Hva er aterosklerotisk kardiosklerose - årsakene, symptomene og behandlingen

Sykdom aterosklerotisk kardiosklerose er en alvorlig lidelse som er forbundet med endringer i muskelvev i myokardiet. Sykdommen er karakterisert ved dannelsen av kolesterol plaques på veggene i vener og arterier, som øker i størrelse og i alvorlige tilfeller begynner å blande seg med normal blodsirkulasjon i organene. Ofte årsaken til kardiosklerose av aterosklerotisk er andre sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

Hva er aterosklerotisk kardiosklerose

Den medisinske betegnelsen "cardio" refererer til en alvorlig sykdom i hjertemuskelen knyttet til prosessen ved diffus eller fokal proliferasjon av bindevev i muskelfibrene til hjertemuskelen. Distinguish typer sykdommen på stedet for dannelse av brudd - aortokardiosklerose og koronar kariesklerose. For sykdommen er preget av en langsom spredning i løpet av lang flyt.

Aterosklerose av kranspulsårene, eller stenosering av koronar aterosklerose, forårsaker alvorlige metabolske endringer i myokard og iskemi. Over tid, muskelfibre atrofi og dø, forverring iskemisk hjertesykdom på grunn av en reduksjon i eksitering av impulser og rytmeforstyrrelser. Kardiosklerose påvirker oftere menn i eldre eller middelalderen.

ICD-10 kode

Ifølge den tiende International Classification of Diseases (ICD-10), som bidrar til å identifisere diagnose i medisinsk historie og behandling skal velge, er det ingen eksakte koden Cardiosclerosis aterosklerose. Legene bruker jeg 25.1, som betyr atherosklerotisk hjertesykdom. I noen tilfeller benyttes betegnelsen 125.5 - iskemisk kardiomyopati eller I20-I25 - iskemisk hjertesykdom.

symptomer

I lang tid kan det ikke oppdages atherosklerotisk kardiosklerose. Symptomer i form av ubehag blir ofte feilaktig for ulempe. Hvis tegn på kardiosklerose begynner å bryte regelmessig, er det verdt å se en lege. Følgende symptomer tjener som en anledning til behandling:

 • svakhet, redusert effektivitet;
 • kortpustethet, som vises under hvile;
 • smertefulle opplevelser i epigastrium;
 • hoste uten forkjølelse, ledsaget av lungeødem;
 • arytmi, takykardi;
 • akutt smerte syndrom i brystbenet, gir til venstre underarm, arm eller skulderblad;
 • økt angst.

Et sjeldent tegn på kardiosklerose aterosklerotisk er en liten økning i leveren. Klinisk bilde av sykdommen er vanskelig å bestemme, guidet bare av pasientens følelser, de ligner symptomene på andre sykdommer. Forskjellen er at over tid utvikler utviklingen av anfall, de begynner å manifestere seg oftere, for å ha en vanlig karakter. Hos pasienter med aterosklerotiske plakk i post-infarkttilstanden er sannsynligheten for en gjentatt komplikasjon høy.

Årsaker til atherosklerotisk kardiosklerose

Hovedårsaken til atherosklerotisk kardiosklerose er utseendet av arrdannelse, et brudd på full strøm av blod til hjertet. Aterosklerotiske eller fettplakkene øker i størrelse, overlapper områdene av karene og utgjør en alvorlig trussel mot pasienten. På grunn av utilstrekkelig mottak av næringsstoffer, økning av lipider i blod, spredning av patologisk bindevev, øker størrelsen på hjertet, begynner en person å føle de voksende symptomene på sykdommen.

Denne forandringen påvirkes av interne faktorer forårsaket av andre sykdommer i kroppen, og ekstern, forårsaket av en feilaktig livsstil for en person. Listen over mulige grunner er:

 • dårlige vaner - røyking, drikking av alkohol, narkotika;
 • uregelmessig daglig rutine
 • ulike sykdommer i kardiovaskulærsystemet;
 • økt fysisk aktivitet
 • bruk av fettstoffer som inneholder kolesterol;
 • stillesittende livsstil;
 • fedme;
 • hyperkolesterolemi;
 • arteriell hypertensjon;
 • arvelige faktorer.

Det er kjent at aterosklerose forekommer sjeldnere hos kvinner før overgangsalderen enn hos menn. Etter å ha fylt 50-55 år er sjansene for å høre en lege diagnostisert "atherosklerotisk cardiosklerose" utlignet. Personer med hjertepatologier tilhører en gruppe med økt risiko. Disse sykdommene kalles både årsaken og konsekvensen av kardiosklerose. Når plakk vises i karene som forårsaker oksygen sult, øker sannsynligheten for komplikasjoner som kan føre til pasientens død.

diagnostikk

For å få en diagnose, blir legen ledet av anamnese data - tilstedeværelse eller fravær av hjertesykdom overført og klager fra pasienten. Analyser som er tildelt for å avklare det kliniske bildet, inkluderer:

 • biokjemisk blodprøve - nødvendig for å oppdage kolesterol og ESR;
 • urinalyse - bestemmer nivået av leukocytter;
 • veloergometri tillater å angi stadiet av hjerteinfarkt
 • EKG bidrar til å etablere patologi av intrakardiell ledning og rytme, tilstedeværelse av koronarinsuffisiens, hypertrofi i venstre ventrikel.

Som en ytterligere undersøkelse ved kardiosklerose aterosklerotisk bestemmes daglig overvåkning av ekkokardiografi, koronar angiografi og rytmografi. Etter doktorens skjønn, er MR-av hjerte og blodårer, røntgenstråle, ultralydundersøkelse av pleurale og bukhulen utført. Komplett diagnose hjelper raskt å velge riktig behandling.

behandling

Cardiosclerosis aterosklerotiske terapier rettet mot gjenopprettelse av den koronare sirkulasjon, eliminering av kolesterol plakk i arterier og blodkar, så vel som for behandling av enkelte sykdommer - atrioventrikulærblokk, arytmi, hjertesvikt, ischemisk hjertesykdom, angina pectoris. Til dette formål foreskriver legen medisiner:

 • acetylsalisylsyre;
 • diuretika;
 • statiner;
 • antiarrhythmic drugs;
 • perifere vasodilatatorer;
 • sederende medikamenter;
 • nitrater.

For personer som er overvektige, er et spesialdiett med erstatning av fettstoffer, endring av den daglige rutinen, å bli kvitt fysisk anstrengelse under behandlingen obligatorisk. Når en aneurysmal hjertefeil dannes, vises kirurgiske prosedyrer for fjerning av aneurysmen. Innføringen av en pacemaker vil bidra til å løse problemet med en rytmeforstyrrelse.

Prognose og forebygging

Ved en ytterligere prognose styres legen av de kliniske dataene i den diagnostiske studien. I de fleste tilfeller, hvis pasienten behandles vellykket og følger anbefalingene, kan han gå tilbake til det normale livet. Imidlertid er dødeligheten høy blant mennesker som ignorerer legenes råd. Etter behandlingsforløpet skal pasienten observeres i lang tid hos en spesialist, rapportere eventuell ubehag.

Forebygging av aterosklerotisk kardiosklerose anbefales å starte i ung alder dersom det er en genetisk predisponering for sykdommen. Full ernæring, rettidig behandling av forkjølelse, riktig modus på dagen, avvisning av dårlige vaner vil ikke tillate atherosklerotiske forandringer i hjertekarene. Folk med en forkjærlighet for hjertesykdom er vist å trene, noe som øker utholdenhet.

Video: aterosklerotisk kardiosklerose

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Aterosklerotisk kardiosklerose

Aterosklerotisk kardiosklerose - diffus utvikling av bindevev i myokardiet på grunn av aterosklerotisk lesjon av kranspulsårene. Aterosklerotisk kardiosklerose manifesteres av progressiv iskemisk hjertesykdom: angrep av stenokardi, rytme og ledningsforstyrrelser, hjertesvikt. Diagnose av aterosklerotisk Cardiosclerosis omfatter et sett av instrument og laboratorietester - EKG, ekkokardiografi, sykkel ergometry, farmakologiske tester, kolesterol og lipoprotein forskning. Behandling av aterosklerotisk kardiosklerose er konservativ; er rettet mot å forbedre kransløpssirkulasjonen, normalisere rytmen og ledningen, senke kolesterolet, stoppe smertesyndromet.

