Full beskrivelse av angiografi av cerebral fartøy: indikasjoner, prosedyren

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er angiografi av cerebral fartøy, hvilke sykdommer kan detekteres med hjelp, hvordan å forberede seg på det. Prosedyre, kontraindikasjoner og komplikasjoner.

Vaskulær angiografi i hjernen er en diagnostisk prosedyre som lar deg vurdere tilstanden til arteriene og årene i denne hjernen.

Det er tre typer angiografi:

 1. Røntgenangiografi utføres ved hjelp av en enhet som utstråler røntgenbølger. For å få bildene til å vise fartøyene, blir pasienten administrert et kontrastmiddel basert på jod. Angiografi av fartøy ved hjelp av et røntgenapparat
 2. MR angiografi er studien av cerebral fartøy ved hjelp av en magnetisk resonans imager. Denne metoden involverer vanligvis ikke administrering av kontrastmedier. Imidlertid kan kontrastpreparater basert på gadolinium brukes til å oppnå spesielt detaljerte bilder. Angiografi med et magnetisk resonansbilde
 3. CT-angiografi er en diagnostisk prosedyre som gir deg mulighet til å få et detaljert tredimensjonalt bilde av blodkar ved hjelp av en datamaskin-tomografi. Røntgenbølger brukes også. Dataene fra tomografen behandles av en datamaskin, som følge av at spesialisten får et detaljert lagdelt bilde av fartøyene. Når CT angiografi også brukes jodholdig kontrastmiddel. Angiografi ved hjelp av en datamaskin tomografi

Den mest nøyaktige metoden er CT-angiografi.

Direkt selve prosedyren utføres av en angiografisk lege. Dekryptering angiografi avtaler med en nevrokirurg, angiosurgeon eller phlebologist.

Indikasjoner for ledning

Angiografi av cerebral fartøy utføres dersom pasienten er plaget av slike symptomer:

 • hyppige angrep av hodepine;
 • svimmelhet;
 • støy eller ringing i ørene
 • smerte og stivhet i livmorhalsen;
 • lavt blodtrykk;
 • kvalme;
 • periodisk synkope.

Ved hjelp av angiografi kan du identifisere:

 • innsnevring av lumen eller obstruksjon av kar med en atherosklerotisk plakk eller trombus;
 • spasmer av blodkar;
 • betennelse i blodkarets vegger;
 • patologisk tortuosity;
 • aneurysmer (fremspring av arterieveggen);
 • misdannelser (forbindelser mellom arterier og årer, som normalt ikke bør være);
 • skade på veggene på fartøyene som fører til blødninger.

Også ved hjelp av angiografi er det mulig å diagnostisere svulster i hemisfærene og den tyrkiske salen. Med neoplasmer blir cerebrale fartøy fordrevet, og nye små fartøy som vokser inn i svulsten dannes.

Hvordan forberede seg på angiografi?

Det er best å gå til prosedyren om morgenen på tom mage, da du ikke kan spise 8-10 timer før angiografi.

Hvis du bruker medisin på tidspunktet for diagnosen, fortell legen din. Han kan bestemme seg for å avbryte stoffet på angiografidagen.

Før prosedyren vil du være allergisk mot kontrastmiddel. For dette vil en liten dose av legemidlet bli administrert intravenøst. Hvis det ikke oppstår tegn på allergi innen en halv time, kan angiografi utføres. Hvis symptomer som utslett, hevelse, kvalme, svimmelhet, rennende nese og tørr hoste oppstår, er du allergisk mot kontrastmiddel. I dette tilfellet kan kun MR-angiografi utføres uten kontrastmiddel.

Umiddelbart før angiografi blir du bedt om å fjerne alle metallpyntene, så vel som proteser, om noen, og sett på en spesiell sykehuskjole.

Hvordan utføres prosedyren?

Før angiografien til hjernens kar, vil du bli injisert med et kontrastmiddel. Gjør dette med et kateter - et spesielt plastrør. Avhengig av hvilke fartøy som bør undersøkes, kan legemidlet injiseres på forskjellige steder. Hvis det er nødvendig å gjennomføre en undersøkelse av alle hjerneskipene - blir kateteret bragt til aortabuen. Hvis det er nødvendig med delvis diagnostikk, kan kateteret føre til vertebral vertebra eller karotisarterie.

Kateteret blir alltid matet gjennom mindre perifere arterier, for eksempel albuen eller lårbenet. En nål kan brukes i stedet for et kateter. Kateterisering eller punktering utføres under lokalbedøvelse.

Prosedyre angiografi av cerebral fartøy

Under injeksjon av kontrastmedium kan du føle en brennende følelse, en flush av varme, en metallisk eller salt smak i munnen. Et ansikt kan bli rødt. Disse symptomene varer vanligvis i et minutt.

Videre, avhengig av typen angiografi, ligger du på bordet av en datamaskin, magnetisk resonanstomografi eller en røntgenmaskin. Du vil bli bedt om å ligge ubevegelig til slutten av prosedyren.

Hele prosessen (sammen med kateterisering) tar omtrent en time. Bilder vises umiddelbart under prosedyren. Hvis de er utilfredsstillende i kvalitet, kan en ekstra dose kontrastmedium administreres til pasienten.

Etter angiografien vil du være under oppsyn av legen i 5-6 timer. Han vil sørge for at komplikasjoner ikke utvikler seg, og også å observere tilstanden til arterien, som kateteret eller nålen ble satt inn i. Hvis kateteriseringen er gjennom lårbenet, vil legen anbefale at du ikke bøyer benet i 6 timer etter angiografi.

Mulige komplikasjoner

Etter angiografien til hjerneskarene kan bivirkningene av kontrastmediet oppstå:

 • kvalme og oppkast,
 • utslett,
 • arytmi,
 • frysninger,
 • lavt trykk,
 • nedsatt nyrefunksjon.

Innen 6-8 timer etter diagnostisk undersøkelse observerer legen at sterke bivirkninger ikke utvikler seg, og utfører symptomatisk behandling hvis det er nødvendig.

Det kan også være komplikasjoner forbundet med kateterisering eller punktering. Dette kan være en blåmerke i punkteringsområdet - i dette tilfellet er det ikke nødvendig med spesiell behandling. En mer alvorlig komplikasjon som forekommer sjelden, er dannelsen av blodpropp i karet som ble brukt til kateterisering.

Hvem skal ikke gjøre angiografi?

Angiografi av cerebral fartøy har en rekke kontraindikasjoner. De avhenger av hvilken type prosedyre.

Bruken av kontrastmedium er kontraindisert når:

 1. alvorlige nyre- og leversykdommer;
 2. allergier mot jodholdige stoffer;
 3. bronkial astma;
 4. alvorlig hjertesykdom.

Med stor forsiktighet brukes i eldre og senile alderen.

Angiografi av fartøy: indikasjoner, undersøkelsesprosess og prosedyrefunksjoner

I 1986 oppdaget Roentgen en ny type stråling, og i samme år klarte talentfulle forskere å lage radiokontrastfartøy av ulike organer av liket. Imidlertid hindret begrensede tekniske evner i noen tid utviklingen av angiografi av fartøyene.

For tiden er angiografi av fartøy en ganske ny, men intensivt utviklet høyteknologisk metode for å diagnostisere en rekke sykdommer i blodkar og menneskelige organer.

