Aterosklerose av hjertet aorta: hva er det, symptomene, hvordan å behandle

Aterosklerose i aorta er en farlig sykdom i dette viktige fartøyet i kroppen (dette fartøyet kommer ut av hjertet), som oppstår ved utveksling av fett i kroppen. På innsiden av veggene til dette arterie-kolesterolet blir lipoproteiner og kalsiumsalter avsatt, og danner plakker som smelter eller fullstendig tetter lumen på karet på et bestemt sted.

Aterosklerose er en kronisk patologi av arteriene, som folk er mest utsatt for over 60 år. Enhver arterie kan lide, men aorta lesjoner er spesielt farlige: innsnevring av lumen i dette viktige fartøyet fører til utvikling av iskemi (lokal reduksjon av blodtilførsel) av ulike organer.

Siden sykdommen er svært alvorlig og kan føre til uopprettelige konsekvenser, er det nødvendig å kontakte spesialister ved de første symptomene (se neste artikkel for symptomer). Aterosklerose behandles av en kardiolog. Det kan også være nødvendig å konsultere en diettist som vil bidra til å lage en diett for å forhindre videre utvikling av sykdommen.

Fullstendig kurere aterosklerose er umulig, men ikke å tillate videreutvikling, fjerne ubehagelige symptomer og forhindre farlige komplikasjoner på kreftene til en kvalifisert kardiolog. Hvis du går tidlig til legen, er det ganske mulig å administrere konservativ behandling. Hvis aorta lumen er for smal eller til og med tilstoppet, må du behandle sykdommen kirurgisk.

Videre i artikkelen finner du ut hvorfor sykdommen oppstår, hvilke legemidler legen vil tilby for behandling, hvordan man spiser, for å forhindre videre utvikling av sykdommen.

Årsaker til sykdommen

Aterosklerose av aorta er provosert av et brudd på lipidmetabolismen. Årsakene til endringer i stoffskiftet av fett kan være:

 • røyking,
 • diabetes mellitus;
 • stillesittende livsstil;
 • feil kosthold;
 • arvelig predisposition;
 • mangel på skjoldbruskhormoner;
 • postmenopause;
 • økt nivå av adrenokortikotrope og gonadotrope hormoner;
 • aldersendringer i kroppen etter 60 år.

Utviklingen av aterosklerose i aorta bidrar også til skade på det indre laget av karvegveggen - endotelet. Det kan bære en autoimmun, viral, bakteriell karakter.

karakteristiske symptomer

Denne arterien består av flere seksjoner: den stigende (kommer ut av hjerteets venstre hjerte), buen og nedstigningsdelen, som er delt inn i thorax- og bukdelene. Avhengig av lokalisering av plaketter, kan aterosklerose manifestere seg med ulike symptomer.

Vanlige symptomer på aterosklerose hos noen aortavdeling

Følelse av svakhet, svimmelhet, besvimelse, følelsesløp i lemmer.

Hvordan behandle aterosklerose av aorta og hjerte

En livstruende tilstand - aterosklerose av aorta skyldes akkumulering av fettinntak i veggen til det største karet i kroppen, med en etterfølgende innsnevring av lumen. Uavhengig av graden av lesjonen, oppstår symptomene ikke i begynnelsen, da det ikke er noen signifikant begrensning av mikrosirkulasjonen.

Aterosklerotisk plakk fører ikke til en aneurisme, som med arteriosklerose. Den sistnevnte nosologien oppstår på grunn av avsetning av kalsiumsalter i midten av skallet på fartøyet, noe som fører til delaminering av veggen. Dødelighet i aortalens aneurisme er ganske høy, siden brudd og utvidelser ledsages av utløp av store mengder blod, et brudd på hjertet.

Aterosklerose av aorta og hjerte - dannelsesstadiet

Fraværet av en utprøvd klinikk på et tidlig stadium i dannelsen av aterosklerose i aorta skyldes avsetning av bare individuelle fettinneslutninger som ikke signifikant begrenser det intravaskulære lumen.

Stadier av dannelse av arteriosklerose av fartøyer:

Et lipidpunkt er navnet på den første fasen. Mekanismen for dens utvikling er enkel. Endotelet av karene består av et enkelt lag av celler. Over endotellaget er det en jevn muskulatur. Rundt - en intercellulær substans. I den innledende fasen av dannelsen av aorta aterosklerose er avsetning av enkelt fett i mellomrommet mellom de glatte muskelfibre av patologier i lipidmetabolisme (overvekt mengde av lav tetthet lipoprotein med høy densitet).

I intercellulær væske finnes det ingen antioksidanter - stoffer som ødelegger peroksidforbindelser. Oksidasjon av fett fører til en kaskademekanisme for destruksjon av omgivende celler med økende konsentrasjon av fett i intercellulær substans;

Liposklerose er en tilstand forbundet med migrasjon i området med skade på leukocytter og monocytter. Mekanismen utvikler seg på grunn av et brudd på blodstrømmen på innsnevringsstedet, i aortaforgreningen. Fysiologisk strømmer blod gjennom arterien i en enkeltstrøm. For propulsiv bevegelse, skiller det vaskulære endotelet nitrogenoksid, som utøver en ekspanderende effekt på kargen veggen, som sikrer blodets laminaritet. Overflødig akkumulering av lipoproteiner ledsages av produksjon av cytokiner. Behandlingsmolekyler bidrar til penetrasjon i leukocytterens intima.

Lipid flekker øker gradvis i størrelse. Penetrasjon i lesjonen av leukocytter, monocytter, utviklingen av en inflammatorisk reaksjon fremmer en økning i feilens størrelse. Den endelige fasen av liposklerose er dannelsen av celler med mange fettinneslutninger i cytoplasma - "skumaktig". Cure aterosklerose av aorta og hjerte i første eller andre fase kan være med opphør av adgang til det patologiske fokuset på lipoproteiner. Skumcellene blir gradvis ødelagt av makrofager. For å danne denne mekanismen foreskrives statinmedisiner. Bruk av stoffer forhindrer dannelsen av lipoproteiner med lav tetthet, øker konsentrasjonen av fett med høy tetthet. Tidlig og kompetent behandling av aterosklerose av aorta og hjerte forhindrer det påfølgende livstruende sykdomsforløpet;

Esterifisering (calcinosis) utvikler seg med en lang sykdomskurs. Etter å ha kommet inn i lipidplakk av kalsiumsalter blir det tettere. Den tette strukturen i formasjonen gir vanskeligheter i blodbevegelsen. Morfologisk, med atherokalcinose, kan spredning inn i blodkarets foki spores. Intensiv blodtilførsel til fokus fører til gjentatt penetrasjon av leukocytter, initiering av inflammatoriske reaksjoner. Det patologiske fokuset øker raskt. Den tette strukturen ved avsetning av salter av kalsium tillater ikke å fjerne en aterosklerotisk plakk ved medisinsk behandling.

Den samtidige tilstanden av aterosklerose med forkalkning er dannelsen av trombi. Adhesjon av blodplater forekommer på stedet for endotelskader på blodårene.

Kombinere disse nosologiske formene fører til utvikling av en rekke farlige patologier. Løsning av en del av plakkene inne i det vaskulære lumen kan komme inn i lungearteriene med blod. Når intima reseptorene stimulerer fartøyet, utvikler en lungrefleksrefleks som fører til en spasmodisk sammentrekning av hjerteslageren. Resultatet av tilstanden er et dødelig utfall.

Aterosklerose - hva er det?

Aterosklerose er en nosologi som ikke kan ignoreres. Behandlingen bør begynne med de tidlige stadiene.

