Lateralovrikuloasymmetri - en asymmetrisk økning i volumet av hjernens ventrikler

Lateralovrikulosimmetriya hjernen er en asymmetrisk forandring i størrelsen på ventriklene som følge av en ujevn økning i deres størrelse. Slike endringer anses ikke for å være ubetydelig grad av patologi. Men med progresjon kan det føre til alvorlig hjerneskade. Forstørrede ventrikler legger press på de omkringliggende hjernekonstruksjonene, noe som fører til forstyrrelser i nervesystemet eller til og med til døden. Så cerebral latencyrikulosymmetri: hva er det?

årsaker

Ventrikkene er representert av flere hulrom i dybden av hjernekonstruksjonene som er koblet til hverandre, ryggraden, subaraknoidrommet. Celler som forene deres indre rom, dannet en cerebrospinalvæske. Hovedfunksjonen er å nære nervene i hjernen og ryggmargen, samt beskyttelsesdempingen av fibrene i disse hjernekonstruksjonene.

Ventrikkene inneholder ca 150 milliliter sprit. Tre ganger om dagen er det fullstendig fornyet. Det er en økning i volumet og fører til en økning i størrelsen på ventrikkene. Dette skjer når overdreven dannelse av cerebrospinalvæske, et brudd på utstrømningen eller absorpsjonen.

Lateurentriculo-asymmetri kan være medfødt, men kan skyldes andre patologier. Hos nyfødte forekommer en økning i volumet av ventriklene (hydrocephalus) oftere enn i voksen alder. Omtrent hver 500 nyefødte har økt volum cerebrospinalvæske i hjernens ventrikler.

Hydrocephalus med asymmetriske ventrikler hos nyfødte: i 80% bestemmes av medfødte anomalier i hjernens utvikling. Og bare i 20% av tilfellene er det dannet som følge av fødselstrauma, og er ledsaget av andre lidelser: hematomer i hjernen, hjernehinnebetennelse.

Anomalier i barnet kan danne seg og på grunn av problemer med morens helse under graviditet: syfilis, toxoplasmose, rubella, kusma. Hos voksne kan de primære årsakene til en økning i cerebrospinalvæske og som følge av en økning i volumet av ventrikkene være følgende:

 • Utsatt neuroinfections (meningitt, meningoencefalitt). Ved irriterende hjernestrukturer forårsaker infeksjon økt væskeproduksjon.
 • Skader på skallen.
 • Tumorer, cyster, hematomer. Med veksten kan de klemme strømmen av væskodynamisk utstrømning.
 • Trombose av cerebral fartøy.

Manifestasjoner av laterurotriculoassymmetri

Med en liten økning i laterale ventrikler er det ingen manifestasjoner. Om patologi snakker med uttalt endringer. I dette tilfellet er det som regel uttalt manifestasjoner av den primære patologien, som førte til laterurentriculo-asymmetri. Dette kan være et brudd på følsomhet, motoraktivitet, svekket koordinering, tenkning, minne. Til det blir symptomer på intrakranielt høyt blodtrykk med. Pasienten klager over:

 • Smerter i hodet. Det er spesielt intens om morgenen, noe som forklares av det høye nivået av intrakranielt trykk etter en lang horisontal posisjon. I stedet for smerte, kan det være en følelse av klemme og sprengning i hodet.
 • Kvalme, oppkast, som oppstår uten forstyrrelser i ernæring og ikke fører til reduksjon i kvalme. Disse symptomene er også mer karakteristiske for morgenen.
 • Svimmelhet.
 • Angst og fobiske manifestasjoner.
 • Apati.
 • Døsighet. Dette symptomet indikerer en forverring av tilstanden.

Lær hvordan asymmetrien av hjernens ventrikler manifesterer seg. Årsaker og metoder for behandling.

Hvorfor øke hjernen ventriklene lese her.

Symptomene på dislokasjon (komprimering av hjernekonstruksjonene) er slått sammen:

 • En forstyrrelse av bevissthet, kanskje en koma.
 • Oculomotoriske lidelser.
 • Forstyrrelser av pust og hjertearbeid (under trykk på medulla oblongata).
 • Økt trykk på fibrene i optiske nerver manifesteres ved nedsatt syn.
 • Demens.
 • Overtredelse av formelen for søvn. Døsighet i løpet av dagen og søvnløshet om natten.
 • Apati, likegyldighet.
 • Minnehemming.
 • Apraxia går. Dette symptomet manifesteres av pasientens manglende evne til å bevege seg normalt: han klipper, blander seg, legger bena hans feil, men liggende kan lett vise hvordan man gjør det.
 • Urininkontinens.
 • Endringer i fundus er som regel fraværende.

Manifestasjoner hos barn avhenger av barnets alder. Småbarn er lunefull, hemmet, har dårlig appetitt, øyne som er for åpne, øynene er for det meste rettet nedover. Hos barn er skallenes bein mer plastisk og smidig enn de av voksne, så manifestasjoner kan uttrykkes i en økning i hodestørrelsen. Det er også hevelse i venene, pulseringer av fontanelle eller omvendt, en nedgang.

Viktig! Hos barn i tidlig og yngre skolealder dannes latenterentulo-asymmetri oftere på grunn av unormaliteter i utviklingen av hjernen, dens skader, hjernehinnebetennelse, infeksjoner, genetiske skift.

For barn er følgende manifestasjoner karakteristiske:

 • et symptom på "innstilt sol" (muligheten for bevegelse av øyebollene er redusert);
 • muligens en divergens av suturene mellom skallene;
 • et symptom på en "sprukket pott" (tapping på overflaten av skallen gir en bestemt lyd);
 • lag i utvikling;
 • emosjonell labilitet;
 • brudd på mental aktivitet
 • lav mobilitet, fedme;
 • redusert vedlegg til kjære.

I en tenåring er latenterentulo-asymmetri som en følge av infeksjoner, hodeskader. Oppstår skarpt med hodepine, kvalme, oppkast, kramper. Psykoser er ikke utelukket.

diagnostikk

Klager og symptomer er ikke spesifikke for hjørnens utvidede ventrikler og vises ofte som manifestasjoner av den underliggende patologien. Direkte latenterentkulosimetri bestemmes bare med maskinvare visuelle undersøkelsesmetoder:

 • CT, MR. Disse metodene er mest informative. De bestemmer nøyaktig størrelsen, formen og tilstanden til det endrede ventrikulære systemet. De tillater oss å se årsaken til forstyrrelsen av utstrømningen av cerebrospinalvæske (cyster, svulster, endringer i hjernekonstruksjoner som følge av kranens traumer).
 • Echoencephalography.
 • Elektroencefalografi.
 • Inspeksjon av fundus.

Behandling av latentericuloassymmetri

Selvfølgelig, de som ved et uhell fant en forandring i størrelsen på hjernen ventrikkene blir spurt et dilemma: Hvis dette er en asymptomatisk cerebral latent ventrikelsymmetri, er det farlig? Hvordan stoppe hun progresjon? Hvis latenterentulo-asymmetri ikke viser noen symptomer, utføres ikke behandling.