På standard røntgenstråler kan ikke bli sett eller arterier eller vener eller lymfekar eller kapillærer særlig fordi de absorberer stråling, så vel som det omgivende bløte vevet. Derfor, for å kunne undersøke fartøyene og vurdere tilstanden deres, benyttes spesielle metoder for angiografi med innføring av spesielle radiopreparater.

Teknikken til denne unike testen er som følger: En radiopaque substans injiseres i vaskulærsengen og samtidig utføres flere radiografiske skudd.

Påføring av angiografi av kar

vaskulær angiografi er mye brukt for bestemmelse av forskjellige vaskulære patologier, slik som stenose (innsnevring) av fartøyet, den aneurisme (utvidelse) av fartøyet, og så videre, og til å identifisere patologiske tilstander i hjertet, diagnostisering av nyrefunksjonen for å identifisere feil og skader ulike organer, for diagnose av tumorer, cyster og mange andre patologiske forhold.

Den presenterte typen forskning kan visualisere fartøy av alle størrelser (fra aorta til de minste kapillærene) og alle systemer og organer i menneskekroppen. I tillegg er vaskulær angiografi ofte brukt før kirurgiske inngrep for preoperativ forberedelse og diagnose.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for undersøkelse

Det er en ganske stor liste over sykdommer og patologiske forhold der leger anbefaler å utføre slik diagnostisk manipulering som angiografi av fartøy.

Nedenfor er oppført bare noen få og mest signifikante av dem:

 • Aterosklerose i hodet og kranspulsårene;
 • Trombose av dype og overfladiske kar av øvre og nedre ekstremiteter;
 • Tromboembolisme av lungearterien;
 • Diagnose av retinal patologi;
 • Påvisning av vaskulære svulster og cyster;
 • Vurdering av tilstanden til nyrefunksjon
 • Som en preoperativ diagnose, samt en metode for overvåking utført kirurgisk manipulering på hjertet eller hjernen;
 • og mye mer...

Til tross for tilstrekkelig sikkerhet og lav traumaticitet i denne prosedyren er det imidlertid en rekke forhold der dette interferens er kontraindisert:

 1. Dekompensert hjerte-, lever- og nyreinsuffisiens;
 2. Visse psykiske lidelser;
 3. Allergiske reaksjoner på jod og dets derivater, så vel som andre stoffer som brukes til å kontrastere kar
 4. Sykdommer forbundet med forstyrrelse av blodkoagulasjonssystemet;
 5. Graviditet og amming.

Metodikk og foreløpig opplæring

Angiografi av fartøy er en invasiv prosedyre som krever medisinsk overvåkning av pasientens tilstand før og etter diagnostisk manipulasjon. På grunn av disse funksjonene krever vanligvis sykehusinnleggelse av pasienten på sykehus og gjennomføre viss klinisk sett laboratorietester: komplett blodprosent, urinalysis, blod kjemi, blodtype og Rh faktor og en rekke andre tester kan være nødvendig. En person anbefales å slutte å ta en rekke medikamenter som påvirker blodkoagulasjonssystemet (f.eks. Aspirin) flere dager før prosedyren.

Moderne avdeling for angiografi

Før prosedyrene for angiografi undersøker legen pasienten og mottar samtykke til manipulering.

Pasienten anbefales å avstå fra å spise 6-8 timer før diagnoseprosessen starter. Hvis håret vokser i den tilsiktede nålinnstillingsstedet, blir de barbert, hvorpå de tar en hygienisk dusj.

Prosedyren i seg selv utføres ved bruk av lokalbedøvelse, så vel som på tvers av starten av testen, sedativer (sedativer) er vanligvis foreskrevet.

Selve metoden for angiografisk undersøkelse er introduksjonen til vaskulærsengen av radiokontrastpreparatet og utførelsen av flere røntgenfotografier. Avhengig av patologien og hensikten med prosedyren, kan administrasjonsstedet for kontrastmiddelet variere.

Før du utfører angiografien, blir hver pasient gitt en test for en allergisk reaksjon på stoffene som brukes i kontrast. For å gjøre dette, administreres noen mengde substans subkutant og observerer reaksjonen av organismen. Ved bivirkninger (utslett, kvalme, kløe og andre), avbrytes angiografisk undersøkelse. Deretter utfører i stedet MR-angiografi (magnetisk resonansangiografi), for hvilken bruk av kontrastmidler ikke er obligatorisk.

Etter forbehandling med løsninger av antiseptika for lokalbedøvelse utføres en liten kutt av huden og den nødvendige arterien blir funnet. Utfør punkteringen med en spesiell nål og gjennom denne nålen innfører en metallleder til ønsket nivå. Et spesielt kateter settes inn i denne lederen opp til et gitt punkt, og lederen fjernes sammen med nålen. Alle manipulasjoner som foregår inne i fartøyet skjer strengt under kontroll av røntgen-fjernsynet. Gjennom kateteret blir en røntgenkontrast substans innført i karet og samtidig utføres en serie røntgenfotografier, og endrer pasientens stilling, om nødvendig.

Etter avslutningen av prosedyren blir kateteret fjernet, og en meget tett steril bandasje påføres på punkteringsstedet. Stoffet introdusert i karet forlater kroppen gjennom nyrene i løpet av dagen. Og selve prosedyren varer i ca 40 minutter.

Video: animasjon av prosessen med angiografi

Tilstanden til pasienten etter prosedyren og mulige komplikasjoner

Pasienten er vist hvile i løpet av dagen. Pasienten blir etterfulgt av en lege som utfører en måling av kroppstemperatur og undersøker området for invasiv intervensjon. Neste dag blir bandasjen fjernet, og med en tilfredsstillende menneskelig tilstand og ingen blødning i punkteringsområdet, slippes det hjem.

For de aller fleste mennesker har en angiografisk studie ingen risiko. Ifølge tilgjengelige data, trusselen om komplikasjoner i implementeringen av angiografi, overstiger ikke 5% og kan bestå av følgende:

 1. Allergiske reaksjoner på et kontrastmiddel, antiseptisk eller anestesi, som brukes i prosedyren;
 2. Blødning eller blødning fra fartøyets punkteringssted
 3. I sjeldne tilfeller, i nærvær av alvorlige sammenhengende sykdommer, kan slik alvorlig patologi som hjerteinfarkt, akutt nyresvikt, etc. utvikles.

Funksjoner av angiografi av ulike organer

Angiografi av cerebral fartøy

Til dags dato, angiografi av cerebrale kar - den vanligste metode for å diagnostisere sykdommer i hjernens blodomløp særlig i diagnostisk forvirrende tilfeller, så vel som til gjennomføring av nevrokirurgiske operasjoner.

Utseendet til det vaskulære mønsteret vil bidra til å diagnostisere mange patologiske prosesser, inkludert svulster, mikroinsult, cyster og andre. Det er en rekke patologiske forhold som kan kreve utnevnelse av cerebral angiografi:

 • Vedvarende langsiktig hodepine, ikke forankret av konvensjonelle stoffer;
 • Kvalme og svimmelhet;
 • Regelmessig kortvarig bevissthetstap
 • Før du utfører nevrokirurgiske operasjoner på hjernen.

Angiografi av hjertet

Indikasjoner for angiografi av hjertets kar (koronarografi) er følgende sykdommer:

 1. Myokardinfarkt i anamnesen;
 2. Progressive angina;
 3. Hjerte rytmeforstyrrelser;
 4. Angina pectoris, hvor å ta flere stoffer gir ikke den ønskede effekten og andre forhold.

