Komplett karakterisering av arteriovenøs misdannelse: typer, behandlingsmetoder

Fra denne artikkelen vil du lære hva som er arteriovenøs misdannelse (forkortet AVM), hvordan det manifesterer, dets karakteristiske symptomer. Hvordan fullstendig bli kvitt patologien.

Arteriovenøs misdannelse er en forbindelse mellom arterien og venen, som normalt ikke bør eksistere. Det kan se ut som en svulst, som består av små interlaced fartøy som forbinder venen med arterien.

Klikk på bildet for å forstørre

Tilstedeværelsen av AVM fører til et brudd på blodtilførselen til kroppen. Også, hvis den vokser til betydelig størrelse, kan den klemme organet, slik at det ikke fungerer. På grunn av det faktum at blod fra arterien umiddelbart kommer inn i venen, stiger trykket i det, dets vegger strekker seg og svekker, noe som til slutt fører til brudd og blødning.

Sykdommen kan provosere alvorlige symptomer og irreversible effekter på kroppen, så det er tilrådelig å begynne å behandle det umiddelbart etter diagnose. Behandlingen kan bare være kirurgisk, dens effektivitet avhenger av kvaliteten på operasjonen og på lokalisering av patologi.

Når operasjonen er utført, kan misdannelsen helt forsvinne. Men hundre prosent for å utrydde ulempen, som klarte å bringe patologien, kanskje ikke alltid.

Sykdommen er diagnostisert av en angiolog (vaskulær spesialist) eller nevrolog (hvis AVM ligger i hjernen eller ryggmargen). Behandling er bare en operasjon. Det utføres av en nevrokirurg (på hjernen) eller en vaskulær kirurg (på andre organer).

Hvor kan AVM være plassert

Den vanligste patologiske forbindelsen mellom arterielle og venøse kar er lokalisert i:

 • hjernen;
 • mellom lungekroppen og aorta.

Sykdommer med denne plasseringen provoserer de mest smertefulle symptomene og komplikasjonene.

Misdannelse kan også ligge mellom karene i nyrene, ryggmargen, lunger, lever. På grunn av mangel på blodsirkulasjon utvikler brudd på funksjonene til disse organene.

årsaker til

Oftest er AVM en medfødt patologi. Det som akkurat utfordrer utseendet er for tiden ukjent. Det ble fastslått at predisponering for arteriovenøs misdannelse ikke er arvet.

Oftere forekommer arteriovenøs misdannelse hos eldre med aterosklerose, og etter hjerneskade.

Arteriovenøs misdannelse i hjernen

Slike misdannelser kan ligge i hvilken som helst del av dette organet, men oftest er det lokalisert på baksiden av en halvkule.

Sykdoms manifestasjoner

AVM kan være skjult i flere tiår. Hun er tilstede hos pasienten siden fødselen, men for første gang får han seg til å føle seg oftere i 20-30 år.

Arteriovenøs misdannelse av hjernen kan manifesteres i to typer:

 1. Hemoragisk. På grunn av forstyrret blodsirkulasjon, stiger trykket, veggene på karene blir tynnere og en hjerneblødning oppstår. Dette er ledsaget av alle symptomer på hemorragisk slag.
 2. Sløv. Med denne varianten av sykdomsforløpet brytes ikke fartøyene, blødning forekommer ikke. Men små fartøy som forbinder arterien og venen, utvider og klemmer hjernegionen, noe som fører til alvorlige nevrologiske symptomer.

Symptomer på AVM i hjernen:

Vokser i løpet av årene svakhet i kroppen, nummenhet i lemmer, synsforstyrrelser, tenkning, koordinering, tale.

Risikoen for cerebral blødning med misdannelse øker med alder, så vel som under graviditet.

Klikk på bildet for å forstørre

AVM i ryggmargen

Det er oftere lokalisert i de nedre delene av ryggraden.

På begynnelsen kan det ikke manifesteres i det hele tatt. Deretter uttrykkes det i forbigående forstyrrelser av følsomhet under det berørte området på ryggen.

Det fører til blødning i ryggmargen.

Symptomer på ryggsmerter:

 • Reduser eller taper følsomhet i bena.
 • Bevegelsesforstyrrelser.
 • Smerte i lumbosakralområdet.
 • Muligens inkontinens av urin, avføring.

Manifestasjoner varierer i intensitet fra mildt lun og litt redusert følsomhet med mindre blødninger til fullstendig funksjonshemning i tilfelle av omfattende blødning.

Arteriovenøs misdannelse mellom lungestammen og aorta

Normalt har embryoen en forbindelse mellom disse store karene i hjertet. Det kalles den arterielle kanalen, eller Botalls kanal. Umiddelbart etter fødselen, begynner den å overgrow. En overgrodd arteriell kanal betraktes som en innfødt hjertesykdom. Patologi begynner å manifestere seg i de første årene av et barns liv.

Åpen botallovkanal er farlig fordi på grunn av feil blodstrømmer øker trykket i lungene, noe som øker risikoen for å utvikle lungehypertensjon. Klikk på bildet for å forstørre

Faktorer som øker risikoen for at Botallov kanalen ikke vokser over

 1. Fødsel før siktet.
 2. Kromosomale patologier i fosteret, som Downs syndrom.
 3. Rubella, som ble født av moren under graviditeten. Dette fører også til andre konsekvenser for det ufødte barnet (hjerteventilfeil, alvorlige hjernesykdommer, glaukom, grå stær, døvhet, hoftedysplasi, osteoporose). Derfor, hvis en kvinne er smittet med rubella under graviditet, spesielt i de tidlige stadier, anbefales det sterkt å utføre abort.

Karakteristiske tegn på en åpen ductus arteriosus

 • Accelerert hjerteslag.
 • Rapid og tung pusting.
 • Størrelsen på hjertet overskrider normen.
 • Økt forskjell mellom øvre og nedre trykk.
 • Lyder i hjertet.
 • Langsom vekst og masseøkning.

Uten behandling kan den åpne arterielle kanalen forårsake spontan hjertestans.

Symptomer på vaskulær misdannelse av indre organer

Hvis sykdommen slo lungene:

 • Økt nivå av karbondioksid i blodet.
 • Hodepine.
 • Svært (i 10% av tilfellene) - Blødning.
 • Økt tilbøyelighet til å danne blodpropper.