Symptomer på aterosklerotiske lesjoner av aorta og hjerte oppstår først, men det er noen kliniske manifestasjoner som tillater, ved indirekte tegn, å oppdage lipidmetabolismeforstyrrelser:

 1. Iskis i hjertevævet ledsages av periodiske smertsyndrom i fremspringet av brystbenet, i venstre side. Aterosklerose i den nedre delen av aorta kan føre til periodiske manifestasjoner av intermitterende claudication;
 2. Trombose og nekrose av epitelet med nederlaget til små perifere kar er behandlet med vanskeligheter. Laboratorieindikatorer avslører blodproppssykdommer, økt antall blodplater;
 3. Fibrotisk utvikling utvikler seg i løpet av en lang løpet av sykdommen, når muskelfibre blir permanent skadet, og trykket av fettavsetninger erstattes av et fibrøst vev. Kardiosklerose er en irreversibel tilstand som forverrer aktiviteten til kardiovaskulærsystemet betydelig.

Aterosklerose av aorta er en farlig tilstand, der det mangler blodtilførsel i hele kroppen. Avhengig av plasseringen, grad av innsnevring av lumen, oppstår sekundære symptomer på patologi.

Hos eldre mennesker oppstår ofte smertefulle opplevelser langs den stigende delen av aorta. Nosologi bør differensieres fra angina pectoris. Varigheten av smerte er flere timer, lokaliseringen er den øvre tredjedel av brystet.

Aterosklerotisk lesjon av den stigende delen av aorta er ledsaget av bestråling av smerte i livmorhalsområdet, skulderen, det interscapulære området. Tetting av aorta øker byrden på hjertet. Hos eldre pasienter med disse sykdommene, er hypertrofi av myokardiet ofte funnet.

Symptomer på aterosklerotisk sykdom i abdominal aorta

Aterosklerotisk aortisk sykdom karakteriseres ved forekomst av flere symptomer av patologien av mage-tarmkanalen, som for det meste tarmen mottar blodforsyningen av tarmens arterier.

Definert patologi av smertesyndrom, lokalisert i navlen. Tap av kroppsmasse oppstår ikke bare på grunn av forstyrrelser i tarmfunksjonen, men også på grunn av utilstrekkelig mikrosirkulasjon.

Lokaliseringen av aterosklerotisk plakk i området av aortavdeling i to grener fører til mange symptomer på nederlaget i bekkenorganene:

 • ufruktbarhet;
 • Reduksjon av seksuell aktivitet hos menn;
 • Lameness mens du går;
 • Fravær av puls på føttene, popliteal og navlestreng
 • Kaldhet i huden på underdelene;
 • Sår på huden på grunn av blodstrømningsforstyrrelser;
 • Hyperemi, hevelse i nedre ekstremiteter.

Aterosklerotisk sykdom i abdominal aorta, enkelte sykdommer er dødelige:

 1. Gangrene tarm;
 2. Mesenterisk arterie trombose;
 3. peritonitt;
 4. Aneurysm av aorta.

Hver beskrevet nosologi krever umiddelbar kirurgisk behandling.

Med tarmen i tarmen, forgiftning intensiverer, magesmerter blir verre. Uten akuttvitenskapelig omsorg dør en person fra purulente komplikasjoner, peritonitt.

Trombose av den overordnede mesenteriske arterien er ledsaget av smertesyndrom, som ligger i den øvre buken, hypokondrium. Patologi er preget av intestinal obstruksjon og markert blødning.

Gangrene i underbenene oppstår mot bakgrunnen av trombose i lårbenet. Uten kirurgisk excision av skadede vev, vil en person dø på grunn av purulent forgiftning. Ved forsømte skjemaer utføres amputering av lemmen, siden det ikke finnes noen annen behandlingsmetode.

Brudd på aorta-aneurisme i aterosklerose fører til rask og alvorlig blødning. I de fleste tilfeller slutter tilstanden dødelig. Det er viktig å identifisere det på et tidlig stadium.

Symptomer på aterosklerotisk sykdom i thorax aorta:

 • Tidlig aldring på grunn av mangel på blodtilførsel til hjernen;
 • Økt systolisk trykk i arterien;
 • Spreading av håret i auricles;
 • Vanskelighetsgrad i matenes gjennomføring av oropharynx;
 • Utdanning av Wenowers;
 • Smertefullt syndrom bak brystbenet, i hjertet av hjertet.

Aterosklerotisk hjertesykdom - hva er det, behandling

Aterosklerotisk hjertesykdom blir ofte sporet hos mennesker etter 45-50 år når partiell eller fullstendig blokkering av blodpassasje gjennom hjertearterien forekommer. Symptomer på nosologi er forbundet med graden av forstyrrelse av mikrosirkulasjonen av myokardiet.

Symptomer på atrosclerotisk hjertesykdom er avhengig av scenen:

 • Den første fasen er dannelsen av et "fettpunkt". Det oppstår når konsentrasjonen av høydensitetslipoproteiner eller overdreven formasjon i leveren av lipofroteiner med lav tetthet reduseres. For utviklingen av tilstanden kreves rupturen av karveggen med penetrering av muskelfibrene i fettcellene inn i det intercellulære stoffet. Sykdommen utvikler seg når lokale enzymmekanismer er utarmet. Fysiologisk, i nærvær av overflødige stoffer i det vaskulære intima, aktiveres en kaskade av enzymer, rettet mot oppløsning av fett, fjerning av proteinstoffer. Hvis overflødig tilførsel av patogene lipider, mettet med kolesterol, fortsetter kontinuerlig, er reservekapasiteten til enzymatisk spaltning utarmet. Stadiet av "fettpunktet" er kun visualisert under et mikroskop. Røntgen- eller sondemetoder oppdager ikke aterosklerose ved første fase;
 • Stage liposklerose er preget av spredning av bindevev i stedet for opphopning av fett. Utdanningsstrukturen er løs, så det er farlig for komplikasjoner. Plassering av plakk blir en kilde til blokkering av fartøyets lumen når innholdet i noden er fordelt inne i arterien. På stedet for lokalisering av liposklerose, taper fartøyet sin elastisitet, hvis den er skadet, bryter den;
 • Atherokalcinose er avsetningen i tykkelsen av atherosklerotisk plakk av kalsium, som er ledsaget av forkalkning av formasjonen. Tett struktur fører til en markert innsnevring av det vaskulære lumen. Med traumatisering og løsrivelse av den øvre delen av den aterosklerotiske plakk, dannes et fragment som kan blokkere til og med en stor hjertearterie. Komplisert atherokinalose fører til hjerteinfarkt, iskemisk sykdom.

De ovenfor beskrevne stadier av aterosklerotisk hjertesykdom er hypotetiske. Årsaken til utviklingen av nosologi er ikke etablert. Det er forutsetninger om utløsende påvirkning av virus, giftige stoffer, arvelig svakhet i arteriene.

Hvordan behandle aterosklerose av aorta og hjerte

Med en enkelt plakett med okklusjon av lumen i aorta eller arterier i hjertet, er spørsmålet om nødvendigheten av å eliminere blodforsyningsblokken løst. Aortokoronary shunting, ballong plastikkirurgi utføres for disse formålene.

Med flere aterosklerotiske noder er rationaliteten av operasjonen minimal hvis personen ikke har en akutt mangel på mikrosirkulasjon. I denne situasjonen er konservativ behandling av aterosklerose i hjertet og aorta rettet mot å forstørre lumen, eliminere symptomatiske tilstander, og forhindre komplikasjoner.

