Arteriell hypotensjon

Arteriell hypotensjon - en vedvarende regulær eller senke blodtrykket under 100/60 mm. Hg. Art. Hypotensjon forekommer med svimmelhet, forbigående synsforstyrrelser, tretthet, søvnighet, tendens til besvimelse, brudd av termoregulering, og så videre. D. Diagnose av arteriell hypotensjon er basert på å bestemme nivået av blodtrykket (i vol. H. BP-overvåking), undersøkelse av hjerte, endokrine og nervesystem (EKG, ekkokardiografi, EEG, blod kjemi og andre.). Ved behandling av hypotensjon brukt ikke-medikament (terapi, massasje, hydroterapi, FTL, akupunktur, aromaterapi) og medikament (urte adaptogens cerebroprotectors, nootropiske medikamenter, beroligende midler) metoder.

Arteriell hypotensjon

Hypotensjon (hypotensjon) - lavt blodtrykk syndrom karakterisert ved vedvarende indeksene for systolisk (øvre) trykk mindre enn 100 mm Hg og det diastoliske (lavere) - mindre enn 60 mm Hg Arteriell hypotensjon er mer sannsynlig å påvirke unge kvinner og ungdom. På eldre aldre, på bakgrunn av vaskulær aterosklerose, oppstår aterosklerotisk arteriell hypotensjon på grunn av tap av vaskulær tone på grunn av aterosklerotiske forandringer.

På grunn av multifaktorutviklingen av denne tilstanden er arteriell hypotensjon gjenstand for studier av kardiologi, nevrologi, endokrinologi og andre kliniske disipliner.

Klassifisering av arteriell hypotensjon

På grunn av at arteriell hypotensjon kan forekomme hos raske individer, følger med ulike sykdommer eller er en uavhengig nosologisk form, brukes en enhetlig klassifisering av hypotoniske tilstander. Det skiller mellom fysiologisk, patologisk (primær) og symptomatisk (sekundær) arteriell hypotensjon.

For opsjoner fysiologisk hypotensjon omfatter hypotensjon som en individuell hastighet (som har en arvelig konstitusjonell tegn), adaptiv kompenserende hypotensjon (innbyggerne i høyfjellet, tropiske og subtropiske) og hypotensjon økt egnethet (vanlig blant idrettsutøvere).

Patologisk primære arteriell hypotensjon som en selvstendig sykdom, omfatter tilfeller idiopatisk hypotensjon og ortostatisk hypotensjon neurocirculatory ustabil med vendbar strømning eller vedvarende symptomer (hypotensjon).

Blant symptomatisk (sekundær) undersøker akutt arteriell hypotensjon (i løpet av kollaps, sjokk), og kroniske former resulterende organiske patologi av kardiovaskulære, nervøs, endokrine system, hematologiske sykdommer, rus etc.

Årsaker til arteriell hypotensjon

Arteriell hypotensjon bør betraktes som en multifaktoriell tilstand, noe som reflekterer reduksjonen i blodtrykket i arteriesystemet under ulike fysiologiske og patologiske forhold. Årsaken til primær arteriell hypotensjon i 80% av tilfellene er nevrologisk dystoni. I henhold til gjeldende teorier, er den primære hypotensjon en spesiell form for nevrose vasomotoriske sentre i hjernen, hvor utviklingen av en ledende rolle for stress og langvarig stressituasjoner. Umiddelbare produserende årsaker kan være psykologisk traumer, kronisk tretthet og søvnmangel, depresjon.

Den sekundære hypotensjon er et symptom på andre eksisterende sykdommer: anemi, magesår, dumping-syndrom, hypotyroidisme, kardiomyopati, myokarditt, arytmi, diabetisk nevropati, cervical osteoartritt, tumorer, smittsomme sykdommer, hjertesvikt og andre.

Akutt hypotensjon kan oppstå samtidig massive blodtap, dehydrering, traumer, forgiftning, anafylaktisk sjokk, alvorlig forstyrrelse av hjertet som trigger hypotensive refleks. I disse tilfellene utvikles arteriell hypotensjon på kort tid (fra flere minutter til timer) og medfører utprøvde brudd på blodtilførselen til de indre organene. Kronisk arteriell hypotensjon har en tendens til å bli forlenget; Organismen er således tilpasset det senkede trykk, som et resultat av hvilke de uttrykte symptomene på en sirkulasjonsforstyrrelse er fraværende.

Arteriell hypotensjon kan også utvikle seg mot bakgrunnen av mangel på vitaminer B, C, E; Overholdelse av diett, overdose av medisiner, for eksempel ved behandling av hypertensjon. Fysiologisk hypotensjon kan forekomme hos friske personer med en genetisk predisposisjon for lavt blodtrykk, i trente idrettsutøvere, mens tilpasning til brå endringer i vær- og klimaforhold.

Patogenese av arteriell hypotensjon

Til tross for overflod av mulige årsaker, kan utviklingsmekanismen for arteriell hypotensjon være forbundet med fire hovedfaktorer: en reduksjon i minutt og sjokkkardiale utganger; reduksjon av BCC; redusert motstand av perifere fartøyer; en nedgang i venøs tilførsel av blod til hjertet.

Å redusere slag og minuttvolumet er funnet med alvorlig myokardial dysfunksjon under myokardialt, hjerteinfarkt, alvorlige arytmier overdose betablokkere, etc. D. redusert tone og perifere resistens kar (hovedsakelig arterioler og precapillaries) fører til utvikling av hypotensjon under kollaps toksisk eller smittsom natur, anafylaktisk sjokk. Hypotensjon som en følge av reduksjonen finner sted ved den ytre bcc (gastrointestinal) eller indre blødninger (for apopleksi eggstokk, milt ruptur, aorta-aneurisme brudd, og andre.). Rask evakuering eksudat med massive ascites eller pleuritt kan forårsake arteriell hypotensjon på grunn av reduksjon i venøse retur til hjertet, så mye av bcc er forsinket i de minste fartøyene.

Ved forskjellige former for hypotensjon kan detekteres brudd vaskulær regulering høyere autonome sentre, redusert blodtrykk Reguleringen av renin-angiotensin-aldosteronsystemet, vaskulær lidelse reseptor følsomhet overfor katekolaminer, forstyrrelser av afferente og efferente baroreflex bue porsjon.

Symptomer på arteriell hypotensjon

Fysiologisk hypotensjon gir i de fleste tilfeller ikke en person et spesielt ubehag. Den akutte formen av hypotensjon forekommer med alvorlig oksygenmangel av hjernevev, og derfor utvikler symptomer som svimmelhet, forbigående uklart syn, ustadige gangart, bleke hud, besvimelse.

Med kronisk sekundær arteriell hypotensjon kommer symptomene på den underliggende sykdommen frem. I tillegg har pasienter svakhet, sløvhet, døsighet, tretthet, hodepine, emosjonell labilitet, svekket hukommelse, forstyrrelser i termoregulering, svette føtter og hender, og takykardi. Et forlenget løpet av arteriell hypotensjon forårsaker menstruelle uregelmessigheter hos kvinner og styrke hos menn.

Ved ortostatisk arteriell hypotensjon utvikles det på grunn av endring i kroppens stilling fra horisontal til vertikal, forbetinget tilstand. Med arteriell hypotensjon kan vegetative kriser, vanligvis av vagoinsulær natur, forekomme. Slike anfall oppstår med adynamia, hypotermi, rikelig svette, bradykardi, blodtrykksfall inntil synkope, magesmerter, kvalme, oppkast, pustebesvær på grunn av krampe i strupehodet.

Diagnose av arteriell hypotensjon

I diagnoseprosessen er det viktig ikke bare å fastslå faktum av tilstedeværelsen av arteriell hypotensjon, men også for å finne ut årsakene til at den er forårsaket. For å riktig vurdere blodtrykket, krever en tredobbelt måling av blodtrykk med et intervall på 3-5 minutter. Daglig overvåking av blodtrykk gjør det mulig å bestemme svingninger i størrelsen og den daglige rytmen av blodtrykk.

