En omfattende gjennomgang av retinal angiopati: årsaker, behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: hvorfor retina angiopati oppstår, og hva er det. Hvordan det manifesterer seg, ved hvilken betyr det diagnostiseres og behandles.

Med angiopati i retina, er funksjonaliteten til fartøyene som trenger inn i fundus brutt, på grunn av hvilket øyet er dårlig forsynt med blod. Dette er ikke en uavhengig sykdom, men et symptom som oppstår av andre sykdommer (patologier i kardiovaskulærsystemet, økt intrakranielt trykk og andre).

Dette problemet håndteres av en oftalmolog. Du kan helt kurere på et tidlig (første) stadium.

Årsaker til retinal angiopati

Hvis du har sykdommene oppført i den venstre kolonnen på tabellen - prøv å unngå faktorer fra høyre kolonne.

Oppgivelse av dårlige vaner vil redusere risikoen for retinal angiopati

Symptomer: Hvordan gjenkjenne retinal angiopati?

Patientens patologi kan i lang tid være asymptomatisk - og dette er faren for retinal angiopati. Så lenge symptomene ikke vises, kan pasienten ikke vite om sykdommen, og når symptomene begynner å vises, vil det bli behov for lengre og dyrere behandling. Hvis legen ikke kontakter legen i tide, kan sykdommen føre til uhelbredelig blindhet. Derfor, de som lider av de ovennevnte sykdommene, er det nødvendig å gjennomgå en profylaktisk undersøkelse av fundus hvert halvår eller et år.

Kontakt lege hvis du merker minst ett av følgende symptomer:

 • Synet gikk kraftig ned. Objekter som befinner seg i avstand, ser uklart ut, eller du kan ikke allerede lese den fulle utskriften. Det kan bli komplisert sy, broderi, strikking og andre typer håndarbeid, under hvilke det er belastning på øynene.
 • Visningsfeltet innsnevret: du ser dårlig hva som ligger på siden av deg. For eksempel merker du ikke en person som kommer opp fra siden, eller en bil som kommer fra rundt hjørnet.
 • Det var fluer eller en hylle foran øynene mine.
 • Ble ofte knust blodårer i øynene.
 • Du føler en krusning i øyet.
 • Øynene begynte ofte å skade, selv med den minste belastningen (kort lesing, ser på TV, jobber på en datamaskin osv.)

Noen av disse symptomene kan også være manifestasjoner av andre oftalmiske abnormiteter, så det er helt nødvendig å konsultere en lege.

Seks typer angiopati

Avhengig av årsaken, som forårsaket problemet, er angiopati av retina delt inn i 6 typer:

 1. Diabetiker.
 2. Hypertensive.
 3. Hypotonisk - karene er patologisk utvidet, på grunn av at blodsirkulasjonen forstyrres, og synet reduseres.
 4. Traumatisk - med skade på magen eller hodet, og også på grunn av alvorlig fysisk overbelastning, kan det forekomme vaskulær ruptur.
 5. Ungdommelig - venene blir betent og kapillærene blir skjøre, noe som fører til blødninger. Dette er en ganske sjelden sykdom, årsakene til hvilke er fortsatt ukjente.
 6. Medfødt - en slik angiopati utsatt for tidlig babyer, fordi de fortsatt har underutviklet små fartøy.

Hver type utvikler seg på forskjellige måter og har forskjellige stadier.

Vi vil analysere de to mest populære typene angiopati: diabetiker og hypertensive.

1. Diabetisk angiopati

Dette er den vanligste typen: 20% av diabetikere av type 1 og 40% av diabetikere av type 2 lider av denne patologien. Denne komplikasjonen av diabetes er veldig farlig, siden det kan føre til blindhet selv hos unge mennesker.

Sykdommen begynner vanligvis å utvikle 7-10 år etter at diabetes har begynt. Hvis en person har medfødt diabetes mellitus - for å overvåke tilstanden til karene i retina fra barndommen, kan ellers angiopati føre til blindhet ved fylte 20 år.

Tapet på fondets skip på grunn av diabetes skjer i henhold til følgende prinsipp. På grunn av økt sukker i blodet og feil metabolisme, lider små fartøy gjennom hele kroppen. Veggene deres er tynnet, fartøyene utvider seg patologisk, aneurysmer oppstår (fremspring av fartøyets vegger). På grunn av alt dette forstyrres blodtilførselen til øynene, og blødninger forekommer periodisk. På grunn av nedsatt metabolisme kan også kolesterolplakker og blodpropper dannes - de tetter blodårene og netthinnen får ikke nok oksygen og næringsstoffer.

På grunn av obstruksjon av karene oppstår angiopati i retina og med aterosklerose.

Stadier av diabetisk angiopati:

 1. Nonproliferative. På dette stadiet begynner den patologiske prosessen i fundusfartøyene. Det er mikroanurysmer og små blødninger. Det viktigste diagnostiske tegn på angiopati av øynene på dette stadiet er retinal ødem i området der blindpunktet befinner seg. Symptomene på denne fasen av sykdommen er vanligvis ikke påtrengende: visjonen minker litt, øynene kan rødme, men små blødninger kan være unnoticeable. Behandlingen som startet på dette stadiet er mest effektiv, derfor er det svært viktig å identifisere patologien på dette tidspunktet.
 2. Preproliferativ. På dette stadiet lider venene på netthinnen. De ekspandere og bli kroket, brutt, på grunn av hva som skjer i retina blødning og dannet infiltrater (klynger av celler med blod og lymfe). Denne tilstanden i retina forårsaker alvorlig synshemming. De maloobratimy, og hvis du ikke gå til en lege på et tidligere stadium - du kan stole på for å stoppe utviklingen av retinopati og bare en svak forbedring av synet.
 3. Proliferativ. Dette er det alvorligste stadiet av diabetisk angiopati av øynene. Siden kroppen forsøker å løse problemet med den fattige tilstanden til fondets fartøy, begynner nye kapillærene å danne seg. Imidlertid er de svært skjøre, noe som fører til en enda verre situasjon. Blødninger blir større, de påvirker ikke bare netthinnen, men også den glansede kroppen. Retina er eksfoliert på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel. Alt dette fører til blindhet.

De samme stadiene er også karakteristiske for angiopati av øynene, som oppstår på grunn av aterosklerose.

Stadier av diabetisk angiopati av netthinnen

2. Hypertensive

På grunn av det stadig økte trykket, endres karossens struktur: arteriene og kapillærene blir smalere, noe som får blodsirkulasjonen til å bryte i netthinnen; årer blir innviklet. På grunn av det økte trykket kan små fartøy briste, noe som fører til blødning i netthinnen.

Hypertensiv angiopati av retinalfartøyene foregår i 4 trinn:

 1. I første fase er arteriene litt innsnevret. Ved riktig behandling av den underliggende sykdommen krever angiopati ikke særlig behandling på dette stadiet. Moderat innsnevring av fundusens arterier observeres hos 70% av pasientene med høyt blodtrykk i første grad og 96% av pasientene med høyt blodtrykk i andre grad.
 2. I andre etappe er arteriene sterkt innsnevret.
 3. Den tredje fasen er preget av det såkalte symptomet på kobbertråd: arterier som krøllet, arterioler (små arterier) fikk en gul fargetone.
 4. I fjerde etappe utvikler et symptom på sølvtråd: arteriene får en grå-sølvfarge, blir enda mer krympet.

Det fjerde stadiet av hypertensiv angiopati av netthinnen

Hvis du har høyt blodtrykk, må du gjennomgå en undersøkelse med en øyelege hvert år. Med hypertensjon i tredje grad hos 99% av pasientene er det endringer i fondets kar. Derfor er det svært viktig å overvåke prosessene som skjer i øynene, slik at om nødvendig begynner behandling i tide.

