Hva er farlig aterosklerotisk hjertesykdom?

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er aterosklerotisk hjertesykdom (forkortet ABS), som fører til utvikling. Symptomer og diagnose av denne sykdommen, metoder for konservativ og kirurgisk behandling.

Aterosklerotisk hjertesykdom er en sykdom som utvikler seg som et resultat av innsnevring av koronararteriene, blodforsyning av hjertet, aterosklerotiske plakk. Aterosklerotiske plakk vises på grunn av avsetning av fettstoffer inne i vaskulære vegger. De begrenser blodtilførselen til myokardiet (hjerte muskel), på grunn av det det ikke får nok oksygen.

Hjerte berørt av aterosklerotisk sykdom

Det bør umiddelbart noteres at det ikke foreligger en slik diagnose i den kliniske klassifikasjonen av hjerte-og karsykdommer, men den er i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer, som er en del av gruppen kronisk iskemisk hjertesykdom.

Ved delvis overlapping av koronararteriene oppstår en diffus død av kardiomyocytter (hjerteceller) som erstattes av bindevev. I dette tilfellet utvikler aterosklerotisk kardiosklerose - en av konsekvensene av aterosklerotisk sykdom. Over tid svekker ABS myokardiet og fører til hjertesvikt og arytmier.

Også aterosklerose i koronararteriene kan kompliseres av utviklingen av stabil og ustabil angina pectoris, arytmier, hjerteinfarkt (MI) og plutselig hjertedød. Alle disse sykdommene fører til hjertesvikt.

Helt kurere denne sykdommen er nesten umulig, siden det motsatte aterosklerose i koronararteriene og føre dem til døden kan ikke være cardiomyocytes. Imidlertid kan rettidig oppførsel av konservativ og kirurgisk behandling ofte stoppe sykdomsprogresjonen og eliminere symptomene.

Aterosklerose i kranspulsårene anses som en av de hyppigste dødsårsakene over hele verden. Kardiologer og hjertekirurger er engasjert i diagnose og behandling av denne sykdommen.

Årsaker til patologi

Årsaken til atherosklerotisk sykdom er vanligvis akkumulering av fettstoffer i veggene i kranspulsårene, som blod forsyner myokardiet. Denne akkumuleringen kalles atherosklerotiske plakk, eller atheromer, det smalker lumen av arteriene og begrenser blodstrømmen til hjertemuskelen. Denne prosessen kalles aterosklerose.

Risikoen for atherosklerotiske plakk økes betydelig av følgende faktorer:

 • Røyking er en viktig risikofaktor for aterosklerose. Både nikotin og karbonmonoksid fra røyken setter hjertet under stress, noe som gjør at det slår raskere. Disse stoffene øker også risikoen for blodpropper. Andre stoffer i tobakkrøyk kan skade endotelet (indre skall av blodkar) i kranspulsårene. Røyking øker risikoen for åreforkalkning ved kranspulsårene med 24%.
 • Økt blodtrykk, noe som øker byrden på hjertet og kan føre til utvikling av aterosklerotisk sykdom.
 • Økt kolesterol i blodet. Kolesterol er et stoff som produseres i leveren fra mettet fett som kommer inn i kroppen fra mat. Det antas at kolesterol er stoffet som ligger til grund for dannelsen av aterosklerotiske plakk.
 • Mangel på vanlig trening. Fysisk inaktivitet forverrer andre risikofaktorer for aterosklerose, noe som bidrar til økt kolesterol og blodtrykk, diabetes, fedme.
 • Usunn mat med overdreven spising, rik på mettet fett, kolesterol, natrium og sukker.
 • Tilstedeværelse av diabetes mellitus. I denne sykdommen blir risikoen for å utvikle aterosklerotisk hjertesykdom doblet.
 • Overvekt eller fedme.
 • Familiehistorie av aterosklerose. Risikoen for atherosklerotisk sykdom øker dersom en person har en mannlig relativ yngre enn 55 år eller en kvinne under 65 år som har denne sykdommen.

Over tid kan aterosklerotiske plakk herde eller rive. Herdet atherom innsnevrer lumen i kranspulsåren og reduserer leveransen av oksygenrikt blod til myokardiet. Dette forårsaker angina (smerte eller ubehag i hjertet).

Hvis plakk er revet, er blodplater festet til overflaten, som begynner å danne en trombose. Trombosen kan ytterligere begrense lumen av arterien og forverre symptomene på angina pectoris. Hvis den lukker fartøyet helt, utvikler myokardinfarkt (forkortet MI).

karakteristiske symptomer

I seg selv forårsaker atherosklerose i kranspulsårene ikke noen symptomer før blodtilførselen av myokardiet og hjertets kontraktile funksjon begynner å lide. Da vises de hyppigste konsekvensene av aterosklerotisk sykdom:

 1. Angina pectoris.
 2. Arytmi.
 3. Hjertesvikt.

Det kliniske bildet avhenger av hvilken type patologi som førte til aterosklerose i kranspulsårene.

1. Symptomer på angina pectoris

Angina utvikler seg med delvis overlapping av lumen i koronararterien. Det kan manifestere som ubehagelige opplevelser, som er som fordøyelsesbesvær. Et alvorlig anginaangrep forårsaker imidlertid smerte i hjertet, som kan spre seg i hender, nakke, underkjeven, ryggen eller magen.

Smerte i hjertet med angina pectoris

Angina utløses ofte av fysisk anstrengelse eller stressende situasjoner. Symptomene går vanligvis mindre enn 10 minutter, de lindres av hvile og bruker en pille eller spray med nitroglyserin.

2. Symptomer på hjerterytmeforstyrrelser

En pasient med arytmi kan føle at hjertet hans mangler beats eller kutter for fort.

