikoen for re-ruptur av aneurismen (i tilfelle av spontan blødningen stopper) og blødning er høyere i de tidlige dager. For pasienter med unruptured aneurisme av tidspunktet for operasjonen er mindre viktig, siden risikoen for brudd er mye lavere.

Det er følgende kirurgiske metoder for behandling av cerebrale kares aneurysmer:

åpen mikrokirurgisk operasjon (direkte kirurgisk operasjon), endovaskulær kirurgi, kombinert metode. Valg av intervensjonsmetode er et svært komplisert spørsmål og krever en integrert tilnærming. Hver gang behandlingsmetoden velges individuelt, avhengig av resultatene som er oppnådd på diagnosestadiet.

Følgende faktorer påvirker valget av en kirurg av en eller annen intervensjonsmetode:

lokalisering av aneurysm, tilstedeværelse eller fravær av brudd, pasientens tilstand, tilstedeværelse av komplikasjoner, risiko, tidsintervall etter blødning (hvis det var).

Åpne kirurgisk operasjon (klipping) med en aneurisme av cerebral fartøy

Den vanligste metoden for åpen kirurgi er klipping. Klipping av aneurysm betraktes som standard for behandling av cerebrale aneurysmer. Tilgang til en transeuropatisk aneurysm (dvs. trepanering av skallen). Denne operasjonen kan vare flere timer, den er forbundet med en alvorlig helsefare. Likevel er det denne metoden som gir leger den beste tilgangen til aneurisme.

Operasjonen foregår i flere faser:

kraniotomi i å finne projeksjon aneurysme, åpning av dura mater, søk og separasjon av aneurismen til friskt vev som ligger over klemmene på halsen eller legeme av aneurismen (som fører til utkobling av aneurismen fra blodet), restaurering av integritet tkaney.Pri nærvær av gigant aneurismer er forutsetninger å redusere i størrelse til aneurysmal sac eller halsen og deretter overlagret klipp. Denne metoden gjør det mulig å slå av aneurisme fra sirkulasjonen med minimal skade på nerver og hjernevev.

Operasjonen utføres ved bruk av et operasjonsmikroskop og annet mikrokirurgisk utstyr. Effektiviteten av klipping som en metode for kirurgisk behandling av en aneurisme ved å slå den av fra blodstrømmen er veldig høy.

Den direkte kirurgiske metoden inkluderer også innpakning (ved hjelp av en spesiell kirurgisk gasbind eller et stykke muskel), som bidrar til å styrke fartøyets vegger, slik at det kan motstå høyt blodtrykk og forhindre brudd.

Endovaskulær operasjon med cerebrale aneurysmer

Endovaskulær kirurgi er en kirurgisk prosedyre som utføres på blodkar uten kutt, gjennom perkutan punktering med en nål. Denne teknikken tillater deg også å ekskludere aneurismen fra sirkulasjonen. Metoden innebærer perkutan punktering av den felles carotid, indre halspulsårene eller lårarterien under kontroll av en røntgenapparat eller under kontroll av en datortomografi. Gjennom en nål inn i karet settes et kateter inn, i enden av en ballong som lukker lumen og slår av aneurismen fra blodstrømmen. I stedet for et ballongkateter kan også spesielle mikroarmer brukes som anses mer moderne og effektive.

En slik metode som embolisering av en aneurisme henviser også til endovaskulære inngrep. Essensen av embolisering av en aneurisme er at spesielle stoffer injiseres i det berørte karet, som størkner og fører til opphør av å fylle aneurysmen med blod. Operasjonen utføres under røntgenkontroll med innføring av et kontrastmiddel.

I moderne forhold tyder de oftere på endovaskulære metoder, siden sistnevnte har noen særegenheter:

er mer forsiktig, krever ikke generell anestesi i de fleste tilfeller, krever ikke åpen tilgang, forkorter perioden på sykehusinnleggelse, i noen komplekse tilfeller er dette den eneste egnede metoden (med dyp aneurisme).

Kombinert metode for aneurysmer av cerebral fartøy

Den kombinerte metoden innebærer kombinasjonen av en direkte kirurgisk metode med endovaskulære metoder. Den hyppigst brukte klipping med en endovaskulær trombus, midlertidig okklusjon med en ballong med ytterligere klipping, etc.

Som en hvilken som helst kirurgisk inngrep kan behandlingen av en aneurisme av cerebrale fartøy føre til intraoperative eller postoperative komplikasjoner.

Mulige komplikasjoner av enhver type kirurgisk inngrep på hjernen inkluderer:

hypoksi, vaskulære spasmer; perforeringslinjene (brudd) av veggen av aneurismen ballong eller spoler, aneurisme ruptur under operasjonen; embolus (blokkert) fartøy lokalisert distalt (fjernere) aneurismer, blodpropp, død.

Hva er konsekvensene av en aneurysmoperasjon av hjerneskipene?

Konsekvensene av kirurgi for å fjerne en aneurisme i hjerneskibene er avhengig av metoden for kirurgisk inngrep. Hvis fjerning av en aneurisme ble utført ved trepanering av skallen, kan postoperative komplikasjoner forekomme ganske ofte. Først av alt er det forbundet med et brudd på normal sirkulasjon av cerebrospinalvæske, irritasjon av meninges, ødem i stedet for trepanering av skallen. Pasienten kan lider lenge fra hodepine, støy i ørene. Fra den spesifikke plasseringen av intervensjonen avhenger av utseendet av andre symptomer - midlertidig hørselsskade, syn, balanse osv. Imidlertid kan disse symptomene ikke være før operasjonen. De ser sjelden nok ut og er vanligvis midlertidige.

Ved endovaskulær intervensjon oppstår ikke storskala disseksjon av vev og trening av skallen er ikke nødvendig. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner eller bivirkninger i postoperativ perioden betydelig. Det er fare for å utvikle blodpropper eller ødelegge fartøyets vegg. Men disse komplikasjonene er vanligvis forbundet med spesifikke medisinske feil eller komplikasjoner som oppstår under operasjonen.