Grunnleggende prinsipper for behandling av aterosklerose:

 • Optimalisering av ernæring med begrensning av fett og karbohydrater. Metning av mat med naturlige vitaminer og mikroelementer;
 • Aktiv muskulær aktivitet, men tar hensyn til alder og egenskaper av sykdommen. Med terapeutisk fysisk trening kan du trene musklene for å øke terskelen for ufølsomhet mot hypoksi.
 • Bruk av saltavføringsmiddel for å fjerne kolesterol fra tarmen;
 • Forsøk på å optimalisere kroppsvekten;
 • Eliminering av symptomene på sykdommen: diabetes, arteriell hypertensjon, blokkering av stenose i hovedkarene, kontroll av moderat blodtrykksfall.

Tenk at stoffer med aterosklerose spiller en sekundær rolle. Bare en operasjon for å fjerne blodforsyningsenheten kan effektivt gjenopprette aorta eller hjertefunksjon.

Et viktig trekk ved behandling av aterosklerotisk sykdom er tidlig start. På scenen av "fettpunktet" og liposklerosen er formasjonen myk, så med hjelp av narkotika er det mulig å oppløse plakkene. Aterokalcinose er en irreversibel tilstand, da kalsiumbunker ligner beinstruktur, som har en tett struktur.

De viktigste stoffene for behandling av aterosklerose i hjertet og aorta:

 1. Statiner - er foreskrevet for å redusere konsentrasjonen av kolesterol (lovastatin, mevakol, pravochol). De brukes lenge, de har mange bivirkninger;
 2. Fibrer - disse stoffene er foreskrevet for å redusere dannelsen i leveren av egne fettstoffer (atromide, Misciliron). Kan ikke brukes i store konsentrasjoner, siden fett er nødvendig for at kroppen skal bygge cellemembraner, funksjonaliteten til enzymatiske systemer;
 3. Nikotinsyre - et stoff som har som mål å redusere konsentrasjonen av kolesterol og lipid med lav densitet
 4. Cholagoguepreparater og sekvestranter er tildelt for å akselerere utskillelsen av atherogene gallsyrer (kolestid).

Hvert legemiddel doseres individuelt i hver pasient med konstant kontroll av lipidmetabolismen i laboratorieblodprøver.

Resten av behandlingen utføres i henhold til individuelle anbefalinger fra legen. Noen spesialister foreskriver multivitaminkomplekser, andre - medisiner med innhold av flerumettede syrer.

Selv med konstant og kompetent behandling er det vanskelig å forutsi dødeligheten av aterosklerose. Sykdommen er for uforutsigbar.

Vi anbefaler også å lese en artikkel om koeffisienten av atherogenicitet og dens effekt på hjertesykdom.

Tegn og moderne behandling for aterosklerose av aorta

Aorta er det største fartøyet i menneskekroppen, som kommer fra hjertets venstre hjerte og gir alle organer og vev med oksygenert arterielt blod. Eventuelle patologiske forandringer i denne store glatte muskelaksel forårsaker alvorlige forstyrrelser og fører ofte til døden. I vår gjennomgang vil vi snakke om funksjonene i aterosklerose aorta, årsakene og faktorene i forekomsten, de karakteristiske kliniske symptomene, samt diagnosen og behandlingen av denne sykdommen.

En medisinsk rekord på tilstedeværelsen av aterosklerose i aorta og hjerte er ikke uvanlig, men hva er det? Aterosklerose er en metabolsk sykdom forbundet med nedsatt kolesterolmetabolisme i kroppen. Med en primær lesjon av aorta karakteriseres den av en innsnevring av lumen i dette store arterielle fartøyet og signifikante sirkulasjonsforstyrrelser.

Hvordan forhøyet kolesterol påvirker utviklingen av aterosklerose

En av hovedfaktorene i utviklingen av aterosklerotiske lesjoner i aorta er avsetningen av kolesterolmolekyler i den. Dette fettlignende stoffet syntetiseres i leveren og binyrene i cellen (ca. 80%) og kommer inn i kroppen i animalsk fett (de resterende 20%). Normal konsentrasjon av lipofil alkohol i kroppen er 3,2-5,1 mmol / l, men med alderen kan dette tallet øke litt.

Kolesterol utfører følgende funksjoner i kroppen:

 • er en bestanddel av den cytoplasmatiske membranen til alle celler i menneskekroppen - sikrer deres styrke og elastisitet;
 • bestemmer selektiv permeabilitet av celleveggen, forhindrer penetrasjon av visse toksiske stoffer, hemolytiske gifter, inn i cytoplasmaet;
 • er en del av gallen, er involvert i fordøyelsesprosessen;
 • er en av de viktigste bestanddelene av adrenalhormoner - glukokortikosteroider, mineralokortikosteroider, østrogener og androgener;
 • deltar i syntesen av vitamin D i hepatocytter i leveren.

Vær oppmerksom! Kolesterol er bare funnet i celler av dyr og mennesker. I plantefôr erstattes den av "ikke-farlig" analog-fytosterol.

Når imidlertid nivået av fett-lignende substans til blod og ubalanse mellom de "gode" og "dårlige" kolesterol avsetnings fraksjoner forekomme molekyler hvor de ikke skal være - på den indre vegg av blodårer. En annen faktor i patogenesen av aterosklerose av aorta og aortaventilen i hjertet - vaskulær veggskade av toksiske midler (inkludert alkohol og nikotin), systemiske sykdommer og patologiske tilstander av blodkoagulering.

Kolesteroldeposisjon på indre veggen av arterielle karer ble kalt aterosklerotisk plakk. I formasjonen passerer den flere påfølgende stadier.

Tabell: Faser av dannelse av aterosklerose

Hva er aterosklerose i hjertet av aorta? Forløpet av denne patologien fortsetter i henhold til standardskjemaet beskrevet i tabellen ovenfor, og den viktigste (klinisk signifikante) er nederlaget for kolesterolplakk av den største arterielle stammen i menneskekroppen.

Årsaker og risikofaktorer for utviklingen av sykdommen

Blant de faktorene som forårsaker aterosklerotiske forandringer i aorta er det:

 • alder (45 år og over);
 • mannlig kjønn;
 • arvelig predisposition;
 • genetiske sykdommer ledsaget av dyslipidemi;
 • røyking,
 • alkoholmisbruk;
 • stillesittende livsstil, inaktivitet;
 • ubalansert mat, vanlig forbruk av frikostede matvarer;
 • fedme;
 • metabolsk syndrom, uncompensated diabetes mellitus.

klassifisering

Aterosklerose av aorta og dets grener er en vanlig sykdom hos begge kjønn over 45 år. Dens symptomer og behandling kan variere avhengig av hvilket nivå av det største fartøyet i den store sirkulasjonen av blodsirkulasjonen, det var maksimal innsnevring. Ved lokalisering utforskes følgende typer patologi:

 • Aterosklerose av aortaklaven - Avsetning av kolesterol på ventilflikene som forbinder ventrikulær ventilasjonshull og aortaåpning;
 • aterosklerose av aorta aorta;
 • aterosklerose av roten av aorta;
 • aterosklerose av aortabuen
 • aterosklerose i thoracale aorta;
 • aterosklerose i abdominal aorta;
 • aterosklerose av bifurkasjon (bifurcation) av aorta.

Vær oppmerksom! Fordelingen av aorta i divisjoner er ikke bare anatomisk, men også funksjonell. Hvert tildelt nettsted gir blodtilførsel til et bestemt område av menneskekroppen. Således, med forskjellig lokalisering av aortos aterosklerose, kan symptomene på patologi være påfallende forskjellige.

