Aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter og behandling

Med aterosklerotiske endringer i kargenes vegg, blir kolesterol deponert. Deretter spirer det med bindevev og danner en plakett som begrenser arterien lumen og forhindrer blodtilførselen til organet eller vevet. I strukturen av alle målorganer, er denne patologiske prosessen oftest dannet i hjertets kar, det andre stedet tilhører karene i nakken og hjernen. Aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter tar et ærefullt tredje sted, både i forekomstfrekvens og i betydning.

Risikofaktorer

Siden aterosklerose er en systemisk sykdom, er årsakene til nederlaget til forskjellige arterier, inkludert nedre ekstremiteter, like. De inkluderer:

 • røyking,
 • fedme og hyperlipidemi;
 • arvelig faktor;
 • Nerve overstrain;
 • hormonelle lidelser (overgangsalder);
 • diabetes mellitus;
 • hypertensjon.

En nødvendig betingelse for plakkdannelse er en kombinasjon av risikofaktorer og lokale endringer i arterievegget, samt reseptorfølsomhet. Aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter utvikler seg noe oftere mot bakgrunnen av lokale patologier (tilstand etter frostskader, skader, operasjoner).

klassifisering

 1. Klassifiseringen av aterosklerose av arteriene i nedre ekstremiteter er basert på graden av forstyrrelse av blodstrømmen og manifestasjoner av iskemi. Det er fire stadier av sykdommen:
 2. I første fase er smerte i benet kun utløst av alvorlig fysisk smerte. Ved den andre graden av blodstrømforstyrrelser oppstår smerte når man går ca 200 meter.
 3. I den tredje fasen av den patologiske prosessen blir pasienten tvunget til å stoppe hver 50 meter.
 4. Terminalfasen karakteriseres av utseendet av trofiske forandringer i vev (hud, muskler), opp til benens gangrene.

Lesjonens natur kan være stenotisk, når plakk bare dekker lumen eller okklusal, hvis arterien helt lukkes. Den sistnevnte typen utvikles vanligvis med akutt trombose av den skadede plakkoverflaten. I dette tilfellet er utviklingen av gangrene mer sannsynlig.

manifestasjoner

Hovedsymptomet på nederlaget på beinene i beina er smerten i kalvemuskulaturen som oppstår under trening eller i ro.
På en annen måte kalles dette skiltet intermittent claudication, og det er forbundet med iskemi av muskelvev. Med aterosklerose av aorta i sitt terminalområde, blir symptomene tilsatt av smerter i muskler i baken, hofter og til og med nedre rygg. Halvparten av pasienter med Lerish syndrom har et brudd på bekkenfunksjonene, inkludert impotens.

Svært ofte i de tidlige stadiene av sykdommen er asymptomatisk. I flere tilfeller kan det være et brudd på blodtilførselen til overflatevevet, som består i å kjøle huden og skifte farge (blek). Parestesi er også karakteristisk - krypende, brennende og andre følelser forbundet med hypoksi av nervefibre.

Etter hvert som sykdommen utvikler seg, blir næringen av nedre ekstremt vev forverret, og ikke-helbredende trofasår oppstår, som er harbingere av gangrene.

Ved akutt okklusjon av arterier, er det et sterkt smertesyndrom, det berørte lemmet blir kaldere og blekere enn friske. I dette tilfellet oppstår dekompensering av blodtilførselen og vevsnekrose ganske raskt. Slike forskjeller i frekvensen av symptomene skyldes det faktum at under kronisk prosess danner sikkerhet som støtter blodtilførsel på et akseptabelt nivå. Det skyldes dem, noen ganger med okklusjon av arterie tegn på sykdommen uttrykkes litt.

Diagnostiske metoder

I en typisk undersøkelse av pasienten kan mistenkes blod lidelse som manifesterer kjølingen av armen eller benet, endrer sin farge (første viser det blek, og deretter blir lilla). Under innsnevringsstedet er pulsering merkbart svekket eller helt fraværende. I terminalstadiet av prosessen vises trofiske endringer i hud og gangren.

Ved den instrumentaldiagnostikk av aterosklerose er den mest informative metoden angiografi. Under det injiseres kontrastmaterialet i lårarterien, og deretter tas bildet under røntgenkontroll. Takket være angiografi kan du tydeligvis se alle innsnevringene i fartøyene og tilstedeværelsen av collaterals. Denne manipulasjonen er invasiv og kontraindisert hos pasienter med alvorlig nyresvikt og en allergi mot jod.

Ultralyddopplerografi er den enkleste og mest informative metoden for diagnose, noe som gjør at du kan bestemme prosentandelen av arteriell innsnevring i 95% av tilfellene. Under denne studien kan en narkotikatest utføres. Etter introduksjonen av nitroglyserin blir vasospasmen mindre, noe som gjør at vi kan bestemme funksjonell reserve.

En ekstra metode for diagnose er tomografi med kontrast og definisjon av ankel-brachialindeksen. Sistnevnte er beregnet ut fra dataene på trykket på brachialarterien og fartøyene i underbenet. Ved graden av reduksjon av denne indikatoren er det nesten alltid mulig å bedømme alvorlighetsgraden av lesjonen.

behandling

Behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter blir mye mer effektiv hvis det er mulig å overbevise pasienten om behovet for å forlate dårlige vaner, særlig røyking. Det er ønskelig å observere en sunn livsstil og forsøke å redusere virkningen av andre risikofaktorer. En viktig rolle er spilt ved overholdelse av et spesielt diett designet for pasienter med aterosklerose. Maten skal være full og balansert, men forbruket av fett av animalsk opprinnelse og stekt mat bør være begrenset.

terapeutisk

Blant de legemidlene som brukes i åreforkalkning av beinene i beina, er de viktigste:

 1. Disaggregater (aspirin) som forhindrer dannelsen av trombi på overflaten av endotelet eller skadet plakk.
 2. Legemidler som forbedrer rheologiske (flytende) egenskaper av blod. De inkluderer rheopolyglucin og pentoksifyllin. Ved dekompensert iskemi administreres de intravenøst, og deretter byttes til bruk av tabletter.
 3. Spasmolytika (no-shpa), som reduserer smalingen av arterien og dermed forbedrer blodsirkulasjonen.
 4. Antikoagulantia (heparin) foreskrives under dekompensasjon eller med akutt trombose.
 5. I noen tilfeller brukes trombolytika (streptokinase, actilyse), men deres bruk er begrenset i forbindelse med mulig utvikling av blødning og utilstrekkelig effekt.

Ytterligere metoder for terapeutisk effekt er hyperbarisk oksygenering, noe som øker blodsyresmetning, fysioterapi og ozonbehandling.

kirurgi

Når aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, ledsaget av alvorlig forstyrrelse av vevsmat, er den mest effektive kirurgisk behandling.

