Metoder for behandling av arteriosklerose av halsens kar

Den cervical ryggraden i ryggraden har et stort antall kapillærer og små fartøy. Spesielt bør det noteres 2 karotider og 2 vertebrale arterier. Takket være dem blir blodet kontinuerlig transportert til hjernen. Hodet og halsens kvalitative tilstand bestemmer arbeidet for hele organismen. I en sunn person er arteriene glatte og jevne. Kroppen kan ikke uavhengig avlede patologiske kolesterolformasjoner, så de forblir på veggene i sirkulasjonssystemet. Som et resultat dannes plakk gradvis. Et slikt klinisk bilde karakteriserer fullt ut sykdommen som kalles aterosklerose av halsens kar.

Blodet flyter til hjernen gjennom halsen gjennom store arterier. I kroppen av en sunn person, metter det uhyggelig kroppens hovedregulator med oksygen og næringsstoffer. Aterosklerose i nakkekarene gjør det vanskelig å transportere blod til hjernen fullt ut. Plakk i blodkarene senker blodstrømmen. De åpner jevnlig og provoserer deres blokkering. Aterosklerose utvikler seg mot bakgrunn av et brudd på fettmetabolismen. På grunn av avsetningen av kolesterolformasjoner, akkumuleres kalsium konstant inne i karet. Dette medfører en innsnevring av arteriene, og deretter - en fullstendig blokkering. Veggene på fartøyene mister sin vanlige elastisitet, blodsirkulasjonen er forstyrret. Som et resultat er det helseproblemer av varierende intensitet. Utviklingen av aterosklerose er vanligvis skjult, og dette er veldig farlig. De første symptomene vises etter alvorlige lidelser i kroppen.

De viktigste årsakene

Aterosklerose av fartøy, ifølge leger, dannes som følge av feil lipidmetabolisme. Kolesterolnivået øker kraftig, og på de vaskulære veggene begynner å danne bestemte forekomster. I utgangspunktet er de små flekker av gul farge. Over tid øker innskuddene i størrelse, forvandles til plaketter. Det er disse formasjonene som bidrar til hel eller delvis blokkering av fartøyets lumen.

Blant hovedårsakene til atherosklerosepersonell identifiserer følgende:

 • aldersspesifikke egenskaper av organismen;
 • Kjønnsperspektiv (kvinner er mer utsatt for patologi);
 • økt blodtrykk;
 • stressende overbelastning;
 • patologiske endringer i karbohydratmetabolismen, noe som fører til fedme;
 • lav aktivitet livsstil;
 • dårlige vaner;
 • irrasjonell ernæring.

Ved en aterosklerose av halshalser oftere er den provokerende faktoren ikke en grunn, men deres totalitet.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

Klinisk bilde

I de første stadier manifesterer ikke aterosklerose seg selv. En person kan ikke merke seg en liten forverring av trivsel. Følgende symptomer indikerer en vedvarende sirkulasjonsforstyrrelse i carotid- og hovedartene i livmorhalsområdet:

 • hodepine, svingninger i blodtrykket;
 • Svake angrep på bakgrunn av mangel på fysisk aktivitet;
 • Korte episoder av alvorlig svimmelhet (hovedtegnet på nybegynner aterosklerose);
 • periodiske problemer med syn i form av turbiditet i øynene, flimrende "fluer";
 • søvnløshet.

Når disse symptomene vises, bør du umiddelbart konsultere en lege for å finne årsaken til sykdommen. I avanserte tilfeller er aterosklerose ledsaget av andre symptomer. Pasienten kan ha problemer med å snakke, miste orientering i rom, bevissthet. Slike symptomer bør være grunnen til å ringe et team med medisinske arbeidere. Når det kliniske bildet ikke endres i 24 timer, er det fornuftig å mistenke fremdriften av et slag. Med denne patologien dør hjerneceller. Dette er den farligste komplikasjonen av aterosklerose.

Medisinsk undersøkelse

Gi et kompetent behandlingsalternativ som legen kan kun etter en fullstendig undersøkelse av pasienten. Av stor betydning er tidlig diagnose av aterosklerose. På begynnelsen er sykdommen perfekt behandlet ved å endre livsstil og overholdelse av en bestemt diett.

Hvis det er mistanke om arteriosklerose av karoten i halsen, blir pasienten tildelt en fullstendig undersøkelse, som kan bestå av:

 • Ekkokardiografi.
 • Doppler ultralyd.
 • EKG.
 • Testing for å bestemme blodlipidbalansen.
 • Røntgenangiografi.

Ikke forsøm diagnosen. Medisinsk undersøkelse gir, i tillegg til aterosklerose, andre patologier som har lignende symptomer.

Avhengig av sykdomsstadiet og resultatene av testene, bør legen foreskrive riktig behandling. Vanligvis er terapi kompleks og inkluderer kosthold, medisiner. I særlig alvorlige tilfeller, når aterosklerose er startet, kan det være nødvendig med kirurgi.

Grunnleggende næringsprinsipper

Overholdelse av diett for aterosklerose er grunnlaget for terapi, og uavhengig av scenen i den patologiske prosessen. Pasienter anbefales å begrense inntaket av produkter som fremmer dannelsen av kolesterolplakk. Under forbudet kommer fettstoffer av animalsk opprinnelse, egg, margarin, bakverk og søtsaker. Legene anbefales også å begrense saltinntaket. Bytt ut skadelige produkter etterfulgt av friske grønnsaker og frukt, magert kjøtt og fisk, delikatesser i sjøen. Kostholdet kan varieres med frokostblandinger fra frokostblandinger, skogbær, bakt poteter. Ernæring for aterosklerose er vanligvis foreskrevet av en kardiolog. Hvis en pasient har kontraindikasjoner, er det nødvendig å konsultere en lege-diettiker i tillegg.

Endring i livsstil

En viktig komponent i behandling for aterosklerose av karoten arterier er justeringen av livsstilen. Alle pasienter anbefaler uten unntak at de forlater skadelige vaner (røyking, alkoholmisbruk). En lavaktiv livsstil bør erstattes av fysisk aktivitet, prøv å spille sport mer. Obligatorisk er vekttap og normalisering av blodtrykk. I noen tilfeller er det nødvendig med hjelp fra en terapeut.

