Stenose av aortaklappen: hvordan og hvorfor det oppstår, symptomer, hvordan å behandle

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aorta stenose, hva er mekanismene i utviklingen og årsakene til utseendet sitt. Symptomer og behandling av sykdommen.

Stenose av aorta er en patologisk innsnevring av et stort koronarfartøy, gjennom hvilket blod fra venstre ventrikel kommer inn i det vaskulære systemet (inn i den store sirkulasjonen av blodsirkulasjonen).

Hva skjer i patologi? Av ulike årsaker (medfødte misdannelser, reumatisme, forkalkning), smalner aorta lumen ved utgangen fra ventrikkelen (i ventilområdet) og gjør det vanskelig å tømme blod inn i vaskulærsystemet. Som et resultat av dette øker trykket i ventrikkelkammeret, volumet av blodutløp minker, og med tiden vises ulike tegn på utilstrekkelig blodtilførsel til organene (tretthet, tretthet).

Sykdommen varer i lang tid helt asymptomatisk (flere tiår) og manifesterer seg bare etter at smalens lumen er redusert med mer enn 50%. Utseendet på tegn på hjertesvikt, angina pectoris (en slags iskemisk sykdom) og svimmelhet forverrer verre pasientens prognose (livslengden reduseres til 2 år).

Patologi farlig dens komplikasjoner - lang progressiv innsnevring fører til en irreversibel økning i kammeret (dilatasjon) av den venstre ventrikkel. Pasienter med alvorlige symptomer (innsnevring av hulrommet etter at mer enn 50%) utviklet hjerteastma, lungeødem, akutt myokardial infarkt, plutselig hjertedød, uten åpenbare tegn på stenose (18%), sjeldne - ventrikkelflimmer, hjertestans tilsvarende.

Cure aorta stenose er helt umulig. Kirurgiske behandlingsmetoder (ventilproteser, dilatasjon av lumen ved ballongdynatasjon) vises etter utseendet av de første tegnene på aortainnsnevring (dyspné med moderat belastning, svimmelhet). I de fleste tilfeller er det mulig å forbedre prognosen betydelig (mer enn 10 år for 70% av de opererte). Klinisk oppfølging utføres på alle stadier gjennom hele livet.

Klikk på bildet for å forstørre

Legenekardiologen behandler pasienter med aortastensose, kirurgisk korreksjon utføres av kardiovaskulære kirurger.

Essensen av aorta stenose

Den svake forbindelsen til den store sirkulasjonen av blodsirkulasjonen (fra venstre ventrikelblod gjennom aorta går inn i alle organer) - en tricuspid aortaklaff ved munnen av fartøyet. Utvider, lar han i blodsystemet blodkroppene som ventrikkelen skyver når kutting og lukking forhindrer dem i å bevege seg tilbake. Det er på dette stedet at det er karakteristiske endringer i vaskulære vegger.

I patologi gjennomgår vev av ventiler og aorta ulike endringer. Disse kan være arr, adhesjoner, bindevevsadhesjoner, kalsiumsaltavsetninger (herding), aterosklerotiske plakk, medfødte misdannelser av ventilen.

På grunn av slike endringer:

 • fartøyets lumen smelter gradvis;
 • Ventilveggene blir uelastiske, tette;
 • utilstrekkelig avslørt og lukket
 • blodtrykket i ventrikkelen øker, forårsaker hypertrofi (fortykning av muskellaget) og dilatasjon (volumøkning).

Som et resultat, mangel på blodtilførsel til alle organer og vev.

Aortisk stenose kan være:

 1. Oververdi (fra 6 til 10%).
 2. Subvalvanced (fra 20 til 30%).
 3. Ventil (fra 60%).

Alle tre former kan være medfødt, oppkjøpt - eneste ventil. Og siden ventilformen forekommer oftere, da, når det gjelder aortastensose, er det vanligvis denne form for sykdommen som er underforstått.

Patologi er svært sjelden (i 2%) som uavhengig, kombinert med andre misdannelser (mitralventil) og sykdommer i kardiovaskulærsystemet (iskemisk hjertesykdom).

Aortisk stenose: Årsaker til sykdommen, store symptomer, behandling og forebyggende metoder

Hjertets patologier har dessverre i dag et ledende sted blant alle sykdommer. Aortisk stenose er ikke noe unntak. Uansett alder, er symptomene på sykdommen likt i det hele tatt. Selv i utviklingsland er ingen immun mot denne diagnosen.

Ikke mange kan skryte av et sunt hjerte. Derfor foreslår vi at du gjør deg kjent med følgende materiale, som inneholder all nødvendig informasjon: om symptomene, årsakene til forekomsten, diagnosemetodene og også om forebyggende tiltak.

Hva er aorta stenose?

Aortisk stenose er en forkortelse av aorta, det største fartøyet i kroppen vår, som fungerer som en transportbane og bærer oksygenrikt blod fra hjertet til alle våre organer og vev.

Denne innsnevring kan skje på ulike nivåer, avhengig av innsnevringen, ble følgende typer av aortastenose: en ventil (innsnevring av aorta ventil), supravalvulær (faktisk de fleste av aorta), subvalvulær (innsnevring forårsaket av eksessiv proliferasjon av venstre ventrikulær muskel, hindrer blodutløp i aorta).

Valve stenose av aorta er mest vanlig. Normalt gjør aortaklappen det oksygenerte (arterielle) blodet til å strømme fritt fra venstre ventrikel (pumpe) i aorta, som bærer blod til alle organer og vev i kroppen vår. Aortaklaffen består av tre ventiler.

Når venstre ventrikel trekker sammen, klapper ventilen helt opp og blodet strømmer fritt inn i aorta; Når venstre ventrikel slapper av og er fylt med arterielt blod som strømmer fra lungene, lukkes ventilen helt og forhindrer omvendt blodstrøm fra aorta inn i venstre ventrikel.

Ved ventilstenose er ventilklaffene delvis fusjonert sammen, og deres fulle åpning blir umulig. Stenose av aorta ventilen eller aorta stenose utvikler seg som et resultat av en innsnevring (spleising) av aortaåpningen. Ofte er det diagnostisert hos personer i alderen 65 år og eldre.

For enkelhet å forstå selve essensen av problemet, la oss huske litt hjertets struktur. Som du vet, består vårt hjerte av 4 kamre:

 • De to overkamrene er høyre og venstre atrium.
 • De to nedre kamrene er høyre og venstre ventrikler.

I utgangspunktet går blodet inn i disse delene, og spres deretter gjennom hele kroppen. Bevegelsen av blod i hjertet styres av 4 ventiler:

 1. Aortaklaff.
 2. Lunge.
 3. Mitralet.
 4. Tricuspid (tricuspid ventil).

Alt vi snakket om er vist på bildet. Ventiler åpne og lukke ved hvert hjerteslag. Aortaklaffen består av 3 ventiler, som ligger mellom aorta og venstre ventrikel. Takket være ham, beveger blodet seg fra hjertet til aorta.

