arytmi

De vanligste forstyrrelsene i kardiovaskulærsystemet er arytmi. De oppstår på grunn av mange andre lidelser i kroppen. Feil i hjertets rytme, og dette er det som kalles arytmi, blir ofte observert hos ganske friske mennesker, mens de er nesten umerkelig, men likevel fører til noen komplikasjoner.

Årsakene til arytmier

Årsakene til arytmier er svært varierte, men de kan alle deles inn i to store grupper: forstyrrelser i hjertesystemet og primære sykdommer som bidrar til arytmi. Derfor vurderes årsakene til arytmier i sammenheng med disse gruppene av faktorer.

Forstyrrelser av hjertets ledningssystem. Den normale rytmen i hjertet sørger for riktig blodsirkulasjon i kroppen, slik at alle organer og systemer fungerer som de skal. Denne rytmen er gitt av hjertens ledende system, som er dannet fra nettverket av spesialiserte noder. Hver slik knute består av en klynge av høyt spesialiserte celler som lager og utfører elektriske pulser langs spesifikke bunter og fibre. Det er disse impulser som forårsaker atriens muskler å kontrakt, og spesifiserer nødvendig frekvens, synkronisering og enhetlighet i arbeidet deres.

Hovedkoden til hjertets ledningssystem ligger i den øvre delen av høyre atrium. Det kalles en sinus node eller Kis-Flak knutepunkt. Han kontrollerer hjertekontraksjoner, avhengig av personens aktivitet, tid på dagen, nervøs spenning. Pulser som oppstår i sinusnoden, passerer gjennom atriumet, noe som forårsaker sammentrekning til atrioventrikulærknutepunktet. Dette nettstedet heter atrioventrikulær knutepunkt og ligger på grensen til atria og ventrikkene. Det kan også skape impulser om nødvendig, men ved normal drift av ledende system, reduserer denne noden impulser til atriärkontrakten, som overgår blodet til ventrikkene. Deretter passerer de på det ledende vev, kalt Hans bunt videre inn i ventriklene, forårsaker deres sammentrekning. Hans bunt er delt inn i to grener som består av Purkinje-fibre som fører hver til sin ventrikel, og sikrer synkronisering av deres arbeid. Etter sammentrekning hviler hjertet og igjen gjentas syklusen.

Rytme innen 60-80 slag per minutt kalles Sinusrytme og dette er det vanlige arbeidet i hjertet og det ledende systemet. Enhver annen rytme, forskjellig fra det normale antallet slag, kalles arytmi. Dette kan oppstå hvis impulser forstyrres i en av noderne eller ved ledningsforstyrrelser på et hvilket som helst sted. Hjertesvikt oppstår i 17% av rytmeforstyrrelser, men beskyttelsesfunksjonen til ledningssystemet fungerer ofte og hjertet setter en annen knute.

Sykdommer som bidrar til arytmi. Ofte oppstår arytmier på grunn av lidelser i menneskekroppen eller sykdommer som utløser disse forstyrrelsene. En økning i blodnivået av adrenalin, et pankreas hormon eller en blodsukkernivå kan bidra til hjerterytmeforstyrrelser. Brudd på vann-saltbalansen, karakterisert ved at forandringer i blodnivåer av kalium, natrium, kalsium og magnesium, og hvor syre-base-balansen ved endring av nivået av oksygen og karbondioksyd i blod, også fremkalle sykdommen.

Arrhythmias forekommer i sykdommer i kardiovaskulærsystemet - aterosklerose, hjertesvikt, hjertefeil. Livsstilen bidrar også til forstyrrelsen av hjerterytmen. Arrytmi blir en konsekvens av rusmidler med alkoholmisbruk, røyking, bruk av narkotika, hyppig og meningsløs medisinering. Sistnevnte faktor observeres ofte hos personer som er engasjert i selvbehandling og særlig selvdiagnose av sykdommer.

Variasjon og symptomer på arytmi

Hittil har medisin skilt flere tolv arytmier, alle sammen med nesten identiske manifestasjoner. Men nesten alltid symptomene på arytmi er en reduksjon eller økning i rytmen til hjerteslag, deres uregelmessighet. Det er flere grupper av arytmier, avhengig av hjertesvikt. Dette er brudd på automatisme, forstyrrelser av spenning, ledningsevne og en blandet gruppe.

Rytmeforstyrrelsene kan være av to slag: bradykardi, og akselerasjon - takykardi. I det første tilfellet finnes det slike symptomer på arytmi som generell svakhet, svimmelhet, kortpustethet, mørke i øynene, rask tretthet, en tilstand nær et tap av bevissthet eller et kort bevissthetstap. Med takykardi føles hjertebanken, kortpustethet, generell svakhet, rask tretthet. Noen typer takykardi fører til klinisk død, så du må være svært forsiktig når du manifesterer slike symptomer.

Sinus takykardi - Økning i hjertefrekvens fra 90 til 150-180 slag per minutt. Økningen skyldes økningen i sinusknuteprogrammets automasjon, der impulser forekommer med større frekvens. Hos friske mennesker er dette ofte forbundet med fysisk anstrengelse, følelsesmessig stress, å ta visse medisiner, koffein, alkohol, nikotin. Normal betraktes som en midlertidig økning i anemi, feber, arteriell hypotensjon og andre sykdommer. I tilfelle av vedvarende økning i hjertefrekvensen over 100 slag per minutt, uansett tilstanden av våkenhet og hvile i tre måneder, regnes det som en sykdom. Ved diagnostisering av EKG observeres bare en økning i rytmen, og det er ingen andre unormaliteter.

Ofte forekommer sykdommen hos unge kvinner. Det antas at sykdommen bidrar til en økning i tonen i det sympatiske nervesystemet. Behandling av arytmi i dette tilfellet er primært rettet mot å eliminere årsaken til takykardi. Hvis det er relatert til neurokirkulær dystoni, foreskrive sedativer, beta-blokkere. I tilfelle hjertesvikt brukes hjerteglykosider.

Sinus bradykardi - en reduksjon i hjertefrekvensen under 60 slag per minutt. Av sin natur er denne reduksjonen ikke en patologi, det forekommer ofte hos friske mennesker, spesielt godt trente fysisk. Men i tilfelle slike symptomer på arytmi som svimmelhet, kortpustethet, mørkere i øynene, er bevissthetstap betraktet som en sykdom.

