Årsaker og behandling av angiopati i barnets øyne

Angiopati i øyets netthinne i et barn er en ganske sjelden tilstand som kompliserer løpet av ulike sykdommer som ødelegger den mikrovaskulære sengen. Levende kliniske manifestasjoner, spesielt i de tidlige stadier, har det ikke og er kun diagnostisert under undersøkelse av en øyelege. Derfor er regelmessig konsultasjon av barn så viktig, spesielt fra risikogruppen for angiopati, særlig de som lider av type I diabetes mellitus.

Les i denne artikkelen

Hva er angiopati?

En av de viktigste delene av synsorganet er netthinnen eller netthinnen. Det sikrer oppfatningen av bildet som er oppnådd av det menneskelige øye, og dets overføring til optisk nerve som fører til hjernens visuelle senter. Ved en patologi før eller senere er det brudd på synet.

Retina er rik på blod. Når du undersøker fundus, er små arterier og vener synlige, fungerer kapillærene som en overgangslink mellom dem. Alle disse fartøyene har et latinsk navn, avledet fra ordet "angio". Begrepet "patos" betyr "sykdom".

Retinal angiopati i et barn er således en patologisk tilstand av blodkar som leverer blod til øyets fundus, forårsaket av ulike årsaker, men som fører til forstyrrelse i næringen av netthinnen. Resultatet er en forringelse i funksjonen. Denne komplikasjonen er mer typisk for voksne med aterosklerose, men det forekommer under noen forhold hos barn.

Årsakene til utseendet av patologi i barnet

Den vanligste årsaken til angiopati av netthinnen i begge øyne i et barn er diabetes. Barn lider ofte av type I diabetes, hvor bukspyttkjertelen produserer lite insulin. Hvis barnet blir syk i 5 - 6 år, så vil sannsynligheten for angiopati i løpet av 10 år være 50%.

Insulinmangel fører til akkumulering av sukker i det ekstracellulære rommet, noe som forårsaker hevelse i veggene i kapillærene og en reduksjon i diameteren. I plasma øker mengden protein, væsken i blodet forverres, mikroskopisk trombi og blødninger opptrer. Retinal ernæring forverres. Dette fører til neoplasma av karene og dannelsen av et spesielt vev - glia. Voksende, det glialvev trenger gjennom glassplaten, forårsaker retinal detachment og blindhet.

En mer sjelden årsak til angiopati hos barn er hypertensjon. I denne alderen er sann (essensiell) hypertensjon en sjeldenhet. Økningen i trykket hos barn er ofte sekundær, mot bakgrunnen av adrenal (feokromocytom), hjerne, stenose av nyrene, nyresvikt og så videre. Denne patologien er ledsaget av innsnevring av fundiets arterioles, utvidelse av vener, blødninger i netthinnen.

Angiopati av netthinnen i det nyfødte kan være en konsekvens av fødselstraumet i den cervicale ryggraden. Etter at babyens tilstand stabiliserer, passerer angiopati av netthinnen i babyen gradvis. I tillegg kan denne tilstanden oppstå med økt intrakranielt trykk. Etter å ha undersøkt barnet fra en nevrolog, forsvinner begrunnelsen for å bekymre foreldrene vanligvis.

Hos eldre barn kan forstyrrelsen av blodstrømmen i retinale karene skyldes ustabiliteten til denne avdelingen eller dens traumer, samt til det såkalte vertebralarteriesyndromet. Det er mulig å klemme vertebrale arterier og forverre blodtilførselen til hele hjernen, inkludert retina.

Patologiens patologi kan også opptre med direkte skade på øyet, for eksempel en blåmerke. I dette tilfellet stiger det venetiske trykket kraftig, blødninger opptrer i netthinnen. Gradvis forsvinner disse fenomenene samtidig med gjenopprettingen av øyets vev etter traumer.

Det er nødvendig å nevne en spesiell form for retinal angiopati hos barn - juvenil (Illza sykdom). Det er ledsaget av gjentatte blødninger i glans og midlertidig tap av syn i ett øye. Kramper oppstår vanligvis etter oppvåkning, så vel som fysisk stress eller stress. Oftere påvirker denne sykdommen ungdomsgutter og unge menn.

Typer av sykdom

I en slik tilstand som angiopati i øyethinnen i et barn, bestemmer årsakene klassifiseringen. Det er følgende typer angiopati:

 • Diabetisk, medfølgende type I diabetes;
 • hypertensive med sekundær arteriell hypertensjon (for vegeto-vaskulær dystoni denne tilstanden er ikke karakteristisk);
 • juvenil (Illza sykdom);
 • traumatisk (dette inkluderer fødselstrauma, ustabilitet i livmoderhalsen, samt en midlertidig tilstand etter et knust øye).

Enhver form for patologi kan kun gjenkjennes av en lege.

Hvordan bestemme forekomsten av patologi

Retinal angiopati hos et nyfødt eller eldre barn er nesten ikke ledsaget av eksterne tegn. Det kan kun bestemmes av en oftalmolog ved hjelp av oftalmopopi (undersøkelse av fundus).

En annen måte å diagnostisere patologi på er electroretinopati, noe som gjør det mulig å oppdage brudd på den bioelektriske aktiviteten til retina på grunn av forstyrrelser i ernæringen. Også brukt perimetri for å bestemme brudd på de visuelle feltene, som ofte er i hypertensiv form.

Metoder for behandling av sykdommen

For det første er behandling av angiopati behandling av sykdommen som forårsaket den. Dermed krever diabetes i konstant kompensasjon av karbohydratmetabolismen, oppnåelsen av en normal mengde glukose i blodet ved innføring av insulin. Ved hypertensiv angiopati bør trykknivået normaliseres.

Den viktigste metoden for behandling av diabetisk angiopati er laserkoagulering (brenning) av dilaterte kar for å forhindre blødninger i netthinnen og glaskroppen.

I tillegg foreskrive midler for beskyttelse av blodkar - angioprotektorer. De styrker vaskulære vegger, forhindrer blødninger og formasjoner av blodpropper. Det er best å ta disse stoffene inne. Bruken av øyedråper, selv om de anses å være mer uskadelige, er også mindre effektive på samme tid.

Positive effekter er gitt ved økt fysioterapi - laserbestråling, elektroforese av vaskulære legemidler og vitaminer, magnetoterapi.

