Arteriell hypertensjon

Arteriell hypertensjon er en sykdom preget av høyt blodtrykk (over 140/90 mm Hg), som har blitt dokumentert mange ganger. Diagnose av hypertensjon er plassert, under forutsetning av at den økte blodtrykket (BP) er festet i pasienten ved minst tre målinger gjort på bakgrunn av et rolig miljø og til forskjellige tider, forutsatt at pasienten ikke tar noen medikamenter, bidrar til dens økning eller reduksjon i.

Arteriell hypertensjon diagnostiseres hos ca 30% av middelaldrende og eldre, men det kan også forekomme hos ungdom. Den gjennomsnittlige forekomsten av menn og kvinner er nesten den samme. Blant alle former for sykdommen utgjør moderate og lette sykdommer 80%.

Hypertensjon er en alvorlig medisinsk og sosialt problem fordi det kan føre til utvikling av skadelige komplikasjoner (inkludert myokardinfarkt, hjerneslag) kan forårsake permanent uførhet og død.

Langvarig eller ondartet løpet av arteriell hypertensjon fører til betydelig skade på arterioles av målorganer (øyne, hjerte, nyrer, hjerne) og ustabilitet i blodsirkulasjonen.

Risikofaktorer

Hovedrollen i utviklingen av arteriell hypertensjon tilhører brudd på regulatorisk funksjon av de høyere delene av sentralnervesystemet som overvåker funksjonene til alle indre organer og systemer, inkludert kardiovaskulær. Det er derfor at hypertensjon oftest utvikles hos mennesker, ofte overarbeidet mentalt og fysisk, utsatt for alvorlige nervesjokk. Risikofaktorer for utvikling av arteriell hypertensjon er også skadelige arbeidsforhold (støy, vibrasjon, nattskift).

Andre faktorer som predisponerer for utvikling av hypertensjon er:

 1. Tilstedeværelse av arteriell hypertensjon i en familiehistorie. Sannsynligheten for å utvikle sykdommen øker flere ganger hos personer som har to eller flere blodfamilier som lider av høyt blodtrykk.
 2. Forstyrrelser av lipidmetabolisme både i pasienten selv og hans nære.
 3. Diabetes mellitus hos pasienten eller foreldrene hans.
 4. Nyresykdommer.
 5. Fedme.
 6. Misbruk av alkoholholdige drikkevarer, røyking.
 7. Misbruk av bordsalt. Forbruk av mer enn 5,0 gram bordsalt per dag er ledsaget av væskeretensjon i kroppen og krampe i arterioler.
 8. En stillesittende livsstil.

I menopausale perioden, i nærvær av hormonelle ubalanser, blir nervøse og følelsesmessige reaksjoner forverret hos kvinner, og øker risikoen for å utvikle hypertensjon. Ifølge statistikken forekommer sykdommen i ca 60% av kvinnene nøyaktig med utbruddet av overgangsalderen.

Aldersfaktoren påvirker risikoen for å utvikle hypertensjon hos menn. Opptil 30 år utvikler sykdommen seg hos 9% av mennene, og etter 65 år lider de nesten hvert sekund. Opptil 40 år diagnostiseres arteriell hypertensjon hos menn, i eldre aldersgruppe, øker forekomsten av kvinner. Dette skyldes at etter førti år i kroppen av kvinner hormonelle endringer assosiert med utbruddet av overgangsalderen, samt høy dødelighet mellom mellom og eldre menn fra komplikasjoner av arteriell hypertensjon, begynner.

I hjertet av den patologiske mekanismen for utviklingen av arteriell hypertensjon ligger en økning i motstanden til perifer blodkar og en økning i minuttets kardiale utgang. Under påvirkning av stressfaktoren forstyrres reguleringen av tonen i perifere fartøyene av medulla oblongata og hypothalamus. Dette fører til spasm av arterioler, utvikling av kardiovaskulære og dyskinetiske syndromer.

Spasm av arterioler øker sekresjonen av hormoner av renin-angiotensin-aldosteron-gruppen. Aldosteron tar en direkte rolle i mineralmetabolismen, fremmer oppbevaring av natrium- og vannioner i pasientens kropp. Dette øker i sin tur volumet av sirkulerende blod og øker blodtrykket.

På bakgrunn av en arteriell hypertensi hos pasienten er det en økning i viskositeten til et blod. Som et resultat avtar blodstrømningshastigheten, og metabolske prosesser i vev forverres.

Over tid blir blodkarets vegger tykkere, noe som begrenser deres lumen og øker nivået av perifer motstand. På dette stadiet er hypertensjon irreversibel.

En videreutvikling av den patologiske prosess er ledsaget av økt permeabilitet og impregneringsplasmatiske blodkarveggene, og den utvikling av arteriosklerose ellastofibroza, blir en årsak sekundære forandringer i forskjellige organer og vev. Klinisk manifesteres dette ved primær nephroangiosklerose, hypertensive encefalopati, sklerotiske endringer i myokardiet.

Former av sykdommen

Avhengig av årsaken, er viktig og symptomatisk arteriell hypertensjon isolert.

Arteriell hypertensjon diagnostiseres hos ca 30% av middelaldrende og eldre, men det kan også forekomme hos ungdom.

Vesentlig (primær) hypertensjon observeres i ca 80% av tilfellene. Årsaken til utviklingen av denne sykdomsformen kan ikke fastslås.

Symptomatisk (sekundær) hypertensjon stammer fra skade på organer eller systemer involvert i regulering av blodtrykk. Ofte utvikler sekundær arteriell hypertensjon mot bakgrunnen av følgende patologiske forhold:

 • nyresykdom (akutt og kronisk pielo- og glomerulonefritt, obstruktiv nefropati, polycystisk nyresykdom, nyrebindevevssykdommer, diabetisk nefropati, hydronephrosis, medfødt renal hypoplasi, reninsekretiruyuschie tumor Liddle syndrom);
 • ukontrollerbar langvarig administrering av enkelte legemidler (orale prevensjonsmidler, kortikosteroider, antidepresjonsmidler, sympatomimetika, ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler, medikamenter litium ergot-narkotika, kokain, erytropoietin, ciklosporin);
 • endokrine sykdommer (akromegali, Cushings syndrom - Cushing aldosteronisme, kongenital adrenal hyperplasi, hyper- og hypothyroidisme, hyperkalsemi, feokromocytom);
 • kardiovaskulære sykdommer (stenose av nyrearterien, koagulering av aorta og hovedgrenene);
 • komplikasjoner av graviditet;
 • Nevrologiske sykdommer (økt intrakranielt trykk, hjernesvulster, encefalitt, respiratorisk acidose, søvnapné, akutt porfyri, blyforgiftning);
 • kirurgiske komplikasjoner.

Stadier av arteriell hypertensjon

For å bestemme graden av arteriell hypertensjon er det nødvendig å etablere normale blodtrykksverdier. Hos mennesker over 18 år er normaltrykket ikke mer enn 130/85 mm Hg. Trykk 135-140 / 85-90 - grenselinje mellom norm og patologi.

Følgende stadier av arteriell hypertensjon er preget av nivået av økning i arterielt trykk:

 1. Lys (140-160 / 90-100 mm Hg) - trykket stiger under påvirkning av stress og fysisk anstrengelse, hvorefter den langsomt vender tilbake til normale verdier.
 2. Moderat (160-180 / 100-110 mm Hg) - BP svinger hele dagen; tegn på skade på indre organer og sentralnervesystemet er ikke kjent. Hypertensive kriser er sjeldne og forekommer i mild form.
 3. Tung (180-210 / 110-120 mm Hg). Dette stadiet er preget av hypertensive kriser. Ved utførelse av en medisinsk undersøkelse opplever pasienten forbigående hjernekartemi, venstre ventrikulær hypertrofi, serumkreatininhøyde, mikroalbuminuri, innsnevring av arteriene i øyets retina.
 4. Ekstremt tung (over 210/120 mm Hg). Hypertensive kriser forekommer ofte og forekommer alvorlig. Utvikle alvorlig vevsskade som fører til organdysfunksjon (kronisk nyresvikt, nefroangioskleroz, dissekerende aneurisme av blodkaret, hevelse og blødning i den optiske nerve, cerebral vaskulær trombose, hjerte venstre ventrikkelsvikt, hypertensiv encefalopati).

Adrift hypertensjon kan være godartet eller ondartet. Ondartet form er karakterisert ved rask utvikling av symptomer, tillegg av alvorlige komplikasjoner fra hjerte-og nervesystemet.

symptomer

Det kliniske løpet av arteriell hypertensjon er variabel og bestemmes ikke bare av nivået av økning i blodtrykk, men også av hvilke målorganer som er involvert i den patologiske prosessen.

