En fullstendig beskrivelse av aterosklerose av cerebrale kar: årsaker, behandling, prognose

Fra denne artikkelen vil du lære: hvordan og hvorfor det er en utvikling av aterosklerose av hjerneskip, manifestasjoner og konsekvenser av patologi, hvilke behandlingsmetoder som finnes, og hvor effektive de er.

Aterosklerose av karene i hjernen - innsnevring eller tilstopping av kolesterolplakk av arterielle kar som bringer blod til hjernen. Resultatet av slike endringer er forverring av blodtilførselen til hjernen, et brudd på sin normale struktur og tap av funksjoner. I 85-90% av tilfellene er personer eldre enn 45-50 år syk.

Symptomene og konsekvensene forårsaket av aterosklerose av cerebrale kar, forskjellig fra periodisk svimmelhet og redusere minne før de slag (hjernevevet nekrose del) pasienter med alvorlig nedsatt funksjonsevne (lammelse, tap av evne til å vandre og elementær selvbetjening).

Sykdommen utvikler seg gradvis i flere måneder eller til og med år. Hos 80-90% av pasientene forstyrrer ikke de første manifestasjonene av aterosklerose i hjernearteriene den generelle tilstanden og den vanlige levemåten. Hvis det etter utseendet er å konsultere en spesialist, kan sykdomsprogresjonen og irreversible sykdommer i hjernesirkulasjonen (slag) forebygges. Behandlingsmedisin, livslang i form av periodiske kurs 2-3 ganger i året. I 20-30% av tilfellene er det nødvendig med kirurgi.

Er engasjert i behandling av en nevrolog. Om nødvendig innebærer kirurgisk behandling en vaskulær eller endovaskulær nevrokirurg. Fullstendig utvinning er umulig, forhindrer utviklingen av patologiske forandringer i blodårene og normaliserer den cerebrale blodstrømskanalen.

Essens, stadier av sykdommen

Aterosklerose av cerebral fartøy er en kronisk sykdom, som er basert på tap av vaskulær veggen med kolesterolplakk - overdreven forekomst av kolesterol i form av knuter. Disse plakkene stikker inn i fartøyets lumen, noe som forårsaker innsnevring av lumen, tap av styrke og elastisitet av veggen. Sykdommen påvirker bare arteriene - fartøy som bærer blod beriket med oksygen og næringsstoffer til hjernen.

Patologiske endringer i cerebral arterier i aterosklerose forekommer i flere stadier og er utsatt for gradvis progresjon:

 1. Overdreven mengde kolesterol (atherogen fett, lipider) i blodet - hyperkolesterolemi, hyperlipidemi.
 2. Impregnering av hjernens arteries indre vegger med kolesterolinnlegg, akkumulering i form av knuter, plakk.
 3. Betennelse i vaskulær veggen, dannelsen av tette arr, øker størrelsen på kolesterolplakkene, blir til aterosklerotisk.
 4. Avsetningen av kalsium på overflaten av plakkene, deres brudd, som forårsaker dannelsen av trombi.
 5. Konstruksjon eller utryddelse (komplett overlapping) av lumenarteriene med plakk og trombi, redusert styrke, risiko for spontan ruptur av fartøyet.
 6. Reduksjon i tilstrømningen av arterielt blod, nedsatt blodsirkulasjon eller nekrose (hjerneslag) i hjernen.

Årsaker til utvikling og risikofaktorer

Ved aterosklerose av cerebrale kar er bare en direkte årsak til utvikling - et økt nivå av kolesterol og andre aterogene fett (low-density lipoprotein, triglyserider). En slik bytteforstyrrelse kan bare forekomme hos et begrenset antall personer (ca. 30-40%). Personer med økt risiko for å utvikle sykdommen kalles en risikogruppe:

 • alder over 45 år;
 • fedme;
 • hypertensiv sykdom (høyt blodtrykk);
 • nærvær av aterosklerose av cerebral fartøy i nære slektninger;
 • diabetes mellitus;
 • tobakksrøyking;
 • systematisk misbruk av alkohol
 • stillesittende livsstil;
 • økt koagulerbarhet av blod (blodtykkelse).

I 50 til 60% av pasienter med aterosklerose av de cerebrale arterier kombinert med en lignende vaskulære lesjoner på andre steder (koronararteriene i hjerte, aorta, de nedre lemmer, nyre, tarm). Derfor bør de typiske tegn og symptomer på nervesystemet i kombinasjon med aterosklerose på alle andre områder beskytte mot aterosklerotiske lesjoner av cerebrale arterier.

Symptomer og konsekvenser av cerebral aterosklerose

I seg selv er aterosklerosen av karene i hjernen ikke farlig og manifesterer seg ikke. Fare og negative symptomer forårsaker sykdommer og forstyrrelser i hjernecirkulasjonen, som aterosklerose provoserer.

Manifestasjoner og tegn på cerebral artery aterosklerose kan være akutt (først oppstår) og kronisk (observert i flere måneder, år). Typer og manifestasjoner av denne patologien er gitt i tabellen:

Egenskaper av sykdomsforløpet, som symptomene er avhengige av

I 25 til 30% av pasienter med aterosklerose kan utvikles i 10-15 år, uten å forårsake forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, med disse pasientene alle arteriene i varierende grad overrasket aterosklerotiske prosess. I 15-20% av pasientene i løpet av noen få måneder eller år, er det alvorlige forstyrrelser i blodsirkulasjonen i hjernen, som fører til uførhet som sykdomsprosessen påvirker bare en arterie.

Symptomer på atherosklerose av hjernens arterier og tidspunktet for deres oppstart avhenger av slike faktorer:

  1. Graden av økning i kolesterolnivået - jo høyere er det, desto raskere er progressjonen av aterosklerose.
  2. Livstiden til overflødig kolesterol er over 5 år - risikoen for cerebral aterosklerose øker med 50-60%.
  3. Individuelle trekk ved forgrening av hjernearteriene og deres diameter. For eksempel, hvis de har den type stammen (flere arterier er ansvarlig for alle blodtilførsel), eller bort fra hverandre i en rett vinkel - rask progresjon av aterosklerose og forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon tidlig og alvorlige.
  4. Fraværet av sammenhenger mellom hjerne- og vertebrale arterielle systemer i hjernen - separasjonen av Willis-sirkelen, fraværet av collaterals. Dette øker risikoen for alvorlige og tidlige cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser med 60-70%.
 1. Hva slags arterie overrasket - hvert fartøy er ansvarlig for flyten av blod til et bestemt område av hjernen: anterior cerebral arterie til frontallappen, midten - parietotemporal, tilbake - til occipital og lillehjernen. Den vanligste (55-65%) er berørt av bassenget i den midtre cerebrale arterien.