Terapi er foreskrevet hvis det er kliniske manifestasjoner. Hovedretningen til terapi er behandling av en primær sykdom, noe som førte til en endring i størrelsen på ventriklene. Den andre retningen er å redusere intrakranielt trykk og forhindre videre fremdrift.
Følgende grupper av legemidler kan legges til:

 • diuretika;
 • neurobeskyttende midler;
 • vaskulære midler;
 • nootropic;
 • sedativa;
 • anti-inflammatorisk;
 • antibiotika (om nødvendig).

Symptomer på dropsy av hjernen kan bli funnet her.

Alle de intrakranielt trykk hos voksne og barn kan bli funnet på: http://golmozg.ru/zabolevanie/vnutricherepnoe-davlenie-u-novorozhdennyx-i-vzroslyx.html. Hvordan måle ICP.

Kanskje noen av disse stoffene allerede har blitt brukt i den primære hjernepatologien. Etter legens skjønn kan doser endres. Hvis konservativ terapi er ineffektiv, brukes kirurgisk inngrep. Punksjon utføres i stedet for den største akkumuleringen av CSF. Hvis årsaken til komprimering av utløpskanaler er en svulst, er fjerningen nødvendig.

Operasjonen av å omgå ventriklene er vanlig. I dette tilfellet installeres en shunt, hvorved væsken kommer fra de overløpte ventrikkene inn i bukhulen, blæren. Etter shunting kan pasienten gå tilbake til normalt liv, intrakranielt trykk reduseres, klager forsvinner. Dessverre mister det i nesten halvparten av tilfellene over tid effektiviteten. Mulig betennelse i vevet rundt shunt, mekanisk blokkering, vedlegg av sekundær infeksjon. Dette krever en annen operasjon med erstatning av shunt.

Ventrikulocysternostomi utføres endoskopisk. Tomium på bunnen av den tredje ventrikkelen utføres. Deretter kommer væsken fra det inn i hjerne-tankene, hvor den absorberes. Prognosen for denne patologien avhenger av alvorlighetsgraden av lidelsen, rettidig diagnose og behandling. Men i alle fall, hos barn er det bedre å behandle, har en bedre prognose enn voksne.

Asymmetri av hjernens laterale ventrikler

Hjertets ventrikler er originale hulrom i hjernevævet, som er ment for deponering av cerebrospinalvæske - cerebrospinalvæske. Under påvirkning av visse patologiske faktorer kan de øke i volum. Lateral ventrikler er de største i dette systemet. Den tredje hjertekammeret i hjernen er koblet til lateral gjennom inngripsrørene. De laterale ventriklene består av den sentrale delen, frontalhornet, samt det occipitale og tidsmessige hornet. De ligger litt under corpus callosum, på sidene, mens venstre blir ansett som den første, og den som er til høyre er den andre.

Mellom cerebellum og medulla oblongata er et annet viktig element - den fjerde ventrikel. Den har en diamantformet form og avviklet derfor sitt andre navn - et diamantformet fossa. Det er en spinalkanal i den. Disse anatomiske formasjonene utfører akkumulative og genererende funksjoner - de tar en aktiv rolle i dannelsen av cerebrospinalvæske. I den normale tilstanden hos en sunn person blir væsken som dannes så fjernet inn i subaraknoidrommet. Men noen ganger går denne prosessen feil og utvikler hydrocephalus. Asymmetri av ventriklene er en økning i en av dem eller begge hulrom i varierende grad.

Årsakene til asymmetri

For øyeblikket er det pålitelig kjent at størrelsen på sideventriklene kan variere i menneskelivsprosessen. Så, det øker gradvis med alderen. Noen sykdommer (hovedsakelig de som resulterer i hydrocephalus) kan forårsake en økning i disse hulrommene. Videre utvides de laterale ventriklene hos personer med skizofreni eller bipolar lidelse.

Hvis en nyfødt har mistanke om asymmetri i hjernens ventrikler, må du ikke panikk umiddelbart: denne tilstanden kan skyldes fysiologiske årsaker. For eksempel kan dette bare bety at barnets hodestørrelse er litt mindre enn normen. Hos nyfødte er denne tilstanden ikke sjelden. Ventrikulær forstørrelse kan forekomme hos barn som ble født på forhånd. De har størrelsen på disse hulrommene mer enn de av nyfødte som dukket opp til tiden.

Asymmetri av hjernens laterale ventrikler kan utvikles i en av to typer:

 • hypertensjon;
 • atrofisk.

I de aller fleste tilfeller, ca 99%, er årsaken til økningen i volumet av hjernens ventrikler hypoksi. De resterende ett prosent faller på svært sjeldne sykdommer og infeksjoner. Mangel på oksygen i hjernen hos en sunn person fører uunngåelig til økt produksjon og akkumulering av cerebrospinalvæske - intracerebralt væske. Dette fører til intrakranial hypertensjon, det vil si økt intrakranielt trykk. Det utvider kaviteten i ventrikkelen og ultralydundersøkelsen viser tydelig den fremvoksende asymmetrien.

Hydrocephalus av atrophic type utvikler seg oftest på grunn av alvorlig hypoksi. Det kan også forårsake metabolske sykdommer, som er sjeldne, eller infeksjoner og blødninger. I dette tilfellet snakker de om direkte skade på hjernen, som i fremtiden lover fremveksten av nevrologiske patologier eller trusselen om cerebral parese.

diagnostikk

For å fastslå forholdsvis pålitelig, om hjertekammeret er utvidet i et barn, er det ganske vanskelig. Selv i vår tid er det ikke alltid mulig å foreta en nøyaktig diagnose. Diagnostisering av denne tilstanden inkluderer et sett av slike aktiviteter.

 1. Vurdering av hodeforhøyelse månedlig. Forskningen utføres av distriktslederen eller barnets mor. Denne metoden er utrolig enkel, men den gir pålitelig informasjon om graden av progresjon av hydrocephalus.
 2. Ultralydundersøkelse av hjernen - godt og autentisk viser dimensjonene til hulrommene i hjernen.
 3. Inspeksjonsnegolog. Det bør bemerkes at hos barn opptil tre måneder er en slik undersøkelse ikke informativ.
 4. Undersøkelse av fundus, deteksjon av hevelse i vaskulaturen, spasme eller blødning.
 5. Bestemmelse av størrelsen på hjerne-ventriklene ved hjelp av metoden for nevro-nonografi.

Hvis legen, etter å ha analysert dataene i disse studiene, konkluderte med at situasjonen er alvorlig, kan han henvise pasienten til mer detaljerte undersøkelser: magnetisk resonansbilder og datastyrt tomografi i hjernen. En av de mest pålitelige metodene for forskning er lumbal punktering, som gir informasjon om trykket i cerebrospinalvæsken.

symptomatologi

Utviklingen av symptomer skjer i henhold til graden av alvorlighetsgrad av intrakranielt trykk. Sammen med generell ubehag kan det være tegn som regurgitasjon (de kan ikke være), utseendet på pozotoniske reflekser (barnet fliser på hodet, etc.). En mulig manifestasjon av sykdommen kan være en økning i hodestørrelsen. Svært ofte manifesterer patologien seg ikke i det hele tatt, men oppdages kun ved hjelp av ultralyd.