Hva skjer med hjertet hvis ventilen slutter å fungere riktig? Først og fremst vil blodsirkulasjonen bli forstyrret, noe som betyr at hjertet trenger å arbeide med forvrengt styrke for å kompensere for tapet. Det samme skjer med stenose. Av en rekke årsaker, ventiler av aortaklappen smal, og blodstrømmen forverres.

Hva er hjertets aortaventil og hvordan ser det ut?

Hjertet har fire kamre. I venstre nedre kammer (venstre ventrikel) tjener aortaklappen som enveisport. Når hjertet utstråler blod som følge av sammentrekning av venstre ventrikel, åpnes aortaklappen, slik at oksygenberiget blod fra venstre ventrikel går inn i det største blodkaret som kalles aorta.

Blod på aorta kommer til alle deler av kroppen. Stenose av aortaklappen er en innsnevring av ventilen, som ikke tillater det å åpne helt. Hjertet må utøve innsats, arbeide i en mer intensiv modus, for å "presse" en del blod gjennom et mindre hull.

Kompenserende evner i hjertet tillater oss å bli i denne tilstanden i betydelig tid og det kliniske løpet av sykdommen er skjult. Det kommer imidlertid en situasjon når disse kompensasjonsmulighetene i hjertet ikke er nok, og det er ikke i stand til å kaste ut så mye blod som kroppen trenger.

Hvis pasienten ikke mottar noen behandling på dette tidspunktet, kan hjertesvikt og hjertestans forekomme. Stenose av aortaklappen antyder at det av en eller annen grunn har vært en innsnevring av hjertets aortaventil, og den er ikke i stand til å åpne helt. Dette fører til en betydelig økning i belastningen på hjertet.

Vanligvis oppstår denne situasjonen med aldring, utvikling av hjerteinfeksjon eller dannelse av hjertefeil ved fødselen. Stenose av aortaklappen utvikler seg sakte og gradvis. Dermed kan du ikke merke tegnene på denne sykdommen i mange år.

Informer legen din omgående hvis du føler brystsmerter, svimmelhet eller uforklarlig tretthet, det kan være vanskelig å puste.

Utseendet til de første tegnene på sykdommen indikerer som regel behovet for å utføre kirurgisk behandling. Operasjonen som erstatter ventilen er den beste og mest radikale måten å behandle denne patologien på. Et alternativ behandlingsalternativ er mulig i kategorien av unge pasienter eller pasienter som ikke kan utføre en åpen kirurgi. Om det blir fortalt litt senere.

Det er viktig å vite at hvis en pasient ikke gjennomgår rettidig behandling i nærvær av denne patologien, øker risikoen for hjertesvikt eller plutselig død.

Dessverre er formålet med denne utsagnet ikke å skremme, men å varsle pasienten og presse for avgjørende handling på spørsmålet om behandling, da bare kirurgisk fjerning av aortastensose kan øke forventet levealder.

Når de første tegnene på sykdommen dukker opp, må du kontakte en kardiolog eller hjertekirurg som vil foreskrive den nødvendige oppfølgingen for å bekrefte diagnosen og utvikle en behandlingsstrategi.

Etter å ha avslørt patologien, er du anbefalt medisinbehandling. Den foreskrevne behandlingen vil imidlertid ikke helbrede sykdommen helt, men vil gjøre det kompensert og forhindre utvikling av alvorlige komplikasjoner, og vil også forberede deg til rask behandling.

Typer og klassifisering

Ved opprinnelse skiller de medfødt og anskaffet lidelse. Gitt lokaliseringen av patologisk innsnevring, kan sykdommen være podvalvannym, nadklapannym og ventil.

Det er fire grader av alvorlighetsgrad av stenose:

 • Den første er moderat. Området på ventilåpningen er fra 1,6 til 1,2 cm kvadrat. med en hastighet på 2,5 til 3,5. Graden av systolisk trykk (GDD) overstiger ikke 40 mm Hg.
 • Den andre er uttalt: størrelsene ligger i området fra 0,7 til 1,2, GSD er 40-70.
 • Den tredje er skarp: Hullparametrene er de samme som for andre grad, men SD-gradienten er over 70.
 • Den fjerde er kritisk: området er redusert til 0,5-0,7, SD-vektoren overskrider 80 mmHg.

De fleste forfattere foreslår å dele aortastensose i 5 faser:

 • Jeg - bare auskultative tegn på en feil;
 • II - dyspnø med moderat fysisk anstrengelse
 • III - anginøs smerte med mosjon, markert dyspné, moderat utvidelse av hjertet;
 • IV - alvorlig venstre ventrikulær svikt, dyspné, hjerteastma, lungeødem, synkope
 • V - generell dekompensasjon med dyspnø i ro, med alvorlig total hjertesvikt.

Ifølge BP Sokolov (1967) er fire stadier av mangelen preget:

 • stadium O - pasienter gjør ingen klager, tolererer fysisk belastning godt;
 • stadium I - stadium av innledende kliniske manifestasjoner (svimmelhet, hodepine, angina ved fysisk anstrengelse, og noen ganger i ro, sløret dyspné med fysisk stress);
 • stadium II - merket klinisk bilde av sykdommen I dette stadiet utmerker den iskemiske typen (angina angrep dominerer) og stillestående typen (dyspnø dominerer, angrep av hjerteastma);
 • Trinn III - total hjertesvikt, når tegn på stagnasjon i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon er forbundet med fenomenet høyre ventrikulær svikt. Omtrent de samme trinnene med detaljerte detaljer om graden av innsnevring av aortaåpningen, endringer i hemodynamikk, og symptomatologi foreslås av V. Kh. Vasilenko (1977).

Som allerede nevnt, er en av de karakteristiske egenskapene til aorta-stenose-strømmen kompensasjonstiden i en lang periode (20-30 år).

Perioden for dekompensering (først til venstre, og deretter høyre ventrikulær og total), derimot, fortsetter i relativt kort tid (1-2 år). Døden kan komme ikke bare fra hjertesvikt, men også fra et brudd på kransløpet eller hjernens sirkulasjon.

årsaker

Aortisk stenose er en innsnevring (stenose) av aortaklappen. Denne ventilen, som har tre ventiler, forhindrer omvendt strømning av blod fra aorta inn i venstre ventrikel, når det slapper av og dermed gir en konstant tilstrekkelig blodstrøm i den store sirkulasjonen.

Årsakene til innsnevringen av denne ventilen kan være forskjellige:

Medfødt aortastensose er en tilstand hvor et barn er født med en defekt i aortaklappen. Det er verdt å merke seg at dette er en sjelden defekt.

