Antiaggregerende preparater

I moderne medisin brukes narkotika som kan påvirke blodproppene. Det handler om antiaggreganter.

De aktive ingrediensene påvirker metabolske prosesser, er forebygging av trombose i karene. I de fleste tilfeller foreskriver legene slike rettsmidler for hjertesykdommer.

Bruk av narkotika i denne kategorien hindrer liming av blodplater, ikke bare mellom seg selv, men også med fartøyets vegger.

Hva er disse legemidlene?

Når et sår dannes på menneskekroppen, sendes blodceller (blodplater) til stedet for skaden for å skape en trombose. Når dyp kutt er bra. Men hvis et blodår er skadet eller betent, er det en aterosklerotisk plakk tilstede, kan situasjonen kanskje ende opp.

Det er visse stoffer som reduserer risikoen for blodpropper. De samme stoffene eliminerer aggregering av celler. Disse midlene inkluderer antiaggreganter.

Legen foreskriver medisiner, forteller pasientene hva det er, hvilken handling medisinene har og hva som trengs.

klassifisering

I medisin isoleres blodplate- og erytrocytpreparatene som anvendes til profylakse. Legemidler har en mild effekt, forhindrer dannelsen av blodpropper.

 1. Heparin. Legemidlet brukes mot dyp venetrombose, emboli.
 2. Acetylsalisylsyre (aspirin). Effektiv og rimelig medisin. I små doser væser blodet. For å oppnå en uttalt effekt, bør legemidlet tas i lang tid.
 3. Dipyridamol. Aktive komponenter dilaterer blodkar, lavere blodtrykk. Hastigheten av blodstrømmer øker, cellene får mer oksygen. Dipyridamol hjelper med angina pectoris, dilaterer koronarbeinene.

Klassifisering av legemidler er basert på virkningen av hver antiaggregant. Korrekt valgte midler gjør det mulig å oppnå maksimal effekt i behandlingen og for å hindre mulige komplikasjoner, konsekvenser.

 1. Pentoxifylline. Biologisk aktive stoffer øker blodets reologi. Fleksibiliteten av røde blodlegemer øker, de kan passere gjennom små kapillærer. På grunn av pentoksifyllin blir blod væske, sannsynligheten for liming av celler minker. Legemidlet er foreskrevet for pasienter med sirkulasjonsforstyrrelser. Kontraindisert hos pasienter etter hjerteinfarkt.
 2. Reopoligljukin. Et stoff med lignende egenskaper til Trental. Den eneste forskjellen mellom medikamenter er at Rheopolyglucin er tryggere for mennesker.

Medisin tilbyr komplekse legemidler som forhindrer trombogenese. Medisiner inneholder antiaggreganter av forskjellige grupper av den tilsvarende tiltak. Den mest effektive er kardiomagnesium, aspigrel og agrenoks.

Operasjonsprinsipp

Narkotika blokkerer dannelsen av blodpropp i blodkarene og fortynnet blod. Hver medisin har en viss handling:

 1. Acetylsalisylsyre, Triflusal - det beste middelet i kampen mot blodplateaggregasjon og dannelsen av blodpropper. Inneholder aktive stoffer som blokkerer produksjonen av prostaglandiner. Celler deltar i starten av blodkoagulasjonssystemet.
 2. Triflusal, Dipiridamol har en antiaggregant effekt, noe som øker innholdet i syklisk form av adenosinmonofosfat i blodplater. Prosessen med aggregering mellom blodceller er forstyrret.
 3. Clopidogrel inneholder et aktivt stoff som er i stand til å blokkere reseptorer for adenosindifosfat, som er på overflaten av blodplater. Klumper dannes langsommere ved å deaktivere blodceller.
 4. Lamifiban, Framon er legemidler som blokkerer aktiviteten av glykoproteinreseptorer plassert på membranene i blodceller. På grunn av aktiv påvirkning av aktive stoffer, reduseres sannsynligheten for blodplateaggregering.

Det er en stor liste over legemidler som brukes til å behandle og forhindre trombose. I hvert enkelt tilfelle velger legen den mest effektive, med tanke på pasientens egenskaper, tilstanden til kroppen hans.

Når utnevnt

Legemidler som foreskrives av lege, utpeker midler etter en grundig medisinsk undersøkelse basert på den etablerte diagnosen og forskningsresultater.

De viktigste indikasjonene for bruk:

 1. For forebyggende formål eller etter et angrep av iskemisk slag.
 2. Å gjenopprette sykdommene forbundet med hjernecirkulasjon.
 3. Ved høyt blodtrykk.
 4. I kampen mot sykdommer som påvirket karene i nedre ekstremiteter.
 5. Å behandle iskemisk hjertesykdom.

Moderne antiplatelet-midler er foreskrevet til pasienter etter kirurgisk inngrep på hjertet eller karene.

Selvbehandling med rusmidler anbefales ikke på grunn av at de har mange kontraindikasjoner og bivirkninger. Rådgivning og avtale av lege er nødvendig.

For langtidsforebygging og behandling av trombose, emboli, foreskriver legene pasienter med indirekte antiplatelet midler. Legemidler har en direkte effekt på blodkoaguleringssystemet. Funksjonen av plasmafaktorer minker, dannelsen av en blodpropp forekommer langsommere.

Til hvem mottak er forbudt

Legemidler er foreskrevet av en lege. Medisiner sørger for visse kontraindikasjoner, som du bør vite om. Behandling med antiplatelet er forbudt i følgende tilfeller:

 • med magesår i fordøyelsessystemet i eksacerbasjonstrinnet;
 • hvis det er problemer med funksjon av lever og nyrer;
 • pasienter med hemorragisk diatese eller patologier, mot hvilke risikoen for blødning øker;
 • hvis pasienten ble diagnostisert med alvorlig hjertesvikt;
 • etter et angrep av hemorragisk slag.

Gravid i tredje trimester og unge mødre ammer, kan du ikke drikke antiaggreganter. Det er nødvendig å konsultere en lege eller lese nøye instruksjonene for bruk av medisinering.

Mulige bivirkninger

Bruk av antiplatelet midler kan provosere ubehag og ubehagelige opplevelser. Hvis det er bivirkninger, vises karakteristiske symptomer, som skal rapporteres til legen:

 • tretthet,
 • en brennende følelse i brystet;
 • hodepine;
 • kvalme, fordøyelsessykdommer;
 • diaré;
 • blødning;
 • mage smerte.

I sjeldne tilfeller er pasienten opptatt av en allergisk reaksjon på kroppen med hevelse, hudutslett, oppkast, problemer med avføring.

De aktive ingrediensene i legemidlet kan forstyrre talen, respiratorisk og svelging. Også hjertefrekvensen øker, kroppstemperaturen stiger, hud og øyne blir icteric.

Blant bivirkningene er vanlig svakhet i kroppen, smerte i leddene, forvirret bevissthet og utseendet av hallusinasjoner.

Liste over de rimeligste, rimeligste og mest effektive verktøyene

Moderne kardiologi gir et tilstrekkelig antall medikamenter til behandling og forebygging av trombose. Det er viktig at en antiaggregant utnevnes av den behandlende legen. Alle antikoagulantia har bivirkninger og kontraindikasjoner.

