Angiografisk diagnose av brakiocephalic arterie lesjoner

Angiografisk diagnose av aterosklerotiske lesjoner av brakiocefaliske kar.

Preoperativ angiografi av brachiocephalic arterier, i henhold til mange forfattere, bør bare brukes når hele komplekset etter ultralyddiagnosenøyaktighet av diagnosen er i tvil. Denne bestemmelse skal ikke utgjøre en oppgivelse av angiografi som standard av den diagnostiske fremgangsmåten, men bare reduserer risikoen for komplikasjoner og kostnader for behandling. Men hvis en angiografisk studie utføres, må den være omfattende. Det bør være den samme som angiografi av aortabuen, og i det minste to fremspring med mulig ytterligere selektiv undersøkelse av individuelle brachiocephalic arterier. Visualisering av brachiocephalic arterien blir oppnådd ved innføring av 50-70 ml av kontrastmiddel i en mengde av administrering av 25-30 ml / sek. Skyter produsert i to fremspring under injeksjon av den venstre arm av pasienten mot en frekvens på 15-20 ° skyting 2 bilder / sek i 4-5 sekunder. Av arten av lesjonene er akseptert å fordele følge tap tegn: innsnevring, okklusjon, unormal krympeekspansjons, lokalisert eller forlenget, cerebral vaskulær stjele syndrom, manifestert i den retrograde strømmen av søvnighet eller vertebrale arterier, sikkerhets sirkulasjon. Den hyppigste lesjon er en innsnevring av munnen på de viktigste avdelinger og brachiocephalic arterier.

Av arten av de isolerte restriksjons rørformet stenose forskjellige lengder - fra 1,5 cm til total restriksjon på tvers av arterien; lokale sirkulære stenoser av forskjellige grader av alvorlighetsgrad; asymmetriske parietal stenoser forårsakes vanligvis av tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk; og langvarig ujevn innsnevring av fartøyene. Rørformet stenose av blodårene med glatte vegger aortoarteritis mer typisk, mens lokalisert stenose eller ujevn utvidet vasokonstriksjon flere iboende aterosklerotiske lesjoner av arterier. Et viktig trekk ved aterosklerose er det faktum at det påvirker ekstrakraniale deler av hjernen arterier er 5 ganger mer vanlig enn intrakranielle arterier. I de fleste tilfeller er nederlaget av arteriene segmentalt. I dette tilfellet forblir de distale seksjoner passable.

frekvensanalyse av fordelingen av de aterosklerotiske lesjoner brachiocephalic arterier viser at de fleste treffer stenose eller okklusjon av munningen av de vertebrale arterier. Den nest hyppigste lesjon oppta stenose eller okklusjon av delinger av den felles karotidarterie med overgangen til den første segment av den indre halsarterie og munningen av den ytre halsarterie. For en korrekt og fullstendig angiografi evaluering av tilstanden til brachiocephalic arteriene berørt av aterosklerose, er det nødvendig å ta hensyn til at stenose av arteriene, noe som resulterer i områder med aterosklerotisk plakk fortsatt fremgang lokalt, som fører til okklusjon av arterien. I denne distale av arterien kan være brukbar ved pant blodstrømmen ofte retrograd, med stjele syndrom tilstøtende karsenger.

Således kan tilstoppingen av brachiocephalic stammen være brukbar subclavian, arteria carotis og vertebrale arterie og okklusjon av den venstre arteria subclavia ofte bevarte permeabiliteten av det andre og tredje arterie segmenter og den distale kanal øvre venstre lem, ofte på grunn av retrograd perfusjon gjennom den ipsilaterale vertebrale arterie hvilken i sin tur får blodstrømmen gjennom anastomose av sirkelen av Willis basseng kontralateral brachiocephalic arterier.

Når okklusjon av arteria carotis interna, vanligvis thrombosing hele segmentet intrakranial arterien til dets deler, inkludert hevert. Det eneste unntaket er når grenen forlater den indre halspulsåren i sin cervikale region. Da, takket være blodtilførselen, spres trombose bare til denne grenen. Sammenligning av kliniske og angiografiske data har vist at de viktige punkter i evalueringen av hjernefunksjon omfatte vurdering av sikkerhet strømningsoppadgående arterielle grener av nakke fartøyer og funksjonelle betydningen av kliniske manifestasjoner av syndromet cerebral stjele.

Diagnose av lesjoner av brakiocefaliske kar i aortoarteriitt.

Den morfologiske funksjonen av lesjonen av vaskulærvegen i aortoarteriitt er dens betydelige fortykning i stor grad. Derfor er de karakteristiske angiografiske tegnene på denne sykdommen utvidede symmetriske stenoser av de distale seksjonene av de subklave arterier, vanlige karotidarterier. For aortoarteritt er den indre halspulsåren ukarakteristisk. Pasienter med aortoarteriitt må som regel utføre en panaortografi for å vurdere graden av arterielle lesjoner i andre anatomiske regioner. Ifølge våre data hadde bare 46% av pasientene isolerte lesjoner av grenene til aortabuen. I andre tilfeller ble det observert kombinert lesjoner av brakiocephalic arterier med andre arterielle bassenger.

Hvem er foreskrevet og hvordan utføres angiografien til brakiocefaliske arterier?

Brakiocephalic arterier beveger seg bort fra aorta og leverer blod til det myke vev av hodet og alle deler av hjernen. Konstruksjon, blokkering eller bøyning av ett av karene forårsaker en sykdom i hjernecirkulasjonen. Kanskje utviklingen av en kronisk prosess eller akutte sirkulasjonsforstyrrelser (slag). Hovedårsaken til lesjoner av brakiocefaliske arterier er aterosklerose.

Symptomer på lesjoner av brakiocephalic arterier kan være:

 1. støy i hodet og ørene;
 2. hodepine og svimmelhet når du svinger hodet;
 3. "Flyr" foran øynene;
 4. midlertidig synshemming;
 5. tilfeller av bevissthetstap
 6. episoder av nummenhet i kroppen eller ansiktet, lemme svakhet.

Utseendet til slike symptomer er grunnen til å gjennomgå en undersøkelse. Ultralyddiagnose eller angiografi av brakiocefaliske arterier kan brukes til å vurdere tilstanden til karene. Beslutningen om hensiktsmessigheten av disse undersøkelsene er utført av en vaskulær kirurg eller nevrolog.

Forberedelse for forskning

Som forberedelse til angiografi av brakiocephaliske arterier:

 • å utelukke tilstedeværelse av kontraindikasjoner;
 • I to uker før testen, bør du ikke drikke alkohol;
 • før prosedyren utføres hydrering av kroppen for å beskytte nyrene mot virkningene av jod inneholdt i kontrastmediet;
 • antihistaminer administreres for å utelukke en allergisk reaksjon;
 • Mat og vann kan ikke tas fire timer før prosedyren;
 • metall gjenstander og smykker må fjernes;
 • huden behandles i punkteringsområdet;
 • Før undersøkelsen gir pasienten skriftlig samtykke til prosedyren.

Angiografi av branhiocephalic arteriene utføres i to fremskrivninger, og en selektiv undersøkelse av individuelle branchecefaliske arterier utføres også. Kateterisering av karoten eller vertebralarterien eller arteriell punktering utføres. Kontraststoff injiseres med en hastighet på 25-30 ml / s, for å oppnå visualisering, er et volum på 50-70 ml kontrastmedium nødvendig. Patientens venstre skulder projiseres fremover med 15-20 °, undersøkelsen utføres i to fremspring med en frekvens på 2 bilder per sekund.

