Full beskrivelse av angiografi av cerebral fartøy: indikasjoner, prosedyren

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er angiografi av cerebral fartøy, hvilke sykdommer kan detekteres med hjelp, hvordan å forberede seg på det. Prosedyre, kontraindikasjoner og komplikasjoner.

Vaskulær angiografi i hjernen er en diagnostisk prosedyre som lar deg vurdere tilstanden til arteriene og årene i denne hjernen.

Det er tre typer angiografi:

 1. Røntgenangiografi utføres ved hjelp av en enhet som utstråler røntgenbølger. For å få bildene til å vise fartøyene, blir pasienten administrert et kontrastmiddel basert på jod. Angiografi av fartøy ved hjelp av et røntgenapparat
 2. MR angiografi er studien av cerebral fartøy ved hjelp av en magnetisk resonans imager. Denne metoden involverer vanligvis ikke administrering av kontrastmedier. Imidlertid kan kontrastpreparater basert på gadolinium brukes til å oppnå spesielt detaljerte bilder. Angiografi med et magnetisk resonansbilde
 3. CT-angiografi er en diagnostisk prosedyre som gir deg mulighet til å få et detaljert tredimensjonalt bilde av blodkar ved hjelp av en datamaskin-tomografi. Røntgenbølger brukes også. Dataene fra tomografen behandles av en datamaskin, som følge av at spesialisten får et detaljert lagdelt bilde av fartøyene. Når CT angiografi også brukes jodholdig kontrastmiddel. Angiografi ved hjelp av en datamaskin tomografi

Den mest nøyaktige metoden er CT-angiografi.

Direkt selve prosedyren utføres av en angiografisk lege. Dekryptering angiografi avtaler med en nevrokirurg, angiosurgeon eller phlebologist.

Indikasjoner for ledning

Angiografi av cerebral fartøy utføres dersom pasienten er plaget av slike symptomer:

 • hyppige angrep av hodepine;
 • svimmelhet;
 • støy eller ringing i ørene
 • smerte og stivhet i livmorhalsen;
 • lavt blodtrykk;
 • kvalme;
 • periodisk synkope.

Ved hjelp av angiografi kan du identifisere:

 • innsnevring av lumen eller obstruksjon av kar med en atherosklerotisk plakk eller trombus;
 • spasmer av blodkar;
 • betennelse i blodkarets vegger;
 • patologisk tortuosity;
 • aneurysmer (fremspring av arterieveggen);
 • misdannelser (forbindelser mellom arterier og årer, som normalt ikke bør være);
 • skade på veggene på fartøyene som fører til blødninger.

Også ved hjelp av angiografi er det mulig å diagnostisere svulster i hemisfærene og den tyrkiske salen. Med neoplasmer blir cerebrale fartøy fordrevet, og nye små fartøy som vokser inn i svulsten dannes.

Hvordan forberede seg på angiografi?

Det er best å gå til prosedyren om morgenen på tom mage, da du ikke kan spise 8-10 timer før angiografi.

Hvis du bruker medisin på tidspunktet for diagnosen, fortell legen din. Han kan bestemme seg for å avbryte stoffet på angiografidagen.

Før prosedyren vil du være allergisk mot kontrastmiddel. For dette vil en liten dose av legemidlet bli administrert intravenøst. Hvis det ikke oppstår tegn på allergi innen en halv time, kan angiografi utføres. Hvis symptomer som utslett, hevelse, kvalme, svimmelhet, rennende nese og tørr hoste oppstår, er du allergisk mot kontrastmiddel. I dette tilfellet kan kun MR-angiografi utføres uten kontrastmiddel.

Umiddelbart før angiografi blir du bedt om å fjerne alle metallpyntene, så vel som proteser, om noen, og sett på en spesiell sykehuskjole.

Hvordan utføres prosedyren?

Før angiografien til hjernens kar, vil du bli injisert med et kontrastmiddel. Gjør dette med et kateter - et spesielt plastrør. Avhengig av hvilke fartøy som bør undersøkes, kan legemidlet injiseres på forskjellige steder. Hvis det er nødvendig å gjennomføre en undersøkelse av alle hjerneskipene - blir kateteret bragt til aortabuen. Hvis det er nødvendig med delvis diagnostikk, kan kateteret føre til vertebral vertebra eller karotisarterie.

Kateteret blir alltid matet gjennom mindre perifere arterier, for eksempel albuen eller lårbenet. En nål kan brukes i stedet for et kateter. Kateterisering eller punktering utføres under lokalbedøvelse.

Prosedyre angiografi av cerebral fartøy

Under injeksjon av kontrastmedium kan du føle en brennende følelse, en flush av varme, en metallisk eller salt smak i munnen. Et ansikt kan bli rødt. Disse symptomene varer vanligvis i et minutt.

Videre, avhengig av typen angiografi, ligger du på bordet av en datamaskin, magnetisk resonanstomografi eller en røntgenmaskin. Du vil bli bedt om å ligge ubevegelig til slutten av prosedyren.

Hele prosessen (sammen med kateterisering) tar omtrent en time. Bilder vises umiddelbart under prosedyren. Hvis de er utilfredsstillende i kvalitet, kan en ekstra dose kontrastmedium administreres til pasienten.

Etter angiografien vil du være under oppsyn av legen i 5-6 timer. Han vil sørge for at komplikasjoner ikke utvikler seg, og også å observere tilstanden til arterien, som kateteret eller nålen ble satt inn i. Hvis kateteriseringen er gjennom lårbenet, vil legen anbefale at du ikke bøyer benet i 6 timer etter angiografi.

Mulige komplikasjoner

Etter angiografien til hjerneskarene kan bivirkningene av kontrastmediet oppstå:

 • kvalme og oppkast,
 • utslett,
 • arytmi,
 • frysninger,
 • lavt trykk,
 • nedsatt nyrefunksjon.

Innen 6-8 timer etter diagnostisk undersøkelse observerer legen at sterke bivirkninger ikke utvikler seg, og utfører symptomatisk behandling hvis det er nødvendig.

Det kan også være komplikasjoner forbundet med kateterisering eller punktering. Dette kan være en blåmerke i punkteringsområdet - i dette tilfellet er det ikke nødvendig med spesiell behandling. En mer alvorlig komplikasjon som forekommer sjelden, er dannelsen av blodpropp i karet som ble brukt til kateterisering.

Hvem skal ikke gjøre angiografi?

Angiografi av cerebral fartøy har en rekke kontraindikasjoner. De avhenger av hvilken type prosedyre.

Bruken av kontrastmedium er kontraindisert når:

 1. alvorlige nyre- og leversykdommer;
 2. allergier mot jodholdige stoffer;
 3. bronkial astma;
 4. alvorlig hjertesykdom.

Med stor forsiktighet brukes i eldre og senile alderen.