Med en minimalt invasiv innblanding utføres manipulasjoner gjennom en punktering i fartøyet. En spesiell ballong er oppblåst på stedet for innsnevring, og deretter blir resultatet løst ved å sette en metallstent. Du kan også utføre fjerning av blodpropper, de er foreløpig slipt.

Med åpen kirurgi fjernes det indre skallet av karet sammen med aterosklerotisk overlapping, så vel som tromboektomi. I tilfelle av en utvidet lesjon utføres superposisjon av bypass-grafter ved bruk av egne kar eller kunstige proteser. Ofte utføres slike operasjoner med en alvorlig innsnevring av terminal aorta eller femorale arterier. Operasjonen i dette tilfellet kalles aorto-femoral prostetikk.

Palliative behandlingsmetoder kan noe redusere manifestasjonene av sykdommen og forbedre sikkerhetssirkulasjonen. Disse inkluderer laserperforering, revaskularisering osteotrepasjon, lumbal sympathectomy og noen andre.

Ved utvikling av gangrene utføres lim-amputasjon i friske vev.

Folkemetoder

Følgende metoder for folkebehandling av denne patologien ble mest brukt:

 • Dekoksjoner av forskjellige urter (vanlig hopp, hestkastanje), som må tas internt for å forbedre blodstrømmen;
 • Phytoparobochka, som inkluderer mynte, løvetann, morwort og viburnum;
 • nålbad forbedrer mikrosirkulasjonen og reduserer symptomene på aterosklerose.

Det skal huskes at disse hjelpemetodene ikke erstatter, men bare supplerer tradisjonell behandling.

Konstriktiv aterosklerose - en manifestasjon av systemisk dannelsen av kolesterol plakk, karakterisert ved brudd av arteriene i den nedre lem blodstrøm. Sykdommen er irreversibel og stadig utvikler seg, så det er ingen kur. Med hjelp av slanking og eliminering av aterosklerose risikofaktorer kan du forsinke prosessen, men på grunn av ileggelse av bypass grafts - for å forsinke visningen av trofiske forandringer i vev. Prognosen for sykdommen bestemmes av graden av samtidig nederlag av aterosklerose av hjertets og hjernens kar.

Aterosklerose i nedre ekstremiteter

Aterosklerose i nedre lemmer er en kronisk sykdom forårsaket av et brudd på blodstrømmen i de terminale delene av abdominal aorta og dets hovedgrener som følge av avsetning av modifiserte lipider i vaskulære vegger. Langvarig hemodynamisk lidelse i beinets hovedfartøy fører til iskemi og nekrotisering av tilstøtende vev, og truer med å resultere i så alvorlige komplikasjoner som trofasår og gangren.

Sklerotiske endringer i blodkar er et av de vanligste problemene hos eldre. Hos menn er de første tegnene på atherosklerose i nedre lemmer manifestert fra 45-50 år; hos kvinner på bestillingen senere - fra 60-70 år. Statistikken om sykelighet i Russland gir et deprimerende inntrykk: fra åreforkalkning av beina, tre fjerdedeler av den mannlige befolkningen har 40 år, og hos eldre pasienter er forekomsten 90%.

Årsaker og risikofaktorer

Den viktigste forutsetning for utviklingen av aterosklerose rager forstyrrelser i lipidmetabolismen, noe som resulterte i levercellene miste bearbeidbarhetsegenskaper lipoproteiner (fett-proteinkomplekser) med lav tetthet i lipoproteiner med høy tetthet som er lett benyttes av kroppen. Fettkomplekser med lav tetthet legger seg på veggene i arteriene og danner plakker som reduserer karbamidens diameter til de er helt blokkert. Det er også en viktig rolle i patogenesen av aterosklerose spiller stenose - innsnevring av lumen av blodkar på grunn av redusert elastisitet av muskelmembraner i arteriene, som er typisk for røykere og hypertensives.

Forstyrrelser i fettstoffskiftet og mangel på elastisitet i den vaskulære vegg kan være en manifestasjon av aldring eller konstitusjonelle predisposisjon, men i de fleste tilfeller de patologiske forandringer i arteriene som forårsakes av modifiserbare faktorer som pasienten er i stand til å påvirke. En sammenheng mellom forekomsten av en stillesittende livsstil, overvekt, røyking, langvarig stress og dårlig kosthold. I motsetning til det mange tror, ​​hadde lav-kolesterol diett ikke hindre forebygging av aterosklerose, og i noen tilfeller til og med provosere sitt utseende ved å opprette en mangel i kosten, "gode kolesterolet", altså. E. High-density lipoprotein.

Noen kroniske sykdommer og endokrine lidelser bidrar til utviklingen av aterosklerose. Her tilhører palmen diabetes mellitus: Det er bemerket at i aterosklerose i nedre ekstremiteter utvikler seg hos 75-80% av diabetikerne innen 4-5 år fra det øyeblikk som manifesterer sykdommen. Ukontrollert hypertensjon, iskemisk hjertesykdom, hypothyroidisme og kronisk nyresvikt øker også risikoen for atherosklerose.

form

Avhengig av den ledende mekanismen for patogenese er to former for aterosklerose preget:

De mest utbredte arteriosklerose obliterans i de lavere ekstremiteter (OASNK) forårsaket av avsetninger av lav tetthet fettfraksjoner i karvegger inntil fullstendig blokkering og stans av blodsirkulasjonen. Røykere er mer vanlig stenotiske aterosklerose av bena som forekommer på bakgrunn av vedvarende krampe av arteriene og redusere elastisiteten av muskel vaskulære membraner i moderate mengder av lipidavsetninger.

Trofiske sår av foten eller underbenet er en av de vanligste komplikasjonene av aterosklerose i bena.

Stadier av

Med fremdriften av aterosklerose i nedre ekstremiteter finner man fire påfølgende utviklingsstadier. Den nåværende fasen av sykdommen bestemmes av intensiteten av smerte i beina, toleransen for fysisk anstrengelse og alvorlighetsgraden av kliniske manifestasjoner av utilstrekkelig blodtilførsel til vev.

 1. Moderate manifestasjoner av oksygen sult av vev: Anemi av huden. Smerter i føttene og nedre bein bekymrer pasienten bare ved betydelige belastninger - ikke tidligere enn en kilometer senere.
 2. Lav toleranse for fysisk aktivitet. Når det er smertefulle opplevelser i beina i en avstand på 200-900 meter, er stadium av aterosklerose i nedre ekstremiteter IIA etablert; med en følelse av ubehag på mindre enn 200 meter av banen - fase IIB.
 3. Smerte i beina slutter ikke i ro, noe som indikerer en høy grad av stenose eller utrydding av karene, til arterien lumen er helt lukket.
 4. På bakgrunn av et permanent underskudd i blodtilførselen av nedre ekstremiteter i vev ved siden av de berørte fartøyene, utvikler ulcerative nekrotiske forandringer; muligens utseendet av gangrene.

