Årsaker til angiopati av beinene i beina

Angiopati (vasopati) er en vanlig betegnelse, men det betyr ikke så mye en sykdom som et symptom, et brudd på reguleringen av vaskulær tone. Angiopati er en konsekvens av noe mer alvorlig problem, uten å avsløre hvilken, det er umulig å bringe fartøyene i en normal tilstand. Men i seg selv kan dette fenomenet uten rettidig behandling føre til kronisk nedsatt blodsirkulasjon og en betydelig forverring av helsen. I alvorlige tilfeller er det behov for amputasjon.

Ved diagnosen angiopati av fartøy er det i utgangspunktet et brudd på kapillærsystemet - mikroangiopati. I fremtiden, uten vedtak av terapeutiske og forebyggende tiltak, kan denne tilstanden gå til store fartøy, forårsaker makroangiopati.

årsaker til

For det første er diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter (70% av diagnosene). Dette er en alvorlig tilstand, som ikke bare påvirker bena, men også näthinnene i øynene, nyrene. Det oppstår på grunn av ødeleggelse og deformasjon av veggene i fartøyene med for mye sukker i blodet. Lider som små fartøy, og store, deres vegger blir ujevne, inne i form av forekomster av fett og mucopolysakkarider. Lumen smalker, blodtilførselen minker, ernæringen av vev er forstyrret på grunn av hva de forgår.

Hypertensiv angiopati utvikles som et resultat av en kronisk uttalt økning i blodtrykk (over 140/90 mm Hg). Det medfører en strukturell forandring i vaskulær veggen, en fortykning av blodet. Det kan forårsake forstyrrelse av mange organer, årer og arterier, inkludert på beina.

Andre årsaker til angiopati inkluderer:

 • dårlige vaner (røyking og alkohol), som tynner veggene
  fartøy, redusere tonen og forstyrre funksjonelle egenskaper;
 • medfødte abnormiteter av blodkar, for eksempel telangiectasia;
 • traumatisk påvirkning;
 • skadelig produksjon, arbeid med giftige materialer;
 • hyppig hypotermi av føttene;
 • blodsykdommer.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

Hvordan manifesterer den vaskulære lesjonen?

Veggene til fartøyene består av 3 lag, som hver har sin egen funksjon. Ytre laget er ansvarlig for styrke og elastisitet, den inneholder kapillærer som mate den. Mellomlaget er ansvarlig for spenning og form, regulerer blodstrømmen til organer og vev. Intern endotel - en barriere som regulerer blodtrykk, permeabiliteten til karveggen, forhindrer blodpropp og dannelse av trombi.

Brudd på minst ett av disse lagene fører i en eller annen grad til en funksjonsfeil i hele organismen.

Avhengig av graden av vaskulære lesjoner er det 4 stadier av agniopati:

 1. Uten vesentlige eksternt tegn blir det avslørt ved grundig undersøkelse
 2. Under gangen viser tretthet, tyngde og smerte i beina raskt;
 3. Tretthet og smerte blir følt selv i hvilestilstand, når en person ligger. Når beinposisjonen endres, reduserer smertesyndromet;
 4. Vis synlige områder av vevskader - sår og nekrose. Dette er et vanskelig stadium, vanskelig å behandle.

Symptomer på angiopati i ekstremiteter er direkte relatert til sykdomsstadiet, blant de vanligste tegnene er det:

 • Causeless forekomst av subkutane blødninger, blåmerker;
 • Hyppig smerte i beina, styrke når du går. Noen ganger fører til utseende av lameness;
 • følelse av kaldt snap og nummenhet i føtter, kalver og ben, selv i varme;
 • puffiness og cyanotisk nyanse;
 • dårlig sårheling;
 • kramper;
 • peeling av huden på beina,
 • utseende av pigment flekker, trophic ulcers.

Hvordan kurere fartøy

Suksess i behandlingen av blodårene avhenger av rettidig diagnose av sykdommen. For å gjøre et komplett klinisk bilde og vurdere tilstanden til fartøyene, er det nødvendig å gjennomføre en rekke undersøkelser:

 • maskinvare studier - MRI av vev, ultralyd av blodkar med dopplerografi, arteriografi;
 • generelle tester, nødvendigvis en blodprøve for å bestemme nivået på sukker.

Kan være nødvendig, og ytterligere diagnostiske metoder: elektrokardiogram, Røntgen ekstremiteter i flere fremspring, blodtrykk definisjon i ankelen, datamaskin Capillaroscopy, laser strømningsmåling.

Også for behandling av angiopati i nedre lemmer er det viktig å fastslå årsaken til forekomsten. Ved hypertensiv angiopati må du først og fremst oppnå normalt blodtrykk.

Med diabetes må du følge en streng diett, med sikte på å normalisere glukosenivået. Insulinbehandling utføres. Ta medisiner bør forbedre blodsirkulasjonen, øke styrken av kapillærene.

Vanlige medisiner for vaskulær behandling er:

 • trental - akselererer mikrocirkulasjon av blod;
 • anginin, dialipon - forbedrer vaskulær permeabilitet;
 • kurantil - fortynner blod;
 • quintasol - gjenoppretter ernæring av celler.

Hvis tilstanden til fartøyene er irreversibel, foreskriver legen en blodløs intravaskulær operasjon - ballongangioplastikk. En leder med en mikroskopisk blåst ballong på enden settes inn i karet. I stedet for spasme eller blokkering med kolesterolplakk, leveres luft til ballongen, det ekspanderer og gjenoppretter fartøyets normale lumen. Deretter er lederen trukket tilbake. Dette er en ganske enkel og rask måte å gjenopprette normal blodforsyning, men med denne behandlingen blir ikke den påfølgende gjenoppkomsten av stenose (vasokonstriksjon) utelukket.

En moderne måte å behandle angiopati på er lymfomodulasjon. Prosedyren forbedrer blodsirkulasjonen av blod og lymfestrømssystemer, reduserer puffiness, fjerner giftstoffer og metabolske produkter.

Effektive metoder for behandling av tidlige stadier av sykdommen inkluderer mudterapi, fysioterapi.

Hvis sykdommen er startet, og som følge av blokkerte blodkar har vevnekrose utviklet, skal amputasjon av de berørte områdene utføres. I tilfelle av blodforgiftning oppstår et dødelig utfall.

Forebygging av angiopati

Uansett årsakene er det viktig å forhindre videre utvikling av vaskulær sykdom.

Et sett med forebyggende tiltak for å gjenopprette blodtilførselen og forbedre tilstanden til fartøyets vegg er:

 • Absolutt avvisning av dårlige vaner
 • Bli kvitt overflødig vekt;
 • Riktig ernæring, avvisning av stekt, salt og røkt mat. I dietten bør det være flere grønnsaker, frokostblandinger, meieriprodukter, fisk, melk, fettfattig kjøtt. Utmerket styrke kapillærene løk og hvitløk, havkål, aubergine, selleri. Rå hvitløk renser også karer av kolesterolplakk, forbedrer elastisiteten, fortynner blodet.
 • Redusert kolesterol og blodsukker nivåer;
 • Regelmessig moderat fysisk aktivitet - gå, svømme.