Forekomsten av bradykardi kan være assosiert med hjerteinfarkt, økt intrakranielt trykk, hypotyreose, virus sykdommer. Den primære årsaken er den primære lesjonen av sinusnoden på grunn av økt tone i det parasympatiske nervesystemet. Behandling av arytmi i dette tilfellet administreres medisinsk, etter avtale atropin, isoprotenol, og elektrokardiostimulering utføres. I fravær av kliniske manifestasjoner krever ikke en reduksjon i hjerteslagets rytme behandling.

Sinus arytmi - hjerteslagets rytme, hvor perioder med hyppige og hyppige perioder veksler. Den vanligste forekomsten av respiratorisk arytmi, hvor frekvensen øker ved innånding og redusert utånding. Sykdommen er forårsaket av impulsets ujevne utseende, som er forbundet med svingninger i tonen i vagusnerven, samt endringer i blodpåfyllingen av hjertet under pusten. Ofte oppstår som en sammenhengende sykdom med nevrokirkulatorisk dystoni og ulike smittsomme sykdommer.

Ved diagnostisering av EKG er det kun observert periodisk forkortelse og forlengelse av R-R-intervaller, hvor frekvensen er relatert til luftveiene. Alle andre indikatorer er normale, da pulspassasjen i det kablede systemet ikke brytes.

Syndrom av svakhet i sinusnoden skyldes svekkelsen eller terminering av sinuskoden. Det kan oppstå som et resultat av iskemi av knuten, kardiosklerose, myokarditt, kardiomyopati, infiltrative myokardieskader. I noen tilfeller kan syndromet være medfødt av det ledende systemet.

I tilfelle av opphør av sinus-funksjonen omfatter et beskyttende ledende system, og leverer pulsene i knuten. Med denne rytmen av hjertet ledningssystemet er bremset ned, men sinusknuten blir ute av drift er svært sjelden, som regel fungerer det med lange intervaller. Under aktiveringen av hovednoden slutter AV-noden ikke å gi impulser, og det er en betydelig økning i hjerterytmen. Et karakteristisk trekk ved sykdommen er kort senkingen av hjertet som mange pasienter som ikke er ledsaget av ubehagelige opplevelser, sinus blokk, som har de samme egenskapene, er en form av dette syndromet. Med dette arbeidet i hjertet kan det være tegn på utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen, hjertesvikt.

I denne sykdommen kombineres ofte sinus bradykardi med paroksysmer av takysystoliske og ektopiske arytmier. Kan manifestere seg fibrillerende arytmi, når atrioventrikulærknutepunktet fungerer. I noen tilfeller trenger pasienter ikke behandling. Elektrokardiostimulering utføres kun med tegn på nedsatt blodtilførsel til organer som er viktige for livet. Pasienter er kontraindisert i legemidler som brukes til takykardi og bradykardi, da de med hyppige endringer i rytmen kan forbedre syndromets komponenter. Hovedbehandlingen er rettet mot å eliminere årsakene til sykdommen.

Lidelser av excitability. En av de vanligste typer arytmi er beats. Dette er en for tidlig sammentrekning av hjertet når det er en puls utenfor sinusnoden. Extrasystoler eller for tidlige sammentrekninger kan forekomme både hos pasienter og hos friske mennesker. Regelen er forekomsten av opptil 200 over ventrikulære og 200 ventrikulære ekstrasystoler per dag. Oftest forekommer under påvirkning av stress, anstrenge, konsumere koffein, alkohol og tobakk. Faktisk er slike reduksjoner helt trygge. Men hos pasienter med organisk hjerteskader kan de føre til komplikasjoner.

Extrasystolia kan betraktes som et syndrom i lungene, fokale former for myokarditt. skille atrial, atrioventrikulær, ventrikkel Extrasystoles, avhengig av impulser som forårsaker sammentrekning. Kilden til pulsen kan være flere eller en så skille monotopisk og polytopisk ekstrasystol. På frekvensen skiller individuelle ekstrasystoler til 5 om et minutt, flertall - mer enn 5 om et minutt, par og gruppe. Behandling av ekstrasystol med organiske hjerte-lesjoner utføres ikke med antiarytmiske legemidler, etter at inntaket av inntaket deres returnerer syndromet. Samtidig var det nesten tredelt økning i dødeligheten. Betablokkere i behandling forårsaker også livstruende komplikasjoner, og virker ikke. Behandling bør rettes mot eliminering av sykdommen som forårsaket ekstrasystolen.

Paroksysmal takykardi Er et sterkt angrep med rask hjertefrekvens med en rytmfrekvens på 130 til 200 slag per minutt. Beslag kan vare fra noen få sekunder til flere dager. Det er en sykdom som skyldes utseendet av fokuset på excitasjon, som kan være noen av delene av det ledende systemet, dets celler genererer impulser med høy frekvens.

skille atrial og ventrikkel paroksysmal takykardi, avhengig av plasseringen av locus som genererer impulser. Atriell paroksysmal takykardi oppstår som følge av transient oksygen sult av hjertet, endokrine lidelser, og et brudd på antall elektrolytter i blodet. Kilden til pulser er den atrioventrikulære knutepunktet. Symptomene på arytmi består i dette tilfelle av hyppige hjertebank, ubehagelige følelser i brystet, som kan gå til kortpustethet og smerte i hjertet. I noen tilfeller kan et angrep være forårsaket av et brudd på det autonome nervesystemet. I dette tilfellet er det en økning i blodtrykk, kulderystelser, en følelse av mangel på luft, en klump i halsen, rikelig og hyppig vannlating etter et angrep. På et vanlig kardiogram er slike angrep nesten umerkelig, på grunn av deres korte varighet.

Ventrikulær takykardi oppstår som et resultat av akutte og kroniske former for koronar hjertesykdom, en litt mindre kardiomyopati, hjertesykdom, inflammatorisk sykdom i hjertemuskelen. Hos 2% av pasientene er det en overdose eller langvarig inntak av hjerteglykosider. Pulser opptrer i ventrikkene eller inngrepsseptumet. Sykdommen kan være farlig, da den går over i ventrikulær fibrillasjon. Samtidig kontrakterer ikke hele ventrikelens muskel, men bare enkelte fibre i tilfeldig rytme. Ved en slik rytme kan hjertet ikke utføre sin funksjon, siden det ikke er noen faser av systol og diastol.

