Behandling og årsaker til plakk i karene i nedre ekstremiteter

Kolesterolplakk av karene i nedre lemmer er en kronisk menneskesykdom - aterosklerose, hvorav kolesterolet settes opp i det indre hulrommet av arteriene. Av denne grunn blir karene harde og mister den nødvendige elastisitet, som til tider øker risikoen for trombose eller iskemisk skade på pasientens indre organer.

I seg selv påvirker aterosklerose forskjellige arterier i menneskekroppen. Tilstedeværelsen av plakk i karene i underdelene kan gradvis redusere fartøyets lumen, noe som til slutt fører til behovet for amputasjon.

Til nå anses aterosklerose å være en av de farligste sykdommene, noe som provoserer alvorlige konsekvenser. Det er viktig å vite hvilke symptomer sykdommen kan forårsake, og hva som kan provosere det.

Årsaker til sykdommen

Hovedårsaken til utviklingen av aterosklerotiske plakk i nedre ekstremiteter er en svikt i lipidmetabolismen, noe som medfører en kraftig økning i nivået av kolesterol i blodet.

I tillegg er det følgende faktorer som kan øke risikoen for å utvikle kolesterolplakk i bena:

 1. Hypertensjon eller en sykdom der det ofte er en økning i blodtrykket. I denne tilstanden blir en person mer utsatt for dannelsen av en aterosklerotisk plakk. Videre er det med hypertensjon at elasticiteten av arteriene reduseres, noe som også har en negativ effekt.
 2. Røyking kan føre til en rekke farlige sykdommer, og atherosklerotiske vaskulære lesjoner er ikke noe unntak. I tilfelle når en person røyker i lang tid, har han risiko for å utvikle hypertensjon, som, som allerede nevnt ovenfor, kan gi impuls til aterosklerose.

Videre fører hyppig røyking (til og med passiv) til sykdommer i kardiovaskulærsystemet, på grunn av hvilken en person allerede har en predisponering for vaskulære sykdommer.

 1. Overvekt er også en viktig faktor som kan gi impuls til dannelsen av plakk i underdelene. Fedme til tider øker sannsynligheten for å utvikle provoserende patologier, for eksempel: hypertensjon, diabetes mellitus og vaskulær sykdom. Spesielt farlig overvekt er for eldre.
 2. Diabetes mellitus kan forårsake plakkskader ikke bare i underbenet, men også i hele kroppen. Det skyldes at denne sykdommen fører til kronisk forstyrrelse av metabolske lipidprosesser i kroppen. Dermed er personer med diabetes i fare for å utvikle aterosklerose.
 3. Feil ernæring, nemlig forbruket av et stort antall animalske fettstoffer, som bokstavelig talt "tetter" blodkarrene. Hvis en person er avhengig av fett kjøtt, hurtigmat, halvfabrikata, fett og andre fettstoffer, risikerer han å få en aterosklerose flere ganger raskere.
 4. Ikke nok aktiv (stillesittende) livsstil fører til forstyrrelse av stoffskiftet i fett, noe som i siste instans utfordrer utviklingen av aterosklerotiske plakk.
 5. Godkjennelse av alkoholholdige drikkevarer.
 6. Den genetiske predisponering av en person til denne sykdommen manifesterer seg da hans nære slektninger også led av aterosklerose. I dette tilfellet betyr det at hvis en person ikke fører en sunn livsstil, kan han bli syk, men hvis forebyggingsregler blir observert, kan du holde blodårene sunne.
 7. Seksuell tilhørighet (aterosklerose i nedre ekstremiteter er mer vanlig hos menn enn hos kvinner).
 8. Hormonelle forandringer i kroppen, samt hyppige belastninger, nervøs overbelastning og spenning.

Plaques av karene i underarmene kan utvikle seg mot bakgrunnen av lokale sykdommer. For eksempel, etter frostskader, skader eller operasjoner på lemmer.

"Hyppig stress og en generell ustabil emosjonell tilstand kan føre til en forverring av kroniske sykdommer, inkludert patologier i fordøyelsessystemet (sår, pankreatitt). Av denne grunn er det ekstremt viktig å alltid være rolig og ikke bekymre deg. "

Stadier av utvikling av sykdommen

Det er tre stadier av aterosklerose i nedre ekstremiteter.

Under utviklingen av den første fasen, er det en innsnevring av arterielle lumen og en fortykning av karenees vegger. I denne symptomatologien er det ennå ikke sterkt uttalt. Pasienten føles bare et lite ubehag i beina. Også for dette stadiet er det ingen pulsering i bena.

Den andre fasen manifesterer seg vanligvis med mer akutte symptomer. Det er berettiget av det faktum at under blodsirkulasjonen er det forstyrret og de store fartøyene i lårbenet kontrakten.

Den tredje fasen av aterosklerose er endelig. Under den utvikler den såkalte fibrøse plaketten. I denne tilstanden er det en sterk komprimering av de berørte karene og deres betennelse. Svært ofte utvikler pasienten nekrose eller gangren. Tilstanden betraktes som veldig alvorlig.

Symptomer og diagnose

I begynnelsen viser sykdommen seg ikke som akutte symptomer. En person føles bare en liten ulempe og smerte i bena.

I ferd med å utvikle seg, begynner patologi å forårsake mer akutte symptomer.

Følgende symptomer på plakkene på karene i underkroppen til en person utmerker seg:

 1. Halthet.
 2. Chilliness av bena.
 3. Oppkjøp av huden med en blek eller rødaktig hud. I de sene stadiene av sykdommen observeres en blåaktig hudtone.
 4. Utseendet på tettere hudområder.
 5. Personen føles hyppig smerte. Deres lokalisering kan være svært forskjellig - fra foten til baken. Det avhenger av det spesifikke området av fartøyets lesjon. Arten av smerten er forskjellig - vondt, skarp, trekking, søm.
 6. Gangrene utvikler seg i senere stadier.
 7. Hyppig nummenhet av tær
 8. Følelse av pulsering i foten.
 9. Lang uhelte sår på beina.
 10. Trombose.
 11. Konvulsjoner, som vanligvis manifesterer om natten.

Når symptomene ovenfor vises, må en person se en lege så snart som mulig til sykdommen har forårsaket farlige komplikasjoner.

"Det er viktig å vite at, som enhver sykdom, atherosklerose er bedre å bli behandlet i begynnelsen, så det er verdt å være oppmerksom på helsen din og ikke forsinke et besøk til en lege dersom du mistenker at blodproppene tettes."

For å identifisere aterosklerose må en person utføre slike diagnostiske prosedyrer:

 1. CT vil gi fullstendig informasjon om fartøyets tilstand.
 2. Røntgenangiografi vil vise plakens eksakte plassering.
 3. Tosidig skanning vil vise nivået på vaskulær skade.

behandling

Etter at diagnosen er etablert, velges pasienten den nødvendige behandlingen. Det kan være medisinert og kirurgisk.

