Full gjennomgang av aterosklerotisk kardiosklerose: årsaker, behandling, prognose

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er atherosklerotisk kardiosklerose, hva som forårsaker og risikofaktorer provoserer sitt utseende. Symptomer på patologi, mulige komplikasjoner. Metoder for behandling og prognose for gjenoppretting.

Aterosklerotisk kardiosklerose er erstatning av et sunt hjerte muskelvev med et tett bindevev som ikke er i stand til å utføre kontraktile og ledningsfunksjoner i myokardiet. Slike endringer fremkommer som et resultat av innsnevring av lumen i koronar (hjertefôring) med aterosklerotiske plakk.

Konstruksjon av lumen av koronarbeinene i kardiosklerose

Hva skjer i patologi? Fordi vaskulær permeabilitet forstyrrelser (som et resultat av skade, genetisk disposisjon, øke blodkolesterolnivåene) på den indre overflate av beholderen er formet herd eller plakk, som er sammensatt av spesifikke proteiner og lipider. Det overlapper delvis den vaskulære sengen, som gradvis reduserer mengden blod som leverer hjertet med oksygen.

Når karlumenet er lukket med 70% eller mer, på bakgrunn av økende oksygenmangel kardiomyocytter (myokardiale celler) mister evnen til å trekke seg sammen og for å gjennomføre impulser, ombygde og dø. Et arr oppstår i deres sted.

Hvilken patologi er forskjellig fra aterosklerotisk hjertesykdom og cardiosklerose? Denne typen cardiosklerose er et resultat av iskemisk hjertesykdom. Utløsningsmekanismen for IHD i 95% av tilfellene er aterosklerotisk hjertesykdom.

 1. Først vises aterosklerotisk hjertesykdom (innsnevring av koronarbeinene på grunn av utseende av kolesterolplakk).
 2. Som et resultat av stenose (innsnevring) av kranspulsårene utvikler iskemisk hjertesykdom (oksygen sult).
 3. I komplekset oppstår begge sykdommer for uopprettelige endringer i hjertemuskelen - atherosklerotisk kardiosklerose.

Cardio - vanlig navn av fremgangsmåten ved hvilke deler av hjertemuskelen er erstattet med bindevev, kan det være forårsaket av ulike sykdommer (revmatisme, hjerte, kollagen). Aterosklerotisk forekommer bare på grunn av atherosklerosen av karene som mater hjertet.

Sykdommen utvikler seg sakte og i begynnelsen forårsaker ikke en person spesielle ulemper. Innsnevringen av fartøyets lumen blir farligere med mer enn 70%. Dette fører til omfattende myokardial skade, utvikling av kronisk og akutt hjertesvikt, angina, forstørret hjerte hulrom, trombose, tromboemboli (40%), død (80%).

Hvis noen, selv de mest ubetydelige endringer i aterosklerotiske cardio kan ikke kureres fullstendig på grunn av utseendet på arr, som ikke har noe å gjøre med den funksjonelle hjerteinfarkt vev og forstyrrer normal funksjon av hjertet.

På et hvilket som helst stadium av atherosklerotisk kardiosklerose bør pasientene konstant observeres og behandles hos kardiologen.

Mekanisme for patologisk utvikling

Når innsnevring av lumen i kranspulsårene med mer enn 70% av volumet av blod som strømmer inn i hjertemuskelen, ikke er nok til å mette kardiomyocytter.

Behovet for oksygen øker, iskemi utvikler seg, kardiomyocytter faller inn i et "sovende" regime, og dør deretter. På deres sted dannes et fibrøst arr som ikke er i stand til å kontrakt og utføre bioelektriske impulser. Hjertets funksjoner brytes.

Klikk på bildet for å forstørre

En slik kardiosklerosis kan være diffus (når små grupper av kardiomyocytter dør og erstattes av jevnt gjennom hjertemuskelen), fokal (ujevnt fordelte, forholdsvis store områder) eller blandes (en kombinasjon av endringer).

Årsaker til utvikling

Årsaken til aterosklerotisk Cardiosclerosis i 100% av tilfellene er koronar hjertesykdom, som utvikler seg som følge av innsnevring (stenose) av koronararteriene på grunn av dannelsen av aterosklerotiske plakk.

Risikofaktorer

Det er flere risikofaktorer, mot hvilke patologien vises og går raskere:

 • arvelig predisposition;
 • lipidmetabolismeforstyrrelser (ubalanse mellom lavdensitetslipoproteiner og høyt, triglyserider og kolesterol økning);
 • arteriell hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • alder (90% etter 45);
 • kjønn (90% av mennene);
 • røyking,
 • fedme;
 • mangel på mosjon,
 • mottak av orale (hormonelle) prevensjonsmidler;
 • alkoholforgiftning.

Kombinasjonen av faktorer øker risikoen for å utvikle aterosklerotisk kardiosklerose. Røyker hos menn etter 45 år - 46%, fedme - 34%, med diabetes - 18%.

symptomer

I de innledende stadier fortsetter aterosklerotisk kardiosklerose asymptomatisk, kompliserer ikke livet på noen måte og forstyrrer ikke å utføre ulike fysiske handlinger.

Når den iskemiske sykdommen utvikler seg, oppstår følgende symptomer:

 • endringer i rytmen i hjertet;
 • kortpustethet etter en tung fysisk anstrengelse som raskt passerer;
 • smerte bak brystbenet;
 • svakhet, tretthet.

Antallet lesjoner i hjertemuskelen øker, pasienten viser flere og flere tegn på kronisk hjertesvikt:

 1. Fornuftige endringer i hjertefrekvensen (takykardi).
 2. Dyspnø vises som følge av daglig aktivitet, og i fremtiden og i ro.
 3. Uproduktive hoste, angrep av hjerteastma.
 4. Smerter bak brystbenet, som "gir" til venstre arm, under venstre scapula, til epigastriske regionen.
 5. Det er markert hevelse i anklene.
 6. Svimmelhet, hodepine.

I slike stadier av atherosklerotisk kardiosklerose utføres de enkleste husholdningsaktivitetene i stadig vanskeligere grad, noe fysisk belastning raskt dekk, forårsaker svakhet.