Kliniske manifestasjoner

På begynnelsen er sykdommen ikke rik på kliniske manifestasjoner. Kolesterolplakk kan utvikles i flere tiår, med et kronisk progressivt kurs. Ofte vises de første tegn på aterosklerose i aorta bare i de to stadier av den patologiske prosessen.

Det karakteristiske kliniske bildet avhenger av den overordnede lokaliseringen av plakk og alvorlighetsgraden av sirkulasjonsforstyrrelser.

Skader på hjerteventilene

Aterosklerose i hjerteventilene er sjelden, og den mest typiske er avsetningen av kolesterolmolekyler på ventiler av aortaklappen.

Aortaklappen (valva aorta) er et system med glatte muskelfibre som forbinder venstre ventrikulær hulrom og aorta. Har tre ventiler åpnet inn i kroppens hovedkaretaksel, gir et hinder for den omvendte strømmen av blod fra aorta til hjertet under diastolen.

Aterosklerotiske endringer i slimhinner fører til utvikling av ervervet hjertesykdom - aorta stenose. Sykdommen har følgende symptomer:

 • svimmelhet, senere besvimelse med økning i fysisk aktivitet, skarp forandring i kroppens stilling;
 • svakhet, økt tretthet;
 • Angrep av angina pectoris;
 • progressiv dyspné;
 • med dekompensering av defekten - angrep av hjerteastma (kvelning);
 • Det kan forekomme ødem, alvorlighetsgrad i riktig hypokondrium, forårsaket av signifikante brudd på hemodynamikk og pulmonal hypertensjon.

Rot- og aortabøylesjon

Hvis roten til aorta, hvor munnet av koronararteriene (coronary arteries) befinner seg, lider blodsirkulasjonen av hjertemuskelen først.

Pasienten klager over:

 • smerte, å trykke smerter bak brystbenet, oppstår ved fysisk anstrengelse, og senere - i ro
 • kortpustethet, følelse av mangel på luft;
 • reduksjon i treningstoleranse.

Dermed utvikler en pasient med aterosklerose et typisk mønster av angina pectoris, og risikoen for å utvikle sin akutte kardiovaskulære komplikasjon, hjerteinfarkt, øker.

Aortalbuen gir opphav til de fartøyene som foder hodet, nakke og øvre lemmer. Dets nederlag betyr utseendet på følgende symptomer:

 • svimmelhet;
 • hodepine;
 • minneverdigelse og konsentrasjonsprosesser;
 • problemer med å svelge mat;
 • Forfølgelse i halsen;
 • heshet av stemme;
 • brudd på følsomhet i hendene
 • kaldhet, nummenhet ved fingertuppene.

Lesjon av thoracic region

Aterosklerose i den thorakale delen av aorta er ledsaget av tegn på sirkulasjonsforstyrrelser både i kranspulsårene og i hjernens kar. Ofte klager pasienter om:

 • langvarig brenning, trykke smerter i hjertet av hjertet, gir til venstre arm, skulder, nakke, noen ganger tilbake;
 • økt blodtrykk (på grunn av den diastoliske komponenten);
 • alvorlig svakhet, svimmelhet;
 • besvimelse;
 • kramper av muskler i lemmer;
 • pulsering av intercostal mellomrom (til høyre for brystbenet, i projeksjon av aortabuen).

Abdominal aorta og bifurkasjon

Ofte utvikler og aterosklerose av abdominal aorta: hva skjer med pasienten i dette tilfellet? Typiske manifestasjoner av sykdommen inkluderer:

 • Ikke-lokalisert smerte i magen til et trekkende, smertefullt tegn;
 • oppblåsthet, følelse av full mage;
 • tilbøyelighet til forstoppelse;
 • ujevn, humpete aortaoverflate under palpasjon gjennom bukveggen;
 • vekttap.

komplikasjoner

Kolesterolplakk er farlig, ikke bare for skade på karet og for vanskeligheter ved diagnose, men også for kroniske blodsirkulasjonsforstyrrelser i ulike områder av menneskekroppen. Aterosklerose i aorta kan bli komplisert ved utvikling:

 • hypertensive krise;
 • angina pectoris og akutt myokardinfarkt;
 • hjertesvikt;
 • disirkulatorisk encefalopati;
 • hemorragisk / iskemisk slagtilfelle;
 • peribronchial fibrose og pulmonal hypertensjon;
 • nyresvikt
 • retinopati;
 • Aortitt;
 • eksfolierende aorta aneurisme.

Prinsipper for diagnostikk

Diagnose av aterosklerose av aorta bør være komplisert. Den inkluderer:

 1. En samtale mellom pasienten og den behandlende legen med definisjonen av klager, en anamnese av sykdommen og en anamnese av livet.
 2. Klinisk eksamen og fysiske undersøkelsesmetoder.
 3. Måling av blodtrykk, hjertefrekvens, BHD.
 4. Laboratoriediagnose - generelle kliniske tester, et lipidogram med definisjon av totalt kolesterol, dets gode og dårlige fraksjoner, samt koeffisienten av atherogenicitet.
 5. Instrumentell diagnostikk: Visuell og funksjonell evaluering av hjertemuskelen - EKG, Ekko, belastningstester; aortografi og koronarangiografi - røntgenstudier ved bruk av kontrastmedium; multispiral computertomografi (ved bruk av kontrastmedium); MR.

Den nøyaktige diagnosen "aterosklerose av aorta" innebærer en indikasjon på den primære lokaliseringen av den patologiske prosessen, graden av innsnevring av vaskulærsengen og tilhørende sykdommer.

Aktuelle tilnærminger til terapi

Men hovedproblemet som bekymrer pasienter er hvordan å behandle aterosklerose i aorta. Tilnærminger til behandling av sykdommen kan være forskjellige, men alle er rettet mot å minimere risikofaktorer, blokkere patogenetiske mekanismer, hindre komplikasjoner og redusere ubehagelige symptomer.

Anbefalinger på ernæring og sunn livsstil

Behandling av noen form for aterosklerose begynner med en livsstilsjustering. Alle pasientene får anbefalinger:

 1. Avvis fra røyking og alkohol, minimere virkningen på kroppen av andre skadelige og toksiske faktorer (for eksempel i produksjon).
 2. Gå mer, ta opp en tilgjengelig form for fysisk aktivitet. I fravær av kontraindikasjoner er svømming, dans, sport (skandinavisk) gå, yoga, pilates, bodyflex, nyttige.
 3. Ofte gå til frisk luft, gjør åndedrettsgymnastikk.
 4. Normaliser kroppsvekten (med fedme).
 5. Regelmessig gjennomgå undersøkelse av spesialister, for å oppnå kompensasjon for kroniske sykdommer, spesielt arteriell hypertensjon, diabetes mellitus.

Like viktig er det diett aortic aterosklerose: behandling av sykdommen vil være mindre effektiv i manglende overholdelse av visse regler tilførsel:

 1. Unntaket (eller merket begrensning) fra kostholdet matvarer rike på kolesterol - fett kjøtt og fett, innmat (hjerne, tunge, lever, nyre), fløte, smør, harde oster og andre meieriprodukter med høyt fettinnhold.
 2. Bruken av en tilstrekkelig mengde fiber i sammensetningen av friske grønnsaker og frukt for å normalisere fordøyelsen.
 3. Metning av dietten av "gode" omega-3 fettsyrer, eliminering av dyslipidemi og redusering av risikoen for dannelse av kolesterolplakk. Rekord av innholdet av dette næringsstoffet er oljeaktig sjøfisk, nøtter, linfrø, oliven og andre vegetabilske oljer.
 4. Overholdelse av drikkeregimet, forbruk på opptil 1,5-1,8 liter rent ikke-mineralvann per dag.

