Arteriell hypotensjon

Hva er det - arteriell hypotensjon? Hypotensjon på gresk betyr bokstavelig talt en redusert tone, både muskuløs og i blodkar, noe som fører til lavt blodtrykk.

beskrivelse

Hvis vi snakker om hypotensjon i muskulaturen i blodårene, så kalles denne tilstanden vanligvis arteriell hypotensjon. Samtidig er det en vanlig reduksjon i blodtrykket med 20% og mer fra den normale verdien av 110/70 mm Hg. Art.

De viktigste tegn på hypotensjon: mørkere i øynene, generell svakhet i kroppen.

Den største fare for arteriell hypotensjon er oksygen sult av vev, organer og hjernen, fordi blodet sirkulerer veldig sakte, og ikke har tid til å levere næringsstoffer i tide.

Hypotensjon er mer en kvinnes sykdom. Det er også positive sider, folk som lider av denne sykdommen, lever i gjennomsnitt 15 år lenger enn en vanlig person. Fordi kronisk eller medfødt form ikke tillater utvikling av arteriosklerose av karene.

La oss se nærmere på hva det er - arteriell hypotensjon. Symptomer og behandling vil bli presentert nedenfor.

 • Akutt hypotensjon.
 • Arteriell hypotensjon (kronisk).
 • Primær kronisk hypotensjon.
 • Kronisk hypotensjon (sekundær).

Akutt hypotensjon er svært farlig, da det er forbundet med en kraftig trykkfall, og dermed reduserer oksygenforsyningen til hjernen, noe som kan forårsake et slag. Et sterkt trykkfall krever medisiner.

Årsakene til akutt arteriell hypotensjon: forgiftning, stort blodtap, infeksjon, sepsis, dehydrering.

Kronisk arteriell hypotensjon - hva er det?

Den kroniske formen for hypotensjon kalles fysiologisk, siden den følger med en person gjennom hele sitt liv. Vanligvis møtes det av innbyggerne i høylandet, tropene, idrettsutøvere. Det er tilpasningen av kroppen til en bestemt livsstil. I slike tilfeller anses arteriell hypotensjon ikke som en sykdom.

Den største faren ligger i hypotensjon i alderen, da risikoen for iskemisk berøring øker.

Hypotensjon (ICD10 I95) i den kroniske formen fungerer ofte ikke den beste måten for unge mennesker, altså. A. Med hensyn til permanent tap av styrke kan ikke være produktiv, og derfor vanskelig å oppnå fremgang på karrierestigen.

Essensiell hypotensjon (primær) er referert til som en sykdom. Som det oppstår, er det ikke kjent for tiden, men de fleste leger er tilbøyelige til at denne sykdommen utvikler seg på grunn av langvarig overbelastning eller stress.

Sekundær hypotensjon er en bivirkning av andre sykdommer, inkludert cervikal osteokondrose, arytmi, sirkulasjonsforstyrrelser, diabetes, GI sykdommer.

I medisinske referanse bøker, er ortostatisk hypotensjon også skilt. I dette tilfellet er vanligvis hypotensjon midlertidig og vises med en skarp stigning etter å ha sittet på hans hakk eller ligge på sengen. Slike arteriell hypotensjon hos barn er mer sannsynlig. Dette syndromet følger med mange nevrologiske og somatiske sykdommer. Når en horisontal posisjon tas fra den vertikale posisjonen, begynner blodet å samle seg i lemene på lemmer og organene som befinner seg i den nedre delen av kroppen under tyngdekraften. Som et resultat blir volumet av blod som vender tilbake til hjertet mindre, dette fører til en blodtrykksfall.

Årsaker til lavt blodtrykk

De patologiske årsakene til vedvarende senking av blodtrykket kan være forskjellige faktorer, noe som kan være svært vanskelig å etablere. Dermed utvikles primær hypotensjon.

Tilstedeværelsen av dette skjemaet forklarer:

 • arvelig predisposition;
 • egenskaper av grunnloven (asteni);
 • ugunstig løpet av graviditet og fødsel;
 • puberteten;
 • pasientens karakter (hypokondrier, depresjon, negativ holdning til livet);
 • sosiale faktorer (stress, forstyrrelse av den daglige rutinen, tretthet, nedsatt fysisk aktivitet).

La oss prøve å finne ut hva som kan provosere arteriell hypotensjon hos voksne.

 1. Sykdommer i sirkulasjonssystemet: hjertearytmi.
 2. Gastrointestinale sykdommer: forgiftning, magesår.
 3. Overtredelser i immunforsvarets arbeid.
 4. Avitaminose, mangel på vitaminer C, E.
 5. Neurology. Depresjon, mental tretthet, kronisk tretthet.
 6. Noen andre sykdommer: ryggraden i ryggmargen eller hjernen, sepsis, allergiske reaksjoner, hepatitt, osteokondrose i livmoderhalsen.
 7. Tilpasning av organismen til nye klimatiske forhold: kulde, fuktighet, høylandet.
 8. Tilpasning til belastninger. Hos idrettsutøvere er hypotensjon en beskyttende reaksjon mot overbelastning for å redusere rytmen til hjerterytmen.
 9. Graviditet. Den senkende tonen i fartøyene i denne perioden fører også til hypertensjon.
 10. Arvelighet.

Årsakene til arteriell hypotensjon er viktig å avgjøre i tide.

Symptomer på arteriell hypotensjon

Hva er det og hvordan å definere det?

Hovedtegnet er at blodtrykket er under 90/60 mm Hg. Art.

Andre attributter inkluderer:

 • tretthet, svakhet;
 • døsighet, morgennedbrytning;
 • blek hud, mørke sirkler under øynene;
 • hyppig svimmelhet;
 • besvimelse;
 • hodepine;
 • ringer i ørene, støy;
 • irritabilitet på grunn av umuligheten av å oppleve innkommende informasjon;
 • hjertesmerter;
 • dårlig toleranse for eventuelle endringer: varme, kulde, fuktighet, økt fysisk anstrengelse;
 • fravær, manglende evne til å behandle en stor mengde informasjon;
 • ubegrenset menstruasjonssyklus;
 • brudd på potens;
 • kjøling av lemmer (føtter, hender);
 • kald svette på håndflatene og føttene;
 • bevegelsessykdom;
 • hyppig kvalme, sykdommer i mage-tarmkanalen;
 • gjenspeiler på grunn av mangel på oksygen i organer og vev.

Det er hva arteriell hypotensjon er. Symptomene er ganske ubehagelige og kan manifesteres på alle forskjellige måter.

Komplikasjoner av hypotensjon

I noen form for hypotensjon, bør spesiell oppmerksomhet til ens tilstand betales til gravide, fordi mangel på oksygen i blodet kan føre til dårlig føtal vekst eller feil dannelse av organer og lemmer.

Sjelden med feil eller selvmediert hypotensjon, kan denne sykdommen gå til hypertensjon (hypertensjon), og allerede tilbake for å returnere den primære tilstanden vil være ekstremt vanskelig.

Ved akutt arteriell hypotensjon kan en persons puls svekkes, noe som fører til besvimelse. Hvis du vet at en person har hypotensjon, føler han seg dårlig og har ikke noe press, så før ambulansen kommer, må du sette pasienten i horisontal stilling, åpne vinduene.

Den mest alvorlige komplikasjonen av hypotensjon er et slag eller et hjerteinfarkt, noe som fører til et dødelig utfall.