Aterosklerotisk kardiosklerose

cardiosclerosis (myokardiosklerose) - prosessen med fokal eller diffus erstatning av muskelfibre i myokardiet med bindevev. Gjenstand for å skille etiologi myocarditic (på grunn av myokarditt, revmatisk sykdom), aterosklerotisk, og postinfarction primær (i medfødt kollagenose, fibroelastose) kardiosklerosis. Aterosklerotisk cardio kardiologi sett på som en manifestasjon av koronar hjertesykdom på grunn av progresjon av aterosklerose i koronarkarene. Aterosklerotisk kardiosklerose oppdages hovedsakelig hos middelaldrende og eldre hanner.

Årsaker til atherosklerotisk kardiosklerose

I hjertet av denne patologien ligger den atherosklerotiske lesjonen av koronarbeinene. Den ledende faktoren i utviklingen av aterosklerose er brudd på kolesterol metabolisme, ledsaget av overdreven avsetning av lipoider i det indre skallet av karene. Graden av dannelse av koronar aterosklerose er signifikant påvirket av samtidig arteriell hypertensjon, tilbøyelighet til vasokonstriksjon, overdreven inntak av kolesterolrikt mat.

Aterosklerose koronarkar fører til en innsnevring av hulrommet i kransarteriene, myokardial blodtilførselen avbrudd, etterfulgt av erstatning av muskelfibrene i bindevev arr (aterosklerotisk kardio).

Pathogenese av atherosklerotisk kardiosklerose

Konstriktiv aterosklerose av koronararteriene er ledsaget av iskemi og metabolske endringer i hjertemuskelen, og, som en konsekvens - gradvis og sakte utvikling dystrofi, atrofi og tap av muskelfibre, som er dannet in situ områder av nekrose og mikroskopiske arr. Døds reseptorer bidrar til å redusere myokardialt vev følsomhet for oksygen, noe som fører til ytterligere progresjon av CHD.

Aterosklerotisk kardiosklerose har et diffust spredning og et forlenget kurs. Med fremdriften av atherosklerotisk kardiosklerose utvikler kompenserende hypertrofi, og deretter dilatasjon av venstre ventrikel, øker tegn på hjertesvikt.

Med tanke på patogenetiske mekanismer, isoleres iskemisk, postinfarkt og blandede varianter av aterosklerotisk kardiosklerose. Iskemisk kardiosklerose utvikler seg som et resultat av langvarig sirkulasjonsfeil, utvikler seg sakte, påvirker diffus hjertemuskelen. Postinfarkt (postnekrotisk) kardiosklerose er dannet på stedet av det tidligere nekroseområdet. Blandet (forbigående) aterosklerotisk cardio kombinerer begge de forannevnte mekanisme, og er karakterisert ved diffundere langsom utvikling av fibrøst vev, mot hvilke med jevne mellomrom dannet nekrotisk foci etter tilbakevendende myokardialt infarkt.

Symptomer på atherosklerotisk kardiosklerose

Aterosklerotisk kardiosklerose manifesteres av tre grupper av symptomer, som indikerer brudd på hjertets kontraktile funksjon, koronar insuffisiens og rytme og ledningsforstyrrelser. De kliniske symptomene på aterosklerotisk kardiosklerose kan være litt uttrykt i lang tid. Senere er det brystsmerter med bestråling i venstre arm, i venstre scapula, i den epigastriske regionen. Gjentatte myokardinfarkt kan utvikles.

Etter hvert som utviklingen av arr-stivnet prosesser vises tretthet, åndenød (innledningsvis - med tung fysisk anstrengelse, og deretter - under normal gange), hyppige - anfall av kardial astma, lungeødem. Med utviklingen av hjertesvikt, stagnerende fenomener i lungene, perifert ødem, hepatomegali, er forbundet med alvorlige former for aterosklerotisk kardiosklerose, pleuris og ascites.

Forstyrrelser i hjerterytmen og ledning i aterosklerotiske cardiosclerosis kjennetegnet ved en tendens til utseendet av ekstrasystoler, atrieflimmer, intraventrikulær og atrioventrikulær blokkader. I utgangspunktet er disse forstyrrelsene paroksysmale, blir deretter hyppigere, og i fremtiden - permanent.

Aterosklerotisk cardio er ganske ofte assosiert med aterosklerose i aorta, cerebrale arterier, store perifere arterier, som manifesterer de tilsvarende symptomer (hukommelsestap, svimmelhet, claudicatio intermittens, og N. osv.).

Aterosklerotisk kardiosklerose har et sakte progressivt kurs. Til tross for mulige perioder med relativ forbedring, som kan vare i flere år, fører gjentatte akutte brudd på kransløpet til forverring.

Diagnose av atherosklerotisk kardiosklerose

Diagnosen av aterosklerotisk Cardiosclerosis basert på Anamnese data (tilstedeværelse av koronar hjertesykdom, arteriosklerose, arrytmi, myokardialt infarkt og lignende. D.) og subjektive symptomer. En biokjemisk blodprøve avslører hyperkolesterolemi, en økning i beta-lipoproteiner. På EKG er tegn på koronarinsuffisiens, post-infarct arr, rytmeforstyrrelser og intrakardiell ledning, moderat venstre ventrikulær hypertrofi bestemt. Data ekkokardiografi i aterosklerotisk kardiosklerose er preget av et brudd på myokardial kontraktilitet (hypokinesi, dyskinesi, akinesi i det tilsvarende segmentet). Sykkel ergometri gjør det mulig å bestemme graden av myokarddysfunksjon og funksjonsreserver i hjertet.

Avgjørelsen av diagnostiske problemene i aterosklerotiske cardiosclerosis kan medvirke til gjennomføringen av farmakologiske tester, daglig EKG-overvåkning, polikardiografii, rhythmocardiography, ventrikulografi, koronar angiografi, hjerte-MRI, og andre. Research. For å klargjøre tilstedeværelsen av effusjon, pleurahule holdt ultralyd, røntgen, ultralyd av abdomen.

Behandling av aterosklerotisk kardiosklerose

Behandling av aterosklerotisk Cardiosclerosis redusert til sykdomsfremkallende terapi separate romer -.. hjertesvikt, hyperkolesterolemi, arytmier, atrioventrikulær blokkering, etc. For dette formål stille diuretika, nitrater, perifere vasodilatorer, statiner, antiarytmika. Et konstant inntak av disaggreganter (acetylsalisylsyre) er obligatorisk.

Viktige faktorer i den komplekse behandlingen av aterosklerotisk kardiosklerose er diettterapi, overholdelse av regimet og begrensning av fysisk anstrengelse. Slike pasienter er vist balneoterapi - karbon-, hydrosulfur-, radon-, nålebad.

Når en aneurysmal hjertefeil dannes, utføres en kirurgisk reseksjon av aneurysmen. Ved vedvarende forstyrrelser av rytme og ledningsevne kan det være nødvendig med en implantasjon av en EKS eller en cardioverter defibrillator. I noen former fremmes restaureringen av en normal rytme ved radiofrekvensablation (RFA).

Prognose og forebygging av atherosklerotisk kardiosklerose

Prognosen for aterosklerotisk kardiosklerose avhenger av omfanget av lesjonen, tilstedeværelsen og typen av rytme- og ledningsforstyrrelser, og stadiet av sirkulasjonsinsuffisiens.

Primær forebygging av atherosklerotisk kardiosklerose er å forhindre atherosklerotiske forandringer i blodkarene (riktig ernæring, tilstrekkelig fysisk aktivitet, etc.). Sekundære forebyggende tiltak inkluderer rasjonell terapi av aterosklerose, smertesyndrom, arytmier og hjertesvikt. Pasienter med aterosklerotisk kardiosklerose trenger systematisk observasjon fra en kardiolog, kardiovaskulær system.

cardiosclerosis

"Scars in the Heart" - en spektakulær kunstnerisk enhet som betegner mange erfarne alvorlige forsøk - faktisk ikke en slik metafor: i medisin er det - kardioklerose, cicatricial forandringer i myokardets vev.

Hvordan det ser ut

Vanligvis er myokardets vev - hjertemuskelen - tett og består av kardiomyocytter - spesielle celler som gir hjertets kontraktilitet og den rette rytmen til hjerterytmen.

På grunn av aterosklerotiske, smittsomme eller reumatiske lesjoner, vises blekte områder på huden som opplever langvarig oksygen sult, som senere er nekrotisk (dør av).

