ritt

Arteritt - betennelse i vaskulærveggen. Patologi utvikler seg i noen store (arterier) og små (kapillære) kar i menneskekroppen. Arteritt oppstår som en uavhengig sykdom eller som følge av overførte infeksjoner eller traumer. Sykdommen er mer vanlig i eldre og eldre, barn og unge lider mye mindre.

Former av sykdommen

Distinker arteritt:

 • ved formen av den inflammatoriske prosessen:
  1. alternativ, med en dominans av celledød;
  2. eksudativ, med utvikling av økt permeabilitet av det vaskulære vev og utgang av fluid fra de vaskulære celler til utsiden;
  3. produktiv, med spredning av bindevev i fartøyets lumen;
 • på plasseringen av det patologiske fokuset i arterievegget:
  1. endarteritt, betennelse spenner over de indre vaskulære lagene;
  2. Mesariumitt og periarteritt, endringer observeres i muskler og ytre membraner;
  3. panarteritt, sykdommen sprer seg over alle lag av arterier eller kapillærer;
 • i løpet av sykdomsperioden: akutt (opptil seks måneder) og kronisk (arteritt med vedvarende tilbakefall i 6 måneder eller mer).

Mekanisme og årsaker til sykdommen

Under påvirkning av betennelse, endres arteriens vegger patologisk:

 • kan nekrotiseres og transformeres til en finkornet vevstruktur, og mister sine opprinnelige egenskaper og funksjoner;
 • kan impregneres med serøst eller purulent ekssudat og på grunn av dette smelter og bløder ut.

Faktorer som provoserer sykdommen inkluderer:

 • sterk forgiftning av kroppen, der et stort antall toksiner har en ødeleggende effekt på karene;
 • hormonelle lidelser (med endokrine sykdommer, graviditet, pubertet, i overgangsalderen), som negativt påvirker den intracellulære metabolisme, og fremmer regenerering av dystrofisk vaskulært vev;
 • allergier, overfølsomhetsreaksjoner fører til intensiv produksjon av antistoffer feilaktig programmert for å ødelegge sine egne celler i kroppen;
 • inflammatoriske sykdommer i det omgivende vev (cellulitt, abscesser, osteomyelitt, artritt, neuritt, etc.) eller migrering av patogenene ved blod eller lymfe fra fjerntliggende brennpunkt (ved pyelonefritt, skrubbsår, myokarditt, otitt, betennelse i mandlene, mave- og tarmsykdommer, muskelskjelett og pulmonal systemer, etc.);
 • infeksjon av vaskulært vev med infeksjon med tuberkulose, syfilis, brucellose, rubella, meslinger, tropisk feber, svineinfluensa, aids;
 • traumer av blodkar og penetrasjon gjennom såroverflaten av mikrober fra utsiden;
 • bakteriell forurensning av den indre overflaten av arteriene under kirurgiske manipulasjoner og operasjoner (i tilfelle brudd på standarder for behandling av medisinske instrumenter);
 • dårlige vaner: røyking, alkoholisme, narkotikamisbruk, brukt med disse avhengighetene av stoffet, påvirker operasjonene av fartøyene og strukturen i deres vev;
 • stillesittende livsstil og overvekt, noe som bidrar til forekomsten av stillestående fenomener i karet.

Klinisk bilde, symptomer på arteritt

Symptomatik av arteritt avhenger av plasseringen av det syke fartøyet i menneskekroppen. Det er mange varianter av denne sykdommen.

Giant celle arteritt (Horton sykdom)

Det manifesterer seg som hodepine og muskelsmerter, feber, svakhet, søvnforstyrrelser.

Når fokuset på betennelse befinner seg i den tidlige arterien, lider pasienten konstant smerte, de blir verre når de berører hodet i templene. Når du føler at arterien er hovent og anspent, svekket de pulsering.

Maxillær arteritt karakteriseres av utseendet av intens smerte i løpet av tuggen. Ubehagelige følelser av klemme og raspiraniya i tennene og tannkjøttet bekymret pasienter under samtalen, omsorg for munnhulen, vanninntak.

Hvis den occipital arterien er betent, er smerten lokalisert på baksiden av hodet, styrket liggende på ryggen, etter å ha sovet på en hard pute.

Når lesjoner av de lingale arterie pasientene med langvarig samtale føler følelsesløshet og brennende tunge, smerter og gni i det.

Takayasu sykdom

Ischemiske lesjoner manifestert øvre lemmer: svak muskeltonus i hendene, et delvis tap av følsomhet i huden, og reduserer pulseringer i de radiale, subklavikulær, brachial arterier. Når man sammenligner blodtrykksindikatorene i begge hender, er det en skarp forskjell. Og hvis du måler trykket på beina, blir det høyere enn på øvre lemmer. Dette er et av de definerende tegnene på sykdommen.

Hvis sykdommen betennelse dekket carotis og arteria vertebralis, pasienter bekymret nevrologiske symptomer, de er spredt, er det vanskelig å fokusere, deres minne blir verre, er det ustadige gangart og hyppige fall besvimelse og svimmelhet.

I tilfelle av inflammatoriske lesjoner i mage aorta av pasienter føler intens smerte i bena, som kraftig forsterket når han går fort eller kjører, samt muskelsmerter og tyngde i magen.

Lungekarets patologi er uttrykt ved brystsmerter, kortpustethet.

Obliterating tromboangiitis (Buerger's sykdom)

Det er preget av vedvarende endringer i vaskulære vegger og dannelse av blodpropper. Sykdommen manifesterer seg med smerter i nedre ekstremiteter, lameness, følsomhet i beina til kaldt, reduksjon i fysisk aktivitet, svakhet og nervøs irritabilitet.

Progresjonen fører til sykdommenes dødsfall og omgivende vev, de begynner å dø, utad er det uttrykt i alvorlig puffiness eller benk. Lukking av blodpropper kan føre til døden.

diagnostikk

På grunn av mangfoldet av arter og former for denne gruppen av sykdommer er det nødvendig å gjennomføre instrumentelle og laboratorieundersøkelser i sin helhet for å nærmere bestemme årsakene og taktikken til behandlingen.

 1. Til å begynne med, intervjuer legen pasientene i detalj og finner ut hvordan sykdommen startet og utviklet seg. Om det er kroniske sykdommer, om det var kirurgiske inngrep, traumer.
 2. Deretter foregår en objektiv undersøkelse: palpasjon, auskultasjon, pulsmåling, blodtrykk, etc.
 3. Generelle og biokjemiske blodprøver er foreskrevet og studert.
 4. Vaskulær ultralyd og angiografi utføres.
 5. Avhengig av plasseringen av pasientens fartøy, konsulteres nevrolog, øyeleger, hepatolog og andre smale spesialister.
 6. Ifølge indikasjonene kan en biopsi av den berørte arterien bli foreskrevet.

Behandling av arteritt

Behandling av sykdommen inkluderer generelle restorative prosedyrer, medisinering og restorativ behandling.

Pasienter anbefales å observere regimet for arbeid og hvile, begrense arbeidsbelastningen, spise godt, la dårlige vaner gå.

For fjerning av betennelseshormoner med høy dosering brukes. Opptaket varer i noen år opp til ett år.

Om nødvendig, er vasokonstriktive midler, antikoagulantia, antiallergiske og decongestantmidler, antipyretiske legemidler foreskrevet.

For analgesi, smertestillende midler, ikke-steroide legemidler, antispasmodika brukes.

Kirurgisk inngrep er indikert når aneurysmer, koagulasjoner, store områder med nekrose, omfattende suppurasjonsprosesser påvises.

Etter gjenoppretting eller under remisjon anbefales det at pasienter behandles med treningsterapi, moderat fysisk anstrengelse, pass opp for forkjølelse og skader, og føre en sunn livsstil.

Romanovskaya Tatiana Vladimirovna

Var siden nyttig? Del det i ditt favoritt sosiale nettverk!

ritt

Tilstanden til arteriene og blodårene som gjennomsyrer hele menneskekroppen påvirker den generelle helsen til personen. Det kan sies at betennelsen i arteriene i noen del av kroppen kalles arteritt. Med alderen slites kroppen ut, noe som forårsaker ulike patologier og lidelser. Eldre er nesten i hovedmassesyk, som er vanlig for en slitt kropp. En slik sykdom er arteritt, som du kan finne ut på nettsiden vospalenia.ru.

Arteritt - hva er det?

Hva kalles arteritt? De kaller en autoimmun inflammatorisk prosess som oppstår i aorta, arterier og grener. Det hele begynner med immunsystemets reaksjon, som begynner å utskille autoantistoffer og immunkomplekser som legger seg på veggene i arteriene. Berørte celler begynner å utskille mediatorer, som provoserer prosessen med betennelse.