Verifikasjon av hjerneskip ved angiografi

Angiografi er en metode for å undersøke blodkar, som utføres for å finne ut av tilstanden og funksjonen. Det utføres ved hjelp av radiografi, der et spesielt stoff brukes. Når det er mistanke om cerebrale vaskulære patologier eller deres diagnose er nødvendig, utføres angiografi av cerebrale kar (cerebral angiografi).

Når gjør angiografi

Denne prosedyren utføres om nødvendig for å identifisere kilden til blødning dersom det er mistanke om en hjernetumor, tilstedeværelse av innsnevringer, trombe eller aneurisme fartøy som fører til avbrudd av cerebral sirkulasjon. Ved hjelp av angiografi kan du identifisere overdreven krymping av blodkar eller anomalier i strukturen.

Indikasjoner for

 • Klager om årsakssykehode og svimmelhet,
 • Forekomst av regelmessig eller periodisk kvalme,
 • besvimelse,
 • Vegeto-vaskulær dystoni,
 • Behovet for å undersøke problemer etter traumatisk hjerneskade,
 • Klager fra pasienten på smerte i nakken,
 • Tilstedeværelsen av iskemisk sykdom,
 • Utsatt stroke eller mikrostroke.

Ved å bruke prosedyren, kan du ikke bare oppdage vaskulære lidelser, men også bestemme hvor mye de er uttrykt og vanlig.

Denne typen diagnose gjør det mulig å vurdere venøs utstrømning av blod, tilstanden til sirkulasjon i bypass-vaskulære måter (collaterals). Alt dette er nødvendig for å forebygge, diagnostisere og behandle mange sykdommer forbundet med sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen.

Kontraindikasjoner til prosedyren

Som med hvilken som helst annen prosedyre, er det kontraindikasjoner for hjerneangiografi. De er knyttet til både selve prosedyren og med et kontrastmiddel som injiseres i blodet. Som inngangsstoff brukes jodforbindelser. Mengden av stoffet avhenger av volumet av undersøkelsen, det kan være 5-10 ml.

Serebral angiografi er ikke gjort i følgende tilfeller:

 • allergiske reaksjoner på jodholdige kontrastmidler,
 • individuell intoleranse,
 • akutt eller kronisk nyresvikt, som ikke tillater bruk av kontrastmedium,
 • forverring av kroniske sykdommer,
 • graviditet eller amming,
 • sykdommer ledsaget av et brudd på blod koagulerbarhet,
 • hjerteinfarkt,
 • alder opptil 2 år,
 • psykisk lidelse.

Typer av cerebral angiografi

Avhengig av omfanget av studien utføres en oversikt eller selektiv angiografi. Med en undersøkelsesangiografi blir en kontrastmiddel introdusert i blodet gjennom en stor arterie som fôrer hjernen. Ved å spre kontrast med blodet gjennom mindre fartøy blir det mulig å visualisere dem. Med selektiv angiografi utføres målrettet diagnose. Kontraststoff blir levert lokalt til den arterien som bare føder et bestemt område av hjernen.

På et slikt stativ utføres diagnostikk

Det er også en rett linje (karoten og vertebral) og indirekte cerebral angiografi. Carotid angiografi innebærer innføring av kontrast i halspulsåren. Når vertebral administreres kontrasten gjennom vertebralarterien. En indirekte metode betyr at tilgang til vertebral- eller karotisarterien er via et annet stort fartøy, dette kan være lårbenet eller brystkarsen. Deretter er det et langt kateter, og gjennom det blir kontrasten pumpet.

Ifølge metoden for å skaffe informasjon kan angiografi av cerebral fartøy være tradisjonell røntgen, datamaskin (basert på røntgenbilder) og magnetisk resonans.

Hvordan foregår undersøkelsen

Viktige betingelser

 • Aseptiske forhold i prosedyren,
 • Tilstedeværelsen av et team av leger: en radiolog, en anestesiolog, en kardioreanimatolog.

Prosessen med å undersøke pasienten tar omtrent en halv time. Prosedyren er ansett invasiv fordi punktering utføres for å få tilgang til arterien hvor katetret føres inn i en spesiell. Derfor cerebral angiografi er ofte kombinert med andre inngrep i kroppen som skjer via tilgang gjennom store blodkar, slik som fjerning av aneurismen.

For å unngå komplikasjoner forbundet med penetrering av infeksjon gjennom kateteriseringsstedet, behandles huden med en antiseptisk løsning. Ytterligere lokalbedøvelse utføres. Punksjon (punktering) av fartøyet utføres av en spesiell nål. Et fleksibelt infusjonskateter settes inn via dette nettstedet. Som regel blir punkteringen gjort på steder der det er lett å "komme" til de høyre fartøyene.

Gjennom et spesielt kateter injiseres et kontrastmiddel i blodet. Etter kontrasteringen utføres en serie røntgenbilder av cerebral fartøy.

Disse bildene viser forskjellige faser av sirkulasjonen: kapillær, arteriell og venøs. Med moderne medisinsk utstyr kan du lage lagdelte bilder for å danne et tredimensjonalt bilde i fremtiden ved hjelp av spesielle dataprogrammer.

Når skytingen er ferdig, blir pasienten fjernet fra kateteret, blødningen stopper. Deretter deklareres informasjonen. Vaskulær kirurg og radiolog er engasjert i deklarering og innstilling eller spesifisering av diagnosen.

Pasienten skal holde seg under medisinsk tilsyn i noen tid etter angiografi.

Trenger du spesiell forberedelse for prosedyren?

Forberedelse for oppførselen er svært viktig for prosedyrens kvalitet. Voksne pasienter bør være kjent med prosessen, forskningsmålene og mulige konsekvenser. Først etter det kan de ta en veid beslutning, som er formalisert skriftlig. I tilfelle når cerebral angiografi er nødvendig for en mindreårig pasient, tas alle beslutninger av foreldrene.

Forberedelsesstadier

 • Informere og skriftlig samtykke fra pasienten,
 • Innføringen av beroligende midler i forkant av prosedyren for å avlaste angst og spenning,
 • Tilveiebringelse av studien på tom mage (du må avstå fra middag dagen før og frokost på dagen for prosedyren).

I nærvær av allergiske reaksjoner mot kontrastmidler, men om nødvendig kan denne type undersøkelse brukes antiallergiske stoffer. Hvis pasienten stirrer for mye, kan sedativer foreskrives en gang på dagen for prosedyren.

Fordeler med prosedyren

 • Evne til å skape et tredimensjonalt bilde,
 • Vaskulær avbildning, som gjør at legen kan oppdage trombi, hematomer, aneurysmer,
 • Muligheten for en individuell tilnærming til pasienten, noe som betyr en nøyaktig diagnose.

Modeller og programmer for denne typen undersøkelse kan være svært brede, slik at du alltid kan velge det beste alternativet i hvert enkelt tilfelle. Fraværet av unøyaktigheter i diagnosen tillater rettidig og kvalitativ identifisering av problemområder i fartøyene, for å forstå årsaken til sykdommer eller forstyrrelser i drift av cerebral fartøy. Tilstrekkelig diagnose er hovedbetingelsen for riktig behandling.