For å unngå alvorlige konsekvenser etter operasjonen for å fjerne en aneurisme, bør følgende regler overholdes:

etter åpen kirurgi aldri ville vaske minst 2 uker (på en egen instruks av legen og mer), avstå fra kontakt med sport eller idrett med en ball for å unngå risikoen for slag mot hodet (om et år), slanking (eliminere krydret mat, ikke overspise, med unntak av alkohol) for å unngå blødning eller cerebral ødem, røykestopp, ikke gå til badet eller i badstuen for et minimum polugoda.V avhengig av årsakene til aneurysmidannelse, kan det være andre krav. For eksempel, med hyperkolesterolemi, aterosklerotiske vaskulære skade forårsaker, tilsatt til dietten begrensning av animalsk fett. Jevnlige besøk til legen i den postoperative perioden minimerer sjansene for eventuelle komplikasjoner eller ubehagelige konsekvenser. Hår som er barbert for trepanering av skallen, vokser vanligvis. Det gjenstår bare en liten bue-formet arr som kan bli påvirket hvis kort hår.

Behandling av aneurisme av cerebral fartøy ved folkemessige rettsmidler

Siden en aneurisme er en strukturell mangel, og ikke en funksjonsforstyrrelse, er det nesten umulig å kurere det med medisinering. Midler av tradisjonell medisin i dette tilfellet er også maktløse. Medisinplanter kan påvirke de funksjonelle prosessene i menneskekroppen på forskjellige måter, men det er mulig å eliminere konveksiteten i veggen av fartøyet bare gjennom kirurgi.

Likevel kan folkemidlene ofte brukes til å redusere en rekke symptomer, samt å forhindre brudd på en aneurisme. Den mest effektive i dette tilfellet vil være beroligende infusjoner og resept for senking av blodtrykket. Deres korrekte anvendelse vil forbedre blodsirkulasjonen i hjernens kar uten å øke blodtrykket. Dermed vil celler i det nervøse vevet lider mindre av oksygen sult, og risikoen for komplikasjoner vil redusere.

Pasienter med aneurysm av cerebral fartøy kan med legens tillatelse bruke følgende folkehjelpemidler:

Sitron og appelsinjuice. Ferskpresset juice blandes i like store mengder og legger til dem en like mengde varmt kokt vann. Drikk en halv kopp av denne blandingen på en tom mage hver dag. Det antas at dette verktøyet styrker veggene til fartøyene og forhindrer aterosklerose.Geitmelk med hvitløk. En halv kopp varm melk krever en halv teskje mosfet hvitløkpasta. Drikk daglig før frokost. Dette reduserer sannsynligheten for blodpropper og bremser avsetningen av kolesterol.Juice av persimmons. Juice av persimmoner med papirmasse er drukket et halvt glass om dagen, hvis en pasient er en aneurisme som forstyrres av en periodisk økning i blodtrykket.Infusjon av mais mel. I et fullt glass kokende vann hell en spiseskje mais mel (ikke frokostblandinger!). Han er dekket med en tallerken og igjen for å insistere på natten. I morgen om morgenen drikker du vann uten å røre sedimentet. Agenten er effektiv med en periodisk økning i trykk.Infusjon av blåbær. Tørket bær (4 ts) hell 200 ml kokende vann og insister i minst 8 timer på et mørkt sted. Deretter er infusjonen full. Dette styrker veggene i blodkarene, reduserer risikoen for brudd på aneurysm. Det finnes andre folkemidlene som brukes til forebyggende formål. Det bør huskes at det er nødvendig å konsultere legen din før du starter noen, selv de mest uskadelige ved første øyekast, behandling. Dette forklares av det faktum at pasienten ikke alltid vet årsakene som forårsaket dannelsen av en aneurysm, og aneurysmene selv kan forårsake en rekke lidelser i kroppen. For å ta hensyn til alle faktorer som påvirker pasientens helse, kan kun en kompetent spesialist.

Hva er prognosen for cerebrale aneurismer?

Prognosen for en aneurisme av cerebral fartøy avhenger av en rekke forskjellige faktorer. De oppdages under den diagnostiske undersøkelsen og pleide å velge behandlingens taktikk. Generelt kan det sies at inoperable aneurysmer alltid har en dårlig prognose. Hvis en aneurisme ikke kan betjenes (på grunn av sin plassering eller tilstedeværelsen av alvorlige ko-morbiditeter), øker den vanligvis gradvis, symptomene øker, og pasientens tilstand forverres til brudddet. Ofte er det disse aneurysmene som før eller senere blir årsaken til pasientens død.

Imidlertid er det tilfeller der aneurysmer ikke økte og i hele livet ikke forårsaket noen forstyrrelse for en person, og han døde av andre sykdommer. Av og til er det tilfeller der små aneurismer (spesielt medfødte) forsvinner seg selv. Det er imidlertid en stor sannsynlighet for at de kommer tilbake.

Generelt påvirker følgende faktorer prognosen for aorta-aneurisme:

enkelt aneurismer vanligvis har en bedre prognose enn flere mindre aneurismer vanligvis ikke gi slike alvorlige symptomer, både store og bruddfaren er mindre, plassere seg aneurismen plassering bestemmer alvorlighetsgraden av symptomene og kompleksitet (eller eren) for kirurgisk behandling, med medfødte bindevevssykdommer aneurismer generelt dårligere prognose, siden disse sykdommene er uhelbredelig og eliminere årsaken til aneurismen er utelukket; (. hjerte, luftveiene, nyre, lever, osv) samtidige sykdommer, kan umuliggjør ozhnym kirurgi og alvorlig forverre prognosen for pasienten, pasienter i ung alder som helhet ser ut til å tåle kirurgi og prognosen er bedre for dem, overholdelse av legens anvisninger bidrar til å redusere risikoen for komplikasjoner og bedre prognosen for noen patsienta.Odnoznachno si om aneurisme vil briste eller gi En nøyaktig prognose om effektiviteten av behandlingen er foreløpig ikke tilgjengelig for noen spesialist. For mange faktorer påvirker forløpet av sykdommen, og å vurdere dem alle er ikke mulig. Men legene prøver ved første anledning gjennomføre fjerning av aneurisme som postoperative risikoen er alltid lavere enn risikoen for tilstedeværelsen neprooperirovannoy hjernen aneurisme. For nesten alle pasienter forbedrer operasjonen prognosen.

Forebygging av cerebral aneurisme dannelse

Alle forebyggende tiltak i denne sykdommen kan teoretisk deles inn i to grupper - forebygging av aneurysmdannelse og forebygging av brudd. I praksis sammenfaller imidlertid disse tiltakene vanligvis, da faktorene som påvirker disse prosessene sammenfaller. Den første faktoren som det bør tas hensyn til, er arvelig disposisjon for utviklingen av en aneurisme av cerebral fartøy. Hvis pasienten har blodrelaterte med en aneurisme eller døde av et slag, bør han være særlig forsiktig. Preget av det faktum at aneurisme er nesten ikke manifestere seg i en tidlig fase, slik at personen som ser minst noen symptomer på en aneurisme, periodisk må undersøkes av en spesialist. Den beste forebygging er rettidig diagnose av sykdommen og bestått eksamen ved MR, computertomografi skanner, angiografi, og andre. For resten, for forebygging av cerebral vaskulær aneurismer personen du bør prøve å holde seg til en viss livsstil.

