Hva er aortokoronær bypass?

Aortokoronær bypassoperasjon - operasjon på de arterielle karene i hjertet, morfologiske substrat som er å tilveiebringe en parallell strøm av det berørte koronararterie ved allo og autotransplantantov. Den såkalte kirurgiske inngrep på hjertet, som kirurgen oppretter en omkjøring på det skadede blodkaret.

Variasjon av operasjonen

Hvis en arterie er skadet, kreves en shunt. Hvis to eller flere er skadet, injiseres to eller flere shunts.

I verden er det visse typer CABG:

 1. Med inkludering av kunstig sirkulasjon og etablering av et sett med tiltak for å beskytte myokardiet, under en midlertidig hjertesvikt;
 2. Uten forbindelse av ekstrakorporeal sirkulasjon, reduserer risikoen for komplikasjoner, men krever forsiktighet og en erfaren kirurg;
 3. Med endoskopiske kirurgiske inngrep de minste snittene er laget med eller uten ekstrakorporeal sirkulasjon, med denne typen operasjon, sår raskt såret.

Brukes til shunt vascular graft aortocoronary shunting:

 • autoventil-venøs fartøy av pasienten;
 • autoarteriell - pasientens radiale arterie;
 • mammokoronær er den indre thoracale arterien til pasienten.

Aortocoronary shunting er valgt for pasienter individuelt.

Indikasjoner for aortokoronar bypassoperasjon

Det skal bemerkes at smerten i brystbenet kan bidra til flere eller bare en lesjon av koronarbeinene.

Etter en fullstendig undersøkelse er medisiner foreskrevet for begynnelsen. Hvis de ikke hjelper, er det nødvendig med en operasjon. Betydningen av bypass-kirurgi er det samme ved å utføre den skadede blodårenes blodårer ved hjelp av omkjøringsretningen - shunten.

Hovedindikasjonene for operasjonen:

 1. Med trombotisk blokkering av koronararterien manifesteres myokardinfarkt (MI);
 2. Med plutselig eller langvarig blokkering av kranspulsåren i myokardialdelen oppstår dekompensasjon (varigheten av denne prosessen er fra 3 til 6 timer maksimum);
 3. Hvis volumet av MI er et kritisk kjennetegn ved venstre ventrikulær funksjon (LV);

Kontra

De viktigste kontraindikasjoner for operasjonen på CABG er:

 • Med totale endringer i koronararteriene;
 • Kronisk hjertesvikt;
 • Reduksjon av brøkdel av utstrømning av blod ved venstre ventrikel til tretti prosent og under.

Andre tilfeller der shunting er uakseptabelt:

 • Med onkologisk sykdom;
 • Ved kronisk obstruktiv lungesykdom;
 • Med nyresvikt.

Virkning av prosedyren

 • Effekt av aortokoronær bypassoperasjon fører fremover til gjenopprettelsen av blodtilførsel, men garanterer ikke pasientens frigjøring fra eksitering av aterosklerose.
 • Det er nødvendig å følge legenes anbefalinger, dietter etter aortokoronary shunting - dette vil hjelpe i fremtiden unngå komplikasjoner som kan føre til en gjentatt operasjon.
 • Led den beste aktive livsstilen, for å kontrollere fysisk aktivitet, vil risikofaktorene bli redusert.
 • Det anbefales ikke å drikke alkoholholdige drikker og tobakksprodukter, redusere forbruket av karbohydrater og fett. Dermed vil risikofaktoren for manifestasjonen av sykdommen etter operasjonen bli redusert.

REFERENCE TIL VÅRE LESER!

Nylig leste jeg en artikkel om Monastic te for behandling av hjertesykdom. Med denne te kan kurere FOREVER arytmi, hjertesvikt, aterosklerose, koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, og mange andre sykdommer i hjertet og blodårene i hjemmet. Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte en pose.
Endringer jeg la merke til i en uke: Den konstante smerten og prikken i hjertet mitt plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel. Les mer »

Fremgangsmåte for gjennomføring

I den preoperative perioden, blir pasienten injiserte anti-angst medikamenter, lagt på operasjonsbordet, et lag av anestesi utføre kateterisering av vener, sjekk EKG, respirasjonsfrekvens og blod oksygenmetning.

Pasienten er bedøvet og intubering av luftrøret utføres ved å sette inn et trakealrør for å sikre luftveiene.

Det er en annen teknikk for aortokoronær shunting, som er delt inn i trinn:

 1. Passasjen til hjertet er brakt. For å gjøre dette, gjør et kutt i midten av brystbenet;
 2. Ifølge det avslørte angiogrammet bestemmes plasseringen av shunten;
 3. Shunt gjerdet er tatt, kan ta en vene fra underbenet, thorax eller radial arterie.
 4. Operasjonen utføres med midlertidig hjertestopp og tilkobling av enheter for ekstrakorporeal eller kunstig sirkulasjon;
 5. På det fungerende hjerte i myokardsonen utføres forbindelsen mellom to hule organer, stabilisatorer påføres;
 6. En shunt påføres: en av endene av arterien eller venen sutureres til aorta, og den andre enden til kranspulsåren;
 7. Gjenopprett arbeidskapasiteten til hjertet.
 8. Etablere drenering og sy såret.

Varigheten av operasjonen varierer fra fire til seks timer og avhenger av antall overlagde shunts og de individuelle egenskapene til pasientens kropp.

Forbereder for en operasjon

Operasjonen er planlagt på forhånd, og pasienten signerer dokumenter for en operasjonell avtale:

 1. Når du går inn på sykehuset innen den fastsatte dagen bypass operasjon, skal pasienten ikke ta ca en uke medikamenter som reduserer blodpropp (aspirin, cardiomagnil, ibuprofen, Plavix, klopilet).
 2. For denne perioden anbefaler leger at de tar antikoagulantia: heparin med lav molekylvekt (clexan 0,4). Før operasjonen får pasienten tildelt gå fibrogastroscopy, tilstedeværelse av blødning erosjoner eller sår i magen, slik at i tilfelle at hindre postoperative gemmoragii.
 3. Dopplerografi av cerebral fartøy, ultralyd undersøkelse av vener av nedre ekstremiteter og bukhuleorganer. Dagen før kirurgi, bør pasienten ikke spise etter midnatt. Også en studie av elektrografi pågår, kardiolog og hjerte kirurg undersøker legene.
 4. Før operasjonen må pasienten rense tarmen, ta en varm dusj, barber håret ditt i det området der legemidlet skal tas som foreskrevet av legen. Etter midnatt kan det bare drikke vann, men på operasjonsdagen er det strengt forbudt å spise.