Mulige symptomer kan også være: avvisning av amming, rastløshet, gråt, skjelving av de øvre ekstremiteter, redusert muskeltonus, redusert gripe, svelge reflekser, skjeling. Du kan se divergensen av saggital kranial sutur, spenningen og hevelsen av fontaneller. Under en lege undersøkelse kan være en såkalt syndrom av den stigende solen - når blenderen er omfattet av barnet litt nedre øyelokk. I prosessen med å undersøke fundus, avsløres ødemet på de visuelle plater.

Mulige konsekvenser

Hvilke konsekvenser kan asymmetrien i hjernen ventrikkene forårsake? Ikke særlig uttalt patologi truer kun manifestasjonen av noen av disse symptomene og en liten forsinkelse i motorsfæren, som til slutt går. Som regel kan dette ikke føre til alvorlige konsekvenser, som for eksempel cerebral parese. Men i tilfeller der intrakranialt trykk er for stort og væskesammenhenger utvikler seg, kan det forekomme skader på hjernematerialet. Under påvirkning av stadig voksende ventrikler, endrer hjernen sine egenskaper, noe som fører til en funksjonsfeil i nervesystemet. I barndommen er skallet bein elastisk og er ikke forbundet med stive bindinger, noe forbedrer tilstanden og reduserer hjernenes trykk.

behandling

Terapeutiske tiltak av denne patologien utføres av en nevrolog sammen med en nevrokirurg. For å minimere sannsynligheten for komplikasjoner, bør et barn med denne diagnosen være under konstant tilsyn av leger. De viktigste metodene for behandling slik asymmetri hjerneventriklene: mottaking av diuretiske medikamenter som reduserer produksjonen av cerebrospinalvæske mottagende nootropiske midler som forbedrer cerebral sirkulasjon, så vel som administrering av medikamenter sedativ virkning. I tillegg trengs en spesiell massasje og gymnastikk kurs. Nyfødte babyer og spedbarn gjennomgår behandling i opptil seks måneder på poliklinisk basis. Behandlingen er ganske lang og tar opp til flere måneder. Eldre barn behandles i henhold til årsaken som forårsaket patologien. Så, hvis tilstanden skyldes en infeksjon, så inneholder behandlingsprogrammet antibiotika eller antivirale legemidler. Med en svulst eller hodeskader er kirurgi mulig.

Tegn på latenterentulo-asymmetri i hjernen

Lateralovrikuloasymmetri er en unormal økning i hjernens ventrikler. Ventrikkene i den menneskelige hjerne, når de øker i størrelse, begynner å legge press på hjernens sentre, noe som fører til dårlig arbeid av nevroner eller deres fullstendige eliminering. Lateralovrikulosimetriya hjerne, hva det er - dette er en veldig alvorlig sykdom, som må behandles etter manifestasjon av de første symptomene.

årsaker til

Mange vil spørre hva som er laterurotriculo-asymmetrien i hjernen. Hjertets ventrikler er små fartøy som befinner seg midt i hjernekomponentene. De er forbundet med en kanal i ryggmargen og subarachnoid plass. Cellene som dekker det indre rommet til ventriklene danner cerebrospinalvæsken. Hovedformålet med hjernens ventrikler er å nærme hjernens nerveceller og ryggmargen, samt beskytte sine fibre.

Normale indikatorer for mengden av cerebrospinalvæske i hjernen ventrikkene er 150 milliliter. Tre ganger om dagen fornyer han sammensetningen. Når mengden cerebrospinalvæske stiger i hjernen, begynner størrelsen på hjernens ventrikler å øke. Innholdet i CSF varierer fra dårlig utstrømning eller absorpsjon.

barn

Lateralovrikulosimetri av hjernen hos barn kan være både medfødt og en konsekvens av patologi. En slik anomali kan oftest finnes hos nyfødte barn. Økningen i cerebrale ventrikler hos spedbarn kalles hydrocephalus. Slike forstyrrelser skyldes medfødte anomalier og bare i noen tilfeller med fødselstrauma eller som følge av sykdommen med meningitt.

Slike forferdelige endringer i barnets hjerne kan forårsake flere faktorer. Den aller viktigste årsaken til latenterentriculo-asymmetri i hjernen er virusinfeksjoner, overført av mors sykdommer under graviditeten. Nemlig syfilis, toxoplasmose, røde hunder og parotitt.

Hos voksne

Hos voksne kan en økt mengde CSF forårsakes som følge av følgende sykdommer:

 • Etter sykdommen, neuroinfections. Slike som meningitt og meningoencefalitt. Det er disse sykdommene som provoserer et større utseende av cerebrospinalvæsken.
 • I brudd og traumas av skallen.
 • Ulike typer neoplasmer - svulster, hjerne cyster, blåmerker. De kan klemme utstrømningen og derved forårsake stagnasjon av cerebrospinalvæsken, med en etterfølgende økning i mengden og følgelig med en disproportionell økning i hjerne-ventriklene.
 • Trombose av vener.

Symptomer på sykdommen

Hvis cerebral latenterens er tilstede, observeres uttalt symptomer. De begynner å manifestere seg så snart brudd oppstår.

Disse endringene og symptomene på laterurentriculo-asymmetri er ganske kardinal, det vil si at det er rett og slett umulig å ikke legge merke til dem. Dette er fullstendig impotens, bevissthetstab, mangel på følsomhet, tap av kontroll over motorapparatet, minne, tenkning.

Det er også manifestasjoner av økt intrakranielt trykk.

Pasienten blir forstyrret av slike symptomer som:

 • Hodepine. Spesielt forstyrrer siden morgen, etter lang opphold i horisontal stilling, begynner indeksen for intrakranielt trykk å stige. Smerte kan manifesteres av sterk spiral, eller omvendt, ved å briste i hodet eller bare klemme inn i whisky.
 • Det er oppkast og kvalme.
 • Hodet begynner å føle seg veldig svimmel.
 • Alvorlig angst.
 • Apati til alt.
 • Døsighet skjer selv med en liten forsømmelse av sykdommen.
Alvorlig hodepine

Ytterligere tegn på human cerebral latent ventrikulo-asymmetri:

 • Helt forstyrret bevissthet, muligens en tilstand av koma.
 • Det er unormaliteter i bevegelsen av øynene.
 • Hjertets arbeid endres og følgelig blir respirasjonen forstyrret.
 • Visjon er svekket på grunn av økt trykk på visuelle fibre.
 • Det er ingen sovemodus. Det er natt full av søvnløshet, og om ettermiddagen søvnighet.
 • Fullfør likegyldighet til alt rundt.
 • Manglende evne til å gå.
 • Urininkontinens og helt ukontrollert avføring.

Barn manifestasjoner er litt forskjellig fra voksne. Barn med slike brudd har en hindret reaksjon, veldig whiny og lunefull. De har brede åpne øyne og et syn rettet nedover. Hovedtegnet på hjernesykdommen er en økning i størrelsen på skallen, siden beinene til barnet er mer fleksible.