Andre medfødte aorta ventilfeil inkluderer bicuspid aorta ventilen (normal aorta ventil har tre ventiler). Som barn kan denne tilstanden ikke ha noen konsekvenser, men voksne med slike patologier kan oppleve en innsnevring av ventilen eller dens mangel, noe som krever en ventilutskifting.

Hvis du har en tofoldig aortaklaff, anbefales det at du regelmessig konsulterer legen din. Årsakene til medfødt hjertesykdom er ukjente, derfor er det ingen forebygging av denne patologien som sådan.

 • Kalkning av aortaklaffen (avsetning av kalsiumsalter, eller kalk, på ventilen).

  Med alderen blir kalsiumsalter deponert på hjerteventilens vegger. Kalsium er i blodet i oppløst form. Og over tid setter disse kalsiumsaltene seg på ventiler. Vanligvis forårsaker slike kalsiumavsetninger ingen problemer.

  Imidlertid kan hos noen mennesker, spesielt hos pasienter med en tofoldet aortaklaff, kalsiumavsetninger føre til at åpningen mellom venstre ventrikel og aorta reduseres. Aortisk stenose oppstår.

  Derfor er aortastenosose oftest observert oftest hos eldre mennesker, eldre enn 65 år, og manifestasjonene er ikke merket opp til 70 år.

  Reumatisme er en komplikasjon av en slik smittsom komplikasjon som angina. Med revmatisme kan valvulære endringer forekomme på ventiler, noe som fører til en innsnevring av aortaklappen.

  I tillegg fører cicatricial endringer i valvulært hjerte til at overflaten blir grov, og det legger lett inn kalsiumsalter, som selv kan også forårsake aortastensose.

  Med revmatisme kan flere hjerteventiler lider, og ikke bare aortaklappen. Og det kan ikke bare være stenose, men også en ventilfeil.

 • Risikofaktorer for stenose (innsnevring) av aortaklappen.

  Aortisk stenose anses ikke som en forebyggbar tilstand, og for øyeblikket er det ikke kjent hvorfor noen mennesker utvikler denne tilstanden. Noen kjente risikofaktorer inkluderer imidlertid:

  • Tilstedeværelse av deformitet av aortaklappen.

  Noen er født med tidligere eksisterende innsnevring av aorta ventil eller aortastenose utvikles i disse på et senere år på grunn av det faktum at fødselen av et bicuspid aorta ventil, det vil si, har to klaffer i stedet for tre.

  Aortastenose kan også utvikle seg når en person er født med bare en klaff av aortaventilen (Single-ventil) eller de fire fliker (, tre-ventil), men disse to situasjoner er mer sjeldne.

  Bicuspid aorta ventilen er en viktig risikofaktor for utvikling av aorta stenose. Det kan være en familieutsettelse for bikuspidstrukturen til aortaklappen, så fra dette synspunkt er det viktig å kjenne din familiehistorie.

  Hvis du har førstegradsslektninger, dvs. en forelder, bror eller søster eller en av dine barn med en bicuspid aortaklaff, er det rimelig å sjekke om dette avviket og deg.

  Stenose av aortaklaven kan være forbundet med en økning i alder og akkumulering av kalsium på ventilflikene.

 • Tidligere overført revmatisk feber.

  Revmatisk feber kan føre til at ventiler av aortaklappen blir tettere og holder sammen ved kantene, noe som til slutt fører til aortastensose.

 • Kronisk nyresykdom. Stenose av aorta-elvemunningen er forbundet med kronisk nyresykdom.

  I tillegg er risikofaktorer for utvikling av aortastenose er de samme faktorer som øker risikoen for aterosklerose i hjertearteriene, slik som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, type 2 diabetes, og røyking, som kan indikere tilstedeværelse av forholdet mellom disse to tilstander.

 • Symptomer på aortastensose

  I samsvar med vitenskapelig forskning, opptil ti til tjue år, oppstår ovennevnte sykdom uten symptomer. Men til tross for dette kan symptomene etter den ovennevnte perioden utvikles svært raskt.

  Uansett sykdomsform, hvis sykdommen ikke blir behandlet, vil pasienten lide av besvimelse under fysisk anstrengelse, angina pectoris og dyspné. Når det gjelder den mer sjeldne ventrikulære fibrillasjonen, kan det i de fleste tilfeller føre til en plutselig dødelig ende.

  Det skal bemerkes at sykdommen ikke vises visuelt, så det er ingen åpenbare tegn for i dag. Den eneste måten å bestemme diagnosen ovenfor er palpasjon. Ved palpasjon av tilstedeværelsen av de nevnte sykdommene vil følgende indikatorer vitne:

  • reduserer amplituden til pulsstreker;
  • forskjellige forkortelser som utføres av venstre ventrikel;
  • hypertrofisk tilstand i venstre ventrikel, det vil si den forbedrede funksjonen.

  Det skal bemerkes at i dette tilfellet palpaterer spesialisten karoten og perifere arterier for å etablere den endelige diagnosen. I tillegg er det viktig å merke seg at venstre ventrikel ikke endres til det øyeblikket systolisk dysfunksjon utvikler seg (oftest er det ledsaget av hjertesvikt).

  Det bør understrekes at støyen i de ovennevnte sykdoms kan tydelig forsterket i løpet av forsøket, som fremkaller en økning i volum av venstre ventrikkel (uttrykket øvelse i dette tilfellet betyr at benløftings eller enkel huk).

  Samtidig kan slike tiltak som Valsalva-prøven, påvirke nedgangen i volumet til venstre ventrikkel.

  Den ovennevnte informasjon er kritisk viktig, fordi det er de data som oppnås under palpering er grunnlaget for en diagnose: det motsatte resultat når det oppstår støy bare hvis en person lider av hypertrofisk kardiomyopati, selv om svært lik den støy, som i tilfellet av aortastenose.

  Stenose av aortaklaven kan være asymptomatisk i lang tid og begynner vanligvis å oppstå etter at aortaåpningen er redusert til 50% av normen. Symptomene er følgende:

  • svimmelhet;
  • tilfeldig svakhet med rask endring i stillingen;
  • svakhet og tretthet, selv med liten fysisk anstrengelse;
  • kortpustethet (i begynnelsen med fysisk anstrengelse og deretter i ro);
  • angina pectoris angrep
  • Angrep på kvælning observeres i det siste stadiet av aortastensose.

  Aortisk stenose, symptomene som vi nå har vurdert, er det svært viktig å diagnostisere i et tidlig utviklingsstadium for sin vellykkede behandling.

  Aortisk stenose hos barn

  Aortaklappen er plassert mellom hjerteets venstre ventrikel og aorta (den største arterien i kroppen) som gir blod til hele kroppen. Aortisk stenose er en innsnevring av aortaklaffen som kan blokkere blodstrømmen fra hjertet og forårsake en økning i trykk i hjertet og lungene.