Arrhythmia på EKG. Klikk på bildet for å forstørre

Noen pasienter beskriver arytmi som en følelse av fladder i brystet. Andre symptomer:

 • angst;
 • generell svakhet og tretthet;
 • svimmelhet og svimmelhet;
 • kortpustethet;
 • smerte i brystet.

3. Symptomer på hjertesvikt

Når hjertet som følge av ABS blir svakere og ikke lenger kan pumpe blod gjennom hele kroppen, utvikler hjertesvikt.

Dette fører til stagnasjon av væske i lungene, noe som fører til utseende av dyspnø. Ved hjertesvikt utvikler ødem på nedre ekstremiteter også.

Diagnostiske metoder

Etter å ha funnet ut symptomene og gjennomført en undersøkelse av pasienten, foreskriver legen en instrumentell undersøkelse, som inkluderer følgende metoder:

 • Elektrokardiografi er opptak av elektriske impulser i hjertet, noe som kan vise utilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet. Noen ganger gjennomføres Holter-overvåkning - EKG-opptak innen 24 timer.
 • Ekkokardiografi - Oppkjøpet av hjertebildet ved hjelp av ultralydbølger. I løpet av denne undersøkelsen kan leger bestemme kontraktiliteten til hjertets vegger.
 • Stresstest - studien av hjerteresponsen mot fysisk stress. Under denne undersøkelsen går pasienten på tredemølle eller går på en motorsykkel, og på dette tidspunktet registreres han med EKG.
 • Angiografi er undersøkelsen av koronararteriene ved å introdusere kontrast i dem ved å bruke et langt, tynt og fleksibelt kateter gjennom karet i lysken. Angiografi lar deg se steder av innsnevring og overlapping av kranspulsårene.
 • Datatomografi er en undersøkelsesmetode, hvor en serie av røntgenbilder av hjertet utføres. Da blir bildene behandlet av datamaskinen for å lage et detaljert bilde av hjertet. Noen pasienter utfører CT-angiografi, for hvilken en kontrast administreres under undersøkelsen. Denne metoden lar deg lage et bilde av koronararteriene.
Kompleks diagnose av hjertet

behandling

Behandlingen av ABS kan bidra til å lindre symptomene og redusere risikoen for ytterligere problemer, det er umulig å helbrede sykdommen helt. Vanligvis kan aterosklerotisk hjertesykdom styres av en kombinasjon av livsstilsendringer, legemiddelbehandling og kirurgiske inngrep.

Endring i livsstil

En livsstilsendring bidrar til å forhindre eller sakte fremdriften til ABS.

 1. Slutte å røyke
 2. Overvåk blodtrykket.
 3. Kontroller regelmessig nivået av kolesterol i blodet.
 4. Kontroller diabetes.
 5. Tren regelmessig.
 6. Følg reglene for sunn mat.
 7. Oppretthold en normal vekt.
 8. Reduser stress.

Medisineringsterapi

For å behandle ABS bruker mange forskjellige stoffer. Til dem tilhører:

 • Legemidler for å senke kolesterol i blodet - statiner (atorvastatin, rosuvastatin).
 • Antiaggregeringsmidler (aspirin, klopidogrel, ticagrelor) er stoffer som forhindrer dannelsen av blodpropper.
 • Betablokkere (bisoprolol, nebivolol) er legemidler som reduserer hjertefrekvensen og senker blodtrykket.
 • Nitroglyserol - preparat selges i form av tabletter, spray, eller plaster, som kort øker koronar og forbedrer blodstrømmen til hjertemuskelen.
 • ACE-inhibitorer (ramipril, perindopril) eller angiotensin-reseptorantagonister (valsartan, losartan) - to grupper av disse stoffene som senker blodtrykket og bidra til å hindre utviklingen av ABS.
 • Diuretika (furosemid, torasemid) er stoffer som fjerner overflødig væske fra kroppen. Ofte, med ABS, de er foreskrevet til pasienter med symptomer på hjertesvikt.

Kirurgisk behandling

Hvis koronararterier er innsnevret av atherom eller symptomene på atherosklerotisk sykdom ikke kan lindres ved hjelp av konservative metoder, blir kirurgisk behandling brukt til å forbedre blodtilførselen til hjertet. Disse metodene inkluderer:

 1. Angioplastikk og stenting. Under denne intervensjonsprosedyren legger legen et langt og tynt kateter inn i den trange delen av kranspulsåren. Gjennom dette kateteret til innsnevringsstedet holdes en spesiell ballong, som deretter oppblåses ved å trykke en aterosklerotisk plakk til vaskulærveggen. For å opprettholde den åpne tilstanden til arterien, installerer legene ofte en stent i lumen - en intravaskulær protese som ligner et rør der veggene består av et metallnett.
 2. Bypassering av kranspulsårene er en åpen hjerteoperasjon, hvor hjertekirurger oppretter et bypass for blodet, omgå stedet for kranspuls okklusjon.

outlook

Prognosen for aterosklerotisk hjertesykdom er relatert til type sykdom, antall berørte kranspulsårer og graden av forstyrrelse av venstre ventrikulær funksjon. For eksempel:

 • En pasient med en arteriell lesjon og bevaret venstre ventrikulær funksjon har en utmerket prognose (5-års overlevelsesrate overstiger 90%).
 • En pasient med alvorlig forringelse av venstre ventrikulær funksjon og lesjon av tre kranspulsårer har en dårlig prognose (5 års overlevelse mindre enn 30%).

Symptomer på atherosklerotisk hjertesykdom og behandling

Hvis pasienten er diagnostisert med aterosklerose i hjertet aorta, innebærer behandling en integrert tilnærming. Sykdommen er preget av et kronisk kurs og kan føre til utvikling av ekstremt alvorlige komplikasjoner som truer pasientens liv. Aterosklerotisk hjertesykdom er en patologisk tilstand preget av en gradvis lesjon av koronararteriene, som følge av at blodtilførselen til hjertemuskelen er svekket. Ifølge statistiske data ligger denne patologiske prosessen først blant alle sykdommer i kardiovaskulærsystemet, noe som fører til døden til en person.