Symptomer på atherosklerose i nedre ekstremiteter

Med utryddet form for aterosklerose, vises ikke det kliniske bildet av en vedvarende hemodynamisk lidelse i karene i underekstremitetene umiddelbart. Opptil et bestemt tidspunkt, kompenserer nederlaget til hovedartariene for sikkerhetssirkulasjonen. I de tidlige stadiene av sykdommen, er det ikke observert bein smerte hos alle pasienter; Første etappe av aterosklerose i bena går ofte asymptomatisk, og det eneste tegn på mangel i blodtilførselen er intermittent claudikasjon, som oppstår når utryddet når 80% av arterielumen.

Økningen i degenerative dystrofiske forandringer i vev med progressiv aterosklerose i nedre ekstremiteter er preget av uspesifikke manifestasjoner:

 • kaldhet og chillness av bena;
 • blep og cyanose av huden;
 • langsom hårvekst og skallethet i bena;
 • hyppig følelse av "gåsebud" i beina uten tilsynelatende grunn;
 • atrofi av muskler og fettlag i regionen av lår, kalver og føtter;
 • intermitterende claudication.

På III-IV-stadiet av aterosklerose forekommer stagnerende fenomener i det berørte vevet, på grunn av hvilket huden på fingrene og hælene skaffer seg en krøllet eller lilla fargetone; Deformasjoner av neglene blir ofte observert. Endring i fargen på huden gir grunn til å mistenke tilstedeværelsen av en trombus og advarer om høy risiko for trofasår og nekrose.

diagnostikk

Preliminær diagnose er laget av en phlebologist på grunnlag av anamnese og fysisk undersøkelsesdata, tatt i betraktning arten av pulsen av store arterier. Med en markert innsnevring av fartøyets lumen, er virkningen nesten ikke følt, og når man lytter til problemområder, er ekstern støy løst.

På bakgrunn av det generelle bildet av blokkert blodstrøm i underdelene, utføres funksjonstester for Burdenko, Moshkovich og Shamov-Sitenko, som gjør det mulig å vurdere tilstanden til perifer sirkulasjon.

Hos menn er de første tegnene på atherosklerose i nedre lemmer manifestert fra 45-50 år; hos kvinner på bestillingen senere - fra 60-70 år.

For å klargjøre diagnosen utnevne flere instrumentelle og laboratorie studier:

 • Dopplerografi av blodårer - bestemmer nøyaktig blodstrømningshastigheten i de store arteriene av beina, oksygeninnholdet og næringsstoffene i tilstøtende vev;
 • biokjemisk analyse av blod - avslører et økt innhold av triglyserider og lavdensitets lipoproteiner. En viktig diagnostisk verdi er beregningen av atherogenitetsindeksen (forholdet mellom fettfraksjoner med høy tetthet og total blodkolesterol);
 • radioisotop angiografi - brukes til å vurdere nivået og kvaliteten på trofisk vev rundt de berørte karene;
 • Radiografi - er tilordnet OCS for å avklare volumet og lokaliseringen av lipidplakkene;
 • Spektral skanning av arteriene er den mest informative nyskapende teknikken for den funksjonelle studien av store fartøy, kombinere visualisering av arterielle konturer, måling lokaltrykk og bestemme nøkkelparametrene for hemodynamikk.

Behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter

Konservativ behandling av fot-aterosklerose er effektiv bare i de første stadier av den patologiske prosessen. Standard terapeutiske behandlinger sørger for å ta antispasmodika, vasodilaterende legemidler og midler for å forbedre blodets reologiske egenskaper omtrent fire ganger i året. Samtidig utføres behandling av samtidige sykdommer - normalisering av arterielt trykk hos hypertensive pasienter, reduksjon av blodsukker hos diabetikere og så videre.

For å gjenopprette lokal blodsirkulasjon og trofisk vev, er også fysioterapeutiske prosedyrer foreskrevet:

 • elektroforese;
 • phonophoresis;
 • UHF;
 • magnetisk terapi;
 • interferens terapi; og så videre.

Kompleks terapi av aterosklerose i nedre ekstremiteter antar aktiv involvering av pasienten i den terapeutiske prosessen. Det er nødvendig å slutte å røyke, bringe kroppsvekten i tråd med den fysiologiske normen og revidere menyen. Det terapeutiske dietten for aterosklerose i nedre ekstremiteter (tabell №10с) foreskriver å begrense forbruket av mettet animalsk fett, transfett og hurtigoppløselige karbohydrater. Hvis du er avhengig av fedme, bør du redusere kaloriinnholdet i dietten med 10-15%. Som et resultat er mange tradisjonelle produkter utestengt:

 • stekt mat og hurtigmat;
 • eggeplommer;
 • pølser og røkt produkter;
 • kjøtt biprodukter;
 • søte brus
 • industrielle sauser - majones, ketchup, etc.;
 • sjokolade og konditori;
 • margariner, sprøyter og andre kilder til transfett.

Dietten må være tilstede produkter med et lipolytisk virkning, rikt på fiber: friske grønnsaker, frukt, bær og urter, uraffinert olje, sjøfisk og bikarbonat-sulfat mineralvann kantiner. Det er viktig å konsumere nok vitaminer B1 B3, B6 C, naturlige antioksidanter, flerumettede fettsyrer, makro- og mikroelementer, spesielt jod og mangan.

Det legges merke til at i 75-80% av diabetikere utvikler aterosklerose i underekstremitetene innen 4-5 år fra det øyeblikk som manifesterer sykdommen.

Begynnende med II-fasen av sykdommen, vises operativ behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter:

 • femoral-popliteal eller femoral-tibial bypass - retningen av blodstrømmen omgår arteriell okklusjon gjennom en shunt;
 • fjerning av den berørte arterien med den etterfølgende installasjonen av en protese;
 • Stenting - å forlenge fartøyets lumen ved å installere det indre rammeverket - stenten;
 • endarterektomi - åpen fjerning av sklerotiske plaques;
 • endovaskulær behandling - endoskopisk fjerning av lipidplakkene under videokontroll.

Med en lang lengde av arterielle okklusjoner og svak utvikling av collaterals blir spørsmålet om å utføre arteriell rekonstruksjon eller lemmer amputasjon vurdert.

Mulige komplikasjoner og konsekvenser

Trofiske sår av foten eller underbenet er en av de vanligste komplikasjonene av aterosklerose i bena. Ved skade på sener, periosteum og benvev er det stor sannsynlighet for irreversibelt tap av lemmer, og langsiktige ikke-helbredende sår er utsatt for malignitet.