Et godt forebyggende tiltak er fytoterapi. For rensing av brukte fartøyer: sitronbalsam, hulevekst, hofter og hagtorn, plantain, St. John's wort, salvie og timian.

Angiopati av nedre ekstremiteter i diabetes mellitus: en komplett gjennomgang

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er årsakene til diabetisk angiopati av underekstremiteter og behandling av sykdommen. Karakteristiske symptomer, metoder for diagnose og forebygging.

Diabetisk angiopati i underdelene er en komplikasjon av diabetes mellitus, hvor karene, nerver og ernæring av benvev påvirkes.

Cure allerede dannet diabetisk angiopati kan ikke. Men du kan sikre en stabil tilstand og forhindre invalidiserende effekter: gangrene (nekrose), amputasjon av bena.

Resultatet av behandlingen er i stor grad bestemt av scenen i den patologiske prosessen, pasientens disiplin, aktualiteten til å søke medisinsk hjelp.

Behandling av blodtilførselspatologien til føttene i diabetes mellitus utføres samtidig av leger av ulike spesialiteter: endokrinolog, nevrolog, generell og vaskulær kirurg, kardiolog. En integrert tilnærming til diagnose og behandling av sykdommen sikrer bevaring av det optimale nivået av helse og livskvalitet for pasienter med diabetes mellitus.

Essensen av patologi

Det er to typer diabetisk angiopati:

 1. Mikroangiopati - hvor mikrocirkulatorisk seng og kapillær er skadet.
 2. Makroangiopati - lidelser er lokalisert i årer og arterier.

Den overskytende mengden glukose, som er tilstede i blodet i diabetes mellitus, trenger inn i veggen av karet. Dette fremkaller ødeleggelsen av endotelet (indre overflaten av karetets vegger), som blir gjennomtrengelig for sukker. I endotelet bryter glukosen ned til sorbitol og fruktose, som akkumulerer, tiltrekker væske. Utvikler hevelse og fortykning av veggen.

Brudd på integrasjonen av vaskulær veggen fremkaller frigjøring av koaguleringsfaktorer i blodet (dannelsen av mikrothrombi). Dessuten produserer det skadede endotelet ikke en endotel-avslappende faktor, noe som gir utvidelse av beholderens lumen.

Krenkelse av vaskulærmuren, aktivering av koagulasjon og senking av blodstrømmen - Triaden av Virchow - et klassisk tegn på angiopati.

Dette fører til oksygen sult av celler og vev, atrofi, ødem og fibroblast aktivering. De syntetiserer bindevev, forårsaker skleroserende (liming) av blodkar.

I store fartøy er dannelsen av aterosklerotiske plakk knyttet til disse endringene.

Hovedrollen i fremveksten av problemet er spilt av polyneuropati - nederlaget på nervene i bena. I diabetes mellitus er det forskjeller i konsentrasjonen av glukose i blodet. Når det senkes (hypoglykemi), opplever nervecellene sult. Med en overdreven mengde sukker dannes frie radikaler, som utløser oksidasjon av celler og fremkaller oksygen sjokk. Akkumulerende sorbitol og fruktose fører til ødem av nervefibre.

Hvis hypertensjon (økt blodtrykk) legges til dette, oppstår en spasme av kapillærene som foder nerverommet.

Kombinasjonen av disse faktorene bidrar til utviklingen av oksygen sult og død av nerveprosesser. De slutter å passere nerveimpulsen til vevet.

Disse felles forstyrrelser i næringen av nedre ekstremiteter vev ligger til grunn for mekanismen for utbruddet av diabetisk angiopati.

Årsaker til diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter

Utviklingen av diabetisk angiopati oppstår mot bakgrunnen av diabetes mellitus av den første eller andre typen på grunn av høy blodsukker og plutselige, ukontrollerte hopp i sukkernivået. I type 1 diabetes, når ditt eget endogene insulin ikke er produsert i det hele tatt, er det lettere å kontrollere stabilt glukoseinnhold. Ved type 2, når produksjonen av insulin i bukspyttkjertelen bevares, men ikke nok - er slike topper uunngåelig, selv med streng overholdelse av anbefalinger fra behandlingsendokrinologen.

Faktorer som bidrar til utviklingen av vaskulære komplikasjoner i diabetes mellitus er:

 • insulinresistens - insensitivitet av vev til insulin;
 • dyslipidemi - økte atherogene fraksjoner av lipoproteiner;
 • fedme - spesielt visceral, i mannlig type, med avsetning av fettvev i magen og indre organer;
 • arteriell hypertensjon;
 • økt koagulasjonskapasitet av blod;
 • systemisk betennelse;
 • røyking,
 • stillesittende livsstil;
 • yrkesfare
 • arvelig predisposition;
 • alder - over 45 år hos menn, 55 - hos kvinner.

Tapet på store og små fartøy kan utvikle seg så tidlig som tre år etter diabetesstart. Selv om det ofte skjer senere, om 10-15 år. Derfor, så snart diagnosen "diabetes mellitus" er etablert, er det nødvendig å engasjere seg i forebygging av diabetisk fotangiopati.

karakteristiske symptomer

Tegn på brudd på blodtilførselen til beina begynner sakte. For det første kan pasienten ikke føle noen endringer.

Klikk på bildet for å forstørre

Til tidlige symptomer, som er verdt å ta hensyn til, inkluderer:

 • en følelse av nummenhet i føttene;
 • kald føtter;
 • kramper;
 • redusere eller miste følsomhet
 • periodiske smerter i musklene;
 • morgen stivhet;
 • "Starter" smerte;
 • hevelse i leddene, hevelse i beina med langvarig statisk spenning;
 • tørrhet og peeling av huden;
 • tap av hår på beina;
 • brennende følelse;
 • forandre og fortykke neglene på tærne.

Med patologiens utvikling, intermittent claudication, forstyrrelse av integriteten til huden, utseendet av trofasår. I denne situasjonen kan du ikke forsinke og utsette besøket hos en medisinsk spesialist. Nødvendige tiltak er nødvendige for å forhindre atrofi og gangren.

I avanserte tilfeller av utviklingen av diabetes mellitus dannes et kompleks av patologiske forstyrrelser - diabetisk fot, som består av beinleddsdeformiteter med endringer i mykt vev.

Diabetisk fot med dype sår

Ved diabetisk fot utvikler dype festering sår, penetrerer til sener og ben. Det er en mulighet for forskyvninger, og det er stor sannsynlighet for brudd i fotbenene, føttene deformeres.

Samtidig er karene i ekstremiteterne sclerosed og kalsifisert - Menkebergs syndrom.

diagnostikk

Ved en objektiv undersøkelse vurderer tilstanden til huden, neglene, en grundig undersøkelse av føttene, interdigitalrom er nødvendig. Legen registrerer pulsering av blodkar, måler trykk på popliteal- og femorale arterier, sammenligner indeksens symmetri. Kontrollerer temperaturen, taktilen og vibrasjonsfølsomheten til beina.

Ved hjelp av laboratorietester avsløres biokjemiske avvik.