Pålitelige diagnostiske metoder

Mistenkelser av aterosklerose av cerebral fartøy må enten bekreftes eller bekreftes. For dette brukes laboratorietester (blodprøver) og instrumentelle (hardware studies) diagnostikk:

 • Biokjemisk analyse av blodets lipidspektrum: Kolesterol, triglyserider, LDL (lavt tetthet lipoproteiner). For dette må du donere blod fra venen. Analysen bekrefter ikke diagnosen aterosklerose, men bestemmer bare om en person er i fare for denne sykdommen: om prisene overskrides for minst en av disse indikatorene. Hos 50% av pasientene med åpenbare symptomer på aterosklerose er de studerte parametrene innenfor det normale området.
 • US-Doppler, tosidig skanning av cerebral fartøy. Metoden er den mest informative for å studere bare store cerebrale arterier.
 • Angiografi av hjernens arterier - innføring av kontrastmiddel direkte inn i halsens arterielle system. Hvert stort og lite fartøy er kontrastert og blir synlig på røntgenfilmen, røntgenmonitor. Dette er den mest pålitelige metoden i diagnosen aterosklerose.
 • Tomografi av hjernen (CT eller MR) med intravenøs injeksjon av kontrastmedium er en god, rask og pålitelig diagnosemetode som viser tilstanden til alle cerebrale kar.
Metoder for diagnostisering av cerebral arterie aterosklerose

Moderne behandling

Kompleks av terapeutiske tiltak for hjernens arteriell aterosklerose:

 1. diettmat;
 2. medisinsk korreksjon av kolesterol metabolisme;
 3. reduksjon i blodviskositet;
 4. forbedring av blodtilførselen til hjernen;
 5. korreksjon av blodtrykk;
 6. kirurgiske operasjoner.

Behandling bør være livslang i form av alternerende behandlingsforløp med disse eller andre typer legemidler 2-3 ganger i året. Siden aterosklerose er en bakgrunnssykdom, en forløper for cerebral sirkulasjonsforstyrrelser, er hovedmålet med terapi ikke så mye å kurere det helt, for å forhindre progresjon og komplikasjoner. Fullstendig gjenoppretting er bare mulig på scenen av de første endringene.

1. Kostholdsmat

Å begrense mengden kolesterol som brukes sammen med mat, kan redusere konsentrasjonen i blodet. Ved en aterosklerose av kar av hjernefett av animalsk opprinnelse, stekte retter, er røykte produkter forbudt. Grunnlaget for dietten - produkter som inneholder omega-3 fettsyrer (grønnsaker og frukt, fisk, lin og olivenolje, nøtter).

2. Medisinsk korreksjon av kolesterol metabolisme

For å redusere konsentrasjonen av kolesterol brukte legemidler:

  1. Antikviteter: Simvastatin, Lovastatin, Atorvastatin, Atoris. Det har vært vitenskapelig bevist at systematisk administrasjon pålidelig (med 40%) reduserer risikoen for iskemisk berøring og andre sykdomsforstyrrelser. Det er nok å bruke stoffet en gang om dagen.
Antioksidanter brukes til å redusere kolesterolkonsentrasjonen
 1. Omega-3 fettsyrer - den kraftigste substansen av naturlig opprinnelse mot arteriosklerose av blodkar, inkludert hjernearteriene. Det er best å fylle ut forsyningen med omega-3 mat (linolje, gul fisk, nøtter). Legemidler og biologisk aktive tilsetningsstoffer produseres også.
 2. E-vitamin (tokoferol). I seg selv har den en svak effekt mot aterosklerose, men i kombinasjon med andre midler forbedrer dets terapeutiske effekter.

3. Blodfortynning

Ethvert stadium av cerebral artery aterosklerose er en indikasjon på å ta blodtynning medisiner:

 • Acetylsalisylsyre, aspirin, kardiomagnolo, magnikor, lospirin;
 • Clopidogrel, Tromboneet, Plavix, Plagril;
 • Warfarin, Cincumar. Mer egnet til pasienter med alvorlige symptomer på cerebral aterosklerose, komplisert av enhver type hjernesirkulasjonsforstyrrelser.

4. Forbedre hjernens ernæring

Forberedelser av denne gruppen påvirker ikke aterosklerose av cerebrale kar, men de tillater at nerveceller ikke mister funksjonen mot bakgrunnen av sirkulasjonsforstyrrelser:

 • Normaliserende mikrocirkulasjon: Cavinton, Trental, Cerebrolysin, Plestazol;
 • Cerebroprotectors: Cinnarizine, Fezam, Ceraxon, Sermion, Neuraxon;
 • Nootropics: Thiocetam, Nootropil, Pyracetam, Cortexin.

5. Kontroll av blodtrykk

Gradvis normalisering av høyt blodtrykk og opprettholde det på et normalt nivå (ikke høyere enn 140/90) bremser forverringen av aterosklerotiske forandringer i hjerneskarene med 30-40%. For dette er mottaket av de tilsvarende antihypertensiva midler angitt: bisoprolol, Berlipril, Lipraside, Valsacor. De er utnevnt av en lege-terapeut eller kardiolog.

Narkotika for blodtrykkskontroll

6. Operativ behandling: indikasjoner og effektivitet

Aterosklerose av hjernens arterier, to typer operasjoner på karene utføres: endovaskulær (gjennom punktering) og åpen (gjennom snittet). Indikasjoner for kirurgisk behandling er begrenset eller liten (opptil 1 cm) innsnevring av mer enn 50% av 1 til 3 hoved cerebral fartøy. Med ensartede flere lesjoner i arteriene er operasjonen upraktisk. Indikasjoner forekommer hos 45% av pasientene. De kan bestemmes bare etter angiografi eller tomografi av hjernen.

Endovaskulær kirurgi

Endovaskulære inngrep er en virkelig effektiv metode for å forhindre effekten av avansert aterosklerose (iskemisk berøring).

Essensen av operasjonen: en punktering av arterien på låret eller skulderen, innføringen i lumen av et tynt kateter, som under kontroll av datautstyr utføres til den trange kar av hjernen. I dette området er en stent (vår) installert, og eliminerer innsnevringen.

Tradisjonell operasjon

Åpen intervensjon på fartøy som befinner seg i kranialhulen er ikke teknisk mulig. Så du kan eliminere aterosklerotiske plakk på halsens halshalsarterier. Bruk enten direkte fjerning av revet plakk fra arterie lumen (endarterektomi kirurgi) eller erstatning av det endrede stedet med en kunstig protese (bypass kirurgi, vaskulær protese).

Den mest sannsynlige prognosen

Statistiske data om aterosklerose av cerebral fartøy er som følger:

 • Hos 50-60% av pasientene i alderen 40 til 55 år, resulterer symptomene på sykdommen i iskemisk slag på grunn av en kraftig innsnevring av ett stort fartøy. Konsekvensene for 45 - 55% av dem - en dyp funksjonshemming eller død.
 • Ca. 80% av pasientene med cerebral aterosklerose over 65 år lider av kronisk eller forbigående forringelse av hjernecirkulasjon. I 30% av dem etterpå er det et slag.
 • I 5-7% av mennesker er sykdommen asymptomatisk og har ingen konsekvenser.

Disse dataene indikerer at jo yngre symptomene på aterosklerose vises, jo verre konsekvenser og dårligere prognosen. Hvis problemet oppdages på et tidlig stadium, kan det i 30-45% av tilfellene løses ved endovaskulær kirurgisk behandling. I mennesker etter 60 år er innsnevringen av fartøyene løs. I 80% tilfeller øker medisinsk behandling blodtilførselen til hjernen.