Det er på tide for kirurgi, pasienten overføres til operasjonstabellen. Pasienten gjennomgår anestesi, så han føler ikke smerte. Koble til enheter som overvåker arbeidet i alle organer. Operasjonen kan utføres både med kunstig blodsirkulasjon med midlertidig hjertestans, og uten det.

Etter en shunt overlappe huden. Senere blir pasienten overført til intensivavdelingen, slik at pasienten kommer til en normal tilstand og tar vare på pasienten ca 2-3 dager etter operasjonen. Når pasientens tilstand er normal, blir de overført til kirurgisk avdeling for videre behandling.

Mulige konsekvenser, komplikasjoner

Når den nye delen av fartøyet blir shunted, endres pasientens tilstand.

Ved normalisering til blodstrømmenes myokard, endres pasientens liv etter operasjonen på hjertet i positiv retning:

 • Ikke flere angina angrep
 • Risikofaktor for gjenopptakelse av infarkt er lav;
 • Tilstanden forbedret;
 • Øker arbeidskapasiteten;
 • Øk mengden fysisk anstrengelse;
 • En høy sannsynlighet for å leve et langt liv;
 • Behovet for medisiner kan bare være i etterspørsel etter forebygging.

I de fleste pasienter (50-60%) forsvinner alle mulige brudd etter operasjonen, ifølge statistiske data, forbedrer 10-30% av tilstanden. 85% av pasientene okkluderer ikke (okkluderer) karene, derfor er de ikke involvert lenger i reoperasjonen.

Komplikasjoner av CABG

Vanligvis forekommer komplikasjoner etter operasjon sjelden, hovedsakelig en inflammatorisk prosess eller hevelse oppstår. Et sjeldent tilfelle når et sår kan åpne. Malaise, svakhet, brystsmerter, artralgi, hjerterytmeforstyrrelse, febertemperatur - alt dette er ledsaget av en inflammatorisk prosess.

Komplikasjoner av CABG:

 1. Infeksjon av såret;
 2. Insolvens av sømmer;
 3. mediastinitis;
 4. Venstre ventrikulær dysfunksjon;
 5. Suturavvisning;
 6. perikarditt;
 7. Nyresvikt;
 8. Kroniske smerter i sømområdet;
 9. Postperfusjonssyndrom.

Ganske sjeldne er slike komplikasjoner, hvor risikofaktoren er tilstanden ved pasientens postoperative øyeblikk.

Karakteristisk påvirkning av risikofaktorer for ytterligere tilstand:

 • Nikotinisme (tobakksrøyking);
 • Begrenset fysisk aktivitet;
 • Lipomatose (smertefull fylde);
 • Nyresykdom;
 • Økt kolesterol;
 • Diabetes 1 og 2 typer.

Gjenoppretting etter operasjon

 • På slutten av operasjonen Pasienten blir levert til intensivavdelingen, hvor hjertemuskelen og lungens funksjon er gjenopprettet. Varigheten av perioden er 10 dager. Første rehabilitering utføres på sykehuset, ytterligere prosedyrer er allerede i rehabiliteringssenteret.
 • Brystsøm på stedet der materialet ble tatt for shunt, vasket med antiseptiske midler for å unngå forurensning og suppuration. Suturer blir vanligvis fjernet på dag 7. Såret i en stund kan bli plaget av brennende og smerte, det vil passere med tiden. Og bare etter en eller to uker med hud sårheling får lov til å ta en dusj.
 • Ben i brystbenet helbreder veldig lenge - 4-6 måneder. For rask healing brukes brystbandasjer.
 • For å unngå stagnasjon av bena i venene og for å forebygge trombose slites elastiske strømper, men det viktigste er å midlertidig gi opp fysisk anstrengelse.
 • På grunn av det store blodtapet Under operasjonen kan pasienten utvikle anemi, så alt som trengs er å spise mat som inneholder jern, etter en viss tid vil hemoglobin gjenoppta.
 • For å unngå lungebetennelse, Når du gjenoppretter normal pust, må pasienten gjøre hver dag respiratorisk gymnastikk. Hoste er en viktig del av rehabilitering etter operasjon. For å lindre det, trykk på håndflatene mot brystet.
 • Med full utvinning Du kan gradvis øke fysisk aktivitet. Angina angina stopper Det meste å gi til å gå.
 • Etter 2-3 måneder eller tidligere kan pasienten begynne å arbeide, avhengig av hvilken type aktivitet personen er involvert i. Hvis arbeidet er arbeidsintensivt og er forbundet med fysisk belastning, anbefales det at om mulig endre arbeidsplassen til mer eller mindre enkel.
 • Funksjonshemming etter aortokoronary shunting Gis til en pasient som på grunn av sin helsetilstand er begrenset i sin arbeidsaktivitet. Det er en kommisjon etter rehabilitering for anerkjennelse av pasient med funksjonshemning. Invaliditet er utpekt individuelt i en bestemt situasjon.
 • Minst 2 måneder senere pasienten kontrolleres ved hjelp av en spesiell treningsprøve for å oppdage smerte, EKG-endringer. Hvis alt dette er normalt, har pasienten vellykket gjennomgått gjenoppretting.

kostnaden for

Denne behandlingen krever høy nøyaktighet og erfaring i arbeid. Kostnaden for operasjonen kan være forskjellig overalt, for eksempel i Moskva varierer beløpet fra 150 000, i andre land ca 1,5 mln.

Påvirkning av mange faktorer på bekostning:

 • Angitt mengden graft;
 • Metoder for operasjon;
 • Tilstanden til pasientens helse
 • komplikasjoner;
 • Ubehag fra smerte.

Aortocoronary shunting til en pris avhenger av det valgte sykehuset, staten, privat eller i vitenskapelige forskningsinstitutter. I Israel, for eksempel, er kostnadene ved operasjonen svært høy, dømme etter vurderinger, det er verdt det, gitt at kardiologi er deres topp prioritet i helsevesenet.

anmeldelser

 • Folk som gjennomgikk CABG-operasjon, la anmeldelser bare være gode. De fleste pasientene føler seg mye bedre etter operasjonen, smerten i brystbenet bryr dem ikke lenger, holder seg til legenes anbefalinger og følger en sunn livsstil, noen slutter å røyke, noen drikker.
 • Etter operasjonen Det er ingen ny blokkering av blodkar, fordi hvis du er i konstant bevegelse, vil det ikke være nødvendig med gjentatt behandling.
 • Pasienter for deres eget gode uten å nøle med operasjonen, men alle har spørsmål om hvor mye du kan leve etter å ha skutt. Ingen lege vil svare på spørsmålet ditt, mange faktorer innebærer selve pasientens helse, livsstil, alder.
 • Shunt levetid I gjennomsnitt er det 10 år, og enda lengre i ung alder, så er det nødvendig med en annen operasjon.