Angiografi av nedre ekstremiteter

Nesten hver tredje person over 65 år har en sykdom i arteriene eller blodårene i nedre lemmer. Forverre også denne patologien om røyking og diabetes i historien. Hovedtegnet på plager av arteriene i nedre ekstremiteter er ømhet i bena med langvarig vandring, som oppstår på forskjellige steder, som avhenger av nivået av vaskulær lesjon.

Så, i hvilke tilfeller utføres angiografien til fartøyene i nedre ekstremiteter:

 • Obliterating aterosklerose og endarteritt av karene i nedre lemmer;
 • Dyp venetrombose;
 • Tromboflebit av overfladiske vener av nedre ekstremiteter;
 • en rekke andre patologiske forhold.

Angiografi av fundus

For å utføre angiografi av fundusen, er det ikke nødvendig med spesiell forberedelse, som i andre typer angiografi. Bruken av angiografi fra fundus tillater oss å identifisere i tidlige stadier av slike ubehagelige sykdommer som makuladegenerasjon av retina, diabetisk retinopati og mange andre.

Individuelle metoder og typer vaskulær undersøkelse

CT angiografi

Datatomografi (CT) er en diagnostisk metode som ved hjelp av røntgenstråling gjør det mulig å skaffe skiver av alle organer og systemer. Den mottatte informasjonen behandles på en datamaskin, og et tredimensjonalt volumbilde av den observerbare delen av kroppen gjenopprettes.

CT angiografi røntgentette fargestoff sprøytes inn i fartøyet ved CT-undersøkelser, vanligvis intravenøst ​​inn i overflatevene av underarmen.

Denne undersøkelsesmetoden krever således ikke sykehusinnleggelse av pasienten på et sykehus og foreløpig anestesi.

MR angiografi

Magnetisk resonansangiografi (såkalt MR eller MR-angiografi) nevnt ovenfor er en undersøkelsesmetode basert på elektromagnetiske bølger og magnetfelt. Denne metoden er av spesiell verdi for diagnosen vaskulær sykdom i nakken og hjernen.

MR-angiografi kan utføres i flere varianter - med eller uten innføring av et kontrastmiddel. Gitt denne funksjonen, kan denne prosedyren utføres på poliklinisk basis og hos pasienter med allergi mot kontrastmidler.

Denne prosedyren er imidlertid mer tidkrevende og har også en rekke konkrete kontraindikasjoner (klaustrofobi, graviditet, psykiske lidelser, forekomst av metallproteser i kroppen etc.)

Fluorescensangiografi

Fluorescensangiografi brukes til oftalmologisk diagnose og er basert på innføring i pasientens vene av en spesiell substans (fluorescin) etterfulgt av samlingen av fundusens kar. Fluorescein injiseres i en persons albuebue, og gjennom blodet kommer den inn i øyets fartøy. Etter dette er en lysstråle av den angitte bølgelengden rettet inn i øyet som skal undersøkes, og så begynner dette stoffet å glø.

Metoden gir verdifull informasjon om konfigurasjonen av fundusfartøyene, patologiske endringer i blodstrømmen, og gjelder også før starten av oftalmiske operasjoner.

Fluorescerende angiografi av netthinnen

Kostnaden og effektiviteten til angiogrammet

Kostnaden for implementering av angiografisk forskning er avhengig av metoden for sin adferd og hviler på spesialutstyr som er nødvendig for sin oppførsel. Gjennomsnittlig pris for disse tjenestene i Moskva og ulike regioner i Russland er som følger:

 • Koronarangiografi: 13,5-14 tusen rubler;
 • Angiografi av cerebral fartøyer: 11-12000 rubler;
 • Angiografi av arteriene i øvre lemmer: 11-12 tusen rubler;
 • Angiografi av nyrearteriene: 11-12000 rubler;
 • Angiografi av nedre ekstremiteter: 11-12000 rubler;

Til dags dato er angiografimetoder "gullstandarden" ved diagnostisering av sykdommen i sirkulasjonssystemet. I de aller fleste tilfeller gir studien ved hjelp av angiografi pålitelige og nøyaktige resultater, og pasientene og legene har kun bekreftet dette. Disse metodene tillater ikke bare å diagnostisere sykdommen og velge nødvendig behandlingstaktikk, men gir også mulighet til å overvåke de utførte kirurgiske prosedyrene på fartøyene.

Hva viser MR angiografi av cerebral fartøy

En effektiv apparatmetode for å undersøke og evaluere en lukket vaskulær seng er angiografi av hjernen. Det gjør det mulig å oppdage utvidelse eller patologisk innsnevring av selv de minste fartøyene, for å bestemme plasseringen av neoplasmer, trombi, blødninger og andre lidelser som ikke kan påvises på andre måter. I tillegg er prosedyren utført i form av forberedende tiltak før operasjonen i hjernen. Slike diagnostikk utføres med terapi av skudd og dype knivsår.

Essensen av undersøkelsen

Denne typen diagnose består av en røntgenundersøkelse av hode, hjerte, bukhule, livmorhalskreft, ekstremiteter og thorax. Dette visualiserer venøs, arteriell og også kapillærsystemet, gjennom hvilken en kontinuerlig blodstrøm utføres.

Angiografi av hjernens arterier utføres etter å ha kontrastert halshalsarterien, som aktivt leverer blod til hjernen. For dette administreres parenteralt preparater som inneholder jodpartikler:

De er alle relativt sikre, vannløselige og sjelden forårsaker bivirkninger. Det er vanskelig for personer med nedsatt nyrefunksjon å tolerere slike legemidler, siden risikoen for anafylaktisk sjokk forårsaket av en allergisk reaksjon på jod øker betydelig.

Typer av angiografi

Det er flere populære typer av denne diagnosen. De varierer i henhold til:

 1. Fra metoden for kontrast:
 • punktering, ved hvilken radiopaque blir direkte innført i prøvebeholderen.
 • kateter angiografi av hjernen, sørger for levering av kontrast gjennom et kateter.
 1. Fra sonen utsatt for kontrast:
 • Generell angiografi, når karene i hjernen eller ryggmargen er små og større, blir de undersøkt ved kontrastlevering ved hjelp av et kateter utført til aorta-delen.
 • selektiv (selektiv) utføres ved å sette inn radiokontrast i blodkar ved hjelp av punktering eller katetermetode.
 • Super selektiv, hvor de minste blodkarene undersøkes.

  Når utnevnt

  Angiografi av vaskulære sykdommer i hjernen eller ryggmargen utføres med mistanke om deres tilstedeværelse, så vel som i utviklingen av andre sykdommer assosiert med den patologiske tilstanden i hjernevævet.

  • Aterosklerose, der fartøyene er smale på grunn av akkumulering av kolesterolplakk på de vaskulære veggene. Med tiden finner du en patologi, du kan unngå alvorlige konsekvenser av sykdommen.
  • Aneurisme.
  • Arteriovenøs misdannelse.
  • Trombe formasjon.
  • Angiografi av hjernen er indikert ved alvorlige angrep av hodepine, når ikke-invasive diagnosemetoder ikke avslører den sanne årsaken til lidelsen.
  • Systematisk hodespinn, som fører til tap av koordinering av bevegelser.
  • Kvalme ledsaget av svimmelhet og hodepine. Spesielt farlig er morgenmord.
  • Konvulsive anfall forårsaket av epilepsi eller akutt kraniocerebralt traume.
  • Gjentatt bevissthetstap uten tilsynelatende grunn.
  • Mulig utvikling av kreft. Etter å ha fått en svulstmodell i 3D-format, kan nevrokirurgen før operasjonen pre-analysere sine handlinger, noe som vil forkorte tiden for intervensjonen og øke sjansene for suksess.
  • Kronisk høyt intrakranielt trykk.
  • Konstant følte rommel, gnashing, ringer i ørene.
  • Intrakranial blødning.
  • Fokale nevrologiske symptomer.
  • Hjerteinsuffisiens.
  • Intrakraniale hematomer.

