Aneurysme av cerebral fartøy: sigmtomer, årsaker, diagnostikk, behandling og prognose

Aneurysmer av cerebral fartøy Er patologiske lokale fremspring av veggene i hjernens arterielle kar. Med svulstliknende strøm av cerebrale aneurysmer imiterer en klinikk med volumetrisk utdanning med skade på de visuelle, trigeminale og oculomotoriske nerver. Når apopleksi av cerebralkarbens aneurysm manifesteres av symptomer på subaraknoid eller intracerebral blødning, som plutselig oppstår som følge av brudd. Aneurysm av cerebral fartøy diagnostiseres på grunnlag av data fra anamnese, neurologisk undersøkelse, kraniografi av skallen, undersøkelse av cerebrospinalvæske, CT, MR og MRA i hjernen. Hvis det er tegn på en aneurisme i hjerneskarene, er den gjenstand for kirurgisk behandling: endovaskulær okklusjon eller klipping.

Aneurysmer av cerebral fartøy

En aneurisme av cerebral fartøy er en konsekvens av en endring i strukturen i vaskemuren, som normalt har 3 lag: det indre - intima, det muskulære laget og det ytre - adventitia. Degenerative endringer, underutvikling eller skade på ett eller flere lag av vaskemuren fører til tynning og tap av elastisitet av den berørte delen av karvegveggen. Som et resultat, i et svekket sted under blodstrømmenes trykk er det et fremspring av vaskulærveggen. Dette danner en aneurisme av cerebral fartøyene. Den hyppigste aneurisme av cerebral fartøy er lokalisert ved forgrening av arteriene, siden trykket utøves på veggen av fartøyet er den høyeste.

Ifølge noen data er en aneurisme av cerebral fartøy til stede i 5% av befolkningen. Imidlertid er det ofte asymptomatisk. En økning i aneurysmal utvidelse ledsages av tynning av veggene og kan føre til brudd på aneurysm og hemorragisk slag. En aneurisme i hjernen har en nakke, kropp og kuppel. Den aneurysmale halsen som ligner fartøyets vegg er preget av en trelagsstruktur. Kuppelen består bare av intima og er det svakeste punktet i hvilken hjernebruskens aneurisme kan briste. Det vanligste brukket er observert hos pasienter i alderen 30-50 år. Ifølge statistikken er det den briste aneurismen av cerebral fartøy som forårsaker opptil 85% av ikke-traumatisk subarachnoid blødning (SAH).

Årsaker til cerebrale aneurismer

Medfødt aneurisme av cerebral fartøy er en konsekvens av utviklingsavvik, noe som fører til brudd på den normale anatomiske strukturen til veggene sine. Det er ofte kombinert med andre medfødte patologier: polycystisk nyresykdom, koarkasjon av aorta, bindevevsdysplasi, cerebral arteriovenøs misdannelse og lignende.

Ervervet hjerne aneurisme kan utvikles som et resultat av endringer i karveggen etter å ha fått en traumatisk hjerneskade, mot en bakgrunn av hypertensjon, aterosklerose og vaskulær Hyalinosis. I noen tilfeller er det forårsaket av en drift i cerebrale arterier av smittsom emboli. En slik aneurisme av cerebral fartøy i nevrologi kalles mykotisk. Dannelsen av en aneurisme av cerebral fartøy lettes av hemodynamiske faktorer, som ujevn blodstrøm og arteriell hypertensjon.

Klassifisering av en aneurisme av cerebral fartøy

Ifølge sin form av en aneurisme av cerebral fartøy, er det sccular og spindelformet. Og de førstnevnte er mye mer vanlige, i et forhold på ca. 50: 1. I sin tur kan saccular aneurisme av cerebral fartøy være single eller multi-chambered.

Lokaliseringen av en aneurisme av cerebral fartøyene er klassifisert i en aneurisme av den fremre cerebral arterien, den midtre cerebrale arterien, den indre halspulsåren og vertebro-basilære systemet. I 13% av tilfellene er det flere aneurismer plassert på flere arterier.

Det er også en klassifisering av hjerneslag i størrelse, i henhold til hvilke isolert miliærtuberkulose aneurisme størrelse opp til 3 mm, liten - 10 mm, medium - 11 til 15 mm, stort - 16 til 25 mm og gigant - mer enn 25 mm.

Symptomer på en aneurisme av cerebral fartøy

I sine kliniske manifestasjoner av cerebrale aneurysmer kan ha en tumorlignende eller apopleksisk kurs. Når tumor utførelse av cerebrale aneurismer og progressivt, og nådde en betydelig størrelse, begynner å presse anordnet ved siden av sin anatomiske hjerne dannelse, noe som fører til utseendet av relevante kliniske symptomer. Tumor-lignende aneurisme av cerebral fartøy er preget av et klinisk bilde av den intrakraniale svulsten. Dens symptomer er avhengig av plasseringen. Den vanligste svulstliknende aneurysmen i hjerneskarene er avslørt i området med den visuelle crossover (chiasma) og i hulskinnet.