De viktigste forebyggende tiltakene er:

Kontroll av blodtrykk. Pasienter som er utsatt for høyt blodtrykk bør ta medikamenter som senker blodtrykket. Hvis det er en aneurisme, må det overvåkes kontinuerlig.Nekte å røyke og drikke alkohol. Røyking og alkohol stimulerer vasokonstriksjon og modifiserer blodstrøm gjennom ulike mekanismer. Dette kan midlertidig øke trykket i fartøyene. I tillegg svekker røykingen veggene. Folk som slutte å røyke og ta alkohol reduserer risikoen for å utvikle en aneurisme. For pasienter med aneurysm er disse tiltakene obligatoriske, siden det kan sprekke når som helst.Bytt til sunn mat. Det anbefales å spise grønnsaker, frukt, og også å begrense forbruket av stekte og fete matvarer. Vanlig inntak av vitaminer inn i kroppen normaliserer metabolske prosesser, reduserer risikoen for atherosklerose og hypertensjon.Kontrollerer nivået av kolesterol. Når det er økt nivå av kolesterol, bør du ta spesielle medisiner. De utnevnes av legen etter undersøkelse av pasienten. Det anbefales også å gjenta blodprøver for kolesterol regelmessig. Dette vil redusere sannsynligheten for en aneurisme.Gunstig emosjonell bakgrunn. Pasienter anbefales å unngå alvorlige stressfulle situasjoner forårsaket av tretthet, intense følelser, irritasjon eller tvil. Stress kan dramatisk øke presset, noe som vil føre til brudd på eksisterende aneurisme. Kronisk stress i en sunn person kan føre til gradvis dannelse.Avslag på trening. Pasienter med en oppdaget aneurisme er rett og slett farlig for å løfte vekter, raskt klatre opp trapper eller til og med bare løpe fort. Enhver fysisk aktivitet vil uunngåelig øke trykket (på grunn av takykardi), som utgjør en trussel insulta.Nesmotrya på alle de ovennevnte fremgangsmåter, er den mest effektive og pålitelige forebyggelse av hemoragisk slag med cerebral aneurismer rettidig kirurgiske inngrep. Det bør også bemerkes at en person med en aneurisme av cerebral fartøy er strengt forbudt fra selvmedisinering. Noen stoffer, hvis de brukes feil eller urimelig, forårsaker aneurysmbrudd. Før du tar medisiner (inkludert vanlig aspirin, redusert blodviskositet og økt risiko for blødning), må du konsultere lege.

Rehabilitering etter aneurisme av cerebral fartøy

Aneurysmen til cerebral fartøy, som regel, krever ikke noen rehabiliteringsforanstaltninger. De er bare opptatt av komplikasjoner. Som nevnt ovenfor, går ofte forskjellige funksjoner etter hemorragisk slag. For deres utvinning er det nødvendig med rehabiliteringskurs. Beslutningen på begynnelsen av rehabilitering skal alltid tas med den behandlende legen, som er godt kjent med sykdommens historie. Rehabilitering kan noen ganger være nødvendig etter en operasjon for å fjerne en aneurisme. Noen postoperative komplikasjoner ligner de som er i berøring.

For pasienter etter slag eller operasjon, vil følgende rehabiliteringsområder være nyttige:

Behandling etter stilling. Metoden brukes til lammelse i de tidlige stadier av rehabilitering. Lemmer med spasmerte (forkortede) muskler legges på en slik måte at de reduserer belastningen på dem og forbedrer metabolismen. Så lammelse går raskere. Vanligvis legges lemmerne i 1 til 2 timer i spesielle lengder, og fastgjør posisjonen.Terapeutisk massasje. Kan brukes til nevrologiske problemer (nakke og nakkemassasje) for å forbedre blodstrømmen til hjernen gjennom vertebrale arterier. Gjør også en avslappende massasje av lemmer med lammelse.Thermo. Den omfatter anvendelse varm leire eller ozokeritt som forbedrer forbrenningen og slappe myshtsy.Pri andre funksjonssvikt anvendes som akupunktur, magnetisk terapi, behandling eller elektrosjokk elektroforese avslappende midler. Brudd på tale eller auditiv oppfatning krever konstant sosial kontakt. I dette tilfellet er det viktig å kommunisere aktivt med pasienten, til tross for hans problemer og vanskeligheter. Riktig taktikk leger forteller vanligvis familie og venner til pasienten. Om nødvendig er tale terapeuter involvert. Krenkelser av sosial oppfatning og kognitive problemer krever samråd med en psykolog.

Det skal huskes at rehabilitering i alle fall ikke starter umiddelbart etter et slag eller en operasjon. Vanligvis tar det flere uker å starte. Start prosedyrer med tillatelse fra den behandlende legen. Eventuell øvelse begynner gradvis. For eksempel gir spasmodiske muskler ingen last (aktiv bevegelse), til de begynner å komme seg. Rehabilitering i slike tilfeller kan ta måneder eller år. Vanligvis gir hardt arbeid fortsatt et positivt resultat.

Er funksjonshemming gitt en aneurisme av cerebral fartøy?

Invaliditet bestemmes etter en sosio-medisinsk undersøkelse gjennom omfattende vurdering av tilstanden for menneskers helse, ved hjelp av kriteriene godkjent av Helse- og sosialdepartementet. I hver enkelt stat kan disse kriteriene avvike noe, men generelt er de lik.

Følgende betingelser er nødvendige for tilordnet funksjonshemming:

lidelser, som forårsaker permanent funksjonelle forstyrrelser assosiert med tilstedeværelse av sykdommer, skader eller defekter av uførhet (delvis eller fullstendig manglende evne til mennesket til å bevege seg uavhengig av hverandre, for å lære, for å arbeide og for å kommunisere, kontroll over egen oppførsel), behov for sosial pleie, rehabilitering Alle disse forholdene må finne sted i lang tid, vanligvis minst et år. I disse tilfellene er en person anerkjent midlertidig (eller permanent) uføre ​​og kan forvente å motta en funksjonshemningsgruppe.