Medisineringsterapi

Drug behandling av aterosklerose av aorta av hjertet ligger i administrering av disse medikamenter, normal lipidmetabolismen i kroppen, "oppløse" eksisterende kolesterol plakk og hindre dannelsen av nye. Valg av valg er:

 • statiner (simvastatin, atorvastatin);
 • fibrater (klofibrat, fenofibrat);
 • gallsyre-sekvestranter;
 • Biologiske kosttilskudd med omega-3 og omega-6.

Drift er en radikal løsning på problemet

På avanserte stadier kan det være nødvendig med kirurgisk operasjon for aterosklerose av aorta og hjerte: denne behandlingen gjør at du kan gjenopprette blodsirkulasjonen selv når fartøyet er helt tilstoppet med kolesterolinnsatser. Blant moderne teknikker er det veldig populært:

 1. Stenting - installasjon av en stent (en slags ramme av en tett metallstruktur) i den mest problematiske delen av aorta. Operasjonen blir utført ved erfarne angiohirurga (hjerte kirurg) gjør det mulig å fullstendig gjenopprette dårlig blodstrøm og hindre mulig spadenie arterieveggen ytterligere.
 2. Shunting utføres hvis det ikke er mulig å gjenopprette blodstrømmen i det berørte området. Essensen av operasjonen er å skape en sikkerhetsvei for oksygen og næringsstoffer til orgelet.

Er det mulig å kurere aterosklerose av aorta for alltid? De fleste spesialister bekrefter dette spørsmålet, men advarer om at dette krever tid og nøye etterlevelse av pasienten med alle medisinske anbefalinger. Sunn blodkar uten kolesterolplakk sikrer tilstrekkelig tilførsel av oksygen og næringsstoffer til organer og vev og reduserer risikoen for alvorlige sykdommer.

Årsaker til utvikling av aterosklerose av aorta, diagnose, behandling og forebygging

Aterosklerose av aorta er en av de alvorligste sykdommene i arteriene. Patologi er preget av avsetning av kolesterolplakk på veggene i karene, noe som fører til utvikling av truende komplikasjoner. I avanserte tilfeller blir sykdommen årsaken til funksjonshemning, død. Så hva er aterosklerose av aorta, og hvordan å behandle det.

Lokalisering av lesjoner

Aterosklerose av aorta kan utvikles i noen av avdelingene. Det er et arterielt fartøy av en stor sirkulasjon av blodsirkulasjon, den største i kroppen. Den begynner fra venstre ventrikel, forlengelsen i begynnelsen kalles roten.

Hovedartene i arterien:

 • Stigende - området fra ventilen til skulderhodet
 • Nedstigende (thorax) - et sted fra munnen til venstre subklaver arterien til membranen;
 • En bue som forbinder de stigende og thoraciske divisjonene;
 • Abdominal, som ligger under membranen.

Fra den stigende delen avgrenses de coronare arteriene, hjertemuskelen mottar blod fra dem. Fra buen fører blodkarene til hjernen, den øvre delen av brystet.

Den nedadgående avdelingen forsyner den nedre delen av thoraxen med blod og bukdelen - vev og organer i magehulen.

Aterosklerose i hjertet aorta er en av de vanligste lesjonene. Det manifesterer seg ved avsetning av kolesterolplakk på veggene i koronarbeinene.

Patologiske formasjoner er ofte lokalisert i buen. I dette tilfellet kan aterosklerose av aorta være av to typer: ikke-stenoserende og stenoserende. I det første tilfellet legges plaketter på skipets vegger. Stenoseprosessen kjennetegnes av veksten av plakkene inne i arterien.

Hvis ventilen er skadet, legges plakk på kantene. Nedfallet av roten av arterien fører til dens tetthet. Prosessen dekker også munnen til andre små fartøy.

Hvordan utvikler aortosterosklerose?

Tenk på hva som er aterosklerose av aorta i hjertet, og hvorfor det utvikler seg. Hovedårsaken til patologien er dyslipidemi. Dette er navnet på tilstanden forårsaket av en forstyrrelse i lipidens metabolisme. Det indikerer en ubalanse av fettstoffer i kroppen.

Lipider trenger inn i arterien, flekker vises på veggene som inneholder kolesterol. De vokser i alle retninger, det er aterosklerotiske plakk. I lesjonene dannes et fibrøst vev. Arterien mister elastisitet, veggene blir tettere, det vaskulære lumen smalker.

Kolesterolplakk kan desintegreres. Alle disse prosessene forårsaker senking av blodsirkulasjonen, fører til blodplateaggregering, utvikling av trombose. Som et resultat blir arterien smalere og oksygen sult utvikler seg.

Dårlig blodtilførsel til hjertet blir årsaken til dysfunksjonen.

Årsaker til aterosklerose i aorta

Oftest er aterosklerose av aorta oppdaget hos personer i alderen 45 år. Prosentandelen av sykelighet hos menn er mye høyere enn kvinners. Aterosklerotiske endringer i aorta kan forekomme under påvirkning av faktorer som kan deles inn i 3 grupper: flyttbar, delvis eliminert og unremovable.

 1. En diett som inneholder et stort antall animalske fettstoffer;
 2. mangel på mosjon,
 3. Røyking, alkoholmisbruk.
 • fedme;
 • dyslipidemi;
 • Diabetes mellitus;
 • Arteriell hypertensjon;
 • Smittsomme sykdommer;
 • Kronisk forgiftning av kroppen.
 1. Genetisk predisposisjon;
 2. Alder fra 40-50 år.

Symptomer på aterosklerose av aorta

Symptomene på sykdommen kan være forskjellige, og avhenger av lokaliseringen av prosessen. Aterosklerose av aorta i regionen av aortaklappen er ledsaget av symptomer som er karakteristiske for mangel eller stenose:

 • Forbedret hjertebank, spesielt når du ligger ned
 • Pulserende følelser i nakken, hodet;
 • Smerter i hjertet av hjertet (komprimerende eller komprimerende natur);
 • Lyder i ørene;
 • Smerter i hodet;
 • Endringer i hjertefrekvensen;
 • Kortpustethet
 • Økt svette
 • svimmelhet;
 • svakhet;
 • tretthet,
 • Besvimelse.

Ofte er det aterosklerose av aorta i området av roten, buen, samt lesjoner av kranspulsårene. Alle av dem kan provosere utviklingen av komplikasjoner med dødelig utfall.

Aterosklerose i aorta og kransarterier vise tegn typisk for angina pectoris, koronar hjertesykdom (koronarsykdom), hjerteinfarkt:

 • Brystsmerter (brennende eller presserende);
 • Kortpustethet, forverret i liggende stilling;
 • oppkast;
 • kvalme;
 • svimmelhet;
 • Hesteveddeløp;
 • Bevisstap.

Aterosklerose av aorta i bueområdet er preget av et sterkt smertesyndrom. Smerte utstråler til venstre arm, skulder, skulderblad. Det øker med stress, fysisk aktivitet. I motsetning til angina angrep, kan smertsyndromet ikke elimineres ved å ta nitroglyserin.

Utviklingen av hjertesvikt kan mistenkes i nærvær av dyspné, kvelning. Buen øker i størrelse, presser på den tilbakevendende nerve og luftrøret, som manifesteres av dysfagi (vanskeligheter med å svelge).

