Behandling og forebygging av abdominal aorta aneurysmer

aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. På aorta og dets grener går oksygenert blod fra hjertets venstre hjerte til alle organer. Dette er hovedlinjen i blodsirkulasjonen til en person, betinget er den delt inn i flere divisjoner: stigende del av aorta, aortabue og nedstigende del av aorta. Den siste avdelingen er delt inn i bryst og abdominal en del. Den vanligste sykdommen i dette fartøyet - aneurisme. I tre av de fire tilfellene av vaskulær sykdom er det aneurysmer av abdominal aorta, og bare i en forekommer lokaliseringen i thorakregionen.

aneurisme - Patologisk utvidelse av fartøyet, i stedet for svekkelse av veggene. Under påvirkning av høyt arterielt trykk, ekspanderer fartøyets vegg og som en konsekvens stikker den ut. I deres form er aneurismer delt inn i saccular og spinkel utdanning. I begge tilfeller er blodstrømmen forstyrret, noe som bidrar til utbruddet av trombose. I noen tilfeller, aneurismell sac det er opphopning av kalsium og forkalkning av karveggen, noe som gjør det skjøre og disponere til å sprekke.

Aneurysm i abdominal aorta er lokalisert hovedsakelig under nyrene av nyrene. Derfor er dens komplikasjoner farlige for bekkenet organer og nedre lemmer. Hvordan komplikasjon oppstår oftest emboli. I løpet av kursen sprer trombosen fra aneurysmale sekken langs fartøyets forløb. Det er en fragmentering av trombusen, og dens stykker spres av strømmen av blod til bekkenorganene og ekstremiteter. Stykker av en trombose kan tette arteriene, noe som fører til nekrose av nedre lemmer. Men den farligste for pasientens liv er en aneurysmbrudd, som forårsaker blødning i bukhulen.

Selv om det ikke er noen åpenbare symptomer på en aneurysm i abdominal aorta, oppstår noen komplikasjoner i komplikasjoner, som vil bli diskutert senere, men først vil vi se på årsakene til sykdommenes utbrudd.

Årsakene til en aneurysm i abdominal aorta

Utviklingen av en aneurisme skyldes flere faktorer. Den vanligste sykdommen oppstår på grunn av aterosklerose, hvor fartøyets lumen smalrer, og veggene blir sprø. Dette fører til stratifisering av aortaveggen, med mer skjøre indre vegger revet, og ytterveggen stikker ut og danner eksfolierende aorta aneurisme. Årsaker til abdominalt aortaaneurisme er også hypertensjon, inflammatoriske sykdommer i aorta, noen medfødte bindevevssykdommer, infeksjonssykdommer, i særdeleshet syfilis, ledsaget av skade på aorta.

Forutsetninger for utvikling av en aneurysm observeres hos menn over 60, oftest hos røykere eller ukontrollert høyt blodtrykk. Kvinner er mindre utsatt for denne sykdommen. Spiller også rollen som en arvelig faktor, forekomsten av sykdom hos andre familiemedlemmer. Det er bevist det Marfan syndrom hos foreldrene øker kraftig sannsynligheten for utvikling av en aneurisme.

Diagnose og symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I noen tilfeller er sykdommen nesten asymptomatisk, og det er derfor det oppdages i diagnosen av andre sykdommer, men oftere kan aneurysm i abdominal aorta oppstå ved tilstedeværelse av pulserende formasjon. I bukhulen er det en pulsasjon i hjerterytmenes rytme.

I noen tilfeller, en periodisk smerte forårsaket av trykket av aneurysmal sac til rygg røtter - det øker gradvis med utviklingen av en aneurisme. Smerte kan også oppstå etter å ha spist, intermitterende claudication, på grunn av emboli. Utseendet til alvorlig skarp smerte i magen og nedre rygg er et symptom på brudd på en aneurisme. Ved komplikasjoner observeres smerte i beina, deres blek eller cyanose, som skyldes blokkering av arterier med skiver av blodpropper.

Slike svake symptomer på en aneurysm i abdominal aorta gjør det vanskelig å diagnostisere sykdommen i de tidlige stadier. I 40% av tilfellene oppdages problemer med instrumentell undersøkelse, med mistanke om andre sykdommer. Røntgen- eller ultralydundersøkelse av aorta gir et mer nøyaktig resultat, det er i slike studier at det oppdages oftest.

Ved undersøkelse kan legen mistenke en aneurisme med et stetoskop. Lytte til pulsasjon og støy som oppstår når blodet flyter i området med aneurysmal formasjon. Men en slik diagnose kan bare være hvis pasienten ikke lider av overflødig vekt. Hvis det er mistanke om en aneurisme, utføres en CT-skanning, noe som gjør det mulig å bestemme størrelsen og formen på fartøyets skade, hvoretter legen foreskriver behandling av aneurysmen i abdominal aorta. Røntgenundersøkelse er mindre informativ enn andre. Det gjør det bare mulig å oppdage en aneurisme fra kalsiumavsetningene, men det er umulig å vite størrelsen eller formen ved en slik undersøkelse.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Den normale diameteren av aorta i bukhulen er ca. to centimeter i diameter, aneurysmiske utvidelser kan betydelig overskride de tillatte normene, og nå kritiske dimensjoner. Forlengelser mindre enn 5 cm er sjelden brutt med brudd, så operasjonen er ikke nødvendig. Men det bør bemerkes at denne sykdommen ikke går forbi selv, i de fleste tilfeller over tid er kirurgisk inngrep nødvendig.

For at sykdommen skal utvikles, og den aneurysmale ekspansjonen ikke øker i størrelse, bør pasienten være under oppsyn av en lege, nemlig forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta. Hvert halvår ultralyd og CT for å kontrollere tilstanden og størrelsen på aneurysmen. Korrigering av arteriell trykk er obligatorisk, for dette formålet er antihypertensive stoffer foreskrevet. Bare oppfyllelsen av alle forskrifter fra legen og rettidige studier kan gi mulighet til å overvåke pasientens tilstand og utføre kirurgisk inngrep i tide.

Behandling av en aneurysm i abdominal aorta med dimensjoner fra 5 cm utføres kun operativt. Slike utvidelser er ofte komplisert ved brudd, som krever umiddelbar kirurgisk inngrep, ellers bryter bruddet ut lethally. Men selv med umiddelbar intervensjon er dødeligheten 50%. Derfor, så snart som påvist symptomer på abdominal aortaaneurisme og har en diagnose, så det er viktig å bli overvåket, og i tilfelle av ytterligere utvidelse av fartøyet for å utføre operasjonen i tide.

Til nå er det to typer kirurgisk behandling, men bare legen kan bestemme hvilken som passer best for pasienten, gitt sin tilstand, livsstil og andre faktorer. I begge typer kirurgisk behandling er grunnlaget implantasjon av et kunstig kar for å gjenopprette normal sirkulasjon til det skadede aortaområdet.