Generelle synspunkter

For å få full forståelse av de patologiske mekanismene ved utviklingen av denne sykdommen, må du vite hva som er aterosklerose.

I hjertet av denne sykdommen ligger forandringen i prosessene av lipidmetabolismen og akkumuleringen i karet av fettstoffer.

Under påvirkning av ugunstige faktorer er en forstyrrelse av integriteten til blod linjer av veggene, disse partier inflammasjon og akkumulasjon deri lipoproteiner og kolesterol fra hvilken etterfølgende dannede aterosklerotisk plakk.

Så begynner å danne aterosklerose i hjertekarene. I de første stadier av utviklingen av den patologiske tilstanden er strukturen av fettneplasmene på de indre veggene i de vaskulære veiene mild, men ettersom sykdommen forverres, akkumuleres kalsium i plakkene, de herdes og øker i størrelse. Dette fører til en innsnevring av lumen i koronararteriene og en senking av blodstrømmen.
Å forstå mekanismen for åreforkalkning utvikling er svaret på spørsmålet hva er aterosklerotisk hjertesykdom. På grunn av brudd på blodstrømmen begynner hjertemuskelen å være utilstrekkelig tilført med oksygen. Som følge av kronisk hypoksi (oksygen sult) i hjertemuskulaturens celler utvikles det uregelmessige forandringer, noe som fører til dannelse av hjerteinfarkt (CHD).

De provokerende faktorene

Lanseringen av patologiske prosesser i menneskekroppen er i stor grad bestemt av tilstedeværelsen av følgende ugunstige faktorer:

 1. I de fleste kliniske tilfeller utvikles aterosklerotisk sykdom hos mennesker hvis slektninger også lider av denne patologien. I dette tilfellet skyldes skaden på vaskulærsengen en genetisk predisposisjon.
 2. Aterosklerose av aorta kan utvikle seg mot bakgrunnen av hypertensjon.
 3. Risikoen for kardiovaskulære patologier er mye høyere hos personer med vanedannende vaner (nikotin, alkoholavhengighet).
 4. Den stillesittende livsstilen til en person har en ekstremt ugunstig effekt på tilstanden til hans fartøy.
 5. Fedme av hvilken som helst grad.
 6. Endokrine sykdommer, spesielt diabetes.
 7. Hormonal ubalanse, for eksempel hos kvinner i overgangsalderen.

Hver av disse faktorene bidrar til forverring av den generelle tilstanden til pasientens kropp og kan provosere akselerasjonen av dannelsen av aterosklerotiske plakk i lumen i koronararteriene.

Manifestasjoner av sykdommen

Aterosklerotisk hjertesykdom er farlig fordi i de tidlige stadiene er skjult i, som et resultat av hvor pasienten ikke engang gjette om brudd blodtilførsel til hjertemuskelen. Patologiske tegn på denne sykdommen vises først etter at lumen i koronararteriene er betydelig redusert. Symptomer på atherosklerose i hjertekarene inkluderer:

 1. Periodisk forekomst av smerte i brystet, som ligner et angina pectorisangrep. Pasienten merker et plutselig utseende av brennende smerter bak brystbenet, som bestråler inn i arm, nakke og skulderblad. Som regel er smerteopplevelser lokalisert i venstre halvdel av kofferten og oppstår etter betydelige fysiske eller psykomotiske belastninger. Smertsyndrom er den viktigste manifestasjonen av aterosklerotisk hjertesykdom.
 2. Økning i generell svakhet, reduksjon i pasientens evne til å jobbe.
 3. Utviklingen av arytmi - pasienten registrerer en endring i hjertefrekvensen (hurtighet, en følelse av hjertestans).
 4. Økt svette.
 5. Forstyrrelser av pust forårsaket av utseende av dyspné etter betydelig fysisk eller psykomotisk belastning. Et karakteristisk tegn på tapet av kranspulsårene er økningen i dyspnø, når pasienten tar en horisontal posisjon.

I enkelte kliniske tilfeller kan pasienter klage over periodiske angrep av svimmelhet og kvalme.

Det kliniske bildet av denne patologiske tilstanden i hver pasient er forskjellig og avhenger både av de individuelle egenskapene til organismen og på den vanlige livsstilen.

Hvis det er mistanke om hjertesykdom, er det nødvendig å konsultere terapeuten eller kardiologen så snart som mulig, hvem vil foreskrive den nødvendige undersøkelsen i dette tilfellet.

Diagnostiske tiltak

Symptomer og behandling av aterosklerotisk hjertesykdom er i stor grad avhengig av de individuelle egenskapene til pasientens kropp. For å utvikle adekvat terapeutisk taktikk, foreskriver legen at pasienten har en grundig undersøkelse:

 • innsamling av en anamnesis (historie) av sykdommen, identifisering av tilstedeværelse av arvelig predisponering til forekomsten, klargjøring av pasientens klager på behandlingstidspunktet;
 • biokjemisk blodprøve for å bestemme nivået av lipidforbindelser i karet
 • spesiell stresstesting;
 • EKG, hjerteovervåking av hjertet (daglig kontroll over aktiviteten til hjertemuskelen);
 • forskjellige røntgenmetoder for undersøkelse ved bruk av kontrastmedium;
 • datatomografi;
 • ultralyd undersøkelsesmetoder (ekkokardiografi, dopplerometri).
Biokjemisk blodprøve

Bare å ha resultatene av diagnostiske tiltak ved hånden, kan den behandlende legen bestemme seg for spørsmålet om hvordan å behandle aterosklerose i aorta. Av stor betydning i dette tilfellet er faktorer som pasientens alder, alvorlighetsgraden av patologiske forandringer i koronararteriene, i tillegg kroppens individuelle egenskaper og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.