Kontraindikasjoner til prosedyren

Kontraindikasjoner for angiografi av branhiocephalic arteries:

 • smittsomme sykdommer
 • psykisk lidelse
 • nyreinsuffisiens
 • allergi mot jodpreparater
 • leverinsuffisiens
 • thyrotoxicosis
 • hjertesvikt

Dette er viktig! Det må tas forsiktighet dersom pasienten lider av kardiovaskulære sykdommer med alvorlig kurs på grunn av risikoen for hemodynamiske lidelser og arytmier. Risikoen for å utvikle anfall er mottakelig for pasienter som lider av rusmiddelavhengighet.

Mulige varianter av lesjoner av brakiocephalic arterier

Disse inkluderer:

 1. aterosklerose eller trombose (okklusjon av lumen av karet forekommer);
 2. stenose (innsnevring av fartøyet);
 3. patologisk tortuosity (overskudd av kar S-formet, loop-lignende, C-formet);
 4. aneurisme.

Stenose eller okklusjon (komplett blokkering) påvirker munnene til vertebrale arterier oftere. Stenoser av arteriene som oppstår i utviklingsstedene for kolesterolplakkene foregår lokalt, noe som fører til okklusjon av arterien. Samtidig forblir de distale delene av denne arterien fornuftig. De distale seksjonene vil bli fylt med blod gjennom collaterals. Sikkerhetsblodstrømmen er dårligere i effektiviteten til hoved blodtilførselen. Når brachiocephalic stammen er okkludert, kan den vanlige karoten arterien, så vel som subclavian og vertebral arterier, være akseptabel.

Stroke er dødsårsak og funksjonshemming av befolkningen. Hovedårsaken til brudd på blodsirkulasjonen i hjernen er en okklusiv aterosklerose av brakiocefaliske arterier. Aterosklerotiske plakk hindrer blodstrømmen i hjernen. I tillegg kan de kollapse med dannelsen av trombi i forskjellige størrelser, noe som forårsaker mange mindre slag eller omfattende slag.

Uten spesiell undersøkelse kan man ikke anta atterosklerotiske plaques. Presenterer utvikling av hjerneslag forbigående iskemiske angrep. De oppstår når små fartøy er tilstoppet med små fragmenter av et atherosklerotisk plakk. Hvis tiden går gjennom undersøkelsen, er det mulig å forhindre veksten av aterosklerotiske plakk, ved å ta medisiner som reduserer kolesterolet. Hovedmetoden for å behandle okklusjoner og innsnevring av subklaviske, vertebrale og karotisarterier er kirurgi. Effektiviteten av kirurgiske metoder for forebygging av slag er bevist av mange studier.

Angiografi av brakiocephaliske arterier

Diagnose, kalt CT angiografi av brakiocephalic arteries, foreskrives i forbindelse med forskning av nervesystemet og kardiovaskulære systemer:

 • Brudd på integriteten til strukturer som påvirker vaskulære ryggradstrukturer.
 • Utføring av en datamaskin tomografi av fartøy er utpekt ved mistanke om nærvær av deres innsnevring, kalt stenose.
 • Datortomografi av brakiocephalic fartøy er foreskrevet når passasjen av fartøyet i vertebral arterien er blokkert. Metoden for computertomografi gjør det mulig å studere patensen av blodårer og arterier som gir blodtilførsel til hjernen.
 • CT-angiografi er indikert for mistenkte endringer i tilstanden til aorta, tilstedeværelsen av stratifisering i buk- og thoraxområdene.
 • Ved hjelp av beregningstomografi CT studerer ulike typer vaskulære aneurysmer.
 • Diagnose av ct-angiografi er foreskrevet når det er mistanke om forekomsten av ondartede typer i strukturen i blodtilførsels- og respirasjonssystemet, halspulsåren.
Enhet for MR i hodet

Forberedelse for forskning

I tilfelle av plager når man kontakter en lege, spør pasientene at MSCT angiografi er hva er det? Angiografi av brakiocephalic fartøy under en studie viser en forstyrrelse i funksjonene til de avdelingene som studeres, takket være studien av regionen i flere fremskrivninger.

Når man studerer noen av avdelingene der MSCT angiografi brukes, for det første, etter å ha plassert personen i en horisontal posisjon, er et kateter installert. Koble tilførselsrørene til det, for et stoff som gir kontrast i bildet. MR-tommogrammet utføres med åndedrettsstans ved ulike regime, gir fullstendig informasjon om tilstanden til arterier og kar. Dekoding av tomografiske poster i utførelsen av CT gir informasjon om lesjoner og klemming i strukturen i sentralnervesystemet.

Kontraindikasjoner til prosedyren

Imidlertid er MSCT-angiografiteknikken ikke universell og har en rekke kontraindikasjoner å bruke, blant annet:

 1. utføre MSCT er forbudt når som helst under graviditet;
 2. CT med bruk av et fargestoff er ikke tillatt dersom pasienten har en allergi mot preparater som inneholder jod;
 3. MSCT er forbudt for pasienter med nedsatt nyrefunksjon.
Type datamaskin tomogram i fravær av sykdommer i hjernen

Mulige varianter av lesjoner av brakiocephalic arterier

MSCT angiografi av brakiocephalic arteries utføres ved multispiral skanning av det studerte området og er i stand til å avsløre:

 • forskjellige grader av trombose i vaskulære strukturer;
 • Tilstedeværelsen av ondartede svulster i strukturer studert av CT.

Med rettidig tilgang til en lege og kompetent undersøkelse, kan du opprettholde helse i mange år.

SHEIA.RU

Triplex skanning av brakiocephalic arteries: Hva det er, CT, MSCT, angiografi

Hva er triplex skanning av brakiocephalic arteries?

Triplex skanning av brakiocephalic arteries: hva er det? Et lignende spørsmål blir ofte hørt av leger, og dette emnet er mye diskutert i internettfora. Før du beskriver prosedyren for triplexen av ekstrakranielle vaskulære avdelinger, er det verdt å undersøke hva OCA selv er.

Brakiocephalic arterier er et kompleks av nakkekar som deltar i å transportere blod fra hjertet til hjernen, og gir sistnevnte oksygen og næringsstoffer. Triplex undersøkelse av BCA gjør at legen kan vurdere tilstanden til arterielle motorveier, fullstendigheten av funksjonaliteten deres, årsakene til mulige patologiske forstyrrelser i dette segmentet i blodet, og mye mer.

Triplex skanning av ekstrakraniale fartøy - en av de mest moderne metoder for diagnose av arterielle sykdommer som er asymptomatiske eller under dekke av andre sykdommer og sykdommer i de tidligste stadier av utviklingen.

Hvem skal undersøke

Hva er triplex skanning av brakiocephalic arterier og til hvem er det vist? Teknikken er en avansert versjon av ultralyddiagnosen, som gjør det mulig å skaffe et høyverdig og nøyaktig bilde med et fargebilde som ikke bare viser de vaskulære elementene, men gir også mulighet til å observere blodstrømmenes natur.