Bottom line: Aortokoronar bypass kirurgi er den vanligste typen hjerteoperasjon, som bruker ulike typer allo og autotransplantater. Vi fant ut at hovedindikasjonene for aortokoronær skakering er trombotiske masser, aterosklerotiske plakk i koronararterien lumen.

Fra kontraindikasjoner - totale strukturelle endringer i koronararterier av neoplasi, kronisk obstruktiv lungesykdom, nedsatt funksjonsaktivitet i venstre ventrikel og andre.

Effekt etter operasjon avhenger av anbefaling fra legen, nektelse av alkoholholdige drikker, tobaksrøyking og redusert fysisk anstrengelse.

Shunting: en beskrivelse av hovedtypene kirurgi

Dette er en spesiell type operasjon, som tar sikte på å skape en omvei for fartøyene, å omgå det tilstoppede området og gjenoppta normal blodstrøm til organer og vev.

Med tiden tillater shunting å forhindre hjerneinfarkt, noe som kan utløses av neurons død på grunn av utilstrekkelig antall næringsstoffer som kommer gjennom blodbanen.

Shunting tillater å løse to grunnleggende oppgaver - å kjempe med overvekt eller å gjenopprette blodsirkulasjonen rundt stedet der fartøyene ble skadet av en eller annen grunn.

Denne typen operasjon utføres under generell anestesi.

For å gjenopprette den blokkerte blodstrømmen for et nytt "shunt-fartøy", velges et bestemt område av et annet fartøy, vanligvis for slike formål som thoracale arterier eller vener av låret.

Fjerning av delen av fartøyet for shunt påvirker ikke blodsirkulasjonen i sonen der materialet ble tatt.

Deretter på et fartøy som vil bære blod i stedet for den skadede, gjør du et spesielt snitt - en shunt vil bli satt inn her og det vil bli festet til fartøyet. Etter prosedyren må pasienten gjennomgå flere tester for å sikre at shuntfunksjonen fungerer som den skal.

Det er tre hovedtyper av shunting: restaurering av blodstrømmen i hjertet, hjernen og magen. Følg deretter disse visningene litt mer.

 1. Shunting blodkarene i hjertet
  Cardiac bypass kalles også koronar. Hva er koronar bypass kirurgi? Med denne operasjonen blir blodstrømmen til hjertet gjenopprettet, og går forbi innsnevringen av koronarbeholderen. Koronararterier bidrar til oksygenstrømmen til hjertemuskelen: Hvis levedyktigheten av denne typen fartøy forstyrres, forstyrres oksygenforsyningsprosessen. Ved koronar bypassoperasjon, er thoracal arterien oftest valgt for shunt. Antall innsatte shunts avhenger av antall fartøy hvor innsnevring skjedde.
 2. Magejakt
  Oppgaven med gastrisk bypass-kirurgi er helt annerledes enn hjerteomkjøring, noe som hjelper til med vektkorreksjon. Magen er delt inn i to deler, hvorav den ene er forbundet med tynntarmen. Dermed er en del av kroppen ikke involvert i fordøyelsesprosessen, slik at en person har muligheten til å kvitte seg med overskytende kilo.
 3. Shunting cerebral arteries
  Denne typen shunting tjener til å stabilisere blodsirkulasjonen i hjernen. På samme måte som i rytmen av blodkarrene i hjertet, blir blodstrømmen omdirigert rundt arterien, som ikke lenger kan levere den nødvendige mengden blod til hjernen.

Hva er kardial og vaskulær brodannelse: CABG i hjertet etter et hjerteinfarkt og kontraindikasjoner

Hva er kardial og vaskulær bypassoperasjon? Ved hjelp av kirurgi er det mulig å skape en ny blodbanen, som gjør det mulig å gjenopprette blodsirkulasjonen til hjertemusklene til fulle.

Ved shunting kan du:

 • betydelig redusere antall angina pectorisangrep eller helt bli kvitt det;
 • redusere risikoen for å utvikle ulike kardiovaskulære sykdommer, og som et resultat øke forventet levealder;
 • forebygge hjerteinfarkt.

Hva er hjertet bypass etter et hjerteinfarkt? Denne restaureringen av blodstrømmen i området der blodårene er skadet som et resultat av et hjerteinfarkt. Årsaken til infarkt er overlappingen av arterien på grunn av atherosklerotisk plakk dannet.

Myokardiet mottar ikke nok oksygen, så en død region vises på hjertemuskelen. Hvis du diagnostisere denne prosessen i gang, vil området bli et dødt arr som tjener tilkoblingsporten for den nye blodstrømmen gjennom shunt, men ganske hyppige tilfeller der nekrose av hjertemuskelen ikke oppdages i tide, og personen dør.

I moderne medisin er det tre hovedgrupper av indikasjoner for hjerte- og vaskulær shunting:

 • Den første gruppen er iskemisk myokardium eller angina pectoris, ikke svare på medisinering. Vanligvis omfatter denne gruppen pasienter som lider av akutt iskemi som følge av stenting eller angioplastikk, noe som ikke bidro til å kvitte seg med sykdommen; pasienter med ødem i lungene som følge av iskemi; pasienter med et dramatisk positivt resultat av stresstesten på tvers av den planlagte operasjonen.
 • Den andre gruppen - tilstedeværelsen av angina pectoris eller ildfast iskemi, hvor bypass-operasjonen vil bevare funksjonen til venstre ventrikel i hjertet, og redusere risikoen for hjerteinfarkt betydelig. Dette inkluderer pasienter med stenose av hjerteårene og hjertekarbonene (fra 50% av stenosen), samt med lesjoner av koronarbeholdere med mulig utvikling av iskemi.
 • Den tredje gruppen er behovet for å utføre shunting som en tilleggsoperasjon før hovedhjertet operasjonen. Vanligvis er det nødvendig før bypass kirurgi på hjerteventilen, på grunn av den kompliserte myokardial iskemi under koronar avvik (med en betydelig risiko for plutselig død).

Til tross for den betydelige rollen som bypass går i restaurering av menneskelig blodstrøm, er det visse indikasjoner på operasjonen.

Shunting kan ikke utføres hvis:

 • alle pasientene i koronararterien påvirkes (diffus lesjon);
 • venstre ventrikel er berørt av arrdannelse;
 • kongestiv hjertesvikt;
 • lungesykdommer av kronisk uspesifikk type;
 • nyresvikt
 • onkologiske sykdommer.

Noen ganger, som en kontraindikasjon, kalles en ung eller gammel pasient en pasient. Men hvis det i tillegg til alder ikke er kontraindikasjoner for å shunting, så vil kirurgisk inngrep fortsatt bli utført for å bevare livet.