Behandlingen av Illza-sykdommen består i laser og fotokoagulering av retina for å forhindre dets løsrivelse og blødning. I alvorlig grad blir glassplaten fjernet.

Prognose av sykdomsprogresjon

Diabetisk angiopati hos barn bærer ofte et ondartet, progressivt kurs. Det er komplisert av hemophthalmia (blødning i øyebollet), retinal detachment og sekundær glaukom (økt intraokulært trykk). Metodene for behandling av disse komplikasjonene er kirurgiske.

Hypertensiv retinal angiopati i et barn kan være komplisert ved gjentatt hemoftalm og retinal venetrombose, noe som fører til dårlig syn.

Således er patologien til retinalfartøy i et barn ikke et tegn på en uhelbredelig sykdom, men en anledning til en detaljert undersøkelse av pasienten. En fullverdig behandling av den underliggende sykdommen og moderne mikrokirurgiske og laseroperasjoner tillater i de fleste tilfeller å redusere manifestasjoner av patologi til et minimum.

Sykdommen angiopati av øyets nese eller begge øyne er en alvorlig patologi som oppstår som et resultat av andre sykdommer. Hyppigst hypertensjon eller diabetes. Hva er symptomene på angiopati i netthinnen, kar, fundus? Hvordan behandle angiopati?

Hvis det er angiopati, blir folkemidlene en ekstra måte å redusere negative aspekter og øke hastigheten på behandlingen av retina. De vil også hjelpe med diabetisk retinopati, atherosklerotisk angiopati.

Sykdom vil etterlate et av de vanligste øynene. Årsakene er både i skader og problemer med blodårene. Symptomer - rødhet, hevelse. Av arten skiller du mellom anterior, posterior, kronisk, etc. Behandling hos barn og voksne er nesten det samme, det faller og andre stoffer.

Inflammasjon av membranen, som kalles kororetinetinitt i øyet, kan være sentral, serøs, brennvidde. Årsakene er virus, bakterier, operasjoner og andre. Symptomer er funnet i barnet og den voksne. Behandling er nødvendig umiddelbart.

Vises bakgrunnsretinopati hos voksne og barn. Det kan være med retinal vaskulær endring, spesielt hos barn under ett år gammel. Hvis du ikke starter behandlingen i tide, kan du miste synet.

En slik sykdom, som hypertensive retinopati, påvirker øyets retina og kan føre til tap av syn. Bare merkede symptomer vil bidra til å starte behandlingen i tide.

Det oppstår aterosklerose i retina på grunn av kolesterolinnsatser eller andre ugunstige endringer i øyets kar. Behandlingen er kompleks - medisiner, vitaminer, laser koagulasjon. Ikke forstyrre og folkemetoder.

Det er en frigjøring av øyets retina, hovedsakelig hos eldre mennesker. Symptomer - flyr, flekker, tap av deler av arten. Blindens patologi truer, så behandlingen bør startes umiddelbart. Det kan være injeksjoner, salver, kirurgi, så vel som tradisjonell medisin.

Folk over 55 har mye å frykte. Og cerebral amyloid angiopati i hjernen er en av de alvorlige aldersrelaterte truslene. Hjelp til å installere det vil hjelpe MR, men å kurere er ikke mulig.

Årsaker og behandling av retinal angiopati hos barn

Angiopati av øyets netthinne i et barn er preget av vanskeligheter med innstrømning og utstrømning av blod i lumen av karene i retina på grunn av brudd på tonen. Sykdommen oppstår hos både voksne og barn i ulike aldre, inkludert de hos nyfødte.

Klassifisering av sykdommen

Det er flere typer sykdommer som skiller seg ut avhengig av årsaken til opprinnelsen:

 1. Diabetisk form (årsaken til sykdommen i dette tilfellet er diabetes mellitus).
 2. Hypertensiv (den primære årsaken er arteriell hypertensjon, hvor venene endres, arteriene smal, noe som fører til brudd på blodutstrømning og vevtrofisme).
 3. Traumatisk form av sykdommen utvikler seg mot bakgrunnen av skader på øvre ryggen eller brystbenet, øyeforstyrrelser. Dette skjemaet kan utvikle seg etter skade på hodet, ryggraden, noe som fører til brudd på blodsirkulasjonen i hjernen. Symptomer kan oppstå i form av smerte, delvis tap av syn.
 4. Den hypotoniske formen vises ofte, dersom barnet har lavt blodtrykk. Dette påvirker de små fartøyene negativt, og utfordrer deres ekspansjon og forgrening.
 5. Ungdomsformen er vanskeligste å behandle, fordi dens etiologi ikke er klar. Som et resultat av sykdommen, legges den totale betennelsen i venene til den inflammatoriske prosessen i retinalkarene, som er ledsaget av blødning, som er fulle av løsrivelse av retina.

I barndommen er angiopati av traumatisk karakter vanligere, noe som skjer mot bakgrunnen av ulike skader på kroppen, spesielt mekanisk skade på syneorganet. Juvenil angiopati kalles den mest sjeldne sykdomsformen, noe som kan forekomme uten tilsynelatende grunn, og utfordrer utviklingen av alvorlige forandringer i sirkulasjonssystemet.

Faktorer og årsaker til sykdommen

Angiopati er ikke en uavhengig sykdom, men en manifestasjon av hjertesykdommer, kar, eller andre indre organer. I de fleste tilfeller utvikler sykdommen i nærvær av hypertensjon eller hypotensjon, hypertensjon, aterosklerose, økt intrakranialt trykk, unormal vaskulær veggkonstruksjonen.

Blant sykdommer i indre organer og systemer er det mulig å skille mellom en kompleks sykdom av cervikal og thorax osteokondrose, tilstedeværelsen av autoimmun sykdom, diabetes mellitus og blodsykdom. Det mest ubehagelige fenomenet er angiopati, som dukket opp mot bakgrunnen av diabetes mellitus.

Denne tilstanden er ganske farlig og nesten uhelbredelig, siden det er umulig å eliminere årsaken til sykdommen. I dette tilfellet brukes forebyggende terapi, noe som bidrar til å forhindre et fullstendig synskort.

Noen ganger oppstår sykdommen som følge av hyppige skader på hodet og nakken, som lever i et skadelig miljø, arbeider i store næringer, tilstedeværelse av dårlige vaner, sterk forgiftning av kroppen.