Med forsømt aterosklerose øker risikoen for nekrotiske komplikasjoner og den raske utviklingen av gangren. I de alvorligste tilfellene kan en amputasjon av beinet kreves for å redde pasientens liv.

outlook

Utfallet av underekstremitet arteriosklerose avhenger av mange faktorer - alvorlighetsgraden av symptomene og dynamikken i prosessen, arvelighet, alder og generelle helsen til pasienten, til etterlevelse av legens anbefalinger og en vilje til å revidere sin tradisjonelle levemåte. Sjansene for en fullstendig herding, er det bare ved deteksjon av aterosklerose i det første trinn på bakgrunn uten tidligere historie, men ikke fortvilelse - med tilfredsstillende behandling og den aktive hjelp av pasientens sykdom terapeutiske prosessen kan ta kontroll og unngå uførhet, forebygge komplikasjoner og bevare leddfunksjon.

forebygging

For å forhindre atherosklerose og andre vaskulære patologier er det viktig å opprettholde fysisk aktivitet, slutte å røyke og kontrollere kroppsvekt i voksen alder og alderdom. Vandring, svømming og lett gymnastikk aktiverer metabolisme og brenner overskytende kalorier før de blir til sklerotiske plakk. Med tilbøyelighet til diabetes og hypertensjon, er det nødvendig å strengt overholde timeplanen for å ta medisiner og holde seg til kostholdet.

Balansert næring øker sjansene for å unngå aterosklerose. For reaksjoner av normal lipid-karbohydratmetabolisme hos eldre person daglig meny må inneholde tilstrekkelige mengder av vitaminer, mineraler, antioksidanter, flerumettede fettsyrer og vegetabilske fibre. For utarbeidelse av mat bør velges bare høykvalitets naturlige produkter som ikke inneholder hydrogenerte vegetabilske fettstoffer og industrielle tilsetningsstoffer. Ikke bli involvert i fettstoffer, hurtigmat og søtsaker. Disse produktene øker kaloriinntaket dramatisk.

Behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter

Aterosklerose i nedre lemmer er en sykdom hvor fettnoden er lokalisert i arteriene under bekkenområdet. Symptomene er varierte, men intermittent claudication er et vanlig symptom på sykdommen. Behandling er rettet mot å eliminere vasokonstriksjon, korrigering av symptomatiske lidelser.

Årsaker til patologi

Aterosklerotiske lesjoner utvikles på grunn av avsetning av kolesterolplater, fett og kalsium inne i fartøyets lumen. Årsakene til sykdommen er forskjellige, men patogenetisk med nosologi, det er et brudd på lipidmetabolismen. De fleste tegn på den nedre ekstremiteter aterosklerose provosert ved hypoksi, ischemisk vaskulært vev, slik at behandlingen fjerner oksygen og forhindrer feil ledsagende komplikasjoner.

Kombinasjonsbehandling er foreskrevet i lang tid. Iskemiske endringer i nedre ekstremiteter i aterosklerose oppstår fra blokken av lårarterienes indre lumen (overflategren). Med fremdriften av prosessen øker sannsynligheten for obturering av poplitealarterien.

Et vanlig symptom på tilstanden er intermitterende claudikasjon med sterk sammentrekning av muskelfibrene under bevegelse. Når det er sykdom, slutter en person å vente på smerte syndromet. Etter fortsettelse av bevegelsen oppstår repeterende smitte og smerter. Med patologienes framgang reduseres tidsintervallet mellom lameessangrep.

Til å begynne med er manifestasjonene av sykdommen lokalisert på den ene side. Med rask utvikling, får patologi symmetri. Tosidig lokalisering skyldes utseende av aterosklerotiske plakk i begge femorale arterier. Graden av symptomer er forskjellig. Med det klassiske utseendet på tegn, vil legen avgjøre hvilken side som er den primære fettplakk.

Hvis symptomet oppstår med fysisk anstrengelse, indikerer dette en lesjon av iliac, femoropopliteal arterier. Lokalisering av fettakkumulering i disse karene fører til visse nevrologiske lidelser - Lerish syndrom, ømhet i fremspring av gastrocnemius muskler med aktiv gangavstand.

Den utprøvde patologien er ledsaget av smertefulle opplevelser av tærne. For differensial diagnose av aterosklerotisk lesjon fra en neurogen spasm av blodkar, intervjuer legen pasienten om følelsene. Hvis smerten minker når du går ut av sengen - dette er en manifestasjon av atherosklerose.

Det andre diagnostiske tegnet - tap av pulsstøy over projeksjonen av lårbenet og iliac arteriene, dannes på grunn av blokkering av blodstrømmen. Ved ekstern undersøkelse kan bleken av den berørte lemmer spores. Fingerfølelse bestemmer kjøling av huden. Ved trofiske forstyrrelser og gangrene tette sorte foci blir det visualisert. Ulcerative defekter dårlig helbrede. Når man kombinerer aterosklerose med diabetes mellitus, blir de en kilde til purulente komplikasjoner.

Med denne kombinasjonen av patologiske forandringer, blir enhver mekanisk effekt på huden ledsaget av slitasje og riper. Iskemiske lesjoner av nervebuksene fører til nevrolitt med smerte langs hele lemmen. Symptomet er forskjellig fra radikulitt og brokk i sakral ryggen. En del av pasientene kan observeres hevelse i shin med langvarig oppbevaring av beinet i hevet tilstand.

Symptomer og stadier

Et hyppig symptom på aterosklerose i beina er en paroksysmal smerte i kalvemuskulaturen og låret. Patogenetiske mekanismer for dannelse av smerte i gang - mangel på blod til muskler med intensiv bevegelse. Forringelse av arterien fører til mangel på blodtilførsel. Oksygen sult av muskelfibre er ledsaget av økt akkumulering av melkesyre (laktat). Med fysisk aktivitet er arteriene smale. Oksygen sult er preget av intens smerte, der det er umulig å fortsette bevegelsen.

Symptomer på intermittent claudikasjon hos eldre er forskjellig fra artrose. Med degenerativ-dystrofisk involvering av leddflater, ødeleggelse av synovial brusk, kneledd menisk, er smertefulle opplevelser permanente. Obliterating aterosklerose i nedre ekstremiteter er ledsaget av alvorlige symptomer:

 • forskjellen i temperatur mellom huden på venstre og høyre lemmer;
 • nummenhet i beina;
 • sårhet uten å gå
 • uskarpe fingre;
 • forsvinner puls under kneet, på låret.

De beskrevne manifestasjonene er spesifikke for atherosklerotiske noder av arteriene i nedre ekstremiteter. Når de er identifisert, er det ikke vanskelig å etablere riktig diagnose. Ifølge tilstedeværelsen av symptomer er den aterosklerotiske lesjonen av femoral og popliteale arterier delt inn i 4 trinn. På begynnelsen oppstår smertefulle lemmer når man reiser lange avstander. Symptomer på 4 stadier:

 1. Alvorlig smerte når personen beveger seg opptil 250 meter.
 2. Reduksjon av intervallet før symptomene begynner - fra 50 til 200 meter.
 3. Smertsyndrom oppstår når du går opp til 50 meter. Noen pasienter kan spores i hvile.
 4. Utseendet til trofasår. Patologi er preget av områder med mørkgjøring av huden med putrefaktiv smelting.

Avhengig av sykdommens kliniske forløb bestemmes typen av terapi-kirurgisk eller medisinsk.