Koronararterien bypass graft: operasjon og hvor mange lever etter CABG i hjertet

Operasjonen for bypasstransplantat i koronararterien kan være av flere typer.

 • Den første typen - shunting hjertet med etableringen av kunstig sirkulasjon og kardioplegi.
 • Den andre typen er CABG på hjertet som fortsetter å fungere uten kunstig blodstrøm.
 • Den tredje typen CABG-operasjon på hjertet er å arbeide med et fungerende hjerte og med kunstig blodstrøm.

CABG-kirurgi kan utføres med eller uten kunstig sirkulasjon. Ikke bekymre deg, uten å opprettholde blodsirkulasjonen kunstig, vil hjertet ikke stoppe. Orgelet er festet på en slik måte at arbeidet på de knuste kranspulsårene utføres uten forstyrrelser, da maksimal nøyaktighet og forsiktighet er nødvendig.

Koronar bypass uten vedlikehold av kunstig blodstrøm har sine fordeler:

 • blodceller vil ikke bli skadet;
 • Operasjonen vil ta mindre tid;
 • rehabilitering er raskere;
 • Det er ingen komplikasjoner som kan oppstå på grunn av kunstig blodstrøm.

CABG-kirurgi på hjertet gjør at du kan leve et fullt liv i mange år etter det kirurgiske inngrep.

Forventet levetid vil avhenge av to hovedfaktorer:

 • fra materialet som shunten ble tatt fra. En rekke studier viser at shunten fra hofens åre i 10 år etter operasjonen ikke er tilstoppet i 65% av tilfellene, og shunten fra underarmen i underarmen - i 90% av tilfellene;
 • fra pasientens ansvar: hvor nøye er anbefalingene for gjenoppretting etter operasjon utført, om dietten har forandret seg, om skadelige vaner er blitt kastet, etc.

Heart bypass: Hvor lang tid tar operasjonen, forberedelsen, milepæler og mulige komplikasjoner?

Før CABG-operasjonen må det utføres spesielle forberedende prosedyrer.

Først og fremst, før operasjonen, foregår det siste måltidet om kvelden: maten bør være lett, ledsaget av fortsatt rent drikkevann. I områder hvor kutt og shunt gjerde skal utføres, bør håret være forsiktig barbert. Før operasjonen blir tarmene rengjort. Nødvendige legemidler tas straks etter middagen.

På kvelden før operasjonen (vanligvis dagen før operasjonen), forteller operatøren kirurgens detaljer, undersøker pasienten.

Spesialist i respiratorisk gymnastikk snakker om spesielle øvelser som må utføres etter operasjonen for å øke rehabilitering, så du må lære dem på forhånd. Det er nødvendig å overlate dine personlige eiendeler til sykepleieren for midlertidig lagring.

Stadier av å holde

I den første fasen av CABG-operasjonen går en bedøvelsesmiddel inn i en spesiell medisin i pasientens vene slik at han sovner. Røret settes inn i luftrøret, noe som gjør at du kan kontrollere respiratoriske prosesser under operasjonen. Sonden som er satt inn i magen, forhindrer mulige kaster av mageinnhold i lungene.

Det neste trinnet avslører pasientens bryst for å gi den nødvendige tilgang til operasjonsområdet.

I tredje fase stopper pasientens hjerte, forbinder kunstig sirkulasjon.

Under tilkoblingen av kunstig blodstrøm, fjerner den andre kirurgen shunten fra et annet kar (eller blodår) av pasienten.

Shunt er satt inn på en slik måte at blodstrømmen, som omgår det skadede stedet, tillater helt å sikre tilførsel av næringsstoffer til hjertet.

Etter at hjertearbeidet er gjenopprettet, kontrollerer kirurger funksjonen av shunten. Da blir brysthulen syet. Pasienten blir tatt til intensivavdelingen.

Hvor lang tid går hjertet forbigående operasjonen sist? Vanligvis tar prosessen fra 3 til 6 timer, men en annen driftstid er mulig. Varigheten avhenger av antall shunts, pasientens individuelle egenskaper, kirurgens erfaring, og så videre.

Du kan spørre kirurgen om den estimerte varigheten av operasjonen, men den nøyaktige varigheten av prosessen vil du kun kunne rapportere etter slutten.

Som regel manifesteres mulige komplikasjoner etter at pasienten er tømt hjemme.

Disse tilfellene er ganske sjeldne, men du bør umiddelbart kontakte legen din dersom du merker følgende symptomer:

 • Postoperativ arr ble rød, utslipp (utslippsfarge er ikke viktig, siden det ikke bør forekomme noen utskillelser i prinsippet);
 • høy temperatur;
 • frysninger;
 • alvorlig tretthet og kortpustethet uten tilsynelatende grunn
 • rask vekst i vekt;
 • en skarp endring i hjertefrekvensen.

Det viktigste - ikke bli panikk hvis du merker ett eller flere symptomer i deg selv. Det er mulig at disse symptomene er normal tretthet eller virussykdom. Kun legen kan diagnostisere en nøyaktig diagnose.

Aortokoronar bypass: liv, behandling og diett etter koronar arterie bypass grafting

Umiddelbart etter operasjonens slutt for aortokoronary shunting, blir pasienten tatt til intensivavdelingen. For en stund etter operasjonen fortsetter anestesien å fungere, slik at pasientens lemmer fastgjøres slik at ukontrollert bevegelse ikke skader personen.

Åndedrettsvern opprettholdes ved hjelp av et spesielt apparat: Som regel, den første dagen etter operasjonen er denne enheten slått av, siden pasienten kan puste seg. Spesielle katetre og elektroder er også forbundet med kroppen.

Ganske vanlig reaksjon på den utførte operasjonen er en økning i kroppstemperaturen, som kan vare i en uke.

Rikelig svetting i dette tilfellet skal ikke skremme pasienten.

For å akselerere utvinning, hvis aortokoronær bypass-kirurgi utføres, er det nødvendig å lære å utføre spesielle pusteøvelser som vil tillate lungene å gjenopprette etter operasjonen.

Det er også nødvendig å stimulere hosten til å stimulere sekresjon i lungene, og dermed å gjenopprette dem raskere.

Første gang etter operasjonen må du bære et brystkorsett. Du kan sove på din side og snu bare etter legenes tillatelse.

Etter operasjonen kan det oppstå smerte, men ikke sterk. Disse smertefulle opplevelsene er forårsaket på stedet der snittet ble gjort for å sette inn shunt, som dette stedet helbreder. Når du velger en komfortabel stilling fra smerten, kan du bli kvitt.