Den tidlige fasen av arteriell hypertensjon er preget av forstyrrelser fra nervesystemet:

 • forbigående hodepine, oftest lokalisert i oksipitalt område;
 • svimmelhet;
 • følelse av pulsering av blodkar i hodet;
 • støy i ørene;
 • søvnforstyrrelser;
 • kvalme;
 • hjertebank;
 • rask tretthet, sløvhet, en følelse av svakhet.

Med videre utvikling av sykdommen, i tillegg til de ovennevnte symptomene, blir kortpustethet, som oppstår med fysisk aktivitet (klatring av trapper, løp eller rask gange).

Økning i blodtrykk over 150-160 / 90-100 mm Hg. Art. manifesteres av følgende tegn:

 • stump smerte i hjertet;
 • følelsesløp av fingrene;
 • muskel tremor som ligner på feber;
 • rødhet i ansiktet;
 • økt svette.

Hvis arteriell hypertensjon er ledsaget av væskeretensjon i kroppen, blir de oppførte symptomene forbundet med øyelokkets puffiness og ansiktet, hevelse av fingrene.

På bakgrunn av arteriell hypertensjon hos pasienter oppstår krampe i arteriene i netthinnen, som er ledsaget av tåkesyn, utseendet på flekker foran øynene i form av lyn, fluer. Med en signifikant økning i blodtrykket kan det oppstå retinalblødning, noe som resulterer i blindhet.

diagnostikk

Programmet for undersøkelse for arteriell hypertensjon er rettet mot følgende mål:

 1. Bekreft tilstedeværelsen av en stabil økning i blodtrykket.
 2. Identifiser mulig skade på målorganer (nyrer, hjerte, hjerne, øyeorgan), evaluer omfanget.
 3. Å bestemme scenen av arteriell hypertensjon.
 4. Vurder sannsynligheten for komplikasjoner.

Samle anamnese, spesielt oppmerksomhet til å klargjøre følgende spørsmål:

 • Tilstedeværelse av risikofaktorer;
 • nivået av økning i blodtrykk;
 • sykdommens varighet
 • hyppig forekomst av hypertensive kriser;
 • Tilstedeværelse av samtidige sykdommer.

Hvis det er mistanke om høyt blodtrykk, må blodtrykket måles i dynamikk under følgende forhold:

 • målingen utføres i et rolig miljø, og gir pasienten 10-15 minutter for tilpasning;
 • en time før den kommende måle pasienten rådes til ikke å røyke, ikke å drikke sterk te eller kaffe, ikke spise, ikke grave i øynene og nesedråper, som inneholder sympatomimetika;
 • Ved måling bør pasientens arm være i nivå med hjertet;
 • Den nedre kanten av mansjetten skal være plassert 2,5-3 cm over ulnar fossa.

Ved første pasientundersøkelse foretar legen en måling av blodtrykket på begge hender to ganger. Vent 1-2 minutter før re-måling. Hvis det er en asymmetri av trykk over 5 mm Hg. etc., så utføres alle ytterligere målinger på armen med store eksponenter. I tilfeller der asymmetri er fraværende, må det foretas målinger på venstre hånd på høyre hånd og på venstre hånds høyre side.

Diagnose av hypertensjon er plassert, under forutsetning av at den økte blodtrykket (BP) for pasienten er festet i det minste på tre målinger gjort på bakgrunn av et rolig miljø og til forskjellige tider.

Pasienter som lider av hypertensjon må lære å måle arteriell trykk alene, dette gir bedre kontroll over sykdomsforløpet.

Laboratoriediagnostikk i arteriell hypertensjon inkluderer:

 • Reberg-testen;
 • urinalysis av Nechiporenko og Zimnitsky;
 • triglyserider, totalt blod kolesterol;
 • blodkreatinin
 • glukose i blodet;
 • blodelektrolytter.

Hos pasienter med arteriell hypertensjon er det nødvendig med pasienter å utføre en elektrokardiografisk studie hos 12 ledere. De oppnådde dataene, om nødvendig, suppleres av resultatene av ekkokardiografi.

Pasienter med etablert arteriell hypertensjon bør konsulteres av en oftalmolog, med obligatorisk undersøkelse av fundus.

For å vurdere skade på målorganer utfører:

 • Ultralyd i bukhulen;
 • Datatomografi av nyrene og binyrene;
 • aortography;
 • ekskretorisk urografi;
 • elektroencefalografi.

Behandling av arteriell hypertensjon

Behandling av hypertensjon bør rettes ikke bare ved normalisering av forhøyet blodtrykk, men også for å korrigere eksisterende lidelser fra indre organer. Sykdommen er kronisk, og til og med fullstendig bedring i de fleste tilfeller er det umulig å riktig valgt behandling av hypertensjon for å forhindre videre utvikling av den patologiske prosess, reduseres risikoen for hypertensive kriser og alvorlige komplikasjoner.

Når hypertensjon anbefales:

 • overholdelse av diett med begrensning av bordsalt og økt innhold av magnesium og kalium;
 • nektelse fra bruk av alkoholholdige drikkevarer og røyking
 • normalisering av kroppsvekt;
 • økning i nivået av fysisk aktivitet (gå, trene, svømme).

Den medisinske behandlingen av arteriell hypertensjon er foreskrevet av en kardiolog, det krever lang og periodisk korreksjon. I tillegg til ordningen av behandling av indikasjoner antihypertensiva omfatter diuretika, disaggregants, p-blokkere, hypoglykemiske og hypolipidemiske midler, beroligende midler eller beroligende midler.

Hovedindikatorene for effektiviteten av behandling for arteriell hypertensjon er:

 • Reduksjon av blodtrykk til et godt tolerert nivå;
 • fravær av fremgang av skade på målorganer;
 • hindre utviklingen av komplikasjoner fra kardiovaskulærsystemet, noe som kan forverre pasientens livskvalitet vesentlig eller forårsake død.

Mulige konsekvenser og komplikasjoner

Langvarig eller ondartet løpet av arteriell hypertensjon fører til betydelig skade på arterioles av målorganer (øyne, hjerte, nyrer, hjerne) og ustabilitet i blodsirkulasjonen. Som et resultat av en vedvarende økning i blodtrykket provoserer myokardialt infarkt, hjerteastma eller lungeødem, ischemisk eller hemorragisk slag, netthinneavløsning, dissekerende aneurisme i aorta, kronisk nyresvikt.

Ifølge statistikken utvikler omtrent 60% av kvinnene sykdommen med utbruddet av overgangsalderen.

Arteriell hypertensjon, spesielt alvorlig, er ofte komplisert ved utvikling av hypertensiv krise (episoder med plutselige kraftige økt blodtrykk). Utviklingen av krisen er provosert av mental overtrykk, en endring i meteorologiske forhold, fysisk overarbeid. Klinisk er den hypertensive krisen manifestert av følgende symptomer:

 • betydelig økning i blodtrykket;
 • svimmelhet;
 • intenst hodepine;
 • økt hjertefrekvens;
 • følelse av varme;
 • kvalme, oppkast, som kan gjentas;
 • visuelle forstyrrelser (blinking av "fluer" foran øynene, tap av synsfelt, mørkere i øynene, etc.);
 • kardialgiya.

På bakgrunn av en hypertensive krise er det forstyrrelser i bevisstheten. Pasienter kan disorientert i tid og rom, skremt, opphisset eller omvendt, hemmet. Med en alvorlig versjon av krisen kan bevisstheten være fraværende.

Hypertensiv krise kan føre til akutt venstre ventrikkelsvikt, cerebrovaskulære hendelser (slag av ischemisk eller hemorragisk type), hjerteinfarkt.

outlook

Prognosen for arteriell hypertensjon bestemmes av naturen av kurset (ondartet eller godartet) og stadium av sykdommen. Faktorene som forverrer prognosen er:

 • rask utvikling av tegn på skade på målorganer;
 • III og IV stadium av arteriell hypertensjon;
 • alvorlig skade på blodårene.

Den ekstremt ugunstige løpet av arteriell hypertensjon er notert hos personer i ung alder. De har stor risiko for å utvikle hjerneslag, hjerteinfarkt, hjertesvikt, plutselig død.

Ved tidlig behandling av hypertensjon og pasientens nøye etterlevelse av alle anbefalingene fra den behandlende legen, er det mulig å bremse sykdomsprogresjonen, forbedre pasientens livskvalitet, og noen ganger oppnå langvarig remisjon.

Forebygging av arteriell hypertensjon

Primær forebygging av hypertensjon er rettet mot å forebygge sykdomsutviklingen og inkluderer følgende aktiviteter:

 • avvisning av dårlige vaner (røyking, drikking av alkoholholdige drikker);
 • psykologisk lossing;
 • Riktig rasjonell ernæring med begrensning av fett og bordsalt;
 • vanlig moderat trening;
 • lange turer i friluft;
 • nekte å misbruke drikkevarer rik på koffein (kaffe, cola, te, tonics).