Aneurysm i den chiasmatiske regionen er ledsaget av forstyrrelser i skarphet og synsfelt; med langvarig eksistens kan føre til atrofi av optisk nerve. Hjerneslag, som ligger i det kavernøse sinus, kan være ledsaget av en av de tre syndromer kavernøse sinus som representerer en kombinasjon parese III, IV og VI par CHMN med lesjoner i ulike grener av trigeminal nerve. Parese III, IV og VI par er klinisk manifestert av oculomotoriske forstyrrelser (svekkelse eller manglende evne til konvergens, utvikling av strabismus); nederlag av trigeminusnerven - symptomer på trigeminal neuralgi. Langvarig aneurisme av cerebral fartøy kan bli ledsaget av ødeleggelse av bein av skallen, som avdekkes under røntgenstråler.

Ofte har en aneurisme av cerebral fartøy et apopleksisk kurs med plutselig utseende av kliniske symptomer som følge av brudd på aneurysmen. Bare sporadisk aneurysmbrudd foregår av hodepine i frontal-oftalmiske regionen.

Brudd på aneurisme av cerebral fartøy

Det første symptom på ruptur av en aneurysm er en plutselig veldig intens hodepine. I utgangspunktet kan den ha en lokal karakter som tilsvarer plasseringen av aneurismen, da blir den diffus. Hodepine er ledsaget av kvalme og gjentatte ganger gjentatte oppkast. Det er meningeal symptomer: hyperestesi, stivhet av occipital muskler, symptomer på Brudzinsky og Kernig. Deretter er det et bevissthetstap som kan vare i en annen tidsperiode. Det kan være epileptiforme anfall og psykiske lidelser fra liten forvirring til psykose. Subarachnoid blødning, som oppstår når aneurysm av cerebral fartøy blir brutt, ledsages av en langvarig spasme av arteriene som ligger nær aneurisme. Omtrent 65% av tilfellene fører denne vaskulære spasmen til skade på hjernesubstansen av typen iskemisk slag.

I tillegg til subarachnoid blødning kan en bristet aneurisme av cerebral fartøy føre til blødning i stoffet eller hjernens ventrikler. Intrakerebralt hematom er observert i 22% tilfeller av aneurysmbrudd. I tillegg til generelle cerebrale symptomer, manifesterer seg seg med økende fokal symptomatologi, avhengig av lokalisering av hematom. I 14% av tilfellene forårsaker den bruddet aneurisme i hjerneskarene en blødning til ventriklene. Dette er den vanskeligste varianten av sykdomsutviklingen, som ofte fører til døden.

Fokal symptomatologien, som er ledsaget av den bristede aneurysmen i hjerneskibene, kan være mangfoldig og avhenger av lokaliteten av aneurysmlokalisering. Således fører cerebral aneurisme som befinner seg i området av bifurcation av karoten arterien til utseendet av synsfunksjonsforstyrrelser. En aneurisme av den fremre cerebral arterien er ledsaget av parese av de nedre ekstremiteter og psykiske lidelser, midtre cerebral hemiparese på motsatt side og taleforstyrrelser. Lokaliseres i vertebrobasilær system basilære cerebrale aneurismer ved brudd karakterisert dysfagi, dysartri, nystagmus, ataksi, alternerende hemiplegi, parese av sentral ansiktsnerven og trigeminus lesjon. Aneurysmen til hjerneskibene som befinner seg i hulskernen, ligger utenfor dura materen, og derfor er bruddet ikke ledsaget av blødning i kranialhulen.

Diagnose av en aneurisme av cerebral fartøy

Ofte kjennetegnes en aneurisme av cerebral fartøy av et asymptomatisk kurs og kan detekteres tilfeldig ved undersøkelse av en pasient på grunn av en helt annen sykdom. Med utviklingen av kliniske symptomer på cerebral aneurismer nevrolog diagnostisert basert på historie data, nevrologisk undersøkelse av pasienten, røntgen og tomographic undersøkelser, studier cerebrospinalvæsken.

Neurologisk undersøkelse gjør det mulig å identifisere meningeal og fokal symptomer på basis av hvilke det er mulig å sette en aktuell diagnose, dvs. å bestemme plasseringen av den patologiske prosessen. Radiografi av skallen kan oppdage forstente aneurysmer og ødeleggelsen av skallenbasen. Mer nøyaktig diagnose er gitt av CT og MR i hjernen. Endelig er det mulig å diagnostisere en aneurisme av cerebral fartøy ved resultatene av en angiografisk studie. Angiografi lar deg bestemme plasseringen, formen og størrelsen på aneurismen. I motsetning til røntgenangiografi krever magnetisk resonans (MRA) ikke innføring av kontrastmidler og kan utføres selv i den akutte perioden for brudd på aneurisme av cerebral fartøy. Det gir et todimensjonalt bilde av tverrsnittet av fartøyene eller deres tredimensjonale volumbilde.