Ofte er triplex skanning av brakiocephalic arteries foreskrevet av leger i følgende tilfeller:

 • med hyppige episoder av hodepine som nylig har blitt hyppigere og ikke er forbundet med endringer i vær, medisinering og lignende;
 • før du planlegger operasjoner på fartøyene i livmoderhalssegmentet eller hjertet;
 • hvis en person har kliniske symptomer på iskemisk eller hemorragisk hjerneslag;
 • ved mistanke om ekspert på tilstedeværelse av trombi i systemet av OCA;
 • når pasienter har et nakkekompressivt syndrom assosiert med degenerative dystrofiske patologiske prosesser i ryggraden eller andre ekstravaskulære faktorer;
 • hvis pasienten har en sykdom, som ledsages av sirkulasjonsforstyrrelser: hypertensjon, aterosklerose, diabetes mellitus og lignende).

Virkningen av skanning i moderne diagnostisk praksis

CT angiografi av brakiocephalic arteries eller triplex av nesen er en moderne diagnostisk metode med store informative muligheter. Denne teknikken gjør det mulig å studere i detalj funksjonene i den anatomiske strukturen av vaskulære strukturer, detektere medfødt og ervervet i løpet av livet til sine konfigurasjons anomalier, identifisere mulige etiologiske faktorer som bidrar til fremveksten av sykdommer, men også for å observere arten og hastigheten av blodstrømmen.

Ved hjelp av en slik prosedyre som tripleksskanning av ekstrakranielle arterier, kan en rekke sykdommer diagnostiseres med nøyaktighet, blant annet:

 • inflammatoriske prosesser av vaskulærvegg eller vaskulitt spesifikk, autoimmun og berusende natur;
 • forskjellige anomalier i utviklingen av arterier, som manifesteres av fartøyets tortuositet, et brudd på deres konfigurasjon eller plassering;
 • aterosklerotisk lesjon av intima av BCA;
 • aneurisme, forstørrelse av varicose lumen, tilstedeværelse av parietal trombi;
 • traumatisk arteriesykdom;
 • interarterielle fistler eller anastomoser.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Triplex angiografi av brakiocephalic arteries er indisert hos pasienter som har følgende klager:

 • cervicalgia, følelse av pulsering i hodet;
 • hyppig svimmelhet, noen ganger pre-memory stater på bakgrunn av fravær av patologi fra hjernens side;
 • brudd på funksjonen til den visuelle analysatoren;
 • progressiv forverring av minne, oppmerksomhet;
 • forstyrrelser i koordinering med fremveksten av usikker, rystende gang og hyppige fall.

Triplex skanning er en unik prosedyre som ikke har kontraindikasjoner. Den eneste faktor som kan tette igjen skannebanen er infeksjoner i huden ved setet for de påståtte virkningene av sensoren med en krenkelse av sin integritet eller utseendet av papulopustuløs utslett.

Er det nødvendig å forberede seg på prosedyren

Denne diagnostiske teknikken trenger ikke spesiell forberedelse for prosedyren, slik at den kan utføres til pasienten når som helst. Legen kan varsle pasienten som før skanning bør avstå fra å konsumere mat og drikke som påvirker blodstrømningshastighet (te, kaffe, alkohol, energi, inneholder mye salt retter, kjøtt, osv).

I de fleste tilfeller, dagen før undersøkelsen, avbryter en spesialist en pasient som tar medisiner som forandrer blodstrømmen, lindrer spasmer fra glatt muskelvev og lignende.

Pasienter som anbefales triplex brakiocephalic fartøy, er det interessant å vite hvor mye det er verdt om denne diagnostiske prosedyren. Kostnaden for triplex skanning varierer avhengig av type medisinsk anlegg, kvaliteten på utstyret og den nødvendige mengden forskning. Generelt er prisen på en slik prosedyre tilgjengelig for de fleste medborgere, derfor er skanning av OCA mye brukt i moderne medisinsk praksis.

Brakiocephalic arteries (BCA): rolle, anatomi, patologi og metoder for diagnose

Brakiocephalic arteries (BCA) er store vaskulære trunks som gir blod til et av de viktigste menneskelige organene - hjernen. Siden hovedparten av blodet flyter til hjernen og vevet i hodet nettopp over disse karene, forårsaker nederlaget deres ikke bare ubehagelige symptomer, men er veldig farlig på grunn av alvorlige komplikasjoner.

Den viktigste patologiske prosessen som utfolder seg på veggene av brakiocefaliske arterier, anser atherosklerose, så vanlig blant moderne mennesker. Konstruksjon av arterien med en plakett fører uunngåelig til et problem i blodstrømmen, og hjernen i dette tilfellet vil lide.

For studier av brakiocefaliske arterier, brukes en rekke diagnostiske metoder, og patologi kan bestemmes ikke bare gjennom kostbare prosedyrer, men også ved konvensjonell ultralyd - billig, rimelig og trygg.

Anatomi av brakiocefaliske arterier

Brakiocephalic fartøy er representert av:

 • Den sphenoidale stammen og dens grener;
 • Venstre subklaver arterie;
 • Venstre felles halspulsårer (OCA).

Alle disse fartøyene kommer fra aortabuen. Brachiocephalic stammen er et kort fartøy opptil fem centimeter lang, som ved krysset mellom kragebenet med brystbenet gir to store grener - høyre subklaver og høyre OCA. Den venstre OCA er rettet fra aorta til toppen, til venstre sternoklavikulært kryss.

Vanlige karotisarterier ha en lumenbredde på 6-8 mm, men ikke mindre enn 4 mm. Etter å ha nådd den øvre kanten av skjoldbruskkjertelen brer de seg inn i høyre og venstre indre og eksterne karotisarterier. Bifurcation kan også ligge på nivået av hyoidbenet eller vinkelen på underkjeven. Inntil dette punktet går OCA med en tønne, "ikke sender" til noe vev av en arteriell gren.

Ekstern halspulsårer (NSA) nesten umiddelbart etter at kilden i det generelle gir ni arterielle blodkar, blod som leverer myke vev og hodestrukturen.

Intern halshinnene (BCA) sendes til kranialhulen, og deltar der i den supragliniske delen i dannelsen av Willis-sirkelen og gir store cerebrale arterier - anterior og median cerebral arterier.

Den første grenen av ICA er de oftalmiske blodtilførende øynene og anastomosering med fartøyene - grenene til NSA. Ved disse kommunikasjonsmåter oppstår blodstrøm når ICA påvirkes.

Venstre subklaver arterie kommer fra aortabuen og forlater brysthulen ved nivået for den midtre tredjedel av kravebenet, da begge subclavia arterier løpe parallelt med dette ben, og sendes til armhulen, hvor han begynte årer den øvre lem. Diameteren av de subklave arteriene når 9 mm.

Viktige arterielle grener, som starter med subclavian, er virveldyr, går inn i kranialhulen og forbinder, danner den viktigste (basilære) arterien, og gir tilbake cerebrale arterier som kommer inn i Willis-sirkelen.

Således går opp og gikk inn i skallen, strømmer blod fra arteria carotis interna, subclavian arterie og NSA er forbundet med et stort anastomose - Willis sirkel, omdirigere blod i tilstander med forringet åpenheten til en eller annen av de arterielle system.

I motsetning til varianten anatomi viktig for å mate hjernen i Willis-sirkelen, har BCA en ganske konstant struktur. derfor anomaliene ved forgrening av brakiocefaliske arterier er sjelden diagnostisert. Blant dem:

 1. Et komplett fravær av brachiocephalic stammen, når OCA og subclavian arterien starter direkte fra aorta, ligner analoge fartøy til venstre;
 2. Begynnelsen av venstre vertebralarterie fra aorta, den rette - ikke fra subclavian, men fra OCA;
 3. Asymmetri av lumbene i vertebrale arterier er ofte igjen, minimumsdiameteren er 2 mm, den maksimale diameteren er 5,5 mm.