AVM i leveren er ekstremt sjeldne. Det vises bare hvis det fører til intern blødning. Hans symptomer: senke blodtrykk, hjertebank, svimmelhet eller svimmelhet, rødme i huden.

Arteriovenøs misdannelse av nyrene er også en svært sjelden patologi. Er manifestert av smerte i rygg og mage, høyt arterielt trykk, utseendet av blod i urinen.

Diagnose av misdannelse

Identifiser sykdommen kan være gjennom undersøkelse av blodkar gjennom slike prosedyrer:

 • Røntgenangiografi. Dette er en undersøkelsesmetode som krever innføring av et kontrastmedium som "fremhever" fartøyene på røntgenstrålen. Det gjør det mulig å avsløre sin patologi med høy nøyaktighet.
 • Computer angiografi. For å utføre denne prosedyren, brukes et kontrastmiddel også. CT angiografi lar deg gjenskape et 3D-bilde av fartøyene dine. Hvis arteriovenøs misdannelse er tilstede, kan størrelsen og strukturen bestemmes nøyaktig.
 • Magnetisk resonans angiografi. Det utføres ved hjelp av en magnetisk resonans-tomografi. Dette er en annen svært nøyaktig metode for å evaluere strukturen til blodårene. Noen varianter av MR angiografi tillater også en å undersøke blodsirkulasjonen.
 • Ultralyddopplerografi. Dette er en metode for å undersøke fartøyene ved hjelp av en ultralydstransduser. Lar deg se strukturen i arteriene og venene, samt vurdere blodsirkulasjonen.

Noen ganger kan økningen i den venstre ventrikulære ejektjonsfraksjonen (i norm - fra 55 til 70%) snakke om tilstedeværelsen av stor misdannelse i kroppen. Men dette er en indirekte indikator. Du kan se denne endringen på ultralydet i hjertet.

behandling

Behandling kan bare være kirurgisk. Dette kan være som minimalt invasive operasjoner, og omfattende inngrep. Med en vellykket operasjon er en fullstendig kur mulig.

I moderne medisinsk praksis brukes 3 hovedmetoder for AVM-behandling:

 1. Embolisering. Denne metoden innebærer innføring i stoffet av stoffet med spesielle partikler som blokkerer det og stopper blodsirkulasjonen i AVM-regionen. Dermed reduseres arteriovenøs misdannelse med 15-75%, og dermed faller risikoen for blødningsblødning. I sjeldne tilfeller forsvinner AVM helt etter en slik operasjon.
 2. Radiosurgery. Dette er en nyskapende metode for behandling ved hjelp av ioniserende stråling. Etter bestråling begynner AVM å synke. Hvis den opprinnelige størrelsen var mindre enn 3 cm, forsvinner 85% av pasientene helt.
 3. Kirurgisk behandling. Fjerning av arteriell misdannelse. Dette er kun mulig med AVM opptil 100 cm 3 i volum.

Ofte bestemmer leger å bruke flere teknikker samtidig for å øke sjansene for fullstendig forsvinner misdannelse. For eksempel kan de først embolisere, og deretter - radiokirurgi. Enten oppnå reduksjon i AVM ved embolisering til størrelsen der den kan fjernes, og utfør deretter en operasjon.

Med arteriovenøs misdannelse i hjernen, er vellykket behandling bare mulig hvis den ligger på hjernens overflate, og ikke i de dype lagene i orgelet (i dette tilfellet har legene rett og slett ikke tilgang til det).

forebygging

Det er ingen spesielle tiltak for å forhindre AVM. Det eneste legen kan gi råd om, er å unngå skader på noen organer, spesielt hodet. Dette hjelper imidlertid ikke med å forebygge medfødt misdannelse, noe som skjer mye oftere enn det som er oppnådd.

For å utelukke muligheten for tilstedeværelse av arteriovenøs misdannelse, anbefaler leger at man bestiller en av metodene for undersøkelse av karene, for eksempel MR-angiografi i hjernen. Spesielt er det tilrådelig, hvis du markerer i deg selv kramper, hodepine. Selv om AVM ikke er funnet, vil det bidra til å identifisere en annen årsak til dine ubehagelige symptomer.

MR-angiografi gjør det mulig å vurdere brudd i arteriell blodforsyningssystem til hjernen

outlook

Prognosen for arteriovenøs misdannelse avhenger av plasseringen av patologien, dens størrelse og alderen der denne anomali ble oppdaget. AVM i hjernen og ryggmargen er spesielt farlig. Mer gunstig prognose for misdannelse i karene til andre organer. Etter operasjonen er fullstendig gjenoppretting mulig.

Prognose med hjernens AVM

I 50% av tilfellene er det første symptom på sykdommen en blødning. Dette forklarer hvorfor 15% av pasientene dør, og ytterligere 30% blir deaktivert.

Siden sykdommen før det fører til blødning, kan det ikke ledsages av symptomer i det hele tatt, det oppdages sjelden i et tidlig stadium. Diagnose av asymptomatisk arteriovenøs misdannelse er bare mulig dersom pasienten gjennomgår en profylaktisk undersøkelse av cerebrale kar (CT angiografi eller MR angiografi). På grunn av de høye kostnadene ved disse prosedyrene, i sammenligning med andre diagnostiske metoder, går ikke alle gjennom dem for å forebygge. Og når sykdommen allerede gjør seg selv, kan konsekvensene allerede være alvorlige.

Hos pasienter med hjerne-AVM, selv om det ikke er noen klager, er det en stor mulighet for blødning. Risikoen for hemorragisk slagtilfelle med arteriovenøs misdannelse øker med hvert år i livet. For eksempel er det på 10 år 33%, og i 20 år er det 55%. Når det gjelder pasienter eldre enn 50, som har AVM, har 87% av dem et slag. Hvis pasienten allerede har opplevd en blødning i alle aldre, så er risikoen for å øke med ytterligere 6%.

Selv med riktig diagnose forblir prognosen skuffende.

Kirurgisk inngrep for å fjerne AVM er alltid forbundet med risikoen for komplikasjoner og til og med død, som enhver annen operasjon i hjernen. Men i forhold til risikoen for blødninger er risikoen for operasjonen begrunnet, derfor er det ekstremt nødvendig.

Minimal invasiv intervensjon er mer trygg. Risikoen for alvorlige komplikasjoner med sklerose er bare 3%. Denne metoden for behandling garanterer imidlertid ikke et 100% resultat. For bedre effekt kan det utføres flere ganger med avbrudd for å observere hvordan størrelsen på arteriovenøs misdannelse minker.