Vanligvis velges terapien individuelt for hver pasient, avhengig av symptomatologien, pasientens alder, forsømmelsen av patologien og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.

Tradisjonell medisinsk terapi innebærer utnevnelse av følgende stoffer:

 1. Salver med tilsetning av antibiotika brukes til trophic ulcers som har oppstått som en komplikasjon fra atherosklerose. Vanligvis, for dette formålet, er slike legemidler foreskrevet: Levomekol, Oflokain.
 2. Spasmolytika brukes i alvorlig smertesyndrom. Det beste av dem er No-Shpa.
 3. Antikoagulantia er nødvendig for å forhindre utvikling av trombi (Warfvarin, Aspirin).
 4. Vitaminpreparater foreskrives som vedlikeholdsbehandling.
 5. Vasonitt og Trenal er foreskrevet for vasodilatasjon.
 6. Legemidler for å forbedre blodsirkulasjonen (Actovegin, Solcoseryl).
 7. Legemidler for å senke nivået av kolesterol i pasientens blod (Krestor, Torvakard).
 8. Forberedelser for å forbedre prosessen med å fôre vev.
 9. Trombolytika (Actylase).

Varigheten av behandlingen og måten disse medisinene tas på, velges for hver pasient separat. Samtidig er det umulig å ta og foreskrive slike stoffer alene, da feil mottak bare kan forverre en persons tilstand. Av denne grunn må alle dine handlinger samordnes med den behandlende legen.

"Det er viktig å vite at de fleste medisiner ikke kan tas under graviditet og amming, da de kan påvirke babyen negativt og forverre graviditeten. Det er spesielt farlig å ta narkotika i første trimester av graviditeten, når grunnlaget for systemene og organene til den fremtidige babyen blir lagt. "

Generell terapi for aterosklerose bør finne sted på et sykehus. Varigheten av behandlingen er vanligvis et par måneder, men dette avhenger i stor grad av hvert enkelt tilfelle.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Slike behandlingsmetoder er vanligvis foreskrevet i tilfelle når sykdommen allerede er ganske startet og forårsaker komplikasjoner i form av kärlstenose, utvikling av gangrene, trofasår og nekrose. I en slik tilstand er det nødvendig med en presserende operasjon for en person, til den inflammatoriske prosessen begynner å spre seg videre langs lemmerne.

Det er verdt å merke seg at kirurgisk behandling vanligvis praktiseres ved å begrense store fartøy i femorale og popliteale områder. Operasjoner på underben og fot er mye mindre vanlige.

I tilfelle når det er en liten stenose av arterien, blir pasienten tildelt en operasjon ved stenting-metoden. Det innebærer innføring av en stent inn i punkteringen gjennom lårarterien i stenosegionen og dens fjerning på mekanisk måte. Denne operasjonen er minimal invasiv, etter at en person ikke har åpne sår eller sømmer - bare ett punkteringssted.

Hvis innsnevringen av fartøyet er mer omfattende, blir pasienten vist en åpen kirurgi - shunting. Denne prosedyren vil forbedre tilstanden til fartøyet og gjenopprette blodsirkulasjonen. Videre tillater det i enkelte tilfeller tidsriktig omlegging for å unngå utvikling av gangrene og magesår.

Med signifikant lengde av restriksjonen brukes rekonstruktiv operasjon på karene - proteser.

Prosthetikk av det berørte området av fartøyet praktiseres dersom pasienten har nekrose av fartøyet, det vil si at den ikke lenger er gjenstand for gjenoppretting, og stenting bare ikke gir mening.

I dette tilfellet blir pasienten fjernet den berørte delen av karet og installert en kunstig syntetisk analog av arterien. Etter en slik operasjon kommer en lang periode med rehabilitering, men i de fleste tilfeller blir pasientene vellykket gjenopprettet, og lemmen mister ikke engang følsomheten.

Ballongangioplastikk praktiseres med en liten reduksjon i fartøyets lumen med en kolesterisk plakett. Denne operasjonen innebærer innføring i fartøyet av en spesiell ballong som vil utvide arterien og installere en liten metallbærende ramme inn i den. Med denne prosedyren kan du eliminere stenose i arterien.

Amputering av underbenet utføres når det er omfattende skade på benens arterie, og det er derfor en person som dør vev og utvikler infeksjon utvikler seg. Det er svært viktig å utføre operasjonen i tide, hvis betennelsen ikke stoppes, så vil lesjonen begynne å påvirke store deler av lemmen.

Prosessen med rehabilitering etter limambutasjon er alltid lang og smertefull. Pasienten trenger utnevnelsen av en rekke smertestillende midler, antibiotika og antiinflammatoriske legemidler. Det er også ofte nødvendig og psykologisk hjelp.

Behandling av aterosklerose krever tålmodighet fra pasienten og faglige ferdigheter fra legen.

Legens råd

For at behandlingsprosessen skal lykkes, må pasienten følge visse medisinske råd.

Først bør du slutte å røyke. Dette vil bidra til å forlenge blodkarens helse.

Hvis pasienten er overvektig, anbefales han diett, ellers ellers vil behandlingsforløpet finne sted til tider lengre og vanskeligere.

Hvis pasienten, i tillegg til tilstedeværelsen av plakk i karene, avslører diabetes mellitus eller hypertensjon, må han nødvendigvis gjennomgå en parallell behandling av disse sykdommene og bli observert av flere spesialister.

I de første stadiene av sykdommen må pasientene delta i treningsbehandling. I mer alvorlige tilfeller bør fysisk aktivitet være begrenset.

Det er veldig nyttig for pasienter å trene for lange turer.

I tillegg viser en person med denne diagnosen overholdelse av kosttilskudd. Det gir et komplett avslag fra alkohol og fettstoffer. Grunnlaget for en slik diett bør være frokostblandinger og supper, surmælkprodukter, kokt kjøtt og fisk, samt grønnsaker.

I tilfelle en person allerede har gjennomgått en operasjon for å fjerne en del av fartøyet, er han forbudt aktiv fysisk aktivitet, samt løftevekter. Under rehabilitering er han vist å spole bena med et spesielt elastisk bandasje, noe som vil forbedre blodsirkulasjonen. Det er også ønskelig å øke bena ofte for å normalisere utstrømningen av blod.

Separat er det nødvendig å fortelle om nasjonal behandling, spesielt oppvarming av ben eller føtter. Slike prosedyrer kan kun utføres med doktors tillatelse, da selvbehandling bare fører til en forverring av pasientens helse. Det samme gjelder for å ta medisiner uten resept.

forebygging

For å redusere sannsynligheten for å utvikle plakk i fartøyene, er det viktig å følge noen av doktors anbefalinger.