Medisineringsterapi

Hovedmålet med konservativ behandling er normalisering av lipidmetabolismen. For å gjøre dette, er pasienter foreskrevet statiner som bidrar til å redusere kolesterol syntese og eliminere patologiske lipider. Det kan være "Atoris", "Zokor" eller "Lipimar". For å redusere nivået av triglyserider, bruk fibrater ("Fenofibrate"). Nikotinsyre er foreskrevet for å øke mengden lipoproteiner.

Alle legemidler må kun tas i henhold til legenes resept og anbefalte doser. Ellers kan du forårsake uopprettelig skade på kroppen, aterosklerose vil fortsette å utvikle seg.

Oppskrifter av folkens healere

Terapi med folkemidlene er oftest brukt til rensing av blodkar og en merkelig forebygging av komplikasjonen av aterosklerose. Nedenfor er de mest populære oppskrifter.

 1. Hawthorn juice og aterosklerose. Bærene i denne planten må vaskes og pestletes (du kan bla i en blender). For å forberede en helbredende buljong er det nødvendig med 500 g frukt. Tørk mosede bær i en gryte, hell 0,5 kopper vann og varme til 50 grader. Kjølt blanding bør sendes gjennom juiceren. Ta en slik medisin en gulp tre ganger om dagen.
 2. Frisk hvitløk og aterosklerose. For å forberede legemidlet, må du ta en glassburk med et volum på 3 liter, legg kirsebær- eller svartfrø på bunnen. I samme fartøy legg 1 kg fersk hvitløk og hell all saltlake (1/4 kopp salt + 1 liter vann). Deretter lukker krukken tett og legg den på et kjølig sted i en uke. Ta en medisin anbefales for en spiseskje 5 ganger om dagen.

Ikke glem at bruk av resepter av folkeklinikker er uakseptabelt uten forutgående avtale med legen.

Operativ inngripen

Hvis aterosklerose utvikles raskt, brukes kirurgisk inngrep. For tiden brukes to behandlingsalternativer:

 • karotid endarterektomi (ekskludert plakett, hindrer full blodstrøm);
 • angioplastikk (et kateter settes inn i den berørte arterien, som bidrar til å normalisere blodstrømmen).

I enkelte klinikker, spesielt i utlandet, brukes en laser til å behandle aterosklerose. For det første øker pasientens kroppstemperatur, og deretter blir laserstrålen rettet til platene i plakettklyngen.

Forebyggende tiltak

Å forebygge aterosklerose er mye lettere enn å bekjempe manifestasjoner. For å forebygge sykdommen, anbefaler leger å følge en sunn livsstil og spise riktig. Det er viktig å inkludere i den daglige rutinen gjennomførbare øvelsen. Du kan gå inn for å svømme, gå for yoga eller gjøre enkel gymnastikk hjemme. En spesiell rolle i forebygging av aterosklerose er gitt til utryddelse av vanedannende vaner.

Hvis utviklingen av sykdommen ikke kunne unngås, er det nødvendig å konsultere en lege og følge hans forskrifter. Bare i dette tilfellet er det mulig å forhindre et komplisert forløb av aterosklerose. Den farligste konsekvensen av en sykdom er et slag.

Tegn og behandling av aterosklerose av karene i hodet og nakken

Tilveiebringelsen av cerebral blodstrøm i stor grad avhenger av tilstanden til arteriell trunks, som er aortas grener. Aterosklerotisk lesjon av livmorhalsbeholdere er en viktig faktor i patogenesen av utviklingen av kronisk hjerneinfarkt. Med aterosklerose av karene i nakke- og karotisarteriene er en person i økt risiko for alvorlige komplikasjoner, opp til et dødelig utfall.

Aterosklerose av neskappene er en systemisk sykdom, hvor hovedårsaken er atherosklerotiske plakk. Ved tidlig diagnostisering og behandling er slike pasienter i fare for iskemisk berøring. Behandling av aterosklerose i blodkarrene i livmorhalsområdet utføres under tilsyn av spesialister innen vaskulær kirurgi og nevrologi.

Tilstandskarakteristikker

Aterosklerose i nakkekarene er en lokal manifestasjon av en systemisk lidelse av kolesterol metabolisme. En økning i konsentrasjonen av kolesterol i den systemiske blodstrømmen fører til dannelsen av atheromatøse plakk etterfulgt av stenose av karoten arterier. Denne rekke blodkar er en fleksibel rørformet formasjon, elastisk i konsistens og med glatte vegger.

Aldersrelatert økning i blodtrykket i kar i halsen, så vel som en økning i blodkolesterolkonsentrasjoner, fører til dannelsen av aterosklerotiske plakk tidligere nevnt. Den første fasen av sykdommen er preget av det øyeblikk da fettelementene blir avsatt i vaskulærveggen, hvor bindevevsfibre og kalsiumpartikler deretter festes. Kombinasjonen av disse elementene kalles aterosklerotiske plakk. Denne tette patologiske formasjonen er hovedårsaken til innsnevringen av blodkarets lumen og brudd på blodsirkulasjonen i dette området.

Ved innsnevring av halsenes lumen med mer enn 50%, er pasienten i økt risiko for alvorlig nedsatt evne forbundet med dårlig perfusjon av hjernevevet. Langvarig brudd på perfusjon fører til oksygen sult og en så alvorlig konsekvens som hjerneens iskemiske hjerneslag. Studien av aterosklerose i blodkarrene i nakken, symptomer og behandling utføres av en spesialist-neurolog og kardiolog.

årsaker

Aterosklerotiske skader kan forårsake blokkering av ulike kar i kroppen. Den såkalte okklusjonen av kar oppstår på bakgrunn av lokal opphopning av fettstoffer, som er kalsiumsalter, kolesterol og fragmenter av ødelagte blodelementer. Utvikling av aterosklerotisk lesjon av de livmorhalsige karene blir tilrettelagt av slike ugunstige faktorer:

 • Langsiktig økning i konsentrasjonen av glukose i blodet;
 • Utilstrekkelig ernæring, som er preget av overdreven forbruk av kalorier med høyt kaloriinnhold, fete, stekte og krydrede retter;
 • Drikker alkohol og røyking;
 • Overvektig kroppsvekt;
 • Inaktiv livsstil (hypodynamien);
 • Øke den syntetiske funksjonen i leveren, noe som resulterer i en stor mengde endogent kolesterol inn i systemisk sirkulasjon;
 • Tidligere overførte smittsomme og inflammatoriske sykdommer.