Angiopati og graviditet

Hvis en kvinne har tegn på et første stadium av angiopati i retina, kan graden av patologi under graviditeten forverres. Også den naturlige tilstanden til netthinnen kan påvirkes av naturlig fødsel.

Kvinner med hypertensjon, hypotensjon, aterosklerose eller diabetes gjennom graviditet bør regelmessig undersøke øynene deres.

Hvis patien i retina utvikler seg, kan legene forby en kvinne å føde naturlig og bestemme behovet for keisersnitt.

Diagnose angiopati av retinalfartøy

I tilfelle symptomer, konsulter en øyelege, vil han utføre følgende diagnostiske prosedyrer:

 • undersøkelse av fundus (oftalmoskopi);
 • Ultralyd av øyet;
 • CT av netthinnen og bane i øyet.

Oftalmoskopi er den enkleste og mest effektive metoden der det er mulig å diagnostisere angiopati av retinalfartøyene. Det utføres som følger:

 1. Legen utvider pasientens elev for å se fundusen godt. Han gjør dette ved hjelp av spesielle dråper (Tropicamide, Midratsil, Irifrin, etc.)
 2. 15 minutter etter instillasjon setter pasienten seg, og legen, ser gjennom en spesiell linse, undersøker fundus.

Hvis i oftalmopopien du kan se krymping av karene, blødninger, retinal ødem, endringer i fargen på arteriene - doktoren konkluderer med at pasienten har angiopati i netthinnen. For å klargjøre diagnosen, kan det noen ganger være nødvendig å ha en ultralyd eller CT-skanning av øyet.

Behandling: Kan jeg bli kvitt angiopati?

Det er mulig å fullstendig kvitte seg med angiopati bare ved å kontakte spesialister ved tidlig (første) stadium av sykdommen. På dette stadiet brukes konservativ behandling - medisiner:

Angiopati i retina - årsaker, symptomer, diagnose og behandling hos nyfødte, gravide eller voksne

Øyesykdommer er spesielt ubehagelige for en person, siden de begrenser muligheten til å tydelig se alt som skjer rundt. En av slike patologiske forhold er angiopati av retina-karene, som ikke regnes som en uavhengig sykdom, men bare et ubehagelig symptom i oftalmologi. Problemet oppstår mot bakgrunn av vaskulær toneforstyrrelser som følge av abnormaliteter i nervøs regulering. Behandling bør være rettidig, ellers blant potensielle komplikasjoner tildeler leger en progressiv grå stær, glaukom og til og med fullstendig blindhet.

Hva er retinal angiopati?

Hvis lokal blodsirkulasjon i øyets kar er forstyrret, endrer strukturen i vaskemuren, vi snakker om en så ubehagelig patologisk prosess som retinal angiopati. Med dette symptomet reduseres hodet i kapillærene, det er midlertidige, men reversible spasmer. Etter hvert som den patologiske prosessen utvikler seg, utvikler nekrotiske endringer i retinalområdet, dets videre tynning, løsrivelse og brudd. Slike potensielle komplikasjoner kalles en medisinsk term - retinopati. Ved karakteristiske lesjoner er det nødvendig med en diagnose.

årsaker

Denne sykdommen kan utvikles i alle aldre, men er mer utbredt hos pasienter over 30 år. Tilstanden til øyet blodårene påvirker den generelle tilstanden til systemisk blodstrøm, slik at konservativ behandling var så effektiv som mulig, er det første du ønsker å korrekt identifisere de skjulte sykdommer som utløste en krampe og reduserte vaskulære tone vegger. Potensielle diagnoser er som følger:

 • diabetes mellitus;
 • systemisk vaskulitt;
 • aterosklerose;
 • neurokirkulatorisk dystoni;
 • hypertensiv sykdom;
 • øye presbyopi;
 • skoliose;
 • osteokondrose i livmoderhalsen.

Uten riktig behandling av den underliggende sykdommen er angiopati i retina problematisk, og positiv dynamikk er ikke tilgjengelig i lang tid. Andre sykdomsfremkallende faktorer er representert av følgende liste:

 • blodsykdommer;
 • økt intrakranielt trykk;
 • eldre pasient;
 • langvarig medisinbehandling;
 • medfødte abnormiteter av blodkar;
 • skadelige arbeidsforhold;
 • traumer, mekanisk skade på netthinnen;
 • forgiftning av kroppen.

Hos nyfødte

Ifølge resultatene av en instrumentell undersøkelse av fundusens struktur kan økologen oppdage retinal angiopati selv i en baby. Hovedårsaken til patologien er økt intrakranielt trykk, som er typisk for mange nyfødte. Leger utelukker ikke medfødte anomalier i øyeværene, patologier under graviditet. Behandlingen bør være rettidig, ellers utvikler ødemet til optisk nerve.

I svangerskapet

Siden med føtal vekst blir blodvolumet fordoblet, karene er patologisk forstørrede. Slike egenskaper ved den systemiske blodstrømmen forårsaker progressiv angiopati. Videre er det i det første trimester sykdommen provoserer hormonelle faktor, andre og tredje - reduksjonen i perifert vaskulær motstand mot dannelse og funksjon av uteroplacental sirkulasjon. Angiopati blir ofte en komplikasjon av sen gestose. Dette er en av de medisinske indikasjonene for en slik leveringsmetode som keisersnitt.

Forløpet av den patologiske prosessen med angiopati av retina er helt avhengig av den underliggende sykdommen. For å øke effektiviteten av den valgte behandlingen, tilbyr legene denne klassifiseringen:

 1. Diabetisk angiopati av netthinnen. Den viktigste provokerende faktoren er diabetes mellitus. Sykdommen har to typer: mikroangiopati og makroangiopati. I det første tilfellet snakker vi om nederlag kapillærer på bakgrunn veggen tynning, etterfulgt av blødning i den andre - et brudd på permeabilitet av de store blodkar.
 2. Hypertensive. Dette er en konsekvens av hypertensjon, når ujevn arteriell innsnevring begynner å danne seg i øyet fundus, kan diagnostiseres ved instrumentelt undersøkelse av fundus.
 3. Hypoton. Med en patologisk nedgang i tonen i små fartøy utvikles arteriell hypertensjon, som er ledsaget av en merkbar pulsering, arteriell dilatasjon og venøse vener.
 4. Traumatisk. Angiopati oppstår med mekaniske skader og skader på brystet, livmorhvirveler, ledsaget av mangel på blodsirkulasjon og oksygen sult. Denne sykdomsformen er en konsekvens av skoliose, en form for osteokondrose.
 5. Youth. Det andre navnet er Illza sykdom. Patologi er ekstremt sjelden, ledsaget av en inflammatorisk prosess med uforklarlig etiologi, blødning i glans og netthinnen. Det kliniske resultatet er ugunstig.

symptomer

Sykdommen begynner med et uventet tap av synsskarphet, som bør varsle hver pasient. Andre vanlige tegn på angiopati er presentert nedenfor:

 • progressiv nærsynthet;
 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • gni i øynene;
 • symptomer på forgiftning på bakgrunn av toxoplasmose;
 • blinker, flyr for øynene;
 • blanding av blod i avføring, urin.

De resterende symptomene avhenger helt av den spesifikke formen av sykdommen, graden av den patologiske prosessen. Disse er representert i tabellen:

Form av retinal angiopati

nedsatt syn med perfekt helse og ingen andre symptomer

sammenfylte fartøy av fundus, destruktive endringer i retinal vev, gule flekker på fundus

pulsering, mørkere i øynene, svimmelhet, generell svakhet, full og innviklet årer

hypertensive (angioretinopati av netthinnen)

fluer, tåke for øynene, en følelse av indre varme, svekket koordinering av bevegelser

senil demens, progressiv, for eksempel, mot bakgrunnen av Alzheimers sykdom

markerte tegn på sykdommer i sentralnervesystemet

diagnostikk

De første mistanke om angiopati i økologen vises med instrumental undersøkelse av fundus. For å klargjøre det kliniske bildet, er det nødvendig med en omfattende undersøkelse, som inkluderer slike diagnostiske tiltak:

 • Ultralyd av kroppens kar-system;
 • angiografi (for å vurdere tilstanden til fundus, identifisere den patologiske prosessen);
 • MR (påkrevd).