Blokkende aterosklerose av benene i bena

For diagnose og behandlingsalternativer, se på nivået av skade. Aorta er et stort kar i menneskekroppen, blodet strømmer gjennom det til innholdet i det små bekkenet, indre organer og ben. Aorta er delt ned i iliac arterier. Etter å ha passert gjennom bekkenet, bifurkerer hvert fartøy å danne 2 femorale arterier. I popliteal fossa, passerer han inn i poplitealen, under - i skinnens arterie.

Smertefullt syndrom under bevegelse oppstår på grunn av blokkering av blodtilførsel til femorale eller popliteale kar. Lanserte former kombineres med gangren eller sår og provoserer et rusksyndrom. Bakteriell forurensning av blod fører til et farlig fenomen - sepsis. Med utilstrekkelig behandling og komplikasjon av åreforkalkning av bena hos eldre, er det mulig å forsterke interne nosologiske former.

Diabetes mellitus med blokkering av femorale arterien flyter tyngre: giftstoffer akkumuleres i blodet og ødelegger bukspyttkjertelceller. Mangel på glukose fører til skade på endotelet, noe som øker risikoen for fett og kolesterol. Obliterating arteriosklerose av benene er forbundet med en tykkelse av vaskulærveggen.

Gradvis dannelse av aterosklerotiske plakk fører til en langsom blokkering av den intravaskulære kanalen som fremkaller kronisk iskemi. Med fullstendig utryddelse oppstår akutt smerte når du går på en hvilken som helst avstand. Uten behandling er denne patologien dødelig. Det er en mulighet for å rive av den øvre delen av plakkene med dannelsen av pulmonal tromboflebitt.

Studier har ikke avslørt sykdommenes etiologi. Spesialister i utnevnelsen av behandling av aterosklerose i nedre eller øvre ekstremiteter anbefaler eliminering av provoserende sykdommer og dårlige vaner:

 • genetisk determinisme;
 • diabetes mellitus;
 • hypertensjon;
 • røyking,
 • overdreven kolesterolemi
 • økt kroppsvekt.

Akutt forstyrrelse av blodtilførselen til beina er ledsaget av alvorlige symptomer:

 • smerte i lemmer når du hviler
 • utmattelse av kalvemuskulaturen etter turgåing;
 • dannelsen av trophic ulcers;
 • nekrose av tær;
 • følelsesløshet i huden med intensiv funksjonalitet av muskelfibre.

Symptomer på akutt utslettende aterosklerose i ekstremiteter er spesifikke. Når nosologien er verifisert, har legen ingen problemer.

behandling

Behandlingsordningen inkluderer nødvendigvis eliminering av provokerende faktorer. Hypertensjon er en alvorlig tilstand, mot hvilken det er en forverring av sekundære sykdommer. Det er farlig å kombinere aterosklerose med diabetes mellitus. Ved behandling av pasienter i denne kategorien kan ikke beta-blokkere brukes, de vil føre til undertrykkelse av perifer blodtilførsel. Med intermittent claudication er det en reduksjon i vevets perfusjonskarakteristikker.

Fysisk aktivitet spiller en viktig rolle i diagnosen. Pasienter med smerte i kalvemuskulaturen anbefales daglig å gå for dannelsen av ekstra collaterals, noe som vil sikre normalisering av blodtilførselen til musklene. Ved utseendet til de første smertefulle opplevelsene stopper pasienten nødvendigvis. Pasienter med åreforkalkning av ekstremiteter anbefaler leger å svømme eller sykle mot dannelsen av vaskulære anastomoser.

For å øke perifer blodtilførsel anbefales pentoksifyllin. Legemidlet brukes tre ganger daglig for 300 mg. For å gjenopprette revaskularisering av beina med enkeltplakk, praktiseres endovaskulære kirurgiske teknikker som ballongangioplastikk, laserplastikk, endarterektomi.

For femoropopliteal, aorto-femoral bypass, brukes metoder med bruk av kunstige materialer for å gjenopprette patenen av arterien. Hastigheten til revaskularisering øker når lameness forstyrrer utførelsen av det daglige arbeidet. Endovaskulære metoder har blitt populær med adventen av moderne stents. Shunting utføres under tilsyn av ultralyd eller andre radioterapi metoder.

Lumbar sympathectomy er et alternativ til valg for aterosklerose i bena. Essensen av manipulasjon er kutte av lumbale nerven. Prosedyren ledsages av utvidelse av det intravaskulære lumen på grunn av muskelavslapping.

preparater

Alle pasienter med aterosklerotiske fotplaster får dosert vandring, som en markør for påfølgende medisinering. Jo tidligere en person har intermitterende claudication, desto høyere er doseringen av midler. De viktigste legemidlene for behandling av aterosklerotiske lesjoner av benene:

 1. Sulodexid - for å gjenopprette vaskulærveggen, eliminere den økte aktiviteten av fibrinogendannelse.
 2. Hvis de perifere karene er skadet, er blokkeringene hydroksymetylglutaryl-acetyl-co-enzymreduktase.
 3. For å forhindre dannelse av trombi - aspirin i en daglig dose på 75-325 mg.
 4. Utvidelse av arteriene elimineres av inhibitorer av cilostozol, fosfodiesterase.
 5. For å forbedre reologi og mikrosirkulasjon av bena - pentoksifyllin.
 6. Korrigering av dysfunksjon av endotelet utføres med arginin.
 7. For å forbedre dannelsen av collaterals - neovaskulen.

Folkemidlene

Fra ikke-tradisjonell medisin for behandling av aterosklerotiske forekomster anbefaler vi sjøprodukter med jod. En mikroelement er nødvendig for å normalisere funksjonaliteten i leveren, gjenopprette utveksling av fett. Overdreven konsentrasjon av blodkolesterol fjerner vegetativ fiber av epler, pærer, brød og kli.

For å øke oppløseligheten av blod, foreskrives fosfolipider. Jo bedre dens væskeegenskaper, desto mindre kolesterol blir avsatt i vaskulærveggen. For å stabilisere tilstanden, er vanlig bruk av vegetabilsk olje nødvendig. For å opprettholde kalsium og magnesium er det behov for lavmette meieriprodukter.

For å forebygge åreforkalkning tilbyr folkemedisin en rekke oppskrifter:

 • klem juice av halv sitron på et glass vann, spis to ganger om dagen;
 • det er svisker, fiken, epler;
 • drikke daglig et glass juice, agurk - 50 ml hver;
 • spis en spiseskje radikus tre ganger om dagen;
 • drikke infusjon av bringebær i stedet for te.

Eventuelle metoder for behandling av aterosklerose, folkemidlene og anti-aterosklerotiske prosedyrer bør avtales med legen din. Selvbehandling av patologi fører ikke til utvinning og forverrer tilstanden.