Tradisjonell kirurgisk behandling av aneurysmen i abdominal aorta involverer implantasjon av en kunstig beholder av plastmateriale, inne i forstørret aorta. Aorta bryter implantatet med vevene. Hele operasjonen gjennomføres gjennom snittet i magehulen og varer ca. 6 timer. Med en radikal behandlingsmetode har 90% opererte pasienter en gunstig prognose.

Den andre typen behandling er endovaskulær stent-grafinjeksjon, en spesiell enhet ved hjelp av hvilken en aneurysmal sac isoleres fra den totale blodstrømmen. Dermed blir en mulig brudd på den tynne veggen forhindret, og en ny bane opprettes for blodstrømmen. Med et slikt kirurgisk inngrep blir implantatet satt inn gjennom punkteringen i inngangsregionen. Ved krysset mellom lårbenene, en spesiell kateteret, hvorved enheten settes inn direkte i aneurismen, hvor stentgrafen åpner og danner en kanal for normal blodstrøm. Denne operasjonen tar fra 2 til 5 timer og er et godt alternativ til den tradisjonelle metoden, spesielt for pasienter med stor risiko for komplikasjoner under operasjonen. Men slik behandling er kontraindisert hos pasienter med patologi i nyrene og andre organer. endoprotese har ingen kontraindikasjoner for alderen, og tolereres mye lettere av eldre pasienter enn en åpen kirurgi.

Forebygging av abdominal aorta aneurisme og postoperativ periode i behandling

Med tradisjonell kirurgisk inngrep er sykehusets periode fra 5 til 8 dager, hvoretter det ikke kreves konstant overvåkning, oppstår komplikasjoner i svært sjeldne tilfeller. Med endovaskulær inngrep tar sykehusinnleggelse fra 2 til 5 dager, men krever observasjon og flere passasjer av CT. Dette er nødvendig for konstant kontroll over tilstanden til stentgrafen. I noen tilfeller kan lumenet smale og operasjonen må gjentas.

Forebygging av utvikling av en aneurysm i abdominal aorta er den samme som i iskemisk hjertesykdom. Først og fremst er det kontroll over arteriell trykk, korreksjon av livsstil, avvisning av dårlige vaner, spesielt fra røyking. Det er obligatorisk å gjennomføre en rekke studier hver 3-6 måneder. Ultralyd indikasjoner vil gjøre det mulig for legen å nøyaktig bestemme behovet for kirurgisk behandling og hans metode.

Det bør ikke glemmes det aneurysmbrudd, er farlig ved alvorlig blødning, som skader indre organer og vev, og selv med vellykket akutt operasjon kan det utvikle nyresvikt under og etter operasjonen, noe som forverrer pasientens tilstand sterkt. Uten kirurgisk behandling for brudd, overlever pasienten ikke, og denne komplikasjonen forekommer hos 90% av pasientene som nektet å operere i de tidlige stadiene av sykdommen.

Aneurysme i abdominal aorta

En aneurysm i abdominal aorta er en lokal forlengelse av lumen i abdominal delen av aorta, som utvikler seg som et resultat av en patologisk forandring i veggene eller en avvik av utviklingen. Blant alle aneurysmale lesjoner av blodårene i en aneurysm i abdominal aorta er 95%. Sykdommen er diagnostisert i hver tjue mann over 60 år, kvinner lider sjeldnere.

Aneurysm i abdominal aorta er i de fleste tilfeller asymptomatisk, men øker gradvis i volum (med omtrent 10-12% per år). Over tid strekker karossens vegger seg slik at de når som helst er klare til å sprekke. Brudd på aneurysmen er ledsaget av massiv intern blødning og død av pasienten.

Aneurysm i abdominal aorta tar 15. plass i listen over sykdommer som fører til døden.

Former av sykdommen

Ofte bruker klinikere klassifiseringen av abdominal aorta aneurysmer, basert på særegenheter ved den anatomiske plasseringen av patologiske utvidelser:

 • infrarenal aneurysmer, det vil si lokalisert under grenen av nyrearteriene (observert i 95% tilfeller);
 • suprarenale aneurysmer, dvs. plassert over stedet for tilbaketrekning av nyrene.

Ifølge strukturen av sakkveggen er aneurysmer i abdominal aorta delt inn i falsk og sann aorta.

I henhold til formen av fremspringet:

 • eksfolierende;
 • fusiform;
 • diffuse;
 • saccular.

Avhengig av årsaken til abdominal aneurisme, kan aorta være medfødt (forbundet med abnormiteter i strukturen i vaskemuren) eller ervervet. Sistnevnte er i sin tur delt inn i to grupper:

 1. Inflammatorisk (smittsom, smittsom-allergisk, syfilitisk).
 2. Ikke-inflammatorisk (traumatisk, aterosklerisk).

Ved tilstedeværelse av komplikasjoner:

 • ukomplisert;
 • komplisert (trombosert, revet, eksfolierende).

Avhengig av diameteren av ekspansjonsstedet er abdominal aortas aneurysmer små, mellomstore, store og gigantiske.

Hvis det ikke er tidsmessig kirurgisk behandling av abdominal aorta aneurysm ca 90% av pasientene dør innen diagnosens første år.

AA Pokrovsky foreslo en klassifisering av aneurysmer i abdominal aorta, basert på utbredelsen av den patologiske prosessen:

 1. Infrarenal aneurisme med lang proksimal og distal isthmus.
 2. Infrarenal aneurisme, plassert over nivået av bifurcation (bifurcation) av abdominal aorta, som har en lang proksimal isthmus.
 3. Infrarenal aneurisme, som strekker seg til området av bifurcation av abdominal aorta, samt iliac arterier.
 4. Totalt (infrarenal og suprarenal) aneurysm i abdominal aorta.

Årsaker og risikofaktorer

Tallrike studier har vist at en viktig etiologisk faktor i abdominal aorta-aneurisme, som, imidlertid, og andre steder av patologisk prosess (torakal aorta, aortabuen) er aterosklerose. I 80-90% av tilfellene skyldes utviklingen av sykdommen. Mye mindre utviklings ervervet abdominalt aortaaneurisme er assosiert med inflammatoriske prosesser (revmatisme, mykoplasmose, salmonellose, tuberkulose, syfilis, ikke-spesifikk aortoarteriit).

Ofte dannes en aneurysm i abdominal aorta hos pasienter med medfødt underlegenhet av strukturen i vaskulærveggen (fibro-muskulær dysplasi).

Årsakene til utseendet til en traumatisk aneurisme av abdominal aorta:

 • traumer av ryggraden og bukhulen;
 • tekniske feil ved å utføre rekonstruksjonsoperasjoner (proteser, tromboembollektomi, stenting eller dilatasjon av aorta) eller angiografi.