 1. Acetylsalisylsyre. Det er ofte foreskrevet til pasienter for forebyggende formål for å forhindre dannelse av blodpropp. Driftskomponenter har høy sughastighet. Antiaggregant effekt oppstår 30 minutter etter første dose. Legemidlet er tilgjengelig i tabletter. Avhengig av diagnosen foreskriver legen 75 til 325 mg per dag.
 2. Dipyridamol. Antiaggregant, dilating coronary vessels, øker sirkulasjonshastigheten. Det aktive stoffet er dipyridamol. Antikoagulant beskytter veggene i blodårene og senker blodcellernes evne til å holde seg sammen. Formutgivelse av stoffet: tabletter og injeksjoner.
 3. Heparin. Antikoagulant direkte virkning. Den aktive ingrediensen er heparin. Et stoff der farmakologi gir en antikoagulerende effekt. Legemidlet er foreskrevet for pasienter som har stor risiko for trombose. Dosering og behandlingsmekanisme er valgt individuelt for hver pasient. Legemidlet er produsert i injeksjoner.
 4. Tiklopidin. Et stoff som er overlegen i effektivitet mot acetylsalisylsyre. Men for å oppnå den terapeutiske effekten vil det ta mer tid. Legemidlet blokkerer arbeidet med reseptorer og reduserer aggregering av blodplater. Legemidlet i form av tabletter til pasienten må tas 2 ganger om dagen for 2 stk.
 5. Iloprost. Legemidlet reduserer adhesjon, aggregering og aktivering av blodceller. Utvider arterioler og venules, gjenoppretter vaskulær permeabilitet. Et annet navn på stoffet er Ventavis eller Ilomedin.

Dette er en delvis liste over antiplatelet midler som brukes i medisin.

Leger anbefaler ikke selvmedisinering, det er viktig å kontakte en spesialist i tide og gjennomgå behandling. Antiaggreganter er foreskrevet av en kardiolog, nevrolog, kirurg eller terapeut.

I de fleste tilfeller tar pasientene medisiner for resten av livet. Alt avhenger av pasientens tilstand.

En person bør være under konstant tilsyn av en spesialist, utføre testene regelmessig og gjennomgå en grundig undersøkelse for å bestemme parametrene for blodkoagulasjon. Reaksjonen på behandling med antiaggreganter er nøye observert av leger.

Antiaggreganter - legemidler for fortynning av blod

Antiaggreganter er en gruppe medikamenter som forhindrer trombose.

De opptrer på stadiet av blodkoagulasjon, der det er klumping eller aggregering av blodplater. De hemmer (hemmer) prosessen med liming av blodplättene, og koagulering forekommer ikke. Ulike rusmidler i denne gruppen har forskjellige virkningsmekanismer for å oppnå en antiaggregant effekt.

I dag, i medisin, er det brukt som et kjent middel for å fremme blodtynning, samt moderne legemidler som har færre kontraindikasjoner og mindre utprøvde bivirkninger. Farmakologi jobber kontinuerlig med nye stoffer, hvis egenskaper vil være bedre enn de tidligere.

Når utnevnt

Hovedindikasjonene for å ta antiplateletmidler er som følger:

 • IHD (hjertets iskemi).
 • Transistor iskemiske angrep.
 • Brudd på hjernecirkulasjon, forebygging av iskemiske slag, en tilstand etter et iskemisk slag.
 • Hypertensiv sykdom.
 • Tilstand etter kirurgisk inngrep på hjertet.
 • Obliterating sykdommer i beina av beina.

Kontra

Ulike rusmidler kan ha forskjellige kontraindikasjoner. Følgende er vanlige:

 • Forstyrrelser i leveren og nyrene i en utpreget natur.
 • Magesår.
 • Sykdommer forbundet med blødningsrisiko.
 • Hjertesvikt med alvorlige manifestasjoner.
 • Stroke er hemorragisk.
 • Graviditet og tidspunkt for amming.

Liste over antiplatelet agenter og deres klassifisering

Alle antiaggreganter kan deles inn i grupper:

 1. Acetylsalisylsyre og dens derivater (trombotisk-AC Aspirin cardio Atsekardol, Cardiomagnyl, Aspikor, KardiASK) og andre.
 2. Blokkere av ADP-reseptorer (Clopidogrel, Ticlopidine).
 3. Inhibitorer av fosfodiesterase (Triflusal, Dipyridamole).
 4. Blokkere av glykoproteinreseptorer (Lamifiban, Eptifibatid, Tyrofiban, Abciximab).
 5. Inhibitorer av metabolisme av arakidonsyre (Indobufen, Pikotamid).
 6. Legemidler basert på planten Ginkgo Biloba (Bilobil, Ginos, Ginkyo).
 7. Planter som har platehemmende egenskaper (hestekastanje, blåbær, lakris, grønn te, ingefær, soyabønner, tranebær, hvitløk, ginseng, rødkløver, granat, johannesurt, løk, etc.).
 8. Denne kategorien inneholder vitamin E, som har de samme egenskapene.

Nå - mer detaljert om noen av de vanligste stoffene.

aspirin

Først på listen er acetylsalisylsyre, eller aspirin - den mest kjente verktøy som er mye brukt ikke bare som et antiblodplatemiddel, men også som en anti-inflammatorisk og feberstillende. Virkemekanismen for aspirin er å undertrykke biosyntese av tromboxan A2, som er i blodplater. Således stikker prosessen seg og blodet koagulerer langsommere. I høye doser, acetylsalicylsyre virker også på andre koagulasjonsfaktorer, forårsaker antikoagulerende virkning forsterkes.

Aspirin har forskjellige indikasjoner, men oftest er det foreskrevet for å forebygge trombose. Legemidlet absorberes godt i magen, utskilles av nyrene i 20 timer. Effekten kommer om en halv time. Ta det bare etter å ha spist, ellers er det fare for å utvikle magesår. Produsert i form av tabletter.

Til de ovenfor angitte kontraindikasjoner, bør astma legges til bronkial.

Aspirin forårsaker ganske mange bivirkninger, blant annet:

 • smerte i magen;
 • kvalme;
 • magesår i mage-tarmkanalen;
 • hodepine;
 • allergier;
 • forstyrrelser i arbeidet med nyrer og lever.

klopidogrel

Dette stoffet tilhører blokkene av ADP-reseptorer. Det blokkerer bindingen av adenosintrifosfat til reseptorer, som hemmer adhesjonen av blodplater. I sammenligning med andre blokkere forårsaker ADP-reseptorer mindre allergier og bivirkninger fra blod- og GIT-systemet.

Etter oral administrering oppstår en rask absorpsjon av legemidlet i mage-tarmkanalen, etter en time blir maksimal konsentrasjon i blodet notert. Det utskilles med avføring og urin. Maksimal effekt oppnås om en uke og kan vare opptil 10 dager. Produsert i tabletter.

Forhindrer trombose i kardiovaskulære sykdommer mer effektivt enn aspirin.

Legemidlet kan ikke administreres sammen med direkte og indirekte antikoagulantia. Kontraindikasjoner er i utgangspunktet de samme som med andre legemidler som tilhører denne gruppen.