I fravær av mer informative diagnosemetoder kan den brutte aneurisme av cerebral fartøy diagnostiseres ved å utføre lumbal punktering. Påvisning av blod i det resulterende cerebrospinalvæsket indikerer tilstedeværelsen av subaraknoid eller intracerebral blødning.

I løpet av diagnosen bør tumor-lignende cerebrale aneurysmer differensieres fra svulster, cyster og hjerneabsess. Apopleksisk cerebral aneurisme krever differensiering fra epileptisk angrep, forbigående iskemisk angrep, iskemisk berøring, meningitt.

Behandling av cerebrale aneurismer

Pasienter med cerebrale aneurysmer som er små i størrelse, bør konstant observeres hos en nevrolog eller en nevrokirurg, da en slik aneurisme ikke er en indikasjon på kirurgisk behandling, men må overvåkes for sin størrelse og kurs. Konservative terapeutiske tiltak er rettet mot å forhindre en økning i aneurysmstørrelsen. De kan omfatte normalisering av blodtrykk eller hjertefrekvens, korreksjon av blodkolesterolnivå, behandling av konsekvensene av TBI eller eksisterende smittsomme sykdommer.

Operativ behandling er rettet mot å forebygge aneurysmbrudd. Dens hovedmetoder er klipping av aneurysm cervix og endovaskulær okklusjon. Stereotaktisk elektrokoagulasjon og kunstig trombose av aneurysm kan brukes ved hjelp av koagulanter. Med hensyn til vaskulære misdannelser utføres radiokirurgisk eller transkraniell AVM fjerning.

Den sperrede aneurisme av cerebral fartøy er en akutt tilstand og krever konservativ behandling som ligner på behandling av hemorragisk slag. Indikasjonene er kirurgisk behandling: fjerning av hematom, endoskopisk evakuering eller stereotaksisk aspirasjon. Hvis en aneurisme i hjerneskarene er ledsaget av blødning i ventriklene, dannes ventrikulær drenering.

Prognose av en aneurisme av cerebral fartøy

Prognosen for sykdommen avhenger av stedet der cerebral aneurisme befinner seg, på størrelse og på forekomst av en patologi som fører til degenerative endringer i vaskulær eller hemodynamiske lidelser. Den cerebrale aneurisme som ikke øker i størrelse kan eksistere gjennom hele pasientens liv uten å forårsake noen kliniske endringer. Den sperrede aneurismen av hjerneskarene i 30-50% av tilfellene fører til pasientens død. Hos 25-35% av pasientene etter aneurysmbrudd er det vedvarende invaliderende effekter. Gjentatt blødning observeres hos 20-25% av pasientene, dødeligheten etter at den når 70%.

aneurisme

aneurisme Er staten der det er et fremspring av veggen arterie, i mer sjeldne tilfeller - årer. Dette skjer som følge av dilatasjon eller uttining av arterien. I lys av denne prosessen vises en aneurysmal sac, noen ganger komprimerer vev i nærheten. En aneurisme er som regel et medfødt fenomen. Ved fødselen er det ikke funnet en slik patologi, utviklingen av barnet er normalt. Aneurysm manifesteres allerede på grunn av sykdommer der blodkarene gradvis blir tynnere. Også, sykdommen kan være en konsekvens av skader eller skader på blodårene og utseendet av infiserte blodpropp. Ofte finnes en aneurisme i løpet av en radiologisk eller ultralydstudie ved et uhell. Umiddelbart etter installasjonen av en slik diagnose, er det nødvendig å ta tiltak, fordi når aneurysmbrudd oppstår blødning, som kan føre til døden. Når en aneurysm bryter, føler en person smerte, faller blodtrykket hans kraftig.

Det er også aneurysm, men manifestasjonen er mer karakteristisk for folk i eldre alder - etter femti år. Hos folk i en yngre alder opptrer den overtagne aneurisme som følge av skader. Det er flere typer aneurysmer.

Aneurysm i hjernen

Aneurysm i hjernen, som også kalles intrakraniell aneurisme, Dette er dannelsen som skjer på hjernen blodkar. Gradvis økende, den er fylt med blod. Ofte er det trykk på den konvekse delen av aneurismen på hjernevævet, på nerven. Men den farligste tilstanden for en person er brudd på en aneurisme i hjernen, på grunn av hvilken det er blødning i hjernevevet.

Hvis størrelsen på aneurismen er liten, kan den ikke føre til blødninger. En lignende patologi forekommer i nesten hvilket som helst område av hjernen. Men oftest vises det på et sted hvor grener grener fra arterien, det vil si mellom basen av skallen og den nedre overflaten av hjernen.

Ofte manifesteres en aneurisme som en konsekvens av tilstedeværelsen av en innfødt patologi av karenees vegger. Noen ganger oppstår en aneurisme i hjernen hos personer som har visse genetiske lidelser. Dette er bindevevssykdommer, sirkulasjonsforstyrrelser, polycystisk nyre.

I tillegg kan årsaken til aneurismer i kar i hjernen være en tidligere mottatt en hodeskade, permanent høyt blodtrykk, kreft, infeksjonssykdommer, aterosklerose og andre sykdommer i det vaskulære system. Fremveksten av en aneurisme fører til ondartet røyking og narkotikamisbruk.