Med alvorlig smerte, må du umiddelbart se lege. En fullstendig utvinning etter bypasstransplantasjon av koronararterien oppstår bare etter noen måneder, slik at ubehag kan vare lenge.

Sting fra såret fjernes den 8. eller 9. dagen etter operasjonen. Pasienten blir tømt etter 14-16 dager med sykehusinnleggelse.

Ofte er det tilfeller der pasientene ønsker å bli på sykehuset i noen dager, fordi de tror at rehabiliteringsprosessen i medisinsk institusjon ikke er avsluttet.

Du trenger ikke å bekymre deg: legen vet nøyaktig når det er på tide å foreskrive en pasient for utvinning hjemme.

Livet etter

Mottoet til hver person som gikk gjennom aortokoronary shunting bør være uttrykket: "Moderering i alt."

For gjenoppretting etter shunting er det nødvendig å ta medisin. Narkotika bør bare være de som legen anbefalte.

Hvis du må ta medisiner for å bekjempe andre sykdommer, så sørg for å informere legen din om det: Det er mulig at noen av de foreskrevne legemidlene ikke kan kombineres med pasientens allerede tatt medisiner.

Hvis du røykt før operasjonen, må denne vanen glemmes for alltid: Røyking øker risikoen for en gjentakelse av bypass-operasjonen betydelig. For å bekjempe denne avhengigheten må du slutte å røyke før operasjonen: i stedet for å bryte for en røyk, drikk vann eller lim nikotinplasteret (men etter operasjonen kan det ikke limes).

Ofte synes pasienter som overlever bypass-kirurgi seg for sakte. Hvis denne følelsen ikke går, bør du konsultere en lege. Men som regel har dette ikke en alvorlig årsak til spenning.

Hjelp i gjenoppretting etter bypass-operasjon har et spesielt kardio-revmatologisk sanatorium. Behandlingsforløpet i slike institusjoner varierer fra fire til åtte uker. Det er best å ha en sanatoriumbehandling med hyppigheten av turer en gang i året.

Diet. Etter bypasstransplantater i koronararterien vil det bli nødvendig med korreksjon av pasientens hele livsstil, inkludert ernæring. Kostholdet vil trenge å redusere mengden salt, sukker og fett forbrukes.

Ved misbruk av farlige produkter øker risikoen for en gjentakelse av situasjonen, men med shunts - blodstrømmen i dem kan gjøre kolesterolet dannet på veggene vanskeligere. Det er nødvendig å kontrollere vekten din.

Kirurgi for å omgå hjertet er ikke noe spesifikt i medisinsk praksis. Du kan be om vurderinger om kirurger fra bekjente som har gått gjennom denne prosedyren, eller lese anmeldelser på nettet. Som regel går prosedyren trygt. Graden av utvinning og gjenoppretting av pasienten avhenger mer av pasientens handlinger.

Essensen av koronararterien bypass transplantater

Medisinsk behandling av hjertesmerter forårsaket av koronar hjertesykdom lindrer pasientens lidelse, men løser ikke problemet med obstruksjon av kar med aterosklerotiske plakk. Det vedvarende kurset av IHD, som stoffene ikke klare, krever mer radikale tiltak - operasjonen. Etter en rekke undersøkelser og kontakt med kardiurgirurgi, kan du lære mer om metoden som kalles "bypasstransplantasjon av koronararterien" - hva det er, og om det er indikasjoner for slik behandling i et bestemt tilfelle.

Aortokoronær bypass - hva er det?

Operasjonen, når kirurgen, i tilfelle signifikant innsnevring eller blokkering av hjertens arterier med hjelp av pasientens egne fartøy, skaper omkjøringer for koronar blodstrøm, kalles aortokoronær bypass.

Som en shunt tar pasienten deler av arterier eller årer. De interne brystkarteriene brukes oftest. Fordelene ved denne shunt er at arterieområder kan tas under kirurgi i samme sone hvor shunting forekommer. I tillegg tolererer disse arteriene en ny belastning og forblir funksjonelle i lang tid. Radiale arterier, underkutane vener i bena og nedre epigastriske og magekjerne arterier er også egnet.

Den klassiske CABG er en ganske traumatisk operasjon med disseksjon av brystbenet, noe som tyder på bruken av en kunstig sirkulasjonsenhet. Mer milde metoder kan utføres gjennom snittet i intercostalområdet, og det er ikke nødvendig å koble hjertet fra blodstrømmen.

Koronararterie bypass graft: indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Aortocoronary shunting (CABG) er den viktigste kirurgiske metoden for behandling av IHD, ledsaget av en uttalt innsnevring av hjertets arterier og vedvarende angina.

CABG utføres på

 • innsnevring av den venstre kranspulsåren mer enn halvparten av dens lumen;
 • Flere lesjoner av hjerteårene med aterosklerose, når plakkene dekker mer enn 70% av deres lumen;
 • signifikant innsnevring av den fremre interferrikulære arterien i munnen med vanlige tegn på koronar aterosklerose;
 • stabil angina av den tredje og fjerde funksjonelle klassen, ustabil angina, resistent mot behandling hos pasienter med tilstrekkelig myokardial funksjonalitet og fravær av en vanlig alvorlig patologi;
 • ineffektive forsøk på endovaskulær behandling.

Kataraktkirurgi er ikke alltid mulig, blant annet:

 • når aterosklerotiske plakk er plassert over koronararteriene, inkludert små forgreninger;
 • i tilfelle av lav myokardial kontraktilitet: med kardiosklerose etter infarkt, ved lavt hjerteutbytte (ejektionsfraksjon i henhold til ECHO-CG data opptil 30-40%);
 • med kongestiv fenomener som følger med hjertesvikt;
 • alvorlig generell tilstand - med samtidige sykdommer i leveren, nyrene, lungene, med kreft og omfattende slag.

Essensen av operasjonen

Patologiske endringer i hjertemuskulaturen og kliniske manifestasjoner av IHD er forårsaket av tilstedeværelsen av en hindring for blodstrømmen i karene som fôrer myokardiet. Under kirurgi gjenoppretter kirurgen tilstrekkelig blodsirkulasjon ved hjelp av en bypass. For å gjøre dette syr han den ene enden av den vaskulære shunten til aorta, og den andre - under stedet for innsnevring i koronararterien. Shunts er ofte flere. Som et resultat begynner hjertemuskelen å motta tilstrekkelig mengde oksygen og næringsstoffer.

Ved å skifte angina forsvinner eller avtar hos pasienter, forbedrer kontraktile og pumpefunksjonene i hjertet. Pasienter utvider rekkevidden av fysisk aktivitet, gjenoppretter arbeidskapasitet.

