Komplett karakterisering av arteriovenøs misdannelse: typer, behandlingsmetoder

Fra denne artikkelen vil du lære hva som er arteriovenøs misdannelse (forkortet AVM), hvordan det manifesterer, dets karakteristiske symptomer. Hvordan fullstendig bli kvitt patologien.

Arteriovenøs misdannelse er en forbindelse mellom arterien og venen, som normalt ikke bør eksistere. Det kan se ut som en svulst, som består av små interlaced fartøy som forbinder venen med arterien.

Klikk på bildet for å forstørre

Tilstedeværelsen av AVM fører til et brudd på blodtilførselen til kroppen. Også, hvis den vokser til betydelig størrelse, kan den klemme organet, slik at det ikke fungerer. På grunn av det faktum at blod fra arterien umiddelbart kommer inn i venen, stiger trykket i det, dets vegger strekker seg og svekker, noe som til slutt fører til brudd og blødning.

Sykdommen kan provosere alvorlige symptomer og irreversible effekter på kroppen, så det er tilrådelig å begynne å behandle det umiddelbart etter diagnose. Behandlingen kan bare være kirurgisk, dens effektivitet avhenger av kvaliteten på operasjonen og på lokalisering av patologi.

Når operasjonen er utført, kan misdannelsen helt forsvinne. Men hundre prosent for å utrydde ulempen, som klarte å bringe patologien, kanskje ikke alltid.

Sykdommen er diagnostisert av en angiolog (vaskulær spesialist) eller nevrolog (hvis AVM ligger i hjernen eller ryggmargen). Behandling er bare en operasjon. Det utføres av en nevrokirurg (på hjernen) eller en vaskulær kirurg (på andre organer).

Hvor kan AVM være plassert

Den vanligste patologiske forbindelsen mellom arterielle og venøse kar er lokalisert i:

 • hjernen;
 • mellom lungekroppen og aorta.

Sykdommer med denne plasseringen provoserer de mest smertefulle symptomene og komplikasjonene.

Misdannelse kan også ligge mellom karene i nyrene, ryggmargen, lunger, lever. På grunn av mangel på blodsirkulasjon utvikler brudd på funksjonene til disse organene.

årsaker til

Oftest er AVM en medfødt patologi. Det som akkurat utfordrer utseendet er for tiden ukjent. Det ble fastslått at predisponering for arteriovenøs misdannelse ikke er arvet.

Oftere forekommer arteriovenøs misdannelse hos eldre med aterosklerose, og etter hjerneskade.

Arteriovenøs misdannelse i hjernen

Slike misdannelser kan ligge i hvilken som helst del av dette organet, men oftest er det lokalisert på baksiden av en halvkule.

Sykdoms manifestasjoner

AVM kan være skjult i flere tiår. Hun er tilstede hos pasienten siden fødselen, men for første gang får han seg til å føle seg oftere i 20-30 år.

Arteriovenøs misdannelse av hjernen kan manifesteres i to typer:

 1. Hemoragisk. På grunn av forstyrret blodsirkulasjon, stiger trykket, veggene på karene blir tynnere og en hjerneblødning oppstår. Dette er ledsaget av alle symptomer på hemorragisk slag.
 2. Sløv. Med denne varianten av sykdomsforløpet brytes ikke fartøyene, blødning forekommer ikke. Men små fartøy som forbinder arterien og venen, utvider og klemmer hjernegionen, noe som fører til alvorlige nevrologiske symptomer.

Symptomer på AVM i hjernen:

Vokser i løpet av årene svakhet i kroppen, nummenhet i lemmer, synsforstyrrelser, tenkning, koordinering, tale.

Risikoen for cerebral blødning med misdannelse øker med alder, så vel som under graviditet.

Klikk på bildet for å forstørre

AVM i ryggmargen

Det er oftere lokalisert i de nedre delene av ryggraden.

På begynnelsen kan det ikke manifesteres i det hele tatt. Deretter uttrykkes det i forbigående forstyrrelser av følsomhet under det berørte området på ryggen.

Det fører til blødning i ryggmargen.

Symptomer på ryggsmerter:

 • Reduser eller taper følsomhet i bena.
 • Bevegelsesforstyrrelser.
 • Smerte i lumbosakralområdet.
 • Muligens inkontinens av urin, avføring.

Manifestasjoner varierer i intensitet fra mildt lun og litt redusert følsomhet med mindre blødninger til fullstendig funksjonshemning i tilfelle av omfattende blødning.

Arteriovenøs misdannelse mellom lungestammen og aorta

Normalt har embryoen en forbindelse mellom disse store karene i hjertet. Det kalles den arterielle kanalen, eller Botalls kanal. Umiddelbart etter fødselen, begynner den å overgrow. En overgrodd arteriell kanal betraktes som en innfødt hjertesykdom. Patologi begynner å manifestere seg i de første årene av et barns liv.

Åpen botallovkanal er farlig fordi på grunn av feil blodstrømmer øker trykket i lungene, noe som øker risikoen for å utvikle lungehypertensjon. Klikk på bildet for å forstørre

Faktorer som øker risikoen for at Botallov kanalen ikke vokser over

 1. Fødsel før siktet.
 2. Kromosomale patologier i fosteret, som Downs syndrom.
 3. Rubella, som ble født av moren under graviditeten. Dette fører også til andre konsekvenser for det ufødte barnet (hjerteventilfeil, alvorlige hjernesykdommer, glaukom, grå stær, døvhet, hoftedysplasi, osteoporose). Derfor, hvis en kvinne er smittet med rubella under graviditet, spesielt i de tidlige stadier, anbefales det sterkt å utføre abort.

Karakteristiske tegn på en åpen ductus arteriosus

 • Accelerert hjerteslag.
 • Rapid og tung pusting.
 • Størrelsen på hjertet overskrider normen.
 • Økt forskjell mellom øvre og nedre trykk.
 • Lyder i hjertet.
 • Langsom vekst og masseøkning.

Uten behandling kan den åpne arterielle kanalen forårsake spontan hjertestans.

Symptomer på vaskulær misdannelse av indre organer

Hvis sykdommen slo lungene:

 • Økt nivå av karbondioksid i blodet.
 • Hodepine.
 • Svært (i 10% av tilfellene) - Blødning.
 • Økt tilbøyelighet til å danne blodpropper.

AVM i leveren er ekstremt sjeldne. Det vises bare hvis det fører til intern blødning. Hans symptomer: senke blodtrykk, hjertebank, svimmelhet eller svimmelhet, rødme i huden.

Arteriovenøs misdannelse av nyrene er også en svært sjelden patologi. Er manifestert av smerte i rygg og mage, høyt arterielt trykk, utseendet av blod i urinen.