Video: Anatomi av brakiocefaliske arterier

Aterosklerose av brakiocephalic arteries (BCA) er deres viktigste patologi

En av de mest hyppige patologiske prosessene som forekommer i arteriene, blod som leverer hjernen og lemmer, anser atherosklerose. Innsnevringen av fartøyene påvirker uunngåelig arbeidet i hjernen, som mangler arteriell blodtilførsel og hypoksi.

Aterosklerose av brakiocephalic arteries utvikles av samme grunner som en lignende lesjon av aorta, hjertearterier, nyrer, lemmer. Til ham predisponerer moden og eldre alder, overvekt, mangel på motoraktivitet, feil diett, dårlige vaner, forstyrrelser i fettmetabolismen.

Forutsetninger for utseende av plakk er skade på det indre laget av arterieveggene, som oppstår ved aktiv blodstrøm, stort intravaskulært trykk, turbulent blodstrøm i forgrening av kar. En voksende plakk kan gå ubemerket i lang tid, fordi lumen av arteriene er ganske bred, men fremdriften av atherosklerose før eller senere fører til en forstyrrelse i levering av blod til hjernen.

Aterosklerose av BCA kan være:

Nonstinous aterosklerose av brakiocephalic arterier sies å skje når plakk vokser hovedsakelig langs arterien lengde, uten å forårsake sin betydelige innsnevring. Det er klart at blodstrømmen fortsatt vil bli forstyrret, men det er vanligvis ingen fullstendig blokkering. Når denne platte plassen øker, endrer hjernens blodsirkulasjonssystem til nye forhold - collaterals er slått på, blodet blir omdirigert langs komponentene i Willis-sirkelen, og hjernen mottar det ernæringsvolum som det trenger.

Nonsterosklerose anses også for å være aterosklerose, når plakk ikke overlapper halvparten av arterien. Med sykdomsprogresjonen kan ikke-stenoserende lesjonen bli stenotisk - en voksende plakett vil dekke halvparten og enda mer av diameteren av karet.

Mye mer alvorlig er situasjonen for stenosering av aterosklerose av brakiocefaliske arterier. Aterosklerotisk plakk stikker ut i fartøyets lumen og fører til alvorlig stenose, og dets brudd eller skade på ytre dekselet truer med lokal trombusdannelse og fullstendig arterieobstruksjon.

stadier av utvikling av fullstendig stenose av arterien

På bakgrunn av stenotic aterosklerose BCA blodet også gjenoppbygd, og funksjonaliteten er avhengig av strukturen av sirkelen av Willis. Tatt i betraktning at den klassiske forgrenings arteriene bunnen av hjernen er mye mer sjeldne slags varianter, de fleste pasienter med aterosklerose, manglende sikkerhet sirkulasjon, og dermed risikoen for bivirkninger (slag, for eksempel) øker betydelig.

De små soner av aterosklerotisk plakk finne de deler av fartøy hvor de dele, eller endrer kjøreretningen, noe som fører til blodstrøm og virvler intimal skade, og den mest hyppige lokalisering GCA aterosklerose - en sone som deler felles karotidarterie til de ytre og indre grener.

På grunn av lesjoner av brachiocephalic arterier påvirket blodstrømmen i hjernen, den sistnevnte opplever ischemi (encefalopati), eller det er nekrose (slag). Mekanismen for utvikling av komplikasjoner forbundet med hemodynamiske grunner, da det er en delvis eller fullstendig okklusjon av en arterie, samt emboli når emboli er partikler av carotis plakk, microthrombuses av aterosklerotiske skadeområder.

Risiko for slag aterosklerose GCA bakgrunns øker betydelig når trombogenese, med tilstedeværelse av løs plakk blødning i sin tykkelse eller overflate sårdannelse og stenose av arterier alvor (70-80% eller mer).

I tillegg til aterosklerose er andre patologiske prosesser mulige i brakiocephalisk arteriesystemet, noe som resulterer i innsnevring og forstyrrelse av blodstrømmen. Så hyppige endringer i blodkar inkluderer bøyninger, looping, som vanligvis elimineres ved kirurgi. Aneurysmer av disse arteriene forekommer også, men er relativt sjeldne.

Video: om stenose av karoten arterier - program "Live sunt"

Litt om symptomene og behandlingen

Symptomer på hengivenhet av brakiocefaliske arterier er først og fremst forbundet med brudd på patentering av arterielle fartøyer. Hjernen lider av mangel på ernæring, noe som resulterer i mange klager fra pasienter:

 1. svimmelhet;
 2. hodepine;
 3. Svakhet, tretthet, redusert mental kapasitet;
 4. Blinkingen av "flyr" foran øynene mine, følelsen av shrouds;
 5. Prescensory forhold.

Hvis blodtilførselen til øvre ekstremiteter er forstyrret, vil blant klagerne være nummenhet, et brudd på følsomhet, svakhet i hendene. Ofte forstyrrer blodstrømmen gjennom karotisarteriene følelsesmessige lidelser, nevroser, panikkanfall, depresjon, søvnløshet.

Eksperter på diagnose av stenose på grunn av aterosklerose eller medfødte misdannelser første om foreskrevet konservativ terapi - diett, den korrekte modus, tilstrekkelig fysisk aktivitet, overvåking av blodtrykket, kardiovaskulære legemidler, vitaminer, nevrobeskyttende midler.

Hvis medisinen er ineffektiv, er en kirurgisk operasjon mulig. Ved en lokal endring i fartøyets vegg kan kirurgen fjerne denne delen av arterien, en aterosklerotisk plakk av seg selv eller med et fragment av vaskemuren, lage plast, installere en stent.

Dupleks skanning, ultralyd av brakiocephalic arteries og andre undersøkelsesmetoder

Aterosklerose i halsen, kan unormal forgrening av den brachiocephalic arterien være asymptomatiske for en lang tid, slik at undersøkelsen ikke foretas noen endringer blir detektert som en mulighet oppdagelse i forbindelse med leting etter andre patologi. Pasienter som har klager relatert til hindring av blodstrømmen i hjernen, er vanligvis tilordnet studien av OCA, hvis skade kan forårsake iskemiske forandringer i nervesystemet.

De viktigste metodene for å diagnostisere vaskulære lesjoner er:

 • Ultralydundersøkelse (farge dupleksskanning);
 • MR angiografi;
 • MSCT med kontrast;
 • Radiokontrast angiografi.

Ultralyd dupleksskanning ved hjelp av Doppler (UZDG)

En av de mest tilgjengelige studiene kan betraktes som UZDG - ultralyddopplerografi, som ikke krever store materialkostnader, er trygg og samtidig ganske informativ. Gjennom ultralyd kan en spesialist etablere ikke bare egenskaper ved anatomi, strukturelle endringer i veggene av brakiocephalic arterier, men bestemmer også blodstrømsparametere ved å bruke tosidig fargekartlegging.

Ultralydundersøkelse av nakkekarene er indisert for pasienter som har visse symptomer på problemer med blodtilførsel til hjernen:

 1. Hodepine, svimmelhet;
 2. Følelse av støy i ørene eller hodet;
 3. Visuell eller hørselshemmende;
 4. Redusert minne, oppmerksomhet, intellektuell ytelse;
 5. søvnløshet;
 6. Symptomer på taleforstyrrelser;
 7. Nummen av lemmer, svakhet i dem;
 8. Pulsering av livmorhalsen.