CT, MR og cerebral angiografi av cerebral fartøyer - forskningsprosessen og prisen

Angiografi er radiografisk undersøkelse av blodkar, som brukes i fluoroskopi, radiografi, computertomografi og "operasjonsteater".

Angiografi av cerebral fartøy innebærer bruk av kontrastmedium, som gjør det mulig å se lymfatiske kar, arterier, vener, i motsetning til radiografer.

Moderne kontrastpreparater som brukes i radiologi er ganske sikre og gir praktisk talt ikke komplikasjoner.

Hva er kjernen i metoden

Angiografisk undersøkelse gjør det mulig å undersøke alvorlighetsgraden av blodstrømstilstanden og dybden av vaskulær patologi.

Ved hjelp av angiografi blir oppdaget aneurismer, aterosklerotiske plakk, blokkeringer av blodkar, trombi.

Angiografi kan søke om forskning hjerte, bukhule, nakke, lemmer, hjernen, brystet, samt ulike i størrelse kar - fra kapillærene til aorta.

Når og til hvem angiografi er foreskrevet

Angiografi kan foreskrives for slike skader og vaskulære misdannelser, som følger:

 • aneurisme;
 • aterosklerose;
 • mangler og skader på indre organer;
 • misdannelse;
 • trombose;
 • tumorprosesser.

Denne prosedyren har imidlertid egne kontraindikasjoner.

Angiografi utføres ikke i nærvær av slike problemer:

 • allergi mot jodholdige stoffer;
 • psykiske lidelser;
 • akutt betennelsesprosesser og smittsomme sykdommer;
 • hjerte-, nyre-, leverproblemer;
 • tromboflebitt;
 • alvorlig tilstand av pasienten.

Metoder for forskning

Det er flere forskjellige typer angiografi av cerebral fartøy.

CT angiografi av cerebral fartøy

Angiography using computed tomography (CTA) gir et detaljert bilde av fartøyene og viser egenskapene til blodstrømmen. Intravenøs kontrastforbedring brukes.

Etter KTA blir bildet rekonstruert.

Den unikt positive siden av denne metoden er redusert strålingsbelastning på kroppen pasient.

CT angiografi ofte utført med stenose, trombose, aneurysmer, defekter i vaskulær utvikling.

Kontraindikasjoner er allergier mot kontrastmiddel, diabetes, graviditet, fedme, skjoldbruskkjertelproblemer, myelom, hjertesykdom, ukuelig arytmi og takykardi.

Studien er utført på poliklinisk basis. Kontraststoff i et volum på ca. 100 ml blir introdusert i venetisk kateter, som er installert i ulnarvenen. Pasienten ligger på datamaskinens tomografistabell.

Røntgenbilder skanner området som undersøkes parallelt med administrering av kontrastmedium.

MR angiografi av cerebral fartøy

Magnetisk resonansangiografi (MRA) tillater å studere funksjonene av blodstrømmen og dets anatomiske egenskaper.

Grunnlaget for magnetresonansstudien er sporing av energiendringer i vev, struktur og kjemisk sammensetning. Kontraststoffer i MPA blir praktisk talt ikke brukt (av og til basert på gadolinium for å oppnå bilder med høy presisjon).

MR-angiografi av cerebral fartøy er brukt for diagnose stratifisering av en aneurysm, medfødt hjertefeil, vaskulitt.

kontraindikasjoner er installert implantater, pacemakere, nervestimulatorer, blodreparasjonsklemmer, insulinpumper, hjerteventilproteser, hjertesvikt, graviditet, klaustrofobi.

Serebral angiografi av cerebral fartøy

Forfatteren av denne metoden er Egas Moniz, som utførte angiografi for første gang i 1927.

Metoden er av høyeste verdi, fordi lar deg nøyaktig oppdage aneurysmer, innsnevring av fartøyene eller stedet for blokkering, hjernesvulster.

Kateteret settes inn i karet gjennom lårarterien og er rettet mot halspulsåren. Et kontrastmedium injiseres i kanalen på fartøyene, og røntgenstråler blir tatt for å bestemme tilstanden for tilstrømning og utstrømning av venøst ​​blod.

I løpet av cerebral angiografi er kirurgisk inngrep mulig. Den informative karakteren av metoden langt overstiger KTA og MRA.

arteriography

Arteriografi innebærer innføring av kontrastmateriale i fartøyets lumen, som gjør det mulig å bestemme tilstedeværelsen av svulster som ligger nær blodkarene, arteriell patologi og andre sirkulasjonsforstyrrelser.

Ofte denne metoden pleide å studere lemmer.

Arteriografi er relativt enkel, utført uten pasient, men smertefull, fordi kontrast beveger seg raskt nok langs arteriene.

Radiopaque preparater (ca. 30-40 ml) injiseres gjennom kateteret eller direkte inn i arterien under sterkt trykk i retning av blodstrømmen (mindre ofte mot blodstrømmen).

Denne metoden lar deg diagnostisere endringer selv i de dypeste arteriene, som følger med røntgenskjermen.

venography

Et annet navn for venografi er phlebography. Essensen av metoden tilsvarer navnet sitt.

venography tillater fordeling av vener, brukes aktivt i åreknuter og trombose, samt arytmier. Det anbefales at pasienten puster og slapper av under prosedyren.

Dette er en enkel og smertefri metode, men i sjeldne tilfeller er forverring av velvære etter prosedyren mulig, utseendet av flebittbetennelse i stedet for innføring av kontrast.

Flebografi innebærer bruk av små mengder kontrastpreparat, som injiseres direkte i venen (direkte venografi). Etter prosedyren gjøres en injeksjon med 60 ml saltvann for å rengjøre beholderne.

Den mest berettigede bruken av venografi før operasjonen på venene.

Indirekte venografi kan utføres av tre måter:

 • Kontrast innføres i arterien, og går deretter inn i venene gjennom kapillærene;
 • Kontrast er introdusert i vevet i det berørte organet, som må undersøkes, og bildene viser vener som avleder blod fra orgelet.
 • Kontrast injiseres direkte inn i medullarrommet.

Jo oftere kan en retrocerebellar arachnoid cyste i hjernen bli forårsaket og hva skal man gjøre hvis det er mistanke om denne formasjonen.

lymfografien

Lymfografi er en metode forskning i lymfesystemet også ved hjelp av en radiopaque substans.

Studien utføres i tre fremskrivninger, og dataene studeres umiddelbart etter innføring av kontrast (tidlig lymfogram) og etter 1-2 dager (sent lymfogrammer).

Tidlige lymfogrammer gjør det mulig å undersøke tilstanden til lymfatiske kar, sen lymfeknuter.