I døde områder dør kardiomyocytter, og deres plass er okkupert av bindevev, visuelt definert som arr. Arr blokkerer blodstrømmen inn i hjertets kar, da bindevevet kun utfører en beskyttende funksjon.

Slik utvikler aterosklerotisk kardiosklerose, så vel som andre typer arrdannelse av myokardiale vev.

Klassifisering og grunner

Kardiosklerose kombinerer en gruppe av sklerotiske endringer som oppstår i hjertemuskelen på grunn av:

 • Iskemisk hjertesykdom (CHD);
 • Hjerteinfarkt;
 • Utsatt myokarditt - akutt betennelse i vev.

I overensstemmelse med de ovennevnte grunnene, i kardiologi, utmerker seg disse typer kardiosklerose:

Diffus kardiosklerose

Diffus kardiosklerose er den ensartede døden av og arr av myokardial vev som til slutt sprer seg over hele mitt hjerte. Distinguish det krupnoochagovuyu og melkoochagovuyu form.

Hovedårsaken til patologien er iskemisk hjertesykdom som oppstår mot bakgrunnen av aterosklerotiske vaskulære lesjoner eller utviklingen av en inflammatorisk prosess i myokardets vev.

Smalfokal diffus kardiosklerose er forårsaket av koronar insuffisiens (en sykdom i hjertets hjerteskjermer), som tar lang tid.

Storfokale former inkluderer sklerotiske endringer som oppstår som følge av koronararteriesykdom. Disse er ganske store områder av hjertet, påvirket av nekrose.

Symptomer på diffus kardiosklerose har ingen bestemt karakter, noe som gjør at man mistenker nettopp denne form for patologi:

 • Dyspné først med masse, og senere - i ro og til og med ligge ned;
 • Tørr hoste under trening og legger seg ned;
 • Hevelse av beina - først vises de om kvelden på anklene, med fremdriften av kardiosklerose begynner å spre seg og på underbenet;
 • Muskel svakhet;
 • Endringer i trophic (elastisitet) av musklene i bena.

Sykdommen er diagnostisert av kardiogram, ultralyd av hjertet og undersøkelse på MR, som avslører en økning i venstre ventrikel, arytmi og de områder i hjertet som er berørt av sklerose.

Terapi innebærer behandling av IHD for å hemme videre ekspansjon og økning i antall berørte områder, samt kontroll av arytmi og kronisk hjertesvikt.

Et spesielt diett er inkludert i behandlingsregimet, med sikte på å senke nivået av skadelig kolesterol i blodet og normalisere blodtrykket. Den består av vegetabilske matvarer, korn fra fullkorn, milde sauser, grovt brød, vitaminerte hjemmelagede drikker - kompositer, dekorerte urter og juice.

Kardioklerose etter infarkt

Som navnet antyder, utvikler kardioklerose etter infarkt uunngåelig etter et hjerteinfarkt, som blir et hyppig utfall av embolisering av koronarbeinene, deres spasmer og aterosklerotisk lesjon. I noen tilfeller kan et hjerteinfarkt bli en komplikasjon etter en kirurgisk prosedyre for å binde arterien.

Uansett årsak til infarkt, blir kardiosklerose etter kardiovaskulering en forutsetning for ytterligere endringer i hjertevævets struktur, størrelsen på kaviteter, noe som medfører en signifikant økning i symptomene.

Sykdommen har symptomer som ligner på manifestasjonene av kardiosklerose, som utviklet seg mot bakgrunnen av IHD, men de er mer uttalt:

 • Kortpustetid selv i ro
 • takykardi;
 • Arrhythmia, manifestert i atrieflimmer og ekstrasystol, kan i de alvorligste tilfellene gjentakende ventrikulær takykardi forekomme, noe som ofte resulterer i død av pasienter;
 • Cyanose av leppene på grunn av anemi og langvarig oksygen sult;
 • Signifikant hevelse i magen, hjerte og thorax (ascites, hydropericardium, hydrothorax).

Kardioklerose etter infarkt er diagnostisert på EKG, ECHO-kardiografi, PET (positronemisjonstomografi) og angiografi.

Disse metodene tillater oss å beregne prosentandelen degenerasjon av myokardvev, for å avsløre graden av innsnevring av koronararteriene, for å bestemme fraksjonen av den venstre ventrikulære utkastningen.

Beregningen av venstre ventrikkelfraksjon gjør det mulig å forutsi det videre kurset og resultatet av sykdommen.

Kardiosklerose etter infarkt krever behandling rettet mot å forhindre spredning av nekrose til andre områder av hjertet, siden det allerede er umulig å gjenopprette levedyktigheten til døde vev.

Pasienter er også foreskrevet en streng diett og en fullstendig avvisning av skadelige vaner, fysisk aktivitet.

Postkardiell cardiosklerose

Hjertemuskel er ofte ikke bare lider av aterosklerose, men fra ødeleggelse infeksjoner, revmatisk feber, diffuse bindevevssykdommer, allergiske reaksjoner - for eksempel visse typer vaksiner, sera medikamenter.

Under deres innflytelse utvikler myokarditt, en betennelse i hjertemuskelen. Blant manifestasjoner av myokarditt - smerte i hjertet, arytmi, takykardi, kortpustethet, en liten, men stabil kroppstemperatur. Noen ganger kan sykdommen oppstå uten alvorlige symptomer.

Det er også en idiopatisk form for myokarditt, som ofte tar en ondartet karakter: kardiomegali utvikler seg (en betydelig økning i hjertet i størrelse på grunn av den utprøvde utvidelsen av sine grenser).

Dersom de ovennevnte symptomer ble tilsatt til dannelse av veggen blodpropper i hulrom i hjertet, i store og små sirkler av blodsirkulasjonen kan utvikle postmiokardichesky kardio - en alvorlig komplikasjon av strøm eller nylig har hatt myokarditt.

Denne typen sklerotisk patologi av myokardiet er preget av følgende symptomer:

 • Kortpustethet
 • En nattlig tørr hoste, som senere blir sluttet av avvikelse av slim;
 • takykardi;
 • arytmi;
 • Hevelse i bena og magehulen;
 • Angrep av angina pectoris;
 • besvimelse;
 • Sløvhet, svakhet;
 • Kjøling av lemmer.

Og hvis de ovennevnte typer stivnet endringer skjer hos voksne (eldre) pasienter, den postmiokardichesky cardio kan forekomme hos barn og ungdom på bakgrunn av revmatisk feber, akutt og kronisk forløp av virus, bakterier og herpesinfeksjoner.

Kardiovaskulær sklerose krever terapi for å lindre sykdomsforløpet: det er nødvendig å bekjempe fenomenene arytmi, ødem, for å stoppe angina pectorisangrep.

Pasienter er foreskrevet spesielle legemidler, hvorav noen er tatt av kurs, andre - for livet. Ikke minst rollen spilles av dietten, designet for å redusere byrden på hjertet og blodkarene, ved hjelp av diuretika, frukt og grønnsaker, rik på kalium og magnesium.

Aterosklerotisk kardiosklerose

Aterosklerotiske plakk dannet på hjertekarossens vegger skaper hindringer for normal blodsirkulasjon og full ernæring av hjertet, hjernen og andre organer med oksygen og næringsstoffer.

Kolesterol akkumulasjoner føre til at hjertet øker innsatsen for å skyve gjennom blodet, så til slutt øker venstre ventrikel i størrelse, og hjertets vev begynner å oppleve sult. Det utarmede myokardiet er dekket av iskemiske flekker, som senere dør av.

Slik utvikler aterosklerotisk kardiosklerose - et av de mest sannsynlige resultatene av aterosklerotiske vaskulære lesjoner.

Med denne sykdommen foregår en gradvis erstatning av død hud med bindevev, noe som dannes i grove arr som bryter med hjertets kontraktile evne.

Ved undersøkelse hos pasienter blir hjertet forstørret og dets grenser skiftes til venstre, og atrieflimmer og ekstrasystoler bestemmes også.

Det kliniske bildet av denne patologien består av følgende sett av symptomer:

 • Kortpustethet
 • Hjerte astma
 • Venstre ventrikulær svikt, manifestert av stillestående wheezing i lungens nedre lober;
 • Ascites, perifert ødem;
 • Atrieflimmer;
 • Brudd på konduktiviteten til nerveimpulsen.