Av opprinnelsesårsaker utmerker seg følgende arter:

 1. Primær - oppstår som en uavhengig sykdom;
 2. Sekundær - utvikler seg mot bakgrunnen av andre sykdommer, mens både store og små fartøy påvirkes.

Vanlige typer arteritt av sted (det berørte området kan være en hvilken som helst avdeling av kroppen):

 1. Temporal (gigantisk celle, eller Hortons sykdom) - påvirker arteriene i templet, øynene og ryggraden. Ofte er folk eldre.
 2. Arteritt Takayasu (ikke-spesifikk aortoarteriitt) er en sjelden sykdom hvor store aorta, henderskib, hjernearterier er påvirket. Det vises hos personer under 30 år.
 3. Arteritt i nedre ekstremiteter (nodular polyarteritis) forekommer hos personer med stillesittende livsstil, røykere.
 4. Ovarie arteritt.
 5. Wegeners granulomatose - betent luftveiene, små kar, nyretapillærer.
 6. Arteritt Charga-Strauss - nederlaget for små fartøy i kombinasjon med bronkial astma.
 7. Mikroskopisk polyangiitt er en betennelse i svært små kar.
 1. akutt;
 2. subakutt;
 3. Kronisk - temporal arteritt i fravær av behandling.

Av arten av betennelse:

Prosessen er delt inn i følgende typer:

Årsaker til arteritt

Årsakene til arteritt har ennå ikke blitt studert, noe som tvinger forskere til å gjøre forutsetninger om hva denne sykdommen utvikler:

 • Virus og bakterier som påvirker organer og forårsaker andre sykdommer;
 • Arvelig disposisjon, som er notert i det faktum at nære slektninger blir syke med de samme sykdommene;
 • Langsiktig bruk av medisiner;
 • Svak immunitet.

En av årsakene til arteritt kan kalles alder og livsstil. I løpet av årene blir fartøyets vegger mindre elastiske, noe som kan føre til ulike forstyrrelser. En stillesittende livsstil eller provoserer utviklingen av blodpropp i dem kan bli en ekstra faktor som forårsaker betennelse.

Symptomer og tegn

Symptomer og tegn på arteritt av veggene i arteriene avhenger av selve sykdommens type:

 1. Når den tidsmessige formen av den observerte uttalt bankende i templer, illebefinnende, tunge øyelokk av det angrepne området, spiseforstyrrelser, tåkesyn eller dobbeltsyn, feber, smerter i det berørte området.
 2. Når arteriene i underekstremitetene er observert smerter i bena, verre etter å ha gått, kulde i ekstremitetene, hårtap og langsom vekst av negler, vekttap, feber.
 3. I arteritt Takayasu pulsering i det berørte området er tapt, det er svakhet i hendene, det er hodepine og svimmelhet.
 4. Med testisk arteritt kan ubærbare smerter i skrotet spores.
 5. Wegeners arteritt sporer rus, hemoptysis, smerte i munnen og nesopharynx, blod eller pus kommer ut av nesen. Full eller delvis tap av syn er mulig. Ved nyreskade blir nyresvikt observert.
 6. I arteritt er symptomene på bronkial astma, vekttap, urtikaria og andre utslett manifestert, det er respiratorisk eller hjertesvikt.
 7. Mikroskopisk polyangiitt begynner med symptomer, som med luftveissykdom: det er utslett og blødninger på huden, syn synker, nyresvikt blir observert.

Vanlige tegn på betennelse i aorta, arterier og grener er:

 1. Stopp av blodsirkulasjon i de berørte fartøyene;
 2. Mangel på puls;
 3. Smerte på berørte områder;
 4. Svimmelhet og tap av bevissthet;
 5. Atrofi av muskler i de berørte områdene.
gå opp

Arteritt hos barn

Arteritt hos barn blir ikke observert, med mindre det er isolerte tilfeller basert på genetisk predisponering.

Arteritt hos voksne

Arteritt blir ofte en sykdom hos voksne. Det spiller ingen rolle hvilken person er sex. Det påvirker både kvinner og menn. Ofte manifesterer kvinner arteritt i underekstremiteter, mens hos menn er det oftere en eggstokkartittitt. Utseendet til temporal sykdom manifesteres imidlertid hos mennesker etter å ha nådd de eldre. Hos kvinner er denne sykdommen ofte forbundet med hormonelle funksjoner i kroppen.

Diagnose av betennelse i veggene i arteriene

Diagnostikk av betennelse i veggene i arteriene begynner med en generell undersøkelse, symptomene og medisinsk historie er samlet. Pulsen kontrolleres, hjertet høres, lungene gjennom phonendoscope, smertestærskelen til arteriene kontrolleres.

 1. Blodtrykk er målt;
 2. En blodprøve utføres;
 3. Det er en ultralyd av blodkar;
 4. Angiografi er gjort;
 5. Hvis det er umulig å lage en nøyaktig diagnose, utføres en arteriebiopsi;
 6. Pasienten blir konsultert av en oftalmolog med en tidsmessig form for sykdommen.
gå opp

behandling

Enn å behandle arteritt? Her kan du ikke uten hjelp av en lege. Han vil foreskrive medisinering og symptomatisk behandling basert på type sykdom. Generelt er behandling av arteritt å bruke medisiner:

 • Glukokortikoider i store doser eller andre hormonelle preparater;
 • prednisolon;
 • Vaskulære og vasokonstriktive stoffer;
 • Anti-inflammatoriske stoffer;
 • Blodfortynnere, aspirin for å forbedre blodsirkulasjonen;
 • Heparin administreres subkutant for å forhindre trombose.

Kirurgisk inngrep anbefales kun under spesielle forhold:

  1. Det er en aneurisme eller trombose;
  2. Årsaken til sykdommen var kreftproblemer;
  3. Prosthetikk av ekstremiteter er nødvendig.

Hjemme blir sykdommen ikke behandlet. Du kan utføre forebyggende arbeid for å forbedre helsen din, for eksempel trene uten tung belastning, utføre oppvarmingsprosedyrer, utføre respiratorisk gymnastikk. Det er viktig å følge kostholdet, som skal omfatte frukt og grønnsaker (full av fiber og vitaminer). Siden sykdommen har en autoimmun karakter, er det nødvendig å styrke ens egen immunitet.

Prognose for livet

Livets prognose i arteritt er helt avhengig av tidspunktet da diagnosen ble gjort og behandling startet. I de tidlige stadiene av sykdommen er levetiden normal. Men påvisning og behandling av sykdommen på et senere tidspunkt blir mindre gunstig.

Sykdommen anses å være sakte, slik at fraværet av behandling ikke garanterer fullstendig eliminering. Hvor mange lever med arteritt? Avhenger av helsetilstanden. Eldre mennesker kan leve i noen måneder, jo yngre - i årevis.

Plasseringen og massiviteten til det berørte området spiller også en rolle i gjenoppretting. Behandlingen varer ikke mindre enn ett år. Men hvis det er vanlig og påvirker viktige arterier, varer det i mer enn et år, og pasienten er under konstant tilsyn.

ritt

Arteritt er en inflammatorisk sykdom i arteriene. I hovedsak kan alle av betennelser og en hvilken som helst del av kroppen i alle organer bli kalt arteritt, betennelse stammer som alltid med ødeleggelsen av det indre lag av fartøyer, og de formede elementer, og andre stoffer som er ansvarlig for inflammasjon, gå ut av blodkarene og omgivende vev impregneres.

All arteritt er delt inn i 2 hovedgrupper: primær og sekundær. Primær oppstår som uavhengige sykdommer, og sekundær som følge av utvikling av andre sykdommer. Arteritt kan påvirke kar med forskjellige diametre: fra store arterier til kapillærer.

Arteritt årsaker

Årsakene til mest primære arteritt er ikke definert. Påvirkningen av visse grupper av virus og bakterier på forekomsten av visse arteritt har blitt bevist. Forekomsten av denne sykdommen er preget av symptomene på en bestemt infeksjon. Av stor betydning er familiens historie, siden det er kjent at arteritiser er vanligere i en familie. Noen medisiner kan utløse starten av denne patologien. Immunreaktiviteten i kroppen påvirker også dannelsen av vaskulær betennelse.

Vaskulær lesjon ved arte foregår som følger: Immun betennelse oppstår i blodåreveggen av utseendet av autoantistoffer i blodet under dannelse av immunkomplekser som er avsatt på blodårene; Mediatorer av betennelse preges av celler av skadede kar alle nye celler er tiltrukket, foci av betennelse dannes.