Spesiell risiko for dannelsen av aterosklerotiske skader av karene i hode og nakke, mennesker utsatt for kroppen som flere av disse faktorene. I dannelsen av ateromatøse plakk i de store fartøy og carotis, får personen automatisk i fare for forekomst av cerebrovaskulære forstyrrelser og cerebral ulykker.

symptomer

Som en hvilken som helst form for denne sykdommen, er aterosklerose av arteriene i nakken preget av langvarig fravær av klinisk bilde. I tilfelle av sykdomsprogresjon begynner en person å bekymre seg om minimal symptomer, som i de fleste tilfeller oppfattes som en generell ulempe forbundet med tretthet. I tilfelle at en person har arteriosklerose i nakkekarene, kan symptomene ha følgende form:

 • Kortvarige episoder av svimmelhet;
 • Intense smerter i hode og nakke, som ofte oppfattes som manifestasjoner av vegetativ-vaskulær dystoni og meteosensitivitet;
 • Svakhet og generell ulempe, som oppstår både i ro og under fysisk anstrengelse;
 • Reduksjon av synsskala, samt utseendet av såkalte fluer for øynene;
 • Søvnforstyrrelser, opp til dannelsen av søvnløshet.

Hvis noen av de ovennevnte symptomene oppstår, anbefales det at hver person konsulterer en medisinsk spesialist for en omfattende undersøkelse av kroppen. Jo raskere den patologiske prosessen utvikler seg i halsenes område, jo mer intensiv er det kliniske bildet av denne sykdommen manifestert.

Det er også en liste over de farligste kliniske manifestasjonene som indikerer utviklingen av vedvarende cerebrovaskulære lidelser i kroppen. Slike manifestasjoner inkluderer:

 • Spontant synskort i ett av øynene, som ikke er forbundet med noen traumatisk skade på hodeområdet;
 • Følelse av nummenhet og prikking i øvre eller nedre ekstremiteter. Som et symptom er et slikt symptom ledsaget av manglende evne til å kontrollere motorens aktivitet på hendene og føttene;
 • Det årsakssammenhengste bevissthetstapet, som er ledsaget av økt svetting og blek av huden;
 • Brudd på talefunksjon, manglende evne til å danne ordkombinasjoner og uttrykte tanker;
 • Tap av orientering i det omkringliggende rommet.

Hos en person med lignende symptomer øker risikoen for alvorlige cerebrovaskulære lidelser, opp til en hjernekatastrofe. En slik person trenger akuttmedisinsk omsorg, med etterfølgende sykehusinnleggelse i nevrologisk avdeling.

diagnostikk

I de første stadiene av den diagnostiske undersøkelsen samler den medisinske spesialisten og analyserer pasientens klager. Standard medisinsk målingen i dette tilfellet inkluderer å samle informasjon vedrørende tilgjengeligheten av kroniske sykdommer i organer og systemer som mottar ulike grupper av legemidler, så vel som tilstedeværelse av en genetisk predisposisjon for utvikling av sykdommen. Diagnose av aterosklerotiske lesjoner i blodkarrene i nakken, inkluderer slike aktiviteter:

 1. Ultralydsundersøkelse av karene i nakken med Doppler-funksjon. Denne ikke-invasive diagnostiske teknikken gjør det mulig å vurdere patensen av sirkulatoriske arterier i dette området, og også å beregne blodstrømmen. Nivået på stenose i blodkarets lumen er målt i prosent. Vi kan si at jo lavere prosentandelen er, jo høyere er risikoen for dannelse av irreversible prosesser i hjernen.
 2. MR angiografi. Takket være denne teknikken kan tilstanden til nakkekarene vurderes i detalj. Før studien begynner, får hver pasient en spesiell kontrastmiddel, på grunn av hvilken fartøyets patenter vurderes på det resulterende bildet;
 3. Beregnet tomografi angiografi. Denne metoden for ikke-invasiv røntgenundersøkelse lar deg nøyaktig visualisere de anatomiske strukturer i hjernen og blodårene. Før begynnelsen av studien blir pasienten gitt en spesiell kontrastmiddel, etterfulgt av et øyeblikksbilde. Det oppnådde bildet gir informasjon om graden av innsnevring av arteriene og den nøyaktige lokalisering av atheromatøse plakk;
 4. Angiografisk undersøkelse av hjernen. Denne teknikken refererer til minimalt invasive metoder for å diagnostisere denne patologiske tilstanden. For å oppnå informasjon om tilstanden til fartøyene i nakken, er pasienten forsynt med et spesielt arterielt kateter gjennom hvilket et kontrastmiddel tilføres.

behandling

Kompleks terapi av aterosklerotiske vaskulære lesjoner i livmoderhalsen inkluderer slike viktige punkter:

 • Diett terapi;
 • Korreksjon av en livsstil;
 • Moderat fysisk stress på kroppen;
 • Narkotika terapi.

Med ineffektivitet av disse metodene for korreksjon av tilstanden, foreskrives pasienten kirurgisk behandling.

Kosthold og livsstilsjustering

Organiseringen av et riktig kosthold for arteriosklerose i nakkekarene er av stor betydning. Hovedmålet med diettbehandling er å begrense bruken av matvarer som kan føre til økt konsentrasjon av kolesterol i systemisk sirkulasjon. Den første fasen av aterosklerose av karene i nakken, sørger for slike diettanbefalinger:

 • I det daglige kostholdet anbefales det å gi preferanse til frisk frukt, grønnsaker og fruktjuicer;
 • Fra det daglige kostholdet er det nødvendig å utelukke matvarer som er rike på animalsk fett, røkt mat, stekt mat og hurtigmat;
 • En spesiell fordel for kroppen av personer som lider av atherosklerose av nesenes fartøy er marine fisk og sjømat. Disse matvarene inneholder biologisk aktive stoffer som bidrar til å senke blodkolesterolnivået og normalisere metabolske prosesser i kroppen.

Overholdelse av kosttilskuddene påvirker positivt resultatene av behandling av aterosklerotiske skader i en hvilken som helst grad av forsømmelse.

Identifisere aterosklerose i arteriene i nakken, den personen anbefalt så snart som mulig for å gi opp alkohol og røyking. I nærvær av overdreven kroppsvekt, anbefales en person ikke bare å rette opp dietten, men også for å øke fysisk aktivitet. Med en økning i blodtrykk foreskrives pasienten antihypertensive behandling. Noen pasienter som har åreforkalkning identifisert de viktigste arteriene i nakken, for å rette psyko-emosjonelle faktorer av aterosklerose utdanning, rådgivning terapeut lege foreskrevet.