For å utelukke eller bekrefte sekundær arteriell hypotensjon er en omfattende undersøkelse av tilstanden til kardiovaskulære, endokrine og nervesystemer nødvendig. For dette formål studert biokjemiske blodparametre (elektrolytter, glukose, kolesterol og lipid fraksjoner), blir EKG utføres (ved hvile og ved fysisk test), postural test, ekkokardiogram elektroencefalografi og t. D.

For å fastslå behovet for mer grundig undersøkelse, bør pasienter med arteriell hypotensjon konsulteres av en kardiolog, nevrolog, økolog, endokrinolog.

Behandling av arteriell hypotensjon

Til behandling av arteriell hypotensjon fortsetter bare etter en etablering av den eksakte grunnen til depresjon av en BP. Med sekundær symptomatisk hypotensjon vil hovedsykdommen være gjenstand for eksponering. Arteriell hypotensjon av nevrogengetativ genese krever først og fremst korreksjon av vegetativ ubalanse ved bruk av medisinske og ikke-medisinske metoder.

Komplekset av medisinske og fritidsaktiviteter kan omfatte normalisering av dagens regime og ernæring, ulike muligheter for psykoterapi; massasje av nakke og krage sone, aromaterapi massasje; hydroterapi (skotsk dusj, sirkulær dusj, Vichy dusj, hydromassasje, aromatiske og mineralske bad); akupunktur, fysioterapi (elektroforese på kraftsonen, elektroslange); aromaterapi, aeroionoterapi, treningsbehandling.

Medikamentbehandlingen foregår hypotensjon preparater av ulike grupper: vegetabilske adaptogens (Schisandra skjær, aralia, ginseng); kolinolytika, cerebroprotektorer (cinnarizin, vinpocetin); nootropic drugs (glycin, pyracetam); antioksidanter og vitaminer (ravsyre, vitaminer A, B, E); antidepressiva og beroligende midler. Ved akutt hypotensjon for hurtig å øke og stabilisere blodtrykket innført kardiotoniske og vasokonstriktorer (fenylefrin, dopamin), glukokortikoider, båret saltvannsinfusjon og kolloidale oppløsninger.

Forebygging av arteriell hypotensjon

De generelle prinsippene for forebygging av primær arteriell hypotensjon er redusert for å observere dagens regime, opprettholde en sunn og aktiv livsstil, spille sport (svømming, gåing, gymnastikk), ernæring, utestenging av stress. Nyttige prosedyrer som styrker fartøyene (kontrastdusj, herding, massasje).

Forebygging av sekundær arteriell hypotensjon er forebygging av endokrine, nevrologiske, kardiovaskulære sykdommer. Pasienter med arteriell hypotensjon anbefales kontinuerlig overvåking av blodtrykksnivå, regelmessig overvåking av kardiolog.

Hva er arteriell hypotensjon, dets årsaker, symptomer og behandling

Lavt blodtrykk, hvilke leger kaller arteriell hypotensjon, kan virke som et symptom som følger med ulike sykdommer. Også denne tilstanden kan betraktes som en uavhengig patologi, provosert av visse faktorer. Nedenfor vil vi vurdere hva som er arteriell hypotensjon, årsakene til utviklingen, de viktigste symptomene, behandlingen, mulige komplikasjoner.

Begrepet arteriell hypotensjon

Arteriell hypotensjon er en vanlig patologisk tilstand, som manifesteres av en vanlig, vedvarende indikator på en tonometer under 100/60 mm. Hg. Art. Denne sykdommen kan utvikles hos mennesker i ulike aldre, fra babyer til eldre mennesker. I ICD-10 av denne patologien ble kode I 95 tilordnet.

Viktig: Eksperter tilordner arteriell hypotensjon til kategorien av poly-tyologiske sykdommer. Dette betyr at lavt blodtrykk kan utvikles under samtidig eksponering for ulike faktorer (fysiologisk, patologisk).

Symptomatologien i denne patologien er ganske spesifikk. I de fleste tilfeller er denne tilstanden ledsaget av alvorlig svimmelhet, synshår, bevisstløshet, konstant døsighet. For å gjøre en nøyaktig diagnose er det nødvendig å foreta daglig overvåkning av blodtrykket.

Klassifisering og skjemaer

Sykdommen kan forekomme i slike former:

 • skarp. Denne form for patologi er farlig og utvikler på grunn av anafylaktisk reaksjon, forgiftning, hjertesvikt, alvorlig blodtap. Utviklingen av denne tilstanden skjer på bare noen få minutter, det er ledsaget av et brudd på blodstrømmen;
 • kronisk. Utviklingen av dette skjemaet er gradvis, alle kroppens systemer reagerer ikke kraftig på en reduksjon i trykk. Over en lang periode av sykdomsforløpet har de allerede tilpasset seg en konstant reduksjon av blodtrykket. Ofte observeres kronisk hypotensjon hos mennesker som lever under ugunstige klimatiske forhold (nord, tropene). Også leger diagnostiserer denne sykdomsformen i idrettsutøvere. Dette skyldes det faktum at på grunn av store belastninger er det en restrukturering av kroppen (hjertemuskelen er mindre sannsynlig å kontrakt, noe som skyldes hypotensjon).

Gitt den etiologiske faktoren, er det vanlig å identifisere slike former for hypotensjon:

 • fysiologisk;
 • primære;
 • sekundær (symptomatisk).

Den fysiologiske formen er pasientens genetiske predisponering, profesjonell sport. Det er også observert i innbyggerne i subtropene, høylandet.

Primær hypotensjon betraktes som en uavhengig sykdom. Ifølge eksperter har pasienten i nesten alle tilfeller neurosirkulasjonsdystoni (VSD). Denne typen sykdom utvikler seg på grunn av alvorlig stress, konstant tretthet, søvnmangel, psykisk traumer, sjokk og bruk av medisiner.

Sekundær hypotensjon vises som et symptom på en annen patologi. Spesialister har gitt en liste over sykdommer der et redusert trykk kan observeres:

 • magesår
 • hjertesvikt;
 • svulster;
 • infeksjon;
 • osteokondrose av livmoderhalsen;
 • forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen.

En mer komplett liste er gitt i avsnittet om årsakene til redusert trykk.

Som en egen type hypotensjon, vurderer leger ortostatisk hypertensjon (postural), som oppstår når en person endres bratt og beveger seg til en vertikal stilling fra den horisontale. Vanligvis er det av moderat alvorlighetsgrad og varer ikke lenge.

årsaker

Lavt trykk kan oppstå under samtidig påvirkning av flere faktorer. Provoke hypotensjon kan:

 • neurokirkulatorisk (vegeto-vaskulær) dystoni (denne tilstanden i nesten 80% av tilfellene fører til redusert blodtrykk);
 • Overholdelse av en streng diett, et fullstendig nektet å spise;
 • psykologisk traumer;
 • hypovitaminose (oftest en reduksjon i trykk provoserer mangel på vitaminer C, B, E).

Separate lister bør betraktes som patologiske og ikke-patologiske årsaker til lavt blodtrykk.

Patologiske grunner er:

 • infeksjon;
 • hjertesykdom;
 • blødning;
 • nevrologiske sykdommer;
 • tar visse medisiner (smertestillende midler, antidepressiva).

Til ikke-patologiske årsaker til redusert trykk inkluderer:

 • alder;
 • nærvær av feber;
 • Overholdelse av sengen hviler lenge.
 • spiller sport;
 • graviditet;
 • Overgang fra liggende til stående stilling.