Eksamen før CABG

Ofte utføres koronar bypass kirurgi hos pasienter som er sykehus med akutt myokardinfarkt. Hvis koronar angiografi utføres og legen ser trening av den blokkerte arterien, kan endovaskulær prosedyren bli utvidet til CABG. I dette tilfellet er det ingen spesiell forberedelse og diagnostikk, de styres av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, med tanke på blodgruppetester, koagulabilitet. Operasjonen utføres med dynamisk overvåking av EKG.

Den planlagte CABG sørger for en grundig foreløpig undersøkelse av pasienten for å vurdere risikoen og prognosen for utvinning. nødvendig å gjennomføre

 • EKG (dynamikk, kanskje Holter-overvåking);
 • ekkokardiografi med Doppler analyse;
 • bryst røntgen;
 • blodprøver - generell klinisk, biokjemisk, koagulerbarhet, blodgruppe, HIV, syfilis, hepatitt;
 • Koronar angiografi.

Heart Shunting Hvor mange lever etter drift

Etter koronararterien bypass grafting og forbedring av pasientens tilstand, høres spørsmålet om forventet levetid virkelig. Tørre statistiske beregninger gir en gjennomsnittlig periode på 15-18 år.

Shunt fra den indre brystkarsen er fortsatt den mest funksjonelle i lang tid. Det er data om pasienter som har bodd hos dem og i 30 år. Legene sier at innen 10 år er 60% av alle opererte pasienter, uavhengig av typen shunt, lettet fra angina pectorisangrep. 95% innen fem år er ikke utsatt for hjerteinfarkt.

Mange faktorer påvirker de langsiktige resultatene av operasjonen.

 • Sykdommens varighet - hvordan uopprettelige forandringer i hjertet oppsto under sykdomsperioden, om reservert av kompensasjonsmuligheter i kroppen forblir.
 • Tilstedeværelse av samtidige patologier
 • Konsekvenser av komplikasjoner under operasjonen.
 • Hvordan var rehabilitering.
 • Livsstil etter gjenopprettingsperioden.

Drifts- og sårtilheling (sår på huden over 10 dager brisket, smeltet innen seks måneder) - bare det første skrittet for å kvitte seg med koronar hjertesykdom. I fremtiden er alt avhengig av pasientens oppmerksomme holdning til hans helse.

Hvis du går tilbake til det vanlige livet og ikke forandrer noe, vil angina fortell deg om deg selv snart, og operasjonen som utføres vil være ubrukelig. Det er nødvendig å utelukke og redusere alle risikofaktorer forbundet med aterosklerose og IHD. I denne perioden er selvdisiplin viktig, klar og regelmessig gjennomføring av doktors anbefalinger, periodiske undersøkelser. Det er viktig å:

 • endre matvaner, etablere diett og inkludere i sammensetningen av produkter som er nyttige for hjertet;
 • utføre regelmessige fysiske øvelser;
 • gi opp røyking og alkohol;
 • følg nivået av blodtrykk og tilstanden til blodkoagulasjonssystemet, ta medisiner anbefalt av legen din.

Hver pasient kan både forbedre sin personlige statistikk og forverres. Hvis du stiller inn for helse og ikke gir opp, kan du leve med et operert hjerte i lang tid.

Komplett oversikt over aortokoronær bypassoperasjon: hvordan går det, resultatene av behandlingen

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aortokoronær shunting, fullstendig informasjon om hva en person må møte i en slik intervensjon, og hvordan man oppnår det maksimale positive resultatet fra en slik behandling.

Under aortocoronary bypass kirurgi er ment å atherosklerotiske kar i hjertet (koronararteriene), rettet mot gjenopprettelse av åpenhet og blodstrømmen gjennom dannelsen av kunstig fartøy flankerende restriksjonsseter, en parallellkobling mellom aorta og den sunne del av koronararterien.

En slik intervensjon utføres av hjertekirurger. Det er vanskelig selv, men takket være moderne utstyr og avansert operasjonell teknologi fra spesialister, blir den vellykket utført i alle kardiovaskulærklinikker.

Essensen av operasjonen og dens typer

Essensen og betydningen av aortokoronary shunting er etableringen av nye by-pass vaskulære veier for restaurering av blodtilførsel til myokardiet (hjertemuskulatur).

Dette behovet oppstår i kroniske former for koronar hjertesykdom, hvor aterosklerotiske plakk deponeres i lumen i koronararteriene. Dette forårsaker enten deres innsnevring eller fullstendig blokkering, noe som forstyrrer blodtilførselen til myokardiet og forårsaker iskemi (oksygen sult). Hvis blodsirkulasjonen ikke gjenopprettes i tide, truer den en kraftig reduksjon i pasientens arbeidsevne på grunn av smerte i hjertet under noen belastning, samt en høy risiko for hjerteinfarkt (hjertenekrose) og død av pasienten.

Ved hjelp av aortokoronær bypass er det mulig å fullstendig løse problemet med forstyrret blodsirkulasjon i myokardiet i iskemisk sykdom, forårsaket av innsnevring av hjerteslagene.

I løpet av intervensjonen blir nye vaskulære meldinger skapt, og erstatter insolvente egne arterier. Som sådan brukes shunts enten fragmenter (ca. 5-10 cm) fra underarmsårene, eller overfladiske vener i låret, dersom de ikke påvirkes av åreknuter. Den ene enden av en slik shuntprothese av sitt eget vev suges inn i aorta, og den andre inn i koronararterien under stedet for dens innsnevring. På denne måten kan blodet gå uhindret til myokardiet. Antall shunts anvendt under en operasjon er fra en til tre, som avhenger av hvor mange arterier i hjertet som er påvirket av aterosklerose.

Typer av koronar arterie bypass graft

Intervensjonsstadier

Suksessen til enhver kirurgisk inngrep avhenger av overholdelse av alle krav og riktig implementering av hver påfølgende periode: preoperativ, operativ og postoperativ. Gitt at intervensjonen av aortokoronary shunting innebærer manipulering direkte til hjertet, er det ikke noen småpenger her i det hele tatt. Selv en ideelt utført kirurgoperasjon kan bli dømt til svikt på grunn av forsømmelse av sekundær trening eller postoperativ periode.

Den generelle algoritmen og banen som hver pasient skal gjennomgå i aortokoronær bypassoperasjon, presenteres i tabellen:

Aortokoronær bypass av hjerteskarene (CABG): indikasjoner, ledning, rehabilitering

Koronararterier er karene som strekker seg fra aorta til hjerte og mater hjertemuskelen. I tilfelle av deponering av plakk på deres indre vegg og klinisk signifikant overlapping av deres lumen, kan blodstrømmen i myokardiet gjenopprettes ved hjelp av stentoperasjoner eller aortokoronary shunting (CABG). I sistnevnte tilfelle til koronararteriene under operasjonen mates shunt (bypass-bane) uten å støte på arteriell okklusjon, blir derved nedsatt blodstrøm gjenopprettet, og hjertemuskelen får nok blodvolum. Som en shunt mellom koronararterien og aorta brukes som regel den indre thoracale eller radiale arterien, samt den subkutane venen i underbenet. Den indre thoracale arterien anses å være den mest fysiologiske autoscience, og slitasje er ekstremt lav, og funksjon som shunt er estimert i flere tiår.