Denne metoden tillater identifisere endringer i ekstern og generell iliac, inguinal, supra- og subclavian, lumbal, axillary lymfeknuter; identifisere tilstedeværelsen av tumorprosesser og optimalisere kreftbehandling.

Hvordan går forskningsprosessen?

Under angiografi blir pasienten plassert på bordet, festet til sin stilling og koblet til en hjertemonitor.

Før innføring av kontrast, utfør premedikasjon, det vil si injeksjoner av smertestillende midler, beroligende midler, antihistaminer.

I et fartøy gjennom hvilket det er nødvendig å gjennomføre en undersøkelse (oftest denne femorale arterien), settes et spesielt kateter inn ved hjelp av en punktering (punktering). Kateterisering gjør det mulig å legge inn et kontrastmiddel, som regel er det et jodpreparat. Punktstedet er bedøvet.

Angiografi gjøres innen 40 minutter. Legen kontrollerer handlingene ved hjelp av røntgen-tv. Medisinske funn blir gjort etter manifestasjon og visning av bilder.

Mulige komplikasjoner kan være:

 • Innføringen av et kontrastmiddel i vev utenfor karet (ekstravasasjon), som fører til skade på hud og subkutan vev;
 • en allergisk reaksjon på kontrastmiddelet;
 • forstyrrelser i nyrene.

I moderne angiografi brukes digitale teknologier, noe som gjør studien lavtraumatisk for pasienten og svært informativ for legen.

Forbereder prosedyren

Angiografi foregår nødvendigvis av en klinisk undersøkelse og tester for å identifisere kontraindikasjoner.

På forkanten av pasienten foreskrev antihistaminer og beroligende midler. Som regel, om noen timer (6-8) før angiografi begynner, bør pasienten ikke spise eller drikke noe.

For angiografi for å gi pålitelige og nøyaktige resultater, Fjern alle kropps smykker fra kroppen og fjern andre metallobjekter. Punktstedet skal være rent og barbert.

Før eksamen begynner, mottar legen pasientens skriftlige samtykke i prinsippet til prosedyren.

Etter avslutning av prosedyren påføres et trykkbandasje på punkteringsstedet og sengestøtten foreskrives i 24 timer, og pasienten bør også drikke rikelig med væske for å fjerne jod og dets produkter fra kroppen.

Forklaring av resultatene

Bildet, som legen ser på bilder av røntgenbilder etter angiografi, er spesifikk for ulike typer fartøy.

Normen for alle typer fartøy er like konturer, dimensjonal innsnevring av lumen, "forgrening, som i trær."

Røntgenstråler trener inn i kroppen på forskjellige måter, alt avhenger av tettheten av vevet. På bildene er kroppsvektets tetthet vist i hvite, svarte farger og forskjellige nyanser av grå.

Så, benvevet er hvitt, karene og spinalvæsken er svarte, hjernestoffet er grått.

Kostnad for prosedyren

Prisen på angiografi av cerebral fartøy ligger i området 3000-5000 rubler, avhengig av den spesifikke studietypen.

funn

Metoden for angiografi i diagnosen av vaskulære patologier er anerkjent som den mest avanserte i verden.

hun lar deg identifisere plasseringen og omfanget av skade fartøy, som ofte sparer ikke bare fra mulige komplikasjoner av plager, men hindrer også et mulig dødelig utfall.

Løvenes andel av pasientene etter testen føles bra og etter en observasjonsdag på sykehuset blir de utgitt hjemme. Ifølge statistikk er det kun i 5% av tilfellene at det kan være komplikasjoner.

Angiografi av cerebral fartøy

Ved sykdommer forårsaket av feil operasjon av hjerneskip, blir det nødvendig å utføre en nøyaktig diagnose for å foreskrive medisinering eller å utføre kirurgisk inngrep. Angiografi er en moderne undersøkelsesmetode som bidrar til å behandle patologi uten å skade pasienten.

Hva er angiografi?

Det er vanskelig å se fartøyene hvis du bare tar en røntgen. Den spesielle angiografien er at en spesiell kontrast-substans er introdusert, ved hjelp av hvilken det ved å undersøke en radiografisk undersøkelse er mulig å vurdere endringer i fotografiene. Metoden bidrar til å identifisere:

 • hevelse;
 • patologi av arteriene og venene;
 • faser av cerebral sirkulasjon;
 • sykdommer i vev.

Ved utførelse av angiografi av cerebrale fartøy blir kontraststoffer matet inn i karoten eller vertebrale arterier. Preparatene inneholder jod. Det skal brukes med forsiktighet hos pasienter som er allergiske overfor det. Det er nødvendig å ta hensyn til nefrotoksisitet - skadelig effekt av stoffet på nyrene. Til undersøkelse brukes kontrastmidler:

Indikasjoner for formålet med studien

Angiografi av hjernen brukes til å bestemme patologi, diagnostisere sykdommer, planoperasjoner. Tilordne denne metoden når det gjelder:

 • mistanke om en svulst;
 • hyppig bevissthetstap
 • venøs sinus trombose;
 • stenose (innsnevring) av fartøyene;
 • emboli i hjernearteriene;
 • cerebral aterosklerose;
 • vaskulære aneurismer;
 • langvarig hodepine;
 • hyppig svimmelhet.

Er det noen kontraindikasjoner

Angiografi har kontraindikasjoner, avhengig av utførelsesmetoden. Det er begrensninger for alle metoder:

 • graviditet;
 • psykiske lidelser;
 • amming;
 • patologier av skjoldbruskkjertelen;
 • nyresvikt
 • en allergi mot jod;
 • hjertesvikt;
 • diabetes mellitus;
 • dårlig blodpropp;
 • fedme (pasienten passer ikke inn i apparatet).

Kontraindikasjon for klassisk metode og datatomografi er forbudet mot røntgenbestråling. Magnetisk resonansangiografi kan ha begrensninger forbundet med bruk av magnetfelt. Dette inkluderer:

 • Implantatdriver av hjerterytme;
 • klaustrofobi;
 • Elektroniske implantater av øret;
 • Metalldeler i kroppen - Plater, ledd.

Metoder for gjennomføring av en undersøkelse

Ved utførelse av angiografi blir et kontrastmiddel matet gjennom punkteringsnålen eller kateteret bringes til ønsket vaskulær seng. Da begynner de eksamen. Lokalisering av kontrast skiller angiografi:

 • Generelt - Kontrast gjennom kateteret blir matet inn i thoracic eller abdominal aorta;
 • selektiv - stoffet injiseres i hjernen;
 • superselektiv - kontrast gjennom et kateter fører til de mest delikate grenene i karet.

Det er flere måter å utføre angiografi på cerebral fartøy, som er forskjellig i visualiseringsteknikken. Hver har sine egne særegenheter, er tildelt av spesialister i samsvar med pasientens vitnesbyrd og den nødvendige mengden informasjon. For undersøkelsen brukes den klassiske metoden - røntgen av hjernen utføres etter at kontrasten er innført, en serie bilder avslører patologier.