Faktorer som øker risikoen for aneurysmdannelse av abdominal aorta er:

 • røykere - røykere står for 75% av alle pasientene med denne patologien, jo mer røykervaring og antall sigaretter røkt hver dag, jo høyere er risikoen for aneurisme.
 • alder over 60 år;
 • mannlig kjønn;
 • Nærværet av denne sykdommen i nære slektninger (arvelig predisposisjon).

Brudd på abdominal aorta-aneurisme forekommer ofte hos pasienter som lider av kroniske bronkopulmonale sykdommer og / eller hypertensjon. I tillegg påvirker størrelsen og formen på aneurysmen risikoen for brudd. Symmetriske aneurysmale sacs brytes sjeldnere enn asymmetriske seg. En gigantisk ekspansjon, som nådde 9 cm i diameter og mer, i 75% av tilfellene briste med massiv blødning og rask død av pasientene.

Symptomer på en aneurysm i abdominal aorta

I de fleste tilfeller skjer abdominalt aortaaneurisme uten kliniske symptomer, og er diagnostisert ved en tilfeldighet under oppmålingen abdominal røntgen, ultralyd, diagnostisk laparoskopi eller konvensjonell palpering av abdomen, utført i forbindelse med den andre abdominal patologi.

Aneurysm i abdominal aorta er i de fleste tilfeller asymptomatisk, men øker gradvis i volum (med omtrent 10-12% per år).

I andre tilfeller kan de kliniske symptomene på abdominal aorta aneurysmer være:

 • magesmerter;
 • følelse av raspiraniya eller tyngde i magen;
 • følelse av pulsering i magen.

Smerte er følt i venstre side av magen. Intensiteten kan variere fra mild til alvorlig intolerant injeksjon av smertestillende medisiner. Ofte er smerte gitt til inguinal, sakral eller lumbal region, hvorfor diagnosen iskias, akutt pankreatitt eller nyrekolikk er feilaktig diagnostisert.

Når den voksende aneurismen i abdominal aorta begynner å utøve mekanisk press på mage og tolvfingre, fører dette til utvikling av et dyspeptisk syndrom, som er preget av:

 • kvalme;
 • oppkast;
 • belching med luft;
 • flatulens;
 • tilbøyelighet til kronisk forstoppelse.

I noen tilfeller, fortrenger nyre den aneurysmal sekken og komprimerer urinrøret, som derved fører til dannelse av urologisk syndrom, som manifesterer seg klinisk dysuric forstyrrelser (hurtig, smertefulle, vanskelig urinering) og hematuria (blod i urinen).

Hvis aneurysmen i abdominal aorta klemmer testikulærkarene (arterier og årer), har pasienten smerte i testikkelområdet, og utvikler også varicocele.

Komprimering av spinalrøtter øke fremspringet av den abdominale aorta er ledsaget av dannelsen av ishioradikulyarnogo symptom, som er kjennetegnet ved vedvarende smerte i korsryggen, samt motoriske og sensoriske forstyrrelser i underekstremitetene.

En aneurysm i abdominal aorta kan forårsake kronisk forstyrrelse av blodtilførselen i nedre lemmer, noe som fører til trofiske forstyrrelser og intermittent claudication.

Når abdominal aorta aneurisme brister, utvikler pasienten massiv blødning, noe som kan føre til døden om noen få sekunder. Kliniske symptomer på denne tilstanden er:

 • plutselig intens smerte (såkalt daggerache) i magen og / eller bakre ryggen;
 • en kraftig nedgang i blodtrykket, opp til utviklingen av sammenbrudd;
 • følelse av sterk pulsasjon i bukhulen.

Kliniske bildet av abdominal aortaaneurisme ruptur blødninger definert retning (blære, tolvfingertarm, inferior vena Wien, fri bukhulen, retroperitoneale rom). For retroperitoneal blødning er et vedvarende smertesyndrom karakteristisk. Dersom hematom økes mot bekkenet, kan smerten stråle til perineum, lysken, kjønnsorganer, lår. Høy lokalisering av hematomet manifesterer ofte under masken av et hjerteinfarkt.

Intraperitoneal ruptur av aneurysmen i abdominal aorta fører til rask utvikling av massiv hemoperitoneum, markert magesmerter og hevelse. Symptom Shchetkin - Blumberg positiv i alle avdelinger. Tilstedeværelsen av fritt fluid i bukhulen er bestemt perkussjonalt.

Samtidig med symptomene på et akutt underliv, utvikles aorta-aneurysmen og symptomene på hemorragisk sjokk utvikles raskt:

 • skarp pall av slimhinner og hud;
 • sterk svakhet;
 • kald klissete svette;
 • apati;
 • threadlike puls (hyppig, lav fylling);
 • markert reduksjon i blodtrykk;
 • en reduksjon i urinproduksjonen (mengden urin separeres).

Med intraperitoneal ruptur av abdominal aorta aneurisme, oppstår et dødelig utfall veldig raskt.

Hvis et aneurysmalt sac brytes gjennom lumen av den dårligere vena cava, følger dette med dannelsen av en arterio venøs fistel, hvis symptomer er:

 • smerte lokalisert i magen og nedre ryggen;
 • dannelsen i bukhulen til en pulserende svulst, over hvilken systolo-diastoliske murmurer er godt mottatt;
 • hevelse i nedre ekstremiteter;
 • takykardi;
 • økende kortpustethet;
 • betydelig generell svakhet.

Gradvis øker hjertesvikt, noe som fører til døden.

Rupturen av abdominal aortaens aneurisme i lumen i tolvfingertarmen fører til et plutselig utseende av massiv gastrointestinal blødning. Pasienten faller kraftig arterielt trykk, det er blodig oppkast, voksende svakhet, likegyldighet for miljøet. Blødning ved denne type ruptur er vanskelig å diagnostisere fra gastrointestinal blødning på grunn av andre årsaker, for eksempel magesår i mage og tolvfingertarm.

diagnostikk

I 40% av tilfellene er abdominal aorta aneurismer et tilfeldig diagnostisk funn ved utføring av en klinisk eller radiologisk studie ved en annen anledning.

Det er mulig å anta tilstedeværelsen av sykdommen på grunnlag av data oppnådd under samlingen av anamnese (indikasjon av familiens tilfeller av sykdommen), generell undersøkelse av pasienten, auskultasjon og palpasjon av magen. I tynne pasienter er det mulig å palpere i bukhulen pulserende smertefri formasjon, med tett elastisk konsistens. I løpet av auskultasjon, kan den systoliske murmuren bli hørt over området av denne formasjonen.

Den mest tilgjengelige og billige metoden for diagnostisering av abdominal aorta aneurisme er en undersøkelse av bukhulen. På roentgenogrammet er skyggen av en aneurysm visualisert, og i 60% av tilfellene blir kalsifisering av veggene observert.