  Aortisk stenose kan variere fra mild til alvorlig. Hos barn er det oftest en født lidelse. Dette betyr at barnet er født med denne sykdommen. Dens forekomst kan være forbundet med genetiske problemer, miljøet, eller vises tilfeldig.

  Hovedårsakene til pediatrisk aorta-stenose inkluderer:

  • Medfødt defekt i aortaklaffen, som vanligvis består av tre segmenter;
  • Aortaklaff som bare har ett segment eller annen fødselsdefekt;
  • Feil lukning av aortaklappen.

  Skader på aortaklaffen kan forårsake noen infeksjoner:

  • Revmatisk feber (som regel oppstod etter streptokokkinfeksjoner);
  • Bakteriell endokarditt.

  Faktorer som øker sannsynligheten for å utvikle et barns aorta-stenose:

  • Tilstedeværelse av familiemedlemmer med valvulær hjertesykdom;
  • Tilstedeværelse av revmatisk feber eller bakteriell endokarditt i fortiden.

  Hvis barnet har aorta-stenose, kan det være asymptomatisk. Med alder kan følgende symptomer utvikles:

  • Tretthet etter trening eller spenning;
  • Svimlende med mosjon eller spenning;
  • Smerte, sammentrekning, trykk eller bryststramhet, vanligvis som følge av stress;
  • Følelse av rask eller uregelmessig hjerterytme;
  • Kortpustethet
  • Svimmelhet fra spenning.

  I sjeldne tilfeller kan stenose forårsake:

  • Unormal hjerterytme (arytmi);
  • Plutselig død uten symptomer.

  Hvis et barn har en mild form for aortastensose, vil tilstanden bli overvåket, og det kan ikke være nødvendig med umiddelbar behandling. Hvis et barn har moderat til alvorlig aortastensose, kan legen råde ham til å unngå anstrengende fysisk aktivitet. For eksempel vil et barn ikke kunne delta i sportskonkurranser.

  Om nødvendig kan et barn bli foreskrevet medisiner for å forhindre hjertesvikt. I enkelte tilfeller må barnet ta antibiotika før de går til tannlegen eller utfører kirurgiske prosedyrer. Dette er nødvendig for å hindre infeksjon, noe som kan påvirke hjertet.

  Alvorlig form for aortastensose kan kreve kirurgisk inngrep. Operasjonen inkluderer følgende alternativer:

  • Balong alvuloplasty - En enhet i form av en ball passerer gjennom arteriene for å åpne eller forstørre aortaklappen. Dette kan gi lindring av symptomer. Siden ventilen kan blokkeres igjen, må denne operasjonen bli gjentatt.
  • Bytte av aortaklaffen - kirurgisk bytte av den defekte hjerteventilen.

  Aortisk stenose er en medfødt sykdom, slik at utseendet ikke kan forhindres.

  Hvordan utvikler patologien hos barn?

  I nyfødte og førskolebarn, kan denne patogen oppstå uten symptomer, men etter hvert som de vokser, vil stenose begynne å manifestere seg. Det er en økning i hjertestørrelsen og følgelig forblir volumet av sirkulerende blod og det smale lumen i aortaklappen uendret.

  Innsnevringen av aortaklappen i nyfødte forekommer på grunn av unormal utvikling av ventiler under intrauterin utvikling. De smelter sammen eller ikke skiller dem i 3 separate sashes. Å se en slik patologi i fosteret kan allerede være ved 6 måneder med graviditet ved hjelp av ekkokardiografi.

  Slike diagnostisering er obligatorisk og svært viktig, fordi barnet umiddelbart etter fødselen utvikler en kritisk stenose. Faren for tilstanden er at venstre ventrikel med en aorta-stenose virker med en for høy belastning. Men han vil ikke kunne fungere i denne modusen i lang tid.

  Derfor, hvis det er i tide å avsløre slik patologi, er det mulig å utføre operasjonen etter fødselen av barnet og forhindre et ugunstig utfall.

  Kritisk stenose oppstår når aortaklaffen i lumen er mindre enn 0,5 cm. Uviktige stenose fører til en forverring tilstanden til barnet i det første året av sitt liv, men i flere måneder etter fødselen av en baby kan føles ganske bra.

  I dette tilfellet vil det være en dårlig vektøkning og takykardi med kortpustethet. I alle fall, hvis foreldrene mistenker tegn på ubehag i barnet, må du kontakte et barns lege. Gjett at stenosen av aorta av det nyfødte kan være av følgende grunner:

  • kraftig forverring av barnets tilstand i de første 3 dagene etter fødselen;
  • babyen blir treg;
  • mangler appetitt, tar dårlig bryst;
  • Huden blir en blåaktig nyanse.

  I eldre barn er situasjonen ikke så ille som for nyfødte. Tegn på visum i lang tid kan ikke manifesteres, og det er mulig å spore utviklingen av patologi i dynamikk ved å velge en egnet korrigeringsmetode.

  Ignorer åpenbare tegn på sykdommen kan ikke være, det må behandles, fordi det kan ha et dødelig utfall. Det er 3 varianter av patologisk utvikling, som et resultat av hvilke metoder for eliminering er forskjellige:

  • Ventilflappene sitter fast sammen og deres separasjon er nødvendig;
  • Ventilflappene er endret slik at en komplett utskifting er nødvendig;
  • diameteren av ventilens åpning er så liten at den ikke kan passere gjennom seg en anordning for å erstatte en del av orgelet.

  Diagnostiske metoder

  Aortisk stenose er diagnostisert med flere metoder, men det må tas hensyn til at de kliniske manifestasjonene er fraværende i lang tid. Det er viktig for pasienten å fortelle legen om smerter i brystområdet, dyspnø og andre symptomer. De vanligste manifestasjonene er:

  • angina pectoris angrep
  • synkopale tilstander;
  • symptomer på kronisk svikt.

  Noen ganger blir det visst etter døden, som skjedde plutselig. Sjelden, men det er blødninger i fordøyelseskanalen. Det finnes flere diagnostiske metoder som bidrar til å identifisere aortastensose:

  • EKG. Ved hjelp av denne undersøkelsen er det oppdaget venstre ventrikulær hypertrofi. Det bestemmer også forekomsten av arytmier, og noen ganger hjerteblokkering.
  • Phonocardiography. Det registrerer slike endringer som systolisk grov støy over aorta og ventil, samt lyddemping av de første tonene på aorta.
  • Røntgenbilder. De er nyttige i den periode av dekompensasjon, som i denne perioden strekker seg i skyggen av LV, som er manifestert i form av en langstrakt bue av den venstre hjerte kontur. I samme periode er det aortisk konfigurasjon av hjertet og tegn på pulmonal hypertensjon.
  • Ekkokardiografi. Det avslører hypertrofi av LV-veggen, en fortykkelse av aortaklaffene og andre endringer som bidrar til å identifisere aorta-stenose.
  • Probe hjerthullene i hjertet. Det utføres for å måle trykkgradienten, som bidrar til å bestemme graden av stenose.
  • Ventrikulografiske. Hjelper med å identifisere samtidig myral insuffisiens.
  • Koronarografi og aortografi.

