Koronar angiografi

Koronarangiografi (koronarangiografi) er en studie som gir mulighet for å visuelt undersøke sirkulasjonssystemet til en person, for å detektere lesjoner i kranspulsåren. Kan koronarografi forårsake uønskede bivirkninger og hvordan du skal forberede deg på denne prosedyren?

Hver undersøker bør gi sitt samtykke til prosedyren, da den er invasiv, eller en prosedyre utført gjennom penetrasjon av menneskets eksterne barrierer. Det er en liste over nødvendige forhold for å gjennomføre studien på en slik måte at det viktigste av tegnene skal kalles tilstedeværelse av tegn på brudd på blodtilførsel til myokardiet, kalt iskemisk hjertesykdom. Takket være koronar angiografi er det ikke vanskelig å skille mellom symptomene på denne sykdommen.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Det er en rekke indikasjoner på studien, nemlig:

 • høy sannsynlighet for forekomst av komplikasjoner av iskemisk hjertesykdom;
 • graden av angina hvor behandling med medisiner ikke har den ønskede effekten;
 • ustabil angina, eller ischemisk hjertesykdom, som truer utviklingen av hjerteinfarkt, venstre ventrikulær dysfunksjon, nedsatt blodtrykk utover den tillatte hastighet av mer enn 20%;
 • angina forårsaket av et hjerteinfarkt;
 • mangel på evne til å tydelig vurdere trusselen om komplikasjoner av andre typer forskning;
 • Kommende åpen hjerteoperasjon hos pasienter eldre enn trettifem år.

Absolutte kontraindikasjoner mot koronarangiografi er fraværende. Det er relative kontraindikasjoner, der prosedyren utføres med stor forsiktighet og bare hvis behovet for det overveier risikoen for mulige komplikasjoner. Disse inkluderer spesielt:

 • Akutt og kronisk nyresvikt.
 • Gastrointestinal blødning, eksacerbasjon av magesår, duodenalt sår.
 • Uttalte koagulopati.
 • Alvorlig anemi.
 • Akutt forstyrrelse av hjernesirkulasjonen.
 • Alvorlig mental tilstand hos pasienten.
 • Uttalt lesjon av perifere arterier, begrensende arteriell tilgang.
 • Dekompensert CHF, lungeødem.
 • Ondartet arteriell hypertensjon.
 • Feber av ukjent etiologi og akutte smittsomme sykdommer.
 • Infeksiv endokarditt.
 • Polyvalent allergi, allergisk reaksjon på kontrastmiddel.

Hvordan utføres koronar angiografi?

Prosessen er en spesiell inngang rør (kateter) gjennom håndleddet til den radielle arterie (via femoral eller ved punktering i lyske-området), er det nødvendig for å nå koronararteriene, i aorta plassert.

Ved hjelp av et kateter injiseres et kontrastmiddel i koronararteriene mens fyllingen overvåkes. Tilstedeværelsen av feil under fylling kan avsløre en innsnevring av lumen av arterievegger eller stenose. I dette tilfellet er det av stor betydning å bestemme plasseringen av bruddet, samt graden.

Endringen i lumen i arterien regnes for å være over femti til sytti prosent. På grunn av dette reduseres tilstrømningen av blod til myokardiet, noe som medfører oksygen sult av hjertemuskelen og forekomsten av koronar hjertesykdom.

Koronarangiografi er en nesten ufarlig prosedyre, men i sjeldne tilfeller er det fortsatt komplikasjoner. Punksjon i lyskeområdet utføres under lokalbedøvelse.

Komplikasjoner av koronarangiografi

Siden koronar angiografi er en invasiv undersøkelse, er det en mulighet for komplikasjoner. De er enten utseendet på et hematom ved punkteringsstedet, eller langvarig blødning i lyskeområdet.

Det er også mulig forekomsten av komplikasjoner av alvorlig form, slik som hjertearytmi, hjerteinfarkt, plutselig hjertestans. Heldigvis er sannsynligheten for slike komplikasjoner minimal hvis prosedyren utføres av en erfaren kardiolog, en spesialist i hans felt.

Forbereder for koronarangiografi

Åtte timer før studiet starter, kan du ikke spise mat og i to timer - væske. Det er også forbudt å ta medisiner, som inkluderer acetylsalisylsyre, aspirin. Dersom det er behov for systemisk administrering av medikamenter som demper aktiviteten av blodkoagulering og hindre dannelsen av blodpropper, da dataprodukter er erstattet med subkutan injeksjon av et preparat av heparin i omtrent fem dager før inngrepet, bør clotting komponenten ikke overskride én komplett tre tiendedeler, henholdsvis.

Pasienter med type 2 diabetes og tar medisiner som reduserer sukkerinnholdet, bør slutte å ta medisinen en dag før studien.

Det må bli husket at i løpet av koronar angiografi kontrast injiseres, ha i sin sammensetning av jod, henholdsvis hos pasienter som har en allergisk reaksjon på dette stoffet, bør du melde fra til behandlende lege. Også før prosedyren bør pasienter med kronisk skjoldbrusk sykdom kontrollere nivået av skjoldbruskstimulerende hormon og utskillelsen av hormoner i det endokrine systemet. For at etter at prosedyren er frigjort fra kontrast, er det nødvendig å konsumere så mye væske som mulig.