Mulige komplikasjoner

Endringer i hjertemuskelen øker gradvis, og symptomene øker også gradvis. Når det kombineres med omfattende endringer i myokard og stenose av kranspulsårene (mer enn 70%), kan det oppstå komplikasjoner:

 • akutt hjertesvikt;
 • dilatasjon (dilatasjon av hjertehulene);
 • hjerteinfarkt;
 • atrieflimmer, paroksysmal takykardi, ekstrasystole (rytmeforstyrrelser);
 • intraventrikulære og atrioventrikulære blokader (ledningsforstyrrelser);
 • lungeødem;
 • aneurisme og aorta-brudd;
 • trombose og tromboembolisme.

85% av komplikasjonene resulterer i pasientens død.

Metoder for behandling

Cure patologi er helt umulig, cicatricial endringer er irreversible. Hvis i tid for å eliminere stenose av kranspulsårene, fjerne aterosklerotiske plakk, kan videre utvikling av patologi stoppes og stabiliseres.

Siden sykdommen er preget av symptomer på hjertesvikt, er behandlingen kompleks, dens formål:

 • eliminere alvorlige symptomer på hjertesvikt;
 • Suspender utviklingen av prosessen (erstatning av myokardceller med arr, progression av aterosklerose);
 • eliminere eller normalisere mulige risikofaktorer (røyking, diabetes, fedme).

Om nødvendig (etter utvikling av komplikasjoner) behandles aterosklerotisk kardiosklerose med kirurgiske metoder (fjerning av aneurysm, koronararterie stenose, pacemakerinstallasjon).

medisinering

Kompleks av medisiner for eliminering av symptomer på hjertesvikt:

For å behandle sammenhengende sykdommer og risikofaktorer (diabetes mellitus, arteriell hypertensjon) foreskrive legemidler som opprettholder et stabilt nivå av glukose i blodet og antihypertensiva, diuretika.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling av aterosklerotisk kardiosklerose utføres når medisinering ikke gir resultater.

Disse metodene eliminerer oksygen sult av hjertet (myokardisk iskemi).

diett

Siden aterosklerotisk kardiosklerose utvikler seg mot bakgrunnen av lipidmetabolismeforstyrrelser (økning i blodkolesterolnivået), er det i kombinasjon med pasientbehandling nødvendig å observere et lavt kolesterol diett:

 1. Sterk begrense antall matvarer med høyt innhold av animalsk fett (smør, animalsk fett, margarin, fett, biprodukter, krem, harde oster, eggeplomme).
 2. Det foretrekkes kokt og bearbeidet mat for et par (Grøt, grønnsaker, frukt, bønner), vegetabilske oljer, fisk, mager cottage cheese, frokostblandinger og kli brød, magre meieriprodukter.
 3. Unntatt fra kostholdet fastmat, pølser, hermetikk og konserver, røkt produkter, stekt, muffins, konditori, kaffe, sterk svart te, hvitt brød.
 4. Som krydder som kan redusere mengden kolesterol i blodet, anbefales det å bruke ingefær, hvitløk, rød pepper, gurkemeie, pepperrot.
 5. Reduser mengden raske karbohydrater (sukker) til fordel for treg (grøt, makaroni av faste sorter), mengden proteinmat til fordel for plantefiber.
 6. Del den daglige rasjonen i små porsjoner (opptil 5-6).
 7. Reduser mengden salt til 4,5 gram per dag.

Mengden animalsk fett med lavt kolesterol diett beregnes ut fra normen - 1 gram per kilo pasientens vekt. En slik diett fører til en gradvis nedgang i "dårlig" kolesterol i blodet og normaliserer vekten for fedme.

Med alvorlige symptomer på hjertesvikt, anbefales det beste drikkeregime, fysisk aktivitet og daglig rutine av kardiologen.

Pasienter med noen lesjoner i hjertemuskelen med aterosklerotisk kardiosklerose bør slutte å røyke og drikke alkohol.

outlook

Denne typen cardiosklerose kan ikke helbredes helt. Endringer i myokardiet, karakteristisk for denne patologien, blir ikke gjenopprettet.

 • Med svake og moderate lesjoner i hjertemuskelen (i 75%), kan pasientens tilstand stabiliseres jevnt med et kompleks av stoffer som eliminerer symptomene på hjertesvikt og iskemi. Pasienter med moderat atherosklerotisk kardiosklerose kan leve i svært gammel alder, kombinere et lavt kolesterol diett og medisiner foreskrevet av en kardiolog.
 • Når uttrykt og omfattende endringer med dysfunksjon av myokardium (ledning og sammentrekning) Cardio kompliseres av akutte manifestasjoner av hjertesvikt (blokade, arytmier, tromboembolisk), 80% av de som fører til død for pasienten.
 • Etter kirurgisk behandling i 90% av pasientens tilstand, forbedres symptomene på hjertesvikt og iskemi mindre, og begrenser kun overdreven fysisk aktivitet.

Med en hvilken som helst grad av patologi er det nødvendig å konstant observere, bli undersøkt og systematisk behandlet av en kardiolog.

Aterosklerotisk kardiosklerose

Aterosklerotisk kardiosklerose - diffus utvikling av bindevev i myokardiet på grunn av aterosklerotisk lesjon av kranspulsårene. Aterosklerotisk kardiosklerose manifesteres av progressiv iskemisk hjertesykdom: angrep av stenokardi, rytme og ledningsforstyrrelser, hjertesvikt. Diagnose av aterosklerotisk Cardiosclerosis omfatter et sett av instrument og laboratorietester - EKG, ekkokardiografi, sykkel ergometry, farmakologiske tester, kolesterol og lipoprotein forskning. Behandling av aterosklerotisk kardiosklerose er konservativ; er rettet mot å forbedre kransløpssirkulasjonen, normalisere rytmen og ledningen, senke kolesterolet, stoppe smertesyndromet.

Aterosklerotisk kardiosklerose

cardiosclerosis (myokardiosklerose) - prosessen med fokal eller diffus erstatning av muskelfibre i myokardiet med bindevev. Gjenstand for å skille etiologi myocarditic (på grunn av myokarditt, revmatisk sykdom), aterosklerotisk, og postinfarction primær (i medfødt kollagenose, fibroelastose) kardiosklerosis. Aterosklerotisk cardio kardiologi sett på som en manifestasjon av koronar hjertesykdom på grunn av progresjon av aterosklerose i koronarkarene. Aterosklerotisk kardiosklerose oppdages hovedsakelig hos middelaldrende og eldre hanner.