Årsakene til sekundær arteriell hypotensjon er mye større. De er representert ved slike patologiske forhold:

 • anemi,
 • dumping syndrom;
 • massiv blødning;
 • magesår;
 • kardiovaskulære patologier (kardiomyopati, arytmi, myokarditt);
 • hypotyreose;
 • diabetes mellitus;
 • levercirrhose, kronisk hepatitt;
 • osteokondrose av cervical avdelingen;
 • bukspyttkjertel sykdom;
 • ryggmargenskade;
 • ondartede, godartede neoplasmer;
 • allergiske reaksjoner;
 • metabolske sykdommer;
 • sepsis;
 • dehydrering, akutt forgiftning;
 • Guillain-Barre syndrom, Parkinsons sykdom;
 • trombocytopenisk purpura;
 • anafylaktisk sjokk;
 • indre blødning.

Symptomer på hypertensjon

Hypotensjon arteriell kan ha et ganske variert klinisk bilde, som avhenger av arten av sykdomsforløpet. Hypotensjon av et fysiologisk utseende oppstår ofte uten noen forskjellige tegn. Pasienten føler nesten ingen ubehag.

Hvis akutt form for hypotensjon utvikles, har pasienten slike symptomer:

 • skinn av huden;
 • ustansighet av gang
 • alvorlig svimmelhet (hyppige anfall);
 • angst;
 • svimmel tilstand
 • irritabilitet;
 • økt meteosensitivitet;
 • brudd på synsstyrken (ubetydelig kortsiktig).

I kronisk form av arteriell hypotensjon har pasienten følgende symptomer:

 • minneverdigelse;
 • svakhet, tretthet;
 • emosjonell ustabilitet;
 • forstyrrelse av termoregulering;
 • hyppig hodepine (smerte syndrom føltes i fronto-parietal, frontotemporal område);
 • vedvarende døsighet;
 • økt svette (spesielt merkbar i håndflaten, føttene);
 • midlertidig impotens;
 • smerte i hjertet;
 • brudd på menstruasjonssyklusen;
 • økt følsomhet for støy, lys.

For å utvikle den ortostatiske formen for arteriell hypotensjon, er følgende symptomer indikert:

 • svimmelhet (før tap av bevissthet, det kan være støy i ørene, "skumle" for øynene, alvorlig svakhet);
 • endring i hjertefrekvensen;
 • kortpustethet;
 • angrep av kvalme, selskap;
 • nedgangen av styrker;
 • alvorlig smerte i magen;
 • tilbøyelighet til bevegelsessykdom i transport;
 • økt svette;
 • hyppig gjengivelse;
 • rikelig gassing;
 • belching med luft;
 • en ubevisst tilstand.

Sykdommer hos barn og gravide

Legene tror at predisponering til sykdommen er dannet i fosteret med visse brudd under graviditeten. Vanligvis blir tegn på hypotensjon observert hos barn i tenårene på grunn av:

 • konstant overarbeid i skolen;
 • overførte infeksjoner;
 • hormonelle endringer;
 • mangel på ernæring, spiseforstyrrelser;
 • lav fysisk aktivitet.

Barn med hypotensjon kan klage på hodepine, kvalme, svimmelhet. Å lette staten vil hjelpe:

 • ekstra søvn;
 • gå i frisk luft;
 • bryte i lasten.

Barn er mer sannsynlig å ha ortostatisk hypotensjon. Svimmelhet observeres etter en kraftig økning. Senking av trykket bidrar til visse endringer i barnets natur. Han blir distrahert, tårefull, fornærmet, mistenksom, skolens prestasjoner kan avta. I videregående skoleelever er det stakkende smerter i hjertet, økt tretthet i fysisk utdanning.

Spesiell oppmerksomhet bør gis mot hypotensjon hos gravide kvinner. Hvis patologien utvikles før graviditet, refereres den til primærformen. Når hypotensjon oppsto under graviditet, er den klassifisert som en sekundær type.

I tillegg til hovedmekanismen for utvikling av patologi legges til:

 • utslipp av moderkreft hormoner, senke spasmer av blodkar;
 • økt hjertebelastning;
 • et ekstra placentasirkulasjonssystem.

Kvinner klager over tretthet, tårefølelse, svakhet, forstoppelse, kvalme, nedsatt appetitt, irritabilitet, kan bli plaget av hodepine, stikkende smerter i hjertet.

diagnostikk

For å etablere en nøyaktig diagnose, for å fastslå årsaken til lavt blodtrykk, må legen utføre en rekke diagnostiske tiltak.

Den primære diagnosen, utført av en kardiolog, er rettet mot:

 • studien av pasientens medisinske historie, hans slektninger. Dette er nødvendig for å bekrefte / utelukke påvirkning av genetisk predisponering på utvikling av hypotensjon;
 • spørre pasienten. Han hjelper legen til å lage et symptomatisk bilde av pasienten, for å bestemme alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet, for å etablere den patologiske grunnårsaken til hypotensjonen;
 • fysisk undersøkelse (tre-timers måling av blodtonen hvor intervallet opprettholdes i 5 minutter, daglig overvåking av blodtrykk, lytting til pasienten gjennom et phonendoskop).

En spesiell rolle i studien er gitt til instrumental diagnostikk:

 • Dopplerografi av fartøy;
 • Ultralyd av hjertet, bukhulen;
 • ekkokardiografi;
 • cardiointervalography;
 • elektroencefalografi;
 • EKG (i ro, med trening).

Fra laboratoriemetoder for forskning bruk:

 • blod biokjemi;
 • generell klinisk analyse av blod;
 • generell analyse av urin;
 • ortostatisk test.

Hvis alle anvendte diagnostiske metoder forhindret kardiologen til å bestemme predisponeringsfaktoren nøyaktig, vil pasienten bli undersøkt av smal spesialiserte leger:

 • øyelege;
 • barnelege;
 • fødselslege-gynekolog;
 • nevrolog;
 • gastroenterolog;
 • endokrinolog.

Behandling av arteriell hypertensjon

Viktig: Hvis et barn, en voksen, en gravid kvinne har symptomene som er angitt ovenfor, bør du snarest søke profesjonell hjelp. Hvis pasienten mister bevissthet, trenger han førstehjelp.

Nødhjelp for tap av hypotonisk bevissthet består i følgende:

 1. Ring et ambulansehjem.
 2. Gi pasienten frisk luft.
 3. Forsvagningen av tette klær.
 4. Korrekt stilling for pasienten (bein skal være over overkroppen);
 5. Forhold med å drikke (kaldt vann er gitt når en person kommer til seg selv).

Behandlingen av legene begynner etter å ha bestemt den eksakte årsaken til det reduserte trykket. Hvis sekundær hypotensjon er etablert, starter spesialister terapi med sikte på å eliminere sykdomsprovokatøren.

Med en fysiologisk type arteriell hypotensjon trenger ingen spesifikk behandling, fordi denne tilstanden ikke regnes som en patologi. Når en primær, ortostatisk form av sykdommen oppdages, foreskriver legen behandling med medisinske, ikke-medisinske metoder.

Ikke-medisinering

For å eliminere hypotensjon, kan legene foreskrive slike metoder for ikke-rusmiddelbehandling:

 • aromaterapi massasje;
 • psykoterapi;
 • terapeutisk gymnastikk;
 • akupunktur;
 • hydromassasje, ulike former for hydroterapi;
 • aromaterapi;
 • kontrastdusj;
 • terapeutisk massasje i nakken og krageområdet;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer (elektroforese, elektroslep).

Medisineringsterapi

Behandling av hypotensjon utføres ofte ved bruk av medisiner. Vanligvis utnevner leger:

 • antidepressiva, beroligende midler;
 • antikolinergika;
 • cerebroprotectors;
 • hypertensive stoffer;
 • plante adaptogens;
 • nootropiske stoffer;
 • antioksidanter;
 • vitaminer.

Hvis pasienten har en akutt form for hypotensjon, foreskrives han intravenøs administrering av følgende:

 • vasokonstriktorer;
 • glukokortikoider;
 • salt, kolloidale løsninger;
 • kardio.