 • Begrenset øyebevegelse.
 • Sømmer i interkranial kan spre seg.
 • Minnetap.
 • Komplett lag i utvikling.
 • Brudd på tenkning.
 • Barn beveger seg lite og er derfor overvektige

Hos ungdom kan en slik sykdom skyldes hodeskader, smittsomme sykdommer. Symptomer lateroventrikuloasimmetrii hjerne alltid umiddelbart: kvalme, oppkast, er det kramper, hodepine, og kan dramatisk manifestert nevroser.

Økt skallen i størrelse

Metoder for behandling

Når resultatene av analyser viser at en person er forstørret i størrelsen på hjernehodene, er mange interessert og bekymret for spørsmålet om det er farlig. Tross alt, da det var en sykdom, var det absolutt ingen spesifikke symptomer.

Først av alt er terapi foreskrevet for å eliminere sykdommen, hvorpå det var en økning i ventriklene. Deretter følger den andre fasen av behandlingen. Under det foreskrives medisiner for å redusere intrakranielt trykk og forhindre økningen.

Hvis medisinen er ineffektiv, anbefaler legene kirurgisk inngrep. Med ham blir en punctate tatt fra cerebrospinalvæsken. Økt mage i hjernen økte mengden assosiert med utseendet av en hjerne svulst, da er den fjernet.

I moderne medisin er kirurgi allment kjent - omgåelse av ventrikkene i hjernen. Med den blir en shunt satt inn, hvorved cerebrospinalvæsken strømmer fra hjernens ventrikler i bukhulen eller i blæren.

Det skal bemerkes at omgå ventriklene i hjernen er i mange tilfeller ikke i det hele tatt effektive. Kanskje utseendet av betennelse rundt shunten, dens blokkering, forekomsten av infeksjon. I slike tilfeller er det nødvendig med shuntutskifting. Med behandling, mer positive resultater av utvinning hos barn og nyfødte enn hos voksne.

Enn cerebral latencyriculo-asymmetri er farlig

Asymmetrien til hjernens laterale ventrikler, eller lateruroentriculo-asymmetri, er ikke en uavhengig sykdom. Dette er et tegn på individuelle hjernepatologier, hvorav konsekvensen er en økning i størrelsen på en eller begge ventrikler.

Struktur og funksjon av hjernens ventrikler

I hjernen er det 4 ventrikler. De utvikler og sirkulerer cerebrospinalvæsken (cerebrospinalvæske). Hovedoppgaven er transport av næringsstoffer til hjerneceller, fjerning av produktene av vital aktivitet, samt dempning av hjernen under hodestøt.

To laterale ventrikler (ventrikuli lateralis) er i hjernehalvfrekvensen - den første i venstre, den andre i høyre. Den normale dybden av bihulene er fra 1 til 4 mm. Økningen i organets kapasitet til 5 mm gir en merkbar forandring i form: den laterale C-formede krøllen forsvinner, hulrommet antar et avrundet utseende.

I dette tilfellet taler man om den første fasen av laterurotriculo-asymmetri. Mange spør seg selv hva er dette og hvor farlig er denne patologien?

Årsaker til asymmetri i laterale ventrikler

Utvidelse (dilatasjon) av huler er forbundet med akkumulering av væske i dem. Årsakene til dette fenomenet er to: overdreven produksjon av væske eller forstyrrelse av utstrømningen.

En økning i mengden av CSF er forårsaket av følgende sykdommer:

 • Hydrocephalus, hvor prosessen med absorpsjon av cerebral væske endres.
 • Lidelser i sentralnervesystemet - skizofreni, bipolar lidelser.

Utilstrekkelig sirkulasjon av cerebrospinalvæske oppstår når de mekaniske kanalene klemmes mekanisk.

Årsaken til fenomenet er vanligvis de skadelige faktorene:

 • Craniocerebral skade;
 • Mangelen på Sylvian-akvedukten (en smal kanal som forbinder den tredje og fjerde ventrikelen);
 • Blødninger i hjernen;
 • Intrakranielle svulster, cyster, papillomer, hematomer;
 • meningitt;
 • Trombose av hjerneårene.

Ofte blir cerebral laturenuriculo-asymmetri observert hos nyfødte, oftere hos premature babyer.

Er det farlig?

Nei, i de fleste tilfeller er utvidelsen av de anatomiske hulene en beskyttende reaksjon på hypoksi av forskjellig art (lange forsøk, ledningsskader av navlestrengen). Over tid kompenserer kroppen for anomali.

Symptomer på utvidede ventrikler

Mekanismen for utvikling av patologi har likheter, uavhengig av årsakene. Væsken akkumulerer i ventriklene, de ekspanderer og klemmer hjernevævet. Øker trykket i hulrommene selv.

Pasienter klager over plutselige hodepine, kvalme og oppkast, en følelse av rasporyaniya i øyebollene, hørsel og synshemming. Effektiviteten reduseres gradvis, det er minneforstyrrelser, apati, døsighet.

Alt dette er tegn på patologien til det væskedannende systemet. Hvis anomali ikke er identifisert og helbredet i de tidlige stadiene, blir det kronisk.

diagnostikk

Asymmetrien til de laterale ventriklene blir detektert ved hjelp av følgende prosedyrer:

 • Ultralyd av hjernen er den mest informative studien;
 • Inspeksjon av fundus, deteksjon av ødem i øyesnerven, spasmer, blødninger;
 • neurosonography;
 • MR og CT i hjernen.

Hvis disse metodene gir motstridende resultater, foreskrives en lumbal punktering. Analyse av cerebrospinalvæske avslører årsaken til deformasjon av laterale bihuler.

Helbredende tiltak

Sykdommer i hjernen administreres av en nevrolog og nevrokirurg.

Med asymmetri av ventriklene, er medisiner vanligvis foreskrevet:

 • Diuretika - Triampur, Diakarb;
 • Nootropics - Nootropism, Encephabol, Pyracetam;
 • Sedativer - Somnol, Donormil;
 • Antivirale legemidler eller antibiotika hvis noen infeksjon er funnet.

I nærvær av en svulst, en hematom eller en hodeskader, utføres kirurgi. Hvis, til tross for behandlingen, asymmetrien utvikler seg, blir pasienten tildelt ETV (endoskopisk ventrikulostomi).

Essensen av operasjonen er at et ekstra hull blir opprettet i ventrikulærveggen gjennom hvilken cerebrospinalvæsken strømmer. Teknologien betraktes som svært effektiv og sikker, og sikrer en jevn forbedring i pasientens tilstand.

Ekstern hydrocephalus i hjernen: diagnose og behandling

Hyppige nevrologiske sykdommer blant befolkningen gjenspeiler klart rytmen i det moderne liv og den økologiske situasjonen. Disse inkluderer den eksterne hydrocephalus av hjernen - "svøpet" av moderne tider, som har det populære navnet "dropsy".

La oss se nærmere på hva det er, hva årsaker, symptomer og mulige behandlingsmuligheter er.