Diagnose av misdannelse

Identifiser sykdommen kan være gjennom undersøkelse av blodkar gjennom slike prosedyrer:

 • Røntgenangiografi. Dette er en undersøkelsesmetode som krever innføring av et kontrastmedium som "fremhever" fartøyene på røntgenstrålen. Det gjør det mulig å avsløre sin patologi med høy nøyaktighet.
 • Computer angiografi. For å utføre denne prosedyren, brukes et kontrastmiddel også. CT angiografi lar deg gjenskape et 3D-bilde av fartøyene dine. Hvis arteriovenøs misdannelse er tilstede, kan størrelsen og strukturen bestemmes nøyaktig.
 • Magnetisk resonans angiografi. Det utføres ved hjelp av en magnetisk resonans-tomografi. Dette er en annen svært nøyaktig metode for å evaluere strukturen til blodårene. Noen varianter av MR angiografi tillater også en å undersøke blodsirkulasjonen.
 • Ultralyddopplerografi. Dette er en metode for å undersøke fartøyene ved hjelp av en ultralydstransduser. Lar deg se strukturen i arteriene og venene, samt vurdere blodsirkulasjonen.

Noen ganger kan økningen i den venstre ventrikulære ejektjonsfraksjonen (i norm - fra 55 til 70%) snakke om tilstedeværelsen av stor misdannelse i kroppen. Men dette er en indirekte indikator. Du kan se denne endringen på ultralydet i hjertet.

behandling

Behandling kan bare være kirurgisk. Dette kan være som minimalt invasive operasjoner, og omfattende inngrep. Med en vellykket operasjon er en fullstendig kur mulig.

I moderne medisinsk praksis brukes 3 hovedmetoder for AVM-behandling:

 1. Embolisering. Denne metoden innebærer innføring i stoffet av stoffet med spesielle partikler som blokkerer det og stopper blodsirkulasjonen i AVM-regionen. Dermed reduseres arteriovenøs misdannelse med 15-75%, og dermed faller risikoen for blødningsblødning. I sjeldne tilfeller forsvinner AVM helt etter en slik operasjon.
 2. Radiosurgery. Dette er en nyskapende metode for behandling ved hjelp av ioniserende stråling. Etter bestråling begynner AVM å synke. Hvis den opprinnelige størrelsen var mindre enn 3 cm, forsvinner 85% av pasientene helt.
 3. Kirurgisk behandling. Fjerning av arteriell misdannelse. Dette er kun mulig med AVM opptil 100 cm 3 i volum.

Ofte bestemmer leger å bruke flere teknikker samtidig for å øke sjansene for fullstendig forsvinner misdannelse. For eksempel kan de først embolisere, og deretter - radiokirurgi. Enten oppnå reduksjon i AVM ved embolisering til størrelsen der den kan fjernes, og utfør deretter en operasjon.

Med arteriovenøs misdannelse i hjernen, er vellykket behandling bare mulig hvis den ligger på hjernens overflate, og ikke i de dype lagene i orgelet (i dette tilfellet har legene rett og slett ikke tilgang til det).

forebygging

Det er ingen spesielle tiltak for å forhindre AVM. Det eneste legen kan gi råd om, er å unngå skader på noen organer, spesielt hodet. Dette hjelper imidlertid ikke med å forebygge medfødt misdannelse, noe som skjer mye oftere enn det som er oppnådd.

For å utelukke muligheten for tilstedeværelse av arteriovenøs misdannelse, anbefaler leger at man bestiller en av metodene for undersøkelse av karene, for eksempel MR-angiografi i hjernen. Spesielt er det tilrådelig, hvis du markerer i deg selv kramper, hodepine. Selv om AVM ikke er funnet, vil det bidra til å identifisere en annen årsak til dine ubehagelige symptomer.

MR-angiografi gjør det mulig å vurdere brudd i arteriell blodforsyningssystem til hjernen

outlook

Prognosen for arteriovenøs misdannelse avhenger av plasseringen av patologien, dens størrelse og alderen der denne anomali ble oppdaget. AVM i hjernen og ryggmargen er spesielt farlig. Mer gunstig prognose for misdannelse i karene til andre organer. Etter operasjonen er fullstendig gjenoppretting mulig.

Prognose med hjernens AVM

I 50% av tilfellene er det første symptom på sykdommen en blødning. Dette forklarer hvorfor 15% av pasientene dør, og ytterligere 30% blir deaktivert.

Siden sykdommen før det fører til blødning, kan det ikke ledsages av symptomer i det hele tatt, det oppdages sjelden i et tidlig stadium. Diagnose av asymptomatisk arteriovenøs misdannelse er bare mulig dersom pasienten gjennomgår en profylaktisk undersøkelse av cerebrale kar (CT angiografi eller MR angiografi). På grunn av de høye kostnadene ved disse prosedyrene, i sammenligning med andre diagnostiske metoder, går ikke alle gjennom dem for å forebygge. Og når sykdommen allerede gjør seg selv, kan konsekvensene allerede være alvorlige.

Hos pasienter med hjerne-AVM, selv om det ikke er noen klager, er det en stor mulighet for blødning. Risikoen for hemorragisk slagtilfelle med arteriovenøs misdannelse øker med hvert år i livet. For eksempel er det på 10 år 33%, og i 20 år er det 55%. Når det gjelder pasienter eldre enn 50, som har AVM, har 87% av dem et slag. Hvis pasienten allerede har opplevd en blødning i alle aldre, så er risikoen for å øke med ytterligere 6%.

Selv med riktig diagnose forblir prognosen skuffende.

Kirurgisk inngrep for å fjerne AVM er alltid forbundet med risikoen for komplikasjoner og til og med død, som enhver annen operasjon i hjernen. Men i forhold til risikoen for blødninger er risikoen for operasjonen begrunnet, derfor er det ekstremt nødvendig.

Minimal invasiv intervensjon er mer trygg. Risikoen for alvorlige komplikasjoner med sklerose er bare 3%. Denne metoden for behandling garanterer imidlertid ikke et 100% resultat. For bedre effekt kan det utføres flere ganger med avbrudd for å observere hvordan størrelsen på arteriovenøs misdannelse minker.

Prognose for AVM av andre organer

I disse tilfellene er prognosen gunstigere. Arteriovenøs misdannelse kan vellykket fjernes eller ødelegges ved radiokirurgi eller sklerosering.

Operasjoner på andre indre organer, selv om de er farlige, bærer ikke risikoen for kirurgiske inngrep på hjernen.