Hvilke medisinske tiltak brukes

Hvis pasienten er diagnostisert med aterosklerose i aorta, bør behandlingen utføres på en komplisert måte. Samtidig er de viktigste målene som tilstede legen for å redusere intensiteten av patologiske symptomer og forbedre tilstanden til karet. Aterosklerotisk hjertesykdom, aterosklerose av aorta er en kronisk sykdom, hvor behandlingen kan utføres ved konservative og operative metoder. Kirurgisk inngrep er et ekstremt mål og utføres med ineffektivitet av tradisjonelle metoder for korrigering av patologiske forstyrrelser.

Konservativ terapi inkluderer følgende aktiviteter:

 1. Behandling av samtidige endokrinologiske lidelser, restaurering av lipidmetabolisme, normalisering av kroppsvekt. For utnevnelsen av slik behandling krever konsultasjon av endokrinologen.
 2. Det er nødvendig å behandle aterosklerose i hjertet aorta i kombinasjon med kostholdsterapi. I pasientens vanlige diett bør forbruk av for høyt fett, høyt kaloriinnhold og hermetisk mat være begrenset. Det terapeutiske kostholdet utvikles for hver pasient av en diettist hver for seg.
 3. Introduksjon til utøvelsen av daglig målerøvelse. I tilfelle utvikling av aterosklerotisk hjertesykdom er det mest optimale alternativet daglige lange tursturer.
 4. Bli kvitt avhengighet.

Hovedprinsippet for medisinbehandling er livslang inntak av medisiner som bidrar til å redusere kolesterol i karet (statiner).

Avhengig av den spesielle kliniske bildet av ytterligere medikamenter kan bli administrert for å redusere intensiteten av de patologiske symptomer, for å vitaminkomplekser forbedre den generelle tilstanden til pasienten, og midler som øker de reologiske egenskaper av blod og hindre prosesser av trombedannelse (basert på aspirin).

Ekstra terapier

Hvis konservativ behandling ikke er effektiv nok og sykdommen fortsetter å utvikle seg, er kirurgi indisert. Det finnes flere typer kirurgiske metoder for behandling av aterosklerotiske lesjoner av kranspulsårene:

koronar stent

 1. Aortokoronær bypass: Under operasjonen skaper kirurgen en bypass i området av det berørte området i blodbanen, som bidrar til å normalisere blodstrømmen. Denne metoden er langt den mest populære og effektive. Den viktigste ulempen er en lang rehabiliteringsperiode.
 2. Intravaskulær stenting er etableringen av en spesiell enhet (stent) i lumen av den berørte arterien, som bidrar til å utvide det patologiske området og normalisere blodsirkulasjonen.
 3. Ballong dilatasjon er en forlengelse av de smalte seksjoner av arterien, som oppnås ved å introdusere et tynt kateter inn i dens lumen med en ballong festet til den og gradvis oppblåst den.
 4. Laser angioplastikk tjener som en alternativ behandlingsmetode og utføres når ballongutvidelse ikke er mulig. Restaurering av skjemaet og funksjonaliteten til de berørte områdene av koronararteriene oppnås ved eksponering for dem fra innsiden med laserstråler.

Operative behandlinger bidra til å eliminere aterosklerotisk plakk, og å utvide lumen av de berørte blodårene, men garanterer ikke full gjenoppretting av aterosklerotisk hjertesykdom. Etter operasjonen trenger pasienten livslang vedlikeholdsbehandling.

Hva er komplikasjonene av sykdommen?

Aterosklerose i koronararteriene kan føre til at pasienten utvikler svært alvorlige komplikasjoner:

 • ulike former for angina pectoris: i begynnelsen av angrepene er ekstremt sjeldne, men som forverring av patologiske forandringer i karet, blir angina stabil;
 • akutt myokardinfarkt (nekrose av hjerte muskelstedet);
 • dannelse av kardiosklerose etter infarkt (erstatning av nekrotiske deler av myokardiet med bindevevselementer);
 • hjerterytmeforstyrrelser;
 • kronisk hjertesvikt;
 • plutselig koronar død.

Den siste komplikasjonen er den mest alvorlige og er dødsårsaken hos pasienter i mer enn 70% av kliniske tilfeller. Faren er forårsaket av det faktum at pasientens angrep plutselig skjer mot bakgrunnen av fullstendig velvære av den generelle tilstanden når en person er utenfor den medisinske institusjonen.

For å hindre forverring av aterosklerotisk sykdom og komplikasjoner, må pasienten strengt overholde alle medisinske råd knyttet til kosthold og maksimal optimalisering av deres tradisjonelle levemåte. Av stor betydning er den konstante overvåking av blodtrykksindikatorer, periodiske laboratoriet blodprøver for å bestemme nivået på kolesterol i det, regelmessig kontroll med den behandlende legen. Alle disse tiltakene bidrar til å forbedre prognosen for sykdommen betydelig og bidra til normalisering av pasientens livskvalitet.

video

Hvordan rengjøre kolesterolkarbonene og slippe av med problemer hele tiden?!

Forårsake symptomer på høyt blodtrykk, høyt blodtrykk og en rekke andre kardiovaskulære sykdommer er tilstoppet med kolesterol fartøy, konstant nervøs stress, langvarig og dype erfaringer, gjentatte sjokk, et svekket immunforsvar, arv, natt arbeid, eksponering for støy, og til og med et stort antall av forbruk av salt!

Ifølge statistikken kan ca 7 millioner årlige dødsfall være forbundet med høyt blodtrykk. Men studier viser at 67% av hypertensive mennesker ikke engang mistenker at de er syke!

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju der hemmeligheten om å bli kvitt kolesterol og bringe trykket tilbake til det normale, avsløres. Les artikkelen.