De grunnleggende instrumentelle metodene, som gjør det mulig å diagnostisere og bestemme nivået av skade:

 • angiografi - Røntgenundersøkelse av fartøy som bruker kontrastmedium;
 • ultralyd Doppler fargeskanning - ikke-invasiv vurdering av blodstrømmen;
 • datamaskin video kapillaroskopi;
 • spiral computertomografi;
 • magnetisk resonans tomografi;
 • undersøkelse av fundus - visualisering av sirkulasjonen av den mikrovaskulære sengen.

For å fullføre det kliniske bildet konsulterer endokrinologen, nevrologen, økologen, den vaskulære og den generelle kirurgen, kardiologen.

Metoder for behandling

Hovedbetingelsen for behandling av diabetisk angiopati i nedre lemmer er normalisering av karbohydratmetabolismen. Uten kosthold, tilstrekkelig utvalg av glukose-senkende legemidler og streng kontroll av glukose nivåer, er alle andre tiltak ubrukelige og vil ikke føre til ønsket resultat.

 • å slutte å røyke
 • normalisere kroppsvekten;
 • å kontrollere blodtrykket.

Konservativ terapi

Konservativ behandling er bruk av medisiner som er rettet mot å forbedre fluiditeten i blodet og dets biokjemiske indikatorer, stoffskifte i vev.

Til dette formål foreskrive legemidlene i følgende grupper:

 1. Statiner - for å senke kolesterol og bekjempe dyslipidemi.
 2. Midler mot høyt blodtrykk.
 3. Antioxidanter - påvirker fartøyene gunstig.
 4. Legemidler som fortynner blod.
 5. Angioprotectors.
 6. Metaboliki.
 7. Biogene stimulatorer.
 8. Vasoaktive stoffer.
 9. Diuretika.
 10. Stimulatorer av vevregenerering.

For å behandle polyneuropati gjelder nevrotropiske legemidler, B-vitaminer, antidepressiva.

Valg av medisiner utføres individuelt, med tanke på de avdekkede avvikene.

Operativ behandling

Kirurgisk inngrep innebærer to fundamentalt forskjellige mål: gjenoppretting av blodtilførsel i nedre lemmer og ekskreksjon av nekrotiske områder.

Vaskulære rekonstruksjonsoperasjoner som brukes til diabetisk angiopati:

 • minimal invasiv teknikk - med okklusjon av hovedkarene;
 • endovaskulære inngrep - med segmenterte lesjoner;
 • shunting - med langvarig blokkering opprette en kunstig kanal for blodpassasje rundt de stenotiske karene.

Slike operasjoner gjenoppretter blodtilførselen av beina og bidrar til ardannelse av grunne trofasår.

Lumbal sympathectomy - clipping - innebærer krysset mellom sympatiske trunker i lumbalområdet. Slike kirurgiske inngrep fjerner innsnevring av arteriene og øker blodstrømmen i beina.

Til radikal kirurgisk behandling - amputasjoner - behandles som et ekstremt alternativ, da irreversible endringer oppstod, oppstod vevnekrose eller gangren. Amputasjonsmengden bestemmes avhengig av området av det berørte området: fingre, en del av foten, benet.

fysioterapi

Den fysioterapeutiske effekten er en hjelpemetode og har en ustabil symptomatisk effekt. Imidlertid til sammen letter det pasientens tilstand.

Legen-fysioterapeut kan utnevne:

 • magnetisk terapi;
 • slambehandling;
 • massasje;
 • fotbad.

Tradisjonell medisin

Medisinske urter med diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter tas inn (te, infusjoner) og brukes eksternt (bad, komprimerer).

Husk: urtemedisin kan ikke erstatte stoffet, men fungerer bare som en ekstra terapi.

Infusjoner av urter stimulerer produksjonen av insulin, styrker blodkar og immunitet, forbedrer og stabiliserer metabolske prosesser i kroppen.

 1. Te og kaffe skal byttes med cikoria og urtete: kamille, lime, blåbær, salvie, lilla.
 2. Løvetann inneholder et stoff som ligner på insulin. Til matlaging: ta 2 ss. l. friske eller tørkede løvetannrøtter, hell 800 ml kokende vann, insisterer over natten. Ta 10-15 minutter før du spiser.

 • Baths med kløver, Jerusalem artisjokk, fra røttene av hvit bleking tone huden, redusere risikoen for komplikasjoner av diabetisk angiopati og diabetisk fot.
 • Forstyrrelser i ben ernæring kan behandles ved hjelp av kompresser i form av urteforbindelser og olje komprimerer. Bandasjene er laget av: friske blader av blomstring, blader og nyrer av linden, tørket blader av nettle. Oljebaserte kompresser ikke bare helbrede sår, men også myke huden.
 • Til matlaging: 400 g solsikke eller olivenolje, ta sakte keramisk kokekar til koking. Tilsett 50 g bivoks, 100 g gran eller furuharpiks. Kok denne blandingen i 5-10 minutter, slik at det ikke blir voldsomt kokt. Kjøl oljen og lagre den i et rom utenfor rekkevidde av direkte sollys. Marl, gjennomvåt i oljeinfusjon, gjelder såret i 20-30 minutter daglig.

  outlook

  Fra komplikasjoner av diabetisk angiopati, nekrose og infeksjon av blod (sepsis) dør 10-15% av pasientene.

  Overholdelse av forebyggende tiltak sparer liv. En fullstendig restaurering av blodtilførselen i bena er mulig, hvis det ennå ikke har oppstått irreversible intravaskulære komplikasjoner.

  forebygging

  Behandling av diabetisk angiopati i underlempene er ikke alltid effektiv, spesielt i avanserte stadier. Imidlertid kan denne tilstanden forhindres.

  Tiltak rettet mot forebygging av invaliderende komplikasjoner av diabetes:

  • glukose kontroll;
  • vekt normalisering;
  • gjennomførbar fysisk aktivitet;
  • føttens hygiene;
  • medisinsk pedikyr;
  • komfortable ortopediske sko;
  • avvisning av dårlige vaner.

  Overholdelse av disse enkle handlingene er 2-4 ganger mer effektiv enn stoffbehandling av den utviklede patologien.

  Behandling av diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter

  Angiopati er en sykdom i arteriene, årene og kapillærene. Diabetisk angiopati er en komplikasjon vanlig hos personer med diabetes. Mot bakgrunnen av denne sykdommen Kapillærer og blodårer dekomponeres, Stagnasjon av blod oppstår.

  klassifisering

  Avhenger av hvilke kar og kapillærer som påvirker sykdommen.

  • Diabetisk nefropati (nyreskade);
  • Diabetisk retinopati (en komplikasjon som påvirker øynene er preget av skade på netthinnen);
  • Iskemisk hjertesykdom;
  • Diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter;
  • Vaskulær demens (redusert tenkning ferdigheter forårsaket av redusert blodgjennomstrømning til hjernen).