Konsept og mangfold av sykdom

Hydrocefalus er karakterisert ved høyt innhold cerebrospinal (CSF) av væsken i rommet under mater - ventrikulære system i hjernen på grunn av nedsatt sirkulasjon og dets framstilling.

Resultatet av disse forstyrrelsene er økningen i ventriklene og "mykningen" av medulla.

Varianter av hydrocephalus

Det er flere varianter av sykdommen:

 1. medfødt - oppstår på grunn av utviklingspatologi, intrauterin infeksjoner;
 2. oppkjøpt - komplikasjon etter ulike typer skader, inflammatoriske prosesser, vaskulær patologi, sykdommer i livmoderhalsen og så videre.

I form av strømmen er flere typer sykdommer delt:

 • Åpne ekstern hydrocephalus av hjernen - svekket absorpsjon av cerebrospinalvæske, men de væskebærende områdene som gir hjernens system med cerebrospinalvæske, kommuniserer fritt.
 • Lukket - det er ingen melding om væskebærende mellomrom.
 • Ekstern erstatning hydrocephalus i hjernen er isolert i en egen form, da i dette tilfellet faller volumet av det grå stoffet selv, og det frigjorte rommet fylles med væsken nevnt ovenfor - "erstatning" finner sted.

Den sistnevnte formen av sykdommen er den farligste - det kan oppstå helt asymptomatisk i lang tid på grunn av kompensasjon av hjernematerialet med spinalinnhold.

Det er, i kranialboksen, er det ingen trykkfall, og som konsekvens er det ingen symptomer som er karakteristiske for denne sykdommen.

Som enhver annen sykdom kan hydrocephalus forekomme i to stadier: akutt og kronisk (moderat eller alvorlig).

Behandlingen av akutt stadium må påbegynnes umiddelbart (er resultatet av medfødte patologier i sentralnervesystemet), mens moderat - ikke krever radikal handling og er ofte en konsekvens av skader av ulike slag.

Men før vi går videre til behandling, behandler vi symptomene hennes.

Symptomer og metoder for diagnose

Lett grad av hydrocephalus

I første fase kan sykdommen ikke manifestere seg. Dette er den såkalte milde graden av ekstern hydrocephalus. Hvis graden av skade på hjernesystemet er ubetydelig - kan kroppen selvstendig gjenopprette væskens sirkulasjon. Dermed har mild ekstern hydrocephalus i hjernen de mest optimistiske spådommene når det gjelder behandling og konsekvenser.

For en voksen, hvis sykdommen ikke er diagnostisert, øker trykket på hjernesystemet og det er alvorlig ekstern hydrocephalus i hjernen, som har visse symptomer:

 • hodepine og migrene;
 • kvalme;
 • døsighet;
 • brudd på visuell funksjon (dobbeltsyn);
 • svakhet;
 • økt tretthet.

Hvis et slikt symptom oppstår som følge av en sykdom eller skade, bør legen umiddelbart konsulteres.

Hydrocephalus substitusjon

Hvis nødvendig behandling ikke utføres i tide, kan det oppstå en hydrocephalus i hjernen, som har flere tragiske konsekvenser:

 • tegn på demens
 • svekket koordinasjon og gang
 • frivillig vannlating.

Ofte blir disse symptomene avskrevet for aldersrelaterte endringer, og dermed kompliserer konsekvensene av sykdommen.

Hydrocephalus hos nyfødte

Hvis årsakene til ekstern hydrocephalus i hjernen skyldes medfødte mangler, manifesterer den seg i barndom og har en uttalt form:

 • hevelse i venene;
 • uoverensstemmelser innen beinfusion;
 • økt hodevolum;
 • hevelse av fontaneller;
 • dårlig appetitt;
 • apati.

diagnostikk

Den mest effektive metoden for diagnose av erstatning hydrocephalus er MR. Selv om andre studier er mye brukt i medisinsk praksis:

Mulige behandlingsalternativer

En grundig medisinsk undersøkelse gjør det mulig å fastslå årsakene til sykdommen.

Konservativ behandling

Hvis en diagnose er gjort: En ubetydelig ekstern hydrocephalus i hjernen, så er en medisinsk behandling tilstrekkelig.

Det er rettet mot å gjenopprette normal funksjon av sentralnervesystemet og blodkarene.

Pasientens alder, graden av forsømmelse av sykdommen og den underliggende årsaken er tatt i betraktning.

De viktigste metodene for tradisjonell behandling er:

 • gymnastikk øvelser;
 • overholdelse av et spesielt diett
 • tar antiinflammatorisk, vasodilaterende, vanndrivende og andre legemidler.

Operativ behandling

Hvis fremdriften av sykdommen medførte utvikling av erstatning ekstern hydrocephalus, så er operativ endoskopisk intervensjon mulig, som er rettet mot å fjerne overflødig væske fra hjernegionen.

Slike operasjoner er ikke uvanlige og har større effektivitet, i motsetning til bypassprosedyren.

Åpen ekstern hydrocephalus i hjernen forenkler prosessen med behandling og etterfølgende rehabilitering, i motsetning til lukket form.

Likevel viser praksis at etterlevelse av alle instruksjonene til legen har omtrent samme sjanser for utvinning for noen form for sykdommen.

Som vi fant ut, er "dropsy" ikke så ufarlig som det kan virke først. Det har alvorlige konsekvenser, som kan forårsake uopprettelig skade på den fysiske og psykiske helsen til en person.

I avanserte tilfeller er det enda et dødelig utfall mulig. Selv om det med tanke på tilgang til spesialister er sannsynligheten for å leve et normalt normalt liv i fremtiden, veldig høyt.

God helse er den mest verdifulle gave til naturen, ikke forsøm den. Se på helsen din og prøv å unngå skader. Og i tilfelle engstelig "klokkene", kontakt lege umiddelbart. Som det sier: "Forvaret, så væpnet."

Asymmetri av hjernens laterale ventrikler - hva betyr det

Anatomiske trekk i hjernen er individuelle for hver person. Noen avvik fra normen anses fysiologiske, andre unormale manifestasjoner refereres til patologi.

Fortynding av hjernens laterale ventrikler er en asymmetri (ekspansjon) av en eller begge laterale ventrikler (hulrom d-s).

Serebral spesifikk av asymmetrisk ventrikulær størrelse - dette er ikke en isolert nosologisk enhet.

Ventriculo-asymmetri i hjernen er bare et tegn som indikerer tilstedeværelsen av en patologi eller en mulig utvikling av sykdommen. I dette tilfellet kan det kliniske MR-bildet av symptomer være fraværende.

For eksempel kan en hjerne svulst, HFG (intrakranial hypertensjon) eller intern hydrocephalus gradvis (uten spesielle symptomer) føre til at ventrikkelen deformeres, utvides eller forstørres i volum.

I de fleste tilfeller diagnostiseres asymmetrien av ventriklene hos barn i prematur, nyfødte eller spedbarn i det første år av livet.

Et lignende fenomen hos barn er tilskrevet tegn på perinatal patologi i nervesystemet.