Arteriovenøse misdannelser i hjernen

Arteriovenøse misdannelser i hjernen - medfødte anomalier av cerebral fartøy, karakterisert ved dannelsen av et lokalt vaskulært konglomerat, hvor det ikke er noen kapillære kar, og arteriene passerer direkte inn i blodårene. Arteriovenøse misdannelser i hjernen manifesteres med vedvarende hodepine, epileptisk syndrom, intrakranial blødning med brudd på misdannelseskasser. Diagnose utføres ved hjelp av CT og MR i hjerneskip. Kirurgisk behandling: transcranial excision, radiokirurgisk inngrep, endovaskulær embolisering, eller en kombinasjon av disse teknikkene.

Arteriovenøse misdannelser i hjernen

Arteriovenøse misdannelser i hjernen (cerebral AVM) - modifiserte deler av cerebrale kar, hvor det i stedet finnes det en rekke kapillærer forgrenings buktede arterier og vener, som danner et enkelt vaskulært konglomerat eller floke. AVM refererer til vaskulære anomalier i utviklingen av hjernen. Det er 2 personer ut av 100 tusen mennesker. I de fleste tilfeller, klinisk debut i perioden fra 20 til 40 år, i noen tilfeller - hos personer over 50 år. Arterier som danner AVM har fortynnede vegger med et underutviklet muskellag. Dette forårsaker den største fare for vaskulære misdannelser - muligheten for brudd.

I nærvær av hjernen AVM, er risikoen for brudd estimert til ca 2-4% per år. Hvis en blødning allerede har skjedd, er sannsynligheten for å gjenta det 6-18%. Dødelighet med intrakraniell blødning fra AVM observeres i 10% av tilfellene, og vedvarende funksjonshemming observeres hos halvparten av pasientene. På grunn av tynningen av arterialvegget på AVM-stedet, fremspring av fartøyet - en aneurisme kan dannes. Dødelighet i ruptur av cerebrale aneurysmer er mye høyere enn i AVM, og er ca 50%. Fordi AVM er farlige for intrakranial blødning i ung alder, med senere dødsfall eller funksjonshemning, er deres rettidige diagnose og behandling aktuelle problemer med moderne nevrokirurgi og nevrologi.

Årsaker til hjernens AVM

Arteriovenøse misdannelser i hjernen er et resultat av lokale forstyrrelser av intrauterine dannelsen av den cerebrale vaskulatur. Årsakene til disse lidelsene er ulike skadelige faktorer som påvirker fosteret under svangerskapsperioden: økt radioaktivitet, intrauterine infeksjoner, sykdommer i de gravide (diabetes, kronisk glomerulonefritt, astma, etc.), forgiftning, skadelige vaner gravid (narkotikaavhengighet, røyking, alkoholisme. ), mottak under graviditet av legemidler som har en teratogen effekt.

Serebrale arteriovenøse misdannelser kan ligge hvor som helst i hjernen: både på overflaten og i dybden. På stedet for AVM lokalisering er det ingen kapillær nettverk, blodsirkulasjonen oppstår fra arteriene til venene direkte, noe som medfører økt trykk og årer. I dette tilfellet kan utslipp av blod som omgår kapillærnettet føre til en forverring av blodtilførselen av hjernevævet på stedet av AVM, noe som fører til kronisk lokal iskemi i hjernen.

Klassifisering av AVM i hjernen

Ved type misdannelse av cerebral fartøy er klassifisert i arteriovenøs, arteriell og venøs. Arteriovenøse misdannelser består av en ledende arterie, en dreneringsår og et konglomerat av endrede kar som ligger mellom dem. Allokere fistulous AVM, racemisk AVM og mikromalformasjon. Omtrent 75% av tilfellene er okkupert av racemisk AVM. Isolerte arterielle eller venøse misdannelser, hvor bare arteriene eller bare venene krympes, er sjeldne.

Størrelsen på cerebral AVM er delt inn i små (diameter mindre enn 3 cm), medium (3 til 6 cm) og stor (over 6 cm). Av naturen av drenering er AVM klassifisert til å ha og ikke ha dype dreneringsårer, det vil si vener som strømmer inn i en rett bihule eller et system med en stor cerebral ader. Det er også AVMer lokalisert i eller utenfor funksjonelt viktige områder. Den sistnevnte inkluderer sensorimotorisk cortex, hjernestammen, thalamus, de dype sonene til den tidlige lobe, den sensoriske talen regionen (Wernicke sonen), Broca senter, occipital lobes.

I nevrokirurgisk praksis for å bestemme risiko for kirurgi for cerebrale vaskulære misdannelser AVM bruker nyanse avhengig sett av punkter. Hver av de egenskaper (størrelse, type og plassering av drenerings mot det funksjonelle område) tildeles et visst antall poeng fra 0 til 3. Avhengig av de slåtte ballene AVM klassifisert ved å ha en svak operasjonell risiko (1 poeng) forbundet med en høy operasjonell risiko på grunn teknisk kompleksitet av eliminering, høy risiko for død og uførhet (5 poeng).

Symptomer på hjernens AVM

I klinikken av cerebral AVM utmerker seg hemorragiske og torpide varianter av kurset. Ifølge ulike rapporter varierer den hemorragiske varianten fra 50% til 70% tilfeller av AVM. Det er typisk for AVM av liten størrelse, med dreneringsårer, og for AVM, som ligger i den bakre kraniale fossa. I slike tilfeller har pasienter vanligvis arteriell hypertensjon. Avhengig av plasseringen av AVM, er en subarachnoid blødning mulig, som utgjør ca. 52% av alle tilfeller av AVM-brudd. De resterende 48% utgjorde kompliserte blødninger: parenkymalt med dannelsen av intracerebralt hematom, skallet med dannelsen av subdural hematom og blandet. I flere tilfeller ledsages kompliserte blødninger av blødning i hjernens ventrikler.

Klinikken for AVM-brudd avhenger av lokaliseringen og blodstrømmen. I de fleste tilfeller er det en kraftig forverring av tilstanden, en økende hodepine, en forvirring (fra forvirring til koma). Parenkymale og blandede blødninger sammen med dette manifesterte fokale nevrologiske symptomer: hørselshemmede, synsforstyrrelser, parese og lammelser, tap av følsomhet, motorafasi eller dysartri.

Torpid variant av strømmen er mer typisk for cerebral AVM av middels og stor størrelse, lokalisert i hjernebarken. Det preges av klynget cephalgia - suksessive hodepine paroksysmer som varer ikke lenger enn 3 timer. Cephalgia er ikke så intens som i AVM-brudd, men er vanlig. På bakgrunn av cephalothia opplever et antall pasienter anfall, som ofte har en generalisert karakter. I andre tilfeller kan torpid cerebral AVM etterligne symptomene på en intracerebral tumor eller annen voluminøs formasjon. I dette tilfellet er det et utseende og en gradvis økning i fokal nevrologisk underskudd.