Årsaker til atherosklerotisk kardiosklerose

I hjertet av denne patologien ligger den atherosklerotiske lesjonen av koronarbeinene. Den ledende faktoren i utviklingen av aterosklerose er brudd på kolesterol metabolisme, ledsaget av overdreven avsetning av lipoider i det indre skallet av karene. Graden av dannelse av koronar aterosklerose er signifikant påvirket av samtidig arteriell hypertensjon, tilbøyelighet til vasokonstriksjon, overdreven inntak av kolesterolrikt mat.

Aterosklerose koronarkar fører til en innsnevring av hulrommet i kransarteriene, myokardial blodtilførselen avbrudd, etterfulgt av erstatning av muskelfibrene i bindevev arr (aterosklerotisk kardio).

Pathogenese av atherosklerotisk kardiosklerose

Konstriktiv aterosklerose av koronararteriene er ledsaget av iskemi og metabolske endringer i hjertemuskelen, og, som en konsekvens - gradvis og sakte utvikling dystrofi, atrofi og tap av muskelfibre, som er dannet in situ områder av nekrose og mikroskopiske arr. Døds reseptorer bidrar til å redusere myokardialt vev følsomhet for oksygen, noe som fører til ytterligere progresjon av CHD.

Aterosklerotisk kardiosklerose har et diffust spredning og et forlenget kurs. Med fremdriften av atherosklerotisk kardiosklerose utvikler kompenserende hypertrofi, og deretter dilatasjon av venstre ventrikel, øker tegn på hjertesvikt.

Med tanke på patogenetiske mekanismer, isoleres iskemisk, postinfarkt og blandede varianter av aterosklerotisk kardiosklerose. Iskemisk kardiosklerose utvikler seg som et resultat av langvarig sirkulasjonsfeil, utvikler seg sakte, påvirker diffus hjertemuskelen. Postinfarkt (postnekrotisk) kardiosklerose er dannet på stedet av det tidligere nekroseområdet. Blandet (forbigående) aterosklerotisk cardio kombinerer begge de forannevnte mekanisme, og er karakterisert ved diffundere langsom utvikling av fibrøst vev, mot hvilke med jevne mellomrom dannet nekrotisk foci etter tilbakevendende myokardialt infarkt.

Symptomer på atherosklerotisk kardiosklerose

Aterosklerotisk kardiosklerose manifesteres av tre grupper av symptomer, som indikerer brudd på hjertets kontraktile funksjon, koronar insuffisiens og rytme og ledningsforstyrrelser. De kliniske symptomene på aterosklerotisk kardiosklerose kan være litt uttrykt i lang tid. Senere er det brystsmerter med bestråling i venstre arm, i venstre scapula, i den epigastriske regionen. Gjentatte myokardinfarkt kan utvikles.

Etter hvert som utviklingen av arr-stivnet prosesser vises tretthet, åndenød (innledningsvis - med tung fysisk anstrengelse, og deretter - under normal gange), hyppige - anfall av kardial astma, lungeødem. Med utviklingen av hjertesvikt, stagnerende fenomener i lungene, perifert ødem, hepatomegali, er forbundet med alvorlige former for aterosklerotisk kardiosklerose, pleuris og ascites.

Forstyrrelser i hjerterytmen og ledning i aterosklerotiske cardiosclerosis kjennetegnet ved en tendens til utseendet av ekstrasystoler, atrieflimmer, intraventrikulær og atrioventrikulær blokkader. I utgangspunktet er disse forstyrrelsene paroksysmale, blir deretter hyppigere, og i fremtiden - permanent.

Aterosklerotisk cardio er ganske ofte assosiert med aterosklerose i aorta, cerebrale arterier, store perifere arterier, som manifesterer de tilsvarende symptomer (hukommelsestap, svimmelhet, claudicatio intermittens, og N. osv.).

Aterosklerotisk kardiosklerose har et sakte progressivt kurs. Til tross for mulige perioder med relativ forbedring, som kan vare i flere år, fører gjentatte akutte brudd på kransløpet til forverring.

Diagnose av atherosklerotisk kardiosklerose

Diagnosen av aterosklerotisk Cardiosclerosis basert på Anamnese data (tilstedeværelse av koronar hjertesykdom, arteriosklerose, arrytmi, myokardialt infarkt og lignende. D.) og subjektive symptomer. En biokjemisk blodprøve avslører hyperkolesterolemi, en økning i beta-lipoproteiner. På EKG er tegn på koronarinsuffisiens, post-infarct arr, rytmeforstyrrelser og intrakardiell ledning, moderat venstre ventrikulær hypertrofi bestemt. Data ekkokardiografi i aterosklerotisk kardiosklerose er preget av et brudd på myokardial kontraktilitet (hypokinesi, dyskinesi, akinesi i det tilsvarende segmentet). Sykkel ergometri gjør det mulig å bestemme graden av myokarddysfunksjon og funksjonsreserver i hjertet.

Avgjørelsen av diagnostiske problemene i aterosklerotiske cardiosclerosis kan medvirke til gjennomføringen av farmakologiske tester, daglig EKG-overvåkning, polikardiografii, rhythmocardiography, ventrikulografi, koronar angiografi, hjerte-MRI, og andre. Research. For å klargjøre tilstedeværelsen av effusjon, pleurahule holdt ultralyd, røntgen, ultralyd av abdomen.

Behandling av aterosklerotisk kardiosklerose

Behandling av aterosklerotisk Cardiosclerosis redusert til sykdomsfremkallende terapi separate romer -.. hjertesvikt, hyperkolesterolemi, arytmier, atrioventrikulær blokkering, etc. For dette formål stille diuretika, nitrater, perifere vasodilatorer, statiner, antiarytmika. Et konstant inntak av disaggreganter (acetylsalisylsyre) er obligatorisk.

Viktige faktorer i den komplekse behandlingen av aterosklerotisk kardiosklerose er diettterapi, overholdelse av regimet og begrensning av fysisk anstrengelse. Slike pasienter er vist balneoterapi - karbon-, hydrosulfur-, radon-, nålebad.

Når en aneurysmal hjertefeil dannes, utføres en kirurgisk reseksjon av aneurysmen. Ved vedvarende forstyrrelser av rytme og ledningsevne kan det være nødvendig med en implantasjon av en EKS eller en cardioverter defibrillator. I noen former fremmes restaureringen av en normal rytme ved radiofrekvensablation (RFA).

Prognose og forebygging av atherosklerotisk kardiosklerose

Prognosen for aterosklerotisk kardiosklerose avhenger av omfanget av lesjonen, tilstedeværelsen og typen av rytme- og ledningsforstyrrelser, og stadiet av sirkulasjonsinsuffisiens.