Med den allerede utviklede arterielle hypertensjonen er forebygging rettet mot å senke sykdomsprogresjonen og forhindre utvikling av komplikasjoner. Slike profylakser kalles sekundær, det inkluderer pasientens overholdelse av legeens forskrifter om både legemiddelbehandling og livsstilsendring, samt regelmessig overvåkning av blodtrykket.

Arteriell hypertensjon - hva betyr det

Hypertensjon er en tilstand av et hul organ eller et fartøy hvor væskemediene som er inneholdt i den, gir et høyt hydrostatisk trykk, noe som forstyrrer funksjonen. Arteriell hypertensjon (AH) kalles en vanlig form for vaskulær sykdom hos voksne.

Typer av hypertensjon

Avhengig av det berørte organet, er det flere typer hypertensjon, hvorav det ofte er:

 • vaskulær;
  • arteriell;
  • venøs;
  • portal - høyt trykk opprettes i portalen (portal), som drenerer blod fra magen, milten, del av tarmen;
  • vasorenal - nyrearteriene er berørt
 • hjerte;
  • diastolisk;
  • systolisk;
 • hemodynamisk;
 • intrakraniell;
 • intraokulær - glaukom;
 • renal parenkymatøs;
 • endokrine;
  • klimakteriet;
  • adrenal;
  • med sykdommer i hypofysen;
  • i sykdommer i skjoldbruskkjertelen;
 • intraperitoneal;
 • lunge;
 • hypertensjon i galdeveiene;
 • nevrogen;
  • sykdommer i hjernen, ryggmargen;
  • under graviditet;
  • en overdose av efedrin, katekolaminer, prednisolon, bruk av hormonelle prevensjonsmidler.

Arteriell hypertensjon er en vanlig form for hypertensjon hos voksne, noe som forårsaker en slik lidelse som blodårene i målorganene påvirkes, og det er en trussel mot livet. Målorganer inkluderer hjerte, netthinnen, hjernen, nyrene.

Funksjoner av hypertensjon

Arteriell hypertensjon er en tilstand av sirkulasjonssystemet at arterielt blodtrykk (BP) i systolen og diastolen overskrider normal, noe som bekreftes av flere målinger.

Utvalget av normaltrykk inkluderer:

 • 120/80 mm Hg. Art. - optimal;
 • 130/85 - normen;
 • fra 130 til 140 / 85-90 - kalles økt normal.

AH finnes i utviklede land hos 30% av voksne. Med 65 år av hypertensjon, blir 50-65% av voksne syk. Lider fra AH til 50 år, for det meste menn, og fra 50 år - for det meste kvinner.

Typer av hypertensjon

Skelne mellom arteriell hypertensjon:

 • primær (essensiell) eller hypertensjon - den første som oppstår, utvikler uten tilsynelatende grunn, står det for opptil 95% av alle tilfeller av sykdommen;
 • sekundær (symptomatisk) - komplikasjon av den underliggende sykdommen, den står for opptil 5% av tilfellene.

Det systoliske trykket tilsvarer maksimal sammentrekning av ventrikkene (systole). Jo mer elastisk og renere karene, desto bedre kompenserer deres vegger for støtbølgen som produseres ved sammentrekning.

Diastolisk trykk er trykket i karene under diastolen, dvs. avslapping, hjerte. Forskjellen i verdiene til systole og diastole kalles pulsforskjellen, i normen ligger den i området 40-55 mm Hg. Dette er trykket der aortaklappen åpnes.

Hypertensiv sykdom

Hypertensjon, hypertensiv sykdom kalles essensiell hypertensjon.

I henhold til WHO-klassifiseringen, utmerker arteriell hypertensjon på tre grader, og foregår i skjemaet:

 • myk - 140-159 / 90-100 mm Hg. Artikkel;
  1. border - 140-150 / 90-94;
 • moderat - 160-179 / 100-109;
 • tung - mer enn 180 / mer enn 110.

Hos 80% av pasientene oppdages moderat til mild hypertensjon. Distinker også ondartet hypertensjon, når diastolen er høyere enn 120 mm Hg. Art.

Hvis systolen er over 140 mm Hg. og diastolen er mindre enn 90, så kalles arteriell hypertensjon isolert. Isolert form forekommer oftest etter 65 år, opptil 50 år oppstår i 5% tilfeller.

Fra nivået av økning i blodtrykk avhenger av alvorlighetsgraden av symptomer på hypertensjon og dødsfall. Alvorlighetsgraden av sykdommen øker med økende blodtrykk.

Av naturen av sykdomsforløpet er stadiene:

 • den første - det er ingen synlige forstyrrelser, men på hjertets ekkografi er det brudd på diastolen;
 • andre lesjoner oppdages under forskning;
  • hjerte - EKG markert utvidet venstre atrium, ventrikel;
  • nyre - for å øke kreatinin i urinen;
  • retina i øyet, hjerne - med beregnet tomografi, innsnevring av arterioles, klemming av arterioles av nærliggende venøse fartøy (atrioventrisk kryss);
 • Det tredje tegn på funksjonell patologi av målorganer er funnet:
  • hjerte-hypertrofi i ventrikkelen, som i tilfelle av hypertensjon øker risikoen for hjerteinfarkt 4 ganger;
  • nyre - mer enn 300 mg protein er funnet i daglig urin, noe som tilsvarer proteinuri;
  • Øyne - eksistensen atriovenoznyh Perekrestov fører blod stagnasjon i venyler, på grunn av hvilken den plutselige støt av trykk oppstår blødning, myokardial retina som ser etter oftalmoskop som et stykke bomull ( "bomull fokus"), hevelse av synsnerven.

Årsaker til høyt blodtrykk

Ofte er det ikke mulig å finne ut hvorfor hypertensjon utvikler seg. Men du kan vurdere hvilke faktorer som bidrar til fremveksten av symptomer på hypertensjon, for å finne en måte å kompensere for dem.

Blant de faktorene som bidrar til høyt blodtrykk, er det:

 • hjerte og karsykdommer;
 • aterosklerose;
 • diabetes;
 • homocysteinemia;
 • nyresvikt
 • komplikasjon av graviditet;
 • alder;
 • gulvet;
 • mottak av hormonpreparater, lakrispulver, dråper fra forkjølelse med sympatomimetika og andre medisiner.

En av årsakene til hypertensjon er tap av elastisitet ved karossens vegger. Dette betyr at veggene i arteriene ikke myker tremorene som blod blir kastet ut av ventriklene, og slik intermittent bevegelse i arteriell hypertensjon bidrar til ødeleggelsen av målorganer, forårsaker symptomer på sykdommer.

symptomer

AH kan være asymptomatisk, og pasienten kan ikke føle økt trykk. Men oftere når arteriell hypertensjon utvikler karakteristiske symptomer, som med riktig behandling kan elimineres.

Pasienter med hypertensjon merker at begynnelsen av hypertensjon begynner plutselig, forårsaker en kraftig forverring av velvære, og denne tilstanden ledsages av voksende symptomer:

 • hodepine - ofte i nakken, hvor det er vanskelig for en person å til og med snu hodet på grunn av smerte;
 • støy (rommel) i hodet, ørene;
 • svimmelhet;
 • hjertebank;
 • svette;
 • spyttsekresjon;
 • smerter i magen;
 • flyr i sikte.

behandling

Målet for behandling av hypertensjon er forebygging av organsvikt - dette betyr at man trenger for å forbedre tilstanden av de små blodårene som fører blod til hjernen, nyrer, hjerte, netthinnen for å kompensere for en slik farlig tilstand for kroppen.

I de senere årene er det gjort betydelige fremskritt i behandlingen av hjerte-og karsykdommer. Pasienter med arteriell hypertensjon hadde muligheten til å kontrollere blodtrykket, noe som bidrar til å unngå komplikasjoner og forlenge livet.

Muligheten for å oppnå en forbedring i livskvaliteten økes ved å observere:

 • legemiddelbehandling - vanlig avtale som foreskrevet av lege
  • beta-blokkere;
  • kalsiumkanalblokkere;
  • diuretika;
  • ACE-hemmere;
  • inhibitorer av angiotensinreceptorer;
 • ikke-medisinering - det må gjøres daglig, og behandling av hvert element er ikke mindre ansvarlig enn å ta medisiner;
  • restriksjon av salt i dietten til 2,4 g;
  • vektkontroll;
  • gjennomførbar fysisk aktivitet;
  • frukt rik på kalium, i kostholdet for å fylle opp bestanden av dette makronæringsstoffet som er nødvendig for hjertet;
  • opphør av røyking.

outlook

For prediksjon av arteriell hypertensjon er det viktig ikke bare absoluttverdien, som blodtrykket overskrider normen, men også sammenhengende sykdommer.

En gunstigere prognose med AH i første grad hos pasienter under 55 år. Opptil 20% øker risikoen for komplikasjoner fra 55 år hvis det er dårlige vaner, høyt kolesterol.