Symptomatisk angiopati

Symptomene på sykdommen utvikles som følge av å spise og sirkulasjonsforstyrrelser i øynene. Barnet eller foreldrene hans tar hensyn til reduksjonen i synsstyrken, som er aktivt forverret. Pasientene kan klage på utseendet på skjulet for øynene, en følelse av blurriness av bildet.

Som et resultat av sykdommen er det:

 • problemer med syn - nærsynthet, astigmatisme, dystrofiske forandringer i øyets retina;
 • Utseendet til fluer, lyn og blinker foran øynene (de første symptomene på sykdommen, hvor du raskt trenger å se en lege);
 • scotoma (en person kan se et bevegelige objekt til et bestemt øyeblikk, hvoretter det forsvinner og vises igjen);
 • fotosfæren (preget av lyn og glødende gnister foran øynene, selv når de er stengt);
 • En fotopsi kan oppstå, karakterisert ved utseendet av falske lysobjekter som kan opptre plutselig før øynene og ikke forsvinner når du lukker øynene, blinker eller gni dem.

Angiopati av retinalfartøy hos spedbarn eller nyfødte er sjeldne. Hvis det hos nyfødte kan oppstå som følge av fødselstrauma, så i en helt sunn baby, er en slik diagnose ofte feilaktig.

Praktisk sett i alle klinikker i utviklede land er det et høykvalitets medisinsk oftalmologisk utstyr, som gjør det mulig å se strukturen og tilstanden til øyebollet. Der er det aldri fastslått at angiopati av retina-karene i barndommen er oppdaget.

På eldre aldre, manifesterer sykdommen ofte selv barn på grunn av utviklingsforstyrrelser i sirkulasjonssystemet i en tid da de var inne i livmoren og også om graviditet og levering inntektene ekstremt hardt, hadde plass til å være hypoksi.

Mangel på vitaminer og mineraler, mangel på tilstrekkelig ernæring hos kvinner under svangerskapet baby, alkoholmisbruk, røyking, avhengighet til rusmidler - alle faktorer som kan påvirke fremtiden på utvikling av angiopaty.

Hvordan gjenkjenne sykdommen?

Det er ekstremt vanskelig å oppdage sykdommen i karene i retina, særlig hvis det gjelder små barn. Vanligvis går sykdommen uten smerte, så babyen bryter seg ikke og viser ikke stedet for bruddet. Foreldre bør kontakte en spesialist hvis de merker:

 • Lukk å se på TV eller datamaskin, se på leker eller bilder i nærheten;
 • en bakgrunnsdefekt vil oppstå når barnet stopper å skille farger på bilder, leker eller andre gjenstander;
 • hyppig tørke av øyne med knyttneve, en historie han ser blinker, gnister etc.

I tillegg til det faktum at det er nødvendig å være oppmerksom på slike manifestasjoner, er det nødvendig å vise barnet til øyeleggen etter traumer av hode eller cervicothoracic del, med hypertensjon, hvis det er forstyrrelser i metabolske prosesser. For å beskytte foreldre skal du se gule flekker på øynene, røde øyne, utseendet på et vaskulært nettverk.

Primærdiagnose utføres på spesialistkontoret når man undersøker fundus. For å studere tilstanden til synets organer i detalj, vil det ta et par bilder. En slik undersøkelse kan være litt smertefull for babyen, så i løpet av prosedyren trenger du hjelp fra foreldrene.

Hvis de oppdager karakteristiske endringer i fartøyene, vil ultralyd, angiografi og datatomografi bli foreskrevet i tillegg.

Alle disse prosedyrene vil bidra til å bekrefte diagnosen, identifisere scenen og årsaken til utviklingen, og utelukke tilstedeværelsen av en annen patologi, som kan ha et lignende klinisk bilde.

Behandling av sykdommen

Siden angiopati er en konsekvens av en annen sykdom, foreskrives behandling som en kompleks behandling. Den inkluderer:

 1. Inntak av lokale medisiner som vil gjenoppta blodsirkulasjonen i øyets netthinne. Til dags dato er dette mulig ved hjelp av Trental, Solcoseril, Arbiflex.
 2. Inntak av vitaminkomplekser som vil bidra til å forbedre tilstanden og arbeidet med indre organer.
 3. Bruk av fysioterapi (laserbestråling, akupunktur, magnetisk og fargeterapi, pneumomassasje).
 4. Korrigering av dietten.
 5. Bruken av kirurgisk inngrep.

Hvis foreldrene vender seg rett til sykehuset, ved de første tegn på sykdom, vil det være mulig ikke bare å stoppe tap av syn, men også for å gjenopprette den tidligere akutten til det. Alle prosesser i øyet på et tidlig stadium er reversible og er ganske vellykkede i behandlingen.

I diabetisk angiopati, generelt vist bare kirurgisk inngrep, da denne form for sykdommen er ofte ondartet, hurtig progressiv, kan det være en komplikasjon av netthinneavløsning eller glaukom.

Hvis Izla sykdom diagnostiseres, utføres terapeutiske prosedyrer umiddelbart, fordi komplikasjoner utvikler seg på bakgrunn av sykdommen, noe som fører til fullstendig blindhet.

For å unngå utseendet av farlige patologier, er det nødvendig å nøye overvåke helsen til barnet fra fødselen, ta det til undersøkelsene, behandle kroniske sykdommer. Du kan ikke ignorere den minste avviken i atferd og utseendet til de første tegnene på sykdommen i øyet. Dette vil bidra til å legge merke til patologien i tide og utføre eliminering.

Angiopati av netthinnen i barnet

Ved diagnose av retinal angiopati bør barnet umiddelbart vise barnet til medisinsk spesialist for en mer detaljert undersøkelse og bestemmelse av behandlingstaktikken.

Hvis barnet ikke mottar rettidig behandling, kan progresjonen av angiopati føre til en rekke slike komplikasjoner:

 • Stratifisering av retina. En jevn økning i intraokulært trykk fører til at netthinnen eksfolierer fra stedet for vedlegget.
 • Blødninger forårsaket av gjennombrudd av de vaskulære veggene. Overflødig blod kan passere inn i blikket i øyet eller i netthinnen.
 • Dystrofiske forandringer i netthinnen. Utilstrekkelig tilførsel av næringsstoffer i dette området fører til en reduksjon i størrelse og inhibering av funksjon.

Slutresultatet av hver av de ovennevnte komplikasjoner kan være delvis eller fullstendig tap av syn. For å forhindre de ovenfor beskrevne komplikasjonene, er det viktig å starte den nødvendige behandlingen av patologi så snart som mulig.