Prognose for AVM av andre organer

I disse tilfellene er prognosen gunstigere. Arteriovenøs misdannelse kan vellykket fjernes eller ødelegges ved radiokirurgi eller sklerosering.

Operasjoner på andre indre organer, selv om de er farlige, bærer ikke risikoen for kirurgiske inngrep på hjernen.

Arteriovenøse misdannelser i ryggmargen

Arteriovenøse misdannelser i ryggmargen - medfødte vaskulære formasjoner av spinal lokalisering. De består av unormalt endrede kar, som skifter blodet fra arterielt nettverk til venet, omgå kapillærene. De flyter for sent. Manifestiruyut symptomer på spinal blødning, rotsmerter, progressive motorisk funksjonsnedsettelser. Diagnosen er basert på kliniske, tomografiske og angiografiske data. Neurokirurgisk behandling: endovaskulær utkastning, åpen mikrokirurgisk reseksjon, radiokirurgisk fjerning.

Arteriovenøse misdannelser i ryggmargen

Arteriovenøse misdannelser (AVM) er en del av et unormalt vaskulært nettverk med direkte kommunikasjon av arterier og vener uten bindende kapillærer. Arteriovenøse misdannelser i ryggmargenen inkluderer AVM-kar som ligger i hjernens substans (intramedullær), i konvoluttene (intradural) og på overflaten av ryggmargen (ekstramedullær). Spinal vaskulære misdannelser er en sjelden patologi. I strukturen av volumetriske cerebrospinale formasjoner okkuperer de 6-10%. De vanligste ekstramedullære AVM lumbal og thoracic områder. Sykdommen er medfødt, manifesteres oftere hos unge og middelaldrende mennesker. I 40% av tilfellene er det kombinert med andre misdannelser.

årsaker

Vaskulære anomalier dannes under intrauterin utvikling som følge av en lokal svikt i dannelsen av kar med medium og liten kaliber. Et arvelig forhold kan ikke spores. Dysgenese-provokerende faktorer er sykdommer og forgiftninger hos moren under graviditet, intrauterin infeksjoner, fosterhypoksi, negative miljøvirkninger, bruk av gravide legemidler med ugunstig teratogen effekt. Separat er det utløsere som utløser en klinisk manifestasjon: overdreven fysisk aktivitet, vektløfting, graviditet, fødsel, ryggradssvikt, besøk i badet, noen ganger - hypotermi.

patogenesen

Arteriovenøse misdannelser er preget av en lang latent kurs. Det vaskulære systemet i anomaliområdet tilpasser seg arbeidet under de oppnådde forholdene. Med tynn, tynning av veggene til fartøyene som kommer inn i formasjonen, er forekomsten av aneurysmer (fremspring i vaskemuren) mulige. Vevet i ryggmargen i området av anomali kan lider av kronisk iskemi og hypoksi som følge av stjele-mekanismen, når blodet ikke går gjennom kapillærnettet, men blir tømt gjennom arteriovenøse skudd. Derfor vurderes flere patogenetiske mekanismer som bestemmer sykdomsklinikken.

Å gi ut trigger (belastning, graviditet, traumer) forårsaker en økning i metabolismen av spinalceller, noe som forverrer hypoksi og forårsaker dysfunksjon. Det er symptomer på vaskulær myelopati. På den annen side, under påvirkning av utløsere, er det en økning i blodstrømmen, inkludert i AVM. Hvis blodet ikke har tid til å løsne fra arteriene inn i venene, er det økt blodpåfylling av misdannelsen med en økning i volumet. Økende utdanning klemmer røttene eller hjernestoffet - et mønster av radikulært syndrom eller myelopati utvikler seg. Ved tynning av vaskemuren fører økt blodgass til brudd med en klinikk med intramedullær eller subaraknoid blødning.

klassifisering

Spinal arteriovenøse misdannelser er en gruppe av relativt variable vaskulære anomalier. I klinisk praksis tilhører deres valg av den optimale metoden for kirurgisk behandling sin morfologi og plassering. Den mest praktiske søknaden ble funnet i følgende klassifisering:

1. Av struktur - betrakter morfologi av AVM, antall ledende (afferente) arterier og avledende (efferente) vener, deres felles posisjon. Det tillater å dele arteriovenøse misdannelser i henhold til deres hemodynamiske egenskaper.

 • Type I - et bunt av endrede kar med 1-2 hypertrofiske ledende arterier og efferent ven. I flere tilfeller er utløpet i flere årer. Godt synlig på angiogrammer, er blodstrømmen redusert.
 • Type II (glomus) - en kompakt vaskulær tangle med loopy-fartøy, ofte innviklede avferente arterier. Den har flere arteriovenøse shunts, hvor plasseringen er vanskelig å bestemme når radiokontraststudiet. Blodstrømmen styrkes, senkes ned i dreneringsvenen.
 • III type (juvenil) - en sjelden form for store umodne kar. Flere ledende arterier og dreneringsårer av forskjellig kaliber. Blodstrømningen akselereres gjennom misdannelse. Det gir systolisk murmur, hørbar auscultatory.
 • IV type - har ikke små fartøyer Arterien er direkte forbundet med venen av typen "ende til side" eller "ende-til-ende". I sistnevnte variant ser angiogrammet ut som en serpentinbane.

2. Ved lokalisering - tar hensyn til plasseringen av AVM i forhold til ryggmargen. Det er viktig å forstå graden av invasiveness av det kommende kirurgiske inngrep.

 • marg - Fullstendig eller delvis plassert i ryggmargen. Blodforsyningen er utelukkende av spinalkar.
 • Ekstraperimedullyarnye - lokalisert på hjernens overflate, ikke trenge intramedullær. Innstrømning av blod og drenering skjer langs radikale kar.
 • Ekstraretromedullyarnye - ligger på baksiden av hjernen. Den bakre spinalarterien vises som et avferent fartøy. Et sjeldent alternativ.
 • intradural - plassert i spinal (dural) skallet. Innstrømningen er gitt av radikulære arterier, utløpet er ryggårene.

Symptomer på AVM i ryggmargen

Spinal arteriovenøse misdannelser har en lang latent periode, noen ganger en levetid. Individuelle pasienter skal identifiseres ved angiografisk undersøkelse for en annen patologi. Debut, symptomatologi, sykdomsforløpet varierer sterkt avhengig av den patogenetiske mekanismen som blir realisert. Følgelig er apoplektiske og paralytiske varianter av det kliniske bildet isolert.