Imidlertid blir det ofte observert lateroventrikulosasymmetri av laterale ventrikler hos voksne, spesielt hos mennesker av normostenisk type.

Symptomer på sykdommen

Oftest har latentericulomegali hos voksne ikke kliniske tegn.

Med denne kombinasjonen av omstendigheter anses anomali av hjernekonstruksjonene til hjernens høyre eller venstre ventrikel ikke som en patologi. Avviket oppdages under passering av MR og er definert som et sammenhengende funn.

Den utprøvde dysfunksjonen av væskodynamikk er ledsaget av følgende kliniske symptomer:

 • hodepine;
 • følelse av tyngde og raspiraniya i hodet;
 • svimmelhet;
 • kvalme;
 • oppkast, ikke bringe lettelse;
 • fobisk syndrom - en tilstand av angst, frykt, panikk;
 • nedsatt hukommelse, syn, pust, hjertefunksjoner;
 • mulig tap av bevissthet, demens, koma;
 • søvnforstyrrelse, søvnløshet, eller tvert imot økt søvnighet i dagtid;
 • desorientering, manglende evne til å koordinere bevegelser;
 • enurese;
 • depresjon, apati.

Det kliniske MR-bildet, som hjernens laterale ventrikler er asymmetriske, kan suppleres med symptomatologien til sykdommen, avslørt under neuroimaging på ultralyd eller CT.

Typer av laterentriculoassymmetri

Den cerebrale asymmetrien av laterale ventrikler er klassifisert i to typer:

 • symptomatisk - utviklingen av patologi oppstår på grunn av en bestemt årsak;
 • idiopatisk - etiologien til sykdommen er ukjent.


I tillegg til typer varierer sykdommen i alvorlighetsgraden:

 • liten asymmetri - terapi er ikke nødvendig, da det ikke er noen alvorlige abnormiteter;
 • moderat lateruventriculo-asymmetri - bestemmes av en liten forstyrrelse av utstrømningen av cerebrospinalvæsken, en svak asymmetri opptil 15-17 mm er merkbar;
 • alvorlig (eller farlig) form - maksimal dilatasjon av ventrikkene til venstre eller høyre observeres, samt en signifikant dysfunksjon av utgang fra cerebrospinalvæske.

Med en sterk grad av alvorlighetsgrad, følger asymmetri med komplisert symptomatologi, abnormaliteter og patologi i hjernen, samt nervesystemet.
Lateralovrikulosimetriya er delt inn i følgende typer:

 • isolert type - en økning i volumet av bare de laterale ventrikkene;
 • omfattende - dilatasjon av forskjellige grupper, for eksempel asymmetri av den fremre horn av laterale ventrikler (VBW);
 • arvelig disposisjon.

Patologiprognosen er laget etter analysen av alle typer, former, arter, samt måling av flere endrede ventrikulære parametere.

De viktigste årsakene

Asymmetrien til de laterale ventriklene dannes på grunn av dysfunksjonen av sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken, som bestemmes av følgende prinsipper:

 • økt produksjon av cerebrospinalvæske;
 • økt konsentrasjon, akkumulering og dysfunksjon av cerebrospinalvæskeabsorpsjon;
 • brudd på utstrømningen av brennevin.

Vanskelighetsgrad for utstrømning av væskefluid og forstyrrelse av dynamikken forekommer i patologien til ventrikulære choroid plexuser og subarachnoide membraner i hjernen.
Hovedårsakene som forårsaker ventrikulær dilatasjon:

 1. De vanligste er nevroinfeksjoner (meningitt, encefalitt og andre).
 2. TBI (craniocerebral trauma).
 3. Neoplasmer (hevelse, cyste eller blåmerke).
 4. Ideophatic hydrocephalus.
 5. Tilstedeværelse av et dannet hematom.
 6. Hemorragisk slag.
 7. Trombose av cerebral fartøy.
 8. Atypisk embryonalt bokmerke av ventrikulærsystemet.

effekter

Lateralovrikulosimetriya ventrikler i et barn kan ha en rekke konsekvenser.

Med en liten asymmetri kan det være en forstyrrelse i utviklingen av mentale og motoriske funksjoner, som til slutt vil rette seg ut og komme tilbake til det normale.

Påvisning av asymmetri i nyfødte signaler om behovet for omfattende diagnose og spesialrådgivning.

Opptil tre måneder er det vanskelig å identifisere nevrologiske lidelser, slik at barnet må overvåkes kontinuerlig av en nevrolog.

Hvis du ignorerer en vokals patologi, er følgende manifestasjoner mulige:

 • utvikling av kronisk cephalalgi;
 • brudd på intelligens;
 • utseendet av kognitive forstyrrelser;
 • demens (atrofi av hjerneceller);
 • brudd på koordinering av bevegelser.

Tidlig diagnose og velvalgt terapi er nøkkelen til helsen til en voksen og sikrer den normale utviklingen av babyen.

For nyfødte (babyer)

Ventrikulomegali er dilatasjonen av laterale ventrikkene i et foster, en nyfødt, eller i en baby av det første år av livet.

De første tegnene på patologi kan oppdages nøyaktig på den 17. uken av graviditeten.

Den vanligste patologien manifesteres i prematur babyer, asymmetrien til ventriklene kan ses på bildet.

Hvis dette avviket ikke skyldes en bestemt årsak, kan dette bety at etter en tid vil proporsjonene likne normen.

Hovedårsakene til ventrikulomegali hos nyfødte:

 • intrauterin infeksjoner i moren (syfilis, toxoplasmose, røde hunder, kusma, etc.);
 • asfeksi av det nyfødte
 • fødselstrauma;
 • hydrocephalus, som er bestemt før levering;
 • hjerneblødning;
 • hypoksi (oksygen sult) av fosteret;
 • arvelighet;
 • Alderen på en gravid kvinne over 35 år øker risikoen for patologi.

Manifestasjoner av ventrikulomegali hos barn avhenger av babyens alder. Et lite barn med en patologi er ofte stygg, hemmet, kan nekte bryst, synet er vanligvis rettet nedover.

Hvis barnet har en isolert patologi, er det ingen andre abnormiteter eller genetiske lidelser, er prognosen vanligvis gunstig.

Men dette skjer bare dersom barnet umiddelbart etter fødselen holdes en månedlig kurs for literat behandling.

Hos voksne

Fortynding av ventriklene i en voksen er vanligvis et sekundært tegn, som skyldes tilstedeværelsen av en spesifikk patologi.

For eksempel oppsto dysfunksjonen av sirkulasjonen av cerebrospinalvæske etter en TBI, et slag eller en smittsom sykdom.
Ventriculo-asymmetri av hjernen hos en voksen kan ikke ignoreres. For å kurere sykdommen må du gjennomgå en fullstendig medisinsk undersøkelse.

Korrekt diagnose

Den enkleste metoden for å diagnostisere en baby er en månedlig måling av hodevekst, som selv foreldrene kan holde.

En mer informativ konklusjon kan fås etter en maskinvareundersøkelse.