Det er tre grupper med funksjonshemninger, preget av følgende symptomer:

Jeg grupperer. Den første gruppen av funksjonshemminger er personer med høyest grad av svekkelse av kroppens funksjonalitet (bevegelse, trening, kommunikasjon, atferdskontroll, etc.). Invalider i gruppe jeg trenger konstant tilsyn og hjelp.ІІ gruppe. Den andre gruppen omfatter menn som har mindre funksjonelle forstyrrelser i kroppen på grunn av sykdommen (paralyse av skallen defekter, og D. osv.) Eller skader som medfører svak funksjonshemmet person.ІІІ gruppe. Personer med en tredje gruppe funksjonshemminger har funksjonsforstyrrelser i kroppen med moderat alvorlighetsgrad (desorientering, døvhet, lammelse, etc.). Disse forstyrrelsene skyldes sykdommer, medfødte skader, mangler. Slike personer med nedsatt funksjonsevne kan utføre selvbehov uten behov for ekstern omsorg og hjelp. En aneurisme av karene i hjernen fører ofte til alvorlig funksjonshemning. Ved vurdering av uførhet, eksperter ta hensyn til typen av aneurisme, dens plassering, art, tilgjengelighet og hyppighet av epileptiske anfall, mentale forstyrrelser, egenskapene av cerebral hemodynamikk (blodsirkulasjon), så vel som effektiviteten av medisinske tiltak. Ta også hensyn til pasientens sosiale egenskaper - hans type arbeid og arbeidsforhold. Overføring av en pasient til en bestemt gruppe funksjonshemmede bidrar til å unngå forverring av en aneurisme, og også å gjenopprette arbeidskapasiteten senere.

Sosial, så vel som rehabilitering av pasienter med aneurysm av cerebral fartøy inkluderer yrkesopplæring, omskoling, valg og faglig veiledning.

ADVARSEL! Informasjonen som er lagt ut på vår nettside, er informativ eller populær og leveres til en rekke lesere for diskusjon. Utnevnelsen av medisiner skal kun utføres av en kvalifisert fagperson, basert på medisinsk historie og diagnostiske resultater.

Sjeldne, men farlige sykdommer, som vil bli diskutert, med sen diagnose er forbundet med høy risiko for funksjonshemning og død. Aneurysm av cerebral fartøy er en patologi der ett eller flere blodårer i skallen er påvirket, noe som truer deres brudd og blødning.

Aneurysm av cerebral fartøyer - årsaker

Denne sykdommen utvikler seg i alle aldre, men i de fleste tilfeller oppdages det hos pasienter i alderen 35 til 60 år. Samtidig bemerker eksperter en høyere forekomst blant kvinner. Aneurisme cerebrovaskulære forstyrrelser dannet av en tre-lags struktur av den vaskulære veggen, karakterisert ved at resultatet av tap av elastisitet av muskelfibre medium og ytre skall, deres tynning og strekking av det innerste lag er dannet av utstående.

Forutsetninger for dannelse av aneurysm kan være både medfødte vaskulære forandringer og oppnådde deformiteter. Faktorer av den første type (medfødt) viser, for eksempel, arteriovenøs misdannelse - patologisk tortuosity av arterier, med noen modifikasjoner anatomisk struktur i seg selv av den vaskulære vegg. Ervervet aneurisme av hjernen kan være forbundet med følgende hovedårsaker:

lukket craniocerebral trauma; hypertensiv sykdom; coarctation av aorta; smittsomme lesjoner av hjernevev; stråling eksponering; cyster og svulster inne i hodet.

De fleste forskere er enige om at flere faktorer spiller en rolle i utviklingen av patologi. I tillegg kan følgende ugunstige faktorer øke risikoen for tap av mekanisk styrke og elastisitet i karene, noe som bidrar til dannelsen av en aneurysm:

fedme; mottak av hormonelle prevensjonsmidler; alkoholmisbruk; røyke.

Aneurysme i hjernen - symptomer

Avhengig av størrelsen, aneurisme i hjerneskibene, kan symptomene uttalt eller forbli ubemerket for pasienten. Det kliniske bildet er forårsaket av å klemme de anatomiske områdene i nærheten av vaskulær bulge og nedsatt nerveimpulser, avhenger av lokaliseringen. De viktigste kliniske manifestasjonene er ofte:

Smerter i hodet - Kjennetegnet ved forskjellig varighet og intensitet, forekommer ofte paroksysmalt (i noen tilfeller er det en forbindelse med økt trykk). Lokalisering av ømhet avhenger av området av lesjonen. I dette tilfellet, hvis fokuset er dypt, er smerten mindre intens, og tvert imot gir overflatefeil alvorlig smerte. Søvnforstyrrelser - når fokuset påvirker sonen som er ansvarlig for å overvåke søvn, kan det utvikle søvnløshet, problemer med å sovne, døsighet i løpet av dagen, etc. Kvalme, trang til å kaste opp - slike symptomer er mer typiske for overfladiske formasjoner, så vel som store aneurysmer, noe som medfører økt intrakranielt trykk. Egenheten ved disse opplevelsene er at de ikke er forbundet med inntak av mat, ikke elimineres ved å ta medisiner, oppkast gir ikke lindring. Visuell forstyrrelse - med unormale vaskulære endringer i synsnerven kan føre til delvis eller fullstendig tap av syn, strabisme, dobbeltsyn, turbiditet, "slør" foran øynene, og så videre. kramper - Ukontrollerte muskelkontraksjoner kan oppstå når overfladiske deler av hjernen blir presset av en stor bulge på arteriene. Kognitiv svekkelse - minnefeil, evne til å absorbere ny informasjon, å tenke logisk, lese, telle, etc. Psykologiske lidelser - Hyppige endringer i følelsesmessig stemning, irritabilitet, overdreven angst. Nummen i ansiktsområdene, svakhet i ansiktsmuskler.

Aneurysme i hjernens aorta - symptomer

Aneurysm i hjernen påvirker noen ganger aortas grener - det største arterielle karet i kroppen. Blant manifestasjonene av denne patologien, observerer pasienter ofte undertrykkende ubehagelig ubehagsmessig følelse i forskjellige deler av hodet forbundet med økt intrakranielt trykk. I tillegg observeres ofte svimmelhet, nedsatt puls og svette. Noen ganger er det en liten følelse av prikker i hodet i skadeområdet.