Apopleksisk form er observert hos 15-20% av pasientene, oftere i ung alder. Det er forårsaket av rupturen av veggen til en av de unormale karene med utstrømning av blod inn i subaraknoidrommet eller stoffet i ryggmargen. Karakterisert ved en plutselig akutt start med intens smerte i ryggraden, svakhet i lemmer. Subaraknoidal blødning er ledsaget av hypertoniske nakkemuskler, andre meningeal tegn. Når AVM befinner seg i thoracic og lumbal ryggmargen, er det svakhet i beina (lavere paraparesis). Arteriovenøse misdannelser i livmorhalsområdet manifesteres ved svakhet i alle ekstremiteter (tetraparese). Motorforstyrrelser er kombinert med en følelse av følsomhet og muskelton. Mulig dysfunksjon av bekkenorganene.

Paralytisk form er preget av gradvis utvikling. Oppstår med permanent forverring av symptomer (progressiv variant) eller med perioder med forbedring / forverring (intermitterende variant). Progressivt kurs observeres i 40% av tilfellene. Det kan være en begynnelse med radikulært syndrom - alvorlig smerte i ryggraden, som strekker seg inn i armen, benet eller brystet (i henhold til den berørte ryggmargsavdelingen). Deretter er muskel svakhet, følsomme lidelser festet. Svakheten i beinmuskulaturen gir økt tretthet når du går. Over tid tar gangen et spastisk tegn. Det er kramper, kramper av muskler i underekstremiteter. Den neste fasen av sykdommen er spastisk økning i tone i bena, forverring av svakhet, brudd på vannlating, avføring. Symptomatikk utvikler seg til en komplett tverrsnesslengelse i ryggmargen. Innføringen av den nedre ryggmargen manifesteres av en reduksjon i muskeltonen, tapet av reflekser.

komplikasjoner

Vanskeligheter ved diagnostisering, sen behandlingstid, lette overgangen av kliniske manifestasjoner fra scenen av reversibelt nevrologisk underskudd til en tilstand av vedvarende patologiske forandringer. Det er grov parese og lammelser, selvbehov er vanskelig, pasienten mister evnen til å gå. Med utviklingen av alvorlig tetraparese er pasienten stadig i sengen, noe som bidrar til utvikling av trykksår, kongestiv lungebetennelse og andre komplikasjoner.

diagnostikk

Evnen til å diagnostisere arteriovenøse misdannelser i ryggmargen dukket opp i klinisk nevrologi på 60-tallet. XX århundre, da medisinsk praksis begynte å introdusere spinal angiografi. Før dette ble vaskulære misdannelser påvist i myelografi som volumetriske formasjoner og diagnostisert kun pålitelig intraoperativt. Nå inkluderer den moderne diagnosen av spinal AVM:

 • Neurologisk undersøkelse. Under undersøkelsen oppdages parese, følsomme forstyrrelser, endringer i reflekser og tone. De oppnådde dataene hjelper neurologen til å bestemme den omtrentlige lokaliseringen av den patologiske prosessen.
 • Lumbal punktering og analyse av cerebrospinalvæske utføres med apopleksisk sykdom. Tilstedeværelsen av blod i spinalvæsken indikerer blødning.
 • MR i ryggmargen. Det gjør det mulig å visualisere arteriovenøs misdannelse, diagnostisere spinalblødning, bestemme volum og plassering.
 • angiografi. Kan utføres ved hjelp av røntgenografi med innføring av kontrastmedium. Mer informativ MR av ryggraden. Den gir en ide om type, plassering, omfang, hemodynamikk av vaskulær anomali. Resultatene av spinal MR angiografi bidrar til å velge en tilstrekkelig metode for behandling, for å planlegge løpet av operasjonen.

Dipdiagnostikk utføres med svulster i ryggmargen, infeksiøs myelopati, multippel sklerose, Stryumpels sykdom, ALS. Den apopleksiske versjonen av AVM-klinikken i ryggmargen er differensiert med et hemorragisk spinalstrøk.

Behandling av AVM i ryggmargen

Spinal arteriovenøse misdannelser som ikke gir kliniske symptomer, som er tilfeldige funn og har en liten størrelse, ikke krever behandling, men trenger regelmessig tilsyn av en nevrokirurg. I nærvær av en klinikk er kirurgisk behandling nødvendig. Følgende metoder brukes:

 • Endovaskulær embolisering- Innføring av et emboliserende stoff i avferentbeholderen. Det utføres under kontroll av angiografi. Det gjør det mulig å oppnå delvis utjevning av lumen i den ledende arterien. Den brukes uavhengig og som forberedelse til kirurgisk fjerning.
 • Åpne sletting - en kirurgisk operasjon, hvor mikrokirurgisk utskillelse, dressing og kryssing av arterier som fører til misdannelse med etterfølgende reseksjon av vaskulært konglomerat, utføres. Et viktig poeng er bevaring av blodtilførselen til ryggmargen.
 • Stereotaktisk radiokirurgi Den brukes på små formasjonsstørrelser, et arrangement på et eksternt sted dersom endovaskulær utrydding er umulig. Det er en ekstra behandling for ufullstendig utvisning av utdanning som et resultat av åpen operasjon, delvis utrydding etter endovaskulær intervensjon. Målrettet bestråling forårsaker aseptisk betennelse, fører til en faset skleroterapi. Ulempen med metoden er en gradvis "lukking" av det vaskulære lumen etter operasjonen. I denne perioden (opptil 2 år) fortsetter sannsynligheten for blødning.

Rehabilitering postoperativ behandling utføres av rehabiliteringsspesialister. MR og angiografi er obligatoriske. Kombinasjonen av disse studiene gjør det mulig å identifisere rester av anomalier, muligens bevart etter fjerning, bestemme utslettingsgraden etter embolisering og radiokirurgisk inngrep.

Prognose og forebygging

Korrekt diagnose og rettidig behandling kan forhindre blødning fra AVM, utvikling av kompresjonsmyelopati, vedvarende motorforstyrrelser. I de fleste pasienter er det en signifikant gjenoppretting av de tapte funksjonene, opp til fullstendig regresjon av det neurologiske underskuddet som har oppstått. I fremtiden er et tilbakefall forbundet med ufullstendig nedleggelse av vaskulære fartøyer fra blodbanen mulig. I flere år etter nevrokirurgisk behandling må pasientene observere en nevrokirurg. Forebygging av forekomsten av AVM er eliminering av bivirkninger på fosteret under graviditet.