  Risikogrupper

  Diabetes forårsaker metabolske og hormonelle lidelser, som utløser utviklingen av diabetisk angiopati. Sykdommen er i stor grad avhengig av de genetiske egenskapene og egenskapene til en person. Pasienter med type 1 og 2 diabetes lider annerledes. Personer med høyt systolisk trykk, alkoholmisbrukere, samt røykere og personer som arbeider i farlige næringer, er tilbøyelige til å utvikle diabetisk angiopati. 20% av pasientene med diabetes går til sykehuset på grunn av problemer med nedre ekstremiteter, oftest er det en infeksjon. 50-70% av alle amputasjoner av nedre ekstremiteter forekommer hos diabetikere. Lesjoner i de nedre lemmene (ulcus, tilbakevendende soppinfeksjon eller Paronyki) kan være det første tegn på diabetes.

  * Ifølge AmericanDiabetesAssociation (American Diabetes Association)

  Former av sykdommen

  Diabetisk mikroangiopati

  Diabetisk angiopati er delt inn i to typer: mikro- og makro-angiopati:

  • Makro-angiopati påvirker karene i nedre lemmer og hjertet. Lipider og blodpropper akkumuleres i blodkarene, holder seg til veggene deres, blokkerer blodstrømmen;
  • Mikroangiopati skader øynene og nyrene. Veggene i små blodkar blir svake, bløder og en proteinlekkasje oppstår.

  Hypertensiv angiopati

  Hypertensiv angiopati refererer til mikroangiopati. Symptomer på sykdommen: Utvidelse av vener i fundus, petechialblødninger.

  Angiopati i nedre ekstremiteter

  Kode MKB10 E11.5 - angiopati av nedre ekstremiteter i diabetes. Det er delt inn i makro- og mikroangiopati.

  Diabetisk mikroangiopati utvikler seg i flere faser:

  • I trinn 1 ingen alvorlige avvik, men symptomer inkluderer nyrefeilfunksjon, hypertensjon og proteinuri (proteiner med høy molekylvekt i urinen), som er vanskelig å diagnostisere, for å sikre at sykdommen utvikler seg, er det nødvendig å utføre en biopsi av nyrene;
  • I 2. etasje blir huden på beina blek, beina er kald, det er smertefri rødlige sår;
  • Fase 3: tilstanden av sår forverres, det er slike symptomer på smerte og ubehag;
  • Trinn 4: midten sår vises svarte prikker (nekrose - død av vev), hovne områder rundt sår, hud hyperemia er observert på dette stadiet ofte utvikler osteomyelitt (beinceller skader og benmarg) og også oppstår abscesser, byller og abscesser;
  • Fase 5: Dødsvev påvirker nærliggende områder;
  • Fase 6: sykdommen påvirker hele foten (fotnekrose).

  Diabetisk makro angiopati utvikler seg også gradvis:

  • Fase 1: Det er ingen unormaliteter, symptomene inkluderer økt benutmattelse, uttalt parestesi (nummenhet og prikkende følelse). Med full medisinsk undersøkelse kan arteriell hypertensjon og aterosklerose detekteres;
  • Fase 2 - pasienten føler hele tiden tretthet, svakhet og ubehag. Pasienten markerer slike symptomer som følelsesløp i føtter og føtter, føttene er kalde, ofte is, svette. Fingers og stopper atrofi, det er intermitterende claudication;
  • Fase 3 manifesterer seg i form av alvorlig smerte i bena, bena og lårene. Smerten er akutt når pasienten er i horisontal stilling, og passerer når stillingen endres til en vertikal. Pasienten lider av kramper, smerten intensiverer om natten, huden på beina er blek, tørr, sprukket og skjellete;
  • Symptomer på fjerde stadie manifesteres i form av enkelt eller flere sår med tegn på nekrose;
  • Fase 5: Død av fingrene, gangrene, pasienten er feber, feber, kuldegysninger.

  symptomer

  I tillegg til det ovennevnte inkluderer andre symptomer:

  • Skytesmerter;
  • Parestesi (en følelse av følelse, følelse av følelsesløshet, prikkende);
  • Hyperemi i huden og brennende (på grunn av blokkert blodstrøm, får benene ikke nok oksygen fra blodet, vev og muskler atrofi);
  • Smerter i lår, ben eller skinker, som øker med å gå, men forbedrer seg med hvile (intermittent claudication - verre med forverring av sykdommen);
  • Håret slutter å vokse på beinets hud, det blir stivt og skinnende (og også tørt, sprekker vises);
  • Hevelse, irritasjon, rødhet og ubehagelige lukt av ett eller begge ben;
  • Neglene på bena tykkere, bli tette, harde, skift farge til gul;
  • Benens temperatur er redusert, de er kalde selv om sommeren, svette;
  • Forekomsten av leggsår (sår ofte oppstår som følge av kutt eller små sår (men kan forekomme på stedet av den gamle hard hud eller liktorn), disse symptomene er forårsaket av blokkert blodstrøm, blod, ødelagte, blødende magesår, ikke helbrede, utvikler infeksjon).

  diagnostikk

  Ved en primær undersøkelse vil en spesialist vurdere de kliniske manifestasjonene angiopati, som inkluderer 6 tegn:

  • smerte (i ro, nattlige smerter og lameness);
  • Fravær av puls (benimpulser fraværende, popliteale impulser sterke og håndgripelige)
  • Poikilotermi (manglende evne til å kompensere for endringer i omgivelsestemperatur, markert senke temperaturen på beina);
  • Bleke ben;
  • parestesi,
  • Lammelser.

  Legen vil også tildele følgende tester:

  • Bruke en Doppler-probe (Doppler fargeskanning) - ikke-invasiv test for å vurdere systolisk blodtrykk og flyt til / fra fartøyene;
  • fotopletysmografi - diagnostikk, basert på endringer i lysrefleksjoner fra huden, - registrerer brudd på venøs blodstrøm;
  • arteriography Nedre lemmer er påkrevd for pasienter rettet mot vaskulær rekonstruksjon kirurgi. Arteriografi utføres mot bakgrunnen av sår på beina og fraværende fotpulser;
  • Røntgen (så vel som angiografi med bruk av kontrast) for å vurdere fartøyets tilstand;
  • Magnetisk resonans angiografi eksperimentelt brukt til å vurdere angiopati, har en klar fordel på grunn av mangelen på behovet for kontrast;
  • Computer Capillaroscopy - for diagnose av blodsirkulasjonsforstyrrelser
  • Radionuklid skanning med bruk av pyrofosfat kan brukes i tillegg til radiografi, økt absorpsjon lar deg oppdage osteomyelitt i de tidlige stadier.