Til nå skiller eksperter tre typer aneurysmer i hjernen. sacculated aneurisme Er en rund pose fylt med blod, festet til stedet der blodkarene avgrener seg. Denne typen aneurisme, også kalt en "berry" aneurisme på grunn av sin struktur, er utbredt. Denne patologien er typisk for voksne.

ved lateral aneurisme Det er en slags hevelse i blodkarets vegg. dannelse fusiform aneurisme oppstår som en følge av utvidelsen av fartøyets vegg på et bestemt sted.

Det er også en klassifisering av aneurysmer i henhold til deres størrelse. Dersom aneurisme er mindre enn 11 millimeter i diameter, er det en liten aneurisme, blir den midlere kalles en aneurisme med en diameter på 11-25 mm, en gigant - mer enn 25 mm.

Denne sykdommen kan overta en person i alle aldre. Litt oftere registreres denne patologien hos kvinner.

Det er viktig å ta hensyn til at aneurysmbrudd og følgelig blødning kan forekomme i hver av hjernens aneurisme-typer. Å provosere en aneurysmbrudd i hjernen kan ha ulike faktorer: høyt blodtrykk, alkoholisme, kokainbruk etc.

På grunn av blødning i hjernen kan en person oppstå hemorragisk slag, alvorlig skade på nervesystemet og døden. En gjentatt brudd på en aneurisme eller den etterfølgende utviklingen av nye aneurysmer i hjernens kar er også mulig. Oftest på grunn av brudd på en aneurisme, oppstår en subaraknoid blødning, noe som igjen fører til hydrocephalus. I denne tilstanden CSF akkumulerer i hjernens ventrikler, som senere presser på hjernevævet.

Som en komplikasjon av blødning kan også forekomme vasospasme, det vil si innsnevring av blodkarene. I dette tilfellet forverres blodstrømmen til noen områder av hjernen, noe som fører til vevskader eller til et slag.

Symptomer på en aneurisme i hjernen

Generelt, med en aneurysm i hjernen, oppstår ikke alvorlige symptomer på sykdommen før en aneurysmbrudd oppstår, eller denne formasjonen blir ikke så stor. Med aneurysmer av store størrelser, er det trykk på vev og nerver. Som et resultat oppstår smertefulle opplevelser i øyet, periodiske ansiktspasmer er mulige, lammelse den ene siden av den. En persons øyne kan være overskyet, elever kan vokse. Hvis en aneurisme brist, en sterk og plutselig hodepine, oppkast, dobbeltsyn. Pasienten kan miste bevisstheten. Det skal bemerkes at arten av hodepine i dette tilfellet er spesielt akutt og intens. Noen ganger føler en person en "advarsel" hodepine noen dager før rupturen av en aneurisme. Hvis aneurysmen brister, kan kramper også oppstå, i sjeldne tilfeller kan pasienten falle inn til hvem. Hvis du har slike symptomer, må du umiddelbart konsultere lege.

Diagnose av en aneurisme i hjernen

Aneurysme i hjernen oppdages ofte i løpet av undersøkelser knyttet til diagnosen av andre sykdommer. Med en aneurysm utføres undersøkelsen vanligvis etter at en subaraknoid blødning har skjedd for å bekrefte diagnosen. Undersøkelse av fartøy som bruker en røntgenmetode kalles angiografi. Med et intracerebralt angiogram kan du se endringene som forekommer i arterien eller venen, og finne ut om arterier er innsnevret eller ødelagt.

Ved hjelp av en datamaskintomografi oppdages en aneurisme av hjerneskårene eller blødning etter at aneurismen har bristet.

Magnetic resonance imaging gir et informativt bilde av hjernen. Gjennomføring av magnetisk resonansangiografi gir et detaljert bilde av hjernens blodkar.

Hvis legen mistenker en aneurysmbrudd, kan pasienten tilordnes en analyse av cerebrospinalvæsken. Ved hjelp av en kirurgisk nål blir cerebrospinalvæsken for analyse ekstrahert fra subaraknoid-rommet.

Behandling og forebygging av cerebrale aneurismer

Hos pasienter med aneurysm skjer bruddene ikke alltid. Derfor bør de som er diagnostisert med en liten aneurisme, være under konstant observasjon av leger og overvåke dynamikken i aneurysmøkningen, og om andre symptomer utvikler seg. En slik observasjon er gjort for ikke å gå glipp av tiden når det er nødvendig å starte komplisert terapi av aneurisme. Legen tar alltid hensyn til at hver av tilfellene til en aneurisme er unik, derfor er dens størrelse, type og stilling bestemt for å velge riktig tilnærming til behandling av en aneurisme. Også legen trenger nødvendigvis oppmerksomhet på pasientens alder, tilstedeværelsen av enkelte sykdommer, sannsynligheten for brudd på en aneurisme, arvelighet. Det er viktig å ta hensyn til risikoen, som utgjør behandling av en aneurisme.