Av bivirkninger er allergi, gulsott, abnormiteter i fordøyelseskanalen, svimmelhet.

Integrilin (Eptifibatide)

Refererer til IIb / IIIa antagonister av glykoproteinreseptorer. Forhindrer bindingen av fibrinogen- og plasmakonserveringsfaktorer til blodplate-reseptorene, og derved hemmer adhesjonen av blodplater. Det har ingen effekt på APTTV og protrombintid. Hans handlinger er reversible, og etter noen få timer til blodplater blir deres funksjoner returnert.

Sammen med Integralin er heparin og acetylsalisylsyre foreskrevet for kompleks behandling av akutt koronarsyndrom. Det er produsert i injeksjonsvæske, og brukes bare til behandling av pasienter.

Stoffet er kontraindisert ved graviditet, laktasjon, indre blødninger, tilbøyelighet til blødning, alvorlig hypertensjon, trombocytopeni, aneurisme, alvorlig nyre- og leversykdommer.

Bivirkningene kan kalles bradykardi, nedsatt blodtrykk, allergiske reaksjoner, en reduksjon i antall blodplater i blodet.

klokkespill

Refererer til inhibitorer av fosfodiesterase av blodplater med den viktigste aktive substansen dipyridamol.

Den antiaggregante effekten er basert på inhibering av trombocyt enzymaktivitet, frigjøring av prostatoklin fra endotelet og blokkering av tromboxan A2-dannelse.

Ved sin handling er det nær aspirin, i tillegg utvider det koronarske kar under et angina pectorisangrep.

Absorberes i mage-tarmkanalen raskt, med 40-60%, og etter omtrent en time når maksimal konsentrasjon i blodet. Det utskilles med galle.

Formen av frigjøring av et medisin - tabletter og drageer.

Av bivirkningene nevnes ofte:

 • svimmelhet;
 • hodepine,
 • kvalme,
 • rødhet av ansiktshud;
 • muskel smerte;
 • senke blodtrykket,
 • hudallergi;
 • økte symptomer på iskemi.

Tiklid (ticlopidin)

Dette stoffet er overlegen i sin antiplateleteffekt, acetylsalisylsyre, men den ønskede effekten kommer mye senere. Den blokkerer reseptorene av blodplater IIb / IIIa, reduserer blodviskositeten, øker elasticiteten til røde blodlegemer og varigheten av blødningen.

Tilordne den med aterosklerose å forhindre ischemi etter myokardialt infarkt etter kirurgi for koronar arterie bypass kirurgi som et preventivt middel for blodplate patologier, for å forebygge utvikling av retinopati og diabetes mellitus.

Formen av frigjøring - tabletter.

Kombinerte preparater

Sammensetningen av slike stoffer inkluderer flere antiaggreganter, som forbedrer hverandres handlinger. De mest tilordnede er:

 • Aspigrel - i sammensetningen er acetylsalisylsyre og klopidogrel.
 • Agrenoks - inneholder dipyridamol og aspirin.
 • Kardiomagnet - er laget på basis av acetylsalisylsyre og magnesium.
 • KombiASK er en analog av kardiomagnet.
 • Magnikor - i komposisjon ligger nær kardiomagneten.

konklusjon

Uavhengig bruk av antiaggreganter på grunn av et stort antall kontraindikasjoner og bivirkninger er ikke tillatt. Behandlingen bør være under tilsyn av en lege som vil overvåke blodkoagulasjonsindeksen og endre dosen eller stoffet om nødvendig.

Selv de legemidlene som selges på apotek uten resept, må du bare ta legenes resept. Disse inkluderer aspirin, karantil og andre legemidler som inneholder acetylsalisylsyre, samt tabletter basert på ginkgo biloba. Ikke bli båret bort og planter som har antiaggregant effekt.

Antiaggreganter: liste over stoffer

Antiaggreganter er en obligatorisk komponent i behandling av angina pectoris av II-IV funksjonelle klasser og kardiosklerose etter infarkt. Dette skyldes deres virkningsmekanisme. Vi presenterer en liste over antiplatelet midler.

Handlingsmekanisme

Koronar hjertesykdom ledsages av dannelsen av arterier av aterosklerotiske plakk. Hvis overflaten av en slik plakk er skadet, blir blodceller deponert på det - blodplater som dekker den dannede feilen. Samtidig frigjøres biologisk aktive stoffer fra blodplater, stimulerer ytterligere sedimentering av disse cellene på plakk og dannelsen av deres blodpropper - blodplateaggregater. Aggregater bæres av koronarbeholdere, noe som fører til blokkering. Som et resultat er det ustabilt angina eller hjerteinfarkt.
Antiaggreganter blokkerer biokjemiske reaksjoner som fører til dannelse av blodplateaggregater. Dermed forhindrer de utviklingen av ustabil angina og hjerteinfarkt.

liste

I moderne kardiologi brukes følgende antiplatelet midler:

 • Acetylsalisylsyre (Aspirin, Trombo-Ass, CardiAsk, Plolidol, Trombopol);
 • Dipyridamol (Kurantil, Parsedil, Trombonil);
 • Clopidogrel (Zilt, Plavix);
 • Ticlopidin (Aklotin, Tagren, Tiklid, Tiklo);
 • Lamifiban;
 • Tirofiban (Agrostat);
 • Eptifibatid (Integrilin);
 • Abciximab (ReProPro).

Det finnes også ferdige kombinasjoner av disse legemidlene, for eksempel Agrenox (dipyridamol + acetylsalisylsyre).

Acetylsalisylsyre

Dette stoffet undertrykker aktiviteten av cyklooksygenase, et enzym som forbedrer syntese-reaksjonen av tromboxan. Sistnevnte er en signifikant faktor aggregering (liming) av blodplater.
Aspirin er foreskrevet for primær forebygging av hjerteinfarkt med angina pectoris av stress i II-IV funksjonelle klasser, og også for forebygging av en gjentatt infarkt etter den allerede overførte sykdommen. Det brukes etter operasjoner på hjertet og karene for å hindre tromboemboliske komplikasjoner. Effekten etter inntak skjer innen 30 minutter.
Legemidlet er foreskrevet i form av tabletter på 100 eller 325 mg i lang tid.
Bivirkninger inkluderer kvalme, oppkast, magesmerter, noen ganger ulcerative lesjoner i mageslimhinnen. Hvis pasienten i utgangspunktet hadde magesår, er det sannsynlig utvikling av gastrisk blødning ved bruk av acetylsalisylsyre. Langvarig bruk kan være ledsaget av svimmelhet, hodepine eller annen forringelse av nervesystemet. I sjeldne tilfeller er det undertrykkelse av hematopoiesis-systemet, blødning, nyreskade og allergiske reaksjoner.
Aspirin er kontraindisert i erosjon og sår i mage-tarmkanalen, overfølsom for ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, nyre- eller leversvikt, visse blodsykdommer, er hypovitaminosis K kontraindisert ved graviditet, laktasjon og alder under 15 år.
Med forsiktighet er det nødvendig å foreskrive acetylsalisylsyre i bronkial astma og andre allergiske sykdommer.
Når man bruker acetylsalisylsyre i små doser, blir bivirkningene litt uttrykt. Enda sikrere er bruken av stoffet i mikrokrystalliserte former ("Kolfarit").