  Behandling av aorta stenose

  Utbruddet av sykdommen er preget av svimmelhet, angina og kortpustethet under fysisk anstrengelse. Behandling av aortastensose med rusmidler er ineffektiv, men det vil bidra til å eliminere den assosierte arytmen.

  Risikoen for aorta stenose reduseres ved bruk av legemidler som senker nivået av kolesterol i blodet. Den eneste måten ut, hvor behandlingen av aorta-ventiler er effektiv, er kirurgisk inngrep. Noen ganger trenger du en nødventil utskifting.

  Ved en enkel sykdomsgrad er det nødvendig å bli kartlagt regelmessig. Dette gjøres til en operasjon er nødvendig som vil forhindre skade på venstre ventrikel.

  Personer med protesventil før kirurgiske og tannprosedyrer bør ta antibiotika for å hindre at det blir smittet. Hvis aortastensose oppdages hos små barn, er det nødvendig med akutt kirurgi. Så er eventuelle mulige komplikasjoner forhindret.

  I dette tilfellet brukes ballongvalvuloplastikk og ventilreparasjon. Under operasjonen blir kateteret med ballongen plassert på enden satt inn i ventilen. Da er det oppblåst for å strekke ventilåpningen.

  Eldre og svekkede pasienter, som er kontraindisert i denne intervensjonen, anbefaler også ballongvalvuloplastikk. Ventilutskifting er imidlertid fortsatt å foretrekke.

  Minimalt invasive metoder for behandling av aortastensose. Ballongvalvuloplasti (valvotomi).

  I noen tilfeller utføres restaureringen av integriteten til aortaklappen uten kirurgi, ved bruk av en minimal invasiv valvuloplastikkteknikk. Essensen av metoden er at legen går inn i et tynt kateter med en ballong på enden av pasientens femorale arterie. Prosedyren er veldig lik angioplastikk.

  Når tuppen av kateteret er på nivået av aortaklappen, blir ballongen oppblåst og den smeltede ventilen klapper bokstavelig talt "falle fra hverandre". Etter dette blåses ballongen tilbake og kateteret fjernes. Hele prosedyren utføres under røntgenkontroll.

  Ballongvalvuloplasti kan lindre symptomene på aortastensose, særlig hos barn og nyfødte. Men hos barn er denne prosedyren vanligvis ineffektiv, og selv i tilfelle primær suksess ledsages av et senere tilbakefall av sykdommen.

  Derfor er ballongvalvuloplasti for tiden sjelden brukt hos voksne pasienter, unntatt når andre, mer aggressive metoder for kirurgisk behandling til pasienten er kontraindisert. Ballongvalvuloplastikk er karakterisert som alle kirurgiske inngrep, med risiko for komplikasjoner.

  For eksempel, etter en slik prosedyre, kan ventilen endre sin form, og som et resultat kan den ikke lukkes helt, noe som vil forverre problemet. En annen komplikasjon av denne prosedyren kan være en emboli av cerebral fartøy eller en lungearteri ved en trombus eller et fragment av ventilvevet.

  Hvis det oppstår en betydelig skade på ventilen som følge av valvuloplasti, utføres en nødventilutskifting. Mindre vanlige komplikasjoner er hemorrhaging valvuloplasty og hematom på injeksjonskateter, hjertearytmier, nedsatt blodstrøm, myokardialt infarkt, hjertesvikt brudd eller punktering, infeksjon og sirkulasjonsforstyrrelser.

  Perkutan (perkutan) erstatning av aortaklappen.

  Erstatning av aortaklaven er den mest anvendelige teknikken for kirurgisk behandling av aortaklappen. Vanligvis ble denne operasjonen gjort på en åpen måte - brystet ble åpnet og det var synlig arr, i tillegg var det større risiko for komplikasjoner og en lengre gjenopprettingstid.

  For tiden brukes en ny metode for å erstatte aortaklappen - den såkalte perkutane, det vil si uten åpen tilgang. Operasjonen utføres ved bruk av et kateter. Denne metoden er ikke brukt hos alle pasienter og hittil bare i form av et forsøk hos pasienter med stor risiko for komplikasjoner.

  Perkutan erstatning av aortaklappen begynte ikke så lenge siden, først siden 2005. Med denne teknikken blir den berørte ventilen erstattet med en biologisk bovinventil.

  Åpne inngrep på aortaklappen. Kirurgiske inngrep på aortaklappen for aortastensose inkluderer:

  • Erstatning av aortaklappen.

  Dette er den viktigste metoden for behandling av aorta stenose. I dette tilfellet utføres thoraxdisseksjon (thorakotomi eller sternotomi).

  Videre åpnes hjertet og kirurgen fjerner den berørte aortaklappen. Avhengig av situasjonen kan mekaniske eller biologiske ventiler brukes.

  Den førstnevnte er mindre foretrukket, siden med slike ventiler er risikoen for dannelse av trombose i blodet høy og pasienten må alltid ta antikoagulantia. Bytte av en biologisk ventil - fra en gris, ku eller menneskelig lik - er preget av et mye kortere levetid.

  I noen tilfeller kan pasientens egen pasients lungeventil bli transplantert (hvis mulig).

  I sjeldne tilfeller er kirurgisk valvuloplasti mer effektiv enn ballongvalvuloplasti hos nyfødte og barn med medfødt stenose av aortaklappen.

  Separasjon av fellesventilflappene utføres ved bruk av tradisjonelle kirurgiske instrumenter. Kirurgisk behandling kan også være å fjerne kalsiumavsetninger fra ventilen og nærliggende områder, noe som også forbedrer blodstrømmen gjennom aortaklappen.

  Kirurgisk behandling av aortastenose kan være effektivt, men kan være en risiko for arytmier (hjertearytmier), selv etter en vellykket operasjon, noe som kan kreve medisinsk behandling.

  medisinering

  Tilordne til uvirkelige pasienter på grunn av samtidig patologi. Valget av konservativ taktikk hos pasienter med forkalket aortastensose (CAS) er begrenset og er rettet mot å redusere alvorlighetsgraden av kliniske symptomer. Påfør stoffene i følgende klasser:

  • b-blokkere (for aorta ventilåpningsareal> 0,8 cm2) og nitrater (med forsiktighet) for angina pectoris. De mest foretrukne stoffene er bisoprolol, carvedilol og metoprolol;
  • digoksin (med ciliary takyarytmi og / eller ejektjonsfraksjon på 25-30% og under);
  • diuretika (med forsiktighet i CHF);
  • ACE-hemmere (grundig dose-titrering).