Tradisjonell medisin

I tillegg til medisinsk, ikke-medisinsk terapi av hypotensjon, kan tradisjonell medisin også brukes. Men alternativene til alternativ terapi kan bare brukes etter samråd med behandlende lege. Veldig effektive folkemetoder for behandling er:

 • sving + sitronbalsam;
 • lakris + valerianrot;
 • pustulær + hagtorn;
 • granateple juice + sjokolade;
 • oregano + panacea;
 • rosmarin + melkdistel;
 • yarrow + humleskyer;
 • malurt + blomster av immortelle;
 • blader av jordbær + hvit maretong.

Mulige komplikasjoner

Hvis pasienten i lang tid ignorerer symptomene på hypotensjon, ikke gjennomgår diagnostikk og ikke starter en egnet terapi, kan komplikasjoner utvikles.

De vanligste komplikasjonene av arteriell hypotensjon er:

 • hjerteinfarkt;
 • oksygen sult av fosteret;
 • sepsis;
 • anemi,
 • koma;
 • slag;
 • anafylaktisk sjokk;
 • kardiogent sjokk.

forebygging

For ikke å lide av ubehagelige symptomer på lavt blodtrykk, er det bedre å hindre utviklingen av sykdommen. For dette er det tilstrekkelig å følge slike anbefalinger fra spesialister:

 1. Komplett hvile.
 2. Korrekt, balansert ernæring.
 3. Bruk bare de medisinene som er foreskrevet av den behandlende legen.
 4. Passasje av full forebyggende undersøkelse av leger flere ganger i året.
 5. Eliminering av følelsesmessig, fysisk overbelastning.
 6. Sunn livsstil.

Med hensyn til primær, ortostatisk, fysiologisk hypotensjon, resulterer disse patologiene i fullstendig gjenoppretting av pasienten. Men etter utvinning er det nødvendig å gjennomgå regelmessige kontroller fra en kardiolog.

Hvis pasienten har en sekundær hypotonisk sykdom, vil prognosen avhenge av tidspunktet for diagnosen, adekvat behandling, alvorlighetsgraden av den underliggende sykdommen.

Arteriell hypotensjon (hypotensjon). Årsaker, symptomer og behandling av hypotensjon

God tid på dagen, kjære lesere!

I denne artikkelen vil vi snakke om hypotensjon (arteriell) eller arteriell hypotensjon, dets årsaker, symptomer og også lære å behandle hypotensjon hjemme.

Men til å begynne med, gjør vi noen avklaring:

Hypotensjon er av arteriell type og av muskeltype. I nettverket mye forvirring om dette, men tydeligvis feil av hele det gamle greske ordet «ὑπό», som kan oversettes som "under, under", kombinert med slutten av "tone". Som et resultat, hvis vi snakker bokstavelig, hypotensjon - lav tone, som enten kan være muskel (muskelsvakhet, muskel sykdom) og felles (uttales lavt trykk).

I dag skal vi snakke spesielt om arteriell hypotensjon, som er mer nøyaktig systematisert under navnet "arteriell hypotensjon". Så...

Arteriell hypotensjon (hypotensjon) - Vedvarende reduksjon i blodtrykk (blodtrykk) til et merke, lavere med 20% av den vanlige verdien, eller til 90/60 mm merker. Hg. Art. og under.

Et av hovedtegnene til hypotensjon er slike symptomer som mørkere i øynene (når en person for eksempel satte seg på hakkene sine og så plutselig stod opp), lys svimmelhet og generell svakhet.

Den største fare for arteriell hypotensjon er oksygen sult i hjernen og andre indre organer, som oppstår på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel, fordi lavt blodtrykk - et brudd på blodsirkulasjonen faktisk - dette er en utilstrekkelig sirkulasjon. I denne forbindelse kan en person utvikle alvorlige akutte sykdommer i nesten alle organer. For å forhindre dette, ved første tegn på hypotensjon, kontakt alltid lege!

Det er interessant at kvinner lider av symptomer forårsaket av hypotensjon oftere enn menn. Kanskje dette skyldes det faktum at mange moderne kvinner har vedtatt menneskers livsvekt, når det gjelder familiens viktigste tjener (breadwinner).

Noen eksperter sier at personer med kronisk hypotensjon lever i gjennomsnitt 10 år lenger enn de fleste friske mennesker. Videre hevder de, basert på deres forskning, at den kroniske formen av sykdommen hemmer utviklingen av aterosklerose.

Arteriell hypotensjon kan oppstå ved akutt (kortvarig kraftig reduksjon i trykk) og kronisk form (en tilstand der en person har konstant lavt blodtrykk).

Hypotensjon. ICD

ICD-10: I95
ICD-9: 458

Typer arteriell hypotensjon (hypotensjon)

Arteriell hypotensjon er klassifisert i følgende typer:

- Akutt hypotensjon (akutt arteriell hypotensjon);
- Kronisk hypotensjon (kronisk arteriell hypotensjon);
- - Primær kronisk arteriell hypotensjon
- - Sekundær kronisk arteriell hypotensjon.

Akutt hypotensjon (skarp blodtrykksfall). Denne typen hypotensjon er veldig farlig, fordi drastisk redusert nivå av oksygentilførsel til hjernen (hypoksi), som over tid kan føre til et slag. I dette tilfellet, kan en skarp reduksjon i blodtrykket følges av sykdommer i indre organer, slik som: hjerteinfarkt, alvorlig arytmi, lungeemboli, allergisk reaksjon og andre.

En kraftig nedgang i blodtrykket krever akutt legehjelp!

Årsakene til et sterkt trykkfall kan være forgiftning (alkohol, mat, narkotika, narkotika), blodtap, akutte infeksjoner, sepsis, dehydrering etc.

Kronisk hypotensjon (stadig lavt blodtrykk). Denne form for hypotensjon kalles ofte fysiologisk hypotensjon, tk. I mange tilfeller er det en konstant følgesvenn for mange menneskers liv, for eksempel - innbyggerne i høylandet, tropene, jordens kulde eller atleter, som et bilde av organismenes tilpasning til livsstilen. I disse tilfellene blir stadig lavt blodtrykk ikke ansett som en sykdom.

Den største faren for kronisk hypotensjon er risikoen for å utvikle iskemisk slag i alderen.

Samtidig er kronisk arteriell hypotensjon en alvorlig motstander av mange unge mennesker. hyppige sammenbrudd av krefter, i noen tilfeller eskalerende til kollaps, tillater ikke å jobbe produktivt og oppnå suksess på ulike områder av livet.

Primær (idiopatisk eller essensiell) hypotensjon. Denne tilstanden av kroppen er isolert i en uavhengig sykdom. Årsaken til og etiologien for øyeblikket er et spørsmål om kontrovers, men blant de identifiserte årsakene er en langvarig psykomotisk overstyrke (depresjon, stress).

Det er svært viktig å ikke tillate overløp av denne sykdomsformen i den lange perioden av oksygenmangel på hele organismen.

Sekundær arteriell hypotensjon. I motsetning til den primære hypotensjon, er sekundær hypotensjon et symptom på andre sykdommer, inklusive arytmier, kardiovaskulær sykdom, hjemetraume, Osteochondrose av nakkesøylen, sykdommer i luftveiene og det endokrine system, sirkulatoriske forstyrrelser, bivirkninger av visse medisiner, gastrointestinale sykdommer, svulster, diabetes mellitus, levercirrhose, alkoholisme etc.

Ortostatisk hypotensjon - Et sterkt fall i blodtrykk når en person plutselig står opp etter en lang huk eller liggende.

Årsaker til lavt blodtrykk

Vi har allerede vurdert noen av årsakene til det senkete trykket med deg, kjære lesere, la oss nå oppsummere bildet, og finne ut hva som ellers kan provosere utviklingen av arteriell hypotensjon.

Sykdommer i kardiovaskulærsystemet: Aterosklerose, arytmi, stenose av aortaklappen, hjertesvikt.

Sykdommer i mage-tarmkanalen: forgiftning, magesår.