Årsaker og typer angiopati

Årsaken til angiopati av netthinnen hos nyfødte kan være komplisert fødsels- og fødselstrauma. Hvis barnet har tegn på liten blødning i øyet, blir foreldrene oppfordret til umiddelbart å vise barnet til et barns øyelegge.

Medfødte misdannelser av fosteret er også en av hovedårsakene til angiopati.

Til andre, ikke mindre sannsynlige årsaker til sykdom er det mulig å bære:

 • Underernæring av moren under graviditet;
 • intrauterin patologi av føtal kardiovaskulær system;
 • traumatiske hode og nakke skader på barnet under fødsel;
 • oksygen sult av fosteret under sen graviditet eller under fødsel.

Angiopati av retinalfartøy hos eldre barn kan oppstå på grunn av nedsatt tonus av øyets fartøy.

 • Hypotonisk form. Hvis barnet av flere årsaker er tilbøyelig til å senke blodtrykket, så vil øynekapillærens tone til slutt falle, og som følge av dette blir de forgrenet.
 • Diabetisk form. Siden diabetes ofte oppstår i barndommen, kan de patologiske endringene som er forbundet med denne sykdommen påvirke øyets kar. Dette skjemaet er mest problematisk for behandling.
 • Traumatisk form. Årsaken til denne form for angiopati er traumatisk skade på brystet, øynene, bukhulen, hjernen og ryggraden. Barn i ulike aldre er svært utsatt for å motta ulike skader, så den traumatiske formen for angiopati er mest vanlig.
 • Hypertensiv form. En vedvarende økning i blodtrykket hos et barn kan føre til patologiske forandringer i øyets kar. Med økt blodtrykk reduseres blodtilførselen til retina, trykket i venene øker, og tettheten av veggene i øynene er forstyrret.
 • Den ungdommelige formen. Den mest utsatt for denne sykdommen er mannlige barn. For dette skjemaet er preget av betennelse i venøs netthinnen. Resultatet av betennelse er blødning og dannelse av bindevev.

Symptomer og diagnose

Hvis et barn er i stand til å stemme sine klager, så er de oftest:

 • smerte i nedre lemmer;
 • følelse av blending og skilsmisse foran øynene;
 • økt nærsynthet;
 • delvis eller fullstendig tap av syn
 • blødning fra nesen;
 • elementer av blod i babyens urin.

Å mistenke angiopati av retina av begge øyne hos nyfødte kan skyldes mindre blødninger i øynene, økt tårefølelse, irritabilitet, samt tegn som blod i urin og neseblod.

Det er mulig å mistenke en slik sykdom hos barn i førskole- og grunnskolealder ved slike tegn:

 • i noen situasjoner kan barnet feilaktig bestemme form og farge på omgivende gjenstander;
 • Når du arbeider på en datamaskin og ser på TV, forsøker barnet å være så nær skjermen som mulig;
 • Barnet er plaget av kløe i øynene, og får ham til å gnide dem hele tiden.

I tillegg kan barnet trenge ytterligere råd fra slike medisinske spesialister som endokrinolog, nevrolog og kardiolog.

behandling

Hvis det på grunn av undersøkelsen har blitt bekreftet diagnosen angiopati av retina hos begge øynene hos et barn, anbefales det å gjennomgå en omfattende behandling, inkludert behandling med medisiner, diettbehandling og fysioterapi.

medikamentterapi

Behandling av retinal angiopati i spedbarnet med narkotika inkluderer legemidler som brukes til å behandle den underliggende sykdommen som forårsaket retinal angiopati.

I tillegg er en viktig sammenheng i farmakoterapi legemidler som forbedrer den generelle og lokale blodstrømmen (Solcoseryl, Arbiflex, Pentilin, Trental).

For å styrke veggene i blodårene kan multivitaminkomplekser som inneholder vitaminer A, C, E, PP, anbefales.

fysioterapi

Terapeutisk og restorativ effekt er gitt av slike fysioterapeutiske prosedyrer som pneumomassasje, fargeterapi, magnetisk terapi, laserbestråling og akupunktur.

Fysioterapi kan ikke brukes som hovedmetode for behandling, siden den positive effekten bare er mulig i sammensetningen av kompleks terapi.

diett

Sammensetningen av dietten for denne sykdommen avhenger direkte av årsaken til patologien.

Hvis årsaken til retinal angiopati i et barn er en økning i blodtrykk, må han sterkt begrense inntaket av bordsalt.

Hvis nyfødselsangiopati av et nyfødt har oppstått mot bakgrunnen av diabetes mellitus, bør dietten sammenfalle med anbefalingene om ernæring i diabetes mellitus.

Hvis retina angiopati ble oppdaget hos nyfødte, bruker legen forventningsfull ledelse, som er rettet mot å kontrollere sykdomsprogresjonen.

Ofte tilfeller, når patologi forsvant uavhengig når barnet vokser opp og vokser opp.

Behandling av retinal angiopati hos barn

Vårt synorgan har en indre membran som heter retina. Det er hun som legger øyebollet innefra. Retina er dekket med et maske av kapillærer, de minste arteriene, årene. Alt dette blodet har et navn på latin - "angio". Vel, patologi ("patos") er en sykdom. Angiopati av netthinnen i barnet oppstår ikke av seg selv. Det er en komplikasjon av andre sykdommer. Men hvis du behandler den underliggende sykdommen - grunnårsaken og ikke tar hensyn til patologien som dukket opp på bakgrunnen, kan det føre til en betydelig forringelse i synet og til og med tapet.

Definisjon av sykdom

Angiopati - tilstanden til sykeorganets kar, hvor patologiske forandringer finner sted. Det vil si at de kan bli innsnevret, krympet eller forstørret. Alle disse endringene skyldes i de fleste tilfeller av ganske alvorlige sykdommer, for eksempel som diabetes, hypertensjon. Patologien til blodkar kan også forekomme etter traumer. Og også den inflammatoriske prosessen i netthinnen er ikke utelukket med tuberkulose, toxoplasmose, dystrofi hos barnet. Blodforsyningen til øyets indre skall forverres, og det begynner å fungere verre.