  Når lungeødem forekommer, indikeres introduksjonen av nitroprussidnatrium i en intensivavdeling for å redusere stagnasjon og forbedre LV-funksjonen.

  Klasse III antiarytmika er foreskrevet i tilfelle atrieflimmer etter ineffektiv kardioversjon for å kontrollere hyppigheten av sammentrekninger av hjertets ventrikler.

  Når en operasjon er nødvendig

  Operasjonsmetoder vises for:

  • Aortaåpningen er mindre enn 1 cm² i området.
  • Pediatrisk arvelig aortastensose.
  • Kritisk stenose i en gravid kvinne (utført valvuloplasty med en ballong).
  • Venstre ventrikulær ejektionsfraksjon mindre enn 50%.

  Kontraindikert kirurgisk behandling av aortastensose med:

  • Den eldre pasienten, hvis han er over 70 år gammel.
  • Terminal femte grad av hjertesvikt.
  • Alvorlig sammenhengende patologi.

  Behandling med folkemidlene

  Bruk følgende oppskrifter:

  • Grind i kjøttkvern 4 kg røtter og blader av selleri, på 400 g røtter av hestegryte og hvitløk, 8 sitroner med en peeling.

  Det resulterende stoffet skal plasseres i en emalje- eller glassbeholder i 12 timer på et varmt sted (+ 30 ° C), deretter i kjøleskap i tre dager.

  Etter denne tiden, press juice fra blandingen og ta en dessertskje tre ganger daglig før måltider på 15 minutter.

 • Pre-hakket, grundig blande 30 g mjødurt, 20 g teblader av nyre og Leonurus fem lapper, 15 g av bjørkeblader og blomster av Crataegus, 10 g peppermynte blader.

  Hell 300 ml kokende vann en teskje samling, la i en time å insistere og ta en halv kopp før måltider tre ganger om dagen.

 • Rør grundig til 20 g plantain blader og gress mjødurt, 15 g blader av brennesle urt Astragali sherstistotsvetkovogo, 10 g Solblom blomst, urt balsam, ryllik.

  En teskje av blandingen helle 200 ml bratt kokende vann og ta 50-70 ml per dag tre ganger i en til tre måneder.

 • Bland 40 g bjørkblad med våte blad, 30 gram meadowsweed, 20 g horsetail gress, neseblader dioecious, linden blomster hjerteformet, elderbær svart; 10 g krydderurt urt.

  Hell en teskje av samlingen med et glass kokende vann, la for å infuse i en time og drikk to eller tre sip hele delen hele dagen.

 • Godt etablert i behandlingen av aortastensose er den neste samlingen.

  Knus og bland 5 deler urter uliginose, 4 deler Motherwort urt fem lapper, 3 deler kjerringrokk urt, 2 deler av blader mor Hestehov, dill frø luktende, urter og blomster ryllik hagtorn.

  Brew i en time en teskje av blandingen med et glass kokende vann, filtrer og drikk 100 ml to ganger om dagen med et kurs på 2 måneder.

 • Prognose av sykdommen og mulige komplikasjoner

  I begynnelsen opplister vi komplikasjonene som aorta-ventiler kan medføre:

  • angina pectoris;
  • besvimelse;
  • progressiv stenose;
  • endokarditt av en smittsom natur
  • hjertesvikt;
  • hemolytisk anemi.

  Det er forventet at den gjennomsnittlige levealder hos pasienter med aortastenose som skjøt - fem år senere manifestasjoner av angina, tre år i forbindelse med manifestasjoner av synkope og to år i forbindelse med alvorlig hjertesvikt.

  En plutselig død kan skje. Dette skjer i tyve prosent av tilfellene og hos de pasientene der sykdommen er ledsaget av alvorlige kliniske manifestasjoner.

  Fraværet av behandling for aortastensose i alle tilfeller resulterer i hjertesvikt og død. I prosessen kan lidelsen være mild og ikke forårsake symptomer. Over tid kan aortaklappen bli smalere, noe som kan føre til mer alvorlige hjerteproblemer:

  • Dette er atrieflimmer og atriell fladder.
  • Blodpropper i hjernen (slag), tarmene, nyrene eller andre organer og vev.
  • Besvimelse.
  • Hjertesvikt.
  • Høyt blodtrykk i lungene i lungene (pulmonal hypertensjon).

  Resultatene av utskifting av aortaklevert preges ofte av en gunstig prognose.

  Livsstil med aortastensose

  I dag er hjertesykdom, inkludert stenose av aortaklappen, ikke en dom. Folk med denne diagnosen lever fredelig, går inn for sport, pleier og føder sunne barn.

  Likevel, glem at hjertets patologi ikke er verdt det, og bør lede en viss livsstil, de viktigste anbefalingene som er:

  • Overholdelse av kostholdet - utelukkelse av fete og stekte matvarer; avvisning av dårlige vaner spise et stort antall frukt, grønnsaker, frokostblandinger, gjærte melkprodukter; begrensning av krydder, kaffe, sjokolade, fete varianter av kjøtt og fjærfe.
  • Tilstrekkelig fysisk aktivitet - gå, gå til skogen, inaktiv svømming, gå på ski (alt etter avtale med legen).

  Graviditet for kvinner med aorta-stenose er ikke kontraindisert dersom stenosen ikke er kritisk, og alvorlig sirkulasjonsmangel oppstår ikke. Avbrytelse av graviditet er bare indikert når en kvinne har en forverrende tilstand.

  Funksjonshemming er bestemt i nærvær av sirkulasjonsinsuffisiens 2B-3 stadier. Etter operasjonen bør fysisk aktivitet utelukkes for rehabiliteringsperioden (1-2 måneder eller mer, avhengig av hjertets tilstand).

  Barn etter operasjonen bør ikke gå på utdanningsinstitusjoner i den perioden som legen anbefaler, og unngå overfylte steder for å hindre infeksjon med luftveisinfeksjoner, noe som kan forverre barnets tilstand dramatisk.

  forebygging

  Noen mulige måter å forhindre utvikling av aorta stenose inkluderer:

  • Tiltak for å forhindre revmatisk feber.

  For dette bør du definitivt konsultere en lege hvis du har ondt i halsen. Uten behandling kan streptokokkinfeksjon i svelget føre til utvikling av revmatisk feber. Heldigvis er streptokokkinfeksjon i halsen vanligvis lett behandlet med antibiotika.

  Revmatisk feber er vanlig hos barn og unge voksne.

 • Eliminering av risikofaktorer for koronar hjertesykdom.

  Disse inkluderer høyt blodtrykk, fedme og høyt kolesterolnivå i blodet. Disse samme risikofaktorene kan være forbundet med aorta-stenose, så hvis du er diagnostisert med aorta-aorta-stenose, vil det være en god ide å kontrollere kroppsvekten, blodtrykket og kolesterolet.