Hva er cerebral latencyriculo-asymmetri

Lateralovrikulosimetri i hjernen tilhører ikke uavhengige sykdommer. Dette problemet er preget av asymmetri av hjernens laterale ventrikler. I noen tilfeller har denne anomali ikke noen symptomer, men ofte med asymmetri har en person en rekke sykdommer.

Denne tilstanden er oftest diagnostisert hos spedbarn på grunn av patologi i nervesystemet forbundet med brudd på intrauterin utvikling. Men en økning i volumet av laterale ventrikler kan forekomme i voksen alder.

Årsaker til uregelmessig utvikling

De laterale ventriklene kan utvides på grunn av brudd på sirkulasjonen av cerebrospinalvæsken. Dette problemet kan oppstå:

 • med økt produksjon av cerebrospinalvæske;
 • hvis sugeprosessprosessen har forstyrret;
 • med forsinket utstrømning av brennevin.

Endringer i dynamikken i cerebrospinalvæske på grunn av økt produksjon og langsom absorpsjon av cerebrospinalvæske forekommer oftest i nærvær av en smittsom prosess i hjernen.

Sirkulasjon av cerebrospinalvæske blir ofte forstyrret som et resultat av overlapping av cerebrospinalvæsken ved hjelp av neoplasmer.

Hovedårsakene til forekomsten av en abnormitet i volumet av ventrikkene er:

 • menneskelige overførte smittsomme sykdommer i hjernen, for eksempel meningitt, encefalitt og andre;
 • kraniocerebrale skader av moderat til alvorlig alvorlighetsgrad;
 • Tilstedeværelsen av svulster og cyster i hjernen;
 • tilstedeværelsen av idiopatisk hydrocephalus;
 • hematomer i hjernevevet;
 • angrep av hemorragisk slag
 • blokkering av blodkarene i trombuset;
 • atypisk dannelse av ventrikulærsystemet i embryonale perioden.

Hvordan manifesterer problemet

Hvis sidene ventrikler økte litt, så i den menneskelige tilstanden dette ikke reflekteres på noen måte. Utviklingen av den patologiske prosessen kan sies i nærvær av uttalt endringer i volumet. I tillegg føler pasienten alle symptomene på den primære sykdommen, noe som fører til en økning i ventriklene.

Mange mennesker har klager om brudd på følsomhet og motorisk aktivitet, hukommelsessvikt og problemer med oppmerksomhetskonsentrasjon. Med latenterentulo-asymmetri øker intrakranielt trykk. Dette følges av:

 1. Hodepine. Spesielt dette symptomet er tydelig manifestert om morgenen. Dette skyldes at det intrakraniale trykket økes betydelig på grunn av langvarig horisontal posisjonering. Hodet kan ikke skade, men pasienten har en følelse av å klemme og briste hodet.
 2. Kvalme og oppkast. Etter oppkast av oppkast, er det ingen lettelse. Dette symptomet oppstår selv om personen spiser riktig. Vanligvis, når trykket er høyt, oppkastes det etter oppvåkning.
 3. Svimmelhet.
 4. En tilstand av angst.

Pasienten føler seg apati, døsighet, tretthet. Disse tegnene indikerer at den patologiske prosessen utvikler seg. Som et resultat av utstrømningen av cerebrospinalvæske, blir hjernen presset, noe som fører til:

 • Krenkelse av bevissthet er sannsynligheten for å utvikle koma er høy;
 • oculomotoriske forstyrrelser;
 • nedsatt syn
 • utvikling av demens;
 • søvnproblemer, som manifesteres av dagtid døsighet og søvnløshet om natten;
 • apati, likegyldighet til alt som skjer;
 • nedsatt motorfunksjon. Samtidig kan pasienten ikke gå normalt: gangen blir usikker, beina settes feil, blander seg;
 • urininkontinens;
 • Hvis medulla oblongata komprimeres, utvikler hjertet og luftveiene.

Hos barn kan den patologiske prosessen manifestere seg på forskjellige måter. Barnet blir lunefull, nekter mat, øynene i denne tilstanden blir for åpne, synet er rettet nedover.

Ettersom barnets kraniumbones ikke er like sterke som de voksne, med slike brudd, kan hodestørrelsen øke, venene buler, fontanelen pulserer.

Barn i skolealderen kan også lide av lateruventriculo-asymmetri. Det utvikles vanligvis som følge av medfødte sykdommer i hjernens utvikling, smittsomme prosesser eller genetiske feil. I denne alderen manifesterer dette problemet seg:

 1. Redusert evnen til å flytte øyebollene.
 2. Divergensen mellom sømene mellom beinene på skallen.
 3. Spesiell lyd når du trykker på skallen.
 4. Sakte i utvikling.
 5. Skarpe endringer i humør under påvirkning av mindre hendelser.
 6. Overtredelse av mental aktivitet.
 7. Redusert nivå av fysisk aktivitet.
 8. Ekstra vekt.
 9. Redusert vedlegg til kjære.

I ungdomsår utvikles slike lidelser etter traumatisk hjerneskade, smittsomme sykdommer og ledsages av alvorlig hodepine, kvalme, anfall og psykoser.

Diagnose og behandling

Hva er cerebral ultralyd kan bare bli fortalt av en spesialist. For å bekrefte diagnosen utføres magnetisk resonansbilder og datatomografi, elektroencefalografi og undersøkelse av fundus.

Økningen i størrelsen på ventriklene, som ikke er ledsaget av en patologisk prosess, krever ikke behandling. En egnet behandling kan foreskrives dersom avviket ledsages av et utprøvd klinisk bilde. All behandling i dette tilfellet vil være rettet mot å normalisere bevegelsen av CSF. Disse målene oppnås ved hjelp av diuretika, nootropiske og beroligende stoffer, antiinflammatoriske og antibakterielle legemidler, neuroprotektorer.

Hvis hjernen har svulster eller cyster, og hydrocephalus ikke kan uten kirurgi.

Hvis pasientens tilstand forverres raskt, utføres endoskopisk ventrikulostomi. Under prosedyren dannes en ny ventrikulær forbindelse for å omgå obstruksjonen.

I barndommen oppstår lignende problemer ganske ofte. Men i utgangspunktet trenger de ikke behandling. Hvis en anomali oppstår i en infeksjon, traumer eller kreft, bør behandlingen utføres umiddelbart. Ellers utvikles farlig for liv og helse. Kun en kvalifisert spesialist bør behandle terapi.

Årsaker og behandling av ventrikulomegali hos fosteret

Ventrikulomegali er en patologi der hjernens ventrikler påvirkes. Funksjonen av disse delene av organene er å opprettholde intrakranielt trykk og for å sikre normal sirkulasjon av hjernebarken.

Ofte forekommer sykdommen hos ufødte, mindre ofte i førskole- og skolealder. Ventrikulomegali hos voksne utvikles i unntakstilfeller, siden sykdommen er medfødt.

La oss se nærmere på hva som er ventrikulomegali, årsakene til forekomsten, og hvordan det behandles.