Arteriell hypertensjon og hypotensjon kan forandre hverandre.

diagnostikk

Det finnes følgende metoder for å diagnostisere arteriell hypotensjon:

 • primær undersøkelse, pasientintervju, identifisering av årsaken til sykdommen;
 • definisjon, arvelig hypotensjon eller ervervet;
 • daglig analyse av blodtrykk;
 • pasientens retning på EKG;
 • Doppler ekkokardiografi.

behandling

Behandling av hypotensjon - dette er et komplekst kompleks, inkludert blant annet korreksjon av livsstil med minimal bruk av medisiner for å opprettholde tonen i blodårene. Hvis imidlertid hypotensjon er en konsekvens av en eller annen sykdom, forsøker de å eliminere årsaken, dvs. den primære sykdommen.

Livsstilsendringer inkluderer:

 • fast arbeidsdag med en stabil hviletid
 • lagt ned for å gjenopprette søvn;
 • riktig ernæring;
 • bli kvitt dårlige vaner;
 • treningsbehandling;
 • å være ute i parken;
 • herding eller kontrastdusj.

Trinn 1: Arbeid / fritid. Å gi en klar rytme av forholdet mellom arbeidsdag og hvile er grunnlaget for behandling av hypotensjon. Hvis kroppen er i konstant stress, er tretthet en belastning på hjertet, blodet og nervesystemet. Hvis du ikke gjenoppretter styrken din under søvn eller hvile, vil organismen sakte ut, og følgelig reduseres motstanden mot ulike sykdommer.

Trinn 2: Fullfør søvn. Problemet med hypotensive stoffer er at de ikke har nok 6-8 timer å gjenopprette, for dem er normen 10-11 timer, spesielt hvis lavsesongen eller lavt atmosfærisk trykk. Etter å ha våknet, bør du ikke hoppe ut av sengen, du må ligge ned i noen minutter, strekke seg og sitte i noen minutter på kanten av sengen. I denne rekkefølgen er det ingen skarpe trykkfall, så det er mulig å unngå svimmelhet, mørke i øynene.

Trinn 3: Tidlig å spise. Bør være 3-5 ganger minimum porsjon. Før du går i seng, er det uønsket å spise. Det er nødvendig å spise mat som er rik på vitamin C, E og gruppe B, kalsium, kalium, magnesium og fosfor. Personer med arteriell hypotensjon anbefales til og med å bruke krydret, krydret, salt mat. Spesielt anbefalt salt, gjær, kaffe, sterk te, hund rose, dogwood, sitrus.

Dette gjelder også for ortostatisk arteriell hypotensjon.

Trinn 4: Unngå dårlige vaner. Nikotinavhengighet og alkohol forverrer ytterligere situasjonen, svekker veggene i blodårene.

Trinn 5: Fysioterapi øvelser med moderat belastning. Forbedrer kroppens metabolisme, noe som letter rask fjerning av alle slaggene. I tillegg tilføres oksygen til organene i store mengder, forbedrer arbeidet i hele kardiovaskulærsystemet.

Anbefalt morgenøvelse, jogging, helst om kvelden, svømming uten belastning, turgåing, idrettsspill, sykkel i skogsparken.

Trinn 6 og 7: Langsom gange og herding av kroppen er de beste tiltakene for å bekjempe arteriell hypotensjon. De styrker blodkarens vegger og beskytter kroppen mot miljøets effekter og ulike bakterier og virus.

Du må fortsatt være i stand til å ordentlig temperere. Til å begynne med - en kontrastdusj som slutter med varmt vann. Deretter kan du legge til morgendousinger med isvann sammen med hodet, dette inkluderer en badstue og en badstue. Temperaturforskjellen skal ikke overstige 20 grader, ellers kan det forekomme slag.

medisinering

Leger foreskrevet for hypotensjon (ICD10 I95) «Kofetamin", "Tsitramon" dersom nedgangen er ledsaget av hodepine og tinnitus "Saparal", "Askafen".

Den optimale dosen koffein er 0,2 g / dag. I tilfelle av overdose kan reverseringsprosessen oppstå - dårlig søvn, angst, hjertebanken, hyppig vannlating.

Nootropiske legemidler brukes i tilfelle nedsatt hukommelse, reduksjon av mental kapasitet. De reduserer behovet for celler og vev i oksygen, og gjenoppretter alle vitale prosesser for normal funksjon av hjernen og kroppen som en helhet. Disse stoffene inkluderer "Tanakan", "Caviton", "Nicoroglin", "Nootropil".

Med mangel på oksygen blir hjernen konsumert med "Glycine", "Citrullin". Med en mangel på aminosyrer og proteiner, er "Cerebrosyl" foreskrevet.

Behandling av arteriell hypotensjon hjemme

 • Kaffe med honning og sitron. Jeg må si med en gang at dette ikke er en drink. Det vil være nødvendig å ta 50 gram gristed stekt kaffe, 500 gram honning, klemme saften av en sitron for hånd. Bland godt sammen. Spis 1 ts 2 timer etter å ha spist. Oppbevares i kjøleskapet.
 • Kinesisk schisandra Tinktur, til forberedelse som du trenger et glass Schizandra frukt. Det må knuses og helles med vodka i et forhold på 1:10. Insister i lukkede beholdere på et mørkt, kjølig sted i to uker. Det tas 30 minutter før måltider fra 25-40 dråper med en spiseskje kaldt vann.
 • Roten til ingefær. Til salgs er det både et pulver av ingefær og røtter. Selvfølgelig er pulveret mye mer praktisk, men det er forberedt ved hjelp av kjemiske reagenser, så det er bedre å gni roten til ingefæren selv. Det vil ta en teskje for 1 glass sterk søt te. Det tas 3 ganger om dagen i en uke.
 • Gullrot (rhodiola rosea). Det er et gratis salg i et apotek. Det tar et ekstrakt på 5-10 dråper oppløst i kaldt vann 15 minutter før måltider. Kurset er 10-20 dager avhengig av helsetilstanden.

Det er det det er - arteriell hypotensjon. Symptomer og behandling er ofte sammenhengende.

konklusjon

Patologi kan være både medfødt og oppkjøpt. Når medfødt behov for å kontinuerlig overvåke deres tilstand, for å ha med seg nødvendige medisiner, t. Til. For hypotensjon hjernen, trenger organer og vev ikke får nok oksygen, så hvis tiden ikke lindre symptomene, kan det være en hjerne slag. Med den oppnådde hypotensjonen må du først identifisere årsakene til denne sykdommen og eliminere dem, kanskje fullstendig endre livsstilen din. Også, hypotensjon kan være et sekundært symptom på en sykdom. Du bør konsultere legen din for å finne ut årsakene og foreskrive riktig behandling, fordi selvmedisinering kan føre til hypertensjon, som da ikke kan helbredes. Vi undersøkte hva det er - arteriell hypotensjon.

Arteriell hypotensjon

Arteriell hypotensjon - en vedvarende regulær eller senke blodtrykket under 100/60 mm. Hg. Art. Hypotensjon forekommer med svimmelhet, forbigående synsforstyrrelser, tretthet, søvnighet, tendens til besvimelse, brudd av termoregulering, og så videre. D. Diagnose av arteriell hypotensjon er basert på å bestemme nivået av blodtrykket (i vol. H. BP-overvåking), undersøkelse av hjerte, endokrine og nervesystem (EKG, ekkokardiografi, EEG, blod kjemi og andre.). Ved behandling av hypotensjon brukt ikke-medikament (terapi, massasje, hydroterapi, FTL, akupunktur, aromaterapi) og medikament (urte adaptogens cerebroprotectors, nootropiske medikamenter, beroligende midler) metoder.