  I tillegg til alle ovennevnte tester må pasienten passere:

  • Blodtest (komplett celletall med differensial, ESR);
  • urinanalyse;
  • En analyse for kreatinin i urinen, i blodet;
  • Rate of glomerular filtration;
  • Blodtest for beta 2 mikroglobulin (for å vurdere nyreskade);
  • Lipidprofil (kolesterol, triglyserider, LDL, HDL).

  behandling

  Behandling bør eliminere symptomene på sykdommen og reduseres for å opprettholde det optimale nivået av glukose i blodet, forbedre blodsirkulasjonen og motstanden av kapillærene, senke kolesterolet.

  medisinering

  Behandlingen varierer avhengig av alvorlighetsgraden av infeksjonsprosessen og tilstedeværelsen av livstruende infeksjoner, som sepsis, myonekrose, gangrene og osteomyelitt. Ofte brukt:

  • antibiotika (i kampen mot infiserte sår);
  • statiner (for å senke kolesterol - atorvastatitt, lovastatin);
  • metabolsknarkotika (bedre energiforsyning av vev, mildronat, trimetazidin);
  • preparater tynningblodet (Aspirin);
  • Angioprotectors (redusere ødem i blodkar, normaliser metabolisme, dicykin, anginin)
  • preparater lindrer hevelse (diuretika - furosemid);
  • antioksidanter og vitaminer gruppe B.

  Årsaker, diagnose og behandling av diabetisk angiopati av nedre lemmer

  Nylig er den vanligste endokrinologiske sykdommen diabetes mellitus, som er fylt med utviklingen av komplikasjoner og en klar nedgang i livskvaliteten. Angiopati av karene i nedre ekstremiteter, som utvikler seg på grunn av patologienes utvikling, er en av de første som manifesterer seg ikke bare hos eldre, men også hos unge.

  Hva er diabetisk angiopati i nedre ekstremiteter

  Endotel - det indre laget av vaskemuren, som er ansvarlig for prosessene for regulering av blodtrykk, inflammatoriske reaksjoner, forebygging av blodpropper. Et høyt sukkerinnhold i blodet fører til forstyrrelse og utvikling av komplikasjoner.

  Diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter - et konsept som karakteriserer skade på endoteliale lag av små kapillærer (mikroangiopatisyndromer) eller vener og arterier (makroangiopati).

  Utviklingen av diabetisk angiopati fører til en forstyrrelse i tilførselen av bløtvev i nedre lemmer

  Mekanisme for utvikling av diabetisk angiopati - video

  Årsaker og risikofaktorer for utviklingen av sykdommen

  Diabetes mellitus er hovedårsaken til skade på karene i underbenet. Videre øker mangelen på tilstrekkelig hypoglykemisk terapi denne prosessen. Tynne lag beholderen glukose og produkter av metabolismen (sorbitol, fruktose) fører til opphopning av væske i veggen, noe som reduserer blodstrømshastighet, økt trombogenese, ettersom endotelet er ansvarlig for regulering av disse prosessene. Over tid er små fartøy sclerosed, og store aneurysmale bunter dannes. Skader på endotelvegg i store kaliberkar fører til dannelsen av aterosklerotiske plakk og hindring av deres lumen.

  Dannelsen av kolesterolplakkene provoserer brudd på blodsirkulasjonen i nedre ekstremiteter og som en konsekvens av diabetisk angiopati

  Ut fra dette er risikofaktorer for utvikling av vaskulære komplikasjoner i diabetes:

  • genetisk disposisjon for insolvens av veggene i blodkarene - med diabetes, akselererer den negative effekten av glukose de destruktiva prosessene i vaskulærveggen;
  • hypertensiv sykdom - et høyt nivå av arterielt trykk utøver en ekstra belastning på veggen av det skadede karet;
  • brudd på lipidmetabolisme - med overskytende kolesterol i kroppen, begynner det å bli avsatt på det indre (endotel) lag av karet og tette dets lumen;
  • røyking - nikotin og tjære i tillegg smalker fartøyene;
  • misbruk av alkohol - fører til økt trombose;
  • alder over 55 år;
  • unormal hjertefrekvens (arytmisk)
  • Varigheten av diabetes er mer enn 10 år.

  Diabetisk angiopati: spesialiserte kommentarer - video

  Symptomer på patologi

  Symptomatologien til komplikasjonen avhenger av alvorlighetsgraden av angiopati selv.

  mikroangiopati

  Med mikroangiopati er det seks grader av alvorlighetsgrad, som varierer i symptomer og lokale manifestasjoner hos pasienten.

  • null grad av mikroangiopati forårsaker ikke ubehagelige opplevelser i pasienten, men under undersøkelse, hudens blekhet, en reduksjon eller mangel på hårvekst på beina, en karakteristisk skinn av huden;
  • i første grad blir huden tynnere, pasienter klager over å føle seg kald i bena, smerte når man går, det er knapt merkbare sår uten tegn på betennelse;
  • Den andre graden av mikroangiopati hos pasienter er ledsaget av dannelse av sår, som ikke bare sprer seg til bløtvev, men også påvirker beinene, med uttalt smertesyndrom;
  • i tredje grad, sårets kanter og bunnstøtten blir de nekrotiske og blir svarte. På samme tid svimmer beinet og blir blåaktig. I noen tilfeller utvikler shin osteomyelitt;

  Trofiske sår i underbenet med diabetes kan ytterligere føre til gangrene

  makroangiopati

  Makroangiopatiske lidelser i underlivet i diabetes har en rekke vanlige symptomer:

  • følelse av nummenhet, kulde, kulderystelser i bena;
  • smerte i kalvemuskulaturen, som ofte ledsages av kramper;
  • endringer i myk vev og atrofi av musklene i underlivet;
  • dannelsen av trofasår på grunn av langvarig eksponering for metabolske produkter.

  Symptomer avhengig av scenen av makroangiopati

  Avhengig av scenen av makroangiopati, noterer pasienten følgende endringer:

  • 1 - pasienten klager over forkjølelse i føttene med økt svetting av føtter, komprimering av negleplater på tær, smerte og lameness etter fysisk anstrengelse;
  • 2A - pasientens bevegelser blir mer anstrengt, i tillegg til følelsen fot frysepunktet, selv i varmt vær, er det nummenhet i fingrene, føtter, bleke hud svette tungt og halthet blir hyppigere;
  • 2B - permanent lameness dominerer;
  • 3A - pasienten klager over alvorlig smerte i bena og hyppige kramper i ro og om natten blir huden på beina gul, blir tørr og sterkt flak. Når du senker beina fra sengen, blir de blå;
  • 3B - i tillegg til det konstante smertesyndromet, er det uttalt ødem, sår med nekrotisk bløtvev;
  • 4 - Nekrotiserer foten og utvikler den smittsomme prosessen i den på grunn av bindingen av et bakterielt patogen.

  Funksjoner av manifestasjoner av diabetisk fot

  I de siste stadier av utvikling av makroangiopati oppstår et kompleks av forandringer, kalt diabetisk fot. Det forekommer hos nesten 2/3 av pasientene med diabetes og fører ofte til amputasjon. Ytterligere karakteristiske makroangiopati endringer sklerose og forkalkning av arterier dype for dette syndrom er iboende og patologiske prosesser i ledd og benvev.

  En diabetisk fot kan provosere:

  • traumatisk skade på huden (riper, biter av insektbit);
  • dannelse av grovhet;
  • soppsykdommer av spikerplater;
  • inngrodde tånegl;
  • cornification av lagene i huden og deres infeksjon.