 • Først bør du gi opp dårlige vaner - røyking og drikking av alkohol. Dette vil ikke bare redusere risikoen for vaskulær sykdom, men vil også gunstig påvirke hele arbeidet i kroppssystemene.
 • For det andre er det nødvendig å behandle akutte og kroniske sykdommer som kan føre til aterosklerose (diabetes mellitus, etc.) i tide. Å støtte sin sunnhet i en stabil tilstand, kan en person beskytte seg mot åreforkalkning, selv når han har en predisposisjon til ham.
 • Neste fase av forebygging er fysisk aktivitet. Selvfølgelig er ikke alle i stand til å engasjere seg i profesjonell sport, men en liten, men vanlig øvelse på kroppen vil være ekstremt nyttig. Dermed anbefaler leger at de skal begynne opplæring med løp, lang tur eller yoga. Det er også veldig nyttig å gå inn for svømming, sykling og trening.
 • For å opprettholde sine fartøy i et godt "form" må du trene minst 30 minutter 2-3 ganger i uken. Dette vil være ganske nok for normalisering av vekt og stabilisering av kardiovaskulærsystemet.
 • Med problemet med overvekt bør du kontakte en erfaren ernæringsfysiolog. Denne spesialisten vil bidra til å skape en diett som er godt balansert, og samtidig bidra til normalisering av vekt.
 • Det er svært viktig å forhindre utseendet på plakkene i karene å spise riktig. For det meste bør menyen bestå av frukt, frokostblandinger, grønnsaker, magert fisk og gjærte melkprodukter. Fra animalsk fett er det nødvendig å nekte, som de veldig raskt korkfartøy.

Det er bevist at øker risikoen for kolesterol plakk forårsake ustabil psyko-emosjonelle tilstand, så det er ekstremt viktig å lære å kontrollere sine følelser og unngå sterk nervøs stress og angst.

Når du observerer alle de ovennevnte anbefalingene, kan du ikke bare beskytte deg mot vaskulær sykdom, men også forbedre din generelle helse.

Behandling av arteriosklerose av beinene i beina

Med jevne mellomrom føler vi hverandre en liten smerte i beina, men som regel må vi ikke være oppmerksom på det. Og vi gjør det helt forgjeves, for tale kan ikke snakke om tretthet eller vanlig malaise, men om en alvorlig sykdom. En av dem er aterosklerose av karene i underlivet, den vanligste patologien som utvikler seg i voksen alder - ca 65-70 år.

Hva er skjult under denne sykdommen?

Ved aterosklerose ben betyr en sykdom i hvilken det er en rekke endringer - et brudd på blodets passasje gjennom den perifere kar, forekomst av trofiske vev, etc. Som oftest påvirker aterosklerose de store arteriene av bukhule og brysthulen... Dette fører til patologiske endringer i popliteal-, tibial- og femorale arterier, lumenet som reduserer mer enn 50-55%.

Utviklingen av sykdommen kan ta mer enn ti år, hvor hun vil sitte stille inne.

Stadier av aterosklerose

Spesialister skiller flere stadier av utvikling av patologi av beinene i beina. Den første - prekliniske - er ledsaget av et uttalt brudd på lipidmetabolismen (lipoidose). Smerter i underkroppene er, men de oppstår bare etter å ha gått til lange avstander og tung fysisk anstrengelse.

Normale fartøy og utsatt for sykdom

I andre etappe begynner de første tegnene på aterosklerose å oppstå - beinene er skadet etter at de har passert 250-1000 m. Den tredje perioden (kritisk iskemi) er karakterisert ved uttalt symptomer på sykdommen. Smerte syndrom vises bare 50 meter til fots. Vel, på de siste (fjerde) scenen beina treffer huden trofiske sår, nekrose (hud svertet) og koldbrann og alvorlig ubehag i bena skjer selv i ro, også om natten.

Det er viktig. Hvis aterosklerose i underkroppene ikke har begynt behandling på dette stadiet, kan saken avsluttes med gangren med amputasjon av bena.

De viktigste årsakene

Faktorer som fremkaller utviklingen av denne sykdommen kan være svært forskjellige. Vi klarte å samle sammen hovedårsakene:

 • Røyking er hovedårsaken til aterosklerose. Innholdt i tobakk nikotin fører til spasmer av arteriene og forhindrer blod fra å passere gjennom karene. Dette er den direkte ruten mot tromboflebitt og aterosklerose;
 • Overvekt
 • Hyppig å spise mat rik på animalsk fett, og økende kolesterol;
 • Helseproblemer - diabetes mellitus, redusert produksjon av hormoner av kjønnshormoner og skjoldbruskkjertel, arteriell hypertensjon og andre;
 • Genetisk predisposisjon;
 • Kronisk stress;
 • Høyt blodtrykk.
 • alder;
 • Tilhenger av kjønn - oftere er åreforkalkning av bena syke menn;
 • Redusert motoraktivitet;
 • Stor psykomotoriske belastninger;

Som manifestert

Som vi allerede har sagt, manifesterer atherosklerose av karene i underekstremitetene seg ikke lenge, og så vises en hel serie alvorlige problemer umiddelbart. Er det egentlig ikke et enkelt tegn som gjør det mulig å gjenkjenne en begynnende sykdom i tide? Selvfølgelig er det. Alle er foran deg:

 • Nummen av føttene;
 • Intermittent claudication;
 • Sjelden - emboli eller akutt trombose;
 • Konstant chilliness og en følelse av indre kulde;
 • Cyanose og blek hud;
 • Kramper - spesielt ofte plager på natten;
 • Smertefornemmelser - fra svak til veldig sterk;
 • Fravær av pulsasjon i ankel, i popliteal fossa og på lår;
 • Trofiske fenomen som manifesterer seg i neglens eksfoliering og utseende av sår på tær og hæl, samt håravfall på bena;
 • Smerter i ekstremiteter, verre under gang
 • Cyanose (crimson) av huden.

Hvordan diagnostisere

Tidlig og korrekt diagnose av atherosklerose av karene i nedre ekstremiteter spiller en viktig rolle, fordi med hjelp kan man lære om årsakene til sykdommen og foreskrive den riktige behandlingen. På sykehuset må du holde følgende konsultasjoner og prosedyrer:

 • MR angiografi;
 • MSCT angiografi;
 • Måling av trykk med beregning av ankel-brachialindeks;
 • Perifere arteriografi;
 • Tosidig skanning (UZDG) av perifere arterier;
 • Bestemmelse av pulsering av legemene i lemmer;
 • Konsultasjon av vaskulær kirurg.

Legene merker også tilstedeværelsen eller fraværet av trofiske forstyrrelser på beina, fastslår pasientens patentering ved hjelp av DS og UZDG og lytter til systolisk murmur over de stenoserte arteriene.