Behandling av arteriosklerose av beinene i beina

Med jevne mellomrom føler vi hverandre en liten smerte i beina, men som regel må vi ikke være oppmerksom på det. Og vi gjør det helt forgjeves, for tale kan ikke snakke om tretthet eller vanlig malaise, men om en alvorlig sykdom. En av dem er aterosklerose av karene i underlivet, den vanligste patologien som utvikler seg i voksen alder - ca 65-70 år.

Hva er skjult under denne sykdommen?

Ved aterosklerose ben betyr en sykdom i hvilken det er en rekke endringer - et brudd på blodets passasje gjennom den perifere kar, forekomst av trofiske vev, etc. Som oftest påvirker aterosklerose de store arteriene av bukhule og brysthulen... Dette fører til patologiske endringer i popliteal-, tibial- og femorale arterier, lumenet som reduserer mer enn 50-55%.

Utviklingen av sykdommen kan ta mer enn ti år, hvor hun vil sitte stille inne.

Stadier av aterosklerose

Spesialister skiller flere stadier av utvikling av patologi av beinene i beina. Den første - prekliniske - er ledsaget av et uttalt brudd på lipidmetabolismen (lipoidose). Smerter i underkroppene er, men de oppstår bare etter å ha gått til lange avstander og tung fysisk anstrengelse.

Normale fartøy og utsatt for sykdom

I andre etappe begynner de første tegnene på aterosklerose å oppstå - beinene er skadet etter at de har passert 250-1000 m. Den tredje perioden (kritisk iskemi) er karakterisert ved uttalt symptomer på sykdommen. Smerte syndrom vises bare 50 meter til fots. Vel, på de siste (fjerde) scenen beina treffer huden trofiske sår, nekrose (hud svertet) og koldbrann og alvorlig ubehag i bena skjer selv i ro, også om natten.

Det er viktig. Hvis aterosklerose i underkroppene ikke har begynt behandling på dette stadiet, kan saken avsluttes med gangren med amputasjon av bena.

De viktigste årsakene

Faktorer som fremkaller utviklingen av denne sykdommen kan være svært forskjellige. Vi klarte å samle sammen hovedårsakene:

 • Røyking er hovedårsaken til aterosklerose. Innholdt i tobakk nikotin fører til spasmer av arteriene og forhindrer blod fra å passere gjennom karene. Dette er den direkte ruten mot tromboflebitt og aterosklerose;
 • Overvekt
 • Hyppig å spise mat rik på animalsk fett, og økende kolesterol;
 • Helseproblemer - diabetes mellitus, redusert produksjon av hormoner av kjønnshormoner og skjoldbruskkjertel, arteriell hypertensjon og andre;
 • Genetisk predisposisjon;
 • Kronisk stress;
 • Høyt blodtrykk.
 • alder;
 • Tilhenger av kjønn - oftere er åreforkalkning av bena syke menn;
 • Redusert motoraktivitet;
 • Stor psykomotoriske belastninger;

Som manifestert

Som vi allerede har sagt, manifesterer atherosklerose av karene i underekstremitetene seg ikke lenge, og så vises en hel serie alvorlige problemer umiddelbart. Er det egentlig ikke et enkelt tegn som gjør det mulig å gjenkjenne en begynnende sykdom i tide? Selvfølgelig er det. Alle er foran deg:

 • Nummen av føttene;
 • Intermittent claudication;
 • Sjelden - emboli eller akutt trombose;
 • Konstant chilliness og en følelse av indre kulde;
 • Cyanose og blek hud;
 • Kramper - spesielt ofte plager på natten;
 • Smertefornemmelser - fra svak til veldig sterk;
 • Fravær av pulsasjon i ankel, i popliteal fossa og på lår;
 • Trofiske fenomen som manifesterer seg i neglens eksfoliering og utseende av sår på tær og hæl, samt håravfall på bena;
 • Smerter i ekstremiteter, verre under gang
 • Cyanose (crimson) av huden.

Hvordan diagnostisere

Tidlig og korrekt diagnose av atherosklerose av karene i nedre ekstremiteter spiller en viktig rolle, fordi med hjelp kan man lære om årsakene til sykdommen og foreskrive den riktige behandlingen. På sykehuset må du holde følgende konsultasjoner og prosedyrer:

 • MR angiografi;
 • MSCT angiografi;
 • Måling av trykk med beregning av ankel-brachialindeks;
 • Perifere arteriografi;
 • Tosidig skanning (UZDG) av perifere arterier;
 • Bestemmelse av pulsering av legemene i lemmer;
 • Konsultasjon av vaskulær kirurg.

Legene merker også tilstedeværelsen eller fraværet av trofiske forstyrrelser på beina, fastslår pasientens patentering ved hjelp av DS og UZDG og lytter til systolisk murmur over de stenoserte arteriene.

Det er ikke overflødig å gjennomføre en annen liten test. Pasienten trenger å løfte bena i utsatt stilling med 45 grader. Knær kan ikke bøyes samtidig. I løpet av prosedyren blir hastigheten på utseende av lakk på fotsålene og generell tretthet i beina notert.

behandling

Behandling av denne alvorlige og farlige sykdommen avhenger av alvorlighetsgraden og kompleksiteten av symptomene. Det kan være både folkemusikk og tradisjonelt. Vi vil diskutere alle detaljer i hver av dem.

Generell terapi

Hvis du vil oppnå positive endringer i kampen mot aterosklerose av beinene i beina, forberede deg til å følge anbefalingene fra spesialister:

 • Følg en diett som er lav i kolesterol. Du kan ikke spise fett, pates, margarine, smør, kjøtt av fete varianter, pølser, meieriprodukter med høy prosentandel av fett, avfall, pommes frites, alkohol, melboller, majones;
 • Juster vekten din;
 • Avvis fra røyking og alkohol;
 • Gå for komfortable og romslige sko;
 • Vær veldig forsiktig når du klipper negler;
 • Ikke glem å håndtere alle mindre skader på skinnene og føttene forsiktig.
 • Unngå hypotermi av føttene;
 • Bruk den målte treningsbelastningen - gå i moderat tempo i minst en halv time om dagen, svøm, gjør på sykkelen;
 • Cure associated sykdommer - hypertensjon, diabetes, etc.

Medisinsk behandling tilnærming

Behandling av aterosklerose i nedre ekstremiteter inkluderer en rekke stoffer og prosedyrer. Bare en kvalifisert lege kan ordinere dem, så du må besøke sykehuset uten feil.

Hva kan bli kurert av denne sykdommen?