Primær forebygging av atherosklerotisk kardiosklerose er å forhindre atherosklerotiske forandringer i blodkarene (riktig ernæring, tilstrekkelig fysisk aktivitet, etc.). Sekundære forebyggende tiltak inkluderer rasjonell terapi av aterosklerose, smertesyndrom, arytmier og hjertesvikt. Pasienter med aterosklerotisk kardiosklerose trenger systematisk observasjon fra en kardiolog, kardiovaskulær system.

Aterosklerotisk kardiosklerose

Aterosklerotisk kardiosklerose er et klinisk syndrom som utvikler seg mot en bakgrunn av langvarig iskemisk hjertesykdom forårsaket av sklerotiske lesjoner av kranspulsårene. Utilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet fører til at cellene er skadet og gradvis erstattet av et bindevev (cikatrisk).

Aterosklerotisk kardiosklerose påvirker for det meste middelaldrende og eldre menn.

årsaker

Aterosklerose av koronar (coronary) arterier er grunnlaget for den patologiske mekanismen for utvikling av kardiosklerose. I sin tur fører utviklingen av aterosklerose til et brudd på kolesterol metabolisme, som et resultat av hvilke kolesterolplakkene dannes på de indre veggene i arteriene. Over tid øker de i størrelse og forstyrrer signifikant blodstrømmen gjennom de berørte fartøyene.

Aterosklerotisk kardiosklerose er preget av et kronisk sakte fremdriftskurs. Forbedringsperioder kan vare lenge, men gjentatte angrep av akutt kranskärlssykdom fører gradvis til forverring av pasientene.

Progresjonshastigheten for aterosklerose i kranspulsårene påvirkes betydelig av:

 • arteriell hypertensjon;
 • stillesittende livsstil;
 • overflødig kroppsvekt
 • misbruk av kolesterolrike matvarer;
 • tilbøyelighet til vasokonstriksjon, dvs. spasmer av blodkar;
 • røyking,
 • diabetes mellitus;
 • inntak av orale prevensjonsmidler;
 • hyperkolesterolemi (forholdet mellom lipoproteiner med lav tetthet og lipoproteiner med høy densitet mer enn 1: 5);
 • hypertriglyseridemi.

Aterosklerose i kranspulsårene forverrer blodtrykket i blodet, som er ledsaget av metabolske forstyrrelser og iskemi. Som et resultat oppstår en gradvis atrofi av muskelfibrene, noe som resulterer i død og erstatning med arrvæv, det vil si at kardiosklerose utvikler seg. Ardannelse i myokardiet forverrer kontraktiliteten, ledningsevnen til elektriske impulser og bidrar dermed til videre utvikling av iskemisk hjertesykdom.

Aterosklerotisk kardiosklerose er preget av et forlenget kurs, langsom progresjon, diffus formidling. Over tid fører det til utvikling av kompenserende hypertrofi av myokardiet, utvidelse av venstre ventrikel. I senere stadier utvikler og utvikler pasienten tegn på kronisk hjertesvikt.

Avhengig av de spesifikke egenskapene til den patologiske prosessen er aterosklerotisk kardiosklerose delt inn i følgende typer:

 • diffus - foci av sklerose er lokalisert gjennom myokardiet;
 • fokal (cikatrisk) - patologisk prosess er lokalisert i et lite område av myokardiet;
 • storbrent arr kan nå flere centimeter;
 • småfokus - preget av tilstedeværelse av små arr, hvis størrelse ikke overstiger 2 mm.

For effektiv behandling av aterosklerotisk kardiosklerose er det nødvendig å begrense fysisk aktivitet og holde seg til et diettbord nummer 10 ifølge Pevzner.

Symptomer på atherosklerotisk kardiosklerose

De viktigste symptomene på aterosklerotisk kardiosklerose er:

 • forstyrrelse av ledning og rytme i hjertet;
 • progressiv koronarinsuffisiens;
 • brudd på kontraktil funksjon av myokardiet.

I lang tid er tegnene på atherosklerotisk kardiosklerose ikke særlig uttalt og forblir ubemerket av pasientene. Men etter hvert som sykdommen utvikler seg, forverres hjerteinfarkt mer og mer, noe som fører til hyppigere anginaangrep. De manifesteres av smerte i retrosternal regionen, som kan bestråle inn i epigastriske regionen, venstre arm eller scapula. I de avanserte stadier av aterosklerotisk kardiosklerose øker risikoen for tilbakefall og tilbakefall av myokardinfarkt dramatisk.

Progresjon av cicatricial sclerotic prosesser i myokardiet er klinisk manifestert av følgende tegn:

 • rask tretthet;
 • dyspnø (først observert det bare med fysisk anstrengelse, og deretter i ro);
 • angrep av hjerteastma
 • lungeødem.

Progressiv kronisk hjertesvikt ledsaget av utviklingen av stagnasjon i lungene, hepatomegali, perifere ødemer, oppsamling av væske i hulrommene i hjertet (eksudativ pleural effusjon, ascites, eksudativ perikarditt).

Arrvevet blokkerer veiene for de hjerte derfor en av manifestasjoner av aterosklerotisk Cardiosclerosis bli unormal hjerterytme (atrial-ventrikulær og intraventrikulær blokk, atrieflimmer, premature slag). I de første stadier av arytmi er paroksysmalt, dvs. paroksysmalt. Over tid blir anfall hyppigere og lengre, og arytmi blir permanent.

Aterosklerotisk kardiosklerose påvirker for det meste middelaldrende og eldre menn.

Aterosklerotisk kardiosklerose er vanligvis kombinert med aterosklerotiske prosesser i aorta og store perifere arterier, som er ledsaget av utseendet til de tilsvarende symptomene:

 • intermittent claudication;
 • svimmelhet;
 • redusert minne;
 • kronisk iskemi i tarmen (såkalt abdominal pad);
 • vasorenal arteriell hypertensjon.

diagnostikk

Diagnosen av aterosklerotisk Cardiosclerosis plassert på grunnlag av kliniske data og medisinsk historie (tilstedeværelse av aterosklerose, koronar hjertesykdom, myokardialt infarkt).

Ved utførelse av en biokjemisk blodprøve avsløres en økning i beta-lipoproteiner, hyperkolesterolemi.