Aterosklerose av cerebral fartøy

Aterosklerose i hjernen er en farlig patologi, hvor befolkningen i utviklede land i stadig større grad lider. Og hvis tidligere sykdommen bare oppstod hos eldre, er pasientalderen nå redusert. Hjernens fartøy smal, noe som fører til utvikling av stenose. Som et resultat - et slag, senil demens, en nedgang i livskvaliteten, og ofte døden. Men ikke alle prognoser er så triste: moderne medisin er å behandle cerebral aterosklerose av cerebral fartøy. Ved operativ diagnostikk og appell for hjelp er det ingenting å bekymre seg for.

Hvordan utvikler atherosklerose?

Aterosklerose av cerebral fartøy er en kronisk patologi der veggene av karene påvirkes, kolesteroldeposisjon skjer på deres indre overflate, plakk blokkerer lumen. Samtidig er styrken og elastisiteten til fartøyene tapt, hjernen mottar ikke et tilstrekkelig volum oksygen og næringsstoffer, noe som fører til patologiske prosesser. Den internasjonale klassifiseringskoden (ICD-10) er I70.

Hva er farlig aterosklerose av blodårer? Konsekvensene av denne sykdommen er ekstremt negative, og behandlingen er kompleks og ofte kostbar. Det er bedre å forhindre patologi på forhånd.

Med aterosklerose i hjernen skjer utviklingen av sykdommen gradvis, vanligvis i mange år og tiår, og går gjennom flere stadier:

 1. I menneskekroppen er det en overdreven mengde kolesterol, selv om det ikke er noen symptomer ennå. Diagnose på dette stadiet lar deg forhindre progression i tide. Forekommer i en ung alder;
 2. Impregnering av hjernens arterier med kolesterol, dannelse av akkumuleringer - plakk og knuter, som hittil ikke forstyrrer blodstrømmen. Symptomer, hvis noen, er dårlig uttrykt;
 3. Inflammasjon av vaskemuren - "uskadelige" kolesterolplakkene blir til aterosklerotiske, økning i størrelse. På dette stadiet er det allerede sterke symptomer, selv om mange pasienter ikke forstår hva som skjer til sist;
 4. Kalsium er avsatt på overflaten av plakk, noe som fører til brudd, trombi dannes;
 5. Lumen i arteriene overlapper helt eller delvis, lumen minker, det er fare for uventet brudd på de uelastiske veggene, pasientens liv er truet;
 6. Blodsirkulasjonen i hjernen er ødelagt, noe som fører til strek og nekrotiske prosesser. Dyscirculatory encephalopathy kan observeres - multi-focal lesjoner av blodkar. Dette stadiet er vanligere hos eldre som ikke besøkte spesialisten i tide.

Diagnosen "aterosklerose" er ikke en dom, men å vurdere at denne sykdommen ikke har noen alvorlige konsekvenser er feil. Cerebral aterosklerose av cerebral fartøy er en ekstremt farlig patologi som krever rask behandling og strikt medisinsk tilsyn.

Hva utløser utviklingen av aterosklerose: risikofaktorer

Den umiddelbare årsaken til atherosklerose er høyt kolesterol og andre atherogene fettstoffer. Overtredelse observeres hos 30% av befolkningen, og denne figuren vokser jevnt. I fare er:

 • folk eldre enn 45 år, selv om alderdom ikke er avgjørende;
 • utsatt for overvekt, henholdsvis, spise feil, spise mat høyt i animalsk fett;
 • fører en stillesittende livsstil - blodet stagnerer, veggene i arteriene blir tynnere;
 • lider av hypertensjon - høyt blodtrykk også provoserer sykdommer forbundet med permeabiliteten av cerebral fartøy;
 • alkoholmisbruk, røyking;
 • arvelig disposisjon - hvis slektninger allerede hadde stenosering av aterosklerose i blodkar, bør man behandle sin egen helse med spesiell forsiktighet;
 • diabetes mellitus.

Andelen av personer som lider av aterosklerose øker bare, og alderen på slike pasienter reduseres. Årsaken er enkel: Den yngre generasjonen utfører en stillesittende livsstil, misbruker skadelige vaner, i stedet for sunn mat, spoils seg med fastmat og andre unhelpful retter. Resultatet er dessverre skuffende.

Symptomer: hvordan gjenkjenne den skadelige sykdommen i tide?

I seg selv er aterosklerose ikke farlig, men konsekvensene er skadelige: cerebellær blodtilførsel forverres, irreversible fenomener blir observert. Symptomatologi avhenger form av patologi - i akutte angrep tegn lysere, kronisk sykdom - avstumpet kan vare i mange år, man blir vant til dem. Forsiktig bør:

 • søvnforstyrrelser - søvnløshet, hyppige mareritt, en vanskelig oppgang i morgen, vanskeligheter med å sovne;
 • alvorlig hodepine som regelmessig gjentas;
 • rask tretthet, svakhet, fravær - pasienten føler seg beseiret selv etter tilstrekkelig hvile;
 • svette i ansiktet, årsakssykdom
 • minneproblemer;
 • neurotiske lidelser - depresjon, irritabilitet, tårefølelse, angst;
 • tap av følsomhet av kroppsdelen, ansikts asymmetri;
 • endringer i tale, tinnitus, svimmelhet, sløret syn.

Slektninger av pasienten kan også ta hensyn til tegn: ustøhet av gangart, misnøye med livet, en endring av karakter og vaner, dårlig koordinering av bevegelser.

Halvparten av pasientene klager over ubehagelige opplevelser, ikke bare i hodeområdet, men også på andre steder. Dette skyldes at aterosklerose i hjernen ofte kombineres med skade på karene i nyrene, tarmene, lemmer og andre organer.

Hvordan bestemme åreforkalkningen i hjernen i tide?

Tidlig diagnose er nøkkelen til vellykket behandling av sykdommen i de tidlige stadier. Hvis pasienten har konsultert en lege før komplikasjonene vises, er prognosen sannsynlig positiv, i nødssituasjoner, vil det bli nødvendig med akutt sykehusinnredning. Hvordan blir aterosklerose diagnostisert?

 • Blodtest - En laboratorietest gir deg mulighet til å bestemme nivået på kolesterol i de tidlige stadiene, forhindre sykdomsprogresjon. Imidlertid gir det nøyaktige svaret på spørsmålet om det foreligger en patologisk blodkar eller ikke, disse tester gir ikke;
 • Angiografi er en moderne og mest pålitelig metode der en spesiell substans injiseres i et skadet kar for å vurdere tilstanden til veggene og lumen. Gjelder dersom en primærdiagnose allerede er gjort;
 • Ultralyd-Doppler er en effektiv forskningsmetode som bare brukes til store fartøyer;
 • Tomografi - en kontrastmiddel injiseres i venen, slik at resultatet er nøyaktig, pålitelig og rask.

Det er nysgjerrig at den biokjemiske blodprøven i 50% av pasientene ikke viser patologi, og kolesterolnivået ligger innenfor normen.

Maskinvare metoder for undersøkelse - en pålitelig måte å bestemme tilstanden til fartøyene, deres vegger, nivået av blodtilførsel til hjernen. Og selv om diagnosen i mange klinikker fortsatt bare er basert på pasientens symptomer, er det nødvendig med en fullstendig diagnose for tilstrekkelig behandling.