Det er ikke overflødig å gjennomføre en annen liten test. Pasienten trenger å løfte bena i utsatt stilling med 45 grader. Knær kan ikke bøyes samtidig. I løpet av prosedyren blir hastigheten på utseende av lakk på fotsålene og generell tretthet i beina notert.

behandling

Behandling av denne alvorlige og farlige sykdommen avhenger av alvorlighetsgraden og kompleksiteten av symptomene. Det kan være både folkemusikk og tradisjonelt. Vi vil diskutere alle detaljer i hver av dem.

Generell terapi

Hvis du vil oppnå positive endringer i kampen mot aterosklerose av beinene i beina, forberede deg til å følge anbefalingene fra spesialister:

 • Følg en diett som er lav i kolesterol. Du kan ikke spise fett, pates, margarine, smør, kjøtt av fete varianter, pølser, meieriprodukter med høy prosentandel av fett, avfall, pommes frites, alkohol, melboller, majones;
 • Juster vekten din;
 • Avvis fra røyking og alkohol;
 • Gå for komfortable og romslige sko;
 • Vær veldig forsiktig når du klipper negler;
 • Ikke glem å håndtere alle mindre skader på skinnene og føttene forsiktig.
 • Unngå hypotermi av føttene;
 • Bruk den målte treningsbelastningen - gå i moderat tempo i minst en halv time om dagen, svøm, gjør på sykkelen;
 • Cure associated sykdommer - hypertensjon, diabetes, etc.

Medisinsk behandling tilnærming

Behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter inkluderer en rekke stoffer og prosedyrer. Bare en kvalifisert lege kan ordinere dem, så du må besøke sykehuset uten feil.

Hva kan bli kurert av denne sykdommen?

 • Antitrombotiske medisiner (for eksempel Aspirin og Reopoliglyukin) - de forhindrer utseende av trombi og fungerer som en bedre forebygging av hjerteinfarkt og slag
 • Legemidler som øker pasientens fysiske aktivitet. Takket Pentoxifylline og Cilostazol er det nesten smertelig å gå, og den totale blodstrømmen i underbenet er mye bedre;
 • Legemidler med antiplatelet effekt - de har en positiv effekt på sirkulasjonssystemet og reduserer nivået av kolesterol i blodet;
 • Antikoagulantia (Warfarin, heparin) - ikke la blodet tåle i blodkarene, forhindre utvikling av blodpropper;
 • Spasmolytics (Drotaverin) - lindrer spasmer og reduserer smertsyndrom;
 • Salver med antibiotika (Oflokain, Delaskin, Levomekol, Dimexid) - brukes i nærvær av trophic ulcers;
 • Preparater som forbedrer ernæringen av vev (Zincteral);
 • Vasodilatorer (Vasonitis, Agapurin, Vasaprostan, Pentoxifyllin, Pentillin, Trenal);
 • vitaminer;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer - darsonvalisering, elektroforese med novokain, hyperbarisk oksygenering.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Operativ inngrep er det siste tiltaket i behandlingen av aterosklerose i nedre ekstremiteter. Typisk foreskrives operasjonen med uttalt iskemi og forekomsten av svært alvorlige komplikasjoner.

I dette tilfellet vil vi snakke om slike prosedyrer:

 • Shunting er etableringen av en ekstra vei for blodstrømmen rundt området for innsnevring av arterien;
 • Ballongangioplastikk - innføring av en ballong i fartøyets hulrom, som utvider den arterielle lumen;
 • Stenting arterier - en rørformet spacer er plassert i det berørte karet, som opprettholder diameteren av arterien på ønsket nivå;
 • Endarterektomi - fjerning av det berørte området av karet sammen med en aterosklerotisk plaque;
 • Autodermoplastikk - brukes til å behandle trofasår som er dårlig egnet til lokal terapi;
 • Protese er erstatning av en autoventil eller syntetisk beholder av det berørte området av arterien;
 • Amputasjon av det nekrotiske benet med den påfølgende montering av en protese.

Tradisjonelle behandlingsmetoder

En ukonvensjonell tilnærming til behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter finner sted, men i dette tilfellet trenger du råd fra en erfaren spesialist. Med hensyn til oppskrifter, har du de mest effektive og populære alternativene.

Oppskrift nr. 1 - tinktur

 • Hestekastanje (frukt) - 20 g;
 • Hop vanlig - 45 g;
 • Safflower bolshevolovnik - 35 g;
 • Vann - med en hastighet på 200 g væske per 2 g av blandingen.
 1. Vi forbinder urteblandingen.
 2. Fyll det med bare kokt vann.
 3. Vi insisterer på tre timer.
 4. Vi tar en dag for ½ kopp.

Oppskrift nr. 2 - avkok

 • Kamille (blomster) - 1 teskje;
 • Reseda - 1 teskje;
 • Plantain - 1 teskje;
 • St. John's wort - 1 ts;
 • Vann - 200 ml;
 • Salvie - 1 teskje

Om ønsket kan sammensetningen endres litt:

 • Salvie - 1 teskje;
 • Plantain - 1 teskje;
 • St. John's wort - 1 ts;
 • Chereda - 1 teskje;
 • Kamille (blomster) - 1 teskje;
 • Vann - 200 ml.
 1. Vi forbinder alle komponentene.
 2. Fyll komposisjonen (1 spiseskje) med bratt kokende vann.
 3. Vi insisterer på om en dag i et mørkt skap.
 4. Vi bruker den til morgen og sengetid. Benene før prosedyren skal vaskes grundig.

Oppskrift # 3 - revet

 • Olivenolje - 1 ss. skje;
 • Seabuckthorn oil - 1 ss. skjeen.
 1. Bland begge oljer.
 2. Gni blandingen inn i den berørte huden som en krem.
 3. Vi bruker det i tre uker.

Oppskrift # 4

 • Frø av dill (knust) - 1 ss. skje;
 • Kokende vann - 200 ml.
 1. Fyll bare dill med kokende vann.
 2. Vi gir verktøyet tid til å brygge.
 3. Drikk fire ganger om dagen for 5 ts.

Oppskrift nr. 5

 • Roten av elecampane (tørr) er 20 g;
 • Tinktur av propolis (20%) - 100 ml;
 • Alkohol - 100 ml.
 1. Grind roten av elecampane og hell den i en flaske mørkt glass.
 2. Vi insisterer 20 dager i et mørkt skap.
 3. Legg tinkturen av propolis.
 4. Vi tar 3 ganger om dagen for 25-30 dråper.

Oppskrift nr. 6

 • Rowan bark - 400 g;
 • Vann - 1 liter.
 1. Fyll rowanbarken med 1 liter kokt vann.
 2. Vi lagker i 2 timer på en stille bål.
 3. La det avkjøle og filtrere gjennom gasbind, brettet i flere lag.
 4. Vi drikker før du spiser.