Behandling av retinal angiopati

Når angiopati av retina i begge øyne utvikles, begynner konservativ terapi med identifisering av en provokerende faktor. Etter installasjonen er tilnærming til helseproblemet komplisert, ikke bare innkjøp av medisiner på anbefaling av økologen, men også endring av noen av deres vaner, livsstil:

 1. Hvis årsaken til angiopati i arteriell hypertensjon er det nødvendig å ta vasodilatorer. Når sykdommen blir en komplikasjon av diabetes, er det viktig å overvåke blodsukkernivået ved hjelp av narkotika og ikke-medisinske metoder.
 2. Det er nødvendig å følge et terapeutisk diett for å kontrollere elasticiteten til de vaskulære veggene. Av den daglige rasjonen er produkter som er rike på vegetabilsk fiber og karbohydrater kreves, sukker erstattet av frukt og honning, animalsk fett er vegetabilsk. Det anbefales å konsumere mer protein i meieriprodukter og fisk.
 3. Det er viktig å kontrollere kroppsvekten og systematisk sjekke blodsukkeret. Dette gjelder spesielt for pasienter med diabetes mellitus og representanter for denne risikogruppen.
 4. I tillegg til det terapeutiske dietten er det nødvendig å følge intensiv vitaminterapi. Minerale og mikronæringsrike matvarer, effektive multivitaminkomplekser er velkomne. Spesielt viktig for kroppen er vitaminer A, B, C, E, P.
 5. Konservativ behandling av angiopati må utføres to ganger i året, hvert kurs varer fra 2 til 4 uker, avhengig av tilstanden til den enkelte pasientens fundus. Overholde medisinering vil ikke skade og for forebygging.
 6. Det er obligatorisk å gjennomføre fysioterapeutiske prosedyrer i sin helhet, for eksempel magnetbehandling, laserbestråling, akupunktur og akupunktur er svært effektive. I tillegg er ikke involvering av alternative medisinmetoder utelukket.

medisinering

Konservativ terapi kan utføres i et hjemmemiljø, det viktigste er å følge strengt med alle medisinske anbefalinger, i tillegg til å behandle den underliggende sykdommen. Nedenfor er flere farmakologiske grupper og deres representanter for å forbedre nedsatt syn:

 • midler for å forbedre lokal sirkulasjons: Cavinton, Piracetam, pentoksifyllin, Solcoseryl, Arbifleks, Aktovegin, Pentilin, blomsterpotter;
 • medikamenter for å redusere permeabiliteten til fartøyets vegg: Parmidin, Ginkgo biloba, kalsiumdobesilat;
 • Legemidler som forhindrer vedheft av blodplater: Tiklodipin, Acetylsalisylsyre, Dipiridamol;
 • multivitaminkomplekser: Vitrum Fusion Forte, Blueberry Fort.

Med utviklingen av denne sykdommen er avbrudd av konservativ behandling uønsket, etter at den første forbedringen kan symptomene komme tilbake igjen, reduserer den vanlige synsstyrken. De viktigste stoffene:

 1. Trental. Legemidlet stimulerer blodet når det gjelder forstyrrelser i sirkulasjonen. Trental selges i form av tabletter, beregnet til bruk på hele kurset. Det skal drikke 1 stk. tre ganger om dagen, øker dosen gradvis to ganger. Maksimal dosering: enkeltdose - 400 mg, daglig - 1200 mg.
 2. Taufon. Øyedråper for regenerering av skadede retina vev, som aktiverer metabolske og energiprosesser på mobilnivå. Legemidlet er ikke anbefalt for høy følsomhet i kroppen til aktive komponenter og i barndommen. Det er nødvendig å injisere 2 dråper i hvert øye 2-3 ganger per dag i 2 uker. Blant bivirkningene av legene identifiserer lokale og allergiske fenomener.
 3. Cavinton. Dette er et medisinsk produkt som stimulerer hjernens sirkulasjon. Hjelper med å eliminere grunnårsaken til angiopati i netthinnen, og ta tablettene inne i 1-2 stk. tre ganger om dagen. Som nevnte medikament kan forårsake omfattende bivirkninger, slik som hodepine, svimmelhet, blir blodtrykket før den kurs som kreves for å ta kontakt med en øyenlege.

Hva er retinal angiopati i begge øynene?

Slike fenomener som retinal angiopati er avslørt som et symptom i ulike sykdommer. Dette er ikke en uavhengig sykdom, og derfor, når det ser ut, er det nødvendig å identifisere kilden til problemet, dette bestemmer hvor vellykket behandlingen av sykdommen vil være.

Angiopati i retina er en vaskulær lesjon (blødning, forstørrelse, spasme) og manifesterer seg ganske uttalt i begge øyne.

I dette tilfellet klager pasienten om:

 • Forverring av synet;
 • Skjul eller flimrende i øynene;
 • Utseendet av blod i urinen;
 • Smerter i bena;
 • Nasal blødning.

Ved bruk av legen ved begynnelsen av patologiske forandringer, kan pasienten fullstendig kvitte seg med sykdommen. Hvis staten blir forsømt, kan det føre til alvorlige konsekvenser, og til og med til blindhet.

Typer av øyeangiopati

Siden retinalfartøy er påvirket av en slags sykdom, er det en klassifisering av angiopati av øynene i henhold til arten:

 • Diabetisk angiopati av begge øyne. Det ble provosert av diabetes mellitus, eller mer presist - forsømmelse av denne sykdommen. I denne tilstanden kan både kapillærene (mikroangiopati) og store fartøy (makroangiopati) påvirkes. Diabetisk angiopati av retina utvikles gradvis. Som et resultat blir øyeskjærene tilstoppet, deres lumen smalere, blodsirkulasjonen og næring av vev forstyrres. Visjon kan lide sterkt;
 • Hypertensiv angiopati av netthinnen - forekommer med kronisk forhøyet arterielt trykk. I dette tilfellet opplever hele kardiovaskulærsystemet en stor byrde. Ulike fartøy blir tortuous, endotelet deres påvirkes, muskelskjellet tykkere og bindevevsproliferasjon. Det er vaskulære nett og akkumulering av blod. Som et resultat kan opacifisering av retina forekomme.
 • Hypotonisk - manifesterer seg ved et systematisk lavt trykk. Hypotensjon fører til sløvhet og tynning av vaskemuren, som et resultat av hvilke kapillærene er fylt med blod, ekspanderer, mister form. Denne tilstanden kan føre til retinal dystrofi og utseendet av blodpropper;
 • Traumatisk - forekommer med sterk innvirkning, klemme og andre skader på livmorhvirvelene, hodet, brystbenet. I dette tilfellet er det et sterkt brudd på blodtilførselen til hodeskårene, trykket i hodeskallen øker, noe som ytterligere forverrer situasjonen;
 • Ungdommelig - hormonelle hopp, samt ungdomsrekonstruksjon av kroppen kan provosere angiopati av netthinnen.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

På brudd på blodsirkulasjon og endringer i blodårer kan påvirke andre faktorer:

 1. Intoxikering (røyking, alkohol, tar store mengder medisinering, skadelig produksjon);
 2. Eldre - med det er fartøyene mest sårbare og utsatt for patologiske prosesser;
 3. Cervical osteochondrosis;
 4. Sykdommer i blodet;
 5. Graviditet. Ikke alltid er moderens kropp i stand til å takle belastningen, noe som øker etter hvert som fosteret øker. Angiopati inngår i listen over konsekvenser av en slik reaksjon på graviditet, som en histose;
 6. Angiopopati kan også forekomme hos en nyfødt baby. Dette er vanligvis et normalt fenomen, men det kan også indikere tilstedeværelsen av sykdommen.