 • Gjerdet om helsen til tenner og tannkjøtt. Det kan være et forhold mellom tannkjøttinfeksjoner (gingivitt) og infeksjon av hjertevev (endokarditt). Inflammasjon av hjertevævet forårsaket av infeksjon kan føre til innsnevring av arteriene og forsterkning av aortastensose.
 • Hvis du har en diagnose av aorta-stenose, kan legen anbefale at du begrenser en betydelig fysisk anstrengelse for å unngå å overbelaste hjertet.

  Hvis du er en kvinne i fertil alder, og du har aorta-stenose, diskuter med legen din graviditet og familieplanlegging før du blir gravid. Under graviditeten bør hjertet ditt gjøre mer arbeid.

  Hvor godt dette ekstra arbeidet vil bli båret av hjertet med stenose av aortaåpningen, avhenger av graden av stenose og hvor godt hjerteens pumpefunksjon holdes. Hvis du blir gravid, vil du trenge observasjon fra både kardiolog og fødselslege, gjennom graviditeten, under fødsel og etter fødsel.

  Aortisk stenose

  Aortisk stenose - En innsnevring av aortaåpningen i ventilområdet, noe som gjør det vanskelig å tømme blod fra venstre ventrikel. Aortisk stenose i dekompensasjonsstadiet manifesteres av svimmelhet, besvimelse, rask tretthet, kortpustethet, angrep av stardokardi og kvelning. Under diagnosen aorta-stenose er EKG, ekkokardiografi, radiografi, ventrikulografi, aortografi og hjertekateterisering tatt i betraktning. Med aorta stenose ty til ballong valvuloplasty, prosthetics av ​​aorta ventilen; Muligheten for konservativ behandling med denne feilen er svært begrenset.

  Aortisk stenose

  Aortastenose eller aortastenose karakterisert ved innsnevring av utløpskanalen i området ved aorta halvmåneformet ventil, og derfor vanskeligere systoliske venstre ventrikulær tømming og kraftig øker trykkfallet mellom aorta og dens kammer. Aorta stenose i strukturen av andre hjertefeil står for 20-25%. Stenose av aortaåpningen er 3-4 ganger mer vanlig hos menn enn hos kvinner. Isolert aortastensose i kardiologi er sjelden - i 1,5-2% tilfeller; i de fleste tilfeller er denne feilen kombinert med andre ventildefekter - mitralstenose, aortainsuffisiens, etc.

  Klassifisering av aortastensose

  Ved opprinnelse er de medfødte (3-5,5%) og ervervet stenose av aorta-aorta preget. På grunn av lokalisering av unormal innsnevring, kan aortastenosose være subklaved (25-30%), nadvalvalnym (6-10%) og ventil (ca. 60%).

  Graden av aorta-stenose bestemmes av gradienten av det systoliske trykket mellom aorta og venstre ventrikel, så vel som området for ventilåpningen. Med en mindre aortastensose i I-grad er området av hullet fra 1,6 til 1,2 cm2 (med en hastighet på 2,5-3,5 cm2); gradienten av systolisk trykk ligger i området 10-35 mm Hg. Art. Moderat aortastensose i II-grad er talt ved ventilåpningsområdet fra 1,2 til 0,75 cm2 og en trykkgradient på 36-65 mm Hg. Art. Alvorlig aortastensose i den tredje graden er kjent med en innsnevring av ventilåpningsområdet på mindre enn 0,74 cm2 og en økning i trykkgradienten over 65 mm Hg. Art.

  Avhengig av graden av hemodynamiske forstyrrelser, kan aorta-stenose forekomme i en kompensert eller dekompensert (kritisk) klinisk variant, i forbindelse med hvilke fem trinn utmerker seg.

  Fase I (full kompensasjon). Aorta stenose kan bare oppdages auscultatory, graden av innsnevring av aorta aorta er ubetydelig. Pasienter trenger dynamisk observasjon av en kardiolog kirurgisk behandling er ikke angitt.

  II-scenen (latent hjertesvikt). Klager er gjort om tretthet, kortpustethet med moderat fysisk anstrengelse, svimmelhet. Tegnene på aorta-stenose bestemmes av EKG- og radiografidata, en trykkgradient i området 36-65 mm Hg. som tjener som indikasjon på kirurgisk korrigering av defekten.

  III stadium (relativ koronarinsuffisiens). Vanligvis økt dyspné, fremveksten av angina pectoris, besvimelse. Graden av systolisk trykk overstiger 65 mm Hg. Art. Kirurgisk behandling av aorta stenose på dette stadiet er mulig og nødvendig.

  IV-scenen (alvorlig hjertesvikt). Dyspnø i hvile, nattlige angrep av hjerteastma forstyrrer. Kirurgisk korrigering av defekten i de fleste tilfeller er allerede utelukket; I noen pasienter er kardiovaskulær behandling mulig, men med mindre effekt.

  V stadium (Terminal). Stabil fremgang av hjertesvikt, uttalt dyspnø og edematøst syndrom. Narkotikabehandling kan bare oppnå en kortsiktig forbedring; kirurgisk korreksjon av aortastensose er kontraindisert.

  Årsaker til aortastensose

  Ervervet aortastensose er oftest forårsaket av revmatiske lesjoner av ventilflapper. I dette tilfellet deformeres ventilklaffene, blir sammen og blir tette og stive, noe som fører til en innsnevring av ventilringen. Årsakene til ervervet aortastenose kan også tjene aorta aterosklerose, forkalkning (forkalkning) aortaventilen, infeksiøs endokarditt, Pagets sykdom, systemisk lupus erytematosus, reumatoid artritt, terminal renal insuffisiens.

  Medfødt aorta-stenose er observert med medfødt innsnevring av aorta- eller aorta-anomali - en bikuspid aortaklaff. Medfødt misdannelse av aortaklaven forekommer vanligvis før alderen 30 år; ervervet - i eldre alder (vanligvis etter 60 år). Fremskynde dannelsen av aortastensose, røyking, hyperkolesterolemi, hypertensjon.

  Forstyrrelser av hemodynamikk i aortastensose

  Med aortastensose utvikler brutto brudd på intrakardial og deretter generell hemodynamikk. Dette skyldes den vanskelige tømningen av venstre ventrikulær hulrom, noe som medfører en signifikant økning i systolisk trykkgradient mellom venstre ventrikel og aorta, som kan nå 20 til 100 eller mer mm Hg. Art.

  Funksjonen til venstre ventrikel under forhold med økt stress er ledsaget av hypertrofi, hvorav avhenger av alvorlighetsgraden av aortaåpningsinnsnevring og tidspunktet for defekteksistensen. Kompenserende hypertrofi gir en langsiktig bevaring av normal hjerteutgang, som hemmer utviklingen av hjerte-dekompensering.