Aterosklerose av beinene i beina er en alvorlig og svært farlig sykdom som krever akutte og kvalifiserte tiltak. Bare i dette tilfellet kan man håpe, om ikke for et absolutt utvinning, så minst en betydelig forbedring i helse.

Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter: symptomer, diagnosemetoder og behandling

Aterosklerose av karene i underdelene er en kronisk progressiv sykdom i kardiovaskulærsystemet. Årsaken til forekomsten er avsetning av kolesterol og fettlignende stoffer på de indre veggene i arteriene.

Etter hvert som patologien utvikler seg, øker kolesterolplakkene, smalker fartøyets lumen (arteriell stenose) eller dekker det helt (okklusjon).

På grunn av en nedgang i blodvolumet som kommer inn i vevet, forverres trofisk vev, noe som fører til utvikling av sekundære alvorlige patologier, noe som ofte medfører uførhet.

Generell informasjon

I de tidlige stadier av utvikling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter oppstår en tilstand kjent som iskemi. Det er preget av følelser vekt når du går, rask tretthet, lokal temperaturreduksjon i den distale delen av den berørte lemmen.

Den neste fasen av sykdommen er kjent som utslettende endarteritt. Karakteristiske symptomer på endarteritt - en stabil pimple og intermittent claudication. Denne patologien i fravær av rettidig behandling kan føre til utvikling av gangrene og lemmer.

Aterosklerotiske endringer i blodkar av forskjellig grad av alvorlighetsgrad er tilstede hos de fleste middelaldrende og eldre, men i de tidlige utviklingsstadiene er sykdommen asymptomatisk. Smerter under gang vises senere, med en betydelig innsnevring av fartøyets lumen, og indikerer en markert arteriell insuffisiens.

årsaker til

Obliterating aterosklerose påvirker hovedsakelig menn, utviklingen av patologi bidrar:

 • røyke. Ca 90% av pasientene med aterosklerose er røykere med lang historie.
 • Utilstrekkelig fysisk aktivitet. Blant personer som leder en stillesittende livsstil, er vaskulære patologier mer vanlige.
 • alkohol. Systematisk og overdreven forbruk av alkohol akselererer sykdomsforløpet.
 • Krenkelse av prinsippene for sunn mat. Den overflod av røkt, stekt, fet mat bidrar til dannelsen av kolesterolplakk.
 • Kronisk stress og nevro-emosjonell overbelastning er årsaken til angiospasmer, noe som forverrer blodsirkulasjonen i vev.
 • Kroniske sykdommer. Aterosklerose kan utvikle seg mot bakgrunnen av diabetes, fedme, reumatisme, tuberkulose, hypertensjon og andre patologier i kardiovaskulærsystemet.

Risikofaktorer kan deles inn i to grupper: de enten føre til en permanent innsnevring av blodkar, hemme blodsirkulasjonen og akselerere avsetningen av kolesterol, eller øke nivået av kolesterol og assosierte lipoproteiner i blodet.

bevis

Vaskulære patologier er spesielt farlige fordi de kan utvikle seg asymptomatisk i lang tid. De første merkbare symptomene på arteriosklerose av beinene på beina indikerer at prosessen allerede har gått langt nok og pasienten trenger akutt behandling.

Det første som pasientene pleier å være oppmerksom på - rask tretthet og smerte som oppstår under treningen (spesielt når du går, klatrer trapper, løper), ledsaget av en følelse av skumle hud. Noen pasienter rapporterer økt følsomhet overfor kulde.

Lokalisering av smerte avhenger av lesjonens plassering. Vanligvis kalvemuskulaturene lider, stenosen av abdominal aorta og iliac arteriene er smertefulle i muskler i lår og rumpe. Med fremdriften av aterosklerotiske forandringer øker intensiteten av smerteopplevelser, de sprer seg til andre muskler i det berørte benet.

Pasientene klager over følelser av tetthet, stivhet, nummenhet. Det er karakteristisk at ved fjerning av lasten, og enda mer etterpå hviler smerten, vil ubehagelige opplevelser forsvinne. Dette symptomkomplekset er kjent som intermittent claudication.

Intermittent claudication manifesterer i de fleste tilfeller seg på ett ben, Bilaterale symptomer er sjeldne i de tidlige stadier. Med bilaterale symptomer er graden av uttrykk ikke den samme på hver av bena.

videre Progresjonen av sykdommen er ledsaget av en økning i smerteintensiteten, selv i ro og spredt seg til de distale delene av lemmen helt opp til fingrene. Smertefulle opplevelser øker med den horisontale posisjonen til den berørte lemmen.

Som et resultat av vev trofisme På den berørte bekken faller håret gradvis ut, neglens vekst og helbredelse av små sår, slitasje, skur. På underbenet, fingre og fot er det nekrose, ødem i underben og fot utvikles, trophic ulcers dannes. Huden får en cyanotisk skygge, som til slutt blir brun eller svart. Mangelen på behandling fører til gangrene.

Hovedtegnet for å bestemme stadiet for utvikling av aterosklerose er avstanden til smertefri vandring:

 • 1. trinn. Avstanden til smertefri gange overstiger 1 km, smerte oppstår med betydelig fysisk anstrengelse.
 • 2a trinn. Smertefulle opplevelser vises etter å ha passert en avstand på 250-1000 m.
 • 2b trinn. Pasienten er i stand til å overvinne uten smerte 50-250 m.
 • Trinn 3 (stadium av kritisk iskemi). Avstanden til smertefri gangavstand reduseres enda mer, smerten undertrykker ikke selv i hvilemodus og intensiverer om natten.
 • 4. trinn. Trofiske lidelser.

Disse bildene viser åpenbare symptomer på avansert aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter:

Overtredelse av trofiske ben på grunn av aterosklerose.

I det klassiske forløpet av åreforkalkning, overgår sykdommen gradvis utviklingsstadiene, unntatt tilfeller komplisert av akutt arteriell trombose. Trombuset blokkerer arterien lumen i det smaleste stedet, Den berørte bekken blir plutselig kald og blir veldig blek. Arteriell trombose er referert til som akutte tilstander, når pasienten umiddelbart trenger hjelp av en vaskulær kirurg.

Når skal jeg se en lege?

Hvis en person allerede er over førti, eventuelle uventede opplevelser i beinområdet bør være alarmerende.: Stivhet, tyngde, økt følsomhet overfor kulde, chilliness - spesielt hvis de kombineres med rask tretthet og muskelsmerter. Trouble, ubetydelig ved første øyekast, faktisk - en truende varsel fra fartøyene om tilstedeværelsen av en patologisk prosess.

Det kliniske bildet av vaskulære patologier i tidlige utviklingsstadier ligner manifestasjoner av andre sykdommer som ikke er direkte relatert til blodstrømssykdommer. Derfor er de første symptomene på den påståtte aterosklerosen av karene (blodårer og arterier) på underbenet - en unnskyldning for et besøk til en terapeut, som vil sende pasienten til en spesialist av den aktuelle profilen for behandling.