  En pasient som har levd lenge med diagnose av diabetes mellitus, bør varsle utseendet på symptomer på føttene:

  • hevelse;
  • rødhet i huden;
  • fravær av puls på arteriene;
  • redusert lokal temperatur og håravfall på ytre (bakre) overflaten.

  Alle disse tegnene kan indikere begynnelsen på utviklingen av diabetisk fotsyndrom.

  Diabetisk fotsyndrom - video

  Diagnostiske tiltak

  Metoder for studier av diabetisk angiopati er basert på mekanismene i utviklingen. For diagnosen bruker spesialisten ikke bare inspeksjonsdataene, men også flere diagnostiske prosedyrer.

  1. Bestemmelse av lipidfraksjon - totalt kolesterol, lav og høy tetthet lipoprotein.
  2. Undersøkelse av nivået av glykosylert hemoglobin - jo lenger hypoglykemisk behandling er ineffektiv, jo høyere er prosentandelen.
  3. Dopplerografi av karene i underarmene - bidrar til å vurdere hastigheten på blodstrømmen, tilstanden til venene i venene og deres patency. Metoden brukes i obligatorisk rekkefølge hos pasienter med trofasår.
  4. US leg arterier - gjør det mulig å bestemme tykkelsen av lagene av arterieveggen og deres evne avslører tromber og lokalisering av inflammasjonsprosesser på endotelet, tilstedeværelse av aterosklerotisk plakk og blodstrømningshastighet og graden av blodtilførselen til mykt vev.

  Arteriografi lar deg vurdere graden av patency av fartøyene

  Dannelsen av trofasår er typisk for skader av fartøy av forskjellig opprinnelse, som må skelnes ut.

  Differensiell diagnose av trofasår - tabell

  Behandling av vaskulære komplikasjoner i diabetes mellitus

  For vellykket behandling av diabetisk angiopati bør starte med eliminering av de viktigste årsakene - svingninger i glukoseverdier i blodet og høye nivåer av glykosylert hemoglobin. Følg anbefalingene for livsstil:

  • diettmat med unntak av transgene fettstoffer og hurtig fordøyelig karbohydrater. Å spise mat av typen "matplate", hvor halvparten av produktene er grønnsaker, 25% - fettfattig kjøtt og 25% - nyttige karbohydrater;

  Diabetisk matoppskrifter bidrar til å redusere blodsukker og totalt kolesterol

  Produkter som skal inkluderes i dietten - galleriet

  Medisineringsterapi

  Ved begynnelsen av utviklingen av både mikro- og makroangiopati er konservativ behandling rettet mot å eliminere symptomer mulig.

  1. Behandlingsregimet bør nødvendigvis omfatte sukkerreduserende legemidler, siden det er umulig å oppnå resultater i stabil glukosereduksjon ved hjelp av korreksjon av livsstil og ernæring. De vanligste er Metformin, Diabetes, Amaryl. Dosering avhenger av laboratorieparametere og er strengt individuell.
  2. For å forhindre dannelse av trombi gjelder Cardiomagnolo eller Aspirin. Legemidler reduserer blodplaternes evne til å holde seg sammen og forbedre blodets reologiske egenskaper.
  3. Når makroangiopati for å stabilisere og hindre dannelsen av aterosklerotiske plakk ved hjelp av statiner - ators, rosuvastatin Lovastatin.
  4. Oscillasjoner eller høyt blodtrykksverdier må reguleres av antihypertensive midler - lisinopril, ekvator, valsartan.
  5. I tilfelle av ødem i ekstremiteter, brukes diuretika - Torasemide, Veroshpiron, Lasik.
  6. Diabetisk angiopati trenger medisiner for vasodilatasjon - Trental, Nikotinsyre, Pentoksifylin.

  Narkotika for diabetisk angiopati i underekstremiteter - fotogalleri

  Kirurgiske metoder

  Kirurgisk behandling brukes i tilfelle sårdannelse. For deres behandling brukes en laserteknikk, der cauterized blodkar. Ved nekrose av bløtvev blir de utskåret.

  Den mest moderne og kostbare operasjonen inkluderer gjenoppbygging av arteriene, som bidrar til å gjenopprette blodstrøm og næring av vev.

  I alvorlige tilfeller utføres amputering av underbenet på nivået av lesjonen.

  Homeopatisk behandling

  Homeopati er en effektiv måte å forsinke utviklingen av angiopati i nedre ekstremiteter. Legemidler reduserer ikke bare glykemi, men forbedrer også tilstanden til endotelvegget. I behandlingen bruk alkoholholdig tinktur Acidum phosphoricum, uran, iris, brionium.

  Metoder for tradisjonell medisin

  Bruk av folkemidlene er kun mulig etter samråd med en lege. Deres bruk bør ikke erstatte hovedterapien. Metodene for alternativ medisin for behandling av diabetisk angiopati i nedre ekstremiteter inkluderer:

  • urtete med en hypoglykemisk effekt - kamille, lind, blåbærblader, salvie;
  • infusjoner - perfekt stimulere arbeidet i bukspyttkjertelen bønne pods, stilker av løvetann, linfrø;
  • bad fra urte doser - redusere risikoen for vaskulære komplikasjoner. De er forberedt fra stilkene og roten til Jerusalem artisjokk, kløver, rot av hvete gress;
  • Komprimerer hjelper helbredelsen av trofasår. For dette formålet, bruk blader og blomster av calendula, tørrnål i knust form.

  Metoder for forberedelse av tradisjonell medisin - bord

  Folkemetoder for behandling - fotogalleri

  Prognose og komplikasjoner

  Tidlig appell til en lege, riktig valgt behandling, opprettholde en sunn livsstil, vil bidra til å oppnå en stabil remisjon av den patologiske tilstanden. Ellers er det en progresjon av angiopati og begynnelsen av:

  • gangrene på nivået av foten, shin eller låret;
  • en reduksjon i følsomheten i huden, noe som fører til traumatisering og dens unormal bestemmelse. Dette kan utløse utviklingen av diabetisk fot;
  • bli med i bakteriell infeksjon og til og med aseptisk nekrose, noe som resulterer i amputasjon av lemmen.

  Forebygging av diabetisk angiopati

  For å forhindre utvikling av angiopati hos pasienter med diabetes, er det nødvendig:

  • regelmessig overvåke karbohydrat og fettmetabolismen;
  • å besøke endokrinologen med det formål å anslå en tilstand av hud og bløtvev i bunnekstremiteter;
  • å lede en sunn livsstil og spise riktig;
  • daglig hygieneprosedyrer i kroppen, håndterer riper i tide ved hjelp av antiseptiske midler.

  En viktig komponent i forebyggende tiltak hos en diabetespasient er å ta vare på beina:

  • unngå eksponering for høye eller lave temperaturer;
  • Bruk komfortable, brede sko som slipper inn luften.
  • Grove hudområder smør fettkrem med urea;
  • å kutte negler utelukkende i rette vinkler
  • daglig inspisere føttene, i tilfelle skader - behandle dem med et antiseptisk middel;
  • på steder med mulig spredning av soppinfeksjon (badstuer, svømmebassenger, hoteller) bruk engangssko;
  • Ved gjenkjenning av endringer i fothuden, er det haster å konsultere en lege-podolog.