  Hvem leder

  Prosedyren kan være:

  • Neurosurgeon, engasjert i rask eliminering av patologiske forstyrrelser i nervesystemet.
  • En nevrolog med spesialisering i sentralnervesystemet. Han behandler symptomene på nervesykdommer, deres terapi og forebygging.
  • Angiosurgeon, poliklinisk diagnostikk, fortelle hvordan man skal forberede seg på undersøkelsen, og hvordan man kan unngå negative reaksjoner.
  • Phlebologist, en spesialist i terapi og forebygging av venøse lidelser forårsaket av blodstrømssykdommer.
  • En radiolog som studerer effektene av ioniserende stråling og patologi, som er relatert til effekten av disse strålingene på mennesker.

  Forberedende tiltak

  Før du starter prosedyren, forklares pasienten hva angiografien til hjerneskarene er og hvordan man forbereder seg på det. En test for følsomhet mot jod er obligatorisk. 2 ml av det jodholdige stoffet administreres intravenøst ​​og personen føler seg godt.

  • Ødem.
  • Hoste.
  • Kløe.
  • Irritasjoner.
  • Brennende følelse.
  • Rødhet på huden.
  • hodepine

  Undersøkelse ved hjelp av kontrast gjør det ikke. Alternativt er MR angiografi foreskrevet, der det ikke kreves obligatorisk administrering av kontrastmidler.

  Før du manipulerer pasienten, må du gjennomgå en serie laboratorieundersøkelser:

  • Generelle tester av blod og urin.
  • Nyrer ultralyd.
  • Elektrokardiogram.
  • Besøk en anestesiolog.

  På forhånd etableres Rh-faktor og blodgruppe av pasienten ved alvorlig blødning under undersøkelsen.

  Angiografi i hjernen krever ikke avskaffelse av tidligere foreskrevet medisinering. Utelukkende bare midler som arbeider for å fortynne blod for å forhindre blødning. 8-10 timer før prosedyren avstår fra pasienten. Ikke drikk vann 4 timer før testen. Før angiografi fjernes metallobjekter som kan forvride bilder. Ved alvorlig spenning kan en pasient få en beroligende injeksjon.

  Klassisk angiografi

  Denne studien ble mye brukt før utbruddet av CT og MR. Metoden gjør det mulig å identifisere aneurysmer, svulster, adherens eller innsnevring av blodkar, looping, blokkeringens plassering og natur. I nærvær av mer moderne metoder brukes klassisk (cerebral) angiografi av hjernens og ryggmargenes karter mindre ofte.

  Prosessen begynner med lokalbedøvelse og punkteringsadministrasjon til den eksterne karoten arterien ca. 10 mg kropp oppvarmet til normal kroppstemperatur. Ta deretter bilder med en pause om et par sekunder. Dette tillater i en klar sekvens å evaluere blodstrømmen, visualisere typen og plasseringen av patologien, hvis noen.

  Angiografi av hjernen utføres ikke i følgende tilfeller:

  • Intoleranse mot jodpartikler.
  • Psykiske lidelser.
  • Uttalte atherosklerose.
  • Arteriell hypertensjon.
  • Tromboflebitt.
  • Akutt betennelse.
  • Smittsomme sykdommer.
  • Nyresvikt.
  • Comatose tilstand.

  Prosedyren for barn og gravide er kontraindisert.

  CT angiografi av fartøy

  Den forberedende prosessen ligner på konvensjonell angiografi. Til pasienten er feltet av vellykket bestått test for følsomhet mot jod injisert intravenøst ​​med kontrast. Deretter utføres røntgenstråler i rekkefølge. De oppnådde bildene av hjernen blir forvandlet til 3D-modeller med tydelige blodkar.

  Fordelene i denne undersøkelsen inkluderer:

  • Fravær av kirurgisk inngrep, som i form av en punktering utføres med enkel angiografi.
  • En redusert dose av stråling har ingen negativ effekt på kroppen.
  • En svært informativ datametode overgår betydelig konvensjonell angiografi.

  CT angiografi av hjernen er foreskrevet for stenose, aneurisme, patologi av vaskulær utvikling, trombose. I progressive klinikker leveres SCT-angiografitjenester ved hjelp av mer avanserte datatomografier.

  CT angiografi er kontraindisert i:

  • Intoleranse mot jodpartikler.
  • Akutt nyresvikt.
  • Myelom.
  • Arytmi.
  • Takykardi.
  • Graviditet på noen vilkår og amming.
  • Lidelser i det endokrine systemet
  • Diabetes mellitus.
  • Comatose tilstand.

  MR angiografi

  Arbeidet med magnetisk resonans-tomografen er ikke basert på røntgenstråling, men på et magnetisk felt. MR-angiografi av cerebral fartøy, avhengig av formålet med studien, utføres med suksess med eller uten kontrastmiddel.

  Diagnose anbefales når:

  • Medfødte hjertefeil.
  • Aneurysm bunter.
  • Ritt.

  Spesiell forberedelse av MR-angiografi krever ikke. Vær oppmerksom på kosthold og faste dager, det er ikke nødvendig å begrense inntaket av foreskrevne medisiner.

  Eksamen gjøres ikke når:

  • Klaustrofobi.
  • Tilstedeværelsen av implantater (pacemakere, nervestimulatorer, prostetiske hjerteventiler, etc.).
  • Psykiske lidelser.
  • Fedme (på pasientens vekt over 180 kg anbefales det å bruke tomografier beregnet på 400 kg).
  • Hjertesvikt.
  • Graviditet.

  Den største ulempen ved en slik undersøkelse er prosedyrens lengde, som tar et gjennomsnitt på minst 40 minutter. Pasienten skal ligge stille i tomografisk kammer. Hvis det på grunn av visse sykdommer ikke er mulig å opprettholde immobilitet, utføres diagnosen under anestesi.

  Mulige komplikasjoner

  Pasienten som ble tildelt denne undersøkelsen, bør vite hvordan angiografien til hjerneskarene utføres, hva det er og hvilke vanskeligheter det kan oppstå.