Behandling av paroksysmal takykardi i den ventrikulære formen utføres med medikamentet lipokainom. Tilordne det intramuskulært og intravenøst, i tilfelle når effekten ikke oppnås, erstattes den novokainamidohm, ritmilenom, Cordarone. Hvis angrepet oppsto for første gang, velges pasienten et arytmisk legemiddel under kontroll av Holter-overvåking. Ved atriell form avhenger behandlingen av sykdommen som forårsaket arytmen.

Konduktivitetsforstyrrelser. En økning i impulsernes konduktivitet kalles Wolff-Parkinson-White syndrom, eller WPW syndrom. Det preges av plutselig takykardi på grunn av tilstedeværelsen av flere veier i hjertets muskler. Syndromet er oftest en medfødt hjertesykdom. Ved angrep reduserer pasienten arterielt trykk kraftig, det er en svimmelhet, delikatesse, bevissthetstap er mulig.

Behandling for WPW syndrom utføres ved hjelp av endovaskulær røntgenoperasjon. Ved hjelp av spesialutstyr blir ytterligere ledende måter ødelagt, noe som fører til fullstendig gjenoppretting av pasienten. Sykehusinnleggelse etter slike inngrep er ganske kortvarig bare 3 dager. Men behandlingen avhenger av kvaliteten på utstyret og profesjonaliteten til de ansatte, det er få slike institusjoner.

Sinoaurisk blokkering - svekkelse av impulsen fra sinusnoden til atriumet, hvor hjertepause oppstår. Sykdommen er sjelden, det oppstår på grunn av økt tone i vagusnerven eller nederlaget for sinriuriske området av atriene. Det kan observeres hos pasienter med organiske endringer i myokardiet i atria, men noen ganger er det funnet hos friske mennesker. Det er tre grader av sykdommen. Den første graden er bremsing av overgangen til puls fra noden til atria, den andre er blokkering av visse impulser, og den tredje graden er fullstendig blokkering av pulser.

Årsakene til sinus blokk kan være sykdommer som for eksempel aterosklerose på høyre koronararterie, inflammatoriske og sklerotiske endringer i den høyre atrium, myokarditt. Når disse avvik kan forekomme blokade de direkte årsaker, når en puls ikke blir generert i sinusknuten, eller dens utilstrekkelig styrke for atriale depolarisering, vil pulsen bli blokkert.

Symptomer på arytmi manifesteres med blokkad i andre grad, dette er følelser av uregelmessigheter i hjertearbeidet, en følelse av mangel på luft, svakhet, svimmelhet. I den tredje grad av blokkering eller når det er flere dråper rytme på rad, er det en erstatning rytme.

Sinoaurisk blokkering er en av de farlige former for svakhet i sinuskoden. Kan føre til cerebral iskemi med Morgan-Eden-Stokes syndrom. I nærvær av vedvarende bradykardi administreres injeksjon av atropin subkutant, kordiamina, efedrin, izadrina, novorina, steroidhormoner.

Atriell atriell blokk - Krenkelse av passasjen av puls i atriumet oppstår av samme grunner som sinoauric. Også er det tre grader: den første er karakterisert ved retardasjon av den andre - periodevis forekommende puls blokkere ledning til venstre forkammer, den tredje avviker fullstendig blokkering puls og en atrial dissosiasjon.

Atrioventrikulær blokk - forstyrrelse av konduktiviteten til den atrioventrikulære knutepunktet, hvor impulsen fra atria til ventriklene forsinkes. Det er tre grader blokade, mens du deler den andre graden i to undertyper. Artificial AB blokkering vurderes separat. I første grad går passasjen av pulsen ned, så vel som med andre blokker av første grad. I andre grad er det en nedbremsing av puls med delvis blokkering, som er preget av tap av rytmen til hjerteslagene. AV-blokkering av Mobitsa type I er observert hos idrettsutøvere, med inntak av hjerte glykosider, adrenoblokere, kalsiumantagonister, klonidin, propafenon, ved revmatisme, med myokarditt. AB-blokkering av Mobitsa II-typen observeres mot bakgrunnen av organisk skade på hjertet. Symptomer på arytmi er preget av Morgane-Adams-Stokes-angrep, samt de samme symptomene som sinus bradykardi. I tredje grad er det en fullstendig blokkering av impulser, hvor atriene og ventriklene trekker seg uavhengig.

Den eneste behandlingen for arytmi med atrioventrikulære blokkeringer er kirurgisk. Utfør implantasjon av en permanent pacemaker, som gjenoppretter normal rytme for hjerteslag. Indikasjoner for kirurgi er manifestasjoner bradykardi - kortpustethet, svimmelhet, besvimelse, og pause av hjertet eller hjertefrekvens under 40 slag per minutt.

Blokkering av buntgrenbenene Dette er et brudd på supraventrikulære impulser langs en eller begge bena, lokalisert både i beina og i grenene. Ved full eller delvis blokkering av ett av bena virker eksitasjonspulsen på begge ventrikkene gjennom et intakt ben. I dette tilfellet er det en deling av hjerte lyder. En fullstendig blokkering av begge bein fører til blokkering av hjertet.

Sykdommen, forårsaket av fibrotiske prosesser, som er forbundet med koronarosklerose, begrenset myokarditt, som igjen er assosiert med fokal infeksjon. Blokkering av venstre ben forekommer med aorta defekter og arteriell hypertensjon, og den rette med medfødte og mitral hjertefeil.

Blandet gruppe av arytmier. I denne gruppen inkluderer arytmier rytmeforstyrrelser som har symptomer og kliniske manifestasjoner av andre lidelser.

Den vanligste formen for supraventrikulær arytmi - atrieflimmer. Oftere kalles denne lidelsen - atrieflimmer. Karakteristisk kaotisk atriell sammentrekning med en frekvens på 400-600 per minutt, uten koordinering med ventrikkene. Siden AV-noden kun er i stand til å overføre bare 140-200 pulser per minutt, er det en uregelmessig sammentrekning av ventrikkene, lik flimmer. Sinusnoden mister sin evne til å kontrollere frekvensen og synkroniseringen av pulser.

Brudd øker risikoen for blodpropper, som igjen kan være årsakene hjerneslag. Overgangen av paroksysmisk form for arytmi i permanent form fører til utvikling av hjertesvikt. Det er atrieflimmer med en kraftig økning i hjertefrekvensen, en følelse av hjertesvikt, generell svakhet, mangel på luft, brystsmerter og en panikk følelse av frykt. Angrep kan skje uten medisinering og innen få sekunder eller minutter, men ofte kan de vare lenge nok og kreve legehjelp.