Er det mulig å kurere aterosklerose i hjerneskipene?

Behandlingen av aterosklerose er livslang, da det er mulig å fullstendig slå nederlaget bare i de tidlige stadier. Moderne behandlingsmetoder er ikke rettet mot å bli kvitt sykdommen. Deres mål er å forhindre progression, utseendet på komplikasjoner. Hvordan behandle aterosklerose av cerebral fartøy? Det finnes flere metoder:

 • tar medisiner - piller reduserer blodviskositet, korrekt trykk, kolesterol metabolisme;
 • spesiell meny for aterosklerose;
 • kirurgiske operasjoner;
 • folkemetoder for behandling som brukes i samråd med en lege
 • sparsomme fysiske belastninger, som et forebyggende tiltak - et sett med øvelser for aterosklerose i hjerneskipene er rettet mot å forbedre pasientens velvære.

Disse metodene er foreskrevet komplisert og avhengig av scenen. I begynnelsen er det nok å revidere dietten og ta forebyggende tiltak, i senere stadier - selv om bruk av medisiner er uunnværlig, er det nødvendig med en operasjon.

Narkotikarapi - hvilke legemidler foreskriver legen?

Farmasøytiske medisiner er en effektiv behandlingsmetode, som brukes i tilfelle av alvorlig sykdom, når det ikke er noen risiko for pasientens liv. Følgende legemidler brukes:

 • Å senke nivået av kolesterol i blodet - "Simvastatin", "Lovastatin", "Atoris". Tabletter er drukket en gang daglig for å redusere risikoen for slag. For samme formål foreskrive vitaminer, fettsyrer, nikotinsyre som hjelpestoffer;
 • For å fortynne skal blodet ta "Aspirin", "Warfarin", "Trombonet", "Plagril", "Cardiomagnolo";
 • For å forbedre hjernens ernæring - Cavinton, Fezam, Trental, Nootropil, Actovegin. Med aterosklerose påvirker disse stoffene ikke sykdomsforløpet, de er rettet mot å øke effektiviteten av hjerneceller;
 • For normalisering av arteriell og intrakranialt trykk - "Bisoprolol", "Valsakor", "Liprazid", "Berlipril", bør trykket gradvis reduseres og opprettholdes på et normalt nivå.

Tilordne og droppere for atherosklerose, hvis terapi utføres under stasjonære forhold. Ved felles bruk av tabletter, injeksjoner, drippere, øker effektiviteten av behandlingen.

Kosthold for aterosklerose - grunnlaget for behandlingen

Legemidler vil ikke fungere hvis pasienten ikke justerer kostholdet. For å bekjempe aterosklerose er det nødvendig å utelukke fra diettprodukter rik på animalsk fett, stekt og røkt mat. Grunnlaget for dietten er:

 • grønnsaker, grønnsaker og frukt;
 • fisk rik på fettsyrer (marine);
 • nøtter;
 • olivenolje og linolje;
 • egg;
 • belgfrukter og frokostblandinger.

Som drikke anbefales det å bruke grønnsaksjuice og potetmos. Gresskar, bete, gulrot, kåljuice vil være nyttig for pasienten.

Kirurgiske metoder for behandling av cerebral aterosklerose

Kirurgi er nødvendig i de mest forsømte tilfellene, når risikoen for blodpropp er høy, og skaden på hjerneskarene er neste stadium i sykdomsutviklingen. Indikasjon for radikal behandling er å redusere lumen av arteriene med mer enn 50%. To typer operasjoner brukes:

 • Åpne (gjennom kuttet). Denne typen inngrep er praktisk talt umulig, den brukes kun når arteriene er skadet på nakken, fordi det er umulig å åpne kraniet og komme til det berørte området ved en åpen metode;
 • Lukket (gjennom en punktering) - endovaskulære inngrep er å sette et kateter inn i arterien, lede det til et smalert kar og installere en stent.

Operativ behandling er nødvendig med risiko for komplikasjoner. Imidlertid har pasienten ikke alltid kontraindikasjoner - ofte er eldreomsorget svekket, og operasjonen kan føre til skadelige konsekvenser.

For behandlingsbruk og metoder for folketerapi - for eksempel et linfrø med aterosklerose, te eller avkok. Sant, de er effektive bare i de tidlige stadier og for forebygging.

Aterosklerose i hjernen kan ikke ignoreres - med utseendet på de første symptomene, og bare for beroligende, er det verdt å se en lege og gjennomgå en undersøkelse. I de tidlige stadier av starten av hjerneskinn av aterosklerose er det mye lettere å behandle, det er nok bare å justere ernæringen og ta stoffene. Patologien i seg selv er ikke farlig, men kolesterolplakkene dekker lumen, hjernen får ikke nok oksygen, maten forverres. Prognose av sykdommen - i 50% av pasientene rammes av et slag, de er tildelt en funksjonshemmede, reduseres livskvaliteten. I 40% av dem - død.

Aterosklerose av cerebral fartøy

Aterosklerose av cerebral fartøy - prosessen med dannelse av aterosklerotiske plakk inne i cerebral fartøy, som fører til cerebral blodstrømningsforstyrrelser. Det kan ha en subklinisk kurs eller manifest disirkulatorisk encefalopati, TIA, slag. I diagnosen er det brukt REG, UZDG, dupleksskanning eller MR-av cerebral fartøy, samt elektroensfalografi, CT og MR i hjernen. Terapi kombinert med utnevnelse av lipidsenkende, antiaggregante, nootropiske, neurometabolske, vaskulære legemidler. Hvis det er indikasjoner, utføres kirurgisk behandling.

Aterosklerose av cerebral fartøy

Aterosklerose i hjernen står for omtrent en femtedel av hele nevrologisk patologi og omtrent halvparten av hjerte-og karsykdommer. Aterosklerotiske prosesser i cerebral fartøy kan starte så tidlig som 20-30 år, men på grunn av det lange subkliniske kurset oppstår manifestasjon av sykdommen vanligvis etter 50 år. Kliniske manifestasjoner assosiert med cerebral aterosklerose gradvis utvikler seg som et resultat av vaskulær insuffisiens av cerebral blodstrøm og ischemisk hjernevev. Kronisk cerebral iskemi, sammen med iskemisk hjertesykdom, er den mest alvorlige konsekvensen av aterosklerose. Det kan forårsake komplikasjoner som slag og demens. På grunn av den høye forekomsten og høye forekomsten av komplikasjoner er aterosklerose av cerebral fartøy et av de mest aktuelle problemene med moderne nevrologi.

årsaker

Kjente en rekke faktorer som bidrar til utviklingen av cerebral aterosklerose. De inkluderer først og fremst alder. Med alder observeres aterosklerose av karene i en viss grad i alle. Den tidlige utvikling av aterosklerotiske lesjoner og en mer hurtig progresjon av cerebral arteriosklerose merket med ubalansert diett (overdrevent inntak av fett og karbohydrater, utilstrekkelig antall plante mat, overspising, i dietten stekt og krydret mat, og P. osv.), Metabolske sykdommer (fedme, diabetes diabetes, hormonelle forstyrrelser), fysisk inaktivitet, røyking, hyppige høye doser av alkohol.