Temporal arteritt

Temporal arteritt, kjempecellearteritt, eller, er en spesiell form av vaskulitt, som strekker seg til de separate grener av aortabuen, vanligvis på den temporale arterien. Men ikke bare den temporale arterien lider av denne typen arteritt, men også andre fartøy i hode og nakke. Kliniske manifestasjoner uttrykkes tydeligst nøyaktig på den temporale arterien, og dermed det tilsvarende navnet.

Den gigantiske celleartret er oftest påvirket av middelaldrende kvinner, omtrent 50 år gammel. Genetisk predisponering til tidsmessig arteritt er bevist. Inflammasjon av fartøyet i dette tilfelle har en granulomatøs karakter, dvs. i muskelveggen dannes en slags konglomerat av mononukleære celler, med dannelsen av gigantiske celler. I dette tilfellet påvirkes alle lagene av fartøyets vegg. Slike endringer i temporal arteritt påvirkes av vertebralarterien, syns- og ciliære arterier. Ved analyse av veggen av en betent arterie ble det funnet et stort antall antistoffer som angriper karossens strukturelle elementer. Dette beviser den autoimmune karakteren av sykdommen.

Pasienter med temporal arteritt opplever alvorlig pulserende hodepine, ubehag og smerte under tygging, svelging og smerte i livmorhalsområdet. Området av de berørte arteriene er ødematisk, smertefullt. Ofte kan pasienter ikke røre på hodebunnen på grunn av alvorlig ømhet. Når følelsen blir bestemt, blir noduleringen av karene bestemt. I forbindelse med øyeslagets nederlag er det symptomer fra siden av det visuelle apparatet. Det kan være en dråpe i øyelokket, en nedsatt syn eller til og med et komplett synskort.

Arteritt i ansiktsarterien kan utvikle seg. Hvis en gigantisk celle arteritt påvirker aorta, så er det en annen puls, forskjellige symptomer på ujevn blodfylling av lemmer. De fleste pasienter med temporal arteritt er tilbøyelige til reumatisk polymyalgi. Denne sykdommen er preget av smerte med stivhet i muskler i skulderen eller bekkenbjelken. En nøyaktig diagnose er laget på grunnlag av angiografidata, samt biopsi.

Arteritt Symptomer

Det er et stort antall arteritt. En av de vanligste er nodulær polyarteritt. Denne sykdommen manifesterer seg ofte som en arteritt i nedre ekstremiteter. Pasienten klager over et skarpt vekttap, en lang, tilsynelatende årsakssykdom, alvorlig smerte i beinmuskulaturen og migrerende leddsmerter. I forbindelse med blokkering av skadede kar, opptrer ulike utbrudd på iskemisk hud. Når området av den berørte vaskulære stammen følges, bestemmes tuberkler eller knuter. Dette er en aneurisme av arteriene.

Muskler med arteritis-berørte fartøy er atrophied, muligens forekomsten av gangrene. Sammen med lesjonen av nedre ekstremiteter, oppstår betennelse i nyrene, som fører til nedsatt nyrefunksjon: arteriell hypertensjon oppstår, er prosessen med å fjerne de endelige produktene av proteinbrudd fra kroppen forstyrret. Tapet i ryggmargen og hjernen fører til et brudd på følsomheten til en bestemt del av kroppen, epileptiske anfall.

Arteritt i testikelarterien forårsaker uutholdelig smerte i pungen. Forekomsten av betennelse i karene i bukhulen manifesteres av symptomene på akutt kirurgisk patologi. Koronaritt kan føre til hjerteinfarkt og kardiosklerose.

En annen alvorlig arteritt er Wegeners granulomatose. I denne patologien påvirkes små fartøy, spesielt luftveiene og nyreskapillene. I dette tilfellet er pasientene bekymret, sammen med generell forgiftning, smerte i nesopharynx, i munnen, hemoptysis, hyppig blødning og utslipp av pus fra nesen. Det kan oppstå synshemming, noen ganger opp til absolutt blindhet. Berørte lunger og pleura. Når glomerulonephritis er involvert i sykdommen i kapillærene i nyreglomeruli, oppstår glomerulonefrit. Med sykdomsprogresjonen kan nyresvikt forekomme. Veien av arteriet av Wegener gjennomgår 4 stadier: rhinogen, med neseskader; pulmonal, med symptomer på pleuritt, lungeinfiltrasjon; et generalisert stadium der andre organer påvirkes; terminal, med fremveksten av en feil i alle systemer.

Arteritt Charga-Strauss er en sykdom av småkaliberkar i kombinasjon med bronkial astma. I den første fasen av sykdommen er det lesjoner av neseslimhinnen med dannelsen av polypper. Senere utvikler bronkial astma. Det er lungeinfiltrater. Den andre fasen er preget av utseendet av et stort antall eosinofiler og deres migrering i lungevevvet, mage-tarmkanalen, hjertet. Infiltrering av huden manifesteres av urticaria og andre utbrudd. Den tredje fasen begynner med utseendet av systemisk arteritt: feber, vondt over hele kroppen, vekttap. Det er myokarditt, perikarditt, som fører til hjertesvikt. Det er perforeringer av veggene i mage-tarmkanalen. Hudfølsomhet er svekket.

Mikroskopisk polyangiitt - skade på kar med minimal kaliber. Utbruddet av sykdommen er uspesifisert og ligner en akutt respiratorisk infeksjon. Senere på pasientens hud forekommer utslett: purpura, blødninger, nekrosefrekvens, sårdannelse. Øynene påvirkes. Lider øvre luftveier: rhinitt, bihulebetennelse, frontal. Det er lungebetennelse. Manifestasjoner av nyreskade begynner med nyresvikt.

Ikke-spesifikk aortoarteritt (arteritt Takayasu) påvirker store elastiske kar - aorta og dets hovedgrener, lungearterien. Et akutt utbrudd, en kraftig temperaturstigning, en utbredt generell forgiftning. Leddene i øvre ekstremiteter er skadet, Reynauds syndrom vises. På huden er det trofiske sår. Syndrom av aorta bue inkluderer følgende symptomer: smerte, hendelser chilliness, mangel på puls på radial arterier, forskjell i arteriell trykk på hendene. Når det er involvert i karoten arterie prosessen, er det slag, encefalopati.

Arterittbehandling

Nodulær polyarteritt behandles med pulsbehandling. For å gjøre dette, bruk metylprednisolon 1000 mg i tre dager, på den andre dagen, sett Cyclophosphamide i en dose på 1000 mg. I tillegg til pulsbehandling, behandling med Prednisolon - 1 mg / kg-1 måned. med ytterligere reduksjon av dosen til halvparten av startdosen, som er gitt 1 måned. For å fikse resultatet, skal Prednisolone sammen med Prednisolon foreskrives Cyclophosphamide - 2 mg / kg per dag - 1 år. Anvendte immunoglobuliner, så vel som plasmaferese. Hvis det medfølger symptomer, utføres passende behandling.

Wegeners granulomatose kan behandles med pulsbehandling, samt nodulær polyarteritt. Det viktigste stoffet i grunnleggende terapi er cyklofosfamid med en initial dose på 5-10 mg per kg per dag i 7 dager. Deretter i en dose på 1-2 mg per kg per dag innover i 2-3 uker. Og innen et år å fortsette å ta 25-50 mg per dag, sammen med cytostatika, ta Prednisolon i en dose på 20-30 mg. Også relevante antibiotika: Azithromycin, Clarithromycin, Biseptol. Hemodialyse er anvendelig ved nyresvikt.

Arteritt Charga-Strauss behandles med Prednisolon i en måned i en dose på 1 mg / kg. Syklophosphan administreres med en dose på 2 mg pr. Kg kroppsvekt i 9-12 måneder. Pulsterapi er den samme som tidligere beskrevet.

Behandlingen av mikroskopisk angiitt ligner på behandling av arteritt av Charge-Strauss.

Det akutte stadiet av ikke-spesifikk aortoarteritt behandles med prednisolon i en dose på 30-100 mg per dag. til forsinkelsen av manifestasjoner. Hvis denne behandlingen ikke er nok, må du legge til cyklofosfamid innover for 2 mg ha. Påfør pulsbehandling.

For å forhindre trombose, administreres heparin subkutant. Samtidig patologi behandles asymptomatisk.

For å forbedre aggregattilstanden for blodet, foreskrive Aspirin, Curantil, Clopidogrel. For å forbedre mikrosirkulasjonen bruk Pentoxifylline, Xanthinal nikotinat. Noen ganger er det nødvendig å ty til kirurgisk angioprosthetikk.