Med tiden er høyre ventrikulær svikt også forbundet med venstre ventrikkelfeil.

Aterosklerotisk kardiosklerose er også ledsaget av vedvarende hypertensjon, nedsatt hjernefunksjon og andre organer, da de også opplever oksygen sult.

For å diagnostisere sykdommen ved hjelp av EKG, ultralyd, MR-metoder, som tillater å evaluere arten og omfanget av skade på hjertemuskelen, for å forutsi det videre forløb av patologien.

Som allerede nekrotisk myokard, samt eventuelle dødt vev, kan ikke gjenopprettes, aterosklerotiske kardio gi symptomatisk behandling - det vil si, prøver å redusere antallet av blodtrykket til det normale, tå ødem, øke hjertefrekvensen.

Hva folkemedisin tilbyr

Du må være realistisk: aterosklerotisk cardio, som andre former for arrvev i hjertemuskelen, ikke er ferdig herdet - hvis bare fordi selv noen i verden ikke kunne gjenopplive noe som er død.

Imidlertid, tradisjonelle medisiner, kombinert med stive samsvar protivoateroskleroticheskim dety, etterjustering av foci av kroniske infeksjoner og andre medisinske tiltak for i betydelig grad kan lindre tilstanden til pasienten og forbedre livskvaliteten.

Bruk av folkemidlene er også rettet utelukkende mot bekjempelse av symptomene på kardiosklerose, samt faglige terapeutiske tiltak:

 • Fjernelse av ødem
 • Forbedre hjertefrekvensen
 • Lindring av angina pectoris
 • Redusere nivået av skadelig kolesterol

Folkemedisin har i mange år blitt brukt avkodninger av motherwort, valerian, japansk sophora for å redusere hjertefrekvensen og forbedre rytmen. For å fjerne hevelse, bruk diuretika - buljonger av tranebærblader, orthosifon (nyre te), rosmarin, elske.

Bekjempelse av innskudd av kolesterol er hjulpet av gresskar juice, rosen hofter, avkok av bokhvete blomster.

God folkemedisin mot aterosklerose - infusjon eller avkok av de gylne værhår: på grunn av den store mengden av antioksidanter som finnes i det på denne medisinen er med på å akselerere kroppens ren, bedre immunitet og normalisere stoffskiftet.

Anerkjent leder blant alle grønnsakene er kjent for å bidra til å bekjempe aterosklerose - jordskokk knoller: de er vasket, renset, gnidd på et fint rivjern og klem saften du ønsker å drikke en halv kopp tre ganger daglig før måltider.

For de som liker hvitløk, kan det være et uunnværlig verktøy: det må spises rå, og lage mat fra det hvitløksolje, laurbær lim av en leder av hvitløk et glass raffinert vegetabilsk olje og la det brygge for en uke i kjøleskapet.

Det spises på en teskjeft etter hvert måltid i tre måneder.

Cardio - dette er den endelige langsiktige connivance og legkomyslennogootnosheniya for deres helse: det kommer en tid når pasienten og flittige hjerte ikke kan stå og begynner å sakte dø. Ikke la dannelsen av arr på den - de er effektive bare i form av en lys metafor, og i livet bringer de mye lidelse. Ta vare på hjertet ditt!

Kardioklerose etter infarkt: årsaker, symptomer, diagnose, hvordan å behandle, konsekvenser

Kardioklerose etter infarkt er en av formene for kronisk iskemisk hjertesykdom, uttrykt i dannelse av arrvæv i myokardiet (hjertemuskulatur) etter nekrose på grunn av obstruksjon av koronararteriene.

Spredning av bindevev i et begrenset område av myokardiet fører til en forstyrrelse i kontraktilfunksjonen, som uunngåelig påvirker både intrakardial og generell hemodynamikk. Reduksjon av kontraktilitet fører til en reduksjon i volumet av blod som utledes av hjertet inn i den store sirkulasjonen av blodsirkulasjonen til systolen, noe som fører til at indre organer gjennomgår hypoksi og gjennomgår de karakteristiske endringene i denne tilstanden.

Kardiosklerose, som andre former for iskemisk sykdom, forekommer ganske ofte, fordi antall hjerteinfarkt øker konstant. Ervervet ikke-smittsom hjertepatologi er fortsatt ledende når det gjelder antall tilfeller og dødsfall fra hjerte-og karsykdom verden over. Selv i utviklede land med høyt nivå av medisinsk behandling forblir problemet med kronisk hjerte og karsykdom ganske presserende.

Livsstil, høyt stressnivå, spesielt innbyggerne i byene, den dårlige kvaliteten på mat og individuelle kostvaner bidra til endringer i blodårene i hjertet og musklene, for å kjempe som er svært vanskelig, selv tiltrekker seg de mest moderne metoder for behandling.

Aktivt forebyggende arbeid er heller ikke i stand til å forbedre statistiske indikatorer, fordi leger ikke kan få pasientene til å flytte mer eller gi opp sine favorittbiter og dårlige vaner. I de fleste tilfeller ligger skylden til infarkt og påfølgende kardiosklerose hos pasientene selv, og realiseringen av dette faktum kan komme når profylaksen må overføres til aktiv livslang behandling.

Blant personer som har diagnostisert kardiovaskulær postinfarkt, dominerer menn, og har ofte en arbeidsalder. Dette er ikke overraskende, siden myokardinfarkt også viser en klar tendens til å "forynge", noe som ofte påvirker personer i alderen 45-50 år. Hos kvinner, hjertekarene berørt senere i overgangsalder, på grunn av den beskyttende virkning av kjønnshormoner, slik som det dannede aterosklerotiske og hjerteinfarkt påvist i de senere - av 65-70 år.

IHD og kardiosklerose etter infarkt er klassifisert i klasse I20-25 i henhold til den internasjonale klassifiseringen av sykdommer, inkludert iskemisk sykdom selv og dens spesifikke former. Kardioklerose etter kardiovaskulasjon er kodet i kronisk iskemisk sykdom - I25, som et tidligere infarkt.

Hjerte hjerteinfarkt er ansett som en selvstendig form av iskemisk hjertesykdom (ICD-10-kode - I25.2), så vel som hjerteanfall, angina, arytmier, og andre typer av ischemiske lesjoner. På dannelsen av arret tar omtrent 6-8 uker, det vil si etter en halv til to måneder etter nekrose av muskelen, kan du snakke om tilstedeværelsen av et dannet arr.

Diagnosen ved etterfarging arr er omtrent som følger: IHD (hjerte-karsykdom): kardioklerose etter kardiovaskulær behandling. Videre er manifestasjoner av patologi i form av arytmier, kronisk hjertesvikt (CHF), som indikerer scenen, alvorlighetsgraden, arten etc. angitt.

Årsaker til kardiosklerose etter infarkt

årsaker Kardiosklerose etterfalt er:

 • Utsatt akutt infarkt i bakgrunnen av aterosklerose og etterfølgende arrdannelse;
 • Myokarddystrofi;
 • Nekrose på grunn av arteriospasm.

Nekrose i hjertemuskelen oppstår i sin tur fra en organisk lesjon av hjertets arterier ved en aterosklerotisk prosess. I sjeldne tilfeller er krenkelsen av blodstrømmen på grunn av vasospasme eller mot bakgrunnen av myokarddystrofi, og deretter kan hjerteslagene være helt tilpasbare. Kardiosklerose som en form for koronar hjertesykdom oppstår i forbindelse med aterosklerose i arteriene, i andre tilfeller vil den bli kodet i henhold til ICD som en annen patologi.

utviklingen av et hjerteinfarkt etterfulgt av dannelsen av et sklerotisk arr på grunn av en aterosklerotisk plakk i koronararterien som mater hjertemuskelen

Restaurering av myokardiet etter muskelceller er mulig bare på grunn av det nydannede bindevevet, fordi kardiomyocyttene ikke er i stand til å reprodusere på nytt og fylle defekten. Peis sklerose erstatter nekrose etter flere uker, hvor arrdannelse på stedet av den cellulære sammensetnin er erstattet med nøytrofiler ment å begrense området av nekrose og cellerester spaltes til makrofager, absorberende tissue detritus.

Hypoksi i det ødelagte myokardområdet stimulerer migrasjonen av ikke bare blodceller, men også en økning i aktiviteten av bindevevselementer - fibroblaster som produserer kollagenfibre. Disse fibrene vil senere bli grunnlaget for et tett arr.