Prognosen forverres, risikoen for komplikasjoner øker med betydelig skade på organene. Den høyeste risikoen for komplikasjoner (30%), livstruende, hos pasienter som lider, i tillegg til arteriell hypertensjon, med diabetes, som har hatt et hjerneslag, et hjerteinfarkt.

Arteriell hypertensjon - hva er det, symptomer, behandling hos voksne

Arteriell hypertensjon (AH, hypertensjon) refererer til de viktigste sosioøkonomiske og medisinske problemene i vår tid. Dette skyldes ikke bare den brede spredningen av denne sykdommen blant forskjellige aldersgrupper av befolkningen, men også den høye utviklingsgraden av alvorlige komplikasjoner, funksjonshemming og dødelighet fra hypertensjon i fravær av rettidig behandling.

Personer som er utsatt for høyt blodtrykk, anbefales det å utføre målinger på begge hender. Nylig forskning har vist at arteriell hypertensjon kan bekreftes med forskjell i indikasjoner i forskjellige hender på 10-15 mm Hg. Dette tegn (forskjell i indikasjoner) har sannsynligheten for å bestemme hypertensjon opptil 96%.

Hva er risikoen for høyt blodtrykk?

Til tross for det faktum at det for øyeblikket er mange antihypertensive stoffer som gjør det mulig å opprettholde blodtrykket på et tilstrekkelig nivå, vil hyppigheten av utvikling av kriser av hypertonisk natur og slike komplikasjoner som hjerte ( CH ) og nyreinsuffisiens (PN), oppstøt på aorta- og mitralventiler, hjertes aneurisme og aorta, hjerteinfarkt, slag, etc. hos pasienter med hypertensjon forblir ekstremt høy.

Dette skyldes hovedsakelig det faktum at mange pasienter ikke vil systematisk ta antihypertensiv terapi, og tro at de utviklet en hypertensive krise var en enkelt, og dette vil ikke skje igjen.

Ifølge statistikk, av pasienter som er oppmerksomme på høyt blodtrykk, får bare ca 40% av kvinnene og 35% av menn medisinering. Samtidig oppnår kun 15% av kvinnene og ca. fem prosent av menn de nødvendige trykknivåene på grunn av systematisk inntak av antihypertensiv behandling, overvåking av blodtrykksindikatorer og regelmessig besøk til legen og overholdelse av hans anbefalinger.

De husker mange kolleger på jobben, som ble tatt av ambulanse med hypertensiv krise, deres slektninger som stadig klager over høyt blodtrykk etc. Derfor tror mange mennesker at med den nåværende intense livrytmen, etter førti år av hypertensjon - dette er noe tatt for gitt, og det er nødvendig å behandle bare hypertensive kriser.

En slik innstilling til deres helse har ført til det faktum at omtrent 40% av alle dødsfall fra kardiovaskulære patologier i Russland er forbundet med hypertensjon, og dens skarpe (kriser, slag, hjerteinfarkt, etc.) eller kronisk (CH og Mo, etc.) komplikasjoner.

De vanligste alvorlige komplikasjonene som utvikles på grunn av kriser i hypertensiv genese er:

 • stroke (omtrent tretti prosent av pasientene);
 • lungeødem (tjuefem prosent);
 • hypertensive encefalopati (16%);
 • akutt hjertesvikt (fjorten prosent);
 • Blødning i hjernen (fem prosent av tilfellene);
 • eksfolierende aorta aneurisme (2,5%), etc.

Kompleks behandling, ansvarlig tilnærming til helsen, systematisk inntak av medisiner mot hypertensjon og kontroll av deres trykk, gjør det mulig å redusere disse skremmende tallene til et minimum.

Arteriell hypertensjon - hva er det?

Som regel, for personer som ikke får antihypertensive medisiner, innebærer diagnosen hypertensjon en økning i blodtrykk over 140 mmHg. for indikatorer systolisk og mer enn nitti mm Hg, for indikatorer på DBP (diastolisk).

Arteriell hypertensjon - klassifisering

For enkelhets skyld er det flere divisjoner av grader av hypertensjon. For separasjon av blodtrykk til normalt, normalt forhøyet blodtrykk og arteriell hypertensjon, brukes en klassifisering av prosentiler (normale verdier for alder, høyde og kjønn, som beregnes ved hjelp av standardiserte tabeller).

I henhold til percentilklassifiseringen kan trykket være:

 • normalt, hvor systoliske og diastoliske verdier er høyere enn den tiende men lavere enn nittiende prosentil av normal blodtrykksfordeling, idet pasientens alder, høyde og vekt er tatt i betraktning;
 • høy normal, hvor blodtrykksindeksene er over nitti, men under nittifemte prosentil. Eller pasienten har en økning i blodtrykk over 120/80 mm Hg, selv om disse verdiene er under nittiende prosentil
 • klassifisert som hypertensjon. Denne diagnosen blir gjort når gjennomsnittlig systolisk og / eller diastolisk gjennomsnitt øker (beregnet etter tre uavhengige BP-målinger) over den femtifemte prosentil.

Også arteriell hypertensjon er delt på grunn av økt blodtrykk til:

 • primær eller viktig. Slike AH er en uavhengig patologi, derfor er denne diagnosen kun utstilt etter utelukkelse av alle andre årsaker til arteriell hypertensjon. Essensiell hypertensjon er klassifisert som hypertensjon (hypertensjon);
 • sekundær og symptomatisk. Sekundær hypertensjon kalt høyt blodtrykk, forårsaket av tilstedeværelsen av en underliggende sykdom (binyrene svulst, glomerulonefritt, Koarktasjon, etc.), fulgt av SAG (hypertensjon syndrom).

Det er nødvendig å skille mellom SAG og hypertensjon.

Imidlertid kan hypertensjon føre til utvikling av sykdomstilstander (CH oppgulping av mitral og aorta ventiler, nyresvikt, etc.), som senere vil bli betydelig belasting for hypertensjon (det vil si, er dannelsen av en ond sirkel).

For syndromet av hypertensjon er preget av en økning i blodtrykk mot bakgrunnen av eksisterende patologi. Derfor kan hypertensive syndrom være nyre- (nyrene), cerebrale, endokrine, hemodynamiske etc. karakter.

Symptomatisk hypertensjon kan utvikle seg i pasienter med nyresykdom (glomerulonefritt, pyelonefritt), abnormiteter av nyrearteriene, endokrine abnormaliteter (symptomatisk hypertensjon kan utvikles på bakgrunn av akromegali, diffundere toksisk struma, feokromocytomer, etc.).

Grader av hypertensjon

Det bør tas i betraktning at denne klassifiseringen innebærer gradvis progresjon av hypertensjon. Det vil si at en arteriell hypertensjon på 1 grad, i henhold til klassifikasjonen (SBP fra 140 til 159) for en pasient med en nyoppdratt BP, kan klassifiseres som en hypertensive krise.

Stadiene av hypertensjon, avhengig av forekomsten av lesjoner av OM (målorganer)

Når det gjelder graden av skade på OM i løpet av hypertensjon, er det:

 • Fase 1, der det ikke er noe bevis for å støtte skaden på OM;
 • Fase 2, ledsaget av utseendet på objektive, laboratoriebekreftede tegn på moderat skade på OM. Den andre fasen av arteriell hypertensjon kan ledsages av utvikling:
  • hypertrofi av venstre ventrikel (venstre ventrikel),
  • generalisert stenose av karene i netthinnen, fortykning av veggene i karoten arterier, utvikling av aterosklerotiske plaketter i deres lumen,
  • nyreskader og fremveksten av mikroalbuminuri, samt en økning i (moderat) blodkreatininnivå.

 • Stage 3. På dette stadiet, betydelig skade på OM, som fører til et brudd på kroppens funksjoner. Den tredje fasen av hypertensjon kan være ledsaget av en lesjon:
  • hjerte, med utvikling av hjertesvikt eller akutt koronarsyndrom og hjerteinfarkt;
  • hjerne, med forekomsten av slag, forbigående iskemi attakk (TIA), cerebral blødning, hypertensiv encefalopati akutt karakter, alvorlig vaskulær demens;
  • øye fundus, som fører til blødninger i netthinnen og skade på optisk nerve;
  • nyre, ledsaget av dannelse av nyresvikt;
  • fartøy, som fører til utvikling av okklusjoner i perifer vaskulær seng og / eller stratifisering av aorta.

Klassifisering etter grader av kardiovaskulær risiko

I tillegg til de viktigste klassifikasjonene av hypertensjon og hypertensjon (hypertensjon), vurderes risikofaktorer som påvirker sykdomsprogresjonen og utviklingen av OM-lesjon ved diagnostisering.

Alle risikofaktorer er delt inn i 4 kategorier (lav, middels, høy og også veldig høy). Hver kategori bestemmer risikoen for at en pasient med hypertensjon har alvorlige komplikasjoner fra kardiovaskulærsystemet innen ti år fra diagnosedagen.