Gunstige forhold for oppstart og progressjon av aterosklerose er dannet mot bakgrunnen av arteriell hypertensjon. Ofte utvikler atherosklerose og hypertensjon seg, som forstyrrer hverandre. Kroniske infeksjoner og forgiftninger, som påvirker fartøyets vegge negativt, er også faktorer som bidrar til utbruddet av aterosklerose av cerebral fartøy. Uten liten betydning er psykomotionalstaten, som forårsaker oppfatningen av ulike livshendelser av en person. Mangelen på en rolig velvillig holdning fører til det faktum at mange situasjoner blir stressende for en person. Stress påvirker tangen på veggene i hjerneskarene og forårsaker et trykkfall. Tallrike gjentakelser av slike vaskulære forandringer er et gunstig grunnlag for utviklingen av cerebral atherosklerose.

Ikke alle spørsmål om ateroskleros etiologi er endelig klare. Eksistensen av et stort antall predisponerende faktorer antyder den polyetiologiske karakteren av denne prosessen. Det er imidlertid et åpent spørsmål hvorfor noen pasienter lider av overveiende hjerteskader, mens andre har hjerneskade. Det er også nødvendig å ta hensyn til en viss rolle av arvelige mekanismer, siden familiens tilfeller av forekomsten av slike komplikasjoner av cerebral aterosklerose som et slag er allment kjent.

patogenesen

Hovedfaktoren i utviklingen av aterosklerose er dismetabolisme av lipider. Som et resultat av en funksjonsfeil i metabolismen, legges lipoproteinkolesterol (LDL) med lavt tetthet på den indre overflaten av hjernekarets vegger. I prosessen er det hovedsakelig store og mellomstore arterier involvert. Formasjon av den såkalte. aterosklerotisk plakk forekommer i stadier - fra fettpunktet til atherocalcinose. Den resulterende atherosklerotiske plakk, som øker i størrelse, overtar gradvis mer og mer overluftene i det berørte karet og kan tjene som en kilde til tromboembolisme.

I det første tilfellet reduseres blodtilførselen til et bestemt område av hjernen på grunn av den progressive reduksjonen i fartøyets lumen. I de cerebrale vev i denne sone er det hypoksi og mangel på næringsstoffer - utvikle kronisk iskemi, som til slutt fører til degenerering og død av individuelle neuroner. Klinisk manifesterer denne prosessen seg som symptomer på karsirkulatorisk encefalopati (DEP). Intensitet sistnevnte er avhengig av forekomsten av aterosklerose, størrelsen på det angjeldende kar, plakk størrelse, grad av utvikling av alternativ (sikkerhet) blodtilførsel til iskemiske områder av hjernen.

I det andre tilfellet blir den del av aterosklerotisk plakk og løsrevet fra den i form emboli fra blodstrømmen overføres til en mindre arterielle kar, forårsaker dets plutselig og fullstendig okklusjon (trombose). Avhengig av størrelsen av det okkluderte arterie blodtilførsel sonen og den grad av sikkerhet vaskulær utvikling oppstår forbigående iskemisk anfall (TIA) eller iskemisk slag. I sjeldnere tilfeller er aterosklerose i hjerneskarene årsaken til hemorragisk slag. Brytningen av vaskemuren skyldes et brudd på dets elastisitet ved stedet for aterosklerotiske forekomster og skyldes ofte høy arteriell hypertensjon.

symptomer

Klinisk begynner cerebral aterosklerose som vises når innsiden av skip aterosklerotisk plakk dekker den cerebrale blodstrøm, slik at det er iskemi og utviklet encefalopati. I overensstemmelse med alvorlighetsgraden av forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjons skille trinn 3 cerebral aterosklerose.

 • Initialt stadium. Symptomene er forbigående, de forekommer ofte med psyko-psykotiske og fysiske overbelastninger og forsvinner i forhold til hvile. Det er en asthenic syndrom: svakhet, uvanlig tretthet, irritabilitet, tretthet, konsentrasjonsvansker. Mulige periodiske søvnforstyrrelser i form av søvnløshet og / eller søvn i dag, noen ganger oppstår svimmelhet. Det er en liten nedgang i tankefasen, evnen til å huske og beholde ny informasjon i minnet. Mange pasienter i denne perioden kommer i forkant med hodepine klage, kombinert med støy i hode, ører eller ett øre.
 • Progressiv cerebral aterosklerose. Psykiske lidelser og psyko-emosjonelle endringer i karakteren forverres. Den generelle bakgrunnen til stemningen minker, depresjon kan utvikle seg. Pasienten blir mistenksom og engstelig. Minnehemming blir tydelig uttalt - pasienten og hans slektninger sier at han ikke kan huske hendelsene i dagens dag, forvirre dem. Støyen i hodet blir permanent. Det er vestibulær ataksi, talefuzziness. Du kan skjelve fingrene eller hodet ditt, ofte er det en nedgang i syn og litt hørselstap. Gradvis går kapasiteten til produktiv faglig aktivitet tapt.
 • demens. Progressive intellektuelle nedgang, er det minne opphører, talevansker, apati, uforsiktighet, hele forsvinningen av interesse. Pasienten mister evnen til å navigere i miljøet og i tide, mister selvbetjeningsevner, krever tilsyn.

diagnostikk

I den nevrologiske status av pasienter med cerebral aterosklerose, avhengig av stadiet av sykdommen kan bli detektert parese stirre oppadgående, horisontal nystagmus, noe anizorefleksiya symmetrisk økning eller letargi reflekser, ustabilitet i Romberg posisjon, tremor, langstrakte fingre, svekket koordinasjons tester. Etter et slag kan det være parese og andre nevrologiske underskudd. Ophthalmoscopy gjennomført øyelege kunne oppdage aterosklerotiske forandringer i netthinnen. Med nedsatt hørsel vises en konsultasjon av otolaryngologen med audiometri.

For å mer nøyaktig diagnostisere aterosklerose av cerebral fartøy er vaskulære studier mulige. De mest tilgjengelige er REG. Mer informativ er ultralyd av hodene i hodet, dupleksskanning og MR i hjerneskip. Det er viktig å gjennomføre vaskulære studier i dynamikk, vurdere graden av okklusjon av karoten arterier og de viktigste intrakraniale arteriene. For å analysere hjernens funksjonstilstand, er EEG brukt til å visualisere hjernevæv (spesielt under diagnose av slag) - CT og MR i hjernen.

behandling

Kurere cerebral aterosklerose er umulig, men med tidsriktig, regelmessig og omfattende behandling kan forsinke progresjon. Først av alle faktorer må elimineres, forverre utviklingen av aterosklerose. Vær oppmerksom på plantebasert kosthold med unntak av næringsstoffer med høyt kolesterol diett (kjøtt, egg, margarin, hermetisk fisk, pølse, fast food), skriv daglige turer, redusere psyko-emosjonelt stress, eliminere røyking og alkoholinntak, for å optimalisere kroppsvekt. Hypertensjon krever nøye utvalg av antihypertensiv behandling. Viktig korreksjon av lipid-profil, som er utpekt av resultatene av studien innholdet av cholesterol og lipider i blodet. Tildelte låring legemidler: simvastatin, atromidin, fluvastatin, gemfibrozil etc.