Immunforsvaret: beriberi, spesielt mangel på vitaminer C, E, gruppe B.

Nevrologiske sykdommer: vegetativ-vaskulær dystoni (VSD), depresjon, kronisk tretthet, mental tretthet, nevroser.

Andre sykdommer og tilstander i kroppen: allergiske reaksjoner, hepatitt, revmatisme, osteochondrose av nakkesøylen, endokrine system sykdommer, blodtap, sepsis, brannsår, anafylaktisk sjokk, hjerne- og ryggmargskader.

Tilpasning til levekår: sterk fuktighet, sjeldne luft, sterk forkjølelse.

Tilpassing til konstant fysisk aktivitet, for eksempel i idrettsutøvere, hvor redusert trykk er kroppens beskyttelsesmekanisme, som et resultat avtar rytmen av sammentrekninger av hjertet, noe som medfører en reduksjon i trykk.

graviditet kan også forårsake anfall av hypotensjon, t. i denne "interessante" perioden kan tonen i blodårene til en kvinne gå ned.

Kronisk lavt blodtrykk kan overføres genetisk.

Symptomer på hypotensjon (arteriell hypotensjon)

Hva er hypotensjon, og hva er årsakene til at vi allerede har demontert, nå fortsetter vi å vurdere problemet - "symptomene på hypotensjon."

Selvfølgelig er det viktigste tegn på arteriell hypotensjon - lavt og lavt blodtrykk - under 90/60.

Blant de andre tegnene på hypotensjon er:

- generell svakhet, tretthet
- Apati, tap av styrke, noen ganger, selv om morgenen, døsighet;
- blekhet;
- svimmelhet;
- mørkere i øynene, besvimelse
hodepine
- støy i ørene
- nervøsitet, irritabilitet
- Smerte i hjertet;
- dårlig toleranse for plutselige endringer i miljøet eller belastninger på kroppen: varme, kulde, fuktighet, fysisk stress osv.
- minnefeil, fravær
- funksjonsfeil i menstruasjonssyklusen
- et brudd på potens
- brudd på termoregulering (føtter og hender kaldt);
- økt svette, spesielt på håndflatene og føttene;
- tilbøyelighet til bevegelsessykdom
- forstyrrelser i mage-tarmsystemet, hyppig kvalme;
- Hyppig gjentakelse (på grunn av mangel på oksygen)

Komplikasjoner av hypotensjon

Spesiell oppmerksomhet mot symptomene på hypotensjon bør gis til gravide, siden En utilstrekkelig mengde oksygen i blodet fører til oksygen sult av fosteret, noe som kan føre til dårlig vekst eller feil formasjon.

Av og til, en uriktig behandling av hypotensjon, kan sykdommen utvikle seg til en annen - høyt blodtrykk (hypertensjon eller høyt blodtrykk), men med en kompleks etiologi og symptomer som gjør det vanskelig å helbrede.

Med forverring av arteriell hypotensjon kan det oppstå et kardiogent sjokk hos en person, hvor puls er svekket, trykket ikke oppdages, vannlating reduseres, synkope blir undertrykt. Førstehjelp i denne tilstanden er å sette en person i horisontal stilling, sikre luftstrømmen og ringe til en ambulanse.

Den viktigste komplikasjonen av hypotensjon er et slag og hjerteinfarkt, noe som kan føre til dødelig utgang.

Diagnose av arteriell hypotensjon

Diagnose av hypotensjon utføres ved hjelp av følgende metoder:

- Undersøkelse av pasienten for tilstedeværelse av ulike symptomer, for å identifisere årsaken til sykdommen;
- Identifikasjon av type hypotensjon: fysiologisk eller patologisk type;
- systematisk måling av blodtrykk
- Elektrokardiografi (EKG);
- Doppler ekkokardiografi;
- kardiointervalografi etc.

Behandling av arteriell hypotensjon (hypotensjon)

Behandling av hypotensjon (arteriell hypotensjon) utføres på en komplisert måte, og inkluderer en korreksjon av pasientens livsstil med tilsetning av visse medisiner rettet mot å øke arterietonen. Hvis diagnosen fant ut at årsaken til sykdommen er en annen sykdom, er behandlingen først og fremst rettet mot eliminering.

Korrigering av livsstil inkluderer:

- rasjonell veksling av arbeidsdagen med hvile
- sunn søvn;
- riktig ernæring
- Utelukkelse av dårlige vaner
- moderat fysisk aktivitet (terapeutisk trening);
- å gå i frisk luft;
- Temperer kroppen (kontrastdusj).

La oss se nærmere på dem.

Trinn 1: Arbeidsdag / hvile. Normalisering av arbeidsdagen med hvile er en av de viktigste "hvalene" som behandling av arteriell hypotensjon er basert på. Hvis kroppen er overarbeidet, blir mer vitalitet brukt, det er økt belastning på hjertet, nervesystemet og hele organismen som helhet. Hvis kraften ikke gjenoppretter, er kroppen utarmet, og den blir sårbar for ulike sykdommer.

Trinn 2: Sunn søvn. For en normal sunn person, å gjenvinne styrke nok til å sove i 6-8 timer. For hypotensive pasienter skal søvn vare minst 10-12 timer, spesielt hvis det er kaldt ute, lavt atmosfærisk trykk. Når en person får nok søvn, ikke bare undergravd sengen, men heller et par minutter til å lyve, for å fange opp etter trekke bena til gulvet, og i et minutt eller to å sitte. Så kan du rolig stå opp og gjøre din egen virksomhet. I denne rekkefølgen minimerer en person de skarpe trykkfallene og alle disse derivatene, i form av svimmelhet, mørkere og flyr i øynene.

Trinn 3: Riktig ernæring. Mat hele dagen bør forbrukes 3-5 ganger, mens den ikke overspises, dvs. spis i små porsjoner. Det anbefales ikke å spise mat før sengetid. Viktigheten i å velge mat bør gjøres på roominess i dem - vitaminer, sporstoffer og antioksidanter.

Ved behandling av hypotensjon, må spesiell oppmerksomhet gis til etterfylle lageret av proteiner, vitamin organisme C (askorbinsyre), E (tokoferol) og vitamin B, spesielt vitamin B3 (vitamin PP, niacin, nikotinsyre), B5 (pantotensyre), B6 (pyridoksin) og vitamin B9 (folsyre), kalsium, kalium, magnesium og fosfor.

I tillegg oppfordres hypotensive mennesker til å bruke krydret, krydret og salt mat, som, kombinert med egenskapene, aktiverer kroppen og øker blodtrykket.

Spesielt blant ekspertene anbefaler: gjær, salt, harde oster, kaffe, grønn og svart te, grønne bladgrønnsaker, hundrosen, sitrusfrukter og andre frukter.

Trinn 4: Dårlige vaner. Pasienter med arteriell hypotensjon må nødvendigvis nekte å røyke og drikke alkoholholdige drikkevarer.

Trinn 5: Moderat fysisk aktivitet (terapeutisk trening). Moderat fysisk belastning på kroppen bidrar til normalisering av metabolisme, samt utskillelse av metabolske produkter fra kroppen. I tillegg stabiliserer det arbeidet og styrker kardiovaskulærsystemet. Når du beveger deg, øker blodsirkulasjonen, fartøyets tone stiger, og alle organer får den nødvendige oksygeninntaket.

Anbefalt øvelse i hypotensjon er morgenøvelse, lett jogging, svømming, rask spasertur, sykling, fysioterapi, sport.

Trinn 6 og 7: Går i frisk luft og tempererer kroppen er viktige ytterligere tiltak i kampen mot lavt trykk. De bidrar til den generelle styrken av kroppen og alle dens deler, og beskytter den også mot skadelige miljøer og ulike sykdommer.

Tempering av kroppen inkluderer - en kontrastdusj, dousing med kaldt vann (med hode), badstue og badstue. Bare husk at temperaturforskjellen ikke skal være for stor.