Moderne angiografiske metoder er mer informative:

 • Beregnet tomografi av hjerneskip gir deg mulighet til å ta en serie bilder med kontrastmateriale på en datortomografi, etterfulgt av en 3D-visualisering av hvordan det overordnede bildet vil se ut;
 • Magnetic resonance imaging muliggjør inspeksjon uten kontrast, men i spesielle tilfeller er bruken mulig.

CT angiografi av cerebral fartøy

Når beregningstomografi utføres, injiseres et kontrastmiddel i enden av armbuearmfoldet. Det er praktisk - det er ingen kirurgisk inngrep, som i punktering. Deretter utføres en lag-for-lag-skyting av hjernen, bildene behandles med spesielle programmer i tredimensjonale bilder, som fartøyene er tydelige synlige. Resultatene av studien kan vise patologier, fungere som informasjon for å utføre operasjoner. Røntgenstråling ved denne type undersøkelse er mye lavere enn i klassisk.

MR angiografi

MRA av cerebral fartøyene utføres når pasienten har en allergi mot jod i kontrastmidler eller røntgenbestråling er kontraindisert. En magnetisk resonans-tomografi bruker et magnetfelt i sitt arbeid. Studien er smertefri. MR angiografi av cerebral fartøy gir en meget nøyaktig diagnose, som et resultat av studien, er et tredimensjonalt bilde produsert, tilstanden til karene og kapillærene kontrolleres.

Andre metoder

En av de mest progressive metodene for forskning - MSCT: multispiral computertomografi av cerebral fartøy. Det skiller seg ut med høy hastighet på skanning. Røret roterer i en spiral rundt pasienten med en gradvis bevegelse av bordet. Tredimensjonale bilder er preget av høy klarhet. Fluorescerende angiografi brukes til å studere retinalfartøy. En spesiell kontrast er introdusert i venen, med blod det kommer inn i øynene og under spesiell belysning er det sett fartøy, blir patologier avslørt.

Forbereder prosedyren

Før studien skal pasienten ikke ta mat i 10 timer og ikke drikke i 4 timer. Han må fjerne alle metallobjekter. Mens kirurgisk inngrep er nødvendig for å introdusere kontrast, foreskrives følgende:

 • en test for allergi mot jod;
 • urin og blodprøver;
 • ECG;
 • undersøkelse av nyrefunksjon
 • konsultasjon av en anestesiolog, terapeut.

Hvordan er studien av karene i hjernen og nakken

Eksamen utføres i klinikken. Etter utarbeidelse og innlevering av kontrastmedium blir pasienten plassert på bordet og hjerneskanning utføres med spesialutstyr. Det resulterende bildet bidrar til å nøyaktig fastslå diagnosen at den behandlende legen foreskriver behandling eller kirurgi. Etter å ha undersøkt fartøyene i nakken og hjernen, forblir pasienten på sykehuset i flere timer, så går det.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser etter cerebral angiografi

Studien av cerebral fartøy med angiografi kan ha mindre komplikasjoner. De inkluderer:

 • smertefulle opplevelser i stedet for kateterplassering
 • allergiske reaksjoner mot kontrastmidler;
 • puffiness forårsaket av skade på arterien under punktering;
 • Krenkelse av nyrene i kontrast
 • hjertesvikt;
 • å få et kontrastmiddel i omkringliggende vev;
 • et slag - i sjeldne tilfeller.

To dager etter den angiografiske undersøkelsen av venene, karene og hjernens arterier, vil pasienten føle seg trygg hvis han overholder visse regler. I løpet av den første dagen du trenger:

 • å tåle hvile
 • Ikke fjern bandasjen;
 • utelukke fysisk aktivitet
 • ikke å ta vannprosedyrer
 • drikke mer væsker;
 • ikke røyk
 • å avstå fra sex
 • Kjør ikke.

Hvor å lage og hvor mye er undersøkelsen av hjernen

Angiografisk undersøkelse av cerebral fartøy utføres i klinikker hvor det er tilstrekkelig utstyr, medisinske sentre. Kostnaden for prosedyrene i Moskva og i periferien er ikke forskjellig mye. Prisnedslaget er:

 • MR av arterier - 3500-4600 r.;
 • CT angiografi - 3200-8000 rubler;
 • MR i hjernen, arteriene og venus bihulene - 7200-11000 s.

Video: Hvordan er diagnosen av cerebral fartøy

anmeldelser

Victoria, 46: Jeg hadde ofte hodepine, slik at jeg ikke kunne sove. I lang tid kunne de ikke finne årsaken til de ledet meg til en datortomografi for å undersøke hjernens fartøy. Prisen på prosedyren er imidlertid høy, men smerten er allerede uutholdelig. Som et resultat, nekologen foreskrev behandling, nå føler jeg meg mye bedre. Veldig nyttig teknikk.

Anna, 56 år: Hvor mange gikk til leger for å få behandling, og så fra konstant svimmelhet går jeg og holder meg på veggen. Ønsket å sende til en datamaskin tomografi, men jeg er allergisk mot jod. Har utnevnt eller nominert inspeksjon på magnetisk resonans-tomografi og har funnet ut problemer med hjerneskinner. Nå går jeg gjennom et behandlingsforløp, svimmelhet ble mindre hyppig.

Anastasia, 48: Hvor skremt var jeg da mannen min mistet bevisstheten. De tok oss til ambulansen og laget en datastyrt tomografi av hjernen. Det viste seg at det var en svulst som klemmer fartøyet. Overraskende - på det tredimensjonale bildet er alt veldig tydelig synlig. Har utnevnt eller nominert operasjon, veldig mye, vi er bekymret for resultatene. En fantastisk metode - du kan alle se klart.

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Utfører angiografi av cerebral fartøy

Ved hjelp av cerebral angiografi utføres røntgenundersøkelse av hjernecirkulasjon i ulike faser: arteriell, kapillær og venøs.

Prosedyren utføres ved å legge inn et kontrastmedium med katarrisering eller arteriell punktering etterfulgt av røntgenbilder. Ved hjelp av cerebral hagiografi, lokalisering av de modifiserte karene, blir tumorer avslørt. En slik undersøkelse lar deg sette en nøyaktig diagnose i vaskulær patologi, bidrar til å utføre operasjoner.

Hjernestoffet er forsynt med blod fra hovedarteriene:

Kontrast en av dem, oftere søvnig. Som en kontrast brukes vannløselige preparater som inneholder jod:

 • Hypaque;
 • triyodtrast;
 • Urografin;
 • verografin;
 • kardiotrast;
 • triombrast.

Røntgenbilder av hodet produseres i anteroposterior og laterale fremspring. De manifesterte bildene er et angiogram som vurderer tilstanden til hjerneskibene. Hvis nødvendig, skriv inn kontrasten i tillegg og lag en ny serie bilder. Undersøkelse av utstrømningen av venøst ​​blod utføres med en serie bilder etter overføring av kontrast i vev. Varigheten av prosedyren varer omtrent en time.