Av alle de listede, er den vanligste formen fortsatt hypertensiv angiopati. Hun har flere grader, som økologen kan bestemme når undersøkt:

 • I grad er preget av: innsnevring av store og dilaterende små fartøy på netthinnen, forskjellig størrelse på lumen og utseende av tortuosity;
 • II manifesterer graders effusjoner og blod-aggregering, og effekten av "sølvtråd", som ligner på fartøy, tilstedeværelsen av tromber, blekhet av den indre overflate av øyeeplet;
 • III grad av skade er ledsaget av retinal ødem, omfattende blødninger, blørhet og ødem i optisk nerve, hvite flekker på fundus.

Diagnose og behandling

Patologi kan komme til skade ved et uhell - i tilfelle en medisinsk undersøkelse. Eller når man observerer den underliggende sykdommen - diabetes, hypertensjon, lavt blodtrykk.

Legen sjekker fundus med et spesielt apparat og vurderer tilstanden til netthinnen og karene i begge øynene. Hvis mistanke om angiopati vil også trenge ultralyd, magnetisk resonansbilder, angiografi av fartøy (angiografi).

Terapi av angiopati i retina bør foregå i forbindelse med eliminering av kilden - den underliggende sykdommen. Derfor har hver type angiopati sin egen behandlingsalgoritme.

I tillegg til narkotika som korrigerer den underliggende sykdommen, er følgende foreskrevet:

 • Medisiner for å forbedre blodsirkulasjonen og styrke veggene i øyets fartøy (Actovegin, Trental, Caviton, Emoxipine);
 • Reduksjon av vaskulær permeabilitetsmedikamenter (Dobezilat, Parmidin);
 • Vitaminkomplekser for visjon restaurering og styrke av kapillærer;
 • Blodfortynnere (Agapurin, Curantil, Persanthin);
 • Dråper som forbedrer mikrosirkulasjonen (Taufon, Emoxipin);
 • Fysioterapeutiske tiltak (infrarød laserstråling, magnetoterapi, akupunktur).

Som vedlikeholdsbehandling kan planteekstrakter og avkok fra blomster av kamille, melissa og johannesurt, brukes til blomster og hagtorns frukter.

Dersom patinjen til retinalfartøyene har ført til irreversible konsekvenser, vil en kirurgisk operasjon være nødvendig. En av de raskeste og mest effektive måtene for slik behandling er laser koagulasjon. Prosedyren utføres under lokalbedøvelse, det tar bare 20 minutter. Som et resultat blir de skadede karene fusjonert til netthinnen.

Forebygging av angiopati

For å opprettholde fartøyene, inkludert øyet, i en normal tilstand, er det viktig å følge enkle regler:

 • Å lede en sunn livsstil. Det er også nødvendig å korrigere og forhindre utvikling av hypertensjon, diabetes og andre angiopati provokatører;
 • Overvåk kroniske sykdommer, ta behandlingskurs, ikke løp;
 • Hvert år utfører en forebyggende undersøkelse fra en oftalmolog, selv om det ikke er noen åpenbare problemer med visjonen;
 • Hvis det er risikofaktorer (sykdommer, skadelig produksjon, eldre alder), skal økologen besøke minst en gang hvert halvår;
 • Når det oppdages angiopati hos gravide kvinner, for å unngå losse av retina, er en keisersnitt foreskrevet.

Øyne er et viktig organ, uten som vi ikke kunne motta så mye informasjon og inntrykk av verden. Den initierte retinal angiopati kan frata en person av et normalt liv, gjøre ham ufør. Derfor bør eventuelle, selv mindre synshemming, korrigeres i tide av en spesialist. Og slike alvorlige sykdommer som diabetes og hypertensjon - å bli holdt under konstant kontroll.

Våre fartøy

Behandling og forebygging av vaskulære sykdommer

Årsaker, symptomer og behandling av retinal angiopati

Angiopati av retina-karene er en patologisk forstyrrelse i blodkarene i fundus forårsaket av en lidelse av nervøs regulering. Angiopati kvalifiserer ikke som en uavhengig sykdom og betraktes som en symptomatisk manifestasjon av andre patologiske prosesser der blodkirkens blodkar påvirkes.

Mekanismer for utvikling og typer av patologiske forstyrrelser

Grunnlaget for den patologiske forstyrrelsen er feilen i innerveringsprosessen, tilveiebringelse av vev og celler med nerveimpulser, noe som fører til tap av kommunikasjon med sentralnervesystemet. En patologi utvikles når blodtilførselen av en bestemt del av kroppen forstyrres, noe som fører til atrofi av nerveendene, og de slutter å overføre impulser i nødvendig grad.

Kroppsveggene i øyepinnene blir labile - et ukontrollabelt nervesystem. Generelt utvikler angiopati av retina av begge øyne.

Utviklingen av patologiske endringer er provosert av alle sykdommer som fører til brudd på blodsirkulasjonen. Angiopati for skipene i fundus er kvalifisert på grunn av forekomsten og skjer:

 • Diabetiker. Diabetes mellitus i et forsømt stadium fører til nederlaget for alle blodkarene i kroppen. Blodstrømmen bremser ned, kapillærene blir tette og tynne, en blødning oppstår på de tilstøtende vevene. Manglende behandling av sykdommen fører til økning i blodnivåer og blokkering av blodårer som blokkerer fôring av retina.
 • Hypertensive. Høyt blodtrykk utfordrer ujevn innsnevring av fundusens kar, i tillegg er det en utvidelse av vener. Dette fører til en rekke blødninger og dannelsen av forgrenede årer. Hypertensiv angiopati av netthinnen i uåpnede tilfeller elimineres etter regulering av blodtrykk.
 • Hypoton. Med konstant lavt trykk reduseres tonen i karetveggene, noe som fører til overfylling med blod. Gradvis dannet clots. Overdreven blodtrykk på veggene på fartøyene fører til atrofi av problemområder.
 • Traumatisk. Brudd på blodstrøm utfordrer traumer av en livmorhalsavdeling, en kraniet og en thorax. Dette skyldes å presse blodtilførselen til hjernen til fartøyene eller økt intrakranielt trykk. Ofte funnet hos barn.
 • Youth. Inflammasjon av retinalfartøy hos barn og ungdom. Utviklingen av forstyrrelsen er ledsaget av blødning i netthinnen og i den glatte, patologiske dannelsen av bindevevet. Ofte utvikler seg til alvorlige komplikasjoner: glaukom, katarakt eller løsrivelse av netthinnen. Årsakene til utseendet av bruddet er ukjente.

Det er ofte funnet retinal angiopati hos et barn. Hos nyfødte, denne diagnosen er laget med fylde av årer eller etter fødsel skader. I de fleste tilfeller forårsaker et slikt brudd på nyfødte barn ikke alvorlige helsetrusler og går til slutt uten en bestemt behandling.

Det er mye mer farlig når angiopati er diagnostisert hos prematur spedbarn. Retinalfartøy har ikke tid til å danne ved fødselen - dette kan føre til en retinal detachment i det nyfødte. I dette tilfellet er kirurgisk behandling indikert.

Angiopati av netthinnen under graviditet kan utvikles i tredje trimester. Årsaken til denne sykdommen er gestose, som påvirker blodsirkulasjonen av hele kroppen eller arteriell hypertensjon, fremkalt av en endring i hormonell bakgrunn. For å gjøre en adekvat vurdering av den generelle tilstanden til blodårene, utføres gjentatt diagnose etter fødsel, når kroppen begynner å fungere normalt, uten deltakelse av graviditetshormoner.