Arteritt: årsaker, symptomer, behandling, prognose, former

Arteritt er et vanlig navn for en hel gruppe sykdommer forårsaket av immunopatologiske inflammatoriske prosesser som forekommer i blodårene. Inflammasjon fører til innsnevring av det vaskulære lumen, vanskeligheter med blodstrøm og dannelse av gunstige forhold for trombose. Brudd på blodtilførsel av organer og vev avsluttes med deres iskemi og utvikling av alvorlige sykdommer. Alle fartøyene er betent: arterier, årer og kapillærer. Sykdommen bringer mange problemer og problemer til pasientene.

Arteritt har flere navn - angiitt, ​​Hortons sykdom, tidsmessig arteritt. Alle disse betingelsene angir en og samme patologi - betennelse i vaskulær veggen.

Arteritt etter opprinnelse kan være:

 • Primær, oppstår som en uavhengig nosologisk enhet - nodular periarteritt, utrydder endarteritt, gigantisk arteritt;
 • Sekundær, som er konsekvensen av andre patologier.

Av arten av betennelse er arteritt delt inn i spesifikk og ikke-spesifikk, som en patologisk prosess - purulent, nekrotisk, produktiv og blandet; på lokalisering av lesjonen i fartøyets vegg - endoarteritt, mesoarteritt, periarteritt, panarrititt. Ofte blir betennelse i beholderveggen kombinert med trombose. Denne tilstanden kalles trombarteritt.

Sykdommen utvikler seg vanligvis hos eldre i alderen 50-70 år. Hos unger forekommer patologi kun i unntakstilfeller. Hortons syndrom er en eldre sykdom, men fra hvilken som helst regel kan det være sjeldne unntak. Ifølge statistikk utvikler Behcet sykdom oftere hos menn i alderen 20-30 år, Kawasaki sykdom - hos barn under 5 år, betennelse i store arterier - hos kvinner av reproduktiv alder.

etiologi

Årsakene til gigcelle arteritis er for tiden ukjente. Patologien er basert på autoimmun betennelse. Aldersendringer som forekommer i blodkarets vegger fører til tap av elastisitet, noe som ytterligere forverrer situasjonen og bidrar til utviklingen av sykdommen.

Det er flere teorier om utvikling av arteritt:

 1. Arvelig disposisjon - denne sykdommen er ofte funnet i medlemmer av samme familie og nesten alltid i identiske tvillinger.
 2. Infeksiøs teori - Tilstedeværelsen av antistoffer og antigener i blodet av personer som har hatt influensa, stafylokokkinfeksjon, hepatitt.
 3. En autoimmunteori, ifølge hvilken Hortons syndrom refereres til som kollagenose. Alienformasjoner fremkaller produksjon av antistoffer som angriper karets veskevev. En del av arterittpatienter viste de samme tegn på involvering av bindevev og kar som i nodulær periarteritt. Arteritt forekommer ofte hos pasienter med systemisk lupus erythematosus, dermatomyositis, sklerodermi.

Temporal arteritt påvirker overveiende store blodårer, påvirker bare kapillærene i sjeldne tilfeller. Inflammasjon av vaskulærmuren fører til forstyrrelse av vevstrukturen, innsnevring av fartøyets lumen, iskemi av organene, forverring av den lokale blodstrømmen, dannelsen av en trombus som tetter opp lumen helt. Tynne og distante vegger av arterier eller blodårer, utvikler en arteriell aneurisme, som mot en bakgrunn av en kraftig økning i blodtrykket kan briste.

Det kliniske bildet av sykdommen bestemmes av lokaliseringen av lesjonen. Pasienter utvikler akutt nedsatt hjernesirkulasjon, tap av syn, slag. Vanligvis er det betennelse i karotisarterier, aorta og andre vaskulære strukturer, blod som forsyner hodet og hjernebarken, optisk nerve, synorgan og noen indre organer.

arteriell forandring i gigcelle arteritis

Betennelse i arteritt er fokal eller segmental i naturen: fartøyene påvirkes ikke i hele lengden, men i enkelte seksjoner eller segmenter. Elastisk membran infiltrert av lymfocytter, intima jevning, akkumuleres det plasmaceller, epitelceller, histiocytter, flerkjernede celler, som danner store granulomer. Multinucleated gigantiske celler er sirkulerende komplekser i blodet, som ga navnet til sykdommen.

I blodet av pasienter med forverring av arteritt, finnes et stort antall immunkomplekser, lymfoblaster og serumimmunoglobuliner.

Video: temporal arteritt - medisinsk animasjon

symptomatologi

Et vanlig symptom på patologi som går foran utseendet til en bestemt symptomatologi:

 • feber,
 • svakhet
 • Mangel på appetitt,
 • hyperhidrose,
 • myalgi,
 • Merkbart vekttap.

Den tidsmessige arterien er betent i arteritt i 90% tilfeller, utvikler temporal arteritt. Pasienter klager over konstant hodepine av varierende grad av intensitet. Temporale arterier hovne, hovne, pulsasjon svekkes, deres sårhet oppstår. Når arterielle blodårer som fôrer hjernen blir påvirket, vises de tilsvarende symptomene.

synlige manifestasjoner av temporal arteritt

Hodepine forekommer hos 70% av pasientene med arteritt. Dette er det første symptomet av sykdommen, som har en diffus karakter. Ved palpasjon av disse arteriene blir smerten diffus og utålelig. Inflammede fartøy blir tettere og blir innviklet, huden over dem rødmer og sveller. Temporal arteritt manifesteres av smerte i templene som utstråler til nakke, underkjeven og skulderen. Smerten er uttalt, pulserende, intensiverer ved palpasjon, tygging. Visjonen er svekket, øyelokket, dobbeltsyn og smerte i øynene. På halsens og overkroppens arterier endres fyllings- og pulsfrekvensen: den svinger først og forsvinner helt. Svake lemmer muskler, utvikler polymyalgi - en spesiell form for patologi, manifestert av smerte og stivhet i muskler i skulder, bekken, armer og ben.

Med betennelse i de høyre og ansiktsarterier Det er ømhet og følelsesløp i masticatory musklene, nederlag i tungen, tannverk. Brennende smerter under kjeften når overleppen, nesen og hjørnene av øynene. Disse tegnene skyldes utilstrekkelig blodtilførsel til de tilsvarende musklene.

Sykdommen påvirker karene, blod som leverer synets organer. Hos pasienter utvikler optisk nerve, øyenlegemet i øynene, iris, konjunktiva, sclera inflame, diplopi og øvre øyelokk faller ned. Disse symptomene kan være midlertidige eller vedvarende. Inflammasjon av grener av okulære og ciliære arterier fører til trombose, optisk nerve-iskemi og blindhet.

En av de vanligste former for arteritt er nodulær polyarteritt. Denne patologien i underlivet, utviklet hos individer som leder en stillesittende livsstil, og hos røykere med erfaring. Hos pasienter er det en urimelig feber, et skarpt vekttap, alvorlig smerte i muskler og ledd i bena. Palpasjon avslører foci av komprimering og knuter. Dette er en aneurisme av arteriene.

diagnostikk

Diagnose og behandling av arteritt utføres av reumatologer med involvering av spesialister fra andre medisinske spesialiteter - nefrologer, dermatologer, hematologer, kardiologer, nevropatologer, psykiatere. Å avsløre en patologi og å sette riktig diagnose i begynnelsen er ganske vanskelig.

De viktigste diagnostiske metodene for å oppdage arteritt:

 1. Samtale med pasienten,
 2. Generell undersøkelse av pasienten, pulsmåling, auskultasjon av hjerte og lunger,
 3. En generell og biokjemisk blodprøve - en økning i ESR og C-reaktivt protein, moderat anemi,
 4. Ultralyd av fartøy,
 5. Arteriebiopsi - deteksjon av multinucleated gigantiske celler,
 6. arteriografi,
 7. Inspeksjon av fundus,
 8. Oftalmoskopi - deteksjon av iskemisk neuritt av optisk nerve.

forskjeller i den temporale arterien i normal og temporal arteritt i histologi

behandling

I hjertet av patologien er en kraftig inflammatorisk prosess, som bare kortikosteroider kan takle. De undertrykker betennelse i arteriene, samtidig som de er et pålitelig forebyggende middel. Pasienter foreskrives høye doser kortikosteroider til oral eller parenteral administrering - "Dekortin", "Prednisolon", "Medopred", "Prednisol". Tabletter tas 3 ganger daglig, hovedsakelig etter et måltid.

Varigheten av behandlingen med Prednisolon varierer mellom 12-24 måneder. "Prednisolon" er langt den mest effektive agenten i behandlingen av arteritt. Nesten alle pasienter har en klar terapeutisk effekt: normal kroppstemperatur, symptomer på rus og asteni forsvinner, og ESR reduseres. Glukokortikoide legemidler har en rekke bivirkninger, inkludert hyperhidrose, utseende av blåmerker, hevelse i ansiktet, vektøkning, osteoporose hos eldre og psyko-emosjonelle forstyrrelser.