Til dags dato er det to typer kirurgisk behandling av cerebrale aneurysmer: klipping aneurysmer og okklusjon. Slike kirurgiske inngrep anses å være ganske komplekse og utgjøre stor risiko. I løpet av deres oppførsel er det mulig å skade andre blodkar, det er også risiko for et angrep etter operasjonen.

Som et alternativt kirurgisk inngrep er det mulig å gjennomføre endovaskulyanoy embolisering. Denne prosedyren kan utføres flere ganger i løpet av en persons liv.

Det finnes for øyeblikket ingen effektive metoder for å forebygge aneurysm. De som har blitt diagnostisert med en "aneurisme i hjernen", bør nøye overvåke nivået av trykk, slutte å røyke og narkotikabruk. Forsiktighet bør også tas med medisiner som fortynner blod, for eksempel, aspirin. Deres mottak er kun mulig etter samråd med behandlende lege. Kvinner som lider av aneurysm bør få en lege konsultasjon om muligheten for å bruke orale prevensiver.

Prognosen for brudd på aneurysm avhenger veldig mye av pasientens alder, tilfredsstillende tilstand av helsen, om han har andre sykdommer eller andre faktorer. Lengden på perioden fra tidspunktet for aneurysmbrudd til å gi profesjonell hjelp er viktig. Jo tidligere diagnosen ble utført og behandlingen startet, jo mer gunstig prognosen.

Gjenoppretting etter aneurysmbrudd i hjernen fortsetter fra flere uker til flere måneder.

Aneurysme i hjertet

Aneurysme i hjertet Er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter myokarditt, hjerteinfarkt, så vel som etter skader. Med en aneurisme i hjertet, er det en begrenset utbuling av hjertevegget, der det har skjedd visse endringer tidligere. Oftest forekommer hjertes hjertesyndrom hos personer som har hatt hjerteinfarkt, fordi utviklingen av en slik patologi er direkte relatert til et brudd på ernæring eller integriteten til hjertemuskelen.

Hvis kronisk sirkulasjon forstyrres i lang tid, forekommer nekrose i et bestemt område av myokardiet. Senere blir et slikt sted erstattet av fibrotiske masser, og dets arr skjer. Det er en klassifisering av hjertet aneurysmer: de er delt inn i skarp, subakutt og kronisk. Hvis vi vurderer formen på en aneurisme, saccular, diffuse, sopp aneurisme.

Manifestasjonen av akutt aneurisme forekommer med hjerteinfarkt i de første ukene. Deretter strekkes det ikke-kontraherende nekrotiske arealet i hjertet på grunn av effekten av intraventrikulært trykk på den. Som et resultat, buler det ut. Dette fenomenet oppstår ved tilstedeværelsen av en rekke faktorer - høy blodtrykk, omfattende fokus på nekrose. Imidlertid blir forstyrrelsen av hvilestyret umiddelbart etter hjerteinfarkt avgjørende.

Etter noen uker er nekrotiske muskelfibre arrdannelse, og aneurismen går over i kronisk form. Etter en stund blir veggen tykkere.

Mye mindre vanlige er subakutte aneurysmer, som manifesteres i skjøre områder av arrvæv.

Med en aneurisme i hjertet, er aktiviteten forstyrret. En persons tilstand forverres kraftig, en akutt venstre ventrikulær svikt utvikler seg, som senere blir kronisk total. Blod stagnerer i venstre atrium, økt lungearterialtrykk. Gassene i ventriklene blir gradvis hypertrofiske, hjertet øker.

Ofte i denne tilstanden er det smerter i hjertet, som kan vare i flere timer og noen dager. Med fysiske stammer øker smerten, de forsvinner ikke analgetika og nitroglyserin. Skarpe smerter er erstattet av stump. Noen ganger føles en person med jevne mellomrom astma, mangel på luft. Blek hud i ansiktet, gradvis manifestert lungeødem, som preges av periodisk hosting og støyende puste. Med vekst av ødem er det sterk hvesenhet, rikelig sputumutslipp, hoste blir sterkere. En aneurisme blir ofte ledsaget av tromboendokarditom, lavgradig feber, takykardi.

Det er også risiko for hjertesvikt i aneurysmområdet. Dette skjer plutselig, pasienten viser en skarp blek, en kald svette. Huden på ansiktet blir raskt cyanotisk, i livmorhalsårene observeres blodoverløp. Ekstremitetene blir kaldere, bevisstheten er fortapt. Døden er veldig rask. Vanligvis oppstår et lignende fenomen mellom 2. og 9. dag av sykdommen.

På grunn av en aneurisme kan også hjertetrytmen forandre seg, utvikle seg fibrøs perikarditt.

Når aneurismen endres til kronisk form, har pasienten andre klager. I hjertet er det tidevann eller falming, en person lider av kortpustethet og svakhet, manifesterer den seg svimmelhet. I begynnelsen observert en kronisk aneurisme takykardi, senere bredder veggene i ventriklene seg. Hjertet øker i størrelse, og litt senere er det tegn på høyre ventrikulær svikt.