I barndommen er det en egen type hjernevaskulær misdannelse - AVM-vener av Galen. Patologi er medfødt og består i nærvær av AVM i regionen av hjernens store blodår. AVM Galenes årer okkuperer omtrent en tredjedel av alle tilfeller av vaskulære cerebrale misdannelser som oppstår i pediatri. Karakterisert av høy dødelighet (opptil 90%). Den mest effektive er den kirurgiske behandlingen som ble utført i det første år av livet.

Diagnose av hjernens AVM

Årsaken til å appellere til en nevrolog før AVM-bruddet kan være vedvarende hodepine, den første oppstående epipristen, utseendet på fokal symptomer. Pasienten gjennomgår en rutinemessig undersøkelse, inkludert EEG, Echo-EG og REG. Når AVM er brutt, utføres diagnostikk i nødstilfelle. Tomografiske metoder er mest informative i diagnosen vaskulære misdannelser. Datatomografi og magnetisk resonansavbildning kan brukes både til visualisering av hjernevæv og for studier av blodkar. I tilfelle av AVM-brudd er MR-av hjernen mer informativ enn CT. Det gjør det mulig å identifisere lokalisering og størrelse av blødning, skille den fra andre voluminøse intrakraniale formasjoner (kronisk hematom, svulst, hjernebryst, cerebral cyste).

I torpid AVM, kan MR og CT i hjernen forbli normal. For å oppdage vaskulær misdannelse i slike tilfeller tillater bare hjerneangiografi og dens moderne analoger - CT av kar og MR angiografi. Studier av cerebral fartøy utføres ved hjelp av kontrastmidler. Diagnose utføres av en nevrokirurg, som også vurderer operasjonsrisikoen og hensiktsmessigheten til kirurgisk behandling av AVM. Det bør tas i betraktning at når rupturen, i forbindelse med kompresjon av blodkar under tilstander av hematom og hjerneødem, kan den tomografiske størrelsen av AVM være vesentlig mindre enn den virkelige.

Behandling av hjernens AVM

Arteriovenøse misdannelser av hjernen ved brudd eller i tilfelle fare for slike komplikasjoner, er gjenstand for fjerning. Fortrinnsvis planlagt operativ behandling av AVM. Ved brudd blir det utført etter eliminering av en akutt blødningstid og resorpsjon av hematom. I den akutte perioden, ifølge indikasjonene, er kirurgisk fjerning av det dannede hematom mulig. Samtidig eliminering av både hematom og AVM utføres bare med lobar lokalisering av vaskulær misdannelse og dens lille diameter. Ved ventrikulær blødning er det primært indikert ekstern ventrikulær drenering.

Klassisk kirurgisk fjerning av AVM utføres ved trepanering av skallen. Koaguleringen av de ledende fartøyene, isolering av AVM, dressing av fartøyene som avgår fra misdannelsen og utskjæring av AVM, utføres. En slik radikal transcranial AVM-fjerning er mulig med et volum på ikke mer enn 100 ml og plassering utenfor funksjonelt viktige soner. Når en stor mengde AVM ofte brukes til kombinert behandling.

Når brukes trans AVM fjerning er vanskelig på grunn av sin beliggenhet i funksjonelt viktige regioner av hjernen og dype strukturer, kan elimineringen utføres radiosurgery AVM. Imidlertid er denne metode bare effektiv for misdannelser i ikke mer enn 3 cm i størrelse hvis AVM ikke overskrider 1 cm, oppstår dens fullstendige utslettelse i 90% av tilfellene, og når størrelsen på 3 cm -. 30%. Ulemper ved fremgangsmåten tilveiebringer en lang periode (1 til 3 år) som er nødvendig for fullstendig utslettelse av AVM. I flere tilfeller er det nødvendig med en gradvis bestråling av misdannelsen i flere år.

Metoder for eliminering av cerebral AVM inkluderer også røntgen endovaskulær embolisering av AVM-ledende arterier. Det kan utføres når kateter er tilgjengelige for kateterisering. Embolisering utføres i trinn, og volumet avhenger av den vaskulære strukturen til AVM. Fullstendig embolisering kan bare oppnås hos 30% av pasientene. Subtotal embolisering er oppnådd i ytterligere 30%. I andre tilfeller er embolisering bare delvis oppnådd.

Kombinert stadiumbehandling av AVM består i trinnvis bruk av flere av de ovennevnte metodene. For eksempel, med ufullstendig embolisering av AVM, er neste trinn transcranial excision av den gjenværende delen. I tilfeller der den fullstendige fjerningen av AVM ikke er mulig, brukes radiokirurgisk behandling i tillegg. En slik multimodal tilnærming til behandling av cerebrale vaskulære misdannelser har vist seg å være den mest effektive og begrunnede for AVM av stor størrelse.

Arteriovenøs misdannelse av cerebral fartøy

Årsaker og risikofaktorer av AVM

Arteriovenøs misdannelse kan være noen, men amerikanske eksperter identifiserer flere risikofaktorer:

• Mannlig kjønn. Av ukjente grunner forekommer AVM ofte hos menn.
• Familiehistorie. Saker av AVM i representanter for en familie ble registrert, men den genetiske faktoren av AVM er fortsatt utilstrekkelig studert. Det er også mulig å arve sykdommer som predisponerer for AVM.

EKSAMINER 2015 / Teori om svar på spørsmål / Arterio-venøs misdannelse

Arterio-venøs misdannelse 3 pp.

Frekvens av forekomst 3 pp.

Morbiditet og dødelighet 3-4 s.

Årsakene til utviklingen av misdannelse 4-5 s.

Typer av vaskulære misdannelser 5 pp.

Klassifisering av arteriøs venøs misdannelser 5-6 s.

Typisk lokalisering av arterio-venøs

misdannelser av hjernen. 6 pp.

Klinikk av arterio-venøse misdannelser 6-7 s.

Symptomer på arterio-venøs misdannelse 7-9 s.

misdannelser 9-12 s.

Arteriovenøs misdannelse (AVM) - medfødte misdannelser i det vaskulære system i hjernen, som er en annen form og størrelse av de spoler som er dannet ved tilfeldig sammenbinding av patologiske fartøy. I 5% - 10% er årsaken til ikke-traumatisk subarachnoid blødning.