Klassifisering av asymmetri av hjernens laterale ventrikler

Ventrikulomegali i et nyfødt er av to typer:

 1. Idiopatisk - faktoren for opprinnelsen til patologi er ukjent, den gravide kvinnen hadde ingen komplikasjoner og helseproblemer;
 2. Symptomatisk - under graviditeten var det forutsetninger for sykdomstilstand, for eksempel en kvinne led en smittsom sykdom, brukte alkohol eller led en alvorlig stressende situasjon.

Årsakene til og forutsetningene for ventrikulomegali i fosteret


I følge medisinsk forskning oppstår ventrikulomegali av sidene ventrikler av følgende årsaker:

 • Arvelige forutsetninger. Hvis noen av barnets nære slektninger (mor, far, slektning eller søster) har hatt en slik sykdom, øker sannsynligheten for utseendet hos et nyfødt til 25% sammenlignet med en baby som aldri har hatt sykdom i familien.
 • Ventrikulomegali i fosteret utvikler seg ofte som en sekundær sykdom sammen med en annen lidelse, for eksempel Downs syndrom;
 • Fremkalle patologien til intrauterin infeksjoner, noe som fører til at hjertekammerene øker.

Forløpet av føtal ventrikulomegali hos gravide kvinner etter 35 år

Ventrikulomegali i fosteret utvikler seg oftest dersom moren til barnet er over 35 år gammel. Dette skjer av følgende årsaker:

 • Risikoen for genetiske lidelser øker (for eksempel utseendet til Downs syndrom);
 • Oftest forekommer intrauterin infeksjoner;
 • En gravid kvinne etter 35 år er utsatt for komplikasjoner under fødsel.

Dermed, hvis moren er under 35 år, opptrer ventrikulomegali i barnet bare i unntakstilfeller.

Diagnose av cerebral latenterentulo-asymmetri

Avhengig av pasientens alder brukes ulike metoder for patologisk diagnostikk:

 1. Du kan oppdage sykdommen i fosteret, fra og med den 17. uken av graviditeten. For diagnostikk utfører doktoren ultralyd i magesekken til moderen;
 2. Ventrikulomegali i babyen er bekreftet etter en ultralyd av hodet;
 3. For å diagnostisere en voksen, er en hjernen MR tildelt.

Alle prosedyrer er rettet mot undersøkelse av hjernens ventrikler og påvisning av laterurentriculo-asymmetri (brudd på symmetrien i ventriklene).

Alvorlighetsgraden av ventrikulomegali av laterale ventrikler

Leger skiller tre grader av alvorlighetsgrad av patologi:

 1. Den første: En økning i hjernens ventrikler til 11-12 mm. Pasienter diagnostiseres med "ventrikulodilasjon" - en liten utvidelse av hjernens ventrikler hos nyfødte og barn i førskolealderen;
 2. Den andre: En økning i ventrikkene til 15 mm. På denne bakgrunn observeres ofte asymmetri av de laterale ventriklene i hjernen og brudd på blodstrømmen til de berørte områdene;
 3. Den tredje: En økning i ventrikkene til 20 mm. På dette stadiet oppstår irreversible forandringer i hjernens struktur.

I tillegg kan barnet diagnostiseres med "border ventriculomegalia", noe som betyr en økning i laterale ventrikkene med ikke mer enn 9 mm.

Ventrikulomegali 1 grad

I den første fasen av sykdomsutviklingen er uttalt symptomer fraværende. Det kan bare bli funnet av en nevrolog etter en diagnose. De fleste foreldre merker at barnet blir lett spennende og irritabelt. Andre symptomer, dessverre, manifesterer seg ikke.

Ventrikulomegali av moderat alvorlighetsgrad

Den andre fasen av sykdommen kalles også "moderat ventrikulomegalia." Som regel er det kombinert med andre plager, for eksempel er ventrikulomegali og agenesis av corpus callosum ofte funnet sammen. Også i dette tilfellet er det laterurotriculoassymmetri i hjernen (ventrikulær asymmetri). Det er også følgende symptomer:

 • Periodiske kramper, ligner epileptiske anfall
 • Høydestørrelse
 • Tilstedeværelse av bukende årer på pannen;
 • Forsinket fysisk utvikling;
 • Psykisk retardasjon.

Alvorlig grad av ventrikulomegali

I tillegg til unormal ekspansjon av hjernens ventrikler, er det slike symptomer:

 • Økning i intrakranielt trykk på grunn av asymmetriske ventrikkler;
 • Periodisk hodepine;
 • Brudd på tale.

Til patologi blir flere sykdommer ofte lagt til: cerebral parese, Downs syndrom eller hydrocephalus.

Behandling av ventrikulomegali hos fosteret

Sykdommen er oftest medfødt, så den kan bli funnet selv før barnets fødsel. For denne fremtidige moren blir ultralyd i bukhulen gjort, og resultatene av disse bestemmer graden av patologi. I tredje grad tilbys en kvinne abort, siden risikoen for abort er høy.

I andre tilfeller begynner leger å søke etter årsaken til patologien:

 1. En kvinne må bestå test for tilstedeværelse av smittsomme sykdommer;
 2. Fosteret kontrolleres for medfødte abnormiteter (cerebral parese, Downs syndrom, etc.);
 3. Hvis ingen unormalitet ble avslørt, foreskrives den gravide kvinnen kalium i tabletter. Det metter fosteret med oksygen, noe som gjør det mulig å forbedre tilstanden.

Behandling av ventrikulomegali hos nyfødte

Ved en enkel grad av patologi er ingen terapi utnevnt: mor er det bare nødvendig å nøye observere en status for barnet og ved minste avvik eller avslag fra norm eller hastighet for å ta kontakt med nevropatologen.

Den andre fasen behandles medisinsk: barnet er foreskrevet legemidler som akselererer prosessene i hjernen:

 • Vitamin B i tabletter;
 • Diuretika - legemidler som fjerner overflødig væske fra kroppen;
 • Medikamenter for å forbedre blodtilførselen.

For å øke effekten, anbefales det å gå oftere med et barn i friluft og utføre minimal fysiske øvelser med ham.

Operativ inngripen

Den tredje graden av patologi behandles kirurgisk, da det å ta medisiner ikke gir resultater. Den asymmetriske formen til ventriklene korrigeres ved å utføre en ventrikulo peritoneal bypass.

Dette er en operasjon der shunts er installert for å fjerne overflødig væske. Etter kirurgisk inngrep gjenoppretter barn raskt nok: søvnløshet forsvinner og appetitten kommer igjen.

Mulige komplikasjoner av ventrikulomegali hos nyfødte


Ifølge statistiske data fører føtal ventrikulomegali i kombinasjon med andre genetiske abnormiteter til et dødelig utfall i 5% av alle tilfeller av sykdommen.

I 25% av tilfellene med vellykket fødsel av et barn i fremtiden, kan han ha slike sykdommer som cerebral parese, Downs syndrom, etc. Men, som praksis viser, med rettidig behandling og gjennomføring av en shunting-operasjon (om nødvendig), kan tilstanden til babyens helse bli markert forbedret eller til og med eliminert tegn på sykdom.

Les Mer Om Fartøyene