Ultralydundersøkelse og beregningstomografi gjør det mulig å bestemme størrelsen og lokaliseringen av den patologiske utvidelsen med stor nøyaktighet. I tillegg kan i henhold til den computertomografi legen vurdere den innbyrdes anordning av abdominalt aortaaneurisme og andre viscerale blodkar oppdage mulige uregelmessigheter i karseng.

Angiografi angitt i pasienter med hypertensjon i alvorlig eller ustabil angina, signifikant nyrearteriestenose, pasienter med mistanke om mesenterisk ischemi, så vel som pasienter med tegn på okklusjon (blokkering), distale arterier.

I nærvær av indikasjoner kan andre metoder for instrumentell diagnostikk brukes, for eksempel laparoskopi, intravenøs urografi.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Pasientens tilstedeværelse av en aneurysm i abdominal aorta er en indikasjon på kirurgisk behandling, spesielt hvis utstrekningens størrelse øker med mer enn 0,4 cm per år.

En grunnleggende operasjon for abdominalt aortaaneurisme er aneurysmectomy (excision aneurysmal sac), etterfulgt av fjerning av blodkardelen plastisitet protese av dacron eller annet syntetisk materiale. Kirurgisk inngrep utføres gjennom laparotomi-tilgang (snitt i bukveggen). Hvis den patologiske prosessen er involvert i iliac arterier, utfør da en bifurcation aorto-iliac protese. Før, under og første dag etter operasjonen blir trykket i hjertehulene og hjerteutgangen overvåket ved hjelp av et Swan-Ganz kateter.

Kontraindikasjoner til gjennomføringen av en planlagt operasjon for en aneurysm i abdominal aorta er:

 • akutte sykdommer i cerebral sirkulasjon;
 • friskt myokardinfarkt;
 • terminal stadium av kronisk nyresvikt;
 • alvorlig grad av hjerte- og respiratorisk insuffisiens
 • vanlig okklusjon av iliac og femoral arterier (delvis eller fullstendig blokkering av blodstrømmen langs dem).

Når aneurysmen i abdominal aorta brytes, utføres operasjonen i henhold til vitale indikasjoner i en nødstilfelle.

Aneurysm i abdominal aorta tar 15. plass i listen over sykdommer som fører til døden.

For tiden foretrekker vaskulære kirurger ikke-invasive metoder for behandling av abdominal aorta aneurysmer. En av dem er endovaskulær protese i det patologiske utvidelsesområdet ved hjelp av en implanterbar stentgraft (spesialmetallstruktur). Stenten er satt slik at den helt dekker hele lengden av aneurysmal sac. Dette fører til at blodet slutter å sette press på aneurysmens vegger, og dermed forhindre risikoen for ytterligere økning, samt rupturen. Denne operasjonen med aneurysm i abdominal aorta er preget av minimal traumer, lav risiko for komplikasjoner i postoperativ periode og kort rehabiliteringstid.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner

De viktigste komplikasjonene av en aneurysm i abdominal aorta er:

 • ruptur av aneurysmal sac;
 • trofiske lidelser i underdelene;
 • intermitterende claudication.

outlook

I mangel av rettidig kirurgisk behandling av abdominal aortas aneurisme, dør ca 90% av pasientene innen diagnosens første år. Operativ dødelighet i gjennomføringen av den planlagte operasjonen er 6-10%. Nødsorgsoperasjoner utført mot bakgrunnen av brudd på aneurysmvegget resulterer i et dødelig utfall i 50-60% av tilfellene.

forebygging

For tidlig deteksjon av abdominalt aortaaneurisme pasienter som lider av aterosklerose, eller som har en historie bærer av denne vaskulær sykdom, systemisk anbefalte medisinsk observasjon verktøy med periodisk inspeksjon (radiografi av bukhulen, USA).

En viktig rolle i forebygging av aneurysmformasjon er forlatelse av røyking, aktiv behandling av infeksiøse og systemiske inflammatoriske sykdommer.

Aneurysm i abdominal aorta - en god gjennomgang av sykdommen

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aneurysmen til abdominal aorta, og hva er det farlig. Årsakene til hvordan denne sykdommen manifesteres og diagnostiseres, hvordan det er mulig å kurere det, og hva som trengs for dette.

Med en aneurysm i abdominal aorta er det en overdreven økning i diameter og utvidelse av lumen på det største karet i kroppen (aorta) som ligger i bukets del. Vegget til den endrede abdominal aorta, hvorfra arterier oppstår, bringer blod til de indre organene, blir tynnere og blir svakere. Resultatet av slike endringer er trusselen om spontan brudd med alvorlig blødning, et brudd på blodtilførselen til bukorganene.Denne patologien, selv om den er relativt sjelden (ikke mer enn 1% av befolkningen er syk), men veldig farlig (mer enn 90% av pasientene med aorta-aneurisme dør av komplikasjoner).

Snikende sykdom i asymptomatisk - abdominal aortaaneurisme i årevis ikke manifestere seg og er funnet ved en tilfeldighet i løpet av undersøkelser om ulike sykdommer. Bare 30% av pasientene som blir til leger om tidlige mindre klager forårsaket av denne patologi (smerte, bankende tumor i magen). Mer enn 40% av pasientene snarest innlagt på sykehuset i alvorlige, livstruende tilstand på grunn av den plutselige truende komplikasjon av aortaaneurismer - brudd eller pakke.

Vaskulære kirurger og hjertekirurger er engasjert i behandlingen av sykdommen. Det eneste alternativet for vellykket terapi er en operasjon for å erstatte et forandret aorta-område med en kunstig protese. Men selv om hun enten bare for en stund (måneder, år, tiår), eller delvis lindrer pasienten av problemet på grunn av høy risiko for postoperative komplikasjoner og behovet for livslang legemiddelinntak.

Hva er abdominal aorta?

Aorta er det første fartøyet der hjertet utstråler blod. Den strekker seg som en stor diameter dannelse av 1,5-2 cm og 2,5-3 cm over brystkassen, basert på aorta-hjerte-forbindelse, og alle bukhulen til ryggraden felles nivå med bekkenet. Dette er det største og viktigste karet i kroppen.

Det er anatomisk viktig å dele aorta i to deler: thorax og buk. Den første er plassert i brystet over nivået av membranen (en muskelstrimmel som utøver pust og separerer bukhulen og brysthulen). Det ventrale området ligger under membranen. Arterier, som gir magen, tynn og tyktarm, lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer, strømmer fra den. Abdominal aorta slutter etter en splittelse i høyre og venstre felles iliac arterier, som bringer blod til nedre ekstremiteter og bekkenorganer.