I tjuefire timer på sykehuset under tilsyn av leger er det pasienter som har blitt punktert i lyskeområdet. Denne metoden brukes i tilfelle når det er problemer med piercing arterien i håndleddet.

Endoprosthetikk av koronararteriene

I det tilfelle hvor i løpet av studien blodåreveggen påvist ved restriksjons gjelder kunstig ekspansjonsbeholder, kalt ballong dilatasjon, blir stenten deretter innsettes (spesiell metallfjær), som hindrer innsnevring av fartøyet. Denne prosedyren kalles endoprosthetikk eller stenting. Etter stenting mottar hjertet den nødvendige mengden oksygen, slik at tegn på iskemisk sykdom manifesterer mindre merkbart eller sykdommen avtar.

Etter prosedyren for montering av stenten, er spesielle medisiner foreskrevet som fremmer blodfortynning, noe som hemmer aggregasjonen av blodplater. Avhengig av implantatstenten kan narkotika foreskrives i en periode på en måned til ett år. Avvisning av mottak av medikamenter slik som klopidogrel, Plavix og kan føre til alvorlige konsekvenser, slik som myokardinfarkt og koronar arterieokklusjon.

Var siden nyttig? Del det i ditt favoritt sosiale nettverk!

Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Koronar angiografi av hjertet - hva er det, koronar undersøkelse og koronar angiografi

Koronarangiografi av hjertet er "gullstandarden" for å diagnostisere hjertets patologi. Ifølge statistikk er hovedårsaken til dødsfall kardiovaskulære sykdommer. Flere og flere mennesker har høy risiko for hjertesykdom.

Forhindre veksten av hjertesykdommer ved å bruke tidlig påvisning av årsakene til sykdommen.

Moderne medisiner har et helt arsenal av metoder for å undersøke hjertet og blodkarene, slik at de kan gjennomføre en undersøkelse på et hvilket som helst stadium av sykdommen og individuelle egenskaper hos en person.

Koronar angiografi av hjertet eller angiografi er en røntgenmetode som etablerer patenen av hjertets hjertekaronier.

Verdien av diagnosen består i å se problemet fra innsiden: objektivt vurdere tilstanden til det indre laget av blodkar og identifisere fødselsfeil.

Kjernen i prosedyren er at kardiografi av hjerteskjærene utføres med en kontrastmiddel som fyller karene, og projiserer hva som skjer på angiografens skjerm.

Koronarbeholdere er tynne arterier, som sikrer strømmen av blod og oksygen til myokardiet. Dette er den eneste kilden til tilførsel av hjertemuskelen, den er svært sårbar og utsatt for skade. Aterosklerose, myokardinfarkt, iskemi - en konsekvens av innsnevring av lumen, blokkering av koronarbeinene.

Koronar angiografi av hjertet vil tillate:

 • vurdere tilstanden til koronarfartøyene;
 • identifisere kilden til spasme eller okklusjon (blokkering);
 • diagnostisere abnormiteter i strukturen av arteriene;
 • å studere tilstanden av sikkerheten (lateral og bypass) blodstrøm.

Bare en kardiolog kan sende en pasient til en koronar undersøkelse av pasientens hjerte.

Indikasjon for den planlagte studien av koronarbeholdere kan være en avklaring av diagnosen iskemi, angina pectoris og andre hjertesykdommer eller bekreftelse på nylig funnet konklusjoner. Det er nødvendig å gjennomføre koronar angiografi før operativ behandling av hjertesvikt.

Kardiologer skiller følgende indikasjoner for koronarangiografi:

 • langvarig smerte i thoracic region, ledsaget av kortpustethet;
 • forverring av pasienten under intensiv behandling;
 • planlagt kirurgi for utskifting av hjerteventilen;
 • analyse av rangeringseffektivitet;
 • medfødte hjerteanomalier;
 • hjerte og karsykdommer;
 • ineffektiv behandling av iskemi;
 • komplikasjoner av hjerteinfarkt;
 • forskning av hjertepatologier av representanter for høyt ansvarlige yrker (kosmonauter, piloter, maskinist);
 • Kawasaki sykdom;
 • traumatiske skader på brystet.

Koronarangiografi tillater rettidig deteksjon av patologien til hjerteslagene, gjør det mulig å foreskrive riktig behandling, forhindrer utviklingen av hjertesykdommer.

Verdensmedisin har fire moderne metoder for å diagnostisere tilstanden av koronarfartøyer:

 1. Intravaskulær ultralyd (IVUS) - en invasiv metode for studier av blodårer, noe som tydeliggjør koronarkanalens posisjon. Den endovaskulære ultralydmetoden brukes sjelden.
 2. Intervensjonell selektiv koronarografi - Innføring av et kontrastmiddel gjennom kateteret. Prosedyren er fastsatt på et angiogram, det er representert i flere fremskrivninger. Denne teknikken er farlige komplikasjoner av aortaens aeurisme, en trombusbrudd, et hjerteinfarkt. Strengt vist sengestil i 12 timer etter diagnose.
 3. CT-koronarografi - Den mest populære og klinisk relevante studien. Det utføres på en datortomografi med EKG-synkronisering, som rekonstruerer de mottatte bildene inn i den diastoliske fasen av hjertesyklusen, når kranspulsårene ikke beveger seg. Det utføres på en poliklinisk basis og krever ikke sykehusinnleggelse av pasienten.
 4. Magnetisk resonanskoronarografi - En sjelden prosedyre, som vanligvis utføres med sikte på vitenskapelig forskning. En teknisk komplisert metode som ikke gir nok tilleggsinformasjon til å vurdere patologi av kranspulsårene.

Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det og hvordan å forberede seg

Koronarangiografi av hjertets kar er en alvorlig diagnose som krever forberedende forberedelse. Ofte utføres på planlagt basis, mindre ofte utført for nødindikasjoner.

Forberedelse av prosedyren for koronarangiografi krever at pasienten utfører en rekke aktiviteter:

 • en generell blodprøve med en obligatorisk leukocytformel og blodplate-teller;
 • biokjemisk blodprøve;
 • etablering av blodgruppen og Rh-faktor;
 • koagulasjon;
 • Analyser som utelukker hepatitt C og B, HIV-infeksjon;
 • røntgen;
 • elektrokardiogram i 12 ledninger;
 • veloergometry;
 • ultralyd undersøkelse av hjertet;
 • Stress echography;
 • scintigrafi av myokardiet i en tilstand av hvile og dynamikk.

Pasienten anbefales å gjennomgå et antiinflammatorisk terapi for å ekskludere katarrale og virussykdommer for å stabilisere eksisterende kroniske patologier.

Dagen før koronarangiografien i hjerteskjærne er det bedre å avstå fra mat og å depilere området av punkteringen.

Vi fant ut hva hjertets hjerte-angiografi er. La oss nå snakke om hvordan det gjennomføres. Det finnes flere metoder.

Den første er selektiv. Pasienten er innlagt på sykehus (vanligvis per dag). Legen vurderer pasientens nåværende tilstand, advarer om mulige farer og konsekvenser. I fravær av kontraindikasjoner sendes til operasjonen. Angiografi er smertefri, pasienten er bevisst og kommuniserer med legen.

Selektiv koronarangiografi av hjerteskarene inkluderer følgende stadier:

 1. Novokain eller lidokain anestesi.
 2. Gjennomføring av et kateter gjennom lårets arterie og øvre del av aorta til koronarbeinens munn (muligens gjennom underarmen i underarmen).
 3. Innføring av radiopaque forberedelse.
 4. Å fikse prosessen med et angiogram, se hva som skjer på skjermen og ta opp resultatene. Arteriene er skutt i flere fremspring og forskjellige fly.

CT-koronarangiografi krever ikke forberedende prosedyrer.

Følg bare visse anbefalinger:

 • Ikke bruk stoffer og produkter som fremmer økningen i hjertefrekvensen.
 • gi opp røyking og alkohol;
 • på dagen for en diett
 • ikke spis.

CT - angiografi utføres i flere stadier.

Den første - studien av koronar kalsium (CaScore) - den første fasen, avslørende tilstedeværelsen av aterosklerose i koronarbeinene. Utført uten innføring av et spesielt stoff, er å beregne mengden kalsium i kranspulsårene. Bestemmer behovet for CT-skanning.

Den andre CT-angiografien tilbys liggende på ryggen med armene hevet bak hodet.

Den totale tiden for prosedyren varer fra 40 til 60 minutter og inkluderer følgende trinn:

 • tar Isoket eller Nitroglycerin;
 • innføring av en radio-kontrast jodholdig substans ved hjelp av en automatisk perfusor og saltoppløsning;
 • skanning av avdelingene i kranspulsårene ved tomografien, pasientens overholdelse av pusteforsinkelsen;
 • skaffe bilder i aksialplanet.

Under økten er pasienten i konstant kommunikasjon med legen, og mottar klare instruksjoner og forklaringer. Ti minutter etter CT-angiografi, vil pasienten kunne komme tilbake til sin vanlige livsstil. Siden resultatene krever detaljert tolkning, mottar pasienten dem neste dag.

Koronar angiografi av hjertets kar og kontraindikasjoner til sin adferd

Koronar angiografi - en medisinsk prosedyre, som omfatter ikke bare diagnose, men også behandling av de nærmere, og det er ikke bare individuelle indikasjoner, men også kontraindikasjoner, koronar angiografi årene i hjertet er ikke noe unntak.

Som sådan er det ingen absolutte kontraindikasjoner for å gjennomføre en slik studie.

Samtidig er det en liste over spesielle, ganske betydelige begrensninger som kan påvirke avskaffelsen av koronarangiografi.

Disse inkluderer:

 • forekomsten av en allergisk reaksjon på en spesiell substans som administreres til pasienten før starten av undersøkelsen;
 • Nyresykdom eller hjertesvikt - På grunn av stoffbehandling er pasientens generelle tilstand stabilisert, derfor blir forskningen mulig.
 • Tilstedeværelsen av forandringer assosiert med koagulerbarhet av blodceller eller såkalt anemi - studien kan utføres bare etter omhyggelig forberedelse av pasienten;
 • nivået av sukker i blodet, som overstiger normen;
 • Tilstedeværelsen av ulike typer smittsomme sykdommer;
 • betennelse i hjertets indre skall
 • periode med akutt stadium av magesår
 • Tilstedeværelse av vedvarende arteriell trykk, ikke gi til medisinsk behandling.

Før utførelse av angiografi av hjerte, gir spesialisten pasienten retningen av passasjen av undersøkelsen, som inkluderer, elektrokardiografi, ekkokardiografi, blod-analyse for å bestemme den gruppe hørings en rekke spesialister, for å testene detektere eventuelle virus.