Kirurgi i ryggraden og ryggmargen

(495) 506 61 01

Vaskulære misdannelser i ryggmargen

Vaskulære misdannelser i ryggmargen er sjeldne, og i dagens stadium er det fortsatt lite kjent patologi, som preges av et betydelig utvalg av kliniske symptomer. I lys av dette gir diagnosen av denne patologien ganske store vanskeligheter, og dette er i sin tur forbundet med visse problemer med hensyn til å utvikle differensierte metoder for kirurgisk behandling. I tillegg er det ingen klar strukturell og dynamisk klassifisering av spinal arteriovenøse misdannelser.

For tiden isolert durale arteriovenøse fistler eller shunter (type I), glomus intracerebral arteriovenøs misdannelse (type II), juvenil eller kombinert (type III) og intradural perimedullary arteriovenøs fistel (type IV).

I manifestasjoner kan vaskulære misdannelser i ryggmargen ligne transversell myelitt, multippel sklerose, spinalstrøk eller neoplastisk kompresjon. Oftest oppstår problemet i nedre thorax og lumbale ryggrad og som regel forekommer hos middelaldrende hanner.

I de fleste tilfeller av sykdommen først gjør seg mangelfull utvikling av syndromet av progressiv ødeleggelse av ryggmargen, som forekommer sporadisk i noen tilfeller og subakutt strømmer, minner hans symptomer på multippel sklerose. I slike tilfeller er det et bilateralt involvering av spinalotale, kortikospinale kanaler og bakre kolonner i hjernen i en rekke kombinasjoner. Nesten alle pasienter lider paraparesis og kan ikke gå i flere år.

Ca. 30% av pasientene kan oppleve en skarp akutt myeloid transversal myelopati som følge av blødning. Andre har flere sterke forverringer. En av to klager på ryggsmerter eller radikulær smerte, noe som forårsaker en intermittent claudication, som minner om det i innsnevring av lumbale kanalen.

Lyder i arteriovenøse misdannelser er sjelden hørt, men de bør prøves både i ro og etter fysisk anstrengelse. Noen ganger, i cerebrospinalvæsken (CSF a) det er litt forhøyet proteininnhold, detektert pleocytose (økt antall celleelementer i analysen av cerebrospinal væske). Det er også tegn på blødning i stoffet i ryggmargen og cerebrospinalvæsken.

Når myelografi og CT forvalter lesjon funnet i 75-90% av tilfellene, dersom studiet av rygg subaraknoidalrommet utføres i posisjonen til pasienten liggende på ryggen. Anatomiske detaljer av det store flertallet av arteriovenøse misdannelser kan påvises ved hjelp av en ganske kompleks diagnostisk prosedyre - selektiv spinalangiografi. Det lar deg evaluere blodkarene som bringer blod og døm størrelsen på misdannelsen.

For en vellykket kirurgisk behandling av arteriovenøse misdannelser i ryggmargen er nødvendig for å oppnå størst mulig bilde av deres plassering, hemodynamics og angiostrukture som gir differensiert bruk av det optimale for det konkrete tilfellet av kirurgisk teknikk som bruker de mest avanserte mikrokirurgisk teknikk, endovaskulære inngrep.

Preference er gitt til minimalt invasive tilnærminger (hvor det er mulig). For å slå av arteriovenøs misdannelse og redusere intensiteten i blodstrømmen, utføres preoperativ embolisering. Når du resekterer eller slår av det patologiske fokuset, kan du prøve å bruke en direkte tilnærming til den, og blokkerer blodet som gir tilstrømning med bevaring av blodkar som spiser ryggraden.

Resett nestet av misdannelse på en skarp måte bare ved grensen med ryggmargen. Etter det kirurgiske inngrep for kontrollen, utføres en undersøkelse nødvendigvis: magnetisk resonansbilder og spinal-selektiv angiografi (denne kombinasjonen av metoder sikrer påvisning av rester av den patologiske vaskulære formasjonen).

(495) 506-61-01 - hvor det er bedre å betjene ryggraden og ryggmargen

I Israel utførte Dr. Ilya Pekarsky en vellykket operasjon på ryggraden til skuespilleren Yevgeny Plushenko

Med det jeg så, er det vanskelig å leve, ikke som å skate. Innsiden, ikke bare disken, men også mellomvertebrede ledd, leddbånd som forbinder vertebrae ble ødelagt, de var i forferdelig tilstand, dvs. hele mekanismen som holder ryggraden, ble svært ødelagt, "- sier kirurgen, legen Evgenia Plushenko Ilya Pekarsky More

Ryggraden og ryggmargen kirurgi i Israel

Medisin i Israel regnes med rette som en av verdens beste, og dette gjelder fullt for kirurgi i ryggraden og ryggmargen. Lær mer

Israels ledende ekspert på intervertebral brokk kirurgi - Ilya Pekarsky

Neurosurgeon Ilya Pekarsky er en av de ledende kirurger i Israel innen ryggraden og ryggmargen. Intervju med Dr. Pekarsky. Lær mer

Kirurgi av ryggraden og ryggmargen i Moskva

Institutt for nevrokirurgi FGBU Russisk forskningssenter for kirurgi. Acad. B.V. Petrovsky RAMS More

Arteriovenøs misdannelse

Arteriovenøs misdannelse - er en medfødt anomali brudd av den innbyrdes anordning av fartøyer med pathognomonic lokalisering i de cerebrale hemisfærer er imidlertid funnet i andre anatomiske områder, karakterisert ved at tendensen til å utvikle komplikasjoner som vaskulær veggskade integritet.

Resultatet av dannelse av slike spoler dilaterte fartøyer hvor vener og arterier ikke er avgrenset fra hverandre ved hjelp av kapillær penetrering blir arterielt blod til blodårene og ikke omvendt transport av karbondioksid som provoserer utviklingen av acitotiske og hypoksiske komplikasjoner.

Graden av indekser av hemodynamiske forstyrrelser i nærvær av arteriovenøs misdannelse avhenger direkte av de metriske parametrene for unormalt lokaliserte kar, som kan observeres i brede områder.