Medisineringsterapi

Hovedformålet med narkotikabehandling av aterosklerose i nesen er forebygging av hjernekatastrofe. Planen og varigheten av behandlingen er utarbeidet av en medisinsk spesialist på individuell basis. Valget av behandlingstaktikk påvirkes av graden av innsnevring av blodkarets lumen, samt risikoen for å danne vedvarende iskemi av hjernevevet.

Effektiv medisinbehandling er bare mulig dersom graden av innsnevring av blodkarets lumen ikke overstiger 50%. I tillegg utføres behandling med medisinering dersom pasienten uttrykker uenighet om gjennomføringen av kirurgisk inngrep. Ved behandling av aterosklerotiske lesjoner av halsens kar er slike grupper av farmasøytiske preparater brukt:

 • Antihypertensive stoffer. Denne store gruppen medikamenter inkluderer ACE-hemmere, diuretika, kalsiumkanalblokkere og beta-blokkere. Under påvirkning av denne gruppen av legemidler utføres regulering og kontroll av blodtrykksindikatorer. Bruken av disse stoffene skyldes det faktum at en økning i blodtrykk er en av hovedårsakene til dannelsen av aterosklerose;
 • Platehemmere. Og denne gruppen medikamenter inkluderer Clopidogrel, Aspirin, Ticlopidine. Virkningen av disse stoffene er rettet mot å forhindre blodpropp og dets fortynning. Dette gjelder spesielt for folk som lider av aterosklerotiske lesjoner av nesenes kar, siden tykt blod ikke kan passere gjennom det innsnevrede arterielle lumen;
 • Statiner. Denne gruppen medikamenter gir en reduksjon i konsentrasjonen av kolesterol i systemisk sirkulasjon, som er forebygging av avsetning av atheromatøse plakk.

Kirurgisk behandling

Kirurgiske behandlingsmetoder anbefales for pasienter med høy og middels grad av stenose i nesen. Hovedmålet med operative inngrep er å forebygge en så formidabel komplikasjon som et slag. I løpet av kirurgisk inngrep fjernes atheromatøse plakk og lumen i sklerosebeholderen forstørres.

For å behandle aterosklerose i nakkekarene brukes følgende operasjoner:

 1. Carotid stenting. Takket være denne teknikken er det mulig å utvide blodkarets lumen. Denne inngripen utføres under angiografisk kontroll. Den første fasen av operasjonen er å bringe et fleksibelt kateter til stedet for atheromatøs plakklokalisering. Til dette formål legges pasienten på arteriell lårkateter. Gjennom det installerte kateteret settes et annet kateter inn i fartøyets lumen, som inneholder en spesiell ballong. Under denne ballongens handling forstørres det vaskulære lumen og flatingen av den atheromatiske plakk utføres;
 2. Carotid endarterektomi. Under dette kirurgiske inngrep elimineres atheromatøse plakk. Under drift utfører en medisinsk profesjonell et snitt i huden på projeksjonen av halspulsåren, og deretter setter den på klemmen nedenfor den stenotiske sonen. Den neste fasen av operasjonen er disseksjonen av arterien, dens rensing fra fete avsetninger med etterfølgende suturering;
 3. Installasjon av shunts på halspulsåren. Essensen av denne prosedyren er etableringen av alternative vaskulære veier, gjennom hvilke blod vil strømme inn i hjernen. Som et biologisk materiale for opprettelsen av en anastomose, brukes en subkutan ven i underbenet. Etter å ha laget en såkalt bypass, en person normal blodstrøm til hjernen vev, noe som reduserer risikoen for iskemi og cerebral ulykke.

forebygging

For å hindre mulige komplikasjoner av sykdommen er mye enklere enn å behandle dem. Forebygging av denne patologiske tilstanden avhenger direkte av årsaken til forekomsten. Den generelle planen for forebyggende tiltak kan deles inn i slike elementer:

 • Avslag fra bruk av alkohol og tobakksrøyking;
 • Rationalisering av ernæring og begrensning av matvarer som er rike på animalsk fett;
 • Økt motoraktivitet og forebygging av hypodynamier;
 • Overvåkning av blodsukkernivåer;
 • Med en tendens til å utvikle hypertensjon, anbefales det å se en kardiolog og terapeut, og ta passende medisiner.

Cure tegn på atherosklerose folkemidlene kan bare kombineres med konservative metoder.

Aterosklerose av karene i nakken

Hovedkarene i livmorhalsområdet er den jugulære venen (indre, ytre og fremre), øre- og oksepitale venen, karoten arterien (generelt, ekstern og intern). Sammen gir de blodtilførsel til hjernen, og leverer oksygen og næringsstoffer. I tilfelle at en person har aterosklerose i nakkekarene, er det mulig å utvikle stenose (patologisk innsnevring) av fartøyets lumen, noe som fører til en rekke negative konsekvenser. Hva denne sykdommen er, hva den er karakterisert og hvordan du kan bli kurert av det, vil du lære i denne artikkelen.

Etiologi av sykdommen

Aterosklerose i nakkekarene er et nederlag i det menneskelige vaskulære systemet. Den er dannet på grunn av et brudd på fettmetabolismen og er ledsaget av dannelsen av kolesterolplakk. Aterosklerotiske plakk er tette forbindelser som dannes av akkumulering av mineralsalter, kolesterol og små blodpartikler i kroppen.

Moderat ernæring, fysisk aktivitet, røykeslutt og overdreven drikking vil hjelpe deg med å forhindre atherosklerose. Siden denne sykdommen er kronisk, vil behandlingen ikke bidra til å bli kvitt den permanent, og under visse omstendigheter vil aterosklerose minne om seg selv gjennom livet.

Denne sykdommen oppstår på grunn av følgende årsaker:

 • Utilstrekkelig ernæring, spise et stort antall fettstoffer og karbohydratholdige matvarer;
 • Mangel på fysisk aktivitet;
 • Misbruk av dårlige vaner (røyking, alkohol);
 • Diabetes, sykdommer i det vaskulære systemet og hjertet;
 • Høyt blodtrykk uten rettidig behandling og justering;
 • Høyt kolesterol i blodet.