Aterosklerotisk hjertesykdom

Aterosklerotisk hjertesykdom

Aterosklerotisk hjertesykdom (arteriell kardio) - kroniske forandringer i koronararteriene på grunn av deres luminal patens brudd inntil fullstendig lukking som et resultat av dannelsen av kolesterol avleiringer. Som et resultat av disse endringene, brytes de grunnleggende funksjonene til hjertet.

Aterosklerotisk hjertesykdom er forårsaket av nedsatt blodgennemstrømning i koronararteriesystemet. Når kombinert predisponerende faktorer (livsstil, genetisk predisposisjon) i projeksjonen av kranspulsårene akkumuleres kolesterol akkumulering. Grunnlaget for en atherosklerotisk plakk er kolesterol. Over tid øker plakkene og forårsaker større innsnevring av lumen. Dette bryter strømmen av blod, næringsstoffer og oksygen.

Aterosklerotiske plakk er dannet mot en bakgrunn av underernæring, arteriell hypertensjon, fedme, diabetes, røyking, hypodynami.

Symptomer på aterosklerotisk hjertesykdom

I de tidlige stadier av arteriell kardiosklerose er asymptomatisk. Kliniske symptomer utvikler seg ved en uttalt innsnevring av lumen i koronararterien og manifesteres ved angrep av kardialgi eller angina pectoris, hjerterytmeforstyrrelser, kronisk sirkulasjonsinsuffisiens. Syndrom av plutselig død er mulig.

På utvikling av aterosklerotisk hjertesykdom kan indikere følgende symptomer:

 • Brennende smerte i venstre halvdel av brystet, gir i arm og nakke. Smerte manifesterer seg under fysisk stress eller i stressende situasjoner og går i ro
 • svakhet
 • Progressiv dyspnø, som øker i horisontal stilling

Det kliniske bildet avhenger av form og egenskaper av sykdomsforløpet. I alvorlige tilfeller innen en time etter utseendet av de første kliniske tegnene, kan pasientens død forekomme.

Diagnose av aterosklerotisk hjertesykdom er basert på historiedata (tilstedeværelse av IHD, arytmier, aterosklerose, etc.), symptomer og forskningsresultater. Hovedtypen av forskningen er som følger:

 • Biokjemisk blodprøve
 • EKG
 • ekkokardiografi
 • Sykkel ergometri

Det er følgende former for sykdommen:

 • Diffusiv storfokalform
 • Diffus liten fokalform (skleroseplasser ikke overstige 2 mm)

Hvis det er aterosklerotisk hjertesykdom eller en mistanke om det, bør du umiddelbart søke råd fra en terapeut og / eller kardiolog.

En pasient som har aterosklerotiske forandringer i kranspulsårene, må følge anbefalinger fra en ernæringsfysiolog for livet og ta foreskrevet medisiner.

Behandling av aterosklerotisk hjertesykdom

Valget av behandling avhenger av alvorlighetsgraden av koronararteriene. Behandlingen utføres i følgende retninger:

 • Normalisering av lipidmetabolismen
 • Konservativ terapi
 • Operativ behandling

Narkotikabehandling omfatter langtidsstyring av statiner under kontroll av laboratorieparametere av leverfunksjon, livslang mottak av preparater av salicylater.

For tiden er den eneste effektive metoden for å eliminere manifestasjonene av aterosklerotisk hjertesykdom kirurgisk behandling (aortokoronar bypass). Alternative metoder for kirurgisk behandling: ballong dilatasjon, laser angioplasti, etablering av intravaskulær stent.

Kirurgisk behandling fjerner eksisterende aterosklerotiske plakk, men forhindrer ikke ytterligere progresjon av sykdommen. Derfor, i den postoperative perioden og for livet, må pasienten følge en diett med en begrensning av salt, fett og stekt mat. ta foreskrevet medisiner; Juster blodtrykket, normaliser vekten, slutte å røyke og eliminere andre risikofaktorer.

 • plutselig død innen en time fra det øyeblikket de første symptomene manifesterte seg
 • angina pectoris
 • hjerteinfarkt
 • kardioklerose etter infarkt
 • hjertesvikt
 • hjerterytmeforstyrrelser

Forebygging av aterosklerotisk hjertesykdom

Forebygging av aterosklerotisk hjertesykdom er å forhindre dannelsen av aterosklerotiske plakk.

Primær forebygging av utdanning innebærer opprettholdelse av en sunn livsstil: et sunt og balansert kosthold, unngåelse av dårlige vaner, fysisk aktivitet etc.

Sekundær forebygging er rettet mot behandling av eksisterende sykdommer som fører til utvikling av kardiosklerose. Disse tiltakene inkluderer et øyeblikkelig besøk til den behandlende legen og en fullstendig undersøkelse av kroppen.

Aterosklerotisk hjertesykdom - symptomer, årsaker og stadier av sykdommen, behandlingsmuligheter og komplikasjoner

For hele hjertefunksjonen, som enhver annen kropp, trenger en tilstrekkelig mengde næringsstoffer og oksygen. Blodforsyningen til den "organiske motoren" er gitt av spesielle fartøy, som kalles koronar. Eventuelle patologiske endringer i dem forårsaker et brudd på blodsirkulasjonen og irreversible prosesser i kroppen, øker risikoen for død.

Hva er aterosklerotisk hjertesykdom?

Sunn arterier er preget av elastisitet og elastisitet av veggene. Med alder mister de disse fysiologiske egenskapene. På veggene i arteriene akkumuleres fettavsetninger gradvis, noe som fører til en innsnevring av beholderens diameter, opp til fullstendig blokkering (okklusjon). Slik utvikler aterosklerotisk hjertesykdom. Det er preget av et svakt kurs og ingen signifikante symptomer. I gruppen av kardiovaskulære sykdommer er dødeligheten fra kranspuls aterosklerose den høyeste i verden.