Symptomer på kjærlighet av thoracic (nedadgående) avdeling:

 • Kortpustethet
 • Smerter bak brystbenet (artralgi);
 • Økt trykk;
 • Accelererende hjerterytme;
 • Endringer i taletrykk;
 • Smerter i hodet, svimmelhet;
 • Forringelse av oppmerksomhet, minne;
 • Endring i fargen på ansiktet;
 • Vanskelig svelging (dysfagi).

Aterosklerose i aorta, lokalisert i bukregionen, er preget av magesmerter som ikke har en klar lokalisering. De vises etter å ha spist, og etter noen timer forsvinner de. Pasienter kan klage på avvik i fordøyelseskanalen: oppblåsthet, forstoppelse, diaré. Appetitt kan reduseres, en person blir tynn.

Lesjoner i separasjonsområdet til høyre og venstre abdominalarterier resulterer i dårlig blodtilførsel til bena. Karakteristiske tegn på patologi er: kaldhet, nummenhet, ødem i ekstremiteter. Tonus av muskler minker, på tærne, føtter, blir sår dannet.

Komplikasjoner av aterosklerose av aorta

Aterosklerose av aorta i hjertet forårsaker ofte utseendet til en aneurysm (fremspring av arterievegget). Konsekvensene:
Brudd på myokardfunksjon (hjertesvikt). Det manifesteres av kortpustethet, hevelse, hjertebank.

Aterosklerose av aorta, lokalisert rundt ventilen, koronararterier, resulterer ofte i døden. Når buen er skadet, er akutt mangel på blodtilførsel til hjernen (slag), som følge av tap av tale, lammelse, parese. Komplikasjon av aterosklerose i thoracale aorta er eksfolierende aneurisme med mulig brudd.

Aterosklerose av aorta, lokalisert i bukregionen, fører til utvikling av trombose av de veneuse arteriene. Pasientens generelle tilstand forverres kraftig, magen er veldig sår. Smertefulle spasmer passerer ikke selv etter å ha tatt antispasmodik eller sterke smertestillende midler. Slike symptomer krever øyeblikkelig legehjelp, siden det er risiko for å utvikle nekrose av tarmsløyfer, peritonitt i bukhinnen.

Til andre, ikke mindre formidabel komplikasjoner av aterosklerose av aorta inkluderer nyresvikt og hypertensjon. I det første tilfellet forårsaker dårlig blodtilførsel en gradvis nekrose av celler. I dette tilfellet blir vevet erstattet med bindevev. Utviklingen av hypertensjon skyldes brudd på blodtilførsel til nyrene og aktivering av renin-angiotensin-aldosteronsystemet (RAAS).

Andre komplikasjoner av aterosklerose av aorta:

 • Angina pectoris, som utvikler seg på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet;
 • Iskemi av organer og vev, forårsaket av kronisk oksygen sult;
 • Kollaps (akutt vaskulær insuffisiens).

diagnostikk

Diagnose av aterosklerose av aorta inkluderer: undersøkelse av pasienten, samling av anamnese, instrumentelle, laboratorieundersøkelser. Ved mottak legen lytter til klager fra pasienten, måle blodtrykk, kroppsvekt anslag, bestemmer de estimerte risikofaktorer, identifisere tegn på aterosklerose av aorta av hjertet.

Laboratoriediagnostikk utføres. Pasienten skal levere en blodprøve for å vurdere konsentrasjonen av lipoproteiner med høy og lav tetthet. Nivået av triglyserider, kolesterol er bestemt.

For å vurdere tilstanden til hjertemuskelen med aterosklerose i aorta, utføres EKG. For å studere tilstanden til fartøyene, brukes angiografi og aortografi, noe som gjør det mulig å avsløre graden av lesjoner, tilstedeværelsen av forkalkning og aneurisme. Koronararterier undersøkes ved koronar angiografi.

Ultralyd diagnostikk gjør det mulig å identifisere:

 • Forverring av hovedblodstrømmen;
 • Reduksjon av blodkarets lumen;
 • Tilstedeværelse av formasjoner (plakk, trombi);
 • Utseendet til aneurysmer.

Hastigheten av blodstrømmen i aterosklerose av aorta bestemmes også av metoden for rheovasografi.

For å detektere aneurysmer, brukes ikke bare ultralyd, men også andre teknikker (MR, CT). For å oppdage fremspring av arterien i thoracic avdelingen, bruk datatomografi, røntgen. Det mest komplette bildet av lokaliseringen, omfanget av aneurysmens diameter gir aortografi.

Behandling av aterosklerose av aorta

Tidlig behandling av aterosklerose i hjertet aorta kan forbedre livskvaliteten og forhindre utvikling av komplikasjoner. Først av alt er det nødvendig å justere livsstilen.

Det er viktig å følge reglene for sunt å spise, for dette formål er det nødvendig å utelukke fra dietten:

 • Mat som inneholder et stort antall animalske fettstoffer;
 • Mat rik på transfettstoffer (hydrogenerte oljer inneholdt i margarin, konfekt, bakevarer);
 • Mat med mye salt;
 • egg;
 • Raffinert sukker;
 • Sterk te, kaffe.

Med aterosklerose av aorta, bør følgende produkter prioriteres:

 • grønnsaker;
 • frukter;
 • bønner;
 • Lavt eller fettfattig meieriprodukter;
 • Produkter som inneholder hele korn.

Rasjonal ernæring og mosjon vil bidra til å få vekten tilbake til normal. Dette er svært viktig for å redusere risikoen for komplikasjoner av aterosklerose i aorta.

medisinering

Moderne medisiner eliminerer helt symptomene på aterosklerose i aorta. Følgende grupper av legemidler kan tildeles pasienten:

 • Statins (Mevakor, Zokor, Pravochol, etc.), som senker konsentrasjonen av kolesterol i blodet ved å redusere sin syntese i kroppen. Av bivirkningene av legemidler kan man merke brudd på leveren.
 • Nikotinsyre og dets derivater ("Acipimox", "Enduracin"). Øk konsentrasjonen i blodet av høy tetthet lipoproteiner, reduser nivået av triglyserider, kolesterol. De vanligste bivirkningene er: vasodilasjon, utslett, hudrødhet, gastrointestinale sykdommer.
 • Sequestants av gallsyrer ("Kolestipol", "Kolesevelam"). Virkningsmekanismen er kombinasjonen av kolesterol med gallsyrer og fjerning av disse stoffene fra kroppen. Narkotika har svært få bivirkninger, de inkluderer: forstoppelse, kvalme, flatulens, halsbrann.
 • Fibrer (Bezafibrate, Gemfibrozil, Bezalip). Undertrykke syntesen av triglyserider i leveren, akselerere fjerning av dem fra blodet. Bivirkninger: oppkast, kvalme, diaré, flatulens, en negativ effekt på nervesystemet.
 • Betablokkere (Metoprolol, Propranolol Anaprilin). Hjelp til å eliminere smerte, ubehag i brystet, redusere trykk. Av bivirkningene kan man merke seg følgende: En reduksjon i hjerterytmen, toksiske effekter, en reduksjon i blodsukkeret, eksacerbasjon av astma.

Kirurgisk behandling av aterosklerose i aorta

Kirurgisk behandling av aterosklerose i aorta er foreskrevet i de tilfellene når risikoen for trussel mot livet er høy. Utfør følgende typer operasjoner:

 • Angioplastikk. Det er i gjenoppbyggingen av fartøyet, som gjør det mulig å gjenopprette lumen.
 • Bypass operasjon. Indikerer påføring av en shunt som normaliserer den forstyrrede blodstrømmen.
 • Hvis en aneurysm oppdages ved aterosklerose i aorta, utføres en operasjon for å beskytte den og erstatte det fjernede området med en syntetisk protese. Hvis en ekspansjon av aortaventilringen blir detektert, blir ventilen skåret ut og erstattet med en kunstig.
 • Brudd på aneurysmer i aterosklerose i aorta behandles kun kirurgisk. Operasjonen utføres i henhold til vitale indikasjoner (presserende).