årsaker til

Med mindre vaskulære endringer, må barnet legges på medisinsk tilsyn, samt behandle en provoserende sykdom. Hovedårsakene til angiopati kan være:

 • hypotensjon (lavt intrakranielt trykk). Med denne patologien utvides blodkarene, nemlig små arterier, og deres forgrening øker;
 • hypertensjon (økning i blodtrykk) - venene vokser. Senere kan denne prosessen dekke arteriene;
 • diabetes (en kronisk sykdom preget av en dyp forstyrrelse av karbohydratmetabolismen og utseendet av sukker i urinen). Blodkar kan svulme og diameteren minker. Det er mikrotrombi og mikroemi. Og som et resultat - frigjøring av retina og en signifikant forringelse av syn. Selv fullstendig blindhet;
 • Skader bidrar til blødning og utseendet på hvite flekker i området av optisk platen. Ofte kan angiopati skyldes fødselsskader på livmorhalskreft hos nyfødte. Men med stabilisering av tilstanden til babyen, passerer symptomene på patologien;
 • Juvenil angiopati. Det blir oftere diagnostisert i ungdomsårene. Blødninger i glasrøret, som kan føre til midlertidig tap av syn i ett øye;
 • Giftighet ved giftige stoffer.

symptomer

Hva er tegn på at et barns sykdom kan mistenkes? Han kan klage på:

Utseendet til en likhet av lynet, som "han ser" hovedsakelig i den mørke tiden på dagen rundt ytre ytre hjørner.

Og også foreldre kan legge merke til utseendet til et barn med nærsynthet, hyppig blødning fra nesen, nedsatt syn. Eller heller, hans witticisms. En pjokk bringer leker nær ansiktet, prøver å sitte nærmere på TV-skjermen eller bringer tavlen nær øynene.

Et barn kan klage på "misting" eller "fogging" et eksternt bilde. Selv om du gni øynene dine, går dette symptomet ikke umiddelbart.

Men det er ingen spesifikke tegn som indikerer nøyaktig tilstedeværelsen av denne sykdommen. Legen kan diagnostisere den etter en oftalmopopi. Dette er en undersøkelse av fundus. Og også etter å ha utført slike prosedyrer:

 1. Fluorescerende angiografi av fundus.
 2. Elektro retinopati. Prosedyren som gjør det mulig å oppdage brudd på bioelektrisk aktivitet av retina, som kan oppstå som følge av brudd på blodtilførselen.

Mulige komplikasjoner

Når du diagnostiserer en sykdom, bør du følge legenes anbefalinger nøye. Siden ignorerende angiopati kan føre til følgende komplikasjoner:

 • katarakt (krystallinsk turbiditet) er en progressiv sykdom hvor objektiv syn går tapt;
 • Utløsning av netthinnen. Separasjon av øyets retina fra det vaskulære;
 • Kronisk glaukom (følelse av fremmedlegeme i øyet, synfelt innsnevret, sløret syn etter søvn, etc.);
 • Trombose av venene på øyets indre skall. Dette kan føre til tap av syn.
Dermed løsrivelse av netthinnen

behandling

For å redusere konsekvensene av sykdommen, er det først og fremst nødvendig å behandle den underliggende sykdommen som forårsaket angiopati. For dette må du ta medisiner som øker eller reduserer trykket. Også, hvis årsaken til sykdommen er diabetes, bruk deretter sukkerreduserende legemidler og observer riktig diett. Alt dette reduserer de patologiske endringene i netthinnen. Behandling av den underliggende sykdommen, samt terapi eller kirurgi kan kvitte seg med sykdommen eller redusere manifestasjonen til et minimum.

medisinering metode

Sykdom er et resultat av endringer i blodårene. Derfor foreskrive medisiner som kan forbedre blodsirkulasjonen. Blant de populære stoffene Piracetam, Vazonit, Actovegin og andre.

Legemidler i denne gruppen anbefales ikke til spedbarn.

 • Medikamenter som reduserer vedheft av blodplater (Dipyridamole, Ticlopidin);
 • Vitaminer, hovedsakelig fra gruppe B. Og også C, E, P;
 • Permeabilitet av veggene i blodårene kan redusere Parmidin, kalsiumdobesilat;
 • For å forbedre mikrosirkulasjonen i øyebollet, vil en øyelegge foreskrive øyedråper (Anthocian forte, Taufon).

Legemidler er foreskrevet av en lege. Selvmedisinering er uakseptabelt. Behandlingen bør være vanlig to ganger i året.

kirurgisk

Hvis det ved hjelp av farmakologiske legemidler og alle de generelle behandlingsmetoder ikke er mulig å stabilisere og bevare visuelle funksjoner, så er kirurgisk inngrep angitt.

Når et barn utvikler sykdom og angiopati som et resultat av diabetes, allerede i det midtre eller alvorlige stadiet, fra en konservativ behandling til en kirurgisk:

 • Laser koagulasjon. Operasjonen er under lokalbedøvelse og varer ca. tjue minutter. Retina er festet til vevet, noe som forhindrer det i å avfelle etterpå;
 • vitrectomy. Den glittende kroppen fjernes, og kunstige polymerer plasseres på plass.

Mennesker betyr

Folkemidlene kan også brukes til å behandle og forebygge sykdom. Her, bare før det er nødvendig å konsultere en spesialist om toleransen av et medisinsk råmateriale og hensiktsmessigheten av bruken. Flere oppskrifter fra tradisjonell medisin:

En håndfull kumminfrø helle et glass vann (250 ml) og la det simre i ikke mer enn 5 minutter. Til den varme buljongen legg til en teskje finhakket kirsebærfrø uten topp, og når løsningen er avkjølt, filtrer den gjennom bomullsull. Begrav deg i øyet en eller to dråper to ganger om dagen.

Hjelp gradvis gjenopprette visjon avkok av bjørkeblader (3 deler), rose blomster og rødkløver (2 deler), vill jordbær blad (en del) og halvparten av urten johannesurt. Skje en spiseskje med forsiktig blandet medisinsk samling med et glass kokende vann. La det vare i minst 40 minutter. Strain. Komprimerer tjue minutter minst to ganger om dagen.

Ikke dårlig hjelp og neste line-up. Finhakk bladene på nålen. Så det var ikke mindre enn et halvt glass, legg til en teskje blomster av en lilje i dalen, og også halvparten av en teskje brus. Alt hell kaldt kokt vann (til toppen av glasset med en blanding). La natten insistere. Masse påføres øynene.

Du kan drikke fire ganger om dagen infusjon av fennikelfrø på en spiseskje. Infusjonen er lett å forberede. For å gjøre dette skal en teskje av frø grundig grille, helle et glass kokende vann og insistere i minst en time. Å drikke Gjør en ti-dagers pause og gjenta kurset igjen.