årsaker

Dannelsen og akkumuleringen av kolesterolplakkene (eller athere) på veggene i kranspulsårene er hovedårsaken til aterosklerotisk hjertesykdom. De forstyrrer blodtilførselen til hjertemuskelen. Hos eldre pasienter er disse endringene svært vanlige. Risikoen for atheromdannelse og patologiske forandringer i koronararteriene økes med følgende faktorer:

 • Røyking øker risikoen for å utvikle sykdommen med 24%. Sigarettrøyk har en stressende effekt på hjertet og ødelegger fartøyets indre skall.
 • Stadig økt blodtrykk øker belastningen på hjertemuskelen.
 • Høyt kolesterol. Stoffet er syntetisert i leveren fra mettet fett. Leverdysfunksjon forårsaker høyt kolesterol i blodet.
 • Feil mat. Overflødig mengde fettaktig, søt mat i kostholdet fører til dannelsen av "dårlig" kolesterol, som er avsatt på veggene i blodårene.
 • Begrenset motoraktivitet forårsaker stillestående fenomener i sirkulasjonssystemet. En stillesittende livsstil øker effekten av andre risikofaktorer.
 • Risikoen for å utvikle aterosklerose er 2 ganger høyere hos pasienter med diabetes mellitus.
 • Arvelighet. Tilstedeværelsen av sykdommen hos menn yngre enn 55 år og kvinner under 65 år, som blodforholdet angår, er en indikator på den genetiske predisponering for utvikling av patologi.
 • Overvekt, fedme.

Stadier av utvikling av patologi

Utviklingen av aterosklerotisk hjertesykdom (ABS) skjer gradvis. Den patologiske prosessen innebærer flere påfølgende stadier:

 1. I første fase dannes et lipid (fett) flekk. Det er en lokal nedgang i blodstrømmen, det er mindre skade på koronararteriene i form av ødem og løsning av vaskulærvegg. Plasseringen av fartøyene er den mest sårbare. Ved begynnelsen av sykdommen utløser kroppen en beskyttende mekanisme som er rettet mot å ødelegge lipidavsetningene og eliminere skade på de vaskulære veggene. Varigheten av den første fasen avhenger av organismens individuelle egenskaper. For å oppdage fete flekker kan du bruke forstørrelsesenheter.
 2. Liposklerose - navnet på den andre fasen av sykdommen. Det er preget av dannelsen av et atherosklerotisk plakk - på stedet for lipidavsetning vokser bindevev. Oppløs neoplasma er uheldig. Fragmenter av atheromen vil tette lumen av kranspulsåren, og stedet for dets vedlegg er gunstig for dannelsen av en trombus.
 3. I den tredje fasen av patologien blir kalsiumsalter (kalsinose) tilsatt den atheromatøse plakk. Slike strukturer kjennetegnes av en spesiell tetthet og sterkt innsnevrer blodkarets diameter.

Aterosklerotiske plakk med videre utvikling av sykdommen herding eller rive. Herdede strukturer forstyrrer leveransen av oksygen og næringsstoffer til hjertet. Pasienten føler hjertesmerter, ubehag, angina pectoris angrep. Til den sperrede atheromen er blodplater (blodelementer) aktivt festet og en trombus dannes. Det byr på symptomene på angina pectoris og ytterligere begrenser lumen av kranspulsåren. Med fullstendig blokkering av fartøyet utvikler myokardinfarkt (nekrose av hjertemuskulaturen).

Symptomer på aterosklerotisk hjertesykdom

Inntil scenen når forstyrrelsen av myokardiet på grunn av mangel på blodtilførsel forstyrres, sklerotisk hjertesykdom ikke manifesterer seg på noen måte. De første tegn på en sykdom er usynlig for en person. Spesifikke symptomer på ABS dukker opp ved akutt stadium av sykdommen:

 • tyngde og smerte bak brystbenet;
 • Utseendet til svimmelhet i en stressende situasjon;
 • generell ulempe;
 • svakhet;
 • dyspné i ro og med liten fysisk anstrengelse (for eksempel å gå);
 • vedvarende hodepine;
 • problemer med å svelge reflekser;
 • høyt blodtrykk;
 • kaldt øvre og nedre lemmer og en følelse av tingling i dem;
 • redusert tone i ansiktsmuskler;
 • problemer med tale;
 • alvorlig svette.

Intensiteten av de beskrevne manifestasjoner er individuell for hver pasient. Det avhenger av scenen av sykdommen og graden av dens progresjon. I noen pasienter er symptomene stabile, det er ingen tendens til forverring. En annen pasientkategori registrerer den paroksysmale manifestasjonen av koronar syndrom, noe som forårsaker en kraftig forverring av staten, frykt, panikk.

komplikasjoner

Kardiosklerose er en skadelig sykdom. Patologiske endringer i koronararteriene fører til utvikling av alvorlige sykdommer, som hver har sitt eget kliniske bilde:

 • Angina pectoris. Forekommer med delvis okklusjon av koronararterien. Det manifesterer seg i form av ubehagelige opplevelser, som magesmerte i magen. Et alvorlig angrep er preget av smerte i hjertet, bestråling i ryggen, magen, armer, nakke, underkjeven. Angrepet provoserer stress og fysisk aktivitet. Innen 10 minutter svekkes den akutte tilstanden. Medisiner med nitroglyserin letter angrepet.
 • Arytmi. Pasienten føles et raskt hjerterytme, hopper over takten, flagrende i brystet. I tillegg er det generell svakhet, tretthet, urimelig angst, kortpustethet, brystsmerter, svimmelhet, kortvarig bevissthetstap.
 • Hjertesvikt. Patologi er preget av kortpustethet på grunn av stagnasjon av væske i lungene. Pasienten føler seg trøtthet, han har hevelse i anklene, det er hoste, svimmelhet, smerte i brystet. Det er et tap av appetitt og søvnforstyrrelser.
 • Spontan hjertestans. Den farligste komplikasjonen. Ring straks en ambulanse for gjenopplivning.