Diagnose av hjerteaneurysm utføres ved hjelp av elektrokardiografisk undersøkelse og ved radiografisk undersøkelse av thoraxorganene.

Behandling av en aneurisme i hjertet er en svært vanskelig oppgave. Det utføres utelukkende på et sykehus. Den viktigste behandlingsmetoden er en kirurgisk operasjon for å skjære ut og sutere hjerteveggdefekten. Men utfør denne operasjonen bare i nærvær av komplikasjoner av sykdommen.

Som forebygging av hjerteaneurisme er det viktig å diagnostisere myokardinfarkt i tide og gi en kompetent tilnærming til behandling og gjenoppretting av pasienten.

Aorta aneurisme

Ofte aorta aneurisme utvikler seg i bukavdelingen, i sjeldnere tilfeller - i thoracic avdelingen. Også, aneurysmer av andre arterier blir noen ganger diagnostisert - popliteal arterie carotis, lår, cerebral, koronar arterier. Ofte utvikler en aneurisme seg innenfor forgrening av arteriene, hvor veggene på fartøyene blir utsatt for mer uttalt belastning, og følgelig blir det oftest skadet. Som en årsak til en arteries aneurisme, blir aterosklerose av karene oftest bestemt, i mer sjeldne tilfeller er forekomsten forbundet med skader. I arterien blir blodstrømmen forstyrret, det kan oppstå turbulente blodstrømmer som bidrar til dannelsen av blodpropper og avrivning av dem. Som en komplikasjon av aorta oppstår aneurysm ofte nyreinsuffisiens.

Hvis aneurysmediameteren ikke overstiger 5 cm, så brister en slik aneurysm sjeldent. Følgelig, for behandling av smertefullt brukte legemidler som reduserer blodtrykket. De brukes til å redusere sannsynligheten for brudd. Det er viktig å regelmessig gjennomgå studier for å se dynamikken til en aneurisme. Hvis det øker for raskt, kan pasienten bli foreskrevet en kirurgisk prosedyre. Også kirurgisk inngrep er foreskrevet hvis diameteren av aneurismen er mer enn 5 centimeter.

To metoder for operativ behandling av aneurysmer i abdominal aorta blir brukt. Den første består i å utføre et kutt på magen og sy i graden av aorta. Ved bruk av den andre metoden blir et kateter med en stent satt inn gjennom lårbenet. Det er installert i aorta. Begge operasjonene er vanskelige fra et teknisk synspunkt. De samme behandlingsmetodene brukes også til aneurysm i thoracale aorta.

Aneurysm i hjernen

En aneurisme av cerebral fartøy, intrakraniell eller cerebral, en aneurisme - heter navnet på en liten formasjon som vises på blodkaret i hjernen. Neoplasm vokser raskt og fylles med blod.

En aneurisme er en neoplasma som er dannet på hjernens kar

En aneurisme er sjelden. Det er diagnostisert i 5% av innbyggerne på planeten (40 personer ut av tusen). Oftere forekommer sykdommen hos kvinner i alderen 30-60 år. Hos barn blir neoplasma diagnostisert svært sjelden (2% av alle tilfeller), for det meste hvis det er medfødt. Hos 5-10 personer fra 10 000 er det brudd på en intrakraniell aneurisme.

Neoplasma kan dukke opp i noen del av hjernen. Men oftest er det dannet i stedet for forgrening av arteriene.

Struktur av en aneurisme

Cerebral aneurisme består av livmoderhalsen, kroppen og kuppelen. Nakken er den sterkeste delen, siden den beholder en trelags struktur. Aneurysmets kropp inneholder ikke et muskellag, og den elastiske membranen i den er ødelagt. Kuppelen er det tynneste og svakeste punktet. Veggene består kun av bindevev. Det er i kuppelen at en aneurysmbrudd blir observert.

Klassifisering av aneurysmer

Avhengig av eksterne egenskaper, er tre typer intrakraniell aneurisme kjennetegnet:

 • saccat eller "bær" - ser ut som en rund pose fylt med blod, festet til arterien, ligner også en bær som henger på en stilk;
 • lateral - det kan bli funnet i fartøyets vegg, i utseende det ligner en svulst;
 • spindelformet - stammer fra et sted hvor ekspansjonen av et blodkar finner sted.

I hovedsak dannes poseformede neoplasmer.

Aneurysmer er klassifisert etter eksterne tegn

Avhengig av aneurismeens opprinnelse, er det:

 • sant - en aneurisme er dannet ved fremspring av arterieveggen;
 • falsk - neoplasmens hulrom, som ligger nær arterien, er ikke en del av blodkaret, blodet går inn i det hullet som dukket opp i fartøyets vegg;
 • stratified - hulrommet er dannet inne i blodkarets vegg, blodet inn i det går gjennom hullet i veggen.

Hvis aneurismen skyldes smittsomme sykdommer og en purulent skade på blodkarets vegg, kalles det infisert eller mykotisk.

Ved utseendet blir medfødte (ca. 20%) og oppkjøpte neoplasmer isolert.