I arterio-venøse misdannelser er det oftest ikke noe kapillærnettverk, noe som resulterer i en direkte skylling av blod fra arteriebassenget til systemet med overfladiske og dype vener. Funksjonell arteriovenøs misdannelse er en direkte arteriovenøs bypass uten mellomliggende kapillærer. Det er en oppfatning at problemet utvikler seg mellom 45 og 60 dager med embryogenese. Primitiv blodsirkulasjon i hjernen begynner omtrent i fjerde uke med embryogenese, når kapillærnettverket dekker hele hjernen. Noen av kapillærene kombinerer seg i store luminale strukturer, mens den primitive vaskulaturen skiller seg ut i avferente, efferente og kapillære komponenter. Rupture AVM, oppstår vanligvis i alderen 20-40 år.

Ifølge internasjonale data varierer forekomsten av AVM fra 0,89 til 1,24 per 100 000 individer per år, ifølge rapporter fra Australia, Sverige og Skottland. I Skottland når hyppigheten av forekomst av AVM 18 per 100 000 individer per år.

I USA var utbredelsen av AVM ifølge en prospektiv studie 1,34 per 100 000 individer per år.

Morbiditet og dødelighet Til tross for at kun i USA 300 000 pasienter har identifisert AVM, blir bare 12% av dem symptomatiske. Døden oppstår hos 10-15% av pasientene som utvikler blødning. 1) Blødning. I en populasjonsstudie viser 38-70% av alle AVM-blødninger. Den totale risikoen for blødning hos pasienter med AVM er ca. 2-4% per år. Pasienter med et fait blødning har økt risiko for å utvikle gjentatte blødninger, spesielt i løpet av det første året etter at den første episoden av lidelse. Frekvensen av hemorragiske komplikasjoner øker gradvis etter det første året fra sykdomsutbruddet. De kliniske og angiografiske tegn forbundet med en høy risiko for tilbakevendende blødning omfatte mannlige kjønn til pasienten, den lille størrelsen på AVM, lokalisering i basalgangliene av hjernen og bakre fossa, drenering i dype vener i hjernen, en eller et lite antall av drenering vener, høytrykks arterier, målt ved angiografi. Tabell 1. Risiko for blødninger fra AVM

Arteriovenøse misdannelser av cerebrale kar: behandling, operasjoner og konsekvenser

Arteriovenøs misdannelse (AVM) av hjernen - er en lokal defekt arkitektonisk intrakranielle fartøy, i hvilken er dannet uordentlig forbindelse mellom arterier og vener for å danne krympede vaskulær coil. Patologi stammer fra feilen av morfogenese, og er derfor hovedsakelig medfødt. Kan være singel eller vanlig.

Med cerebral AVM er blodstrømmen unormal: Blod fra arterielle bassenget, som omgår kapillærnettet, overføres til venetaksen. I misformasjonssonen er det ikke noe normalt mellomliggende kapillærnettverk, og koblingsnoden representeres av fistler eller shunter i mengden av 1 eller flere enheter. Vegger av arterier er degenerert og har ikke et ordentlig muskellag. Årene blir som regel utvidet og tynnet på grunn av forstyrret autoregulering av hjerneblodstrømmen.

AVM i hjernen, som aneurysmer, er farlig ved plutselig intracerebral blødning, som oppstår ved rupturen av det patologiske fartøyets mur. Rippe misdannelse fylt med cerebral ischemi, ødem, hematom, progresjon av nevrologisk underskudd, som ikke alltid er for pasienten ender godt.

Statistikk over sykelighet og konsekvenser av patologi

Arteriovenøs misdannelse i strukturen av alle patologier med volumdannelser i hjernevevet er 2,7%. I den generelle statistikken over akutte ikke-traumatiske blødninger i subaraknoidrommet oppstår 8,5% -9% tilfeller av blødninger på grunn av misdannelser. Stroker i hjernen - 1%.

Forekomsten av sykdommen skjer med følgende gjennomsnittlige frekvens per år: 4 tilfeller per 100 tusen befolkning. Noen utenlandske forfattere angir en annen figur - 15-18 saker. Til tross for utviklingenes inneboende karakter manifesterer bare 20% -30% av barna seg selv. Videre faller alderstoppen for AVM GM-gjenkjenning hos spedbarn til barndom (≈13,5%) og i alderen 8-9 år (samme prosentandel). Det antas at et barn med en slik diagnostisert vaskulær sykdom, risikoen for brudd er mye høyere.

Ifølge statistikker manifesterer misdannelser seg mest i alderen 30-40 år, derfor blir de diagnostisert oftere hos personer i denne aldersgruppen. Sykdommen oppstår vanligvis hemmelig i dusinvis av år, noe som forklarer at denne trenden med sin besluttsomhet ikke er i barndommen. Seksuell regularitet i utviklingen av cerebral AVM hos menn og kvinner ble ikke påvist.

I nærvær av GM-misdannelse er sannsynligheten for et gap mellom 2% og 5% per år, med hvert år etter hvert øker risikoen. Hvis blødningen allerede har funnet sted, øker risikoen for gjentatt tilbakefall betydelig, opp til 18%.

Dødsfall som skyldes intrakranial blødning, som ofte er den første manifestasjon av sykdommen (i 55% -75% av tilfellene) foregår i en 10% -25% av pasientene. Dødelighet på grunn av brudd, ifølge studier, har høyere prosentandel hos barn (23% -25%) enn hos voksne (10% -15%). Invaliditet fra sykdommens virkninger observeres hos 30% -50% av pasientene. Ca 10% -20% av pasientene returnerer en full eller omtrentlig livskvalitet. Årsaken til en slik formidabel tendens ligger i sen diagnostisering, tidlig mottak av kvalifisert medisinsk behandling.

I hvilken del av hodet er AVM i hjernen lokalisert?

Den utbredte lokalisering av arteriovenøse anomalier er den supratentorale rom (de øvre delene av hjernen) som passerer over teltet av cerebellumet. For å gjøre det tydeligere, vil vi forklare mer enkelt: en vaskulær defekt i ca 85% av tilfellene finnes i de store halvkule. Lesjonene av de vaskulære leddene i de parietale, frontale, occipitale og temporale lobes i hjernehalvene overveier.

Generelt kan AVM være lokalisert i hvilken som helst pinne i hjernen, både i overflatedelene og de dype lagene (thalamus, etc.). Det er mulig å nøyaktig bestemme nøyaktig plassering av fokuset først etter å ha gjennomgått maskinvareundersøkelsen med mulighetene for visualisering av myke vev. De grunnleggende prinsippene for diagnose er MR og angiografi. Disse metodene tillater en kvalitativ vurdering av rekkefølgen av forgrening av arterier og konstruksjon av vener, deres forbindelse mellom seg selv, kaliber av kjernen av AVM, avferensene til arteriene, dreneringsårene.