Med riktig justering av noen elementer fra listen ovenfor, kan du permanent beskytte deg mot aterosklerose av halsårene. Men hvis du er i fare, anbefaler vi deg å tenke på din daglige rutine og gjøre noen endringer.

Symptomer på atherosklerose

Symptomer på atherosklerose i livmorhalsbeholdere er forskjellige og kan manifestere seg både sammen og separat. Normal hjernefunksjon er umulig uten blodsirkulasjon i hodet og halsen. Ved arteriosklerose av hovedartene i nakken er blodforsyningen begrenset, og dette innebærer en rekke av følgende symptomer:

 • Diabetes mellitus;
 • Ubehag i cervical ryggraden, som er ledsaget av hodepine;
 • Skarp hopp i kolesterol;
 • Elendighet og svakhet;
 • Økt kolesterol i blodet;
 • Økt blodtrykk;
 • Utseendet på tette formasjoner på nakken;
 • Endre strukturen i blodet.
 • Redusert fysisk aktivitet;
 • Fedme og overvekt.
 • Nedskrivning av kortsiktig minne;
 • Emosjonell og psykisk ustabilitet;
 • Hyppig søvnløshet;
 • Forverring av syn og hørsel;
 • Tilstedeværelsen av kortvarig nummenhet i lemmer og tap av koordinering.

Symptomatologien til atherosklerose har en betydelig negativ effekt på menneskekroppen. Hvis du finner et av symptomene ovenfor, må du umiddelbart konsultere en lege for videre diagnose.

Behandling av aterosklerose av halsens kar

Siden sykdommen patologi er i naturen og ikke midlertidig lidelse, er det nødvendig å ty til omfattende behandling, basert på legens anbefalinger. Før foreskrive behandling, samler legen historie og gjennomfører diagnostiske tester - tosidig skanning og angiografi, for å hjelpe finne alvorlighetsgraden av symptomene, og på dette grunnlag for å trekke en slutning om akseptabilitet for forskjellige terapeutiske fremgangsmåter og prosedyrer. Således, aterosklerose fartøyer av halsen, symptomer og behandlinger som er direkte knyttet, bør være av diagnostisk bekreftelse. Vi anbefaler ikke selvmedisinering ved bruk av tradisjonelle metoder - er ikke bare ikke hjelpe, men det kan forverre det kliniske bildet av sykdommen.

Aterosklerose i nakkekarene elimineres på følgende måter:

 1. Overholdelse av et spesielt diett for å forhindre utvikling av aterosklerotiske plakk. Samtidig utføres medisinsk gymnastikk (LFK) og massasjer som gjenoppretter metabolisme. Gjelder kun ved tidlig diagnose av sykdommen.
 2. Medisiner. Det antas bruk av rusmidler fra gruppen statiner. Medisinene bidrar til å eliminere det høye nivået av kolesterol i blodet, og derved redusere veksten og utviklingen av plaques. For å redusere triglyserider, brukes fibrater, og nikotinsyre eller dets analoger kan brukes til å øke lipoproteinnivået. Legen kan også foreskrive bruk av medisiner som forhindrer trombose (Trombo, Cardiomagnet, etc.).
 3. Kirurgisk inngrep. Det brukes i tilfelle av et alvorlig klinisk bilde når bruk av andre behandlingsmetoder er uberettiget og ikke kan gi et effektivt resultat. I dette tilfellet sonnio-subclavian shunting, endarterektomi (restaurering av lumen av karene), stenose av arteriene sammen med angioplasti.

Forutsatt rettidig behandling, er full gjenvinning av kroppen mulig innen 6-12 måneder. Det er viktig å huske at resultatet av behandlingen skal løses ved forebyggende tiltak, som inkluderer riktig ernæring, aktiv livsstil og avvisning av en rekke dårlige vaner.

Aterosklerose av halsens arterier

Stenose av karene i hjernen, nakke og hjerte

Definisjon av stenose

stenose - en patologisk tilstand som fører til innsnevring av arteriene (karene) eller deres fullstendige lukking. Oftest er årsaken til sykdommen akkumuleringen av aterosklerotiske plakk i karene. Etter hvert som plakkene vokser, reduseres fartøyets lumen gradvis, noe som i tide kan føre til fullstendig blokkering. Økningen i plakk er farlig fordi en del av det kan komme av og reise gjennom blodbanen, komme inn i et mindre fartøy og tilstoppe det.

Den skarpe stenosen til fartøyene er at pasienten i utgangspunktet ikke har noen symptomer. Når kliniske tegn vises, er det ofte for sent, et slag utvikler seg. akutt myokardinfarkt og andre sykdommer, siden innsnevringen av fartøyets lumen allerede har oppstått med 74% eller mer. Graden av sirkulasjonsforstyrrelser er også avhengig av tilstedeværelsen av collaterals.

Til sykdommer som forårsaker stenose av fartøy inkluderer: aterosklerose, diabetes mellitus.

arteriell hypertensjon, fedme. arvelig angiopati og vaskulitt. samt røyking og fettstoffer.

Stenose av cerebral fartøy

Med denne typen stenose er det et brudd på blodtilførselen av et bestemt område i hjernen, som vil bestemme symptomene på sykdommen. Med den langsomme utviklingen av arteriell stenose utvikles cerebral sirkulasjonssykdom. De viktigste manifestasjonene er hukommelsessvikt, endringer i emosjonell sfære, ulike motorforstyrrelser.

Men det kan være en annen form for manifestasjon av innsnevring av hjerneskibene - dette er et hjerneinfarkt. Symptomatik er den mest varierte - fra cerebrale symptomer (svimmelhet, oppkast, hodepine) til brennpunkt (parese og lammelse).

- Har du funnet en feil i teksten? Marker det (noen ord!) Og trykk Ctrl + Enter

- Liker du artikkelen eller kvaliteten på informasjonen du sendte inn? - skriv til oss!

- En unøyaktig oppskrift? - skriv om dette til oss, vi vil sikkert klargjøre det fra kilden!

Stenose av karene i nakken

Stenose av nakkekarene kan inkludere sykdommer, ledsaget av en innsnevring av lumen i arteriene og venene, som gir blodtilførsel til hjernen. Nålene i nakken er vanligvis skåret svært sjelden, men karoten arterier lider sammen med hjernekarene. Symptomer på okklusjon er de samme som de med stenose i hjernearteriene, siden blodsituasjonen i hjernen også er svekket.