Sacrum cerebral arterie aneurisme

Formen av sykdommen, der den dannede feilen ligner en blodfylt sak og dannes på grunn av lokal skade på et av de vaskulære lagene, er den vanligste. I dette tilfellet dannes en hvirvel i blodet, bevegelsen av blod bremser, det er en trussel om blodpropper. Tegnene på cerebral aneurisme av denne typen kan ikke manifesteres i lang tid, opp til ruptur av fremspring eller trombose.

Aneurysm av hjernens hovedarterie

Med nederlaget til hoved-basilikaen, er smerten lokalisert i det okkipitale området av hodet og i nakken. I tillegg provoserer en aneurisme av cerebral arterien slike manifestasjoner som perifert parese av ansiktsnerven, ensidig forverring av hørsel, støy i øret som ligner et vindpust. fordi Hovedarterien forsyner blod til cerebellum og varioliumbroen, da med utilstrekkelig blodtilførsel til disse avdelingene, kan svimmelhet, hørselshemmede og koordinasjonsforstyrrelser forekomme.

Aneurysme av hjernens karoten arterie

Typiske tegn på en hjerne aneurisme, lokalisert i halspulsåren, inkluderer slike handlinger som støy og øresus, hodepine, svimmelhet, problemer med visuell persepsjon. Under palpasjon og undersøkelse, hvis det er overfladisk plassert, er det en unormal pulserende hevelse som er merkbar, i det området det er en liten ømhet.

Aneurysm av cerebral fartøy - konsekvenser

Den langvarige eksistensen av cerebrale aneurysmer og komprimering av frontallobene fører ofte til cerebral atrofi i dette området. Som et resultat er det en gradvis økende kognitiv tilbakegang, manifestert i endringer i atferd, personlige egenskaper. En hjerne aneurisme, symptomene på virkningen av vevskompresjon som det ikke er mulig å korrigere forverret syn, fører til skade på optisk nerve.

Ruptur av cerebrale aneurysmer

Når diagnosen "hjerneslag" enhver følelsesmessig eller fysisk stress, blodtrykket stigningen, kan dårlige vaner raskt å utløse farlige konsekvenser - gapet fylles med blod vaskulær formasjonen. Som et resultat er det blødning i hjernevæv eller intrakranielt rom, begynner blodet å utøve trykk på denne sonen, og dette fører til forstyrrelse av ulike funksjoner.

Noen ganger kan brudd på en aneurisme av cerebral fartøy med uoppdaget kirurgisk inngrep føre til et dødelig utfall. Kjenne øyeblikket av gapet kan være på følgende sentrale funksjoner:

plutselig alvorlig hodepine; en følelse av kvalme kraftig oppkast; bevissthetstap.

Ruptur av cerebrale aneurysmer - konsekvenser

I andre tilfeller kan brudd på cerebrale aneurismer være mindre beklagelig, men etter en blødning i hjernen blir en person ofte deaktivert. Diagnostisert med denne komplikasjonen kan være:

hemorragisk slag hydrocephalus; vasospasme; koma; irreversibel hjerneskade etc.

Behandling av en aneurisme i hjernen

Det er viktig å vite at moderne medisin ikke har effektive konservative metoder for å kvitte seg med cerebrale aneurysmer. Derfor, når du identifiserer en slik farlig sykdom, er det bedre å ikke risikere og ikke teste selv verken folkemidlene eller noen annen alternativ teknologi, ofte tilbys ikke av leger, men av charlatans. Effektiv behandling av cerebrale aneurysmer kan kun utføres ved kirurgisk manipulasjon.

I tilfeller hvor vaskulær dannelse er liten, ikke medfører vesentlige avvik, er pasienter rådes til å vente-og-observasjon taktikk som innebærer jevnlige besøk til en nevrolog eller nevrokirurg, kontroll over størrelsen på aneurisme, spore sin "oppførsel". I tillegg er metoder som minimerer risikoen for farlige konsekvenser utnevnt:

normalisering av blodtrykk; reduksjon i kolesterol i blodet; økt elastisitet i arteriene; behandling av smittsomme patologier; avvisning av dårlige vaner rationering av fysisk aktivitet, etc.

Aneurysm i hjernens operasjon

Hvis den oppdager en hjerne aneurisme som ofte diagnostisert av X-ray, tomografi og angiografi undersøkelser, for å flykte fra sine komplikasjoner er mulig ved hjelp av nevrokirurgi. Operativ behandling i dette tilfellet er svært kompleks, det er rettet mot å isolere hulrommet i aneurysmen og fjerne det fra hjernens sirkulasjon. Operasjonen for å fjerne en aneurisme av cerebral fartøy kan utføres ved en av hovedmetodene:

endovaskulær okklusjon; klipping av aneurysm cervix.

Endovaskulær kirurgi av cerebral arterie aneurysmer

Denne metoden er minimalt invasiv, utført under generell anestesi. Endovaskulær aneurisme embolisering av cerebrale kar omfatter injeksjon gjennom en av de fjerntliggende kapillærene fleksibel kateter gradvis fremmet til det patologiske stedet i henhold til røntgenstyreenheten. Videre settes en mikrosiral inn i aneurysmhulen fra kateteret, forårsaker tilstopping og død av formasjonen. Fordelen med denne teknikken er muligheten for tilgang til dybdegående fartøy, søknad selv etter aneurysmbrudd.

Kloning av cerebrale aneurismer

Når en aneurisme i hjerneskarene ikke ligger dypt, eller når det er nødvendig med akutt inngrep etter blødning, utføres en åpen kirurgi. Denne teknikken innebærer å åpne kranen og isolere formasjonen fra blodstrømmen ved å etablere et spesielt metallklips på nakken. Som et resultat dør kaviteten av vaskulært fremspring gradvis ned med ytterligere erstatning av bindevevet.

Operasjonen krever høy kvalitet mikrokirurgisk utstyr, et operasjonsmikroskop. Hvis inngrep utføres etter aneurismen eksploderte cerebrovaskulær trinn omfatter et annet avløp som dannes intra hematom og eliminering av blod i det subarachnoide plass.

Aneurysm i hjernen - konsekvenser etter operasjon

Selv som et resultat av vellykket vellykket kirurgisk inngrep, der aneurysmen i hjerneskarene er eliminert, kan konsekvensene etter operasjonen være fjernt. Komplikasjoner er forbundet med en reaksjon på et bedøvelsesmiddel, skade på de vaskulære veggene, ufullstendig fjerning av blodpropper, etc. I denne forbindelse kan pasienter utvikle seg:

forverring av blodtilførselen til hjernevævet; trombose; cerebralt ødem; utseendet på en ny aneurisme; smittsom prosess; brudd på tale, hørsel, syn, etc.