Hva skjer med sykdommen, og hva er dens fare

Aneurysme i abdominal aorta er den patologiske forandringen av dette fartøyet:

 • Utenfor ser det ut som en forstørrelse, fremspring, en økning i den totale diameter og indre lumen på aortaområdet i sammenligning med de overliggende og underliggende seksjoner.
 • Ligger under membranen (i et hvilket som helst segment fra membranen til separasjonsnivået) langs bukhulen - i bukregionen.
 • Det er preget av tynning, svekkelse av fartøyets vegger i fremspringet.

Alle disse patologiske endringene har stor fare i forbindelse med:

 • svært høyt arterielt trykk i aorta, som oppstår når blodet utvises fra hjertet;
 • manglende evne til en svak vegg for å motstå blodtrykk;
 • ødeleggelse av aorta i aneurysmområdet
 • trussel om stratifisering eller brudd på en aneurisme, som er ledsaget av alvorlig indre blødning;
 • brudd på blodtilførselen av indre organer på grunn av blokkering av arterier som befinner seg i ekspansjonssonen.

Mellom spesialistene er det diskusjoner om kriteriene for å diagnostisere en aneurysm i abdominal aorta. Hvis det tidligere ble antatt at bare en forlengelse på mer enn 3 cm er et pålitelig symptom på sykdommen, har nyere studier vist relativ pålitelighet av denne informasjonen. Dette skyldes at mange tilleggsfaktorer bør tas i betraktning:

 • sex - hos menn er abdominal aorta 0,5 cm bredere i diameter enn hos kvinner;
 • alder - med alderen er det en regelmessig utvidelse av abdominal aorta (gjennomsnittlig 20%) på grunn av svekkingen av veggen og høyt blodtrykk;
 • område av abdominal aorta - de laveste delene er normalt 0,3-0,5 cm mindre i diameter enn de øvre.

Derfor er aortaen som strekker seg i bukdelen mer enn 3 cm riktig, men ikke det eneste tegn på sykdommen. Dette skyldes det faktum at en sunn aorta under ingen omstendigheter skal ha en større diameter. I forbindelse med variabiliteten i størrelsen på aortaens normale diameter, tilordner spesialister en aneurisme til en forstørrelse på mindre enn 3 cm, hvis tilgjengelig:

 • økningen i bukregionens diameter er lavere enn nivået på nyreneårene med mer enn 50% sammenlignet med avdelingen over disse fartøyene;
 • noen spindelformet forlengelse, 0,5 cm over diameteren av normal aorta;
 • Fokal begrenset ekspansjon i form av et pose-lignende fremspring av hvilken som helst størrelse og omfang.

Typer av aorta aneurysmer

Det er viktig å dele abdominal aorta aneurisme i to typer:

 1. Ligger over nivået av nyrene, er de svært farlige, siden de påvirker alle de store arteriene som gir blod til de indre organene. Derfor er det vanskelig å betjene dem.
 2. Liggende under nyrene er mindre farlige, siden de bare påvirker aorta, noe som letter operasjonen.

Skjemaet og formen av abdominal aneurisme er:

 1. Alopecia (begrenset sacciform) - formen har et begrenset fremspring av veggene eller ett av dem (porsjon lengde på et par cm), som er klart adskilt fra den overliggende og underliggende normal størrelse divisjoner.
 2. Diffus (fullstendig, felles, spinkel) - lengden på fremspringet opptar hele eller den største del av den abdominale aorta i form av en generell utvidelse uten klare grenser - alle jevnt forstørret aorta.

Små aneurysmer

Spesialister skiller en gruppe små aorta-aneurismer - noen utvidelser opptil 5 cm i diameter. Det er hensiktsmessig at de ofte anbefales å observere, i stedet for å fungere. Hvis det er en rask økning i størrelse på mer enn 0,5 cm på 6 måneder, indikerer dette en trussel om brudd. Slike aneurysmer krever rask behandling, til tross for den lille størrelsen. Ifølge statistikken er de revet like ofte i forhold til store aneurismer, men antall postoperative komplikasjoner og feil er mye lavere.

Årsaker til sykdommen

Det er fire hovedårsaker til utviklingen av aneurysmer i abdominal aorta:

 1. aterosklerose;
 2. genetiske og medfødte faktorer;
 3. inflammatoriske prosesser i aorta;
 4. skade og skade.

1. Ateroskleros rolle

Aterosklerose er hovedårsaken til 80-85% aneurisme. Kolesterol plakk i aorta i seg selv, og de nedre seksjoner - nedre lem arterier ødelegge den vaskulære veggen og redusere dens styrke, fremme dannelse av blodpropper, økning av blodtrykket i aorta. På denne bakgrunn er dens ekspansjon eller fremspring dannet. Det er blitt observert ved aterosklerose inntreffer fortrinnsvis dråpeformede aneurisme utsatt for gradvis delaminering.

2. Viktigheten av genetiske og medfødte faktorer

Den arvelige forbindelsen til abdominal aorta aneurysmer blant menn mellom slektninger av første linje (foreldre-barn) er bevist. Hvis faren har denne sykdommen, er sannsynligheten for sin forekomst i sønnen ca. 50%. Feilen skyldes mangler i genetisk materiale, strukturen av gener og anomalier (mutasjoner) av kromosomer. På et tidspunkt forstyrrer de arbeidet med enzymsystemer som er ansvarlige for produksjonen av stoffer som er grunnlaget for styrken av aortamuren.

Medfødte særegenheter av karossens struktur i form av unormal innsnevring, utvidelse, angiodysplasi (blåmerker, veggstruktur) kan også forårsake aneurysmdannelse. Dette skjer med Marfan syndromet og arteriell-aorta fibro-muskulær dysplasi.

3. Inflammatoriske prosesser

Avhengig av årsakene til aneurisme, kan abdominal aorta være ikke-inflammatorisk (aterosklerotisk, genetisk, traumatisk) og inflammatorisk. Årsaken til og mekanismen for dannelsen av den andre er en treg kronisk inflammatorisk prosess.

Det kan strømme enten direkte inn i aortaväggen eller i det omkringliggende fettvevet. I det første tilfellet oppstår en aneurisme fra ødeleggelsen av vaskulærveien ved betennelse, erstatning av normalt vev ved svak arrdannelse. I det andre - aorta er igjen involvert i betennelse, strekker seg i forskjellige retninger og utvides som følge av dannelsen av stramme adhesjoner mellom det og omgivende vev.

Inflammatorisk prosess er mulig når:

 • Aorto-arteritt - en autoimmun prosess, en sammenbrudd i immunitet, hvor immunceller ødelegger aortaväggen, oppfatter vevet som fremmed.
 • Syfilis og tuberkulose. Slike aneurysmer kalles spesifikt smittsom. De oppstår med den lange eksistensen av disse sykdommene (år, tiår).
 • Eventuelle infeksjoner (intestinal, herpetic, cytomegalovirus, chlamydial). Dette skjer svært sjeldent (ikke mer enn 1-2%) med individuell overfølsomhet overfor et bestemt patogen og også med immundefekter.