En forstyrrelse utvikles med elektriske og strukturelle endringer i atria, som ofte oppstår med alderen. Utviklingen av arytmi fremkaller organiske hjertesykdommer, overførte operasjoner på det åpne hjertet, skjoldbrusk sykdom, arteriell hypertensjon, samt alkoholmisbruk.

Forstyrrelsen kan være angripende eller permanent. Angrep stoppes ved hjelp av medisinering eller elektriske metoder for rytmeforskrift. Med en konstant form av sykdommen er det nødvendig med et konstant inntak av medisiner. I tillegg til legemiddelbehandling brukes også radikal behandling. Det består i radiofrekvens isolasjon av lungeårene. Effektiviteten av denne metoden er 50-70%, men i følge kompleksiteten og høye kostnader er operasjonen ekstremt sjelden. Også en kunstig atrioventrikulær blokk av den tredje grad kan utføres, hvoretter en permanent pacemaker blir implantert. En slik metode eliminerer ikke selve bruddet, men gjør det ufølsomt for en person.

Diagnose av arytmi

Den aller første diagnosen av hjertearytmier er deres kliniske manifestasjoner. Symptomer på arytmi er ikke lik manifestasjonene av andre sykdommer, når de oppstår, bør et elektrokardiogram gjøres. Men diagnosen kan bekreftes ved registrering av kardiogrammet bare dersom arytmen har konstant eller jevn karakter. Ved mistanke om paroksysmal arytmi registreres et elektrokardiogram 24 timer i døgnet. Denne metoden for diagnose kalles Holter overvåking. Den består i konstant registrering av hjerterytmen ved hjelp av sensorer festet til et kompakt instrument. Noen ganger i den daglige modusen er det ikke mulig å fikse bruddet.

Hvis ikke ECG, Holter-overvåkning ikke løser sykdommen, utføres mer komplisert diagnose av arytmi, der faktorene som forårsaker forekomsten er bestemt. Dette gjør det mulig å bestemme mekanismen for dens forekomst. Slike studier inkluderer transesofageal hjerte stimulering. Metoden brukes ved mistanke syk sinus syndrom, for å klargjøre den diagnose og bestemme den mest passende forebyggende behandling, med mistenkt WPW syndrom, latent koronar insuffisiens, sviktende diagnose av koronar hjertesykdom ved andre metoder. Forskningen består i å innføre en rytme gjennom en spesialisert elektrode, som injiseres som en vanlig sonde og festes i spiserøret.

Også for arytmi tilt test. Det lar deg identifisere årsaken til synkope. Ved utførelse av en pasientprøve fra en horisontal posisjon, blir de ført inn i en vertikal, med varierende intensitet, intensitet. Testen fremkaller en bevisstløs tilstand, og overvåking av hjertefrekvens og blodtrykk under undersøkelsen gjør det mulig å bestemme årsaken til bevissthetstap.

intrakardiell (invasiv) elektrofysiologisk studie betraktes som den mest informative studien av de elektrofysiologiske egenskapene til hjertet og ledningssystemet. Denne diagnosen av arytmi brukes til å avklare lokaliseringen av atrioventrikulær blokade, arten av takykardier og andre abnormiteter. Denne studien er svært viktig når man velger kirurgisk behandling og implanterbare pacemakere. I noen tilfeller brukes intrakardiell elektrofysiologisk forskning for å arrestere alvorlige arytmier.

Undersøkelsen utføres kun i spesialutrustede laboratorier, da denne metoden er ganske risikabelt. For sin oppførsel er hovedkarmen på skulderen, eller lårbenen, punktert. Under røntgenkontrollen injiseres høyre katetre med kateterelektroder, og testen utføres.

Komplikasjoner av arytmi

Noen typer arytmier er ledsaget av akutt eller kronisk hjertesvikt, der det er en kraftig nedgang i blodtrykk, lungeødem. Dette er ventrikulær takykardi, fibrillerende arytmi, atrieflimmer. Komplet AV-blokkering og ventrikulær fibrillasjon fører til hjertestans og klinisk død.

Plutselig hjertedød - naturlig død på grunn av hjertets patologi Dette foregår av akutte symptomer på hjertesykdom, bevissthetstap i en time. Men tidspunktet for døden er uventet.

I 83% av plutselige hjertedødssaker er det forbundet med iskemisk hjertesykdom og hjerteinfarkt. Påvirke utviklingen av komplikasjoner og senere føre til det fatale utfallet av ventrikulær fibrillering, ventrikulær takykardi, kranspulsårssykdom.

Forebygging og behandling av arytmi

For å forhindre plutselig hjertedød, er behandling eller arrest av arytmier rettet. Til dette formål foreskrives antiarytmisk terapi, ablation av hjerteveiene, implantering av pacemakere. Praktisk talt en hvilken som helst behandling rettet mot forhindring av arytmi sin re-forekomst og eliminering av relaterte sykdommer, som oftest er årsakene til arytmi. Til dags dato er det bare en pålitelig måte å eliminere livstruende arytmier på. Denne terapien med implanterbar cardioverter-fiber, effektiviteten av denne fremgangsmåte er 99%, noe som reduserer dødeligheten av koronar hjertesykdom og etter hjerteinfarkt. I tillegg sørger slik behandling for pasienter å leve et fullt liv uten å begrense deres fysiske evner.

Hjertets hjerterytme - hva er det, og hvordan å behandle det?

Hjertearytmi - brudd på frekvens, rytme og sekvens av hjertesammensetninger. De kan oppstå på strukturelle endringer i ledningssystemet med hjertesykdom og (eller) under påvirkning av autonome, endokrine, og elektrolytt, og andre metabolske forstyrrelser, forgiftninger, og noen medisinske effekter.

Ofte, selv med uttalt strukturelle endringer i myokardiet, skyldes arytmi delvis eller hovedsakelig metabolske forstyrrelser.

Hjertearytmi hva er det, og hvordan behandles det? Normalt samles hjertet med jevne mellomrom med en frekvens på 60-90 slag per minutt. I samsvar med kroppens behov kan det enten redusere sitt arbeid, eller øke antallet kutt i løpet av et minutt. Ifølge WHO er arytmi enhver rytme av hjerteaktivitet som er forskjellig fra den vanlige sinusrytmen.