Personer som ikke tolererer glukokortikoider, blir behandlet med Methotrexate, "Azathioprine" og andre legemidler i denne gruppen.

For å forbedre blodets reologiske egenskaper og dens aggregattilstand er foreskrevet "Aspirin", "Dipiridamol", "Kurantil" og andre angioprotektorer. De gjenoppretter mikrosirkulasjon av blod i den berørte arterien, reduserer risikoen for hyperkoagulasjon, eliminerer vasokonstriksjon.

For å forhindre trombose og for å optimalisere blodstrømmen utføres heparinbehandling. Behandling "Heparin" varer fem til seks dager, hvoretter de bytter til bruk av indirekte antikoagulantia, for eksempel "Warfirin".

Hvis utviklingen av arteritt er viktige smittsomme faktorer, Pasienter er foreskrevet antibakterielle eller antivirale legemidler - "Ceftriaxone", "Ofloxacin", "Clindomycin", "Interferon", "Ingavirin".

Med utviklingen av slike komplikasjoner av arteritt, slik som trombose av fartøyet, onkopatologi, dannelsen av en aneurysm, er kirurgisk inngrep påkrevd. I slike tilfeller utføres angioprostese eller bypass-kirurgi. Under operasjonen fjernes de berørte delene av vaskulærsengen, gjenoppretter patronens evne til å bevege seg.

Tradisjonell medisin

Det skal huskes at middelene til tradisjonell medisin kun for en kort stund lindrer smerte og reduserer intensiteten av andre tegn på betennelse. De kan ikke takle kilden til problemet. Dette er bare en "ambulanse" for å lindre tilstanden og lindre ubehag. Hvis du har symptomene nevnt ovenfor, må du se en lege og gjennomgå en fullstendig undersøkelse.

For å redusere hodepine, bruk avkok og infusjon av urter:

 • Grinded urt St. John's wort er strømmet med kokende vann, kok i 15 minutter, belastning og ta den resulterende kjøttkraft innen 24 timer.
 • En skje med tørket peppermynte helles med varmt vann, pakkes i en beholder, oppvarmes i et vannbad i 15 minutter og insisteres i en time. Infusjonen avkjøles og tas muntlig tre ganger daglig før måltider.
 • Like effektiv i arteritt er: avkok og infusjon av mor og mormor, malurt, oregano, kløver, valerianrot, dill.
 • Eliminer hodepine vil hjelpe aloe blad. Den er kuttet i to halvdeler og påført med et snitt til hodet på hodet i templet eller pannen.
 • Hvitløkjuice påføres en bomullspinne, som også påføres på sårhodet.
 • Rå poteter påføres på hodet og festes med en gazebandasje på pannen.
 • Kamille eller melissa te har en god terapeutisk effekt.
 • Et varmt bad med havsalt vil bidra til å slappe av og litt svekke hodepine.
 • Komprimerer med sennep, pepperrot eller reddik er plassert på gastrocnemius muskler og interscapular regionen.
 • Bær av sort currant, cowberry, viburnum og jordbær reduserer intensiteten av smerte. De anbefales å spise noen biter om dagen i rå form, og også ta berry infusjon eller mors.

Med rettidig tilgang til en spesialist og gjennomføring av adekvat terapi, er prognosen for sykdommen ganske gunstig. I kroppen er det minimal patologisk forandring som tillater pasienter å leve et fullt og kjent liv.

Pasienter som ignorerer konstant hodepine, risikerer å bli deaktivert. Lanserte former av arteritt fører til ugunstige og ganske alvorlige komplikasjoner, som ikke er mottagelige for terapi og fortsetter å utvikle seg.

Arteritt av ansiktsarterie symptomer

Temporal arteritt (også kjent som kjempecelle, temporal og Horton sykdom) - sjelden systemisk vaskulær sykdom hvor blodårer er berørt basseng interne og eksterne carotis arterier, i sjeldne tilfeller - arterielle stammer og greiner. Faktisk er denne spesielle form av vaskulitt, som gjelder for de enkelte grener av aortabuen. Dette er oftest den tidsmessige arterien.

Under arteritt er det et felles navn for en gruppe sykdommer som er forårsaket av immunopatologisk vaskulær betennelse. På grunn av dette, reduserer fartøyets lumen - aorta, noe som fører til forstyrrelse av blodstrømmen. Dette skaper gunstige forhold for dannelsen av en trombose, som er i stand til å blokkere tilgangen til blod helt.

Hvis du ikke behandler denne tilstanden i tide, kan alvorlige sykdommer i organene i menneskekroppen utvikles. Så det er forskjellige former for betennelse, for eksempel Hortons sykdom, Takayasu og andre. Det bør bemerkes at det er en viral arteritt som hester lider av.

Skjema for dannelse av temporal arteritt

årsaker

Det er forskjellige typer betennelser i karene: Hortons syndrom, Takayasu og så videre, som vil bli beskrevet nedenfor. Dessverre er de eksakte grunnene ennå ikke kjent. Det mest sannsynlige er aldersendringer når det gjelder store fartøy. Faktum er at med alderen blir veggene i arteriene mindre elastiske, så det kan være en immunforsvar. Denne forklaringen er egnet for noen typer vaskulitt.

Forbindelsen mellom vaskulær betennelse og arbeidet med hormonelle systemer er notert. Dette forklarer hvorfor store arterier er mer sannsynlig å bli betent hos kvinner enn hos menn. Statistikk innen medisin tyder på at vi til og med kan snakke om en genetisk disposisjon.

Temporalisarteritt er vanlig blant folk i den hvite rase, men Takayasu arteritt er kun observert i den asiatiske kvinnelige halvparten av menneskeheten, og, for det meste under 30 år. Hvis vi snakker om systemisk vaskulitt, er det like tydelig i asiater og europeere, men bare for de som bor på breddegrader 30-45 grader i Midt-Østen - fra Japan til Middelhavet. Hvorfor så - ingen forklaring så langt.

Det er to hovedformer av betennelse i aortabuen, arteriene, karene:

 1. Primær form, når vaskulitt utvikler seg som en uavhengig sykdom. Samtidig kan forbindelsen til inflammatorisk prosess med aldersrelaterte endringer spores, siden prosessen er iboende hos de som allerede er 50 år gamle.
 2. Sekundær form, når den inflammatoriske prosessen er en konsekvens av en annen alvorlig sykdom, hovedsakelig smittsom. De farligste er infeksjoner som er forårsaket av hepatittvirus og Staphylococcus aureus.

Når du snakker om vaskulær betennelse, kan du snakke om betennelser som endortitt. Dette er også en farlig tilstand forårsaket av ulike årsaker. Endaortitt er en betennelse i den indre aortamembranen. Det er en type sykdom, som arteritt Takayasu. Dette er navnet på betennelse i aorta og dets grener i lungene.

Uzelkov periarteritt kalles systemisk vaskulitt, hvor en inflammatorisk nekrotisk lesjon forekommer i veggene i de midtre og små perifere og viscerale arterier. Han har sin egen klinikk.

Nodal periarteritt har også uklare grunner. På grunn av dette er det vanskelig å si nøyaktig om forebyggende tiltak, og selv i behandling kan det være vanskeligheter. Selvfølgelig er det noen forutsetninger. Det er meninger om at en viss rolle er spilt av en virusinfeksjon. Her kan du også inkludere hepatitt B. Faktorene, på grunn av hvilke alt starter, kan være:

 • innføring i legemidlet, serum;
 • vaksinasjoner;
 • hypotermi;
 • innstråling.

Faktum er at på grunn av påvirkning av disse faktorene, utvikler en hyperergisk reaksjon, hvor immunkompleksene dannes. De forblir i vaskulære vegger, noe som fører til autoimmun betennelse. I dette tilfellet kjennetegnes endotelet av de berørte karene med nodular periarteritt av faktorer med økt koagulering, dannelse av trombi. Nodulær periarititt er observert hos menn i alderen 30-50 år.

Det er lagt merke til at gigcellens arteritt eller annen form er manifestert hos 10-15% av pasientene som har reumatisk polymyalgi. Dessuten kan sykdommen utvikle seg både etter og før reumatisk polymyalgi. Ikke så lenge siden ble det gjennomført en undersøkelse, ifølge hvilken forårsakerens betennelse i arteriene, aorta, grener kan være en bakterieklamydia. Sammen med den tidsmessige formen av sykdommen, kan betennelse i ansiktsarterien detekteres.

Årsakene til utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter er:

 • hypotermi;
 • røyking av tobakk;
 • smittsomme sykdommer av kronisk natur;
 • mentalt, mekanisk traumer.