Aterosklerose er en systemisk sykdom. Det forstyrrer blodstrømmen i hele systemet, noe som fører til utvikling av andre vaskulære patologier og forverring av kroniske patologier. Blant de komplikasjoner er festet trofiske magesår, akutt hjertesvikt, tromboemboli, alvorlig hjerteinfarkt, slag, aneurisme, hjertesvikt dilatasjon (økning i kameraer), plutselig død.

diagnostikk

Manifestasjon av symptomer på aterosklerotisk hjertesykdom letter diagnosen. Etter å ha undersøkt pasienten, foreskriver legen maskinvareundersøkelsen. Disse inkluderer:

 • EKG. Maskinvareteknikk, som har til hensikt å ta opp hjerteimpulser. Dekryptering av dataene gjør det mulig å avsløre mangel på blodtilførsel av myokardiet. I noen tilfeller utføres et elektrokardiogram innen 24 timer. Denne teknikken kalles Holter-overvåking.
 • Ekkokardiografi. Ved hjelp av ultralyd blir et hjertebilde oppnådd for å bestemme dens kontraktilitet.
 • Stresstest. Målet med metoden er å studere hjertets aktivitet som respons på fysisk stress. Pasienten går på tredemølle eller utfører bevegelser på den stasjonære sykkelen, på hvilket tidspunkt et kardiogram registreres.
 • Angiografi. Undersøkelse av koronarier for nærvær av innsnevring, atherom, blodpropper. Til dette formål injiseres et kontrastmiddel i lysken ved å bruke et langt, fleksibelt tynt kateter gjennom karet.
 • Datatomografi. Teknikken innebærer å skaffe en serie av røntgenbilder av hjertet. De behandles ved hjelp av et spesielt dataprogram for å få et detaljert bilde av hjertet. Noen pasienter gjennomgår CT-angiografi for å få bilder av arteriene.

Behandling av aterosklerose i hjertet

Valget av behandlingsmetode for aterosklerose i kranspulsårene avhenger av scenen i utviklingen av sykdommen. På grunn av den lange asymptomatiske utviklingen av patologi er det ikke mulig å kurere det. Symptomer og progresjon av ABS, kan utviklingen av komplikasjoner styres ved hjelp av et kompleks av terapeutiske tiltak. Denne tilpasningen av livsstil, narkotikabehandling, kirurgi.

Eliminering av risikofaktorer reduserer effektivt utviklingen av aterosklerotiske endringer i koronarbeinene. Å bli kvitt dårlige vaner, regelmessig fysisk trening, riktig ernæring er de viktigste oppgavene for å stabilisere tilstanden til blodkar. Antiatherosclerotic diett inkluderer følgende regler:

 • Som kilder til protein går dietten av biff, fjærfe (uten hud), sjøfisk, melkesyreprodukter med begrenset fettinnhold. Ett kyllingegg per dag er tillatt.
 • Gi preferanse til vegetabilsk fett - oliven, solsikke og rapsolje. Ekskluder fra diettfett, palme og kokosnøttolje.
 • I karbohydratkomponenten i kostholdet inngår full hvete brød, makaroni fra durum hvete, frokostblandinger.
 • Nødvendigvis er nærvær av fiber, vitaminer og mineraler, så grønnsaker og frukt er inkludert i menyen i noen form.

Medisineringsterapi

Behandlingsregimer av ABS inkluderer stoffer med forskjellige farmakologiske virkninger. Listen over nødvendige medisiner inkluderer:

 • Statiner. Legemidler som senker kolesterolet. Dette er Atorvastatin, Rosuvastatin.
 • Platehemmere. Legemidler som forhindrer dannelsen av blodpropper. For eksempel Aspirin, Tikagrelor, Clopidogrel.
 • Betablokkere. De har en retningsvirkning på å senke hjertefrekvensen og senke blodtrykket. I denne gruppen er bisoprolol, nebivolol.
 • Nitroglyserin. Forkortet koronararteriene for kort tid for å forbedre blodtilførselen til hjertet. Legemidlet er tilgjengelig i forskjellige doseringsformer: tabletter, spray, gips.
 • Angiotensin-konverteringenzymhemmere (Perindopril, Ramipril), angiotensinreceptorblokkere (Lozartan, Valsartan). Begge legemiddelgruppene reduserer blodtrykket og reduserer utviklingen av hjertekarsosklerose.
 • Vanndrivende stoffer. Avlede overflødig væske og bidra til å redusere trykk. For eksempel Furosemide, Torasemide.

Aterosklerotisk hjertesykdom: symptomer, behandling, forebygging

Menneskelig helse er avhengig av normal drift av kroppens "evige motor" - hjertet. Dersom noe unormalt i det kardiovaskulære systemet begynne å lide alle andre organer, er det oksygenmangel, brutt metabolske prosesser og de irreversible endringer utvikles under forlenget hypoksi.

En av de viktigste årsaker til hjertesykdom - er aterosklerose (innsnevring av hulrommet på grunn av kolesterol plakk), som angriper og koronararterie som følge av utvikling av aterosklerotisk hjertesykdom, er en av de varianter av CHD.

Årsaker til aterosklerotisk hjertesykdom

Det er forskjellige teorier om fremveksten av aterosklerose, som fører til at alle av dem fører til et brudd på lipidmetabolismen. Forhøyet kolesterol er grunnlaget for mangelen på koronar blodtilførsel på grunn av deponering av plakk i veggene til karene, som et resultat av hvilken lumen gradvis smalrer ned for å fullføre obturering av arterien.

Forutsetninger for utviklingen av ABS er:

 • arvelig byrde;
 • tilstedeværelsen av hypertensjon
 • røyking og alkohol;
 • metabolske sykdommer - fedme, diabetes;
 • hormonelle lidelser (overgangsalder);
 • fysisk inaktivitet.