I blomstringsperioden kutter kvitten og hugger grener og blader av denne planten. Deretter spiser en spiseskje et glass kokende vann og la denne infusjonen av protivomitsya i brann i minst femten minutter. Så snart det kjøler, kan du bruke en spiseskje minst tre ganger om dagen.

Hell to håndfull vintreblad med vann (500 ml.). Tørk i minst 20 minutter over lav varme, og drikk deretter te med te 100 ml før måltider tre eller fire ganger om dagen.

Viktig! Før du bruker tradisjonelle medisiner, bør du konsultere legen din.

forebygging

Selvfølgelig er enhver sykdom lettere å hindre, enn da med så vanskelig å bli kvitt den. Dette gjelder også angiopati hos et barn. Derfor er det nødvendig å unngå:

 1. Uro.
 2. Overoppheting og hypotermi.
 3. Forstoppelse.
 4. Mental og fysisk overarbeid.
 5. Stress.

Siden sykdommen oppstår på bakgrunn av diabetes, bør du ikke tillate dette, samtidig som blodsukkernivået er normalt.

Hvordan å behandle bygg på øyet vil fortelle denne artikkelen.

Det er også nødvendig å begrense bruken av søtsaker, hvitt brød, raffinerte matvarer, søtsaker. Bedre enn at dietten var mindre fet kjøtt, røkt mat, krydder, sauser. Det er ønskelig å spise mer sjømat, sitrusfrukter, epler, nøtter, egg, honning.

Om det er hensiktsmessig å bruke honning til personer som lider av diabetes, er det bedre å konsultere legen din.

video

funn

Angiopati er ikke en uavhengig sykdom. Det kan skyldes hypertensjon eller diabetes. Derfor bør behandlingen være rettet mot å bli kvitt den underliggende sykdommen. Men parallelt med dette utføres konservativ og senere kirurgisk behandling. De vil bidra til å stabilisere tilstanden og folkemidlene, men deres bruk vil selvsagt ikke erstatte den oftalmolog-utnevnte behandlingsmåten med farmakologiske legemidler. Bare i et kompleks er det mulig å ikke innrømme sykdoms komplikasjoner hos barnet.

Hva er retinal angiopati hos et barn, hvordan behandles sykdommen?

Angiopati av netthinnen i et barns øyne - denne avvikelse, som er karakterisert ved en endring i formen (ekspansjon, sammentrekning) og retinal vaskulære strukturer i øyet, såvel som blokkering av utstrømningen og innstrømningen av blod som følge av brudd av deres tone. Patologi er ikke en uavhengig sykdom. Det indikerer bare forekomsten av en sykdom som fører til ødeleggelse av blodkarene i hele organismen. Retinal fartøy lider også av dette. En lignende anomali finnes ikke bare hos voksne. Barn, inkludert nyfødte, er også i fare.

I tilfelle mistanke om retinal angiopati er det nødvendig å konsultere en erfaren økolog

Årsaker til retinal angiopati hos barn

Det er flere årsaker som forårsaker retinal angiopati hos barn:

 • Diabetes mellitus. Mangel på insulin produsert av bukspyttkjertelen, hvilket fører til opphopning av sukker i det ekstracellulære rommet og forårsaker svelling av retinale kapillærer, deres lumen smalner, blod blir tykkere, vil prosessflyten blir forstyrret, er sannsynligheten for tromber og blødninger i årene øker, retinal mat forringes. Som et resultat vises glial vev, som ekspanderer, trenger inn i øyebollet og forårsaker retinal detachment.
 • Økt blodtrykk. Oppstår som et resultat av sykdom i de indre organer, slik som hjerne, nyrer, binyrer et al., Derved forstyrrelser i blodstrømningen i netthinnen.
 • Skader på livmoderhalsen under arbeidet. En slik patologi er reversibel. Synet gjenopprettes umiddelbart etter at det nyfødte pasienten er tilbake til normal.
 • Krenkelser i arbeidet med kardiovaskulær system av barnet.
 • Dårlig næring av den fremtidige moren når han bærer et barn.
 • Hypoksi av fosteret under sen graviditet eller fødsel.
 • Medfødte misdannelser av en ufødt baby.
Diagnose er ofte laget for barn i det første år av livet
 • Mekanisk øyeskader.
 • Dårlig økologi.
 • Sykdommer i blodet.
 • Forgiftning kroppen til en fremtidig mor.
 • Brudd på tonen i øyekarrene.
 • Økt intrakranielt trykk.
 • Autoimmune sykdommer.

Typer og symptomer på patologi

Angiopati av netthinnen til begge øynene hos barn er av flere typer:

 1. hypotetisk;
 2. diabetisk;
 3. traumatisk;
 4. hypertensjon;
 5. ungdommelig.

Denne klassifiseringen er basert på årsakene til patologi. La oss vurdere i detalj hver sin form:

 • Hypotetisk angiopati oppstår som et resultat av hyppig senking av blodtrykk i et barn, noe som fører til en reduksjon av øynekapillærens tone. Som et resultat begynner kapillærene å forgrene seg.
 • Diabetisk form av patologi oppstår som et resultat av type 1 diabetes. Det er mest problematisk når det gjelder behandling.
 • Traumatisk angiopathy vises som et resultat av skader påført under fødsel, forslått mage, bryst, hjerne, ryggmarg og øyne. Det er mest vanlig, siden barn, uansett alder de er, har en tendens til å få forskjellige skader.
 • Den hypertensive form av anomali er en konsekvens av økt blodtrykk, noe som forårsaker irreversible forandringer i øyekarrene. Økt trykk fører til brudd på blodtilførselen til retina og en reduksjon i tykkelsen av øyets arterielle vegger.
 • Den juvenile formen for angiopati refererer mer til hannen. Det er preget av en vanlig lesjon av vener, betennelse i karene, en blødning, som følge av at netthinnen kan eksfolieres.

Barnet skal vises til legen dersom han har:

 • i øynene dukket opp ubetydelige blødninger;
 • nærsynthet økte;
 • til en viss grad, eller helt falt syn
 • blod blåste fra nesen;
 • det var blod i urinen;
 • smerter i underbenet;
 • øynene er riper;
 • et slør vises foran øynene, og gjenstandene blir uskarpe, lysende blinker dukker opp.