Narkotika for arteriell hypotensjon (hypotensjon)

Noen hypotoniske legemidler bruker kortsiktige stoffer for å øke blodtrykket - sterk te, kaffe, ulike piller for å øke blodtrykket, men som regel, etter noen timer eller neste dag, er trykket fortsatt lavt. Faren for denne typen behandling for hypotensjon er overgangen av sykdommen til kronisk form, eller forverring av sykdommen i form av komplikasjoner, som er skrevet litt høyere. Dette skyldes det faktum at årsaken til sykdommen ikke er eliminert, og tiden som går tapt kompliserer det generelle bildet av hypotonisk helse.

For å unngå at dette skjer, bør du konsultere en lege som foreskriver medisiner for hypotensjon bare etter å ha bestemt årsaken til sykdommen før du bruker piller eller andre lavtrykksmedisiner.

De fleste medisinene som brukes til hypotensjon, dvs. designet for å øke presset, har i sin sammensetning - koffein, som faktisk er ansvarlig for å øke blodtrykket. La oss vurdere noen av dem.

Lavtrykksmedisiner: "Askofen", "Kofetamin", "Ortho-taurin", "Piramein", "Regulton", "Saparal", "Tsitramon".

Her er det verdt å merke seg at med en overdose av koffein kan det være en omvendt prosess - økt hjertebank, angst, hyppig vannlating. Den optimale dosen koffein er 0,1 g / dag.

Hvis pasienten har en reduksjon i mental evne, inkl. hukommelsessvikt, redusert oppmerksomhetskonsentrasjon, bruk av neotropiske legemidler. Deres funksjon er å redusere kroppens behov for oksygen i kroppen, og å gjenopprette alle viktige prosesser som er nødvendige for å opprettholde helsen til den hypotoniske.

Narkotika nootropiske serier for hypotensjon: "Aminalon", "Vinpocetin", "Cavintonum", "ksantinola nicotinate", "Nitseroglin", "Nootropil", "Pikamilon", "Tanakan", "Phenibut" "Cinnarizine", "Encephabol."

Midler for å støtte hjernens arbeid med lavt blodtrykk (aminosyrer, proteiner, etc.): Glycin, Citrullin, Cerebrolysi.

Andre legemidler til lavt blodtrykk: Heptamyl, Gutron, Rantarin, Symptol, Ekdisten.

Ytterligere tiltak for behandling av hypotensjon

- ulike typer massasje: akupressur, hydromassasje, refleksbehandling;
- aromaterapi
- Aeroionoterapi (innånding av ozonert luft, samt anvendelse av darsenval til hjertet, hodebunnen og nakke);
- Besøk til terapeuten.

Behandling av hypotensjon med folkemidlene

Viktig! Før du bruker folkemedisiner for lavt og lavt blodtrykk, kontakt legen din!

Behandling av hypotensjon hjemme kan gjøres på følgende måte:

Kaffe med honning og sitron. Grind 50 gram ristede kaffebønner, som kan gjøres med kaffekvern. Tilsett malt kaffe i 500 g honning, og klem ut juiceen fra 1 sitron. Bland alt grundig. Legemidlet bør tas for 1 ts 2 timer etter å ha spist. Agenten skal oppbevares i kjøleskapet.

Lemongrass. Hell den hakkede kinesiske magnoliafruen med 40 ° alkohol, i et forhold på 1:10. Remedy vedvarer i et mørkt sted i 2 uker. Tinktur tar 25-40 dråper per 1 ss. skje med kaldt vann 30 minutter før du spiser.

Ginger. Oppløs i et glass søt sterk te en teskje ingefærpulver. Ta stoffet 3 ganger om dagen i 1 uke.

Rhodiola rosea (golden root). Drikk rhodiola rosea ekstrakt for 5-10 dråper 20 minutter før måltider, 2-3 ganger om dagen i 10-20 dager.

Lavtrykksavgift

Note 1: h. - deler.
Note 2: Ta alle oppførte avgifter for 1/3-¼ kopp 3-4 ganger om dagen, i 1-2 måneder. Neste måned, ta en pause og kurset kan gjentas.
Note 3. For å forberede samlingen må du sette 2 ss i en termos og hellet 2 kopper kokende vann, og la det brygge i 12 timer.

Samlingsnummer 1: urt Hypericum (3 t.), gress thoroughwax (2 t.), gress Echinops (2 t.), gress sikori (2 t.), rot Leuzea (2 t.), lakrisrot (3 t.), løvetann rot (2 timer), frukt av enebær (1 time).

Samlingsnummer 2: gress speedwell (2 t.) urt Hypericum (5 timer)., gress malurt (1 t.) urt Salvia (3 t.) se blader (4 t.), inflorescences evighets (2 t.), blomsterstander tansy (2 timer)., blomster sikori (1 t.) rot fra løvetann (1 t.), rotstokken røttene elecampane (1 t.).

Samlingsnummer 3: urt Hypericum (14 t.), ryllik (4 t.), gress sikori (2 t.), jordbær blad (2 t.), jordstengler av Acorus (1 t.), frukten av einer (1 hr.), hofter 4 timer).

Samlingsnummer 4: (10 timer), nesgress (2 timer), hestegressgress (2 timer), bjørkblad (4 timer), mynteblader (1 time), jordbærblad (2 timer), blader Korn (2 timer), løvetannrot (4 timer), rhizome med røtter av elecampane (1 time), rosen hofter (6 timer).

Samlingsnummer 5: ryllik (2 t.), gress Echinops (1 t.), gress knotweed (2 t.), reinfann blomster (1 t.), lakris rot 2 timer.), rot Leuzea (1 t.), hagtorn ( 3 timer), frukt av ashberry vanlig (2 h.).

Samlingsnummer 6: urt Hypericum (14 t.), gress kipreya (4 t.), gress oregano (4 t.), gress knotweed (2 t.), groblader (4 t.), mynte blader (2 t.), hofter (6 timer), enebærfrukt (1 time), rhizome av kalamus (1 time).

Samlingsnummer 7: blad av blåbær (1 t.), tyttebær blader (1 t.), solbær blader (1 t.), sildre crassifolia (2 t.), Hedysarum glemte (1 t.), gull rot (1 t.), Epilobium smalblåst (1 t), timian (0,5 t). Tre st. Skjeer av samlingen helle en liter vann og kok på lav varme i 5-7 minutter. Deretter insisteres rettsmiddelet i 30 minutter og tar 2-3 glass om dagen, som vanlig te, med tilsetning av sukker eller honning.

Forebygging av arteriell hypotensjon

Å senke og lavt blodtrykk forstyrrer ikke deg i løpet av livet, prøv å følge følgende anbefalinger:

- måle blodtrykket med jevne mellomrom, holde en logg av målinger
- besøk kardiologen med jevne mellomrom
- Prøv å lede en aktiv livsstil;
- bruk hovedsakelig mat som er beriket med vitaminer, eller ta vitaminkomplekser;
- observere regimet av dag / natt, arbeid / hvile;
- få nok søvn
- unngå stress, tenk på å skifte arbeidsplasser, om nødvendig;
- Styrke kroppen din ved herding og moderat fysisk aktivitet
- Matte livet ditt med positive følelser. Husk, "Et godt hjerte er gunstig som en medisin, og en kjedelig ån tørker bein" (Bibelen, Ordspråkene 17:22).

Arteriell hypotensjon: symptomer og behandling

Arteriell hypotensjon - de viktigste symptomene:

 • hodepine
 • svakhet
 • Smerter i magen
 • svimmelhet
 • kvalme
 • Pusteproblemer
 • oppkast
 • besvimelse
 • raping
 • svette
 • irritabilitet
 • Rask tretthet
 • døsighet
 • Emosjonell ustabilitet
 • Minnefeil
 • Blek hud
 • angst
 • Shaky gang
 • Endre hjertefrekvens
 • gjesp

Arteriell hypotensjon er en ganske vanlig patologi, som preges av vedvarende eller vanlig tilstedeværelse hos en person med indikasjoner på en tonometer under 100 x 60 mm kvikksølv. Sykdommen kan oppstå i alle aldre, som også er diagnostisert hos småbarn og kvinnelige representanter under graviditeten.