Årsaker til arteriovenøs misdannelse

Settet av randomiserte studier ble viet til studiet av etiopathogenesis av arteriovenøs misdannelse og, dessverre, så langt er det ingen pålitelig informasjon som bekrefter rollen til dette eller at faktoren i sin utvikling.

Det er et ubestridelig faktum at arteriovenøs misdannelse oppstår hos mennesker selv i perioden med intrauterin utvikling og tilhører kategorien medfødte anomalier av embryogenese.

Felles vitenskapelig forskning utført av genetikere og embryologer avsluttet med oppdagelsen at den maksimale muligheten for misdannelsesutvikling blir observert i de første ukene med embryonal utvikling, nemlig inntil den sjette uken. Etter den syvende uken og til slutten av graviditetens andre trimester, er utviklingen av den mest arteriovenøse misdannelsen av en eller annen lokalisering notert.

I forbindelse med den raske utviklingen av strålediagnostiske teknikker blir deteksjon av arteriovenøs misdannelse av noen patomorfologiske varianter mulig i de tidlige utviklingsstadiene. På grunn av mangel på pålitelige data om opprinnelsen til patologien er det imidlertid fortsatt umulig å utvikle metoder for primær forebygging.

Således forblir den maksimale patogenetiske rollen for utviklingen av arteriovenøs misdannelse av enhver lokalisering bak faktorene i en embryonisk natur.

Ifølge verdensstatistikken over forekomsten av arteriovenøs misdannelse er det data og den sekundære utviklingen av denne anomali som oppstår som følge av den negative effekten av ioniserende stråling, overførte inflammatoriske prosesser i hjernen. I tillegg er risikoen for utvikling av arteriovenøs misdannelse personer som lider av seglcelleform av anemi.

Også mange spesialister noterer sammenhengen mellom utviklingen av arteriovenøs misdannelse og pasientens kjønn (menn lider mer av denne patologien).

Symptomer på arteriovenøs misdannelse

Avhengig av pasientens kliniske manifestasjoner har arteriovenøs misdannelse flere varianter av kurset. Dermed har pasienten en tendens til å øke blodtrykkstallene og foretrukket lokalisering i projeksjonen av den bakre kranialfossa med hemorragisk strømningstype, som observeres i 70% tilfeller. For arteriovenøs misdannelse av denne typen er utviklingen av en storformet misdannelseskode ikke typisk.

Hemorragisk variant i løpet av arteriovenøs misdannelse fører ofte til pasientens funksjonshemming og er preget av høy risiko for blødningsproduksjon.

I 50% tilfeller av hemorragisk type arteriovenøs misdannelse utvikler det patognomoniske kliniske bildet av subaraknoid blødning. Det kompliserte løpet av hemorragisk type arteriovenøs misdannelse består i dannelsen av intracerebral, subdural og blandet lokalisering av hematomer, samt ventrikulær gemotamponade.

Torpidflyt av arteriovenøs misdannelse observeres ved dannelsen av store noder lokalisert i hjernebarken og blodtilførsel til den av grener av den midtre cerebrale arterien.

Med hensyn til klinisk symptom på sløv kurs arteriovenøse misdannelser i første omgang tjener øket konvulsiv beredskap, cluster hodepine, progressive fokale nevrologiske symptomer som oppstår i tumor og hjerneskade.

Legg merke til at arteriovenøs misdannelse i lungene, for eksempel, er det ikke alltid er kjennetegnet ved utviklingen av den klassiske variant av strømningen i form av progressiv luftveislidelser, Cyanotiske hudforandringer og fortykning av spiker phalanxer. I noen situasjoner kan en person til og med ha en langvarig asymptomatisk periode. På et sent stadium i utviklingen av arteriovenøs malformasjon lokalisert i lungene er ledsaget av utviklingen av de manifestasjoner av alvorlig luftveis og hjertesvikt.

Den mest patognomoniske kliniske manifestasjonen av arteriovenøs misdannelse av lungene er progressiv dyspné. Med en komplisert syklus av arteriovenøs misdannelse av denne lokaliseringen, kan pasienten oppleve episoder av hemoptysis.

Auskultatoriske tegn på lunge arteriovenøse misdannelser er forekomsten av støy i projeksjonen av lokaliseringsenheten misdannelse, noe som øker den tid for maksimum inspirasjon med pasienten "liggende på høyre side".

Arteriovenøs misdannelse av ryggmargen er oftest ikke ledsaget av utvikling av spesifikke patognomoniske symptomer som skiller den fra andre sykdommer, ledsaget av skade på ryggradenes strukturer. De første kliniske manifestasjonene i denne situasjonen er brudd på ulike typer følsomhet av forskjellige dybder, samt motoraktivitet.

Arteriovenøs misdannelse av hjernen

I lys av bredere bruk av de nyeste metodene for strålediagnostisering av hjernestrukturer, økte verifikasjonen av arteriovenøs misdannelse betydelig, selv om de kliniske symptomene ikke viste denne patologien.

Samtidig er det i noen pasienter tvert imot en rask utvikling av symptomer, hvor spesifisiteten avhenger direkte av lokalisering av misdannelse i denne eller den hjernestrukturen.

Til cerebrale manifestasjoner, som følge av økt intrakranialt trykk: smerte i området av natur Ekspansjonshode, ledsaget av oppkast, bringe lindring, svakhet, manglende evne til å utføre selv minimal fysisk aktivitet. Spesifikke nevrologiske manifestasjoner arteriovenøse misdannelser, lokalisert i frontallappene nedgangen er intellektuelt-mnestic funksjoner utseende motor afasi, patologisk manifestasjon suge refleks, ustøhet i gang, tilbøyelighet til beslag

De mest spesifikke manifestasjonene av cerebellar arteriovenøs misdannelse er koordinasjonsforstyrrelser, usikkerhet i å gå og utseendet på storskala horisontal nystagmus, muskelhypotensjon.

Arteriovenøs misdannelse i temporal lobe er ledsaget av utvikling av sensorisk avasi, tap av synsfelt og økt kramper.

Ved å anordne den arteriovenøse misdannelser i bunnen av hjernen til pasienten utvikler synsforstyrrelser som skjeling, tap av synsfeltene med blindhet, så vel som forstyrrelser av motorisk aktivitet i lemmene.