Risikofaktorene for oppstart av arteriell hypertensjon eller vekting av kurset inkluderer:

 • langvarig røyking;
 • tilstedeværelsen av en byrdefamiliehistorie (som betyr forekomst av tilfeller av tidlig kardiovaskulære sykdommer i nære slektninger);
 • pasienten har lipidbalanse og / eller aterosklerose;
 • aldersfaktor (for menn er risikofaktoren for hypertensjon over 55 år og for kvinner over 65 år):
 • dersom pasienten har svekket glukosetoleranse, fedme eller vanlig overvekt av abdominal type (øket midje over hundre til to centimeter for menn og mer enn åttiåtte for kvinner).

Risikofaktorer for dårlig prognose (alvorlig kurs og utvikling av komplikasjoner) inkluderer:

 • Tilstedeværelsen av lesjoner av OM (her inkluderer hypertrofi av venstre ventrikkel, veggene av aterosklerotiske lesjoner i carotis, mikroalbuminuri og redusert glomerulær filtreringshastighet (GFR), en økning av PV frekvensen (pulsbølge) ved de store arteriene i mer enn 10 meter per sekund).
 • Tilstedeværelsen av hypertensjon hos en pasient som ledsager, bakgrunns patologier som kan påvirke prognose (legg merke til tilstedeværelsen av pasient slag og hjerteinfarkt i den tidligere koronar hjertesykdom, kronisk nyresvikt eller kronisk hjertesvikt, diabetes mellitus (DM) og diabetisk retinopati og nefropati.

Utvikling av isolert systolisk hypertensjon

For ISAH er en økning i systolisk blodtrykk karakteristisk, med normale eller til og med litt reduserte diastoliske trykkverdier (jo lavere DBP, jo verre er prognosen og jo høyere er risikoen for komplikasjoner). I strukturen av årsakene til utviklingen av hypertensjon hos eldre, besitter ISAH nesten nitti prosent av alle tilfeller.

For AH "hvite frakker eller kontorer," preget av økt press bare i en stressende situasjon for pasienten (tur til legen, et kall til sjefen på jobb (kontor versjon av hypertensjon), etc.).

Årsaker til symptomatisk hypertensjon

Symptomatisk hypertensjon kan utvikle seg på grunn av:

 • nyresykdommer (pyelo- og glomerulonephritis);
 • anomalier i utviklingen av nyrearteriene og organene i det genitourinære systemet;
 • lesjoner av prenale fartøy mot bakgrunn av aterosklerose, trombose, autoimmune patologier, vaskulitt, vaskulær kompresjon av svulsten, etc.;
 • kjøpte og medfødte hjertefeil
 • forstyrrelser i rytmen og skade på ledningen av hjertesystemet;
 • patologier av CNS (sentralnervesystemet);
 • TBI (craniocerebral trauma);
 • hjernesvulster;
 • neoplasmer i binyrene (feokromocytom);
 • infeksjoner som påvirker hjernens membraner (meningitt);
 • tar medisiner med hypertensiv effekt
 • patologier av skjoldbruskkjertelen, etc.

Arteriell hypertensjon - symptomer

Den største faren for hypertensjon er at de første manifestasjonene av sykdommen som regel ikke er spesifikke og malosymptomatiske. Pasientene kan bli plaget av:

 • økt tretthet,
 • smerte i hodet,
 • forbigående visuelle dysfunksjoner (flimring av fargesteder, diplopi, nedsatt klarhet i oppfatning etc.)
 • takykardi,
 • ikke uttrykt smertefulle opplevelser bak brystbenet,
 • en følelse av forstyrrelse i hjertets arbeid.

Spesifikke symptomer på hypertensjon vil avhenge av nederlaget for OM. Det vil si med utviklingen av CH-pasienter vil klage av alvorlig svakhet og dyspnø med fiz.activnosti, smerte bak brystbenet. Brudd på hjernens sirkulasjon vil bli manifestert av hodepine, svimmelhet, bevegelseskoordinasjonsforstyrrelser, verbale og synshemming, synkope osv.

Utseendet på kriser av hypertonisk natur vil bli ledsaget av:

 • alvorlig intens hodepine,
 • visuelle dysfunksjoner,
 • oppkast en fontene (ikke bringer lettelse),
 • takykardi,
 • smertesyndrom i henhold til type angina pectoris,
 • økt svette,
 • kortpustethet, etc.

diagnostikk

Diagnostiske tiltak omfatter nødvendigvis:

 • studie av klager og anamnese av sykdommen;
 • fullstendig undersøkelse av pasienten;
 • auskultasjon av hjertet og store fartøyer;
 • måling av trykk på både armer og ben;
 • vurdering av laboratorieindikatorer (OAK, OAM, bestemmelse av daglig protein i urin, lipigram, koagulogram, biokjemi, blodsukker, etc.);
 • instrumentell undersøkelse (ultralyd diagnostikk nyre, binyre, skjoldbruskkjertel, etc., Doppler blodkar, røntgenstudium av brysthulen, elektrokardiogram, ekkokardiogram oftalmoskopiske fundus diagnose, etc.).

Arteriell hypertensjon - behandling

Grunnleggende prinsipper for behandling av hypertensjon:

All terapi utføres avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen, årsakene til dens utvikling og tilstedeværelsen av lesjoner av OM.

Behandlingens viktigste taktikk:

Behandlingstakt avhengig av risikofaktorer:

Alle medisinske terapi er utpekt utelukkende av den behandlende legen. Valget av grunnleggende legemidler, dosering og behandlingsvarighet vil avhenge av alvorlighetsgraden av sykdommen og pasientens alder.

De viktigste legemidlene som brukes til å behandle hypertensjon er:

 • diuretika (furosemid, amilorid, spirorolakton);
 • Preparater av beta-blokkere (atenolol, meoprolol, propranolol) og kalsiumkanalblokkere (legemidler amlodipin, nifedipin);
 • ACE-hemmere (bruk av kaptopril, enalapril, ramipril);
 • legemidler som kan blokkere reseptorer for angiotensin (legemidler losartan, valsartan).

I tillegg kan følgende tilordnes:

 • legemidler for korreksjon av lipidbalanseindikatorer (lipidsenkende legemidler),
 • vitaminer i gruppe B,
 • antioksidanter
 • antikoagulantia og antiplatelet midler,
 • legemidler som forbedrer metabolismen i vev.

Symptomatisk terapi rettet mot korreksjon av utviklede komplikasjoner (behandling av hjerte- og nyrepatologier, korreksjon av sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen (hjernen), etc.) utføres også.

Med symptomatisk hypertensjon vil behandlingsgrunnlaget være eliminering av den underliggende sykdommen som forårsaket en økning i blodtrykket.

Følelsesmessige pasienter med økt spenning i nervesystemet kan bli anbefalt beroligende midler eller beroligende midler.

Prognose av sykdommen

Med tilstrekkelig og systematisk behandling er prognosen for sykdommen gunstig. Den viktigste rollen i behandlingen av hypertensjon er spilt av pasientens holdning og hans klare forståelse av behovet for livsstilsjustering, overholdelse av legenes anbefalinger og bruk av foreskrevet medisiner.

Arteriell hypertensjon

Arteriell hypertensjon Er en systematisk stabil økning i blodtrykk (systolisk trykk over 139 mm Hg og / eller diastolisk trykk over 89 mm Hg). Hypertensjon er den vanligste sykdommen i kardiovaskulærsystemet. Økt arterielt trykk i karene oppstår som følge av innsnevring av arteriene og deres mindre grener, kalt arterioler.

Det er kjent at total mengde blod i menneskekroppen er ca 6 - 8% av den totale kroppsvekten, slik at du kan beregne hvor mye blod i kroppen til hver enkelt person. Alt blod beveger seg langs blodsirkulasjonssystemet, som er den viktigste hovedtrafikklinjen for blod. Hjertet trekker seg sammen og beveger blodet gjennom blodkarene, blodet presser mot veggene av karene med en viss kraft. Denne kraften kalles arterielt trykk. Med andre ord, blodtrykket fremmer bevegelsen av blod gjennom blodårene.

Indikatorer for blodtrykk er: systolisk blodtrykk (SBP), som også kalles "øvre" arterialtrykk. Systolisk trykk viser verdien av trykk i arteriene, skapt av sammentrekning av hjertemusklene når det utledes en del blod inn i arterien; diastolisk blodtrykk (DBP), kalles det også "lavere" trykk. Det viser mengden press under hjerteopplevelsen, i det øyeblikket fyllingen oppstår før neste sammentrekning. Begge indikatorene er målt i millimeter kvikksølv (mm Hg).

Noen mennesker, på grunn av ulike årsaker, er en innsnevring av arteriolene, først på grunn av spasmer av blodkar. Deretter forblir deres lumen innsnevret permanent, dette fremmes ved fortykning av karossens vegger. For å overvinne disse innsnevringene, som er et hinder for blodets frie strøm, krever hjerteintensiv intensiv arbeid og en større frigjøring av blod i karet. utvikler hypertensiv sykdom.