En slik sykdom tilhører kategorien polytheologisk, noe som betyr at flere faktorer, både fysiologiske og patologiske, påvirker utviklingen samtidig.

Sykdommen har en ganske spesifikk symptomatologi. I de aller fleste tilfeller fører det til utseende av alvorlig svimmelhet, perioder med synsstyrke, konstant døsighet og svimmelhet.

For å gjøre riktig diagnose er mulig på grunn av en slik prosedyre som daglig overvåkning av blodtrykket. I tillegg til dette er det også nødvendig med en rekke andre laboratorieinstrument-manipulasjoner.

Ved behandling av hypotensjon benyttes ikke-medisinske metoder, hvis essens ligger i fysioterapeutiske prosedyrer, samt medisinske metoder.

Ifølge den internasjonale klassifiseringen av sykdommer i den tiende revisjonen, har denne patologien en separat kryptering. ICD-10-koden er I 95.

etiologi

Arteriell hypotensjon - er et syndrom med redusert blodtone, som består i en stabil eller vanlig reduksjon i nivået av systolisk trykk under 100 millimeter kvikksølv. og diastolisk - mindre enn 60 mm Hg. Art.

Det er bemerkelsesverdig at sykdommen i noen situasjoner kan utvikle seg i en helt sunn person, men ofte er utseendet hans påvirket av fysiologiske og patologiske faktorer. Siden sykdommen kan være primær og sekundær, vil årsakene til dens formasjon være annerledes.

De vanligste predisponerende faktorene med primær hypotensjon er:

 • neurokirkulatorisk dystoni - denne tilstanden fungerer som en provokatør i 80% av situasjonene;
 • psykologisk traumer;
 • kronisk fysisk eller følelsesmessig utmattelse;
 • irrasjonelle søvnmønstre, nemlig mangel på søvn i en persons liv;
 • hyppige depressive forhold
 • hypovitaminose - oftest lavere BP er påvirket av mangel på vitaminer fra gruppe B, C og E;
 • Overholdelse av altfor strenge diett eller langvarig avvisning av å spise
 • irrasjonell bruk av medisiner, inkludert for behandling av hypertensjon.

Der et bredere spektrum av kilder har sekundær arteriell hypotensjon, blant annet følgende:

 • massivt blodtap
 • anemi,
 • magesår;
 • en forstyrrelse i funksjonen av det endokrine systemet, spesielt hypothyroidisme av skjoldbruskkjertelen;
 • dumping syndrom;
 • kardiovaskulære patologier - dette inkluderer arytmi av noe slag og variasjon, kardiomyopati, myokarditt og andre plager;
 • osteokondrose med lokalisering i livmoderhalsen;
 • Maligne og godartede neoplasmer til tross for deres fokus;
 • løpet av diabetes mellitus;
 • ryggmargenskade;
 • forskjellige patologier av smittsom opprinnelse;
 • hjertesvikt;
 • levercirrhose eller kronisk hepatitt;
 • lidelser i bukspyttkjertelen;
 • Guillain-Barre syndrom og Parkinsons sykdom;
 • anafylaktisk sjokk;
 • kronisk nyresvikt;
 • metabolske sykdommer;
 • indre blødninger;
 • trombocytopenisk purpura;
 • sepsis og allergiske reaksjoner;
 • dehydrering og akutt forgiftning av kroppen.

I tillegg er det flere situasjoner hvor hypotensjon anses som et helt normalt tegn. Dette er bare mulig med:

 • belastet arvelighet;
 • profesjonell sport;
 • skarpe klimaendringer.

Separat er det nødvendig å nevne arteriell hypotensjon hos gravide - i slike tilfeller kan denne tilstanden også være normal, noe som indikerer endringer i den hormonelle bakgrunnen som oppstår i den kvinnelige kroppen i denne levetiden. Likevel utelukker dette ikke det faktum at sykdommen kan dannes mot bakgrunnen av de ovennevnte patologiske faktorene.

Når det gjelder barn, opptrer hypertensjon ofte på grunn av:

 • kronisk følelsesmessig stress - dette kan være en repeterende stressende situasjon på skolen eller i familien;
 • hormonell justering;
 • mangel på fysisk aktivitet;
 • mental overarbeid;
 • løpet av kroniske smittsomme prosesser.

Det er ekstremt sjeldent å forårsake blodtrykksfall, en plutselig forandring i kroppsstilling.

klassifisering

Avhengig av den etiologiske faktoren, er hypotensjon hos barn og voksne:

 • fysiologisk - betraktes som sådan bare når det gjelder genetisk predisponering og profesjonell sport, så vel som for personer som bor i høye fjell eller subtropiske områder;
 • primær - er en uavhengig sykdom, fremkalt av et brudd på blodsirkulasjonen;
 • sekundær - i slike situasjoner fungerer plager som et klinisk tegn eller komplikasjon av en bestemt sykdom, og det er derfor symptomatisk arteriell hypotensjon ble kalt.

En separat type av slike lidelser anses å være ortostatisk arteriell hypotensjon, noe som er en følge av overdosering av medisin som fører til utvikling av en slik bivirkning som vedvarende eller vanlig reduksjon i parametrene til tonometeren.

I følge varianten av kurset finnes sykdommen i flere former:

 • akutt arteriell hypotensjon - preget av en kraftig nedgang i blodtrykket. Denne varianten av sykdomsforløpet anses å være veldig farlig, da det oftest forårsaker utvikling av livstruende komplikasjoner. Det følger at denne tilstanden krever øyeblikkelig legehjelp;
 • kronisk hypotensjon - for en slik variasjon har folk en tendens til å stadig senke blodtonen. Den største fare er for eldre.

symptomatologi

Det kliniske bildet kan variere noe avhengig av arten av sykdomsforløpet. For eksempel forekommer fysiologisk hypotensjon svært ofte uten uttrykk for noen tegn, og gir dermed ikke ubehag hos personer.

I tilfeller av utvikling av akutt arteriell hypotensjon inkluderer symptomatologien:

 • angrep av alvorlig svimmelhet;
 • kortsiktige mindre forstyrrelser av synsskala;
 • endre gang - det blir rystet;
 • skinn av huden;
 • økt meteosensitivitet;
 • angst og irritabilitet;
 • svimlende tilstander.

Den kroniske formen av sykdommen er preget av:

 • svakhet og tretthet;
 • vedvarende døsighet;
 • hyppige hodepine som er sprengende eller pulserende. Den vanligste ømhet er frontal-temporal eller frontal-parietal regionen;
 • emosjonell ustabilitet;
 • økt svette, spesielt føttene og håndflatene;
 • minneverdigelse;
 • smerte i hjerte sone;
 • forstyrrelse av termoregulering;
 • Høy følsomhet for lyse og høye lyder;
 • brudd på menstruasjonssyklusen hos kvinner;
 • midlertidig impotens - hos menn.

Symptomer på ortostatisk arteriell hypotensjon er:

 • endringer i hjertefrekvensen;
 • svakhet - forløperne kan være svimmelhet og støy i ørene, en skarp svakhet og utseendet av "gåsebud" foran øynene;
 • alvorlig smerte i magen;
 • angrep av kvalme og oppkast;
 • pusteproblemer
 • økt svette;
 • oppstøt luft;
 • rikelig gassing;
 • pre-fainting tilstand;
 • hyppig gjengivelse;
 • nedgangen av styrker;
 • tilbøyelighet til bevegelsessykdom i transport.

Det bør også tas i betraktning at når de danner en slik lidelse på bakgrunn av en annen sykdom, vil de kliniske tegnene bli supplert med de mest karakteristiske eksterne manifestasjoner av provokatørens sykdom.