Avhengig av antall aneurismer kan det være enkelt og flere.

Ved antall kamre er tumorer delt inn i ett og flere kammer.

Avhengig av størrelsen på en aneurisme, er det:

 • liten (mindre enn 11 millimeter i diameter);
 • medium (diameter varierer innenfor grensene 11-25 milliliter);
 • gigantisk (over 25 millimeter i diameter).

På lokaliseringsstedet er arterielle og arteriovenøse neoplasmer skilt.

Arterielle aneurysmer oppstår når veggene i arteriene stikker ut i form av en sac eller kule. De ligger hovedsakelig i Willis sirkel. Det er på dette stedet at maksimal forgrening av arteriene blir observert.

Arteriovenøse aneurysmer dannes på de stedene hvor venene dilaterer, danner en tangle og kommuniserer med arteriene.

En rekke arteriovenøse aneurysmer er aneurysmene til venen av Galen. De er svært sjeldne. Men en tredjedel av disse tilfellene er diagnostisert hos nyfødte og hos små barn. Og hos gutter finnes slike neoplasmer i 2 ganger oftere enn hos jenter. Det er ingen tegn på sykdommen hos halvparten av barna. I noen tilfeller kan hjertesvikt eller hydrocephalus utvikles.

I 90% av tilfellene, barn som er diagnostisert med en aneurisme av vener i Galen, dør. I tillegg endrer emboliseringen ikke signifikant situasjonen, dødeligheten reduseres ubetydelig (opptil 78%).

Aneurysme i hjernen: årsaker

Aneurysmer oppstår når en trelagsstruktur brytes i vev av arterier og årer, og muskellaget eller submukosemembranen forsvinner.

Dannelsen av en cerebral aneurisme kan føre til:

 • genetisk predisposisjon;
 • interlacing av vener og arterier;
 • tortuosity og anomalous kurver av blodkar;
 • skade på kollagenfibre og elastisk membran;
 • patologiske endringer i blodkarets muskulære lag;
 • brudd på blodsirkulasjonen;
 • coarctation av aorta;
 • forkalkning av blodkar;
 • tromboembolisme;
 • sykdommer som utvikles i bindevev;
 • hodeskader;
 • hypertensjon;
 • smittsomme sykdommer i hjernen;
 • inflammatoriske sykdommer;
 • aterosklerose;
 • ondartede neoplasmer og metastaser;
 • Mykotisk, bakteriell eller svulstemboli;
 • fysiske og følelsesmessige belastninger.

Under påvirkning av de ovennevnte faktorer, mister fartøyets vegg sin mekaniske styrke og elastisitet, begynner å strekke seg, fylle med blod og som en brokk å stikke ut.

Risikoen for å utvikle neoplasmer øker når:

 • forekomsten av overflødig vekt;
 • mottak av orale prevensjonsmidler;
 • hyppige stressende forhold
 • røyking,
 • misbruk av alkoholholdige drikkevarer;
 • bruk av narkotiske stoffer;
 • radioaktiv stråling;
 • utviklingen av polycystisk nyresykdom;
 • Tilstedeværelse av hypoplasi hos nyrene.

Hjerneaneurisme: symptomer

Med en ueksplodert aneurisme kan en person leve et liv uten å mistenke sin eksistens. I utgangspunktet manifesterer små cerebrale aneurysmer seg ikke på noen måte og kan bare oppdages når de øker i størrelse og manifesterer seg ved trykk på omgivende vev eller etter at deres brudd oppstår.

Bare 25% av pasientene har symptomer på sykdommen, karakterisert ved:

 • smertefulle opplevelser som opptrer i øyet;
 • nummenhet eller lammelse av en del av ansiktet;
 • skjeling;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • utseendet av ptosis - nedstigningen av øvre øyelokk;
 • innsnevring eller utvidelse av synsfeltet;
 • overskyet syn
 • forvrengning av gjenstander;
 • dilaterte elever.

Symptomene på sykdommen manifesteres når den fremspringende delen av aneurismen presser på de omkringliggende vev og nerveender.

Spesielt farlig er rupturen av en aneurisme, som fører til hjerneblødning. Jo større størrelse av neoplasma er, jo høyere er risikoen for blødning.

Spesiell fare truer brudd på en aneurysm, da det forårsaker blødning i hjernen

Tegnene som følger med rupturen av aneurysmen, ligner på samme måte symptomene på et slag.