Likevel er risikoen for å gjennomføre en operasjon i de fleste tilfeller rettferdiggjort. Livet etter klipping av en aneurisme av cerebral fartøy, samt etter en endovaskulær operasjon, har noen begrensninger og anbefalinger. Mange pasienter trenger en lang periode med rehabilitering med fysioterapi, bruk av medisinering, gjentatte operasjoner.

Ivan Drozdov 03.02.2017

En aneurisme i hjernen er en patologisk formasjon som er lokalisert på veggene til de intrakranielle karene, har en tendens til å vokse og fylle hulrommet med blod. Vegget på det berørte fartøyet stikker ut, som et resultat av hvilken det begynner å presse på nerver og hjernevev som ligger nær det, ansvarlig for livets livsviktige aktivitet og funksjon. Etter å ha nådd en stor størrelse, kan en aneurysm bryte og føre til alvorlige konsekvenser - en fornærmelse med konsekvenser, koma eller død.

Årsaker til en aneurisme i hjernen

Dannelsen av intrakranielle aneurysmer er nesten alltid forbundet med patologiske forstyrrelser av vaskulært vev. Ervervede eller medfødte sykdommer bidrar til ødeleggelsen av karenees vegger, reduserer tone og delaminering. De svekkede karene tåler ikke det naturlige trykket i blodstrømmen, noe som resulterer i dannelsen av en aneurisme i form av fremspring av veggen, etterfulgt av akkumulering av blod i hulrommet på det tynneste stedet.

De viktigste årsakene til å ødelegge vaskulærveggene og utseendet til intrakranielle aneurysmer inkluderer:

Genetiske abnormiteter, manifestert ikke bare som medfødte, men også kjøpte sykdommer. Arteriell hypertensjon. Veggene på fartøyene mister elastisitet og dekkes av mikroskader på grunn av overdreven blodtrykk på dem. Ved langvarige patologiske effekter kan fremspring av veggen av et fortynnet kar og utviklingen av en aneurisme som følge av dette oppstå. Åreforkalkning. Utseendet til aterosklerotiske plakk og ødeleggelse av vaskulære vegger kombineres ofte med arteriell hypertensjon, og øker dermed risikoen for aneurysmer. Intrakraniale skader. Med lukket CCT kan skader på cerebral arterier forekomme på det harde skallet, noe som resulterer i at aneurysmer utvikler seg på sine vegger. Infeksjoner i hjernen. I slike tilfeller er aneurysmer en komplikasjon av den underliggende sykdommen, for eksempel akutt meningitt, bakteriell endokarditt eller soppsykdommer. Tumoremboli. En aneurisme vises mot bakgrunnen av en delvis overlapping av fartøyets kanal med et stykke svulst som er løsrevet fra formasjonslegemet. Effekt av stråling.

Hvis en av de nevnte sykdommene eller betingelsene er utsatt, bør en person periodisk undersøkes av spesialister og om nødvendig behandles. Regelmessig analyse av tilstanden til karene i hjernen vil tillate å legge merke til utvikling av patologi i tide og ta passende tiltak.

Aneurysme i hjernen: symptomer

Ved sykdomsutbruddet er hjerneaneurysmesymptomer milde. For tegn som ofte ligner på manifestasjoner av nevrologiske sykdommer, tar få oppmerksomhet, mens sykdommen fortsetter å utvikle seg. Hvis det i begynnelsen ikke ble oppdaget patologi av cerebrale kar og som følge av denne aneurysmen økt til en stor størrelse, begynner pasienten å vise mer uttalt symptomer på denne sykdommen:

Hodepine. Moderat pulsering, manifestert oftere på den ene siden og i øyesokkene, oppstår med en aneurisme av fartøy som passerer gjennom det overflatevev i hjernemembranen. Hvis patologien er lokalisert i hjernestoffets indre vev, kan hodesmerter ikke forstyrre på grunn av fravær av smertestillende midler i disse strukturene. Sårhet i ansiktet. Et symptom oppstår når en aneurisme utvikles i veggene i halspulsåren og press på prosessene i ansiktsnerven. Spotting lidelser. En aneurisme som ligger i nærheten av de optiske nerver, kan klemme dem og derved forårsake synshemming. Hvis sykdommen utvikler seg i nærheten av et bunt av optiske nerver, kan pasienten delvis miste synet eller helt blind. Kramper. Muskelkontraksjoner oppstår ufrivillig når store aneurismer klemmes inn i vevene i de store halvkugler som er ansvarlige for motorfunksjoner. Konvulsjoner forårsaket av en aneurisme ser ikke ut som epileptiske anfall, men det er bare mulig å diagnostisere deres tilhørighet til sykdommen bare under en detaljert undersøkelse. Neurologiske lidelser forårsaket av komprimering av kranialnervene. Som et resultat kan pasienten miste smak og hørsel, etterligningsforstyrrelser kan oppstå og nedre øyelokk kan senkes. Forløpende angrep av iskemisk type. Avhengig av fartøy eller arterie, som påvirkes av aneurysmen, utvikler pasienten akutte angrep av blodtilførsel til hjernen, som varer opptil en dag. Denne prosessen er ledsaget av svimmelhet (opp til bevissthetstap), orienteringstap, nedsatt minne og følsomhet, lammelse av lemmer og separate deler av kroppen.

I en tilstand nær ruptur av aneurysmen endres pasientens symptomer. Intensiteten til de beskrevne nevrologiske tegnene øker, noe som resulterer i at pasienten føler seg en markant forverring av hans tilstand av helse. På dette stadiet er behandling av leger allerede et nødtiltak, ellers bryter en aneurysmes brudd på irreversible konsekvenser og et dødelig utfall.

Typer aneurysmer

Tre typer intrakranielle aneurysmer er preget av ytre egenskaper og utviklingsstruktur:

Sacled - En rund sac med blod inne er festet til veggen av fartøyet ved basen eller benet. Ekstern utsikt over denne typen aneurisme ligner en bær som henger fra en gren, så den kalles "bær". Lateral - ser ut som en svulst, ligger direkte på veggen av fartøyet; Spindelformet - ligger i stedet for patologisk utvidelse av fartøyene fra innsiden.