  For å forsinke utviklingen av diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter, er det viktig å strengt kontrollere blodsukkernivået, lipid metabolisme, for å unngå virkningen av risikofaktorer. For å oppnå konsistente resultater kan brukes som en standard behandling, så homøopatiske og folk rettsmidler som kan bidra til å forhindre dannelsen av sår og lem amputasjon.

  Vær alltid
  i humør

  Diabetisk angiopati: årsaker, symptomer, diagnose og behandling

  Fra Masterweb

  Tilgjengelig etter registrering

  Diabetisk angiopati er en svært vanlig komplikasjon av diabetes mellitus. En lignende sykdom er ledsaget av skade på blodårene. Sykdommen kan påvirke både små kapillærer og større kar (og arterier og årer).

  Ifølge statistikken står de fleste pasienter overfor diabetisk angiopati i underlempene, selv om den patologiske prosessen kan spres seg til nyrene, øynene og til og med hjernen. Selvfølgelig er mange mennesker interessert i ytterligere informasjon om sykdommen.

  Diabetisk angiopati: ICD-kode, generell informasjon

  Til å begynne med er det nødvendig å forstå den generelle informasjonen. Tross alt er mange mennesker i dag utsatt for en slik sykdom som diabetisk angiopati. ICD-10-koden, hovedårsakene og symptomene, typer og former for sykdommen er viktig informasjon.

  Angiopati er en sykdom som er ledsaget av en vaskulær lesjon (i dette tilfellet mot diabetes mellitus). Det er flere typer av denne sykdommen:

  • mikroangiopati - ledsaget av skade på små kapillærer;
  • makroangiopati - på bakgrunn av sykdommen påvirker store årer og arterier.

  Ifølge statistikken opplever nesten alle pasienter denne komplikasjonen med langsiktig diabetes mellitus (lengre enn 10-15 år). Det er flere varianter av denne sykdommen, som for øvrig vises i ICD. Diabetisk angiopati kan ta følgende former:

  • diabetisk retinopati (kode H36.0);
  • diabetisk nefropati (ICD-kode - N08.3);
  • angiopati i nedre ekstremiteter (kode E11.5).

  I tillegg kan sykdommen påvirke blodårene som fôrer hjertet og hjernen, noe som er ekstremt farlig.

  Hvorfor utvikler sykdommen?

  Diabetes mellitus er kjent for å være ledsaget av en økning i nivået av glukose i blodet. Med en langvarig sykdomssykdom påvirker tilstanden til de vaskulære veggene - på visse steder deformeres, blir tynnere eller omvendt tykkere. Dette fører selvsagt til et brudd på blodsirkulasjonen, som følge av hvilke nærliggende vev lider av oksygen sult, mangel på vitaminer, mineraler og energi stoffer.

  I moderne medisin er det flere risikofaktorer, hvor påvirkning / tilstedeværelse øker sannsynligheten for å utvikle sykdommen. Til deres liste bærer:

  • genetisk predisposisjon;
  • langsiktig løpet av diabetes (lengre enn 10-15 år);
  • feil kosthold;
  • stillesittende livsstil;
  • brudd på metabolske prosesser;
  • fedme, tilstedeværelse av overflødig vekt;
  • kronisk arteriell hypertensjon;
  • Tilstedeværelsen av dårlige vaner (røyking, alkoholmisbruk);
  • Tilstedeværelse av arytmi;
  • økt stress på underdelene.

  Diabetisk retinopati: egenskaper i klinisk bilde

  Som kjent, har øyets netthinnen sitt eget nettverk av små blodkar. På bakgrunn av diabetes kan strukturen av arterioler og blodårer forstyrres, noe som fører til ulike synsvansker. Slik utvikler diabetisk retinopati. Hennes symptomer inkluderer:

  • reduksjon i synsstyrke (noen ganger opp til fullstendig blindhet);
  • Utseendet blinker foran øynene;
  • Noen pasienter klager over utseendet på skjult eller mørke flekker foran øynene.

  I mangel av rettidig behandling kan lidelsen resultere i retinal detachment og irreversibelt synstap.

  Diabetisk nephropati

  Diabetisk angiopati kan også påvirke karene som gir nyrene. På grunn av denne komplikasjonen blir filtrekapasiteten til nyrene brutt, noe som fører til svært alvorlige konsekvenser.

  I de første stadier klager pasientene på tørr munn, økt tørst, hyppig vannlating, hud kløe. I fravær av rettidig behandling resulterer angiopati i utviklingen av nyresvikt, som er ledsaget av svært karakteristiske symptomer.

  • Først er det hevelse. Faktum er at nyrene ikke er i stand til normalt å filtrere væsken - proteiene som forblir i kroppen, fører til en økning i det onkotiske trykket og opphopningen av vann i det myke vevet. Som regel er det først hevelse i periorbitalområdet - de vises om morgenen. Gradvis sprer den patologiske prosessen i hele kroppen. Væsken begynner å samle seg i det myke vev i ekstremiteter, bukhulen, og også i perikardiet.
  • På grunn av nyreskade er det en økning i blodtrykket.
  • I senere stadier av nyresvikt, er det symptomer på rus, spesielt kvalme, alvorlig svakhet, vedvarende døsighet.

  Koronar hjertesykdom

  Diabetisk angiopati påvirker ofte koronarbeinene, som er ansvarlige for ernæringen av hjertemuskelen. Hypoksi av myokardiet er ledsaget av smerte i brystet. Det er også ulike forstyrrelser i hjerterytmen. Pasienter diagnostisert ofte med takykardi, bradykardi, arytmi, ekstrasystol.

  I mangel av terapi slutter angiopati med hjertesvikt - myokardiet mister gradvis sin evne til å kontrakt og pumpe blod.

  Angiopati i nedre ekstremiteter

  Diabetisk angiopati av nedre ekstremiteter, behandlingen som vil bli diskutert nedenfor, registreres oftest. Symptomer på denne patologien er svært karakteristiske.

  • På grunn av brudd på blodtilførsel til vev, lider pasientene ofte av følelse av kulde og følelsesløshet i beina.
  • Symptomer inkluderer alvorlig smerte, hyppige kramper i bena, som er forbundet med en kraftig innsnevring av blodkarets lumen. Periodisk oppstått smerte fører til intermitterende claudication.
  • Etter hvert som sykdommen utvikler seg, endres huden på beina - de blir blek, tynn. Hår på huden faller ut. Negler på bena tykkere, deformere, bli sprø.
  • Det kan være dype trophic ulcers på beina, noe som er vanskelig å behandle.

  Encefalopati i bakgrunnen av diabetes

  Den patologiske prosessen påvirker noen ganger hjernens kar. Saker av diabetisk encefalopati er sjelden registrert, og selve sykdommen utvikler seg sakte. Utilstrekkelig blodtilførsel til disse eller de deler av hjernen fører til svært alvorlige komplikasjoner.