dipyridamol

Dipiridamol hemmer syntesen av tromboxan A2, øker innholdet av blodplater i det cykliske adenosinmonofosfatet, som har en antiaggregant effekt. Samtidig utvider han koronarfartøy.
Dipiridamol er hovedsakelig foreskrevet for sykdommer i hjerneskarene for å forebygge stroke. Det vises også etter vaskulær kirurgi. Når koronar sykdom medikamentet brukes vanligvis ikke, hjerte, ettersom utvidelse av koronarkarene utvikler "stjele fenomen" - forringelse av blodtilførselen til de påvirkede områder av hjertemuskelen ved å forbedre blodstrømmen i de friske vev i hjertet.
Legemidlet brukes i lang tid, i en tom mage, er den daglige dosen delt inn i 3-4 doser.
Dipiridamol brukes intravenøst ​​under stressekardiografi.
Bivirkninger inkluderer dyspepsi, ansiktets rødhet, hodepine, allergiske reaksjoner, muskelsmerter, senking av blodtrykk og økt hjertefrekvens. Dipyridamol forårsaker ikke sårdannelse i mage-tarmkanalen.
Legemidlet er ikke brukt til ustabil angina og akutt myokardinfarkt.

tiklopidin

Tiklopidin, i motsetning til acetylsalisylsyre, påvirker ikke aktiviteten til cyklooksygenase. Den blokkerer aktiviteten til blodplate-reseptorer som er ansvarlige for binding av blodplater til fibrinogen og fibrin, noe som resulterer i en signifikant reduksjon i intensiteten av trombose. Antiaggregant effekt oppstår senere enn etter å ha tatt acetylsalisylsyre, men det er mer uttalt.
Legemidlet er foreskrevet for å forebygge trombose i aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter. Det brukes til å forhindre stroke hos pasienter med cerebrovaskulær sykdom. I tillegg brukes ticlopidin etter operasjoner på koronarbeholdere, samt med intoleranse eller kontraindikasjoner til bruk av acetylsalisylsyre.
Legemidlet administreres oralt under måltider to ganger om dagen.
Bivirkninger: dyspepsi (fordøyelsessykdommer), allergiske reaksjoner, svimmelhet, leverfunksjon. I sjeldne tilfeller kan det være blødning, leukopeni eller agranulocytose. Under medisinen bør leverfunksjonen overvåkes regelmessig. Ticlopidin bør ikke tas med antikoagulantia.
Legemidlet kan ikke tas under graviditet og amming, leversykdom, hemorragisk slag, høy risiko for blødning med magesår og duodenalt sår.

klopidogrel

Fremstilling irreversibelt blokkerende blodplateaggregasjon, forebygge komplikasjoner av aterosklerose i koronarkarene. Det er foreskrevet etter hjerteinfarkt, samt etter kirurgi på koronarkarene. Clopidogrel er mer effektiv enn aspirin, forhindrer myokardial infarkt, slag og plutselig hjertedød hos pasienter med koronar hjertesykdom.
Legemidlet administreres oralt en gang daglig, uansett matinntak.
Kontraindikasjoner og bivirkninger av stoffet er de samme som i ticlopidin. Klopidogrel er imidlertid mindre sannsynlig å ha en negativ effekt på benmarget med utviklingen av leukopeni eller agranulocytose. Legemidlet er ikke foreskrevet for barn under 18 år.

Blokkere IIb / IIIa av blodplate-reseptorer

For tiden er det et søk på stoffer som effektivt og selektivt hemmer blodplateaggregering. Klinikken bruker allerede en rekke moderne midler som blokkerer blodplate-reseptorer - lamifiban, tirofiban, eptifibatid.
Disse legemidlene administreres intravenøst ​​i akutt koronarsyndrom, så vel som under perkutan transluminal koronar angioplastikk.
Bivirkninger inkluderer utvikling av blødning og trombocytopeni.
Kontraindikasjoner: blødning, aneurysmer av blodkar og hjerte, signifikant arteriell hypertensjon, trombocytopeni, lever- eller nyreinsuffisiens, graviditet og amming.

abciximab

Det er et moderne antiaggregant, et syntetisk antistoff mot blodplasma IIb / IIIa reseptorer, ansvarlig for deres binding til fibrinogen og andre klebende molekyler. Legemidlet gir en uttalt antitrombotisk effekt.
Virkningen av stoffet med intravenøs injeksjon skjer veldig raskt, men det varer ikke lenge. Det brukes i form av infusjon sammen med heparin og acetylsalisylsyre ved akutt koronarsyndrom og koronarbeinoperasjoner.
Kontraindikasjonene og bivirkningene av legemidlet er de samme som for blodplasma IIb / IIIa blokkere.

Ikke lyver - Ikke spør

Bare riktig mening

Aspirin: antiplatelet effekt

Raskt og ganske godt (med 37-66%) absorberes i mage-tarmkanalen med inntak. Dette er et stoff fra NSAID-gruppen, som har en utprøvd antiaggregant effekt.

Virkemekanismen er lite studert og tilsynelatende hovedsakelig på grunn av hemodilusjon. Ved antiplatelet er effekten nær acetylsalisylsyre. Styrker den hypotensive effekten av visse grupper av antihypertensive stoffer, vasodilatorer. Dette er en kraftig antiaggregant, forlenger blødningstiden, hemmer adhesjonen av blodplater og hemmer aggregeringen.

Aspirin er inkludert i minimumsammensetningen av hjemmemedisinskrensen. Antiaggreganter hemmer aggregering av blodplater og erytrocytter, reduserer deres evne til å lime og klebe seg (adhesjon) til endotelet i blodkarene. Acetylsalisylsyre er for tiden den viktigste representanten for antiplatelet-midler. Som et resultat er dannelsen fra arakidonsyre av prostaglandin H2 og tromboxan A2, som er endogene inducere av blodplateaggregering, blokkert.

Som et resultat blir adhesjonen av blodplater til det vaskulære endotelet svekket, separasjonsprosessene fra disse cellene av en rekke stoffer (ADP, serotonin, tromboxan) som inducerer blodplateaggregering, blir ødelagt. Imidlertid er deres effekt på blodplateaggregering ikke stabil, og derfor er A. av denne gruppen vanligvis brukt i kombinasjon med en syre acetylsalisylsyre. Det er pågående søk etter nye aktive A. blant prostacyklinanaloger, forskjellig fra det med lengre varighet.

Den åttende utgaven av læreboken har blitt vesentlig revidert og supplert med mange nye stoffer og et kapittel om venotropiske legemidler. En av de mest vellykkede teknikker farmakoprofilaktiki dannelse av blodpropp i blodårene er bruk av spesielle forberedelser - platehemmere. Mekanismen for blodkoagulering er et komplekst fysiologisk og biokjemiske prosesser og kort beskrevet på nettsiden i artikkelen "Antikoagulasjonsmidlene direkte handling".