Smerten som oppstår når du går er en direkte indikasjon på at du ikke kan utsette ditt besøk til phlebologisten igjen. Smertefulle opplevelser, endringer i lokal temperatur og hudfarge indikerer at patologiske endringer har gått langt nok og utgjør en alvorlig trussel, opp til livets trussel.

Veldig forferdelige fenomener - vanskelig helbredelse av riper, små sår, langsommere vekst av negler, håravfall på beina. Hvis en eller flere symptomer blir funnet, bør endokrinologen konsulteres umiddelbart (for å unngå diabetes mellitus) eller umiddelbart til en vaskulær kirurg.

Kostholdet for aterosklerose i hjerneskarene er egnet for pasienter med sykdomsform i underekstremiteter. Lær mer om det.

Hvilke stoffer brukes til åreforkalkning av cerebral fartøy? Alle av dem er oppført her.

diagnostikk

Diagnostisering av okklusiv arteriell sykdom er gjort obligatoriske instrument studier. Pasienten må sendes til ultralyd dupleks skanning av blodkar (UZDS). Ultralydskanningsteknikken gjør at du kan se egenskapene til blodstrømmen i karet, tilstanden til veggene og tilstøtende vev, og å oppdage hindringer som forstyrrer sirkulasjonen.

Hvis det er et antatt behov for kirurgi, radiopaque arteriografi. Radiokontrastmiddelet injiseres i arterien, og en rekke påfølgende bilder tas langs fartøyet. Etter dette blir pasienten igjen på sykehuset og tildelt hvilerid i 12 timer.

I tvistelige tilfeller, en ekstra måling av oksygenpartialtrykk i vev.

Klinisk bilde av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter i tidlige stadier ligner manifestasjoner av andre vaskulære patologier, spesielt tromboangiitt og utryddsende endarteritt:

 • endarteritis påvirker mennesker i ung alder og utvikler seg vanligvis mot bakgrunn av frostskader, nervøs overbelastning eller alvorlig hypotermi. Patologiske endringer er vanligvis lokalisert i de distale delene av lemmen.
 • for thromboangiitis karakteristisk kombinasjon av symptomer, karakteristisk for arteriell insuffisiens og tromboflebitt i årer. Sykdom oppstår hos unge menn.

Hva er det nødvendig å gjøre eller gjøre for konvalescens?

Hvert tilfelle av aterosklerose krever en individuell tilnærming. Ved utvikling av behandlingens taktikk tas det hensyn til forekomsten av samtidige sykdommer, graden av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, omfanget av vaskulær lesjon og noen andre. Behandling av aterosklerose kan være:

 • konservative;
 • endovaskulær;
 • Kirurgisk.

Konservativ terapi

Konservativ behandling er mulig dersom aterosklerose oppdages i de tidlige stadier. Konservative metoder blir brukt under forberedelsen til operasjonen av pasienter i en ukritisk tilstand, svekket av samtidige patologier. Avhengig av pasientens tilstand, kan det i tillegg til medisinsk behandling og fysioterapi, dosert turgåing, treningsbehandling, pneumospressoterapi og visse folkemidlene foreskrives.

Forløpet av medisinering inkluderer stoffer som reduserer blodviskositet, fremmer normalisering av perifer sirkulasjon og antispasmodik. Noen medisiner pasienten bør ta hele tiden, er et fullt behandlingsløp utført flere ganger i året.

Medisinering på noen måte Påvirker ikke kolesterolplakkene, men forbedrer bare blodsirkulasjonen i de små arteriene i det berørte bassenget, som kompenserer for sirkulasjonsfeil.

Endovaskulær behandling

Endovaskulær behandling er minimalt invasivt alternativ til kirurgisk inngrep og brukes i senere stadier av utvikling av aterosklerose, når konservative metoder allerede er utilstrekkelig effektive. I det berørte området av arterien innføres en anordning for å forhindre ytterligere innsnevring av fartøyets lumen.

Metoder for endovaskulær behandling inkluderer ballong dilatasjon, stenting og angioplasti. Prosedyrene utføres i røntgenrommet, hvoretter pasienten får en trykkbinding og får sengestøtte i 12-18 timer.

kirurgi

Når lange flekker blir funnet, vises pasienten kirurgisk behandling. De vanligste metodene for kirurgisk behandling er:

 • protetikk et korket område;
 • Trombendarterektomiya - fjerning av kolesterolplakk
 • bypass - installasjon av et kunstig fartøy som omgår den okkluderte delen av arterien. Mindre ofte som shunts, brukes fragmenter av pasientens subkutane årer.

Kirurgisk behandling kan kombineres med endovaskulære og andre typer operasjoner avhengig av pasientens tilstand.

Ved alvorlig koldbrann og omfattende nekrose utført amputasjon av armen eller benet, da dette er den eneste måten å redde pasientens liv.

Mer om sykdommen og dens forebygging, se videoen:

Aterosklerotiske plakk og hvordan bli kvitt dem

Dette konseptet, som aterosklerotiske plakk, er uløselig forbundet med aterosklerose - en sykdom som er preget av en patologisk forandring i blodkarets vegger, en innsnevring av lumen og som en konsekvens et brudd på blodsirkulasjonen. Dette er en av de farligste sykdommene, som begynner å utvikle seg allerede i ungdommen, men til en viss tid avslører ikke seg selv. Vanligvis vises symptomatologien i gjennomsnitt eller til og med i en eldre alder.

Hva er aterosklerotiske plakk?

Aterosklerose begynner med det øyeblikket det forekommer kolesterol på veggene i arteriene. Normal blodgass er tilveiebragt av elastisiteten og glattheten til indre overflaten av fartøyet - endotelet. Med dannelsen av lipidlaget, smalker lumen av arteriene, endotelet er skadet på grunn av innføring av skadelig kolesterol i det, blir karetets vegger stive. Gradvis øker vekstene og danner aterosklerotiske plakk i form av tuberkler som delvis eller helt kan blokkere lumen. I tillegg til kolesterol inneholder de kalsium og fremmede stoffer. Som regel påvirker prosessen med dannelse av plakk i karrene hele kroppen.

årsaker

De nøyaktige årsakene til innskuddene i arteriene er ukjente. Det er en oppfatning at det viktigste er et høyt nivå i blodet av dårlig kolesterol (LDL). I tillegg identifiserer leger en rekke faktorer som bidrar til utviklingen av sykdommen og raskere dannelse av aterosklerotiske plakk:

 • røyking,
 • høyt blodtrykk;
 • et stort antall animalske fettstoffer i mat;
 • en liten mengde grønnsaker, grønnsaker, frukt;
 • overflødig vekt og fettavsetning av abdominal type;
 • konstant overspising;
 • høyt blodsukker;
 • mangel på mosjon,
 • alkoholmisbruk;
 • naturlig aldring av kroppen.