Det dannede fokuset på kardiosklerose etter infarkt har form av et tett hvitt vev, hvor størrelse og plassering bestemmes av lokalisering av et tidligere infarkt. Konsekvensene og dybden av hjertesykdommer er avhengige av størrelsen og plasseringen av arret. Faktisk skjer kardiosklerose:

Jo større arr, jo mer uttalt vil være brudd på hemodynamikk, siden bindevevet ikke kan trekke sammen og ikke føre elektriske impulser. Det er umuligheten av ledning som forårsaker intrakardiale blokkeringer og patologi av rytmen.

Hvis nekrose okkupert et stort område, og ofte er tilfelle når transmurale infarkter, "gjennomtrengende" hele tykkelsen på hjertemuskelen, snakker vi om store samlings postinfarction cardiosclerosis. Etter en liten nekrose vil fokuset på vekst av bindevev også være liten - småfokal kardiosklerose.

På bakgrunn av den hjerteformede arret vil prøve å kompensere nedgangen i hjertets kontraktilitet ved hypertrofi av sine celler, men dette kompensatorisk hypertrofi kan ikke eksistere i lang tid, fordi muskelen ikke får nok mat og opplever en økt belastning.

Før eller senere vil hypertrofi bli erstattet av en utvidelse av hjertekamrene på grunn av svekkelsen og utmattelsen av kardiomyocytter, noe som resulterer i hjertesvikt, som bærer et kronisk progressivt kurs. Strukturelle endringer vil vises i andre organer som er mangelfull i blodstrømmen.

Macrofocal kardiosklerosis, karakterisert rumen fortrenger en av veggene i venstre ventrikkel, er fylt med kronisk aneurysmidannelse, når det ikke er noen reduksjon av de tilsvarende deler av myokard, men i stedet bare varierer tett bindevev. Kronisk aneurisme i hjertet tidlig og ganske raskt kan føre til alvorlig organsvikt.

Siden infarktene vanligvis forekommer i veggene i venstre ventrikel, som den mest involverte delen av hjertet, vil den etterfølgende kardiosklerosen også være der. Av samme grunn vil brudd på hemodynamikk uunngåelig påvirke andre organer, blodtilførsel fra aorta og dets grener, fordi det er venstre ventrikel som gir blod for hele den store sirkelen.

Manifestasjoner og komplikasjoner av kardiosklerose etter infarkt

symptomatologi kardiosklerose etterfalt avhenger av volum og plassering av arret, men nesten alltid består det av:

 • Økende kroppssvikt;
 • Patologi av å gjennomføre nerveimpulser.

Hvis arret er knapt synlig og dukket opp etter småfokal nekrose, så kan det ikke være symptomer i det hele tatt, men et slikt fenomen er heller et unntak fra reglene. I de aller fleste tilfeller er det umulig å unngå sirkulasjonsmangel.

De vanligste symptomene på kardiosklerose etter kardiovaskulær er:

 1. Kortpustethet
 2. Økt puls eller uregelmessighet;
 3. Rapid tretthet og svakhet;
 4. Hevelse.

Etter hvert som myokardial kontraktilitet avtar, kortpustethet, som forsterkes i den bakre posisjonen og med fysisk innsats. Pasienter har en tendens til å okkupere en semi-sittende stilling for å lette byrden på den venøse delen av karet og lungene.

Preget av svakhet, tretthet, og i alvorlige tilfeller av hjertesvikt pasienten er vanskelig å utføre selv enkle husarbeid, for å gå ut, tilberede et måltid, ta en dusj, osv... Disse handlingene provosert økt dyspné, svimmelhet, forverring av arytmier.

Spesifikke tegn på hjertesvikt er angrep av tørr hoste og dyspné om natten, når pasienten sover sover. Dette fenomenet kalles hjerte astma, som stammer fra stagnasjon av blod i lungene. Disse symptomene gjør deg våkne og sitte eller stå opp. Blod rushes inn i blodårene i den nedre halvdelen av kroppen, noe som tømmer lungene og hjertet, slik at pasienten føler seg lindring i omtrent en kvart time eller enda tidligere.

En spesiell fare er hjerteastma med samtidig hypertensjon, ettersom trykkbelastning på den venstre ventrikkel gir ytterligere sin kontraktilitet, hvilket resulterer i mulig akutt venstre ventrikkelsvikt og lungeødem - en potensielt dødelig komplikasjon.

Smerte syndrom anses ikke som en uunnværlig ledsager Cardiosclerosis etter et hjerteinfarkt, men de fleste av de aktuelle om smerten ved angina typen pasienter - i brystet, venstre bryst, spre seg til venstre arm eller under skulderbladet. Jo større er, jo mer sannsynlig er det smertefulle angrepet. Hvis det er diffus sklerose i myokardiet, så er fenomenene angina pectoris nesten uunngåelige.

Utvidelse av hjertekamrene forstyrrer aktiviteten til sin høyre halvdel, gjør det vanskelig for venøs retur, provoserer stagnasjon i venene, som manifesterer seg hevelse. Først, de er bare synlig på slutten av dagen, er plassert på føtter og ben, men en økning på CHF forverrer dem, og i alvorlig hjertesvikt hevelse ikke lenger holdes i morgen, stiger opp - i armene, bukveggen, ansikt.

Over tid er det opphopning av væske i hulrommene - buk, thorax, perikardial. De begynnende stadiene av sykdommen er preget av cyanose i huden, hevelse i nerverne, økning i leverstørrelse, total hevelse.

Rhythm Disorders - et karakteristisk symptom selv med små områder av sklerose i myokardiet. Impulsen som går gjennom det ledende systemet møter på vei et hinder i form av arrvæv og stopper eller endrer retningen. Så det er takykardi, blokkater, atrieflimmer, ekstrasystoler.

Arrhythmier manifesteres av en følelse av ubehag, en følelse av økt hjertefrekvens eller fading i brystet, svakhet, blokkeringer fører ofte til svimmelhet og svimmelhet.

Den største faren er representert av atrioventrikulære blokker og paroksysmal takykardi, hvor pulsen kan nå 200 eller flere slag per minutt. Med full blokkering, derimot utvikles en utbredt bradykardi, og hjertet kan når som helst stoppe.

Med kronisk aneurisme øker sannsynligheten for intra-kardial trombose dramatisk, og blodkonvolutter er i stand til å løsne og migrere til en stor sirkel - tromboembolisk syndrom. En slik komplikasjon kan manifesteres i nyresvikt, et brudd på blodsirkulasjonen i hjernen med en hjerneslagsklinikk. Aneurysm-brudd vil føre til akutt hjertesvikt mot bakgrunnen av perikardial gemotamponade og pasientens død.

 • Dekompensert hjertesvikt;
 • Tromboembolisk syndrom;
 • Ventrikulær fibrillasjon eller hjertestans;
 • Bryting av myokardiet i romenområdet.

diagnostikk

diagnostikk Kardioklerose etter infarkt er basert på informasjon om tidligere overførte sykdommer, pasientens livsstil, nærvær av hjertepatologi i nære slektninger. Hvis diagnosen av et hjerteinfarkt var rettidig etablert, er årsaken til økende organsvikt eller arytmi mye lettere å gjette, og ytterligere undersøkelse bekrefter bare gjetningen til behandlingslegen.

I noen tilfeller behandler kardiologer en ikke-diagnostisert i det siste hjerteinfarkt, som pasienten led, som de sier, på føttene. Slike pasienter trenger en omfattende undersøkelse, inkludert:

 1. EKG;
 2. ekkokardiografi;
 3. Bryst røntgen;
 4. Radiokontrast undersøkelse av patronen av koronarfartøyene;
 5. Tomografi av hjertet;
 6. Biokjemisk analyse av blod med studiet av lipidspektret etc.

Ved undersøkelse legger legen oppmerksomhet på hudens farge, alvorlighetsgraden av ødem. Under undersøkelsen kan forflytning av hjertegrenser, svekkelse av tonene, utseendet av ekstra støy og endringer i rytmen detekteres. Radiografi vil vise en økning i hjerte størrelse.

EKG gir bare indirekte tegn på iskemiske forandringer i myokardiet - hypertrofi av venstre divisjoner, blokkering av ledningsbaner, ekstrasystoler, etc. Iskemi viser vanligvis segmentet ST, skiftende ned fra isolinet.