Arteriell hypotensjon

Hypotensjon (hypotensjon) - lavt blodtrykk syndrom karakterisert ved vedvarende indeksene for systolisk (øvre) trykk mindre enn 100 mm Hg og det diastoliske (lavere) - mindre enn 60 mm Hg Arteriell hypotensjon er mer sannsynlig å påvirke unge kvinner og ungdom. På eldre aldre, på bakgrunn av vaskulær aterosklerose, oppstår aterosklerotisk arteriell hypotensjon på grunn av tap av vaskulær tone på grunn av aterosklerotiske forandringer.

På grunn av multifaktorutviklingen av denne tilstanden er arteriell hypotensjon gjenstand for studier av kardiologi, nevrologi, endokrinologi og andre kliniske disipliner.

Klassifisering av arteriell hypotensjon

På grunn av at arteriell hypotensjon kan forekomme hos raske individer, følger med ulike sykdommer eller er en uavhengig nosologisk form, brukes en enhetlig klassifisering av hypotoniske tilstander. Det skiller mellom fysiologisk, patologisk (primær) og symptomatisk (sekundær) arteriell hypotensjon.

For opsjoner fysiologisk hypotensjon omfatter hypotensjon som en individuell hastighet (som har en arvelig konstitusjonell tegn), adaptiv kompenserende hypotensjon (innbyggerne i høyfjellet, tropiske og subtropiske) og hypotensjon økt egnethet (vanlig blant idrettsutøvere).

Patologisk primære arteriell hypotensjon som en selvstendig sykdom, omfatter tilfeller idiopatisk hypotensjon og ortostatisk hypotensjon neurocirculatory ustabil med vendbar strømning eller vedvarende symptomer (hypotensjon).

Blant symptomatisk (sekundær) undersøker akutt arteriell hypotensjon (i løpet av kollaps, sjokk), og kroniske former resulterende organiske patologi av kardiovaskulære, nervøs, endokrine system, hematologiske sykdommer, rus etc.

Årsaker til arteriell hypotensjon

Arteriell hypotensjon bør betraktes som en multifaktoriell tilstand, noe som reflekterer reduksjonen i blodtrykket i arteriesystemet under ulike fysiologiske og patologiske forhold. Årsaken til primær arteriell hypotensjon i 80% av tilfellene er nevrologisk dystoni. I henhold til gjeldende teorier, er den primære hypotensjon en spesiell form for nevrose vasomotoriske sentre i hjernen, hvor utviklingen av en ledende rolle for stress og langvarig stressituasjoner. Umiddelbare produserende årsaker kan være psykologisk traumer, kronisk tretthet og søvnmangel, depresjon.

Den sekundære hypotensjon er et symptom på andre eksisterende sykdommer: anemi, magesår, dumping-syndrom, hypotyroidisme, kardiomyopati, myokarditt, arytmi, diabetisk nevropati, cervical osteoartritt, tumorer, smittsomme sykdommer, hjertesvikt og andre.

Akutt hypotensjon kan oppstå samtidig massive blodtap, dehydrering, traumer, forgiftning, anafylaktisk sjokk, alvorlig forstyrrelse av hjertet som trigger hypotensive refleks. I disse tilfellene utvikles arteriell hypotensjon på kort tid (fra flere minutter til timer) og medfører utprøvde brudd på blodtilførselen til de indre organene. Kronisk arteriell hypotensjon har en tendens til å bli forlenget; Organismen er således tilpasset det senkede trykk, som et resultat av hvilke de uttrykte symptomene på en sirkulasjonsforstyrrelse er fraværende.

Arteriell hypotensjon kan også utvikle seg mot bakgrunnen av mangel på vitaminer B, C, E; Overholdelse av diett, overdose av medisiner, for eksempel ved behandling av hypertensjon. Fysiologisk hypotensjon kan forekomme hos friske personer med en genetisk predisposisjon for lavt blodtrykk, i trente idrettsutøvere, mens tilpasning til brå endringer i vær- og klimaforhold.

Patogenese av arteriell hypotensjon

Til tross for overflod av mulige årsaker, kan utviklingsmekanismen for arteriell hypotensjon være forbundet med fire hovedfaktorer: en reduksjon i minutt og sjokkkardiale utganger; reduksjon av BCC; redusert motstand av perifere fartøyer; en nedgang i venøs tilførsel av blod til hjertet.

Å redusere slag og minuttvolumet er funnet med alvorlig myokardial dysfunksjon under myokardialt, hjerteinfarkt, alvorlige arytmier overdose betablokkere, etc. D. redusert tone og perifere resistens kar (hovedsakelig arterioler og precapillaries) fører til utvikling av hypotensjon under kollaps toksisk eller smittsom natur, anafylaktisk sjokk. Hypotensjon som en følge av reduksjonen finner sted ved den ytre bcc (gastrointestinal) eller indre blødninger (for apopleksi eggstokk, milt ruptur, aorta-aneurisme brudd, og andre.). Rask evakuering eksudat med massive ascites eller pleuritt kan forårsake arteriell hypotensjon på grunn av reduksjon i venøse retur til hjertet, så mye av bcc er forsinket i de minste fartøyene.

Ved forskjellige former for hypotensjon kan detekteres brudd vaskulær regulering høyere autonome sentre, redusert blodtrykk Reguleringen av renin-angiotensin-aldosteronsystemet, vaskulær lidelse reseptor følsomhet overfor katekolaminer, forstyrrelser av afferente og efferente baroreflex bue porsjon.

Symptomer på arteriell hypotensjon

Fysiologisk hypotensjon gir i de fleste tilfeller ikke en person et spesielt ubehag. Den akutte formen av hypotensjon forekommer med alvorlig oksygenmangel av hjernevev, og derfor utvikler symptomer som svimmelhet, forbigående uklart syn, ustadige gangart, bleke hud, besvimelse.

Med kronisk sekundær arteriell hypotensjon kommer symptomene på den underliggende sykdommen frem. I tillegg har pasienter svakhet, sløvhet, døsighet, tretthet, hodepine, emosjonell labilitet, svekket hukommelse, forstyrrelser i termoregulering, svette føtter og hender, og takykardi. Et forlenget løpet av arteriell hypotensjon forårsaker menstruelle uregelmessigheter hos kvinner og styrke hos menn.

Ved ortostatisk arteriell hypotensjon utvikles det på grunn av endring i kroppens stilling fra horisontal til vertikal, forbetinget tilstand. Med arteriell hypotensjon kan vegetative kriser, vanligvis av vagoinsulær natur, forekomme. Slike anfall oppstår med adynamia, hypotermi, rikelig svette, bradykardi, blodtrykksfall inntil synkope, magesmerter, kvalme, oppkast, pustebesvær på grunn av krampe i strupehodet.

Diagnose av arteriell hypotensjon

I diagnoseprosessen er det viktig ikke bare å fastslå faktum av tilstedeværelsen av arteriell hypotensjon, men også for å finne ut årsakene til at den er forårsaket. For å riktig vurdere blodtrykket, krever en tredobbelt måling av blodtrykk med et intervall på 3-5 minutter. Daglig overvåking av blodtrykk gjør det mulig å bestemme svingninger i størrelsen og den daglige rytmen av blodtrykk.