Ofte vet en person ikke engang at han har stenose av karoten arterier før han har et slag. De første tegn på sykdommen kan være: fluer flyr for øynene, svimmelhet, tinnitus. mørke i øynene, svakhet i ekstremiteter. Ikke nødvendigvis vil det være symptomer - forløperne til et slag, men det er nødvendig å bli undersøkt ved de første slike manifestasjoner, selve sykdommen vil ikke passere.

Stenose av hjertets kar

Arterier som leverer hjertet med blod kalles koronar eller koronararterier. De er også berørt av aterosklerose. Innsnevringen av blodkarene forårsaker en sykdom som iskemisk sykdom. Med gradvis innsnevring av fartøyet utvikler kronisk hjertesvikt. Symptomer vil oppstå periodisk puste ved den minste fysiske anstrengelsen, smerte i hjertet, hevelse i beina, forstyrrelser i hjerterytmen.

Med rask utvikling av hjerteslagets stenose, for eksempel blokkering av en frittstående aterosklerotisk plakk, har vi et akutt myokardinfarkt. Det vil allerede være klager på alvorlig smerte i hjertet, smerten utstråler til venstre skulderblad, hånd, underkjeven, dyspné, alvorlig svakhet, en følelse av frykt for døden. Det kan være andre symptomer, bare legen kan utføre differensial diagnose.

Diagnose av sykdommen

Ofte blir stenosen av fartøyene oppdaget av legen når pasienten er innlagt. For dette er det også nødvendig med følgende diagnostiske tester:

1. Inspeksjon av en pasient for å kontrollere tilstanden til kardiovaskulære, respiratoriske, nervesystemer. Legen vil undersøke pasienten, palpate, lytte til lungene og hjertet for å identifisere patologier.

2. Elektrokardiografi utføres for diagnose av hjertearytmier, påvisning av iskemi.

4. Dopplerografi av karene i hodet og nakken.

5. Angiografi av fartøy.

6. Datatomografi.

7. Magnetisk resonans angiografi.

Det vil ikke være nødvendig å tildele alle disse studiene, kanskje to eller tre. Men de er kun tildelt deg og vil bidra til å etablere diagnosen nøyaktig. Med riktig diagnose vil behandlingen bli mer effektiv.

Behandling av vaskulær stenose

Behandling av skipsstenose bør bare foreskrives av en spesialist - det kan være en nevrolog, kardiolog eller kirurg. Alt avhenger av plasseringen, alvorlighetsgrad og grad av stenose.

Stenose terapi omfatter kirurgi, nemlig endarterektomi - fjerning av tromber forårsaker vasokonstriksjon, vaskulær stent - plassering av en stent i en beholder av spesielle deretter skiltes arterier og blodtilførsel bedres, bypass - opprette en ny kanal for å omgå skadede partier.

I tillegg kan medisiner foreskrives for å behandle den underliggende sykdommen som førte til skipsstenose. Det anbefales å endre livsstilen: fysisk belastning etter alder, riktig ernæring, avvisning av dårlige vaner.

Aterosklerose av karene i nakken

Gjennom nakke til hjernen er store arterier som bærer blod fylt med oksygen og næringsstoffer fra hjertet. Dette er en halspulsårer, hvis pulsering kan følges ved å feste en finger til nakke-, subklaviske og vertebrale arterier. Den normale driften av disse fartøyene gir sentralnervesystemet, eller rettere hjernen, med de nødvendige stoffene. Derfor, hvis det er arteriosklerose i nakkekarene, bør det forstås at dette problemet kan forårsake alvorlige problemer med funksjonen av alle hjernestrukturer.

Sykdommen oppstår hovedsakelig på grunn av lipidmetabolisme problemer når blodet kraftig øker nivået av kolesterol, og det begynner å bli deponert i veggene av blodkar. Først det ufarlige gule flekker som vokser over tid, akkumulerer mer og mer fett kolesterol natur, og blodplater, og kalsiumsalter og blir store plaketter i stand til delvis eller fullstendig å blokkere åpningen av beholderen.

Det mest irriterende ting i alt dette er at identifisere aterosklerose nakke fartøyer så vel som i andre arterier på et tidlig stadium administrere litt, fordi det er svært lang asymptomatisk, selv når taket klaring på 50% ikke manifestere seg som. Men når fartøyet forblir bare 30-40% av sin normale diameter, begynner de første svalgene - symptomene. Deres karakter avhenger direkte av plasseringen av fartøyet som er tilstoppet, og dermed organet som gjennomgår iskemi.

I tilfelle av halsens fartøy vil dette naturligvis være hjernen. Begynn hodepine, svimmelhet, tinnitus, nedsatt hukommelse, rask tretthet under fysisk og psykisk stress, mental og følelsesmessig ubalanse, svekket syn, tale og sove. Og dette er ikke en komplett liste over alt som kan observeres. Som kan sees med en mangel på cerebral blodstrøm blir forstyrret ytelsen til alle sine funksjoner, det vil si nesten hele kroppen arbeid.

Når det er tegn på atherosklerose, er det nødvendig å gjennomgå en akutt undersøkelse for å fastslå sykdommens tilstand, lokalisering og etterfølgende behandling, hvis art vil bli bestemt av legen. Dette kan være en konservativ teknikk som består i å ta medisiner, slanking, unngå dårlige vaner, etc., eller kirurgisk inngrep i nærvær av en trussel mot pasientens liv.

Manifestasjoner, årsaker og symptomer på arteriosklerose i nakkekarene

I livmorhalsområdet har en person to karotisarterier, samt to vertebrale arterier til høyre og venstre. Disse blodårene hjelper blod til å strømme til hjernen og ansiktet, i tillegg er blodsirkulasjonen gjennom halspulsårene mye mer aktiv i forhold til blodstrømmen gjennom ryggraden. I en normal tilstand er arteriene frie og glatte. Oftest manifesteres symptomene på atherosklerose i nesekarrene ved avsetning av kolesterol i blodkarets vegger, dannelse av blodpropper og plakk i lumenene.

Med økende trykk kan plakkene komme ut av arterievegget. De transporteres sammen med blodbanen og klumper seg i hjernen, i forbindelse med hvilken blodstrømmen i hjernegruppene forstyrres. I dette tilfellet er det risiko for iskemisk berøring.