4. Hva slags skade provoserer en aneurisme?

Direkte traumatisk skade på abdominal aortaväggen er mulig med:

 • lukkede skader og sår i magen (skudd, kniv), påvirker aorta;
 • utfører åpne operasjoner på organene i retroperitonealrommet
 • endovaskulære (intraluminale) inngrep og manipulasjoner på aorta.

Alle disse faktorene svekker fartøyets vegg, som i fremtiden kan forårsake en aneurysmal ekspansjon i det berørte området.

Betydningen av risikofaktorer

Faktorer som i seg selv ikke er i stand til å forårsake en aneurisme, men som forverrer kurset, er risikofaktorer:

 • mannlig kjønn;
 • alder fra 50 til 75 år;
 • alvorlig arteriell hypertensjon (trykkøkning);
 • røyking og alkoholmisbruk;
 • fedme og diabetes.

karakteristiske symptomer

Tabellen viser typiske symptomer og mulige varianter av abdominal aorta aneurisme:

Aneurysm av aorta i bukhulen: kirurgi, symptomer, behandling

I den moderne verden fører mangel på tid, en akselerert rytme av liv og konstant sysselsetting, særlig hos middelaldrende og unge, til at få mennesker bryr seg om deres helse, selv om noe begynner å bry seg. Derfor er det verdt å huske at mange helse- og livstruende sykdommer først og fremst manifesterer kun mindre ubehag, men med komplikasjoner kan de ha et trist utfall. Dette gjelder spesielt for en slik patologi som en aneurysm i abdominal aorta.

Aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. Denne arterien ligger langs ryggraden i bukhulen og thoracic hule og bærer blod fra hjertet til andre organer. Aorta-diameteren i bukhulen er 15-32 mm, og denne avdelingen er favorittstedet for aneurysmutvikling (ca. 80% av tilfellene). Aneurysm - forstørrelse, utstøtning eller hevelse av fartøyets vegg, som kan skyldes traumer, inflammatorisk eller aterosklerotisk skade.

Avhengig av noen faktorer, er disse typene abdominal aorta aneurysmer skilt:

på lokalisering av patologi: total (langs hele lengden), infrarenal (under og over grenen fra aorta av nyrearteriene), suprarenal;

diameter: gigant (større enn diameteren på fartøyet flere ganger), stor (større enn 7 cm), medium (5 til 7 cm), liten (3 til 5 cm);

av natur: komplisert (dannelse av trombi, eksfoliering, brudd), ikke komplisert;

av strukturen av fremspring veggen: delaminating, false, true. Sann aneurisme er dannet med deltakelse av alle lag av veggen av fartøyets skall (ekstern, midt, indre). False er et arrvæv som erstatter den normale veggen av aorta i et bestemt område. Den dissekerende aneurisme er blodstrømmen mellom de stratifiserte veggene i det berørte området;

i form: fusiform og saccular. De adskiller seg i at med en saccat i snittet kommer utspringet inn i mindre enn halvparten av diameteren, og med en spindelformet hevelse skjer praktisk talt langs hele beholderens diameter.

Aneurysme i abdominal aorta finnes i 5% av menn over 60 år. Hovedfaren for denne sykdommen er en sterk tynning av veggen ved utstikkningspunktet og som et resultat av blodtrykk kan det oppstå brudd som fører til et dødelig utfall. Dødelighet ved en slik komplikasjon er 75%.

Årsakene til utviklingen av en aneurysm i abdominal aorta

Årsaker til aneurysmformasjon:

Aterosklerose er den vanligste og hyppigste årsaken til en aneurysm. Ca. 73-90% av alle tilfeller av abdominal aorta-aneurisme skyldes nettopp av forekomster av aterosklerotiske plakk, som skader det indre laget av karveggen.

Fungal lesjoner - utvikles på grunn av penetrasjon av sopp inn i blodet eller i individer immunsvikt.

Postoperative falske aneurysmer formler ekstremt sjelden fra anastomoser, etter en operasjon på aorta.

Traumatiske skader på vaskulære vegger - kan oppstå etter lukkede skader på ryggraden, brystet, magen.

Genetiske sykdommer er arvelige sykdommer som fører til svakhet i vaskulærvegget (Morfan syndrom, bindevev dysplasi).

Inflammasjon av aorta - forekommer med revmatisme, bakteriell endokarditt, ikke-spesifikk aortoarteriitt, ​​mykoplasmose, syfilis, tuberkulose.

Risikofaktorer for utvikling av aterosklerose i aorta

økt kolesterol;

diabetes mellitus - ikke absorbert av blodceller, glukose skader det indre skallet av karet eller aorta, og fremmer sedimentering;

overdreven alkoholforbruk - har toksiske effekter på blodårene;

røyking - påvirker hele kroppens kardiovaskulære system, og de enkelte stoffene øker risikoen for å utvikle hypertensjon og forårsaker skade på innsiden av skallet på karene;

arvelighet - hvis slektningene har en arvelig disposisjon som forårsaket bindevev dysplasi eller en aneurisme;

alder - etter 50-60 år begynner fartøyene å miste elastisitet, noe som bidrar til skade på fartøyets vegger. Dermed blir aorta-veggen utsatt for skadelige faktorer;

Mannlig sex - kvinner er mye mindre sannsynlig å lide av en aneurysm i magehulen.

Betingelser som fremkaller aneurysmbrudd:

skade (for eksempel på grunn av en ulykke);

overdreven fysisk anstrengelse;

Symptomer på abdominal aorta aneurisme

Ukomplisert aneurisme, som har små dimensjoner, kan ikke manifestere seg klinisk i årevis og er funnet ut av en tilfeldighet i en undersøkelse av andre sykdommer. Med mer signifikante dimensjoner av en aneurisme, er følgende egenskaper karakteristiske:

oftest - magesmerter, kjedelig, sprengende eller tegnet karakter;

smerte i nedre del av ryggen, kaldhet og nummenhet i underbenet;

problemer med fordøyelsen - mangel på appetitt, ustabil avføring, erctation, kvalme;

følelse av pulsering i bukhulen

Følelsen av tyngde og ubehag i nærbilikalet til venstre.

Hvis pasienten har slike symptomer, er det nødvendig å konsultere en spesialist umiddelbart, da disse symptomene kan signalere tilstedeværelsen av aortapatologi.

Diagnose for mistanke om aorta aneurisme

Hvis det ikke er noen symptomer, kan diagnosen opprettes ved et uhell ved undersøkelse av nyrene, tarmene, magen (for eksempel ultralyd i magehulenes organer).