Omtrent hver tiende hypertensjon er økningen i arterielt trykk forårsaket av et organs nederlag. I slike tilfeller kan du snakke om symptomatisk eller sekundær hypertensjon. Ca 90% av pasientene med arteriell hypertensjon lider avgjørende eller primær hypertensjon.

Referansepunktet som man kan snakke om høyt blodtrykk, er vanligvis minst tre ganger registrert av en lege, nivået på 139/89 mm kvikksølv, forutsatt at pasienten ikke tar noen narkotika for trykkreduksjon.

En liten, noen ganger til og med vedvarende økning i blodtrykket, betyr ikke at sykdommen er til stede. Hvis du imidlertid ikke har noen, risikofaktorer og ingen symptomer organ skade, På dette stadiet er hypertensjon potensielt flyttbar. Men når blodtrykket stiger, er det nødvendig å konsultere en lege, bare han kan bestemme graden av sykdommen og foreskrive behandling for arteriell hypertensjon.

Hypertensiv krise

Plutselig og signifikant økning i blodtrykk, ledsaget av en kraftig forverring av koronar, cerebral og nyresirkulasjon, kalles hypertonisk krise. Det er farlig ved at det øker risikoen for å utvikle alvorlige kardiovaskulære komplikasjoner, for eksempel: hjerteinfarkt, fornærmelse, Subaraknoid blødning, lungeødem, aorta-disseksjon, akutt nyresvikt.

skjer hypertensive krise, oftest etter at medisinen er avsluttet uten avtale med den behandlende legen, på grunn av påvirkning av meteorologiske faktorer, uønsket psykomotional stress, systematisk overflødig saltinntak, utilstrekkelig behandling, alkoholholdige overskudd.

Den hypertensive krisen er preget av pasient agitasjon, angst, frykt, takykardi, en følelse av mangel på luft. Pasienten har en kald svette, tremmer av hender, rødt ansikt, noen ganger signifikant, tannhud, en følelse av indre skjelving, følelsesløp i lepper og tunge, taleforstyrrelser, svakhet i lemmer.

Forstyrrelse av blodtilførselen til hjernen manifesteres først og fremst av svimmelhet, kvalme eller enda en oppkast. Ofte er det tegn på hjertesvikt: astma, kortpustethet, ustabil angina pectoris, uttrykt i brystsmerter, eller andre vaskulære komplikasjoner.

Utvikle hypertensive kriser på ethvert stadium av sykdommen av arteriell hypertensjon. Hvis kriser gjentas, kan dette tyde på feil behandling.

Hypertensive kriser kan være 3 typer:

1. Neurovegetativ krise, preget av økt trykk, hovedsakelig systolisk. Pasienten er spent, ser skremt, bekymret. Det kan være en liten økning i kroppstemperaturen, takykardi.

2. Otisk hypertensiv krise forekommer, oftest hos kvinner, vanligvis etter å ha spist saltede matvarer eller forbruker store mengder væske. Både systolisk og diastolisk trykkøkning. Pasienter er døsige, litt hindret, visuelt synlig hevelse i ansikt og hender.

3. Konvulsiv hypertensiv krise - En av de alvorligste forekommer vanligvis med ondartet hypertensjon. Det er en alvorlig hjerneskade, encefalopati, som ødem i hjernen blir til, er en hjerneblødning mulig.

Den hypertensive krisen er som regel forårsaket av forstyrrelser i intensiteten og rytmen av blodtilførselen til hjernen og dens membraner. Derfor, med en hypertensive krise, øker trykket ikke veldig mye.

For å unngå hypertensive kriser, må det huskes at behandling av arteriell hypertensjon krever konstant vedlikeholdsbehandling og å stoppe bruk av medisiner uten tillatelse fra legen, er uakseptabelt og farlig.

Ondartet arteriell hypertensjon

Et syndrom karakterisert ved svært høye blodtrykkstall, ufølsomhet eller svak mottaglighet for terapi, som raskt utvikler organiske endringer i organer, kalles ondartet hypertensjon.

Ondartet arteriell hypertensjon oppstår sjelden, ikke mer enn 1% av pasientene og oftest hos menn i alderen 40-50 år.

Prognosen for syndromet er ugunstig, i fravær av effektiv behandling dør opptil 80% av pasientene som lider av dette syndromet innen ett år etter kronisk hjerte- og / eller nyreinsuffisiens, eksfolierende aorta aneurysmer eller hemorragisk slag.

Tidlig behandling startet i moderne forhold reduserer flere ganger det dødelige utfallet av sykdommen, og mer enn halvparten av pasientene overlever i 5 år eller mer.

I Russland lider ca 40% av den voksne befolkningen av et forhøyet nivå av blodtrykk. Det er farlig at mange av dem ikke engang mistenker at denne alvorlige sykdommen eksisterer, og derfor ikke utøve kontroll over blodtrykket.

I ulike år var det flere forskjellige klassifikasjoner av arteriell hypertensjon, men siden 2003, ved det årlige internasjonale kardiologisk symposium, er en enhetlig klassifisering av grader blitt vedtatt.

1. Enkel grad arteriell hypertensjon, når blodtrykket ligger i området 140-159 mm Hg. systolisk og 90-99 mm Hg. Art. diastolisk.

2. Andre grad eller moderat grad er preget av trykk fra 160/100 til 179/109 mm Hg. Art.

3. Heavy Degree hypertensjon er en økning i blodtrykk over 180/110 mm Hg. Art.

Graden av alvorlighetsgrad av arteriell hypertensjon er ikke vanlig for å bestemme uten risikofaktorer. Blant kardiologer er det begrepet risikofaktorer for utvikling av arteriell hypertensjon. Så kaller de de faktorene som, med en arvelig predisposisjon til denne sykdommen, tjener som en utløser som utløser mekanismen for utvikling av arteriell hypertensjon. K risikofaktorer rang:

overvekt - personer med overvekt har større risiko for å utvikle arteriell hypertensjon. En stillesittende livsstil, fysisk inaktivitet, stillesittende livsstil og lav fysisk aktivitet reduserer immunitet, svekker muskler og blodkar, fører til fedme, noe som bidrar til utvikling av hypertensjon;

Psykologisk stress og nevropsykologisk overstyring føre til aktivering av sympatisk nervesystem, som fungerer som en aktivator av alle kroppssystemer, inkludert handlinger på kardiovaskulær. I tillegg blir blodet utgitt, såkalt, Pressorhormoner, forårsaker spasmer i arteriene. Dette, som for eksempel, som å røyke, kan føre til stivhet av veggene i arteriene og utviklingen av arteriell hypertensjon.

En diett med høyt innhold av bordsalt, høyt salt diett bidra alltid til økt press. Ubalansert ernæring med økt innhold av atherogene lipider, for høyt kaloriinnhold, noe som fører til fedme og fremmer utviklingen av type II diabetes. Atherogene lipider i store mengder finnes i animalsk fett og kjøtt, spesielt svinekjøtt og lam.

røyke, en av de truende faktorene i utviklingen av arteriell hypertensjon. Nikotin og tjære inneholdt i tobakk fører til en konstant spasme av arteriene, noe som igjen fører til stivhet i arterieveggene og fører til økt trykk i karene.

Alkoholmisbruk en av de vanligste årsakene til kardiovaskulær sykdom. Alkoholisme bidrar til utbruddet av arteriell hypertensjon;

Søvnforstyrrelser, natt syndrom apnea eller snorke, forårsaker en økning i trykk i brystet og bukhulen, noe som forårsaker krampe i blodkar.

Disse faktorene fører også til hjertesykdom og aterosklerose. Hvis det er minst flere faktorer, bør det undersøkes regelmessig av en kardiolog og, om mulig, reduseres til et minimum.

Årsaker til arteriell hypertensjon

Årsakene til arteriell hypertensjon er ikke kjent for visse. Det antas at sykdommen for det meste skyldes arvelige årsaker, dvs. arvelig disposisjon, spesielt på moderlinjen.

Det er veldig farlig at hvis arteriell hypertensjon utvikler seg i ung alder, oftere enn ikke, går det ubemerket i lang tid, noe som betyr at det ikke er bot, og kostbar tid er bortkastet. Pasienter skriver dårlig helse og øker presset på værfaktoren, tretthet, vegetativ-vaskulær dystoni. Hvis en person konsulterer en lege, faller behandlingen av vegetativ-vaskulær dystoni nesten sammen med den første behandlingen av essensiell eller primær hypertensjon. Denne og motoraktiviteten, og et balansert kosthold med en reduksjon i saltinntak og herdingsprosedyrer.

Først kan det hjelpe, men ikke desto mindre, selv primær hypertensjon kan ikke kurere ved slike metoder, er det nødvendig å medisinere behandlingen av arteriell hypertensjon under oppsyn av en lege.