På stedet for aneurysm lokalisering er det:

Arteriell - oppstår på steder av forgrening av arterielle kar på grunn av deres patologiske ekspansjon. Arteriovenous - påvirker veggene i venøse kar.

Av opprinnelses natur er hjerneaneurysmer delt inn i:

Stratified - aneurysmer er plassert direkte i veggen av fartøyet som et resultat av dets delaminering og sipning gjennom sprekker. Sann - oppstår inne i fartøyet på grunn av fremspring av veggen. False - er dannet fra utsiden av fartøyet i form av en hul neoplasma, mens blodet kommer inn i det gjennom mikroskår eller hull i veggen.

Aneurysmer i hjernen er klassifisert etter andre tegn. Så, etter antall aneurysmer er det flere eller enkle, etter utseende - medfødte eller oppkjøpte, i størrelse - små, mellomstore og store. Hvis en aneurisme oppsto mot en purulent infeksjon, kalles den en mykotisk infeksjon.

Rupturen av hjernens aneurisme og dens konsekvenser

Med overdreven tynne kar og under påvirkning av provokerende faktorer, kan pasienten ha en aneurisme som brøt ut med utstrømning av blod inn i nærliggende vev. Avhengig av plasseringen av aneurysmen, kan blødning påvirke hjernevævet, dets skallrom og ventrikler.

Blødning forårsaket av ruptur av aneurysmen bærer høy risiko for blokkering av væskeledende kanaler og stagnasjon av væskevæsken. Hjernen svulmer, og blodet sprer seg gjennom hjernevevene under forfallet provoserer utviklingen av den inflammatoriske prosessen og nekrose. Som et resultat opphører gradvis døende av deler av hjernen overføring av signaler til vitale systemer og organer, og deres arbeid opphører.

Brudd på en aneurisme i hjernen er preget av følgende symptomer:

Intense angrep av hodepine. Blodet sølt inn i hjernevævet irriterer nerveendingene som er der, noe som fremkaller utseende av uutholdelig hode smerte. Kvalme og plutselig rush av oppkast. Bevisstap. Det er bakgrunn av en kraftig økning i ICP, provosert av utstrømning av blod, dannelse av hematom og hjerneødem. Nevrologiske tegn, som indikerer irritasjon av membranene i hjernen. Disse symptomene inkluderer utseendet av fotofobi, muskelspenning i nakken, rygg og ben. I sistnevnte tilfelle kan pasienten ikke røre brystet med haken og sitte ned.

Med aneurysmbrudd er risikoen for død ekstremt høy.

Selv om en person kan redde og gi ham en stabil tilstand, er det en stor del av sannsynligheten for komplikasjoner etter subarachnoid blødning:

gjentatt ruptur av aneurysmen; akkumulering av væske i hjernens strukturer (cidrocephaly), forårsaket av overlapping av gulrøtter; hjernens iskemi med lav sannsynlighet for død.

Komplikasjoner som oppstår etter aneurysmbrudd, avhenger også av graden av hjerneskade. Så kan pasienten manifestere:

taleforstyrrelser - etter blødning i venstre halvkule-tale blir vag, det er problemer med skriving og lesing; forstyrrelser i motorsystemet, lammelse av lemmer - med ryggmargsskade; reduksjon av svelging refleks - matinntaket er betydelig hemmet, mat i stedet for spiserøret kommer inn i luftveiene enn provoserer utviklingen av inflammatoriske prosesser i lungene; Psykoterapeutisk ustabilitet, manifestert i form av angrep av aggresjon, sinne eller omvendt, infantilisme, apati, fettering frykt; nedsatt oppfatning - en person er forstyrret av den romlige oppfatningen av omgivende gjenstander (for eksempel er det vanskelig for ham å komme inn i døråpningen eller hell te i en kopp); Krenkelse av kognitive funksjoner - manifestert i form av minnefunksjon, reduksjon av mentale evner og logisk tenkning; psykiske lidelser - en person som tidligere hadde en aneurysmbrudd, ofte bekymret for depressive stemninger, og mot denne bakgrunnen utvikler søvnløshet, tap av appetitt, apati til hendelsene som finner sted; hodepine - periodiske anfall i form av alvorlige pulseringer eller lumbago, som er vanskelige å fjerne ved smertestillende midler, forverre trivsel og redusere effektivitet; epileptiske anfall - forekommer hos hver 5. pasient som har hatt en aneurysmbrudd.

Ganske ofte mistet hjernefunksjonene ikke kan gjenopprettes, men kompetent rehabilitering og regelmessig observasjon av spesialister gjør det mulig å forbedre hjernens aktivitet og oppnå fullstendig selvbetjening.

Behandling av cerebrale aneurismer

To hovedmetoder brukes til å behandle en aneurisme: kirurgisk og konservativ. Hvis en aneurisme i hjernen er liten og ikke har en tendens til å øke, så ser eksperter på det ved regelmessig gjennomgang av diagnosen og foreskriver samtidig støtte medisinering. Med intensiv vekst og trusselen om brudd på utdanning, anbefales pasienten å gjennomgå en operasjon.

Med konservativ behandling foreskrives pasienten medisiner med en effekt rettet mot å redusere effekten av en aneurysm på nærliggende vev og fjerne patologiske symptomer:

Vasodilatormedisiner (Nimodipin) - er foreskrevet for å hindre vasospasmer, deres ekspansjon og forbedre blodstrømmen gjennom hjernens arterier. Antihypertensive stoffer (Captopril, Labetalol) - vises med høyt blodtrykk for å avlaste tonen i karetveggene. Med en aneurisme bidrar medisinering til å avlaste spenningen i formasjonsvegget og dermed redusere risikoen for brudd. Antikonvulsiver (fenosepam) - har en avslappende effekt på nerveceller, noe som resulterer i en redusert impulsoverføring til problemstedet. Painkillers reseptbelagte legemidler (Morphine) - foreskrevet for utålelig hodepine under intensiv terapi og under kontroll av vitale systemer i kroppen. Narkotika i denne gruppen er vanedannende, så de brukes i unntakstilfeller. Antiemetiske tabletter (Metoclopramide) - er indikert når tilstanden forverres med brekninger.

Det skal huskes at det er umulig å kurere en aneurisme av cerebral fartøy på konservativ måte, medisinske preparater kan bare redusere trusselen om brudd.

Hvis formasjonen vokser raskt og utøver trykk på nærliggende vev, bør man lytte til spesialistens mening og, i fravær av kontraindikasjoner, godta en operasjon.