For å utelukke eller bekrefte sekundær arteriell hypotensjon er en omfattende undersøkelse av tilstanden til kardiovaskulære, endokrine og nervesystemer nødvendig. For dette formål studert biokjemiske blodparametre (elektrolytter, glukose, kolesterol og lipid fraksjoner), blir EKG utføres (ved hvile og ved fysisk test), postural test, ekkokardiogram elektroencefalografi og t. D.

For å fastslå behovet for mer grundig undersøkelse, bør pasienter med arteriell hypotensjon konsulteres av en kardiolog, nevrolog, økolog, endokrinolog.

Behandling av arteriell hypotensjon

Til behandling av arteriell hypotensjon fortsetter bare etter en etablering av den eksakte grunnen til depresjon av en BP. Med sekundær symptomatisk hypotensjon vil hovedsykdommen være gjenstand for eksponering. Arteriell hypotensjon av nevrogengetativ genese krever først og fremst korreksjon av vegetativ ubalanse ved bruk av medisinske og ikke-medisinske metoder.

Komplekset av medisinske og fritidsaktiviteter kan omfatte normalisering av dagens regime og ernæring, ulike muligheter for psykoterapi; massasje av nakke og krage sone, aromaterapi massasje; hydroterapi (skotsk dusj, sirkulær dusj, Vichy dusj, hydromassasje, aromatiske og mineralske bad); akupunktur, fysioterapi (elektroforese på kraftsonen, elektroslange); aromaterapi, aeroionoterapi, treningsbehandling.

Medikamentbehandlingen foregår hypotensjon preparater av ulike grupper: vegetabilske adaptogens (Schisandra skjær, aralia, ginseng); kolinolytika, cerebroprotektorer (cinnarizin, vinpocetin); nootropic drugs (glycin, pyracetam); antioksidanter og vitaminer (ravsyre, vitaminer A, B, E); antidepressiva og beroligende midler. Ved akutt hypotensjon for hurtig å øke og stabilisere blodtrykket innført kardiotoniske og vasokonstriktorer (fenylefrin, dopamin), glukokortikoider, båret saltvannsinfusjon og kolloidale oppløsninger.

Forebygging av arteriell hypotensjon

De generelle prinsippene for forebygging av primær arteriell hypotensjon er redusert for å observere dagens regime, opprettholde en sunn og aktiv livsstil, spille sport (svømming, gåing, gymnastikk), ernæring, utestenging av stress. Nyttige prosedyrer som styrker fartøyene (kontrastdusj, herding, massasje).

Forebygging av sekundær arteriell hypotensjon er forebygging av endokrine, nevrologiske, kardiovaskulære sykdommer. Pasienter med arteriell hypotensjon anbefales kontinuerlig overvåking av blodtrykksnivå, regelmessig overvåking av kardiolog.

Arteriell hypotensjon

Arteriell hypotensjon Er et karakteristisk symptom som gjenspeiler de spesielle grader av å senke blodtrykket. Hos mennesker frem til tretti år er bestemmelsen av arteriell hypotensjon bestemt av blodtrykksindeksene i mm Hg. under 100/60, etter tretti - under 105/65, og i eldre aldersgruppe av barn - systolisk trykk kan være under åtti. Som regel kan alle disse betingede grensene bli observert hos folk som er praktisk sunne, idrettsutøvere, så vel som de som er engasjert i fysisk arbeidskraft. Derfor faller denne kategorien mennesker inn i gruppen av arteriell hypotensjon, som utvikler seg som følge av fysiologiske etiologiske faktorer, og alle de andre refererer til patologiske hemodynamiske lidelser som forårsaker en reduksjon i trykk i arteriellsystemet.

I medisinsk praksis er det to typer arteriell hypotensjon. For det første kan det manifestere seg i akutt form eller ha et kronisk patologisk kurs.

For akutt hypotensjon er karakterisert ved sammenbruddet av utvikling (hurtig trykkfall) i en tilstand av den kritiske natur på bakgrunn av en akutt blod eller plasma tap, hjertesvikt, alvorlige forekommende infeksjoner, forgiftninger toksiner, sjokk, varmesjokk, uriktig mottagning av visse stoffer som er involvert i reduksjonen av trykk.

Men den kroniske formen kan manifestere primær arteriell hypotensjon, så vel som sekundær (symptomatisk). I det første tilfellet observeres funksjonelle lidelser i hemodynamikken til CNR. Noen eksperter anser denne form for arteriell hypotensjon en uavhengig patologisk tilstand, som for eksempel hypotonisk sykdom. I praktiserende medisin er imidlertid diagnosen primær arteriell hypotensjon praktisk talt ikke brukt og behandles hovedsakelig som en neurokirkulatorisk dystoni av hypotensiv type. Sekundær kronisk form er preget av utviklingen som følge av organiske patologier av SS, endokrine og / eller nervesystem, forgiftninger av smittsom, ikke-smittsom og medisinsk opprinnelse, og også som følge av bestråling. Denne undergruppen inkluderer arteriell hypotensjon, som utvikler seg som en konsekvens av nevroser i dysfunksjonen av det vegetative-vaskulære systemet.

Arteriell hypotensjon forårsaker

Denne tilstanden er multifaktoriell i naturen, karakterisert ved en samtidig reduksjon i systol og diastolisk blodtrykk lavere enn normalt. Som regel er arteriell hypotensjon klassifisert i henhold til NS. Molchanov på den fysiologiske og patologiske, og sistnevnte er delt inn i primær (essensiell), sekundær (symptomatisk) og ortostatisk.

Med fysiologisk arteriell hypotensjon, reduseres blodtrykket i slike varianter som organismenes individualitet, økt trening av idrettsutøvere, tilpasning av organismen i livets prosess høyt i fjellet, tropene og subtropene.

Primær patologisk arteriell hypotensjon er en funksjonell sykdom av S. S. forstyrrelser resulterende primære vaskulær tone regulering av det nevroendokrine system, og er karakterisert ved en minskning av blodtrykket under den norm, som uttrykkes asteniske syndrom karakter hjerte opprinnelse og subjektive symptomer på kongestiv hjertesvikt.

De viktigste predisponerende og etiologiske faktorene i den primære utviklingsartariske hypotensjon inkluderer den arvelige og konstitusjonelle inferioriteten til de høyere nivåer av vasomotoriske sentre; en slags asthenisk vaskulær grunnlov som er arvet; ulike spenninger av psyko-psykisk og psykososial opprinnelse; langvarig mental overstyring; traumer av hjernen og kraniet.

I tillegg har infeksjon i nasopharynx, som ofte er forsterket av et barn, en konstant påvirkning av den toksiske natur av hjernen og bidrar til å redusere trykket. Også arteriell hypotensjon kan være forårsaket av alvorlige infeksjonssykdommer, underernæring, faktorer som intens støy, vibrasjon, sterk varme, ioniserende stråling, så vel som fysisk belastning og overbelastning i sporten. Således er 80% av det primære arteriell hypotensjon som skyldes neurocirculatory dystoni, så vel som depresjon, tretthet, mangel på søvn, og kontinuerlig.

Utviklingen av sekundær arteriell hypotensjon påvirkes av ulike eksisterende sykdommer. Blant disse patologier kan noteres anemi, magesår, hypotyroidisme, arytmi, hjertesvikt, smittsomme sykdommer, diabetisk nevropati, myokarditt, tumorer, ryggsmerter, og andre.

Den resulterende akutte patologiske tilstanden avslører en massiv ett-trinns blodtap, alvorlige hjertesvikt, anafylaktisk sjokk, traumer, dehydrering. Samtidig reduseres trykket på kortest mulig tid og er en konsekvens av uttalt brudd på blodtilførsel til somatiske organer.