  De uønskede manifestasjonene inkluderer:

  • bloduttredelse (random drug spread). Oppstår når det jodholdige stoffet kommer inn i vevet nær det skadede karet. Dette skjer når en venøs vegg er punktert eller revet som et resultat av det trykk som oppstår når legemidlet administreres.
   Hvis du bruker opptil 10 ml av legemidlet, er det ingen konsekvenser. Ved å få mer, kan utviklingen av den inflammatoriske prosessen i huden ikke utelukkes før vevene dør bort.
  • Intoleranse mot jod Er den mest alvorlige komplikasjonen. Moderne radioaktive preparater er relativt sikre, noe som i stor grad reduserer frekvensen av ubehagelige hendelser. Ofte manifesterer allergien seg uventet.
   Det er en brennende følelse, rødhet, puffiness i jodtilskudd. Det er kortpustethet, sløvhet, svette. Senke blodtrykket. Lokaler der angiografien til hjerneartene er utført, er forsynt med medisiner for å gi beredskapsbehandling i tilfelle utvikling av anafylaktisk sjokk.
  • Akutt nyresvikt. Den utvikler seg fordi kontrasten utskilles av nyrene, dvs. på naturlig måte. Hvis driften av det renale system er brutt, kan et stort antall av jodholdige forbindelser føre til ischemi nyrebarken, og føre til en forverring av eksisterende sykdom. Derfor må arbeidet i ekskresjonssystemet kontrolleres før prosedyren med bruk av kontrast.

  Forklaring av resultatene

  Hver type fartøy gir et spesielt bilde av bildene som ekspertene vurderer. Normen regnes for å være jevne skisser og en ensartet innsnevring av hullene. Radiografisk stråling varierer ulikt i kroppen, avhengig av tettheten av strukturer og vev. I bildene vises tettheten i slike nyanser:

  • Benete vev i bildet er hvite.
  • Fartøy og brennevin er svarte.
  • Hjernestoffet er farget grå.

  Uavhengig av manglene, anses angiografi av hjernen å være den mest effektive metoden for diagnose. Det overveldende flertallet av pasientene føler seg godt etter undersøkelsen. Etter en daglig observasjon i pasienten får de reise hjem. Bare i 5% av tilfellene er det komplikasjoner.

  Angiografi av cerebral fartøy: hva er det, indikasjoner og kontraindikasjoner

  Angiografi av cerebral fartøy er en instrumental metode for forskning, som gjør det lettere å "se" hjernens kar. For å gjennomføre studien er det nødvendig å sette inn et kontrastmedium i korresponderende cerebral fartøy og tilstedeværelsen av et røntgenapparat, hvorved bildet av fartøyene fylt med denne kontrast vil bli løst. Angiografi av cerebral fartøy er ikke en rutinemetode for diagnose, den har egne indikasjoner og kontraindikasjoner, samt dessverre komplikasjoner. Hva er denne metoden for diagnose, i hvilke tilfeller den brukes, hvor nøyaktig bruker du om andre nyanser av angiografi av cerebral fartøy, kan du lære av denne artikkelen.

  Angiografi i videste forstand er oppkjøpet av bilder av kroppsbeholdere ved hjelp av røntgenstråler. Angiografi av cerebral fartøy er bare en av varianter av denne omfattende undersøkelsesmetoden.

  Angiografi har vært kjent for medisin i nesten 100 år. Den ble først foreslått av den portugisiske neurologen E. Moniz i 1927. I 1936 ble angiografi brukt i klinisk praksis, og i Russland, har metoden vært brukt siden 1954, takket være Rostov nevrokirurger V.A.Nikolskomu og E.S.Temirovu. Til tross for en så lang brukstid, fortsetter angiografi av cerebrale fartøy å forbedre seg og til nåtiden.

  Hva er angiografi av cerebral fartøy?

  Essensen av denne undersøkelsesmetoden er som følger. Pasienten er i en viss cerebral arterie (eller hele nettverket av arterier i hjernen) innføres radiopakt materiale, vanligvis på basis av jod (Urografin, Triyodtrast, Omnipaque, Ultravist og andre). Dette er gjort slik at bildet av fartøyet kan festes på røntgenfilmen, siden fartøyene er dårlig visualisert i det vanlige bildet. Innføring røntgentett stoff kan punktere gjennom det respektive karet (hvis det er teknisk mulig), eller gjennom et kateter til en ønsket unnlatt å periferien kar (vanligvis det lårarterie). Når kontrastmaterialet er i karet, produseres en rekke røntgenbilder i to fremspring (direkte og lateralt). De mottatte bildene er estimert av lege-roentgenologen, de gjør konklusjoner om tilstedeværelsen eller fraværet av en viss patologi av cerebral fartøy.

  arter

  Avhengig av administrasjonsmetoden for legemidlet, kan denne undersøkelsesmetoden være:

  • punktering (når kontrast innføres ved å punktere det tilsvarende fartøyet);
  • kateterisering (når kontrast blir levert gjennom et kateter satt inn gjennom lårbenet og videreført langs vaskulærsengen til det nødvendige stedet).

  I følge studieområdet er angiografien til cerebral fartøy:

  • generell (visualisert alle hjernens kar)
  • selektiv (en vask, karotid eller vertebrobasilar er vurdert);
  • superselektiv (et fartøy av mindre kaliber i en av blodbassene blir undersøkt).

  Superselective angiografi brukes ikke bare som et forsknings metode, men også som en metode for endovaskulær behandling ved bestemmelse av "problem" er produsert i et bestemt fartøy "fjernelse" av dette problem, ved hjelp av mikrokirurgiske teknikker (f.eks embolisering av arteriovenøs misdannelse eller koagulering).

  I forbindelse med den omfattende innføring av moderne diagnostiske metoder slik som computertomografi (CT) og magnetisk resonansavbildning (MRI), som i de senere år i økende grad utføres CT-angiografi og MR-angiografi. Disse studiene utføres i nærvær av passende tomografer, de er mindre traumatiske og sikrere enn bare angiografi. Men mer på dette senere.

  Indikasjoner for ledning

  Angiografi av cerebral fartøy er en spesialisert diagnosemetode, som kun skal foreskrives av en lege. Det utføres ikke på forespørsel fra pasienten. Hovedindikasjonene er:

  • mistanke om arteriell eller arteriovenøs aneurisme av cerebral fartøy;
  • mistanke om arteriovenøs misdannelse;
  • bestemmelse av graden av stenose (constriction) eller okklusjon (blokkering) av cerebral fartøy, det vil si etablering av lumen av de tilsvarende fartøyene. I dette tilfellet etableres alvorlighetsgraden av aterosklerotiske endringer i karene og behovet for etterfølgende kirurgisk inngrep;
  • etablering av forholdet mellom cerebral fartøy med en nærliggende svulst for å planlegge operativ tilgang
  • Kontroller plasseringen av klippene plassert på hjernens kar.

  Jeg vil gjerne merke seg at bare klager på svimmelhet, hodepine, tinnitus og lignende ikke er en indikasjon på angiografi. Pasienter med denne symptomatologien bør undersøkes av en nevrolog, og resultatene av undersøkelsen, samt andre undersøkelsesmetoder, bestemmer behovet for angiografi. Dette behovet er satt av legen!

  Kontra

  De viktigste kontraindikasjoner er:

  • allergisk reaksjon (intoleranse) til jodpreparater og andre radiopakete stoffer;
  • graviditet (på grunn av ioniserende stråling under prosedyren). I dette tilfellet er det mulig å utføre MR angiografi;
  • psykisk lidelse som ikke tillater deg å møte alle forholdene i prosedyren (for eksempel kan en person ikke holde seg stille mens du tar et bilde);
  • akutte smittsomme og inflammatoriske sykdommer (som risikoen for komplikasjoner øker);
  • brudd på parametrene til blodkoagulasjonssystemet (både nedover og oppover);
  • generell tilstand av den pasient som behandles som en tung (dette kan være graden av hjertesvikt III, ende-trinns nyre- og leversvikt, koma, etc.). I hovedsak er denne undergruppen av kontraindikasjoner relativ.