Ikke glem at pasienten skal informere den behandlende legen om alle eksisterende sykdommer, samt mulige allergiske reaksjoner.

Direkte forberedelse til angiografi av hjertekarene utføres i flere stadier:

 • siden diagnosen utføres på tom mage, bør pasienten slutte å ta mat fra kvelden;
 • Stedet for forskning er nødvendigvis barbert;
 • En spesiell metode for bruk av terapeutiske legemidler utvikles ikke bare utelukkende før prosedyren, men også på forhånd.

For koronar angiografi utføres en analyse for å bestemme venøs tilgang til hjerteområdet for å sikre tilstrekkelig bevegelse og videre innføring av stoffet i kranspulsårene. Dette er gjort for å oppnå de mest nøyaktige og sanne resultatene av riktig kvalitet. Legen vurderer også den generelle tilstanden til pasienten for å etablere muligheten for kontakt med en spesialist under prosedyren.

Utvilsomt er det tilfeller der det kreves en nødsituasjon eller planlagt angiografi av hjertesykene.

Kardiovaskulær angiografi anbefales til personer i løpet av øyeblikkelig forverring av helsen etter endovaskulær kirurgi. Hovedtegnene i dette tilfellet inkluderer negative endringer i parametrene for elektrokardiogrammet, forverring av den generelle tilstanden, samt en signifikant økning i nivået av enzymer i blodet.

Dette skjemaet finner sted hos personer som er på behandling i løpet av en periode med abrupt endring, nemlig en økning i intensiteten av angina pectorisangrep.

Koronar undersøkelse av hjertets blodkar - fortolkning av resultatene

Koronarårene i hjertet undersøkelsen ikke varer lenge, og etter inngrepet anbefales sparsom diett som gir restriksjoner på bøyd lemmer, brukt under kirurgisk behandling for å hindre ytterligere åpning av blødning i punktering. For å forhindre forekomsten av ulike lidelser i nyrene, anbefales pasienten å drikke så mye som mulig.

Det er tilfeller hvor stikkstedet blir skarpe smerte natur, ga signifikant svelling med en utpreget knuse kan forårsake følelser av svakhet, senke blodtrykket eller dyspné. I dette tilfellet bør legen informeres umiddelbart.

Det kan være en viss risiko for komplikasjoner fra en slik prosedyre som koronar hjertekar.

Ofte oppstått av dem:

 • utseendet av blod på stedet der punkteringen ble utført;
 • arytmi;
 • forekomst av allergi;
 • alvorlig eksfoliering av intima av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Grundig undersøkelse av flere spesialister samtidig gjør det mulig å redusere risikoen for videre utvikling av denne typen plager.

Når det gjelder resultatene av CAG i kardiologi, representerer de en kombinasjon av mange konklusjoner om den generelle tilstanden til karene i hjerteområdet, inkludert nivået av deres innsnevring, samt tilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet.

Når innsnevring av lumen er avslørt, forårsaker opptil halvparten ikke endringer som medfører alvorlige konsekvenser. Hvis imidlertid koronarundersøkelsen av hjerteskjærene viste et overskudd av de nødvendige parametrene, indikerer dette et signifikant brudd. Å gjenopprette behovet for kirurgisk behandling.

De oppnådde bildene gjør det mulig å bestemme typene av stenose:

 • lokal - dekke et relativt lite område av fartøyet;
 • diffus - referer til et ganske stort område.

Inndelingen av stenose er også underforstått av veggene:

 • glatt og glatt
 • underkutt og ujevnt.

Komplisert form er ganske vanlig og oppstår på grunn av sårdannelse av aterosklerotisk plakk.

Som et resultat av en koronar undersøkelse av blodkarene, kan en fullstendig blokkering av lumen i hjertekarene detekteres. I dette tilfellet er området av myokardiet underlagt restriksjon av oksygen og mange næringsstoffer.

Koronar hjertebeholdere bidrar også til å bestemme alvorlighetsgraden og utbredelsen av aterosklerose. For å gjøre dette er det tilstrekkelig å vurdere tilstedeværelsen av stenoser og aterosklerotiske plakk i hovedarteriene i hjerteområdet.

Til slutt bør en, to eller tre fartøyslesjoner av systemet angis. Vi merker også at denne prosedyren er ganske dyr.

Koronar angiografi - effektiv diagnose av hjertesykdom

Koronarangiografi (CAG) er en moderne måte å studere hjertekaronader i hjertet ved hjelp av kontrasterende og røntgenapparater. Koronar angiografi er i stand til å identifisere graden av innsnevring av koronararteriene, til lengden, skadestedet, vurdere prognose, behandlingsmetoder. Også, en lege kan gjøre ultralyd av vaskulær endotel, måle blodtrykk i lumen. Angiografi (angiografi) av hjerteblodårene til dato, utført på de mest moderne maskiner (røntgen eller CT scan), er trygg og har en lav komplikasjonsrate.

Essensen av metoden

Hva er koronar angiografi eller angiografi av hjertekarre? Gjennom en av de store arteriene, innføres et spesielt kateter, som gradvis beveger seg til hjertet. Deretter blir et kontrastmiddel (urografi) gitt til det for bedre visualisering av myokardfartøyene, flere røntgenstråler er tatt i forskjellige fremskrivninger. I tillegg til bildet, er det nødvendig med et videoopptak av hele studien, slik at legen senere kan vurdere de omtvistede punktene igjen. Av arten av fyllingen av arterier kontrast kan bedømmes på størrelse, diameteren av testbeholderen uregelmessigheter i strukturen, nærværet av en aneurisme, stenose, trombose, veggen brister, lengden av lesjoner av aterosklerotisk plakk.