Plakkdannelse og sammensetning

I sunne beholdere påvirker parietale enzymer som oppløser fett dannelsen av den oppbyggede kanten. For å starte prosessen med dannelse av en kompleks forbindelse av fett, proteiner og kalsium, er visse forhold nødvendige: forstyrrelse av arbeidet med beskyttelsesmekanismer, skade på vaskulærveggen, som blir sprø.

Plakk, bestående av lipider og fibre av bindevev, er en kjerne med et ytre skall. I kjernen er kolesterol og etere. Omkring hans celler er makrofager med en skummende struktur, som inkluderer fett som ødelegger makrofager og går inn i kjernen. Den ytre delen av plakk, som ligger i lumen av arterien, er en fibrøs membran, inkludert elastin og kollagen, hvis innhold bestemmer sannsynligheten for brudddet.

Ved begynnelsen av dannelsen har lipidoppbygginger en halvflytende struktur, slik at delene deres når som helst kan rive seg bort, begynne å bevege seg rundt fartøyet og lukke lumen. Også i denne perioden kan plakkene fortsatt oppløses, så behandling er best å begynne på et tidlig stadium av sykdommen.

Gradvis bygger kalsium opp i oppbyggingen av oppbyggingen, og det blir tettere. Således dannes en forkalket plakk, som vokser veldig sakte. Det forstyrrer blodstrømmen og fører til en forverring av blodtilførselen.

Så oppstår dannelsen av en plakett som følger:

 1. Akkumulering i fettens arterievegg.
 2. Inkludering i prosessen med leukocytter, danner inflammatoriske reaksjoner (monocytter, T-lymfocytter).
 3. Monocytes passasje inn i karets vegger, dannelsen av makrofager med en skumaktig struktur, patologiske forandringer i den indre overflaten av arterien.
 4. Blodplateadhesjon til den skadede delen av vaskemuren.
 5. Immunresponsen i form av sekresjon av forsvarsmidlere og cellevekstfaktorer.
 6. Produksjon og akkumulering av elastin og kollagen og utseendet av deres steder i endotelet.
 7. Øk oppbygningen i størrelse og forsegl den.

Typer av plaketter

Avhengig av størrelsen, er struktur og struktur av kolesterolplakkene delt inn i ustabile og stabile. Til de kompliserte formene bærer de heterogene.

Ustabilt består hovedsakelig av deres fettstoffer. De er mer sprø og utsatt for brudd med dannelsen av en trombus og overlappende av lumen i karet.

Stabil inneholder mange kollagenfibre, noe som betyr at de er elastiske, noe som forhindrer rive. Slike plaketter er konstante og fremgang sakte. Beregnet vekst er stabilt, mindre farlig enn halvflytende, nesten ikke sårdannet, men løsner ikke.

Heterogen har innrykk og utvoksninger, adskiller løs struktur, utsatt for blødninger og sårdannelse.

Aterosklerotiske plakk kan manifestere seg på forskjellige måter:

 • Fortsett i muskelvegen, vokse sakte, deretter slutte å vokse, måten blodstrømmen ikke overlapper, ikke vis seg selv.
 • Sakte vokse inne i det arterielle lumen, kan helt og delvis korke det.
 • Kan bli revet, og blodet vil koagulere inne i fartøyet. Hvis dette skjer i hjertet, oppstår et hjerteinfarkt hvis hjernen er et slag.

Enn farlig

Kolesterolplakk bidrar til utvikling av alvorlige sykdommer som kan resultere i død av en person:

 • IHD (hjertets iskemi). Plaques i hjertets kar fører til angina pectoris. Ved brudd og dannelse av trombi oppstår død av myokardial vev, det vil si et hjerteinfarkt (infarkt).
 • Brudd på plakkene i hjernens fartøy fører til et hjerneslag og død. TIA (forbigående iskemiske angrep) utvikles med midlertidige blokkeringer av fartøy uten skade på hjernen. Denne tilstanden er en harbinger av et slag.
 • Ved innsnevring av de perifere arteriene, for eksempel i bena, forverres blodsirkulasjonen av underekstremiteter, med smerte, sår ikke helbrede godt, gangrene kan utvikle, medfører amputasjon av bena.

Hvordan å vite at det er plakk i fartøyene

Dannelsen av plakk og stenose (innsnevring av lumen) i arteriene er en lang prosess, og det er ingen tegn på et tidlig stadium. Hvis vekstene er stabile, ikke kollapse, stoppet å vokse og ikke lukk fartøyets lumen, så er det ingen symptomer.

Hvis plakk på karene vokser og stadig blokkerer lumen, forhindrer blodstrømmen, er hovedsymptomet smertefulle opplevelser i stedet for det berørte karet, spesielt etter fysisk anstrengelse.

Symptomatisk vises i forfall av plakk og migrasjon av partikler langs blodbanen. I dette tilfellet er det stor sannsynlighet for blodpropp og utvikling av hjerneslag og hjerteinfarkt.

Generelt kan det kliniske bildet utfolde seg som følger:

 • Fra tid til annen kommer det en skarp svakhet.
 • Følger kravlesøkende i høyre eller venstre side av kroppen eller i en hånd eller i ett ben.
 • Plutselig stupor.
 • Nummenhet av en arm eller ett ben.
 • Visuell funksjonsnedsettelse i ett av øynene.
 • Forvirret tale.

Symptomatologien kan variere avhengig av lokaliseringen av den patologiske prosessen.

I thoracale aorta

Det er nok alvorlig smerte i hjertet av hjertet, bak brystbenet, og gir til nakken, skulderen, armen, skulderbladet, og de overgår ikke fra nitroglyserin. Blodtrykk kan stige, dyspnø og tegn på iskemi vises:

 • hodepine;
 • blek av ansiktshuden;
 • rask tretthet;
 • redusert minne;
 • sløret bevissthet;
 • kramper.

I hodet mitt

Ved stenose eller blokkering av nær-vertebral, vanlig carotid (OCA) og subklave arterier, som leverer blod til hjernen, blir psykiske lidelser vanligvis observert:

 • redusert effektivitet;
 • rask tretthet;
 • redusert minne;
 • deprimert humør;
 • delirious angst;
 • tale- og hørselshemmede;
 • demens;
 • hjerneslag.

Symptomene er delt inn, avhengig av utviklingsstadiet:

 • Rapid tretthet, redusert ytelse, hodepine, nedsatt oppmerksomhet, hukommelsessvikt, lunefullhet.
 • Depresjon, angst.
 • Tale- og hørselsforstyrrelser, desorientering i rom, parese, slag, utvikling av demens.