  Forberedelse for angiografi

  For å oppnå nøyaktige resultater og redusere risikoen for komplikasjoner fra prosedyren anbefales det:

  • for å passere de generelle og biokjemiske blodprøver, inkludert - for å bestemme parametrene i koaguleringssystemet (begrensningsperioden for analysene bør ikke overstige 5 dager). Blodgruppe og Rh-faktor bestemmes også for mulige komplikasjoner;
  • lage EKG og FG (FG hvis det ikke har blitt utført for det siste året);
  • ikke drikk alkohol innen 14 dager;
  • i løpet av den siste uken ikke å ta stoffer som påvirker blodpropp
  • utfør en allergisk test med et kontrastmiddel. For å gjøre dette i 1 til 2 dager intravenøst ​​administreres pasienten 0,1 ml av det aktuelle preparatet og reaksjonen blir evaluert (forekomsten av kløe, utslett, pustevansker og lignende). Ved reaksjon er prosedyren kontraindisert!
  • på torsdagen for å ta antihistamin (antiallergiske) legemidler og beroligende midler (om nødvendig og bare som foreskrevet av lege!);
  • Ikke spis i 8 timer og ikke drikke vann 4 timer før testen.
  • bade og barbere (om nødvendig) stedet for punktering eller kateterisering av fartøyet;
  • Før selve undersøkelsen, fjern alle metallobjekter (hårklipp, smykker).

  Teknikk for forskning

  I begynnelsen er pasientens tegn til samtykke til denne typen forskning. Pasienten får et intravenøst ​​perifer kateter for å få umiddelbar tilgang til sirkulasjonssystemet. Deretter gjennomføres premedisinering (ca. 20-30 minutter før prosedyren) blir administrert antihistaminer, beroligende midler, smertestillende midler, for å minimalisere ubehag under prosedyren, og faren for komplikasjoner.

  Pasienten er plassert på bordet og koblet til instrumentene (hjertemonitor, pulsoksymeter). Etter behandling av huden med lokalbedøvelse og anestesi, er det tilsvarende karet (karotid eller vertebral arterie) punktert. Fordi akkurat faller inn i disse arteriene er ikke alltid mulig, er det oftest gjennomført et lite snitt i huden og punktering av lårarterie, etterfulgt av kateter dipping og holde det gjennom fartøyene til området av studien. Forløpet av kateteret langs arteriesengen er ikke ledsaget av smerte, siden indre vegg av karene er uten smertereseptorer. Kontroll av kateterets fremdrift utføres ved hjelp av en røntgenstråle. Når kateteret bringes til munnen av det nødvendige fartøyet, blir et kontrastpreparat forvarmet til kroppstemperaturen i volumet 8-10 ml. Innføringen av kontrast kan ledsages av utseendet av en metallisk smak i munnen, en følelse av varme, et rush av blod til ansiktet. Disse følelsene går på seg selv i noen minutter. Etter injeksjon av kontrast x-stråler produseres i direkte og laterale fremspring nesten hvert sekund noen ganger (som gjør det mulig å se og arterien og kapillær fase og vener). Bilder viser og evaluerer umiddelbart. Hvis noe forblir uforståelig for legen, injiseres en ekstra del av kontrastmedium, og bildene gjentas. Kateteret blir deretter fjernet, en trykkimpregnerende steril bandasje påføres stedet for vaskulær punktering. Pasienten skal iakttas av det medisinske personalet i minst 6-10 timer.

  komplikasjoner

  Ifølge statistiske data forekommer komplikasjoner i løpet av denne metoden for diagnose i 0,4-3% av tilfellene, det er ikke så ofte. Deres forekomst kan være relatert både til selve prosedyren (f.eks. Blodstrømmen fra stedet for punkteringen av fartøyet) og ved bruk av et kontrastmiddel. Det bør tas i betraktning at overholdelse av alle forhold i forberedelsen og gjennomføringen av angiografi er forebygging av mulige komplikasjoner. Bruken av jodholdige legemidler av den nyeste generasjonen (Omnipac og Ultravist) er preget av mindre statistikk av komplikasjoner.

  Så, de mulige komplikasjoner angiografi av cerebral fartøy er:

  • oppkast;
  • en allergisk reaksjon på jod-inneholdende preparat: kløe, hevelse og rødhet på injeksjonsstedet, og deretter utseendet av dyspné (pusterefleksen lidelse), fallet i blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser. I alvorlige tilfeller kan anafylaktisk sjokk utvikle seg, noe som er livstruende;
  • spasmer av cerebral fartøy og som følge av akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon (opp til slag);
  • krampeanfall;
  • penetrasjonen av kontrastmiddel i bløtvev i området for punktering av fartøyet (utenfor karet). Hvis mengden som helles i stoffets vev, er opptil 10 ml, er konsekvensene minimal, hvis det er mer - så betennelse i huden og subkutan fett;
  • blodstrømmen fra stedet for punktering av fartøyet.

  CT og MR angiografi: hvilke funksjoner?

  CT og MR angiografi av cerebral fartøy er iboende en lignende studie som angiografi. Men det finnes en rekke funksjoner i disse prosedyrene som skiller dem fra angiografi av cerebral fartøy. Det handler om dette og snakkes.

  CT angiografi

  • Det utføres ved hjelp av en tomografi, i stedet for et vanlig røntgenapparat. Studien er også basert på røntgenstråling. Dosen er imidlertid mye mindre enn med konvensjonell angiografi av cerebral fartøy, som er tryggere for pasienten;
  • Databehandling av informasjon gjør det mulig å få et tredimensjonalt bilde av blodkar absolutt hvor som helst i studien (dette gjelder den såkalte spiral CT angiografi utføres på en spesiell spiral tomografi);
  • kontrastmidlet er injisert i venen av albuen bøy, men ikke i arteriell nettverk (som i betydelig grad reduserer risikoen for komplikasjoner, siden innføringen av medikamentet blir vanlig intravenøs injeksjon i en perifer kateter).
  • for å utføre CT angiografi, er det en begrensning på vekten av en person. De fleste tomografer kan tåle kroppsvekt på opptil 200 kg;
  • prosedyren utføres på poliklinisk basis og krever ikke overvåkning av pasienten ved slutten av prosedyren.

  MR angiografi

  MR angiografi er preget av følgende egenskaper:

  • det utføres ved hjelp av en magnetisk resonans-tomografi, det vil si metoden er basert på fenomenet kjernemagnetisk resonans. Dette betyr et komplett fravær av røntgenstråler i prosedyren (og derfor er MR-angiografi tillatt i svangerskapet);
  • kan utføres både med bruk av kontrastmedium (for bedre visualisering), og uten det (for eksempel med intoleranse av jodpreparater hos pasienter). Denne nyansen er utvilsomt
   fordel over andre typer angiografi. Hvis det er nødvendig å bruke kontrast, injiseres stoffet også inn i ulnar venen gjennom det perifere kateteret;
  • bildet av fartøyene er oppnådd ved tredimensjonal på grunn av databehandling;
  • en serie skudd tar litt lengre tid sammenlignet med andre typer angiografi, mens personen alltid skal ligge i røret på tomografien. For folk som lider av klaustrofobi (frykt for lukket rom) er dette umulig;
  • prosedyren er kontraindisert i nærvær av en kunstig pacemaker, metallklemmer på fartøy, kunstige ledd, elektroniske implantater i det indre øre);
  • utføres på poliklinisk basis, og pasienten slippes umiddelbart hjem.