årsaker

Hvorfor arrythmia oppstår, og hva er det? Årsakene til arytmi kan være funksjonsforstyrrelser i nervesystemet, eller anatomiske endringer. Ofte er hjerterytmeforstyrrelser et symptom på en sykdom.

Blant patologier i kardiovaskulærsystemet, følges følgende betingelser av arytmier:

 • iskemisk hjertesykdom på grunn av endringer i myokardiums struktur og utvidelse av hulromene;
 • myokarditt på grunn av brudd på hjertets elektriske stabilitet;
 • hjertefeil på grunn av økt stress på muskelceller;
 • skader og kirurgiske inngrep på hjertet fører til direkte skade på stiene.

Blant de viktigste utløserne av arytmieutvikling er følgende:

 • avhengighet av energidrikker og koffeinholdige;
 • urimelig forbruk av alkohol og røyking;
 • stress og depressive forhold;
 • overdreven fysisk anstrengelse;
 • forstyrrelser i metabolske prosesser;
 • slike hjertepatologier som vices, iskemisk sykdom, myokarditt, hypertensjon og andre tilstander;
 • forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen;
 • smittsomme prosesser og soppinfeksjoner;
 • stater i overgangsalderen;
 • sykdommer i hjernen.

Idiopatisk arytmi kalles en tilstand hvor årsakene etter en omfattende undersøkelse av pasienten forblir ubestemt.

klassifisering

Avhengig av hjertefrekvens er følgende typer arytmi skjenket:

 1. Sinus takykardi. Ledende i dannelsen av elektriske impulser i myokardiet er sinusnoden. Med sinus takykardi overstiger hjertefrekvensen 90 slag per minutt. Det føles som et hjerteslag.
 2. Sinus arytmi. Dette er en unormal veksling av hjerteslag. Denne typen arytmi forekommer vanligvis hos barn og ungdom. Det kan være funksjonelt og relatert til puste. Når du inhalerer, blir hjertesammenheng hyppigere, og når du puster ut, blir de mindre hyppige.
 3. Sinus bradykardi. Den er preget av en reduksjon i hjertefrekvensen til 55 slag per minutt eller mindre. Det kan observeres hos friske, fysisk trente personer alene, i en drøm.
 4. Paroksysmal atrieflimmer. I dette tilfellet snakker de om et sterkt raskt hjerterytme med riktig rytme. Frekvensen av sammentrekninger under et angrep når 240 slag per minutt, forårsaker presyncope, økt svette, blekhet og svakhet. Årsaken til denne tilstanden ligger i utseendet av ytterligere impulser i atria, noe som resulterer i at resten av hjertemuskelen blir sterkt redusert.
 5. Paroksysmal takykardi. Dette er den riktige, men hyppige rytmen av hjertets arbeid. Hjertefrekvensen i dette tilfellet varierer fra 140 til 240 slag per minutt. Den starter og forsvinner plutselig.
 6. Arytmi. Dette er en for tidlig (ekstraordinær) sammentrekning av hjertemuskelen. Følelser i denne form for arytmier kan enten være en intensivert trykk i hjertet eller som en fading.

Avhengig av graden av kurs og alvorlighetsgraden av symptomene på hjertearytmi, bestemmes en behandlingsregime.

Symptomer på hjertearytmi

I tilfelle av hjertearytmi Symptomene kan variere innen vide grenser og bestemmes av frekvens og rytme av hjerte sammentrekninger, deres effekt på intrakardiale, cerebral, renal hemodynamikk og funksjon av den venstre ventrikkel.

Hovedtegnene på arytmi er hjerteslag eller en følelse av forstyrrelse, som falmer i hjertet. Forløpet av arytmier kan ledsages av kvelning, angina, svimmelhet, svakhet, besvimelse, utvikling av kardiogent sjokk.

Symptomatisk, avhengig av form for arytmi:

 1. Følelser med hyppige, uregelmessige hjerteslag er kjent med atrieflimmer.
 2. Fading av hjerteaktivitet og ubehag i hjerteområdet - med sinusarytmi.
 3. Med ekstrasystole klager pasientene om følelser av falming, sjokk og uregelmessigheter i hjertearbeidet.
 4. Hjertepatoklinasjoner er vanligvis forbundet med sinus takykardi.
 5. Paroksysmal takykardi karakteriseres ved å plutselig utvikle og stoppe hjertebanken til 140-220 ud. i min.
 6. Anfall av svimmelhet og svimmelhet - med sinus bradykardi eller svakhetssyndrom i sinuskoden.

Det er såkalte "stumme" arytmier som ikke manifesterer seg klinisk. De oppdages vanligvis ved fysisk undersøkelse eller elektrokardiografi.

Arrytmi i graviditet

Prognosen for graviditet og kommende fødsler avhenger av hvordan hjertet av en kvinne reagerer på de forventede hendelsene. Imidlertid må vi ikke glemme at graviditet i seg selv, er ikke helt en normal tilstand, kan forårsake rytmeforstyrrelser og gi arytmi. For eksempel viser utseendet på ekstrasystol eller paroksysmal takykardi under graviditet som regel ikke en organisk lesjon av myokardiet, og forekommer hos ca 19-20% av gravide kvinner. Og hvis du fortsatt har en sen toksisose for alt dette, trenger du ikke å vente fra hjertet, vil arytmiene intensivere.

Det utgjør ingen spesiell risiko for kvinners helse slik arytmi som fullstendig eller ufullstendig atrioventrikulær blokk. I tillegg fremmer graviditet hyppig ventrikkelrytmen, og tiltak er tatt bare i tilfeller av hjertefrekvensen faller av eller under 35 slag per minutt (fødsel - tang). Men med organisk hjertesykdom hos kvinner som behandles med økt oppmerksomhet siden forekomsten av atrieflimmer i denne situasjonen er en kontraindikasjon til bevaring av svangerskapet. I tillegg krever valg av leveringsmetode før termen også spesiell omsorg. Det virker som en mild, i andre tilfeller et keisersnitt hos slike pasienter kan møte tromboemboli i lungearterien (lungeemboli).