Kronisk form for arteriell hypotensjon er preget av et forlenget kurs, hvor kroppen tilpasser seg lave doser, så de merkede symptomene på nedsatt blodsirkulasjon er praktisk talt fraværende.

Trykket kan reduseres som følge av mangel på vitaminer i gruppe B, E, C i kroppen; overholdelse av en streng diett; overdose med medisiner.

Arterielle hypotensjon symptomer

En slik patologisk tilstand som arteriell hypotensjon utvikler seg hovedsakelig hos barn og ung alder opptil 25 år. I dette tilfellet gjør pasientene mange klager. Som regel har de en svakhet, redusert mental og fysisk ytelse, betydelig redusert toleranse for stress prediktiv i naturen, det vil si, disse menneskene er i stand til å konsentrere sin oppmerksomhet, rask fokus, er de vanskelige å lære nye læremidler, og dermed forverret minne.

Med primær arteriell hypotensjon blir en person raskt sliten, blir irritabel, følelsesmessig labil med tegn på depresjon. I tillegg sover slike pasienter dårlig om natten og blir vekket våken om morgenen, og i løpet av dagen føler de seg helt ødelagte og døsige. Nærmere på dagen på dagen, oppfører seg noe aktiv, men ved 16-17 timer igjen, er følelsesmessig og fysisk aktivitet avtagende, og i dette øyeblikket er pasientene trette, trøtt og trengte en presserende hvile.

Et karakteristisk tegn på arteriell hypotensjon er hodepine, som forekommer hos 95% av pasientene med forskjellig lokalisering, intensitet og varighet. I utgangspunktet har den en konstant, intens, presserende eller pulserende karakter med lokalisering i nakken, ofte på pannen og templene.

De fleste pasienter føler tyngdenes konstante natur i hodet. I noen tilfeller oppstår smerte om morgenen, da bygger det sakte opp, ved middagstid en liten svekkelse med en forsterkning om ettermiddagen, mot kveld. Årsaken til slik smerte er en forstyrret utstrømning av venøst ​​blod fra hjernen som et resultat av lav tone i hjerneårene. Noen ganger er smertene migrene-lignende i naturen med utseende av kvalme og oppkast.

I tillegg klager 30% av pasientene på hodeproblemer med karakteristisk smerte. Svimmelhet observeres hovedsakelig om morgenen etter en kraftig stigning fra sengen eller en kraftig stigning i hodet. Men i løpet av dagen hodet kan begynne å spinne som et resultat av en langvarig, utføre fysiske aktiviteter, reiser i offentlig transport, mens defla T-banen, på bakgrunn av rask pust, i et tett rom, badstue og langsiktig ingen måltider. Samtidig er det støy i ørene, det kan mørke i øynene, det begynner å puke og det kan rive.

En annen av de karakteristiske symptomene på primær arteriell hypotensjon er smerten i hjertet. Det er notert hos nesten halvparten av pasientene som følge av en reduksjon i trykk i koronarbeinene, og kan også være av nevrotisk natur. Vanligvis er disse smertene vondt, søm og mindre komprimerende i naturen, mens de forstyrrer pasientene mesteparten av dagen med lokalisering i hjertepunktet. Noen ganger utmerker smerten til venstre arm og skulderblad.

De fleste pasienter med arteriell hypotensjon er preget av hjerteslag, og noen forstyrrelser i dette området føltes mot bakgrunnen av følelsesmessige og fysiske stress. Også slike pasienter har ikke nok luft for øyeblikket, spesielt under visse fysiske anstrengelser eller mens de bor innendørs, noe som er dårlig ventilert; deres hender og føtter blir kalde for berøring og følelser; ofte begynner muskler og ledd å smerte. I tillegg kan det oppstå en forstyrrelse av avføringen, og menn har ereksjonsforstyrrelse, og utløsning er notert på forhånd.

Arteriell hypotensjon manifesterer seg også som synkope. Under behandlingen av slike pasienter har hyperhidrose, hender og føtter våte og kalde å ta på, kan være til stede mindre akrozianoz vises karakteristiske røde flekker på brystet og halsen, som er uttrykt autographism.

I studien av S. S. avsløre labil puls med karakteristisk bradykardi, respiratorisk arytmi, og noen ganger med ekstrasystolisk arytmi. Normalt er hjertegrenser definert, og toner er klare, selv om det er noen ganger lyttet på lavstøy av systolen på hjertepunktet eller i hjertet. Ofte høres arytmi, og 7% har paroksysmal takykardi. Blodtrykket er kraftig redusert.

Meget sjelden kan føre til feilfunksjon i mage-tarmkanalen og galleblæren i form av smerte i epigastrisk smerte, flatulens, smerter ved palpering av den høyre ribben, galleblære og tykktarm. Dette skyldes dyskinesi i mage-tarmkanalen og galleblæren. Men hepatomegali og splenomegali er ikke kjent.

Ofte, med primær arteriell hypotensjon, vises nephroptose i første og andre grad til høyre, spesielt i asthenisk type bygge. Og etter undersøkelsen av nervesystemet avsløres tendonrefleksjoner, et svakhetssyndrom av irritabel karakter uttrykkes, angst på grunn av uhelbredelsen av denne sykdommen.

I tillegg utvikler nesten 20% av pasientene med arteriell hypotensjon komplikasjoner i form av synkope og hypotensive kriser. Under besvimelse pasienten kraftig svinger blek, perler av svette vises på pannen, mørke øyne, kan lage støy i ørene, dramatisk svekket beinmuskulaturen, noe som kan resultere i tap av bevissthet med en ytterligere reduksjon i blodtrykket. Svimmel tilstanden kan vare fra tjue sekunder til flere minutter med dyp svakhet.

For hypotensiv krise karakterisert ved sliping av sykdomsprosessen, som er koblet til den negative psyko-følelsesmessig påvirkning, intense belastninger, smerte skarpe egenskaper nedosypaniem et al. Dette uttrykket hypotensjon kjennetegnet ved akutt forekomst av svakhet, svetting, hodepine, uttrykt hvirvlende hode oppkomst mørke øyne, smerte i hjertet, dyspeptiske lidelser, senke blodtrykket. Videre kan det bli sluppet ut i blodet mye insulin og symptomatisk manifestert svetting, en følelse av sult er ofte forbigående rykninger i enkelte muskler, nummenhet i tunge og lepper.

Det symptomatiske mønsteret av arteriell hypotensjon hos barn er preget av variable og mangfoldige symptomer. Samtidig klager barna ofte på karakteristiske symptomer som reflekterer endringer i sentralnervesystemet, S.S.S. og mage-tarmkanalen. I noen tilfeller kan barn ikke tolerere reise i transport, det er mulig å øke temperaturen til subfebrile figurer, utvikle bouts av mangel på luft, myalgi og artralgi. De vanligste klager på barn i 90% er cephalalgia, 70% er svakhet og tretthet, og følelsesmessig labilitet er 72%.

Arteriell hypotensjonbehandling

Ved behandling av arteriell hypotensjon, bruk slike behandlingsmetoder som ikke-medisinske og ved bruk av medisiner. I første omgang er behandlingen basert på normalisering av daglig behandling, fysioterapi, kosthold, massasje, vanndrivende urter, dynamisk sport og bruk av psykologiske behandlingsmetoder.