Årsaker til utvikling av arteriovenøs misdannelse og symptomer

Sykdommen er medfødt, så unormal vaskulær innsetting i visse områder av hjernen oppstår i løpet av intrauterin perioden. Pålitelige grunner for utvikling av patologi til nåværende tidspunkt er ikke fastslått. Men ifølge eksperter skal den unormale strukturen av legemet til GM i fosteret bidra til negative faktorer under graviditeten:

 • motta moderens kropp med høye stråledoser;
 • intrauterin infeksjoner overført i prenatal perioden fra mor til barn;
 • kronisk eller akutt beruselse
 • røyking og drikking av alkohol;
 • narkotiske stoffer, inkludert en rekke medisiner;
 • legemidler som har teratogen effekt
 • kroniske sykdommer i en gravid kvinne i en anamnese (glomerulær nefrit, diabetes, bronkial astma, etc.).

Eksperter mener også at den genetiske faktoren kan spille en rolle i formasjonen av vice. Hereditet til nylig ble ikke oppfattet som en årsak til patologi alvorlig. I dag er det flere og flere rapporter om involvering og denne faktoren. Så, i flere tilfeller har pasientens blodfamilier en lignende type vaskulære defekter. Formentlig er de forårsaket av arvelig genmutasjon som påvirker kromosom 5q, CMC1-locus og RASA1.

Som det ble sagt tidligere, er sykdommen preget av et langt "stumt" kurs, som kan vare i flere tiår. Diagnosen gjenkjennes enten ved et uhell ved diagnostisk undersøkelse av hjernestrukturer, eller etter misdannelse. I noen tilfeller kan sykdommen få seg til å føle seg før hetteglassets eksplosjon. Da er patologi klinikken oftere manifestert av slike symptomer som:

 • støy i ørene (ringing, hum, hissing, etc.);
 • hyppig hodepine;
 • konvulsiv syndrom, som ligner på epileptiske anfall
 • Nevrologiske symptomer (parestesi, følelser av følelsesløshet, prikking, sløvhet og apati, etc.).

Det kliniske bildet ved ruptur av AVM ligner alle typer intrakranielle blødninger:

 • skarp forekomst av alvorlig hodepine, raskt fremgang
 • svimmelhet, forvirring
 • svimmelhet, til utvikling av koma;
 • kvalme, oppkast;
 • tap av halvkroppsfølsomhet;
 • nedsatt syn, hørsel;
 • ekspressiv avasi, dysartri (uttalelsesforstyrrelser);
 • raskt voksende nevrologisk underskudd.

Hos barn manifesterer sykdommen seg ofte som en tilbakegang i mental utvikling, forsinkelse i talfunksjoner, epipriposisjon, symptomer på hjertesvikt og kognitiv svekkelse.

Typer av cerebrale misdannelser av venøs-arteriell sengen

Patologiske formasjoner er vanligvis preget av en topografisk-anatomisk egenskap, hemodynamisk aktivitet og størrelse. Den første parameteren karakteriserer plasseringen av misdannelsen i hjernen, derav deres navn:

 • overflate AVM - konsentrert i hjernens hjernebarkel (på hjernens overflate) og tilstøtende strukturer av hvitt stoff;
 • dyp AVM - lokalisert i dybden av cerebrale konvolusjoner, basale ganglier, inne i ventriklene, i strukturen til stammen til GM.

Den hemodynamiske aktiviteten er preget av misdannelser:

 • aktiv - de anses å være en blandet art av AVM GM (den vanligste typen, hvor delvis ødeleggelse av kapillærene oppdages) og den fistuløse typen (arterien går direkte inn i venen, kapillærnettverket er fullstendig ødelagt);
 • inaktiv - kapillær (telangiektasi), venøs, arteriovenøs cavernøs.

Tapet er også estimert av størrelsen, idet diameteren av kun misdannelsesspolen er tatt i betraktning. Ved diagnostisering av dimensjoner brukes følgende AVM-navn:

 • mikromalformasjon - mindre enn 10 mm;
 • liten - fra 10 mm til 20 mm;
 • medium - 20-40 mm
 • stor - 40-60 mm
 • Giganten - mer enn 6 cm i diameter.

For å forhindre alvorlig blødning og tilhørende irreversible komplikasjoner er det ekstremt viktig å identifisere og eliminere fokuset i nær fremtid, før brudddet. Hvorfor? Forklaringen er mye mer overbevisende - ved brudd er for stor en prosentdel av mennesker dør (opptil 75% av pasientene) fra en enorm blødning som er uforlignelig med livet.

Det er nødvendig å forstå at AVM-fartøyene er for utsatt for gjennombrudd, siden de er alvorlig utarmet på grunnlag av unormal struktur og forstyrret blodstrøm. Samtidig klemmer store perverse strukturer og skader rundt hjernevev, noe som medfører en ekstra trussel mot konsistensen av funksjonene i sentralnervesystemet. Derfor, hvis diagnosen er bekreftet klinisk, er det ikke umulig å utsette behandlingen.

Metoder for behandling av misdannelser av cerebral fartøy

Terapi består av fullstendig reseksjon eller fullstendig utrydding av vaskulær defekt ved kirurgiske midler. Det er 3 typer høyteknologiske operasjoner som brukes til dette formålet: endovaskulær behandling, stereotaktisk radiokirurgi, mikrokirurgisk inngrep.