Pasienter fra risikogruppen av cerebrale vaskulære lesjoner er også tilrådelig å gjennomføre UZDG med det formål å tidlig diagnostisere endringer og forebygging av alvorlige komplikasjoner (slag). Risikogruppen inneholder:

 • Ved diagnostisert aterosklerose av annen lokalisering (kar av ben, aorta, kranspulsårer, etc.);
 • Lider av diabetes og andre metabolske forstyrrelser;
 • Folk over 40;
 • Pasienter med cervikal osteokondrose;
 • Pasienter som har hatt et hjerneslag eller hjerteinfarkt.

Ultralyd av karene i hodet og nakken krever ikke noe bestemt preparat, men likevel vil eksperten på dagen for studien anbefale å nekte sterk te, kaffe og selvfølgelig alkohol. Minst to timer før prosedyren, kan du ikke røyke - dette kan forårsake spasmer av blodkar og føre til en feil konklusjon om tilstanden til arteriene.

Når UZDG brachiocephalic arterier ligger, ligger undersøkeren på ryggen, nakken er frigjort fra klær og ornamenter, hodet vender mot siden motsatt de undersøkte fartøyene. Sensoren behandles med en spesiell gel og beveger seg langs nakken på nakken fra kanten av underkjeven til krakelene. Studien varer i ca 15-20 minutter. Den viktigste fordelen med UZDG er dens ufarlighet, og derfor kan fraværet av kontraindikasjoner, det vil si barn, gravide kvinner, eldre mennesker med en rekke alvorlige sammenhengende sykdommer, bli utsatt for forskning.

Gjennom en standard ultralyd vurderer legen bredden på fartøyets lumen, tilstedeværelsen i stenos, arten av forgrening. Tilsetningen av metoden ved fargedopp Doppler-kartlegging gir informasjon om funksjonene og retningen av blodstrømmen.

Hvis du mistenker en patologi brachiocephalic arterier og armene er tilrådelig å starte diagnosen ved å undersøke perifere regioner - arteria carotis communis bifurkasjon sitt område, så dette er hvor oftest plassert aterosklerotisk plakk, som serverer årsaken til kronisk cerebral iskemi. Dersom det i de nedre delene av ultralyd med Doppler ingenting blir funnet, og symptomer på svekket cerebral blodstrøm, så kan bruke brukes trans ultralyd - Definisjon av tilstanden av skip, som ligger i kraniet.

Video: UZ-anatomi av fartøyene i nakken

MR angiografi

Magnetisk resonansangiografi av brakiocephaliske arterier utføres med eller uten innføring av kontrast. Dette er en av de mest informative metodene som gjør det mulig å bestemme strukturelle forandringer i vaskulære vegger, deres tykkelse, bredden av arterielle lumen og egenskapene ved forgreningen. Etter å ha bestemt sted, omfang av aterosklerose, arteriell stenose alvorlighet på basis av MR-angiografi bestemmes av kirurgen med variasjon og mengde av kirurgisk behandling (stenting, og endarterektomi t. D.).

Fordelene ved MR angiografi kan betraktes som høy informativitet, muligheten for flere studier gjennom hele behandlingsperioden, sikkerhet. I studien evaluerer en spesialist både fartøyets anatomi og blodstrømmenes natur i sanntid. Utstyret gjør det mulig å oppnå et tredimensjonalt bilde av ulike deler av blodstrømmen, undersøke separat arten av den arterielle og venøse blodbanen i hjernen. Blant manglene på de viktigste høye kostnadene, samt at det nødvendige utstyret ikke er tilgjengelig i alle klinikker.

Indikasjoner for MR-angiografi er lik de for UZDG (svimmelhet, og patologien av hørsels mistenkt transiente iskemiske anfall, slag eller mini, Osteochondrose et al.). Ved hjelp av MR angiografi, bestemmer spesialisten tilstedeværelsen av aneurysmer, plakk, stratifisering av arterieveggene og stenoseplasser.

MR angiografi kan utføres for voksne og barn. Det varer omtrent en halv time, hvor pasienten må ligge ubevisst på ryggen. Hvis eksaminanden ikke kan forbli ubarmhjertig på grunn av alder eller samtidige sykdommer, utføres prosedyren under betingelsene for medisinsk søvn under oppsyn av en bedøvelsesdommer.

I motsetning til tosidig skanning av brakiocefaliske arterier har MR angiografi en rekke kontraindikasjoner, inkludert:

 • Implantert pacemaker;
 • Metallkonstruksjoner, proteser, ledende magnetfelt;
 • Den ekstreme graden av fedme;
 • Frykt for lukkede rom;
 • Psykiske sykdommer.

Multispiral Computed Tomography (MSCT)

En ganske vanlig metode for å diagnostisere nakkekarene er multispiral computertomografi - Røntgenmetode for undersøkelse av arterier med kontrast. I motsetning til standard angiografi tillater MSCT å skaffe flere seksjoner av fartøy og bygge på grunnlag tredimensjonale bilder av undersøkt region.

Et intravenøst ​​kateter brukes til å administrere kontrastmiddelet. Informasjonen som er oppnådd indikerer tilstanden til fartøyets vegger, tilstedeværelsen eller fraværet av defekter, innsnevring, unormal kurs. Karakteren av blodstrømmen under MSCT kan ikke bestemmes.

Kontraindikasjoner til prosedyren er alvorlige allergiske reaksjoner mot kontrast, kronisk nyresvikt, bronkial astma og noen andre forhold. Blant indikasjonene - mistanke om atherosklerose av BCA, tortuositet, aneurisme, medfødte misdannelser av halsens kar.

Radiopaque angiografi

Radiopaque angiografi også, kan brukes som en diagnostisk metode, men de pleier å ty til det mindre ofte. Dette skyldes behovet for å introdusere et kontrastmiddel, som er fulle av allergiske reaksjoner og forverring av vaskulære lidelser, trombose og emboli, og metoden selv krever strålingseksponering. Hvis det er en mulighet for UZDG- og MR-angiografi, mister radiokontrast-studien sin relevans, men det utføres fortsatt når man planlegger en variant av kirurgisk behandling av OCAs patologi.

Hvordan CT utføres angiografi, egenskaper av prosedyren og kontraindikasjoner til det

For riktig diagnose brukes metoden for computertomografi. Det er et lagdelt røntgenbilde, hvor informasjonen behandles ved hjelp av et spesielt dataprogram. Hvis formålet med studien er fartøyene, deres struktur, tilstedeværelsen av hindringer for blodstrømmen, kalles denne kombinerte metoden CT angiografi (CTA). Å gjennomføre det som regel bruk jodholdige radiopreaktive preparater.

Les i denne artikkelen

Hvorfor utføre CT angiografi med og uten kontrast

Utnevnelsen av CT i undersøkelsen av vaskulaturen utføres for å detektere innsnevring eller overlapping av fartøyets lumen ved hjelp av en trombus, embolus, aterosklerotisk plakk. Denne metoden kan vise årsaken til kompresjon av arterien eller venesvulsten, inflammatorisk infiltrere, identifisere anomalieutvikling, aneurysmutvidelse, vurdere risikoen for blødning når veggen er ødelagt.