Som regel bør søvn av en person, særlig lider av arteriell hypotensjon, vare minst ni timer, og for dannelse av pressoraminer er det nødvendig å gi et forhøyet hodegjerde. Det bør være daglig i frisk luft i opptil to timer. Det er viktig å ikke ta varme bad, unngå hyperventilering og holde seg ut av solen i lang tid. Pass på å gjøre morgenøvelser med en etterfølgende kontrast og vifte dusj om morgenen. Også, slike pasienter anbefales å skate, ski og sykkel. Du kan løpe sakte, spille tennis, svømme, danse, praktisere rytmisk gymnastikk, og gå fort.

I tillegg har hele kroppen eller noen områder, for eksempel krageområdet, hender, kalvemuskler, føtter ved hjelp av hårbørster, en positiv effekt. Selvfølgelig, i kostholdet bør inkluderes tonic drinker i form av kaffe eller te, urte vanndrivende virkning (bjørk knopper, bjørnebær, tranebær blad). Gode ​​resultater vises ved hjelp av fysioterapi, prosedyrer med stimulerende virkning, elektroforese med natriumbromid, koffein, brom-koffein, fenylefrin; electrosleep, akupunktur, bad med salt, furu nåler, salvie, radon, samt Charcot douche.

De psykologiske metodene for behandling av arteriell hypotensjon inkluderer obligatorisk identifisering av årsakene til psykologisk og emosjonelt stress med muligheten til å indikere måter å eliminere konfliktsituasjoner i skole og familie.

Den viktigste patogenetiske faktoren for utviklingen av S. S. regnes som en kronisk belastning, både psyke og følelser. Bruk av psykoterapi bidrar til å eliminere eller redusere alvorlighetsgraden av dette stresset, noe som som et resultat forbedrer tilstanden til vegetative og humorale systemer.

I tilfelle det ikke er mulig å oppnå positiv dynamikk med ikke-medisinske behandlingsmetoder, vises grunnleggende terapi, avhengig av karakteristiske symptomatiske manifestasjoner.

Narkotika for arteriell hypotensjon

En rekke medisiner brukes til å behandle denne patologiske tilstanden. For det første er planteavledede adaptogener foreskrevet som mildt stimulerer sentralnervesystemet. Blant dem kan man skille mellom en tinktur av kinesisk magnolia vintre, Ginseng, Zamanikhu, Eleutherococcus spiny. Alle av dem oppmuntrer sentralnervesystemet, stimulerer SS, hjelper til med å eliminere mental og fysisk overarbeid, økt søvnighet, og dermed øke blodtrykket. Dosering av disse legemidlene beregnes i beregningen: En dråpe av stoffet i et livsår om morgenen og kvelden før du spiser.

Indikasjoner for de formål nootropika og GABAergiske stoffer i arteriell hypotensjon kan være tilgjengelig cerebral insuffisiens, umodenhet av hjernestrukturer basert på EEG-resultater og tap av hukommelse. Nootropiske legemidler aktiverer hjernens mekanismer direkte, bidrar til å være motstandsdyktig mot ulike aggressive påvirkninger, forbedre forbindelsen til cortico-subkortikalien.

I dette tilfellet betegne Pyracetam, som er veldig lik i kjemisk struktur til gamma-aminosmørsyre. Han har en positiv effekt på metabolske prosesser og hjerneblodforsyning, mens oppmuntrende oksidasjons- og reduksjonsprosesser, øker glukoseutnyttelse ved å forbedre blodstrømmen i den ischemiske hjerneregioner. Energipotensialet i kroppen øker som et resultat av akselerert omsetning av ATP, økt aktivitet av adenylatsyklase. Piracetam bidrar til å forbedre hjernens integrerende arbeid, bidrar til å styrke hukommelsen, og forenkler læringsprosessen.

Gamma-aminosmørsyre er indikert for aktiveringsenergien prosesser, forbedre den respiratoriske aktivitet i hjernen, forbedre tenkning, hukommelse, svekkelse vestibulare sykdommer, og på samme mild stimulerende virkning på psyken. En positiv effekt oppnås i nærvær av endogene depressioner, hvor asthenoipokondrielle hendelser dominerer.

Bruken av aminofenylsmørsyre bidrar til å lindre spenning, angst, frykt og effekten av en beroligende middel, og stoffet forbedrer søvnprosessene. Som regel brukes den angitte medisinen ved den uttrykte arterielle hypotensjon mot bakgrunnen av nevrotiske manifestasjoner.

Pyritinol anvendes for terapi redusert trykk, aktiverer metabolske prosesser i sentralnervesystemet, og i tilfelle av overdreven produksjon av melkesyre senker den og bidrar også til hjernen for å være motstandsdyktig mot hypoksi. I utgangspunktet er dette legemidlet brukt til å behandle grunne depressioner, astheniske tilstander, migrene, neurose-lignende lidelser. Imidlertid spenner det psyke og motoriske ferdigheter til en person, forstyrrer søvn, provoserer utseendet av irritabilitet og er kontraindisert i kramper.

For å forbedre de metabolske prosesser foreskrevet Cerebrolysin som har nevrobeskyttende virkning til å hindre ødeleggelse av nerveceller i løpet av hypoksi har en positiv effekt på endringer i kognitiv funksjon, bedre oppmerksomhet, memorere, reproduksjon av informasjonen, humør, mental arbeid.

Til medisiner for behandling av arteriell hypotensjon er også anticholinergika og biogene stimulanter. Den første varianten er Bellataminal, noe som reduserer CNS excitasjon i periferien, samt Bellaspon med lignende farmakologiske tiltak. Biogene stimulanter inkluderer aloe i kombinasjon med tiamin.

For å behandle ortostatiske lidelser og synkope, foreskrives alfa-adrenomimetika. Blant dem, mye brukt Midodrin, som har en direkte sympatomimetisk effekt. Dette stoffet øker tonen i blodårene, blodtrykket og forhindrer stillestående blodprosesser i blodårene mot bakgrunnen for ortostatiske sykdommer. Dette er det som holder bcc og blodtrykk på samme nivå, øker oksygenavgiften til vev og organer, og eliminerer dermed morgendagssvikt, konstant døsighet og hovudspinn. Midodrin påvirker ikke hjertet som helhet, men det kan reflektert redusere hjertefrekvensen. I tillegg puster det ikke nervesystemet.

Indikasjoner for utnevnelse av beroligende midler i arteriell hypotensjon uttrykkes symptomatisk av nevrotisk opprinnelse, intensitet av følelsesmessig karakter, hypokondri, frykt, angst. Den største preferansen er gitt til Tofizopama og Triosazin. I det første tilfellet har stoffet en anxiolytisk effekt uten uttalt beroligende myorelaksering og antikonvulsiv virkning. Tofizopam regulerer det psykovegetative systemet og stimulerer det moderat. Trioksazin er foreskrevet i nærvær av nevrotiske lidelser, hvor hypostheniske manifestasjoner dominerer.

Også for behandling av arteriell hypotensjon foreskrives legemidler som forbedrer hemodynamikken i hjernen og dens mikrosirkulasjon. Det er Winkamine, som forbedrer sirkulasjonen i hjernens kar, øker blodstrømmen og bruker oksygen i hjernen, reduserer og stabiliserer vaskulær motstand, samtidig som effektiviteten forbedres og hukommelsen blir bedre.

Dermed vil prognosen for arteriell hypotensjon avhenge av formålet med kompleks terapi og dagens behandling. I tillegg kan dette patologiske symptomet gjennom livet bli observert som en grense mellom normen og sykdommen.