  Generelt kan det sies at CT og MR angiografi er moderne, mindre farlige og mer informative forskningsmetoder enn konvensjonell angiografi av cerebral fartøy. Imidlertid er de ikke alltid gjennomførbare, derfor er den vanlige angiografien til hjernekarrene fortsatt en faktisk metode for å studere hjernes vaskulære patologi.

  Således angiografi av cerebrale kar - meget informative metode for diagnose, hovedsakelig cerebrovaskulær sykdom, inkludert stenose og tilstoppinger som forårsaker slag. Metoden selv er ganske rimelig, og krever bare tilstedeværelsen av et røntgenapparat og et kontrastmedium. Med forbehold om alle betingelsene for forberedelse og gjennomføring av studiet angiografi av hjernen fartøy, et nøyaktig svar på spørsmålet foran henne med et minimum av komplikasjoner. I tillegg har moderne medisin slike innovative metoder som CT og MR angiografi, mer risting, mindre skadelig og traumatisk for pasienten. CT og MR angiografi tillater å oppnå et tredimensjonalt bilde av karene, og derfor med større sannsynlighet ikke å gå glipp av den eksisterende patologien.

  Medisinsk animasjon om emnet "Cerebral angiography":

  Angiografi av cerebral fartøy

  Siden 1986 har en ny epoke i medisinsk diagnostikk begynt, og det er knyttet til oppdagelsen av røntgenstråler. Siden den dagen har leger klart å "se" inne i levende organismen, noe som gjorde det mulig å gjennomføre en effektiv diagnose av ulike patologiske forhold.

  I løpet av det siste århundre går medisinsk vitenskap aktivt framover, og med det, røntgendiagnostikk. Hver dag vises nye diagnostiske metoder som varierer i nøyaktighet og sikkerhet for pasientene.

  Av stor betydning i moderne medisin er gitt en slik metode for diagnose som angiografi av cerebral fartøy. Tross alt, på et vanlig røntgenbilde av skallen, kan du ikke se enten arteriene eller hjerneårene. Til dette formål, og utviklet angiografi, som er "gullstandarden" for å etablere patologien til vaskulærsengen.

  Hva er angiografi av cerebral fartøy?

  Grunnlaget for cerebral angiografi er røntgenundersøkelsen av hodet etter kontrast av cerebral fartøy med spesielle radiokontraststoffer. Teknikken gjør det mulig å sekvensielt visualisere alle faser av hjernecirkulasjon (arteriell, kapillær og venøs), se de patologiske endringene i hjernens kar og lokalisering, er viktig for å bestemme diagnosen hjernesvulster.

  Angiografi utføres ved punktering eller kateterisering av fartøy, administrering av et kontrastmiddel og etterfølgende bildebehandling.

  Hjernen er forsynt med blod fra 2 hovedpulver - karotid (karotisarterie) og vertebrobasilar (vertebral arterie). Følgelig kan kontrasterende være enten karotidarterie eller vertebral. I praksis blir kontrasten oftest injisert i halspulsåren.

  Som radiopaque stoffer brukes jodholdige preparater - urografi, veropain, hypak, kardiotrust, triodontrast, triombrast. Alle disse stoffene er vannløselige og administreres parenteralt. De viktigste komplikasjonene i deres bruk er allergiske reaksjoner på jod og nefrotoksisitet, som bør tas i betraktning hos pasienter med nedsatt nyrefunksjon.

  Rom for angiografi av cerebrale arterier

  Hvilke typer angiografi av cerebral fartøy eksisterer?

  Avhengig av metoden for implementering er det flere typer angiografi av cerebral fartøyer:

  1. Avhengig av administreringsmetoden for kontrastmediet:
  • punktering - stoffet injiseres direkte i karet gjennom punkteringsnålen;
  • kateterisering - innføring av kontrast gjennom et kateter, brakt til nødvendig vaskulær seng.
  1. Avhengig av fartøyets kontraststed:
  • generell angiografi - kontrast blir matet gjennom kateteret inn i abdominal eller thorax aorta;
  • selektiv - når stoffet injiseres direkte i hjerneskarene ved punktering eller kateterisering;
  • superselektiv - når kontrasten leveres ved hjelp av et kateter til grenene til de viktigste cerebrale arteriene med 2-4 ordrer.
  1. Avhengig av teknikken for visualisering av blodårer, kan angiografi oppstå:
  • klassisk (en serie av røntgenbilder etter kontrast av cerebral fartøy ved en av metodene beskrevet ovenfor);
  • CT angiografi (en serie bilder på en datortomografi etter kontrast med etterfølgende 3D-modellering av det tomografiske bildet av karet);
  • MR-angiografi, eller ikke-kontrastangiografi (bruk av magnetisk resonansavbildning for studier av blodkar, som ikke krever foreløpig kontrast av karene, selv om den kan brukes til å øke metodens diagnostiske evne).

  Hver variant av angiografi av cerebral fartøy har sine fordeler og ulemper. Kun spesialisten kan velge den nødvendige varianten av undersøkelsen etter å ha dannet klare indikasjoner på angiografi hos en bestemt pasient.

  Indikasjoner for angiografi av cerebral fartøy

  Angiografi brukes til å diagnostisere patologi av cerebral fartøy og noen andre sykdommer i hjernevævet:

  • cerebral aterosklerose og innsnevring av lumen av karene med aterosklerotiske plakk (stenose);
  • trombose eller emboli i hjernearteriene;
  • vaskulære aneurysmer og andre misdannelser (kjøpt eller medfødt) i hjernen;
  • i tilfelle kronisk hodepine, hvis det er umulig å fastslå årsaken ved ikke-invasive diagnostiske metoder;
  • kronisk svimmelhet;
  • kvalme av den sentrale genese, spesielt når den følger hodepine og svimmelhet;
  • epileptiske anfall
  • hyppig bevissthetstap
  • mistanke om hjernesvulst;
  • kronisk intrakranial hypertensjon;
  • konstant støy og ringer i hodet;
  • etter et hjerneslag eller hjerneslag
  • trombose av hjernens venus sinus;
  • intrakranielle hematomer og blødninger;
  • Diagnose av cerebral insufficiency;
  • med utseendet av fokale nevrologiske symptomer.

  Angiografi av cerebral fartøy er en svært verdifull metode, ikke bare for å klargjøre diagnosen, men også for å planlegge den fremtidige operasjonen. For eksempel, ved å skape en 3D-modell av svulsten og dens vaskularisering, kan nevrokirurgen nøye øve alle stadier av operasjonen, noe som betydelig reduserer risikoen for komplikasjoner under selve operasjonen.

  Aneurysm under CT angiografi av cerebral fartøy

  Forberedelse for angiografi

  Obligatorisk før angiografi utføres test for følsomhet for jod. For å gjøre dette injiseres 2 ml kontrastmedium sakte intravenøst, hvoretter pasientens tilstand overvåkes i flere timer. Hvis det var hoste, kvelning, utslett, rødhet, kløe, hevelse, kvalme, hodepine og andre ufysiologiske reaksjoner, ble undersøkelsen med jodkontraststoffer kansellert. I stedet kan det brukes MR-angiografi, der innføring av kontrast ikke er nødvendig.