Det viktige poeng er CT-angiografi evaluering av graden av innsnevring av kransarterien som en prosentandel, som gjør det mulig å bestemme med stor sannsynlighet CHD trinn (iskemisk hjertesykdom), så vel som vurdering av muligheten for kirurgi (for å etablere den shunt stenting).

Typer av koronar arteriografi

CAG kan utføres på en konvensjonell røntgenmaskine eller på en datamaskin tomografi. Det andre alternativet brukes nå i økende grad. Det fulde navnet på denne prosedyren er multispiral beregnet tomografi av kranspulsårene (MSCT-koronar angiografi). Den moderne tomografen lar deg lage tredimensjonale bilder av hjerte, ventiler og kranspulsårer, noe som gir legen mer verdifull og fullstendig informasjon om tilstanden deres.

CT-skanning er raskere og lettere for pasienten enn for røntgenstråler. På noen få sekunder vises dusinvis av deler av fartøy i forskjellige planer på film og video, prosentandelen av stenose, endotelens indre struktur, blir nærmere bestemt bestemt. Hvis vi sammenligner disse to undersøkelsene, overgår CT-angiografi av hjertet langt effektiviteten og sikkerheten til X-ray CAG.

 • Du kan vurdere alle de interessante delene av hjertet, blodkarene, ventiler gjennom et tredimensjonalt bilde.
 • Det er mulig å evaluere typen aterosklerotisk plakk.
 • Svak sjanse for ubehagelige komplikasjoner.
 • Hastigheten og komforten i studien, som gjør at du kan bruke den i en ambulant innstilling.

Volum coronarography undersøkelse utført på den totale andelen (undersøke alle vener og arterier i hjertemuskelen) og selektivt (vurdere passasje av kontrast på fartøyet). I sistnevnte tilfelle blir kateteret påført den undersøkte arterien. Med selektiv angiografi er risikoen for atrieflimmer høyere enn generelt.

Indikasjoner for CAGs

Det er mange grunner til denne prosedyren, deres kardiolog bestemmer legen sin. De vanligste indikasjonene på diagnose av hjerteskjermer er følgende:

 • Myokardinfarkt.
 • Eksisterende angina eller for å klargjøre diagnosen IHD.
 • Langvarig eller hyppig smerte i brystet uten en fast årsak.
 • Gjentakelse av angina angina som oppstod etter prosedyren for aortokoronær skanning.
 • Før noen operasjoner på hjertet.
 • Rytmeforstyrrelser som ikke stoppes av medisiner.
 • Hjertesvikt (noen typer).
 • Brystskader.
 • En plutselig opphør av hjerteaktivitet av en ukjent grunn.
 • Kardiomyopati med forsterkning av hjertet.
 • Patologiske endringer i aorta.

Kontraindikasjoner til CAG

 • intoleranse av preparater basert på jod eller andre kontrastmidler;
 • nedsatt blodpropp;
 • alvorlig patologi fra indre organer;
 • terminal stadium av den onkologiske prosessen;
 • alvorlig nyre- og hjertesvikt.
 • arytmi i ventriklene, ikke mottagelig for narkotikakontroll
 • lavt blodkalium;
 • forgiftning med hjerte glykosider;
 • ondartet hypertensjon
 • feber temperatur;
 • smittsomme skader på hjerteventilene;
 • noen sykdommer i akutt stadium.

Etter eliminering av ovennevnte kontraindikasjoner er det mulig å utføre CT-koronarangiografi. For pasienter med alvorlige sykdommer, utføres CAGs med konstant overvåking av trykk og elektrokardiogrammer under og etter prosedyren.

Hvordan forberede seg på koronar angiografi?

Hvis legen har bestemt at det er indikasjoner på en røntgenkontrastundersøkelse av hjertet, må pasienten først:

 • å passere en generell og avansert blodprøve, koagulogram, blodgruppe og rhesus;
 • blodprøve for hepatitt B, C, HIV, syfilis;
 • elektrokardiogram;
 • veloergometry;
 • ekkokardiografi.

Det vil også bli nødvendig med konsultasjon av smale spesialister, behandling av forverrelser av kroniske sykdommer, sanering av infeksjonsfokus. Umiddelbart før studien er det verdt å ta en dusj og barbere injeksjonsstedet (lårområdet), begrenser inntaket av vann og mat.

Teknikk for forskning

Angiografi av koronarbeinene utføres under lokalbedøvelse, generell anestesi er ikke nødvendig. Tilgang kan være lårbenet (oftest), albuen, axillær eller subklavisk arterie. De siste 2 blir brukt svært sjelden. Femoral tilgang er mest akseptabel, siden fartøyet har en bred diameter og ikke er skadet ved punktering.

For at undersøkelsen skal passere trygt, og pasienten ikke opplevde, injiserer intramuskulært en beroligende middel. Det er nødvendig å introdusere antikoagulanter for å utelukke trombose i arterien. Til dette formål benyttes en heparinløsning. Lidokain bedøve injeksjonsstedet (lysken), blir innført i arterien og kateteret guide som beveger seg direkte til munningen av kransarterien. Etter mottak av urografi er det tatt flere fotografier, noe som tydelig viser kontrastens passasje langs undersøkt fartøy.