  Men når aortastenose skjer tidlig nok brudd koronar perfusjon forbundet med en økning i slutt-diastolisk trykk i venstre ventrikkel og kompresjons forstørret myokard subendokardial fartøy. Det er derfor hos pasienter med aorta-stenose tegn på koronarinsuffisiens lenge før utbruddet av kardial dekompensasjon.

  Som redusere kontraktilitet i forstørret venstre ventrikkel minsker størrelsen av slagvolumet og ejeksjonsfraksjon, som er ledsaget myogene venstre ventrikulær dilatasjon, øket fyllingstrykk og utviklingen av venstre ventrikulære systoliske dysfunksjon. På denne bakgrunn økt trykk i venstre atrium og lungesirkulasjonen, t. E. Utvikling av pulmonal arteriell hypertensjon. I dette tilfelle kan det kliniske bildet av aortastenose bli forverret av den relative feil på mitral ( "mitralizatsiey" aorta- defekt). Høyt trykk i pulmonal arteriesystemet fører naturlig til kompenserende hypertrofi i høyre ventrikel, og deretter til total hjertesvikt.

  Symptomer på aortastensose

  På scenen av full kompensasjon av aorta stenose pasienter i lang tid ikke føler seg bemerkelsesverdig ubehag. De første manifestasjonene er forbundet med en innsnevring av aortaåpningen til ca. 50% av dens lumen og er preget av kortpustethet under fysisk anstrengelse, rask tretthet, muskel svakhet, hjertebanken.

  I trinn koronarinsuffisiens sluttet være svimmelhet, når hurtig endring i kroppsstilling, angina, paroksysmal (natt) kortpustethet, i alvorlige tilfeller - hjerteastma og lungeødem. Prognostisk ugunstig kombinasjon av angina med synkopale forhold og spesielt - vedlegget av hjerteastma.

  Med utviklingen av høyre ventrikulær svikt er det ømmer, en følelse av tyngde i riktig hypokondrium. Plutselig hjertedød i aortastenose forekommer i 5-10% av tilfellene, hovedsaklig hos eldre pasienter med alvorlig innsnevring av ventilåpningen. Komplikasjoner av aortastenose kan være infeksiøs endokarditt, iskemisk cerebrovaskulær ulykke, arytmier, AV-blokk, hjerteinfarkt, gastrointestinal blødning fra den nedre magetarmkanalen.

  Diagnose av aortastensose

  Utseende hos en pasient med aortastensose er karakterisert ved hudens hud ("aortic pallor"), på grunn av en tendens til perifere vasokonstriktorreaksjoner; i senere stadier kan akrocyanose bli notert. Perifert ødem er påvist i alvorlig aortastensose. Med perkusjon er utvidelsen av hjertegrensen til venstre og ned bestemt; palpasjon er følte forskyvning av apical impuls, systolisk skjelving i jugular fossa.

  Auskultatoriske tegn på aorta-stenose er en grov systolisk murmur over aorta og over mitralventilen, mykning av I- og II-toner på aorta. Disse endringene registreres også med fonokardiografi. I følge EKG-data, er tegn på hypertrofi av venstre ventrikel, arrytmi og noen ganger blokkad bestemt.

  Mellom dekompensasjon på røntgen avslørte forlengelse skyggen av den venstre ventrikkel som en venstre hjerte forlengelse sløyfe lysbue, den karakteristiske konfigurasjon av aorta hjerte poststenotic utvidelse av aorta, pulmonal hypertensjon symptomer. Bestemt ved ekkokardiografi fortykkende klaffene av aortaventilen, noe som begrenser amplituden for bevegelsen av ventilklaffene under systole, venstre ventrikkel hypertrofi vegger.

  For å måle trykkgradienten mellom venstre ventrikel og aorta blir hjertehulene probet, noe som gjør at vi kan indirekte dømme graden av aorta-stenose. Ventrikulografi er nødvendig for å oppdage samtidig myral insuffisiens. Aortografi og koronarografi brukes til differensial diagnose av aorta stenose med aneurisme av den stigende aorta og kranspulsårene.

  Behandling av aorta stenose

  Alle pasienter, inkl. med asymptomatisk, fullt kompensert aortastensose, bør være under nøye tilsyn av kardiologen. De anbefales å gjennomføre ekkokardiografi hver 6-12 måneder. Denne forekomsten av pasienter med sikte på å forebygge smittsom endokarditt krever forebyggende antibiotika før tannbehandling (kariesbehandling, tannutvinning, etc.) og andre invasive prosedyrer. Behandling av graviditet hos kvinner med aortastensose krever nøye overvåkning av hemodynamiske parametere. Indikasjon for abort er en alvorlig grad av aortastensose eller en økning i tegn på hjertesvikt.

  Narkotikabehandling for aortastensose er rettet mot å eliminere arytmier, hindre IHD, normalisere blodtrykket, redusere utviklingen av hjertesvikt.

  Radikal kirurgisk korreksjon av aortastensose er indikert ved de første kliniske manifestasjonene av defekten - utseendet av dyspné, angina smerter, synkopale forhold. Til dette formål kan ballongvalvuloplasti brukes - endovaskulær dilatasjon av aortastensose. Imidlertid er denne prosedyren ofte ineffektiv og ledsages av et etterfølgende tilbakefall av stenose. I tilfelle av brå endringer i ventiler av aortaklappen (oftere hos barn med medfødt misdannelse), brukes åpen kirurgisk plast av aortaklappen (valvuloplasti). I barnets hjertekirurgi blir Rosss operasjon ofte utført, og involverer transplantasjon av lungearterieventilen i aortaposisjonen.

  Med de riktige indikasjonene anså det seg å utføre operasjonen av den supra-valvulære eller subvalvulære aorta-stenosen. Den viktigste metoden for behandling av aorta stenose i dag er en protese reparasjon av aortaklappen, hvor den berørte ventilen er helt fjernet og erstattet med en mekanisk analog eller xenogen bioprostese. Pasienter med en kunstig ventil krever livslang mottak av antikoagulantia. I de senere år har perkutan erstatning av aortaklappen blitt praktisert.

  Prognose og forebygging av aorta stenose

  Aortisk stenose kan være asymptomatisk i mange år. Utseendet til kliniske symptomer øker risikoen for komplikasjoner og dødelighet betydelig.

  De viktigste, prognostisk signifikante symptomene er angina, synkope, venstre ventrikulær svikt - i dette tilfellet er gjennomsnittlig forventet levetid ikke over 2-5 år. Med rettidig kirurgisk behandling av aorta-stenose er 5-års overlevelse ca 85%, 10-årig overlevelse er ca 70%.

  Tiltak for å forhindre aortastensose reduseres til forebygging av revmatisme, aterosklerose, infeksiv endokarditt og andre bidragende faktorer. Pasienter med aortastensose er gjenstand for oppfølging og oppfølging av kardiolog og reumatolog.

  Les Mer Om Fartøyene