Faktorer som forårsaker forstyrrelser i fondet

Årsaker til retinal angiopati:

 • diabetes mellitus;
 • arteriell og intrakranial hypertensjon;
 • osteokondrose i nakken;
 • vaskulitt;
 • sykdommer i sirkulasjonssystemet;
 • skader av ulike slag;
 • medfødt defekt av blodkar;
 • ateroskeleroz;
 • alderdom.

Uansett årsak, utvikler en patologisk lidelse i ett scenario, og i mangel av behandling kan det føre til et totalt synssvikt.

I alle tilfeller observeres angiopati i retina av begge øyne, kun traumer kan forårsake utvikling av en lidelse på den ene siden.

Spesielt raskt utvikle hypertensive og diabetisk angiopati. Pasienter med sammenhengende sykdommer anbefales å besøke øyeleggen oftere, selv om det ikke er noen karakteristiske symptomer. Dette vil bidra til å identifisere alle patologiske endringer i fundus og starte behandling i tide.

karakteristiske symptomer

Faren for et patologisk brudd er et langt asymptomatisk kurs. I løpet av denne tiden i fundus kan det være brudd som krever grundig behandling, og i noen tilfeller irreversibel.

Symptomer på angiopati:

 • redusert synsstyrke;
 • det periodiske utseendet på mørke prikker i blikket;
 • nebulaen foran øynene;
 • Redusert gjennomgang;
 • Utseendet til scotoma (et blindt punkt i synsfeltet);
 • smerte, spasmer og pulseringer i øyebollet;
 • synlige blødninger av øyekarrene.

Alle disse symptomene ser som regel ut i begynnelsen av patologiske forstyrrelser. Derfor er det ikke nødvendig å vente på de karakteristiske manifestasjonene, årsaken til å besøke en oftalmolog kan være en genetisk predisponering, tilstedeværelsen av samtidig sykdom eller noe som fører til økt risiko for forstyrrelser i fundus.

Barn har sjelden en forsømt form for patologi. Foreldre må være forsiktige når barnet har et symptom - smerte i øyesonen etter blåmerker. Angiopati av netthinnen i begge øynene kan utvikles etter et barns vaskulitt.

En liten forstyrrelse i øyets netthinne kan bli påvirket av overdreven aktivitet, forandringer i kroppens stilling, følelsesmessig stress, dette fenomenet er helt avhengig av immuniteten som barna er i ferd med å gjøre.

diagnostikk

Mange klinikker har utstyr som muliggjør fullstendig diagnose og mikroforandringer i fundus i de tidlige stadier. For en fullstendig undersøkelse av fondet, søk:

 • oftalmoskopi - undersøkelse av fundus, der det er mulig å vurdere graden av forstyrrelse i fartøyene;
 • visometri - visuell skarphetskontroll;
 • datamaskin perimetri - undersøkelse av synsfeltet;
 • laser tomografi - vurdering av tilstanden til optisk nerve og netthinnen i øynene;
 • Tonografi - måling av intraokulært trykk.

I tillegg kan MR, dopplerografi og radiografi være nødvendig. En slik forsiktig diagnostisering gjør det mulig å designe et optimalt behandlingsregime for den enkelte tilstand av netthinnen. Parallelt med metodene for laboratoriediagnose utføres en grundig analyse av symptomene.

Farmakoterapi angiopati i øyekarrene

Grunnlaget for behandling av eventuelle lidelser i fundus er eliminering av den underliggende bakgrunnssykdommen. Hvis diabetisk angiopati av retina oppdages under diagnosen, utføres terapien med legemidler som senker blodsukkernivået. Tiltak for å regulere blodtrykk utføres med diagnose av retinal angiopati i henhold til hypertonisk type.

Med aktiv utvikling av forstyrrelser i funduskarene, i motsetning til hovedterapiens bakgrunn, brukes oftalmisk behandling parallelt, gjelder:

 • Forberedelser for å forbedre blodsirkulasjonen i fundusens kar, med angioprotektive egenskaper: Trental, Vazonite, Arbiflex, Emoxipin. Disse stoffene er kontraindisert i svangerskap og for barn, med forsiktighet kan foreskrives i ekstremt forsømte tilfeller.
 • Legemidler som hindrer trombose: Trombon, Losirin, Aspirin.
 • Preparater som styrker veggene i blodårene: Parmidin, Kalsiumdobesilat.
 • Obligatorisk forlengelse av vitaminterapi, komplekser med de overordnede vitaminer er tildelt: grupper B, C, P, E.
 • Magnetoterapi, laserbehandling, akupunktur.
 • I mangel av riktig terapeutisk effekt etter konservativ behandling og hvis risikoen for tap av syn er høy, brukes kirurgiske metoder for korrigering av angiopati: vitrektomi, laserkoagulasjon.

Behandlingsregimet, varighet på kurset og hvilke medisiner som skal brukes i terapi er helt avhengig av det enkelte tilfelle. Alle medisinske handlinger bestemmes av den behandlende legen, som, avhengig av årsaken, kan være: en terapeut, en nevrolog og en oftalmolog.

Under graviditet er det risiko for brudd på retina under arbeid og arbeid. Derfor blir angiopati årsaken til indikasjonen for fødsel ved metoden for keisersnitt.

Folkemidlene

Tradisjonell medisin er ikke en selvstendig måte å behandle en slik alvorlig lidelse som angiopati og er bare ment å støtte den grunnleggende behandlingen. Før du tar alle medisiner, må du konsultere lege.

Behandle folkemedisin tilbyr infusjoner og avkok av urter:

 • Rensing av blodkar. En samling av karasj, birke knopper, immortelle (100 g hver) blir forberedt. Den resulterende blanding (1 ss.) Helles med kokende vann (0,5 L) og infunderes i 15 minutter. Etter filtrering, blir det brakt til sitt opprinnelige volum med kokt vann. En del av den medisinske infusjonen er tatt før sengetid, og den andre halvdelen fra morgenen på tom mage. Behandlingsforløpet varer minst 10 dager.
 • Styrkelse av vaskulær tone. Felthestestang (30 g), fjellpogchuyny (40 g), hagtorn (50 g) blandes grundig. Den ferdige samlingen (2 ts) helles med kokende vann (200 ml) og det insisteres i 30 minutter. Infusjon tas 3 ganger daglig for 1 ss. l. innen 20 dager.

Det anbefales å inkludere te i det daglige kostholdet med tilsetning av vinblad og bær av fjellaske, persillejuice. Dillfrø, kornblomst og laurbærblad har gode egenskaper som styrker og renser fartøyene.

Angiopati av øyet retina: en sykdom som ikke kan startes

Med angiopati oppstår destabilisering av tonen i blodkarene, som skyldes en lidelse i nervesystemet. Inflow (utstrømning) av blod forverres i lumen. Angiopati av retina er kjent for å manifestere en patologisk forandring, som er fortsettelsen av mange sykdommer. Ikke å være en uavhengig sykdom, det signalerer om andre patologiske prosesser som påvirker karene. Skader på kapillærene, øyets fartøy er forårsaket hovedsakelig av spasmer, parese av blodårer. En slik lidelse betaler leger alvorlig oppmerksomhet, fordi angiopati truer i å forsømme å miste syn.

Skader på øyevevens fartøy påvirker voksne, barn, men oftere manifesterer seg seg etter 30 år. I et barn er angiopati av netthinnen preget av et forholdsvis objektivt tegn. Det endres med endringen i barnets stilling (stillesittende eller stående), med fysisk aktivitet. Hos voksne er det naturlig at mot en bakgrunn av vedvarende økning i trykk også aterosklerose ofte manifesterer en mikroangiopati i hjernen. Uførhet vil føre til patologiske, muligens irreversible prosesser.

Komplikasjoner av sykdommen uttrykkes i optisk nerve atrofi; innsnevring av synsfeltene, tap av syn (delvis, fullstendig). Det er en klassifisering av sykdommer som har forårsaket retinal angiopati. Følgelig har flere typer av denne sykdommen blitt identifisert.