Med blødning i pasienten:

 • det er svært sterke smertefulle angrep;
 • svimmel,
 • det er en følelse av varme;
 • faller i blodtrykk;
 • Det er kognitive forstyrrelser: En person mister minne, blir ikke i stand til å behandle informasjon og lære, kan ikke selvstendig avgjøre en beslutning, den logiske tenkningen brytes, pasienten opplever vanskeligheter med å lese, skrive og telle.
 • utvikle psykiske lidelser: det er skarpe humørsvingninger, irritabilitet og angst økning, søvnløshet manifesterer;
 • atferd er forstyrret: reaksjonen senkes, pasienten opplever aggresjon eller frykt
 • problemer med urinering og avføring
 • nedsatt syn, det er fotofobi;
 • en person blir følsom overfor skarpe lyder;
 • i ørene er det en sterk fløylende lyd;
 • ensidig hørselstap;
 • kvalme og oppkast forekommer;
 • øker tonen i muskelmuskulaturen i nakkestøtten, noe som ikke tillater å senke hodet til brystet;
 • generell svakhet er notert;
 • problemer med å svelge, muligens å få mat i luftveiene;
 • kroppen er dehydrert;
 • Oppfattelsen er forstyrret: pasienten blir ikke i stand til å ta objekter, forstår ikke verden rundt seg;
 • taleforstyrrelser forekommer: forståelse og reproduksjon av ord og setninger er vanskelig;
 • Motorforstyrrelser utvikles: pasienten er vanskelig å bevege seg, koordinering er forstyrret, kramper og lammelse vises;
 • en person kan miste bevisstheten
 • i sjeldne tilfeller faller pasienten inn i koma.

Noen ganger oppstår hodepine selv noen dager eller uker før pause.

Blødningens symptomatologi avhenger av plasseringen av neoplasma, dens størrelse, tilstedeværelsen av komplikasjoner. Hvis aneurismen blir dannet på halspulsåren, fører det til synsforstyrrelse. Hvis det er på fremre cerebral arterie, pasientens forstyrret psyke og observerte parese i bena, og hvis på midten cerebral arterie, så det er ødelagt, og det vises hemiparese. Når plasseringen av aneurismen i det vertebrobasilær systemet til pasienten manifestert ataksi, nystagmus, dysartri, dysfagi, tap av trigeminal nerve og ansiktsnerven parese. Neoplasma, lokalisert i en vanskelig bihule, forårsaker ikke blødning i kranialhulen, da den ligger utenfor grensene til dura materen.

Når det er akutt hodepine, kombinert med noen av de ovennevnte tegnene, må du umiddelbart gå til klinikken. Bare rettidig behandling kan forhindre forferdelige konsekvenser.

Diagnose av en aneurisme

Noen ganger finner man en aneurisme når en person undersøkes for andre sykdommer. Hvis det finnes en aneurisme i noen av familiemedlemmene, anbefales det at alle nære slektninger undersøkes.

Angiografi av cerebral fartøy er en lovende metode som gir en nøyaktig diagnose av en aneurisme

Flere metoder brukes til å diagnostisere intrakranielle aneurysmer:

 1. Radiografi av fartøy, i prosessen som kontraststoffer brukes, kalles angiografi. Prosedyren utføres ved hjelp av et kateter, som settes inn i arterien og avanseres til det berørte området. I blodet går en kontraststoff som fyller hodens kar. Så flere ganger gjør røntgenstråler. De vil bidra til å bestemme tilstedeværelsen av innsnevrede eller skadede deler av karene, samt å finne den eksakte plasseringen av svulsten, finne ut størrelsen og formen.
 2. Datatomografi lar deg diagnostisere forekomsten av intrakraniell aneurisme og dens brudd, samt å vite om det oppstod en blødning.
 3. Beregnet tomografi angiografi er forskjellig fra beregnet tomografi ved at kontrastmidler administreres før prosedyren.
 4. For å utføre magnetisk resonanstomografi, brukes datamaskiner radiobølger og et magnetisk felt med høy effekt.
 5. Magnetisk resonansangiografi er forskjellig fra tidligere diagnose ved bruk av kontrastmidler.
 6. Noen ganger, for å bestemme brudd på aneurysmen, henvises pasienten til analyse av cerebrospinalvæsken. Pasienten er å gjøre lokal anestesi, og deretter ved hjelp av den kirurgiske nål ekstraheres cerebrospinal væske, som undersøkt for å detektere tilstedeværelsen av blødning i hjernen.

Behandling av cerebrale aneurismer

Du kan bli kvitt en aneurisme bare ved kirurgisk inngrep. Men det foregår i ekstreme tilfeller, siden det er forbundet med mange risikoer. Under operasjonen kan andre blodkar bli skadet. I tillegg utvikler postoperative anfall eller gjentatte aneurysmer ofte.

I hvert tilfelle er individuell terapi valgt.

Hvis en liten aneurisme oppdages, brukes vanligvis forventning: risikoen forbundet med tilstedeværelse av aneurysm er lik risikoen for operasjonen. Veksten og utviklingen av neoplasmen blir stadig observert for å starte behandlingen i tide. Pasienten 1-2 ganger i året passerer diagnosen og overvåker stadig sin tilstand av helse, for ikke å gå glipp av symptomer som indikerer brudd på en aneurisme.

Hvis aneurismen er for stor eller vokser raskt, er det nødvendig med kirurgisk inngrep. Men for å utføre operasjonen bør bare en høyt profesjonell spesialist med tilstrekkelig erfaring.

Kirurgisk inngrep utføres på to måter: ved åpen intervensjon og ved endovaskulær embolisering.

Les Mer Om Fartøyene