I tilfelle av de ovennevnte symptomene, bør den voksne, barnet og den gravide kvinnen søke kvalifisert hjelp så snart som mulig, og hvis de mister bevisstheten, bør de gi førstehjelpsmanipulasjoner:

 • Ring umiddelbart et team av leger hjemme;
 • Sørg for tilstrømning av frisk luft inn i rommet der pasienten er;
 • å redde mann fra smale og stramme klær;
 • korrekt å legge - nedre ekstremiteter bør være over den øvre halvdelen av stammen;
 • fra tid til annen drikker kaldt, renset vann uten gass.

I intet tilfelle bør du gi skadet noen medisiner før ankomst av legene.

diagnostikk

Komplekset med diagnostiske tiltak er rettet ikke bare for å gjøre den riktige diagnosen, men også for å fastslå årsakene til arteriell hypotensjon og bestemme variasjonen i kurset.

Manipuleringen av den primære diagnosen utføres av en kardiolog og foreslår:

 • studerer medisinsk historie for ikke bare pasienten, men også hans nærmeste slektninger - for å finne ut det faktum av symptomatisk hypotensjon eller dens utvikling mot bakgrunnen av en genetisk predisposisjon;
 • innsamling og analyse av en persons livshistorie - vil indikere løpet av fysiologisk og primær hypotensjon, samt endringer i verdiene til tonometeren forårsaket av ortostase;
 • utfører en grundig fysisk undersøkelse av pasienten - her er det nødvendig å tilordne en tre ganger måling av blodtonen med et intervall på 5 minutter. I tillegg vil det også være behov for daglig overvåking av blodtrykk og lytting til pasienten med et fonendoskop.
 • et detaljert intervju med pasienten - for å få et komplett symptomatisk bilde av legen, som vil indikere alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet, samt den mulige patologiske underliggende årsaken til lavt blodtrykk.

Laboratoriestudier er basert på slike prosedyrer:

 • generell klinisk analyse av blod;
 • ortostatisk test;
 • biokjemi av blod;
 • generell analyse av urin.

Instrumental diagnose innebærer implementering av:

 • Ultralyd av hjerte og magehulen;
 • doplerografi av fartøy;
 • EKG både i ro og med mosjonstester;
 • ekkokardiografi;
 • elektroencefalografi;
 • cardiointervalography.

Dersom klinikeren, etter å ha utført de ovennevnte diagnostiske aktivitetene, ikke vært i stand til å fastslå predisponeringsfaktoren, kan pasienten bli henvist til en ytterligere undersøkelse til:

 • barnelege;
 • fødselslege-gynekolog;
 • oculist;
 • endokrinolog;
 • gastroenterolog;
 • nevrolog.

behandling

Spesialister starter bare terapi etter å ha etablert kilden til dannelsen av alvorlig arteriell hypotensjon. Med utviklingen av sekundær hypotensjon, er det første å gjøre med å bli kvitt den provoserende sykdommen. Fysiologisk type lidelse krever ikke noen spesifikk terapi, siden denne tilstanden ikke er en patologi. Den primære og ortostatiske varianten av kurset er eliminert ved ikke-medisinske og medisinske metoder.

Den første kategorien behandlingsaktiviteter er rettet mot:

 • psykoterapi;
 • løpet av terapeutisk massasje av nakke-krage sone;
 • hydro-massasje og andre former for hydroterapi;
 • aromaterapi massasje;
 • akupunktur;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer, spesielt elektroslange og elektroforese;
 • aromaterapi;
 • øvelser av terapeutisk gymnastikk.

Behandling av arteriell hypotensjon med rusmidler inkluderer følgende:

 • antikolinergika;
 • antidepressiva og beroligende midler;
 • antihypertensive stoffer;
 • antioksidanter;
 • nootropiske stoffer;
 • cerebroprotectors;
 • plante adaptogens;
 • vitaminkomplekser.

Pasienter med akutt hypotensjon indikeres ved intravenøs administrering:

 • glukokortikoider;
 • kardio;
 • vasokonstriktorer;
 • salt og kolloidale løsninger.

For behandling av hypotensjon er tradisjonell medisin også brukt, men de kan bare brukes med tillatelse fra den behandlende legen. Den mest effektive er:

 • lakris og valerianrot;
 • oregano og panacea;
 • streng og melissa;
 • heksehøns og kegler av humle;
 • motherwort og hagtorn;
 • blader av jordbær og hvit mistelteppe;
 • malurt og blomster av immortelle;
 • rosmarin og tistel;
 • granateple juice og sjokolade.

Mulige komplikasjoner

Hvis symptomene på sykdommen blir ignorert, og behandling av arteriell hypotensjon er helt fraværende, så er det stor sannsynlighet for komplikasjoner, blant hvilke er:

 • oksygen sult av fosteret;
 • slag;
 • anemi,
 • kardiogent sjokk;
 • hjerteinfarkt;
 • sepsis;
 • anafylaktisk sjokk;
 • koma.

Profylakse og prognose

For å forhindre utvikling av arteriell hypotensjon må du følge slike forebyggende anbefalinger:

 • å spise riktig og balansert;
 • fullt hvile;
 • unngå fysisk og emosjonell overeksponering hvis mulig
 • ta bare de medisinene som klinikeren vil skrive;
 • å lede en sunn og moderat aktiv livsstil
 • flere ganger i året gjennomgå en full forebyggende undersøkelse i klinikken - for tidlig diagnose av plager, som i sitt kliniske bilde har lavt blodtrykk.

Fysiologisk, ortostatisk og primær hypotensjon går ofte gunstig og resulterer i fullstendig gjenoppretting, men i slike tilfeller bør pasientene regelmessig undersøkes av en kardiolog. Med sekundær hypotensjon vil prognosen bli diktert ved diagnosetid, adekvat behandling og alvorlighetsgraden av den underliggende patologien.

Hvis du tror at du har det Arteriell hypotensjon og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan en kardiolog hjelpe deg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Iskemisk kolitt er en sykdom for hvilken iskemi (blodsirkulasjonsavvik) av karene i tykktarmen er karakteristisk. Som et resultat av utviklingen av patologi, mottar det berørte segmentet av tarmen ikke den nødvendige mengden blod, derfor blir dens funksjoner gradvis brutt.

Bulutten i tolvfingertarmen er en inflammatorisk prosess av organets slimhinne, nemlig bulbaravdelingen. Dette skyldes det faktum at innholdet i magen kommer inn i pæren av dette organet og helikobakteriell infeksjon oppstår. De viktigste symptomene på sykdommen er smerte på tarmens projeksjon, hvor intensiteten er forskjellig. Ved tidlig behandling av slike betennelser kan det forekomme komplikasjoner som er skadelige for menneskers helse og elimineres bare ved hjelp av kirurgisk inngrep.

Lungebetennelse hos barn er en alvorlig inflammatorisk sykdom, hvor luftveiene i lungebarnet påvirkes. Patologi kan ha en annen etiologi, men har alltid en alvorlig karakter, og barn under 3 år lider av lungebetennelse tre ganger oftere enn eldre barn (3 til 16 år).

Marin sykdom er en tilstand hvor ubehagelige opplevelser som kvalme, svimmelhet, økt svette er forverret hos en person. Tilstanden dannes under gynging på vanntransporten, men noen ganger kan den manifestere seg i biler, busser, fly og tog. I medisin er sykdommen betegnet med begrepet "kinetose".

Cerebrasthenic syndrom er en patologi av nevrologisk profil. Dette er et uspesifikt symptomkompleks, som er provosert av mindreverdigheten til de sentrale forbindelsene til nervøs regulering. Hvis det er bokstavelig talt, mener vi svakheten i hjernen selv. Patologien kalles ofte asteni, astenisk syndrom. Hovedkarakteristikken for sykdommen er feilen i tilpasningsmekanismer. Sykdommen er like vanlig hos både menn og kvinner.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Les Mer Om Fartøyene