Diagnose av sykdommen

I tillegg finnes det en rekke andre metoder som kan diagnostisere retinal angiopati hos barn:

 • fluorescerende angiografi - for å visualisere og vurdere tilstanden av karene i dem, innføres en lysende substans av kontrasterende farge;
 • electroretinopathy - oppdager feil i den biologiske elektromagnetiske aktiviteten til netthinnen, noe som indikerer en forstyrrelse i ernæringen av cellene;
 • perimetri - avslører forstyrrelser av synsfelt.

I tillegg utpeker legen ytterligere ultralyd av karene i nakken og hodet, og dirigerer om nødvendig pasienten til CT. Konsultasjon av endokrinolog, kardiolog og nevrolog vil heller ikke være overflødig.

Metoder for behandling

Legemidler velges avhengig av hva som forårsaket brudd. I tillegg kan legen utnevne:

 • Emoksipin, Arbifleks, blomsterpotter, Solkoseril, Pentilin, Trental og andre stoffer for å forbedre mikrosirkulasjon i cellene i retina;
 • Kurantil - for forebygging av trombose;
 • Actovegin - å gjenopprette retina;
 • et kompleks av vitaminer og mineraler.

Som fysioterapi brukes:

 • magnetoterapi (for å gjenopprette blodsirkulasjonen og forhindre trombose);
 • Akupunktur (brukes kun for hypertensiv angiopati);
 • laserbestråling (for å gjenopprette blodstrømmen og styrke veggene i blodårene);
 • fargeterapi;
 • bølge pneumomassasje.

Pasienten anbefales en diett som utelukker fettstoffer, salter og hydrokarbonholdige matvarer. Et ekstremt mål i terapi av angiopati er kirurgisk inngrep. Den brukes kun i tilfeller der sykdommen utvikler seg raskt og barnet er truet med tap av syn.

Kosthold som et ekstra element i behandlingen

Hvis sykdommen utvikler seg på grunn av økt blodtrykk, er alle produkter som inneholder vanlig salt, utelukket fra pasientens diett. Hvis angiopati i øyet i et barn provoserte diabetes, bør dietten bare omfatte diabetisk mat.

Prognoser for pasienter

For å forutsi vellykket avhending av angiom er det bare mulig hvis behandlingen er foreskrevet riktig og startet i tide. I noen tilfeller løses problemet selv. For eksempel, hvis barnet fikk mindre skader under fødsel. I denne situasjonen, når barnets tilstand vender tilbake til normal, vil hans syn også komme seg.

Angiopati forårsaket av diabetes er veldig ofte ondartet. Det er komplisert:

 • blødning i glasslegemet (hemophthalmus);
 • retinal venetrombose;
 • Opacity av linsen (grå stær);
 • sekundær glaukom (økt nivå av intraokulært trykk);
 • frigjøring av netthinnen.

Angiopati av netthinnen i barnet: hva å ønske seg?

Retina er et lysfølsomt nervelag ved siden av choroid på øyets sclera. Retinale fotoreceptorer feller lysbølger og overfører sine frekvenser til nerveceller. Nerveendringer danner en kanal (optisk nerve), som signalet kommer inn i hjernen. Her blir det behandlet og forvandlet til et bilde. Krenkelser av sirkulasjonen i retina forårsaker nedsatt synsstyrke, inkludert retinopati (blindhet). Oppmerksom holdning fra voksne til barnet bidrar til å legge merke til problemet og starte behandlingen i tide.

Årsaker til utseende

Angiopati betyr en forstyrrelse i det nervøse regulatoriske systemet, noe som forårsaker et brudd på blodtilførselen til organer.

I tilfelle av retina, kan årsakene til patologien være:

 • økt trykk;
 • hypotensjon;
 • diabetes mellitus;
 • ungdom;
 • traumer mot øyet;
 • brystkramming, nakke, hode;
 • blodsykdommer.

Hypertensjon hos barn oppstår av ulike årsaker. Det kan skyldes fedme, bruk av vasodilatatorer i nesen, narkotika fra forkjølelse. Vegeto-vaskulær dystoni er en forløper for trykkøkning. Kroniske sykdommer i nyrene, skjoldbruskkjertelen, adrenaler, påvirker operasjonen av det vaskulære systemet, forårsaker en utvikling av hypertensjon.

Kanskje vil du også være interessert i informasjon om hvordan presbyopi ser ut som angiopati i netthinnen.

I videoen - årsakene til utseendet:

Lavt blodtrykk hos barn er en konsekvens av arteriell hypotensjon på grunn av hjertesvikt (på grunn av hjertesykdom, komplikasjoner etter smittsomme sykdommer).

Diabetes mellitus påvirker små blodkar hvor metabolisme oppstår. Diabetisk angiopati er den første fasen, uten behandling i retinopati.

Årsakene til ungdoms angiopati er ikke kjent. Det påvirker gutter og unge menn fra 16 til 25 år.

Det er også verdt å være oppmerksom på hvordan hypertensiv retinal angiopati ser ut.

Traumatisk øyeskade forårsaker blødning i blodkarene som foder retina og deres hevelse.

Med en skarp klemming av thoracic hulrom er svekket, forekommer hypoksien av retinale kar.

I anemi og leukemi opplever retina oksygen sult, noe som fører til frigjøring av retina og atrofi av optisk nerve.

Symptomer på retinal arteriell hypertensjon

Med økt blodtrykk er en karakteristisk funksjon utvidelsen av blodårene, innsnevring og tortuositet av arteriene. Hos hypotensive pasienter observeres det motsatte bildet: innsnevring og tortuositet av venene med utvidelse av arteriene. I det første tilfellet er det en spasme av fundiets arterioles, i den andre - en redusert tone av små øyefartøy.

Bildet viser hvordan brudd på blodtilførselen til netthinnen

 • Det første tegn på hypertensiv angiopati hos barn - Røde øyne (begge på en gang) etter fysisk anstrengelse, med skiftende vær, neuro-emosjonelle stammer. Da kan det være klager om fluene og fuzziness av visjonen. Men hvilken salve for øynene fra betennelse og rødhet skal brukes i utgangspunktet, er angitt her.
 • Hypotensjon ledsaget av rask tretthet, hodepine, klager av barnet på bevegelsesskarmen.
 • Et av symptomene på diabetes er en karakteristisk endring av fundusens kar: mikroaneurysmer (lokal ekspansjon) av arterier, deres tortuositet. Som et resultat av en aneurysm forstyrres blodtilførselen av nervesjiktet og dens kompresjon. Det kan være blødninger av små kapillærer. Røde øyne, en reduksjon i både sentral og perifert syn er samtidige manifestasjoner av endokrine sykdommer.
 • Illza sykdom forårsaker betennelse i fundusens kar, som fører til en reduksjon i synsstyrken. I fremtiden oppstår blødninger i netthinnen, noe som fører til at det løses.