Derfor bør pasienter med vegetativ-vaskulær dystoni undersøkes svært nøye for bekreftelse av diagnose og eliminering av arteriell hypertensjon, spesielt hvis familien har pasienter med eller som lider av arteriell hypertensjon.

Noen ganger kan årsaken til hypertensjon være arvelig eller ervervet nyreinsuffisiens, Det oppstår når en systematisk inntak av overskytende mengder bordsalt inn i kroppen. Du bør vite at den første reaksjonen av kroppen til dette er en økning i blodtrykk. Hvis denne situasjonen oppstår ofte utvikler og utvikler arteriell hypertensjon. På samme måte kan nyresvikt utvikle seg i aldringsprosessen hos mennesker eldre enn 50-60 år.

Det er en kjent årsak til bare 5-10% av tilfellene av arteriell hypertensjon, dette er tilfeller av sekundær, symptomatisk hypertensjon. Det oppstår av følgende grunner:

 • Primær nyre involvering (glomerulonefritt) Er den hyppigste årsaken til symptomatisk arteriell hypertensjon,
 • medfødt aortainnsnevring - coarctation,
 • fremveksten av binyretumorer som produserer adrenalin og norepinefrin (feokromocytom)
 • ensidig eller bilateral innsnevring av nyrearteriene (stenose)
 • binyrene som produserer aldosteron (hyperaldosteronisme)
 • bruk av etanol (vinalkohol) mer enn 60 ml per dag,
 • økt skjoldbruskfunksjon, tyrotoksikose,
 • Ukontrollert bruk av visse legemidler: antidepressiva, kokain og dets derivater, hormonelle stoffer etc.

Symptomer på arteriell hypertensjon

Den store faren for arteriell hypertensjon er at det kan være asymptomatisk i lang tid, og en person vet ikke engang om utviklings- og utviklingssykdommen. Av og til svimmelhet, svakhet, lyshet, "fluer i øynene" er avskrevet for tretthet eller meteorologiske faktorer, i stedet for måle trykk. Selv om disse symptomene indikerer et brudd på hjernens sirkulasjon og snarest krever samråd med en kardiolog.

Hvis behandlingen ikke starter, utvikler ytterligere symptomer på arteriell hypertensjon: for eksempel følelsesløp i lemmer, noen ganger vanskeligheter med å snakke. Under undersøkelsen, hypertrofi, en økning i hjertets venstre hjerte og en økning i sin masse, som skyldes fortykkelsen av hjertecellene, cardiomyocytes. For det første øker tykkelsen på veggene til venstre ventrikel, og hjertet kammeret utvides.

Den progressive venstre ventrikkeldysfunksjon forårsaker dyspné ved anstrengelse, hjerte astma (paroksysmal nokturnal dyspné), lungeødem, kongestiv hjertesvikt. Kan oppstå ventrikulær fibrillasjon.

Symptomer på arteriell hypertensjon som ikke kan ignoreres:

 • konstant eller hyppig økning i blodtrykket, dette er en av de viktigste symptomene som skal varsle;
 • ofte oppstår hodepine, en av de viktigste manifestasjoner av arteriell hypertensjon. Det kan ikke ha en tydelig forbindelse med tidspunktet på dagen og oppstår når som helst, men som regel om natten eller tidlig om morgenen, når den blir oppvåkning. Det er en følelse av tyngde eller "raspiranie" i den occipital delen av hodet. Pasientene klager over smerte, som forverres av helling, hoste og spenning. Det kan være en liten hevelse i ansiktet. Pasientens aksept av vertikal stilling (venøs utstrømning), noe reduserer smerte.
 • hyppig smerte i hjerteområdet, lokalisert til venstre for brystbenet eller i hjertepunktets hjerteområde. Kan forekomme både i ro og med følelsesmessig stress. Smerte er ikke stoppet nitroglyserin og, vanligvis, sist sist.
 • kortpustethet, som først oppstår med fysisk anstrengelse, men da og i ro. Indikerer den allerede betydelige skaden på hjertemuskelen og utviklingen av hjertesvikt.
 • det finnes en rekke synssvekkelse, forekomst, som det var, slør eller tåke i øynene, blinkende "flyr" Dette symptomet er assosiert med funksjonelle forstyrrelser i blodsirkulasjonen i netthinnen i øyet, dets store forandringer (netthinneavløsning, vaskulær trombose, blødning). Endringer i netthinnen kan føre til dobbeltsyn, en betydelig reduksjon i syn og, selv, fullstendig tap av syn.
 • hevelse i beina, noe som indikerer hjertesvikt.

Symptomene endres på ulike stadier av sykdommen.

Ved den første, letteste grad av hypertensjon, svinger trykket i litt over normen: 140-159 / 90-99 mm Hg. Art. På dette stadiet kan arteriell hypertensjon lett forveksles med begynnelsen forkjølelse eller anstrenge. Noen ganger forstyrrer hyppig blødning fra nesen og svimmelheten. Hvis du starter behandling på dette stadiet, kan du ofte oppnå fullstendig utvinning og symptomforsvinnelse, hvis du følger alle legenes anbefalinger og etablerer riktig livsstil og ernæring.

I andre, moderate stadium er arterietrykket høyere og når 160-179 / 100-109 mmHg. På dette stadiet har pasienten alvorlig og smertefull hodepine, hyppig svimmelhet, smerte i hjertet, det er allerede mulig patologiske forandringer i noen organer, spesielt i fundusens kar. Arbeidet med kardiovaskulær og nervesystemet, nyrer er merkbart forverret. Det er mulighet for et slag. For å normalisere presset på dette, er det nødvendig å bruke medisiner på legeens anbefaling, det vil ikke være mulig å redusere blodtrykksnivået selvstendig.

Den tredje og alvorlige hypertensjonen, hvor blodtrykket overstiger merket 180/110 mm Hg. På dette stadiet av sykdommen er det en trussel mot pasientens liv. I forbindelse med høy stress på fartøyene oppstår irreversible forstyrrelser og endringer i hjerteaktivitet. Denne graden har ofte komplikasjoner av arteriell hypertensjon i form av farlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, som hjerteinfarkt og angina pectoris. Kanskje fremveksten av akutt hjertesvikt, arytmi, hjerneslag eller encefalopati, er retinalkarene påvirket, synet forverres kraftig, kronisk nyresvikt utvikler seg. Medisinsk inngrep på dette stadiet er viktig.

Hvis sykdommen går langt, er det mulig å utvikle hjerneblødning eller hjerteinfarkt i hjertet.

Diagnose av arteriell hypertensjon

For diagnostisering av arteriell hypertensjon utføres obligatoriske laboratorietester: en generell analyse av urin og blod. Nivået kreatinin i blodet for å utelukke nyreskade, nivået av kalium i blodet for å identifisere svulster i binyrene og nyrearterienes stenose. Obligatorisk blodprøve for glukose.

Et elektrokardiogram utføres for en objektiv analyse av løpet av arteriell hypertensjon. Nivået på generelt kolesterol i blodserum, kolesterol av lipoproteiner med lav og høy tetthet, innholdet av urinsyre, triglyserider. Ekkokardiografi utføres for å bestemme graden av hypertrofi, myokard i hjerteets venstre ventrikel og tilstanden av dens kontraktilitet.

Studien av okulær fundus er foreskrevet. Påvisning av endringer i karene og små blødninger kan indikere tilstedeværelsen av hypertensjon.

I tillegg til den grunnleggende laboratorie isledovany tildelt ytterligere diagnostisk ultralyd er nyrer og binyrer, brystrøntgenbilde, sonografi av nyrearteriene og brachiocephalic.

Når diagnosen er bekreftet, utføres en ytterligere grundig undersøkelse for å vurdere sykdommens alvor og foreskrive tilstrekkelig behandling. En slik diagnose er nødvendig for å vurdere funksjonell tilstand av cerebral blodstrøm, myokard, nyrer, oppdage blodkonsentrasjoner av kortikosteroider, aldosteroner, aktivitet renin; Magnetic resonance imaging eller computertomografi av hjernen og binyrene er foreskrevet, så vel som abdominal aortografi.

Diagnose av arteriell hypertensjon er sterkt tilrettelagt dersom pasienten har informasjon om tilfeller av en slik sykdom i familien av nære slektninger. Dette kan snakke om en arvelig disposisjon til sykdommen, og vil kreve nærhet til helsen din, selv om diagnosen ikke er bekreftet.

For vanlig diagnose er det viktig å måle blodtrykket i pasienten regelmessig. For objektiv diagnose og overvåkning av sykdomsforløpet er det veldig viktig å utføre en måling selv på en jevnlig basis. Selvmonitoring gir blant annet en positiv effekt på behandlingen, fordi disiplinerer pasienten.

Legene anbefaler ikke å bruke instrumenter som måler trykk i fingeren eller på håndleddet for å måle blodtrykket. Når du måler blodtrykket ved hjelp av automatiske elektroniske enheter, er det viktig å følge de riktige instruksjonene nøye.