På elektrokardiogrammet er tegn på mild hypertrofi i venstre ventrikel, brudd på intrakardiell ledning og rytme, koronarinsuffisiens og postinfarct arr blitt bestemt.

Hjertens funksjonelle reserver og graden av myokarddysfunksjon gjør det mulig å evaluere sykkel ergometri.

Ekkokardiografi utføres med aterosklerotisk kardiosklerose for å oppdage brudd på myokardial kontraktilitet (akinesi, dyskinesi, hypokinesi i det berørte segmentet).

Hvis det er indikasjoner på diagnosen aterosklerotisk kardiosklerose, brukes andre metoder for instrumentforskning:

 • daglig EKG-overvåking;
 • farmakologiske tester;
 • rhythmocardiography;
 • polikardiografiya;
 • koronar angiografi;
 • ventrikulografi;
 • magnetisk resonans tomografi av hjertet;
 • Ultralyd i buk- og pleuralhulen;
 • bryst røntgen.

Behandling av aterosklerotisk kardiosklerose

Behandling av aterosklerotisk Cardiosclerosis terapi basert på de individuelle syndromer - atrioventrikulærblokk, arrytmi, hyper-kolesterolemi, hjertesvikt - følger med denne patologiske tilstand.

I lang tid er tegnene på atherosklerotisk kardiosklerose ikke særlig uttalt og forblir ubemerket av pasientene.

I behandlingsordningen brukes følgende legemidler:

 • disaggregeringsmidler (acetylsalisylsyre);
 • antiarytmiske legemidler (p-blokkere, kalsium- og natriumkanalblokkere, kaliumpreparater, membranstabiliserende midler);
 • statiner - legemidler som reduserer syntesen av kolesterol i leveren og derved senker konsentrasjonen i blodserumet;
 • perifere vasodilatatorer (nikotinsyre og dets derivater) - fremme utvidelsen av små arterier, noe som forbedrer koronar blodtilførsel;
 • nitrater - fremme utvidelse av kranspulsårene;
 • Diuretika - Bidra til å redusere ødem.

For effektiv behandling av aterosklerotisk kardiosklerose er det nødvendig å begrense fysisk aktivitet og holde seg til et diettbord nummer 10 ifølge Pevzner. De viktigste formålene med anbefalt diett er:

 • optimalisering av forholdene for normal sirkulasjon;
 • tilrettelegging av pasientens tilstand
 • lossing av fordøyelsessystemet;
 • forebygging av nyreirritasjon;
 • stimulering av diuresis;
 • forebygging av overeksponering av nervesystemet.

I kostholdet begrense innholdet av matvarer som er rike på kolesterol og fiber, samt flytende og bordsalt.

I en stabil tilstand kan pasienter med aterosklerotisk kardiosklerose henvises til en sanatorium-og-spa-behandling. Spesielt viser han barnebarn, radon, hydrogensulfid, perle og karbonbad.

Kirurgisk behandling av aterosklerotisk kardiosklerose utføres under dannelsen av en aneurysmal defekt. Vedvarende ledningsforstyrrelser og rytmeforstyrrelser er en indikasjon på implantasjonen av en elektrokardiostimulator eller radiofrekvensablation.

Aterosklerotisk kardiosklerose er preget av et forlenget kurs, langsom progresjon, diffus formidling.

forebygging

Forebygging er å forhindre atherosklerotisk vaskulær sykdom og inkluderer følgende områder:

 • normalisering av kroppsvekt;
 • vanlig fysisk utdanning;
 • riktig ernæring;
 • nekte å røyke og drikke alkohol
 • rettidig påvisning av samtidige sykdommer (arteriell hypertensjon, diabetes mellitus) og deres behandling.

Sekundær forebygging av aterosklerotisk kardiosklerose har som mål å bremse utviklingen av den patologiske prosessen og forhindre utvikling av alvorlig kronisk hjertesvikt. Den består i systematisk behandling av aterosklerose, arytmi, iskemisk hjertesykdom.

Konsekvenser og komplikasjoner

Aterosklerotisk kardiosklerose er preget av et kronisk sakte fremdriftskurs. Forbedringsperioder kan vare lenge, men gjentatte angrep av akutt kranskärlssykdom fører gradvis til forverring av pasientene.

Prognosen for aterosklerotisk kardiosklerose bestemmes av mange faktorer, først og fremst følgende:

 • område av myokardiell skade;
 • type ledningsforstyrrelser og arytmi;
 • stadium av kronisk kardiovaskulær svikt på tidspunktet for patologi;
 • Tilstedeværelse av samtidige sykdommer;
 • pasientens alder.

I fravær av forverrende faktorer, tilstrekkelig systemisk behandling og gjennomføring av medisinske anbefalinger, er prognosen moderat gunstig.

Hva er aterosklerotisk kardiosklerose i iskemisk hjertesykdom?

I mange år er diagnosen atherosklerotisk kardiosklerose ikke betraktet som en uavhengig patologisk enhet. Slike endringer skyldes at innenlands spesialister innen kardiologi ble tvunget til å bytte til bruk av den internasjonale klassifiseringen av sykdommer. I følge denne klassifikasjonen betraktes atherosklerotisk kardiosklerose som en komplikasjon av iskemisk hjertesykdom. Hvis vi snakker om naturen til denne sykdommen, er denne tilstanden en utbredt eller diffus spredning av bindevev i hjertets hjertekardium (myokard).

Årsaken til IHD og aterosklerotisk kardiosklerose er i de fleste tilfeller blokkering av blodårer som fôrer myokardiet. Fra synspunkt av kliniske symptomer manifesterer aterosklerotisk kardiosklerose seg i form av iskemisk hjertesykdom (iskemisk hjertesykdom i stadium av progresjon). Symptomer på IHD inkluderer hjerterytme og ledningsforstyrrelser, anginaangrep og andre varianter av hjertesvikt. For å identifisere aterosklerotisk kardiosklerose og behandling av denne patologiske tilstanden, blir pasienten tildelt et helt kompleks av høyteknologiske metoder.

Hvis vi snakker om hva som er aterosklerotisk kardiosklerose, er denne tilstanden en patologisk diffus proliferasjon av bindevev som erstatter myokardiale muskelfibre. Fra synet av sykdommens art er det klassifisert i myokardittvarianten, postinfarksjon, aterosklerotisk og primær. I hjertet av myokardial varianten av kardiosklerose er konsekvensene av tidligere myokarditt eller revmatisme.