Etter angiogrammet påføres injeksjonsstedet et stramt bandasje, og det er også nødvendig med streng stønn i 24 timer. Etter 24 timer blir bandasjen fjernet, og du kan stå opp. For å forbedre utskillelsen av kontrastmedium, anbefales et rikelig drikkegruppe.

Komplikasjoner av koronarangiografi

I forbindelse med tilgjengeligheten av moderne utstyr, digitalt utstyr, medisiner, forbedring av kvaliteten og ferdighetene i undersøkelsen, oppstår komplikasjoner i ett tilfelle per 1000 pasienter. Følgende forhold kan klassifiseres som ubehagelige konsekvenser.

 • Blødning og blåmerker ved punkteringsstedet (ofte femoral tilgang).
 • Myokardinfarkt på grunn av koronararterie okklusjon (en sjelden komplikasjon av koronar angiografi).
 • ONMK (brudd på cerebral sirkulasjon skjer nå ikke).
 • Punktering eller stratifisering av arterien.
 • Arrytmier (atrieflimmer).
 • Allergisk reaksjon på urografi.
 • Lokale reaksjoner i form av rødhet, betennelse.
 • Generell vaskulær reaksjon (kollaps, reduksjon av hjerteslag, lunger, kald svette, kvalme).

Resultat av koronarografi

Basert på de mottatte angiografiske bildene, trekker legen konklusjoner om graden av stenose i kranspulsårene. Hvis fartøyet er innsnevret til halvparten av diameteren, vil dette ikke påvirke blodtilførselen til hjertemuskelen betydelig. Hvis stenosen er signifikant (mer enn 50% av lumenet), vil denne patologien senere føre til myokardiell iskemi, smertesyndrom med utvikling av angina pectoris eller hjerteinfarkt. Også angitt er typen av stenose: diffus (på noen avstand) eller lokal (på ett sted). Sistnevnte er gunstigere. I tillegg er den tilgjengelige parietale trombi, deres utseende, plassering (i en arterie eller i flere) beskrevet.

Til slutt angir legen mulige måter for pasienten å løse problemet: angioplastikk, etablering av en stent- eller aortokoronær shunt. Disse invasive teknikkene er gjeldende hvis alle 3 kranspulsårene påvirkes eller det er en uttalt stenose av ett fartøy gjennom hele lengden. Valget av behandlingstaktikk vil avhenge av resultatene av CAG, symptomatologien tilstede, pasientens klager og tilstedeværelsen av komplikasjoner.

Koronar angiografi av hjertekar: hvordan vitner de om konsekvensene

Koronar angiografi av hjertet (koronar angiografi, coronaroangiografi, CAG) er en metode for å undersøke kranspulsårene, basert på bruk av røntgenstråler. Det kalles også angiografi av hjertets hjertekarboner. En metode brukes til å diagnostisere ulike hjertesykdommer. Korrekt behandling er avhengig av prosedyrens kvalitet.

Formålet med koronografi

Koronagrafen gjør at legen kan se på skjermen på skjermen hva som skjer i pasientens blodkar, gjennom hvilket blod blir levert til hjertet. Denne metoden gjør at du kan spore dynamikken i blodsirkulasjonen, diagnostisere blokkering av blodkar eller deres innsnevring. I dette tilfellet viser legen klart stedet for innsnevring av arterien.

Prosedyren bidrar også til å identifisere medfødte defekter i hjertekarene. Hvis det er nødvendig å erstatte koronarfartøyet (shunting), viser koronografien området for fremtidig kirurgisk inngrep.

Indikasjoner for bruk

Hjertets koronografi er brukt:

 • Med smerter i brystet og dyspné, ofte indikativ for innsnevring av hjertets kar;
 • I tilfeller der behandling med medisinering ikke virker, og symptomene på sykdommen øker;
 • Før du utfører en operasjon for å erstatte hjerteventilen (for å oppdage innsnevring av hjertebeinene);
 • Etter en bypassoperasjon for å evaluere resultatene av kirurgisk inngrep;
 • Hvis det er mistanke om fødselsskader i hjertekarene;
 • Med sykdommer i hjertekarene;
 • I tilfelle av en åpen hjerteoperasjon;
 • Med hjertesvikt
 • Ved alvorlige brystskader
 • På dagen for kirurgi, forbundet med en risiko for hjerteproblemer.

Kontra

Angiografi av hjertets kar kan ikke gjøres i følgende tilfeller:

 1. Med sykdommer i sirkulasjonssystemet;
 2. I nyresykdommer med nyresvikt;
 3. Pasienter med blødning;
 4. Pasienter med feber;
 5. I alvorlige lungesykdommer;
 6. Pasienter med diabetes mellitus;
 7. For eldre er eksamen bare utført av en kvalifisert spesialist.

Mulige komplikasjoner

Det skal bemerkes at, som mange andre prosedyrer utført på hjertet og blodårene, kan koronagra i noen tilfeller ha negative konsekvenser for pasienten. Imidlertid er alvorlige problemer sjeldne.

Komplikasjoner etter coronagraphy kan vises som:

 • Hjerteinfarkt;
 • Et knust hjerte eller arterie;
 • Frigjøring av blodpropper fra veggene i blodårene som fører til hjerteinfarkt eller slagtilfelle;
 • Arterielle traumer;
 • Endringer i hjertefrekvensen (arytmi);
 • Allergiske manifestasjoner av legemidler som brukes under prosedyren;
 • infeksjon;
 • Nyresvikt;
 • Overdreven bestråling med røntgenstråler;
 • Rikelig blødning.