Selvfølgelig kan ingen forby en graviditet, så kvinner med hjertepatologi bevisst tar risikoer, drevet av et verdsatt ønske - å bli mor. Men hvis graviditet allerede har skjedd, må doktorgravenes forskrifter og anbefalinger følges nøye: å observere regimet for arbeid og hvile, å ta nødvendige medisiner og å bli innlagt på sykehus, om nødvendig, under tilsyn av leger. Fødtene til slike kvinner, som regel, foregår i en spesialisert klinikk hvor en kvinne når som helst kan motta akuttmedisinsk behandling (tatt hensyn til hjertepatologi) i tilfelle uforutsette omstendigheter.

diagnostikk

Hvis det oppdages tegn på arytmi, vil legen foreskrive en fullstendig undersøkelse av hjertet og blodårene for å fastslå årsaken til uorden. De viktigste diagnosemetodene lytter til hjertet og EKG.

I tilfelle patologien ikke er av permanent karakter, brukes Holter-overvåkning - døgnopptak av hjerteslag ved hjelp av spesielle sensorer (utført på sykehus). I noen tilfeller er passiv forskning ikke nok. Da induserer legene arytmi ved kunstige midler. For dette har flere standardtester blitt utviklet. Her er de:

 • fysisk belastning;
 • kartlegging;
 • elektrofysiologisk studie;
 • test ved hjelp av en skråstilt tabell.

Behandling av hjertearytmi

Ved diagnostisert hjertearytmi er valget av behandlingstaktikk basert på årsaken, type hjertearytmi og den generelle tilstanden til pasienten. Noen ganger, for å gjenopprette normal drift av hjertet, er det nok å foreta en medisinsk korreksjon av den underliggende sykdommen. I andre tilfeller kan pasienten kreve medisinsk eller kirurgisk behandling, som nødvendigvis skal utføres under systematisk tilsyn med EKG.

Legemidler som brukes i legemiddelbehandling for arytmier:

 • kalsiumkanalblokkere - verapamil / diltiazem;
 • beta-blokkere - metoprolol / bisoprolol / atenolol;
 • kaliumkanalblokkere - cordaron / sotohexal;
 • blokkere av natriumkanaler - novokain / lidokain.

Til kirurgisk inngripen utveier stadiene av alvorlig nedbrytning av muskelhjertets vev. Følgende prosedyrer kan tilordnes:

 • pacing;
 • implantering av en cardioverter-defibrillator;
 • kateter radiofrekvens ablation.

Behandlingen av hjertearytmi, spesielt dens komplekse former, håndteres kun av en kardiolog. Bruk av disse legemidlene kan bare baseres på strenge indikasjoner, avhengig av type arytmi. Ved begynnelsen av behandlingen bør legemidlet velges under tilsyn av en lege, og i alvorlige tilfeller bare i sykehusinnstilling. Gitt diagnosen, velger legen en medisinbehandling.

Folkemidlene

På en gang vil vi legge merke til at ved diagnosen en hjertearytmi, bør nasjonale midler bare brukes som tillegg til tradisjonelle medisinske preparater, men i det hele tatt ikke å erstatte dem. Faktisk akselererer urter bare prosessen med utvinning, men er ikke i stand til å kurere en person helt. Det er fra dette at du bør fortsette når du velger oppskrifter du liker.

 1. Hell 30 bær av hagtorn med et glass kokende vann og sett blandingen på en liten brann i 10-15 minutter. Buljongen brukes i frisk form i like store deler om dagen.
 2. Bland en flaske alkoholtinktur av valerian, hagtorn og morwort. Rist blandingen godt og legg den i kjøleskapet i 1-2 dager. Legemidlet er tatt 30 minutter før du spiser 1 teskjef.
 3. Kok et glass vann i en emaljepanne, og tilsett deretter 4 g Adonis-gress. Kok blandingen i 4-5 minutter over lav varme, kjøl det og legg kasserollen på et varmt og tørt sted i 20-30 minutter. Den filtrerte buljongen lagres i kjøleskapet, tatt 1 ss skje 3 ganger om dagen.
 4. Skiv 0,5 kg sitroner og hell dem med fersk honning, og legg til blandingen av 20 kjerner, tatt fra frøene til aprikoser. Bland blandingen grundig og ta 1 spiseskje i morgen og kveld.

effekter

Forløpet av en hvilken som helst arytmi kan bli komplisert ved fibrillering og fluttering av ventriklene, noe som tilsvarer å stoppe blodsirkulasjonen og føre til pasientens død. Allerede i de første par sekunder, svimmelhet, svakhet, da - tap av bevissthet, ufrivillig vannlating og kramper. Blodtrykk og puls er ikke bestemt, pustestopp, elever utvides - tilstanden til klinisk død setter seg inn.

Hos pasienter med kronisk sirkulasjonsfeil (angina pectoris, mitral stenose), under paroksysmer av takyarytmi, oppstår dyspnø og lungeødem kan utvikle seg.

Når fullstendig atrioventrikulær blokkering eller asystoli kan utvikle synkope (angriper Morgani-Ademsa-Stokes-episodene er kjennetegnet ved tap av bevissthet), forårsaket av en kraftig reduksjon i blodsirkulasjon og redusere blodtrykket og cerebral blodstrøm.

Tromboemboliske ubalanser med atrieflimmer i hver sjette sak fører til hjerneslag.

forebygging

Selv når du vet hva slags sykdom, så vil noen råd om hvordan du behandler arytmi, være ubrukelig hvis du ikke holder fast i enkle regler for forebygging hjemme:

 1. Morgenøvelse, eller friidrett.
 2. Overvåk blodsukkeret og blodtrykket
 3. Nekter alle dårlige vaner.
 4. Oppretthold vekten din innenfor normale grenser.
 5. Å lede en maksimal rolig, jevn livsstil, å være minimal utsatt for overdreven følelser, stress og belastninger.
 6. Riktig kosthold bestående av utelukkende naturlige produkter.

Hvis det er første tegn på arytmi, bør du ikke vente på mer alvorlige symptomer som skal festes, kontakt lege umiddelbart, så vil risikoen for komplikasjoner og vektøkning være mye lavere.

outlook

I prognoseplanen er arytmier ekstremt tvetydige. Noen av dem (supraventricular extrasystoles, sjeldne ventrikulære ekstrasystoler), som ikke er forbundet med hjertets organiske patologi, utgjør ingen trussel mot helse og liv. Atrieflimmer, tvert imot, kan forårsake livstruende komplikasjoner: iskemisk berøring, alvorlig hjertesvikt.

De mest alvorlige arytmiene flatterer og ventrikulær fibrillering: de utgjør en umiddelbar trussel mot livet og krever gjenopplivning.

Arytmi. Årsaker, symptomer, typer og behandling av arytmi

God tid på dagen, kjære lesere!