Antiaggreganter er:

Halveringstiden er avhengig av pasientens alder og dosen som tas og varierer innen 2-20 timer. Formen av frigjøring - tabletter. Den anbefalte dosen som antiplatelet middel er 75-100-325 mg, avhengig av den kliniske situasjonen.

Acetylsalisylsyre (aspirin)

I sin struktur og virkningsmekanisme som ligner på tiklopidin: hemmer blodplateaggregasjonen prosess irreversibelt å inhibere bindingen av adenosin til deres reseptorer. Kontraindikasjoner for bruk av dette legemidlet er ustabil angina og et akutt stadium av myokardinfarkt. Det brukes i kompleks terapi (i kombinasjon med acetylsalisylsyre og heparin) akutt koronar syndrom og med koronar angioplastikk.

Det er tilgjengelig i form av en injeksjons- og infusjonsvæske. Dette er et veldig alvorlig legemiddel, det bør bare brukes under forhold med nøye overvåkning av pasientens tilstand. Ovennevnte er de mest brukte antiplatelet midler i medisinsk praksis. Vi legger oppmerksomheten på at informasjonen som er oppført i artikkelen, er gitt til deg utelukkende for formålet med bekjentskap, og ikke en veiledning til handling.

Antiaggregeringsmidler er en gruppe farmakologiske legemidler som hemmer trombusdannelse ved å hemme blodplateaggregasjon og undertrykke deres adhesjon til den indre overflaten av blodårene. Antiaggreganter er mest effektive i begynnelsen av blodkoagulasjonen, når det er blodplateraggregering og dannelse av en primær trombus.

Antiaggregerende og antikoagulasjonsbehandling er underlagt behandling og forebygging av hjerneslag og hjerteinfarkt. Antikoagulanter, i motsetning til antiaggreganter, er mer aggressive. Det er ganske mange antiplatelet midler. De fleste av dem er forebyggende midler som brukes i en rekke kardiovaskulære sykdommer og i tidlig postoperativ periode.

Virkningsmekanismen for NSAID er knyttet til blokkaden av enzymer som regulerer syntese og metabolisme av blodplasma-prostaglandiner og vaskulærvegg. For å oppnå en vedvarende antiplateleteffekt, bør små doser av legemidlet brukes.

Samtidig bruk av stoffet sammen med antikoagulantia og andre disaggreganter er svært uønsket. Preparatene som inneholder ticlopidin som hovedaktivstoffet inkluderer: "Tiklid", "Tiklo", "Tiklopidin-Ratiofarm."

Det undertrykker aktiviteten av blodplater og liming, øker blødningstiden. Clopidogrel er et praktisk talt ikke-giftig stoff med litt utprøvde bivirkninger. Moderne spesialister i antiplatelet terapi foretrekker "Clopidogrel" på grunn av fravær av komplikasjoner med langvarig bruk.

Ved en planlagt operasjon stoppes administrasjonen av legemidlet på forhånd. Dette legemidlet brukes kun på sykehus og nøye overvåking av pasientens tilstand. Iloprost i sammensetningen av legemidlet "Ventavis" er en syntetisk analog av prostaglandin og er ment for innånding. Det er en antiaggregant som brukes til å behandle pulmonal hypertensjon av forskjellig opprinnelse. De fleste moderne medisiner kombineres.

Undertrykker aktiviteten av spesifikke blodplate enzymer, som et resultat av hvilket innholdet av cAMP øker, som har en antiaggregant effekt. I henhold til virkemekanismen for blodplateaggregering, anthuran er noe forskjellig fra acetylsalisylsyre.

Antiaggreganter: En gjennomgang av stoffer, indikasjoner og kontraindikasjoner

En av de mest vellykkede teknikker farmakoprofilaktiki dannelse av blodpropp i blodårene er bruk av spesielle forberedelser - platehemmere. Mekanismen for blodkoagulering er et komplekst fysiologisk og biokjemiske prosesser og kort beskrevet på nettsiden i artikkelen "Antikoagulasjonsmidlene direkte handling". Et av stadiene av blodkoagulasjon er aggregering (liming) av blodplater med hverandre med dannelsen av en primærtrombus. Det er på dette stadiet at antiplatelet-midler virker. Ved å virke på biosyntesen av visse stoffer som hemmer (sperre) blodplateadhesjon prosesser, primær trombe dannes ikke, og trinnet med enzymatiske koagulering ikke forekommer.

Mekanismer for antiplatelet-effekten, farmakokinetikken og farmakodynamikken er forskjellige for forskjellige preparater, og vil bli beskrevet nedenfor.

Indikasjoner for bruk av antiplateletmidler

Som regel brukes narkotika av antiaggreganter i følgende kliniske situasjoner:

 • for profylakse eller etter et iskemisk slag, så vel som for forbigående hjerne-sirkulasjonsforstyrrelser;
 • med iskemisk hjertesykdom;
 • med hypertensjon
 • med utslettende sykdommer i karene i nedre ekstremiteter;
 • etter operasjoner på hjertet og blodårene.

Kontraindikasjoner for bruk av antiplatelet midler

Vanlige kontraindikasjoner for bruk av rusmidler i denne gruppen er:

Individuelle antiplatelet-midler har indikasjoner og kontraindikasjoner som er forskjellige fra andre legemidler i denne gruppen.

Følgende legemidler tilhører gruppen av antiplatelet-midler:

 • acetylsalisylsyre;
 • tiklopidin;
 • klopidogrel;
 • dipyridamol;
 • eptifibatid;
 • iloprost;
 • triflusar;
 • kombinerte preparater.

La oss vurdere hver av dem mer detaljert.

Acetylsalisylsyre (Acecor cardio, Godasal, Losirin, Polokard, Aspekard, Aspirin cardio og andre)

Dette stoffet, selv om det refererer til ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, men også påvirker blodkoagulasjon. Således er inhibering av biosyntesen av tromboksan A2 i blodplater, forstyrrer det prosesser for aggregering: koagulasjonsprosessen er bremset ned. Brukes i store doser, acetylsalisylsyre angrep og andre levringsfaktorer (hemmer prostaglandin-biosyntese antitrombotiske og frigjøre og blodplateaktiverende faktor III og IV), som fører til utvikling av en mer uttalt antiblodplate-virkning.

Den mest brukte for å forebygge trombose.

Når inntaket er tilstrekkelig godt absorbert i magen. Når du beveger deg gjennom tarmen og øker mediet i pH, reduseres absorpsjonen gradvis. Suges i blodet, transporteres det til leveren, der det forandrer den kjemiske strukturen under påvirkning av biologisk aktive stoffer i kroppen. Det trenger inn i blod-hjernebarrieren, i morsmelk og cerebrospinalvæske. Det utskilles hovedsakelig av nyrene.

Effekten av acetylsalisylsyre utvikles om 20-30 minutter etter en enkelt dose. Halveringstiden er avhengig av pasientens alder og dosen som tas og varierer innen 2-20 timer.
Formen av frigjøring - tabletter.

Den anbefalte dosen som antiplatelet middel er 75-100-325 mg, avhengig av den kliniske situasjonen. Har ulcerogen virkning (stand til å fremprovosere utvikling av magesår), så tar stoffet bør nødvendigvis etter måltid med en tilstrekkelig mengde væske: vann, melk, eller alkalisk mineralvann.