Aterosklerotisk variant av sykdommen er preget av tilstedeværelsen av atheromatiske plakk i hjertets hjertebeholdere. Etterfarging aterosklerose utvikler seg på bakgrunn av erstatning av de skadede områdene i muskelmembranen i hjertet med bindevevsfibre. Hvis vi snakker om den primære varianten av kardiosklerose, utvikler denne patologiske tilstanden med fibroelastose og de såkalte medfødte kollagenosene. For den atherosklerotiske varianten av sykdommen er den overvektige lesjonen hos menn, eldre og middelaldrende mennesker karakteristisk.

årsaker

Ulike faktorer kan fungere som en utløser for dannelsen av aterosklerotiske forandringer i hjerteens muskelmembran. I de fleste tilfeller er disse faktorene identiske med årsakene til atherosklerotiske forandringer i enhver del av kroppen. I medisinsk praksis utmerker seg to hovedgrupper av disse faktorene: avhengig av personen og uavhengig.

Den første kategorien av predisponerende faktorer inkluderer følgende liste:

 • Drikker alkohol og røyking. Begge dårlige vaner har en negativ effekt på tilstanden og tonen i kranspulsårene, og er også årsaken til alvorlige lipidmetabolismeforstyrrelser i kroppen, observert med kardiosklerose.
 • Hypertensive eller hypertensive syndrom. Systematisk økning i arteriell trykkindeks fører til dannelsen av atheromatiske plakk og intensiv deponering av lipoproteiner med lav densitet i det indre skallet til arteriene;
 • Overflødig kroppsvekt. Mennesker som har overdreven kroppsvekt, og de som liker å spise fete og stekte matvarer, har stor risiko for å danne aterosklerotiske forandringer i hjertets kransbeholdere.
 • Diabetes mellitus og andre forstyrrelser i karbohydratmetabolismen;
 • mangel på mosjon,
 • For tidlig og feil behandling av smittsomme og inflammatoriske sykdommer. Spesielt er det et spørsmål om et cytomegalovirus, og også om et virus av influensa.

Den andre gruppen av predisponerende faktorer inkluderer slike elementer:

 • Paul. Basert på data fra kliniske studier er den mannlige delen av befolkningen langt større risiko for å danne aterosklerotisk kardiosklerose. I en alder av over 50 år slutter kvinnekroppen å være uskadelig og begynner å bli utsatt for en lignende risiko for utseendet av denne sykdommen;
 • Alderdom. De ufrivillige forandringene som skjer i menneskekroppen i alderdommen, er årsaken til dannelsen av mange alvorlige sykdommer. Aterosklerotisk sykdom er ikke noe unntak;
 • Arvelig disposisjon. Utseendet til denne patologiske tilstanden hos unge er ofte på grunn av eksistensen av en såkalt arvelig disposisjon til utvikling av kardiovaskulære sykdommer. Hvis en familiehistorie om tilfeller av koronar hjertesykdom eller hypertensjon, er risikoen for arv av denne predisposisjonen 80%.

Patogenese av sykdommen

Aterosklerotiske forandringer i hjertekarene er vanligvis ledsaget av metabolsk og iskemisk funksjonsnedsettelse i hjertemuskulaturen. Konsekvensen av iskemi er lokalfokus på nekrose etterfulgt av erstatning med bindevevsfibre. Sammen med muskelfibrene dør receptorer som er ansvarlige for følsomheten til myokardiet til oksygenmolekyler.

Denne tilstanden fører til en rask utvikling av IHD og angina (angina pectoris). Aterosklerotisk kardiosklerose og den såkalte angina pectoris er preget av langvarig progresjon og diffus spredning. I utviklingsprosessen danner en person såkalt kompenserende hypertrofi og kardiomyopati, noe som resulterer i dilatasjon eller dilatasjon av venstre ventrikel.

Faren for denne tilstanden er at økende hjertesvikt blir årsaken til funksjonsfeil i hjertemuskelen. Et skadet myokardium er ikke i stand til fullverdig reduksjon, slik at en person utvikler sirkulasjonsinsuffisiens og akutt hypoksi av alle organer og systemer.

symptomer

Det tidlige stadiet av aterosklerotisk kardiosklerose er preget av et asymptomatisk kurs. Hvis det er et spørsmål om pasienter i mellom- og aldersgruppe, karakteriseres de av levende kliniske manifestasjoner av aterosklerotiske endringer. Hvis en person tidligere har hatt et hjerteinfarkt, da ingen ytterligere diagnostiske metoder kan være sikker på at det på overflaten av hjertemuskelen hos pasienten som dannes multiple brennpunkter av arrdannelse, samt cardio aterosklerotisk koronararterier (koronaroskleroza).

For et klinisk bilde av denne sykdommen er følgende manifestasjoner typiske:

 1. I de første stadiene av sykdommen kan en person gjøre klager om dyspné med fysisk anstrengelse. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, oppstår en følelse av åndenød under en intens og langsom spasertur. Et annet karakteristisk trekk er en økning i følelser av svakhet og generell ulempe i utførelsen av enhver handling;
 2. Hodepine og føler seg svimmel. Dette karakteristiske symptomet er ofte ledsaget av støy i ørene, og vitner om oksygen sult av hjernevevet;
 3. Smerte i hjertet av hjertet med en støyende karakter. Iskemisk smerte i hjertet med aterosklerotisk kardiosklerose kan vare fra flere minutter til flere timer. Også kardon hjertesykdom er preget av typiske tegn på angina (smerte i hjertet, utstrålende til venstre scapula, arm og kraveben);
 4. Hjerte rytmeforstyrrelser som manifesterer seg i form av takykardi, ekstrasystol eller atrieflimmer. Hos personer som lider av atherosklerotisk cardiosklerose, kan hjertefrekvensen overstige 120 slag per minutt;
 5. Osteal syndrom i regionen av skinn og føtter, manifestert om kvelden. Dette symptomet indikerer mangel på blodsirkulasjon.

Etter hvert som utviklingen av hjertesvikt og angina, til de ovennevnte symptomer justere kliniske manifestasjon av stagnasjon i lungene, hepatomegali, ascites og pleural effusjon. Personer med en lignende diagnose er utsatt for atriell-ventrikulær og intraventrikulær blokade. I de første faser er disse forstyrrelsene paroksysmale eller paroksysmale. For de aterosklerotiske lesjoner i koronarkarene i hjerte karakteriseres ved en kombinasjon med aterosklerose av cerebrale arterier, aorta og perifere arterier.

diagnostikk

Erklæringen av den kliniske diagnosen "aterosklerotisk kardiosklerose" er etablert ved analyse av laboratorie- og instrumentelle undersøkelsesmetoder. Totaliteten av disse teknikkene tillater å oppnå pålitelige tegn på atherosklerotisk lesjon av hjertets hjertebeholdere.