Gjennomføringen av en slik operasjon har følgende positive aspekter - en økning i forventet levetid hos pasienter med myokardial ischemi, redusere risiko for hjerteinfarkt, for å forbedre livskvaliteten, å øke arbeidstoleranse, noe som reduserer behovet for nitroglyserin, som ofte er meget dårlig tolerert. Om koronar bypass brorparten av pasientene reagerer på mer enn godt, da de praktisk talt ikke forstyrrer smerter i brystet, selv med en betydelig belastning; det er ikke behov for konstant tilstedeværelse av nitroglyserin i lommen; forsvinne frykten for hjerteinfarkt og død, samt andre psykologiske nyanser som er karakteristisk for personer med angina.

Indikasjon for operasjonen

Indikasjoner for CABG påvist ikke bare for kliniske tegn (frekvens, varighet og intensitet av brystsmerter, tilstedeværelsen av hjerteinfarkt eller fare for akutt hjerteinfarkt, redusert kontraktilitet av den venstre ventrikkel i henhold echocardioscopy), men i henhold til de resultater som ble oppnådd i løpet av koronar angiografi (CAG ) - invasiv diagnostisk teknikk med innføringen av et radiopakt substans i hulrommet i kransarterien, den mest nøyaktige posisjon som indikerer okklusjon av arterien.

De viktigste indikasjonene som finnes i koronar angiografi er følgende:

 • Den venstre kranspulsåren er ugjennomtrengelig med mer enn 50% av dens lumen,
 • Alle kranspulsårene er ugjennomtrengelige med mer enn 70%
 • Stenose (constriction) av tre koronararterier, klinisk manifestert av angina pectorisangrep.

Kliniske indikasjoner for CABG:

 1. Stabil angina funksjonelle klasse 3-4, responderer dårlig på medisinsk terapi (gjentas gjennom hele dagen angrep av brystsmerter, ikke er sluttet å ta nitrater kort og / eller langtidsvirkende)
 2. Akutt koronarsyndrom, som kan stoppe på trinnet utvikle ustabil angina eller akutt hjerteinfarkt i høyden eller løfting av en EKG uten segment ST (macrofocal eller melkoochagovyj henholdsvis)
 3. Akutt myokardinfarkt senest 4-6 timer etter utbruddet av et intraktabelt smerteangrep,
 4. Redusert toleranse for fysisk aktivitet, avslørt under utførelse av prøver med last - tredemølle test, veloergometri,
 5. Alvorlig smertefri iskemi, avslørt under daglig overvåking av blodtrykk og EKG ved Holter,
 6. Behovet for kirurgisk inngrep hos pasienter med hjertefeil og samtidig myokardisk iskemi.

Kontra

Kontraindikasjoner for bypass-operasjonen inkluderer:

 • Reduksjon av kontraktil funksjon i venstre ventrikel, som bestemmes ved ekkokardioskopi som reduksjon i utkastningsfraksjon (EF) på mindre enn 30-40%
 • Den generelle alvorlige tilstanden til pasienten, forårsaket av terminal nyre- eller leverinsuffisiens, akutt hjerneslag, lungesykdommer, kreft,
 • Diffus lesjon av alle kranspulsårene (når plakk er deponert gjennom fartøyet, og en shunt er umulig, siden det ikke er noe berørt område i arterien)
 • Alvorlig hjertesvikt.

Forbereder for en operasjon

Bypass-operasjonen kan utføres på en planlagt eller nødstilfelt måte. Hvis pasienten kommer inn i vaskulær eller hjertekirurgi avdeling med akutt hjerteinfarkt, er det umiddelbart etter kort preoperative koronar angiografi er utført, som kan utvides til å omgå eller stenting operasjon. I dette tilfellet utføres bare de mest nødvendige testene - bestemmelse av blodgruppen og blodkoagulasjonssystemet, samt EKG i dynamikk.

I tilfelle en planlagt opptak av en pasient med myokardisk iskemi utføres en fullverdig undersøkelse i pasienten:

 1. EKG,
 2. Ekkokardioskopi (ultralyd av hjertet),
 3. Radiografi av brystet,
 4. Generelle kliniske tester av blod og urin,
 5. Biokjemisk blodprøve med bestemmelse av blodkoagulasjonsevnen,
 6. Analyser for syfilis, viral hepatitt, HIV-infeksjon,
 7. Koronar angiografi.

Hvordan utføres operasjonen?

Etter at den preoperative preparat innbefattende intravenøs administrasjon av sedativer og beroligende midler (fenobarbital, phenazepam, etc.) for å oppnå den ønskede effekten av anestesi, pasienten ført til operasjonsrommet hvor operasjonen skal utføres i løpet av den neste klokken 4-6.

Shunting utføres alltid under generell anestesi. Tidligere operativ tilgang ble utført ved hjelp av sternotomi - disseksjon av brystbenet, for tiden er flere og flere operasjoner utført fra mini-tilgangen i intercostal-rommet til venstre i hjerteprojeksjonen.

I løpet av operasjonen er hjertet i de fleste tilfeller forbundet med den kunstige sirkulasjonsenheten (AIC), som i denne perioden utfører blodstrøm gjennom kroppen istedenfor hjertet. Det er også mulig å utføre shunting på et fungerende hjerte uten å koble til AIC.

Etter fastsettingen av aorta (typisk 60 minutter) og forbindelsen av hjertet til apparatet (i de fleste tilfeller til en halv time), velger kirurgen fartøyet, som vil bli shunt og fører det til den påvirkede koronararterien, hemming den andre enden til aorta. Dermed vil blodstrømmen til kranspulsårene utføres fra aorta, og omgå stedet der plakk er plassert. Shunts kan være flere - fra to til fem, avhengig av antall berørte arterier.

Etter at alle shunter ble inngitt bort på riktig sted, ved kanten av brystbenet lagret stiftene fra metalltråd sydd med mykt vev og aseptisk bandasje påføres. Også avløp fjernes, langs hvilken blødning (blodig) væske strømmer fra perikardialhulen. Etter 7-10 dager, avhengig av graden av helbredelse av det postoperative såret, kan sømmer og bandasje fjernes. I løpet av denne perioden utføres daglige dressinger.