Men for å visualisere fartøyene, er det nødvendig å isolere dem mot bakgrunnen av omgivende vev ved hjelp av spesielle forbindelser (Ultravist, Omnipak, Vizipak).

Utnevnelsen av CT angiografi er angitt i slike tilfeller:

 • smerte av et hvilket som helst sted med mistanke om organs iskemi;
 • svimmelhet, hørselstap og syn på ukjent opprinnelse;
 • nummenhet, lemmerens svakhet;
 • anomalier i utviklingen av hjertet og blodkarene;
 • aterosklerose;
 • betennelse i blodkar;
 • åreknuter
 • aneurismer, tegn på veggdelaminering;
 • blokkering av embolus eller blodpropp;
 • traumer;
 • evaluering av operasjoner utført.

Vi anbefaler at du leser artikkelen om eksamen i aterosklerose. Fra det vil du lære om sykdommen og undersøkelsesmetodene, de foreskrevne testene og tolkningen av resultatene.

Og her handler det mer om amyloid angiopati i hjernen.

Fordelene ved fremgangs

Fordelen med CT er den lavere risikoen for eksponering, da doser er lavere enn med standard røntgenbilder. Med hjelp av skanningsteknologi og konstruksjon av et tredimensjonalt bilde, kan du mer nøyaktig se omfanget av lesjonen og den virkelige årsaken til sirkulasjonsforstyrrelser. Angiografi i kombinasjon med CT gir et klart visuelt bilde av bevegelige blod, noe som gjør at du kan utforske sin hastighet.

For å utføre CTA er det ikke nødvendig å trenge inn i arterielt nettverk, dette reduserer muligheten for smittsomme komplikasjoner og skader på vaskulærveggen. Hvis du sammenligner MTP og CT, er den andre metoden mer informativ for blodsirkulasjonsanalyse.

Fordeler med metoden for CT-angiografi

kontraindikasjoner

Studien kan ikke utføres med allergi mot kontrastmiddel. Derfor, hvis du har en tendens til allergiske reaksjoner eller intoleranse mot jod, må du alltid informere lege-diagnostikeren for å utføre en hudtest. Hvis det mottas bekreftelse på høy følsomhet for legemidlene, kan valgmetoden skannes med magnetisk resonansavbildning av vev - MRI.

I tillegg inneholder listen over kontraindikasjoner til ICA:

 • redusert filtreringskapasitet av nyrene,
 • diabetes mellitus,
 • graviditet,
 • vekt over 130 kg,
 • skjoldbrusk lidelser,
 • myelom (bein svulst),
 • samtidige sykdommer i en tilstand av forverring, inkludert infeksjon.

Koronarografi med CT er ikke foreskrevet for hjertedekompensasjon, komplisert form for arytmi, alvorlig takykardi. I nærvær av motorisk spenning eller psykiske lidelser injiseres frykten for lukkede rom med beroligende midler eller hypnotika. Hvis pasienten har voldsom tråkking av lemmer, er det ofte kramper, og CT anbefales derfor ikke, siden det ikke er mulig å få et klart bilde.

Må jeg forberede meg

Før diagnosen anbefales å gjennomgå en fullstendig undersøkelse, bør det tas særlig hensyn til arbeidet i leveren og endokrine kjertler, kardiovaskulær system. For å redusere risikoen for overfølsomhet ved innføring av kontrast, foreskrives allergiske medisiner, og betablokkere er også indikert for å redusere hjertefrekvensen.

Selv om legemidler som brukes til angiografi forårsaker mye mindre komplikasjoner enn sine forgjengere, signerer pasienten fortsatt et dokument som sier at han ble informert om den potensielle risikoen.

Spesielle restriksjoner for denne metoden for diagnose er ikke nødvendig, men før manipulering anbefales ikke å spise senere enn 4 timer. Etter avslutningen av skanningen, bør du drikke så mye som mulig vanlige vann for å fjerne radiopreaktige preparater fra kroppen så snart som mulig.

Gjennomføring av undersøkelsen

Etter at pasienten kommer inn i diagnostikkrommet, injiseres han intravenøst ​​med en enhet som overvåker dosering og infusjonshastighet. På dette punktet kan det være et haste av varme i kroppen og kvalme. Dette er en normal reaksjon og krever ingen behandling. På studietiden er det noen ganger nødvendig med en ekstra injeksjon.

Deretter sitter pasienten på en spesiell sofa, som sakte beveger seg inne i apparatet. I cellen skal selve delen bare undersøkes. Når du beveger deg, roterer røntgenmaskinen rundt pasienten som i en spiral, får lagdelt fotografier av diagnostikksonen.

All denne gangen bruker legen en mikrofon til å kommunisere med pasienten. På slutten av prosedyren kommer informasjonen inn i datamaskinen, der det ønskede 3D-bildet vises. For å skaffe seg materiale som er verdifullt for diagnose, på tidspunktet for CT-angiografi, bør man forsøke å ligge ubevegelig, rolig og puste inn en målt måte.

Se på videoen om CT-angiografi og funksjonene i prosedyren:

Mulige komplikasjoner etter

Den vanligste konsekvensen av CTA er penetrasjon av kontrastmedier i vev fra karet. Hvis volumet av slikt inntak ikke overstiger 10 ml, kan det gradvis oppløses uavhengig, men med store mengder inflammatorisk reaksjon og til og med nekrotiske forandringer i vev.

Lignende komplikasjoner oppstår hos svekkede pasienter eller i en bevisstløs tilstand, ikke i stand til å rapportere utseendet av smerte ved infusjon av kontrast.

For behandling er det nødvendig å gi lemmen en forhøyet stilling og påkjøl. Hvis det er bobler eller sterk rødhet på huden, er det nummenhet eller kribling etter 3 timer etter prosedyren, anbefales det at en kirurg bestemmer indikasjonene på kirurgisk behandling.

Ved utbruddet av en allergisk reaksjon på kontrasten kan det tyde på kløe og hevelse i huden, lokal rødhet, respirasjonsfeil. De langsiktige konsekvensene av KTA er en negativ effekt på nyrene. Derfor er kontrollen av urintester etter 5 og 14 dager foreskrevet.

Hva vil undersøkelsen avsløre?

Symptomene som kan bestemme CT-angiografi avhenger av formålet og området av studien. I dette tilfellet er en stor fordel ved metoden å få et detaljert bilde av karet, så vel som omgivende organer. Bildene viser de minste fartøyene og hindringene i blodstrømmen i dem sammen med ekstern komprimering.

Resultat av CT angiografi

Nakkekar

Indikasjoner for undersøkelse er oftest lidelser i hjernens sirkulasjon, smerte og hevelse i nakken. Utnevnt i slike situasjoner:

 • diagnose av vaskulær betennelse (vaskulitt, angiopati);
 • Studier av patenter av karoten arterier, deres tortuosity;
 • mistanke om koagulering med en trombose eller embolus;
 • påvisning av svulster.

Magehulen

Anbefal angiografi med CT-kan med inflammatoriske sykdommer, utviklingspatologier, samt med mistenkte neoplasmer eller metastaser. En slik teknikk vil bidra til å bestemme slike patologier:

 • aneurysmiske dilatasjoner av blodkar;
 • innsnevring eller komprimering av arterien ved en svulst, vedheft eller arr;
 • tette med en trombose eller en aterosklerotisk plakk.