Hvis liten tid har gått fra øyeblikket av arrdannelse eller den er relativt liten, brukes ytterligere tester med trening - tredemølle, veloergometri, daglig overvåking.

Det mest informative diagnostisk ultralyd anerkjent metode, som påviser aneurisme, angir volumet av hjertekamrene og tykkelsen av sine vegger, avslører foci nedsatt sammentrekningsevne av kardiomyocytter og unormal bevegelighet av de enkelte seksjoner av muskelen.

behandling

Behandling av kardiosklerose etter infarkt kan være konservative eller kirurgi. Det er ikke rettet mot å eliminere arret, som ikke helt kan fjernes med medisin eller skelett av kirurgen, men for å forhindre fremdriften av CHF, eliminering av rytmabnormaliteter og forebygging av gjentatt nekrose.

Livsstilen, regimet for arbeid og hvile er revidert allerede på stadium av diagnose av et akutt infarkt. Skadelige vaner bør utelukkes. Pasienter anbefales restriksjon av fysisk aktivitet og følelsesmessig overbelastning, overholdelse av kosthold og regelmessig inntak av medisiner foreskrevet av en kardiolog.

For å redusere belastningen på hjertet og tregere atherosclerosis bør begrense mengden av væskeinntak og salt, kosthold endring i retning av grønnsaker, frukt, magert kjøtt og fisk, gi opp animalsk fett på noen måte, saltet, røkt, stekt mat, lettere mat.

Ved behandling av kardiosklerose etter kardiovaskulær behandling tar pasienten en rekke medikamenter fra forskjellige grupper. Vanligvis er dette:

 • ACE-hemmere - enalapril, lisinopril, etc., som normaliserer blodtrykket og blodstrømmen i organene;
 • Nitrater - langvarig eller rask virkning - nitroglyserin, isosorbiddinitrat, som bidrar til å lindre anginaangrep og forbedre hjertets kontraktile funksjon;
 • Beta-adrenoblokker - metoprolol, bisoprolol, atenolol - eliminere takykardi, redusere byrden på det syke hjertet, forbedre organ perfusjonen;
 • Diuretisk - furosemid, veroshpiron, aldacton - bekjempe ødem, reduser byrden på hjertet ved å fjerne overflødig væske;
 • Midler for å forbedre metabolisme og øke vevsbestandighet mot hypoksi - inosin, ATP-preparater, kaliumpolariserende blanding, mildronat, tiotriazolin;
 • Vitaminer og mikroelementer (spesielt - gruppe B, magnesium, kalium);
 • Antikoagulanter og antiaggreganter - aspirinkardi, kardiomagnet og andre aspirinholdige stoffer, warfarin.

De fleste narkotika pasienter må ta for livet. Dette gjelder spesielt for antiarytmika, hypotensive stoffer, acetylsalisylsyre.

Den tidlige begynnelsen av profylakse av alvorlig CHF kan fremme forlengelse av aktiv livs- og arbeidskapasitet, og reduserer også risikoen for farlige komplikasjoner.

I alvorlige former for kronisk CAD kan det være nødvendig kirurgisk inngrep. Det kan bestå i implantasjon av pacemaker eller defibrillator, koronar bypasskirurgi, stenting, angioplastikk alvorlig okklusjon av hjertearterien aterosklerotisk plakk. Store aneurismer kan resekteres.

outlook med kortvarig kardiosklerose er alltid alvorlig, siden komplikasjoner av det representerer en umiddelbar trussel mot pasientens liv. For å redusere patologienes utvikling, er det viktig å ta foreskrevet medisiner, for å unngå stressende situasjoner, og viktigst - å behandle hjerteinfarkt i tide uten å håpe å forlate klinikken så snart som mulig og starte det vanlige arbeidsoppgaven.

Pasienten må ta vare på seg selv, men for å nekte moderate belastninger i form av en tur i frisk luft, besøk til bassenget, er ikke spa behandling nødvendig hvis den behandlende legen anser dem trygge. Invaliditet er indisert hos pasienter med avansert kronisk hjertesvikt, noe som hindrer arbeid. Gruppen er etablert på grunnlag av graden av funksjonshemning og resultatene av en omfattende undersøkelse.

Hva er aterosklerotisk kardiosklerose i iskemisk hjertesykdom?

I mange år er diagnosen atherosklerotisk kardiosklerose ikke betraktet som en uavhengig patologisk enhet. Slike endringer skyldes at innenlands spesialister innen kardiologi ble tvunget til å bytte til bruk av den internasjonale klassifiseringen av sykdommer. I følge denne klassifikasjonen betraktes atherosklerotisk kardiosklerose som en komplikasjon av iskemisk hjertesykdom. Hvis vi snakker om naturen til denne sykdommen, er denne tilstanden en utbredt eller diffus spredning av bindevev i hjertets hjertekardium (myokard).

Årsaken til IHD og aterosklerotisk kardiosklerose er i de fleste tilfeller blokkering av blodårer som fôrer myokardiet. Fra synspunkt av kliniske symptomer manifesterer aterosklerotisk kardiosklerose seg i form av iskemisk hjertesykdom (iskemisk hjertesykdom i stadium av progresjon). Symptomer på IHD inkluderer hjerterytme og ledningsforstyrrelser, anginaangrep og andre varianter av hjertesvikt. For å identifisere aterosklerotisk kardiosklerose og behandling av denne patologiske tilstanden, blir pasienten tildelt et helt kompleks av høyteknologiske metoder.

Hvis vi snakker om hva som er aterosklerotisk kardiosklerose, er denne tilstanden en patologisk diffus proliferasjon av bindevev som erstatter myokardiale muskelfibre. Fra synet av sykdommens art er det klassifisert i myokardittvarianten, postinfarksjon, aterosklerotisk og primær. I hjertet av myokardial varianten av kardiosklerose er konsekvensene av tidligere myokarditt eller revmatisme.

Aterosklerotisk variant av sykdommen er preget av tilstedeværelsen av atheromatiske plakk i hjertets hjertebeholdere. Etterfarging aterosklerose utvikler seg på bakgrunn av erstatning av de skadede områdene i muskelmembranen i hjertet med bindevevsfibre. Hvis vi snakker om den primære varianten av kardiosklerose, utvikler denne patologiske tilstanden med fibroelastose og de såkalte medfødte kollagenosene. For den atherosklerotiske varianten av sykdommen er den overvektige lesjonen hos menn, eldre og middelaldrende mennesker karakteristisk.

årsaker

Ulike faktorer kan fungere som en utløser for dannelsen av aterosklerotiske forandringer i hjerteens muskelmembran. I de fleste tilfeller er disse faktorene identiske med årsakene til atherosklerotiske forandringer i enhver del av kroppen. I medisinsk praksis utmerker seg to hovedgrupper av disse faktorene: avhengig av personen og uavhengig.

Den første kategorien av predisponerende faktorer inkluderer følgende liste:

 • Drikker alkohol og røyking. Begge dårlige vaner har en negativ effekt på tilstanden og tonen i kranspulsårene, og er også årsaken til alvorlige lipidmetabolismeforstyrrelser i kroppen, observert med kardiosklerose.
 • Hypertensive eller hypertensive syndrom. Systematisk økning i arteriell trykkindeks fører til dannelsen av atheromatiske plakk og intensiv deponering av lipoproteiner med lav densitet i det indre skallet til arteriene;
 • Overflødig kroppsvekt. Mennesker som har overdreven kroppsvekt, og de som liker å spise fete og stekte matvarer, har stor risiko for å danne aterosklerotiske forandringer i hjertets kransbeholdere.
 • Diabetes mellitus og andre forstyrrelser i karbohydratmetabolismen;
 • mangel på mosjon,
 • For tidlig og feil behandling av smittsomme og inflammatoriske sykdommer. Spesielt er det et spørsmål om et cytomegalovirus, og også om et virus av influensa.