Måling av blodtrykk med tonometer en ganske enkel prosedyre hvis du holder den riktig og overholder de nødvendige forholdene, selv om de virker smålig for deg.

Mål trykknivået 1-2 timer etter å ha spist, 1 time etter å ha drukket kaffe eller røyking. Klær bør ikke knytte hender og underarmer. Hånden som målingene utføres på, må være klare.

Det er veldig viktig å måle i et rolig og komfortabelt miljø med en behagelig temperatur. Stolen skal være med en rett bak, legg den ved siden av bordet. Legg på stolen slik at midten av mansjetten på underarmen er på hjertet. Tilbake mot stolens bakside, ikke snakk eller krysse bena. Hvis du har flyttet eller jobbet før dette, hvil minst 5 minutter.

Mansjetten skal plasseres på en slik måte at kanten er 2,5-3 cm over albuens hulrom. Påfør mansjetten tett, men ikke stramt, slik at du kan fritt passere fingeren mellom mansjetten og armen din. Det er nødvendig å injisere luften riktig inn i mansjetten. Pumping skal være rask, til det er minimal ubehag. Blås av luften med en hastighet på 2 mm Hg. Art. per sekund.

Nivået på trykket der pulsen vises, og deretter nivået hvor lyden gikk, blir registrert. membranen stetoskop ligger ved punktet for maksimal pulsering av brachialarterien, vanligvis like over ulnar fossa på den indre overflaten av underarmen. Stetoskopets hode skal ikke berøre rørene og mansjetten. Det bør også være tett å kle membranen mot huden, men trykk ikke på. Utseendet til lyden av pulsen, i form av døve slag, indikerer nivået systolisk arteriell trykk, forsinkelse av hjerteslag - nivå diastolisk trykk. For pålitelighet og for å unngå feil, bør studien gjentas minst en gang hver 3-4 minutter, vekselvis, på begge hender.

Behandling av arteriell hypertensjon

Behandling av hypertensjon avhenger direkte av sykdomsstadiet. Hovedmålet med behandlingen er å minimere risikoen for å utvikle kardiovaskulære komplikasjoner og for å forhindre trusselen om døden.

Hvis grad en hypertensjon som ikke er beheftet med noen risikofaktor, er det mulighet for livstruende komplikasjoner i det kardiovaskulære systemet, så som slag eller myokardialt infarkt i løpet av de neste 10 årene meget lav og ikke overstiger 15%.

Taktikken for å behandle lavrisiko hypertensjon i 1. grad er å forandre livsstilen og ikke-medisinering Opptil 12 måneder, hvor kardiologen observerer og styrer sykdommens dynamikk. Hvis blodtrykket er over 140/90 mm Hg. Art. og har ikke en tendens til å redusere, kardiologen plukker opp nødvendigvis medisinering.

Den gjennomsnittlige graden betyr at muligheten for å utvikle kardiovaskulære komplikasjoner av essensiell hypertensjon i de neste 10 årene er 15-20%. Taktikken for å behandle sykdommen på dette stadiet ligner den som brukes av en kardiolog for grad 1 hypertensjon, men perioden med ikke-medisinering er redusert til 6 måneder. Hvis sykdommens dynamikk er utilfredsstillende og høyt blodtrykk vedvarer, anbefales det å overføre pasienten til medisinsk behandling.

Alvorlig grad av arteriell hypertensjon innebærer at i de neste 10 årene komplikasjoner av arteriell hypertensjon og andre sykdommer i kardiovaskulærsystemet kan forekomme i 20-30% av tilfellene. Taktikken for å behandle denne hypertensjonen er å undersøke pasienten og deretter obligatorisk medisinering sammen med ikke-medisinske metoder.

Hvis risikoen er svært høy, indikerer det at prognosen til sykdommen og behandlingen er ugunstig, og muligheten for å utvikle alvorlige komplikasjoner er 30% eller høyere. Pasienten trenger en akutt klinisk undersøkelse og øyeblikkelig medisinsk behandling.

Medisinsk behandling av arteriell hypertensjon er rettet mot å senke blodtrykket til normale nivåer, eliminere trusselen om skade på målorganet: hjerter, nyre, av hjernen, deres største mulige kur. For behandling brukes antihypertensiva legemidler som reduserer blodtrykket, hvis valg avhenger av vedtaket av den behandlende legen, som er basert på pasientens alderskriterium, tilstedeværelsen av visse komplikasjoner fra kardiovaskulærsystemet og andre organer.

Begynn behandlingen med minimale doser av antihypertensive stoffer, og observere pasientens tilstand, gradvis øke den for å oppnå en merkbar terapeutisk effekt. Det foreskrevne legemidlet må tolereres godt av pasienten.

Oftest, i behandling av essensiell eller primær hypertensjon, brukes kombinert medisinering, inkludert flere stoffer. Fordelene ved slik behandling er muligheten for samtidig eksponering for flere forskjellige mekanismer i sykdomsutviklingen og reseptbelagte legemidler i reduserte doser, noe som signifikant reduserer risikoen for bivirkninger. Denne risikoen forklarer i tillegg det strengeste forbudet mot selvbruk av rusmidler som reduserer blodtrykket eller vilkårlig doseendring uten å konsultere en lege. Alle antihypertensiver har en så kraftig effekt at deres ukontrollerte bruk kan føre til uforutsigbare resultater.

Doseringen av medisinen reduseres eller økes etter behov bare av kardiologen og etter en grundig klinisk undersøkelse av pasientens tilstand.

Ikke-medisinsk behandling av arteriell hypertensjon er rettet mot å redusere og eliminere risikofaktorer og inkluderer:

 • nekte å drikke alkohol og røyking
 • vekttap til et akseptabelt nivå
 • Overholdelse av saltfri kosthold og balansert kosthold
 • overgang til en aktiv livsstil, okkupasjon ved morgenøvelser, gåing etc., nektelse av hypodynami.

Komplikasjoner av arteriell hypertensjon

Det bør klart forstås at forsømmelse av behandling av arteriell hypertensjon fører til alvorlige og farlige komplikasjoner. Med fremdriften av hypertensjon, er ulike organer alvorlig påvirket.

 • hjerte. En akutt eller kronisk hjertesvikt utvikler seg, myokardial hypertrofi i venstre ventrikel og myokardinfarkt observeres.
 • nyrer. Nyresvikt, nekroklerose utvikler seg.
 • Hjernen. Ofte forekommer disirkulatorisk encefalopati, forbigående iskemisk angrep, iskemisk og hemorragisk slag.
 • fartøy. Det er en aorta aneurisme, etc.
 • Hypertensive kriser.

For å unngå farlige komplikasjoner, bør det med økende blodtrykk straks kontakte medisinsk institusjon for hjelp og behandling.

Forebygging av arteriell hypertensjon

For personer med arvelig predisponering mot arteriell hypertensjon og veid ned av risikofaktorer, er forebygging av sykdom svært viktig. Først av alt er dette en vanlig undersøkelse av en kardiolog og overholdelse av reglene for en riktig livsstil som vil bidra til forsinkelse, og ofte, og eliminere sykdommen med arteriell hypertensjon. Hvis du har en historie med slektninger med høyt blodtrykk, bør du revurdere livsstilen din og dramatisk forandre mange vaner og livsstil, som er risikofaktorer.

Det er nødvendig å aktiv livsstil, mer å flytte, avhengig av alder, ideelt for løping, svømming, turgåing, sykling og ski. Fysisk belastning bør innføres gradvis uten overbelastning av kroppen. Spesielt nyttig trening utendørs trening. Øvelse styrker hjertemuskelen og nervesystemet og bidrar til å forebygge stress.

Du bør revurdere dine spisevaner, slutte å spise salt og fettstoffer, bytte til lavt kalori diett, inkludert et stort antall fisk, sjømat, frukt og grønnsaker.

Ikke bli båret bort alkoholholdige drikker og spesielt øl. De bidrar til fedme, ukontrollert forbruk av bordsalt, skadelig for hjertet, blodkar, lever og nyrer.

Kast bort røyke, stoffer inneholdt i nikotin, provosere en endring i veggene i arteriene, øke deres stivhet, og kan derfor være ansvarlig for å øke trykket. I tillegg er nikotin veldig farlig for hjertet og lungene.

Prøv å være omgitt av en gunstig psykomotorisk miljø. Hvis mulig, unngå konflikter, husk, det ustabile nervesystemet utløser ofte utviklingen av arteriell hypertensjon.

Således kan det kort sagt sies at forebygging av arteriell hypertensjon inkluderer regelmessige undersøkelser av en kardiolog, riktig livsstil og en gunstig emosjonell bakgrunn av omgivelsene.

Hvis det er tegn på regelmessig økning i blodtrykket, bør du umiddelbart gå til en medisinsk anlegg. Husk at med dette kan du redde helsen og livet ditt!

Les Mer Om Fartøyene