Pasienter er rettet til CTA før kirurgi på karene i bukhulen, samt å identifisere årsaken til magesmerter, utvidelse av leveren av ukjent opprinnelse eller ikke-behandles ved konvensjonelle metoder. Du kan også studere den vaskulære strukturen til nyrene, bukspyttkjertelen, milten, tarmene og binyrene, tilstanden av venøs blodstrøm, hypertensjon av underverdige vena cava og abdominal aortapatens.

Nedre lemmer

Studien av det vaskulære nettverket på CTA anbefales for diagnostisering og valg av videre behandlingstaktikk for slike sykdommer:

 • utrydder endarteritt,
 • tromboflebitt,
 • åreknuter,
 • Diabetisk nevropati, diabetisk fotsyndrom,
 • venøs eller arteriell mangel på blodsirkulasjon.

Legen kan foreskrive undersøkelsen hvis det er smerter i beina, hevelse, ulcerøse defekter og syndrom av intermittent claudikasjon av ukjent opprinnelse.

Diagnose av tromboflebitt med CT-angiografi

hjernen

Liste over sykdommer der det er nødvendig å gjennomgå beregnet tomografi i angiografimodus:

 • craniocerebral trauma,
 • blødning i hjernen,
 • misdannelse, aneurysmer av blodårer,
 • betennelse (vasculitt) i arteriene og årene,
 • aterosklerose,
 • retinopati,
 • diabetisk angiopati,
 • trombose av arteriene, årene, hjernens bihuler,
 • hodepine av ukjent etiologi,
 • operasjoner på hjernens fartøy (forberedelse eller kontroll etter prosedyren),
 • svulst.

Brakiocefaliske arterier

Kliniske varianter av blodstrømssykdommer i brakiocephaliske arterier kan være:

 • forbigående iskemiske angrep - kortvarige episoder av bevissthetstab, svakhet i lemmer, taleforringelse eller symmetri i ansiktet, som varer fra flere timer til 24 timer, oppstår mot stress eller fysisk stress;
 • kronisk mangel på blodtilførsel - en monotont hodepine, problemer med å huske, forstyrret søvn, syn og hørsel, nedsettelse av intelligens;
 • slag - lammelse av lemmer, ansiktsmuskler, synstap, nedsatt koordinering, tale, følsomhet, kramper.

Hva skiller selektiv CT angiografi fra konvensjonelle

Avhengig av behovet for å vurdere hemodynamiske lidelser av lokal eller generell karakter, kan adferd av en CTA være:

 • Generelt - kontrast fartøyene i hele anatomiske regionen (for eksempel hjernen;
 • selektiv - velg bassenget til en arterie (karotid, subklavisk);
 • super selektiv - bare en av grenene av arterien er studert.

Den sistnevnte metoden kan forutse operasjonen på fartøyet i tilfelle at stedet er bestemt på forhånd, en shunt, stent, protese eller embolus er planlagt.

Vi anbefaler at du leser artikkelen om koronar angiografi av hjerteskarene. Fra det vil du lære om indikasjoner og kontraindikasjoner til undersøkelsen, forberedelse og varighet av prosedyren, mulige konsekvenser og kostnader.

Og her er det mer detaljert om diagnostisering av trombose av kar i hjernen.

Beregnet tomografi med angiografi bidrar til å vurdere intensiteten av blodstrømmen og forstyrrelsen i studieområdet ved hjelp av røntgenstråler og innføring av kontrastmedium i vaskulaturen. Det resulterende bildet analyseres ved databehandling i bulk.

Metoden gjør det mulig å studere tilstanden til selv små fartøyer, årsaken til og omfanget av deres innsnevring, effekten av næringsdefekter på deres funksjon. Den brukes både i komplekse diagnostiske situasjoner og for å overvåke den utførte behandlingen. Minimumsdosen av bestråling gjør det mulig å gjennomføre en CTA om nødvendig flere ganger.

Det er komplikasjoner av koronarangiografi ofte, fordi risikoen for å rekonstruere blodkarene i hjertet gjennom armen er ganske høy. Hematom er den enkleste av dem.

MSCT av arteriene i nedre ekstremiteter utføres dersom de mistenkes for deres endringer etter operasjonen. Kan utføres i forbindelse med angiografi med kontrast for karene i bena, abdominal aorta.

MSCT i hjernen utføres for mistenkte slag og andre vaskulære patologier. Ofte utføres angiografi med kontrasterende arterier. For å forstå hva som er best - en MR eller MSCT, er det verdt å vite hva de viser.

Hvis det er mistanke om atherosklerose, bør undersøkelsen gjennomføres i sin helhet. Den inkluderer en blodprøve, inkludert biokjemisk, så vel som mange andre. Hva annet skal jeg passere?

Hvis hjerteinfarkt av hjertet utføres, vil studien vise egenskapene til strukturen for videre behandling. Hvordan gjør de det? Hvor lenge er den sannsynlige effekten? Hva slags trening er nødvendig?

MRI av hjertet utføres i henhold til indeksene. Og selv barn gjør en test, indikasjonene for hvilke er hjertefeil, ventiler, koronarbeholdere. MR med kontrasterende vil vise myokardets evne til å samle væske, vil avsløre svulster.

Ultralydet av brakiocefaliske arterier utføres i henhold til pasientens klager knyttet til blodsirkulasjon i hjernen, svimmelhet og andre ting. Normene på ultralyd, samt avvik i dupleksskanning, vil bekrefte eller avvise diagnosen.

Ved sirkulasjonsforstyrrelser kan et forbigående iskemisk angrep forekomme. Årsakene er hovedsakelig i aterosklerotiske forekomster. Pasienten trenger akutt hjelp og behandling, ellers kan konsekvensene av forbigående hjerneinfarkt være irreversibel.

Hjertets PET er foreskrevet før kirurgiske operasjoner på orgel. Positronutslippstomografimetoden har mange fordeler over andre. For eksempel kan diagnosen iskemisk sykdom med PET CT nøyaktig fastlegge de berørte områdene i myokardiet.

Diagnose av CT angiografi for fartøy

Brakiocephalic arteries (BCA) er store kar som gir blodstrømmen til den menneskelige hjerne. Siden hovedsakelig blodet kommer inn i hjernen og vevet i hodet gjennom disse karene, kan en forstyrrelse i funksjonen føre ikke bare til utseende av ubehagelige symptomer, men også risikoen for alvorlige konsekvenser.

Den viktigste patologiske prosessen som utvikler seg i brachiocephalic arteriene, dette er en ganske vanlig sykdom - aterosklerose. Hvis arterien smalker gjennom plakk, er blodstrømmen nødvendigvis blokkert, noe som fører til problemer i hjernens arbeid.

For å undersøke tilstanden til brakiocephaliske arterier, brukes alle mulige forskningsmetoder, og tilstedeværelsen av sykdommen bestemmes ikke bare av dyre diagnostikk, men også ved billigere metoder. En slik metode er CT-angiografi av brakiocefaliske arterier.

Anatomiske egenskaper av karene i nakken og hodet

De arteriene som føder hjernen, går fra aortabuen (på stedet der aorta slår seg ned). Fra denne buen til høyre går brakiocephalisk stammen, som deler seg i tre arterier, hvorav den ene går til høyre under kravebenet, den andre til høyre og den tredje til høyre inn i hovedkaroten.

Videre fra aortabuen i form av separate munner går venstre hovedkarotid og subklave arterier.