Kurset og manifestasjoner av vaskulær skade

Aterosklerose av halsen forekommer som regel på grunn av problemer med metabolismen av fett i kroppen, når innholdet av kolesterol i blodet øker, og det avsettes på karvegger. Til å begynne med, er det bare den gule fargen sted, men med tiden å øke deres volum, samlet mer fett og blodplater, kalsiumsalter, som omdannes til store plakk, i stand til delvis eller fullstendig tilstoppe årehulrommet.

Det blir vanskelig å diagnostisere sykdommen i begynnelsen av utviklingen, fordi det i lang tid ikke forårsaker noen avvik, og selv når lumen på fartøyet er stengt, nøyaktig passerer halvdelen sykdommen passivt. Men når 60 til 70% av fartøyets lumen er blokkert, utvikles de første symptomene på lesjonen - deres egenskaper vil direkte korrelere med lokaliseringen av fartøyet og orgelet som gjennomgår et iskemisk angrep.

Hvis fartøyene i livmorhalsområdet er skadet, vil hjernen først lide. Man klager over hyppig hodepine, svimmelhet, svekket hukommelse, hurtig tretthet i moralsk, mental og fysisk stress på følelsesmessig ustabilitet, synsforstyrrelser, søvn og talefunksjoner. Dette er ikke hele listen over avvik. Når det er utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen avbrytes all sin virksomhet, og derfor funksjonen til hele organismen.

Muligheter for organisering av behandling

Behandling av aterosklerose i nesekarene er viktig å utføres så snart som mulig, fordi sykdommen i nederlagets nederlag kan føre til problemer i den menneskelige hjernes funksjon. Med utviklingen av patologi er preget av pasientens tilstedeværelse og klager for hodepine. Behandling innebærer bruk av narkotika som vil bidra til å tynne blodet og fjerne overflødig kolesterol fra kroppen.

Redusere konsentrasjonen i dietten av produkter som inneholder kolesterol og økende produkter med nyttige fettsyrer, reduserer prosessene for sklerosering av karene. I utgangspunktet vil det være nødvendig å redusere matinntaket med naturlige fettstoffer, salt, kjøtt, smør, egg, mel og buljonger.

I tillegg er kostholdet nødvendig å inkludere mat som inneholder kalium, som poteter, løk, urter, solbær, tørket frukt, bananer, vegetabilsk fett, mye grønnsaker og frukt, hele korn og sjømat.

Medikamentbehandling vil kreve en individuell tilnærming til behandling under hensyntagen til egenskapene til den underliggende sykdommen, ytterligere patologiske lesjoner, pasientens aldersgruppe, den generelle helsestatus og varighet av sykdommen. Det viktigste er å gjenopprette fettets metabolisme i kroppen. For dette formålet er et medisinforløp foreskrevet som reduserer syntesen av kolesterol i leveren og øker katabolisme og eliminering av lipider. Også vist er legemidler som forstyrrer absorpsjonen av kolesterol.

Begrepet medisinering for cervical aterosklerose vil avhenge av metabolismen av fett i kroppen og særegenheter ved brudd på slik metabolisme. Med samtidig utvikling av koronar hjertesykdom, blir det nødvendig å ta medisiner for livet.

En stor rolle i behandlingen og diagnosen er gitt til en spesialists erfaring og kvalifikasjoner. Behandlingsprosessen er organisert personlig for hver pasient i samsvar med kunnskapen fra legen til mange forskjellige medisinske deler. Dette muliggjør en integrert tilnærming til behandling av sykdommen og bidrar til å minimere konsekvensene av lesjonen.

Måter å organisere forebygging av brudd

Aterosklerose av livmorhalsbeholdere begynner å utvikle seg raskt under påvirkning av følgende faktorer:

 • Røyking.
 • Diabetes mellitus.
 • Forhøyet blodtrykk.
 • Økt konsentrasjon i kolesterolets blod.
 • Fedme.

I tråd med dette innebærer tiltak for å forhindre vaskulær sykdom i livmorhalskvarteret og blodstrømningsforstyrrelser i det å eliminere påvirkning på kroppen av negative faktorer og opprettholdelsen av en sunn livsstil. Risiko for skade bidrar til å redusere:

 • Konstant gjennomførbar trening.
 • Overholdelse av diett med kolesterolrestriksjon.
 • Redusert kroppsvekt.
 • Avslag på røyking.

I tillegg, i en alder av 45 år, er det nødvendig å bruke aspirin for å redusere blodpropp og forhindre dannelsen av en koagulasjon i karene. Ved utvikling av diabetes eller hypertensjon krever riktig tilnærming i behandlingen av disse patologiene.

Det er viktig å huske at aterosklerose er en systemisk sykdom, i forbindelse med hvilken plakk ikke bare opptrer i karene i livmorhalsområdet, men også samtidig:

 • I arteriene på beina, forårsaker smerter i beina, spesielt i kalvemuskulaturen mens du går;
 • Karene i hjertet med symptomer på angina, noe som noen ganger kommer til hjerteinfarkt da blokkeringen av koronararteriene som mater hjertemuskelen, stimulerer dens utryddelse.

Ofte klager pasienten om skade på en bestemt sone med samtidige symptomer.

Specificitet av aterosklerose i livmorhalsen og måter å bekjempe sykdommen på

Aterosklerose i nakkekarene er en sykdom som er kjennetegnet ved delvis eller fullstendig blokkering av arterier ved lipidinfiltrasjon, mineralsalter og ødelagte blodpartikler. Ofte er det en spredning av bindevev i skadede områder av fartøy som følge av overstretching og ødeleggelse av sine vegger.

Patologi skjer hovedsakelig i eldre aldersgrupper, ifølge statistikk er menn mer utsatt for det enn kvinner. Aterosklerose av arterier av nakkesøylen er en av hovedgrunnene til den høye dødelighet av cerebralt slag, refererer det til en hard type av behandle kronisk sykdom, slik at det ble gitt klassifiseringskoden i henhold til ICD 10.

Symptomer på sykdommen

Den største faren for sykdommen ligger i det faktum at det varer lenge uten noen karakteristiske tegn, på grunn av hvilke det i de fleste tilfeller er funnet i et sent utviklingsstadium. Det er to typer stenose:

Den første typen refererer til den første fasen av arteriosklerose i nakkekarene. Med den smalker det arterielle lumen med ca. 50%, noe som negativt påvirker arbeidet i de indre organer og undertrykker hjernens aktivitet som følge av hypoksi. Men siden på dette stadiet har patologien ikke noen særegne egenskaper og manifesteres som en forverring av total helse, sløvhet og kronisk tretthet, det er ganske vanskelig å diagnostisere.