Etter en undersøkelse av pasientens tilstand blir det observert opptil 8 timer for tidlig påvisning av komplikasjoner og deres behandling. For å akselerere uttaket av kontrastmedium anbefales rikelig drikking.

 • en allergi mot jod;
 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • mentale abnormiteter
 • arteriell hypertensjon;
 • graviditet;
 • barns alder;
 • koma;
 • nyreinsuffisiens.

Metoden for administrering av kontrastmiddelet bestemmer diagnostisk metode:

 • punktering, når kontrast innføres direkte i karet ved punktering;
 • kateterisering, i hvilken kontrast kommer gjennom et kateter innført gjennom den perifere (femorale) arterien langs vaskulærsengen til ønsket sted.

Avhengig av det undersøkte området, kan hjerneangiografi forekomme:

 • Generelt, visualisering av alle karene i hjernen;
 • selektiv, vurderer en av bassengene: karotid (karotidarterier) eller vertebro-basilar (vertebrale arterier);
 • superselektiv, undersøker et mindre fartøy i ett av blodårene.

Ved hjelp av superselektiv angiografi undersøkes ikke bare vaskulær status, men endovaskulær behandling utføres også. Etter å ha bestemt seg for et bestemt fartøys patologi, utføres en mikrokirurgisk operasjon:

 • fjerning av arteriell venøs misdannelse;
 • klipping av en aneurisme
 • anvendelse av anastomose.

Pasienten klager over hodepine, svimmelhet, tinnitus er en indikasjon på undersøkelse av en nevrolog, som bestemmer behovet for angiografi.

Gjennomføring av cerebral angiografi er nødvendig for å bekrefte diagnosen:

 • arteriell eller arteriovenøs aneurisme (skade) av cerebral fartøyet;
 • arteriovenøs misdannelse (trombus).

Ved hjelp av denne studien bestemme:

 1. 1. Graden av okklusjon (obstruksjon) eller stenose (innsnevring) av cerebral fartøy, det vil si størrelsen på lumen av det tilsvarende fartøy er etablert. Dermed er graden av aterosklerotiske endringer i karene og behovet for kirurgisk inngrep bestemt.
 2. 2. Når du planlegger en operasjon for å fjerne en hjernesvulst, undersøkes plasseringen av nærliggende fartøy for å få tilgang til stedet i hånden.
 3. 3. Overvåk tilstanden til klipp som tidligere ble brukt på skadede kar.

Prosedyren for CT-angiografi består av følgende trinn:

 1. 1. Angi et kontrastmiddel i venen av albuebretten.
 2. 2. Lagret røntgenbilder av hjernegionen, rekonstruert av et dataprogram til tredimensjonale bilder med en klar visualisering av fartøyene.

De viktigste fordelene ved CT angiografi:

 • Fravær av risiko fra kirurgisk inngrep i forhold til vanlig angiografi (arteriell punktering);
 • en signifikant reduksjon i den radiografiske belastningen på kroppen;
 • høy bildeinformasjon.

Bruken av spiralcomputertomografi (CT) - den nyeste generasjonen av enheter - øker ytterligere informativiteten til Prosedyrer for studien.

Kontraindikasjoner til CT-angiografi:

 • diabetes mellitus;
 • en allergi mot jod;
 • nyresvikt
 • Fedme (begrensning av bruk av en skanner - vekt opptil 200 kg);
 • graviditet og amming
 • patologi av skjoldbruskkjertelen.

Ved hjelp av magnetisk resonansangiografi visualiseres tilstanden til hjerneårene og arteriene ved en MR-tomografi, et magnetfelt brukes i stedet for røntgenstråling. Fordelen med MR angiografi er fraværet av den ødeleggende effekten av røntgenstråler på kroppen.

MR angiografi utføres med eller uten kontrast. Denne metoden for forskning er mye brukt hos pasienter med kontraindikasjon for administrering av kontrastmedium.

Kontraindikasjoner til MR-angiografi:

 • Tilstedeværelsen av metallimplantater i kroppen (kunstige ledd, elektronisk øreimplantat, metallplater, hemostatiske klips);
 • psykiske lidelser;
 • klaustrofobi;
 • fedme;
 • graviditet.

En viktig mangel på metoden er varigheten av implementeringen. Tiden på pasientens opphold i MR-enheten er fra 20 til 40 minutter.

Prosedyren for cerebral angiografi er bredt spredt på grunn av høy informativitet.

Denne diagnosen refererer til invasive metoder for forskning. Hos noen pasienter kan det føre til komplikasjoner.

Den alvorligste komplikasjonen av angiografi er manifestasjonen av en allergi mot jod. Nylig har det vært brukt trygge radioaktive stoffer som betydelig reduserte antall slike reaksjoner.

Allergi mot jod refererer til reaksjoner av umiddelbar eller anafylaktisk type, så plutselig er det:

 • rødhet;
 • kløe;
 • ødem på punkteringsstedet;
 • generell svakhet;
 • kortpustethet;
 • fall i blodtrykk;
 • anafylaktisk sjokk.

Dermed bør prosedyren ved bruk av jodholdig substans utføres under tilsyn av en lege med nødmedisin.

Hvis en venevegg er punktert eller hvis venen ikke tåler pumpens trykk, med hvilken kontrast innføres, kan en kontrastjodholdig substans komme inn i mykvevet.

Hvis mengden frigitt stoff ikke er mer enn 10 ml, er det ingen spesielle konsekvenser forutsatt. I tilfelle av mer mykt vev som kommer inn i bløtvevet, er betennelse i fett og hud mulig, nekrose i vevet mulig.

Kontrasten utskilles av nyrene. Ved kronisk nyresvikt fremkaller en stor mengde kontrast iskemi av cortical substansen av nyrene og fremdriften av brudd på nyrefunksjoner, opp til behovet for dialyse. Derfor er evaluering av funksjonell tilstand av ekskresjonssystemet før angiografiprosedyren ved bruk av jodholdig kontrast obligatorisk.

Angiografi av cerebral fartøy: hva er det, indikasjoner og kontraindikasjoner

Angiografi av cerebral fartøy er en instrumental metode for forskning, som gjør det lettere å "se" hjernens kar. For å gjennomføre studien er det nødvendig å sette inn et kontrastmedium i korresponderende cerebral fartøy og tilstedeværelsen av et røntgenapparat, hvorved bildet av fartøyene fylt med denne kontrast vil bli løst. Angiografi av cerebral fartøy er ikke en rutinemetode for diagnose, den har egne indikasjoner og kontraindikasjoner, samt dessverre komplikasjoner. Hva er denne metoden for diagnose, i hvilke tilfeller den brukes, hvor nøyaktig bruker du om andre nyanser av angiografi av cerebral fartøy, kan du lære av denne artikkelen.