Den andre gruppen av predisponerende faktorer inkluderer slike elementer:

 • Paul. Basert på data fra kliniske studier er den mannlige delen av befolkningen langt større risiko for å danne aterosklerotisk kardiosklerose. I en alder av over 50 år slutter kvinnekroppen å være uskadelig og begynner å bli utsatt for en lignende risiko for utseendet av denne sykdommen;
 • Alderdom. De ufrivillige forandringene som skjer i menneskekroppen i alderdommen, er årsaken til dannelsen av mange alvorlige sykdommer. Aterosklerotisk sykdom er ikke noe unntak;
 • Arvelig disposisjon. Utseendet til denne patologiske tilstanden hos unge er ofte på grunn av eksistensen av en såkalt arvelig disposisjon til utvikling av kardiovaskulære sykdommer. Hvis en familiehistorie om tilfeller av koronar hjertesykdom eller hypertensjon, er risikoen for arv av denne predisposisjonen 80%.

Patogenese av sykdommen

Aterosklerotiske forandringer i hjertekarene er vanligvis ledsaget av metabolsk og iskemisk funksjonsnedsettelse i hjertemuskulaturen. Konsekvensen av iskemi er lokalfokus på nekrose etterfulgt av erstatning med bindevevsfibre. Sammen med muskelfibrene dør receptorer som er ansvarlige for følsomheten til myokardiet til oksygenmolekyler.

Denne tilstanden fører til en rask utvikling av IHD og angina (angina pectoris). Aterosklerotisk kardiosklerose og den såkalte angina pectoris er preget av langvarig progresjon og diffus spredning. I utviklingsprosessen danner en person såkalt kompenserende hypertrofi og kardiomyopati, noe som resulterer i dilatasjon eller dilatasjon av venstre ventrikel.

Faren for denne tilstanden er at økende hjertesvikt blir årsaken til funksjonsfeil i hjertemuskelen. Et skadet myokardium er ikke i stand til fullverdig reduksjon, slik at en person utvikler sirkulasjonsinsuffisiens og akutt hypoksi av alle organer og systemer.

symptomer

Det tidlige stadiet av aterosklerotisk kardiosklerose er preget av et asymptomatisk kurs. Hvis det er et spørsmål om pasienter i mellom- og aldersgruppe, karakteriseres de av levende kliniske manifestasjoner av aterosklerotiske endringer. Hvis en person tidligere har hatt et hjerteinfarkt, da ingen ytterligere diagnostiske metoder kan være sikker på at det på overflaten av hjertemuskelen hos pasienten som dannes multiple brennpunkter av arrdannelse, samt cardio aterosklerotisk koronararterier (koronaroskleroza).

For et klinisk bilde av denne sykdommen er følgende manifestasjoner typiske:

 1. I de første stadiene av sykdommen kan en person gjøre klager om dyspné med fysisk anstrengelse. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, oppstår en følelse av åndenød under en intens og langsom spasertur. Et annet karakteristisk trekk er en økning i følelser av svakhet og generell ulempe i utførelsen av enhver handling;
 2. Hodepine og føler seg svimmel. Dette karakteristiske symptomet er ofte ledsaget av støy i ørene, og vitner om oksygen sult av hjernevevet;
 3. Smerte i hjertet av hjertet med en støyende karakter. Iskemisk smerte i hjertet med aterosklerotisk kardiosklerose kan vare fra flere minutter til flere timer. Også kardon hjertesykdom er preget av typiske tegn på angina (smerte i hjertet, utstrålende til venstre scapula, arm og kraveben);
 4. Hjerte rytmeforstyrrelser som manifesterer seg i form av takykardi, ekstrasystol eller atrieflimmer. Hos personer som lider av atherosklerotisk cardiosklerose, kan hjertefrekvensen overstige 120 slag per minutt;
 5. Osteal syndrom i regionen av skinn og føtter, manifestert om kvelden. Dette symptomet indikerer mangel på blodsirkulasjon.

Etter hvert som utviklingen av hjertesvikt og angina, til de ovennevnte symptomer justere kliniske manifestasjon av stagnasjon i lungene, hepatomegali, ascites og pleural effusjon. Personer med en lignende diagnose er utsatt for atriell-ventrikulær og intraventrikulær blokade. I de første faser er disse forstyrrelsene paroksysmale eller paroksysmale. For de aterosklerotiske lesjoner i koronarkarene i hjerte karakteriseres ved en kombinasjon med aterosklerose av cerebrale arterier, aorta og perifere arterier.

diagnostikk

Erklæringen av den kliniske diagnosen "aterosklerotisk kardiosklerose" er etablert ved analyse av laboratorie- og instrumentelle undersøkelsesmetoder. Totaliteten av disse teknikkene tillater å oppnå pålitelige tegn på atherosklerotisk lesjon av hjertets hjertebeholdere.

Kompleks diagnostikk i tilfelle mistanke om atherosklerotisk kardiosklerose, inkluderer slike varianter av forskning:

 1. Lipidogram. Når man skal vurdere tilstanden av lipidmetabolismen i kroppen, blir tatt hensyn til slike faktorer som triglyserider (økes), kolesterol (økes), som er nyttige lipider (redusert), skadelige lipider (økes). Normale verdier av kolesterol i menneskekroppen er fra 3,3 til 5,0 mmol / l;
 2. Klinisk undersøkelse av blod. Med aterosklerotiske forandringer i hjertets kar er det ingen patologiske markører i den generelle blodprøven;
 3. Ultralydundersøkelse av hjertet (ECHO). Denne teknikken er en av de mest informative, fordi på grunn av ultralyd er det mulig å oppdage foci av bindevev i myokardiet. Ved hjelp av ultralyd er det mulig å estimere størrelsen på patologiske foci, deres antall og lokalisering;
 4. EKG. Denne enkle og vanlige varianten av diagnose gjør det mulig å identifisere foki av iskemi i bestemte områder av myokardiet. I tillegg, takket være EKG, er det mulig å oppdage slike rytmeforstyrrelser som takykardi, arytmi, ekstrasystole og ulike blokkeringer;
 5. Koronar angiografi. Denne teknikken er den mest pålitelige og informative. Utførelse av denne diagnosen praktiseres i store spesialiserte medisinske institusjoner, utstyrt med spesialutstyr og utstyrt med høyt kvalifiserte spesialister. Før studien begynner, utfører pasienter med mistanke om atherosklerotisk kardiosklerose en spesiell kateterplassering gjennom femorale arterien. Dette kateteret blir avansert langs fartøyet, som fører gjennom aorta til området av hjertets hjertebeholdere. Etter at kateteret er i det nødvendige området, innføres en spesiell radiopaque substans gjennom den. Det endelige stadiet av koronarangiografi er en røntgenrør i hjerteområdet etterfulgt av en vurdering av patenen av hjertets hjertebeholdere. I moderne medisinsk praksis utføres datatomografi med innføring av radioaktive stoffer. Etter at diagnosen er bekreftet, foreskriver medisinske spesialister en omfattende behandling for atherosklerotisk kardiosklerose. Målet er å redusere prosessene med rask progresjon, redusere risikoen for hjerteinfarkt, samt redusere alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner.

behandling

Gitt spesifikk og alvorlighetsgrad av denne patologiske tilstanden, må det huskes at kampen mot denne sykdommen skal utføres i et kompleks. Korreksjon av patologiske forandringer i kransårene i hjertet kan oppnås ved konservative metoder, som inkluderer legemiddelterapi, fysioterapi, diett og livsstil terapi korreksjon. Hvis de ovennevnte metodene er ineffektive, bestemmer medisinske spesialister om bruk av operative metoder for å gjenopprette blodtilførselen til myokardiet.

Korreksjon av en livsstil

En av de mulige grunner for dannelsen av aterosklerotisk Cardiosclerosis er en feil livsstil, bidra til oppbygging av skadelige lipider i kroppen og skader veggene i blodkarene.

Den generelle planen for korreksjon av livsstilen for denne sykdommen inkluderer slike elementer:

 • Avslag fra bruk av alkohol og tobakksrøyking;
 • Profylakse av hypodynamien, som består i å observere det optimale motorregimet. Personer som lider av kardiosklerose, moderat trening er nyttige. For dette formålet går det å gå tur i frisk luft, besøke svømmebassenget, morgenøvelser og pusteøvelser er egnede;
 • Oppgivelse av overdreven forbruk av fete og stekte matvarer. Denne øvelsen vil tillate å regulere mengden av kolesterol i den systemiske blodbanen;
 • Unngå overdreven følelsesmessig overbelastning og stress. Siden ingen kan fullt ut beskytte seg mot påvirkning av stressende situasjoner, og for å bevare det funksjonelle velvære i sirkulasjonssystemet, anbefales det å redusere påvirkning av den følelsesmessige faktoren på kroppen.

diett terapi

Folk over 40 år og uavhengig av kjønn, anbefales det å ta hensyn til det daglige kostholdet. Ved diagnostisering av aterosklerotiske lesjoner i kranspulsårene er det nødvendig å innføre radikale forandringer i det vanlige kostholdet.