Med utviklingen av sykelighet i form av arteriovenøs misdannelse ruptur av åreveggen av pasienten utvikle et klinisk bilde av subaraknoidalblødning i en plutselig alvorlig hodepine, lysskyhet, kvalme og oppkast, ikke bringe lettelse, kortsiktig eller langsiktig tap av bevissthet.

I noen situasjoner, strømmet ut av blodkar akkumulerer og danner et hematom, som er manifestert synshemmede i form av delvis eller total blindhet, skjeling og immobilitet øyne, lammelse i lemmer, taleforstyrrelser, beslag og permanent tap av bevissthet.

Med hensyn til diagnostiske tiltak som pålidelig ikke bare verifiserer diagnosen "arteriovenøs misdannelse av hjernen", men også angir den nøyaktige plasseringen av problemet, brukes cerebral kontrastarteriografi.

Behandling av arteriovenøs misdannelse

Når du velger den beste hensiktsmessig og pathogenetically lyd metode for behandling av en pasient lider av en arteriovenøs malformasjon foran behandlende lege oppgaven med riktig vurdering av pasientens helsetilstand, intensitet av kliniske manifestasjoner, pinpointing anomalier og dens størrelse.

Narkotikabehandling for arteriovenøs misdannelse er som regel utelukkende symptomatisk og innebærer bruk av analgetiske, antikonvulsive legemidler.

Inntil nylig foretok nevrologer å bruke forventet behandling hos pasienter med arteriovenøs misdannelse, forutsatt at det hadde en gunstig kurs. For tiden er det et stort spekter av operative hjelpemidler som tillater eliminering av arteriovenøs misdannelse, og samtidig for å minimere risikoen for komplikasjoner.

Operasjon med arteriovenøs misdannelse innebærer kirurgisk reseksjon og finner sin anvendelse bare for små misdannelser. I tilfelle av en dyp lokalisering av arteriovenøs misdannelse av hjernen, er denne teknikken ikke anvendt på grunn av den høye risikoen for utvikling av intraoperative komplikasjoner.

En annen effektiv metode operativ korreksjon er embolisering av arteriovenøse misdannelser, noe som innebærer innføring av kateteret inn i verten plassering misdannelse og innføring av et spesielt materiale, som har klebende egenskaper, på grunn som fra det generelle kretsløp stenger modifiserte del. Denne metoden virker både som en primær behandling, og som et supplement til klassisk utførelse av kirurgisk reseksjon, for derved å minimere risikoen for intraoperative komplikasjoner som blødning.

I fravær av pasientens risiko for hemoragisk komplikasjon er tillatt å bruke radiokirurgi, i hvilken per node misdannelse fokus virkning av radioaktive stoffer som har en ødeleggende effekt på den arteriovenøs misdannelse. Denne teknikken innebærer bruk av radiohirugii kurs som varer i flere år før en stabil effekt av forsvinningen av arteriovenøs misdannelse.

Arteriovenøs misdannelse - hvilken lege vil hjelpe? I nærvær eller mistenkt utvikling av arteriovenøs misdannelse bør umiddelbart søke råd fra slike leger som en nevrolog og nevrokirurg.

Anomali: arteriovenøs misdannelse av ryggmargen

Arteriovenøs misdannelse (AVM) i ryggmargen er en alvorlig anomali av blodårene. Oftere fra slike vaskulære patologi lider unge mennesker. Det vanligste stedet for lokalisering er thorax og cervical ryggrad. Symptomene på sykdommen er en alvorlig hodepine.

Beskrivelse av sykdommen

Blod, mettet med oksygen, går fra hjertet til menneskets vev og organer. Beriket med oksygen, strømmer blod gjennom arteriene, deretter gjennom mindre fartøy og til slutt går inn i kapillærene. Stedet hvor oksygen passerer i vev og celler kalles en kapillær seng. På samme sted tar blod "karbon" og deretter tilbake gjennom venene tilbake til hjertet.

Arteriovenøs misdannelse er en patologi av utviklingen av ryggmargens vaskulære system, hvor arteriene er direkte forbundet med venene, uten at kapillarene deltar. Blod kommer inn i venene gjennom et spesielt rør kalt en fistel. På grunn av dette strømmer oksygen ikke til vevet, og venene klare ikke med det økte trykket, så de strekker seg og kan til og med briste. En slik patologi av vaskulær utvikling kan forekomme i enhver del av kroppen og fører til ulike konsekvenser.

Det finnes slike typer AVM:

 1. Hjernens hjernehinne - en klynge av kapillærer, sterkt forstørret i størrelse, der det ikke er arterier.
 2. Venøs misdannelse er en samling av vener som ikke er forbundet med arteriene.
 3. Kapillær telangiektasi er en økt akkumulering av kapillærer med lavt trykk.

Arteriovenøs misdannelse kan også danne seg i forskjellige ryggseter. Avhengig av plasseringen, utmerker seg disse typer arteriovene misdannelser i ryggraden:

 1. Intramedullær AVM, når patologi ligger i ryggmargen.
 2. Ekstremimedullær AVM-patologi ligger på overflaten av ryggmargen.
 3. Epidural - patologi er lokalisert i ryggmargens epidurale rom.
 4. Kombinert AVM-patologi påvirker alle deler av ryggmargen.

Med kombinert patologi utvikler venøs hypertensjon (det vil si økt trykk i venene), noe som kan føre til abnormiteter og endringer i vev i ryggmargen.

Årsaker og symptomer på AVM

De eksakte årsakene til dannelsen av slike vaskulære misdannelser i ryggmargen er ikke kjent. Det antas at et brudd i vaskulærsystemet er et inneboende problem som i fremtiden kan forvandle seg til denne typen patologi. Ofte manifesterer sykdommen seg i barndommen eller i en tidlig alder.

Symptomer på misdannelse kan variere. De er avhengige av hvilken type brudd, samt hvor lokaliseringen er lokalisert. Siden den vanligste plasseringen av patologien er cervical og thoracic ryggraden, er sykdommen manifestert av alvorlige hodepine. Samtidig symptomer på AVM: kvalme, oppkast, støy eller ring i ørene, krampeanfall. Hvis sykdommen er i ryggraden, har sykdommen slike symptomer: alvorlig ryggsmerter; prikkende i lemmer; svakhet eller følelsesløshet i lemmer; forstyrrelse av sphincteren, noe som fører til ukontrollert vannlating og avføring; lammelse.