Patogenetisk terapi av cerebral arteriosklerose er ment for å forbedre blodsirkulasjonen og metabolisme av neuroner, øke deres motstand mot ischemiske tilstander, forhindre trombe-dannelse, forbedre mnestic funksjon. Som antiplatelet terapi, foreskrevet langsiktig tiklid eller små doser acetylsalisylsyre. Vaskulær terapi utføres med preparater av pentoksifyllin og vinpocetin, nifedipin. Neurometabolisk behandling inkluderer utnevnelse av B-vitaminer, glycin, ginkgo biloba preparater. Forbedring av kognitive evner blir lettere ved mottak av nootropics: pyracetam, picamilon, nicergoline, etc.

Gjentatt TIA overført lite utslag, okklusjon av arteriene med reduksjon av dets lumen med mer enn 70% er indikasjoner for kirurgisk behandling av cerebral aterosklerose. Finnes 2 typer operasjoner: endarterektomi (fjerning av aterosklerotiske plakk, sammen med en del av det indre av beholderen), og etablering av en vaskulær shunt utenom obturated aterosklerotisk plakk arterie. Ved indikasjoner nevrokirurger produsere karotid endarterektomi, dannelsen av ekstra-intrakranialt anastomose, protese brachiocephalic stammen og andre operasjoner.

Prognose og forebygging av aterosklerose

Prognosen for cerebral aterosklerose er svært variabel. Mye avhenger av pasientens alder, aktualiteten til de initierte behandlingsaktivitetene, evnen til å eliminere de eksisterende risikofaktorene helt. De mest alvorlige komplikasjonene av cerebral aterosklerose er slag og demens, noe som fører til brutto funksjonshemming av pasienten og mulig dødelig utfall.

Den beste forebygging av aterosklerose på noen av sidene er en sunn livsstil, noe som tyder på en fornuftig trening, god ernæring, eksponering i frisk luft, rolig rytmen i livet med tilstrekkelig veksling mellom arbeid og hvile. Hindre utvikling av aterosklerose er å utelukke fra hans liv av alle faktorer som bidrar til progresjon, i Vol. H. ondskapsfull reaksjoner (raseri, sinne, smerte, irritasjon og P. osv.), Som provoserer tonic endringer av cerebrale blodkar. Rettidig utbedring av deres levemåte, tilstrekkelig behandling, om nødvendig, for å forbedre cerebral blodstrøm etter kirurgi - alle disse hendelsene kan tilskrives sekundære forholdsregler for å hindre for cerebral arteriosklerose, som tillater ham å unngå slike komplikasjoner som slag og demens.

Aterosklerose av cerebrale arterier

Til dags dato, en av de viktigste faktorene for cerebrovaskulær sykdom, er den ledende årsak til død og uførhet i befolkningen i utviklede land er cerebral aterosklerose av hjernearterier. Dette er en typisk sykdom i kultur, karakterisert ved innsnevring av lumen av intrakraniale fartøyer som mater hjernevevet fører til utvikling av aterosklerotisk stenose, som er den viktigste "opphavs" iskemisk slag, vaskulær encefalopati og vaskulær demens (senil demens).

Mekanismen for utvikling av cerebral arterie aterosklerose

Aterosklerose på gresk betyr solid, tett perle (ἀθέρος - chaff, gruel, σκληρός - tett, solid). Dette er en kronisk sykdom hos store arterier, ledsaget av lipidinfiltrering av den indre membranen og spredning av bindevev i vaskulærveggen. De første tegnene på den patologiske prosessen kan detekteres i gjennomsnitt og til og med i en ganske ung alder (15-20 år).

Til dags dato, er det andre hypoteser om patogenesen av cerebral arteriosklerose, sammen med den generelt aksepterte teori lipoprotein filtrering (opphopning av fettmolekyler i den vaskulære veggen) primære forstyrrelses beskyttende egenskaper indre epitel av fartøyet, lipidperoksidasjon, mangel på essensielle polyen fettsyrer, tilstedeværelse av trombotisk, hemostatisk og betennelsesfaktorer.

På et tidlig stadium av den patologiske prosess forbundet med lipidforstyrrelser, på overflaten av den tidligere skadede vaskulære vegg begynner å hope seg opp kolesterol (vann-uløselig forbindelse som er grunnlaget for aterosklerotisk plakk). Gradvis blir kalsiumsalter og filamenter av uformet bindevev avsatt på denne klyngen, slik at overflaten av den aterosklerotiske plakk begynner å skaffe seg en uregelmessig konveks form.

Ved å redusere fartøyets lumen, gjør den kolesteriske "utveksten" det vanskelig å passere blodet og skaper forutsetninger for utseendet av turbulent turbulens i blodet. Dette fører til ødeleggelse av blodceller (blodplater og leukocytter), og den gradvise dannelse av en trombe som kan under ugunstige forhold for organismen for å bryte ut og blokkere cerebral arterie. Imidlertid provosere akutte forstyrrelser i blodsirkulasjonen i karene i hjernen og fører til utslettelse kan rive kolesterol plakk (kolesterolestere myknet eller rett og slett ikke hatt tid til å størkne).

Oftest påvirker hjerne-aterosklerose de indre og eksterne karoten arterier.

Risikofaktorer og årsaker til cerebral aterosklerose

Hovedårsaken til utviklingen av den patologiske prosessen er brudd på lipidmetabolismen, noe som fører til avsetning av lipoproteiner på veggene i blodårene. Denne tilstanden kan provoseres både eksogene (eksterne) og endogene (interne) faktorer.

Uendrede (umodifiserte) risikofaktorer

 • Alder (jo eldre personen er, desto større er sannsynligheten for å utvikle aterosklerose);
 • Køn (cerebral aterosklerose blir ofte oppdaget hos menn på grunn av utilstrekkelig østrogenproduksjon, noe som bidrar til å bryte ned fett);
 • Arvelig disposisjon.

Variabel (modifiserbar) faktorer

 • Forstyrrelse av fettmetabolismen (primær og sekundær hyperkolesterolemi, høyt innhold av kolesterol med lav tetthet, lavt nivå av høy tetthetskolesterol, forhøyede plasm triglyserider);
 • Arteriell hypertensjon;
 • Metabolisk syndrom;
 • Økt kroppsvekt, fedme;
 • røyking,
 • Alkoholmisbruk;
 • Hypodinami (stillesittende livsstil);
 • Brudd på karbohydratmetabolismen (diabetes mellitus);
 • Irrasjonell ernæring med en overvekt i dietten av animalsk fett;
 • Nyresvikt;
 • Kroniske inflammatoriske prosesser;
 • Hyperfibrinogenemi (økt koagulerbarhet av blod);
 • Høye nivåer av homocystein i blodet;
 • Psyko-emosjonell overstyring, hyppige stressende og konfliktsituasjoner.

Ifølge statistikk er aterosklerose av cerebral fartøy oftest funnet hos menn i alderen 45-50 år og hos kvinner etter seksti.