Fjerning av en aneurisme i hjernen, operasjon

Kirurgisk inngrep medfører risiko for å utvikle påfølgende komplikasjoner, men de er flere ganger lavere i forhold til truslene som oppstår når hjernens aneurisme blir bristet.

Avhengig av indikasjoner, generell tilstand, beliggenhet og grad av trussel mot livet, foreskrives pasienten en av følgende kirurgiske prosedyrer:

Åpent kirurgi (craniotomi). Fremgangsmåten involverer å åpne skallen på stedet for aneurismen lokalisering og anvendelsen av en av de typer behandling: klipping - sette til halsen til aneurismen metallklemmen uten knekk med moderfartøyet og fjerning av hulrommet fra blodoppsamlingen. Over tid blir aneurysmhulen erstattet av bindevev, som forhindrer at blodet påfølgende kommer inn i det. Shunting - det skadede karet overlappes, mens blodstrømmen blir omdirigert langs et nærliggende kunstig fartøy (shunt). Styrking av veggene - Et skadet kar i stedet for utviklingen av aneurysmen er innpakket med et spesielt kirurgisk materiale, noe som resulterer i at en merkelig kapsel dannes på problemområdet. Endovaskulær embolisering. Prosedyren utføres på en minimal invasiv måte uten at det er nødvendig å åpne skallen. Ved hjelp av angiografi bringes et fleksibelt kateter langs blodkaret til en aneurisme. Etter dette blir en metallspiral innført i formasjonens hulrom, som dekker fartøyets lumen og dermed forhindrer inntrengning av blod inn i interiøret. En fordel ved fremgangsmåten anses det ikke nødvendig å åpne inngrep, samtidig som manglene innbefatter manglende evne til å fjerne blodoppsamlingen i aneurismen hulrom og utvikling av vaskulære spasmer som en reaksjon på et fremmedlegeme.

Til tross for progressiviteten til sistnevnte metode, kan spiralen deformere med tiden og åpne lumen, noe som resulterer i at blodtilførselen til aneurysmen blir restaurert og den begynner å vokse. I slike tilfeller anbefales pasienten å gjennomgå en andre operasjon.

Rehabilitering etter en aneurysmoperasjon av hjernen

Restitusjonsperiode etter kirurgi er avhengig av flere faktorer - alderen til pasienten, typen av aneurysme og hjerne strukturer som den behandlet, den profesjonelle av kirurger som utfører operasjonen, og omfanget av de komplikasjoner som kan oppstå i den.

Før stabilisering av tilstanden i den postoperative perioden, er pasienten på et sykehus og under tilsyn av nevrokirurger undergår medisinsk behandling. Avhengig av tilstanden til helse og indikatorer på sykehuset, kan han holde seg fra 3 til 30 dager. Etter denne perioden begynner rehabiliteringsperioden.

For effektiv rehabilitering kan pasienten trenge opptil 2 år, hvor behandling anbefales i spesialiserte sanatorier under tilsyn av rehabiliteringslærere og psykologer. Gjennom denne perioden er støttende behandling og rehabiliteringsaktiviteter planlagte kurs med en pause mellom dem om noen uker. Avhengig av graden av skade på hjernekonstruksjonene med personen som gjennomgikk kirurgi, er smalprofil spesialister engasjert i å hjelpe ham med å gjenopprette de tapte funksjonene til tale, skrive, lese, gå.

De effektive rehabiliteringsforanstaltninger som er utpekt etter fjerning av intrakranielle aneurysmer, inkluderer fysioterapiprosedyrer, som kan deles inn i to grupper:

taktil effekt på muskelvev og kar som er skadet under operasjonen eller med blødning; bruk av instrumentteknikker for stimulering av vev påvirket av kirurgi.

Den første gruppen inkluderer:

terapeutisk massasje av problemssoner - skulderbelte, krage sone, hode, lemmer; akupunktur; fysioterapi øvelser, inkludert arbeid med simulatorer, dersom motorfunksjonene forstyrres etter operasjonen.

Av alle de instrumentale teknikkene etter fjerning av hjernens aneurisme, gjelder følgende:

elektroforese ved bruk av medisinske løsninger; elektrostimulering av muskler; UHF ifølge indikasjoner; oksygen-, jodid-brom- eller hydrogensulfidbad.

På individuell basis kan rehabilitatoren justere listen over behandlingsprosedyrer, avhengig av hvordan dagens behandlingsforløp påvirker kroppen.

Effekter av cerebrale aneurysmer og prognose

En pasient diagnostisert med en hjerne aneurisme, bør forstå at forsinkelsen i behandlingen kan true dets brudd, subaraknoidalblødning, og alvorlige konsekvenser: tap av vitale funksjoner eller død.

Hvis en aneurisme oppdages før bruddet, har pasienten en sjanse, hvis ikke for fullstendig utvinning, da for en betydelig forlengelse av livet. Prognosen for overlevelse etter operasjon er i gjennomsnitt 10 år, mens indikatoren kan variere avhengig av pasientens alder, kroppens motstand, strukturen og plasseringen av den eksterne aneurisme.

Brudd på en aneurysm i hjernen forverrer signifikant overlevelsesprognosen og uttrykkes i følgende gjennomsnittlige statistiske resultater:

dødsfall i 10% av tilfellene før ankomst av leger, i 5% - etter operasjonen, i 50% - innen 30 dager etter pausen; dannelse av intrakraniell hematom i 22% av overlevende pasienter som gjennomgått subaraknoid blødning; utstrømning av blod til hjernens ventrikler hos 14% av pasientene, som i halve tilfellene fører til døden.

Risiko for dødelig utgang øker i tider, hvis en aneurisme av de store størrelsene er i et akutt stadium eller det oppstår en gjentatt blødning.

Av alle overlevende pasienter etter aneurysmbrudd, er kun 30% i stand til selvstendig å betjene seg, og avhengig av blødningsstedet, kan hjernefunksjonssykdommer forblir:

nedsatt oppfatning; reduksjon i kognitive funksjoner (minne, tenkning, evne til mental utvikling); endre atferdsmessige kvaliteter og psyko-emosjonell bakgrunn; brudd på tale, auditiv og visuell funksjon; epileptiske anfall, kortvarig lammelse.

Prognosen for hjernens aneurysmbrudd er avhengig av flere faktorer: pasientens alder, lokalisering av aneurysmen, graden av effusjon og operativ pleie av leger.

Les Mer Om Fartøyene