Typer angiopati i øyet

Hovedtyper av retinal angiopati er som følger:

 1. Youth.
 2. Hypertensive.
 3. Traumatisk.
 4. Hypoton.
 5. Diabetiker.

Illza sykdom - problemet med unge menn

Den første arten anses å være den mest ugunstige. Det kalles også Ilza sykdom. Etiologien til juvenil angiopati er ikke klar. Det er preget av betennelse i karene i retina, vanligvis venøs. Det er en blødning i netthinnen, den glasagtige. Også i dem dannes et bindevev. Noen ganger oppstår komplikasjoner, for eksempel retinal detachment, glaukom, katarakt.

Hypertensiv angiopati: skarpt innsnevret arterioles av andre rekkefølge.

Hypertonisk type

Hypertensiv angiopati er en konsekvens av hypertensjon. Ujevn innsnevring av arteriene begynner å vises på fundus. Tilstedeværelsen av hypertensiv sykdom fører nesten alltid til en sammenbrudd i retina. Dette indikeres ved forgrening av venene, utvidelsen. I øyebollet er det blindeblødninger. Det kan være en oversvømmelse av øyeeballet. I avanserte tilfeller er en komplett endring i retinal vev mulig. Når hypertensjonen er eliminert, forbedres tilstanden til fundus. Denne sykdommen i hypertensive typen finnes også hos gravide kvinner. Det begynner som regel etter den sjette måneden av utvikling av fosteret.

Angiopati som følge av traumer

Traumatisk angiopati forekommer, som kjent, på grunn av kompresjon av brystet, med ryggradskreft (cervical ryggrad), økt intrakranielt trykk, hjerneskade. Utseendet til atrofi i optisk nerve er fulle av forverring av syn. Tidlig behandling vil forhindre retinal detachment, glaukom.

Hypotonisk utseende

Hypotonisk angiopati manifesterer vanligvis når tonen i karene (små) reduseres. Vaskulær overløp begynner med blod, blodstrømmen kan også reduseres. Resultatet er en trombusdannelse. Denne typen angiopati er karakterisert ved en palpabel puls, arteriell dilatasjon og forgrening.

Mikro- og makroforstyrrelser i diabetes

Diabetisk angiopati er svært vanlig. Utseendet er knyttet til det faktum at behandling av diabetes mellitus er tidlig. To typer ble notert: mikroangiopati og makroangiopati. Den første typen er nederlaget på kapillærene, når veggene er tynnet. På grunn av dette trengs det omkringliggende vevet i blodet - en blødning oppstår. Også blodsirkulasjonen er forstyrret. Tapet på store fartøy er en makroangiopati. Hvis diabetes ikke behandles, registreres høye blodnivåer, da er det en trussel om diabetisk mikroangiopati. Fra innsiden av vaskemuren vil det akkumulere fett, noe som vil føre til dens tetthet. Deretter vil det bli blokkering av blodkar, noe som forårsaker hypoksi av retina vev. Brudd av denne typen forårsaker iskemisk sykdom. Perifere fartøy lider også.

Mer informasjon om diabetestypen er tilgjengelig på lenken.

Årsaker til angiopati. symptomer

Årsakene til sykdommen, ifølge leger, er følgende faktorer:

 • Forstyrrelsen av nervøs regulering, selvfølgelig, ansvarlig for tonen i fartøyene;
 • Skader i hjernen, ryggraden (livmorhvirveler);
 • Økt intrakranielt trykk;
 • Skadelige arbeidsforhold;
 • Øyneskader;
 • røyking,
 • Cervical osteochondrosis;
 • Funksjoner av strukturen av karene (medfødt);
 • Ulike sykdommer i blodet;
 • Eldre alder;
 • Arteriell hypertensjon;
 • Systemisk vaskulitt (form av vasopati);
 • Intoxicering av kroppen;
 • Øyne presbyopi.

Årsakene til forekomsten av juvenil angiopati krever ytterligere undersøkelser. Dette er en sjelden form for denne sykdommen. Hovedårsaken til vaskulær skade er uten tvil den forsømte typen diabetes, som forårsaker hemostase. Men noen ganger observeres dette avviket hos en nyfødt, selv om han ikke har de ovennevnte sykdommene. Angiopati av netthinnen er funnet selv på sykehuset. Men spenningen om dette er for tidlig. Sykdommen kan være konsekvensen av alvorlig fødsel. Ofte er det ingen trussel mot visningen til det nyfødte. Etter en stund vil en slik patologi passere seg selv.

Gist sipht, hvor gule flekker vises på øyebollet - et tegn på hypertonisk type øyeskader.

Symptomer på angiopati manifesteres som følger:

 1. Visjonet forverres (bildet blir uklart);
 2. "Lyn" i øynene.
 3. Helt tapt syn
 4. Forstyrre neseblodene;
 5. Smerter i bena;
 6. Fremgang av nærsynthet er observert;
 7. Dystrofi av netthinnen;
 8. Blod i urinen;
 9. Gastrointestinal blødning oppstår.

På øyebollet er det tydelig synlige gule flekker, forgrening av fartøy, sinuøse små fartøyer og å finne blødninger. Pasienten opplever ofte hypotonisk angiopati i en pulsasjon i fundus.

Diagnose. Formål med behandling

For riktig og effektiv behandling av retinal angiopati er profesjonell diagnose svært viktig. Sykdommen diagnostiseres selvsagt bare av en øyelege. For å avklare diagnosen vil det bli behov for spesielle studier, for eksempel ultralydsskanning av fartøy, som gir informasjon om sirkulasjonshastigheten. På grunn av Doppler (dupleks) skanning, ser spesialisten tilstanden til veggene på fartøyene.

Røntgenundersøkelse er også effektiv. I prosedyren innføres en røntgenkontrast substans for å bestemme patronen av karene. Noen ganger kan magnetisk resonansavbildning brukes. Dette bidrar til å visuelt undersøke tilstanden til bløtvev.

Etter å ha funnet ut angiopati, foreskriver legen effektive preparater for forbedring av blodsirkulasjonen: pentilin, vazonitt, arbiflex, solkoseryl, trental. Under graviditeten er imidlertid angiopati medisinsk uønsket. Kjemiske effekter på fosteret bør helt utelukkes for å bevare helse. Derfor foreskriver legene ikke medisiner, spesielt forbedrer blodsirkulasjonen. Velg sparing fysioterapi metoder.

For behandling av diabetisk angiopati legges et spesielt diett til de foreskrevne medisinene. Fra det daglige kostholdet er det nødvendig å ekskludere karbohydratprodukter. Legene anbefaler også lette fysiske anstrengelser som ikke er belastende, noe som vil bidra til det nødvendige forbruket av sukker av musklene, forbedring av tilstanden, normal drift av kardiovaskulærsystemet. K

Når det er økt skjøthet i karene, anbefales det å foreskrive kalsiumdobesilat. Takket være preparatet, forbedrer blodmikrosirkulasjonen, blodviskositeten reduseres til en nødvendig grad, er vaskulær permeabilitet ganske normalisert.

Ved behandling av angiopati av begge øyne kan bruk av fysioterapeutiske metoder overveies. Ulike prosedyrer (for eksempel laserbestråling, magnetoterapi, akupunktur) forbedrer den generelle tilstanden.

Ved hypertensive angiopati er en behandling rettet mot å normalisere trykket, en signifikant senkning av nivået av kolesterol, effektivt. En passende diett er foreskrevet. En oftalmolog foreskriver vanligvis øyedråper, vitaminer (Antocian Forte, Lutein). Når tilstanden angiopati blir forsømt, foreskrives hemodialyse. Prosedyren bidrar til rensing av blod.

Hvorfor utvikler og hvordan manifesterer retinal angiopati seg?