Hva er arteriell hypotensjon, dets årsaker, symptomer og behandling

Lavt blodtrykk, hvilke leger kaller arteriell hypotensjon, kan virke som et symptom som følger med ulike sykdommer. Også denne tilstanden kan betraktes som en uavhengig patologi, provosert av visse faktorer. Nedenfor vil vi vurdere hva som er arteriell hypotensjon, årsakene til utviklingen, de viktigste symptomene, behandlingen, mulige komplikasjoner.

Begrepet arteriell hypotensjon

Arteriell hypotensjon er en vanlig patologisk tilstand, som manifesteres av en vanlig, vedvarende indikator på en tonometer under 100/60 mm. Hg. Art. Denne sykdommen kan utvikles hos mennesker i ulike aldre, fra babyer til eldre mennesker. I ICD-10 av denne patologien ble kode I 95 tilordnet.

Viktig: Eksperter tilordner arteriell hypotensjon til kategorien av poly-tyologiske sykdommer. Dette betyr at lavt blodtrykk kan utvikles under samtidig eksponering for ulike faktorer (fysiologisk, patologisk).

Symptomatologien i denne patologien er ganske spesifikk. I de fleste tilfeller er denne tilstanden ledsaget av alvorlig svimmelhet, synshår, bevisstløshet, konstant døsighet. For å gjøre en nøyaktig diagnose er det nødvendig å foreta daglig overvåkning av blodtrykket.

Klassifisering og skjemaer

Sykdommen kan forekomme i slike former:

 • skarp. Denne form for patologi er farlig og utvikler på grunn av anafylaktisk reaksjon, forgiftning, hjertesvikt, alvorlig blodtap. Utviklingen av denne tilstanden skjer på bare noen få minutter, det er ledsaget av et brudd på blodstrømmen;
 • kronisk. Utviklingen av dette skjemaet er gradvis, alle kroppens systemer reagerer ikke kraftig på en reduksjon i trykk. Over en lang periode av sykdomsforløpet har de allerede tilpasset seg en konstant reduksjon av blodtrykket. Ofte observeres kronisk hypotensjon hos mennesker som lever under ugunstige klimatiske forhold (nord, tropene). Også leger diagnostiserer denne sykdomsformen i idrettsutøvere. Dette skyldes det faktum at på grunn av store belastninger er det en restrukturering av kroppen (hjertemuskelen er mindre sannsynlig å kontrakt, noe som skyldes hypotensjon).

Gitt den etiologiske faktoren, er det vanlig å identifisere slike former for hypotensjon:

 • fysiologisk;
 • primære;
 • sekundær (symptomatisk).

Den fysiologiske formen er pasientens genetiske predisponering, profesjonell sport. Det er også observert i innbyggerne i subtropene, høylandet.

Primær hypotensjon betraktes som en uavhengig sykdom. Ifølge eksperter har pasienten i nesten alle tilfeller neurosirkulasjonsdystoni (VSD). Denne typen sykdom utvikler seg på grunn av alvorlig stress, konstant tretthet, søvnmangel, psykisk traumer, sjokk og bruk av medisiner.

Sekundær hypotensjon vises som et symptom på en annen patologi. Spesialister har gitt en liste over sykdommer der et redusert trykk kan observeres:

 • magesår
 • hjertesvikt;
 • svulster;
 • infeksjon;
 • osteokondrose av livmoderhalsen;
 • forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen.

En mer komplett liste er gitt i avsnittet om årsakene til redusert trykk.

Som en egen type hypotensjon, vurderer leger ortostatisk hypertensjon (postural), som oppstår når en person endres bratt og beveger seg til en vertikal stilling fra den horisontale. Vanligvis er det av moderat alvorlighetsgrad og varer ikke lenge.

årsaker

Lavt trykk kan oppstå under samtidig påvirkning av flere faktorer. Provoke hypotensjon kan:

 • neurokirkulatorisk (vegeto-vaskulær) dystoni (denne tilstanden i nesten 80% av tilfellene fører til redusert blodtrykk);
 • Overholdelse av en streng diett, et fullstendig nektet å spise;
 • psykologisk traumer;
 • hypovitaminose (oftest en reduksjon i trykk provoserer mangel på vitaminer C, B, E).

Separate lister bør betraktes som patologiske og ikke-patologiske årsaker til lavt blodtrykk.

Patologiske grunner er:

 • infeksjon;
 • hjertesykdom;
 • blødning;
 • nevrologiske sykdommer;
 • tar visse medisiner (smertestillende midler, antidepressiva).

Til ikke-patologiske årsaker til redusert trykk inkluderer:

 • alder;
 • nærvær av feber;
 • Overholdelse av sengen hviler lenge.
 • spiller sport;
 • graviditet;
 • Overgang fra liggende til stående stilling.

Årsakene til sekundær arteriell hypotensjon er mye større. De er representert ved slike patologiske forhold:

 • anemi,
 • dumping syndrom;
 • massiv blødning;
 • magesår;
 • kardiovaskulære patologier (kardiomyopati, arytmi, myokarditt);
 • hypotyreose;
 • diabetes mellitus;
 • levercirrhose, kronisk hepatitt;
 • osteokondrose av cervical avdelingen;
 • bukspyttkjertel sykdom;
 • ryggmargenskade;
 • ondartede, godartede neoplasmer;
 • allergiske reaksjoner;
 • metabolske sykdommer;
 • sepsis;
 • dehydrering, akutt forgiftning;
 • Guillain-Barre syndrom, Parkinsons sykdom;
 • trombocytopenisk purpura;
 • anafylaktisk sjokk;
 • indre blødning.

Symptomer på hypertensjon

Hypotensjon arteriell kan ha et ganske variert klinisk bilde, som avhenger av arten av sykdomsforløpet. Hypotensjon av et fysiologisk utseende oppstår ofte uten noen forskjellige tegn. Pasienten føler nesten ingen ubehag.

Hvis akutt form for hypotensjon utvikles, har pasienten slike symptomer:

 • skinn av huden;
 • ustansighet av gang
 • alvorlig svimmelhet (hyppige anfall);
 • angst;
 • svimmel tilstand
 • irritabilitet;
 • økt meteosensitivitet;
 • brudd på synsstyrken (ubetydelig kortsiktig).

I kronisk form av arteriell hypotensjon har pasienten følgende symptomer:

 • minneverdigelse;
 • svakhet, tretthet;
 • emosjonell ustabilitet;
 • forstyrrelse av termoregulering;
 • hyppig hodepine (smerte syndrom føltes i fronto-parietal, frontotemporal område);
 • vedvarende døsighet;
 • økt svette (spesielt merkbar i håndflaten, føttene);
 • midlertidig impotens;
 • smerte i hjertet;
 • brudd på menstruasjonssyklusen;
 • økt følsomhet for støy, lys.

For å utvikle den ortostatiske formen for arteriell hypotensjon, er følgende symptomer indikert:

 • svimmelhet (før tap av bevissthet, det kan være støy i ørene, "skumle" for øynene, alvorlig svakhet);
 • endring i hjertefrekvensen;
 • kortpustethet;
 • angrep av kvalme, selskap;
 • nedgangen av styrker;
 • alvorlig smerte i magen;
 • tilbøyelighet til bevegelsessykdom i transport;
 • økt svette;
 • hyppig gjengivelse;
 • rikelig gassing;
 • belching med luft;
 • en ubevisst tilstand.