I dagens artikkel vil vi vurdere en slik hjertesituasjon som arytmi, dets årsaker, symptomer, typer, diagnose, forebygging og behandling, tradisjonelle og folkemessige virkemidler. Så...

arytmi - patologisk tilstand, brudd på frekvens, rytme og sekvens av eksitasjon og sammentrekning av hjertet.

I normal tilstand samarbeider hjertet med jevne mellomrom med en frekvens på 60 til 80 slag per minutt. Hvis kroppen trenger det, kan hjertet senke eller fremskynde sitt arbeid. Arytmi er en hvilken som helst rytme av hjerteaktivitet som er forskjellig fra normal normal sinusrytme.

Arytmi. ICD

ICD-10: I47-I49
ICD-9: 427

Årsaker til arytmi

Hver type arytmi har sin egen årsak, i noen arter kan årsakene være like.

Årsaker til ulike typer arytmi:

- bruk av alkohol, røyking
- bruk av energi og andre koffeinholdige drikker
- tar visse medisiner
- stress;
- overdreven fysisk anstrengelse, overspenning
- skjoldbruskkjertel sykdommer;
- binyrene sykdommer;
- sykdommer i kardiovaskulærsystemet (koronar hjertesykdom, hjertesykdommer, hjertesvikt, hjertesykdom, myokarditt, etc.);
hypertensjon
diabetes mellitus
hjernesvulster
- kraniocerebralt traumer;
fedme
overgangsalder;
- brudd på forholdet mellom kalium, natrium og kalsium inne i myokardiums celler og i det ekstracellulære miljøet.

Symptomer på arytmi

Rytmiske overgrep kan forekomme helt asymptomatisk. Arrytmi kan detekteres av en lege under et profylaktisk EKG. Men oftest forårsaker brudd på hjerterytmen håndgripelige symptomer:

- akselerert hjerteslag;
- Langsom hjerterytme;
- en følelse av hjertebank og uregelmessigheter i brystet;
Brystsmerter eller press;
- kortpustethet
- svimmelhet;
- bevissthetstap (eller en tilstand i nærheten av dette).

Komplikasjoner (konsekvenser) av arytmi

Hvis arytmi ikke behandles, kan hjertesykdomsforstyrrelser øke risikoen for å utvikle slike sykdommer og komplikasjoner som:

- slag
- hjerteinfarkt;
Kongestiv hjertesvikt;
- dannelse av trombi
- Plutselig hjertestans (med oppstart av klinisk død).

Typer av arytmi

bradykardi

Med sinus bradykardi reduseres hjertefrekvensen til 55 og færre slag per minutt. Kan føles i form av ubehag i hjertet, svakhet og svimmelhet. Denne typen arytmi kan også være hos friske mennesker i fred eller i søvn.

Dens forekomst kan være forårsaket av hypotensjon (arteriell hypotensjon), også ledsaget av hjertesykdom og med redusert skjoldbruskfunksjon.

Sinus takykardi

Med sinus takykardi overstiger hjertefrekvensen 90 slag per minutt, følt av en person som hjerterytme i brystet.

Forekomsten av denne type arytmi kan ofte skyldes overdreven fysisk stress, følelsesmessig overbelastning, økt kroppstemperatur (med forkjølelse og smittsomme sykdommer), samt hjertesykdom og andre årsaker til arytmi.

Paroksysmal takykardi

Dette er den riktige rytmen i hjertet, men hyppig. Med denne type arytmi er hjertefrekvensen 140-240 slag per minutt. I dette tilfellet føles en person svakhet, hjertebank, økt svette.

Det kan starte plutselig og like plutselig forsvinne. Årsakene til denne type arytmi er de samme årsakene som andre typer arytmi.

Atrieflimmer

Atriell fibrillering er den diskriminerende sammentrekningen av individuelle muskelfibre, mens atriene ikke er helt kontrakterte, og ventriklene trekkes uregelmessig sammen med en frekvens på 100-150 slag per minutt. Med atriell flutter, kontrakt de regelmessig med en frekvens på 250-300 slag per minutt. En person føler seg ikke alltid hjertebank og opplever ikke endringer i helse. Men oftere, folk med atrieflimmer klager over fladder i brystet, smerte i hjertet og kortpustethet.

Denne typen arytmi oppstår med sykdommer og hjertefeil, skjoldbruskkjertel, alkoholisme.

Den farligste rytmeforstyrrelsen er fibrillasjonen og flutten av ventrikkene. Det kan oppstå med alvorlig hjertesykdom, elektrotrauma, overdose av visse legemidler. Karakterisert ved en plutselig opphør av hjertet, mangel på puls, bevissthetstap, hesepust, kramper, dilaterte elever. I dette tilfellet er akutt medisinsk hjelp nødvendig: kunstig åndedrett og ekstern indirekte hjertemassasje.

Åndedrettsarytmi

Åndedrettsarytmi er en unormal veksling av hjertekontraksjoner. Vanligvis oppstår hos barn og ungdom.

Åndedrettsarytmi i de fleste tilfeller krever ikke behandling og påvirker ikke trivsel.

tidlig kompleks

Med ekstrasystole oppstår en for tidlig (ekstraordinær) sammentrekning av hjertemuskelen. Det føles som en styrket trykk i brystet eller fading.

Kan observeres hos friske mennesker, kan også skyldes ulike sykdommer og dårlige vaner.

Blokkering av hjertet

Denne type arytmi er forbundet med å bremse og stoppe impulser i myokardstrukturer. Et tegn på blokkeringer er periodisk forsvunnelse av puls. Blockader kan være komplett eller ufullstendig.

Slike tilstander kan være ledsaget av besvimelse og kramper. Ved fullstendig transversal blokkering kan hjertesvikt og plutselig død forekomme.

Diagnose av arytmi

Noen typer arytmi er absolutt ikke synlig av en person, derfor er det mulig å identifisere dem ved hjelp av slike typer diagnostikk som:

- Elektrokardiografi (EKG);
- ekkokardiografi;
- Daglig eller flerdags EKG-overvåking;
- Ultralyd.

Den viktigste metoden for å diagnostisere arytmi er selvfølgelig EKG. Men det kan ikke alltid vise arytmi, siden det viser hjertefrekvensen bare i tidsintervallet det er skrevet, og arytmieangrep kan oppstå plutselig og være kort.