Oftalmisk patologi inkluderer retinal angiopati. Det påvirker små fartøy som mate dette skallet. Oftest utvikler angiopati mot en annen patologi (diabetes, arteriell hypertensjon). Feil behandling eller mangel på det kan føre til nedsatt synsstyrke og blindhet.

Retinal vaskulær skade

Menneskelige øyne har en kompleks struktur. Retina anses som en av membranene. Det fokuserer bildet. Det er tilstøtende til glaskroppen og er en del av det optiske systemet. Langvarig angiopati fører til irreversible forandringer som ikke kan elimineres ved hjelp av medisiner.

Følgende typer av denne patologien er kjent, avhengig av etiologien:

 • diabetisk;
 • hypertensjon;
 • hypoton;
 • posttraumatisk;
 • juvenile.

Ofte observeres vaskulær skade hos små barn umiddelbart etter fødselen. Angiopati diagnostiseres hovedsakelig hos voksne over 35 år. Denne patologien er primær og sekundær. Kanskje både ensidig og toveis nederlag.

Kjente etiologiske faktorer

Angiopati av retina utvikles av flere grunner. Følgende etiologiske faktorer er kjent:

 • Dekompensert diabetes mellitus type 1 eller type 2;
 • systemisk vaskulitt;
 • aterosklerose;
 • osteokondrose av livmoderhalsen;
 • blodsykdommer;
 • eksponering for giftige stoffer;
 • forgiftning med metylalkohol og surrogater av alkohol;
 • røyking,
 • traumer mot øyet;
 • primær arteriell hypertensjon;
 • lavt blodtrykk;
 • traumer under fødsel.

Predisponerende faktorer er: arvelig disposisjon, uregelmessigheter i utviklingen av små fartøyer, arbeid i skadelige forhold, eksponering for ioniserende stråling og alderdom. Separat er angiopati av øyet i nyfødte spedbarn isolert. Risikogruppen inneholder for tidlig babyer. Årsaken er ufullstendig utvikling av netthinnen. Oftest utvikler angiopati hos småbarn født før 31 uker og veier mindre enn 1500 g.

For normal utvikling av maske skallet, må det være anoxiske forhold der glykolyse aktiveres. Etter fødselen blir premature babyer syke. Aktiv oksygenering utføres, noe som negativt påvirker retinalkarene. I fravær av riktig behandling fører denne sykdommen i fremtiden til amblyopi, strabismus og eksfoliering av øyet.

Angiopati i diabetes

Millioner mennesker rundt om i verden lider av diabetes. Hva er det kjent for alle endokrinologer. Sykdommen fører til skade på karene i netthinnen. Angiopati er en senere komplikasjon av diabetes mellitus. Dette er den hyppigste årsaken til funksjonshemming hos mennesker som lider av denne sykdommen.

Blindhet skjer 20-25 år tidligere enn hos friske mennesker. Svært ofte er diabetisk retinopati kombinert med nevropati, grå stær, glaukom, nyrebeskadigelse, diabetisk fot og koronar hjertesykdom. Følgende patologiske prosesser ligger til grund for retinallesjonen:

 • økt kapillær permeabilitet;
 • okklusjon;
 • spredning av arrvev.

Jo lenger diabetes mellitus, desto høyere er risikoen for angiopati. Hvis sykdommens varighet er mindre enn 2 år, oppdages tegn på retinallesjoner hos 15% av pasientene. Hvis diabetes varer 10-15 år, blir hvert sekund diagnostisert med retinopati. Denne tilstanden kan raskt utvikles. Predisponerende faktorer er:

 • dyslipidemi;
 • Tilstedeværelse av aterosklerose;
 • hypertensjon;
 • vektig;
 • røyking,
 • pubertal alder;
 • periode med å bære babyen.

Vanligvis er den vaskulære lesjonen bilateral (OU-oculus uterque). Det er tre hovedformer av diabetisk retinopati:

 • nonproliferative;
 • preproliferativ;
 • proliferativ.

Dette er scenen i en enkelt prosess. Angiopati i retina i de tidlige stadiene av utviklingen fører ikke alltid til nedsatt syn. Det reduseres hvis makulaen er påvirket. På stadium 1 fører hyperglykemi til en økning i sprøhet i retinalfartøyene og påpeker blødning. Små aneurysmer dannes. Diabetisk retinopati i 2 stadier er karakterisert ved okklusjon (blokkering) av karene.

Som et resultat utvikler iskemi. På spredningsstadiet vises nye fartøy. Denne prosessen kalles neovaskularisering. Dette fører til permanente blødninger. Konsekvenser kan være løsningen av retikulær membran og hemoftalmos. Diabetisk retinopati er asymptomatisk. Det er slike tegn som blurriness av objekter, redusert synsstyrke og vanskeligheter når man vurderer objekter i nærheten.

Retinopati i aterosklerose av fartøy

Angiopati av øyets retina utvikler seg ofte mot bakgrunnen av systemisk aterosklerose. I denne sykdommen er bare en arterie ikke alltid påvirket. Små øyne kan være involvert i prosessen. Aterosklerose, de følgende endringene forekommer hos arteriene:

 • tetting veggen;
 • redusert gjennomsiktighet;
 • blødning;
 • plasmorrhages;
 • avsetning av lipoproteiner;
 • avsetting av proteineksudat;
 • dannelse av iskemiske infarktsoner.

I senere stadier vises kapillære blødninger. Under årene avsettes krystallinsk ekssudat. Når det vises, blir optisk platen blek. Hvis du ikke behandler en person, er farlige komplikasjoner mulig. Disse inkluderer atrofi av optisk nerve og blokkering av arterier som fôrer retikulær membran.

Retinopati utvikler seg ikke hos alle pasienter med aterosklerose. Utgangsfaktorene er:

 • manglende overholdelse av doktors anbefalinger for behandling;
 • uregelmessig mottak av lipidsenkende stoffer;
 • manglende overholdelse av kostholdet;
 • fedme;
 • lav motoraktivitet;
 • alkoholforbruk.

Spesielt negativt påvirker karrene overflødig inntak av mat fra animalske lipider. De er en del av lav og svært lav tetthet lipoproteiner. Sistnevnte er deponert på arteriene, tyk og tette fartøyene.

Angiopati i hypertensjon og hypotensjon

Hypertensiv angiopati av netthinnen har blitt utpekt separat. I hjertet av utviklingen av denne patologien er innsnevringen av fartøyene. På grunn av spasmer blir blodtilførselen til retina forverret. Venene utvides. Det er 4 stadier av utvikling av hypertensive retinopati. Arterioler og venules er involvert i prosessen. Endringene er reversible.

Tilstanden av retina normaliserer etter utvidelse av arteriene. I første etasje er det ingen organiske endringer. Angiosklerose utvikler seg i andre trinn. Veggene i arteriene blir tettere. Deres gjennomsiktighet er redusert. Deretter følger scenen for retinopati. Det er preget av fokale endringer. Alt dette manifesteres av en reduksjon av synsstyrken og skottene. På scenen av neuroretinopati er optisk nerve involvert i prosessen. Det er ødem.

Hos mange pasienter oppstår en delvis løsring av retikulær membran. Den største faren er ondartet form for arteriell hypertensjon. Med det vokser endringene veldig raskt. En annen utviklingsmekanisme er hypotensiv retinopati. Ved lavt trykk øker lumen av arteriene. Dette fører til en nedgang i blodstrømmen. Økt risiko for blodpropper. Fartøy blir krympet. Disse endringene hjelper leger til å gjøre en korrekt diagnose.

Årsaken til blodsykdommer

Angiopati av netthinnen i begge øynene er med blodpathologier. Disse inkluderer polycytemi, leukemi, makroglobulinemi, anemi og myelom. Når polycytemi øker, når produksjonen av erytrocytter, blodplater og hvite blodlegemer øker, observeres følgende brudd:

 • endring av venerens farge;
 • trombose;
 • ødem av optisk disk
 • cyanotisk nyanse av fundus.