Typer av cerebral arterie aterosklerose

 • metabolsk;
 • alder;
 • Inflammatorisk (tuberkulær, syfilitisk);
 • Hyalinose (cerebral atherosklerose, utvikling mot bakgrunnen av hypertensjon);
 • giftig;
 • allergisk;
 • Medikalcinose av Menkeberg (primær deponering av kalsiumsalter i midterhulen av arteriene).

Stadier av utvikling av cerebral aterosklerose

 1. Den første fasen (dannelsen av lipid flekker og strips). Disse formasjonene er gulaktige eller gulgrønne områder som ikke stiger over overflaten av fartøyene, utsatt for fusjon.
 2. Fase av progresjon (dannelse av fibrøse plaketter). Tette elastiske lesjoner, som stiger over overflaten av intima, er runde eller ovale "vekst" av hvit eller gulaktig farge. Som regel går de sammen med hverandre, skarper innsnevring av det vaskulære lumen og gir den indre overflaten av arterien et tuberøst utseende (den såkalte stenoserende aterosklerose).
 3. Trinn atheromatose (forsinket dannelse av en aterosklerotisk plakk med en karakteristisk sårdannelse, blødning og påføring av trombotiske masser). På dette stadiet, på grunn av nedbrytning av labile kompleks fett-proteinkomplekser som dannes i de tykkere plakk fin vev detritus (patologisk masse bestående av fettansamlinger, kolesterolkrystaller, degenererte epitelceller og fibre bindevev).
 4. Den endelige fasen (atherokalcinose). Det er preget av forkalkning (petrifisering) av fibrøse plakker og alvorlig deformasjon av karene.

Symptomer på cerebral artery aterosklerose

I den første (ischemisk) graden av sykdom, pasienten klager over konsentrasjonsproblemer og kjedelig, verkende hodepine som følge av aterosklerotisk plakk innsnevring av arterie, blod stagnasjon og utilstrekkelig hjerne oksygentilførsel. På et tidlig stadium oppstår smerte etter en mental belastning, men over tid får de permanent karakter. Noen pasienter blir raske, aggressive, en tendens til hysteri og depresjon. Ofte etter full hvile passerer negative symptomer, og reflekterer ikke på ytelsen til en person.

For trombonekroticheskoy trinn merket kliniske manifestasjoner av cerebral arteriosklerose er karakterisert ved langsom progresjon av symptomer. I løpet av denne perioden, hodepine blir mer uttalt og langvarig, gradvis forverret minne, forstyrret søvn og evnen til å arbeide, tenke bremser ned, det er støy i ørene, men bemerker også overdreven fussiness. Pasientene klager over svimmelhet, besvimelse, forekomsten av vanskelighetene med å huske de aktuelle hendelser (i dette tilfellet et fjernt minne forblir intakt), utvikling av fine motoriske lidelser hender, føler den ubalanse og ustabilitet i bena. For dette stadium av sykdommen er periodisk forekomst krizov cerebrale (transiente iskemiske anfall), karakterisert ved alvorlig hodepine, forstyrrelser av den visuelle og taleaktivert, parese av den nedre halvdel av ansiktet, svekkelse eller forsvinning av følsomheten av lemmer, hemiparesis (lammelse av en side av kroppen). Vanligvis blir slike symptomer observert i 24-48 timer, hvoretter pasienten gradvis utvinne. I denne situasjonen er det en forbigående sykdom i cerebral sirkulasjon.

Hvis pasienten ikke blir lettere etter to dager, er det mistanke om akutt cerebrovaskulær ulykke (iskemisk slag) som krever akutt medisinsk hjelp.

Den endelige (stivnet) fasen av aterosklerose av cerebrale kar, som ofte kalles et skritt vaskulær demens, karakterisert ved unormaliteter i mental aktivitet (kognitive, emosjonelle og atferds). Det er et komplett tap av effektivitet, nedbryting av faglige ferdigheter, tap av landemerker i tid og rom, manglende evne til å kontrollere deres behov. Pasienten glemmer de oppnådde ferdighetene, i forbindelse med hvilken han trenger konstant hjelp i hverdagen. Etter hvert som utviklingen av demens angitt fullstendige nedbrytning og mistilpasning for miljøet, utvikle grådig appetitt eller aversjon til mat, er det en spontan defekasjon og urinering, visuell og tale abnormiteter. Slike pasienter krever konstant tilsyn.

Diagnose av cerebral aterosklerose

Diagnosen er laget av en nevrolog. Dette tar hensyn til pasientens historie, pasientens klager, klinisk bilde av sykdommen og resultatene av den diagnostiske undersøkelsen, som inkluderer:

Laboratorie diagnostiske metoder

 • Immunologisk analyse av blod;
 • Biokjemisk blodprøve (bestemmelse av triglyserider, kolesterol, HDL, LDL).

Instrumental diagnostiske metoder

 • Ultralyd skanning av cerebral fartøy;
 • Magnetic resonance imaging;
 • Transcranial dopplerografi (vurdering av blodstrømmen av intrakraniale kar);
 • Angiografi (kontrastradiografi av blodkarene i hjernen)

Behandling av cerebral arterie aterosklerose

Behandling av cerebrovaskulær aterosklerose utføres i et kompleks som inkluderer patogenetiske og symptomatiske terapeutiske teknikker og korreksjon av atferdsfaktorer. Pasienter som lider av cerebral aterosklerose, oppfordres sterkt til å revidere deres diett radikalt, opprettholde blodtrykket på normale nivåer, og overvåke blodkolesterol og glukosenivå. Det må være å gi opp dårlige vaner (røyking og alkoholforbruk), normalvekt, så mye som mulig for å redusere psykisk stress, effektivisere arbeid og hvile, og for å sikre tilstrekkelig regelmessig mosjon.

Drug behandling av cerebral arteriosklerose er rettet mot forbedring av blodtilførselen til hjernen fartøy, normalisering av lipidmetabolisme og reologiske parametre for blod, avta i aterosklerotisk plakk utvikling av patologiske bremse korreksjonsprosessen og beslektede sykdommer.

Patogenetisk terapi

Medisinsk optimalisering av blodsirkulasjonen

For å rette opp sykdommene som forekommer i mikrosirkulatorisk seng, anbefales det pasienter å ta vasoaktive legemidler som påvirker vaskulær sirkulasjon. Denne gruppen av medikamenter omfatter kalsiumkanalblokkere (nimodipin, sinarisin, flunarisin), fosfodiesterase-inhibitorer (pentoksyfyllin, teofyllin, vinpocetin) og a-blokkere (nitroglycerin). Gode ​​velprøvde narkotika multidirectional handlinger Tanakan, forbedrer mikrosirkulasjonen og stimulerer nerve metabolske mekanismer.

Antiplatelet (antiaggregat) terapi

Antitrombocytt terapi er en patogenetisk grunnet behandlingsmetode rettet mot korreksjon og forebygging av atherotrombose. I dag brukes 3 grupper av antiplatelet medikamenter i klinisk praksis: midler som inneholder aspirin, cyklooksygenasehemmere og tiopyridiner.

Den mest populære stoffet anvendes ved forebyggelse og behandling av cerebrovaskulære sykdommer er acetylsalisylsyre, reduserer blodplate-aggregering tendens, mesteparten dannelse av trombin og har en hemmende effekt på dannelsen av fibrin.