 • Antitrombotiske medisiner (for eksempel Aspirin og Reopoliglyukin) - de forhindrer utseende av trombi og fungerer som en bedre forebygging av hjerteinfarkt og slag
 • Legemidler som øker pasientens fysiske aktivitet. Takket Pentoxifylline og Cilostazol er det nesten smertelig å gå, og den totale blodstrømmen i underbenet er mye bedre;
 • Legemidler med antiplatelet effekt - de har en positiv effekt på sirkulasjonssystemet og reduserer nivået av kolesterol i blodet;
 • Antikoagulantia (Warfarin, heparin) - ikke la blodet tåle i blodkarene, forhindre utvikling av blodpropper;
 • Spasmolytics (Drotaverin) - lindrer spasmer og reduserer smertsyndrom;
 • Salver med antibiotika (Oflokain, Delaskin, Levomekol, Dimexid) - brukes i nærvær av trophic ulcers;
 • Preparater som forbedrer ernæringen av vev (Zincteral);
 • Vasodilatorer (Vasonitis, Agapurin, Vasaprostan, Pentoxifyllin, Pentillin, Trenal);
 • vitaminer;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer - darsonvalisering, elektroforese med novokain, hyperbarisk oksygenering.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Operativ inngrep er det siste tiltaket i behandlingen av aterosklerose i nedre ekstremiteter. Typisk foreskrives operasjonen med uttalt iskemi og forekomsten av svært alvorlige komplikasjoner.

I dette tilfellet vil vi snakke om slike prosedyrer:

 • Shunting er etableringen av en ekstra vei for blodstrømmen rundt området for innsnevring av arterien;
 • Ballongangioplastikk - innføring av en ballong i fartøyets hulrom, som utvider den arterielle lumen;
 • Stenting arterier - en rørformet spacer er plassert i det berørte karet, som opprettholder diameteren av arterien på ønsket nivå;
 • Endarterektomi - fjerning av det berørte området av karet sammen med en aterosklerotisk plaque;
 • Autodermoplastikk - brukes til å behandle trofasår som er dårlig egnet til lokal terapi;
 • Protese er erstatning av en autoventil eller syntetisk beholder av det berørte området av arterien;
 • Amputasjon av det nekrotiske benet med den påfølgende montering av en protese.

Tradisjonelle behandlingsmetoder

En ukonvensjonell tilnærming til behandling av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter finner sted, men i dette tilfellet trenger du råd fra en erfaren spesialist. Med hensyn til oppskrifter, har du de mest effektive og populære alternativene.

Oppskrift nr. 1 - tinktur

 • Hestekastanje (frukt) - 20 g;
 • Hop vanlig - 45 g;
 • Safflower bolshevolovnik - 35 g;
 • Vann - med en hastighet på 200 g væske per 2 g av blandingen.
 1. Vi forbinder urteblandingen.
 2. Fyll det med bare kokt vann.
 3. Vi insisterer på tre timer.
 4. Vi tar en dag for ½ kopp.

Oppskrift nr. 2 - avkok

 • Kamille (blomster) - 1 teskje;
 • Reseda - 1 teskje;
 • Plantain - 1 teskje;
 • St. John's wort - 1 ts;
 • Vann - 200 ml;
 • Salvie - 1 teskje

Om ønsket kan sammensetningen endres litt:

 • Salvie - 1 teskje;
 • Plantain - 1 teskje;
 • St. John's wort - 1 ts;
 • Chereda - 1 teskje;
 • Kamille (blomster) - 1 teskje;
 • Vann - 200 ml.
 1. Vi forbinder alle komponentene.
 2. Fyll komposisjonen (1 spiseskje) med bratt kokende vann.
 3. Vi insisterer på om en dag i et mørkt skap.
 4. Vi bruker den til morgen og sengetid. Benene før prosedyren skal vaskes grundig.

Oppskrift # 3 - revet

 • Olivenolje - 1 ss. skje;
 • Seabuckthorn oil - 1 ss. skjeen.
 1. Bland begge oljer.
 2. Gni blandingen inn i den berørte huden som en krem.
 3. Vi bruker det i tre uker.

Oppskrift # 4

 • Frø av dill (knust) - 1 ss. skje;
 • Kokende vann - 200 ml.
 1. Fyll bare dill med kokende vann.
 2. Vi gir verktøyet tid til å brygge.
 3. Drikk fire ganger om dagen for 5 ts.

Oppskrift nr. 5

 • Roten av elecampane (tørr) er 20 g;
 • Tinktur av propolis (20%) - 100 ml;
 • Alkohol - 100 ml.
 1. Grind roten av elecampane og hell den i en flaske mørkt glass.
 2. Vi insisterer 20 dager i et mørkt skap.
 3. Legg tinkturen av propolis.
 4. Vi tar 3 ganger om dagen for 25-30 dråper.

Oppskrift nr. 6

 • Rowan bark - 400 g;
 • Vann - 1 liter.
 1. Fyll rowanbarken med 1 liter kokt vann.
 2. Vi lagker i 2 timer på en stille bål.
 3. La det avkjøle og filtrere gjennom gasbind, brettet i flere lag.
 4. Vi drikker før du spiser.

Aterosklerose av beinene i beina er en alvorlig og svært farlig sykdom som krever akutte og kvalifiserte tiltak. Bare i dette tilfellet kan man håpe, om ikke for et absolutt utvinning, så minst en betydelig forbedring i helse.

Stenosere arteriosklerose av underarmsarterier

Diagnosen "stenotisk aterosklerose" er i økende grad i medisinsk rekord. Med rettidig tilgang til en lege, kan sykdommen kurere eller redusere risikoen for forekomst.

Hva er stenosering aterosklerose

Hvis det er et overskudd av kolesterol i blodet til en person, blir stoffet avsatt på karossens vegger. Gradvis opphopning av kolesterol skaper en "plakk", fartøyene smale. Som et resultat avtar lumen av arteriene i enkelte deler av kroppen, blokkerer den normale blodstrømmen. Til orgelet mottar ikke vevet den nødvendige mengden blod, kroppen er ikke i stand til å takle vanskeligheten i seg selv for å fortsette å fungere normalt.

Stenoserende aterosklerose i underarmene er vanlig hos pasienter etter 50 år. Diffuse endringer i denne alderen begynner i alle mennesker. Hvis en person har betalt oppmerksomhet i tid til en uvanlig tilstand og manifesterte symptomer, vil sykdommen bli forhindret eller behandlet uten kirurgi. Venstre uten tilsyn, aterosklerose begynner å utvikle seg.

Årsakene til stenosering av arteriosklerose

Årsakene til utseendet av stenoserende arteriosklerose i nedre ekstremiteter er mange. Daglige risikofaktorer for utbruddet av aterosklerose er identifisert. Disse inkluderer:

 1. Skadelige vaner, alkohol og røyking. Nikotin, inneholdt i sigaretter, forårsaker vasospasme etter forgiftning. Alkohol øker nivået av kolesterol i blodet. Følgelig påvirker den konstante bruken av alkoholholdige drikker dannelsen av "kolesterolplakk." Forsterkning av arteriene under alkoholinntaket utvikler sykdommen raskt.
 2. Hypertensjon. Med forhøyet blodtrykk, kan blod ikke fungere på arteriene, som et resultat av at veggene i karene tykkere, som gradvis fører til aterosklerose.
 3. Feil mat. Med uriktig diett, forekomsten av hurtigmat og fett, kommer en unødvendig mengde kolesterol inn i menneskekroppen. Det er en sykdom, hvor behandling tar lang tid.
 4. Stress, overexcitation, nervøse sammenbrudd. Dessverre, hvis det menneskelige nervesystemet ikke hviler, er det hele tiden i aktiv handling, har blodkarene ikke tid til å takle arbeidet.
 5. Skader og hypotermi - veien til stenosering av aterosklerose og arteriell sykdom.