Kompleks diagnostikk i tilfelle mistanke om atherosklerotisk kardiosklerose, inkluderer slike varianter av forskning:

 1. Lipidogram. Når man skal vurdere tilstanden av lipidmetabolismen i kroppen, blir tatt hensyn til slike faktorer som triglyserider (økes), kolesterol (økes), som er nyttige lipider (redusert), skadelige lipider (økes). Normale verdier av kolesterol i menneskekroppen er fra 3,3 til 5,0 mmol / l;
 2. Klinisk undersøkelse av blod. Med aterosklerotiske forandringer i hjertets kar er det ingen patologiske markører i den generelle blodprøven;
 3. Ultralydundersøkelse av hjertet (ECHO). Denne teknikken er en av de mest informative, fordi på grunn av ultralyd er det mulig å oppdage foci av bindevev i myokardiet. Ved hjelp av ultralyd er det mulig å estimere størrelsen på patologiske foci, deres antall og lokalisering;
 4. EKG. Denne enkle og vanlige varianten av diagnose gjør det mulig å identifisere foki av iskemi i bestemte områder av myokardiet. I tillegg, takket være EKG, er det mulig å oppdage slike rytmeforstyrrelser som takykardi, arytmi, ekstrasystole og ulike blokkeringer;
 5. Koronar angiografi. Denne teknikken er den mest pålitelige og informative. Utførelse av denne diagnosen praktiseres i store spesialiserte medisinske institusjoner, utstyrt med spesialutstyr og utstyrt med høyt kvalifiserte spesialister. Før studien begynner, utfører pasienter med mistanke om atherosklerotisk kardiosklerose en spesiell kateterplassering gjennom femorale arterien. Dette kateteret blir avansert langs fartøyet, som fører gjennom aorta til området av hjertets hjertebeholdere. Etter at kateteret er i det nødvendige området, innføres en spesiell radiopaque substans gjennom den. Det endelige stadiet av koronarangiografi er en røntgenrør i hjerteområdet etterfulgt av en vurdering av patenen av hjertets hjertebeholdere. I moderne medisinsk praksis utføres datatomografi med innføring av radioaktive stoffer. Etter at diagnosen er bekreftet, foreskriver medisinske spesialister en omfattende behandling for atherosklerotisk kardiosklerose. Målet er å redusere prosessene med rask progresjon, redusere risikoen for hjerteinfarkt, samt redusere alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner.

behandling

Gitt spesifikk og alvorlighetsgrad av denne patologiske tilstanden, må det huskes at kampen mot denne sykdommen skal utføres i et kompleks. Korreksjon av patologiske forandringer i kransårene i hjertet kan oppnås ved konservative metoder, som inkluderer legemiddelterapi, fysioterapi, diett og livsstil terapi korreksjon. Hvis de ovennevnte metodene er ineffektive, bestemmer medisinske spesialister om bruk av operative metoder for å gjenopprette blodtilførselen til myokardiet.

Korreksjon av en livsstil

En av de mulige grunner for dannelsen av aterosklerotisk Cardiosclerosis er en feil livsstil, bidra til oppbygging av skadelige lipider i kroppen og skader veggene i blodkarene.

Den generelle planen for korreksjon av livsstilen for denne sykdommen inkluderer slike elementer:

 • Avslag fra bruk av alkohol og tobakksrøyking;
 • Profylakse av hypodynamien, som består i å observere det optimale motorregimet. Personer som lider av kardiosklerose, moderat trening er nyttige. For dette formålet går det å gå tur i frisk luft, besøke svømmebassenget, morgenøvelser og pusteøvelser er egnede;
 • Oppgivelse av overdreven forbruk av fete og stekte matvarer. Denne øvelsen vil tillate å regulere mengden av kolesterol i den systemiske blodbanen;
 • Unngå overdreven følelsesmessig overbelastning og stress. Siden ingen kan fullt ut beskytte seg mot påvirkning av stressende situasjoner, og for å bevare det funksjonelle velvære i sirkulasjonssystemet, anbefales det å redusere påvirkning av den følelsesmessige faktoren på kroppen.

diett terapi

Folk over 40 år og uavhengig av kjønn, anbefales det å ta hensyn til det daglige kostholdet. Ved diagnostisering av aterosklerotiske lesjoner i kranspulsårene er det nødvendig å innføre radikale forandringer i det vanlige kostholdet.

Under et kategorisk forbud faller måltider og matvarer som inneholder store mengder fett og karbohydrater. I tillegg, hvis aterosklerose er diagnostisert, anbefales det ikke å bruke slike produkter:

 • Ulike sauser og krydret krydder;
 • Fett og stekt mat, samt hurtigmat;
 • Fettkarakterer av fisk og kjøtt;
 • Konditori og bakverk;
 • Sterk te og kaffe;
 • Kullsyreholdige søtsaker;
 • Alkohol.

Unntatt disse matvarer fra kostholdet, som et nyttig alternativ, anbefales det å spise ferske grønnsaker og frukt, salatblader, friske urter, surmelkeprodukter, fullkornsbrød. Te og kaffe må byttes ut med en buljong med hundrosen, infusjon av sitronmelisse, mynte eller Johannesjurt. I tillegg anbefales det å ta hensyn til retter fra frokostblandinger, fettfattige varianter av fisk og fjærfe. Før du spiser frukt og grønnsaker med høyt sukkerinnhold, anbefales det å kontrollere at glukoseverdiene i blodet ikke går utover den fysiologiske normen.

Medisineringsterapi

Behandling av aterosklerotiske endringer i denne sykdommen anbefales å begynne bare hvis det er pålitelig bekreftelse på forekomsten av patologiske forandringer i koronarbeinene.