Folkemetoder for behandling av aterosklerose i aorta

Med aterosklerose av hjertet aorta, folkemiddag medisin oppskrifter brukes bare som en hjelpemetode for behandling. Hvitløk er et godt middel. Ta 300 g hakket, hakket hvitløk, legg den i en glassburk med et volum på 0,5 liter og hell den med vodka. Agenten kan brukes etter 3 uker. Drikk 20 dråper hver dag, oppløst i 100 ml melk.

Du kan blande hvitløkjuice med honning i et 1: 2-forhold. Du må spise den 4 ganger daglig, helst før måltider.
Bruk og en slik oppskrift. Tilsett 1 kopp kokt vann til saften av 1 sitron og oransje, bland og drikk. Ta medisinen en gang daglig (morgen på tom mage).

Som forsterkende middel er det godt å spise friske agurker, råbiter eller drikke ferskpresset juice fra dem (daglig, 0,5 ss.). Disse grønnsakene inneholder mye kalium, noe som positivt påvirker hjertet og blodårene.

For å behandle aterosklerose i aorta, bruker vi også nyskapede brosjyrer av plantain. Vask dem, slip dem, klem ut juiceen. Bland det med honning i like store mengder. Kok på lav varme i 15-20 minutter. Drikk 1 bord daglig. skjeen. Hold produktet i kjøleskapet.

Symptomer på aterosklerose i aorta kan lindres ved hjelp av rosenhips. Fyll med 2/3 glass krukker (0,5 l volum), hell i vodka. La i 2 uker, bland daglig. Deretter belastning. Ta en daglig 20 dråper. (på et stykke sukker).

Følgende skjema er også effektivt: start med 5 dråper, hver dag øker dosen med 5 cap. Maksimumsbeløpet skal være 100 cap. Deretter reduserer du gradvis dosen på 5 dråper om dagen til de første fem.

Forebygging av aterosklerose av aorta

Forebygging av aterosklerose i aorta kan forhindre utvikling av sykdommen.

Justering av livsstilen er ikke vanskelig, det er nok til å eliminere reversible risikofaktorer for utseendet av sykdommen:

 1. røyking,
 2. Drikke alkohol;
 3. overspising;
 4. Utilstrekkelig ernæring;
 5. Mangel på fysisk aktivitet;
 6. Overvekt
 7. Stress.

For å forhindre aterosklerose av aorta er det nødvendig å regelmessig gi blod for analyse for å bestemme nivået av kolesterol og rettidig deteksjon av lipidmetabolismeforstyrrelser. Hvis indikatorene overskrider normen, er det nødvendig å justere dietten, eliminere produkter av animalsk opprinnelse.

Det er spesielt viktig å kontrollere nivået av kolesterol til de som er utsatt for følgende risikofaktorer:

 • diabetes;
 • hypertensjon;
 • Fedme (spesielt i magen);
 • Alder fra 40 år;
 • Mangel på kjønnshormoner hos kvinner;
 • Kronisk stress;
 • Tidligere slag eller hjerteinfarkt;
 • Angina pectoris.

Slike mennesker må ta hensyn til kvaliteten og sammensetningen av dietten, for å flytte mer. Det er nødvendig å besøke en lege regelmessig og gjennomføre en hjerteundersøkelse. Når angina pectoris anbefales å ta aspirin, som væsker blodet, forhindrer utseendet av blodpropper.

Aterosklerose av aorta - som manifestert ved lokalisering, spesialprognose

Aterosklerose i aorta er en kronisk sykdom som forårsaker dannelsen av kolesterolinnsatser på karossens vegger, noe som reduserer fartøyets bredde og reduserer blodstrømmen.

Manglende blodsirkulasjon fører til utilstrekkelig ernæring av vev og organer av oksygen og næringsstoffer.

I de sene stadiene av progresjon fører dette til alvorlige unormaliteter, i lys av vevsdød, med tap av effektivitet, ulike byrder, og også død.

Generelt manifesterer sykdommen seg i mennesker etter tretti år, men dannelsen kan begynne i 10 år og øke fra underernæring og stillesittende livsstil.

Siden det ikke er mulig å fullstendig bli kvitt aterosklerose, Det er billigere og sikrere å utføre forebyggende tiltak for ikke å forårsake rask komplikasjoner.

Hvordan arrangeres aorta?

Aorta er det største fartøyet i menneskekroppen. Hun kommer fra venstre ventrikel, buet og rushing ned.

I denne bøyningsbuen er de stigende og synkende delene skilt. Det er også delt inn i buk- og thoraxdelene, avhengig av organene som det leverer blod til.

I brystregionen grener det til alle organer i thoracic avdelingen. De viktigste grenene i aorta er arteriene som fører til hjerte, hjerne, lungevev, beinmerg. Den ventrale aorta grener på arterier til nyrer, ben, spiserør.

Aorta selv tilhører arteriene av elastisk type. Det fortsetter å skje blod fra myokardiet, med en slik kraft som kroppen trenger for å gjøre blodet spredt til alle retninger av kroppen, uansett om personen lyver eller står.

Hvordan er kolesterol deponert?

Kolesterol er halvparten produsert av kroppen, resten av kroppen mottar mat. Hvis antall produkter med høy konsentrasjon av kolesterol, øker mengden av kolesterol deponert på aortas vegger.

I utgangspunktet utvikler et lipidpunkt. Det ser ut når lavdensitetslipoprotein (LDL) -karrene legger seg på karets vegger, som representerer "negativt" kolesterol. Det er opphopning av protein, hvorpå oksidasjonsreaksjoner er mulige.

På grunn av den lille mengden av antioksidanter, dannes et lipidpunkt. På dette stadiet kan avvik oppdages ved biokjemisk blodanalyse.

Etter dette er det en opphopning av beta-protein i makrofager. De er preget av skumholdige celler fylt med lipider. Fra dette stadiet begynner innsnevring og forstyrrelser i blodtilførselen.

Dannelse av aterosklerotiske plakk oppstår fra bindevev og dannede skumceller som er preget av en grå tinge og er den andre fasen i utviklingen av aterosklerose. Videre skjer plakkvekst i størrelse og progressjon av aterosklerose.

Når fete masser samler seg inne i en atherosklerotisk plakk, kan det forekomme brudd, noe som vil føre til økt dannelse av trombi, og transportere dem til det skadede stedet.

Dette er en veldig farlig situasjon, siden en stor strøm av blodpropper til hjertet, kan tette et av karene, noe som vil føre til enten en alvorlig komplikasjon eller et dødelig utfall.

I det siste stadiet av aterosklerose forekommer atherokalcinose. Som et resultat av økningen og komprimeringen av kolesterolinntak, akkumuleres kalsiumsalter som fremkaller atherokalcinose.

Det gjør fartøyets vegg ikke elastisk og skjør. I de fleste tilfeller er kalsifisering lokalisert ved krysset mellom karene fra aorta i stor vinkel.

Aterosklerose av hjertet aorta til innholdet ↑

Hvordan er aterosklerose klassifisert?

Oppdeling etter klasse skjer på stedet der innsnevringen av fartøyet skjedde.