Enhver form av vaskulær betennelse er nødvendig for å påvise tidsriktig symptomer og diagnostisering, om Horton sykdom, oblitererende betennelser av de nedre ekstremiteter, temporal arteritt, eller annen type sykdom.

symptomer

Hver form for vaskulær betennelse har sine egne symptomer. Selv viral arteritt av hester manifesteres på sin egen måte. Hvis vi snakker om utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter, bør vi skille flere stadier av sykdommen:

 • ischemi;
 • trofiske scenen;
 • ulcerativ nekrotisk stadium;
 • koldbrann.

I samsvar med dette kan man skille mellom følgende symptomer på utjevningsprosessen av underbenet. Med iskemi er beina litt trette, kjølige, det er skumle kramper, kramper. Hud på føtter kan forandre farge og temperatur. På scenen for trofiske kraftig underekstremitetene slitne, og føler deg kald, blir mindre følsom i ferd med å gå smerten er følt, begynner mannen å halte, huden skifter farge, håret begynner å falle ut.

Ulcerativ-nekrotisk stadium av utryddet prosessen med nedre ekstremiteter

Det ulcerative-nekrotiske stadiet av utrydderprosessen av underekstremiteter manifesterer seg som lameness, smerte i ro, mangel på appetitt, sårdannelse, søvnforstyrrelser.

Hvis utløpsprosessen til underekstremiteter har utviklet seg til et gangrenøst ​​stadium, kommer toksiner inn i blodet, vev dør gradvis av, fingre og føtter blir svarte og deformeres. Dette betyr at hvis du begynner å utrydde betennelse i underekstremiteter, kan alt slutte veldig alvorlig - en person blir deaktivert. I ekstremt forsømte tilfeller forekommer døden. Inflammasjon av aorta, bue, grener, noen fartøy i underekstremiteter eller andre organer og deler av kroppen er svært farlig dersom sykdommen ikke blir behandlet.

Viral arteritt av hester har også lignende tegn. Denne sykdommen har blitt studert veldig dårlig. Det er preget av følgende symptomer:

 • øker kroppstemperaturen til dyret;
 • hevelse i øyelokkene;
 • konjunktivitt;
 • frykt for lys;
 • hevelse i magen, lemmer;
 • abort i marer.

Giant celle arteritt eller Horton syndrom manifesteres av slike symptomer som:

 • smerte i hodet;
 • feber,
 • muskel smerte.

En feberstat forårsaker mye plage spesielt om natten. I dette tilfellet er det rikelig svette. Pasientene klager på at de begynte å gå ned i vekt. De har anoreksi, en skarp svak tilstand. Vaskulære symptomer avhenger av hvor pasientens arterie befinner seg. Når temporal arterien er berørt, er hovedsymptomen smerte i hodet. Den har en permanent karakter, det blir sterkere hvis en person berører hodebunnen. Smerten kan være så uttalt at en person ikke er i stand til å pusse håret.

Temporal arteritt begynner ofte å bli behandlet tidligere enn diagnostikk utføres. Dette er på grunn av de alvorlige konsekvensene som vil bli dersom det tar tid for å gripe inn i en persons tilstand. Hvis du ikke mottar medisinsk hjelp når du blir diagnostisert, kan det forekomme stroke, utvikle blindhet og så videre. Derfor begynner behandlingsforløpet umiddelbart etter deteksjon av tegn.

Med nodulær periarteritt er det høy feber. Den særegne egenskapen er bølgete. Det reduseres hvis du tar aspirin eller glukokortikoider. Også med nodular periarteritt er det et sterkt vekttap, svakhet, adynamia.

behandling

Det er svært viktig å begynne å behandle noen form for betennelse i aorta, dens buer, grener, fartøy, spesielt hvis det er Hortons syndrom, nodulær periarteritt. Også den virale arteritten av hester trenger behandling, siden den økonomiske skade ved tap av slike verdifulle dyr kan være veldig flott.

Selvfølgelig er nøye diagnose veldig viktig, siden det lar deg lage en nøyaktig diagnose, for ikke å forvirre formen av vaskulær betennelse. Det biokjemiske bildet av blod blir studert. Alle diagnostiske metoder som er foreskrevet av en lege er svært viktige.

Behandling av nodulær periarteritt varierer konstant og varighet. Det varer i flere år. Legemidler selges individuelt. På grunn av sykdommens form, behandles nodulær periarteritt med en kardiologs, pulmonologists og andre spesialists samlede innsats. Forløpet av ukompliserte og tidlige former for nodulær periarteritt korrigeres noen ganger ved kortikosteroidbehandling.

Temporal arteritt behandles ved hjelp av terapeutiske metoder i tilfelle at diagnosen ikke belastes av ytterligere komplikasjoner. Glukokortikoide legemidler brukes. Et eksempel er prednisolon. Først administreres det i store doser. Under hele behandlingen utføres en blodprøve regelmessig. Hovedkriteriet for diagnose i vaskulitt - en reduksjon i nivået av hemoglobin, erytrocytter. Hvis det er fare for tap av syn, utføres pulsbehandling av prednisolon.

Giant celle arteritis eller Horton syndrom behandles den eneste måten - høye doser av kortikosteroider. Slik behandling begynner umiddelbart etter å ha blitt diagnostisert. Med Hortons sykdom har terapi en klar effekt hos de fleste pasienter. Reduksjon av dosen av det foreskrevne legemidlet i Hortons syndrom skjer først etter at de kliniske tegnene er fullstendig eliminert og normalisering av ESR avsløres. Hormonbehandling er ansett fornuftig i Hortons syndrom, selv om det bare er alvorlige mistanke om at gigcelle eller tidsmessig arteritt utvikler seg.

Med noen form for vaskulær betennelse, er det nødvendig å følge legenes anbefalinger tydelig. Hvis du ikke gjør det, vil det oppstå alvorlige komplikasjoner. Konsekvenser kan være den farligste ikke bare for pasientens helse, men også for hans liv. Derfor, hvis du finner de første symptomene, må du umiddelbart besøke sykehuset, der en grundig undersøkelse vil bli gjennomført. I noen tilfeller er behandling haster og utført før diagnosen begynner.

Behandlingen skal være og i tilfelle sykdommen blir avslørt hos hester. Siden viral arteritt i disse dyrene fører til alvorlig økonomisk og økonomisk skade. Hvis du mistenker et vaskulært problem, bør du umiddelbart få en konsultasjon fra en veterinær.

Som med enhver sykdom krever betennelse i karene oppmerksomhet og bekymring for ens helse. Livet i dette tilfellet er avhengig av behandlingens aktualitet og effektivitet!

Hvordan arteritt utvikler seg

Temporal arteritt er beskrevet i første halvdel av forrige århundre, men de nøyaktige årsakene til utviklingen er ennå ikke utlyst. Det er kjent at betennelse i arterievegget ikke er forårsaket av direkte skade eller eksponering for mikroorganismer, men ved autoimmun celleskader.

Primær produksjon av antistoffer kan utløses av en funksjonsfeil i immunsystemet etter eksponering for virus og visse bakterier. Virus kan forandre den antigeniske sammensetningen av celler i menneskekroppen, som vil oppfattes av immunsystemet som utseendet av fremmede skadelige midler. De produserte beskyttende kompleksene (antistoffer) vil bli festet til veggene på fartøyene og ødelegge dem. Som et resultat oppstår inflammatoriske foci i veggene til store og mellomstore arterier.

I begynnelsen blir de vaskulære veggene infiltrert og fortykket, og i fokene av betennelsesgranulomer dannes det klynger av celler. Samtidig avslører histologisk undersøkelse plasmaceller, lymfocytter, eosinofiler, histiocytter og gigantiske multinukleerte celler. Det er på grunn av dem at sykdommen fikk navnet sitt, men ikke alle pasienter med et klassisk klinisk bilde avslører gigantiske celler.

På grunn av betennelse, blir karene tykkere, med en ujevn overflate, og trombi finnes i dem. I dette tilfellet påvirkes ikke hele arterieområdet, men bare enkelte segmenter. Denne prosessen er asymmetrisk og fanger oftest den tidsmessige arterien. Vertebrater, bakre ciliary, øye arterier og den sentrale arterien av retina er også ofte involvert. Andre endringer kan finnes i carotid-, subklaver-, mesenter- og iliacarterier, av og til i koronararteriene. Og med betennelse i aortaväggen dannes aneurysmer i den.

Viktigste symptomer

Alle kliniske tegn på temporal arteritt kan deles inn i flere grupper:

 • Generelle symptomer på betennelse i form av svakhet, økt kroppstemperatur (sjeldent), svette, tretthet, vekttap;
 • Lokale symptomer assosiert med lesjoner av overfladisk arterie (temporal, occipitale) som hodepine, en lokal ømhet ved berøring til huden over det angjeldende kar, noen ganger svulmende og tortuosity av arteriene;
 • tegn på utilstrekkelig funksjon av organer som mottar utilstrekkelig oksygen på grunn av sammenblanding og trombose av berørte arterier.