Kontraindikasjoner mot bruk av acetylsalisylsyre er beskrevet i den generelle del av artikkelen, har man bare å legge til den ennå, og astma (noen aspirin kan provosere et angrep av bronkospasme, den såkalte aspirin astma).
På bakgrunn av behandling med dette legemidlet kan uønskede effekter utvikles, slik som:

 • kvalme;
 • forringelse av appetitt
 • smerte i magen;
 • ulcerative lesjoner i fordøyelseskanalen;
 • nedsatt nyre- og leverfunksjon
 • allergiske reaksjoner;
 • hodepine og svimmelhet;
 • støy i ørene;
 • synshemming (reversibel);
 • brudd på blodpropp.
 • behandling med acetylsalisylsyre bør utføres under kontroll av blodkoagulasjonsindikatorer og, avhengig av dem, justere daglig dose;
 • Bruk av dette stoffet samtidig med antikoagulantia, er det verdt å huske økt risiko for blødning;
 • bruk av stoffet med andre ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer, bør du ta hensyn til risikoen for å utvikle gastropati (forbedre deres negative effekter på magen).

Ticlopidin (Ipaton)

Dette medikament for antitrombotisk aktivitet i noen få ganger større enn acetylsalicylsyre, men den senere utvikling karakteristiske ønskede effekt for ham sitt høydepunkt i 3-10 dagers dosering.

Ticlopidin blokkerer aktiviteten av blodpladediverte IIb-IIIa-reseptorer, hvorved aggregering reduseres. Øker varigheten av blødning og elasticiteten til røde blodlegemer, reduserer viskositeten til blodet.

Absorberes i fordøyelseskanalen raskt og nesten helt. Maksimal konsentrasjon av aktiv substans i blodet er notert etter 2 timer. Halveringstiden er fra 13 timer til 4-5 dager. Antiaggregasjonseffekten utvikler seg etter 1-2 dager, når maksimalt etter 3-10 dager med vanlig inntak, forblir 8-10 dager etter avskaffelsen av ticlopidin. Det utskilles fra kroppen med urin.
Produsert i form av tabletter på 250 mg.

Det anbefales å ta inne, mens du spiser 1 tablett to ganger om dagen. Ta lang tid. Eldre pasienter og personer med økt risiko for blødning utnevne en halv dose.

På bakgrunn av å ta stoffet utvikler noen ganger bivirkninger, som allergiske reaksjoner, gastrointestinale sykdommer, svimmelhet, gulsott.

Legemidlet er ikke foreskrevet parallelt med antikoagulantia.

Clopidogrel (Atherocardard, Zilt, Lopygrol, Lopirel, Medogrel, Platogril, Arthrogrel, Klopillet og andre)

I sin struktur og virkningsmekanisme som ligner på tiklopidin: hemmer blodplateaggregasjonen prosess irreversibelt å inhibere bindingen av adenosin til deres reseptorer. Til forskjell fra tiklopidin, mindre tilbøyelige til å føre til utvikling av bivirkninger fra mage-tarmkanalen og i blodsystemet, samt allergiske reaksjoner.

Når inntatt absorberes raskt i mage-tarmkanalen. Maksimal konsentrasjon av stoffet i blodet bestemmes etter 1 time. Halveringstiden er 8 timer. I leveren endres det til å danne en aktiv metabolitt (metabolsk produkt). Det utskilles fra kroppen med urin og kalver. Den maksimale antiaggregasjonseffekten observeres 4-7 dager etter starten av behandlingen og varer i 4-10 dager.

Det overgår acetylsalisylsyre til å forhindre trombose i kardiovaskulær patologi.

Det er tilgjengelig i form av 75 mg tabletter.

Den anbefalte dosen er en tablett, uansett matinntak, en gang daglig. Behandlingen er lang.

Bivirkninger og kontraindikasjoner ligner tiklopidin, men risikoen for å utvikle komplikasjoner og uønskede reaksjoner med klopidogrel er mye mindre.

Dipyridamole (Kurantil)

Undertrykker aktiviteten av spesifikke blodplate enzymer, som et resultat av hvilket innholdet av cAMP øker, som har en antiaggregant effekt. Det stimulerer også frigivelsen av stoffet (prostacyklin) fra endotelet (indre skall av karene) og den etterfølgende blokkaden av dannelsen av tromboxan A2.

Ved antiplatelet er effekten nær acetylsalisylsyre. I tillegg har han også koronare ekspansive egenskaper (dilaterer hjertets hjertekarre med anginaangrep).
Raskt og ganske godt (med 37-66%) absorberes i mage-tarmkanalen med inntak. Maksimal konsentrasjon er notert etter 60-75 minutter. Halveringstiden er 20-40 minutter. Det utskilles med galle.

Produsert i form av piller eller tabletter på 25 mg.

Som antitrombotisk anbefales det å ta 1 tablett tre ganger daglig, 1 time før måltider.

Når du behandler dette legemidlet, er det mulig å utvikle følgende bivirkninger:

 • kvalme;
 • svimmelhet og hodepine;
 • smerter i musklene;
 • rødhet av ansiktshud;
 • senke blodtrykket;
 • forverring av symptomer på koronar hjertesykdom;
 • hudallergiske reaksjoner.

Det er ingen ulcerogen effekt av dipyridamol.

Kontraindikasjoner for bruk av dette legemidlet er ustabil angina og et akutt stadium av myokardinfarkt.

Eptifibatid (Integrilin)

Inhiberer aggregering av blodplater ved å hindre bindingen av fibrinogen og visse plasmakoagulasjonsfaktorer til blodplate-reseptorer. Det virker reversibelt: etter 4 timer etter at infusjonen er stoppet, blir blodplatefunksjonen halvt gjenopprettet. På protrombintid og APTT påvirker ikke.

Det brukes i kompleks terapi (i kombinasjon med acetylsalisylsyre og heparin) akutt koronar syndrom og med koronar angioplastikk.

Formutslipp - injeksjonsvæske, oppløsning.

Innfør ordningen.

Eptifibatid kontra med tilbøyelighet til blødning, indre blødninger, alvorlig hypertensjon, aneurisme, trombocytopeni, alvorlige forstyrrelser i nyrene og leveren under graviditet og amming.

Av de mulige bivirkningene, blødning, bradykardi (senking av hjertekontraksjoner), senking av blodtrykk og blodplateantall i blodet, bør allergiske reaksjoner noteres.
Den brukes kun på sykehus.

Iloprost (Ventavis, Ilomedin)

Straffet aggregering prosess, adhesjon og aktivering av blodplater, fremmer utvidelse av arterioler og venuler, øket vaskulær permeabilitet normaliserer, aktiverer prosesser av fibrinolyse (oppløsningen av tromben har allerede dannet).

Det gjelder bare i et sykehus for behandling av alvorlige sykdommer: obliterans atrombangiita henhold kritisk iskemi, oblitererende endarteritis i et avansert stadium, alvorlig Raynauds syndrom.