Hvis det er kliniske symptomer på en aneurysm, utfører legen, hvis den er mistanke om slik patologi, en generell undersøkelse av pasienten og utpeker tilleggsundersøkelser. Under undersøkelsen blir pulsering av bukveggen i den bakre posisjonen bestemt, og også en audisjon med et stetoskop utføres for å bestemme tilstedeværelsen av en spesifikk systolisk støy i aneurysmprojeksjonen. Når palpasjon kan bli palpert som en svulst, pulserende volumetrisk formasjon.

Instrument diagnostiske metoder:

Røntgenstudie av magehulen - informativ om forekomster av kalsifisert kalsiumsalte er tilstede i veggen av aneurysmen. I slike tilfeller er det mulig å spore utsnitt av fremspringet på roentgenogrammet, siden abdominal aorta ikke er synlig på roentgenogrammet;

angiografi - innføring av et kontrastmedium i den perifere arterien og gjennomføringen av en røntgenundersøkelse etter å ha kommet inn i kontrast-aorta;

MR eller CT i bukhulen - er foreskrevet for å klargjøre den foreløpige diagnosen og bestemme forekomsten og lokaliseringen av en aneurysm;

og ultralyd tosidig skanning aorta - den mest vanlige metode, som gjør det mulig å identifisere tilstedeværelsen av mural trombose, aterosklerotiske lesjoner, for å bestemme hastigheten av blodstrømmen område, som ligger lengden og plasseringen av den aneurisme, for å visualisere fremspringet.

I tillegg til disse metodene er reumatologiske tester, blodglukosetesting, kolesterolnivå, samt generelle og biokjemiske blodprøver også obligatoriske.

Behandling av abdominal aorta aneurysmer

Det finnes ingen medisiner som kan eliminere aorta-aneurisme. Imidlertid krever under behandling av sykdommen bruk av medisiner for å forhindre progresjon og komplikasjoner av sykdommen. Legen kan foreskrive medisiner som styrer økningen i blodtrykk og kolesterol. Alle stoffer som brukes ved diagnosen av aneurysm i abdominal aorta tilhører følgende grupper:

antiinflammatoriske stoffer (kortikosteroider - prednisolon eller NSAIDs - diclofenac) - i nærvær av revmatiske aorta- og hjertesvikt;

antifungale stoffer og antibiotika - i nærvær av inflammatoriske eller mykotiske prosesser i aorta;

lipidosnizhayuschie betyr - normalisere nivået av kolesterol og hindre dets avsetning på veggene i blodkarene (rosuvastatin, atorvastatin);

antiplatelet midler og antikoagulantia - antitrombotiske midler (klopidogrel, warfarin, aspiric, tromboass, kardiomagnet). Det er nødvendig å bruke kun under kontroll av en lege, da med aorta-brudd øker handlingen bare blødningen;

legemidler som er utformet for å senke blodsukkernivået, i nærvær av diabetes mellitus;

kardiotropiske legemidler - noliprel, verapamil, rekardium, prestarium.

Effektiv behandling av en slik sykdom kan kun oppnås ved kirurgisk inngrep. Operasjonen kan utføres på en nødsituasjon og planlagt måte.

Indikasjon for den planlagte operasjonen er tilstedeværelsen av ukomplisert aneurisme med en størrelse på mer enn 5 centimeter. Nødoperasjon er nødvendig når aorta-brudd eller delaminering er nødvendig.

Begge alternativene omfatter kirurgi under generell anestesi med et apparat som gir kunstig sirkulasjon. En kutt av den fremre bukveggen er laget og tilgang til bukorta er gitt. Etter dette, ved hjelp av en klemme, blir blodstrømmen fra under og over fremspringet blokkert, det berørte området av aortavegget blir skåret ut, og i stedet for det friske vevet blir de kunstige kunstige lemmer hemmed.

En protese er et syntetisk rør som har hypoallergeniske egenskaper og er godt etablert, fordi det forblir i kroppen for livet. Det er også proteser som har en gren på slutten, siden noen ganger er det nødvendig å gjenopprette de berørte iliacarteriene. Operasjonstiden er 2-4 timer.

Etter at suturen er påført det kirurgiske såret, forblir pasienten i intensiv omsorg i 5-7 dager. Etter at en annen 2-3 uker er pasienten på sykehuset, og etter utslipp blir det observert hos kardiologen og kirurgen på stedet for umiddelbar bosted.

Kontraindikasjoner til den planlagte operasjonen

akutt kirurgisk patologi (cholecystitis, blindtarmbetennelse, pankreatitt);

dekompensering av samtidige sykdommer (bronkial astma, diabetes mellitus);

akutte smittsomme sykdommer;

alvorlige former for nyre- og leversvikt;

kronisk hjertesvikt (sent stadium);

akutt hjerneslag (bare etter 6 uker fra begynnelsestidspunktet);

akutt myokardinfarkt.

Tatt i betraktning at under planlagt inngrep har legen og pasienten tilstrekkelig tid til å gjennomføre alle nødvendige undersøkelser, bør alle kompensasjonsmuligheter for organismen og mulige kontraindikasjoner vurderes.

I tilfelle en nødoperasjon virker kontraindikasjoner ikke, da i dette tilfellet er risikoen for dødelighet ujevnt lavere enn når en aneurisme brister. Derfor, med den minste mistanke om en aneurysmbrudd, bør pasienten opereres på.

På 90-tallet av det 20. århundre testet en gruppe argentinske forskere en enhet for aorta-proteser, som kalles graft-stent. Denne protesen i form av en stamme og to ben, som under kontroll av roentgenet blir introdusert av et kateter til aneurysmen gjennom femorale arterien. Etter å ha nådd det nødvendige punktet, forsterkes graftstenten selvstendig i aortas vegger ved hjelp av spesielle kroker.

Denne operasjonen er endovaskulær og utføres under lokal eller generell anestesi uten snitt av bukveggen. Varigheten av operasjonen er 1-3 timer.

Fordeler med aorta endoprosthetikk - raskere utvinning etter operasjon, mindre traumer.

Ulemper - en aneurisme blir ikke eliminert, men bare styrket fra innsiden. Derfor utvides gradvis fremspring av veggen utover stenten og nye måter å oppnå blodstrøm på, noe som øker risikoen for komplikasjoner - delaminering av fartøyets vegg, trombose. Etter dette er det nødvendig med en åpen kirurgisk prosedyre. Derfor, til tross for de gode resultatene av endoprosthetikk i tidlig periode, etter kirurgi, er denne metoden brukt mye sjeldnere enn vanlig.

I tillegg er distribusjonen av endoprostetikk begrenset til en relativt høy kostnad for grafen av stenter, som må fremstilles på individuell basis, for hvert enkelt tilfelle. I Russland utføres en slik operasjon i enkelte klinikker, mens åpne operasjoner, særlig nødsituasjon, utføres helt gratis.