Angiografi i videste forstand er oppkjøpet av bilder av kroppsbeholdere ved hjelp av røntgenstråler. Angiografi av cerebral fartøy er bare en av varianter av denne omfattende undersøkelsesmetoden.

Angiografi har vært kjent for medisin i nesten 100 år. Den ble først foreslått av den portugisiske neurologen E. Moniz i 1927. I 1936 ble angiografi brukt i klinisk praksis, og i Russland, har metoden vært brukt siden 1954, takket være Rostov nevrokirurger V.A.Nikolskomu og E.S.Temirovu. Til tross for en så lang brukstid, fortsetter angiografi av cerebrale fartøy å forbedre seg og til nåtiden.

Hva er angiografi av cerebral fartøy?

Essensen av denne undersøkelsesmetoden er som følger. Pasienten er i en viss cerebral arterie (eller hele nettverket av arterier i hjernen) innføres radiopakt materiale, vanligvis på basis av jod (Urografin, Triyodtrast, Omnipaque, Ultravist og andre). Dette er gjort slik at bildet av fartøyet kan festes på røntgenfilmen, siden fartøyene er dårlig visualisert i det vanlige bildet. Innføring røntgentett stoff kan punktere gjennom det respektive karet (hvis det er teknisk mulig), eller gjennom et kateter til en ønsket unnlatt å periferien kar (vanligvis det lårarterie). Når kontrastmaterialet er i karet, produseres en rekke røntgenbilder i to fremspring (direkte og lateralt). De mottatte bildene er estimert av lege-roentgenologen, de gjør konklusjoner om tilstedeværelsen eller fraværet av en viss patologi av cerebral fartøy.

arter

Avhengig av administrasjonsmetoden for legemidlet, kan denne undersøkelsesmetoden være:

 • punktering (når kontrast innføres ved å punktere det tilsvarende fartøyet);
 • kateterisering (når kontrast blir levert gjennom et kateter satt inn gjennom lårbenet og videreført langs vaskulærsengen til det nødvendige stedet).

I følge studieområdet er angiografien til cerebral fartøy:

 • generell (visualisert alle hjernens kar)
 • selektiv (en vask, karotid eller vertebrobasilar er vurdert);
 • superselektiv (et fartøy av mindre kaliber i en av blodbassene blir undersøkt).

Superselective angiografi brukes ikke bare som et forsknings metode, men også som en metode for endovaskulær behandling ved bestemmelse av "problem" er produsert i et bestemt fartøy "fjernelse" av dette problem, ved hjelp av mikrokirurgiske teknikker (f.eks embolisering av arteriovenøs misdannelse eller koagulering).

I forbindelse med den omfattende innføring av moderne diagnostiske metoder slik som computertomografi (CT) og magnetisk resonansavbildning (MRI), som i de senere år i økende grad utføres CT-angiografi og MR-angiografi. Disse studiene utføres i nærvær av passende tomografer, de er mindre traumatiske og sikrere enn bare angiografi. Men mer på dette senere.

Indikasjoner for ledning

Angiografi av cerebral fartøy er en spesialisert diagnosemetode, som kun skal foreskrives av en lege. Det utføres ikke på forespørsel fra pasienten. Hovedindikasjonene er:

 • mistanke om arteriell eller arteriovenøs aneurisme av cerebral fartøy;
 • mistanke om arteriovenøs misdannelse;
 • bestemmelse av graden av stenose (constriction) eller okklusjon (blokkering) av cerebral fartøy, det vil si etablering av lumen av de tilsvarende fartøyene. I dette tilfellet etableres alvorlighetsgraden av aterosklerotiske endringer i karene og behovet for etterfølgende kirurgisk inngrep;
 • etablering av forholdet mellom cerebral fartøy med en nærliggende svulst for å planlegge operativ tilgang
 • Kontroller plasseringen av klippene plassert på hjernens kar.

Jeg vil gjerne merke seg at bare klager på svimmelhet, hodepine, tinnitus og lignende ikke er en indikasjon på angiografi. Pasienter med denne symptomatologien bør undersøkes av en nevrolog, og resultatene av undersøkelsen, samt andre undersøkelsesmetoder, bestemmer behovet for angiografi. Dette behovet er satt av legen!

Kontra

De viktigste kontraindikasjoner er:

 • allergisk reaksjon (intoleranse) til jodpreparater og andre radiopakete stoffer;
 • graviditet (på grunn av ioniserende stråling under prosedyren). I dette tilfellet er det mulig å utføre MR angiografi;
 • psykisk lidelse som ikke tillater deg å møte alle forholdene i prosedyren (for eksempel kan en person ikke holde seg stille mens du tar et bilde);
 • akutte smittsomme og inflammatoriske sykdommer (som risikoen for komplikasjoner øker);
 • brudd på parametrene til blodkoagulasjonssystemet (både nedover og oppover);
 • generell tilstand av den pasient som behandles som en tung (dette kan være graden av hjertesvikt III, ende-trinns nyre- og leversvikt, koma, etc.). I hovedsak er denne undergruppen av kontraindikasjoner relativ.

Forberedelse for angiografi

For å oppnå nøyaktige resultater og redusere risikoen for komplikasjoner fra prosedyren anbefales det:

 • for å passere de generelle og biokjemiske blodprøver, inkludert - for å bestemme parametrene i koaguleringssystemet (begrensningsperioden for analysene bør ikke overstige 5 dager). Blodgruppe og Rh-faktor bestemmes også for mulige komplikasjoner;
 • lage EKG og FG (FG hvis det ikke har blitt utført for det siste året);
 • ikke drikk alkohol innen 14 dager;
 • i løpet av den siste uken ikke å ta stoffer som påvirker blodpropp
 • utfør en allergisk test med et kontrastmiddel. For å gjøre dette i 1 til 2 dager intravenøst ​​administreres pasienten 0,1 ml av det aktuelle preparatet og reaksjonen blir evaluert (forekomsten av kløe, utslett, pustevansker og lignende). Ved reaksjon er prosedyren kontraindisert!
 • på torsdagen for å ta antihistamin (antiallergiske) legemidler og beroligende midler (om nødvendig og bare som foreskrevet av lege!);
 • Ikke spis i 8 timer og ikke drikke vann 4 timer før testen.
 • bade og barbere (om nødvendig) stedet for punktering eller kateterisering av fartøyet;
 • Før selve undersøkelsen, fjern alle metallobjekter (hårklipp, smykker).

Teknikk for forskning

I begynnelsen er pasientens tegn til samtykke til denne typen forskning. Pasienten får et intravenøst ​​perifer kateter for å få umiddelbar tilgang til sirkulasjonssystemet. Deretter gjennomføres premedisinering (ca. 20-30 minutter før prosedyren) blir administrert antihistaminer, beroligende midler, smertestillende midler, for å minimalisere ubehag under prosedyren, og faren for komplikasjoner.