Forbereder prosedyren

Prosessen med å forberede seg på koronografi inkluderer et kompleks av undersøkelser. Klinisk og biokjemisk blodanalyse, koagulogram, generell urinanalyse er foreskrevet. Det er obligatorisk å identifisere blodgruppen og Rh-faktoren. Pasientens blod undersøkes også for tilstedeværelse av HIV- og hepatittvirus.

Utførelse av koronar angiografi foregår av:

 1. elektrokardiogram;
 2. Ultralyd med Doppler og dupleks skanning;
 3. Radiografi av brystet.

På kvelden for angiografi bør pasienten observere en rekke enkle regler:

 • Det anbefales ikke å spise og drikke etter midnatt dagen før prosedyren;
 • Du bør ta med deg til klinikken alle medikamenter tatt;
 • Før du tar vanlig medisinering om morgenen på dagen for studien, anbefales det at du konsulterer legen din. Spesielt gjelder dette insulin i diabetes mellitus;
 • Ikke glem å informere legen din om allergi;
 • Før prosedyren er det nødvendig å tømme blæren;
 • Det er nødvendig å ta av ringer, kjeder, øredobber, briller;
 • Det bør være forberedt på at legen spør å fjerne kontaktlinser.

Hvordan er koronografi gjort i dag?

Prosedyren utføres ofte ikke bare i spesialiserte kardiologiske sentre, men også i tverrfaglige klinikker. Ofte er studien planlagt. Det vil være nyttig for pasienten å vite hvordan koronografi er gjort:

En punktering utføres (vanligvis lårbenet i lyskeområdet), gjennom hvilket et tynt kateter laget av plast helles i hjertet. Et spesielt kontrastmiddel innføres i kateteret. Det gjør det mulig for legen å se hva som skjer i pasientens koronarfartøy ved hjelp av en angiograf som oversetter bildet på skjermen.

Under studien vurderer legen tilstanden til fartøyene, bestemmer stedene for sammenblanding. Koronagrafen gir en mulighet til å nøye undersøke hver del av fartøyene og trekke de riktige konklusjonene. Og dette avhenger hovedsakelig av spesialistens kvalifikasjon og erfaring. Til slutt er suksessen til behandlingen og ofte pasientens liv avhengig av hvor kompetent legen utfører prosedyren. Det er derfor pasienter bør ta alvorlig valg av klinikken, undersøke vitnesbyrdene til de for hvem koronografi er etterlatt.

Hva skal pasienten forberede seg på?

Før koronografi får pasienten anestesi, andre legemidler, barberer håret i lyskeområdet eller på armen (avhengig av hvor kateteret skal plasseres). På dette stedet er det laget et lite snitt, som et plastrør er satt inn i. Et kateter settes inn gjennom det. Han skyves forsiktig til hjertet. Dette forløpet bør ikke være smertefullt for pasienten.

Elektroder som styrer hjerteaktivitet er festet til brystet. Under studien sover ikke pasienten. På et bestemt stadium kan han bli bedt om å ta et dypt åndedrag, endre stillingen av hendene, hold pusten hans. Under studien måles pasienten med blodtrykk og puls.

På hvilken legen finner under angiografi av hjertet, avhenger av hvorvidt det vil være nødvendig straks å foreta ytterligere tiltak, for eksempel å åpne den innsnevrede arterien etter angioplasti eller plassering av stent.

Koronografi varer som regel omtrent en time, men det kan ta enda mer tid.

Etter undersøkelsen skal pasienten være under medisinsk tilsyn i minst et par timer og ikke stå opp for å forhindre blødning. I noen tilfeller blir pasienten gitt hjem samme dag, noen ganger må han være i klinikken.

I perioden etter koronografi anbefales pasienten å drikke rikelig. Legen vil avgjøre når du kan fortsette å ta medisiner, ta en dusj, gå tilbake til ditt vanlige liv. I flere dager etter intervensjonen, gjør ikke hardt arbeid.

Video: reportage om koronar angiografi fra programmet "Helse"

Kostnaden for forskning i Russland og utlandet

Koronografi er en ganske vanlig metode som brukes i hjertepraksis. Hvor mye koster prosedyren avhenger av flere faktorer, blant annet nivået på klinikken, en spesialist kvalifisering, det ledende, mengden av forbruksvarer som brukes, valg av medikamenter for smertelindring, tilgjengeligheten av tilleggstjenester, tidsbruk på sykehuset, etc.

I Russland, i offentlige klinikker for pasienter med OMS-politikk, er koronar angiografi gratis. For andre svingninger er prisene i størrelsesorden 8000-30000 rubler.

For den samme studien i utenlandske klinikker vil bli spurt:

 • I Tyskland - fra 6 500 dollar til diagnose og opptil 19 000 dollar for behandlingsprosedyren;
 • I Østerrike - fra 13 tusen til 18 tusen dollar;
 • I Frankrike - 7000-14000 dollar;
 • I Israel - 5000-15000 dollar;
 • I USA - 7000-22500 dollar;
 • I Sveits for hele spekteret av tjenester ca 27.000 dollar.