 1. Endovaskulær kirurgi. Metoden er egnet for behandling av dype og store formasjoner. Intervensjonen utføres under den radiologiske kontrollen, anestesi - generell anestesi. Denne minimalt invasive taktikken er ofte den første behandlingsfasen før den kommende åpne operasjonen.
 • Til den unormale delen av hjernen gjennom lårbenet, føres et tynt kateterrør gjennom karene.
 • Gjennom den installerte lederen tilføres et spesielt glutinous biomaterial, som ligner et monteringsskum, til malformasjonsområdet.
 • Neurosurgeon skumholdig sammensetning dekker lesjonene, det vil si tromboserte unormalt utviklede kar, samtidig som de opprettholder sunnhet.
 • Embolisering gjør at du kan "slå av" den patologiske pleksus fra det generelle systemet for hjernecirkulasjon.
 • Etter utført operasjon, under stasjonær observasjon, forblir pasienten vanligvis i 1-5 dager.
 1. Stereotaktisk radiokirurgi. Terapeutisk taktikk, selv om den refererer til angioneurokirurgi, men er ikke traumatisk. Dette betyr at ingen inngrep, introdusering av intravaskulære sonder vil ikke forekomme i det hele tatt. Egnet til behandling av vaskulær malformasjon av liten størrelse (opptil 3,5 cm) eller i tilfelle hvor fokuset befinner seg i den uvirksomme delen av hjernen.
 • Radio kirurgi innebærer ødeleggelse av angiomer med Cyber-knife eller Gamma-kniv systemer.
 • Enhetene opererer på prinsippet om den målrettede effekten på anomali ved radioaktiv bestråling.
 • Stråler utstråles fra forskjellige sider og konvergerer bare på et punkt i den defekte sonen, og sunne strukturer påvirkes ikke. Som et resultat vokser fartøyene i AVM sammen, fokuset blir undertrykt.
 • På Cyber- eller Gamma-kniv prosedyrer er helt smertefri, under behandlingen er pasienten bevisst. Apparat, på sofaen som ganske enkelt må ligge stille (fra 30 minutter til 1,5 timer), som tradisjonelle tomografer.
 • Når du behandler med et gammakniv, brukes en spesiell hjelm på hodet og festes fast. Til pasienten, som bærer en hjelm, føler ikke noe ubehag, gjør overfladisk lokalbedøvelse av separate deler av hodet. Drift på Cyberknife krever ikke anestesi og plasserer hodet i en stiv struktur.
 • Det er ikke behov for sykehusinnleggelse. Men det kan være nødvendig å sende mer enn en radiosurgery-session for endelig å eliminere de gjenværende effektene av AVM GM. Noen ganger varer utkastningen 2-4 år.
 1. Direkte mikrokirurgisk fjerning. Mikrosurgery for denne diagnosen er den eneste metoden som gir høyest mulige sjanser for en radikal kur av patologien, og minimerer risikoen for tilbakefall. Det er "gullstandarden" i behandlingen av denne sykdommen med overfladisk lokalisering og kompakte knutformer.
 • Mikrokirurgisk operasjon kan ikke uten en typisk kraniotomi, det er nødvendig å åpne kraniet økonomisk for hovedoperasjonene i hjernen.
 • Intervensjonen utføres under generell endotracheal anestesi, under tilsyn av et super-kraft intraoperativt mikroskop og ultralyd utstyr.
 • For å forhindre blodutslipp gjennom fôring av arteriell blodkar og blodåre brukes bipolar koagulasjon, det vil si moxibustion utføres.
 • Videre produserer en enkelt blokk gjennom trepanasjonsvinduet et en-trinns utsnitt av hele kroppen av misdannelse med minimal blodtap.
 • På slutten av operasjonsøkten, er åpningen i skallen lukket med et bengraft, en søm påføres huden.
 • Et ekstrakt er mulig ca. 14 dager etter operasjonen. Videre er det nødvendig å fortsette postoperativ utvinning i et spesialisert rehabiliteringssenter. Varigheten av rehabilitering er satt individuelt.

Du kan se videoen av den åpne operasjonen på: https://www.youtube.com/watch?v=WA2FTX1NK1Y

I visse situasjoner er det umulig å fortsette direkte mikrokirurgi på grunn av høye intraoperative risikoer, spesielt med storskala AVM. Eller et annet alternativ: angiom etter stereotaksi eller kateter embolisering er bare delvis kompensert, noe som er ekstremt dårlig. Derfor er det noen ganger tilrådelig å ty til faset behandling ved hjelp av en sekvensiell kombinasjon av flere angio-neurokirurgiske metoder.

Hvor det er bedre å operere og prisen på operasjonen

En velplanlagt algoritme for terapeutiske tiltak vil bidra til å helt fjerne det vaskulære konglomeratet, ikke på bekostning av vitale vev. Behandlingens adekvathet, med tanke på prinsippet om individualitet, vil redde fra utviklingen av nevrologiske abnormiteter, mulig tidlig tilbakefall med alle de følgende konsekvensene.

For å betjene det høyeste organet i sentralnervesystemet, som er ansvarlig for mange funksjoner i kroppen (motoriske evner, minne, tenkning, tale, lukt, syn, hørsel etc.), er det nødvendig å stole på førsteklasses nevrokirurger. I tillegg bør medisinsk institusjon være utstyrt med en bred base av høyteknologisk intraoperativt utstyr av den avanserte modellen. Russiske klinikker for cerebral nevrokirurgi, det er synd, men det ligger betydelig bak i kvaliteten på teknologisk utstyr og profesjonalitet av spesialister fra utenlandske medisinske sentre.

I fremmede land med høyt utviklet nevrokirurgi er dyrt, men det sier de, returnere pasienter til livet. Blant de populære trender, like avanserte i hjernekirurgi, er Tsjekkia, Israel og Tyskland. I tsjekkiske klinikker er prisene på medisinsk behandling for arteriovenøse misdannelser de laveste. Lavpris, den perfekte kvalifikasjonen av tsjekkiske leger-nevrokirurger gjorde Tsjekkia til den mest populære destinasjonen. Det er i denne hederlige staten at ikke bare pasienter fra Russland og Ukraina, men også Tyskland, Israel og andre land med høy flyve ønsker å få. Og kort om prisene.

Arteriovenøs misdannelse

Arteriovenøs misdannelse er en cerebral vaskulær anomali av utvikling. Det preges av dannelsen i enkelte deler av hjernen eller ryggmargen i vaskulær bunt, som består av arterier og vener som knytter seg direkte til hverandre, det vil si uten kapillærnettet.

Sykdommen oppstår med en frekvens på 2 tilfeller per 100 000 individer, det er mer utsatt for menn. Ofte er det klinisk manifestert i alderen 20 til 40 år, men noen ganger debuterer etter 50 år.

Hovedfaren for arteriovenøs misdannelse ligger i risikoen for intrakranielle blødninger, noe som kan føre til død eller føre til vedvarende funksjonshemning.

Årsaker og risikofaktorer

Arteriovenøs misdannelse er en medfødt patologi som ikke er arvelig. Dens hovedårsak er de negative faktorene som påvirker prosessen med legging og utvikling av vaskulaturen (i første trimester av svangerskapet):

 • intrauterin infeksjoner;
 • Noen vanlige sykdommer (bronkial astma, kronisk glomerulonephritis, diabetes mellitus);
 • bruk av legemidler som har en teratogen effekt
 • røyking, alkoholisme, narkotikamisbruk;
 • eksponering for ioniserende stråling;
 • forgiftning med salter av tungmetaller.

Arteriovenøse misdannelser kan finnes overalt i hjernen eller ryggmargen. Siden det ikke er noe kapillært nettverk i slike vaskulære formasjoner, oppstår blodutløpet direkte fra arteriene til venene. Dette fører til en økning i trykket i venene og deres lumen utvides. Arterier med denne patologien har et underutviklet muskellag og tynne vegger. Alt i alt øker risikoen for å utvikle et brudd på arteriovenøs misdannelse med fremveksten av en livstruende blødning.

Med intrakranial blødning assosiert med brudd på arteriovenøs misdannelse, dør hver tiende pasient.