Klassifisering av sykdommen

Leger skiller 4 grader av sykdommen ved å stenosere aterosklerose i nedre ekstremiteter.

Første etappe er manifestasjon av smerte i beina etter tung fysisk anstrengelse: å spille sport, løpe fort, og omorganisere møbler i leiligheten. Aterosklerose i latent form er i stand til å utvikle seg i mange år.

Den andre fasen er behovet for en person å slutte å gå etter 200-300 meter på grunn av smerte i underekstremiteter. Det ser ut til at behandling ikke er nødvendig, men slik tretthet er det første tegn på funksjonsfeil.

Den tredje fasen er muligheten til å passere uten smerte opp til 50 meter.

Det fjerde stadiet - det synlige stadiet, innebærer utseendet av trofasår, uttalt hudendringer. Hvis du ikke behandler aterosklerose i nedre ekstremiteter i 4 stadier, begynner gangrene. Det fjerde stadiet kommer når lumen av arteriene ikke er delvis blokkert, men til slutt kan blodet ikke gå uavhengig av lemmer.

Symptomer på stenosering av arteriosklerose

Avhengig av scenen av sykdommen, er symptomene på stenotisk aterosklerose forskjellig. I den første fasen merker den syke personen ikke utseendet av aterosklerose, forvirrende med lameness, som kan oppstå under fysiske overbelastninger. Det er ment å være mer oppmerksom på helse.

Den første fasen av aterosklerose i nedre ekstremiteter forstyrrer personen med variable symptomer. Føttene er jevnlig kule, eller det er en brennende følelse, som ligner de kjente "gåsebudene" når de henger på bena. Det anbefales å ta hensyn til fargen på føttene på føttene, som blir blekrosa og deretter varmrød. Aterosklerose kan herdes ved hjelp av medisiner som utvider lumen av arteriene.

I den andre fasen begynner symptomene å virke levende. Personen merker at den ene lemmen opplever smerte og er trøtt mer enn den andre. Noen ganger er det lameness. Føttene på føttene begynner å lide, de grove, de blir sprø. Iskemi manifestert, markert i fravær av en puls i nedre lemmer.

Når sykdommen går til tredje etappe, er en person ikke i stand til å gå lang avstand uten å stoppe, limping vises oftere. Huden blir marmorert, håret begynner å falle ut. Ofte er det smerter på tærne, selv når en person hviler. Lumen i arteriene blir mindre, signaliseringen av sykdommen er tydelig uttrykt.

Ved forekomst av fjerde fase forstår personen at ved å gå til det uendelig er det nødvendig å stoppe på grunn av sterk smerte. Små sår begynner å vises på føttens hud. Kroppstemperaturen stiger. Rydding av arterier er praktisk talt fraværende.

En person uten grunn forårsaker hodepine, svimmelhet og kvalme. Generell helse blir svak og krever medisinsk inngrep.

Behandling av stenoserende arteriosklerose

Behandling av stenotisk aterosklerose er i stor grad avhengig av sykdomsstadiet.

Hvis det første stadiet er diagnostisert, er det viktig ikke bare å ta medisiner, men å endre livsstilen. Først av alt må en person gi opp dårlige vaner. Hvis ikke, tar det bare medisiner som reduserer sykdomsforløpet, men det stopper ikke helt.

En lege vil definitivt foreskrive et spesielt diett, der lidelsen vil redusere mengden kolesterol som brukes, ta med mat som hjelper til med å fjerne stoffet fra kroppen. Samtidig kan man ikke sitte på en diett for vekttap, men ernæringen forventes å være fullt og riktig balansert, ellers vil behandlingen ikke gi det ønskede resultatet.

Behandling ved terapeutisk vei

Avhengig av scenen av sykdommen, foreskriver legen narkotika:

 1. Forberedelser for å forbedre blodets reologiske egenskaper. I utgangspunktet foreskrives pasienten en dropper ved bruk av slike legemidler. Etter et kurs av IV, bytter behandlingen til å ta pillene.
 2. Dezagreganty - legemidler som foreskriver slik at det ikke er trombi.
 3. Spasmolytika er stoffene som er nødvendige for å forbedre blodsirkulasjonen i kroppen, tilstanden til pasienten som helhet.

Når det gjelder ytterligere terapeutiske behandlingsmetoder, anbefaler legen at man metter blodet med oksygen, og ikke glemme fysioterapi.

Kirurgisk behandling

Hvis aterosklerosen i underdelene når forstyrrelsen i vevet, foreslår legen at behandlingen skal utføres kirurgisk. Ofte i karene i nedre ekstremiteter gjør en liten punktering og sett inn metallveggene, og utvider passasjen av arteriene.

Hvis det er behov for en full operasjon, fjern det indre skallet på fartøyet som "kolesterolplakk" er plassert. Noen ganger foregår operasjonen ved hjelp av proteser, kalt "kunst-femoral prosthetikk."

Hvis sykdommen er startet før gangrene, fjern lemmer.

Tradisjonelle behandlingsmetoder

Ofte bruker folk til bruk av folkemessige rettsmidler. Folkemetoder er virkelig i stand til å forbedre pasientens tilstand i begynnelsen, men fullstendig kur vil ikke passere.

Før du velger en ikke-tradisjonell behandling, bør du konsultere en lege ansvarlig, bruk folkemedisinen utelukkende som et tilleggselement. Ellers vil stenosering av aterosklerose fortsette å utvikle seg i latent form.

Forebygging av sykdom

Forebygging av aterosklerose i nedre ekstremiteter bør begynne i barndommen, absolutt er alle mennesker med feil livsstil i fare.

Det er obligatorisk å forlate dårlige vaner, det er bedre ikke engang å begynne å lage dem i det daglige kostholdet. Det er verdt å ta hensyn til riktig ernæring. Spesielt gjelder dette mennesker med et aktivt tempo i livet, som ikke har tid til å velge riktig diett. Den store bruken av kolesterol fra mange produkter kan skade helsen.

Hvis du trenger fysisk overbelastning, ikke glem alt om resten. Helt å nekte fysisk anstrengelse er umulig, deres fravær atrophies lemmer.

En gang i året må du ta en blodprøve for kolesterol. Hvis indikatorene er vanlige, må du med dristig fortsette å være aktiv. Hvis indikatorene til og med overskrider normen, er det nødvendig å gjennomgå en fullstendig medisinsk undersøkelse.

Stenoserende aterosklerose i nedre ekstremiteter er bedre forhindret enn behandlet.

Les Mer Om Fartøyene