Hodepine med tidsmessig arteritt kan bli spilt eller ensidig, i dette tilfellet ligner det en migrene. Smerten øker med å tygge, berører tempelet, den har et pulserende tegn.

Temporalisarteritt fører ofte til patologien av øyet, som ofte er forbundet med okulær inflammasjon av arteriene (som strekker seg fra den ytre karotidarterie), sentrale retinal arterie lesjoner og mindre ciliære arterier. Dette kan føre til dårlig syn og til og med til alvorlig utvikling av blindhet. Og med nederdriften av vertebrale arterier, kan det være dobbeltsyn (diplopia) og eggløsning av øvre øyelokk (ptosis). Dette skyldes iskemien til kjernefeltene i kranialnervene i medulla oblongata, som er ansvarlige for musklene rundt øyebollet.

Betennelse og påfølgende trombose i forskjellige arterier kan føre til angina, anfall, svakhet og smerter i bena og tungen under belastning, abdominal smerte, cerebral iskemi, med utviklingen av forskjellige neurologiske og psykiatriske forstyrrelser. Av og til, med en uttalt innsnevring av arteriene, er det nekroser i lemmer, hudområder.

Det skjer at temporal arteritt kombineres med syndromet til revmatisk polymyalgi, manifestert av smerte i musklene og en følelse av stivhet. Derfor bør pasienter med slike symptomer undersøkes ytterligere for å utelukke gigcelle arteritis.

Diagnostiske problemer

Hvis en person har symptomer på temporal arteriesykdom, er diagnosen giant celle arteritt svært sannsynlig. Hvis nederlaget for andre arterier hersker, kan sykdommen forbli ubekreftet i lang tid. Pasienten vil gå til leger med forskjellige profiler og motta symptomatisk behandling som ikke påvirker løpet av den underliggende patologiske prosessen. Bare en omfattende vurdering av alle eksisterende abnormiteter, kombinert med ytterligere undersøkelser, vil avklare årsaken til mange brudd. Og en slik diagnose blir dessverre sjelden gjort når de første symptomene vises.

For gjenkjenning av gigcelle arteritis brukes en rekke undersøkelser:

 • generell undersøkelse med vurdering av pulsering av forskjellige arterier;
 • avslørende endringer i grunne arterier: ujevn fortykning av deres vegger, ømhet, utseendet av støy i dem;
 • konsultasjon av oculist med definisjon av et bilde av en eyeground;
 • UAC, som gjør det mulig å avsløre en markant økning i ESR, moderat normo- eller hypokrom anemi;
 • bestemmelse av nivået av CRP (C-reaktivt protein), en økning i denne indikatoren indikerer en aktiv inflammatorisk prosess;
 • biopsi av de tidsmessige arteriene for å oppdage karakteristiske endringer i veggen sin;
 • Ultralyd av fartøy, angiografi: Tillat å se segmentale endringer i veggene i arteriene, noe som fører til en innsnevring av arteriene lumen.

I dette tilfellet tillater biopsi på pålitelig måte å bekrefte sykdommen, og de gjenværende laboratoriemetodene er indirekte og lar deg etablere en diagnose i forbindelse med et karakteristisk klinisk bilde.

behandling

Pasienter med tidsmessig arteritt observeres og behandles av reumatolog, selv om primær diagnostikk ofte utføres av leger av andre spesialiteter.

Den viktigste metoden for behandling av temporal giant cell arteritt er kortikosteroidbehandling. Hormoner foreskrives i tilstrekkelig høy dosering (50-60 mg / dag) umiddelbart etter bekreftelse av diagnosen, innen få dager i fravær av tilstrekkelig reaksjon, kan legen anbefale å øke dosen med ytterligere 10-25 mg. Den første liten reduksjon i dosering er mulig bare etter 4 uker, mens nivået av ESR nødvendigvis overvåkes. Med stabil pasientens tilstand og gode laboratoriedata utføres en langsom tilbaketrekking av legemidlet trinnvis, i gjennomsnitt tar den totale varigheten av kortikosteroidbehandling 10 måneder.

I tillegg til slik grunnleggende terapi foreskrives symptomatisk behandling for å forbedre blodets rheologiske egenskaper, normalisere mikrosirkulasjonen i hypoksisk påvirket vev, opprettholde og gjenopprette organers funksjon. Vaskulære legemidler, disaggreganter er foreskrevet, noen ganger heparin er nødvendig.

Giant celle arteritt rammer oftest de eldre, som allerede har andre kroniske sykdommer og aldersrelaterte metabolske forstyrrelser. Derfor er det i behandlingen nødvendig å evaluere leverfunksjonen og parametrene for mineralmetabolismen regelmessig, noe som vil gjøre det mulig å avsløre utviklingen av leverinsuffisiens eller osteoporose i tide. I tillegg overvåkes nivået av glukose i blodet for å forebygge forekomsten av steroidsår i mage og tolvfingertarm.

Med utviklingen av akutt trombose i lumen av betente arterier, kan trusselen om brudd av aortaaneurysmen kreve kirurgisk inngrep.

outlook

Fullstendig bli kvitt brudd på immunnivå er umulig. Men kompetent terapi kan undertrykke aktiviteten til den inflammatoriske prosessen og forhindre utvikling av formidable komplikasjoner - hjerteinfarkt, blindhet, hjerneslag. På bakgrunn av steroidbehandling stopper de viktigste symptomene på sykdommen raskt, laboratorieindikatorene blir gradvis normalisert. To måneder etter begynnelsen av en fullverdig behandling, kan undersøkelsene vise en signifikant forbedring i tilstanden til vaskemuren, en økning i lumen av de berørte arteriene og restaureringen av normal blodstrøm.

Med rettidig behandling påbegynt, er prognosen gunstig, så ikke stole på selvhelbredende eller folkemetoder, kaste bort tid og utsette deg for risikoen for å utvikle formidable komplikasjoner.

Den første kanalen, programmet "Live Healthily" med Elena Malysheva på "Horton's Disease (Temporal Arteritis)":

Årsaker til sykdommen

Til nå er det ingen eksakte årsaker til primær arteritt. Forskerne klarte å finne ut at en viss rolle i utviklingen av den sekundære formen av sykdommen er spilt av enkelte grupper bakterier og virus. Det er heller ikke utelukket arvelig faktor, fordi ofte i en enkelt familie er det flere tilfeller av sykelighet.

Andre grunner til utviklingen av betennelse i arteriene inkluderer å ta visse medisiner, så vel som immunreaktiviteten i menneskekroppen.

Utviklingen av sykdommen begynner med en immune betennelse i arterievegget. Inflammatorisk prosess oppstår på grunn av dannelsen i blodet av autoantistoffer og immunkomplekser som legger seg på blodkarets vegger. Berørte celler utskiller mediatorer av betennelse, noe som fører til dannelse av inflammatorisk foci.

Typer og symptomer

Den vanligste typen av arteritt er den såkalte temporal eller gigantisk celle arteritt, hvor inflammasjonsprosessen hovedsakelig påvirker karene i øynene, templene og ryggraden. Mangel på rettidig medisinsk behandling kan føre til utvikling av en kronisk form av sykdommen og fullstendig tap av syn.

Hovedtegnet på temporal arteritt er en sterk bankende smerte i høyre eller venstre tempel. Det kliniske bildet kan også inneholde tegn på generell ulempe, appetittlidelse, øyelokket som går fra siden av lesjonen, feber, dobling og oversvømmelse i øynene, ømhet på enkelte fartøy i det berørte området, rødme over huden over dem. Det er verdt å merke seg at gruppen som er utsatt for å utvikle temporal arteritt, hovedsakelig er eldre mennesker.

Folk som har en stillesittende livsstil, så vel som røykere, møtes ofte arteritt i nedre lemmer, manifestert hovedsakelig smerte i beina, noe som øker etter turgåing. På grunn av lokal nedgang i temperaturen, kan pasienten hele tiden føle seg avslappende i beina, selv med varme sokker og sko. I tillegg er det en langsom vekst av negler på den berørte lemmen, håravfall.

Arteritt Takayasu - en sjelden form for sykdommen, som hovedsakelig rammer aortaens grener i armen, samt store arterier som fører til hjernen. Mindre ofte påvirker inflammatorisk prosessen karene som fører til tarmene, hjertet, nyrene. Det kliniske bildet av patologien inkluderer slike symptomer som svakhet i hendene, fravær av pulsering i lesjonens område, hodepine, svimmelhet. Denne sykdomsformen er sjelden hos eldre mennesker, men påvirker hovedsakelig personer under 30 år.