  Siden angiografi er en invasiv diagnosemetode, hvor integrasjonen av vaskulærsengen blir krenket, tildeles et spektrum av alle nødvendige laboratorie- og instrumentelle diagnostiske metoder før studien:

  • blod og urintester;
  • undersøkelse av nyrefunksjon
  • ECG;
  • røntgen;
  • konsultasjon av terapeut og anestesiolog
  • blodkoagulerbarhet.

  Det er obligatorisk å bestemme Rh-faktor og blodgruppe i tilfelle prosedyren er komplisert ved blødning og det vil være behov for transfusjon av blodkomponenter.

  Som regel behøver pasienten ikke å avbryte den konstante medisinering før angiografi, unntak er stoffer som fortynner blod (blødende profylakse).

  Det er forbudt å spise i 8-10 timer før testen, du kan ikke drikke vann 4 timer før angiografi. Før studien blir pasienten bedt om å fjerne alle metallobjekter som kan vises på bildet og forvride bildet. Hvis en person er veldig bekymret for fremtidig manipulasjon, kan de injisere ham med beroligende som en premedikasjon.

  Klassisk angiografi av cerebral fartøy

  Dette er den første varianten av angiografi av cerebrale arterier, som i lang tid har vært brukt i klinisk praksis før innføring av CT og MR. I dag brukes denne teknikken mindre og mindre på grunn av tilgjengeligheten av mer informative og sikre angiografiteknikker.

  Studien er som følger. Under lokalbedøvelse punkteres den ytre halspulsåren med en spesiell nål, hvorved den nødvendige delen av kontrastmedium (10-12 ml) injiseres. Kontrasten er forvarmet til kroppstemperatur.

  Etter dette utføres en rekke konvensjonelle røntgenbilder i 2 projeksjoner med et intervall på 1-2 sekunder. Dette gjør det mulig å konsekvent vurdere arteriell, kapillær og venøs fase av blodstrømmen og se typen og lokaliseringen av problemet, om noen.

  Kontraindikasjoner til en slik prosedyre er allergi mot jod, barndom, psykiske lidelser, alvorlig cerebral arteriosklerose, koma, høyverdig arteriell hypertensjon, graviditet, terminal nyresvikt.

  Kateterisering av lårarterien for selektiv angiografi

  CT angiografi av cerebral fartøy

  CT angiografi refererer til moderne metoder for å studere den cerebrale vaskulære sengen. Kjernen i prosedyren er som følger. Kontraststoffet administreres intravenøst ​​(vener i albuebloppen i øvre del). Deretter utføres datatomografi selv, som består i lag-for-lag-implementering av røntgenbilder av hjernen, som deretter rekonstrueres til datamaskinbilder med voluminøse bilder med tydelig visualiserte fartøy.

  De viktigste fordelene ved CT angiografi er:

  • Det er ingen risiko for kirurgisk inngrep, som med konvensjonell angiografi (arterie punktering);
  • redusert signifikant den radiografiske belastningen på kroppen;
  • Informativitet er mange ganger større enn klassisk angiografi.

  En enda mer informativ metode er SCT angiografi, der den siste generasjonen av datatomografer - spiral CT - brukes.

  Kontraindikasjoner til CT-angiografi:

  • en allergi mot jod;
  • terminal stadium av nyresvikt;
  • Dekompensert diabetes mellitus;
  • graviditet og amming
  • En alvorlig grad av fedme (pasienten kan ikke passe inn i en datortomografi, som regel er en begrensning for de fleste enheter 180-200 kg, men det er spesielle tomografer for fete personer med en begrensning på 400 kg).
  • patologi av skjoldbruskkjertelen;
  • alvorlig generell tilstand og koma.

  Forberedelse for CT-angiografi er ikke forskjellig fra prosedyren beskrevet ovenfor. Studien selv utføres på poliklinisk basis. Pasienten er plassert på datortomografbordet og ved hjelp av et venetisk kateter og en spesiell doseringsenhet (pumpe) injiseres en kontrast på ca. 100 ml i ulnarvenen for hele prosedyren. Deretter utfører de en serie bilder.

  Video om mulighetene for CT-angiografi:

  MR angiografi av cerebral fartøy

  Dette er en teknikk for å visualisere cerebral fartøy med magnetisk resonans-tomografi, der et magnetfelt brukes i stedet for røntgenstråler. Således, med MR-angiografi, er det ingen røntgenbelastning på menneskekroppen, noe som utvilsomt er verdien av denne teknikken.

  MR-angiografi kan også utføres med eller uten kontrast (avhengig av målene). Denne metoden for angiografi er et alternativ hos pasienter som er kontraindisert ved innføring av kontrast.

  Kontraindikasjoner til MR-angiografi:

  • Implantert kunstig pacemaker;
  • Metallholdige implantater i kroppen (metallplater, kunstige ledd, elektronisk øreimplantat, hemostatiske metallklemmer i kroppen);
  • klaustrofobi;
  • psykiske lidelser;
  • alvorlig fedme;
  • alvorlig generell tilstand av pasienten;
  • graviditet (det foreligger ingen tegn på skade eller fravær på foster av magnetfeltet).

  Ulempen med teknikken er den relative varigheten av implementeringen - det tar 20 til 40 minutter av pasientens opphold i MR-enheten.

  Video om indikasjoner og muligheter for MR-angiografi:

  Mulige komplikasjoner etter cerebral angiografi

  Ekstravasering av kontrastmedium

  Dette er introduksjonen av et kontrasterende jodholdig stoff i bløtvev rundt venøs fartøy. Dette kan skje med feil teknikk for venepunktur (punktering av venstervæggen) eller når veggen på trykkvenen ikke opprettholdes, under hvilken kontrasten innføres ved hjelp av en spesiell pumpe. Utbyttet på opptil 10 ml kontrast forårsaker som regel ikke alvorlige komplikasjoner, men når denne mengden er større, er det mulig å utvikle betennelse i fett og hud på tidspunktet for ekstravasering opp til nekrose.

  Allergi mot jod

  Dette er den alvorligste komplikasjonen av angiografi. Men nylig, i forbindelse med bruk av moderne og trygge radiokontraststoffer, har antallet slike tilfeller blitt betydelig redusert.

  Vanligvis oppstår en allergi mot jod plutselig (en allergisk reaksjon er umiddelbar, eller anafylaktisk, type). Det er skarp kløe, rødhet og hevelse på kontraststedet, deretter kortpustethet, generell svakhet, blodtrykksfall, noe som fører til utvikling av anafylaktisk sjokk.

  Derfor skal alle lokaler der innføring av kontraster utføres, være utstyrt med medisiner for akuttmottak, og en slik prosedyre skal kun utføres under tilsyn av en lege.

  En hyppig komplikasjon av jodholdige kontrastmidler er en allergisk reaksjon

  Akutt nyresvikt

  Faktum er at røntgenkontraststoffet utskilles fra kroppen hovedsakelig av nyrene. Ved forstyrrelse av nyrefunksjonen (kronisk nyresvikt) fører introduksjonen av en stor mengde kontrast til iskemi av cortical substansen av nyrene og rask utvikling av nedsatt nyrefunksjon, inkludert akutt svikt og behovet for dialyse. Derfor, før angiografi med bruk av kontrast, vurderes funksjonell tilstand av ekskresjonssystemet nødvendigvis.

  Til tross for alle ulempene er angiografi av cerebral fartøy fortsatt "gullstandard" for diagnose av vaskulær patologi.

Les Mer Om Fartøyene