Det er tilgjengelig i form av en injeksjons- og infusjonsvæske.

Introdusert intravenøst ​​i henhold til ordningen. Doseringen varierer avhengig av den patologiske prosessen og alvorlighetsgraden av pasientens tilstand.

Kontraindisert individ overfølsomhet overfor legemidlet, sykdommer forbundet med en økt risiko for blødning, alvorlig koronar arteriell sykdom, alvorlige forstyrrelser, akutt og kronisk hjertesvikt, under graviditet og laktasjon.

Bivirkninger er hodepine, svimmelhet, sanseforstyrrelser, forvirring, tremor, letargi, kvalme, oppkast, diaré, abdominal smerte, nedsatt blodtrykk, bronkospasme angrep, smerter i muskler og ledd, ryggsmerter, urinveisforstyrrelser, smerte, flebitt på injeksjonsstedet.

Dette er et veldig alvorlig legemiddel, det bør bare brukes under forhold med nøye overvåkning av pasientens tilstand. Det er nødvendig å utelukke inntak av et stoffstoff på huden eller inntak av det.

Styrker den hypotensive effekten av visse grupper av antihypertensive stoffer, vasodilatorer.

Triflusal (Disgren)

Inhiberer blodplatecyklooksygenase, noe som reduserer biosyntese av tromboxan.

Formfrigivelse - kapsler på 300 mg.

Den anbefalte dosen er 2 kapsler 1 gang daglig eller 3 kapsler 3 ganger daglig. Når du tar, drikk rikelig med væsker.

Bivirkninger og kontraindikasjoner ligner på acetylsalisylsyre.

Forsiktighet er brukt triflusal hos pasienter med alvorlig nedsatt lever- eller nyrefunksjon.

Under graviditet og amming er ikke legemidlet anbefalt.

Kombinerte preparater

Det finnes stoffer som inneholder flere antiplatelet-midler i deres sammensetning som forbedrer eller støtter hverandres effekter.

De mest utbredte var følgende:

 • Agrenoks (inneholder 200 mg dipyridamol og 25 mg acetylsalisylsyre);
 • Aspirigrel (inkluderer 75 mg klopidogrel og acetylsalisylsyre);
 • Coplawix (sammensetningen ligner Aspigrel);
 • Kardiomagnet (det inkluderer acetylsalisylsyre og magnesium i doser på 75 / 12,5 mg eller 150 / 30,39 mg);
 • Magnikor (sammensetningen ligner Kardiomagnets sammensetning);
 • Combi-asc 75 (sammensetningen ligner også sammensetningen av kardiomagnesium - 75 mg acetylsalisylsyre og 15,2 mg magnesium).

Ovennevnte er de mest brukte antiplatelet midler i medisinsk praksis. Vi legger oppmerksomheten på at informasjonen som er oppført i artikkelen, er gitt til deg utelukkende for formålet med bekjentskap, og ikke en veiledning til handling. Vær så snill, hvis du har noen klager, ikke selvmord, og stol på helsepersonellene dine.

Til hvilken lege å søke

For hensikten med platehemmere bør konsultere med en passende spesialist: sykdommer i hjertet - en kardiolog, vaskulære sykdommer i hjernen - en nevrolog, med nederlag arteriene i nedre ekstremiteter - vaskulær kirurg eller terapeut.

platehemmere

ANTIAGREGANTS - legemidler som reduserer trombogenese ved å hemme blodplateaggregering. En av de mest effektive og billige midlene er acetylsalisylsyre (aspirin), som irreversibelt blokkerer dannelsen av prostaglandin tromboxan - et endogent aggregat i blodplater. For å oppnå effekten er det optimal å bruke små doser av legemidlet (opptil 300 mg), siden det ikke blokkerer dannelsen av anti-blodplateaggregering av prostacyklin i vaskemuren. I store doser manifesteres antiinflammatorisk, antipyretisk, smertestillende effekt av stoffet. Indikasjoner for bruk av aspirin som en antiaggregant: ustabil angina og hjerteinfarkt, forbigående sykdommer i hjernecirkulasjon, iskemisk slag hos menn. Bivirkninger: irriterende effekt på mage-tarmkanalen i mage-tarmkanalen - magesmerter, halsbrann, kvalme og oppkast, diaré, forekomst av erosjoner og sår, blødning; allergifremkallende. reaksjoner (bronkospasme, quincke ødem, elveblest, etc.). Med den lange. opptak - et brudd på lever- og nyrefunksjon, trombocytopeni, svimmelhet, hodepine, tinnitus, synshemming. Kontraindikasjoner: magesår i mage og tolvfingre; gastrointestinal blødning; anemi, hemorragisk diatese; "Aspirintriad" (bronkial astma, nesepoose og intoleranse mot aspirin); graviditet (spesielt tredje trimester); alvorlig nedsatt nyrefunksjon økt. følsomhet overfor salicylater.

Ticlopidin (tiklid) for antiplatelet-virkningen er overlegen for aspirin, som brukes til å forhindre iskemiske lidelser hos pasienter med alvorlig aterosklerose i hjerneskarene, nedre lemmer; i rehabiliteringstiden av hjerteinfarkt, subaraknoid blødning; etter aortokoronary shunting, for forebygging av retinopati i diabetes mellitus; forebygging og korreksjon av blodplateforstyrrelser på grunn av ekstrakorporeal sirkulasjon (f.eks. hemodialyse). Bivirkninger: blødninger, endringer i blodbildet, diaré, magesmerter, sjelden - økte nivåer av transaminaser, kolestatisk gulsott, allergisk. reaksjon. Kontraindikasjoner: hemorragisk diatese, tendens til blødning (magesår, blødninger, slag, etc.), blodsykdommer, ledsaget av feber. blødning, intoleranse mot ticlopidin.

Pentoksifyllin (trental) reduserer blodplateaggregering, øker erytrocyt deformerbarheten, reduserer adhesjonen (evne til å lim og kle seg til endotelet i blodkarene) og blodviskositet. Indikasjoner for bruk: Raynauds sykdom, diabetiker. angiopati, cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser. Bivirkninger: En reduksjon av blodtrykket under parenteral administrering; dyspepsi, kvalme, oppkast; takykardi; hyperemi av huden; svimmelhet, hodepine, nervøsitet, døsighet eller søvnløshet; allergifremkallende. reaksjon; hevelse; blødning. Kontraindikasjoner: akutt myokardinfarkt, blødning, graviditet.

Clopidogrel (fusert) hemmer blodplateaggregering, er indisert for forebygging av iskemiske lidelser (hjerteinfarkt, hjerneinfarkt, perifer arterie trombose) hos pasienter med aterosklerose, er effektiv i ustabil angina og småfokal myokardinfarkt etter implantasjon av koronarstenten. Sammenlignet med ticlopidin er forekomsten av bivirkninger lavere. Kontraindikasjoner: aktiv blødning, overfølsomhet overfor legemidlet, alvorlig leversykdom, magesår i mage og tolvfingertarm, graviditet, barn og ungdom (under 18 år).

Oversikt over disaggreganter: Aspirin, Clopidogrel, Prasugrel

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er disaggregeringene, hvilke forberedelser tilhører denne gruppen medisiner. For behandling og forebygging av hvilke sykdommer de blir brukt på, hvilke bivirkninger kan resultere.