Når man tar acetylsalisylsyre i kombinasjon med et annet antiplatelet middel, klopidogrel, karakterisert ved en alternativ mekanisme for blodplateundertrykkelse, økes effektiviteten av behandlingen betydelig, og mange problemer forbundet med pasientens motstand mot aspirin.

Lipidsenkende terapi

Påføring gipoltipidemicheskih preparater struktur stabiliserende aterosklerotiske plaque, cerebral betydelig grad blir redusert progresjon av aterosklerose og reduserer hyppigheten av akutt transient cerebral blodsirkulasjon. Den største hypokolesterolemiske aktiviteten er besatt av statiner, som normaliserer forstyrret funksjon av endotelet. De har en positiv effekt på proliferasjonen av glatt muskelceller i arteriene og har antiinflammatoriske, antitrombogene og anti-kjemiske effekter. Oftest er pasienter foreskrevet simvastatin og atorvastatin, med den mest utprøvde hypotriglyceridemiske virkningen.

Som ytterligere medikamenter vises bruken av gallsyre-sekvestranter som brukes i kombinasjon med statiner for ytterligere lavere kolesterolnivå.

Det første lipidsenkende legemiddelet, nikotinsyre, som er i stand til å senke LDL, har en rekke bivirkninger, er mindre effektiv og har høyere toksisitet.

Mer effektive hypotriglyceridemiske stoffer er derivater av fibrinsyre (fibrater). Som regel brukes de som kombinasjonsbehandling. Til uønskede bivirkninger inkluderer økt gallekonsentrasjon og risikoen for utvikling av kolelithiasis.

Hypotensiv terapi

Like viktig i forebygging og stabiliserings manifestasjoner av cerebral sirkulatorisk insuffisiens betalt for å opprettholde adekvat blodtrykket (ved 140/80 mm Hg. V.). Ved behandling av cerebral aterosklerose som antihypertensive medikamenter bruk angiotensin (angiokand, valsortan, ibertan et al.) Reseptorer og angiotensin-konverterende enzym-inhibitorer (enalapril, cilazapril, captopril, etc.). Når du tar medisiner av denne gruppen, i tillegg til å normalisere blodtrykket, forbedrer hjernens kognitive funksjoner.

Antioxidant terapi

Etter hvert som den patologiske prosessen utvikler seg, reduseres plasmaets antioksidantegenskaper. Derfor, ved behandling av cerebrovaskulære aterosklerotiske pasienter som vitamin E, askorbinsyre, aktovegin jodpreparater, emoxypine.

Kombinerte tiltaksterapi

Denne gruppen inkluderer stoffer som normaliserer venøs utstrømning, reologiske egenskaper av blod og mikrosirkulasjon. De vanligste legemidlene inkluderer ekstrakten av ginkgo biloba blad, dihydroergocryptin, cavinton, pyracetam og cinnarizine.

Symptomatisk terapi

Som et medikament for symptomatisk behandling av cerebrovaskulære aterosklerotiske antidepressiva (amitriptillin) anvendt psykoaktive stoffer (galopiridol) og anxiolytiske midler (diazepam, phenazepam). Når man utvikler syndromet for vaskulær demens, anbefales det at pasienter tar kolinesterasehemmere som påvirker utvekslingen av nevrotransmittersystemer i hjernen.

Kirurgisk behandling av aterosklerose av cerebral fartøy

Pasienter med hemodynamisk signifikante okklusive-stenotiske lesjoner av store cerebrale arterier anbefales kirurgi (arterielle stenting, perkutan transluminal angioplastikk, bypass-kirurgi, og vaskulær protese, karotid endarterektomi). Den vanligste kirurgiske korreksjonen er den indre halspulsåren. Indikasjoner for drift er tilstedeværelsen av løse plakk eller overlapper mer enn 70% av årehulrommet.

Ikke-medisinsk behandling

Ikke-medisinske innflytelsesmetoder inkluderer spesiell terapeutisk gymnastikk, tilstrekkelig fysisk og intellektuell belastning, rasjonell psykoterapi og pasientens mulige deltakelse i samfunnslivet.

Komplikasjoner av cerebral arteriosklerose

 • Dysirkirkulatorisk encefalopati, ledsaget av manglende langvarig stress, humørsvingninger og meteorolabilitet;
 • Psykopatiske personlighetsendringer;
 • Epileptiske anfall
 • Hjerneslag (iskemisk) slag.

Kosthold for aterosklerose av cerebral fartøy

I aterosklerose av cerebrale fartøy vil redusere inntaket av fett, kjøtt og melkeprodukter, salt, røkt produkter, egg, sjokolade, kakao, kaffe og sterk te. Ved kontra produkter inkluderer sterke kjøtt, sopp og fisk kjøttkraft, innmat, fett og salt oster, hermetisk mat, fet fisk varianter, fiskeegg, kremer, søte bakverk, krydret og salte snacks, samt spinat, reddiker og reddik.

Dagen pasienten kosthold bør inneholde grønnsaker (løk, hvitløk, poteter, kål, gulrøtter, bønner, auberginer), friske urter, bær og frukt, vegetabilsk olje (solsikke, oliven, soyabønner, mais), sjømat og mager fjærkre, honning (hvis diabetes ikke mer teskje), kulturmelk, yoghurt, lav-fett cottage cheese, hvetekli, valnøtter (1-2 stk. per dag), tang.

Maten blir fortrinnsvis kokt eller dampet. For å forhindre blodpropper bør du balansere drikkeregimet (opptil 1,5 liter vann per dag). Kaloriinnholdet i et daglig diett bør være 2000-2500 kalorier.

Ytterligere anbefalinger for pasienter som lider av cerebrovaskulær ulykke

For å forhindre utvikling av cerebral aterosklerose bør man følge doktors anbefalinger, inkludert:

 • konstant og kursbehandling av medisiner;
 • nektelse fra røyking og forbruk av alkoholholdige drikker;
 • regelmessig overvåkning av vekt og blodtrykk;
 • overholdelse av en kalori diett;
 • konsum av mat som er rik på vitaminer;
 • utførelse av spesielle helseforbedringsøvelser;
 • daglig går i frisk luft.

Pasienter som lider av svekket hukommelse, anbefales det å lage en plan for aktiviteter for dagen, samt spille inn all nødvendig informasjon og vedlikeholde intellektuell aktivitet (for å lytte til musikk og er interessert i radio, lese, se TV-sendinger, for å huske et dikt, for å kommunisere med familie og venner). Slike pasienter trenger så lenge som mulig å lede en selvstendig livsstil, utføre mulig arbeid rundt huset og opprettholde motoraktivitet. For å unngå å falle, bruk ekstra støtter og ta forholdsregler (ta en dusj i sitteposisjon, bruk behagelige glidende sko, bruk spesialhåndtak og rekkverk på badet og på toalettet, etc.).

prognoser

Cerebral aterosklerose er en kronisk patologi preget av en veldig lang kurs. Aktiv behandling i de tidlige stadiene av sykdommen fører til en forbedring i pasientens tilstand og en forsinkelse i utviklingen av den patologiske prosessen. Med akutte forstyrrelser i cerebral sirkulasjon og omfattende lesjon av hjernevev, er prognosen ekstremt ugunstig.

Les Mer Om Fartøyene