Nonstesing aterosklerose av neskekarrene forekommer praktisk talt hos alle personer over 50 år, kan lokaliseres både på separate seksjoner av arterier og dekker hele deres indre hule. Utviklingen av sykdommen påvirker ulike faktorer, blant hvilke kan identifiseres:

 • genetisk predisposisjon;
 • røyking, forbruk av energi og alkoholholdige drikkevarer;
 • økt kroppsmasseindeks;
 • fysisk inaktivitet;
 • diabetes mellitus;
 • endokrine lidelser;
 • kronisk arteriell hypertensjon;
 • alvorlig stress;
 • usunt kosthold med en overvekt av søte og fete matvarer;
 • leversykdom og kardiovaskulær system.

Eksplisitte symptomer på arteriosklerose av karene i nakken og hodet oppstår når kolesterisk plakk blir for stor, noe som fører til en senking av blodstrømmen og forårsaker forstyrrelser i hjernen. Ved å utrydde aterosklerotisk stenose i hovedartariene er det kliniske bildet en kombinasjon av følgende symptomer:

 • hørselshemmede, delvis hukommelsestap;
 • Migrene, svimmelhet, kvalme;
 • støy i ørene;
 • ataksi (tap av koordinering av bevegelse);
 • søvnløshet;
 • aggresjon, etterfulgt av fullstendig likegyldighet til den omkringliggende virkeligheten;
 • paranoia, auditiv og visuell hallusinasjoner (som følge av oksygen sult i hjernen);
 • rødhet i ansiktets hud;
 • manglende evne til å konsentrere seg
 • apati, plutselige humørsvingninger, panikkanfall;
 • tremor og følelsesløp i lemmer;
 • tap av bevissthet, slag,
 • smertefulle opplevelser i livmoderhalsen;
 • dysfunksjon av taleapparatet.

Ved langvarig fravær av behandling øker alvorlighetsgraden av symptomer. Det er risiko for cerebral emboli (blokkering av hjernen fartøy løsrevet fra arterieveggen ved partikkelen - en blodpropp), som ofte fører til uførhet og død hos pasienter utfall.

Diagnostiske metoder

Hvis det er mistanke om arteriosklerose i halsens arterier, vil legen gjøre en anamnese og utpeke et kompleks av diagnostiske prosedyrer til pasienten, som inkluderer:

 • Datatomografi. Dette er en unik metode som gir deg mulighet til å få et høyt presis øyeblikksbilde av det undersøkte vevet på bare noen få minutter med så mye detaljert informasjon som mulig på deres struktur, form og grad av skade.
 • Ultralyd undersøkelse av karene i hodet og nakken. Denne typen undersøkelse gjør at du kan vurdere tilstanden til venøse kanaler som fôrer hjernen, samt å se omfanget av karoten arterie lesjonene, for å måle kolesterolinnstillingene.
 • Angiografi av nakkens kar. Denne undersøkelsesmetoden gjør det mulig å oppdage patologiske forandringer i hovedarteriens vegger: å identifisere enkelte områder med forstyrret blodstrøm og å finne deformasjon, utvidelse eller innsnevring av karene.
 • Blodprøvetaking for klinisk og biokjemisk analyse. Basert på resultatene av denne undersøkelsen kan en lege diagnostisere moderat eller alvorlig hyperkolesterolemi.

Taktikken for å behandle aterosklerose i livmorhalsbeholdere

Legen er avhengig av resultatene av alle diagnostiske prosedyrer. Effektiviteten til den valgte metoden er i stor grad avhengig av rettidig behandling av pasienten for kvalifisert behandling.

Behandling av aterosklerose i livmorhalsen

Ved den første fasen av sykdomsutviklingen kan en konservativ behandlingsmetode basert på medisinbehandling og tilslutning til et spesielt utviklet diett som utelukker søtt og fettholdig mat, brukes. Med rask progressiv aterosklerose av karene i livmoderhalsen, kan pasienten bli foreskrevet:

 • profesjonell massasje;
 • antihypertensiv terapi;
 • terapeutisk gymnastikk;
 • statiner;
 • fibrater;
 • legemidler som forhindrer trombose;
 • legemidler som senker konsentrasjonen av kolesterol i blodet;
 • mottak av nikotinsyre;
 • kompleks av vitaminer i gruppe A, B, C.

Ved alvorlig pasientens tilstand (som oftest hos eldre), når medikamentterapi ikke gir positive resultater og en høy risiko for slag, anvendt kirurgisk teknikk hvor operasjonene utføres slike typer som: endarterektomi og endoskopi fartøy.

sykdom behandling hjemme innebærer bruk av urtemedisin utarbeidet i henhold til oppskrifter av tradisjonell medisin, samt gjennomføring av en rekke terapeutiske øvelser.

Som praksis viser helt ren fartøy fra kolesterol avleiringer gjennom ulike decoctions og infusjoner umulige, men urtemedisin gir gode resultater hvis vi bruker den i kombinasjon med konvensjonelle behandlinger.

Mulige komplikasjoner av sykdommen og prognosen

Hvis halsen fartøy aterosklerose oppdages på et tidlig stadium i utviklingen, på en riktig måte for å passere et kompleks av terapeutiske tiltak, så vel som å endre kraftforsyningssystemet kan sykdommen kureres. Men i fremtiden, er det en høy sannsynlighet for tilbakefall, som pålegger den person hvert år å kontrollere, noe som betyr at nivået av kolesterol i blodet, og spore passasje av ultralyd vaskulære studier.

Med hensyn til alle medisinske anbefalinger har ikke-stenoserende aterosklerose en generelt gunstig prognose.

I obliterating form av patologi er en risiko for tromboemboli, noe som i fremtiden kan føre til blokkering av blodkar som mater hjernen og død. Brudd på sirkulasjonen er ofte ledsaget av et visst område av hjernevæv som er ansvarlig for ulike funksjoner, noe som resulterer i demens (demens). Syk av en utslett aterosklerose er ofte ofre for forbigående iskemiske anfall, anfall av atrieflimmer og hjerteinfarkt.

Les Mer Om Fartøyene