Arrytmi behandling

Viktig! For effektiv behandling av arytmi er det nødvendig å besøke legen for å finne ut om arytmi er en sammenhengende sykdom i den underliggende sykdommen eller en uavhengig. Det er også nødvendig å bestemme typen av arytmi. Deretter må du følge legenes forskrifter.

Arrytmi kan enten være en individuell sykdom eller et symptom på en samtidig sykdom. Hvis det er en egen sykdom, blir behandlingen gjort ved hjelp av medisiner som normaliserer rytmen i hjertet. Dersom arytmi er en komplikasjon av underliggende sykdom, som var årsaken til sitt utseende, etter behandling av underliggende sykdom, kan arytmi passere på egen hånd, men i de fleste tilfeller likevel utpekes arrhythmic narkotika.

Hva å gjøre med arytmi? Eksperter anbefaler:

1. Å gjøre sport.
2. Kosthold.
3. Vitaminer og mikroelementer.
4. Legemidler.
5. Prosedyrer.

Å gjøre sport

Moderat fysisk aktivitet utvikler hjertemuskelen, styrker den og fremmer akselerasjonen av oksygenmetabolismen. Alvorlige belastninger er selvsagt forbudt, men en enkel daglig morgenavgift vil være det beste valget. Daglige turer i frisk luft er også nyttige.

Kosthold med arytmi

Det er nødvendig å mette kroppen din med vitaminer, for å gi opp fett og stekt. Spis: grønnsaker, frukt, tørket frukt, greener, frø, nøtter, fisk, lever og meieriprodukter. Klargjør retter for et par eller bake, reduser mengden salt og søtsaker.

Vitaminer og sporstoffer

En fullverdig behandling av arytmi bør omfatte ikke bare mottak av blokkere, men også inntak av narkotika basert på vitaminer og sporstoffer, samt produkter med økt innhold.

Med mangel på kalium - Smectovit, Asparka, Medivit, frukt (spesielt bananer), tørket frukt og urter.

Med magnesiummangel - "Magne B6", "Asparks", "Magnetad", "Medivit", frø og nøtter.

Narkotika for arytmi

Alle legemidler som brukes til arytmi er blokkere, hvis handling er rettet mot å styrke cellene og beskytte hjertet mot den negative påvirkning av ulike faktorer.

Narkotika for arytmi er delt inn i 4 grupper av blokkere:

Betablokkere - beskyttelse av hjertemuskelen fra den sympatiske innflytelse "Atenolol", "bisoprolol", "metoprolol", "Propranolol", "Celiprolol", "Egilok".

Kaliumkanaler - gi cellene hvile og gjenopprette: Amiodarone, Brethilius, Dofetilid, Ibutilid, Cordaron, Ornid.

Kalsiumkanaler - ioner er nødvendig for hjerterytmen, så medikamentene forhindre dens passasje inn i cellen, "Amlodak" "amlodipin", "Brokaltsin", "Verapamin", "Diokardin" "Isoptin", "Nimotop".

Natriumkanaler - gjøre cellene resistente overfor ytre påvirkninger og plutselig stimulering "Difenin" "Lidocaine", "Meksiletin", "prokainamid" "Lidocaine", "propafenon", "Ritmilen", "Fenytoin" "kinidin".

Behandling av arytmi med folkemessige rettsmidler

Viktig! Foreskrive ikke behandlingen selv. Rådfør deg med legen din før behandling. Selv folkemidlene kan skade kroppen.

Infusjon av valerian. 1 ss. Skje den knuste roten av valerianen, hell 1 kopp kokt vann (romtemperatur). Insistere på en forseglet beholder i 8-12 timer, belastning og ta 1 ss. skje 3-4 ganger om dagen.

Dekoksjon av valerian. 2 ts vann 100 ml vann, kok i 15 minutter og ta 1 ss. skje 3-4 ganger om dagen før måltider.

Infusjon av calendula. 2 ts calendula blomsterposer fylle med 2 kopper kokende vann, la stå i 1 time og belastning. Drikk 0,5 kopp 4 ganger om dagen.

Melissa infusjon. 1 ss. skje helle 2,5 kopper kokende vann, la stå i et par timer (innpakket) og belastning. Drikk 0,5 glass 3-4 ganger om dagen. 1 gang i 2 måneder gjør ukentlige pauser.

Tinktur av hagtorn. Hell 10 g tørket hagtornefrukt 100 ml vodka og la stå i 10 dager. Stamme og ta 10 dråper med vann 3 ganger daglig før måltider.

Bøyd av hagtorn blomster. 5 g hagtornsblomster helle 1 kopp kokende vann, deksel, varmt i et vannbad i 15 minutter, kjølig og belastning. Drikk 0,5 glass 2-3 ganger om dagen i 30 minutter før du spiser.

Radish juice med honning. Bland 1: 1 i en fersk juice av sort reddik og honning. Ta 1 ss. skje 2-3 ganger om dagen.

Infusjon av horsetail. 1 ss. en skje med tørt hakket gresshestespannfelt, hell 400 ml kokende vann, la det brygge i 2 timer og belastning. Ta 1 ss. skje 5-6 ganger om dagen.

Snack fra arytmi. Skrub selleri, legg til persille, dill, majones og et salt. Spis den resulterende blandingen 1 gang per dag, før middagen. En slik deilig medisin du kan spise separat, og du kan spre på brød.

Løk med epler. Grind et lite løkløk og 1 eple. Bland og ta inn mellom måltidene 2 ganger daglig i 1 måned.

Forebygging av arytmi

For å forebygge arytmi anbefaler eksperter å følge følgende regler og anbefalinger:

- overvåke helsen din, behandle sykdommer (smittsom, hypertensive sykdommer, skjoldbrusk patologi, kardiovaskulære lidelser).

- Spis riktig (mindre søt, stekt og fet, mer frukt, grønnsaker, grønnsaker);

- Moderat engasjere seg i fysisk anstrengelse (for eksempel, gå hver dag i frisk luft og gjør morgenøvelser);

- observere dagens regime (sunn søvn er et svært viktig element for helse);

- forlate dårlige vaner (drikker, røyker, tar energi og narkotika);

- Kontroller kroppsvekten, unngå fedme (hvis det allerede er tillatt, prøv å gå ned i vekt riktig);

- når diabetes er kontrollert av sukker i blodet, og med hypertensjon, trykk;

- Unngå stress (glede, kjærlighet, smil, etc.).

Les Mer Om Fartøyene