Sykdommen har en paroksysmal karakter. Etter et angrep blir personen raskt nok gjenopprettet. Men uten riktig behandling, vil sykdommen utvikles, anfall igjen og symptomene forverres. Over tid kan sykdommen føre til permanent lammelse av en person. Derfor er det viktig at du treffer ubehagelige symptomer, hvis du er i tvil.

Hvis venen bryter ut på grunn av for mye press, er det en blødning i ryggmargen. Slike blødninger kan utløse et slag. Hvis venen er for full og strukket, oppstår stagnasjon. Det kan trykke på tilstøtende vev i vertebraen, slik at oksygen ikke kommer inn i dem.

Arteriovenøs misdannelse er farlig fordi den kan skade ryggraden.

Diagnose og behandling av arthritiovenøs misdannelse

Bestem forstyrrelsen i utviklingen av blodkar og blodsirkulasjonen i ryggraden kan gjøres ved hjelp av ikke-invasiv (uten å skade de ytre dekslene) og invasive metoder. Ikke-invasive metoder inkluderer magnetisk resonans imaging (MR) eller computertomografi (CT), som gjør det mulig å oppnå nøyaktige bilder av vevet som studeres. En invasiv metode er et angiogram, en prosedyre der et kateter settes inn i arterien, som er avansert til sonen av unormal vaskulær utvikling. Deretter finner en spesiell substans som "belyser" fartøyene i bildene i kateteret.

Hvis det ikke er blødning i ryggraden, kan det bare være nødvendig å observere med en spesialist, uten manipulering. I dette tilfellet kan de forskrive medisiner for å forbedre blodsirkulasjonen og forhindre anfall. Hvis et brudd i det vaskulære systemet er en trussel mot menneskers helse eller liv, utføres behandling ved hjelp av visse metoder.

Tilstedeværelsen av AVM er en stor risiko for kroppen. En slik sykdom forårsaker et brudd på blodsirkulasjonen, utstrømning av blod. Det kan provosere blødninger, ryggmargsinfarkt, slag og jevne lammelse.

I nærvær av angst symptomer eller manifestasjoner, er et besøk til legen obligatorisk.

Venøs overbelastning med osteokondrose

For den vanlige funksjonen av kroppen krever hjernens ernæring. Dette gjøres ved sirkulasjon. I regionen av ryggraden strømmer mange fartøyer til hjernen, som utfører denne funksjonen.

Osteokondrose av livmoderhalsen er en sykdom av platene, hvor deres bruskvæv er tynnet. Med osteokondrose blir leddene gradvis ødelagt, flatet og klemmet muskler og kar. Dette lukker blodstrømmen fra eller til hjernen.

Hvis utstrømningen av blod forstyrres, begynner venøs stasis i livmorhalsen. Akkumuleringen av venøst ​​blod utvider venene og kan føre til brudd. Det er flere typer forstyrrelser med venøs utstrømning: venøs encefalopati og venøs overbelastning.

Således fører osteokondrose til en "sult" i hjernen, som følger med slike symptomer:

 • konstant hodepine;
 • økt hodepine med skarpe sving i nakken, skiftende vær eller etter å ha drukket alkohol;
 • døsighet og svakhet i løpet av dagen;
 • poser under øynene;
 • svimmelhet;
 • bevissthetstap.

I tillegg dannes knoglevekst ved cervikal osteokondrose ved stedet for det ødelagte bruskvævet, noe som ytterligere skader tilstøtende vev og fremkaller en utstrømningsforstyrrelse. De klemmer også nerverøttene og gir smertefulle symptomer.

Krenkelse av utstrømning av et venøst ​​blod ved en osteokondrose av en cervical avdeling av ryggrad oppstår på grunn av en feil livsstil hos personen. Sedentært arbeid på datamaskinen, hvor muskler i livmoderhalsen er sterkt anstrengt og hodet strekker seg ufrivillig frem - hovedårsaken til sirkulasjonsforstyrrelser og blodutstrømning.

Hvordan behandle venøs utstrømningsforstyrrelse

For å forbedre venøs utstrømning med osteokondrose i livmoderhalsen, må du justere livsstilen din. Det er nødvendig å forlate slike skadelige vaner som å spise fastfood, røyking og drikking av alkohol. Å gjøre sport er den beste hvile etter en hard dag, spesielt hvis du er kontorist.

Selvfølgelig, hvis en person jobber, for eksempel som en laster eller byggherre, vil aktiv trening i treningsstudioet ikke fungere. I slike tilfeller er svømming den ideelle form for fysisk aktivitet. Klasser i vannet utøver ikke press på rygg og ledd. Vann hjelper til med å strekke og slappe av vertebrae, mens du bruker nesten alle musklene i kroppen, som lar deg holde musklene tonet.

Hver dag er det nødvendig å utføre øvelser for utstrømning av venøst ​​blod i cervikal osteokondrose. Øvelser kan utføres hjemme eller på arbeidsplassen. De mest effektive og enkle øvelsene som bidrar til å forbedre utstrømningen av venøst ​​blod i osteokondrose.

 1. For å utføre øvelsen trenger du en stol med en rygg. Sitt flatt på stolen og slapp av hele kroppen. Kast hodet tilbake og sitte i denne stillingen i omtrent et minutt. Pust dypt og jevnt. Ta en kort pause og gå rundt. Kjør det 2 flere ganger.
 2. Under denne øvelsen kan du stå eller sitte - etter eget skjønn. Slapp av og sakte berøre haken på brystet. Deretter sakte du også langsomt hodet og strekker seg oppover, som om noen løftet deg ved hodet. Gjenta 8-10 ganger. Trening avhenger av helsetilstanden din.
 3. For å utføre denne øvelsen, sitte på en stol og slapp av. Begynn å snurre nakken, forestill deg at du trekker et hode med en figur åtte. Ikke hold pusten mens du gjør øvelsen.
 4. For denne øvelsen, sitte ved bordet og plasser albuer på benken. Kryss fingrene dine og legg haken på dem. Trykk sterkt mot fingrene dine. Strip trykk og hvile. Gjenta opptil 10 ganger. Du kan også legge hendene på pannen og gjøre 10-12 slik press på hendene.

Disse øvelsene vil bidra til å styrke nakke muskler og lære å slappe av dem. I tillegg er øvelsene nyttige for de fleste hvirvler. De forhindrer sletting av bruskvæv.

For å forhindre venøs stasis i ryggraden, er massasje egnet.

Les Mer Om Fartøyene