Årsakene til retinopati kan dekkes av anemi. Med dette reduseres nivået av hemoglobin og erytrocytter. Når oftalmopopi bestemmes av den bleke okulære fundusen. Skipene er forstørrede, deres farge og diameter er de samme. Noen ganger utvikler hemophthalmia seg mot anemi. Dette er en tilstand hvor blodet akkumuleres.

Påvisning av innviklede årer, ødem i nerveskiven og retina, forekomsten av soner med ekssudat og blødning indikerer leukemi. Mikroaneurysmer, blodpropp, veneokklusjon, blødninger og vasodilatasjon - alle tegn på retinopati på bakgrunn av myelomatose og makroglobulinemi. Med denne patologien observeres blodtykkelsen og dysproteinemi.

Andre risikofaktorer

Svært ofte forverres synet med skader. I hjertet av utviklingen av retinopati ligger hypoksen av øyets skall. Post-traumatisk angiopati av netthinnen i begge øynene fører ofte til atrogen til optisk nerve. Følgende risikofaktorer for vaskulær skade er kjent:

 • kompresjon av brystet;
 • hjernerystelse;
 • traumer av livmorhalsen;
 • skade på skallen;
 • blåser til hodet;
 • trafikulykker;
 • faller fra en høyde.

Post-traumatisk angiopati av netthinnen i begge øynene er preget av en kraftig reduksjon av synsstyrken. Årsaken er en økning i blod og intrakranielt trykk. Angiopati av netthinnen i begge øyne blir noen ganger avslørt i ungdomsårene. Denne patologien kalles ellers Ilza sykdom. De eksakte grunnene til utviklingen er ikke etablert.

Denne form for retinopati er preget av et ondartet kurs. På denne bakgrunn utvikler glaukom og katarakt. Angiopati observeres ofte hos eldre. Presbyopi er en predisponerende faktor. Funksjonell retinopati finnes hos gravide kvinner. Det utgjør ikke en stor fare og forsvinner etter levering.

Typer primære retinopatier

Du trenger ikke bare å kjenne årsakene til angiopati av netthinnen, hva det er, hvordan STS deklareres, men hva er egenskapene til de primære retinopatiene. De er idiopatiske, det vil si grunnene til deres utvikling er ikke etablert. Følgende typer primære retinopatier er kjent:

 • sentral serous;
 • bakre multifokal pigmentosa;
 • ekstern eksudativ.

Den sentrale formen er oftest diagnostisert hos unge menn. Bare ett øye er involvert i prosessen. Serøs sentral angiopati av netthinnen manifesteres ved innsnevring av synsfeltene, nærvær av storfe, hodepine og nedsatt synsstyrke. Ødem av de perifere karene i retina, lesjon av optisk nerve-disk og konvolutte kar kan indikere multifokus posterior retinopati.

Med denne patologien vises flat hvitt-grå foci, som etterlater en depigmentering etter seg selv. Slike personer finner ofte: episkleritt, iridocyclitis og opacity av den vitreous humor. Med ekstern eksudativ angiopati av retina, avsløres ekssudat, kolesterolavsetninger i form av krystaller, mikroanurysmer og blødninger.

Pasientundersøkelsesplan

Umiddelbart før behandling av pasienter diagnostiseres. Følgende studier er påkrevet:

 • US of eyeballs;
 • tosidig skanning;
 • ophthalmoscopy;
 • biomikroskopi;
 • tonometri;
 • pupilloscopy;
 • Gonioscopy;
 • visometry;
 • optisk koherensomografi;
 • elektroretinografi;
 • electrooculography;
 • magnetisk resonans avbildning;
 • kontrastradografi.

Det er nødvendig å avgjøre om en person har brytningsforstyrrelser (hyperopi, nærsynthet, astigmatisme). Når angiopati behandles først etter etablering av den underliggende årsaken. For dette formål kan følgende studier være nødvendige:

 • en generell blodprøve;
 • koagulasjon;
 • biokjemisk forskning;
 • lipidogram.

Arteriospasm er mulig mot bakgrunnen av hypertensjon, slik at blodtrykket alltid måles. Visuell skarphet er vurdert ved hjelp av Sivtsevs bord. Differensiell diagnose utføres med retinitt, glaukom og katarakt.

Metoder for behandling av pasienter

Behandlingsregimet for retinal angiopati er valgt av en øyelege. Hvis årsaken til vaskulær skade var diabetes, er det nødvendig med følgende tiltak:

 • overvåkning av blodsukkernivåer;
 • bruk av medisiner
 • normalisering av lipidmetabolisme;
 • intravitreal administrering av kortikosteroider;
 • laser koagulasjon.

Det første trinnet er eliminering av metabolske sykdommer. Dette krever en korreksjon av dosen av hypoglykemiske legemidler. Et viktig aspekt er overholdelse av en diett med en begrensning av matinntak, rik på karbohydrater. Drogbehandling innebærer bruk av antiaggreganter, angioprotektorer og antihypertensive stoffer.

Med rask utvikling av retinopati utføres laserbehandling. I avanserte tilfeller med retinal detachment og alvorlig hemophthalmus ty til vitrectomy. For å bekjempe den traumatiske formen for angiopati brukes oksygenering og instillasjon av vitaminer. Hvis årsaken var blodets patologi, er behandlingen rettet mot den underliggende sykdommen.

Hvis en person har aterosklerose, er det ikke nødvendig med spesiell terapi. Prescribed statiner, disaggregerende midler, vasodilatorer og angioprotektorer. Ifølge indikasjonene benyttes diuretika. I scenen av neuroretinopati, når nerven påvirkes, utføres elektroforese. Hvis årsaken var høyt trykk, er det nødvendig med korreksjon. Legemidlet er valgt individuelt.

De vanligste foreskrevne ACE-hemmere, kalsiumantagonister og beta-adrenoblokere. Antiplateletmidler, oksygenering og laserkoagulasjon er indikert. Med noen form for retinopati, er legemidler foreskrevet som forbedrer blodtilførselen til netthinnen. Disse inkluderer: Trental, Pentoxifylline Zentiva og Vasonitis. Mange rusmidler er kontraindisert i svangerskap og barn. Angiopati av netthinnen i en blandet type behandles med medisiner som reduserer vaskulær permeabilitet.

Disse inkluderer Ginkgo biloba. Av gruppen av antiplatelet-midler er de vanligste foreskrevne: Dipyridamole, Tiklid, Tiklo og Curantil. Vitaminer for øyne brukes nødvendigvis. Emoxipin, Taufon og Taurin-Akos brukes ofte. Folks midler kan også være nyttige. De velges sammen med legen. Du kan blande St. John's wort, kamille, bjørk knopper, yarrow og immortelle, hell dem med kokende vann og insistere.

Hvordan forebygge retinopati

Sekundær angiopati av netthinnen kan forebygges. For dette bør følgende anbefalinger følges:

 • rettidig behandling av eksisterende sykdommer;
 • med arteriell hypertensjon regelmessig ta foreskrevet medisiner;
 • overvåke blodtrykk og glukose nivåer;
 • i tilfelle av diabetes, ikke hopp over medisinen;
 • Unngå noen traumer for øyne, bryst og ryggrad;
 • behandle aterosklerose;
 • ta vitaminer;
 • opprettholde optimal kroppsvekt;
 • flytte mer;
 • gi opp røyking og alkohol;
 • full næring
 • forhindre beruselse;
 • Ikke å bli stresset.

Forebygging av den primære formen for retinopati er ikke utviklet. Dermed er skaden på øyets fartøy en farlig patologi. Ubegrenset behandling fører til frigjøring av skallet og tap av syn.

Les Mer Om Fartøyene