Komplikasjoner etter operasjon

Dødelighet under den planlagte operasjonen er 0-0,34% per år.

Dødelighet i de første 2 månedene etter operert aorta aneurysmbrudd er 90%.

Den operative dødeligheten har forskjellige indikatorer:

ved endoprostetikk - 1%;

under operasjon gjennom et aneurysmbrudd - 40-50%;

ved planlagte operasjoner - 7-10%.

Basert på opplevelsen av kirurger og statistiske data, kan det konkluderes med at den planlagte operasjonen er mye å foretrekke, siden enhver forsinkelse i nærvær av indikasjoner kan være dødelig. Men selv med en planlagt kirurgi, er det risiko for komplikasjoner. Dette behandlingsresultatet er ca 4%.

Komplikasjoner som oppstår i tidlig postoperativ periode

tromboemboliske komplikasjoner - separasjon av trombi og deres inntreden i lunge-, tarmarterien og arteriene i hjernen og nedre lemmer;

ved endoprosthetikk - lekkasje av den etablerte stenten (enolics);

blødning i indre organer og blødningsforstyrrelser;

betennelse og uoverensstemmelse av operasjonssåret;

Forebygging av komplikasjoner er kompetent valg av proteser, bruk av antibiotika, heparin i henhold til kirurgiske standarder og økt overvåkning i rehabiliteringsperioden.

Komplikasjoner på lang sikt:

seksuell dysfunksjon (i det første året etter operasjonen, ca 10%);

trombose av protesen (i de første 10 årene etter operasjonen, 3%);

Protetisk tarmfistel (opptil 1%);

infeksjon av protesen (0,3-6%).

Profylakse av langsiktige komplikasjoner - livslang mottak av ACE-hemmere, betablokkere, antiplatelet-midler, statiner. For enhver invasiv undersøkelse med penetrasjon i vevet (urologisk, gynekologisk, tannbehandling), bør antibiotikabehandling foreskrives. For å forhindre impotens på tidspunktet for tildeling av aorta og iliac arterien, må det tas hensyn til ikke å skade nerver i dette området.

Fare for abdominal aorta aneurisme, i tilfelle avslag på operasjon

Sykdommen er farlig ved utvikling av komplikasjoner som truer pasientens liv. Dette er en trombose, en ruptur, aorta disseksjon.

Dissecting aneurysm av abdominal aorta

Den er preget av en gradvis tynning av karets vegger og gjennomtrengning av blod mellom lagene på veggen av aorta-veggen. Spredningen av hematomet forekommer før aortaens brudd under påvirkning av blodtrykk.

Symptomer - skarp smerte i ryggen, mage, svakhet, pallor, blodtrykksfall, kaldt svette, sammenbrudd, sjokk, bevissthetstap, død. I noen tilfeller kommer pasienten ikke til sykehuset.

Diagnostikk - Nødbehandling av ultralyd i bukhulen, om nødvendig MR eller CT.

Behandling - beredskapsoperasjon.

Brudd på aorta

Gjennombrudd av blod fra aorta til retroperitoneum eller bukhule. Symptomer, diagnose og behandlingsmåte stemmer overens med eksfolierende aorta-aneurisme. Tilstanden for sjokk eller død er på grunn av kraftig tap av blod og påfølgende forstyrrelser i hjertets arbeid.

Aneurysm trombose

Blokkering av trombotiske masser av aorta lumen skjer helt sjelden på grunn av den store diameteren av dette fartøyet. Hyppigst trombiform i veggen og etter avtakning kan tette arterier med mindre diameter (arterier i nedre ekstremiteter, iliac og nyrearterier).

Symptomer - trombose i lårbenet og iliac arterier - intens smerte, forkjølelse i underdelene (skarpe), nedsatt motorfunksjon og blå hud på underbenet; trombose av nyrearterien - oppkast, kvalme, forverring av generell tilstand, fravær av urinering, ryggsmerter.

Diagnostikk - tosidig skanning og ultralyd.

Behandling - kirurgi for utvinning av trombus, antikoagulasjonsbehandling.

Livsstil for mistanke om aorta-aneurisme i bukdelen

Før kirurgi. Med en aneurysmstørrelse på opptil 5 cm velger leger forventet behandling og overvåker pasienten. Pasienten undersøkes av lege en gang hvert halvår. Hvis vekstraten til en aneurysm overstiger 0,5 cm i et halvt år, foreskrives en operasjon.

Etter operasjonen i det første året besøker pasienten legen månedlig, etter at besøkene reduseres til månedlig og årlig.

Før og etter operasjonen skal pasienten ta medisiner foreskrevet av lege. Også enkle tiltak anbefales for å forhindre komplikasjoner og aneurisme vekst, samt å lede en sunn livsstil:

Riktig ernæring og vektkontroll. Det er forbudt å spise salt, krydret, stekt og fettrik mat. Begrensninger på konfektprodukter og animalsk fett er introdusert. Det anbefales å bruke morsmelk, kompott, juice, fisk og fettfattige varianter av fjærfe kjøtt, gjærte melkprodukter, frokostblandinger, frisk frukt og grønnsaker. Måltider bør deles i små porsjoner 4-6 ganger om dagen. Produkter skal grindes, kokes, dampes.

Redusere nivået av kolesterol i blodet - ta statiner, kolesterolfri diett.

Kontroll av indikatorer for blodtrykk - begrenser saltet, fysisk arbeidskraft, stress, tar medisiner for å normalisere trykket.

Fullstendig nektelse av alkohol og røyking. Det har blitt klinisk bevist at veksten av en aneurisme er avhengig av røyking. Alkohol fremmer endringer i blodtrykk, noe som kan provosere en aneurysmbrudd.

Utelukkelse av tung fysisk anstrengelse - Sport er kontraindisert, gående er tillatt for ubetydelige avstander. I den postoperative perioden - fullføre hvilerommet med en gradvis motorbelastning.

Korrigering av samtidige sykdommer - nyre, lever, hjertesykdom, diabetes mellitus.

Prognose av sykdommen

Prognosen i fravær av behandling er ugunstig, siden komplikasjoner oppstår som fører til døden når sykdommen utvikler seg.

Dødelighet med liten aneurisme er mindre enn 5% per år, og med en utdanningsstørrelse på 5-9 cm - 75%.

Dødelighet etter diagnosen og tilstedeværelsen av mellomstore og store aneurismer de to første årene - 50-60%.

Etter aorta-brudd er prognosen ekstremt ugunstig. Uten behandling dør 100% av pasientene, med hjelp i de første to månedene etter operasjonen, 90% av pasientene dør.

Etter den planlagte operasjonen er prognosen gunstig, overlevelse i de første 5 årene er 65-70%.

Les Mer Om Fartøyene