Desaggreganter er stoffer som reduserer aggregering (adhesjon) av blodplater, og derved hemmer dannelsen av blodpropper. Andre navn er antiplatelet midler, antiplatelet midler.

Det er et ganske stort utvalg av stoffer fra denne gruppen som påvirker blodplater gjennom ulike mekanismer. Listen over de mest kjente stoffene er gitt i innholdet i artikkelen.

Forebygging av blodpropper med narkotika

Uansett hvilke prosesser i blodplater som påvirker disse stoffene, undertrykker de alle limingen av disse cellene mellom seg. Siden blodplater spiller en avgjørende rolle i dannelsen av blodpropper når vaskulærveggen er skadet, blir dannelsen av blodpropper forverret med inntak av disaggreganter. Disse effektene er nyttige for behandling av sykdommer forårsaket av brudd av blodstrøm gjennom blodkarene - koronar hjertesykdom, angina, myokardialt infarkt, iskemisk hjerneslag, obliterating sykdommer i de nedre ekstremiteter.

Et interessant trekk ved påvirkning av antiblodplatemidler er at, på grunn av påvirkning utelukkende på blodplater, preparater av denne gruppen i større grad påvirker dannelsen av tromber i arterier, snarere enn i vener. Derfor er deres bruk i venøs trombose ikke veldig effektiv.

aspirin

Aspirin er et stoff som har blitt brukt i mange år som en bedøvelse. Den andre handlingen er imidlertid å redusere risikoen for blodpropper i hjertene i hjertet og hjernen, og dermed redusere sannsynligheten for å utvikle hjerteinfarkt eller hjerneslag.

En interessant funksjon av effekten av aspirin er avhengigheten av dens virkning på dosen som tas. I store doser har dette stoffet smertestillende og antiinflammatoriske egenskaper, i lave doser motstår det dannelsen av trombi i arteriene.

Vanligvis er lave doser av aspirin foreskrevet for:

 • Behandling av akutte og kroniske former for koronar hjertesykdom.
 • Primær og sekundær forebygging av slag og hjerteinfarkt hos pasienter med risikofaktorer for kardiovaskulær sykdom.
 • Behandling av utrydde sykdommer i perifere arterier.

Imidlertid hemmer aspirin aggregering av blodplater ganske svakt (i sammenligning med andre disaggreganter), selv om det gjør dette irreversibelt. Derfor foreskrives det ofte i kombinasjon med andre antiplatelet midler - for eksempel med klopidogrel.

 1. Forstyrrelser i mage-tarmkanalen (gastritt, erosjon, mage og duodenalsår).
 2. Gastrointestinal blødning.
 3. Allergiske reaksjoner.
 4. Forverring av symptomer på bronkial astma hos noen pasienter med denne sykdommen.

Tradisjonelt tas aspirin en gang daglig. Det anbefales å bruke det sammen med mat for å redusere bivirkninger fra fordøyelseskanalen.

klopidogrel

Clopidogrel er en av de mest foreskrevne antiplatelet midler, som irreversibelt undertrykker egenskapene til trombocytter i dannelsen av trombi. Klopidogrel foreskrives oftest i kombinasjon med aspirin. Den brukes:

 • med akutt koronarsyndrom (ustabil angina, hjerteinfarkt).
 • etter stenting eller omgå koronararteriene.
 • med iskemisk slag.
 • med utslettende sykdommer i perifere arterier.

Sammenlignet med aspirin har clopidogrel en mer potente effekt på blodplater. De viktigste bivirkningene av dette legemidlet inkluderer:

 • økt blødning.
 • Kløe det oppstår ofte i flere dager.

Når du tar clopidogrel, følg nøye legenes anbefalinger. I intet tilfelle bør du slutte å bruke denne medisinen uten å konsultere legen din. Clopidogrel må tas en gang daglig, på samme tid på dagen, uansett matinntak.

prasugrel

Prasugrel er en representant for disaggreganter med samme virkningsmekanisme som klopidogrel. Indikasjonene for bruken er de samme. Prasugrel har en enda raskere og kraftigere effekt på blodplater, men dette øker også risikoen for alvorlig blødning. Også dette stoffet er foretrukket for pasienter med diabetes mellitus.

Den farligste bivirkningen av prasugrel er alvorlig blødning. Noen pasienter kan også utvikle en økning eller reduksjon i blodtrykk, hodepine, svimmelhet, tretthet, kvalme, dyspné og hoste.

Ticagrelor

Ticagrelor er et alternativ til klopidogrel og prasugrel, et stoff som brukes med de samme indikasjonene som disse desaggreganter. Til forskjell fra klopidogrel og prasugrel, er virkningen av ticagrelor på blodplater reversibel. Vanlige bivirkninger er tungpustethet, forskjellige typer av blødning (hematom, nasale eller gastrointestinal blødning, intracerebral blødning), hjerterytmeforstyrrelser, allergiske hudreaksjoner.

Ta ticagrelor to ganger om dagen, samtidig, uansett matinntak.

tiklopidin

Ticlopidin er et annet antiplatelet middel som er mindre vanlig enn aspirin eller klopidogrel. Legene foreskriver ticlopidin i følgende situasjoner:

 1. Redusere risikoen for iskemisk berøring.
 2. Bruk i kombinasjon med aspirin for å redusere risikoen for stenttrombose hos pasienter etter stentning av kranspulsårene.

På grunn av alvorlige bivirkninger av ticlopidin og eksistensen av mer effektive og sikre disaggregeringsmidler (clopidogrel, ticagrelor), er bruken de siste årene svært alvorlig begrenset. Noen ganger er dette legemidlet foreskrevet for behandling av seglcelleanemi, visse nyresykdommer og utrydde sykdommer i underlempene.

dipyridamol

Dipiridamol er et annet stoff på antiplatelet listen, som i tillegg til å påvirke blodplater, også har evnen til å utvide arteriene. Den brukes i følgende situasjoner:

 • forebygging av tromboemboliske komplikasjoner etter kirurgi for å erstatte hjerteventilen (i kombinasjon med antikoagulantia).
 • med det formål å utvide blodkar i pasienter med sykdommer i perifere og kranspulsårene.

Dipyridamol kan forårsake følgende bivirkninger:

 • svimmelhet;
 • smerte i magen;
 • hodepine;
 • hudutslett;
 • diaré;
 • oppkast;
 • følelsen av tidevann;
 • kløe.

Leger utpeker vanligvis en fire ganger inntak av dipyridamol per dag. Dette stoffet virker mer effektivt dersom det tas en time før et måltid eller to timer etter et måltid, drikker en pille med et fullt glass vann. Noen ganger - for å redusere fordøyelsesbesværet - anbefaler leger at du tar dipyridamol sammen med mat eller drikker den med melk.

Kontraindikasjoner og særegenheter ved bruk av disaggreganter

Hvert stoff fra gruppen av disaggreganter har sine egne individuelle kontraindikasjoner for bruk. Imidlertid bør følgende viktige funksjoner noteres:

Les Mer Om Fartøyene