I nedre lemmer

I begynnelsen av sykdommen kan det ikke være symptomer. Gradvis er det smerter i beinmuskulaturen når de går, lameness og senere trofiske manifestasjoner:

 • skinn av huden;
 • tap av hår;
 • trophic ulcers;
 • atrofi av muskelvev.

I bukavdelingen

Når plakk vises i abdominal aorta, vises følgende symptomer:

 • dårlig appetitt, vekttap;
 • smerte i navlen;
 • obstruksjon av avføring, flatulens;
 • kaldhet av lemmer;
 • nummenhet av lemmer;
 • intermittent claudication;
 • hevelse av føttene.

effekter

Komplikasjoner og konsekvenser av aterosklerose er uforutsigbare og avhenger av lokalisering og alvorlighetsgrad av lesjonen.

Den vanligste komplikasjonen med plakk i hjernens arterier er et slag, samt et iskemisk transistorangrep. Sjeldnere fører sykdommen til demens.

diagnostikk

Ordningen for diagnostisering er som følger:

 • Inspeksjon av pasienten.
 • Anamnese.
 • Laboratoriet blodprøver.
 • Instrumentelle metoder: ultralyd av fartøy (tosidig skanning og triplex skanning) gir en ide om blodstrømmen og strukturen i blodkarene; aortaens radiografi tillater oss å bestemme forkalkning, forstørrelse av aorta-vinduet, aneurisme; angiografi - Røntgenundersøkelse av fartøy med innføring av kontrastmedium.

Ved diagnostisering av kolesterolplakk er det viktig å skille dem fra andre patologier:

 • aterosklerose i hjerneskarene - fra hodeskader, neurastheni, syfilis i hjernen og andre;
 • når aorta påvirkes - fra sykdommer i fordøyelsessystemet og mageorganene;
 • ved okklusjon av kar med ben eller føtter - fra åreknuter, status etter traumer og andre.

behandling

Aterosklerose kan bedre behandles i de tidlige stadier. Spesielt gode resultater kan forventes med en integrert tilnærming. Det er viktig å vite at det er umulig å stoppe blokkeringen helt, men det er en sjanse til å stoppe veksten av plakk eller i det minste å senke den ned.

livsstil

Først av alt er det nødvendig å utelukke risikofaktorer forbundet med skadelige vaner og ernæring. Du må slutte å røyke, prøv å drikke alkohol så sjelden som mulig, opprett riktig ernæring, trening. Som et resultat vil risikoen for å utvikle et slag og et hjerteinfarkt reduseres, selv om en blokkering vil forbli.

Strømforsyning

Uten å overholde et spesielt diett, vil kampen mot aterosklerose ikke lykkes. Først av alt må du gi opp matvarer med høyt kolesterolinnhold eller grense i dietten din:

 • animalsk fett;
 • kjøttprodukter;
 • kjøtt;
 • Hermetisert mat (fisk og kjøtt);
 • fettmelk mat;
 • egg;
 • kakao og sjokolade.

I tillegg må du redusere forbruket av salt, sukker og søtsaker betydelig.

Animalfett må byttes ut med vegetabilske oljer som er rike på umettede fettsyrer. I dietten bør det være flere matvarer som inneholder B-vitaminer, askorbinsyre, jod. Disse inkluderer:

 • blomkål;
 • brokkoli;
 • aubergine;
 • zucchini;
 • bønner;
 • nøtter;
 • sjøkale;
 • sitrusfrukter;
 • bær;
 • vannmelon (bidrar til å fjerne skadelig kolesterol fra blodet);
 • Grønn te (takket være dens antioksidantegenskaper, styrker og toner de vaskulære veggene).

medisiner

Med aterosklerose er de viktigste stoffene statiner. De reduserer ikke bare produksjonen av kolesterol i leveren, men forbedrer også metabolske prosesser i kroppen. Disse inkluderer:

 • pravastatin;
 • lovastatin;
 • simvastatin;
 • Atorvastatin.

I tillegg til statiner, hvis de ikke klarer oppgaven, kan de foreskrive andre stoffer som reduserer kolesterolfibrater:

Et annet middel for kolesterol er nikotinsyre, som foreskrives av korte kurs på grunn av bivirkninger.

Når aterosklerose er nødvendig for å ta vitaminer:

Operativ behandling

I alvorlige tilfeller, når det okkluderte plakkekaret blir livstruende, vises invasive behandlingsmetoder:

 • Stenting. Dette er den hyppigste prosedyren der kardiale kateterisering og angiografi av karene utføres. I arterien på armen eller benet er en stent med en ballong satt inn med et tynt rør for å nå et skadet kar som kan ses på angiografens skjerm. For å åpne stenten, oppblås ballongen. Den resulterende strukturen forblir i beholderen for å opprettholde et konstant lumen.
 • Aorto-coronary bypass. Det utføres for å gjenopprette den forstyrrede blodsirkulasjonen. Bypassing de tette fartøyene ved hjelp av shunts en ny seng for blod er lagt. Som en shunt kan brukes et sunt blodkar, tatt for eksempel på beinet.

Folkemetoder

Folk kjenner mange oppskrifter for å senke blodkolesterolnivået. De sliter oftere med plakk på karene med urte rettsmidler.

Oppskrift 1

For å forberede nåtiden er det nødvendig med en blanding av urter:

 • 20 gram karvefrø og blader av vinca;
 • 40 gram rhizomes av hagtorn;
 • 60 gram mistelteinhvite.

Hell kokende vann (0,5 liter) fire skjeer av blandingen og la den brygge. Trinn klar infusjon og ta inn to glass om dagen når som helst.

Oppskrift 2

Denne infusjonen er utarbeidet på basis av blomster arnica (10 gram), urter St. John's wort (50 gram) og urter yarrow (20 gram). Tre spiseskjeer av de knuste komponentene helles i 0,4 liter kokende vann, insisterer, filtrer og drikk denne mengden i løpet av dagen.

Med kolesterolplakk blir også alkoholiske tinkturer brukt. Spesielt effektiv er hvitløk, som er full i måneden tre ganger om dagen for 20 dråper. For 150 gram skrælt hvitløk må du ta 150 gram alkohol. Hvitløkhakk, hell alkohol, dekk og sett på et mørkt sted i to uker. Deretter tømmes væskedelen igjen og fjerner til et mørkt sted i tre dager. På slutten av denne perioden, få tinkturbeholderen, og drenk væsken uten at det blir slått, slik at sedimentet forblir under.

outlook

Prognosen for aterosklerose skyldes primært lokalisering, samt utviklingsstadiet. Det antas at det er gunstigere for aorta lesjoner og oftere dårlig i kranspuls okklusjon. Tap av kapasitet oppstår vanligvis i forsømte tilfeller og i nærvær av komplikasjoner. Det skal alltid huskes at atherosklerotiske plakk kan føre til alvorlige og dødelige sykdommer - hjerteinfarkt og hjerneslag.

Les Mer Om Fartøyene