  Avhengig av hvilke fartøy som ble berørt, kan følgende brudd forekomme:

  • utseendet av patologiske reflekser;
  • konvergensforstyrrelser;
  • ustansighet av gang
  • brudd på koordinering av bevegelser;
  • anisocoria (pasientens elever har en annen diameter);
  • brudd på oppmerksomhet og minne.

  Andre symptomer på sykdommen inkluderer økt tretthet, permanent svakhet, alvorlig hodepine, søvnforstyrrelser.

  Diagnostiske tiltak

  Diabetisk angiopati av lemmer, øyne, nyrer og hjernen er alvorlige komplikasjoner som må oppdages i tide. Det er derfor riktig og rettidig diagnose er så viktig, som inkluderer flere grunnleggende prosedyrer:

  • analyse for å bestemme nivået av gjenværende nitrogen i blodet;
  • en blodprøve for å måle nivået av protein, glukose, ketonorganer;
  • bestemmelse av filtreringshastigheten i det glomerulære systemet;
  • urinanalyse for beta-2-mikroglobulin;
  • en blodprøve for å bestemme nivået av kolesterol og lipoproteiner;
  • oftalmologisk undersøkelse, undersøkelse av fundus;
  • elektrokardiogram og ekkokardiogram;
  • angiografi av koronararteriene (kontrastmedium injiseres i karene, hvoretter bevegelsen overvåkes);
  • Dopplerografi av fartøy (dette er ultralydundersøkelse av arterier og årer);
  • ultralydsundersøkelse av nyrene (i tilfelle mistanke om nyrevaskulær sykdom);
  • magnetisk resonansavbildning av hjernen (med mistanke om diabetisk encefalopati).

  Diabetisk angiopati: behandling med medisiner

  Faktisk er terapien i stor grad avhengig av tilstedeværelsen av visse symptomer og graden av alvorlighetsgrad. Behandling av diabetisk angiopati inkluderer følgende legemidler:

  • Legemidler som reduserer blodsukker (effektive legemidler anses å inneholde metformin, gliclazid, glibenklamid, miglitol);
  • legemidler som bidrar til å redusere kolesterol, spesielt de som inneholder lovastatin, simvastatin eller atorvastatin som de viktigste aktive ingrediensene;
  • legemidler som reduserer blodtrykket (effektive stoffer som verapamil, nifedipin, lisinopril, nebivolol);
  • vanndrivende legemidler som bidrar til å bekjempe ødem (furosemid, spironolakton, acetazolamid);
  • legemidler som øker motstanden til blodkarets vegger og forbedrer blodsirkulasjonen (Pentoxifylline, Troxerutin, Bilobil);
  • legemidler som fortynner blodet og forhindrer dannelsen av blodpropp (disse inkluderer vobenzym, acetylsalisylsyre, sulodexid);
  • vitaminer og andre stoffer som aktiverer metabolske prosesser (pyridoksin, trifosadenin, solkoseryl, tokoferol, askorbinsyre).

  Operativ inngripen

  Dessverre kan ikke situasjonen korrigeres ved hjelp av medisiner og andre prosedyrer. Noen ganger er kirurgisk inngrep nødvendig. Valget av prosedyren avhenger av pasientens tilstand, tilstedeværelsen av visse problemer.

  • Endarterektomi, trombektomi - prosedyrer hvor spesialisten fjerner vev og / eller strukturer som dekker arteriell lumen.
  • Under endovaskulær prosedyre utvider kirurgen de smalte delene av fartøyene - en pneumatisk sylinder kan brukes til dette. Noen ganger er det effektivt å installere en vaskulær stent.
  • Sympathektomi er en prosedyre hvor spesialisten fjerner nervehodene som innerverer de berørte karene, forårsaker deres spasmer.
  • Noen ganger er pasienten vist sanitizing prosedyrer. For eksempel åpnes, ryddes og behandles kaviteten der pus samler seg med antiseptika.
  • I noen tilfeller er det behov for mer radikale prosedyrer. For eksempel kan behandling i diabetisk angiopati i nedre ekstremiteter omfatte amputasjon av fingrene eller en hel lem.

  Tradisjonelle behandlingsmetoder

  Medikamentell terapi kan suppleres med medisiner fra arsenalen til tradisjonell medisin. Selvfølgelig kan du bare gjøre dette med doktors tillatelse. Veivisere bruker avkok og tinkturer av ulike medisinske urter, som hver har visse egenskaper:

  • ginseng, levsea, echinacea styrke kroppen, forbedre immunsystemets funksjon;
  • pære, granatäpple, bjørnebær, cikorie redusere kroppens behov for insulin;
  • nese, løvetann, elecampane har en insulinlignende effekt;
  • blader og knopper av bjørk, blomster av cornflower, horsetail herb bidra til å redusere blodsukker.

  Med diabetes, karbonatiserte drikker, er kaffe bedre erstattet med te fra medisinske planter. Nyttig er drinker fra blomstene av kamille og lind, blåbærblad, salvieurter.

  Forebyggende tiltak

  Pasienter med diabetes bør alltid overvåke deres tilstand og trivsel. Det er mange former som diabetisk angiopati kan anskaffe (ICD-10 bekrefter dette). Forebygging av en slik komplikasjon reduseres til overholdelse av flere regler.

  • Kontroller nivået av sukker er ekstremt viktig. I apoteket i dag kan du kjøpe spesielle instrumenter for tester hjemme. I tillegg anbefaler leger at du kontinuerlig overvåker blodtrykket (de bør ikke være over 140/100 mm Hg). Det er også viktig å regelmessig ta tester for å bestemme nivået på kolesterol.
  • Den rette dietten er en del av terapien mot diabetes. Det er viktig å inkludere frokostblandinger (bokhvete, bygg, ris), kli (hvete, havre, rug), friske grønnsaker og frukt, poteter, grønne bønner, surkål, selleri og blåbær i kostholdet. Men fra røkt mat, fettstoffer og krydret retter, konserveringsmidler og andre tilsetningsstoffer bør kastes.
  • Aktiv livsstil påvirker kroppens tilstand, spesielt arbeidet i det kardiovaskulære systemet. Pasienter anbefales daglig å gå i frisk luft. Nyttig vil bade, samt sykle, gå, etc.
  • Reglene for hygiene er ekstremt viktige for å forebygge en slik sykdom som diabetisk angiopati i underdelene. Det er viktig å riktig og i tide til å klippe tåneglene, hver natt for å vaske føttene med varmt vann og behandle huden antibakteriell krem, ikke bruk andres håndklær, sokker, sko, og på offentlige steder (for eksempel badstue, svømmebasseng, dusjer på hotell) til å bruke sine egne eller engangs sko.
  • Nektelse fra dårlige vaner er akkurat det du trenger å gjøre først. For eksempel forsterker røyking løpet av diabetes, forårsaker vasospasme, noe som øker risikoen for angiopati. Alkohol virker også på leveren, forverret blodfiltrering og forårsaker ulike metabolske forandringer.

  Selvfølgelig, når du har angst symptomer, bør du alltid konsultere en lege. Diabetisk angiopati er en ekstremt alvorlig sykdom, som under ingen omstendigheter ikke kan ignoreres.

  Les Mer Om Fartøyene