De inkluderer:

 • Konsentrasjon av aorta;
 • Hjertekaronar i hjertet
 • Arterier av hjernen;
 • Arterier av nyrene;
 • Arterier av lungene.

Kolesterol, bosetting på veggene i blodårene, kan fortsette på forskjellige måter, I dette tilfellet utmerker man følgende mulige varianter av atherosklerotisk plakkutvikling:

 • Rupture av kolesterol akkumulering og bretting av blod inne i fartøyet. Hvis en slik forstyrrelse oppstår i hjertets kar, direkte aorta, vil det oppstå et myokardinfarkt;
 • Langsom vekst på arterievegget, og deretter stoppe veksten, og ikke forstyrre normal blodstrøm, og ikke manifestere seg selv.

Gradvis opphopning på veggen av fartøyet tiltrekker seg videre til større overlapping av fartøyet, noe som vil føre til komplikasjoner.

Hva provoserer aterosklerose av aorta?

Akkumulering av plaketter av aterosklerotisk opprinnelse på aortas vegger ledsages av en feil i lipidmetabolisme i kroppen.

De viktigste faktorene som påvirker det økte kolesterolet i blodet er:

 • Masse overvekt, fedme;
 • Mindre forbruk av friske grønnsaker og frukt, urter som inneholder vegetabilsk fett;
 • Forhøyet blodtrykk;
 • Brudd på stoffskiftet av fett, fører til at de er mer i blodet og mer deponert på veggen.

Postmenopause hos kvinner;

 • Høy blodsukker;
 • Aktiv og passiv røyking;
 • Diabetes mellitus;
 • Utilstrekkelig konsentrasjon av skjoldbruskhormoner;
 • Økt grad av adrenokortikotrope og gonadotrope hormoner;
 • Effekt av alkohol brukt;
 • Spiser rikelig med mat som inneholder høye mengder kolesterol;
 • Muskel svekkelse, med stillesittende livsstil;
 • Aldring av kroppen;
 • Konstant overspising;
 • Sykdommer som inflame og skade veggene i blodårene. De kan provoseres av virus og bakterier, samt autoimmune sykdommer.
 • Siden akkumulering av kolesterol på veggene i blodårene skjer fra en tidlig alder, er det nødvendig å minimere eller generelt fjerne faktorer som fremkaller mer kolesterol deponering.

  Hvordan bestemme symptomene på sammenbrudd av aorta?

  Lesjon aterosklerose kan forekomme i forskjellige deler av aorta, og begrense både de stigende og nedadgående delene av aorta.

  Symptomene varierer, avhengig av hvor aorta er rammet. Siden aorta er den største arterien, kan symptomene ikke vises i svært lang tid.

  Vanlige tegn på aterosklerose i aorta er:

  • Følelse av konstant tretthet;
  • Svimmelhet, muligens tap av bevissthet;
  • Nummen av øvre og nedre ekstremiteter.

  Etter å ha oppdaget minst ett av disse symptomene, er det nødvendig å snarest gå til en undersøkelse til legen. I tilfelle forsømmelse, kan aterosklerose i aorta føre til alvorlige komplikasjoner og død.

  komplikasjoner

  Komplikasjonene som aterosklerose av aorta fører til i fravær av behandling, er svært farlig for menneskelivet og kan føre til funksjonshemning eller død. Manifestasjon av de første symptomene krever umiddelbar behandling.

  Alvorlighetsgraden av komplikasjonen avhenger av plasseringen av innsnevringen av arterien, så vel som størrelsen på overlapningen av aorta.

  Vektene som kan føre til lukning av aorta på forskjellige steder er gitt nedenfor:

  1. Den thorakale delen av nedstigende aorta. Siden i dette området er arterier som spiser esophagus og lungene, kan komplikasjoner også være tilsvarende. En av de alvorlige komplikasjonene kan være lungekjemi, noe som kan føre til død av lungevev
  2. Abdominal del av nedstigende aorta. I denne sonen er det arterier som gir mage, nyrer, bein, bekkenorganer og lever. Blant de alvorligste komplikasjonene av aterosklerose i denne delen av aorta er:
  • Iskemisk angrep av tarmen. Det manifesterer seg i forstoppelse, smerte i magen, oppblåsthet. Deretter kan det føre til død av tarmvev;
  • Iskemisk nyresykdom. Karakterisert av smerte i nedre rygg, oppkast, kvalme og feber. Derefter kan dødsfallet av nyrevevet utvikle seg;
  • Impotens hos menn og infertilitet i begge kjønn. Fremskritt ved utilstrekkelig tilførsel av blod til bekkenorganene;
  • Utseendet av sår på beina og progressjon av gangrene.
  Arterier i ventraldelen
  1. Stigende aorta. På dette punktet grener arteriene fra aorta, som fôrer myokardiet. Ved en aterosklerose i denne avdelingen av aorta er komplikasjoner mulig:
  • Iskemisk hjertesykdom. Det oppstår på grunn av utilstrekkelig volum med levert blod til myokardiet. Kan føre til angina pectoris, så vel som hjerteinfarkt;
  • Angina pectoris. Karakterisert av komprimerende, kvelende, brennende smerter i brystområdet, som er gitt til venstre arm. Også utseendet på kvalme, halsbrann;
  • Hjerte muskelinfarkt. Det er en død av hjerteinfarkt. Et omfattende hjerteinfarkt kan føre til rask hjertestans og død.
  1. Aortisk bue. Med fremdriften av aterosklerose i aortabuen er følgende alvorlige komplikasjoner mulig:
  • Iskemisk hjerneskade. Det er utilstrekkelig tilførsel av blod til hjernen. Ischemi i hjernen kan forårsake et slag;
  • Stroke i hjernen. Det er et sterkt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, der hjernevævet dør. Symptomer avhenger av hvilken del av hjernen som er skadet. Et slag kan føre til funksjonshemning (tap av syn, hørselstap, lammelse, etc.), så vel som død.

  Herding av aterosklerose er ikke mulig, men du kan redusere sjansen for komplikasjoner, i tide og på riktig måte anvende effektiv behandling.

  diagnostikk

  Diagnose av tilstedeværelsen av aterosklerotiske plakk i kroppen er ikke vanskelig. For en start blir en primær undersøkelse utført, med lytting til pasientens klager og en anamnese blir studert.

  Etter det kan legen mistenke atherosklerose og sende pasienten til ytterligere laboratorie- og maskinvareundersøkelser for å bekrefte diagnosen.

  Blant slike undersøkelser:

  • Klinisk blodprøve (UAC);
  • Biokjemisk blodprøve (BAC);
  • Indikatorer for lipidkonsentrasjon i blodet;
  • Blodtest for konsentrasjon av binyrene
  • Ultralyd undersøkelse (ultralyd) av fartøy;
  • Metode for farge dupleks skanning av fartøy;
  • Doppler;
  • Tosidig skanning;
  • angiografi;
  • X-ray.
  til innholdet ↑

  behandling

  Når aorta påvirkes av aterosklerose, behandles behandlingen både medisinsk og kirurgisk. Alt avhenger av hvor mye aorta er blokkert, og om pasientens liv er truet. Valg av behandling utføres av behandlende lege, basert på resultatene av laboratorie- og apparatstudier.

  Medikamentterapi er rettet mot å tilfredsstille symptomene, og stoppe ytterligere deponering av kolesterol på aortas vegger. Det intensive behandlingsforløpet varer opptil fire måneder, hvoretter vedlikeholdsbehandling er nødvendig.

  De vanligst foreskrevne legemidlene, med kolesterol innskudd i aorta er:

  Les Mer Om Fartøyene