Pasienten er plassert på bordet og koblet til instrumentene (hjertemonitor, pulsoksymeter). Etter behandling av huden med lokalbedøvelse og anestesi, er det tilsvarende karet (karotid eller vertebral arterie) punktert. Fordi akkurat faller inn i disse arteriene er ikke alltid mulig, er det oftest gjennomført et lite snitt i huden og punktering av lårarterie, etterfulgt av kateter dipping og holde det gjennom fartøyene til området av studien. Forløpet av kateteret langs arteriesengen er ikke ledsaget av smerte, siden indre vegg av karene er uten smertereseptorer. Kontroll av kateterets fremdrift utføres ved hjelp av en røntgenstråle. Når kateteret bringes til munnen av det nødvendige fartøyet, blir et kontrastpreparat forvarmet til kroppstemperaturen i volumet 8-10 ml. Innføringen av kontrast kan ledsages av utseendet av en metallisk smak i munnen, en følelse av varme, et rush av blod til ansiktet. Disse følelsene går på seg selv i noen minutter. Etter injeksjon av kontrast x-stråler produseres i direkte og laterale fremspring nesten hvert sekund noen ganger (som gjør det mulig å se og arterien og kapillær fase og vener). Bilder viser og evaluerer umiddelbart. Hvis noe forblir uforståelig for legen, injiseres en ekstra del av kontrastmedium, og bildene gjentas. Kateteret blir deretter fjernet, en trykkimpregnerende steril bandasje påføres stedet for vaskulær punktering. Pasienten skal iakttas av det medisinske personalet i minst 6-10 timer.

komplikasjoner

Ifølge statistiske data forekommer komplikasjoner i løpet av denne metoden for diagnose i 0,4-3% av tilfellene, det er ikke så ofte. Deres forekomst kan være relatert både til selve prosedyren (f.eks. Blodstrømmen fra stedet for punkteringen av fartøyet) og ved bruk av et kontrastmiddel. Det bør tas i betraktning at overholdelse av alle forhold i forberedelsen og gjennomføringen av angiografi er forebygging av mulige komplikasjoner. Bruken av jodholdige legemidler av den nyeste generasjonen (Omnipac og Ultravist) er preget av mindre statistikk av komplikasjoner.

Så, de mulige komplikasjoner angiografi av cerebral fartøy er:

 • oppkast;
 • en allergisk reaksjon på jod-inneholdende preparat: kløe, hevelse og rødhet på injeksjonsstedet, og deretter utseendet av dyspné (pusterefleksen lidelse), fallet i blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser. I alvorlige tilfeller kan anafylaktisk sjokk utvikle seg, noe som er livstruende;
 • spasmer av cerebral fartøy og som følge av akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon (opp til slag);
 • krampeanfall;
 • penetrasjonen av kontrastmiddel i bløtvev i området for punktering av fartøyet (utenfor karet). Hvis mengden som helles i stoffets vev, er opptil 10 ml, er konsekvensene minimal, hvis det er mer - så betennelse i huden og subkutan fett;
 • blodstrømmen fra stedet for punktering av fartøyet.

CT og MR angiografi: hvilke funksjoner?

CT og MR angiografi av cerebral fartøy er iboende en lignende studie som angiografi. Men det finnes en rekke funksjoner i disse prosedyrene som skiller dem fra angiografi av cerebral fartøy. Det handler om dette og snakkes.

CT angiografi

 • Det utføres ved hjelp av en tomografi, i stedet for et vanlig røntgenapparat. Studien er også basert på røntgenstråling. Dosen er imidlertid mye mindre enn med konvensjonell angiografi av cerebral fartøy, som er tryggere for pasienten;
 • Databehandling av informasjon gjør det mulig å få et tredimensjonalt bilde av blodkar absolutt hvor som helst i studien (dette gjelder den såkalte spiral CT angiografi utføres på en spesiell spiral tomografi);
 • kontrastmidlet er injisert i venen av albuen bøy, men ikke i arteriell nettverk (som i betydelig grad reduserer risikoen for komplikasjoner, siden innføringen av medikamentet blir vanlig intravenøs injeksjon i en perifer kateter).
 • for å utføre CT angiografi, er det en begrensning på vekten av en person. De fleste tomografer kan tåle kroppsvekt på opptil 200 kg;
 • prosedyren utføres på poliklinisk basis og krever ikke overvåkning av pasienten ved slutten av prosedyren.

MR angiografi

MR angiografi er preget av følgende egenskaper:

 • det utføres ved hjelp av en magnetisk resonans-tomografi, det vil si metoden er basert på fenomenet kjernemagnetisk resonans. Dette betyr et komplett fravær av røntgenstråler i prosedyren (og derfor er MR-angiografi tillatt i svangerskapet);
 • kan utføres både med bruk av kontrastmedium (for bedre visualisering), og uten det (for eksempel med intoleranse av jodpreparater hos pasienter). Denne nyansen er utvilsomt
  fordel over andre typer angiografi. Hvis det er nødvendig å bruke kontrast, injiseres stoffet også inn i ulnar venen gjennom det perifere kateteret;
 • bildet av fartøyene er oppnådd ved tredimensjonal på grunn av databehandling;
 • en serie skudd tar litt lengre tid sammenlignet med andre typer angiografi, mens personen alltid skal ligge i røret på tomografien. For folk som lider av klaustrofobi (frykt for lukket rom) er dette umulig;
 • prosedyren er kontraindisert i nærvær av en kunstig pacemaker, metallklemmer på fartøy, kunstige ledd, elektroniske implantater i det indre øre);
 • utføres på poliklinisk basis, og pasienten slippes umiddelbart hjem.

Generelt kan det sies at CT og MR angiografi er moderne, mindre farlige og mer informative forskningsmetoder enn konvensjonell angiografi av cerebral fartøy. Imidlertid er de ikke alltid gjennomførbare, derfor er den vanlige angiografien til hjernekarrene fortsatt en faktisk metode for å studere hjernes vaskulære patologi.

Således angiografi av cerebrale kar - meget informative metode for diagnose, hovedsakelig cerebrovaskulær sykdom, inkludert stenose og tilstoppinger som forårsaker slag. Metoden selv er ganske rimelig, og krever bare tilstedeværelsen av et røntgenapparat og et kontrastmedium. Med forbehold om alle betingelsene for forberedelse og gjennomføring av studiet angiografi av hjernen fartøy, et nøyaktig svar på spørsmålet foran henne med et minimum av komplikasjoner. I tillegg har moderne medisin slike innovative metoder som CT og MR angiografi, mer risting, mindre skadelig og traumatisk for pasienten. CT og MR angiografi tillater å oppnå et tredimensjonalt bilde av karene, og derfor med større sannsynlighet ikke å gå glipp av den eksisterende patologien.

Medisinsk animasjon om emnet "Cerebral angiography":

Les Mer Om Fartøyene