Direkte tømming av blod fra blodårene i venene å omgå den kapillære innebærer åndedrettsforstyrrelser og metabolske prosesser i hjernevevet i området for lokalisering av vaskulær formasjon, forårsaker kronisk lokal hypoksi.

Former av sykdommen

Arteriovenøse misdannelser er klassifisert etter størrelse, sted, hemodynamisk aktivitet.

 1. Surface. Den patologiske prosessen finner sted i hjernebarken eller i laget av hvitt materiale straks under det.
 2. Deep. Det vaskulære konglomeratet er lokalisert i den subkortiske ganglia, i regionen Gyri, i hjernen og (eller) ventriklene i hjernen.

I følge spiralens diameter:

 • skarpe (mindre enn 1 cm);
 • liten (fra 1 til 2 cm);
 • gjennomsnittlig (fra 2 til 4 cm);
 • Stor (fra 4 til 6 cm);
 • gigantisk (over 6 cm).

Avhengig av egenskapene til hemodynamikk er arteriovenøse misdannelser aktive og inaktive.

Aktive vaskulære formasjoner oppdages lett ved angiografi. I sin tur er de delt inn i fistulous og blandet.

Inaktive misdannelser inkluderer:

 • noen arter er cavernous;
 • kapillære misdannelser;
 • venøse misdannelser.

symptomer

Arteriovenøs misdannelse oppstår ofte asymptomatisk og oppdages ved en tilfeldighet, under en undersøkelse ved en annen anledning.

Med en betydelig mengde patologisk vaskulær formasjon, utøver det trykk på hjernevævet, noe som fører til utvikling av cerebrale symptomer:

 • sprekker hodepine;
 • kvalme, oppkast;
 • generell svakhet, funksjonshemning.

I noen tilfeller kan det i det kliniske bildet av arteriovenøs misdannelse oppstå fokal symptomer assosiert med nedsatt blodgass i en bestemt region av hjernen.

Med arrangementet av misdannelse i frontalbekken for pasienten er preget av:

 • motor avasi;
 • redusert intelligens;
 • proboscis reflex;
 • usikker gang
 • kramper.

I cerebellar lokalisering:

 • muskulær hypotensjon
 • horisontal storskala nystagmus;
 • ustansighet av gang
 • brudd på koordinering av bevegelser.

Når temporal lokalisering:

 • kramper
 • innsnevring av synsfeltene, opp til fullstendig tap;
 • sensorisk avasi.

Når lokalisert i regionen av hjernebunnen:

 • lammelse;
 • synshemming til fullstendig blindhet til en eller begge øyne;
 • skjeling;
 • vanskeligheter i bevegelsen av øyebollene.

Arteriovenøs misdannelse i ryggmargen manifesteres ved parese eller lammelse av ekstremiteter, et brudd på alle typer følsomhet i lemmer.

Ved brudd på misdannelse er det blødning i ryggmargen eller hjernens vev, noe som fører til deres død.

Risiko for ruptur av arteriovenøs misdannelse er 2-5%. Hvis en gang en blødning allerede har skjedd, øker risikoen for tilbakefall med 3-4 ganger.

Tegn på ruptur av misdannelse og blødning i hjernen:

 • plutselig skarp hodepine av høy intensitet;
 • fotofobi, synshemming;
 • brudd på talefunksjon;
 • kvalme, flere, ikke å bringe lettelse oppkast;
 • lammelse;
 • bevissthetstap
 • kramper.

Rupturen av arteriovenøs misdannelse i ryggmargen fører til plutselig lammelse av lemmer.

diagnostikk

Neurologisk undersøkelse kan identifisere symptomene som er karakteristiske for ryggmargs eller hjernes skader, hvoretter pasienter henvises til angiografi og datamaskin eller magnetisk resonansavbildning.

Sykdommen oppstår med en frekvens på 2 tilfeller per 100 000 individer, det er mer utsatt for menn. Ofte er det klinisk manifestert i alderen 20 til 40 år, men noen ganger debuterer etter 50 år.

behandling

Den eneste metoden som gjør det mulig å eliminere arteriovenøs misdannelse og dermed forhindre utvikling av komplikasjoner, er kirurgisk inngrep.

Hvis misdannelsen befinner seg utenfor den funksjonelt signifikante sonen og volumet ikke overskrider 100 ml, fjernes den ved den klassiske åpne metoden. Etter trepanering av skallen, kirurgen bandasjerer ledende og utlading fartøy av vaskulaturen, deretter separerer den og fjerner den.

Med lokalisering av arteriovenøs misdannelse i dype hjernestrukturer eller funksjonelt viktige områder, kan det være vanskelig å transcranial fjerning. I disse tilfellene gis fortrinn til den radiokirurgiske metoden. Dens viktigste ulemper er:

 • en lang tidsperiode som kreves for utrydding av misdannelseskasser;
 • lav effektivitet ved fjerning av vaskulære plexuser, hvis diameter overstiger 3 cm;
 • Behovet for å utføre gjentatte strålingsøkter.

En annen måte å fjerne arteriovenøs misdannelse på er røntgen endovaskulær embolisering av fôringsarterien. Denne metoden kan bare brukes hvis det er et blodkar tilgjengelig for kateterisering. Dens mangler er behovet for faset behandling og lav effektivitet. Som statistikk viser, gjør røntgen endovaskulær embolisering det mulig å oppnå fullstendig embolisering av malformasjonsbeholderne bare i 30-50% tilfeller.

For tiden gir de fleste nevrokirurger fortrinn til kombinert fjerning av arteriovenøse misdannelser. For eksempel, hvis størrelsen er stor, blir røntgen endovaskulær embolisering først brukt, og etter at det vaskulære konglomeratet er redusert i størrelse, utføres transcranial fjerning.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

De farligste komplikasjonene av arteriovenøse cerebrale misdannelser:

 • blødning i dorsal eller hjerne;
 • utvikling av vedvarende nevrologiske lidelser (inkludert lammelse);
 • dødelig utfall.

Den eneste metoden som gjør det mulig å eliminere arteriovenøs misdannelse og dermed forhindre utvikling av komplikasjoner, er kirurgisk inngrep.

outlook

Risiko for ruptur av arteriovenøs misdannelse er 2-5%. Hvis en gang en blødning allerede har skjedd, øker risikoen for tilbakefall med 3-4 ganger.

Med intrakranial blødning assosiert med brudd på arteriovenøs misdannelse, dør hver tiende pasient.

forebygging

Arteriovenøs misdannelse er en anomali i den intrauteriniske utviklingen av fartøyene, derfor er det ingen forebyggende tiltak for å forhindre dets utvikling målrettet.

Les Mer Om Fartøyene