Illza sykdom

 • Øyekontraksjoner ledsaget av brudd på blodårene og blødning i øyet. Blodet kan sippe mellom netthinnen og pigmentlaget og få det til å skrelle av. Rødhet og hevelse i øyet avhenger av graden av skade. Det skadede øyet ser verre ut eller kan ikke se i det hele tatt. Og her er hvordan øvre øyelokk på ett øye blir behandlet, informasjonen på lenken vil bidra til å forstå.
 • Som et resultat av et traumer til brystet (hals, hode) i begge øynene utvikler en blødning på grunn av brudd på kapillærene. Årsaken til dette fenomenet er et sterkt trykkfall i blodårene. Som i tilfelle øyeforstyrrelser, kan det akkumulerte blodet forårsake retinal detachement.
 • Med anemi er øyets fartøy svakt, utvidet. Det er blødninger, oftest i det ytre laget av netthinnen. Årsaken er hypoksi av vaskulært vev. Alvorlige former for anemi forårsaker retinal detachement. Og det er derfor blodkarene i øynene briste og hva de skal gjøre med et slikt problem, vil bidra til å forstå denne informasjonen.
 • Symptomer på leukemi - retinal ødem, innviklede årer, blek farge av blodkar, blødning. Visuell skarphet i begynnelsen av sykdommen reduseres ikke. Når blødningsfokusene sprer seg til den sentrale regionen, oppstår synforringelse. Ved langvarig sykdom utvikler anemi.

  behandling

  Viktig! Angiopati er ikke en sykdom, det er et symptom på en sykdom.

  Konsultasjon med en oftalmolog bør bestemme årsaken til patologien. For å gjøre dette blir øyfundstudier utført ved hjelp av oftalmokopi, CT, fluorescensangiografi av ultralyd med Doppleroppløsning.

  Behandlingen utnevnes kompleks, først og fremst en sykdom som forårsaket et brudd på blodtilførselen til øyekarrene.

  Utviklingen av angiopati er avhengig av effektiviteten av behandlingen av den underliggende sykdommen.

  Og her er hvordan bakgrunnen retina angiopati behandles, denne informasjonen vil bidra til å forstå.

  Med hyper- og hypotensjon er fysioterapiprosedyrer foreskrevet. Endre diett, våkenhet og resten av barnet for å kvitte seg med tegn på vegetativ-vaskulær dystoni og overeating.

  Ved alvorlige forstyrrelser i retina, brukes medisinske preparater:

  • for å forbedre blodsirkulasjonen og sirkulasjonen under hypotensjon
  • med sikte på å redusere trykk i hypertensjon.

  Behandling av diabetes mellitus består i å observere dietten og ta insulin. Med tidlig diagnose og behandling av sykdommen er det mulig å unngå utvikling av diabetisk retinopati.

  Behandling av anemi er et spesielt diett og inntak av jernholdige stoffer. Slike behandlinger er effektive dersom anemi ikke er en konsekvens av indre blødning, ondartede svulster. Løsning av retina når herding eller forbedring av tilstanden løser seg selv. Men hva er symptomene på retinalkreft, og hva som kan gjøres med et slikt problem, er angitt her.

  Behandlingen av leukemi og dens resultater for tilstanden til netthinnen ligner på behandling av anemi.

  For å fjerne symptomer på traumatisk angiopati, er legemidler som forbedrer mikrosirkulasjon, permeabilitet av fartøyets vegger, foreskrevet. Men hva er det japanske øyedråper med vitaminer og hva de har effekt, bidra til å forstå informasjonen på lenken.

  Angiopati hos nyfødte

  Bak symptomene på angiopati hos nyfødte er årenes fylde og den fargede fargen på fundusens kar. For tiden, med forbedringen av verktøyet, blir en slik diagnose gjort mindre og mindre.

  Hvis det er mistanke om en blodforsyningsforstyrrelse, observeres observasjons taktikk.

  Og her er hvordan massasje oppstår i dacryocystitiene hos nyfødte, angitt i artikkelen under lenken.

  Fyllingen av blodårene kan variere avhengig av barnets stilling og tilstand.

  En slik diagnose forekommer hos premature spedbarn født med en vekt på opptil 1,5 kg og opptil 31 uker. Årsaken til uorden er retardasjon av retina. Det tar tid å fullføre det, der det kreves visuell hvile og glykolyse (ingen oksygen i vevet). For å opprettholde et slikt regime er det umulig på grunn av behovet for oksygenstimulering for sykepleie for tidlige spedbarn.

  Viktig! Risikogrupper er under tilsyn av en oftalmolog, fra 3 uker.

  Hver 2. uke skal barnet bli vist til legen til retinaformasjonen er fullført. Medfødt angiopati i fremtiden kan forårsake nærsynthet, strabismus, amblyopi.

  Hvis symptomer på angiopati vedvarer, er medisiner for sirkulasjon foreskrevet (generelt for mikrosirkulasjon). I tilfelle komplikasjoner i form av retinal detachment brukes laser koagulasjon. Men hvordan er behandling av retinal dystrofi i øyet med folkemidlene, kan ses her.

  Leger Komarovsky om barns røde øyne

  Ifølge legen, bør foreldrene ikke være lette over rødheten i et barns øyne. Først og fremst bør de finne ut om det var et traume for øyet. Den første hjelpen i slike tilfeller er hvile, kalde kremer fra avkok av kamille eller te, komprimerer, innånding av øyedråper.

  Hvis rødheten ikke passerer, kan en øyelege ikke uten å: det er nødvendig å besøke en lege og oppdage årsaken til betennelse i øynene.

  Retinal angiopati hos barn er et tegn på sykdommen, med unntak av mekanisk skade på øyebollet eller et traumer til cervico-thoracic regionen. Diagnosen kan gjøres av en øyelege etter undersøkelse av fundus. Behandling i første omgang bør rettes mot den underliggende sykdommen. Retina terapi består av å ta medisiner som forbedrer blodsirkulasjonen i øyet.

  Les Mer Om Fartøyene