Sykdommer hos barn og gravide

Legene tror at predisponering til sykdommen er dannet i fosteret med visse brudd under graviditeten. Vanligvis blir tegn på hypotensjon observert hos barn i tenårene på grunn av:

 • konstant overarbeid i skolen;
 • overførte infeksjoner;
 • hormonelle endringer;
 • mangel på ernæring, spiseforstyrrelser;
 • lav fysisk aktivitet.

Barn med hypotensjon kan klage på hodepine, kvalme, svimmelhet. Å lette staten vil hjelpe:

 • ekstra søvn;
 • gå i frisk luft;
 • bryte i lasten.

Barn er mer sannsynlig å ha ortostatisk hypotensjon. Svimmelhet observeres etter en kraftig økning. Senking av trykket bidrar til visse endringer i barnets natur. Han blir distrahert, tårefull, fornærmet, mistenksom, skolens prestasjoner kan avta. I videregående skoleelever er det stakkende smerter i hjertet, økt tretthet i fysisk utdanning.

Spesiell oppmerksomhet bør gis mot hypotensjon hos gravide kvinner. Hvis patologien utvikles før graviditet, refereres den til primærformen. Når hypotensjon oppsto under graviditet, er den klassifisert som en sekundær type.

I tillegg til hovedmekanismen for utvikling av patologi legges til:

 • utslipp av moderkreft hormoner, senke spasmer av blodkar;
 • økt hjertebelastning;
 • et ekstra placentasirkulasjonssystem.

Kvinner klager over tretthet, tårefølelse, svakhet, forstoppelse, kvalme, nedsatt appetitt, irritabilitet, kan bli plaget av hodepine, stikkende smerter i hjertet.

diagnostikk

For å etablere en nøyaktig diagnose, for å fastslå årsaken til lavt blodtrykk, må legen utføre en rekke diagnostiske tiltak.

Den primære diagnosen, utført av en kardiolog, er rettet mot:

 • studien av pasientens medisinske historie, hans slektninger. Dette er nødvendig for å bekrefte / utelukke påvirkning av genetisk predisponering på utvikling av hypotensjon;
 • spørre pasienten. Han hjelper legen til å lage et symptomatisk bilde av pasienten, for å bestemme alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet, for å etablere den patologiske grunnårsaken til hypotensjonen;
 • fysisk undersøkelse (tre-timers måling av blodtonen hvor intervallet opprettholdes i 5 minutter, daglig overvåking av blodtrykk, lytting til pasienten gjennom et phonendoskop).

En spesiell rolle i studien er gitt til instrumental diagnostikk:

 • Dopplerografi av fartøy;
 • Ultralyd av hjertet, bukhulen;
 • ekkokardiografi;
 • cardiointervalography;
 • elektroencefalografi;
 • EKG (i ro, med trening).

Fra laboratoriemetoder for forskning bruk:

 • blod biokjemi;
 • generell klinisk analyse av blod;
 • generell analyse av urin;
 • ortostatisk test.

Hvis alle anvendte diagnostiske metoder forhindret kardiologen til å bestemme predisponeringsfaktoren nøyaktig, vil pasienten bli undersøkt av smal spesialiserte leger:

 • øyelege;
 • barnelege;
 • fødselslege-gynekolog;
 • nevrolog;
 • gastroenterolog;
 • endokrinolog.

Behandling av arteriell hypertensjon

Viktig: Hvis et barn, en voksen, en gravid kvinne har symptomene som er angitt ovenfor, bør du snarest søke profesjonell hjelp. Hvis pasienten mister bevissthet, trenger han førstehjelp.

Nødhjelp for tap av hypotonisk bevissthet består i følgende:

 1. Ring et ambulansehjem.
 2. Gi pasienten frisk luft.
 3. Forsvagningen av tette klær.
 4. Korrekt stilling for pasienten (bein skal være over overkroppen);
 5. Forhold med å drikke (kaldt vann er gitt når en person kommer til seg selv).

Behandlingen av legene begynner etter å ha bestemt den eksakte årsaken til det reduserte trykket. Hvis sekundær hypotensjon er etablert, starter spesialister terapi med sikte på å eliminere sykdomsprovokatøren.

Med en fysiologisk type arteriell hypotensjon trenger ingen spesifikk behandling, fordi denne tilstanden ikke regnes som en patologi. Når en primær, ortostatisk form av sykdommen oppdages, foreskriver legen behandling med medisinske, ikke-medisinske metoder.

Ikke-medisinering

For å eliminere hypotensjon, kan legene foreskrive slike metoder for ikke-rusmiddelbehandling:

 • aromaterapi massasje;
 • psykoterapi;
 • terapeutisk gymnastikk;
 • akupunktur;
 • hydromassasje, ulike former for hydroterapi;
 • aromaterapi;
 • kontrastdusj;
 • terapeutisk massasje i nakken og krageområdet;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer (elektroforese, elektroslep).

Medisineringsterapi

Behandling av hypotensjon utføres ofte ved bruk av medisiner. Vanligvis utnevner leger:

 • antidepressiva, beroligende midler;
 • antikolinergika;
 • cerebroprotectors;
 • hypertensive stoffer;
 • plante adaptogens;
 • nootropiske stoffer;
 • antioksidanter;
 • vitaminer.

Hvis pasienten har en akutt form for hypotensjon, foreskrives han intravenøs administrering av følgende:

 • vasokonstriktorer;
 • glukokortikoider;
 • salt, kolloidale løsninger;
 • kardio.

Tradisjonell medisin

I tillegg til medisinsk, ikke-medisinsk terapi av hypotensjon, kan tradisjonell medisin også brukes. Men alternativene til alternativ terapi kan bare brukes etter samråd med behandlende lege. Veldig effektive folkemetoder for behandling er:

 • sving + sitronbalsam;
 • lakris + valerianrot;
 • pustulær + hagtorn;
 • granateple juice + sjokolade;
 • oregano + panacea;
 • rosmarin + melkdistel;
 • yarrow + humleskyer;
 • malurt + blomster av immortelle;
 • blader av jordbær + hvit maretong.

Mulige komplikasjoner

Hvis pasienten i lang tid ignorerer symptomene på hypotensjon, ikke gjennomgår diagnostikk og ikke starter en egnet terapi, kan komplikasjoner utvikles.

De vanligste komplikasjonene av arteriell hypotensjon er:

 • hjerteinfarkt;
 • oksygen sult av fosteret;
 • sepsis;
 • anemi,
 • koma;
 • slag;
 • anafylaktisk sjokk;
 • kardiogent sjokk.

forebygging

For ikke å lide av ubehagelige symptomer på lavt blodtrykk, er det bedre å hindre utviklingen av sykdommen. For dette er det tilstrekkelig å følge slike anbefalinger fra spesialister:

 1. Komplett hvile.
 2. Korrekt, balansert ernæring.
 3. Bruk bare de medisinene som er foreskrevet av den behandlende legen.
 4. Passasje av full forebyggende undersøkelse av leger flere ganger i året.
 5. Eliminering av følelsesmessig, fysisk overbelastning.
 6. Sunn livsstil.

Med hensyn til primær, ortostatisk, fysiologisk hypotensjon, resulterer disse patologiene i fullstendig gjenoppretting av pasienten. Men etter utvinning er det nødvendig å gjennomgå regelmessige kontroller fra en kardiolog.

Hvis pasienten har en sekundær hypotonisk sykdom, vil prognosen avhenge av tidspunktet for diagnosen, adekvat behandling, alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen.

Les Mer Om Fartøyene