Ut av arterien under kravebeinet forlater vertebrale arteriene hjerneområdet. Videre er karoten arterier som går til hjernen delt inn i to typer karoten arterier, ekstern og intern. Deretter begge typer en karotid tilnærming til en hjerne og dermed på vei mange små fartøyer.

Ved hjelp av Willis-sirkelen er blodtilførselen til hjernen normal, hvis noen arterie som føder hjernen er tilstoppet. Fra Willis-sirkelen er arterielle blodkar som leverer blod til hjernevævet.

Signerer i strid med arbeidet i BCA

Symptomatologi i nederlaget i BCA ble opprinnelig forårsaket av et brudd i patenteringen av arterielle kar, som er årsaken til at hjernen ikke mottar nok blod. Som et resultat er det slike klager hos pasienter:

 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • tretthet, rask tretthet, reduksjon av mental kapasitet;
 • blinkende "flyr" og følelsen av skjul i øynene hans;
 • sier nærhet til besvimelse.

Hvis blodstrømmen i de øvre delene er skadet, begynner pasienten å klage på følelsesløp og svakhet i hendene, et brudd på følsomheten. Ofte, når blodsirkulasjonen i karoten arterier er forstyrret, er det en følelsesmessig lidelse, neurose, panikkanfall, depresjon, søvnfunksjonssykdom.

I hvilke tilfeller utføres CT CT?

Pasienten vil bli ledet til angiografi av brakiocephalic arteriene i slike tilfeller:

 • Ulike svulster ble påvist, tilstedeværelsen av metastaser ble bestemt;
 • Tilstedeværelsen av vedvarende hodepine av uforklarlig etiologi, plutselig synstapsvis, svimmelhet, tinnitus og andre tegn som er grunnlaget for mistanke om nedsatt blodsirkulasjon i hjernen og halsen.
 • med intrakranielle blødninger;
 • hvis det er en unormal struktur og utvikling av det vaskulære systemet;
 • aterosklerose, vaskulitt, åreknuter;
 • med hjertesykdom, IHD, angiopati;
 • med aneurisme og stratifisering i store blodårer;
 • med stenose og okklusjoner;
 • hvis pasienten lider av tromboflebitt, trombose, emboli;
 • hvis funksjonene i nyrene er nedsatt
 • med skader
 • med lungeemboli.

Det er viktig. Også er angiografi utført for å overvåke pasientens tilstand etter operasjon eller hvis det ikke er mulig å diagnostisere sykdommen på andre måter.

Begrensninger til undersøkelsen

Utfør angiografi av BCA anbefales ikke hvis pasienten har:

 • smittsomme sykdommer;
 • psykisk lidelse;
 • nyre- eller leverinsuffisiens
 • en allergisk reaksjon på jodholdige stoffer;
 • hypertyreose;
 • graviditet;
 • hjertesvikt.

Med forsiktighet bør prosedyren utføres hos pasienter som lider av kardiovaskulære lidelser med alvorlig sykdom, da det er fare for at hemodynamikk og arterielle skader vil bli forstyrret. Etter en slik undersøkelse kan anfall forekomme hos pasienter som lider av narkotikaavhengighet og alkoholisme.

Hvordan forberede seg på undersøkelsen

Før du går videre til prosedyren, er det nødvendig å observere visse krav:

 • Mulige begrensninger er utelukket;
 • 14 dager før undersøkelsen, bør du slutte å bruke alkohol;
 • før angiografien i kroppen utføres hydrering for å redde nyrene fra jodens innflytelse, som er en del av kontrasten;
 • injiser et antihistamin for å forhindre dannelse av allergier;
 • Ikke spis eller drikk i 4 timer før testen.
 • gjenstander og smykker laget av metall fjernes;
 • Huddeksler blir behandlet på stedet der punkteringen skal utføres;
 • Før prosedyren godtar pasienten skriftlig til eksamen.

Angiografi av branhiocephalic arterielle kar er utført i form av to bilder, samt en selektiv undersøkelse av enkelt BSA. Utfør en kateterisering av karoten eller vertebralarterien eller arteriell paracentese. Innfør en kontrast med en hastighet på 25-30 ml / s. For å få et bilde må du legge inn 50-70 ml kontrast. Patientens venstre skulder tas ut 15-20 grader fremover, undersøkelsen utføres i form av to bilder, hvorav frekvensen er 2 bilder per sekund.

Hva er bestemt under prosedyren

Parametrene bestemt ved CT-angiografi bestemmes av mål og omfang av undersøkelsen. I tillegg er den største fordelen ved metoden oppkjøpet av et detaljert bilde av kanalen til fartøy og organer lokalisert rundt. Bildet viser de minste fartøyene og hindringer for blodsirkulasjon i dem samtidig med ekstern komprimering.

Angiografi av de intrakranielle arteriene bidrar til å bestemme tilstedeværelsen av:

 • misdannelser;
 • aneurisme;
 • neoplasmer, deres størrelse, lokalisering, distribusjon på nærliggende vev og kar, og også for kontroll av tumorutvikling;
 • dannelse av trombi.

Carotisarteri-angiografi vil gjøre det mulig å fastslå tilstedeværelsen av:

 • forstyrrelser i hjerneblodstrømmen (avslører en aneurysm, vaskulær misdannelse, hjernens angiom);
 • permanente og forbigående forstyrrelser i hjerneblodstrømmen i henhold til iskemisk type (okklusjon-stenotiske lidelser og forvrengninger i hovedkaretærkarene i hodet er avslørt);
 • neoplasmer i hjernen (karakteristikken til svulsten blir studert for å bestemme behovet for kirurgisk inngrep);
 • plager i hjernens kar og sentrale arterier i nakken hos pasienter uten symptomer i andre undersøkelsesmetoder.

Angiografi av aorta og arterier i nedre ekstremiteter utføres for å diagnostisere og velge en plan for videre behandling av følgende sykdommer:

 • utrydder endarteritt;
 • tromboflebitt;
 • åreknuter
 • diabetisk nevropati;
 • syndrom av diabetisk fot, venøs eller arteriell mangel på blodstrøm.

Det er viktig. Denne prosedyren er foreskrevet av legen dersom pasienten klager over smerter i bena, hevelse, sårdannelse, og også dersom intermittent claudication oppstår for uklare grunner.

Angiografi av aorta i thorax er mindre farlig hvis kontrasten administreres intravenøst, og ikke gjennom arteriell mediastinum. Ved hjelp av slik diagnostikk kan sykdommer som:

 • aorta coarctation;
 • eksfoliering av aortas vegger;
 • aneurisme og defekter i ventiler;
 • stenose;
 • åpen botalliumkanal;
 • mangler i lungearteriene.

konklusjon

Ved undersøkelse på en datatomografi ved bruk av angiografi vurderes intensiteten av blodsirkulasjonen, i tillegg til brudd på det undersøkte området ved hjelp av røntgenbilder og innføring av kontrast i det vaskulære nettverket. Det resulterende mønsteret analyserer diagnostikken ved å behandle på en datamaskin i en romlig projeksjon.

På grunn av en slik diagnostikk undersøker legen selv de minste karene, en kilde som provoserer innsnevring, nedsettelsesstadiet, og også hvordan den utilstrekkelige ernæringen av organene påvirker deres funksjon. Prosedyren er ikke bare å diagnostisere sykdommen i en vanskelig situasjon, men også å overvåke behandlingen. Siden ved CT-angiografi mottar en person en minimumsdose av stråling, blir prosedyren utført om nødvendig mer enn en gang.

Les Mer Om Fartøyene