Under et kategorisk forbud faller måltider og matvarer som inneholder store mengder fett og karbohydrater. I tillegg, hvis aterosklerose er diagnostisert, anbefales det ikke å bruke slike produkter:

 • Ulike sauser og krydret krydder;
 • Fett og stekt mat, samt hurtigmat;
 • Fettkarakterer av fisk og kjøtt;
 • Konditori og bakverk;
 • Sterk te og kaffe;
 • Kullsyreholdige søtsaker;
 • Alkohol.

Unntatt disse matvarer fra kostholdet, som et nyttig alternativ, anbefales det å spise ferske grønnsaker og frukt, salatblader, friske urter, surmelkeprodukter, fullkornsbrød. Te og kaffe må byttes ut med en buljong med hundrosen, infusjon av sitronmelisse, mynte eller Johannesjurt. I tillegg anbefales det å ta hensyn til retter fra frokostblandinger, fettfattige varianter av fisk og fjærfe. Før du spiser frukt og grønnsaker med høyt sukkerinnhold, anbefales det å kontrollere at glukoseverdiene i blodet ikke går utover den fysiologiske normen.

Medisineringsterapi

Behandling av aterosklerotiske endringer i denne sykdommen anbefales å begynne bare hvis det er pålitelig bekreftelse på forekomsten av patologiske forandringer i koronarbeinene.

Terapi med legemidler av atherosklerotisk kardiosklerose, inkluderer slike legemiddelgrupper:

 1. Statiner. Disse medisinske legemidlene påvirker lipidmetabolismen i kroppen, og reduserer konsentrasjonen av kolesterol i systemisk sirkulasjon og forebygger atherosklerose. Slike rusmidler inkluderer Simvastatin, Rosuvastatin, og også Atorvastatin. Formålet med disse stoffene er også for profylaktiske formål når en person har en økning i leverenes syntetiske funksjon i ulike sykdommer;
 2. Platehemmere. Denne gruppen medikamenter påvirker mekanismen for såkalt blodplateaggregasjon, som forhindrer akselerert blodpropp. Lysere representanter for disse legemidlene er acetylsalisylsyre eller aspirin, samt kardiomagnesium. Medisinske disaggreganter forstyrrer obstruksjon av blodårer og dannelse av atheromatiske plakk;
 3. Forberedelser fra nitratgruppen. Denne gruppen medikamenter er effektiv mot styring av angrep av hjertesykdom. Nitroglyserin er spesielt effektivt i tablettform og i form av en spray. Den eneste nyansen er at virkningen av nitroglyserin skjer over en kort periode. Hvis en person blir forstyrret av hyppige angrep av hjertesykdom, anbefales han å ta langvarig nitrater, hvis virkning varer opp til 12 timer. Disse stoffene inkluderer mononitrat eller isosorbiddinitrat;
 4. Diuretika (diuretika). For å redusere intensiteten av edematøs syndrom og bekjempe hypertensjon i hjertesvikt, foreskrives pasienter slike diuretika som Veroshpiron, Furosemide eller Spironolactone;
 5. Antihypertensive stoffer. Hvis en person har en vedvarende økning i blodtrykk (hypertensjon), så for å redusere belastningen på myokardiet, foreskrives han Captopril, Enalapril eller lisinopril.

Med rytmeforstyrrelser og smertesyndrom foreskrives personer som lider av atherosklerotisk kardiosklerose medisiner med denne effekten:

 • Fôre hjertemuskelen og gi den energi;
 • Utvide lumen av koronarfartøyene;
 • Redusere spenning i patologiske foci av myokardiet.

I tillegg tilskrives pasienter med aterosklerotisk kardiosklerose, som tilleggsutstyr for medisinering, slike legemidler:

 • Preparater av kalium og magnesium (Asparcum og Panangin Magnesium B6);
 • Polyvitaminiske komplekser;
 • antidepressiva;
 • Beroligende midler.

Operativ behandling

Hvis du kurere aterosklerose, er det ikke mulig å konservere metoder, og medisinske fagfolk benytter seg av kirurgiske teknikker for å gjenopprette myokardial trofisme. En liten liste over operasjonsprosedyrer brukes til å behandle aterosklerotisk kardiosklerose. Blant de anvendte metodene er det ballongangioplastikk, shunting og stenting.

Aortokoronær bypass-kirurgi er en farlig og kompleks kirurgisk teknikk som utføres på det åpne hjertet.

Teknikken for ballongangioplastikk er den såkalte begynnelsen av stenting, men i visse kliniske tilfeller brukes den som en selvstendig metode. Ballongangioplasti utføres under kontroll av røntgenstråler. Essensen av denne operasjonen er installasjonen i et koronarfartøy av et spesielt kateter med en ballong, når oppblåst gjenopprettes patenen av arteriene.

Når du utfører stenting, introduserer medisinske spesialister en spesiell konstruksjon (stent) inn i koronarbeholderens lumen. Funksjonen til denne metallstrukturen er å utvide lumen i koronarbeholderen. For å få tilgang til hjertets hjertebeholdere, gjennomgår pasientene kateterisering av lårarterien.

fysioterapi

Til tross for at fysioterapi behandlingsmetoder ikke er et paradis for kardiovaskulære patologier, gjør deres bruk det mulig å lindre pasientens generelle tilstand og å redusere sykdomsprogresjonen. Hos pasienter med aterosklerotisk kardiosklerose brukes en lokal elektroforese teknikk ved bruk av spesielle medisiner. Utbredt bruk av elektroforese med statiner, noe som øker opphopningen av disse legemidlene i hjertet.

I tillegg anbefales det at personer med en lignende diagnose har en sanatoriumbehandling i et fjellområde. Målet med slik behandling er å berikke kroppen med oksygen, forbedre blodets reologiske egenskaper og styrke hele organismen. I tillegg til klimatoterapi mottar pasientene individuelle anbefalinger angående næring, daglig rutine og nivå av fysisk aktivitet på sanatoriuminstitusjonens territorium.

Komplikasjoner og forebygging

Som en hvilken som helst sykdom i kardiovaskulærsystemet har aterosklerotisk kardiosklerose en rekke skjulte komplikasjoner. Som følge av alvorlig skade på hjertemuskelen, oppdager en person forverring av livskvaliteten og vanskeligheten i sosial tilpasning. De vanligste komplikasjonene er blokkering, hjerterytmeforstyrrelser, opp til ventrikulær fibrillering.

Den mest formidable komplikasjonen er asystol og død. Intrinsiske komplikasjoner i bakgrunnen av kardiosklerose manifesteres i form av atrofiske forandringer i øvre og nedre ekstremiteter, nedsatt følsomhet og redusert synsskarphet. Under sykdomsprogresjonen påvirker konsekvensene av kardiosklerose alle kroppens organer og systemer.

Prognoser for livskvalitet og overlevelse avhenger direkte av resultatene av studien som pasienten konsekvent utfører. Vi tar hensyn til graden av hjerteinfarkt, nivået av ledning i hjertemusklen, naturen og intensiteten av hjerterytmeforstyrrelser, nivået av oksygen sult, og graden av patency av hjertets hjertekarre. Med rettidig diagnose og riktig behandling har pasienter med aterosklerotisk cardiosklerose gunstige spådommer angående vitale aktivitet og overlevelse.

Fullstendig kur av denne sykdommen er ikke mulig, men rettidig medisinering kan redusere sykdomsprogresjonen.

Forebyggende tiltak for å hindre utviklingen av denne sykdommen krever en integrert tilnærming og en viss tid. Primær profylakse av denne sykdommen innebærer korreksjon av dietten, samt en revisjon av livsstilen. Slike personer anbefales å slutte å bruke alkohol, overdreven forbruk av fete og stekte matvarer, samt røyking. I tillegg sørger primær forebygging for normalisering av vekt og blodtrykk.

Hvis disse anbefalingene følges, har hver person muligheten til å unngå utviklingen av en slik alvorlig sykdom, og også for å forhindre utvikling av eksisterende patologi.

Les Mer Om Fartøyene