Diagnose av arteritt

Diagnose av arteritt i vår avdeling for vaskulær kirurgi inkluderer en rekke prosedyrer:

· Innsamling av detaljert anamnese og pasientklager

· Gjennomføring av en generell undersøkelse, hvor doktoren bestemmer ømhet av arteriene, måler pulsen, lytter til hjertet og lungene med et phonendoskop

Blodtrykksmåling;

· Gjennomføre en generell og biokjemisk blodprøve

I tvilsomme situasjoner, når den nøyaktige diagnosen er vanskelig, kan en biopsi av den berørte arterien angis. Hvis du mistenker en temporal arteritt, er det også nødvendig å konsultere en øyelege.

Metoder for behandling

Behandling av arteritt i avdelingen vår utføres av erfarne, høyt kvalifiserte spesialister innen phlebology, ved bruk av ulike terapeutiske og kirurgiske metoder i deres praksis.

medisinering Inflammasjon av arteriene involverer hormonbehandling med høye doser glukokortikosteroider. Denne behandlingen varer som regel i lang tid, opptil ett år. Hvis pasienten opplever intoleranse mot glukokortikosteroider, gis andre legemidler som er mindre effektive til ham.

Pasienter med tidsmessig arteritt med trussel om synsfare er foreskrevet spesiell behandling, som inkluderer pulsbehandling av prednisolon, samt bruk av vasokonstriktive og vasodilaterende legemidler.

Kirurgisk behandling Arteritt er indisert med komplisert utvikling av sykdommen. Operasjonen kan foreskrives dersom pasienten har trombi, blodårer aneurysmer. Også kirurgisk inngrep er nødvendig for onkologiske sykdommer, noe som førte til utvikling av arteritt.

Med tiden, diagnostisert arteritt gjør det mulig for leger å utføre effektiv terapi og helt avlaste pasienten til sykdommen. Hvis diagnosen ble gjort i et forsømt stadium i nærvær av komplikasjoner, kan prognosen være mindre gunstig.

Årsaker til sykdommen

Alle årsaker til arteritt kan deles inn i to grupper:

 1. Primær, når sykdommen utvikler seg uavhengig, uten tidligere plager.
 2. Sekundær, når sykdommen oppstår som et resultat av tidligere overførte sykdommer.

Forskere har ennå ikke klart å finne kilden til opprinnelsen til primær arteritt. Det er en oppfatning at den kan overføres på arvelig måte. Dette faktum er bekreftet av forekomsten av sykdommen i flere generasjoner av samme familie.

Faktorer som bidrar til utviklingen av den sekundære sykdomsformen, er medisin mer kjent. Blant dem er:

 • svekket immunitet;
 • overførte smittsomme sykdommer;
 • effekten av individuelle bakterier og virus
 • hepatitt type B;
 • reumatisk polymyalgi;
 • medisinsk behandling av visse medisiner.

I moderne medisin er den vanligste klassifikasjonen av leddgikt oppdelt i tre hoved underarter:

 1. Giant celle arteritt.
 2. Arteritt Takayasu.
 3. Arteritt i underekstremiteter.

Annet navn gigantisk celle arteritt - temporal eller ansiktsmessig, det skader fartøyene i nærheten av øynene, templer, inkludert ryggraden. Noen ganger kalles det også Hortons symptom på vegne av legen som først beskrev sykdommen.

Takayasu s - Den mest sjeldne form for arteritt. Det har en rekke forskjeller fra ansiktsbehandling. Ofte, under påvirkning, faller fartøyene som fører til hjernen, og aorta som går gjennom hendene. I noen tilfeller kan sykdommen påvirke blodkarene som pumper blod til:

Arteritt i nedre ekstremiteter er typisk for folk som har en stillesittende livsstil eller røyk. Denne sykdommen ligger i arteriene i underben og lår, dette skyldes deres progressive blokkering.

symptomer

Hver av underartene av denne sykdommen har sine egne karakteristiske symptomer. Giant celle arteritt karakteriseres av følgende egenskaper:

 • nedsatt syn
 • utelatelse av øyelokk fra den berørte siden;
 • en hodepine som pulserer;
 • skjuler utsikten og bifurkasjonen av det visuelle bildet;
 • generell svakhet;
 • økt kroppstemperatur;
 • tap av appetitt;
 • smerte av individuelle fartøy i det berørte området og spyling av huden på toppen av dem.

For arteritt i underlempene er symptomer iboende:

 1. Følelse av smerte i bena, noe som øker etter turgåing og trening.
 2. Lokal nedgang i temperatur, noe som gjør deg oppmerksom på chilliness i bena, selv i ullsokker og varme sko.
 3. Langsom vekst av negler på den syke delen av lemmen.
 4. Hårtap.

Siden arteriet Takayasu er en sjelden nok sykdom, kalles den også uspesifisert aortoarteriitt. Du kan diagnostisere det med følgende symptomer:

 • svimmelhet;
 • fraværende puls i det berørte området av kroppen;
 • følelse av svakhet i hendene;
 • forskjellige indikatorer for blodtrykk på høyre og venstre hånd;
 • hodepine.

diagnostikk

I de fleste tilfeller er en slik diagnose som arteritt etablert hos pasienter i alderen 50 og over. Dens symptomer kan føre til plutselig blindhet eller slag. Diagnose av arteritt består av en hel rekke sekvensielle operasjoner:

 1. Forbered en komplett detaljert historie av sykdommen og et sett med pasientklager.
 2. Implementering av en omfattende undersøkelse, i fremgangsmåten ifølge den lege etablerer smertefulle arterie, måler pulstrykk, ved hjelp av en spesiell enhet - et stetoskop lytter til lungene og hjertet.
 3. Målinger av systolisk og diastolisk trykk.
 4. Gjennomføringen av biokjemisk og generell blodanalyse.
 5. Ultralyd undersøkelse av blodkar.
 6. Radiologi.

I visse situasjoner, når det er vanskelig å etablere en nøyaktig diagnose, er en biopsi av den berørte arterien foreskrevet. Det utføres med lokalbedøvelse og krever et kutt av skallen langs arterien. Det er mange blodårer på denne delen, og etter å ha fjernet det skadede området blir det spesielt følsomt og delikat.

behandling

Behandling av arteritt er basert på bruk av to metoder:

Medisinsk behandling av betennelse i karene er representert ved hormonbehandling med bruk av kortisonpreparater i høye doser. For å oppnå effekten av utvinning, må den utføres i lang tid. I tilfelle av allergiske reaksjoner på dette legemidlet, er andre legemidler foreskrevet.

Med denne diagnosen, som temporal arteritt, som truer med å miste syn, er individuell behandling nødvendig. Den består av pulsbehandling med prednisolon, samt bruk av medisiner som styrker og utvider karene. Når sykdommen klarte å gi komplikasjoner, anbefales kirurgisk inngrep.

Til slike tilfeller bærer:

 • trombusdannelse;
 • aneurysmer av arteriene;
 • onkologiske sykdommer, som bidro til utvikling av arteritt.

outlook

Vanligvis varer behandlingstiden for arteritt fra en måned til et år. I de fleste tilfeller brukes kortison, som til slutt reduserer smertefulle symptomer. Men i noen tilfeller er selv høye doser av dette legemidlet eller andre legemidler som er rettet mot å blokkere immunsystemet, kraftløse og har ingen effekt. Da er legen tvunget til å teste reaksjonen på lignende stoffer, for eksempel metotrexat.

Konsekvensene av leddgikt er avhengig av:

 • volum av betennelse i karene;
 • plassering av arterier i forskjellige vev av menneskekroppen.

Følgende viktige punkter tiltrekker også oppmerksomhet:

 1. Siden nylig har forskere etablert forbindelsen mellom arteritt og reumatisk polygami.
 2. Som et resultat av forskningsfartøyer på forskjellige deler av kroppen, og mange eksperimenter, har de kommet til den konklusjon at det avhenger av arten av T-celler (spesielt hvite blodceller som dekker veggene i blodårene).
 3. Hvis disse cellene er klassifisert etter type betennelse, vil dette bidra til utvikling av mer innovative og effektive behandlinger.

Hovedritt - denne gangen for å diagnostisere sykdommen, som vil tillate pasienten å effektivt gjennomgå terapeutisk behandling og raskt bli kvitt symptomene på sykdommen. I tilfelle av en forsømt form for arteritt, venter et mindre hyggelig scenario pasienten. Derfor, ved de første mistankene om den gitte diagnosen, er det nødvendig å ta kontakt med eksperten umiddelbart.

Les Mer Om Fartøyene