Dermed har pasienten et valg hvor man skal gjøre en viktig prosedyre. Som du kan se, varierer prisen, og for russerne er det ganske mulig og et gratis alternativ, noe som gjør koronografi tilgjengelig for nesten alle som det er vist på.

I alle fall bør leger følge de første tegn på sykdom. Bare i dette tilfellet er det mulig å unngå alvorlige og noen ganger irreversible konsekvenser for helsen.

Koronarangiografi - flere typer diagnose av tilstanden til koronarbeinene

For å forhindre plutselige problemer, som er fulle av kardiovaskulære sykdommer, er det nødvendig å ta dem under kontroll. Tidlige undersøkelser vil hjelpe deg til ikke å gå glipp av farlige øyeblikk og ta de nødvendige tiltakene. Konsekvensene, hva det er, koronar angiografi av hjertens kar, konsekvenser, pris og pasientens kommentarer om det - om alt dette, og ikke bare vil vi snakke i dette materialet.

Hva er koronarografi?

Korresponderende med ernæringen av hjertemuskelen er koronarbeholdere. Det avhenger av deres tilstand om denne funksjonen vil være fullt funksjonell.

For å finne ut om det er hindringer for levering av mat gjennom blodet til myokardiet, forårsaket av utilstrekkelig funksjon av koronararteriene, utføres en prosedyre kalt koronarangiografi.

Elena Malysheva vil fortelle i detalj om hva som er koronarografi:

Til hvem hun er utnevnt til

Studien er utført i forbindelse med pasientens akutte tilstand (myokardinfarkt) eller i form av en diagnostisk sjekk.

Anbefal pasienter med slike problemer:

 • hvis stoffbehandling ikke virker,
 • når du forbereder deg på kirurgi,
 • når det er indikasjoner på at tilførselen av hjertemuskelen oppstår i utilstrekkelige mengder.

Hvorfor gå gjennom denne prosedyren

Koronarografi svarer på spørsmål:

 • er det en innsnevring av kanalen i arteriene,
 • lokalisering av problemområder,
 • naturen av patologi,
 • størrelsen på delen som har en innsnevring: omfanget og graden av dimensjon av lumen.

På grunn av det faktum at pasienten under manipulasjonen er under påvirkning av ioniserende stråling, utføres øvelsen, etter behov, som bestemmes av legen.

Typer av diagnostikk

 • Intravaskulær diagnostikk, som bruker ultralyd - metoden er sjelden brukt.
 • CT-koronarografi - Ikke-invasiv måte å kontrollere tilstanden til koronarbeinene. Metoden er moderne, men ikke alle medisinske institusjoner har nødvendig utstyr. Det utføres ved hjelp av datatomografi ved hjelp av elektrokardiografisk synkronisering. Metoden har evnen til å gi høye nøyaktighetsresultater.
 • Metoden som gjelder kateterisering. Metoden kalles selektiv intervensjon. Denne metoden for diagnose er det første alternativet som ble utviklet for å studere koronarvaskulatoren. Hittil er det mye brukt. I motsetning til andre diagnosemetoder er det mulig å utføre samtidig behandling. Hvis målet bare er diagnose, kan metodens invasivitet tilskrives manglene.
 • MR koronar angiografi - En metode som ikke brukes i medisinske institusjoner, men mer i vitenskapelig forskning. Metoden for evaluering av resultatene er ikke tilstrekkelig utviklet for å oppnå en nøyaktig analyse.

Indikasjoner for

 • raffinering diagnose av tilstanden til koronar fartøy og hjertet på dagen før kirurgi,
 • undersøkelse av tilstanden til tidligere installerte stents og shunts,
 • Behovet for koronarangiografi for å bestemme mulig forekomst av koronararterieinnsnevring for å bekrefte koronar sykdom;
 • angrep av smerte i brystet,
 • hjerteinfarkt - prosedyren utføres snarest;
 • komplekse tiltak for diagnose av hjertesykdommer forbundet med koronar og andre fartøy i dette området;
 • Tilstedeværelsen av symptomer som indikerer underernæring av myokardiet;
 • iskemisk sykdom, som viser lite av seg selv;
 • tilfeller når behandling av angina ved å ta medisiner ikke gir det forventede resultatet;
 • andre hjerte studier har vist muligheten for koronararteriesykdom,
 • avslørte at pasienten har en forstyrrelse av rytmer i farlig grad;
 • hvis pasienten har hatt et hjerteinfarkt og har anginaangrep.

Kontraindikasjoner for utførelse

Koronarografi er ikke gjort i tilfelle av:

 • Hvis en pasient har et kontrastmiddel som forårsaker allergi,
 • pasientens tilstand gjør det umulig for ham å samarbeide med en lege under prosedyren,
 • pasienten har et barn

Det neste kapitlet vil fortelle om mulige komplikasjoner og konsekvenser etter koronar angiografi av hjertets kar.

Er metoden trygg

Manipulering gir, i tilfelle av en selektiv prosedyre, ikke mer enn 1% av komplikasjoner. Mulige komplikasjoner ved diagnostisering av en invasiv metode:

 • trombusbrudd under kateterutvikling,
 • ventrikulær fibrillasjon,
 • luftemboli,
 • hjerteinfarkt,
 • skade på veggen av hjertet.

CT koronar angiografi er en sikrere metode. De listede komplikasjonene når diagnosen utføres på denne måten, er umulig.

Forberedelse for koronarangiografi av hjertekarene er diskutert nedenfor.

Les Mer Om Fartøyene