Alle disse faktorene forårsake skade på vaskulære vegger av arteriene i hvilken betennelse i det berørte området med tilstrømning av blodkomponenter inkludert lipoproteiner og kolesterol, er de lagret her, danner plakk. I den innledende fasen av plakk myk, men utviklingen av den fremgangsmåte hvor kalsium er avsatt, blir de harde og begrense hulrommet i arteriene, som hindrer blodstrømningen betydelig.

Vi anbefaler også at du leser:

Hvordan manifesterer aterosklerotisk hjertesykdom?

I de tidlige stadier av den patologiske prosessen er symptomene mindre eller manglende. De vises når det allerede er en sterk innsnevring av kranspulsårene. I utgangspunktet er det plager av smerte, som med angina, hjerterytmeforstyrrelser, tegn på hjertesvikt eller plutselig hjertestanssyndrom.

For forebygging av sykdommer og behandling av manifestasjoner av åreknuter på bena av våre lesere rådes antivarikoznye gel "VariStop", fylt med planteekstrakter og oljer, skånsomt og effektivt fjerner det symptomene på sykdommen, forbedre symptomer, toner og styrker blodkar.
Uttalelse fra leger.

De viktigste kliniske kriteriene er gjentatte episoder av hjerteinfarkt. Det smertefulle syndromet utvikler seg i henhold til type angina pectoris: Brennende smerte bak brystbenet med bestråling i venstre bagasjerom. I tillegg er aterosklerose i hjertet preget av en økning i respiratoriske symptomer i form av progressiv dyspnø, noe som øker i liggende stilling. I hovedsak, i motsetning til angina fra et hjerteinfarkt under ABS utvikle irreversible patologiske forandringer i hjertemuskelen struktur lidelser vekk sine funksjoner.

Det kliniske bildet kan se annerledes ut avhengig av egenskapene til hver enkelt person.

Den alvorligste form for aterosklerotisk sykdom er plutselig hjertestans og død i løpet av noen få timer etter å ha fiksert de første symptomene på sykdommen.

Det er veldig farlig for liv og asymptomatisk sykdomssykdom, med mulighet for arytmier og kongestiv hjertesvikt økt betydelig. Omtrent 70% av den plutselige dødsfallet fra ABS forekom hos personer med asymptomatisk sykdom. Generelt er aterosklerose en kronisk langsiktig stabil sykdom, men den kan også utvikles jevnt.

Dødsårsak i aterosklerotisk hjertesykdom - et akutt hjerteinfarkt, lungeemboli, alvorlig hjertearytmi, kongestiv hjertesvikt. Jo tidligere patologien er oppdaget og behandlingen påbegynnes, desto bedre er prognosen for pasientens liv og helse.

Hvilke tester bekrefter diagnosen ABS

Diagnosen av aterosklerotisk sykdom kan kun utføres av en spesialist. Når det er tegn på hjertesykdom eller eksisterende arvelige komplikasjoner i denne patologien, er det nødvendig å konsultere en kardiolog.

For å avklare diagnosen, utfør følgende undersøkelser:

 • laboratorietester (blod for sukker, kolesterol, lipoproteiner og triglyserider);
 • Doppler ekkokardiografi;
 • EKG med trening eller Holter overvåking;
 • angiografi, koronar angiografi;
 • MRI;
 • Andre studier på indikasjoner.

Hvordan hjelpe en pasient med aterosklerotisk hjertesykdom

Den mest radikale metoden anses kirurgisk behandling av aterosklerotisk hjertesykdom - koronararterie-bypass-transplantasjon, dvs. etableringen av løsninger for å gjenopprette blodstrømmen til hjertemuskelen. Nylig brukte alternative metoder som ikke krever transthorak tilgang, i form av laserangioplastikk, intravaskulær stenting eller ballongdynatasjon. Den kirurgiske metoden er en effektiv måte å gjenopprette blodforsyningen til hjertet, men det stopper ikke det eksisterende problemet med fremdriften av aterosklerose i kroppen.

For dette brukes konservative behandlingsmetoder.

 1. Kosthold med begrensning av produkter som inneholder fett, avslag fra høyt kaloriinnhold, kjøttbuljonger, pølser og hermetikk, salt. Konsultasjon av en ernæringsfysiolog.
 2. Bekjempelse av overvekt. Konsultasjon av endokrinologen.
 3. Regelmessig moderat trening.
 4. Ta statiner - legemidler for å senke kolesterol under kontroll av blodprøver for livet.
 5. Behandling av den viktigste eksisterende sykdommen (diabetes, hypertensjon, etc.).
 6. Avslag fra røyking og alkohol.
 7. Tar aspirin i en hjertedosering på 50 -75 mg daglig daglig.
 8. Metoder for folkemedisin - avkok og infusjoner av urter som styrker veggene i blodårene.
 9. Inntak av vitaminer til utnevnelse av lege.
 10. Kontroll av blodtrykk, regelmessige besøk til kardiologen.

Forebyggende tiltak er redusert i samsvar med prinsippene for en sunn livsstil - riktig kosthold uten overspising, begrenset mettet fett, aktiv, eliminering av dårlige vaner som alkohol og nikotin avhengighet, regelmessige besøk til legen, for å overvåke blodtrykk og blodprøver for kolesterol, spesielt hvis det er familiens historie. I de tidlige stadier av sykdommen prosessen lettere å slutte enn å ty til kompliserte kirurgiske inngrep i avanserte tilfeller.

En viktig rolle i behandling og forebygging er pasientens holdning til seg selv og hans sykdom. Streng overholdelse av alle medisinske anbefalinger og en vilje til å forandre den vanlige livsstilen er nøkkelen til en gunstig prognose.

Les Mer Om Fartøyene