Hvor mye koster bypass-operasjonen?

CABG kirurgi er en høyteknologisk medisinsk hjelp, så kostnaden er ganske høy.

Foreløpig er disse operasjonene utføres på kvoter fra det regionale og føderale budsjettet, hvis operasjonen blir utført på en planlagt måte til personer med koronarsykdom og angina, samt gratis MHI politikk hvis operasjonen utføres snarest hos pasienter med akutt hjerteinfarkt.

For å få en kvote skal pasienten ha undersøkelsesmetoder som bekrefter behovet for kirurgisk inngrep (EKG, koronar angiografi, ultralyd i hjertet, etc.), forsterket av retningen til den behandlende lege kardiolog og hjerte kirurg. Venter på kvote kan ta fra noen uker til et par måneder.

Hvis pasienten ikke har tenkt å forvente en kvote og har råd til å utføre operasjonen for betalte tjenester, kan han søke til enhver stat (i Russland) eller privat (utenlandsk) klinikk som utøver slike operasjoner. Den omtrentlige kostnaden for shunting varierer fra 45 tusen rubler. for den meget operative intervensjonen uten kostnaden av forbruksvarer opp til 200 tusen rubler. med kostnaden av materialer. Med felles prosthetikk av hjerteventiler med shunting, er prisen henholdsvis fra 120 til 500 tusen rubler. avhengig av antall ventiler og shunts.

komplikasjoner

Postoperative komplikasjoner kan utvikle seg fra både hjertet og andre organer. I den tidlige postoperative perioden er hjertekomplikasjoner representert ved akutt perioperativ nekrose av myokardiet, som kan utvikle seg til akutt myokardinfarkt. Risikofaktorene for utviklingen av hjerteinfarkt er hovedsakelig på tidspunktet for funksjonen av enheten av kunstig sirkulasjon - jo lenger hjertet ikke utfører sin kontraktile funksjon under operasjonen, desto større er risikoen for myokardisk skade. Postoperativt hjerteinfarkt utvikler seg i 2-5% av tilfellene.

Komplikasjoner fra andre organer og systemer utvikles sjelden og bestemmes av pasientens alder, samt ved tilstedeværelse av kroniske sykdommer. Komplikasjoner inkluderer kongestiv hjertesvikt, slag, forverring av astma, dekompensasjon og diabetes al. Prevention of forekomst av slike tilstander er fullstendig undersøkelse før innpoding og kompleks forberedelse av pasienten for operasjon av indre organer med korreksjonsfunksjon.

Livsstil etter kirurgi

Det postoperative såret begynner å helbrede så tidlig som 7-10 dager etter skanning. Sternum, som er et bein, helbreder mye senere - 5-6 måneder etter operasjonen.

I den tidlige postoperative perioden med pasientens rehabiliteringsforanstaltninger utføres. Disse inkluderer:

 • Diettmat,
 • Åndedrettsgymnastikk - pasienten tilbys en blomstring av en ballong, oppblåsning som pasienten sprer lungene, som forhindrer utvikling av venøs overbelastning i dem,
 • Fysiske øvelser, først i seng, så vandre langs korridoren - er for tiden søker til pasienter så snart som mulig for å styrke, hvis ikke kontraindisert ved den generelle alvorlighetsgraden av tilstanden, for å hindre stagnasjon av blod i venene og tromboemboliske komplikasjoner.

I den sentrale postoperative perioden (etter utslipp og senere) fortsetter å utføre øvelser anbefalt av legen av fysioterapi (lege LFK), som styrker og trener hjertemuskelen og blodårene. Også pasienten må følge prinsippene for en sunn livsstil for rehabilitering:

 1. Fullstendig nektelse fra røyking og alkoholforbruk,
 2. Samsvar med det grunnleggende sunn mat - bortsett fra fet, stekt, krydret, salt mat, spise mer frisk frukt og grønnsaker, meieriprodukter, magert kjøtt og fisk,
 3. Tilstrekkelig fysisk aktivitet - gå, lette morgenøvelser,
 4. Oppnå målnivået av arterielt trykk, utført ved hjelp av antihypertensive stoffer.

Handikappregistrering

Etter kardiell bypassoperasjon utstedes midlertidig uførhet for arbeid (på sykelisten) i opptil fire måneder. Etter det blir pasientene sendt til ITU (medisinsk og sosial kompetanse), hvor de bestemmer om pasienten skal være funksjonshemmet.

Gruppe III er tildelt pasienter med ukomplisert løpet av den postoperative perioden og med grade 1 eller 2 (FC) angina, så vel som uten eller med hjertesvikt. Det er lov til å arbeide innen fag som ikke bærer truslen om hjerteaktivitet til pasienten. Forbudte yrker inkluderer - arbeid på høyde, med giftige stoffer, i feltet, førerens yrke.

Gruppe II er tildelt pasienter med et komplisert forløb av den postoperative perioden.

Gruppe I er tildelt personer med alvorlig kronisk hjertesvikt, som krever omsorg for uvedkommende.

outlook

Prognosen etter bypassoperasjonen bestemmes av en rekke indikatorer som:

 • Varigheten av shunten. Den lengste sikt er bruken av den indre thoracale arterien, siden dens gyldighet er bestemt fem år etter operasjonen hos mer enn 90% av pasientene. De samme gode resultatene er notert ved bruk av den radiale arterien. Den store saphenøsvenen har mindre holdbarhet, og anastomosekonsistensen etter 5 år observeres hos mindre enn 60% av pasientene.
 • Risikoen for å utvikle hjerteinfarkt er bare 5% de første fem årene etter operasjonen.
 • Risikoen for plutselig hjertedød er redusert til 3% i de første 10 årene etter operasjonen.
 • Toleransen for fysisk anstrengelse er forbedret, anginaangrepene øker, og i de fleste pasienter (ca. 60%) gir ikke angina tilbake i det hele tatt.
 • Dødsstatistikk - postoperativ dødelighet er 1-5%. Risikofaktorer inkluderer preoperative (alder, antall overførte hjerteinfarkt, myokardiskemi område, antall syke arterier, anatomiske trekk ved koronararteriene før kirurgi) og postoperativ (natur shunt og tid for hjerte-bypass).

Basert på det ovenstående, bør det bemerkes at CABG kirurgi - et utmerket alternativ til langvarig behandling av koronar arteriesykdom og angina, reduserer så betydelig risiko for myokardinfarkt og risikoen for plutselig hjertedød, så vel som en betydelig forbedring av pasientens livskvalitet. Derfor, i de fleste tilfeller, er bypass operasjon prognose gunstig, men live-pasienter etter bypass hjerteårene mer enn 10 år.

Les Mer Om Fartøyene