Terapi med legemidler av atherosklerotisk kardiosklerose, inkluderer slike legemiddelgrupper:

 1. Statiner. Disse medisinske legemidlene påvirker lipidmetabolismen i kroppen, og reduserer konsentrasjonen av kolesterol i systemisk sirkulasjon og forebygger atherosklerose. Slike rusmidler inkluderer Simvastatin, Rosuvastatin, og også Atorvastatin. Formålet med disse stoffene er også for profylaktiske formål når en person har en økning i leverenes syntetiske funksjon i ulike sykdommer;
 2. Platehemmere. Denne gruppen medikamenter påvirker mekanismen for såkalt blodplateaggregasjon, som forhindrer akselerert blodpropp. Lysere representanter for disse legemidlene er acetylsalisylsyre eller aspirin, samt kardiomagnesium. Medisinske disaggreganter forstyrrer obstruksjon av blodårer og dannelse av atheromatiske plakk;
 3. Forberedelser fra nitratgruppen. Denne gruppen medikamenter er effektiv mot styring av angrep av hjertesykdom. Nitroglyserin er spesielt effektivt i tablettform og i form av en spray. Den eneste nyansen er at virkningen av nitroglyserin skjer over en kort periode. Hvis en person blir forstyrret av hyppige angrep av hjertesykdom, anbefales han å ta langvarig nitrater, hvis virkning varer opp til 12 timer. Disse stoffene inkluderer mononitrat eller isosorbiddinitrat;
 4. Diuretika (diuretika). For å redusere intensiteten av edematøs syndrom og bekjempe hypertensjon i hjertesvikt, foreskrives pasienter slike diuretika som Veroshpiron, Furosemide eller Spironolactone;
 5. Antihypertensive stoffer. Hvis en person har en vedvarende økning i blodtrykk (hypertensjon), så for å redusere belastningen på myokardiet, foreskrives han Captopril, Enalapril eller lisinopril.

Med rytmeforstyrrelser og smertesyndrom foreskrives personer som lider av atherosklerotisk kardiosklerose medisiner med denne effekten:

 • Fôre hjertemuskelen og gi den energi;
 • Utvide lumen av koronarfartøyene;
 • Redusere spenning i patologiske foci av myokardiet.

I tillegg tilskrives pasienter med aterosklerotisk kardiosklerose, som tilleggsutstyr for medisinering, slike legemidler:

 • Preparater av kalium og magnesium (Asparcum og Panangin Magnesium B6);
 • Polyvitaminiske komplekser;
 • antidepressiva;
 • Beroligende midler.

Operativ behandling

Hvis du kurere aterosklerose, er det ikke mulig å konservere metoder, og medisinske fagfolk benytter seg av kirurgiske teknikker for å gjenopprette myokardial trofisme. En liten liste over operasjonsprosedyrer brukes til å behandle aterosklerotisk kardiosklerose. Blant de anvendte metodene er det ballongangioplastikk, shunting og stenting.

Aortokoronær bypass-kirurgi er en farlig og kompleks kirurgisk teknikk som utføres på det åpne hjertet.

Teknikken for ballongangioplastikk er den såkalte begynnelsen av stenting, men i visse kliniske tilfeller brukes den som en selvstendig metode. Ballongangioplasti utføres under kontroll av røntgenstråler. Essensen av denne operasjonen er installasjonen i et koronarfartøy av et spesielt kateter med en ballong, når oppblåst gjenopprettes patenen av arteriene.

Når du utfører stenting, introduserer medisinske spesialister en spesiell konstruksjon (stent) inn i koronarbeholderens lumen. Funksjonen til denne metallstrukturen er å utvide lumen i koronarbeholderen. For å få tilgang til hjertets hjertebeholdere, gjennomgår pasientene kateterisering av lårarterien.

fysioterapi

Til tross for at fysioterapi behandlingsmetoder ikke er et paradis for kardiovaskulære patologier, gjør deres bruk det mulig å lindre pasientens generelle tilstand og å redusere sykdomsprogresjonen. Hos pasienter med aterosklerotisk kardiosklerose brukes en lokal elektroforese teknikk ved bruk av spesielle medisiner. Utbredt bruk av elektroforese med statiner, noe som øker opphopningen av disse legemidlene i hjertet.

I tillegg anbefales det at personer med en lignende diagnose har en sanatoriumbehandling i et fjellområde. Målet med slik behandling er å berikke kroppen med oksygen, forbedre blodets reologiske egenskaper og styrke hele organismen. I tillegg til klimatoterapi mottar pasientene individuelle anbefalinger angående næring, daglig rutine og nivå av fysisk aktivitet på sanatoriuminstitusjonens territorium.

Komplikasjoner og forebygging

Som en hvilken som helst sykdom i kardiovaskulærsystemet har aterosklerotisk kardiosklerose en rekke skjulte komplikasjoner. Som følge av alvorlig skade på hjertemuskelen, oppdager en person forverring av livskvaliteten og vanskeligheten i sosial tilpasning. De vanligste komplikasjonene er blokkering, hjerterytmeforstyrrelser, opp til ventrikulær fibrillering.

Den mest formidable komplikasjonen er asystol og død. Intrinsiske komplikasjoner i bakgrunnen av kardiosklerose manifesteres i form av atrofiske forandringer i øvre og nedre ekstremiteter, nedsatt følsomhet og redusert synsskarphet. Under sykdomsprogresjonen påvirker konsekvensene av kardiosklerose alle kroppens organer og systemer.

Prognoser for livskvalitet og overlevelse avhenger direkte av resultatene av studien som pasienten konsekvent utfører. Vi tar hensyn til graden av hjerteinfarkt, nivået av ledning i hjertemusklen, naturen og intensiteten av hjerterytmeforstyrrelser, nivået av oksygen sult, og graden av patency av hjertets hjertekarre. Med rettidig diagnose og riktig behandling har pasienter med aterosklerotisk cardiosklerose gunstige spådommer angående vitale aktivitet og overlevelse.

Fullstendig kur av denne sykdommen er ikke mulig, men rettidig medisinering kan redusere sykdomsprogresjonen.

Forebyggende tiltak for å hindre utviklingen av denne sykdommen krever en integrert tilnærming og en viss tid. Primær profylakse av denne sykdommen innebærer korreksjon av dietten, samt en revisjon av livsstilen. Slike personer anbefales å slutte å bruke alkohol, overdreven forbruk av fete og stekte matvarer, samt røyking. I tillegg sørger primær forebygging for normalisering av vekt og blodtrykk.

Hvis disse anbefalingene følges, har hver person muligheten til å unngå utviklingen av en slik alvorlig sykdom, og også for å forhindre utvikling av eksisterende patologi.

Les Mer Om Fartøyene